Huvud
Behandling

Var och hur gör icke-kirurgisk behandling av prostata adenom genom vaskulär embolisering

Embolisering av adenom i prostata testimonials är positiv, eftersom förfarandet gör det möjligt att minska bildningen med 80%. Det här är en relativt ny teknik för behandling av sjukdomen, som föreskrivs i avsaknad av effekten av konservativ terapi. Endast högkvalificerade specialister kan utföra embolisering. Tack vare detta förfarande uppnår de en stabil remission, men för detta bör alla läkare rekommendationer beaktas under den postoperativa perioden.

Mekanismen för sjukdomsutveckling och symtom

Ett adenom är en godartad neoplasma som ligger i prostatakörtelns vävnader. I de flesta fall är utvecklingen av sjukdomen förknippad med ett brott mot hormonbalansen i kroppen. Av denna anledning ges diagnosen vanligtvis till män efter 50 år. I samband med åldersrelaterade förändringar i kroppen minskar testosteronnivån, och östrogen och östradiol ökar däremot. Under påverkan av dessa hormoner växer tumören i prostata.

Utvecklingen av sådana problem framgår av symptom i form av:

 1. Ökad uppmaning att tömma urinblåsan. Vanligtvis händer detta på natten.
 2. Svag ström av urin. För att tömma måste mannen pressa pressens muskler. I detta fall observeras en blåsig och intermittent ström, och efter avslutad process lämnar inte känslan av blåsans överflöd.
 3. Känslor av att brinna och klåda i urinröret under ett besök på toaletten.
 4. Ökad trötthet och sömnighet, som en man måste gå upp på natten flera gånger.
 5. Huvudvärk (i sällsynta fall).
 6. Urinretention.
 7. Brott mot sexuell funktion. Erection kan vara trög, utlösning sker smärtsamt i tid, utlösning sker för tidigt.
 8. Blod i urinen och sperma. Detta indikerar en långtgående patologisk process i patientens kropp.
 9. Sårhet i perineum. Obehag känns under tömningen av blåsan och under kön. Om smärtan har spridit sig till nedre delen av ryggen, utvecklas eventuellt njurpatologi.

I avsaknad av snabb hjälp är urineringsprocessen signifikant försämrad. I denna situation lider patienten av symtom på förgiftning.

Grader av sjukdom

Utvecklingen av prostata adenom förekommer i flera steg:

 1. I det första steget används kompensationsmekanismer fortfarande, varigenom blåsan töms helt. I detta fall utvecklas endast små förändringar under urinflödet, njurarna och andra organ i urinvägarna lider inte ännu. På grund av minskad intensitet måste du ofta gå på toaletten. Ökad uppmaning att tömma blåsan inträffar på natten. Under dagen observerar mannen inte några störningar, men ibland, och i synnerhet på morgonen, förekommer inte utflödet av urin omedelbart, men efter ett tag. Gradvis är det ett behov av frekventa besök på toaletten. Mängden urin i detta fall minskas betydligt. I det inledande skedet är uppmaningen att urinera så stark att en man inte kan hålla sig själv och måste snabbt tömma.
 2. Den andra etappen kännetecknas av utvecklingen av patologiska förändringar i funktionen av blåsan och njurarna. Urinutsöndring är inte komplett, och blåsan förblir omkring tvåhundra milliliter, över tiden ökar mängden gradvis. Urinblåsans muskler genomgår dystrofa förändringar. De kan normalt inte kontrahera och släppa ur urinblåsan, så väggarna sträcker sig. För att bli av med vätska, bör en man påkänna membranet och magen. På grund av detta ökar intravesiktrycket. Urinströmmen blir intermittent, trög. Ökning av intravesikalt tryck främjar klämning av urinledare och förlust av muskelens elasticitet. Denna process bidrar till expansion av övre urinvägarna och nedsatt urinpassage. Överträdelse av kompensationsmekanismer leder till utvecklingen av nästa steg.
 3. I sista skedet försämras njurfunktionen. Blåsans kontraktile kapacitet försvinner helt och det kan inte tömmas. Väggarna i urinblåsan är starkt sträckt överrinningsinkontinens kan ses genom visuell inspektion eller genom att trycka på den nedre delen av zhivota.Zhelanie carry urin passerar inte, smärta i buken ständigt orolig. Försöker tömma kan patienten uppnå endast några droppar. På dagtid och på kvällen utsöndrar urin sig själv spontant. Vid detta stadium av adenomutveckling, ökar urinvägarna och njurförhållandet försämras. Patienten lider följaktligen av illamående och kräkningar, aptitlöshet, torrhet i munnen, förstoppning, konstant törst. Med utvecklingen av den patologiska processen förvärras också den psykologiska situationen hos hanen. Han blir ängslig, apatisk, deprimerad, lukten av urin kommer ut ur hans mun, rösten blir hes.

Vad är obehagligt adenom i prostata och vad som kommer hända om det inte behandlas

Oftast orsakar bildandet av utbildning i prostatakörteln först svårigheten med tömningen av blåsan. I försummade fall är en man tvungen att besöka toaletten ungefär trettio gånger om dagen, medan urinen tilldelas högst 30 ml. På natten måste jag gå upp fem gånger.

Gradvis ökar tumören i storlek, nedsatt urinering minskar patientens livskvalitet. Om problemet kombineras med prostatit, blir livet hos en man till en mardröm, där, förutom svårigheter med urinering, finns det starka smärtsamma förnimmelser. Psykologisk förtryck och demoralisering förekommer i samband med ett brott mot erektilfunktionen. Denna effekt och många andra kan undvikas om behandlingen utförs i tid. Därför kontakta läkare vid de första symptomen.

diagnostik

Om de första manifestationerna av sjukdomen uppstod, är det nödvändigt att besöka urologen.

Diagnosen är baserad på:

 • extern undersökning och rektal undersökning av prostata
 • ultraljudsundersökning. Mer information kan erhållas med transrektal ultraljud, vilket utförs genom metoden att införa en sensor i ändtarmen.
 • urodynamisk forskning. Procedurer används för att mäta flödet av urin för att bestämma hur mycket urinprocessen har stört.
 • ett blodprov för närvaron av prostataspecifikt antigen. Det används för att upptäcka prostatacancer i tid. Detta antigen producerar körtelceller. Om hans nivå stiger, misstänks utvecklingen av en malign process och en biopsi av organet utförs.

Undersökningen inkluderar uroflowmetry. Hennes möte är obligatoriskt, om patienten klagar över svårigheten att tömma urinblåsan. Under denna procedur mäts ett urinflöde för att bestämma den volymetriska hastigheten för urinering. Du kan också utföra proceduren hemma om du köper en särskild elektronisk enhet.

Övriga undersökningar kan endast utföras på ett sjukhus. Resultaten ska utvärdera läkaren.

Embolisering av artärerna hos prostata patienter

För närvarande ges mer och mer social betydelse för hjärt-kärlsjukdom, neoplasmer, endokrina sjukdomar, som är en vanlig orsak till befolkningens höga dödlighet, tillfälliga och långsiktiga funktionshinder. Samtidigt läggs mindre uppmärksamhet åt kroniska sjukdomar i det genitourära systemet, vilket kraftigt minskar patienternas livskvalitet. Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en sådan sjukdom [1; 2].

De vanligaste metoderna för BPH-relaterad kirurgi efter fel på konservativ behandling är traumatiska förknippas med en hög risk för intra- och postoperativa komplikationer av öppen prostatektomi - 27,2% av verksamheten och transuretral resektion av prostatan (TURP) - 27,8%. TURP är nu den "gyllene standarden" kirurgisk behandling av BPH, men det är mest effektivt och indikeras i prostatavolymen (RV) av 30 till 80 cm3 [3; 4].

Trots den goda effektiviteten av dessa ingrepp är det inte möjligt för varje patient att erbjuda sådan behandling på grund av olika omständigheter. Dessa inkluderar: ålder - som är oupplösligt knuten till själva definitionen av BPH på grund av de nämnda faktor comorbidities som ökar risken för anestesi, ovilja hos patienten på grund av risken för komplikationer karakteristiska - såsom retrograd ejakulation, urininkontinens, minskad erektil funktion.

Inte så länge sedan, det finns minimalt invasiva metoder såsom transuretral mikrovågsugn terapi, interstitiell laser thermoablation, transuretral nål ablation, vatten-inducerad termoterapi, etc. [5.; 6]. Appliceringen av dessa metoder med en stor volym av körteln är emellertid också begränsad.

En av de aktivt utvecklade högteknologiska grenarna av medicin är endovaskulär kirurgi. Fördelarna med endovaskulära interventioner är minimalt invasiva, låg operativ risk, snabb återhämtning av patienterna finns det ingen anledning att genomföra anestesisjukvård, möjligheten att äldre och hos patienter med svår somatisk patologi.

Initialt betraktades endovaskulär embolisering i urologi endast som ett sätt att stoppa livshotande blödning från blåsan och prostatan [7].

Hos vissa patienter efter embolisering vid poolen botten vesikala artär reduktion av prostatavolymen noterades och, som en konsekvens, förbättra kvaliteten på urinering, vilket föranledde forskare att föreslå möjligheten att använda denna metod vid behandling av BPH.

Redan 2010 ledde de portugisiska forskarna, ledd av J.M. Pisco presenterade data från 4-åriga observationer om resultaten av en ny metod för behandling av godartad prostatahyperplasi. Metoden var tekniskt framgångsrik hos 14 av 15 patienter (93,3%) [8]. Samma år presenterade inhemska forskare (Neimark AI, Karpenko AA, Yakovets Ya.V.) data om embolisering av prostata artärer hos 40 patienter med hög risk för kirurgisk ingrepp. Interventionen fick minska volymen av prostatakörteln med 50%, den adenomatösa nodens volym - med 43% efter operationen mot bakgrund av en minskning av svårighetsgraden av kliniska manifestationer, fortsätter studierna denna dag [9].

Övriga oberoende forskare 2012, ledd av Carnevale F.C. publicerade resultat av behandling av mer än 100 patienter med BPH med LUTS och en körtelvolym av 30 till 90 cm3. Procedurens effektivitet bedömdes som extremt hög [10]. Hittills förekommer nya forskningsresultat från hela världen varje år, vilket indikerar en hög potential för metoden för embolisering av prostata arterierna (ESA).

Syftet med studien

Utvärdera långsiktiga resultat av behandling med ESA hos patienter med BPH. Utveckla en algoritm för att hantera olika patientgrupper efter att ha utfört en ESA.

Material och metoder

Från 2004 till 2015 har 70 patienter genomgått ESA på grundval av en avdelning för röntgendiagnostiska metoder och behandling av Altai Regional Clinical Hospital. Patienternas ålder var 69,7 ± 7,3 år, prostatavolymen var 111,6 ± 52,6 cm3. Den maximala volymen av prostata är 296 cm3. IPSS-indexet är 18,3 ± 3,2, maximal urinflödeshastighet Qmax (maximal urinflödeshastighet) är 7,3 ± 4,2 ml / s. Alla patienter varnade om möjliga komplikationer under proceduren och om möjliga alternativa behandlingsmetoder. Största delen av patienterna hade olika samtidiga patologier: diabetes mellitus, kardiovaskulär patologi, övervikt, vilket kraftigt ökade risken för kirurgisk behandling med konventionella metoder. Före proceduren genomfördes ett frågeformulär på det internationella systemet för sammanfattande bedömning av symptom i prostata sjukdomar (IPSS), QoL livskvalitetsbedömning. Volymen av prostata och noden bestämdes utgående från data från transestal ultraljud (TRUS) i prostata. Före operationen genomgick alla patienter ett blodprov för att bestämma nivån av prostataspecifikt antigen (PSA), i tvivelaktiga fall genomfördes en punkteringsbiopsi i prostatakörteln.

Urofluometri (UFM) användes för att analysera kvaliteten på urinering.

Effektiviteten av behandlingen bedömdes vid 6, 12 och 24 månader efter proceduren.

EPA utfördes under lokalbedövning genom transfemoral eller trans-brachialåtkomst enligt Seldinger-metoden. Under röntgenkontroll utfördes superselektiv kateterisering av grenarna hos den inre iliacartären (BPA). Då vaskulär embolisering utfördes matning bukspottkörteln, genom att tillämpa den teknik till införandet mikrokateternoy EmboGold mikrosfärer (BiosphereMedical, Frankrike), storlek på 100-300 mikron, eller 300-500, tills total blockad av blodflödet (fig. 1).

Fig. 1. Pilen indikerar kateterets distala ände, kontrasterar den prostatiska artären till vänster

Diametern hos mikrosfärerna valdes beroende på diameteren hos artärerna som matar prostatakörteln. Katetrar använde Roberts5F eller Cobra5F konfigurationskatetrar för att fungera som en ledarkateter. Genom ledningskateterets lumen genomfördes en mikrokateter på en mikroledare. Efter embolisering av prostata artären å ena sidan placerades ledarkatemet 5F i den mot- eller ipsilaterala artären, beroende på åtkomsten, och proceduren upprepades. I ett antal fall krävdes en punktering av båda femorala artärerna, varvid ledarkatometern var kontralateral.

För utvärdering av typen av fördelning av egenskaper användes kurtos- och asymmetriindikatorerna som karaktäriserar fördelningskurvens form. Värdena för kontinuerliga kvantiteter representeras i form M ± m, där M är provvärdet och m är standardvärdet för medelvärdet. Vid normal distribution, liksom likvärdigheten av provvariationer, användes det parade t-testet av Student för att jämföra de relaterade proven. I andra fall användes det icke-parametriska Wilcoxon T-testet. Spridningsekvationen estimerades enligt F-kriteriet för Fisher. Nivån av statistisk signifikans vid kontroll av nollhypotesen togs av motsvarande P

Embolisering av artärerna hos prostata patienter

Drift på prostata adenom

Operativ behandling av prostata adenom utförs i de fall då läkemedelsbehandling inte gav ett positivt resultat. Hittills, tack vare de innovativa metoderna för kirurgisk ingrepp, avancerad teknik ger behandlingen av en godartad tumör ett positivt resultat på 100%.

Viktigt! Avlägsnande av adenom i prostatakörteln möjliggör undvikande av prostatacancer, vilket uppträder vid otillbörlig behandling av hyperplasi i 80%.

När en operation är föreskriven, förberedelse

Operationen utförs inte på begäran av en läkare eller patient. Detta kräver viss vittnesbörd. Vilka metoder att påverka adenom kommer att väljas, beror på många faktorer:

 • individens egenskaper hos organismen
 • närvaro av samtidiga patologier;
 • organismens allmänna tillstånd
 • stadium av sjukdomen.

Att göra detta kategoriskt är omöjligt, eftersom en godartad tumör inte passerar sig själv. För detta krävs effektiva behandlingsmetoder, för att inte förvärra situationen bör urologen besöks när de första symptomen på prostata adenom började.

Operativa behandlingsmetoder utnämns:

 • om det finns en ökning av volymen av kvarvarande urin i urinblåsan;
 • med kränkningar av urinering
 • om det finns blod i urinen
 • njursjukdomar utvecklas;
 • om det finns kalcinater
 • med symtom på njursvikt.

Operativ ingrepp varar beroende på vilken typ av teknik som används, samma faktor blir avgörande och rehabiliteringsperiodens varaktighet. I genomsnitt är detta från 6 till 21 dagar.

Tidigare måste en man klara alla nödvändiga test, genomgå en detaljerad diagnostisk undersökning. Används för denna metod: ultraljud, MR, EKG, test för PSA.

Före operationen måste anestesiologerna samtala med patienten för att ta reda på om allergiska reaktioner är närvarande och bestämma vilken anestesi som ska användas senare (lokal eller ryggrad).

10 timmar före proceduren sätts en man i ett rengörande emalj. Vanligtvis utförs denna manipulation på kvällen, om operationen är planerad nästa morgon. Ät inte till morgon. Operativa behandlingsmetoder utförs på en tom mage.

Syftet med kirurgisk ingrepp är att avlägsna detta fokus på övervuxen vävnad, vilket innebär att klämma urinröret.

Typer av kirurgisk ingrepp

Resektion för adenom är uppdelad i sådana typer: remsa (med användning av en skalpell) och bezlosnye (med hjälp av laserväxter).

Hålteknik kan orsaka följande komplikationer:

 • blödning;
 • skador på friska vävnader och organ som ligger intill prostata;
 • förekomsten av inflammation;
 • smalning av urinröret, urinröret;
 • återfall av en godartad prostatatumör
 • retrograd ejakulation.

Maloinvazivnye bespolosnye operationer orsakar inte komplikationer, rehabiliteringsperioden är bara några dagar. Den enda nackdelen är den höga kostnaden.

Transuretral resektion (TUR)

Denna metod är ordinerad för män som har diagnostiserats med mild och måttlig svårighetsgrad av adenom.

Om tumören når en stor storlek (diameter 80 mm eller mer), anses denna metod vara ineffektiv. Applicera med generell eller ryggradsbedövning. Driftens varaktighet är 90 minuter, men tiden kan variera beroende på adenomets storlek.

Förfaranden i förfarandet:

 1. Inledning resektoskop i urinröret. Enheten är utrustad med en behållare för insamling av vätska, ljussensorer och en speciell anordning för avlägsnande av en godartad tumör.
 2. Omskärelse av skadade vävnader, koagulering av vener.
 3. Extraktion av skuren vävnad. I framtiden kommer indikationerna (del av det extraherade biomaterialet) att skickas till en biopsi för att bestämma närvaron av cancerceller.
 4. Introduktion av dräneringsrör. Han kommer att vara närvarande i flera dagar, hjälpa till att ta bort urin och blodproppar.

Rehabiliteringsperioden är inte mer än en vecka, om det inte finns några komplikationer i form av inflammatoriska processer. Allt kommer att bero på hur exakt en man uppfyller läkares rekommendationer.

Laparoskopisk resektion

Denna metod görs i de fall då tumören når en stor storlek. Samma metod används för att ta bort prostata om metastaser observeras. Ta bort hyperplasi med särskild utrustning, som är utrustad med ihåliga rör. De introduceras i bukhinnan genom små kutana snitt. En av rören är utrustad med en videokamera, bilden visas på monitorn. Procedurens varaktighet tar 2-3 timmar, beroende på tumörens storlek. Vid fullbordandet utförs kateteriseringen.

Denna behandlingsmetod har många fördelar:

 • komplikationer uppstår mycket mindre ofta;
 • risken för blödning är utesluten;
 • Katetern kommer att avlägsnas efter 3 dagar;
 • rehabiliteringsperiod - inte långt

Hålteknik - adenomektomi

Denna teknik innefattar avlägsnande av adenom genom snittet mellan pubic regionen och naveln. I detta fall dissekerar läkaren med en skalpell det övre lagret av huden, subkutan vävnad, musklerna, blåsans vägg (om nödvändigt, om blåsan stänger körteln). Specialisten upptäcker var hyperplasi är placerad och skär ut det med hjälp av ett specialverktyg. Obligatoriska åtgärder - installation av dräneringsrör och kateterisering.

Tekniken är effektiv, men efter det utförs komplikationer ofta i form av blödning, inflammation, förstoppning och urininkontinens.

Embolisering av prostata artärer (ETAP)

En innovativ metod för operativ behandling av hyperplasi. Dess enda nackdel är den höga kostnaden. Dessutom har inte alla kliniker råd att köpa utrustning för operativ behandling. I välkända medicinska centra är sådan utrustning och specialister som kan arbeta med den närvarande.

Kärnan i denna teknik är igensättning eller embolisering av blodkärl som matar adenomen. Som ett resultat - de områden och vävnader som klämmer urinröret, kommer inte att få näringsämnen, kommer att minska i storlek. Resultatet är en tidigare sluten lumen i urinröret. Lokalbedövning används.

Efter att ha hittat blodkällan till tumören kommer läkaren att stoppa den med en mikroskopisk kateter. Efter installationen introducerar hans läkare ett speciellt botemedel som hjälper till att täppa till kärlet.

Utför inte en operation för att ta bort hyperplasi hos personer med:

 • malign neoplasma;
 • allergier mot kontrastmedel;
 • brott mot det endokrina, kardiovaskulära systemet.

Förångning (laserterapi)

Modern urologi tillsammans med avancerade prestationer inom utveckling av medicin och processutrustning har nu kunnat göra minimalt invasiva operationer utan användning av skalpell.

Operationen anses vara den mest effektiva, inte bara för effektivitet, utan även för att komplikationer saknas efter proceduren, är inte hälsosamma vävnader skadade. Rehabilitering tar inte mer än 3-4 dagar.

Efter bukoperationen uppstår retrograd utlösning ofta vid menstruationsutlösning i blåsan. Lasertekniken utesluter utvecklingen av en sådan komplikation med 100%.

Särskilda operationer är nödvändiga för operationen. Läkaren genom urinröret sätter in en lasersensor, närmar sig prostata och avdunstar adenomen. För allt som händer, ser specialisten igenom bildskärmen. Tekniken är mycket noggrann, inte en enda hälsosam vävnad nära lesionerna påverkas.

Men detta är inte alla positiva aspekter av denna metod för tumöravlägsnande. Dessutom är det inte nödvändigt att administrera mediciner som främjar koagulering av blodkärl. Allt detta kommer att göra en laserinstallation. Laserterapi är den mest effektiva tekniken för prostata adenom.

Enukleation (fullständigt avlägsnande av prostatakörteln)

Om en mycket stor tumör diagnostiseras är sjukdomen i ett försummade stadium, en intensiv ökning av adenom uppstår och läkare utför enukleation med en holmiumlaser. Sådan utrustning bland läkare anses vara universell och unik i sin väg. Med det kan du ta bort prostatakörteln eller stora tumörer.

Laseravlägsnande genomförs via urinröret. Precis som med förångningsmetoden ges inte hudintag.

Efter avslutad operation installeras en kateter, indikationerna (del av det borttagna organet) skickas till en biopsi för undersökning på cancerceller.

rehabilitering

Under rehabiliteringsperioden är parallell medicinsk terapi nödvändig, speciellt vid bukoperation. En man borde dricka en kurs av antibiotika för att förhindra inflammation. Praktiskt taget i alla fall installeras en kateter, dränering är nästan alltid endast efter att ha utfört kavitoperationer.

Hur mycket patienten kommer att spendera tid på sjukhuset efter operationen beror på typ och läge för operation och återvinning av kroppen.

Under rehabiliteringsperioden är det mycket viktigt att dricka mycket vätska - minst 3 liter per dag. Då kommer återhämtningsprocesserna att accelerera.

När du har återvänt hem, bör du avstå från

 • fysisk ansträngning
 • plötsliga rörelser;
 • överbelastning i avföringens skull;
 • begränsa konsumtionen av jästa mjölkprodukter, baljväxter, bageriprodukter, produkter som framkallar förstoppning och gasbildning.
 • lyftande vikter;
 • köra bil.

Oftast är män bekymrade över frågan om deras manliga libido efter operationen. Det bör noteras att före operationen observerades överträdelser med sexuell funktion, då efter manipuleringen, tar det lite tid att återställa styrkan. Det finns en ökning av styrkan efter 2-3 veckor.

Idag är flera medicinska, homeopatiska läkemedel för att öka styrkan, folkmekanismer för att förbättra erektionen kända. Därför, för att återställa manliga libido kan snabbt och utan problem. Vilken typ av medicinering, typer av ytterligare terapi du behöver söka kan rekommendera en läkare.

Prostataadenom eller, mer korrekt, godartad hyperplasi, anses vara den vanligaste sjukdomen hos män i avancerad ålder. Vid 80 års ålder har nästan 80% nodulär proliferation i prostata.

Symtom på skador på urinblåsan fungerar genom att klämma urinröret överväxt av prostataceller påverkar avsevärt män hälsa, livskvalitet, vilket skapar en stor risk för njurapparat. Härdningen av prostata adenom ingår i problemen med gerontologi.

I patogenesen av sjukdom har betydelsen:

 • hormonell omorganisation (manlig menopaus);
 • förändringen i konduktiviteten hos nervimpulser till blåsan;
 • störd blodcirkulation i prostata.

Alla riktningar bör övervägas vid behandling av prostata adenom. Av stor betydelse är organisationen av en undersökning av den manliga befolkningen, differentiell diagnos med körtelkörteln. I polyklinikerna har förskyddsrummen inrättats, där en specialutbildad paramediker utför fingerprovning av prostata för alla män över 50 år.

På detta sätt är det möjligt att identifiera smärtsymtomformer av sjukdomen. Men doktorn kan bestämma hur man behandlar ett adenom i prostata hos en viss person.

Vad är behandlingsmetoderna?

För närvarande används flera metoder för prostata adenom. Bland dem:

 • konservativ, inklusive medicinering;
 • kirurgisk;
 • minimalt invasiv;
 • okonventionella och populära.

Valet av metod beror på:

 • från scenen av prostata adenom;
 • patientens ålder
 • samtidiga sjukdomar;
 • människans önskan.

Den första etappen är ofta planerad för observation och konservativ terapi, mediciner, kost, motion används. I andra etappen varierar svårighetsgraden av symtomen. En man erbjuds både medicineringsterapi och kirurgisk behandling av prostata adenom. Intervention är möjligt med hjälp av minimalt invasiva tekniker eller i form av radikal nod borttagning.

Vid tredje stadiet av tidssjukdomen förblir litet val. Patienten är akut på sjukhus och tar bort kirurgiskt problem med nedsatt urinering. Vidare krävs en lång återhämtning för att bota komplikationer. Tänk på alla sätt att behandla prostataadenom och deras effektivitet, med början med konservativa åtgärder.

Applicera en diet

Dietary rekommendationer är inte det huvudsakliga sättet för terapi, men avsevärt minska belastningen på urinorganen, ta bort överdriven irritation av prostataceller. Därför förbättras välbefinnandet hos patienter som utför rekommendationer. För att bota prostata adenom måste en man ge upp för alltid:

 • från alla alkoholhaltiga drycker;
 • starkt te och kaffe;
 • kryddig kryddor
 • rökt och stekt kötträtter;
 • konserverade varor.

I den dagliga kosten bör vara närvarande:

 • grönsaker och frukter i form av färsk juice, sallad;
 • spannmål;
 • bröd från rågmjöl av grovslipning;
 • mejeriprodukter, stallost;
 • kokt magert kött och havsfisk;
 • filtrerat vatten är inte mer än 1,5 liter.

Terapeutisk gymnastik

Konservativ behandling av prostata adenom är inte komplett utan dagliga övningar. Speciella typer av fysisk träning stoppar tillväxten av cellhyperplasi, ökar kompensationsförmågan hos bäckensmusklerna. Detta hjälper till att förhindra sjukdomsframsteg. Dessutom finns ingen fysisk ansträngning inte en människa att gå ner i vikt och fettvävnad - den viktigaste platsen för syntes av en provocerande faktor, dihydrotestosteron.

Det rekommenderas att utföra följande övningar:

 • "Walk" på skinkorna fram och tillbaka 3 minuter;
 • gör "sax", "cyklar" 50 gånger;
 • sitter på golvet, böj knäna, fötter ansluta händer och armbågarna vilar mot den inre ytan av knäet, i stånd att svänga på skinkorna från sida till sida;
 • liggande på ryggen, vilade fötterna på golvet och lyfta bäckenet med magan i bukmusklerna.

Det är användbart att springa, gå. Negativt påverkar tillståndet för prostatturen i bilen, på en cykel. På frågan om du kan träna ridsport, kommer vi att svara negativt. Vid någon belastning bör man inte glömma att tillhandahålla bekväma förhållanden för urinering. Du kan inte tolerera trängsel och fördröja urin.

Typer av massage och kontraindikationer

Behandling av prostata adenom hemma är inte utan massage. Urologer varnar för att det endast ska göras av en utbildad specialist som är bekant med kontraindikationer.

 • slappna av spänningen maximalt i prostatas vävnader
 • för att öka blodflödet och därmed säkerställa förbättrad leverans av droger till det drabbade området;
 • helt återställ sekretessfunktionen.

Massage i prostata med adenom kan inte göras om:

 • Progressiv tillväxt av noder observeras;
 • Det finns prostatit i akut stadium;
 • Ett misstankar om cancer kan inte uteslutas.
 • i urinen finns orenheter av blod;
 • ultraljud avslöjade förkalkningar och cystisk utvidgning;
 • åtföljd av svåra hemorrojder, rektala fissurer.

Det finns flera typer av massage:

 • när adenom är en slät massage i sakrummet, gå sedan till bukmusklerna, lårfog och skinkor;
 • I en cirkulär rörelse appliceras ett litet tryck på prostata genom ändtarmen;
 • tekniken för att använda diagnostiska stavar ger en mer intensiv inverkan;
 • applicering av den elastiska ringen, sätt på penis, gör att du kan utföra behandlingsprocedurer själv med rullande rörelser;
 • speciella vibro-massörer hjälper till att bli av med stagnationsprocesser i organ och vävnader, öka muskeltonen, underlätta urinering.
 • Massage perineum med sesamolja eller ricinolja ger antiinflammatorisk effekt;
 • massage med användning av en halv-liters fläkt gör efter rengöring lavemang, använd en lösning av kaliumpermanganat, furatsilina, ett avkok av kamomill, arbete tarmar förbättras, vilket är viktigt vid behandling av förstorad prostata hos män.

Massage utförs i 3-5 minuter varannan dag, 10-12 procedurer är nödvändiga för hela kursen. Vanligtvis används det i kombination med mediciner och andra medel.

En vibro-akustisk enhet för hemmabruk är "Vitafon". Den fysiologiska grunden för den terapeutiska effekten är aktiveringen av lokalt kapillärblodflöde med nästan 4 gånger. Hans instruktioner kräver korrekt installation av två vibrafoner, applikation i speciallägen i 15-20 minuter två gånger om dagen med en ökning av sessionens varaktighet till 40 minuter. Det rekommenderas att fortsätta behandlingen under 10 dagar. Varannan månad kan du upprepa.

Vilka läkemedel hjälper till med adenom?

Drogterapi med prostataadenom kan vara effektiv behandling under följande förhållanden:

 • Överträdelser av urinering bedöms som milda, komplikationer är inte tillgängliga.
 • en patient i avancerad ålder med en massa samtidiga sjukdomar, kan han inte bli av med prostata adenom på ett operativt sätt.
 • adenomtillväxten upprepas efter kirurgisk behandling;
 • i händelse av en väsentlig vägran från patienten från operationen.

Läkemedlet kan avbrytas:

 • Om patienten själv insisterar på kirurgisk metod
 • i närvaro av kontraindikationer på grund av biverkningar av droger.

Oftast använder urologerna drogerna i följande grupper:

 1. Blockeringsmedel av a-receptorer är nödvändiga för avlägsnande av spasmodisk sammandragning av urinrörsmusklerna.
 2. Hämmare av 5-a-reduktas - kan blockera ett enzym som främjar tillväxten av dihydrotestosteron.

Tilldela läkemedelskombinationer. Behandlingsförloppet varar lång tid (upp till ett år). Orthomolekylär terapi är en välkänd trend i terapi av adenom, men det accepteras inte av alla läkare. Det kan inte hänföras till drogbehandling, eftersom de använda drogerna inte är läkemedel, de är relaterade till kosttillskott. Kärnan i denna typ av påverkan: användningen av organiska och oorganiska ämnen (vitaminer, spårämnen, enzymer).

Vid utfodring av patienten för att lösa problemet med hur man stoppar tillväxten av prostata adenom, tillsätts stora doser:

 • vitamin B3 (niacin och niacinamid) - att påverka DNA i prostataceller och normalisera deras tillväxt;
 • E-vitamin (tokoferolacetat) - motverka tumörstrukturer med hjälp av antioxidantegenskaper;
 • karotenoider - normalisera immunreaktioner i kroppen;
 • vitamin C - som en stark antioxidant stoppar processen med hyperplasi;
 • Lycopen - tillsammans med vitaminerna C och E hämmar proliferation av prostata i körtelvävnaden.
 • vitamin B6 - användbart som ett universellt verktyg för att öka effekten av andra biologiska ämnen, förhindrar omvandling av testosteron till dihydrotestosteron.

Specialister på denna metod är mer jämförbara med naturläkemedel. De tror att för att bota hyperplasi av prostata, behöver män betydande doser av sådana mikroelement som:

Mer information om effektiva läkemedel som används vid behandling av adenom finns i denna artikel.

Vilka metoder kan ersätta operationen?

Moderna metoder för behandling av prostataadenom kan inte övervägas utan att utveckla en blodlös (minimalt invasiv) effekt på prostatakörteln. Olika metoder och metoder erbjuds, många har misslyckats i klinisk testning och analys av konsekvenserna.

De är endast lämpliga för patienter med:

 • måttlig tillväxt av adenom
 • inga signifikanta symptom på urinretention
 • som ett alternativ för äldreomsorg i närvaro av allvarliga sammorbiditeter.

Levereras med ineffektiv läkemedelsterapi.

Från den klassiska operationen av resektion skiljer sig:

 • lägre risk för komplikationer (blödning);
 • mindre biverkningar (effekt på erektil förmåga hos män, urininkontinens);
 • Möjligheten att bedriva poliklinisk behandling utan sjukhusvistelse.
 • en kortare varaktighet av katetern i blåsan (dagen), därför en lägre sannolikhet för infektion i urinvägarna;
 • inget behov av smärtstillande läkemedel efter proceduren
 • en snabb återgång till det vanliga sättet att leva.

Nackdelarna med minimalt invasiva metoder är:

 • brist på tillförlitliga uppgifter om långtidseffekter
 • skada på prostatavävnad och oförmåga att genomföra en histologisk undersökning av cancerceller.

De huvudsakliga metoderna utförs genom att införa endoskopisk teknik genom urinröret (transuretral). Uppgiften är att förstöra prostata vävnaden, vilket är ett hinder för urinflödet. Anestesi utförs genom aktuella preparat, införandet av novokain i ledningens ledningsnervstammar. Det är möjligt att använda spinalanestesi.

Transuretral nålablation kallas också "radiofrekvens", eftersom värmen från radiovågor med hög frekvens används för att förstöra noder. Nålar är en källa till radiovågor. De injiceras i prostata och förstör dess vävnader. Det finns fortfarande möjlighet till tillväxt i de återstående cellerna.

Transuretral mikrovågstermoterapi bygger på effekterna av värme och kyla. Genom katetern införs en antenn (vågkälla) i blåsan, strålningen värmer körteln och den kylda vätskan cirkulerar genom katetern och förhindrar överdriven vävnadsskada. Exponeringstiden är 60 minuter. Det fulla resultatet känns av patienten inte omedelbart, men efter 1-5 månader.

Användningen av högintensiv fokuserad ultraljud - vid uppvärmning av vävnader med ultraljudsenergi. Inom några sekunder når temperaturen i körtelcellerna 90 grader. Effekten utförs genom ändtarmen.

Användningen av laserteknik - expanderar varje år. Enheter av fyra typer skiljer sig, vilka skiljer sig i deras kristallina bas. Var och en har sina egna parametrar för våglängden och djupet av påverkan. Adenomvävnader genomgår koagulering (koagulering och nekro- sering) eller förångning (krympning).

Ballongutvidgning är ett tillfälligt förfarande för att fördröja operation eller för män med oundvikliga kontraindikationer. Genom ett cystoskop sätts en kateter in med en burk på änden. Blåsning med luft kan expandera urinrörets kanal.

Stenting - kan betraktas som en förlängning av ballongutvidgning. Vid slutet av den uppblåsta ballongen sätts en metallnätring på, som förblir i förnimmelsestillståndet efter det att ballongen blåses av. Indikationerna är desamma.

Embolisering av prostata adenom, och mer korrekt, av prostatakörtlarna - baseras på den artificiella blockeringen av blodåtkomst (blockering) genom arteriella kärl. En punktering av lårbenet eller den radiella artären utförs.

Klassisk kirurgisk intervention

Operativ behandling av prostata adenom representeras av klassiska standardtekniker:

 • transuretral resektion (borttagning) av prostata;
 • öppen adenomektomi.

Den andra metoden är den mest traumatiska, den används för tumörer av stor storlek. För åtkomst är bukväggen, blåsan dissekerad. Transuretral tillvägagångssätt - mer sparsamt. Bukhålan öppnas inte. Alla manipuleringar utförs genom en flexibel sond med en videokamera.

Indikationer för operationen är:

 • En ungs ålder, en önskan att bevara styrka och reproduktiv funktion;
 • misstänkt malign patologi
 • samtidig hjärtsjukdom, endokrina system, svår fetma;
 • brist på effektivitet av en minimalt invasiv metod
 • ineffektiv läkemedelsbehandling;
 • förekomsten av en kombinerad patologi i prostata (kronisk prostatit, stenar i vävnaderna).

Operationen utförs inte:

 • med ett allvarligt allmänt tillstånd hos patienten
 • akut period av allvarlig sjukdom
 • reducerad koagulabilitet.

Är prostata adenom behandlad med folkmetoder?

Den mest effektiva är behandlingen av prostata adenom hos män på sätt som påverkar patogenesen av tumörutveckling. Det innebär att alla möjligheter att stoppa menopausen och dess hormonella omorganisation är lämpliga.

Läkare har olika anknytning till sådana metoder:

 • är kategoriskt kontraindicerade för att erhålla annonserade "fantastiska" resultat för att bli av med adenom, eftersom patienten förlorar tid och tar sig till ett allvarligt stadium av sjukdomen;
 • är möjliga i postoperativ period, i kombination med läkemedelsterapi.

Valet bör lita på endast genom beprövade växtbaserade läkemedel. Mest acceptabelt:

 • inkludering i mat av linolja, persilja, pumpa frön och juice;
 • dricka avkroppar av hemlock, nässla, hassel, aspen bark.

För att förhindra inflammation, lindra ödem och spasmer, växter som:

 • rosa höfter;
 • hagtorn;
 • kamille apotek;
 • njurar och blad av björk;
 • bär och löv av tranbär;
 • knotweed;
 • lakritsrot.

Produkterna från biodling hjälper till att återställa hormonbalansen och immuniteten.

De angivna behandlingsmetoderna måste överenskommas med den behandlande läkaren. En eventuell försämring av tillståndet bör inte tolereras, det kan bli nödvändigt att ersätta läkemedlet eller behandlingsmetoden. Ju bättre patientens humör för återhämtning desto större är hans chanser att upprätthålla en livskvalitet.

Embolisering av prostata artärer vid behandling av prostata adenom

Vad är prostataembolisering? Vem behöver behandling för prostatakörteln med embolisering? Hur vanligt är prostataembolisering? Hur är det att föredra att behandla prostata adenom med öppen kirurgi, transuretral resektion eller embolisering av prostata? Är det möjligt att embolisera prostatacancer i prostatacancer? Varför är embolisering av prostata önskvärt hos Europeiska kliniken? - Dessa frågor besvaras av biträdande chefläkare i European Clinic, PhD, Pylyov Andrey Lvovich.

Om du är intresserad av praktiska frågor av prostata embolisering med hjälp av en procedur och val av den optimala metoden för dig, och om du inte är nöjd med resultatet av prostata Turan eller orolig utsikterna för prostataoperation, kan du ansöka om att vår klinik genom att ringa +7 (499) 750-05-50.

Godartad prostatahyperplasi. Vilka är de moderna alternativen till kirurgisk behandling och transuretral resektion?

Godartad prostatahyperplasi (BPH) eller prostata adenom - En av de vanligaste sjukdomarna hos män som är äldre än 40 år. Enligt statistiska uppgifter är denna sjukdom närvarande i 5-8% av alla män på planeten. En stor andel patienter med BPH behöver kirurgisk behandling.

Vid det tillfället finns det många läkemedel som används för att behandla prostata adenom, men deras effektivitet lämnar mycket att önska. Hos alla män med godartad prostatahyperplasi är det tidigt eller senare behov av ett operativt ingripande.

- Vad är obehagligt adenom i prostata, och vad kommer det hända om det inte behandlas?

Vanligtvis börjar BPH med små problem med urinering - försvagar kraften från urinstrålen, och varaktigheten av urinering ökas till 3-5 min. Behovet att urinera ökas till 10-15 gånger om dagen, men vanligtvis inte mer än 30-50 ml per 1 gång tilldelas. Delta i nattliga önskningar och få upp 5-6 gånger per natt. Tiden går, adenom ökad urinering mycket svårt, ofta lust och praktiskt taget omöjligt att gå på under en längre tid från hemmet eller kontoret, ser inga avbrott favoritprogram, åka på semester, även för 1-2 dagar.

Adenom med förvärring av kronisk prostatit, och det är hos de flesta män som leder en aktiv livsstil, kan bokstavligen bli en mardröm. Till smärtsyndromet som orsakas av ett adenom, kommer symtom på en exacerbation av en prostatit.

Den mest obehagliga saken i prostataadenom är försämringen av erektilfunktionen. Detta gör livet för någon man outhärdlig, kan förstöra konjugal lycka, psykologiskt deprimera och demoralisera en man.

- Vilka är de viktigaste sätten att behandla prostataenom och vad är deras brister?

Nu i arsenalen har läkare flera alternativ för operationer, både öppna och endoskopiska. Med stora adenomer utförda retropubisk adenomektomi eller kisperös adenomektomi. Dessa insatser utförs med öppen åtkomst. Vid små och medelstora storlekar av prostata bipolär transuretral resektion av prostata (TUR), under vilken körtelvävnaden avlägsnas genom urinröret. Dessa metoder har betydande nackdelar, bland vilka:

 • betydande arbetsskada,
 • höga anestetiska risker,
 • sannolikheten för komplikationer,
 • brott mot sexuell funktion,
 • ett stort antal kontraindikationer.

Vart och ett av dessa operationer har vissa begränsningar på patientens ålder, adenomets storlek, närvaron av samtidiga sjukdomar (kardiovaskulär diabetes, blodkoagulering).

Allt detta gjorde att forskarna fortsatte att söka efter det mest effektiva och minimalt traumatiska alternativet och ledde till utvecklingen av nya behandlingsmetoder.

- Vad är det mest moderna sättet att behandla prostata adenom?

Under de senaste åren i de utvecklade länderna utvecklas snabbt och håller på att genomföras i den kliniska praktiken av metoden för embolisering av prostataartären (ECA), som, med all sannolikhet, är den önskade höga prestanda och låg-invasiv sätt att påverkan på BPH.

Följande information om prostata arterie embolisering (EAP) förklarar vad förfarandet är, vad dess resultat och risker är. Denna information kan inte ersätta ett fullständigt samråd med urologen och endovaskulär kirurg, men kan vara användbar som en "utgångspunkt" för planering av behandling för prostata adenom.

I de flesta fall är EAP ett planerat förfarande som låter dig lugnt diskutera alla dess aspekter med urologen och endovaskulär kirurg vid undersökningsskedet och preparatet.

- Vad är proceduren för embolisering av prostata artärer?

Arteriell embolisering prostata prostata adenom är en minimalt invasiv endovaskulär kirurgi, essensen av som består i embolisering (ocklusion, blockering) av arteriella kärl som försörjer förstorad prostata. Som ett resultat minskar den.

EMAT fungerar inte urologer och endovaskulär kirurgi eftersom förfarandet kräver i första hand är en hel del erfarenhet manipulation av fartygen extremt liten diameter (ofta mindre än 1 mm), och för det andra, förmågan att kontrollera sina handlingar genom röntgen TV (med angiografisk apparater).

EAP är ett fullvärdigt alternativ till både kirurgisk avlägsnande av prostata och endoskopisk transuretral resektion (TUR). I många fall, kan EAP användas som ett alternativ eller ytterligare metod för behandling av BPH och hos patienter som får konservativa terapi när det ineffektiva eller orsaka biverkningar såväl som närvaron av höga risker för traditionell kirurgisk behandling.

Embolisering av prostataartärerna är en relativt ung metod och har använts i stor utsträckning sedan 2009. Emellertid har begreppet embolisering varit känt i mer än 50 år. För närvarande är detta ett av de vanligaste områdena vid endovaskulär kirurgi.

I programmet Health Health on the Rain kanal talade vi om möjligheterna till modern endovaskulär kirurgi och om embolisering av prostata artärer (från 5:41 minuter).

- Embolisering används endast för behandling av prostata eller används den i andra fall?

Embolisering är allmänt används för behandling av myom (t.ex. EMA - myomembolisering), tumörer av olika lokaliseringar (inklusive chemoembolization utföringsform) för att stoppa krovotcheny olika etiologier (från postnatal till trauma), behandling av kärlmissbildningar och aneurysm (inklusive i hjärnan). Vidare har i urologisk praxis i mer än 30 år använts embolisering av testikulära vener för att behandla varicocele.

- Varför EAP kan behövas?

EAP används för att behandla symptomatisk prostata adenom. I detta fall utesluter urologen och den endovaskulära kirurgen nödvändigtvis andra orsaker till symtomförloppet, liksom förekomsten av en annan patologi av prostata som inte behandlas av EAP.

- Vem behöver embolisera prostata artärer?

Den mest effektiva emboliseringen av prostataartärer hos patienter med prostataadenom i följande fall:

 • prostata adenom på mer än 80 cc;
 • Förekomsten av allvarliga samtidiga sjukdomar från kardiovaskulärsystemet, inklusive tidigare hjärtinfarkt, njursjukdom, allvarlig diabetes mellitus, störningar i koagulationssystemet;
 • kränkningar av koagulationssystemet;
 • blödning från åderbråck i prostatakörteln, som inte stoppas med traditionella metoder;
 • Förekomsten av cystostomi och patientens ihärdiga lust att bli av med den.

- I vilka fall är emboliseringen av prostata artärer kontraindicerad?

De viktigaste kontraindikationerna mot embolisering av prostata artärer:

 • anomalier vid utvecklingen av iliac-kärl;
 • ocklusiv skada av iliac-kärl;
 • flytande trombi i bassängen i venerna i nedre extremiteterna.

- Vem beslutar om att genomföra EAP?

Beslutet om huruvida EAP ska vara den optimala behandlingsmetoden fattas av en doktors samråd. En kollegial diskussion av varje patient som skickas till EAP är absolut nödvändig, eftersom två läkare av olika specialiteter, urologen och endovaskulär kirurg, deltar i behandlingen av patienten. Patientens egen åsikt, hans preferenser och önskemål är dock absolut den viktigaste faktorn för att fatta ett beslut. Det är därför det är så viktigt att få läkarna att svara på alla frågor av intresse för att fatta beslut på ett balanserat, självständigt och objektivt sätt.

- Var har EAP utförts?

EAP utförs i ett speciellt röntgenrum utrustat med en angiografisk enhet, vilket gör att man kan få en bild i röntgen-tv-läget. Alla endovaskulära ingrepp utförs under dessa förhållanden.

- Hur förbereder du dig för EAP?

I regel utförs EAP på sjukhusets dag. Trots det faktum att patienter i många utländska kliniker släpps 6 timmar efter EAP, rekommenderar vi att du bor på sjukhuset för natten tills nästa morgon. Vi rekommenderar att du inte äter minst 4 timmar före proceduren, därför rekommenderar vi dig att du begränsar dig till en mild frukost, då du kan dricka normalt. Det är nödvändigt att raka ljummen och höftområdet 10 cm över och under injektionsvikten på båda sidor i förväg (på kvällen före dagen för sjukhusvård).

Omedelbart före EAP får patienten premedicinering - en intramuskulär injektion med lugnande och bedövande läkemedel. Dessutom kommer Foley urinskatetern installeras, vilket är nödvändigt under interventionen och de första 4-6 timmarna efter det. Vi använder de mest moderna och lågtraumatiska katetrarna med minsta diameter.

Om du har några kända allergier mot mediciner, rapportera det här till behandlingsläkare.

- Vad händer under emboliseringsproceduren?

Under EAP ligger patienten på baksidan av bordet i röntgenrummet. Antingen i operationsrummet, eller i förväg i avdelningen, kommer en perifer infusionskateter att placeras i en av de ytliga venerna på armen. På patientens bröst är sensorer anslutna för att övervaka EKG, en manschett för automatisk mätning av blodtryck placeras på armen, och en sensor för syrgasmättnad i perifert blod placeras på en av fingrarna på handen. Om nödvändigt kan syre levereras till båda näsborren genom tunna plaströr.

EAP är ett smärtfritt, minimalt invasivt förfarande, så allmän anestesi (anestesi) är inte nödvändig. Endast lokalbedövning används vid hjärtinfarktpunkten - vanligtvis den rätta gemensamma femorala artären, är punkteringen gjord på höger lår på en nivå 1-2 cm under injektionsvikten. De enda känslorna under proceduren är den periodiskt uppstående känslan av värme i buken, i ljumsken, skinkorna. Det orsakas av ett kontrastläkemedel, som operatören går in genom katetern.

Problemet med endovaskulära kirurgi genom en kateter diameter av 1,5 mm för att utföra arteriografi grenar av de inre höftartärerna, prostata upprätta blodförsörjningskällor och lägg dem i en mikrokateter, ca 0,6-0,8 mm i diameter. Efter kontroll av situationen genom mikrokatetern är speciella sfäriska partiklar medicinsk kvalitet plast - embolisering läkemedel. Vi använder Embospheres läkemedel som tillverkas av det amerikanska företaget Merit Medical - nu med detta läkemedel för att få de bästa resultaten av ECA.

Tekniken att använda en EMAT mikrokatetern skiljer sig radikalt från den andra utföringsformen av en teknik i vilken hela nedre embolisering vesikal artär, en av vars grenar är prostata artär. Detta tillvägagångssätt har en unik osynlig fördel - det är enklare och låter dig utföra denna intervention även för läkare med låga kvalifikationer. Emellertid, å andra sidan finns det nedgång i effektiviteten av EMAT, förmågan att återställa blodflödet och därför sjukdomsåterfall och risken för komplikationer som associeras med icke-mål-embolisering av andra grenar av den nedre cystisk artär.

En variant av tekniken som använder en mikrokateter och embolisering av de prostata arterierna är den mest effektiva och säkra, men kräver ett noggrant arbete hos en endovaskulär kirurg med hög kvalifikation.

Efter införandet av partiklar utförs kontrollkontrast för att säkerställa att alla artärer i prostata körs säkert fast. Embolisering utförs alltid på båda sidor, men det är vanligtvis inte nödvändigt att göra en punktering på vänster fot. Moderna katetrar och mikrokateter hjälper dig att kateterisera de prostatiska grenarna från båda sidor genom en åtkomst.

Varaktighet EMATs kan sträcka sig från 40 minuter till 5 timmar, eftersom anatomin av de grenar av den inre höftartären är mycket variabel, är extremt liten i diameter och svåra att katetrisering, och även på grund av det faktum att fartygen i regionen i de flesta fall kan vara målet artären Aterosklerotiska förändringar som dramatiskt förändrar kärlväggens anatomi. dvs varje situation är individuell.

Men eftersom EAP är ett smärtfritt förfarande, och exaktheten av dess beteende är oerhört viktigt, är det inte rätt att jaga hastigheten av ingripande vid roten.

Vid slutet av proceduren kommer den endovaskulära kirurgen att trycka ned punkteringsstället i 5-10 minuter för att förhindra bildandet av ett hematom. Då kommer den hemostatiska enheten Safeguard att appliceras på benet, vilket fortsätter att utöva det nödvändiga trycket på platsen för kärlets punktering.

- Kommer det att skadas vid operation av embolisering av prostata artärer?

EAP är ett smärtfritt förfarande. Endast den första injektionen av lokalbedövning känns. Efter proceduren kan cirka hälften av patienterna uppleva smärta eller sticka i underlivet, i urinröret. Det avlägsnas genom recept på icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Dessa känslor går som regel i de första timmarna.

-Vad är riskerna? Kan komplikationer uppstå?

EAP är ett relativt nytt förfarande, men data om hög säkerhet har redan uppnåtts. Den mest sannolika komplikationen är risken för att utveckla ett hematom i artärpekningsområdet. Denna skarpa komplikation är en typisk följd av arteriell punktering, som uppträder hos cirka 5% av patienterna. Han behöver ingen behandling, han passerar själv i några veckor.

I de tidiga stadierna av utvecklingen av tekniker i sällsynta fall, det finns konsekvenser för både kortsiktiga dysuri (försämrad urinering), vilket eliminerar kateterisering under 1-2 dagar.

Den moderna EAP-tekniken minimerar risken för sådana komplikationer. Patienterna släpps som regel hemma nästa morgon efter proceduren.

 • Minimal smärta i den postoperativa perioden (enligt känslorna för patientens EAP-procedur, inte operation);
 • Snabba återhämtning av arbetsförmåga (inga snitt och syningar);
 • Extremt liten sannolikhet för komplikationer i jämförelse med kirurgiska behandlingsmetoder.
 • Inskrivningsperiod - 1 dag (utomlands EAP utförs oftare utom patient);
 • Patienter behöver inte klä sig, bedriva anestesi och intensivvård, utan hjälp.

- Vad är resultatet av embolisering av prostataartärerna i adenom?

För närvarande har två stora internationella studier genomförts, vilket visade den höga effektiviteten hos EAP vid behandling av prostata adenom. Den överväldigande majoriteten av patienterna som redan under den första månaden efter EAP noterade en kraftig minskning av prostata, liksom en förbättring av urinering. Samtidigt noterar minst 30% av patienterna denna utveckling redan inom den första veckan efter EAP. På lång sikt fortsätter minskningen av prostata och återfall av symtom i upp till ett år, vilket leder till en fullständig normalisering av urinering.

Det är viktigt att notera att EAP inte bara hämmar sexuell funktion utan också bidrar till återhämtningen.

De viktigaste resultaten av embolisering av prostata artärer och tidpunkten för deras utveckling:

- klinisk:

 • Försvinnande av falsk uppmaning att urinera
 • återställande av den fysiologiska frekvensen av urinering

- instrument-:

 • minskning i prostatakörtelns totala storlek med 30-50%
 • reduktion av adenom i prostatakörteln med 40-80%

De första manifestationerna av resultaten av behandlingen observeras redan inom 2-5 dagar efter embolisering av prostataartärerna. Således minskar urineringens frekvens, nästan helt och hållet försvinner misslyckad uppmaning att urinera. Detta beror på en minskning av ödem i prostatisk mantel (prostatisk tuberkel), som vanligtvis är irriterad och orsakar en önskan att skriva.

Inom 10-15 dagar uppträder den första minskningen av prostatakörteln på grund av en minskning av perifokalt ödem runt prostata adenomen. Adenom minskar under denna period med 15-20%, vilket redan noteras av ultraljudsresultatet. Den totala minskningen av prostataadenom kan nå 40-80% inom 3-6 månader. Storleken på reduktionen bestäms av hyperplasiens stadium i prostatavävnaden - fibrös eller edematös.

- Vad känner patienten efter embolisering av artärerna i prostata adenom?

För illustrativa ändamål kommer jag att citera typiskt recensioner av patienter efter embolisering av prostata adenom (prostata).

Feedback om embolisering av artärer från patienten KF, 54 år gammal:

"Jag kommer att vara kortfattad. Många orolig, prata med kollegor som gjorde TOUR. Allt var mycket enklare och enklare. Operationen gick snabbt. Minnen är inte kvar. För 10 dagar, nästan helt upphört att vakna på natten. Urinering var stark och kort. Det är roligt, men kön attraktionen återvände nästan till nivån på mina 35 år. "

Feedback om embolisering av artärer från patienten VI, 63 år:

"De första två veckorna har varit som alla andra. Han blev mindre vstravat, urinering var nästan smärtfri. Inget behov av att göra en insats, klämma ut en droppe urin. Slutligen kan sitta tyst i sitt befallande kontor. Men, som han hade lovat läkaren i 14 dag ett mirakel hänt: en morgon erektion tillbaka det var nästan 6 år, tänkte jag, det var den gamla, och redan har barnbarn, och plötsligt återuppliva gamla "..?

Feedback om embolisering av artärer från patienten PF, 72 år gammal:

"Adenom jag utvecklat snabbt i ungefär ett år. Det kan bara inte märker, eftersom läkarna behandlade sällan. När jag kom till USA, bestäms volymen stora, nästan 200 ml. På grund av problem med hjärtat i Tour urologer vägrade. Den. laser gäller även för de olika centra, gick utomlands torterades i sex månader -. per natt ökade till 10 gånger varken hans familj eller sina barnbarn kommer inte att gå ut ensam för en tröskel -.. rätt i toaletten.

Två veckor efter operationen blev han en annan person. Smärtan är borta. På natten stannade jag nästan upp. En månad senare glömde jag nästan operationen och de tidigare problemen.

Nu tävlar barnbarnen vem som ska leka med sin farfar. "

- Varför är tekniken med embolisering av prostata adenom inte utbredd i vårt land?

Embolisering av prostata artärer sprids inte i stor utsträckning inte bara i vårt land utan också i världen. Detta beror först och främst på en fantastisk personalbrist. Utbildningen och yrkesutbildningen av röntgen- och endovaskulära kirurger fortsätter generellt ca 12-15 år. Som ett resultat är det i Moskva idag mindre än 80 röntgen-endovaskulära kirurger. För att jämföra gynekologer finns cirka 13,5 tusen och urologer - cirka 9 tusen. Av de 80 ovan har mer än 60 arbetat inom röntgenoperation i hjärtkärlen (koronär stenting).

Själva förfarandet EMAT är den mest komplexa av alla smycken arter endovaskulär kirurgi eftersom det kräver kunskap om anatomi och fina nyanser arteriell kärlbildning i bäckenbotten, en perfekt ägande olika metoder för kateterisering av artärer och kärl erfarenhet med en diameter mindre än 1 mm.

I världen finns det bara 2 vetenskapliga skolor för embolisering av prostataartärer - i Brasilien och Portugal, där läkare från USA och Västeuropa kommer att studera.

Om du har några frågor om embolisering av artärerna i prostatan för behandling av BPH, kan du kontakta Europeiska kliniker person, boka tid genom att ringa +7 (499) 750-05-50, eller genom att skicka ett e-postbegäran till [email protected]

Kostnaden för operation för embolisering av prostata artärer är 180 000 rubel. Kostnaden inkluderar inte priset på en dag på sjukhusvistelsen i kliniken - cirka 5000 rubel. Beroende på den valda avdelningen.

För det preliminära samrådet via e-post, skicka oss följande information:

 1. Allmän information om dig själv: Åldern i vilken stad du bor, om det finns några samtidiga sjukdomar.
 2. Protokollet från den sista TRUS eller MR i det lilla bäckenet, liksom andra studier, om de utfördes (uroflowmetry, etc.).
 3. Beskriv i ditt eget ord sjukdomshistorien. När diagnostiserades för första gången, vad var redan behandlat, hur behandlas du nu?
 4. Vilka klagomål finns för närvarande?
 5. Data från det senaste blodprovet för PSA.