Huvud
Förebyggande

Var och hur gör icke-kirurgisk behandling av prostata adenom genom vaskulär embolisering

Embolisering av adenom i prostata testimonials är positiv, eftersom förfarandet gör det möjligt att minska bildningen med 80%. Det här är en relativt ny teknik för behandling av sjukdomen, som föreskrivs i avsaknad av effekten av konservativ terapi. Endast högkvalificerade specialister kan utföra embolisering. Tack vare detta förfarande uppnår de en stabil remission, men för detta bör alla läkare rekommendationer beaktas under den postoperativa perioden.

Mekanismen för sjukdomsutveckling och symtom

Ett adenom är en godartad neoplasma som ligger i prostatakörtelns vävnader. I de flesta fall är utvecklingen av sjukdomen förknippad med ett brott mot hormonbalansen i kroppen. Av denna anledning ges diagnosen vanligtvis till män efter 50 år. I samband med åldersrelaterade förändringar i kroppen minskar testosteronnivån, och östrogen och östradiol ökar däremot. Under påverkan av dessa hormoner växer tumören i prostata.

Utvecklingen av sådana problem framgår av symptom i form av:

 1. Ökad uppmaning att tömma urinblåsan. Vanligtvis händer detta på natten.
 2. Svag ström av urin. För att tömma måste mannen pressa pressens muskler. I detta fall observeras en blåsig och intermittent ström, och efter avslutad process lämnar inte känslan av blåsans överflöd.
 3. Känslor av att brinna och klåda i urinröret under ett besök på toaletten.
 4. Ökad trötthet och sömnighet, som en man måste gå upp på natten flera gånger.
 5. Huvudvärk (i sällsynta fall).
 6. Urinretention.
 7. Brott mot sexuell funktion. Erection kan vara trög, utlösning sker smärtsamt i tid, utlösning sker för tidigt.
 8. Blod i urinen och sperma. Detta indikerar en långtgående patologisk process i patientens kropp.
 9. Sårhet i perineum. Obehag känns under tömningen av blåsan och under kön. Om smärtan har spridit sig till nedre delen av ryggen, utvecklas eventuellt njurpatologi.

I avsaknad av snabb hjälp är urineringsprocessen signifikant försämrad. I denna situation lider patienten av symtom på förgiftning.

Grader av sjukdom

Utvecklingen av prostata adenom förekommer i flera steg:

 1. I det första steget används kompensationsmekanismer fortfarande, varigenom blåsan töms helt. I detta fall utvecklas endast små förändringar under urinflödet, njurarna och andra organ i urinvägarna lider inte ännu. På grund av minskad intensitet måste du ofta gå på toaletten. Ökad uppmaning att tömma blåsan inträffar på natten. Under dagen observerar mannen inte några störningar, men ibland, och i synnerhet på morgonen, förekommer inte utflödet av urin omedelbart, men efter ett tag. Gradvis är det ett behov av frekventa besök på toaletten. Mängden urin i detta fall minskas betydligt. I det inledande skedet är uppmaningen att urinera så stark att en man inte kan hålla sig själv och måste snabbt tömma.
 2. Den andra etappen kännetecknas av utvecklingen av patologiska förändringar i funktionen av blåsan och njurarna. Urinutsöndring är inte komplett, och blåsan förblir omkring tvåhundra milliliter, över tiden ökar mängden gradvis. Urinblåsans muskler genomgår dystrofa förändringar. De kan normalt inte kontrahera och släppa ur urinblåsan, så väggarna sträcker sig. För att bli av med vätska, bör en man påkänna membranet och magen. På grund av detta ökar intravesiktrycket. Urinströmmen blir intermittent, trög. Ökning av intravesikalt tryck främjar klämning av urinledare och förlust av muskelens elasticitet. Denna process bidrar till expansion av övre urinvägarna och nedsatt urinpassage. Överträdelse av kompensationsmekanismer leder till utvecklingen av nästa steg.
 3. I sista skedet försämras njurfunktionen. Blåsans kontraktile kapacitet försvinner helt och det kan inte tömmas. Väggarna i urinblåsan är starkt sträckt överrinningsinkontinens kan ses genom visuell inspektion eller genom att trycka på den nedre delen av zhivota.Zhelanie carry urin passerar inte, smärta i buken ständigt orolig. Försöker tömma kan patienten uppnå endast några droppar. På dagtid och på kvällen utsöndrar urin sig själv spontant. Vid detta stadium av adenomutveckling, ökar urinvägarna och njurförhållandet försämras. Patienten lider följaktligen av illamående och kräkningar, aptitlöshet, torrhet i munnen, förstoppning, konstant törst. Med utvecklingen av den patologiska processen förvärras också den psykologiska situationen hos hanen. Han blir ängslig, apatisk, deprimerad, lukten av urin kommer ut ur hans mun, rösten blir hes.

Vad är obehagligt adenom i prostata och vad som kommer hända om det inte behandlas

Oftast orsakar bildandet av utbildning i prostatakörteln först svårigheten med tömningen av blåsan. I försummade fall är en man tvungen att besöka toaletten ungefär trettio gånger om dagen, medan urinen tilldelas högst 30 ml. På natten måste jag gå upp fem gånger.

Gradvis ökar tumören i storlek, nedsatt urinering minskar patientens livskvalitet. Om problemet kombineras med prostatit, blir livet hos en man till en mardröm, där, förutom svårigheter med urinering, finns det starka smärtsamma förnimmelser. Psykologisk förtryck och demoralisering förekommer i samband med ett brott mot erektilfunktionen. Denna effekt och många andra kan undvikas om behandlingen utförs i tid. Därför kontakta läkare vid de första symptomen.

diagnostik

Om de första manifestationerna av sjukdomen uppstod, är det nödvändigt att besöka urologen.

Diagnosen är baserad på:

 • extern undersökning och rektal undersökning av prostata
 • ultraljudsundersökning. Mer information kan erhållas med transrektal ultraljud, vilket utförs genom metoden att införa en sensor i ändtarmen.
 • urodynamisk forskning. Procedurer används för att mäta flödet av urin för att bestämma hur mycket urinprocessen har stört.
 • ett blodprov för närvaron av prostataspecifikt antigen. Det används för att upptäcka prostatacancer i tid. Detta antigen producerar körtelceller. Om hans nivå stiger, misstänks utvecklingen av en malign process och en biopsi av organet utförs.

Undersökningen inkluderar uroflowmetry. Hennes möte är obligatoriskt, om patienten klagar över svårigheten att tömma urinblåsan. Under denna procedur mäts ett urinflöde för att bestämma den volymetriska hastigheten för urinering. Du kan också utföra proceduren hemma om du köper en särskild elektronisk enhet.

Övriga undersökningar kan endast utföras på ett sjukhus. Resultaten ska utvärdera läkaren.

Embolisering av prostata adenom recensioner

Den slutliga botningen av ett antal patologier utförs exklusivt på ett operativt sätt. Ett speciellt fall är borttagandet av prostata adenom hos män. Vilka operationer för avlägsnande av prostata adenom finns, indikationer på kirurgisk behandling, möjliga konsekvenser och vilka åtgärder som rehabiliteringen ger kommer att beskrivas i artikeln.

Vem behöver

Indikationer för kirurgiskt avlägsnande av adenom i prostatakörteln bestäms hos män individuellt. Valet av behandling mot prostatabehandling genom kirurgi kan påverkas av faktorer som mänsklig ålder, symtom (särskilt inkontinens eller urinretention), processen i vilken grad diagnostiseras hos patienten. Frekventa mätningar:

 1. Akut eller svår kronisk urinretention.
 2. Urininkontinens. Urininkontinens uppträder med en signifikant ökning av prostata. Adenoma 3-4 grader leder till att klämma ur blåsan med en förstorad prostata, vilket orsakar svaghet i sfinkter. Som ett resultat har män urininkontinens, det vill säga ofrivillig urinladdning av urin droppe per dag under dagen.

Urininkontinens fungerar ofta som en indikation för behandling av prostatacenom hos män vid operation. Detta beror på det faktum att urininkontinens orsakar hos män inte bara fysiskt obehag utan också uttryckt moraliskt lidande.

  • Som en indikation kan patologiska tillsatser bestämda i den allmänna urinanalysen agera. Vi talar om en stor mängd protein, vita blodkroppar, och så vidare. D. Symptom ofta uppvisar allvarlig grad av prostataförstoring och BPH kombination med prostatit.
  • Förekomsten av stenar i blåsan, som uppstod på grund av ett brott mot urinflödet vid 2-4 grader av prostata adenom.
 • Bildandet av njursvikt, särskilt njursvikt, definieras också ofta som en indikation på operation.
 • Indikationer kan inkludera en associerad inflammatorisk process: prostatit, uretrit, pyelonefrit. Symtom på inflammation i prostata inkluderar smärta, symptom och försämring av underliggande sjukdom obscheintoksikatsionnye symptom (feber, frossa, svaghet).

Indikationer för behandling av prostata genom kirurgi bör bestämmas av en specialist. Insistera inte på att ta bort adenom i prostatakörteln. I en mängd män med adekvat terapeutisk behandling stannar processen i prostata, BPH stör inte, och följaktligen är indikationer på operation på prostatakörteln frånvarande.

medel

Det finns olika typer av kirurgisk behandling för BPH hos män. Den vanligaste metoden är en operation för att avlägsna adenom i prostatan kallad TUR (transuretral resektion av prostata). En operation utförs för att avlägsna prostata adenom med användning av ett resektoskop infört i urinröret. Kärnan i transuretral resektion ligger i avlägsnandet av vävnader som skärs av resektoskopet och deras extraktion genom resektoskopet infört i urinröret. Därefter skickas materialet till laboratoriet, där det undersöks för närvaron av atypiska celler, vilket gör det möjligt att identifiera den maligna processen i prostata. I den postoperativa perioden sätts en kateter in i urinröret hos män för att tömma urin och blodproppar. Videooperationer finns på Internet.

Den postoperativa perioden går som regel på män lugnt, men som alla andra kirurgiska ingrepp kan operationen ge komplikationer. Möjliga konsekvenser:

 1. Blödning. Den vanligaste negativa konsekvensen av den postoperativa perioden.
 2. TUR-syndrom. Det uppstår som ett resultat av absorptionen av vätskan bildad som ett resultat av operationen i blodet. Konsekvensen av faran är inte.
 3. Konsekvenser associerade med bildandet av trombi. Extremt oönskade komplikationer som åtföljer den postoperativa perioden. Trombos eller tromboembolism fungerar som en direkt indikation för en operation eller en nödåtgärd för att avlägsna en obstruktion i cirkulationen. I de flesta fall, för att förhindra denna oönskade följd av TUR, föreskriver läkare läkemedelsbehandling, vilket förhindrar bildandet av trombi i tidig postoperativ period. Dessutom rekommenderas en viss diet för män.

Konsekvenserna som uppstår i den sena postoperativa perioden kan innefatta andra symptom, vilket bekräftas av människornas svar. Efter att ha utfört en operation av TUR genom urinröret, kan vissa män ha en absolut nödvändighet att urinera och smärta under det. Symtom uppstår som en följd av urinkontakt med ett öppet postoperativt sår. Den slutliga läkningsprocessen varar ungefär en månad. Efter det kommer symtomen att försvinna, vilket bekräftas av recensionerna av de opererade männen. Kost, hygien och förebyggande av infektion i det öppna såret är de viktigaste rekommendationerna efter operation för prostata adenom genom urinröret genom TUR. Vilken typ av rekommendation krävs, liksom vilken typ av kost som behövs, det är bättre att ange i förväg med operatören.

De långsiktiga konsekvenserna av operation för borttagning av adenom kan innefatta periodisk frisättning av urin från blodproppar. Oroa dig inte om fördelningen inte är riklig. Men den konstanta rikliga allokering av blod är en anledning att ringa till en läkare. Några män påpekar som en komplikation efter att ha tagit bort prostata adenom för urininkontinens. Det är emellertid oftast inte en följd av operationen, utan en komplikation av själva adenom som, som ett resultat av kirurgisk behandling, inte kunde elimineras.

Recensioner av män anges som en komplikation efter avlägsnande av adenom prostata störningar av sexuella sfären, men enligt experter, om den tidigare erektion och utlösning med någon grad av prostataförstoring var normala, drift resulterar i försämring av funktioner kan inte. Efter en kort tidsperiod efter operation för borttagning av adenom kommer det inte att vara.

Förutom TUR kan kirurgisk behandling av prostata adenom utföras med laparoskopi. Detta borttagande har vissa fördelar. I den postoperativa perioden är blödning mindre vanligt, återhämtning av fysisk aktivitet är snabbare och kateterisering av urinröret krävs i högst 2-3 dagar. Öva och öppna avlägsnande av adenom. För att få tillgång till körteln på manens främre bukvägg görs ett snitt. Ytterligare avlägsnande av organet görs manuellt. En operation utförs på ett sjukhus. Konsekvenserna inkluderar möjlig blodförlust, infektion, matsmältningsproblem (motorisk funktionshinder och förstoppning), urininkontinens.

Kirurgisk behandling av BPH kan utföras med en laser. Metoden är relativt ny och kallas förångning. Operationen utförs med hjälp av ett speciellt instrument utrustat med en laser som sitter i urinröret. Av fördelarna med interventionen kan noteras en kort period av återhämtning och frånvaron av traumatisering av prostatakörtelns omgivande vävnader.

Lasertyper av operation för prostataadenom representerar också enukleering av adenomen. En operation utförs under generell anestesi. Avlägsnande av BPH utförs med hjälp av en speciell anordning i 2 steg. För det första separerar kirurgen prostata adenomvävnaden från den friska, och den andra utför den direkta avlägsnandet av vävnaden uppdelad i fragment. Läkarens kommentarer tyder på en god kirurgisk tolerans och ett litet antal oönskade följder av ingripandet. Också från fördelarna är det möjligt att indikera möjligheten till tidig kateterutvinning från urinröret (dagen efter operationen).

De nyaste typerna av kirurgisk behandling av prostata adenom är operationen av embolisering av artären, vilket ger blodtillförsel till prostata. Kärnan i metoden består i det artificiella blockeringen av kärlet, på grund av vad "rynkningen" av vävnaderna i adenomen i prostatakörteln sker. Videooperationer på prostatakörteln finns på Internet där det också finns en beskrivning av vem som kan ingripa och vem som inte gör det.

Kostnaden för varje operation är annorlunda. Hur mycket är ingreppet på prostatakörteln, du kan ta reda på det direkt efter att ha hört en specialist. Till exempel är priset på en fullständig cykel av behandling av prostatakörteln i Kharkov eller Kiev från 3 till 22 tusen hryvnian. Kostnaden för operation för att ta bort adenom i Moskva är från 50 tusen rubel, om det handlar om TOUR. Priset på prostatektomi för kavit är 55 tusen rubel. Om vi ​​pratar om hur mycket en operation kostar i Minsk, börjar priset från 135 vitryska rubel. Att genomföra en operation för att avlägsna adenom i prostatakörteln eller inte, det vill säga att använda tjänster från en kommunal klinik eller söka till en privat klinik - det är upp till dig. Det viktigaste är att välja en riktig professionell som kommer att driva dig, och kommer att ge den rätta nivån av kvalificerad assistans.

Åderbråck har varit kända sedan antiken. Det första omnämnandet av denna sjukdom finns fortfarande i Celsus. Men att studera varicocele blev målmedvetet bara i XVIII-talet. Vad är varicocele, vad är det farligt och om det är möjligt att bota det - allt detta är särskilt intressant för de drabbade männen. Ja, och med tanke på att varicocele kan bevisa sig i barndomen, åt sidan, kommer det inte att finnas några kärleksfulla föräldrar.

Etiologi och patogenes

Varicocele är en patologi som kännetecknas av utvidgningen av venerna i spermatkabeln. Det förekommer i 16% av det starkare könet, och det mesta av diagnosen av denna sjukdom faller på ungdomar. Hos barn under 10 år definieras varicocele endast i 5% av fallen. En sådan sjukdom medför stor oro, eftersom 40% av de undersökta männen fann infertilitet varicocele.

Normalt går blodet in i testiklarna från artären och strömmar ut i motsatt riktning genom venerna. Eftersom blodflödet sker från botten och uppåt och övervinner tyngdkraften, då, att den inte observerades i den motsatta riktningen, i kärlen har ventiler som förhindrar omvänt flöde av blod. Men i vissa fall kan ventilerna inte klara med den här funktionen och blodet rinner ner, i vilket fall trycket i venerna ökar, och de växer. Expansionen strider ytterligare mot blodcirkulationen i pungen och patologisk återflöde bildas. Men blodet fortsätter att flöda från testiklarna i mindre fartyg som inte är avsedda för en sådan volym av blod, och de i sin tur också expanderar.

Forskarna har ingen klar åsikt om orsakerna till sjukdomen och mekanismen för dess utveckling. Detta ger upphov till mycket kontroverser, men flera teorier har formulerats:

 • Insufficiens av ventilerna i den testiska venen eller deras medfödda patologi, eller fullständig frånvaro. Eftersom i fallet med omvänd blodflöde expanderar och transformerar venerna i lobate plexus.
 • En av faktorerna som bildar varicocele antas också vara den rätta vinkeln på vänster ovarievena till vänster njure. Det förklaras av det faktum att detta sätt gör blodcirkulationen på vänster sida svår och orsakar en vänstersidig varicocele.
 • En annan orsak är årenes försvagning. Denna patologiska process beror på att myofibriller ersätts med en bindväv.
 • Varicocele kan också orsaka störningar i bildandet av vener under den embryonala utvecklingen av den framtida representanten för det starkare könet.
 • Anatomiska egenskaper hos blodkärlens struktur.
 • I gamla källor finns också en sådan teori: överdriven masturbation hos ungdomar. För närvarande orsakar detta antagande en hel del kontroverser.
 • Kronisk venös hypertension.
 • Bildandet av arteriovenös fistel i den renala kärlbädden är en av faktorerna för utseendet av varicocele.
 • Orsaken till framväxten av sekundär varicocele blir ofta neoplasmer.

På grund av överflödet av vener med blod ökar testiklarnas temperatur med 2-3 grader Celsius. Varicose noder pressar på testiklarna och orsakar ischemi. Vidare, i en man som lider av infertilitet, detekteras under undersökning av vaskulär skada inblandade i mikrocirkulationen, stromal ödem och skador på tubuli vissa sektioner av sädeskanalerna och plasma antikroppar till antigener spermie. Lymphostasis utvecklas.

Grader av sjukdom

Klassificeringen av sjukdomen är ganska enkel och baseras på ådernas svårighetsgrad och omvandlingen av testikeln och dess funktioner. Det primära (ideopatiska) och sekundära (symptomatiska) varicocele är utmärkande. Sekundär varicocele utvecklas som en följd av sjukdomar som leder till en störning i blodcirkulationen genom överföring eller proliferation av den inre spermatiska venen. Det bildas vanligtvis i mitten eller en ålder av en man och ungefär lika observerad på båda sidor av pungen. Sjukdomar som orsakar en sekundär varicocele:

 1. Onkologisk skada på njurarna och andra organ i bukhålan och småbäcken.
 2. Metastatiska lesioner av lymfkörtlar.
 3. Fistula.
 4. Trombos av vener och andra.

Idiopatisk varicocele är 90% vänstersidig och endast sällan bilateral. Högersidig idiopatisk varicocele förekommer ännu mindre ofta. Praktiskt taget alla klassificeringar som föreslagits av de lärda männen är baserade på scenen för varicocele och testikeltillverkning. I Ryssland var den vanligaste klassificeringen av Yu.F. Isakov.

1 grad

Varicocele visualiseras inte med blotta ögat. Det bestäms endast genom palpation med hjälp av Valsalva-testet. I detta fall, med kroppens vertikala läge, ökas venerna i pungen i storlek, och i det horisontella läget återställs det normala utseendet.

2 grader

De lutade kärlens utvidgade kärl är palperbara både i det horisontella och i kroppens vertikala läge. Testparametrarna och konsistensen ändras inte.

3 grader

Åderbråck är uttalade. Ägget minskar i storlek, dess konsistens förändras. Fartyg på testiklarna verkar genomskinliga och nätet är tydligt synligt, denna funktion kallas "daggmaskar".

Symtom på varicocele är ganska knappa. Patienter klagar nästan inte. Endast ibland finns det smärtor i den drabbade sidan av pungen eller i ljumskområdet. Smärtor är obegripliga, dumma och dra. Sensioner ökar med fysisk ansträngning och passerar när patienten tar ett vågrätt läge. Bara i tredje etappen av varicocele är den smärtsamma manifestationen möjlig.

diagnostik

Att fastställa diagnosen "varicocele" är inte svår, bara tillräckligt med palpation och undersökning. Ofta för att klargöra diagnosen tillämpa ett prov av Valsalva och Ivanisevich. Men för att klargöra orsakerna till sjukdomen och stadium av kärlsjukdom används hjälpforskningsmetoder:

 • Röntgenmetoder: Renal venografi avslöjar funktionella och organiska förändringar i vänster renalven. Retrograd venotestokulografi gör det möjligt att bestämma förändringar i veneternas arkitektonik och att mäta trycket i testikelvenen.
 • Rheografiska metoder - hjälper till att identifiera arten av överträdelse av arteriell tillflöde och venöst blodflöde under varicocele.
 • myndigheter temperaturmätning pungen - används för att bestämma temperaturen före och efter operation och identifiera mekanismer av metaboliska störningar i testiklarna.
 • Undersökning av blodgaser. Notera förhållandet mellan syre och koldioxid i blodet före och efter behandlingen.
 • Spermogram - en uppskattning av en semens status och en fertilitetsnivå hos mannen.
 • Ultraljud och dopplerografi - ge en tydligare bild av blodkärls och organens tillstånd.
 • Allmänna kliniska test.

Undersökningen genomförs noggrant och noggrant. Differentiera epididymit med varicocele, sädesledare cysta, funikulitom och tumörer. Precis diagnos gör det möjligt att effektivisera behandlingen.

Vad är farligt varikotsele? Det bär inte ett dödligt hot mot livet. Hans mest hemska komplikation är infertilitet. Testiklarnas ökade temperatur, testiklarnas kompression och den växande undernäringen gör den hanliga representanten steril. Och den tidigare behandlingen utförs, ju fler chanser att bevara hälsa och fertilitet.

Behandling av åderbråck i groinlike plexus

För första etappen kan varicocele tillämpa förväntad hantering och dynamisk observation. Varicocele 2 och 3 grader kräver endast kirurgisk behandling. Över hela erfarenheten av att studera och behandla denna patologi finns det mer än hundratals metoder för kirurgisk ingrepp för varicocelebehandling. De flesta av dem visade sig vara ineffektiva, och för närvarande använder de inte sådana metoder. Moderna metoder syftar till att eliminera blodcirkulationen i det drabbade området av testikelvenen. Detta uppnås genom bandage, embolisering och dissektion. Typer av kirurgisk ingrepp:

 1. Drift Ivanisevich. Utför det genom en snett inguinal snitt, hitta en seminal vena. Lossa det försiktigt från de intilliggande artärerna och venerna, ligaten och punktskatten.
 2. Laparoskopisk ligering av vener. Kirurgisk behandling sker genom 3 små snitt, och under kontroll av kameran och den önskade doppler separat kärl och dissekerades. Övervakas och graden av fullständighet förbandet avtar åderbråck, med tanke på att tonåringen under lång tid krävs för att ändra tillståndet i venerna.
 3. Ligation av vener genom sub-mänsklig tillgång (Marmara). Vid framkanten av inguinalringen görs ett 2-3 mm långt snitt, klipp eller bandage alla förstorade vener. Såret sutureras.
 4. Operation Palomo. Under denna typ av operation används abdominal åtkomst. Musklerna i buken öppnas, venerna som påverkas av patologin separeras, kärlen utskuras och bukmusklerna sys ihop skikt för skikt.

Postoperativa komplikationer

Urvuxna stora hematomer tömms omedelbart. Suppuration, om den är närvarande, är oftare ytlig och speciell behandling behöver inte, men antibiotika är föreskrivna för att förebygga omfattande inflammatoriska processer. Om artären är skadad under operationen är komplikationer som utveckling av testikelatrofi möjliga.

Ligation av lymfatiska kärl är fylld med dropsy dropsy. Vissa patienter kan uppleva smärta inom 2 veckor efter operationen, men de försvinner snabbt. Sällan försvinner symtomen på sjukdomen inte och varicocele återkommer. Detta sker i fallet med otillräcklig ligering av venerna eller obstruktion av venösa utflödesvägar.

Varikotsele hotas med infertilitet, därför är det omöjligt att ignorera representanterna för det starkare könet. Man bör komma ihåg att det inte finns några uttalade symtom först, och bara en försummad sjukdom börjar oroa sig mycket. Det är därför du behöver lyssna på kroppen och om du inte tvekar att konsultera en läkare.

Röntgen-endovaskulär embolisering av prostata artärer: Tekniska väsen, möjliga komplikationer och patientåterkoppling

Vissa patienter som lider av prostatahyperplasi och är i riskzonen, har strikta kontraindikationer för alla transaktioner, inklusive minimalt invasiva kirurgiska tekniker "förstöra" laser sjukdom. Om konservativ behandling är ineffektiv, blir embolisering av prostata artären (EAP) ett effektivare alternativ till terapi.

I motsats till den breda spridningen av sådan behandling i utlandet, i Ryssland klassificeras tekniken som ny. Denna artikel kommer att överväga vad som utgör prostata embolisering, vad är dess fördelar och nackdelar.

Vad är röntgen-endovaskulär embolisering av prostata artärer?

Röntgenendovaskulär embolisering är en manipulation för att begränsa blodflödet till det skadade organet. Denna effekt uppnås genom att blodkärlet blockeras.

Det bör noteras att förutom adenomterapi används tekniken ofta vid behandling av olika sjukdomar hos både könsorganen hos män och kvinnor.

Embolisering av de prostatiska artärerna

Operationen i sig är minimalt invasiv, kännetecknad av mindre rehabiliteringsperioder, liksom minimala risker för eventuella komplikationer. Vid slutet av proceduren reduceras godartad hyperplasi i storlek med 1/3, vilket återspeglas i patientens positiva hälsotillstånd.

Effektiviteten av förfarandet når 90% hos män som lider av prostataadenom. EAP kännetecknas av ett antal fördelar, varav en är minskningen av adenomets storlek.

Fördelarna med förfarandet innefattar följande:

 • fullständig frånvaro av fara för uppförande
 • betydande prestanda
 • låg andel av traumatism;
 • inga biverkningar.

Men den största svårigheten ligger i problemet med att välja en klinik, där du kan utföra proceduren.

Prostata adenom och andra indikationer för förfarandet

Den beskrivna typen av behandling liksom vilken annan terapeutisk teknik som helst skiljer sig från närvaron av indikationer, kontraindikationer för dess genomförande.

Så, de viktigaste indikationerna för förfarandet är:

 • förekomsten av ett förbud mot endoskopisk transuretral resektion av prostata;
 • diagnos av godartad prostatahyperplasi med tumörstorlek större än 80 cm3;
 • Det finns ingen positiv dynamik vid behandling med standardmetoder.
 • Förekomsten av en obstruktiv typ av urinering enligt uroflowmetrystudien;
 • diagnos av patologiska störningar i det kardiovaskulära systemet;
 • nefrologiska sjukdomar;
 • ökad volym socker i blodserum;
 • restaureringsprocessen av urinfunktion hos patienter med cystom;
 • förekomst av åderbråck i prostata med blödning.

I motsats till en sådan signifikant lista med indikationer på det beskrivna förfarandet har det också kontraindikationer som är önskvärda för varje patient med prostataadenom.

Kontra

De viktigaste kontraindikationerna mot embolisering innefattar närvaron av:

 • individuell intolerans av droger, som är baserade på jod;
 • abnormaliteter hos iliacartären;
 • förvärrad koagulopati;
 • ökad nivå av kreatinin i blodet;
 • malign prostata bildning.

Förutom ovanstående kontraindikationer finns det fortfarande några faktorer som direkt påverkar förfarandets effektivitet. Till sådant är det möjligt att bära:

 • patientens ålder
 • utplåning av sjukdomen
 • diagnos av den samtidiga processen i kroppen;
 • infektion i urinvägarna;
 • dysfunktion av urinering.

Hur utförs prostatakirurgi?

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Verksamheten utförs i ett specialiserat röntgenrum, som måste vara utrustat med ett angiografiskt komplex vilket gör det möjligt att få en högkvalitativ bild under hela proceduren.

Embolisering utförs inte av urologer, utan av röntgen-endovaskulära kirurger.

Detta förklaras av det faktum att en sådan process förutsätter exakt åtgärd med fartyg med små diameter med hjälp av specialutrustning, verktyg. Det beskrivna förfarandet är minst traumatiskt. Det finns inget behov av generell anestesi.

Vid punktpunktpunktpunkten används endast lokalbedövning, så att patienten inte skadar alls. Kirurgen utför en punktering på låret strax under inslagets kant. Under hela operationen kan patienten känna värmen i buken, ljummen, skinkorna.

Embolisering av prostata artärer

Utseendet av denna känsla underlättas av en kontrastlösning administrerad av en röntgen-endovaskulär specialist genom en kateter. Under en sådan intervention måste läkaren bestämma källan till blodtillförseln till prostatakörteln.

Efter detta, under kontroll av utrustning som avger röntgenstrålar, mata in dem en mikrokateter. När mikrokateterets korrekta läge har bekräftats införs speciella partiklar av emboliseringspreparatet - en icke-farlig substans bestående av akrylharts - genom den.

Detta gör att du kan stoppa blodtillförseln på grund av blockering av arteriella kärl, vilket ger blodflöde till den förstorade prostata.

När partiklarna är fullständigt insatta utförs en slutlig kontrast, vilket bekräftar tillförlitligheten av ocklusion av prostaternas artärer.

Kateterisering av prostatiska grenar utförs från 2 sidor till 1 punktering. Till följd av detta krymper prostata med tiden, vilket uttrycks av smalningen av urinröret. Allt detta leder till återställandet av det normala utflödet av urin, och prostatit botas.

Möjliga komplikationer efter operation

Eftersom embolisering avser de minst traumatiska procedurerna leder det inte till några allvarliga komplikationer. Ändå är de möjliga.

Eftersom stora hematomer omedelbart tömmas, är en följd som tillskott oftast ytlig och kräver ingen intensiv behandling.

För förebyggande ändamål ordinerar läkare regelbundna antibiotika. Det händer att artärer skadas under operationen, vilket kan leda till att testikelatrofi bildas. Dropikel av testiklar uppträder som ett resultat av ligering av lymfatiska kärl.

Individuella patienter under 2 veckor markerar uppkomsten av smärtssyndrom, som sedan försvinna. Mycket ofta försvinner symtomen på en sjukdom inte med efterföljande återkommande varicocele, vilket sker med otillräcklig intravaskulär obstruktion.

kostnaden för

Embolisering av prostatakörtelns artärer i BPH kan endast utföras på poliklinisk grund utan sjukhusvistelse. Patienten kan dock stanna på sjukhuset fram till nästa morgon.

Eftersom förfarandet är ganska effektivt och utförs av en högkvalificerad specialist, kan kostnaden för vissa vara mycket respektabel.

Således når priset på embolisering av prostatakörtelns artärer i Moskva 60-100 tusen rubel. I allmänhet består kostnaden för operationen av flera punkter. Det inkluderar kostnaden för emboliseringsmaterial, som varierar mellan 15 och 30 tusen rubel. för 1 flaska. Och de behöver 1-2 bitar.

Hela processen är inte rutin alls. Eftersom användning av en kateter för att utföra manipuleringar är problematisk används mikrokateter vanligtvis för att förhindra uppkomsten av olika komplikationer. Kostnaden för den första mikrokateteren är cirka 70-100 tusen rubel.

Recensioner av patienter och läkare

Enligt statistiken når EAP-effekten 80-100%, medan sjukdomsfallet är extremt sällsynt.

De genomförda studierna visade att efter 4-6 månader minskas tumörstorleken med 30-35% med hjälp av patientens tillstånd.

Dessutom kräver EAP inte genomförandet av munkirurgi och allmänbedövning. Patienter noterar faktumet att proceduren är perfekt smärtfri med en varaktighet på 1-2 dagar.

Relaterade videoklipp

Om embolisering av prostata adenom i video:

Sammanfattningsvis ovanstående artikel kan man dra slutsatsen att embolisering av prostatakörtlarna, trots sin relativa nyhet som terapi för den beskrivna allvarliga sjukdomen, redan har visat sin betydelsefulla effekt i utlandet.

EAP kännetecknas av närvaron av ett stort antal positiva sidor, vilket inkluderar mindre trauma, smärtlöshet, minimal rehabiliteringsperiod och hög effektivitet.

Men i Ryssland är behandling på detta sätt inte särskilt populär jämfört med europeiska länder på grund av den höga kostnaden för sitt beteende. Men om de ekonomiska resurserna tillåter, då är det på emboliseringen av prostata i artärerna som bör väljas.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Typer av operationer för att ta bort prostata adenom, deras fördelar och nackdelar

Prostata adenom är en godartad bildning bestående av den stromala delen av körteln och förstorad epitel. När BPH växer börjar tumören att trycka mot urinröret, vilket leder till nedsatt urinering. Detektion av dess närvaro bidrar till att bestämma nivån av antigen-PSA. Vid det första skedet av adenomutveckling är behandlingen huvudsakligen medicinsk. Men om läkemedlet inte gav det rätta resultatet är det enda alternativet en operation för att ta bort prostata adenom. Idag finns det minimalt invasiva kirurgiska tekniker som gör det möjligt för en man att återgå till det normala livet.

När utser du en operation?

Typ av kirurgisk ingrepp och proceduren för dess genomförande bestäms individuellt för varje patient. Vanligtvis uppmärksammar läkaren uppmärksamhet på symptomen på prostataadenom och graden av utveckling. Kirurgisk behandling är angiven i fallet med:

 1. Neoplasmen har en mycket stor storlek och klämmer urinröret så mycket att patienten inte självständigt kan urinera.
 2. En man plågas av för ofta uppmanad att urinera.
 3. Patienten hade hematuri.
 4. Infektionsprocesser i en människas genitourinary system diagnostiseras regelbundet.

En av anledningarna till operationen är stenar i blåsan

 1. Urininkontinens.
 2. Närvaron av stenar i urinblåsan.
 3. Behandling med läkemedel visade sig vara ineffektiv.
 4. Förekomsten av svår smärta, som inte kan elimineras genom att ta medicin.
 5. Progression av hyperplasi.

Kirurgisk avlägsnande av prostata adenom utförs inte hos äldre patienter, eftersom ett sådant ingrepp är förknippat med en risk för en människas liv.

Patienter har ofta en fråga - är det nödvändigt att genomföra operation vid grad 2 prostata adenom? Vid diagnos av sjukdomen i detta skede är behandlingen medicinerad. Indikationer som läkare uppmärksammar vid förskrivning av kirurgisk behandling är följande symtom:

 • Svårighet att urinera.
 • Stagnation i blåsan, vilket orsakar bildandet av insättningar.
 • Detektion av blod i urinen.

Om symptomen på prostata adenom kommer att berätta för läkaren urolog och androlog Alexei Viktorovich Zhivov:

 • Utseendet av en organismförgiftning.
 • Diagnos av njursvikt.
 • Inflammatoriska eller infektiösa processer i kroppen.

Framställning av

Under beredningen av patienten för operationen är det nödvändigt:

 1. Konsulter en anestesiolog som kan bestämma lämplig typ av anestesi.
 2. Undergå en omfattande undersökning av kroppen, vilket kommer att bidra till att identifiera de möjliga kontraindikationerna för kirurgisk avlägsnande av adenom.
 3. Rådfråga din läkare om det finns några kroniska tillstånd.
 1. Att donera blod för biokemisk analys och bestämning av koagulationsparametrar.
 2. Under beredningen kan patienten förskrivas antibiotika, vilket kommer att undvika infektionsprocessen.
 3. På operationsdagen är det förbjudet att äta.

Metoder för genomförande

Traditionell kumulativ adenomektomi utförs genom kavitetsmetoden. Snittet, genom vilket alla nödvändiga manipuleringar utförs, utförs i underlivet. Avlägsnande av prostata adenom på detta sätt kan orsaka olika komplikationer och har många kontraindikationer.

Det finns andra alternativ för att ta bort adenom, som alla har sina egna särdrag:

 • Transuretral resektion och snitt.
 • Enukleation.

Transuretral resektion av prostata adenom

 • Förångning av adenomen med en laser.
 • Laparoskopisk borttagning.
 • Embolisering av artärer.

Valet av metoden för adenomavlägsnande kan göras av den behandlande läkaren. Det beror på många faktorer, inklusive graden av utveckling av neoplasmen och komplikationerna.

adenomectomy

Inte så länge sedan var detta det enda sättet att ta bort adenom. Idag kan en läkare utse henne endast om andra kirurgiska metoder är oacceptabla. Indikationer för en sådan operation:

 1. Signifikant ökning av prostata storlek (större än 80 mm).
 2. Under patientens undersökning avslöjades olika komplikationer:
 • Stenar i blåsan.
 • Kräver avlägsnande av divertikulum i urinblåsan.

Transuretral resektion

Denna teknik idag är den vanligaste. Den uppskattade varaktigheten av operationen överstiger inte 1 timme. Indikation för sitt beteende är storleken på prostata, högst 80 ml i volym.

Operationen utförs endoskopiskt. Till platsen för manipulering levereras instrumentet genom urinledaren. Diatermokoagulering används för att avlägsna vävnader.

Chefen för den kirurgiska inriktningen av kliniken "Garvis" Robert Molchanov kommer att berätta om operationen av prostata TOUR:

Det finns en liknande teknik för att utföra ett kirurgiskt ingrepp, vilket kallas ett transuretralt snitt. Dess skillnad består i det faktum att vävnadsresektion inte utförs, men ett litet snitt av prostatan görs i det område där urinmängden sker. Denna manipulation gör det möjligt att förbättra processen att leda urin genom urinröret. Indikation för incidensen är:

 • Den lilla storleken på prostata.
 • Sannolikheten för utveckling av onkologisk process är helt utesluten.

En kateter införs omedelbart i urinröret, som avlägsnas 5-7 dagar efter operationen. Detta görs för att avlägsna rester av adenomets patologiska vävnader.

Konsekvensen efter att adenom har avlägsnats genom urinröret är obehag i området för manipulation. Efter 7-10 dagar skulle alla obehagliga känslor försvinna. Om det inte händer, är det värt att samråda med en läkare.

enucleation

Denna teknik används ofta i stället för en öppen operation och ett ingripande genom urinröret. Under enukleation är adenomets vävnader som "utdragna" under laserns inflytande. Till fördelar med avlägsnande av ett adenom hos en prostata, sådan metod bär:

 1. Möjligheten att efterföljande undersökning av den borttagna prostata vävnaden för en malign process.
 2. Avlägsnande av stort adenom (över 200 g).
 3. En kort period av rehabilitering.
 4. Möjlighet att utföra för patienter med olika patologier:
 • Om det finns metallimplantat i skelettet.
 • Förekomsten av en pacemaker.
 • Brott mot blodkoagulering.

Laser-enukleationsoperation

Kontraindikationer till operation är:

 1. Bladderpatologi.
 2. Inflammatoriska processer i kroppen.
 3. Svårt tillstånd hos patienten.
 4. Det är omöjligt att infoga instrumentet genom urinledaren.

Embolisering av artärer

Operationen kräver en angiografisk enhet. Under kirurgisk ingrepp stängs kärlen, vilka matar prostata. Kontraindikationer mot embolisering inkluderar:

 • Närvaron i venerna i de nedre extremiteterna av flytande trombi.
 • Diagnos av kärlsjukdom.

Videon nedan beskriver i detalj metoden för embolisering av prostataartärerna:

Indikationer för avlägsnande av adenom genom embolisering inkluderar:

 1. Överträdelse av processen med blodkoagulerbarhet.
 2. Svåra former av diabetes mellitus.
 3. Njursjukdomar.

Laserförångning

Detta är en modern teknik för att ta bort prostata adenom, vilket gör det möjligt att undvika många komplikationer. Det kan administreras till patienter som har problem med blodpropp.

Instrumentet för avlägsnande av adenom sätts in genom urinledaren. Under proceduren med användning av en laser, sker förångning av patologiska vävnader. Samtidigt förseglas de drabbade kärlen, vilket bidrar till att eliminera blödning.

Processen för att utföra operationen övervakas av en kirurg på en särskild bildskärm. Det är lämpligt att använda lasern i fallet då adenomets storlek ligger inom intervallet 60-80 cm. Om dess storlek överstiger 100 cm, kombineras laserförångning med transuretral resektion.

Avlägsnande av prostata adenom med en laser har sådana fördelar:

 1. Hög effektivitet i behandlingen.
 2. Inga allvarliga skador.
 3. Förmågan att undvika komplikationer (blödning, sexuell dysfunktion efter borttagning av adenom etc.).

Laserförångning av prostata adenom

 1. Operationen kan utföras på poliklinisk basis.
 2. Kort rehabiliteringsperiod.
 3. Möjlighet att hålla patienter med blödningsstörningar.

Metoden har emellertid också negativa aspekter:

 • För avlägsnande av prostata adenom tar mer tid än för endoskopisk borttagning.
 • Inte alla kliniker har den utrustning som behövs för operationen.

Laparoskopisk borttagning

Denna metod för att avlägsna adenom anses inte bara minimalt invasiv men också effektiv. För att införa de nödvändiga verktygen utförs flera små snitt. Under operationen ser kirurgen på bildskärmen.

För att ta bort tumören används en ultraljudskniv. Efter operationens slut sätts en kateter in i urinledaren, vilken avlägsnas efter 6 dagar.

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

Fördelarna med denna metod kan kallas:

 1. Minimalt trauma.
 2. Hög effektivitet.
 3. Liten blodförlust.
 4. Möjlighet att utföra vid detektering av adenomer av stora storlekar.

komplikationer

Operationen att avlägsna prostata adenom åtföljs ibland av komplikationer, bland vilka oftast förekommer:

 • Blödning från vävnader som skadas vid avlägsnande av adenom.
 • När man utför manipulationen krävs tvättning av blåsan med en vätska som kan komma in i kärlbädden.

Sannolikheten för komplikationer beror på varaktigheten av operationen. Den tid det tar att göra det direkt beror på storleken på prostata.

Vilka komplikationer kan inträffa efter transuretral resektion av prostata? Titta på videon nedan:

Efter operationen kan patienten uppleva sådana komplikationer:

 1. Förekomst av urininkontinens.
 2. Ärrbildning i urinröret.
 3. Brott mot sexuell funktion, upp till utvecklingen impotens.

Enligt statistiken, ca 2% efter kirurgisk borttagning av adenom, hänvisar vi till doktorn på grund av komplikationer. Cirka 5% behöver en andra operation.

Dessutom finns det möjliga följder av operation för att ta bort prostatacenomen:

 • Urinfistelens utseende.
 • Urinläckage.
 • Infektion i såret.
 • Brott mot sexuell funktion. Efter en öppen eller transuretral operation finns ofta en "torr orgasm", där det inte finns någon utsöndring av spermier.

Effekt på styrka

Runt prostatakörteln är en kapsel med nervändar fäst vid den, vilket påverkar erektion. Om dessa nervändar skadades under borttagandet av adenomen, kan en man ha en försämrad effekt, upp till impotens.

Prognosen för patienten kommer att bero på tekniken för kirurgisk ingrepp. Patienterna med minimalt invasiva operationer har högsta chans att upprätthålla normal styrka, vilket möjliggör att nervändarnas integritet upprätthålls. Bevarandet av den reproduktiva funktionen påverkas också av närvaron av en malign tumör (karcinom), som har spridit sig till nervändarna. Ibland redan under operationen avslöjar kirurgen denna bildning på nervplexuserna. I det här fallet är de helt raderade.

Carcinom (cancer) i prostatakörteln är en malign tumör som utvecklas i prostatakörteln.

Postoperativ rehabilitering

I den postoperativa perioden efter avlägsnande av prostataadenom är det viktigt för patienten att observera alla recept från den behandlande läkaren. För att göra detta behöver du:

 1. Regelbundet genomgå undersökning.
 2. Balanserad ät och helt eliminera från kosten stekt, kryddig, salt rätter och rökt mat.
 3. Drick mycket vatten.
 1. Undvik fysisk aktivitet eller plötsliga rörelser.
 2. För att förhindra utvecklingen av en smittsam process kan en antibiotikabehandling förskrivas till patienten.
 3. Avvisa från sexuell intimitet i 1,5-2 månader.
 4. Att leda en hälsosam och aktiv livsstil. Varje dag, ta promenader i frisk luft.
 5. Utför särskilda övningar som läkaren ska visa.

Kostnaden för operationen beror på typen av ingrepp.

Tabell 1. Priser på operation för att avlägsna prostata adenom

Patientrecensioner

Efter att ha studerat yttranden från patienter som mötte behovet av en operation för att ta bort adenom, kan det noteras att de är väl tolererade. Konsekvenserna kan bero på typen av kirurgisk ingrepp:

 • Efter att ha genomfört en överdriven adenomektomi är rehabiliteringsperioden den längsta. Det finns också en risk för att utveckla olika komplikationer (urininkontinens, nedsatt potens, retrograd ejakulation, etc.).
 • Transuretral resektion åtföljs av möjligheten till samma komplikationer som det traditionella avlägsnandet av adenom, men den tid som krävs för återvinning är lite kortare.
 • Efter enukleation rapporterar vissa män en överträdelse av sexuell funktion. Vid det inledande skedet kan det finnas problem med retention av urin. Ibland är det möjligt att utveckla blödning eller ejakulation i blåsan.
 • Efter laserförångning finns vanligtvis inga obehagliga konsekvenser. Samtidigt märker män efter borttagning av adenom förbättring inte bara urinering, men också erektil funktion.
 • Laparoskopi har minimala negativa konsekvenser. I de flesta fall normaliseras processen för urinretention inom de första 6 månaderna efter avlägsnandet av adenomen.
 • Avlägsnande av neoplasma genom embolisering avslöjade inte några negativa konsekvenser. Män rapporterar att urinering snabbt återgår till normalt.

Operationen, under vilken prostataadenomen avlägsnas, blir ofta det enda sättet att bli av med patologin. Det finns flera alternativ för att genomföra det. Välj den bästa kan bara en läkare.