Huvud
Behandling

Snabb hjälp med blåsor hemma

Lämna en kommentar till den här artikeln

Blåsans inflammation - cystitis, kan börja vid det mest oväntade ögonblicket. Den första hjälpen med blåsan i hemmet är att lindra tillståndet hos en kvinna, genom att klara av smärta och andra obehagliga symptom. Vad är användningen av traditionell medicin och medicin för första hjälpen vid inflammation?

Symtom på cystit hos kvinnor

De första tecknen på blåsor i den kvinnliga hälften av befolkningen är:

 • Ofta mager tömning, åtföljd av ömhet och obehag i underlivet.
 • ökning i kroppstemperatur till 37 grader och högre;
 • svår huvudvärk
 • uringrumlighet och färgförändring (upp till brun);
 • Utseendet av blodföroreningar i urinen.

Hos unga barn är inflammation i blåsan svår att identifiera, eftersom ett barn som inte kan tala kan inte berätta var och vad det gör ont. Symtom på cystit kan endast åtföljas av vagaries och oavbrutet gråt av barnet. Med äldre barn är det lättare, men med utseende av obehagliga symptom kan barn inte förklara vad naturen och förloppet av smärtsamma symptom är. Endast vid tillfällig övergivande av urintestet kan du identifiera en trög eller akut cystitisk form.

Allmänna rekommendationer för behandling

Behandling av inflammation i urinblåsan väljs individuellt för varje person, med hänsyn till kroppens egenskaper och förekomsten av kroniska sjukdomar. När man utför terapi bör man i första hand eliminera infektionsfokus, och sedan bör det återuppbyggande arbetet av urogenitala och andra drabbade organ börja. Behandlingen av cystitisbehandling innefattar:

 • Genomförande av etiotropisk terapi (eliminering av orsaken till sjukdomen).
 • Tar mediciner som lindrar inflammation och eliminerar allvarligt smärtssyndrom.
 • Att bli av med problem med frekvent eller godtycklig urinering.
 • Tillfälligt avslag på sex och lämplig hygien hos könsorganen.
 • Återställande av vattenbalans i kroppen.
 • Överensstämmelse med kosten - avvisandet av produkter som irriterar slimhinnan i blåsans väggar.
Tillbaka till innehållet

Hur man kan lindra tillståndet?

Det första första hjälpen är nödvändigt om det inte finns någon möjlighet att besöka en läkare eller ringa en ambulans. Patientens tillstånd kan lindras om du konsumerar stora mängder vätska. Vätskan väcker urinering, och därför avlägsnande av skadliga bakterier från kroppen. Denna metod med vatten kommer att ha en positiv effekt på sjukblods tillstånd - det kommer att lindra tillståndet och förbättra välbefinnandet.

En vanlig varmvattenflaska med varmt vatten, applicerat på underlivet, kommer att lindra symtomen på cystit och minska smärtsamma förnimmelser. Heta bad med förhöjning av sjukdomen bör inte tas, för att inte prova intag av mikrober och inflammation i njurarna. Om första hjälpen inte hjälper, rekommenderas att inte skjuta upp en läkare.

Hur snabbt tar bort smärtan med hjälp av folkmetoder?

Soda lösning

Att ta bort inflammation i blåsan under lång tid är endast möjlig med hjälp av mediciner. När det inte finns några mediciner till hands, smärta överväldigas, obehag och smärta kan elimineras med cystit, men bara under en kort tid. Hemma finns det alltid bakpulver till hands, vilket är användbart för att lindra patientens tillstånd. Förbereda en läsklösning, ta: 1 msk. l. läsk, ett glas varmt kokt vatten. Torka sodavatten i vatten och drick den resulterande lösningen. Ett sådant verktyg kommer att underlätta cystitis och kommer att bli ett hinder för ytterligare spridning av infektionen.

Avkok av kamille

Medicinsk växt - kamille, har många användbara egenskaper för akut eller kronisk cystit. Buljong från växternas blommor förbättrar det allmänna tillståndet, gör att du kan eliminera brännskador och smärta med cystit, har en lugnande effekt på den inflammerade urinblåsan. Förbereda kamillebuljong 3 msk. l. torra blomställningar, 1 liter kokande vatten. Häll gräset i en behållare, häll kokande vatten och stå på en långsam eld i 50-60 minuter. Sätt sedan åt sidan för infusion i ytterligare en timme, spänna och drick en halv kopp varje timme, under dagen. Behandlingsförloppet kommer att vara från 3 till 5 dagar.

Avkolning av guldfärg

Framställning av avkok från blommor av calendula anses inte mindre effektivt vid kampen mot blåsor. Gör så här: häll i en behållare 5 msk. l. kalendula blommor, häll 1 liter kokande vatten och lämna på spisen. Efter 30 minuter avlägsnar buljongen från plattan, spänningen och tar en halv kopp var 60: e minut. Förvara produkten i kylskåpet, annars kommer det att förlora användbara egenskaper. Behandlingskursen är 3 dagar.

Medicinsk växt - aloe

Aloe - en ganska vanlig medicinsk växt, används för olika sjukdomar och som förebyggande medicin av alternativ medicin. För att lindra smärta med cystit (bedövning) används en avkok av plantens löv. Detta verktyg stimulerar urinrörets arbete, på kort tid eliminerar symtomen på cystit och förhindrar infektionens utveckling. Recept för buljong för 1 dag:

 1. Ta 3 lök aloe, 1 msk. l. honung och 1 liter vatten.
 2. Löv twist genom en köttkvarn eller hacka, finskärning med en kniv.
 3. Placera blandningen i en kastrull och sätt på en långsam eld. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda allt och vänta på kokningen.
 4. Efter kokpunkten räknas 30 minuter och avlägsna blandningen från plattan.
 5. Spänn den resulterande blandningen, häll i en kruka och drick ett halvt glas var 60: e minut. Behandlingsförloppet är högst 5 dagar.
Tillbaka till innehållet

Avkok av persilja

Förberedelse av buljong från persilja löv är följande: ta 2 msk. l. hackad grön, häll i en gryta och häll 250 ml kallt vatten, koka buljongen i 15 minuter, ta sedan bort från plattan och insistera på 40 minuter. Stam och drick lite under den första halvan av dagen. Förbered kvällen en ny avkok och drick innan du lägger dig.

Hem fysioterapi

Sjukgymnastik med cystit är ett termiskt förfarande som utförs hemma:

 • Bad för fötterna, som gör att du snabbt kan somna. Häll varmt vatten i bassängen, lägg benen i 10 minuter. Ta och bära varma strumpor. Förfarandet utförs strax före sänggåendet.
 • Sittande bad. I det varma vattnet lägg till avkok av medicinska växter (kamomill, björnbär, root aira) och sätt 10-15 minuter tills vattnet kyler helt.
Tillbaka till innehållet

Medicin för blåsor

Utan samråd med en läkare rekommenderas inte självförvaltning av läkemedel. För att avlägsna attacker av blåsor i form av resist och spasmer, använd läkemedel som "Drotaverin", "Spazmolgon". Tabletter "Aspirin" kommer att bli av med svåra huvudvärk. Om symtomen förvärras, som inte sker inom 2-3 dagar, kan du börja ta antimikrobiella läkemedel "Furagin" eller "Levomycetin". Observera deras dosering strängt enligt instruktionerna.

Behandling av akuta former av cystit hos barn liknar behandling av vuxna. Läkaren väljer de nödvändiga medicinerna (smärtstillande medel och antimikrobiella medel), bestämmer den önskade dosen beroende på barnets kroppsvikt. Prescribes en medicinsk dryck: tranbärsjuice, avkok av cowberryblad, kamomillte.

Cystitis med blod - första hjälpen hemma

Om en kvinna har upptäckt en förorening av blod i urinen - det här är ingen anledning att låta ett larm, men en signal som kräver ökad uppmärksamhet. När utseendet av blod i urinen inte är singel och det finns första tecken som indikerar en blödningsblåsan bör första hjälpen ges och tveka inte att ringa till läkaren. Patienten själv kommer inte att bli av med problemet. Snabb hjälp med hemorragisk cystit är att ta en bedövningsmedel och omedelbart ringa en ambulans.

I vilka fall behövs en ambulans?

Symptom på sjukdom som inte kan ignoreras:

 • oförmåga att minska förhöjd kroppstemperatur
 • orenheter av blod i varje del av urinen;
 • omöjlighet att tömma;
 • starka, skarpa smärtor i underlivet.

Akut och hemorragisk cystit kräver ett akut anrop av en ambulans och behandling på ett sjukhus. Detta gäller särskilt för gravida kvinnor och barn. Tidig behandling i en medicinsk institution hjälper till att förhindra komplikationer, bli av med plåga, bevara hälsa och liv.

Första hjälpen för symptom på akut cystit hos kvinnor: Anestesi och folkmedicin

Cystitis utvecklas på bakgrund av infektionens penetration i urinblåsan genom urinröret. De faktorer som undertrycker immunitet bidrar till utvecklingen av sjukdomen. Anledningarna är otillräcklig uppmärksamhet på genitalernas hygien, förekomst av kronisk patologi, gynekologiska sjukdomar.

Manifestationer kommer från en lätt brinnande känsla under urinering till ofördragen smärta i underlivet. Vid allvarliga symptom behöver patienten snabb hjälp med blåsan. Analgetika, varma bad, värme på underlivet hjälper till att lindra tillståndet före läkarens ankomst.

Cystitis - orsakerna till

Blåsans inflammation orsakas av mikroorganismer, som normalt lever på slemhinnor, tarmarna. Införandet av saprofytiska bakterier inuti organet väcker utveckling av sjukdomen.

Infektion kan inträffa under sexuell kontakt, ej iakttagande av sanitära regler. Penetration av mikrober betyder inte den obligatoriska förekomsten av cystit. En frisk person har naturliga försvarsmekanismer. Körtlarna i blåsans inre membran utsöndrar slem, förhindrar bindning av bakterier, immunoglobuliner förstör eventuell infektion som kommer in i slemhinnan. Regelbunden tömning hjälper till att "tvätta" infektionen.

Kvinnor lider av blåsor mycket oftare än män på grund av särdragen i strukturen hos genitourinary systemet. En kort urinrör är inte ett allvarligt hinder för penetrering av mikroorganismer. Placeringen av urinrörsöppningen nära ingången till vagina främjar övergången av en gynekologisk infektion till urinvägarna. Närheten till analöppningen blir källan till E. coli som orsakar inflammation i blåsan.

Faktorer av inflammation i urinblåsan hos kvinnor

Sjukdomen utvecklas med en minskning av skyddsmekanismer, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för reproduktion av mikrober. Uppkomsten av sjukdomen underlättas av:

 • Bär syntetiskt underkläder;
 • Oändlig ändring av hygienbindor;
 • menstruation;
 • Graviditet, postpartumperiod;
 • hypotermi;
 • Byte av sexpartner
 • Diabetes mellitus;
 • Skador på perineum
 • Systematisk tidig tömning av blåsan;
 • Venereala sjukdomar (trichomoniasis, klamydia, mykoplasmos, genital herpes);
 • Överdriven konsumtion av godis, kolhydrater;
 • Försummelse av hygienreglerna i sexuellt liv.

Icke-iakttagande av elementära sanitära principer, som åtföljer kroniska patologier, endokrina störningar tjänar som bakgrund till utvecklingen av sjukdomen.

När du behöver snabb blåsan

Symtom på inflammation i blåsan kommer från en raderad klinik, när en kvinna oroade sig för obehag under ett besök på toaletten innan de uttryckte problem. Klagomål hos patienter med urinvägsinfektion:

 • Ofta uppmanar "på ett litet sätt";
 • Brist på lättnad efter avgång
 • Smärta, stickningar vid urinering
 • Utseendet av flingor, turbiditet i urinen;
 • Isolering av blod med urin;
 • Smärta över puben, perineal regionen.

Kroppstemperaturen förblir normalt eller ökar till 37,5-38 grader. Allmän sjukdom är uttryckt med en stark grad av inflammation, komplikationer. Med svår smärtsyndrom kräver hypertermi akutvård.

Första hjälpen för akut cystitis

Symtom på inflammation i blåsan kan fånga på natten, på helgerna, helgdagar, när ett besök till läkaren är omöjligt. Vad man ska göra för att lindra smärta, dysursfenomen. Första hjälpen reduceras till att ta smärtstillande medel, med hjälp av metoder som minskar krampen i släta muskler, inflammatoriska fenomen. Förenkla manifestationerna av sjukdomen kan vara följande:

 • Drick mer vätskor. Bättre det blir växtbaserade örter, mineralvatten utan gas, komposit. Med ökningen av utsöndrad urin från blåsan avlägsnas de mikroorganismer som orsakade inflammation;
 • Observera kosten. Eliminera kryddor, kryddor, kryddig, salt mat. Irriterande ämnen förvärrar inflammatorisk process av blåsans inre vägg, ökar symtomen;
 • Applicera värme på pubicområdet (plastflaska med vatten, värmepanna). Krammen minskar, smärtan minskar. Ta inte ett bad, varma ländryggen för att undvika spridning av inflammation i njurskyddet. Värme till undersidan av buken kan inte vara gravid, med hypertermi, närvaron av en blandning av blod i urinen;
 • Ta ett antispasmodiskt läkemedel - ett piller No-shpy (Spazmalgona, Baralgina). Det är tillåtet att använda smärtstillande medel (Ibufen, Nurofen, Nimesil). En tablet av smärtstillande medel ska druckas med ett halvt glas vatten.
 • Om det inte finns någon möjlighet att få en kvalificerad sjukvård en dag eller två från sjukdomsuppkomsten, är ett av de antibakteriella läkemedlen tillåtet. Furadonin används för 100 mg var 8: e timme i 6-7 dagar. Nitroxolin 0,1 * 4 gånger om dagen. Furamag 2 tabletter tre gånger om dagen - en vecka. Användningen av antibiotika en gång eller ofullständig kurs ger inte bara nytta utan också skador. Mikrober har resistens mot läkemedel. Bota cystit kommer att bli ett stort problem.

Du kan behöva akut hjälp med svår smärt syndrom, en signifikant mängd blodig urladdning, en temperatur över 39 grader, en misstanke om akut kirurgisk patologi.

Urgent tillstånd - utseendet av blod i urinen

Hemoragisk blåsan särskiljs av närvaron av erytrocyter i urinen. Visuellt manifesteras detta av färgen av urin i rött eller utseendet av bloddroppar när du besöker toaletten. Sjukdomsuppkomsten är plötslig: kroppstemperaturen stiger, det finns en oemotståndlig uppmaning att urinera. Blodproppar kan fylla urinröret, utveckla en akut retention av urin. I detta fall ska ambulansen kallas.

Folkmetoder för akutvård i blåsor: soda, grönsaksbuljong, infusioner

Ofta är läkemedel otillgängliga eller kontraindicerade. Effektiv vård av blåsning hemma kan göras genom att använda folk recept. Förbättra patientens välbefinnande, ta bort smärt syndrom följande recept:

 • Rör en matsked läsk i 200 ml varmt vatten. Ta långsamt in. Soda hjälper till att eliminera gnidning, ömhet när man urinerar;
 • Förbered Morse från tranbär, drick 200 ml varje timme. Berry har en antiinflammatorisk, antibakteriell effekt. Minskar smärta.

Använd avkok, infusion av medicinska växter. Ta de råvaror som finns tillgängliga vid sjukdomsdagen.

Recept för matlagning avkok

En dryck gjord av tranbärsbladen kommer att ge första hjälpen till inflammation i blåsan. Ta 2 msk. l. torrmat, häll 500 ml kokande vatten för att suga på elden i 10 minuter. Stam, ta 150 ml tre gånger om dagen.

Avkok av enbär framställs från 1 tsk. frukt på ett glas vatten. Ät ett halvt glas 4-6 gånger om dagen.

Björnbär av bärbär är en beprövad folkmetod mot inflammation i blåsan. Ta en matsked blad, häll 500 ml kokande vatten, koka i 20 minuter. Coolt, drick hälften av glaset var 4: e timme.

Avkok av persilja framställs från 4 msk. l. färska blad i en halv liter vatten. Koka i 15 minuter, äta under dagen i små portioner.

Avkok av björkknoppar hjälper till med cystitis. 2 matskedar råvaror, koka 500 ml kokande vatten. Drick för tre måltider.

Muntavkok för första hjälpen från akut cystitis bereds av 2 msk torkad ört, en halv liter kokande vatten. Insistera på 2 timmar, drick 100 ml 5 gånger om dagen.

Avkok av aloe kommer att ge akut hjälp till blåsan, stärka immuniteten. Juice från 4 lämnar för att lösa ett glas vatten, koka i en halvtimme. Lägg till konst. l. älskling, dricka under dagen.

Infusioner för första hjälpen för inflammation i urinblåsan

Vattenutdrag av växturoseptika minskar smärta, obehag i underlivet. Första hjälpen för cystit kommer att bestå i användningen av dessa läkemedel. Förbered en av drinkarna, drick när det finns tecken på blåsor.

För att eliminera spasmen i blåsan kommer att hjälpa tinktur av humle. Växten går färskt. Ta en matsked av kottar, brygg ett glas kokande vatten, håll elden i 5 minuter. Om så önskas, wrap handduken. Lämna en timme, använd en matsked tre gånger om dagen.

Infusion av johannesört hjälper till med purulenta cystitis. En matsked örter häll ett glas kokande vatten, koka i 10 minuter. Ta bort från värme. Insistera en timme, drick i 3 timmar.

Infusionen av vattenliljan har en effekt i stagnerande fenomen. Sked en matsked rhizom med två glas vatten, lämna över natten. På morgonen koka, drick kyld 100 ml var 4: e timme.

Infusionsögon har antiinflammatorisk effekt. 20 gram löv laga mat i 10 minuter i 200 ml vatten. Låt i 30 minuter ta 15 ml var 4: e timme.

Antiinflammatorisk, smärtstillande effekt har te från blommorna av kamomill.

Det första hjälpmedlet för blåsans inflammation hemma syftar till att lindra smärta, vilket eliminerar smärtsamma symptom. Den huvudsakliga behandlingen utsetts av en urolog. Folkmekanismer är hjälpmetoder.

Första hjälpen för akut och kronisk cystit hos vuxna och barn

Cystit - en av de vanligaste smittsamma och inflammatoriska sjukdomar i vuxna och barn. Är mer benägna att drabbas av denna patologi flickor, kvinnor (inklusive gravida kvinnor), äldre, personer med diabetes och nedsatt immunförsvar personer med etablerat långsiktiga urinkateter och cystostomy.

Riskgruppen innehåller personer med anomalier vid utvecklingen av urinvägarna, inklusive urinröret. Av stor betydelse är tidpunkten för första hjälpen till en patient med akut cystit eller med förvärring av kronisk UTI. Vi kommer att uppmärksamma denna fråga ytterligare.

1. Vad behöver man komma ihåg för patienten?

Innan du vidtar åtgärder för att ge första hjälpen till dig själv eller någon nära dig är det viktigt att klargöra följande punkter:

 1. 1 Hinner patienten till särskilda riskgrupper - barn i tidig och förskolealder, gravid, äldre efter 65 års ålder, patienter med urolithiasis, diabetes, svåra (säng) patienter? Om svaret är positivt, ska en sådan patient omedelbart tas till doktorn (en tillträdesavdelning, en poliklinik). Detta beror på den relativt snabba förekomsten av akut pyelonefrit och urosepsi (en stigande infektionsväg).
 2. 2 Hade patienten tidigare episoder av inflammation i urinväggen? Den akuta första uppkomsten av cystit kräver mer uppmärksamhet och avslöjande av orsakerna.
 3. 3 Är förekomsten av cystit i samband med samlag (1-2 dagar före episoden), med oskyddad samlag, ett mekaniskt trauma i urinröret?
 4. 4 Är sjukdomen åtföljd av ökad kroppstemperatur och symtom på förgiftning (svaghet, svettning, kognition, smärta i lederna)?
 5. 5 Är sjukdomen åtföljd av blodets utseende i urinen?
 6. 6 Uppmärksammar patienten inte bara den suprapubiska regionen, men också i nedre delen av ryggen?
 7. 7 Blir symtomen på blåsor kombinerade med rikliga, mukopurulenta eller slemhinnor från könsorganen och urinröret, dyspareunia?

Efter att ha fått svar på dessa frågor är det viktigt att följa de grundläggande principerna för första hjälpen i cystit:

 1. 1 Patienter i riskzonen för utveckling av pyelonefrit och urosepsi ska omedelbart skyndas till ett läkarkontor.
 2. 2 Patienter vars cystit är mest sannolikt associerad med sexuellt överförbara infektioner bör konsultera en terapeut, en urolog (gynekolog på kvinnor) och en dermatovenereolog.
 3. 3 Patienter med akut cystit behöver annan hjälp än patienter med kronisk återkommande cystit.
 4. 4 Behandling av denna patologi hos kvinnor utan adekvat behandling av samtidig vulvovaginit är ineffektiv, hotar med ett tidigt återfall av sjukdomen.

Därefter kommer vi att överväga första hjälpen för akut och kronisk återkommande cystit hos vuxna och barn.

2. Första hjälpen för förvärring av kronisk blåsan

Patienter med kronisk cystit, som regel, kan kontrollera sjukdomen, reglera frekvensen av återfall. Det är viktigt för sådana patienter att alltid ha snabb test för att utföra ett urintest hemma.

Detta multipla testremsor, är vanligen säljs på apotek eller lagrar medicinsk utrustning (t ex Multichek (Multicheck), URiSCAN 11 Strip, MULTISTIKS 10 SG (MULTISTIX 10SG) etc). Några av dem används i laboratorier som är utrustade med analysatorer. Hus kan användas för rutinscreening av urinanalys hos patienter med kronisk återkommande cystit.

Figur 1 - Uriskastripstest (URiSCAN) för allmän urinalys

Hur korrekt samlar urin för analys, vi har redan övervägt i en annan artikel (gå till den interna länken).

Således bör första hjälpen för förvärring av kronisk cystit omfatta:

 1. 1 Snabbt urintest hemma, utvärdering (om möjligt för patienten).
 2. 2 Att kontakta en läkare för att inspektera och bestämma behandlingstaktik exekvering bakteriell inokulering testet urin och bestämning av känsligheten hos patogenen mot antibiotika, ultraljudsundersökning av blåsan, njur- och prostata (hanar).
 3. 3 Innan du tar en läkare och tar test kan du använda antispasmodik (papaverin, drotaverin), NSAID (nimesulid, ibuprofen). Du kan börja ta vegetabiliska uroseptika (Kanefron, Tsiston, Mononel, Phytolysin, etc.).
 4. 4 Antibiotikabehandling för kronisk blåsan bör fördröjas tills en läkare samråder.
 5. 5 Om det inte är möjligt att konsultera en läkare (terapeut, urolog, etc.) inom en snar framtid, t ex med hänsyn till bostadsortets avstånd, frånvaron av sjukvårdspunkt, är det inte nödvändigt att skjuta upp behandlingen på obestämd tid.
 6. 6 Om recidiveringen av kronisk cystit hos en kvinna är förknippad med samlag till och med före symtomens början kallas cystitis postkolital. Hur man behandlar denna sjukdomsform, kan du läsa här.
 7. 7 Du behöver inte använda en varmvattenflaska och heta bad för att minska smärta och dysuri.
 8. 8 Korrigering av tillståndet bör innefatta tillfällig sexuell vila, efterlevnad av en sparsam kost, tillräcklig dricksreglering (1,5-2,5 l), läkemedel och växturoseptika.
 9. 9 hjälper cystit drivet drickande: infusioner, te och fruktdrycker baserade tranbär, lingon, rent vatten (det är möjligt att använda mineralbordsvatten), stuvad frukt. Starkt te och kaffe bör undvikas.
 10. 10 Vegetabiliska uroseptika bidrar till att öka volymen utsöndrad urin, normalisera dess surhet, minska svårighetsgraden av symtom på blåsan. För behandlingen kan användas Kanefron, Tsiston, Monorel, urologiska avgifter. Minsta skattesatsen är 1 månad.
 11. 11 Antibiotika ordineras vanligtvis av din läkare, antibiotika ska inte tas ensam..
 12. 12 Självadministration av antibakteriella medel är endast möjlig vid förebyggande behandling (utskrivna tidigare av den behandlande läkaren), eller i avsaknad av tillgängligt medicinsk hjälp.
 13. 13 För behandling av kronisk cystit exacerbation används enligt rekommendationerna nitrofurantoin (Furadantin, Makrobid, Makrodantin, furadonin, FURAMAG), ofloxacin (Zanotsin), levofloxacin (Tavanik) amoxicillin / klavulanat (Amoksiklav, Augmentin), cefixim, ceftibuten. Den genomsnittliga längden på antibiotikabehandling - 7-10 dagar. Scheman presenteras i tabell 1 nedan.

Tabell 1 - Kroniska cystitisbehandlingsregimer i den akuta fasen

Snabb hjälp för blåsor: vad man ska göra

Cystitis är en ganska vanlig sjukdom hos kvinnor, där blåsemembranet är mycket inflammerat. Innan du överväger snabb hjälp med blåsor, är det viktigt att säga om orsakerna till denna patologi.

Oftast orsakar sjukdomen en infektion, såväl som hypotermi hos kroppen, på grund av vilken inflammatorisk process utvecklas i genitourinärsystemet.

Det bör noteras att pre-akuta snabb hjälp i cystit verkligen kan eliminera tecken och symtom på sjukdomen, men detta inte på något sätt innebär att det är nödvändigt att avbryta behandlingen. Tvärtom, till uppkomsten av symptomen på inflammation i urinblåsan eftersom behovet konsultera en läkare att diagnostisera och snabbt som möjligt. Annars kan cystitisen gå in i kronisk form eller orsaka farliga komplikationer.

Snabb hjälp med blåsor kan bara träna hemma om den personen redan har besökt en specialist och vet vad han kan ta och vad som är kontraindicerat.

Dessutom, så snart som möjligt måste du se en läkare med svår smärta, feber och utseendet av blod i urinen. Alla dessa är tecken på komplikationer av blåsan. Snabb hjälp med blåsor innebär att ta de läkemedel som kommer att lindra inflammation på bara några dagar. De bästa drogerna i detta område är antibiotika. De är de mest effektiva för att undertrycka infektionsaktiviteten och eliminera akut inflammation.

Det bästa antibiotikum för detta ändamål är läkemedlet Monural. Det är effektivt vid både akut och kronisk inflammation i urinblåsan.

Dess plus i snabb åtgärd, ett minimum av kontraindikationer och låg risk för biverkningar. Dessutom kan Monural tas även under graviditeten, eftersom det inte skadar fostrets utveckling.

När det gäller läkemedlets effektivitet, kommer patienten efter den första mottagningen av Monural att känna en investering - för att minska smärta i buken. Detta framgår av recensioner av drogen. Den monorala är tillgänglig i form av granuler för framställning av en lösning. Det kan också användas för att behandla uretrit och förhindra infektioner i det urogenitala systemet hos kvinnor.

För snabb anestesi kan du använda antispasmodik. De hjälper till att eliminera muskelspasmer och slappna av dem, vilket leder till mindre smärta. På grund av det faktum att cystit är mycket ofta åtföljd av svåra spasmer och smärtor, är det svårt att göra utan antispasmodik och smärtstillande medel. De bästa antispasmodikerna är No-Shpa och Drotaverin.

Snabb hjälp för blåsor ger en sådan handlingsplan:

 1. Eliminering av bakterier och infektion från blåsan genom att ta antibiotika.
 2. Tvätta infektion från kroppen genom att konsumera stora mängder vätska. Detta är en förutsättning för snabb behandling av blåsans inflammation.
 3. Smärtlindring genom användning av smärtstillande medel.
 4. Eliminering av inflammation av NSAID.

Dessutom är det också möjligt att träna traditionell behandling med sodavätning, infusion av aloe och avkok av örter hemma.

Vad hjälper snabbt med cystit: bästa praxis

Inte alla vet att det snabbt hjälper mot cystit, förutom antibiotika. Mycket bra botar inflammation fytoterapeutiska läkemedel, som är baserade på örter.

De bästa av dem är:

 1. Läkemedlet Cystone. Den innehåller ett komplex av örter, som snabbt kan eliminera inflammation. Dessutom hjälper läkemedlet även med kronisk blåsan. För att bota kronisk inflammation bör du ta Cyston minst två till tre månader.
 2. Monurel Är också en örtberedning som finns i form av tabletter. Han tar inte bara bort inflammationen, men eliminerar också infektionen.
 3. kanefron Är en effektiv naturlig förberedelse som kan ordineras även för barn. Den innehåller medicinska örter och kan förbättra njurfunktionen.

Furagin och Furadonin anses också som effektiva läkemedel. Många gynekologer råder kvinnor att ta dessa mediciner redan vid de första tecknen på blåsor.

Vad hjälper snabbt med cystitis förutom medicinering? I detta tillstånd kan fysioterapeutiska procedurer som kan praktiseras hemma vara till stor hjälp. Terapeutiska bad anses vara särskilt effektiva.

Till exempel kommer ett bad med kaliumpermanganat eller kamillebuljong att kämpa med inflammation och eliminera smärta. Du måste upprepa badet två gånger om dagen. Dessutom eliminerar det fullständigt smärtan och brinnande känslan i magsvärmare. Samtidigt ska varmaren placeras i magen eller på ryggen, och fyller den tidigare med varmt (inte varmt) vatten. Håll varmvattenflaskan tillåten i högst tio minuter. Vid graviditet eller allvarliga kroniska sjukdomar är denna metod förbjuden.

Vad hjälper snabbt från cystitis bland folkmedicinska lösningar?

Följande är de mest effektiva folkmetoderna för blåsbehandling:

 1. Ett botemedel mot läsk hjälper till att eliminera plötslig smärta. För att göra det måste du blanda en sked full av läsk i ett glas varmt vatten. Att dricka i små sippor. Tio minuter senare lägger du en värmepanna på magen.
 2. Avkok av persilja. För att göra det måste du mala ett par skedar persilja och koka dem i vatten. Insistera på en timme, belastning och ta ett halvt glas två gånger om dagen. Detsamma kan göras med dill.
 3. Vitlökstinkning hjälper till att eliminera bakterier. För att göra detta, mala flera vitlöksklyfta och häll dem med kokande vatten. Lägg till ett par skedar honung, spänning och ta en tredjedel av glaset tre gånger om dagen.
 4. Åtgärd för kamomill. Brew tre matskedar per liter kokande vatten. Ta ett halvt glas två gånger om dagen.

Akut attack av kvinnlig blåsan: akuta åtgärder

Cystitis är inte en dödlig sjukdom, men det kan vara mycket smärtsamt och obehagligt. Rezi och dysuri kan orsaka allvarligt obehag. Medan antibiotikumet kommer att fungera, kommer tiden att passera mycket, det är nödvändigt att uthärda. Du behöver veta hur man hjälper dig själv vid den här tiden och vad du kan förvänta dig i kliniken.

Cystitis - orsakerna till

Blåsans inflammation orsakas av olika patogener - bakterier, protozoer, virus. De spred sig på ett stigande sätt. Det allmänna tillståndet bryts inte, det finns ingen feber.

Lokala symtom på cystit är lätt identifierbara:

 • frekvent urinering, ständig uppmaning att gå liten, särskilt på natten;
 • i slutet av tömningen;
 • Utseendet i urinen av grumlighet, sediment, slem.

Cystitis är katarrhal, hemorragisk, polyposis. Orsaken till inflammation är kombinationen av infektion med en av faktorerna: Stagnation av urin, hypotermi, nedsatt immunitet, ett kallt, postkoitalproblem.

Hos kvinnor framkallas cystit av graviditet, klimakteriet, hos män - med adenom, med prostatit.

Den akuta formen, i frånvaro av behandling, går in i ett kroniskt stadium. Det är svårt att medicinera, så du kan inte tillåta detta. Det är nödvändigt att veta vilken terapi som rekommenderas och hur man hjälper dig på förhospitalet.

Kännetecken för akuta förhållanden hos kvinnor

En skarp smärtsam attack orsakar alltid rädsla. Smärta i underlivet kan uppstå av olika skäl, ibland kräver situationen akut inlägg och kirurgisk behandling.

De vanligaste fenomenen med vilka smärta bör differentieras med cystit är:

 • störning av ektopisk graviditet
 • torsion av cystor av äggstockar;
 • inflammation i bilagan
 • frisättningen av stenar från njurarna.

Smärtan av dessa skäl som vanligtvis producerar allvarligt tillstånd, kallsvett, takykardi, tryckfall, illamående och kräkningar, gasbildning, feber, förvirring. Lokalt finns det ett symptom på spänningen i den främre bukväggen och smärta vid palpation. Förstöring av ektopisk graviditet föregås av frånvaro av menstruation. Utsläppen av stenar åtföljs av blodets utseende i urinen.

När man vrider cystorna i äggstocken, uppstår smärtan kraftigt, eftersom en stroke ofta uppträder hos unga tjejer. Med appenditit, gastrointestinala symptom - kräkningar, svullnad - kommer fram. Första hjälpen för smärtsyre cystit hos kvinnor bör ges efter uteslutning av farliga kliniska sjukdomar.

Första hjälpen för akut cystitis

Dö från inflammation i blåsan kan inte, men tolerera bara - inte värt det. Det händer att det börjar med en smärtangrepp, speciellt om den utlöses av sandsläpp. Den första hjälpen med blåsan i hemmet är som följer. Det är nödvändigt att omgående byta midjan med en naturlig matta, bära varma underkläder, ett bälte av hundhår och strumpor på fötterna.

Steg kan upphettas med senap, en varmvattenflaska, högt i varmt vatten. Detta kommer att bli en utmärkt distraktion, vilket kommer att underlätta tillståndet.

Du måste ta ett antiinflammatoriskt läkemedel (en påse med "Nimesil") och spasmolytisk (kapsel "No-shpy"). Från folkmetoder hemma kan du göra ett bad av honung och mjölk. Hjälper med akuta cystitis uppvärmningspåsar med sand eller bergsalt, samt sitter på en hink med heta Kiripichami. Det är värt att vara snyggt - behållaren blir en tyg för att undvika att bli bränd.

Ta den smärtsamma anfall av cystit hos gravida kvinnor kan vara en homeopatisk drug "Viburkol" i stolpiller eller rektala stolpiller med kamomill. Det är inte farligt för barnet.

Kemiska läkemedel under de första veckorna av graviditeten utan att en läkare utses kan inte godtas. Vid behandling under amning stoppas den före återhämtning, utan att glömma att dekantera.

Vad kan inte göras?

Det finns brådskande förhållanden när det är bättre att inte göra någonting, snarare än att skada dig själv. Vid några smärtor i magen är det förbjudet att värma sin eller hans varmare. Särskilt mot bakgrund av stigande temperaturer. Du kan inte gå till bastun, ångrummet är också kontraindicerat.

Många metoder för förklinisk behandling är kontraindicerade vid graviditet på grund av risken för missfall, med cancer, för att inte orsaka blödning eller en ökning av tumören.

Du kan inte applicera kallt - detta kommer att förvärra tillståndet. Innan du diagnostiseras, ska du inte behandlas med avslappnande vätska, du kan behöva en akut operation och alkohol skadar anestesi. Du kan också inte bara ignorera de första symtomen på sjukdomen, gå en promenad, ha sex. Sjukdomen kommer att utvecklas eller överföras till partnern.

Urgent hjälp från doktorns besökande team

Om smärtsyndromet inte går bort från användningen av värme och tabletter, behöver du ringa en ambulans. En grupp läkare kommer att bedöma allvaret av situationen, välj rätt läkemedel för akuta åtgärder. I deras arsenal finns en sådan snabb hjälp för blåsor, som en injektion av en bedövningsmedel och antispasmodisk.

Smärtan kan tas bort med "Naklofen" intramuskulärt. Narkotiska analgetika gäller inte. Den så kallade magnesia prickas från en spasm. Beroende på villkoret kommer läkare att lämna huset eller erbjuda sjukhusvistelse. Indikationer för ett sådant beslut kommer att misstas för njurinflammation, samtidig frisättning av stenar eller blockering av dem, liksom graviditet, barns ålder.

Nödhjälp vid ankomsten till sjukhuset

På sjukhuset fortsätter läkare först och främst behandlingen med antiinflammatoriska och antispasmodiska läkemedel. Läkare kan använda intravenös dropp för permanent, doserad smärtlindring och spasmer. Det spastiska tillståndet i urinvägarna påverkar inte bara patienten, men tillåter inte heller det effektiva arbetet med antibiotika och urotropa läkemedel.

Efter bekräftelse av diagnosen kommer de diuretiska fonderna på sjukhuset att ges en kort kurs parenteralt, istället för örtte. Detta gör det möjligt att snabbt tvätta urinvägarna.

Bevatt urinblåsan direkt genom katetern med en antiseptisk lösning.

Ytterligare behandling på sjukhus

Efter att ha lindrat smärta och spasmer, tvättar blåsan, väljer läkaren en planerad behandling. Det innefattar antibakteriell behandling med hänsyn till eventuella allergiska reaktioner. För att göra detta utförs ett hudtest på dem.

Antibiotika väljer ett brett spektrum av åtgärder, eftersom resultaten av urinanalys med bakterioskopi och såning på känslighet inte kommer snart, och tiden är inte värt att förlora. Dessutom ska läkemedlet utsöndras primärt genom njurarna i oförändrad form och ackumuleras i blåsan, har en terapeutisk effekt.

På sjukhuset tilldelas den injicerbara formen intramuskulärt eller intravenöst - "Ceftriaxon", "cefpirom", "cefotaxim", "Ofloxacin", "lomefloxacin". Doser tar medeltal, kursen - enligt svaret på behandlingen, under kontroll av urinanalys.

Dessutom kommer fytopreparationer att ges oralt. Sjukhusläkare föredrar injektioner och litar inte på droger som tas oralt. Detta orsakas av en lång väg att passera genom tarmarna, partiell inaktivering i levern, viss förlust av effektiv kraft. Men om de inte läggs till systemet efter återhämtning på sjukhuset och släpps ut från det, kommer sjukdomen att försämras igen.

Ytterligare rekommendationer för behandling

De som går in på sjukhuset bör ta hänsyn till att höghastighets starka läkemedel som föreskrivs av sjukhusläkare ger omedelbar effekt och lindrar akut inflammation. Men förebyggandet av övergång till kronisk form utförs inte av dem. Därför bör man insistera på fytopreparationer, örtteor, som tar lång tid efter urladdning och normaliserar arbetet med inflammerade organ.

Dessa inkluderar:

Enligt recensioner bidrar läkemedlet "Monural" effektivt med cystit. Detta läkemedel används en gång om dagen på natten efter avslutad tömning av blåsan. Ackumulerande, det badar slemhinnan, vilket ger en effekt vid direktkontakt.

Tvättmedicinska antiinflammatoriska örtte ska vara fulla i minst en månad. De behandlar inflammation och förhindrar kroniska former och exacerbationer.

För framställning göra en blandning av kamomill, ringblomma, björn öron, uliginose, johannesört i lika delar. Häll kokande vatten i en mängd av 2 matskedar av blandningen för en liter vatten, insistera på två timmar. Drick i varm form.

I kronisk form föreskrivs fysioterapi om det inte finns kontraindikationer. Under graviditet eller utfodring (ej avbrytas) används instillationer av antiseptika, "Levomycetin".

För att göra detta sätts läkemedlet direkt in i blåsan direkt genom katetern. Förfarandet påverkar inte barnet.

Behandlingen ska genomföras till fullständig återhämtning, vilket bedöms av både symtom och klinisk analys. De bör spenderas flera gånger för att se till att det inte finns någon kroniskhet.

Första hjälpen för exacerbation av blåsan

Det första hjälpen för cystit bör vara komplex, kombinera externa läkemedel och smärtstillande medel. Huvuduppgiften är att avlägsna obehagliga känslor och inte göra mycket hälsorisker. Efter att ha eliminerat symptomen bör du omedelbart kontakta en läkare för att utesluta möjligheten till komplikationer.

Cystitis är inflammationen i blåsans membran. Orsaken till sjukdomen kan vara infektioner från tredje part, bakterie, svamp eller virus, men ibland uppstår sjukdom på grund av hypotermi, stress, kryddig mat eller felaktigt utvalda läkemedel. Beroende på kursen kan sjukdomen vara akut eller kronisk. På grund av de särskilda egenskaperna hos uppbyggnaden av genitourinary tract, påverkar cystit ofta kvinnor. Hos män blir det ofta en följd av uritrit och fortsätter i mindre uttalad form.

I akut cystitis upplever en person svår smärta vid urinering, brännande och klåda i urinröret. Könsorganen svullnar och rodnar. Patienten upplever konstant trängsel även med en tom blåsan, kanske inkontinens och läckage av urin. Mot bakgrund av inflammation, temperaturen stiger, känns patienten generell svaghet, sömn och aptitstörning. Urinen förvärvar en mörkare färg, ibland blir den rosa eller till och med körsbärröda.

Även de mest mindre symptomen kan inte ignoreras. Vid första tecken på blåsan måste åtgärder vidtas samtidigt som obehagliga känslor och orsaken till sjukdomen elimineras. Först och främst är det nödvändigt att utesluta alla provocerande faktorer, att avbryta droger, irritera blåsans väggar och också att avstå från sexuella kontakter. Under en exacerbation är det viktigt att observera en sparsam diet, att vägra för heta, skarpa, salta och söta rätter. Kategoriskt förbjuden alkohol, inklusive öl och cocktails, under behandling kan inte röktas. Nikotin och tobakshartser försämrar kroppens motstånd och etylalkohol i alla doser orsakar vätskeretention i kroppen.

Vid första tecken på akut cystitis måste patienten läggas i sängen. Nödhjälp behövs med en skarp smärta i underlivet, vilket kan åtföljas av blodiga eller purulenta sekret.

Under perioden med exacerbationer är det bättre att äta mindre, men drick så mycket vätska som möjligt. Kommer att passa rent, icke-kolsyrat vatten, svagt te från kamille eller hundrosa, blåbär, tranbär eller tranbärsjuice med en minsta mängd socker, hemmagjord kompote av torkade frukter. Dessa drycker utsöndrar toxiner, minskar inflammation, klåda och smärta. Dessutom är buljonger och infusioner rik på kalium och andra värdefulla mikroelement, vilket stärker immuniteten.

En obehaglig buljong av björnbär, tranbärsblad, björnörrar hjälper till att lugna den irriterade blåsan. På dagen, drick 1-1,5 koppar, dela drycken i små portioner. Det är bäst att använda avkok före måltid eller 2 timmar efter det.

Minska överdriven surhet hjälper till att ta en liten mängd soda. Det normaliserar syrabasbasen och minskar irritationen av blåsans väggar. Detta råd är inte lämpligt för personer med GI-problem.

Lätta brännskador, smärta och klåda är kapabla till termiska förfaranden. Det räcker att fylla en plastflaska med inte för varmt vatten och placera det mellan benen. Efter att ha tagit en bekväm ställning på sidan måste du ligga ner i 20-30 minuter. Cystitis är väl hjälpt av en varm vattenflaska, en dukpåse fylld med varm hirs eller stort salt är också lämpligt.

Första hjälpen för cystit hos kvinnor innebär administration av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Att avlägsna smärta kommer att hjälpa Analgin, Baralgin, Naiz eller No-shpa. Intag av potenta droger, inklusive antibiotika, kan startas endast med den läkande läkarens tillstånd. Om ett besök på en medicinsk anläggning är omöjligt är det värt att försöka bevisa droger som inte orsakar biverkningar. Från cystit kommer att hjälpa Levomitsitin, Furadonin, Etazol. Förberedelser tas 1 tablett 4 gånger om dagen före måltiden, tvättas med mycket rent vatten. Behandlingsförloppet varar 5-7 dagar. Avbryta det efter att symtomen inte kan försvinna, det kommer att orsaka sjukdomens återfall.

Cystitis kan hjälpa ljus med papaverin. De lindrar feber, smärta och svullnad, lugna, minska falsk trängsel att urinera. Suppositoriet införs i 1-2 timmar, om så önskas kan du lämna det för natten. Behandlingen varar 3-4 dagar, för lång applicering kan prova diarré och andra obehagliga följder. Det är värt att komma ihåg att ljus inte botar en sjukdom. Deras uppgift är att ta bort smärtsamma symptom. Suppositorier kombineras väl med tabletter, dricker växtbaserade dekoktioner, termiska förfaranden.

Om de obehagliga symptomen kvarstår i flera dagar, bör du kontakta din läkare. Första hjälpen hemma garanterar inte fullständigt bortskaffande av problemet. Specialisten kommer att välja lämpliga droger och följa sjukdomsdynamiken.

Akutvård för akut cystitis

Cystitis är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna, vilket är vanligare vid öppenvårdspraxis. Urskilja akut cystit och kronisk. Akut cystit är oftast primär, kronisk - nästan alltid sekundär. Primär cystit sker i omodifierad blåsan. Sekundär cystit utvecklas mot bakgrund av en viss sjukdom i blåsan (tumör, sten, skleros i blåsans hals, etc.).

Den viktigaste etiologiska faktorn för sjukdomen är infektion. Bland orsakerna till inflammation i urinblåsan kan spela en roll, och icke-smittsamma faktorer (joniserande strålning, allergier, kemikalier, hypotermi, hyperkalciuri, etc., etc...), men icke-infektiös cystit är sällsynt.

Akut cystit är övervägande en kvinnlig sjukdom. Det kännetecknas av frekvent smärtsam urinering, smärta i underlivet, utseendet av blod i slutet av urinering, leukocyturi. Det allmänna tillståndet lider lite. Kroppstemperatur normal eller subfebril. Akuta fenomen brukar variera från 3 till 7 dagar, sedan gradvis minska, och patienten återhämtar sig.

Patienter med akut cystit vid sjukhusvård i den urologiska avdelningen behöver inte. De måste skickas till en urolog på kliniken. Sådana patienter visas bäddstöd, riklig dryck, kryddig mat är utesluten. Tilldela urotropin med syra och salol med en alkalisk reaktion på urinen. I det akuta skedet av sjukdomen är utsättningen av spasmolytisk (papaverin, avisan, cystenal, baralgin), antibakteriella läkemedel (biseptol, furagin, nitroxolin) nödvändig; varma bad, en varm varmvattenflaska.

Klinisk bild av akut pyelonefrit. Akut pyelonefrit är en njursjukdom, främst av interstitiell vävnad (som involverar kopp-och-bäckesystemet), som orsakas av en icke-specifik patogen. Som regel går E. coli, stafylokocker, streptokocker, proteaser in i hjärnskiktet av njuren genom hematogen väg eller genom en urinogen uppåtgående vägen. I det senare fallet orsakas sjukdomen av en obstruktion mot urinflödet, oftast genom konkrement eller återflöde. Med hematogen (primär) pyelonefrit, börjar sjukdomen med en temperaturökning (upp till 39-40 ° C), enorma frossa, huvudvärk. Efter 2-3 dagar finns det smärta i ländryggen på sidan av den drabbade njuren. Patientens tillstånd förvärras på grund av allvarlig förgiftning (torr mun, illamående, törst, pallor, svettning). Skarpa fluktuationer i temperaturen under dagen är ett tecken på möjlig bakterieemi. Med palpation av njuren noteras ömhet; På samma sida uppenbaras ett positivt symptom på Pasternatsky, en måttlig spänning i bukmusklerna, en ömhet på palpation i korset i ryggraden. i studien av urin - ett stort antal leukocyter, en måttlig mängd protein och röda blodkroppar; i blod-leukocytosen till 15000-17000, skift av leukocytformeln till vänster. Om patienten har hög feber, frossa och förgiftning efter njurkolik kan man tänka på förekomst av sekundär pyelonefrit (stigande på grund av obstruktion av urinflödet).

Första hjälpen. Utsätta antipyretiska medel (acetylsalicylsyra 0,5 g, analgin 0,5 g, etc.). Med akut pyelonefrit, strikt sängstöd och en riklig dryck (bättre än njurtea, fruktjuice) är nödvändiga, mängden bordsalt i mat minskar inte. Under de första timmarna förskriva bredspektrumantibiotika i maximala doser -.. Ampicillin levometsitin, tseporin, gentamicin, etc., furagin 0,1 g 4 gånger dagligen eller svarta 1 g 4 gånger per dag, eller en 5-LCM 0,1-0,2 g 4 gånger om dagen. Efter en akut sjukdomsperiod bör antibakteriell behandling fortsättas vid en lägre dosering (furagin vid 0,05 g 3 gånger om dagen) i 2-3 veckor.

Klinisk bild av kronisk pyelonefrit. Kronisk pyelonefrit kan vara bilateral, asymmetrisk, sällan ensidig. I anamnesen, ibland akut pyelonefrit, cystit, prostatit eller annan infektion i urinvägarna, urolithiasis. I de flesta fall är sjukdomen lågt symptomatisk. Under ett exacerbation-subfebrilt tillstånd är ryggsmärta, dysuri möjliga. I vissa fall detekteras arteriell hypertension. Frekventa förändringar i urin (bakterier, leukocyter, cylindrar) finns, men dessa förändringar är varierbara, de är mer uttalade porförstöring. När du studerar urin är det bättre att använda halvkvantitativa metoder - med att räkna elementen i 1 ml (enligt Nechiporenko). Historien och förändringen av urin är vanligtvis grunden att misstänka kronisk pyelonefrit. Sjukdomen håller vanligtvis i många år med svagt uttalade exacerbationer.

Första hjälpen. Bäddstöd, antibiotika (penicillin, oxacillin, ampicillin). Det är viktigt att eliminera de bidragande faktorerna. Antibiotika bör ändras var 10-15 dagar, i allmänhet bör behandlingen vara minst 1-2 månader. även med tidigare klinisk och laboratorieförbättring. I framtiden är dispenservärdering nödvändig, långsiktig användning av en lätt urintiseptisk (njure-te, tranbärsekstrakt).

Klinisk bild av glomerulonefrit. Glomerulonefrit är en grupp av sjukdomar, baserat på bilateral inflammation i njursjukdomen, huvudsakligen glomeruli. Glomerulonephritis akut uppträder ofta hos ungdomar efter streptokockinfektion (angina, akut faryngit). Mindre nestreptokokkovoy sjukdom uppstår efter infektion (bakteriell, viral, parasitisk sällan) som en reaktion på vaccinet, serum och liknande. D. I typiska fall efter 6-20 dagar efter debut av akut infektion märkbar oliguri, ödem visas (karaktäristiskt speciellt runt ögonen), arteriell hypertension. Urin rödaktig färg ("köttkvistar"). I måttliga mängder urin sedimenteringshastigheten, en liten minskning i nivån av proteiner, öka i titer antistreptolisin O. i de flesta patienter, efter 1-2 veckor diures ökar, är tillståndet förbättras gradvis. Urin kommer att återhämta sig efter några veckor eller månader. Svårighetsgraden av sjukdomen varierar från oligosymptomatic, knappt märkbar för utföringsformen med utvecklingen av svår akut njurinsufficiens, i hjärtat (vänster ventrikulär) fel, encefalopati, dödlig i den akuta perioden. I vissa patienter förvärvar sjukdomen ett subacutflöde med förlusten av njurfunktioner i flera månader (glomerulonefrit är snabbt progressiv, subakut). Cirka hälften av patienterna som genomgick akut glomerulonephritis hittade sedan kronisk glomerulonephritis.

Glomerulonefrit är snabbt progressiv, börjar akut, fortsätter vidare med utvecklingen av kroniskt (irreversibelt) njursvikt i flera månader. Diuresis återställs inte, svaghet växer, illamående, kräkningar, smärta i buken, eventuellt hemoptys. I urinhållande proteinuri minskad relativ densitet. Det kan uttryckas svullnad (nefrotiskt syndrom), arteriell hypertension, hjärtsvikt.

Kronisk glomerulonephritis kännetecknas av en långvarig långsiktig kurs med utvecklingen i det sena skedet av kroniskt njursvikt. En del patienter i anamnesen har akut glomerulonefrit. Den kliniska bilden är väldigt olika. De vanligaste är förändringar i urin - proteinuri från minimal till massiva, erytrocyter, cylindrar. Hos vissa patienter uppträder sjukdomen endast genom förändringar i urinen, annars flyter den asymptomatiskt till utvecklingen av kroniskt njursvikt. Arteriell hypertoni kan också vara asymptomatisk eller uppenbar som occipital smärta, näsblödning, en ökning i vänster ventrikel, förändringar i fundus. Det finns en tendens till infektioner, tromboemboliska komplikationer.

Första hjälpen. Sängläge, en diet (restriktionsprodukter som innehåller salt, animaliskt protein, extraktivämnen, flytande), antibiotika (penicillin), med en ökning av blodtryck och oliguri - hydroklortiazid, furosemid eller Lasix inuti eller intramuskulärt, reserpin.

Klinisk bild och första hjälpen. Dysuri är en störning av urinering, manifesterad av dess snabbhet, ömhet, svårigheter. Inträffar vid inflammatoriska sjukdomar i urinblåsan, njurstenar, sjukdomar i prostata och posterior uretra, åtminstone - vid en tuberkulos i njurar, urinledare stenar, inflammatoriska lesioner i de kvinnliga könsorganen, livmodercancer med invasion in i blåsan. Utvecklingen av dysuri kan bidra till gemensamma faktorer (negativa känslor, psykogena reaktioner). Sådan dysuri är i regel reversibel efter eliminering av orsaker som orsakade det.

Klinisk bild av akut cystitis. Karaktäristiskt akut uppstod lika snabbt vid olika tidpunkter på dagen, smärtsam urinering. Således finns det så kallade imperativ (imperativ) uppmaning att urinera, där patienten inte kan undertrycka önskningar och behålla urin. Eftersom blåsan ofta töms och absorptionen från den är försumbar, ökar kroppstemperaturen oftast inte eller det är subfilt. Med nekrotiskt gångrenös form av sjukdomen når temperaturen 38-39 ° C, berusning uttrycks starkt.

Smärta i urinblåsan med urinering är karakteristisk för olika former av blåsor. Med diffus inflammation i blåsans slemhinnor uppstår smärta när urinen ackumuleras i den. Det intensifieras i slutet av urinering och omedelbart efter det och sänker sedan till en ny fyllning av blåsan och en ny uppmaning att urinera. I svåra former av blåsor sker detta med korta mellanrum, och smärtan utgår från en nästan konstant karaktär. Cystitis kännetecknas av en triad av symptom: frekvent urinering, ömhet, närvaron av pus i urinen.

Smärta i samband med urinering uppstår under cystalgi. Den subjektiva symptomatologin hos sistnämnda reproducerar i stor utsträckning den subjektiva symtomatiken hos blåsan, men inflammatoriska förändringar i blåsans slemhinnor är antingen helt frånvarande eller obetydliga, och piuri är frånvarande. Trots det, med smärta kan smärtan vara mycket intensiv. Diagnos av cystalgi är baserad på klagomål som är typiska för cystit, i frånvaro av pyuria och förändringar i blåsans slemhinnor som kan detekteras vid cystoskopi. Ofta förekommer akut smärta i urinblåsa, åtföljd av en kränkning av urinering, när patologiska processer i de kvinnliga könsorganen. Detta är fallet med adnexit, para- och perimetritis, och inflammatoriska förändringar i blåsans slemhinnor, som orsakas av smittspridning från könsorganens organ, finns ofta.

Första hjälpen. Sängläge, diet (med undantag för skarpa, irriterande livsmedel, dricka mycket vätska - alkaliskt vatten, juice), diuretika (njure te, björn abalone (mjölon), varmvattenflaskor på området i urinblåsan, ett varmt bad.

Antibakteriell terapi: furadonin 0,1 g 3 gånger om dagen, 5-NOC 0,1 4 gånger om dagen, levomycetin 0,5 g 4 gånger om dagen, etazol 0,5 g 4 gånger om dagen; antispasmodik - 2 ml 2% lösning av papaverin, 1 ml 0,1% lösning av atropin subkutant.

Klinisk bild av uretriska stenar. Urolitiasis kan åtföljas av dysuri. Med lokaliseringen av stenen i den nedre delen av urinläkaren, i den intramurala delen av den, är det ibland vanligt nödvändigt att man urinerar, urinen utsöndras av droppar eller inte alls tilldelad; Det finns smärta i urinblåsan vid slutet av urinering.

Urinrörets stenar: Det finns smärta vid urinering, försvagning av urinströmmen eller förändring av sin form, ibland urinretention (luminal obstruktion), hematuri. Stenar kan identifieras palpation (hos män). Nödvård: 2-5 ml 0,5-1% lösning av novokain injiceras i urinröret, 2-3 minuter senare. 2-4 ml steril vaselinolja uppvärmd till 37 ° C.

Klinisk bild med blåsans stenar. Blåsans stenar är vanligare än urinrörets stenar. I urin - mikro eller grov hematuri (om överträdelsen av stenen i halsen av urinblåsan - terminal hematuri), smärta förvärras av rörelse och strålar i perineum, testikel, penis huvud, frekvent urinering under dagen, försvinner ett symptom på jet avbrott (när en förändring i kroppsställning ) eller totalt avbrott av flödet av urin, cystit fenomen.

Nödfall: Kalciumklorid inuti eller intravenöst 1-5 - 10 ml av en 10% lösning.

De viktigaste syndromerna i njurtumörer. Hematuri uppträder plötsligt och försvinner snabbt, utan smärta, ingen urinering. i regel är hematuri totalt, kan vara i form av blodproppar. Intensiv hematuri kan orsaka blåsans tamponad med blodproppar och akut retention av urinering. Karaktäriserad av illamående, pallor, viktminskning, nedsatt aptit, feber, ibland med frossa, i blodprov - ökad ESR, anemi. Differentiera från hydronephrosis, polycystos, njur tuberkulos.

Nödfall: kalciumklorid - 10% lösning inuti eller intravenöst, vikasol - 1% lösning intramuskulärt (i 1 ml 10 mg) 2 gånger om dagen.

Klinisk bild av njur tuberkulos. Njurarnas tuberkulos upptäcks oftare hos ungdomar. Infektion kan påverka urinblåsan, blåsan. Persistent hematuri kan vara det enda symptomet eller kombineras med smärta i ländryggen och dysursfenomen. Tuberkulintestet (ökad röda blodkroppar efter införande av tuberkulin), resistent leukocyturi, proteinuri, närvaron av Mycobacterium tuberculosis i urin, rengtenourologicheskoe undersökning för att hjälpa till i diagnos. Differentiell diagnos utförs med pyelonefrit, hydronephrosis, tumör.

Första hjälpen. Vid persistent hematuri - kalciumklorid - 10% lösning inuti eller intravenöst; Vikasol - 1% lösning intramuskulärt (i 1 ml 10 mg) 2 gånger om dagen; streptomycin intramuskulärt 10.000-15.000 enheter / kg per dag, ftyavazid.

Klinisk bild av akut prostatit. Akut prostatit kan uppstå med svår dysuri. Denna sjukdom är vanligtvis åtföljd av vanliga fenomen (feber, frossa, svettning, takykardi), vilket ökar med utvecklingen av den inflammatoriska processen. Palpation av prostata är mycket smärtsam.

Nödfall: Du kan applicera värme och injicera 2 ml av en 2% lösning av papaverin, 1 ml 0,1% lösning av atropin subkutant. Bedövning kan användas i form av ljus med belladonna, promedol, anestesin.

Adenom av prostata

Klinisk bild av prostata adenom. Dysuri hos en äldre man låter dig misstänka denna sjukdom. Dysuri orsakad av adenom är mest uttalad på natten och i vila, och på dagtid med en aktiv livsstil minskar. Blödning från blåsan, om den inte orsakas av tumörens förstörelse, beror på prostata adenom. Det är inte ovanligt att få skadade och blöda åderbråck i detta område. Blåblödning kan uppstå som en följd av en plötslig förändring i papillärtrycket under kateterisering vid urinretention i blåsan.

Nödfall: Du kan ange 2 ml av en 2% lösning av papaverin, 1 ml av en 0,1% lösning av atropin subkutant. Smärtstillande medel i form av ljus med belladonna, promedol, anestezinom. I närvaro av makrohematuri borde patienten vara i vila, natriumklorid - 10% lösning inuti eller intravenöst.

Klinisk bild av urinskador. En triad av symptom är typisk: blödning (rent blod), urinretention (omedelbart efter en skada eller några timmar senare), perineal hematom. Blödning kan vara med penetrerande och icke penetrerande brott, är kopplad och inte relaterad till urinering. Differentiera från blåsans extraperitoneala ruptur.

Akutvård: sängläge, kallt till mellangården, dricka mycket vätska, antibiotikabehandling, med urinretention - en kvarkateter i 2-3 dagar under indikationer - en blodtransfusion.

Blåsans skada

Klinik för traumatisk blåsskada. Trauma till blåsan kan vara öppen och stängd. Hematuri (terminal eller totalt) - den mest frekventa och tidigt tecken på extraperitoneal och intraperitoneal bristning av blåsan. Dessutom hematuri, märkt buksmärta, störning av miktion (trängnings frekventa ofruktsamma eller isolering av en liten kvantitet av urin till blod eller rent blod), urin flyter tecken paravesical och bäckenvävnaden in i peritonealhålan eller kan vara tecken på peritonit, chock. Vid diagnos hjälper historia (typ av skada, dess lokalisering) med åtföljande fraktur på bäckenet diagnos inte är i tvivel. Differentiell diagnos utförs med bukskada.

Första hjälpen. Med icke-penetrerande skador på blåsan - antibiotika, glukonat eller kalciumklorid, vikasol. Med en försening i urinering - en permanent kateter, med penetrerande skada - kirurgisk behandling.

Klinisk bild. Njurkolik åtföljs av paroxysmala smärtor i naveln, i underlivet och i ländryggsregionen, samtidigt med makro- och mikrohematuri, detekteras leukocyturi.

assistans nödsituation: vila, varma bad (vattentemperatur 38-39 ° C, varaktighet - 10-20 min), överdriven alkoholkonsumtion, antikolinergika (atropin i enkeldoser av 0,1% lösning platifillin - 0,2 ml 1% lösning subkutant 3 två gånger dagligen spasmolytika (papaverin 0,04 g av 3 gånger per dag, eller 0,5-1,5 ml av en 2% -ig lösning subkutant Nospanum 0,04 g av 3 gånger per dag), analgetika (promedola 1% lösning); med sten lokalisering i urinledaren, och blödning från urinröret producera novokain blockad av sädesledare eller runda ligament av livmodern (hos kvinnor).

Akut njursvikt

Kliniska egenskaper vid akut njursvikt. Akut njursvikt - en snabb och dramatisk nedgång i njurfunktion ofta i samband med deras ischemi, toxisk immun lesion, som inträffar med rörformiga dysfunktion, minskad urin osmolalitet, ökning av serumkreatinin av kvarvarande kväve (urea) och kalium utveckling uremi. Det finns följande former av akut njursvikt:

prerenal på grund av alla typer av chock, en minskning av volymen cirkulerande blod (blödning, vattenförlust och elektrolyter med överdriven kräkningar, diarré, brännskador, snabb ackumulering av ascites);

njure (renal), associerad med akut glomerulonefrit och akut interstitiell nefrit, myoglobinuri (syndrom kompression och krossning) och med nefrotiskt verkan av ett antal ämnen: tungmetaller, rentgenokonstrastnyh beredningar av vissa antibiotika (neomycin, rifampicin) och bedövningsmedel (metoxifluran) sulfonamider;

postrenal, förknippad med obstruktion av urinvägarna genom urater, oxalater, proteinkoagulanter, blodproppar.

Den kliniska bilden är inledningsvis domineras av tecken på underliggande patologi - tecken på chock, infektion, sepsis (feber, svettningar, frossa, smärta i muskler och lemmar, neuropsykiatriska störningar, kräkningar, diarré), närvaron av skada, kirurgi, förgiftning, virussjukdomar, massiva och inkompatibla blodtransfusioner. Mot denna bakgrund, utseende av förändringar i urinen (röda blodkroppar, protein), minskning av urinutsöndring (oligoanuria) med en minskning i densitet av urin, dåsighet, bekräftar letargi psyke diagnosen. Akut njursvikt är ofta förknippad med symtom på respiratorisk sjukdom, olika infektions processer (lunginflammation, sårinfektioner, abscess, peritonit), gastrointestinal blödning, lätt komplicerad (i synnerhet när den inte behandlas), tromboemboli, lungödem, hjärtrytmrubbningar, leverinsufficiens.

assistans nödsituation: sängläge, kropp uppvärmningen, och eventuellt snabbare eliminering av den orsakande faktorn - härleda tillståndet av hypovolemi och chock (takykardi, lågt blodtryck, dyspné, cyanos i huden och slemhinnor, anuri, uttryckt uttorkning, reduktion av kroppstemperatur till subnormala siffror) omedelbart bolus intravenös varmt (38-40 ° C) steril saltlösning "Trisol". Intensiv behandling av sepsis. För förbättring av mikrocirkulationen i njurarna kan kräva tidigare intravenös dopamin (dopamin dopmina) lång droppa av 0,05% upplöst i 5% glukoslösning under 5-10 droppar per 1 min. (daglig dos på 200-400 mg av läkemedlet för en vuxen). Samtidigt injiceras intravenöst heparin - 5000-10000 enheter. på den första administreringen, sedan droppa i en daglig dos på upp till 40000-60000 enheter, intravenöst -. Lasix (furosemid) vid 40-80 mg upprepade gånger. Hospitalisering är brådskande i intensivvården eller intensivvården.