Huvud
Skäl

Excretory urography - indikationer, patientberedning, procedurbeskrivning och eventuella komplikationer

Intravenös urografi (en synonym för excretorisk urografi) är en röntgenstudie, under vilken ett kontrastmedel injiceras i kroppen för bättre visualisering av organen i urinvägarna.

Det är omöjligt att se ett bäcken, en urinblåsa och en urinblåsa på en vanlig röntgen. Intravenös introduktion av röntgenkontrastpreparat möjliggör att "lyfta fram" det kollektiva systemet av njurarna och avslöja dess förändringar, vilket i sin tur bidrar till diagnosen.

Efter intravenös administrering kommer läkemedlet med blodflödet in i njurarnas artärkärl, sedan in i glomerulernas kapillärer, varifrån det filtreras i urinen. Tillsammans med urinen kommer kontrastmedlet in i kalyxen och njurbäckenet, sedan in i urinblåsan och urinblåsan.

Kontrast absorberar röntgenbilder, så utförandet av en serie fotografier med ett visst tidsintervall gör det möjligt att se omväxlande alla organ i urinvägarna. På röntgenbilden blir strukturerna fyllda med en sådan förberedelse "vit".

1. När föreskrivs intravenös urografi?

Studien gör det möjligt för radiologer och urologer att bestämma strukturens anomalier, kalyxens stenar, urinläkaren och blåsan. Excretory urografi är tillämplig vid diagnos av patologiska tillstånd, åtföljd av blodets utseende i urinen, smärta i ländryggsregionen.

Oftast används intravenös urografi:

 1. 1 För att bedöma patensen och förekomsten av en obstruktion mot urinflödet i urinledaren.
 2. 2 Att bedöma urinvägarnas integritet efter operation eller skada.
 3. 3 Vid diagnos av medfödda anomalier vid utveckling av urinvägar hos barn och vuxna (divertikula, fördubbling av njurarna och så vidare).
 4. 4 Att identifiera möjliga orsaker till hematuri (förorening av blod i urinen). Metoden låter dig se volyminformationer av medelstor och stor storlek.

2. Förberedelse för studien

Några dagar före proceduren måste patienten lämna in ett biokemiskt blodprov. Efter introduktionen av en kontrastven, bör njurarna börja ackumuleras och filtreras i urinen.

Följaktligen, i närvaro av kroniskt njursvikt, kan njurarna inte snabbt avlägsna röntgenkontrastpreparatet, vilket kan leda till deras allvarliga skador, utvecklingen av akut njursvikt.

Biokemisk analys används för att bedöma njurarnas funktionella tillstånd. Med en förhöjd nivå av kreatinin och urea avlägsnas excretory urografi.

 1. 1 Som regel ges patienten detaljerad instruktion om förberedelse.
 2. 2 Efter klockan 24.00 på tröskeln till förfarandet är det förbjudet att äta, använd vätska. Detta gör det möjligt att förbättra kvaliteten på de mottagna bilderna. Av samma anledning, dagen före studien, kan den behandlande läkaren ordinera laxermedel (Dufalac).
 3. 3 Det är nödvändigt att informera din läkare om alla allergiska och andra kroniska sjukdomar, de överförda infektionerna.
 4. 4 I röntgendiagnostikrummet, före undersökningen, kan patienten byta till sjukhusklädsel. Han kommer också att bli ombedd att ta bort från kropps smycken och andra föremål som kan störa radiografi.
 5. 5 Graviditet ska rapporteras till läkaren i förväg. Vid gravida kvinnor är diagnosen sjukdomar i urinsystemet baserat på ultraljud och MR-data.
 6. 6 Hos patienter med diabetes avbryts metformin 2 dagar före intravenös urografi. Kombinationen av metformin och kontrastmedium kan orsaka njurskador.
 7. 7 Studien är smärtfri för patienten och kräver ingen anestesi.

3. Förfarande

Sekvensen av intravenös urografi är som regel följande:

 • Efter att ha bytts i en morgonrock placeras patienten på ett specialbord som ligger under röntgenapparaten. Händerna planteras bakom huvudet, patienten ligger på ryggen.
 • Före introduktionen av kontrastläkemedlet utförs 1-2 panoramabilder av bukhålan i en rak och snedställd projicering. Bilderna utvärderas av radiologen: de måste fånga alla strukturer i uppsamlingssystemet (från njurarnas övre poler till under pubic symfysen). Ibland bestäms på en undersökningsbild beräkningar.
 • Sjuksköterskan installerar en kateter i perifer venen.
 • Läkemedlet (till exempel Omnipak) dialyseras i två 50 ml sprutor och injiceras snabbt i venen. Kontrasten börjar distribueras med blodflödet genom kroppen. Efter några minuter börjar det knoppa.
 • OBS! Efter administrering av läkemedlet kan patienten känna värmen, metallisk smak i munnen, som normalt passerar snabbt.
 • Den första bilden tas efter 1 minut.

Fig. 1 - Excretory urogram, utförs i första minuten från introduktionen av läkemedlet i venen. Källa - Medscape.com

Nästa bild tas vid 3: e minuten.

Fig. 2 - En ögonblicksbild i den tredje minuten: kontrasten går in i kalyx och bäcken på båda sidor. Källa - Medscape.com

Fem minuter efter introduktionen av kontrastläkemedlet tas ett annat skott.

För att bättre kunna visualisera tarm- och bäckesystemet och urinledaren kan bukompression (tryckning på buken med hjälp av en belastning) dessutom användas. Användningen av lasten gör det möjligt att stärka fyllningen av uppsamlingssystemet.

Fem minuter efter komprimeringen av bukregionen tas en bild som gör det möjligt att uppskatta fyllningen av njurbäckenet.

Fig. 3 - Användningen av bukompression leder till en ökning av uppsamlingen i fyllnadssystemet. Källa - Medscape.com

 • Därefter utförs en serie bilder vid ett visst tidsintervall (vanligtvis var fem till tio minuter), urinblåsarens och blåsans status utvärderas växelvis. När du utför excretory urografi ligger patienten rörlig på bordet.
 • Vanligtvis varar studien 30 minuter - 1 timme. Sällan upprepade bilder kan utföras efter några timmar efter administrering av läkemedlet.
 • Ibland i slutet av proceduren uppmanas patienten att urinera i urinsamlingen.

4. Eventuella komplikationer

De viktigaste komplikationerna av excretorisk urografi är förknippade med införandet av kontrast.

 1. 1 Allergisk reaktion med varierande svårighetsgrad. Symptom på allergier kan vara mild (kliande hud, svullnad i läpparna, hudutslag). En allvarligare allergisk reaktion åtföljs av en kraftig minskning av blodtrycket (anafylaktisk chock), ödem i nacke och ansikte (Quinckes ödem), vilket leder till andningsbrott.
 2. 2 Akut njursvikt är en sällsynt komplikation.
 3. 3 Infiltrering av mjukvävnader runt den intravenösa kateteren. Komplikation kan utvecklas när kontrasten träffar venen. Små volymer orsakar inte allvarliga komplikationer (ganska kalla kompresser och ökar lemmen i 2-4 timmar tills läkemedlet är helt absorberat). Om en betydande mängd kontrast inträffar (mer än 30 ml) krävs en kirurgs samråd.

Kontraindikationer för introduktion av radioaktiva preparat är:

 1. 1 Allergisk reaktion på jod och dess derivat.
 2. 2 bronkial astma
 3. 3 Allvarlig kardiovaskulär patologi (kroniskt hjärtsvikt, aortastenosos, allvarlig kardiomyopati, lunghypertension).
 4. 4 njursvikt Kontrast är nefrotoxisk och kan störa njurfunktionen.
 5. 5 Relativa kontraindikationer: feokromocytom, sicklecellanemi, multipelt myelom.

Kontraindikationer för användning av bukpression är:

 1. 1 Förekomst av tecken på obstruktion av urinläkaren på en bild tagen 5 minuter efter administrering av det radioaktiva preparatet.
 2. 2 Aneurysm i buken aorta, tumörer i bukhålan.
 3. 3 Akut buksmärta.
 4. 4 Ny operation på bukorganen.
 5. 5 Misstänkt urinvägarna.
 6. 6 Njurtransplantation.

Excretory urography är en metod för att studera njurarna med hjälp av kontrastmedium

Omfattningen av excretory urografi minskade något efter spridningen av ultraljudsdiagnostik. Men även nu finns det ett tillräckligt antal indikationer för att genomföra urografi. Det finns procedurer och kontraindikationer. Var det som det är, i vissa fall är det den mest informativa undersökningen.

Vad är excretory urography?

Urografi är en teknik för att studera njurarna och urinvägarna genom att använda röntgenstrålar. Det möjliggör uppskattning av storlek, struktur, närvaro av främmande kroppar, form, kvalitet på konturer, position och grad av funktionella förändringar i organen i excretionssystemet.

Beroende på närvaron / frånvaron av kontrastmediet och metoden för administrering utmärker sig följande typer av urografi:

 • sightseeing;
 • intravenös;
 • stigande (retrograd);
 • antegrade transdermala.

Sekretorisk urografi är ett slags intravenöst. Studien bygger på det faktum att njurarna släpper ut kontrastmedel injicerade i patientens blod. Vid tiden för det sista i njurarna, urinblåsorna och urinblåsan kan du få informativa bilder av organ. I själva verket är excretory urography en serie av röntgenstrålar som tas vid vissa intervall efter införandet av kontrastmedium. Antalet bilder är olika och beror på den förväntade sjukdomen.

Fördelarna med excretions urografi är enkelhet och relativ noggrannhet, brister - fuzzy bild och sannolikheten för allergi mot kontrast.

Indikationer för förfarandet

En av de mest populära orsakerna till excretory urografi är detektering av blod i urinen. Studien möjliggör en ungefärlig bestämning av uppkomsten av utseende hos erytrocyter av erytrocyter. Följande kan också tjäna som vittnesmål:

 • smärta i urinorganens område (i nedre delen, bestrålning i ljummen) och / eller diuréer;
 • differentiering av stoker eller "orsakslös" hypertension;
 • urinvägsinfektioner som kännetecknas av kronisk återkommande kurs i syfte att utesluta patologier som liknar utseendet;
 • Detektion i organens vävnader av områden med en trasig struktur eller förändringar i organens storlek (dystrofi, hypertrofi).
 • Förekomsten av symtom som kan indikera närvaron av stenar i urinorganen;
 • misstanke om obstruktion av urinledaren (obstruktion);
 • sannolikheten för komplikationer på grund av kirurgiska ingrepp;
 • avslöjande neoplasmer;
 • diagnos av genetiskt bestämda anomalier i organens struktur
 • traumatiska skador.

Fördelar med urografi före ultraljud är särskilt uppenbara när det är nödvändigt att undersöka de ihåliga organen - blåsan och urinledarna.

Förberedelse för excretoryurografi

Patienten måste ta hänsyn till de preliminära rekommendationerna. De syftar till:

 • säkerställa maximal noggrannhet av resultatet
 • eliminering eller minskning av sannolikheten för negativa konsekvenser av förfarandet.

Följande regler är obligatoriska:

 • för ett par dagar (minst tre) för att göra förändringar i kosten - att utesluta produkter som provocerar jäsning och gas - bönor, färsk frukt och grönsaker, rågbröd, godis (särskilt rent socker), bakning, alkohol, mjölk;
 • med benägenhet att flatulens för att ta aktivt kol i den mängd som föreskrivs av instruktionen för drogen;
 • en dag innan förfarandet bör vara något begränsat mängden vätskekonsumtion, det finns senast 8 timmar innan studien (du kan dricka vatten eller osötat svagt te);
 • om det finns problem med tarmrörelsen, är det tillrådligt att inte försumma enemas med en liten mängd vätska. De kan göras från en till tre på morgonen och / eller kvällen före urografin. Som ett alternativ eller ytterligare åtgärd rekommenderas att du tar laxermedel, till exempel Dufalac eller Fortrans, som odlas i varmt vatten och används före sänggåendet:
 • på morgonen, precis före förfarandet, bör frukost saknas, du kan bara dricka en kopp te utan socker;
 • Om det kommande förfarandet orsakar en ökning av psykisk stress, blir det överflödigt att ta lugnande droger.
 • Det är önskvärt att i förväg få information om förfarandets framsteg för att skapa en tillräcklig attityd.
 • om det behövs, ta regelbundet mediciner, detta ska varnas av läkaren före undersökningen. Detsamma gäller redan tidigare allergiska reaktioner mot kontrastmedel eller andra intravenösa läkemedel;
 • tveka inte att fråga om närvaro i drogerna för att stoppa akuta allergiska reaktioner.
 • omedelbart innan proceduren och under det följer instruktionerna från specialisten, inklusive glöm inte att ta av metallprodukter och tömma blåsan.

När man granskar barn före året, ska morgonmatning hoppas över och ersätta det med osmält varm te.

Hur utförs njurundersökning?

Processen med excretorisk urografi kan representeras som en uppsättning av följande steg:

 1. Blåsans lindring före proceduren.
 2. Inmatningen av ett kontrastmedel i en testdos (1 ml) utförs för att detektera närvaron av en onormal reaktion på läkemedlet. Du måste vänta 3-10 minuter. Detta och alla ytterligare manipuleringar utförs under förutsättning att patienten är i ett horisontellt tillstånd. Ett undantag är en undersökning för att njurarna utelämnas, när en eller flera bilder tas i stående position. Ibland läggs bilder i vissa förkortningar av kroppen (i dunkt läge eller på sidan).
 3. I vissa fall föregås en undersökning med kontrast av en undersökning.
 4. Sedan långsamt (2-3 minuter) administreras huvuddosen av kontrastmedium, beräknat baserat på patientens kroppsvikt. Det senare är nödvändigt att förbereda sig för uppträdandet av ovanliga eller obehagliga förnimmelser - "metalliskt" smak i munnen, feber, yrsel, illamående - sådana displayer är normen.
 5. Ytterligare bilder tas: 5-7 minuter (njurskyddet), 12-15 (urinblåsare) och 20-25 minuter (blåsan). Vid behov (ålderdom eller andra orsaker till urinets långsamma avtappning) tas utsatta skott efter 45 eller 60 minuter. Antalet bilder kan ökas, baserat på sjukdomstypen.
 6. Patienten måste då tömma blåsan.
 7. Nu kan undersökaren gå hem (om urografin ägde rum i polikliniken). Det är tillrådligt att använda mer mjölk, fruktjuicer och grönt te vid återgång för att påskynda återkallandet av kontrast från kroppen.

I allmänhet tar proceduren från 30 till 1 timme. Efter urinering efter det kan patienten möta en förändring i urinfärgen - detta faktum bör inte orsaka ångest.

Men utseendet på ett hematom eller svullnad i venen vid punkteringsplatsen, allt mer ledsaget av försämring av hälsotillståndet, bör vara en signal att ringa till en läkare.

Funktioner av urskild urografi hos barn

Skillnader med "vuxna" studerar lite, men det är värt att notera sådana nyanser:

 • Före proceduren ordineras barnet antihistaminer - för att eliminera de negativa manifestationerna av allergier.
 • På grund av barnets aktivitet och funktionella egenskaper reduceras tiden för medicinsk manipulation.
 • en liten patient behöver ytterligare psykologisk träning. Det skulle vara bättre om hennes föräldrar ta hand om henne. De borde förklara för barnet att proceduren är smärtfri och om möjligt övertyga barnet om att stanna stilla vid fastställandet av informationen på bilderna.
 • mer noggrann beräkning av mängden kontrastmedium med hänsyn till barnets ålder och anamnese, är produkten i sig utsatt för ökade säkerhetskrav.

Förutsatt korrekt förberedelse och genomförande av förfarandet är urografi med kontrast säker för patienter i vilken ålder som helst i frånvaro av kontraindikationer.

Kontraindikationer för proceduren

Liksom alla röntgenundersökningar är urografi otillåtet under graviditet och amning. Det är också bättre att avstå från det om det finns diagnoser som:

 • intolerans eller allvarlig allergi mot jod (finns i kontrast);
 • infektionssjukdomar under exacerbationsperioden;
 • diabetes mellitus;
 • kränkningar av processen med blodkoagulerbarhet;
 • cirkulationsstörningar (hjärtattack, stroke);
 • akut glomerulonephritis;
 • tuberkulos (öppen form);
 • feokromocytom;
 • kroniskt och akut njursvikt;
 • endokrina störningar (hypertyreoidism);
 • sepsis (blodförgiftning);
 • Organs insufficiens är annorlunda i kroppssystemen.

I närvaro av indikationer på akut urografi (till exempel med skador) har doktorn inte alltid tillgång till patientens historikdata. Men även i dessa fall kan studien inte utföras hos en person som är i chocksituation eller har förlorat mycket blod.

I allmänhet är excretory urografi en säker och informativ studie, som i de flesta fall lämnar positiva intryck hos patienter.

Excretory urografi av njurarna: förberedelse, hållning. Excretory och överblick urografi av njurarna

Granskning och excretory urografi av njurarna är ett effektivt sätt att genomföra en röntgenstudie för att diagnostisera njursjukdom. Dessa metoder är viktiga för att genomföra en omfattande studie, eftersom de bygger på studier av det allmänna tillståndet och analysen av njurarnas excretionsfunktioner. Excretory urografi är ett mer informativt sätt att undersöka organens urinvägar.

Urografi är föreskriven för misstänkt för följande sjukdomar eller patologiska tillstånd:

 • njurstenar;
 • urinvägsinfektioner;
 • inflammatorisk process;
 • onkologisk sjukdom;
 • skador på urinvägarna.

Närvaron av blod i urinen, smärta i nedre delen av ryggen och misstanke om cancer är de primära symptomen som är indikationer för denna studie.

Vad är undersökningsmetoden?

Excretory urografi är den enklaste radiografiska metoden för undersökning. Denna typ av diagnos kan placeras i nivå med den vanliga röntgenbilden av njurområdet. En okomplicerad studie gör det möjligt att studera organens tillstånd från de övre polerna till urinröret.

Ett enkelt förfarande ger en möjlighet att få en allmän uppfattning om njurarnas placering, deras konturer, närvaron av stora stenar, parasitiska sjukdomar. Obligatorisk urografi utses i närvaro av misstankar om patologiska förändringar eller vid överträdelser av dessa organs funktion. Indikationen för att genomföra en kartläggning urografi är också behovet av en ytterligare studie av skelett, form, skuggor och plats för njurarna. För att bedöma det allmänna tillståndet och analysera funktionen hos andra urogenitala organ (urinblåsare, urinblåsa) kan specialister också föredra denna diagnostiska procedur.

Allmän ide om excretorisk urografi

Excretorisk urografi är baserad på studien av njurarnas excretionsfunktioner, varför nästan alla bilder tas vid kontrastmedel. Detta gör att du kan bestämma hastigheten att fylla blåsan och bäckenet med vätska, och också för att identifiera lokalisering av tumörer och stenar.

Excretory urografi av njurarna är också en oumbärlig metod för att studera andra organ i urinvägarna. Denna studie låter dig få en detaljerad struktur för varje organ, eftersom de tagna bilderna är mer exakta jämfört med konventionella röntgenstrålar.

Hur utförs excretoryurografi?

Vid utförande av röntgenundersökning injiceras en speciell kontrast substans urografi i venen, vilken i bilden visas tydligare än kärl och omgivande vävnader. Kärnan i proceduren, kallad excretory urography, är att administrera detta ämne intravenöst och att observera dess penetration i njurarna. Medan det kommer in i kärl och organ i urinvägarna, fixar enheten varje ögonblick. Resultatet är en hel serie bilder av underlivet, som tagits med jämna mellanrum.

Genom att utföra urskiljande urografi kan man bestämma även de minsta avvikelserna med hjälp av ultraljudssensorer genom ultraljud. Det är därför som om det finns några misslyckanden i njurarbetet, bör en undersökning genomföras, vilket gör det möjligt att fastställa patologiska processer i tid och vidta åtgärder för att eliminera dem.

Förberedelser för undersökningen

För att bestämma patologiska förändringar i urinvägarnas område är en studie som excretory urografi nödvändig. Förberedelse i detta fall är nyckeln till att få en mer exakt bild av resultaten. Före forskningsproceduren är det nödvändigt att genomgå särskild utbildning, vilket inkluderar ett förbud mot användning av livsmedelsprodukter som främjar gasproduktion. I vissa fall rekommenderas att man tar aktivt kol 3 dagar före urografi och gör en rengörande emalj före diagnosen själv.

Excretory urografi är en viktig forskningsaktivitet, därför är det nödvändigt att donera blod för analys innan det utförs. Patienten ska varna läkare om vilka mediciner han använder för att utesluta felaktiga resultat.

Före rantgenundersökningen tecknar patienten papper på samtycke av förfarandet. Så, vad är excretory urografi av njurarna? Förberedelserna för denna studie innefattar ett överkänslighetsprov och ett kontrastmedel. Dessutom utförs prov av en allergisk reaktion på jod.

Förberedelser för förfarandet omfattar följande rekommendationer:

 • Den sista måltiden ska äga rum senast 3 timmar före urografi.
 • Innan du tar ett laxermedel.
 • Utför proceduren med en tom blåsan.
 • Före inspektion, ta bort alla metall smycken.
 • Läkaren ska varna patienten om eventuellt utseende av brinnande och rodnad i huden efter det att kontrastmediet har introducerats.
 • Före proceduren rekommenderas det att ta lugnande medel och smärtstillande medel.

Excretorisk urografi är ett osäkert diagnostiskt förfarande, så patienten bör ha en speciell skyddsklänning. Snapshots av urinsystemet utförs i en speciell apparat.

Hela proceduren varar inte längre än 45 minuter och beror på individuella egenskaper: närvaron av betong i njurområdet, lokaliseringen av organ och deras storlek. Resultatenas noggrannhet beror på överensstämmelse med de förberedande reglerna för diagnostikutövningen.

Diagnos av njure hos barn

För undersökningen av barnet är det viktigt att korrekt ange de förberedande åtgärderna för att få maximal nytta av studien. Förberedande åtgärder för barn är praktiskt taget inte annorlunda än att förbereda forskning för en vuxen.

För att få den mest exakta bilden av urinvägarna ska barnet ges på kvällen före 2 g natriumfosfat, utspätt i 40 ml 5% glukos. Det är viktigt att överväga det korrekta valet av kontrastmedium (urotrast, triombrin, verohrafine eller triiodtrast). För korrekt beräkning av dos, ålder, kroppsvikt och funktionsstatus för barnets njure och lever bör beaktas. Under förfarandet är det nödvändigt att säkerställa barnets oändlighet, vilket tyvärr inte alltid är möjligt. Endast korrekt utförd urografi gör att du kan exakt diagnostisera, och följaktligen, och ordinera en effektiv behandling.

Kontra

Utövande av excretoryurografi är inte tillåten i följande fall:

 • Personer med allergiska reaktioner mot injicerade kontrastmedel eller jod;
 • kvinnor med graviditet och amning
 • patienter som har ökat blödning
 • personer som lider av njursvikt
 • patienter som har någon grad av njurskada.

Biverkningar på urografi

Det finns en liten chans att utveckla biverkningar under urinets urinvägar. Följande negativa reaktioner på den diagnostiska studien registrerades:

 • Utseendet på smaken av järn i munnen efter införandet av kontrastmedium;
 • Utseendet på en reaktion på kontrasten i form av svullnad av läpparna och ljusutslag (liknande symptom kan vara en indikation på utnämning av antihistaminer).
 • Under proceduren kan blodtrycket sjunka kraftigt och andningssvårigheter uppstår.
 • i några fall dokumenterades en plötslig utveckling av njursvikt.

Hur mycket är njurundersökningen?

Kostnaden för att organisera och genomföra excretoryurografi skiljer sig praktiskt taget inte i olika medicinska institutioner. Prisintervallet varierar inom 300 rubel. Den exakta kostnaden för undersökningen beror på dess sortiment, det vill säga undersökningsurografin är mycket billigare än utsöndringen.

Sammanfattningsvis vill jag förtydliga det faktum att njururografi, trots sin informativa natur, anses vara osäker för alla patienter enligt förfarandet. Det är därför som före testet ska testas för allergier och rådfråga läkaren som är ansvarig för behovet av denna procedur.

Excretory urografi

När experter står inför problemet med förekomsten av inflammation, tumörer och konkrement i njurstrukturerna och urinvägarna, kommer excretoryurografi till räddning. Detta är en röntgenundersökningsmetod, utvecklad 1929. Förfarandet är absolut säkert, det ordineras till patienter av alla åldrar och kön.

När görs forskningen?

Förfarandet tillgodoses om det behövs för att studera kroppen i detalj. Resultatet är ett klart skott, utan de minsta felaktigheterna.

Anledningen till händelsen kan vara:

 • Njurarnas onormala arrangemang, läkarens oförmåga att noggrant undersöka organens struktur.
 • närvaron av protein och blod i urinen;
 • smärta i buken, tillbaka, i orterna av urinvägarna;
 • flera inflammationer och återfall av kroniska sjukdomar;
 • urolithiasis (utförd för scenen med detaljerad diagnos av sjukdomen);
 • brott mot urinflödet (dess fullständiga frånvaro);
 • komplikationer efter operation
 • allvarliga skador på njurarna och bukhinnan.

Tänk på! I vissa fall är excretory urografi ordinerad för misstänkt cancer i bäckenorganen. Röntgenstrålar utförs på preoperativt stadium.

Hur utförs undersökningen?

Före proceduren injiceras ett speciellt kontrastmedel, Urographin, i patientens vena. På röntgenbilden visualiseras denna komposition tydligare än kärlen och omgivande vävnader. Mängden kontrast beror på patientens vikt. I fråga om urografin beräknas den applicerade dosen på basis av ett förhållande av 1 g per 1 kg kroppsvikt. Under förfarandet observerar specialisten patientens tillstånd och kontrastmedlets penetration i njurarna. Enheten fixar stunderna för interaktion av kontrast med patientens organ - Röntgenstrålar erhålls, som används för att diagnostisera. Proceduren varar ungefär en halvtimme. I sällsynta fall kan röntgenstrålen vara upp till en och en halv timme (för allvarliga patologier).

Den första bilden erhålls efter 3 minuter efter användning av kontrasten, den andra efter 7 minuter, den tredje efter kvart i timmen. Om nödvändigt ökar antalet bilder.

Urogrammet visar en klar skugga, som gör det möjligt att känna igen alla hinder på vägen till urinflödet. Det är möjligt att överväga neoplasmer och väggdefekter. Läkaren bedömer tillståndet hos patientens njurar, deras disposition, struktur.

Under undersökningen ligger patienten. Undantaget är fall av misstanke om att organet utelämnas - patienten kommer att behöva stå en stund för att bestämma graden av förskjutning av njurarna.

Förberedande skede: rekommendationer om ämnet

Förberedelserna för undersökningen börjar med ett medicinskt samråd - läkaren ger anvisningar för leverans av nödvändiga prov. Omedelbart före förfarandet måste patienten genomgå ett antal aktiviteter:

 1. Några dagar före användning av kontrastmedlet är nödvändigt att avstå från att använda produkter som kan störa mag-tarmkanalen och njurarna (bönor, söt, färsk frukt och grönsaker).
 2. 8 timmar före röntgenstrålen, bör du sluta äta och rensa tarmarna med en lavemang.
 3. Parallellt måste du dricka mycket vätskor. Om patienten åt en produkt som orsakade gasbildning, är det värt att dricka kol enligt bifogade instruktioner.
 4. På morgonen före undersökningen kan du inte äta frukost, om det behövs, kan du göra en lavemang. För barn upp till ett år kan morgonmatning ersättas med en varm dryck.
 5. Innan röntgenstudien tar läkaren patientens blod för analys och frågar om det för ny medicinering.
 6. Vid akut urografi introduceras patienten i listan över möjliga risker och accepterar skriftligt samtycke att utföra medicinsk manipulation.
 7. Om patienten är upphetsad, innefattar förberedelserna för undersökningen även att ta sedativa.

Det är viktigt att veta! Specialister, som patienten, bör förbereda sig för excretory urografi av njurarna - ta ett test för patientens känslighet för kontrastmedlet. Introducerade 1 ml av kompositionen, i några minuter övervakar läkare patientens tillstånd. I avsaknad av allergiska reaktioner tillåts ytterligare användning av läkemedlet för avsedd användning. Om allergi uppenbaras, utnyttja alternativa metoder för forskning.

Mer om resultaten

Formulera resultaten av undersökningen, läkaren utför en analys av organens placering och form, noterar hur snabbt kontrastmedlet utmatas. Specialisten bedömer tillståndet för parenkymala strukturer, kalyx-pelvissystemet. Hinder för utflödet av urin bestäms, och bäckens fullhet bestäms.

Urografi tillåter att avslöja och njurkoncentrationer. De är märkbara i de sista bilderna, eftersom i början av processen mörkas stenarna i kontrast. Om den införda substansen inte rör sig längs orgeln, kan njuren vara frånvarande, ha en underutvecklad struktur, blockeras av kalkyl.

Kontraindikationsblad

Trots den ökade effektiviteten av njurarnas excretoryurografi har denna diagnosmetod ett antal signifikanta kontraindikationer:

 1. Njur (hepatiskt) misslyckande.
 2. Graviditet, amningstiden.
 3. Inflammation av njurvävnaderna.
 4. Sjukdomar i sköldkörteln.
 5. Jodintolerans mot patienten.
 6. Feokromocytom.
 7. Problem med blodkoagulerbarhet.
 8. Diabetes (1, 2 typ).
 9. Autoimmuna sjukdomar.
 10. Tidigare cirkulationsstörningar (hjärtinfarkt, stroke).
 11. Multipel organsvikt.
 12. Självtillståndet hos patienten, vilket inte tillåter honom för en viss tid att vara i en position.

Förekomsten av någon av ovanstående omständigheter utesluter en undersökning. Läkaren kan baseras på alternativa, men mindre tillförlitliga, diagnosmetoder. Bland sådana kan inkluderas dator, magnetisk resonansavbildning, ultraljud.

En lista över biverkningar och komplikationer

Precis som med andra metoder för medicinska undersökningar innebär denna manipulation ett antal biverkningar. Ofta obehagliga displayer stör en patient uteslutande under röntgenprocessen. Bland dem är:

 • smaken av metall i munnen;
 • varma spolor;
 • yrsel;
 • illamående;
 • en brännande känsla i venen.

Alla listade stater anses vara normala. Patientens hälsotillstånd justeras utan att ytterligare åtgärder vidtas.

När det gäller proceduren beskrivs möjliga alternativ för fördröjda komplikationer. De verkar vanligtvis dagen efter urografi. Sådana fenomen registreras mycket sällan och är lokala och vanliga.

"Provokation" av den första typen av komplikationer är punktering av venen, utförd för att införa ett kontrastmedel. Punkteringsstället blir hematom, flebit kan utvecklas (utveckling av inflammatorisk process i venös vägg i injektionszonen).

Allmänna komplikationer diskuteras vid felaktig analys av patientens kontraindikationer mot röntgenstrålar. Listan över de komplicerade tillstånden hos patienten ges i tabellen nedan:

Excretory urografi av njurarna: hemligheten blir uppenbar

Excretory urografi, tillsammans med andra röntgendiagnostiska metoder, upptar en viktig plats i modern urologi. En sådan studie tillåter inte bara att bestämma kränkningar av njurfunktionen i ett tidigt skede av någon av deras sjukdomar, men också för att förtydliga arten av anatomiska förändringar i urinorganen. På resultaten av excretory intravenös urografi, tillsammans med laboratoriedata och kliniska symptom, är den korrekta diagnosen baserad.

Vad är excretory urografi av njurarna?

Excretory urografi är röntgenundersökningen av njurarna och underliggande urinvägarna genom att använda ett jodhaltigt kontrastmedium. Den senare administreras till patienten i blodet, vanligtvis intravenöst. Metoden är baserad på njurarnas selektiva förmåga att utesluta vissa radioaktiva preparat med urin.

I regel utförs excretory urografi efter en enkel undersökningsradiografi för att klargöra diagnosen.

Excretory urogram återspeglar det funktionella och morfologiska tillståndet i njurarna och urinvägarna (i bilden: Njurens hydronephrosis orsakad av överlappningen i urinvägarna)

fördelarna med förfarandet

Jämfört med andra radiografiska metoder för diagnos av urinvägssjukdomar har intravenös excretory urografi otvivelaktiga fördelar. Bland dem:

 • Fullständig information. Urografiska bilder ger läkaren en detaljerad bild av njurarnas struktur och funktionalitet utan att införa instrument i patientens kropp. Dessutom kan du med hjälp av dig få en bild av urinläkarnas tillstånd på båda sidor, blåsan och ibland även urinröret.
 • Möjligheten att undersöka små barn. Denna studie kan utföras hos patienter i alla åldrar. Det är den viktigaste i komplexet av diagnostik av urologiska sjukdomar hos barn. Metoden gör det möjligt att undvika en så komplicerad, osäkra och obekväma för ett litet barn förfaranden som retrograd pyelografi med kontrastinjektion från botten och upp genom katetern in i urinblåsan och vidare in i urinledaren och njurbäcken.
 • Informativ för skador. Speciellt användbar excretory urografi med skador på urinorganen, erhållen vid allvarlig skada eller olycka. När patienten befinner sig i ett mycket allvarligt tillstånd eller är medvetslös alls, är det mycket oönskade att utföra manipuleringar genom urinröret. Och med hjälp av intravenös urografi, utan att orsaka onödig smärta mot en person, kan du snabbt ta reda på lokalisering och arten av trauman (till exempel urinbrott). Bilden visar att kontrastmaterialet strömmar ut ur urinblåsan i bukhålan, vilket indikerar brottet
 • Komfort och säkerhet för patienten. Under studien finns det en fullständig frånvaro av obehagliga känslor hos patienten. Också värt att notera är de minsta komplikationerna efter proceduren, såsom feber eller infektion i urinvägarna, som ofta uppstår efter diagnosen med kateterisering av blåsan.

brister

Precis som andra diagnostiska metoder har excretory urografi en begränsning av dess förmåga och vissa nackdelar. Det senare inkluderar:

 • Otillräcklig kontrast och skärpa på njurens bild. Detta faktum gör det inte alltid möjligt att på ett tillförlitligt sätt bedöma anatomin och fysiologin hos de urinbildande organen.
 • Frekvent frånvaro av att fylla alla koppar med kontrastmedium, vilket hindrar att överväga deras morfologi.
 • Omöjligheten med fullständig säkerhet. I många fall av urinvägssjukdomar tillåter intravenös urografi inte diagnos med absolut noggrannhet, då måste den kompletteras med stigande cystografi eller till och med pyelografi.
 • Oskiljbarhet i bilderna av små förändringar i strukturen i övre urinvägarna, vilket indikerar sjukdomsuppkomsten. För att få en tydlig bild av dem utför stigande pyelografi.

De två första punkterna observeras oftast när de används som kontrastlösningsmedel där en molekyl innehåller en jodatom (till exempel Sergozin).

Indikationer och kontraindikationer

Indikationer för excretory urografi hos njurarna är:

 • misstanke om svullnad;
 • smärta i bukhålan av okänt ursprung
 • kränkande av urinering
 • stängt trauma till njurarna, urinledarna eller blåsan;
 • långvarig förhöjd kroppstemperatur;
 • patologiska förändringar i urinsedimentet;
 • återkommande infektionssjukdomar i urinvägarna;
 • frånvaro av ett nyfött urinvägar inom 7 dagar.

Kontraindikationer till proceduren:

 • chock eller fall i patienten;
 • första halvan av graviditeten
 • Allvarliga sjukdomar i levern eller kardiovaskulärsystemet;
 • sjukdomar som åtföljs av överkänslighet mot jodpreparat;
 • diatese eller allergi
 • inte sänker högt blodtryck
 • djupt njurfel, där nivån av karbamid i blodet överstiger 13,3 mmol / l, och urinens tyngdpunkt når inte 1,01.

Hög temperatur hos patientens kropp är inte en kontraindikation för att utföra excretorisk urografi.

Förberedelser för förfarandet

För närvarande finns det inga enhetliga regler för att förbereda en patient för intravenös urografi av njurarna. Varje sjukvårdsinstitution använder sitt eget system med preliminära åtgärder, som kan variera beroende på patientens ålder, kön, tillstånd och orsakerna till att doktorn utsettes för att utse denna studie.

Standardpreparat för excretoryurografi, som inte belastar patienten och möjliggör tillfredsställande resultat, består i att rengöra tarmarna med enemas natten före och strax innan proceduren (2 timmar före).

Studien utförs vanligtvis på morgonen. Det är ganska acceptabelt för patienterna att ta en lätt frukost, men på morgonen, före proceduren, borde han inte dricka vätskor: radiopaque preparat har diuretika egenskaper. Begränsad dricks till patienten rekommenderas och inom en dag före urografi. Denna enkla åtgärd kommer att göra urinen mer koncentrerad, vilket gör bilden av urinvägarna i bilderna kontrasterande och tydliga.

En speciell diet för att förbereda sig för intravenös urografi av njuren är inte nödvändig. Det är lämpligt endast 2-3 dagar före sessionen att ta bort från dina menyprodukter som ökar gastillverkningen i tarmarna: baljväxter, svartbröd, rågrönsaker, äpplen.

Innan urograficheskim studie läkare måste berätta för patienten om förfarandet och egenskaperna hos förfarandet för att varna honom om de obehagliga känslor som kan uppstå när injiceras i en ven röntgentät lösning. Patienten bör komma till studien lugn och medveten om procedurens karaktär, annars från rädsla och spänning kan han ha en spasm i urinledarna. I det här fallet kommer bilderna på organen på de mottagna bilderna att vara av dålig kvalitet, och diagnosen kan inte göras.

Förutom att studera patientens anamnes för allergi och tolerans av radioaktiva ämnen testas patienten före kön på excretory urografi för sin individuella känslighet mot jod. I detta fall övervakas 1-2 ml av lösningen som skall injiceras i patientens vena, vilken är planerad att användas i studien, för tillståndet hos personen under dagen. Med detta förberedande test kan du förhindra ett stort antal komplikationer och biverkningar.

Erfarenheten har visat att urografi utförd vid låg temperatur i rummet ger felaktiga resultat: njurarna avger inte en kontrastlösning i kylan, även om deras tillstånd och prestanda är normala. Därför ska det vara varmt nog i församlingen där proceduren utförs. Det noteras som ökar kontrast av urinorganens skuggor i urogram genom subkutan administrering till patienten av koffein eller syre (eller inandning av den senare).

Tekniker för genomförande

Förfarandet utförs i röntgenrummet, utrustad med all nödvändig utrustning. Patienten ligger på ett speciellt bord, varefter en svagt uppvärmd kontrastlösning injiceras i sin perifera ven som ligger på armbågens inre skurk. Infusion av vätskan är långsam, i 2-3 minuter.

Excretory urografi av njurarna utförs på samma sätt som en enkel röntgen

Radiopaque substanser och deras doser

Som kontrast används ofta högkoncentrerade preparat:

Innehållet av jod i dem når 60-85%. För en vuxen tillsätts ett kontrastmedel från beräkningen av 0,5-1 ml per 1 kg kroppsvikt. I vissa fall kan preparat med 3 jodatomer i molekylen (t.ex. Omnipak) administreras till patienten på intramuskulär eller subkutan väg.

Omnipak är ett triatomiskt jodinnehållande vattenlösligt läkemedel för excretory urografi av njurar med kontrast

Datum och sätt att ta bilder

Två till tre minuter efter exponeringen av det radioaktiva ämnet i blodet mättar hela njurparenkinen den, vilket är väl visualiserat på de röntgenbilder som tagits vid denna tidpunkt.

Med tillfredsställande njurfunktion börjar efter fem till 10 minuter urinrör, bäcken och koppar att visas i bilderna. Därför exekveras urogrammen vid följande tidpunkt:

 • den första bilden - 6-9 minuter efter introduktionen av läkemedlet i venen;
 • den andra - om 15-20 minuter;
 • den sista på en halvtimme.

Men med en tydlig kränkning av njurfunktionen är det lämpligt att göra så kallade fördröjda urogram:

 • den första - i 40-55 minuter;
 • den andra - i 70-80 minuter;
 • den senare i 1,5-2 timmar.

Varianter av urogram

För att bestämma graden av fysiologisk förskjutning av njurarna utförs bilderna i inspirationshöjd och vid full utandning. I samma syfte utförs excretoryurografi både i patientens horisontella och vertikala läge.

Om patienten vänder sig över i magen, visar bilderna tydligt bäckensektionerna på urinledarna. Ett urogram, som utförs omedelbart efter urinering, kommer att hjälpa till med att diagnostisera blåsesjukdomar och identifiera kvarvarande urin i den.

Excretorisk urografi kan utföras både vid tillstånd av uttorkning av kroppen och med ökad urinering (diurese).

Funktioner av renal urografi hos barn

De flesta läkare anser att barn i samband med den låga koncentrationen av njurarna ska injiceras med ökade doser av kontrastmedel jämfört med vuxna. Men dess mängd bör inte vara mer än 60 ml totalt. Nyfödda, barn och förskolebarn tolererar vanligen relativt höga doser av dessa läkemedel. För barn under de fyra första veckorna av livet kan de introduceras på följande sätt:

 • intramuskulärt;
 • IO;
 • i temechko;
 • rektalt.

Tabell: Administreringssätt och dos av radioaktiva ämnen hos barn beroende på ålder

Video: Hur urskiljande urografi utförs

Förklaring av resultat

Vid avkodning av urografiska bilder bestämmer läkaren:

 • mättnad med radiopaque lösning av renal parenchyma;
 • form, storlek, konturer och plats för njurarna;
 • intensitet och fyllningsgrad hos skålbäckensystemet, urinblåsan och blåsan med kontrastmedium.

Tiden för urinvägs mönster och dess tydlighet ger möjlighet att identifiera funktionella störningar, bedöma njurarnas koncentration och excretionskapacitet. Olika deformationer av urinbildande organ - bevis på anatomiska defekter.

Indikatorer för normen

Normalt är skuggan av renal parenkymen likformig. Upplysta områden som indikerar brännande inflammation i njuren kan observeras med pyelonefrit, tuberkulos eller urolithiasis.

Med normal njurfunktion, redan i den tredje minuten efter att jodpreparatet injicerats i venen, visas bäckenet och kopparna tydligt på urogrammet och på den sjunde - blåsan.

Skuggor av urinledare på seriella skott förändras ständigt. Detta beror på kontraktile aktiviteten hos dessa rörformiga organ. Om uretern, på urogrammet, längs hela sin längd är väldefinierad, indikerar den sin låga ton. Denna funktion kan vara ett tidigt tecken på en dold inflammatorisk sjukdom i urinvägarna eller i de omgivande vävnaderna.

På excretory urogram av en frisk person, odeformerade njurar, kalyx, bäcken, urinblåsare och urinblåsa är avbildade

Tecken på sjukdomar på excretory urogram

Den långsamma rörelsen hos kontrastvätskan eller dess fullständiga frånvaro i en av njurarna indikerar en störning av den sistnämnda funktionen. En sådan bild observeras vanligtvis i njurkolik och beror på störningen av urodynamik och lokal blodcirkulation i nuläget. Men det betyder inte att njurfunktionen från den drabbade sidan är helt förlorad.

Den "dämpa" njuren, som visualiseras på excretoryurogram med en fullständig blockering av urinvägarna med en koliksten, kan faktiskt fungera normalt

Det visade sig att ett glas isvatten, drickas i patienter med njurkolik direkt under utsöndrings urografi, minskar avsevärt smärta och bidrar till utseendet på röntgen är väl urskiljbara skuggor bäckenet och urinledaren.

Excretory urografi är oumbärlig och ger mycket information i följande sjukdomar:

 • Sten i urinvägarna. På bilderna kan man se konkretet själv, lokalisering, form och storlek, samt bestämma graden av nedsatt urinrörelse och njurefunktion. Excretory urography ger möjlighet att se stenen, dess konfiguration och plats
 • Tuberkulos. På urogrammar skiljer sig enstaka eller flera stängda grottor i njurarna och kommunicerar med kalyxhålan. Upplösning av njurapiller observeras, separation och förkortning av kopparna. Uttagarna och blåsan muteras och deformeras. Bilden visar en deformerad kopp av njuren och urinledaren
 • Tumörer av njurarna. I bilderna är förändringarna i konturerna av njurarna och dess bäcken, deformiteten hos kalyxen märkbar. Med en utvecklande tumör deformeras bägge och bäckenets njursystem vilket blir märkbart i en bild av excretorisk urografi
 • Hydronephrosis (expansion av tarmkoppsystemet) och ureterohydronephrosis (patologisk expansion av urinledaren). Bäcken och urinrör på urogrammen är onaturligt förstorade i diameter. Utvidgningen av urinledaren och ihåliga systemet på njuren på urogrammet talar om ureterohydronephrosis
 • Blåsers tumörer och prostata adenom. Bilderna visar felet att fylla orgelet med ett kontrastmedel. Tumörblåsan på excretoryurogrammet ser ut som en defekt av att fylla orgelet med kontrastlösning

Möjliga konsekvenser

Riskgruppen för framväxten av allergiska reaktioner mot införandet av radiokontrastlösning är patienter med tidigare diagnostiserade följande sjukdomar:

 • diabetisk nefropati (njurskada hos diabetespatienter);
 • bronkial astma
 • amyloidos (metabolisk störning);
 • kronisk njurinsufficiens
 • urinsyra diatese (hög nivå av urinsyra i blodet);
 • Myelom (malign skada på blodkroppar).

Under introduktionen av ett kontrastmedel upplever patienter ibland både lokala och allmänna negativa kroppsreaktioner. De första av dem övergår snart utan behandling och manifesteras:

 • rodnad i huden på injektionsstället eller på hela armen;
 • lokal ömhet
 • nässelfeber;
 • erytem;
 • konjunktivit;
 • rinnande näsa.

Den allmänna allergiska reaktionen hos en organism förblir ganska obemärkt, eller den tas för neurovegetativa störningar. Allergin i detta fall innehåller sådana manifestationer som:

 • konvulsioner;
 • hemiparesis (partiell förlamning av benen å ena sidan);
 • fullständig förlamning
 • minskat blodtryck;
 • nedsatt andning
 • hjärtas arytmi
 • koma;
 • kollaps eller chock.

Behandling i dessa fall utförs standard, som föreskrivs under de angivna förhållandena.

Patienternas feedback om förfarandet

Den medicinska proceduren "excretory urography" delade mitt liv i "före och efter". När du har kunskap om kroppens egenskaper kan du överväga vad du kan och inte kan göra. Ständigt, från barndomen fanns det problem med njurarna. Jag avlägsnades säkert och fick regelbundet tillbaka inflammation. Ultraljudet visade den perfekta bilden! Friska njurar som fortfarande behöver... För några år sedan, när priperlo, låg i Peter till den regionala sjukhus (som på Lunacharskogo), Institutionen för nefropati. Jag måste genast säga att det här är en bra sjukhus! Ingen tog pengar från mig, allt var gratis, professionellt, strikt. Där undersökte jag längden och bredden, och nådde en dom: kyla njurar klara arbetet, skulle alla vara så... Men den näst sista dagen av min vistelse prefekt kom till mig och, ärligt talat, de vet inte att jag, som testerna är normal, föreslog, just i fall, att genomgå förfarandet "excretory urography". Lite puffy, gick jag med. Att ha kvällen genom den obehagliga förfarandet lavemang och äta aktivt kol, nästa morgon (igen ett lavemang!) Hungry (vid behov) drog den fruktansvärda procedur, som ett lamm till slakt... medicinsk åtgärd "urografi" var en vanlig röntgen av njurarna, men endast till bilderna ( de var flera, med ett intervall på flera minuter, inklusive stående) Jag injicerades i venen med jodinnehållande radiokontrastvätska. Denna vätska sprang längs den vanliga vägen, nådde njurarna och längs urinröret - in i blåsan. Hela vägen på röntgen var synlig! Blåbanan visade tydligt hur hela systemet fungerade för mig! Det var skrämmande längre... från doktorens ord. Placera små stenar så mycket som 11 stycken! Och igen, på ultraljud kunde de inte se, de var inte i räckvidden för ultraljudsskanning. Om jag inte hade gått igenom den här proceduren skulle mina stenar ha funnit bara en patolog... Det är det. Stenarna avlägsnades snart (på samma sjukhus utan kostnad), men varnade för att min skadegörare igen kunde bygga upp stenar. Därför kommer jag att återuppta hänvisningen till "excretory urography" -proceduren för säkerhet. Förfarandet visar inte bara stenar (där, vad, hur mycket), men ger också information om förskjutningen av njurarna, och utelämnandet av något annat viktigt, bara specialister känner till. I sällsynta fall finns det en allergisk reaktion på den radioaktiva substansen.

rrraduga

https://otzovik.com/review_80727.html

Tyvärr så hände det mig att jag hade problem med njurar, nämligen tecken på urolithiasis. För att sätta den slutliga diagnosen, har den läkare som utsetts mig att passera ultraljuds berörda myndigheter, passera tester och som en bekräftande faktorn - utsöndrings urografi. Efter att ha läst en mängd recensioner och fått mycket information från det globala nätverket bestämde jag mig för förfarandet. Genomfört denna typ av urografi i urologic sjukhus slutenvård enhet, respektive, för att få om förfarandet, berättade läkaren mig att plocka upp några tester: biokemi och fullständig blod, urinanalys, blod för HIV, PB och röntgenstudie. Efter att jag godkände alla de föreslagna testerna utsåg doktorn en grundlig förberedelse av kroppen en dag före förfarandet för excretions urografi. Det var nämligen nödvändigt att göra en kvalitativ rengöring av tarmarna med Fortrans. Ja, jag ska berätta att jag inte behövde ta mer obehaglig medicinering. Inte bara är det väldigt otäckt att smaka: en salt-söt blandning med bensinsmak, och även denna vätska måste tas i stor volym - 1 liter. Uppriktigt sagt var detta det mest obehagliga ögonblicket i hela undersökningen. För att på något sätt undertrycka kräkreflex, jag var tvungen att ta en citronskiva, som vid den tiden slog en obehaglig smak och lukt fruktansvärda läkemedel. Med knappt behärskar denna volym, gjorde resultatet inte vänta - rensning går bra, förresten, med kolon rensningen har gått den extra fett på sidorna och mage. Mer läkare rekommenderas under dagen för att ta 2 tabletter av aktivt kol för att eliminera bildandet av gas i tarmen, att bilden kan ge opålitliga resultat. Efter träningen kom jag på sjukhuset på en tom mage på morgonen. Förfarandet för excretory urografi var följande: Jag gick in i hyreskontoret och låg på bordet, jag tog omedelbart ett skott, även före huvudproceduren. Därefter injicerade sjuksköterskan väldigt sakta in i venen ett kontrastmedel innehållande jod. Läkemedlet var ganska tjockt, så introduktionen var långsam. Kontrastmedlet, in i mängden av två sprutor, gradvis fått i min kropp, i samband med vilken jag kände följande: först, kände värmen i halsen, huvudet, lite dålig smak av jod, är det varmt sedan började spridas över hela kroppen. Jag upplevde inte några obehagliga känslor. Förfarandet var mycket lik den intravenösa administreringen av klorid, en "het" substans. Efter 5 minuter tog jag en ny bild, varefter jag lämnade kontoret och väntade i korridoren. Efter 15 minuter upprepades sessionen, precis som i 30 och 35 minuter. I allmänhet fick jag 5 sådana bilder under hela vistelsetiden i röntgenrummet. Efter en viss tid var bilderna klara: resultatet var det mest exakta och tillförlitliga. Värst var mycket införandet av kontrast i en ven i detta förfarande, och sedan har jag 4 dagar skada handen i administrationen av läkemedlet, det fanns en liten svullnad. Dessutom var strålningen som mottogs i röntgenrummet inte alls nöjd. Men som de säger, i min situation av två onda var jag tvungen att välja mindre. Förfarandet för excretory urografi var helt enkelt nödvändigt, den tidigare diagnostiserade diagnosen togs tillbaka och jag, nöjd, gick hem. Jag vill säga att före detta medicinsk åtgärd, höll jag ultraljud berörda myndigheter, undersökningens resultat var mycket annorlunda, det vill säga. E. En anordning för ultraljud opålitliga tände mitt problem och såg som finns utsöndrings urografi. Jag vill säga till sig själva att inget farligt för hälsan och fruktansvärt i en sådan undersökning är inte så, återigen för att lugna sina nerver och ta reda på orsaken till sjukdomen, är det bättre att passera en omfattande undersökning. Lycka till alla! Var inte sjuk aldrig och ta hand om din hälsa.

astra 4

https://otzovik.com/review_2279911.html

Jag hade affärer med denna excretory urografi, du vet, det är hemskt. Du kommer till sjukhuset för att spela in, och slå sedan på enheten till 2 månader framåt, ja, du kom, du sa en månads vistelse här, gör dig själv en lavemang på natten. Nej, du föreställer dig en enema för dig själv!? Okej, kom igen dig urografi (på den tiden jag hade hydronefros, nefros, njursten), häll dig en prick på en joderat lösning på fotografierna kunde se allt, men jaha. Infused mig med denna lösning och sa varje halvtimme till bilden, och dessa bilder är 6! Föreställ dig hur mycket strålning en person får för dessa 6 bilder!? Jo, i allmänhet händer det att bilderna inte ser något och efter ett tag måste du gå till proceduren igen. Och det är inte en trevlig sak! Så människor, ta hand om dig själv och ta hand om njurarna, de sjuka njurarna - det här är många problem.

Rinat6352

https://otzovik.com/review_1459153.html

Har utsett denna kontrollmetod för barnet vid 1 års ålder 2 månader med misstankar om hydronekros. Jag trodde att allt skulle vara läskigt. Overdressed hela Internet på jakt efter information. I slutet var allt inte så läskigt. Ingen träning krävdes, eftersom barnet var under tre år (barn över 3 år och vuxna omedelbart före undersökningen gör en flod). Bara om de frågade om allergier, inklusive jod (drogen innehåller jod som kontrastmedel), tog OAK och biokemisk. Vid undersökningen togs endast 5 röntgenstrålar. Den första före införandet av ämnet, fyra efter. Läkemedlet injicerades i venen. Den har en tät konsistens, eftersom injektionstiden var flera minuter. Sedan tog de bilder efter ett tag, när ämnet gick från njurarna till blåsan. Efter undersökningen fanns ett litet hematom och svullnad på injektionsstället. Som ett resultat avslöjade experter på bilderna vad som inte var synligt på ultraljudet och avslutades.

lizka2008

https://otzovik.com/review_1083783.html

Jag hade en excretory urografi med Omnipak, efter en dag steg min temperatur till 38-38,6 grader och min vänstra sida värkade. Detta hälsotillstånd varade 3 dagar. Och viktigast nog, kunde ingen säga varför en sådan reaktion?

marina

http://zhivizdorovim.ru/lekarstva/drugie-lekarstva/10266-omnipaque.html

Excretory urografi är det enklaste och mest tillgängliga sättet att studera njurarna och urinvägarna, vilket ger omfattande information om deras tillstånd. Uprogram som erhållits under förfarandet återspeglar verkligen anatomin och arbetet hos dessa organ och underlättar diagnosen väsentligt. Resultaten av excretory urografi bör i alla fall jämföras med data från andra undersökningar och kliniska symtom på sjukdomen.