Huvud
Symptom

BPH-prostatakörteln - vad är det, symptomen, diagnosen och behandlingsmetoderna

På sjukhuset för svårighetsgraden av symtomen och efter en noggrann diagnos av den behandlande läkaren kan på ett tillförlitligt sätt bestämma BPH prostata - vad är det och hur man ska behandlas kommer att bestämmas på individuell basis. Inflammation i prostatan adenom är benägen att kroniskt förlopp med frekventa återfall, är fylld med farliga komplikationer, minskad sexuell aktivitet. Benign prostatahyperplasi fortskrider hos män äldre än 40 år, så i den här åldern är det önskvärt i tid att reflektera över tillförlitliga förebyggande åtgärder.

Vad är BPH i Urologi?

Varje man borde tydligt förstå vad prostatahyperplasi är för att utesluta utvecklingen av en sådan farlig sjukdom i framtiden. Strukturellt, denna patogena knutor som bildas i prostatan, som när de växer pressa urinröret, stör därmed den naturliga avföring blåsan. Den karakteristiska neoplasmen är godartad, men patienter med denna diagnos faller in i riskgruppen för maligna tumörer. Därför bör effektiv behandling av BPH vara aktuell.

skäl

Godartad prostatahyperplasi utvecklas uteslutande i den manliga kroppen, kan bli den främsta orsaken till sexuell dysfunktion, avsaknaden av ejakulation. Det är mycket problematiskt att bestämma den patologiska processens etiologi, och många urologer kallar BPHs utseende det första tecknet på de närmande "herrarnas klimakterium". Innan du börjar ta mediciner, måste du kontakta en specialist för råd. De potentiella patogena faktorerna för BPH och bildandet av glandular hyperplasi är som följer:

 • ärftlig faktor
 • den ekologiska faktorn
 • förekomsten av dåliga vanor
 • skadlig produktion
 • de överförda inflammatoriska processerna i prostata;
 • venerala sjukdomar;
 • oregelbundet sexliv.

form

Processen för proliferation av körtelvävnad fortskrider under påverkan av könshormoner - testosteron och dihydrotestosteron. Med sin instabila koncentration bildas problem med urinröret, godartade tumörceller som multiplicerar, vilket ökar den karakteristiska tillväxten i storlek. Det är viktigt att inte bara veta vad BPH är men också klassificeringen av denna sjukdom för att påskynda upprättandet av den slutliga diagnosen:

 1. En sub-tuberkulös form av BPH, där en godartad tumör växer mot ändtarmen.
 2. Intravesikal form av BPH, där patologins fokus är begränsad huvudsakligen till blåsan, kännetecknas av tumörtillväxt.
 3. Retrotrigonal form av BPH med lokalisering av patologins fokus under blåsans triangel.

Stages of

Diagnosen av BPH i urologi har sina egna särdrag, som orsakas av scenen i den patologiska processen. För att undvika snabb avlägsnande av prostata adenom är det nödvändigt att i god tid reagera på den första symtomatologin av en karaktäristisk sjukdom. Nedan är stadierna av BPH, vilket komplicerar arbetet i prostata. Alltså:

 1. Inledningsskedet är kompensation. Patienten klagar över en palpabel urinretention, frekvent urinering, särskilt på natten. Varaktigheten av perioden är upp till 3 år, då sjukdomen fortskrider.
 2. Den genomsnittliga svårighetsgraden av BPH är subkompensation. Uttagarnas väggar deformeras under påverkan av växande BPH, obalanserad tömning av blåsan observeras, vilket leder till att den akuta inflammatoriska processen fortskrider.
 3. Den svåra scenen av sjukdomen är dekompensation. Inflammation i urinblåsan är sträckt på grund av ansamling av urin, blödning fortskrider, Piura, kakexisymptom, torra slemhinnor, minskat hemoglobin (anemi), och förstoppning.

Symtom på prostatahyperplasi

Patologi börjar nästan omedelbart med svåra symptom, vilket vittomfattat visar att patientens hälsa inte är i ordning. Palpation av körteln åtföljs av akut smärta, men mannen betalar mer uppmärksamhet åt att hålla urinen, vilket sker i det aktiva skedet och viloplanet. Andra symptom på inflammation presenteras nedan:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • utstötning av urin genom intermittenta chocker;
 • långsam urinering
 • spänning när man går på toaletten;
 • tillväxt av parauretralkörtlar
 • full blåsans sensation;
 • ömhet med urinering.

Kliniska symptom

Initialsteget av BPH varar från 1 till 3 år. Vid denna tid patienten märker en frekvent behov av att använda toaletten, som åtföljs av en svag urinstråle, sensation neoporozhnennogo blåsan smärtattacker vid utloppet av den biologiska vätskan. Efter urinering finns det internt obehag, och toaletten kan efterlysas efter 20 minuter.

Medelsteget i BPH åtföljs av en förändring av prostatens utseende och storlek, organs smärta vid palpation. Urin utsöndras i små portioner, och dess inkontinens utesluts inte. Att gå på toaletten åtföljs av akuta angreppssmärta, det finns obehagliga känslor under avföring. En sådan symptomatologi är svår att inte märka, så patientens uppgift är att vända sig till en urolog.

Den tredje etappen av BPH är komplicerad. En urinstråle i en obetydlig mängd utsöndras av deras urinrör, utseendet av orenheter av blod och slem i denna biologiska vätska utesluts inte. Vid denna tidpunkt är en kraftig nedgång i njurefunktionen utbredd, eftersom bäckens avlopp inte tömmer vätskan i den erforderliga volymen, utvecklas njurfel.

Echokardiogram av BPH

Symtom på prostatisk BPH liknar en urolithiasis, men läkare skiljer de karakteristiska egenskaperna hos en karaktäristisk sjukdom. Echoes av prostata dysplasi bestäms av indexet av klyftvävnadsproliferation, storleken på urinvägens lumen. Förekomsten av diffusa strukturella förändringar i prostatakörteln indikerar patologins gång, potentiella komplikationer av BPH.

Behandling av BPH

Före paus till en intensiv terapi krävs för att få diagnosen, vilket i inflammation i prostatan inkluderar transrektal ultrasonografi att mäta prostata och för att identifiera särdrag av dess struktur, cystoskopi för att studera intern blåsan och urinröret, uroflowmetry som utför en serie tester. Transrectal metod kan noggrant registrera volymen av inflammerad prostata och slutligen bestämma diagnosen. Generella rekommendationer från läkaren för BPH ges nedan:

 1. Vid det inledande skedet är det nödvändigt att återställa systemisk blodcirkulation, på medicinsk sätt för att säkerställa ett naturligt utflöde av urin. Dessutom överge dåliga vanor, äta rätt och leda en mobil livsstil.
 2. I den andra etappen är den kliniska bilden komplicerad, kirurgisk behandling kan krävas. Om läkaren misstänker obstruktionen av urinröret är det omöjligt att göra utan en operation med en efterföljande rehabiliteringsperiod.
 3. Den tredje etappen av prostatisk BPH är komplicerad, den behandlas endast med radikala metoder. Konservativ terapi är ineffektiv. Den rekommenderade resektion av prostatakörteln kräver en lång rehabiliteringsperiod.

medicinering

Om prostatakörteln infaller och gör ont måste du kontakta en urolog. Specialisten rekommenderar, efter att ha undersökt patientklagomål och instrumental diagnostik, försiktiga konservativa metoder med stabil terapeutisk effekt. Ofta utser läkare representanter för följande farmakologiska grupper:

 • blockerare 5-alfa-reduktas rekommenderas till patienten i en ökad prostatavolym mer än 40 ml: Finasterid, Proscar, Dutasteride, Avodart;
 • alfa-blockerare för att minska svårighetsgraden av ångestsymtom, akut smärtssyndrom: Terazozin, Doxazosin, Tamsulosin;
 • fosfodiesterashämmare eliminerar effektivt symptomen på erektil dysfunktion: Tadalafil, Cialis.

kirurgi

Om den tredje etappen av prostatisk BPH diagnostiseras - vad är det här, bestämmer den detaljerade diagnosen. Effektiv behandling utförs exklusivt med kirurgiska metoder, vars huvudsyfte är det operativa avlägsnandet av adenom, excision av de drabbade vävnaderna som är involverade i den patologiska processen. Här är vilka operationer som ordineras på sjukhuset av urologer:

 1. Avlägsnande av BPH med en transuretral metod involverar instrumental excision av prostata körteln belägen längs urinröret och klämma i sin lumen.
 2. Prostatectomy. Operationen utförs under generell anestesi med stor prostatastorlek, åtföljd av en lång rehabiliteringsperiod.
 3. Prostatectomy. Delvis excision av drabbade vävnader med ett minimalt antal biverkningar.
 4. Laserablation ger kompression av urinröret på grund av hög temperatur och ytterligare "rynkning" av prostata vävnader som omger urinröret.

Icke-operativa behandlingsmetoder

Konservativa, minimalt invasiva och alternativa intensivvårdsmetoder är mycket effektiva endast i början av BPH i prostatakörteln - vad detta är och hur man agerar kommer urologen att berätta mer efter undersökningen. Här är de mest populära procedurerna:

 • kryokirurgi;
 • termoterapi;
 • transuretral nålablation;
 • införandet av prostata stenter i förminskningen;
 • ballong prostata dilatation.

Postoperativ period

Behandla BPH under lång tid även efter operationen. Rehabiliteringsperioden inkluderar rätt näring, en aktiv livsstil och konstant medicinsk övervakning. Till exempel borde patienten helt eliminera fet, salt och kryddig mat, alkohol, medan berikad diet med fiber. Dessutom krävs det:

 • att överge skadlig produktion
 • utesluta fysisk aktivitet
 • att lämna dåliga vanor i det förflutna;
 • månad avstå från samlag
 • 3 - 4 veckor kör inte.

Prognos med BPH

Om behandlingen i tid behandlas är det kliniska resultatet av BPH för män gynnsamt, patienten kommer snart att kunna återgå till full sexuellt liv. Efter operationen uppstår inte problem med styrka om du tydligt följer alla rehabiliteringsperiodens regler. Men i det sista skedet av sjukdomen utan operation kan eventuella komplikationer.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Diagnos av prostata adenom: Metoder för genomförande och träning

Adenom i prostata (prostatakörteln) är ett av de mest kända problemen hos män efter 40 år, men de första manifestationerna av denna sjukdom förekommer även hos medelålders människor.

De flesta män är rädda för henne, men du behöver bara känna igen henne och börja slåss.

Symtom och tecken

Hur diagnostiseras prostata adenom? Varje organism ger alltid en larmsignal i tid, om något är fel med det, misslyckas något organ. Det finns ett antal tecken, där du måste genomgå en fullständig undersökning för att skydda dig från utvecklingen av prostata adenom. Bland de vanligaste är smärta i nedre delen av ryggen, ökad känsla av torrhet och en oemotståndlig önskan att konsumera mer vatten och smärtsam utlösning.

Symptom på adenom, som följer av indikationer av patienter, definieras:

 • vanliga önskemål om urinering, särskilt på natten
 • fördröjd start av urinering
 • mycket benägen jet urin;
 • sällan spotting inträffar.

Förekomsten av de ovan beskrivna egenskaperna beror på nivån på försummelse av det givna sjukdomen. Det finns tre stadier av sjukdomen. I det första steget av BPH blåsan har fullt ut i de övre urinvägarna mätbar förändring inträffar.

I det andra steget av BPH ökar systematiskt förstärkande svårighet utflöde av urin från blåsan, bildas det en kompenserande förtjockning av muskelväggen, såsom illustreras urinrester under processen av naturliga spravleniya behov.

Patienten har en viss känsla av oavslutad tömning, han urinerar flera gånger i rad med en liten ström. Det är också möjliga fall av retention av urin på grund av intaget av olika alkoholhaltiga drycker.

För det sista steget var ett typiskt tecken förlusten av blåsans muskelton.

Detta uppenbarar sig i en hitch eller plötslig inkontinens, uttryckt som en ofrivillig urinladdning i små doser, även om blåsan faktiskt är helt fylld med vätska.

Prostata adenom - diagnos hos män

Förekomsten av prostata adenom kan bara efter en grundlig samling av anamnese och kundklagomål. Utför en fullständig undersökning och utnämna rätt behandling, förebyggande kan bara en smal specialist inom medicinsk urolog. Det finns flera alternativ för korrekt diagnos av BPH (benign prostatahyperplasi).

Metoden för detektering av prostataadenom innefattar ett antal förfaranden:

 1. Rektal undersökning - läkaren sätter in ett finger i öppningen av ändtarmen för att kontrollera prostata för sin ökning.
 2. Ett blodprov - bestämmer närvaron eller frånvaron av ett njureproblem. Med okomplicerat prostataenom ska blodprov vara normala.
 3. Urinanalys - kroppen kontrolleras för infektioner.
 4. Ultraljudsundersökning - diagnos av hela blåsans funktionella tillstånd, bestämmer mängden kvarvarande vätska i den.
 5. Biopsi - tar prover av prostatavävnad för att utesluta prostatacancer.
 6. Undersökning av blåsan med ett speciellt endoskop.

Helheten av alla dessa metoder för undersökning garantera riktigheten i diagnos av sjukdomen och valet av den mest effektiva behandlingen för BPH: medicinsk eller kirurgisk behandling.

Ultraljud av prostata skiljer sig från andra ultraljudsundersökningar eftersom det i de flesta fall utförs genom transrektala metoden (genom rektum).

Vid ultraljud är tecken på BPH mest exakta, de utgör grunden för utnämningen av rätt behandling. En sådan undersökning utförs med en speciell liten sensor för att maximera patientens obehag. Samtidigt, under proceduren, är den senare tvungen att ligga på sin vänstra sida, benen ligger i bukområdet.

I medicinsk praxis finns det en annan metod för ultraljud - transabdominal när sensorn ligger på den främre bukväggen. Ett sådant alternativ har en väsentlig nackdel för att en sådan studie endast kan ge en översikt över den kliniska bilden av sjukdomen.

Ultraljud av prostata adenom - beredning:

 1. När det utförs på första sätt, rensas patienten ett par timmar före proceduren genom att rensa ändtarmen med en emv eller genom att införa ett glycerindel i det. Allt detta görs för att säkerställa att avföring inte stämmer överens med undersökningen av körteln och inte heller medföra besvär för patienten respektive läkaren.
 2. Ett annat villkor för överensstämmelse med alla regler för ultraljud är fyllningen av blåsan. För detta ändamål måste du dricka minst en liter vätska (det kan vara kompote, vatten utan gas, fruktjuice eller bara te).
 3. Du måste gå till doktorn om du har en uppmaning att urinera. Då kan du starta en ultraljudstudie av prostata adenom.

Echokardiogram av BPH: vad är det?

Termen ehopriznakov benign prostatahyperplasi läkare har i åtanke som undersöker maskin ultraljud.

I vårt fall är de:

 1. Prostataförstoring upp till 20 kubikcentimeter.
 2. Förändringar i prostatakörtelns vävnad, som manifesterar sig i de drabbade cellernas ärr och själva organs heterogenitet.
 3. Formation av förkalkningar, ödem, fibros efter en lång inflammatorisk process i prostata.

slutsats

Nyckeln till framgång i någon behandling är snabb och korrekt diagnos av problemområdet. BPH - är inte ett mål för hälsan hos män, men bara en sjukdom som är lätt att bota, om i början, vid fastställandet av några symptom och tecken som beskrivs ovan är inneboende att konsultera en behörig fackman.

Vad är godartad prostatahyperplasi och hur man behandlar den?

Hyperplasi av prostata är en mycket vanlig patologi. Denna sjukdom kallas även prostata adenom. Detta är en urologisk sjukdom, en godartad tumör i glandulärorganet.

Varför prostata behövs

Detta viktiga orörda organ i det manliga reproduktionssystemet har en liten storlek. Den ligger framför ändtarmen, under blåsan. Järn producerar huvuddelen av spermierna - en något alkalisk hemlighet. Denna saft ger rörlighet och livskraft för spermatozoa.

Från prostatens normala funktion beror livskvaliteten, den sexuella förmågan hos det starkare könsrepresentanten. Nyligen har experter diagnostiserat en godartad tumör av denna exokrin körtel oftare. Hyperplasi av prostata utvecklas också hos djur. Denna sjukdom utvecklas ofta hos hundar.

Orsaker till patologiutveckling

Etiologiska faktorer för utveckling av överträdelser:

 1. Hormonal omstrukturering av kroppen.
 2. Ökande med åldern, nivån på kvinnliga könshormoner och en minskning av hankön. Som en följd av denna obalans, som förekommer hos de flesta män efter 50 års ålder, ökar prostatakörteln i storlek. Som ett resultat komprimeras den bakre delen av urinröret med den förstorade sexlivet. Det finns spasmer av muskler som omger urinröret.
 3. Komplikation av familjehistoria.
 4. En stillesittande livsstil, när en man inte deltar i fysisk utbildning. Bäckenregionen har många muskler, ledband, som hela tiden måste fungera som en pump.
 5. Hög nivå av testosteron.

Symtom på prostata adenom

Den komplexa nervsystemet i prostata i adenom svarar omedelbart på alla patologiska förändringar, vilket orsakar olika kränkningar av allmän och lokal natur. Det minst mättade symptomatiska tillståndet är hyperplasi av prostata 1 grad.

Den mest slående egenskapen hos patologin är dysuri - en störning av urinproduktionen:

 1. Hennes utflöde störs, eftersom en man med BPH-benign prostatahyperplasi har proliferation - proliferation av celler i den drabbade prostata. Hankörens volym ökar gradvis.
 2. I de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen som ett resultat av att man klämmer urinvägarna uppstår uttunning av strålen. Den riktas vertikalt nedåt.
 3. I andra etappen finns det svårigheter i urinflödet.
 4. Night pollakiuria är en ökning av frekvensen av nattlig smärtsam urinering, som överstiger åldersnorm. En man börjar besöka toaletten upprepade gånger på natten, eftersom kvarvarande urin förblir i blåsan, men lättnad av hans tillstånd uppstår inte. Det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 5. Patienten lider av att gnugga, brinna.
 6. Nocturia-övervägande av nattlig urin över dagen.
 7. Stranguria - fördröjningen av uppkomsten av urinledning genom på grund av förekomsten av en obstruktion till utflödet. Patienten tvingas att dra in bukpressen, så att den nödvändiga åtgärden att ta bort strålen börjar. Vätskeflödet är droppe, okontrollerbart, tunt.
 8. Frekventa avbrott i processen med jetting. Ibland minskar dess intensitet, det stänker. Tömning av urinblåsan är försenad.
 9. Stressfull, intermittent urinering i slutet av urinen.
 10. Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av tyngd i underlivet.
 11. I allvarliga fall kommer den biologiska vätskan knappast att falla ut, tills urinlösningen slutar helt, trots det plötsliga överskottet av blåsan.
 12. Den tredje etappen kännetecknas av en akut retention av urin. Vid sträckning av urinblåsan förekommer en mycket allvarlig smärta.
 13. Imperativ inkontinens av urin är en oemotståndlig uppmaning att avlägsna strålen.
 14. Stress, irritabilitet.
 15. Slöhet, rastlös sömn.
 16. Dålig fysisk hälsa, asthenisk syndrom.
 17. Obalanserat psykologiskt tillstånd. Detta problem ger många upplevelser och olägenheter. Det hotar med allvarliga konsekvenser.
 18. Konsekvenser av prostata adenom
 19. Eftersom den godartade tumören växer, är blåsans funktioner signifikant försämrade. I slutändan leder detta ofta till utveckling av njursvikt.
 20. Med sjukdom i vilken grad som helst, kan akut urinretention förekomma, vilket kräver akut läkarvård. Till och med mot bakgrund av att ta läkemedel som doktorn föreskriver, kommer ett antal män på operationsbordet.
 21. Det kan finnas erektil dysfunktion, en minskning av libido, eftersom denna trend leder till en minskning av testosteronnivåerna.

Det finns en åsikt att prostata adenom kan bli cancer. Denna åsikt är inte helt korrekt, eftersom adenom och prostatacancer är olika sjukdomar. De utvecklas från olika zoner och celler i prostatakörteln. Dessa sjukdomar har en liknande symtomatologi. Det vanliga är att båda sjukdomarna är hormonellt beroende.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Numera behandlas denna sjukdom framgångsrikt på olika stadier av dess utveckling. De konservativa läkemedelsmetoderna råder i terapeutiska åtgärder. För att läka, måste du uthålligt utföra all doktors utnämningar i minst en månad.

Komplexa åtgärder vidtas. Hittills finns till läkare för att det finns tre grupper av läkemedel för behandling av prostata:

 1. Alpha-adrenoblockers: omniks, delphas, cardura. Läkemedel som påverkar alfa-receptorerna. De slappnar av och bidrar till viss minskning av prostatakörteln. På så vis är det lättare att urinera. De minskar krampen i muskulaturen i blåsans hals och den bakre delen av urinröret. Som ett resultat avlägsnas symptomen. Men dessa droger bidrar inte till en minskning av prostatakörteln.
 2. Inhibitorer av 5 alfa-reduktas: proscar, avadar. Dessa läkemedel verkar på grund av prostata adenom. Ett läkemedel som minskar produktionen av de-yerosteron. Detta leder till en minskning av könkörtelns storlek. Hinder för urinering elimineras. Men dessa droger måste tas under lång tid. Hos vissa patienter orsakar de en försämring av sexuell kraft, minskad sexuell lust.
 3. Det är säkert att stoppa tillväxten av adenom indigal. Det återställer hormonbalansen: en minskad androgensnivå och en förhöjd nivå av östrogener. Detta läkemedel stoppar adenomtillväxten vid något stadium av sjukdomen.
 4. Fytoterapeutiska läkemedel framställda av naturliga råmaterial.
 5. Vid akut urinretention måste patienten sätta en kateter.
 6. Fysioterapeutiska metoder används: Laserbehandling för bestrålning av prostatakörteln. Medicinsk elektrofores, som låter dig injicera medicinska ämnen direkt i prostatakörteln.
 7. Darsonvalisering, massage, galvanisering av körteln för att förbättra blodtillförseln.
 8. Det är viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker från kosten.

Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen

En tumör blockerar ofta urinkanalen. Smärta blir outhärdligt. Slutligen, för att lindra en man av adenom kan bara brådskande kirurgisk ingripande. På många sjukhus utförs traditionell öppen adenomektomi.

 1. Detta är en avancerad teknik för att avlägsna tumör. I civiliserade länder föredrar de att använda denna behandlingsmetod. Modern teknik för shader endoskopiska operationer möjliggör kirurgisk behandling utan snitt.
 2. Under videokontrollerna går in i prostatakörteln genom urinröret. En speciell vass enhet avlägsnar överskottsvävnaden hos detta organ. Utflödet av strålen förbättras efter frisättning av urinröret.

Adenom i prostata är en vanlig åldersstörning. Varje operation är förknippad med en viss risk för komplikationer. Därför är det viktigt att stoppa sjukdomen i början av dess utveckling.

Denna patologi lämpar sig för framgångsrik behandling.

Om symptom på prostata adenom uppträder, är det nödvändigt att kontakta läkaren i god tid och börja den nödvändiga behandlingen. Hälsan normaliserar.

Vad är BPH?

Godartad prostatahyperplasi är bättre känd som adenom. Vanligtvis påverkar sjukdomen medelålders män (efter fyrtio år) och senil ålder. Åldersförändringar och hormonella störningar är de främsta orsakerna till sjukdomen. Modern medicin avslår emellertid inte något inflytande av den ekologiska negativa faktorn, hypodynamin (stillasittande livsstil) hos invånarna i megacities. Vad är prostatahyperplasi, vad är dess symptom, diagnos och behandling?

Patologisk proliferation av prostata

Godartad prostatahyperplasi (förkortad BPH) är en patologisk proliferation av prostata, en godartad neoplasma. Det utvecklas från glandular epitelvävnader, åtföljs av bildandet av noder (en eller flera), som så småningom ökar. Denna proliferation klämmer urinröret, vilket framkallar karaktäristiska symtom på sjukdomen.

Prostatavikt hos en vuxen är ca 30 gram. Körteln ligger under blåsan och täcker urinröret med sina lobules.

Prostatakörteln utför följande funktioner i hankroppen:

 • utveckling av halvvätska;
 • utstötning av denna vätska under utlösning (utlösning).

I ung ålder sker prostata hyperplasi sällan. BPH kallas också "manlig klimakterium", eftersom patientens ålder och den därmed sammanhängande obalansen hos hormoner spelar en viktig roll i utvecklingen av patologi.

Alla orsaker till hyperplasi har inte klargjorts. Under årens lopp finns det åldersrelaterade förändringar, vävnadsatrofi, ett brott mot hormonbalansen mellan androgener (manliga hormoner) och östrogener (kvinnliga könshormoner). Obalans av hormoner orsakar okontrollerad tillväxt av prostataceller. Det finns diffusa och nodulära former av hyperplasi, liksom en kombination av diffusa och nodulära förändringar i parenkymen.

Trots det faktum att åldersfaktorn är avgörande för utvecklingen av patologi finns en lista över faktorer som bidrar till BPH: s utseende:

 • genetisk predisposition - män vars nära äldre manliga drabbade BPH, bör undersökas varje år av en specialist;
 • de överförda inflammatoriska processerna av en prostata, venerala sjukdomar;
 • särdrag hos sexuellt liv (för aktiv eller oregelbunden, icke-traditionell orientering);
 • ogynnsam ekologi, stillasittande arbete, dåliga vanor.

Det finns inget direkt samband mellan dessa faktorer och BPH, men deras negativa inverkan på manliga organ finns. Men dessa är viktiga orsaker till förvärringen av en redan existerande prostata sjukdom. Hyperplasi av prostata kan utvecklas i flera år, i början av BPH känner en man inte mycket av hennes symtom.

Flera foci av neoplasm kan observeras i hela körtelns yta. Den patologiska processen kan sträcka sig till den glandulära delen av prostata, musklerna och bindväven. I detta avseende särskilja adenomatös tillväxt, fibrös och myomatös.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%

Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

Allt är bra!
Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Klinisk bild och diagnos

Symtom på hyperplasi ökar med sjukdomsprogressionen. Kliniken beror också på platsen för den patologiska processen, tumörstorleken, tillväxtintensiteten. Förekomsten av samtidiga sjukdomar, patientens allmänna tillstånd, ålder är viktigt.

Det finns tre steg i BPH:

 • ersättning (första skedet)
 • subkompensation (medelstark sjukdom)
 • dekompensering (svårt stadium).

Prostata har tydliga gränser, förstorade, täta, elastiska. Det centrala spåret är palperat väl, palpation åtföljs av mindre smärtsamma förnimmelser. Det kompenserade stadiet är upp till tre år.

Med subkompensation växer prostata större och växer i storlek. Dess lober tätt komprimerar urinröret. Detta medför motsvarande symtom på otillräcklig tömning av blåsan, vilket förlorar sin förmåga att bli av med den ackumulerade vätskan. En man upplever en konstant känsla av "uproduktiv" frisättning från urinen. Utveckla patologiska förändringar i blåsans väggar, de tjocknar, blir betända.

Patienten besöker toaletten för att urinera ganska ofta, men sådana resor tillåter inte eliminering av återstoden av urinen. På grund av kronisk överflöde av blåsan kan obalansfri urladdning av det i små portioner observeras. Eftersom blåsan lider, finns det visuella och laboratorieskyltar (urin grumlig, med föroreningar av blod, pus).

I dekompenseringsstadiet observeras irreversibla förändringar i blåsan på grund av den konstanta urinsträckan. Vätskan går praktiskt taget inte ut, det finns blödningar, pyurier. Hyperplasi av prostatakörteln i detta stadium kan kompliceras av njurarnas inflammatoriska processer, deras bristfällighet. Manets allmänna tillstånd förändras märkbart, symtom på kakexi, torra slemhinnor, minskning av hemoglobin (anemi), förstoppning observeras.

Lukten från munnen liknar lukten av urin. Att bestämma den korrekta diagnosen är garantin för adekvat behandling.

Diagnos av BPH innefattar följande steg:

 1. Anamnesis (patientintervju).
 2. Inspektion. Applicera fingerprovning av prostata. Det gör det möjligt att bestämma prostata densitet, dess storlek, graden av ömhet, närvaron av foder mellan delarna av körteln.
 3. Laboratorietester. Detta är en allmän klinisk studie av kapillärblod och urin, bakteriekultur av utsöndrad sekretion, biokemi av venöst blod. Specifik diagnos innefattar bestämning av nivån av prostatiskt antigen (PSA).
 4. Instrumentala metoder. Tilldela ultraljud av prostata, uroflowmetry, röntgenstråle. När tillväxten observeras, motsvarar motsvarande ekon.

I vissa fall är det nödvändigt att mäta resten av urinen med hjälp av en kateter insatt i urinblåsan (manipulation utförs efter fysiologisk urinering). Differentiera BPH från prostatit, prostatacancer, urolithiasis, inflammatoriska processer av andra delar av det genitourära systemet, där det kan finnas liknande symtom.

Terapeutiska händelser

De första tecknen på sjukdomen bör inte lämnas utan uppmärksamhet.

Lämplig behandling kan utse en läkare. Självhantering leder endast till en försämring av problemet. Modern medicin erbjuder medicinska metoder, kirurgisk ingrepp, icke-operativa åtgärder.

Sjukvårdens första skede möjliggör användning av medicinering. Effekter av läkemedel som syftar till att förbättra blodmikrocirkulationen i vävnaderna i prostata, vilket minskar tillväxten av förändrade celler. Prescribe antiinflammatoriska läkemedel, vid infektion - antimikrobiell behandling för att eliminera symptomen på inflammation i själva körteln och närliggande organ.

Läkemedelsbehandling innefattar administrering av alfa 1-blockerare (terazonin, tamsulosin, doxazosin), som slappnar muskler, urinblåsa, urinrör förhindra obstruktion. Prescribe blockerare av 5-alfa-reduktas (dutasterid, permixon, finasterid), vilket minskar prostataformen och tecken på obstruktion. Hormonersättningsterapi används för att normalisera nivån av manliga hormoner (strikt enligt recept från en andrologist). Akut urinretention behandlas genom kateterisering av blåsan i sjukhusförhållanden.

Icke-operativa behandlingsmetoder:

 • utvidgning av förminskning med en speciell enhet - dilatation av prostata-ballongen;
 • i området för patologisk förträngning sätta "stent" (prostata);
 • koagulering av körtelvävnaderna - behandling av mikrovågor och termoterapi;
 • kryokirurgi.

Med avancerade former av BPH krävs kirurgisk behandling. Dess innebörd ligger i partiell borttagning av den förstorade prostata (adenomektomi), eller dess radikal resektion (prostatektomi). Applicera öppna och minimalt invasiva metoder.

En öppen kirurgi indikeras i svåra, försummade skeden av sjukdomen. Det är ganska traumatiskt, åtkomst är genom blåsans vägg.

När operationen utförs via urinröret, utan snitt, är det en lågaktiv version av den operativa manipulationen. Den använder moderna endoskopiska enheter, en laser.

Kirurger använder sådan behandling som vaskulär embolisering prostata: stoppar blodtillförseln genom ocklusion av artärer körteln avsedda för detta ändamål, en medicinsk polymer. Behandling kräver lokalbedövning, vanligtvis kan en patient lämna sjukhuset en dag efter proceduren.

Brist på adekvat behandling av sjukdomen leder snabb utveckling till utvecklingen av ett antal komplikationer:

 • inflammatoriska processer i genitourinary system;
 • förekomsten av stenar;
 • blåsbrott, obstruktion;
 • njursvikt
 • degenerering till en malign tumör (cancer).

Behandlingen ska vara omfattande. Patienten rekommenderas också att bli av med dåliga vanor. En stillasittande livsstil bör undvikas.

Godartad prostatahyperplasi eller prostataadenom är en behandling.

Godartad prostatahyperplasi (BPH) eller prostata adenom är den vanligaste urologiska sjukdomen hos män över 50 år. Med godartad prostatahyperplasi ökar volymen på grund av hyperplasi (proliferation) av vävnaden belägen längs urinröret. Som ett resultat pressas urinröret med en minskning av dess lumen. Och detta leder i sin tur till utseendet och tillväxten av sådana symptom som frekventa, små portioner och svårt "trög" urinering.

Om det inte behandlas, kan öka storleken av prostatan leda till akut urinretention med nödvändighet avledning genom att överlagra cystostomy (inställning "rör" in i urinblåsan genom bukväggen för att avleda urin) eller långvarig kateterisering av urinblåsan genom urinröret.

Det finns flera effektiva behandlingar för godartad prostatahyperplasi. När du bestämmer vilken av behandlingsalternativen som är bäst för dig, kommer jag att bedöma svårighetsgraden av dina prostata adenom symptom, prostata storlek, andra hälsoproblem du har. Således är det nödvändigt att välja mellan konservativ (medicinsk) och kirurgisk behandling av godartad prostatahyperplasi.

Symtom på godartad prostatahyperplasi (BPH, prostata adenom).

Ökningen i prostatakörtelvolymen kan manifesteras med olika symtom. De vanligaste är följande symtom på godartad prostatahyperplasi :

 • svag stråle urin;
 • svårigheter med uppkomsten av urinering
 • avbrott under urinering;
 • jerky med att spänna urinlösningen i slutet av urinering;
 • ofta eller nödvändigt att urinera
 • ökad urineringstid på natten (nocturi);
 • behöver spänning medan man urinerar
 • oförmåga att helt tömma blåsan utan upprepad urinering på kort tid;
 • kroniska urinvägsinfektioner;
 • bildning av stenar i blåsan;
 • nedsatt njurfunktion, njursvikt;
 • paradoxal ishuria (konstant läckage av urin med fylld urinblåsa) och kronisk retention av urin;

Den stora storleken på prostata är inte nödvändigtvis åtföljd av en större grad av symtom på urineringstörningar. Vissa patienter med något förstorad prostatakörtel, upplever tvärtom betydande problem med urinering.

Endast omkring hälften av män med förstorad prostata har symtom som blir märkbara eller allvarlig nog för att få dem att söka medicinsk hjälp. Som regel, när volymen av prostata ökar, ökar symtomen på adenom.

När ska jag se en läkare?

Om du har problem med urinering, omedelbart konsultera en läkare för att bedöma svårighetsgraden av symptom orsakade av godartad prostataförstoring, och ta reda på vad tester, forskning eller terapeutiska åtgärder kan behöva. Om du inte kan urinera alls, bör du omedelbart kontakta en läkare!

Om du inte har några märkbara symptom på urineringstörning, och om de inte utgör ett hot mot din hälsa, behöver du inte behöva behandling. Men fortfarande, dessa symtom ska analyseras av läkaren så att vi kan se till att de inte är associerade med andra problem, som till exempel prostatacancer.

Orsakerna till godartad prostatahyperplasi (BPH, prostata adenom).

Prostatakörteln är det reproduktiva organet hos män, som producerar det mesta av den flytande delen i spermierna. Hemligheten hos prostata är en mjölkaktig vätska som ger näring och transport av spermier i könsorganet hos en man under utlösning (orgasm). Prostatakörteln är under blåsan. Urinröret (urinröret) som ger transport av urin från urinblåsan passerar genom prostatan. Därför börjar prostatakörteln att klämma urinröret och blockera eller hindra urinpassagen.

Läkare idag är inte säkra exakt vad som orsakar en sådan ökad ökning av prostatakörteln, vilket observeras efter 45-50 år. Troligtvis och data från nya studier bekräftar detta, som först och främst är det på grund av åldersrelaterade förändringar i förhållandet mellan könshormoner, nämligen med en ökning i produktionen av dihydrotestosteron, som växer i den utsträckning som, när man blir äldre.

Riskfaktorer för godartad prostatahyperplasi (BPH, prostata adenom).

De viktigaste riskfaktorerna för adenom (godartad prostatahyperplasi) är:

 • åldring. Godartad hyperplasi och associerade symtom i form av urinvägar är extremt sällsynta hos män under 40 år. Vid 55 års ålder har omkring 1 av 4 män tecken och symtom på godartad prostatahyperplasi (adenom). Vid 75 års ålder rapporterar mer än hälften av männen att de har symtom på nedsatt urinering i samband med godartad prostatahyperplasi.
 • Familjhistoria. Att ha en blodrelaterad, som en far eller bror, innebär att problem med tillståndet i prostata innebär att du också är mer benägen att stöta på liknande problem.
 • Bostadsområde.Adenom av prostata är ganska vanligt i Europa, Amerika och Australien. Men denna sjukdom är mycket mindre vanligt hos män i Kina, Indien och Japan.

Komplikationer av godartad prostatahyperplasi (BPH, prostata adenom).

Förstoring av prostatakörteln blir ett allvarligt problem när det börjar påverka din förmåga att tömma blåsan starkt. Om detta händer kan du behöva operation.

Komplikationer av godartad prostatahyperplasi följande:

 • Akut retention av urin. Akut retention av urin är en plötslig oförmåga att urinera, åtföljd av intensiv smärta och en känsla av raspiraniya i underlivet. Detta kan inträffa efter att ha tagit diuretika, för allergier, för förkylningar, efter att ha druckit alkohol eller kryddig mat. När du inte kan urinera alls kan läkaren placera en urinarkateter genom urinröret i urinblåsan. Eller din läkare kan placera ett rör (cystostomi) i suprapubic regionen, en kateter som sätts in i urinblåsan genom bukväggen i underlivet.
 • Urinvägsinfektion. Några män med godartad prostatahyperplasi (adenom) har en hög förekomst av infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, till exempel pyelonefrit och prostatit. Anledningen till detta är ett brott mot urinpassagen och närvaron av en stor mängd resterande urin.
 • Blåsans stenar. Den höga förekomsten av urinblåsor hos patienter med prostata adenom är förknippad med deras oförmåga att helt tömma urinblåsan. Om det finns en stor mängd återstående urin, ökar sannolikheten för bildning av stenar i urinblåsan avsevärt och försvagningen av urinflödet gör det omöjligt för dem att skilja sig.
 • Divertikula och blåsbrott. Detta inträffar när blåsan inte tömms helt under lång tid. Blåsans muskelvägg sträcker och tappar, blir svag och kan inte redan ge en minskning av urinblåsan och urinutlösningen genom urinröret. Med en konstant sträckning av urinblåsan med urin bildas utskjutningar av sin tunna vägg (divertikula), som kan spränga när som helst, även med liten fysisk ansträngning. Efter kirurgisk behandling för godartad prostatahyperplasi (adenom) och återhämtning av urinflödet från blåsan förblir divertikula, men risken för bristningen minskar signifikant.
 • Njurarnas nederlag. Detta beror på högt tryck i blåsan på grund av kronisk urinretention. Detta högtryck som sänds genom urinröret kan skada njurarna direkt och orsaka sprickor av kalyxbågar och förhindra blödning. Med en ökning av prostatakörteln orsakad av sin godartade hyperplasi kan hydronephrosis utvecklas - en expansion av uppsamlingssystemet hos en eller båda njurarna i närvaro av ett stört urinflöde.

I de flesta män med godartad prostatahyperplasi utvecklas dessa komplikationer inte med snabb behandling. Akut retention av urin och njurskador (pyelonefrit, hydronephrosis) kan emellertid utgöra ett allvarligt hot mot liv och hälsa.

Undersökning och diagnos vid godartad prostatahyperplasi (prostata adenom).

primär undersökning för godartad prostatahyperplasi (adenom), innefattar i regel:

 • En detaljerad rapport om dina symptom. Din läkare ska vara medveten om alla hälsoproblem som du har, vilka mediciner du tar, och om det finns en historia av prostata problem i din familj. Din läkare kan fråga dig att fylla i en blankett som IPSS.
 • Finger rektal undersökning. Denna studie gör att läkaren kan kontrollera din prostata genom att sätta in ett finger i ändtarmen. Med detta enkla test kan din läkare avgöra huruvida prostatan är förstorad och kontrollera för prostatacancer.
 • Neurologisk undersökning. Detta är en kort bedömning av ditt nervsystem. Detta kan hjälpa din läkare att utesluta samband med urinproblem med andra orsaker än en förstorad prostata. Att den här undersökningen ingår beror på de specifika omständigheterna.
 • Urinanalys. Analysen av urinprover i laboratoriet kan bidra till att utesluta infektion eller andra förändringar i urinvägarna, vilket kan orsaka liknande symtom.

Din läkare kan använda ytterligare forskning, att utesluta andra problem och bekräfta huvudrollen för prostataförstoring vid förekomsten av dina existerande urinproblem.

Undersökningsområdet för godartad prostatahyperplasi innefattar följande studier:

 • Prostataspecifikt antigen (PSA) av blodet. Normalt bildas en viss mängd prostataspecifikt antigen (PSA) i prostatakörteln. Om du har en ökning i prostatavolymen ökar också PSA-nivån. Emellertid, kan PSA-nivåer vara förhöjda i prostatacancer och, mot bakgrund av inflammation (prostatitis), liksom efter en digital rektal undersökning, transrektal ultraljudsundersökning, eller kirurgi med blåsan kateterisering.
 • Undersökning av flödeshastigheten för urin (uroflowmetri). Detta test mäter volymen i urinen. Du urinerar i ett fartyg som är anslutet till en speciell enhet. Resultaten av detta test i dynamik gör det möjligt att bestämma om det finns en förbättring eller försämring av parametrarna för urinering under behandlingen och besluta om behovet av kirurgisk behandling.
 • Bestämning av återstående urinvolym. Denna studie visar om du kan tömma blåsan helt. Vanligtvis görs detta med ultraljud, när volymen av kvarvarande urin som finns kvar i urinblåsan efter urinering mäts.
 • Transrectal ultraljud. TRUSY prostatakörtel ger en mätning av prostata och ger dig möjlighet att utvärdera dess struktur. I denna procedur sätts en liten ultraljudssensor in i ändtarmen. Detta låter dig få en detaljerad bild av din prostatakörtel.
 • Prostata biopsi. Med hjälp av denna procedur, som utförs under god lokalbedövning under kontroll av transrektal ultraljud med en speciell nål, utförs provtagning av prostata vävnadsprover för att rikta dem till en histologisk undersökning. Denna procedur, om den genomförs korrekt, är helt smärtfri och säker. Studien av de vävnadsprover som erhållits under mikroskopet gör det möjligt att diagnostisera eller utesluta prostatacancer.
 • Cystoskopi. Även kallad urethrocystoscopy, denna procedur tillåter läkaren att undersöka insidan av urinröret och urinblåsan. Efter lokalbedövning sätts cystoskopet i urinröret och låter dig visuellt identifiera de möjliga orsakerna till dina problem. Det är också möjligt att genomföra prostatabiopsi och cystoskopi under intravenös anestesi.
 • CT-urografi. Denna forskning kan hjälpa till att detektera urinvägsstenar, tumörer eller kompressions av urinledaren över blåsan (i de övre urinvägarna). I venen injicerade kontrastmedlet (nödvändigtvis tala om för din läkare om du är allergisk mot jod och jod innehållande läkemedel) och utförs av en datortomografi (CT) scan av njurar, urinledare och urinblåsa. Kontrast hjälper till att visualisera de kollektiva systemen i njurarna och urinledarna.

Behandling av BPH. Prostata adenom behandling är konservativ och kirurgisk.

Med godartad prostatahyperplasi används olika behandlingsmetoder. Dessa inkluderar läkemedelsbehandling, kirurgisk behandling och minimalt invasiv kirurgi. Valet av den bästa behandlingen för dig beror på flera faktorer, till exempel dina symptom på urineringstörning, prostatavolym, förekomst av medmorbiditeter, din ålder och dina preferenser.

Drogterapi för godartad prostatahyperplasi (prostatisk adenom, BPH).

Med en sjukdom som prostataadenom kan behandlingen vara konservativ och kirurgisk. Drogterapi är den vanligaste metoden för behandling godartad prostatahyperplasi med ett måttligt uttryck av symtom på miktur. Läkemedel som används för att lindra symptomen på godartad prostatahyperplasi är som följer:

 • Alfa-blockerare. Dessa läkemedel slappnar av muskelfibrerna i blåsans hals och muskelfibrer i prostata och gör det lättare att urinera. Dessa läkemedel innefattar terazosin, doxazosin, tamsulosin, alfuzosin. Effekten av att ta alfa-blockerare utvecklas snabbt. På en dag eller två kommer du att märka att urinflödet ökat, och du började urinera mindre ofta. Av biverkningarna observerades oftast retrograd ejakulation och ortostatisk hypotension.
 • Blockers av 5-alfa reduktas. Dessa läkemedel orsakar en minskning i storlek av prostata genom att förhindra hormonella förändringar som orsakar prostata tillväxt. Denna grupp av läkemedel innefattar finasterid (Proscar) och dutasterid (Avodart). Som regel ses effekten av deras mottagning bäst med mycket stora prostata storlekar. Det kan ta flera veckor eller till och med månader innan du märker en förbättring. Under mottagnings blockerare 5-alfa-reduktas, ibland visas biverkningar såsom impotens (erektil dysfunktion), minskad sexuell lust, och retrograd ejakulation.
 • Kombinerad läkemedelsbehandling. Samtidig administrering av alfa-blockerare och 5-alfa reduktashämmare ger som regel en mer uttalad effekt än vart och ett av dessa läkemedel i sig.
 • Tadalafil (Cialis). Detta läkemedel från en grupp läkemedel som kallas fosfodiesterashämmare används ofta för att behandla impotens. Men det kan också användas för att behandla prostata adenom. Tadalafil kan emellertid inte användas i kombination med alfa-blockerare. Det kan inte användas samtidigt med nitrater, till exempel nitroglycerin.

Kirurgisk behandling av godartad prostatisk hyperplasi (prostatisk adenom, BPH).

Din läkare kan rekommendera kirurgi om konservativ behandling inte är effektiv eller om du har svåra symptom. Det finns flera alternativ för kirurgisk behandling av godartad prostatahyperplasi. De har alla som mål att minska volymen av prostatakörteln och avlägsna den delen av prostatakörteln som klämmer urinröret och komplicerar urinflödet.

Beslutet om vilken typ av operation som kan väljas i ditt fall bör baseras på ett antal faktorer, inklusive prostata, svårighetsgraden av symptomen på urineringstörning, förekomst av samtidig patologi.

Varje typ av operation på prostatakörteln kan orsaka biverkningar, såväl som retrograd ejakulation, urininkontinens och erektil dysfunktion.

Standardoperationer för godartad prostatisk hyperplasi.

Transuretral resektion av prostata (TUR).
TUR är överlägset det vanligaste alternativet för kirurgisk behandling av prostata adenom, och detta är operationen som vanligtvis jämför alla andra behandlingar för BPH.

När TOUR infogar kirurgen ett särskilt instrument med optik (resektoskopet) in i urinröret och använder små skärverktyg för att avlägsna all prostatavävnaden längs urinröret och komprimera den.

TOUR vanligtvis snabbt eliminerar symptomen av tömningsfunktion och de flesta män märker mer kraftfull flöde av urin strax efter denna procedur. Men fter TOUR finns en risk för blödning och postoperativa infektionskomplikationer, och du kan behöva temporärt tsistostomichesky eller dränering kateter för att dränera urin från blåsan under en period av ca 2-3 veckor efter ingreppet.

Öppen adenomektomi.

Denna typ av operation används vanligtvis om du har en mycket stor prostatakörtel eller har problem med blåsan, till exempel stor divertikula som kräver kirurgisk behandling eller stenar i blåsan. Detta ingripande kallas öppet, eftersom kirurgen gör ett snitt i underlivet för att nå prostata.

Öppen adenomektomi är den mest effektiva behandlingen för män med godartad prostatahyperplasi med stor volym, men den har störst risk att utveckla biverkningar och komplikationer.

Minimalt invasiva kirurgiska ingrepp för godartad prostatahyperplasi.

Laseroperation för prostata adenom.

Med prostataadenom kan behandling utföras med hjälp av högeffektiva lasrar för att avlägsna proliferationen av prostatavävnad. Laseroperationer kan omedelbart återställa normal urinering och har en signifikant lägre risk att utveckla biverkningar och komplikationer än TUR i prostata. De är inte åtföljda av blödning och kan därför användas till män som tar blodförtunnande läkemedel.

Laseroperation kan utföras med olika typer av lasrar och på olika sätt.

Laserablation tillåter att eliminera kompressionen av urinröret på grund av uppvärmning och efterföljande "rynkning" av prostata vävnader som omger urinröret. Ablation kan leda till utveckling av symptom på irritation i urinvägarna efter operationen och är förknippad med behovet av att genomföra det om effekten av ett enda förfarande är otillräckligt.

vid laserförångning det finns en "förångning" av adenomvävnad med en grön laser.

Laser-enukleation i godartad prostatahyperplasi liknar öppen adenomektomi när det gäller effektivitet men åtföljs av en mycket lägre risk för komplikationer.

Rekommendationer om behandling och livsstil för godartad prostatahyperplasi (BPH).

Vissa förändringar i livsstil kan ofta hjälpa till att kontrollera symptomen på godartad prostatahyperplasi och förhindra försämring av ens tillstånd.

Jag rekommenderar följande:

 • Minska användningen av drycker på kvällen. Drick inte något för en timme innan du sover. Detta hjälper dig att undvika uppvaknande för ett besök på toaletten på natten.
 • Drick inte för mycket kaffe eller alkohol. De kan öka produktionen av urin, irritation av blåsan och orsaka försämring av symtomen på nedsatt urinering.
 • Om du tar diuretika (diuretika), tala med din läkare. Det kan vara möjligt att byta till lägre doser och ta dem bara på morgonen. Detta kommer att hjälpa till att lindra symptomen på urineringstörningar. Sluta inte med att ta diuretika utan att först rådfråga din läkare.
 • Urinera så snart du känner uppmaningen. Försök att urinera så snart du känner dig av att urinera. Långvarig väntan, innan du bestämmer dig för att urinera, kan hjälpa till att överskrida muskelskiktet på blåsväggen och orsaka en micturition handling.
 • Schema på toaletten. Försök att urinera regelbundet, ungefär en gång i fyra till sex timmar under dagen, och detta kan "träna" blåsan för att tömma med jämna mellanrum.
 • Var aktiv. Inaktion tvingar dig att hålla urin. Även en liten mängd motion kan bidra till att stagnera blod i det lilla bäckenet och minska svårighetsgraden av problem som är förknippade med en ökning av prostata.
 • Urinera, och urinera sedan igen om några minuter. Detta kallas dubbel urinering.
 • Klä dig varmt. Underkylning kan leda till en fördröjning i urinen och utseendet av nödvändiga uppmaningar att urinera.

Profylax av godartad prostatahyperplasi och örtberedningar.

Studier för att hitta alternativa metoder för behandling och förebyggande av godartad prostatahyperplasi har haft blandade resultat. Palmetto-extrakt, som är tillverkat av mogna bär av dvärgpalm, bidrar tydligen till att minska symtomen på godartad prostatahyperplasi. Studier har dock visat att växtbaserad terapi inte är effektivare än en placebo.

Några av örtberedningar, vilket kan föreslås för att minska intensiteten hos symtom på urineringstörningar vid godartad prostatahyperplasi (adenom):

 • extrakt från mogna bärbuskar Palmetto (palmetto).
 • extrakt från vissa växter innehållande beta-sitosterol.
 • olja från barken av trädet Pygeum Africanum (afrikansk plommon).
 • extrakt från pollen av ryegrass (ryegrass).
 • extrakt från roten på nätbränningen.

Om du har några frågor om indikationer och kontraindikationer för de olika metoderna för behandling av godartad prostataförstoring, deras effektivitet, komplikationer och metoder för förebyggande och behandling, undersökningen omfattning, deras kostnader för att ringa och skriva!

Alla steg, nämligen diagnosen prostata adenom, dess behandling, både konservativ och kirurgisk, uppföljning gör jag själv, personligen. Detta garanterar en hög kvalitet på diagnos och behandling, med 20 års erfarenhet och mitt personliga engagemang i alla studier och verksamheter.

Ring och skriv! Gör en tid! Jag hjälper dig gärna!

Telefon: +7 (499) 397-84-98 - receptionist

Feedback med läkaren, svar på frågor om diagnos och behandling av godartad prostatahyperplasi (prostata adenom).

Frågor har uppstått vid diagnos och behandling av godartad prostatahyperplasi (prostata adenom)?

Du kan fråga dem till mig:

 • här, genom kontaktformuläret nedan för kommentarer;
 • via e-post, genom att gå till sidan "Kontakter".

Eller ring 8 (499) 397-84-98, och boka ett möte med Dr Milenin!

Jag hjälper dig gärna! Alltid din, Dr Kuzma Milenin.

Ställ en fråga till Dr. Kuzma Milenin:

* Du behöver inte fylla i fältet "Site". Vänligen skriv din fråga i fältet "Kommentar".

 • # 1

Victor (Lördag den 17 januari 2015 10:09)

Kära doktor. Jag har en diagnos av akut urinretention, prostata adenom. En kateter sattes in i blåsan genom bukväggen i underlivet. Hur man bor med katetern, om det är nödvändigt att täcka röret. att börja urinera naturligt, ta några piller.? I framtiden föreslås en operation

Victor (Måndag 19 januari 2015 20:18)

Hälsningar till dig. Prostata 35 cm 3 Expansiva smärtor i perineum. Analysen av hunden gjordes, lika med 2, men analysen genomfördes 3 veckor efter att ha tagit blodet. Hur pålitlig är det? Och den andra säger urogologen att smärta kan bero på testosteron (tyvärr, med analysen finns det fortfarande inga antagligen fler riktningar, och en analys är förmodligen inte fördelaktig). Sanningen är att testosteronnivåer kan ge sådana symptom.? Tack. Victor

Pospelov, Petr Vasilievich (Torsdag den 22 januari 2015 19:02)

Hur kan laserkirurgi i prostata utföras och vad kostar kostnaden för denna procedur för patienter från andra städer

Läkare Kuzma Milenin (Söndag den 25 januari 2015 01:04)

Victor, hej! Oavsett om det är nödvändigt att "träna" blåsan eller inte, löses i varje enskilt fall individuellt. I absentia för att ge en optimal, lämplig för dig, är råd ganska svårt. Ibland är det möjligt att göra utan en operation. Utnämningen av alfa-blockerare och 5-alfa-reduktas blockerare kan hjälpa till att återställa urinering, men framgången med konservativ behandling med prostata adenom beror på många faktorer. Till exempel är volymen av prostatakörteln, naturen hos tillväxten av noder av godartad prostatahyperplasi, närvaron eller frånvaron av samtidig skleros hos blåsans hals, etc. Läkemedel kan användas olika, oftast en kombination av tamsulosin och dutasterid ordineras. Clamp cystostomisk dränering är endast möjlig på grund av antibiotika. Om urinering återställs är det nödvändigt på kvällen att ansluta urinmottagaren på natten och för att mäta vilken mängd urin som samtidigt tilldelas. Om urinering inte återställs inom en månad, indikeras kirurgisk behandling. Med en stor prostatavolym (mer än 50 cm3) skulle jag rekommendera intravaskulär embolisering av de prostatiska artärerna. Med en mindre volym är det föredragna alternativet för kirurgisk behandling av prostata adenom enligt min mening laserförångning av prostatakörteln.

Läkare Kuzma Milenin (Söndag den 25 januari 2015 kl 11:03)

Victor, hej! Smärtan som du beskriver är karakteristisk för en förvärring av kronisk prostatit. Ökningen i prostatavolymen (normalvolymen av prostatakörteln upp till 30 cm3) kan bero på svullnad i körteln mot bakgrund av inflammation och godartad prostatahyperplasi.

Läkare Kuzma Milenin (Söndag den 25 januari 2015 11:17)

Peter Vasilievich, hej! Laserförångning, som ett alternativ för minimalt invasiv kirurgisk behandling av godartad prostatahyperplasi, utför jag inte för närvarande. Jag kan rekommendera dig att ansöka om det i Endocrinology Research Center eller på TsKB RAS "Narrow". I de urologiska avdelningarna i dessa kliniker har jag hittat den största erfarenheten av laserförångning i prostata adenom.

Victor Alexandrovich (Tisdag den 31 mars 2015 10:50)

Käre Doktor Jag har 65 inga olycks siffror av prostatan är: 43 x 51 x 34 Volym av 39,2, 14,6 hyperplasi volym Formen är rund, klar, grov, kapseln kan spåras genom den genomsnittliga andelen inte skjuts in i lumen av urin urinblåsa, urinrör inte rasshirena.Struktura inte homogen, med förkalkningar på kantzonerna och periuretral till 2 mm med bildandet anehogennoe till 6 mm cysta? Ehogennost-smeshannaya.Semennye bubblor av måttligt dilaterade med olikformig bubbla soderzhaniem.Mochevoy -stenka förtjockas till 5,4 mm, konturerna är tydligt jämnt, formen av n avilnaya ovalnaya.Palogicheskih formationer bestäms inte vid tidpunkten för urin proverki.Vydelenie munnar spårade urinledare på båda sidor, urin rest 105 kubisk sm.Zaklyuchenie: ehopriznaki diffust fokal hyperplasi pred.zhelezy.Kista pred.zhelezy, väggförtjockning moch.puzyrya.Ostatochnaya urin i urinblåsan.
Analyser: PSA 4,2 PSA bunden-3,335, PSA-fri -0,873 mer än 15% av total PSA.
Jag föreslår operation för att avlägsna adenom, vilken metod rekommenderar du, och om det är möjligt att klara sig med medicinering, jag tar Omnic sex månader, är urinering normal, få upp på natten 2 gånger, 2 msk hypertension, ta tabletterna på tryck prestarium och ENAP.

Läkare Kuzma Milenin (Söndag, 05 april 2015 22:37)

Victor Alexandrovich, hej! Mot bakgrund av Omniks mottagning är volymen kvarvarande urin fortfarande signifikant högre än normalt. Volymen av prostatakörteln är inte så stor. I frånvaro är det svårt att råda något klart. Du kan försöka ta blockerare av 5-alfa-reduktas (finasterid, dutasterid) i kombination med Omnik eller annan alfa-blockerare. Att genomföra en kurs av antiinflammatorisk och antibakteriell behandling. Därefter övervaka i 3-6 månader varje månad med hjälp av ultraljudsvolymen av kvarvarande urin. Om det finns en positiv dynamik i form av en minskning av volymen av prostata och resterande urin, är det möjligt att operationen kommer att undvikas. Dessutom behöver du övervaka och dynamik på PSA-nivån.

Alexey (Onsdag 15 april 2015 16:10)

Hej, jag är 48 år gammal. Höjd 173 vikt 75, utan dåliga vanor. Resultat av TRUS. URINE BUBBLE: är fylld nog, storlekarna före en utseende 84 * 62 * 44 mm, volym = 119,2 ml.kub. Konturen är jämn. Väggar av 3,8 mm, utan egenskaper, inte förtjockade. Kaviteten ändras inte. Blåsans livmoderhals är bevarad, den prostata urinröret är inte förstorad. Utsläpp från urinrörsöppningarna är närvarande.
PROSTATE IRON: form-triangulär, kapsel-konserverad. Symmetri bevaras. Strukturen - icke-homogen på grund av att diffundera hyperechoic och hypoechoic regioner med otydliga konturer storlek 2-3 mm, hyperechoic formationer dimensionera 2-3 mm, med akustisk skugga (ed.kaltsinaty periuretral) hypoechoic strukturer i övergångszonerna med skarpa, mjuka konturer, vn.struktura homogen, storleken på höger 9 * 10mm, vänster 10 * 11mm.
Med CDC parenkym normovaskularisering.
Mått: tvärgående - 45 mm, fram-bak - 34 mm, längsgående - 34 mm.
Volymen av prostatakörteln är 27,1 ml kub.
Volymen av återstående urin är 5 ml Cu.
Seminala vesiklar tjocklek 10,0 mm, symmetrisk, struktur homogen. Med CDC, normovaskularisering.
Slutsats: Echoes av hyperplasi av prostata, diffusa strukturförändringar i prostatakörteln. Calciumsalter av prostata.

Läkare Kuzma Milenin (Tisdag 21 april 2015 17:40)

Alexey hej! Slutsats Jag har studerat ultraljud. Jag tycker att det är för tidigt att prata om godartad prostatahyperplasi eller adenom i ditt fall. Det finns initiala ultraljuds tecken på godartad hyperplasi i form av knutbildning i övergångszonen, men prostatakörtelns volym ligger inom det normala området. Det finns ingen kvarvarande urin. Utan undersökning, analys av klagomål och data om anamnese, dvs. utan att rådfråga, för att ge dig några specifika rekommendationer, tycker jag det är svårt. Kanske, i din situation kan du begränsa dig själv till att ta växtberedningar av 5-alfa-reduktashämmare.

Nikolay (07/04/2016) (Torsdag 07 april 2016 02:59)

Hallå Jag är 65 år gammal. Har överlämnat PSA 8,4. På USA: en blåskontur lika med volymen 125,3 m. Concrements visualiseras inte. Volumetriska formationer visualiseras inte. Återstående urin: nej.
Prostata: konturer - jämn, Mått: 5,1 cm, anteroposterior 4,7 cm, övre-nedre 3,9 cm. V, cm ^ 3: 48,9.
Ehostruktura: differentiering sparade bruten förhållande hyperplastisk vävnad hos den centrala zonen av bildandet fler 4,6 * 3,7 * 3,0sm med fasthållningskanalerna komprimerar likformigt de perifera förändringar i båda loberna i gränszonerna visualiseras cystisk bildning 0,5cm d, 0, 8cm d (cysta ductus ejaculatorius), seminal pyzyrki inte visualiseras. Slutsats: Echokardiogram av BPH.
Samtidigt har jag högt blodtryck, gikt. Vad kan du rekommendera?

Läkare Kuzma Milenin (Måndag den 23 maj 2016 21:41)

Hej Nikolay! Jag kan råda dig att göra en tid och gå till en urolog. PSA du har ökat, du behöver förstå.

Alexander (Lördag den 7 januari 2017)

Hej doktor Kuzma Milenin!
Jag är 66 år gammal. BPH diagnostiseras för flera år sedan. Den sista undersökningen var i december 2016. Prostatvolymen är ca 50 cm3, PSA är 2,0. Den sista behandlingen av läkemedelsterapi (ca 5 månader - Avodart + Doxazosin) slutfördes i maj 2016. Jag är orolig för att vanligt förekommer urinering - ungefär varje timme, ibland kan det bli vanligare. På natten besöker jag toaletten 1 - högst 2 gånger. Återstående urin med ultraljud - ca 18 cm3. Min urolog kan inte omformulera någonting för mig. Växtbaserade preparat, som döms av läkares åsikter - är ineffektiva. Kan du rekommendera ett effektivt läkemedel för att minska urineringstiden?
Tacksam på förhand för svaret. Alexander.

Läkare Kuzma Milenin (Söndag, 05 februari 2017 20:47)

Alexander, hej! I frånvaro är det svårt att ge några specifika rekommendationer. Jag skulle rekommendera att fortsätta att ta Avodart som läkemedel minskar prostatavolym i benign hyperplasi på lång sikt (6 månader eller mer) i kombination med Betmigoy eller Vezomni.