Huvud
Massage

Inflammation av prostata: symtom och behandling

Inflammation av prostatakörteln är den vanligaste urologiska sjukdomen i världen. Symtom på prostatit kan förekomma hos män redan när de når sexuell mognad. Om man ignorerar problemet, lämnar sjukdomen oåterkalleliga spår: fibrotiska förändringar, stenar i prostata, efterföljande exacerbationer.

Varför prostata kallas "andra hjärtat"

Prostatakörteln ligger på botten av blåsan. Genom den passerar en del av urinröret. Körteln producerar prostatajuice. Det später ut den seminala vätskan, är ett näringsmedium för spermatozoa, säkerställer deras rörlighet. Hemligheten är cirka 30% av spermierna.
Prostata muskelfibrer är ansvariga för att frigöra spermierna i rätt riktning och stänger urinröret under utlösning. Om prostata blir inflammerad förändras spermakvaliteten, reproduktionsstörningar uppstår. I ett försummat fall leder sjukdomen till infertilitet.
I prostatakörteln hos män produceras sekretoriska immunglobuliner. De minskar risken för inflammation i blåsan, njurarna, testiklarna, spermatkabeln. Det beror på prostata cystit hos män finns 10 gånger mindre ofta än hos kvinnor.

Former och symtom på prostatainflammation

Bakteriell prostatit skiljer mellan akut och kronisk. Symtom är två olika sjukdomar i inflammerad prostata. De orsakas av infektioner som kommer från utsidan, genom blod eller lymf. I akut bakterieform, symptom på prostatit:

 • hög temperatur;
 • skarpa smärtor ovanför pubis, i ändtarmen;
 • färgförändring av urin.

Vid akut bakteriell prostatit föreskrivs antibiotikabehandling. En viss effekt uppnås med intravenös administrering av läkemedel för den andra eller tredje dagen. Behandlingsförloppet når från 10 dagar till 4 veckor. Allvarliga komplikationer av akut bakteriell prostatit kan vara: blodinfektion, utseendet av purulenta lesioner i prostatakörteln. I sådana fall kan kirurgisk ingrepp inte undvikas.
Kronisk bakteriell prostatit är farlig på grund av svagt uttryckta tecken. Följande symtom på prostatit bör varnas:

 • dra smärta av medelintensitet i perineum, skrotum;
 • försämring av orgasmens kvalitet;
 • Kramper i underlivet
 • låg temperatur;
 • smärta och försämring vid urinering.

Symtom på inflammation i prostata innefattar frånvaron på morgonen av erektion, en försvagning av sexuell lust, ett deprimerat psykologiskt tillstånd.
Trög prostatit har ofta en dold karaktär, exacerbation ersätts av remission. En liknande klinisk bild har en kronisk inflammation i prostata i en icke-bakteriell form, som oftast förekommer. Som ett resultat av analysen detekteras ingen patogen. Förmodligen kan långsam inflammation orsaka förändringar och störningar i körtelns vävnader. Sjukdomen kräver en längre behandling upp till flera månader.

Metoder för diagnos och orsaker till inflammation i prostata

För att förstå hur man behandlar prostata måste man få en tydlig bild av sjukdomen och korrekt diagnostisera. Utöver undersökningen utför specialister ett antal aktiviteter.

 1. Rektalt undersökning kommer att möjliggöra att sondra körteln genom ändtarmen, avslöja tecken på förändringar i körtelns konfiguration, utvidgning, puffiness. Studien är effektiv för att diagnostisera sjukdomar som prostata tuberkulos, adenom, prostatit, prostatacancer.
 2. Analysen av urin och blod kommer att visa en ökning av antalet leukocyter, närvaron av ett infektiöst medel.
 3. För att identifiera patogener utförs en bakteriekultur av urin och utsöndring av prostata.
 4. Ultraljudet hjälper till att undersöka körteln, utesluta sjukdomar som adenom, tuberkulos av prostata.
 5. Om det behövs kommer en mer noggrann diagnos att hjälpa till att sätta tomografidator och magnetisk resonansbildsbehandling.

Efter diagnosen är etablerad, är det nödvändigt att eliminera orsakerna till inflammation i prostata, att genomgå en behandling.
Icke-bakteriell kronisk inflammation i prostata kännetecknas av olika faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen.

 1. Brist på fysisk aktivitet, stillasittande arbete, nedtryckt rytm av sexuellt liv framkallar stagnerande fenomen i prostata. Ofta kallas sjukdomen för kontorsarbetare.
 2. För män som arbetar under den kalla årstiden på gatan, för fans av extrema vintersport är hypotermi den faktor som utlöser inflammatorisk process.
 3. Åldersrelaterade förändringar i körtelvävnaden orsakar inflammation av prostata och adenom hos män.

För bakterieformen är de främsta orsakerna till inflammation i prostata foci av infektion i kroppen. En kraftfull impuls ges av sexuellt överförbara sjukdomar. Klamydia, mikroplasma, trichomonader, gonokocker påverkar det genitourära systemet och orsakar inflammation i prostata. Av icke-sexuella infektioner är den vanligaste E. coli. Kroniska inflammationer av ENT-organ (tonsillit, bronkit), låg immunitet hos män, försvagad av stress och dåliga vanor, är en bördig bakgrund för sjukdomsutvecklingen.
Inflammation av prostata adenom är en felaktig term. Prostatit och adenom är två olika sjukdomar. I fallet med hyperplasi (adenom) celler prolifererar, komprimerar järnet urinröret. Det finns tecken på hur man bestämmer närvaron av adenom:

 • På natten går en man två gånger i toaletten;
 • under urineringstiden finns det svårigheter och fördröjning;
 • det finns en känsla av resterande urin.

I dessa fall behövs ett samråd med urologen och rekommendationer, hur man kontrollerar om utbildning är godartad.

Effektiva metoder för behandling av inflammation i prostata

Den effektiva behandlingen av inflammation i prostatakörteln beror på vilken typ av prostatit sjukdomen är. Paketet med åtgärder omfattar:

 • medicinska preparat (antibakteriella, immunostimulerande, analgetiska, antiinflammatoriska);
 • diet;
 • lokal behandling.

Konservativ behandling (tabletter) hjälper till att snabbt avlägsna symptom på inflammation i prostata, förbättrar livskvaliteten signifikant. För att välja rätt antibiotikum behöver du veta vilka patogener som orsakade sjukdomen. Behandlingssyndromet behandlas inte med antibiotika, även om det har alla symptom på prostatit. I detta fall används ett narkosmedel.
När inflammation i prostata rekommenderas diet, som utesluter fet kött, kryddig mat, alkoholhaltiga drycker. Dieten bör innehålla:

 • färska och termiskt bearbetade tomater (de är rik på lykopen och betakaroten);
 • torsklever (innehåller omega-3-syror för förebyggande av cancer);
 • grovt bröd och surt mjölkprodukter (för en sund tarm).

Lokal behandling av inflammation innefattar prostata massage, gymnastik, vattenprocedurer, akupunktur, mikroclyster, medicinska ljus etc. Massage i prostata med inflammation har många kontraindikationer (infektionssjukdomar, stenar i blåsan). Förfarandet eliminerar stagnation av venöst blod, återställer kanalernas patency, ökar effekten av läkemedel. Utmärkt fysioterapiprocedurer: exponering för ett magnetfält, ultraljud, pulserande strömmar, olika typer av strålning har visat sig vid behandling av inflammation och prostata adenom.

Prophylax av sjukdomar i prostata

Den internationella föreningen för urologer rekommenderar starkt att män som är äldre än 40 år en gång om året genomgår en undersökning för att i rätt tid undersöka tecknen på prostatasjukdom. För detta är det nödvändigt även i frånvaro av prostata symptom och erfarenhet av behandling av sjukdomen:

 • att besöka en specialist
 • gör ultraljud av njurarna och könsorganen;
 • att klara den allmänna eller gemensamma analysen av urin.

Detta kommer att göra det möjligt för oss att upptäcka prostatit, adenom, prostata tuberkulos och andra sjukdomar i tid, för att bota dem i de inledande stadierna. Inflammation av prostatakörteln kallas civilisationssjukdom eller ett sätt att leva. Förhindra att det kommer att hjälpa träna. Speciellt effektiv i prostatit är sport som ökar blodcirkulationen i bäckenområdet. Det här är simning, intensiv gång, skridskoåkning och skidåkning. De hjälper till att undvika stagnerande fenomen i lymf och blodcirkulation.
Enkla övningar som enkelt kan utföras hemma: enkla ben, knep, "cykel", lyfter bäckenet i ett benäget läge hjälper. I kosten bör fettmat, animaliska fetter och alkohol undvikas. Inte bara stark, men också öl - en dryck som har en toxisk effekt på genitourinärsystemet och prostatakörteln. För människors hälsa borde du äta pumpa frön, honung med valnötter.
Under kallperioden är det viktigt att undvika hypotermi, för vilken det är nödvändigt att klä och klä sig (särskilt i bäcken och perineum) i enlighet med vädret. Det är alltid lättare att förebygga ett problem än att behandla inflammation. Ökad immunitet, stressmotstånd, icke-rökare kommer att ha en fördelaktig effekt på kroppen, vilket nödvändigtvis påverkar prostatens hälsa.

Folkmedel för behandling av inflammation i prostata

Hos män ger behandling i en medicinsk institution rädsla och förlägenhet. Många föredrar att tolerera obehag och använda folkmekanismer hemma. Läkare insisterar på att denna inställning till hälsa är full av komplikationer. Långvarig inflammation i prostata kan orsaka ett hot om infertilitet hos män. Om du ignorerar problemet, kan sämre vesiklar, testiklar och Cooper körtlar bli inflammerade.
Behandling i hemmet bör genomföras tillsammans med andra aktiviteter som rekommenderas av specialister. Öka immunitet, anses vara fördelaktigt för människors blandning, bland annat honung.

 • Pumpa frön är rika på zink, användbart för prostata. De kombineras med honung (1: 2) och tas in med en tesked.
 • Lök (100 gram), honung (300 gram) och vin (0,5 liter) blandas och insisterade i en vecka. Medel för 1 msk. l. dricka på en tom mage.

Sammansättningen av läkemedel med naturliga ingredienser omfattar inte bara honung utan även andra biodlingsprodukter. Lysen med propolis, som sätts hemma, är mycket populära.
Utmärkt hjälp för att behandla inflammation i prostata-mikrocyklerna baserat på kamomill. För att ta bort smärta i lösningen tillsätt novokain (1-2%). En underbar väg att lindra inflammation i prostata är varma bad med kamille hemma. Extremt användbar för hälsa grönsaker fräscha. Juice från sparris, äppelbjörn, morötter har en positiv inverkan på kroppen med en långsam kronisk inflammatorisk process.
Inflammation av prostata behandlas effektivt genom individuella indikationer och under överinseende av en läkare. Symtom på prostatit kräver noggrann analys. Huvudvillkoren för att uppnå resultatet är patientens höga motivation, beredskap att förändra livsstilen och följa den föreskrivna kursen.

Orsaker till inflammation i prostata

Sjukdomar i prostata orsakar olika orsaker. Hos män i åldern 25-40 prostatit utvecklas oftast på grund av infektion av patogena mikroorganismer, och efter 40 år är en följd av ett felaktigt sätt zhizni.V ett sådant fall, blodcirkulationen och utflöde av prostata sekret, och sedan gick inflammation.

Biverkningar som bidrar till utvecklingen av prostatit

I regel förekommer inflammation i prostata hos män som hör till riskgrupper. De är ungbarn, kontorsarbetare, människor som tvingas arbeta med plötsliga temperaturförändringar. Deras livsform skapar alla nödvändiga förutsättningar för att skapa en patologisk process. De främsta orsakerna till utvecklingen av prostata sjukdomar är:

 • Regelbunden generell hypotermi, arbeta i kylan eller på platser där det finns starka temperaturförändringar.
 • Dålig näring, brist på vitaminer, mineraler, aminosyror och enzymer i kosten. På grund av detta stör immunförsvarets arbete, metaboliska processer i människornas kropp saktas ner.
 • Konstanta problem med avföring, förstoppning. De leder till en dysbakteri, och i sin tur - till en minskning av immuniteten. Dessutom absorberas skadliga ämnen och toxiner i tjocktarmen på grund av långvarig avföring. Allt detta har en skadlig effekt på hälsan.
 • Problem i familjen eller på jobbet, ofta stressiga situationer. På grund av dem försvagar immuniteten, nervsystemet är stört. Kroppen blir mycket mottaglig för olika infektioner.
 • Hormonella störningar, med arbete i det endokrina systemet och andra orsaker till problemet, vilket hos män minskar nivån av könshormoner (särskilt testosteron) -nivåer.
 • Missbruk av alkohol och cigaretter. Negativt påverkar kardiovaskulära och immunsystem. På grund av alkohol och nikotin förvärras artriternas elasticitet, ateroskleros och andra sjukdomar utvecklas.
 • Urin kastas in i prostata under urinering. Ett sådant fenomen bör normalt inte vara närvarande, så återflöde främjar infektion.
 • Sjukdomar i blod, blodkärl, kroniska infektioner. Till exempel obehandlad genyantrit, tonsillit, bronkit, pyelonefrit, kolit etc. Det är viktigt att identifiera och bli av med inflammation i tid, eftersom bakterier kan migrera därifrån till prostata.
 • Oregelbundet sexuellt liv, stillasittande eller stillasittande livsstil bidrar till utvecklingen av stillastående fenomen i det lilla bäckenet. Detta orsakar snart den inflammatoriska processen i prostatakörteln.

Viktigt! Alla dessa skäl bidrar till uppkomsten av sjukdomen, men inflammation i prostatan är möjlig endast i händelse av kontakt med det skadliga bakterier - svampar, virus, bakterier.

Mikroorganismer är orsaksmedlen för infektiös prostatit

I de flesta fall penetrerar infektionen prostata genom urinröret och orsakar akut eller kronisk inflammation. Hos ungdomar har sjukdomen ofta en akut kurs, men orsakar dess infektioner som överförs sexuellt. Hos män efter 40 är aseptisk eller kronisk infektiös prostatit vanligare. Oftast orsakar den inflammatoriska processen i prostata:

 • E. coli;
 • Serratia;
 • stafylokocker;
 • Pseudomonas aeruginosa;
 • enterobakterier;
 • proteus;
 • enterokock;
 • Klebsiella.

Några av dessa mikroorganismer är villkorligt patogena, det vill säga de är normalt närvarande i kroppen och skadar inte på något sätt. På grund av minskad immunitet orsakar dessa mikrober olika sjukdomar. Därför är det vid behandling av prostatit så viktigt att förstärka immunförsvaret.

Även inflammation i prostatakörteln kan orsaka ett papillomvirus, ett herpes simplexvirus eller svampar av släktet Candida. Den senare, förresten, orsakar tröst hos kvinnor och går in i kroppen genom urinröret under oskyddad samlag. Patogener är de enklaste och bakterier som orsakar sexuellt överförbara sjukdomar. Dessa inkluderar:

Trichomonas och chlamydial prostatit förekommer oftast. Skälen till deras utveckling - ett oskyddat samlag, under vilket mikroorganismer tränger in i urinröret, urinblåsan och andra organ i det genitourära systemet. Infektion uppträder vanligtvis av smärta vid urinering, utsläpp med obehaglig lukt och andra karakteristiska symptom.

Faktum! Identifiera orsaksmedlet för infektion kan endast ske genom laboratorieforskning. Analysen av urin eller prostatisk utsöndring hjälper till att kontrollera vilken mikroorganism som orsakade prostatakörtelns inflammatoriska process.

Oregelbundet intimt liv som orsak till prostatit

Enligt statistik är prostatit och andra prostata sjukdomar mycket vanligare hos ogifta män. Det här är ingen slump, eftersom de oftast har ett oregelbundet liv. Perioder av långvarig abstinens växlar med ökad sexuell aktivitet, vilket är mycket skadligt för människors hälsa.

Många källor tyder på att sjukdomen leder till frekvent onani, men det finns inga bevis för detta. I stället förklarar läkare med självförtroende att de kan leda till prostatit:

 • för ofta eller för sällsynt sex;
 • långvariga sexuella kontakter som varar flera timmar;
 • ofullständig utlösning eller avbruten samlag
 • fullständigt frånvaro av ett intimt liv.

Oskyddad sex är också mycket skadlig, eftersom de kan leda till STI-infektion. I detta fall är det också möjligt att utveckla klamydial eller trichomonasinfektion. Tyvärr kan även en hälsosam partner vara en källa till Candida-svampar, vilket också orsakar prostatit hos män.

Dåliga vanor och undernäring

Det är bevisat att skarpa, salta och feta livsmedel, starkt kaffe och te, kolsyrade och alkoholhaltiga drycker påverkar kroppen. Och olika kosttillskott och konserveringsmedel kan orsaka utvecklingen av maligna neoplasmer eller andra patologier i prostata.

Dessutom minskar skadlig mat och alkohol immunitet vilket gör att kroppen blir sårbar mot många virus och bakterier. Hos många män uppträder störningar i immunsystemet av frekventa ARVI eller andra infektioner. Under sådana förhållanden är en mycket snabb utveckling av prostatit möjlig.

Nikotin påverkar kärlen väldigt, vilket gör dem sköra och förlorar elasticitet. Som ett resultat försämras blodtillförseln till prostatakörteln, och mindre syre och näringsämnen kommer in i den.

Tillsammans skapar alla dessa faktorer tillstånd där patogena mikrober lätt multipliceras och ett inflammatoriskt fokus bildas. Korrekt näring och avslag på dåliga vanor tvärtom stärker immunförsvaret, återställer metabolismen och ökar hastigheten på många av de biokemiska reaktionerna i kroppen.

Tips! Gröna grönsaker, frukter, magert kokt kött och fisk är de bästa källorna till vitaminer, mineraler, aminosyror och enzymer. Deras användning stärker immunsystemet, så att kroppen blir mycket lättare att övervinna inflammation. Därför bör dessa livsmedel ätas så ofta som möjligt.

Sedentary livsstil

Många män är vana att gå på jobbet med bil eller med kollektivtrafik, sitta vid bordet hela dagen och ligga på soffan på kvällen. Ett sådant sätt att leva är väldigt skadligt, för att på grund av låg rörlighet bryts lymf och blödning från prostatakörteln bildas stagnerande fenomen. Senare infekterar infektionen, utvecklar kronisk prostatit, vilket uppenbaras av extremt obehagliga symptom.

En liknande situation kan undvikas om du flyttar mer, går, spelar sport, gör övningar. En daglig halvtimmevandring minskar risken för att utveckla denna obehagliga sjukdom. Mycket användbart är simning, cykling, löpning.

Grundläggande diagnostiska metoder

Innan du börjar bekämpa inflammationen i prostata hos män är det nödvändigt att ta reda på vilken mikroorganism som orsakade det. Trots allt måste behandlingen vara etiologisk, det vill säga riktad mot patogenen. Bestäm orsaken till sjukdomen kan vara på sjukhuset med hjälp av sådana diagnostiska metoder:

 • insamling av klagomål och anamnesis - gör det möjligt för läkaren att ta reda på nödvändiga detaljer: hur länge symptomen har uppstått, vad patienten ansluter dem till, vilka riskfaktorer är det?
 • fingerprovning av prostata genom ändtarmen - gör det möjligt att palpera den förstorade och smärtsamma körteln;
 • urinanalys - är nödvändig för diagnos av inflammatorisk process (det framgår av ett stort antal leukocyter), ibland i urinen visar skadliga bakterier;
 • undersökning av ett smet från urinröret - är nödvändigt för att fastställa etiologin för inflammation i prostatakörteln, hjälper till att identifiera klamydia, trichomonader eller andra mikroorganismer;
 • studie av prostats utsöndring - det erhålls efter en fingermassage, det visar ofta bakterier;
 • ultraljudsdiagnostik - denna undersökning visar förstorad och inflammerad körtel, visualiserar också stenar, abscesser eller andra patologiska formationer i prostata.

Faktum! För att diagnostisera och förskriva behandlingen har endast läkaren rätt efter undersökning och en fullständig undersökning. Självadministrering av antibiotika kommer inte att ge den förväntade effekten, eftersom drogerna kanske inte fungerar eller ens skadar mycket.

Etiologisk och symptomatisk behandling

För att eliminera inflammatorisk process måste du först och främst ta reda på vilken mikroorganism det kallas. För dessa ändamål är en bakteriologisk (även en kulturell) metod lämplig. Det gör det inte bara möjligt att identifiera patogenen, men också för att bestämma dess känslighet mot antibiotika. Således väljs den mest effektiva antibakteriella terapin.

Om prostatit hos män orsakas av svampar, ordineras antifungala medel (nystatin, flukonazol, ketokonazol). I fallet med en virusinfektion anges antivirala läkemedel såväl som immunmodulatorer. Statistiken visar emellertid att i de flesta fall (cirka 90%) är den infektiösa prostatit bakteriell. Följaktligen behandlas det med antibiotika.

Mycket viktigt är rätt sätt att leva och näring, rökstopp, motorsystem, regelbundet sexliv. För att normalisera processen med urinering, ordineras läkare ofta alfa-blockerare. Fytopreparationer och fysioterapeutiska förfaranden är ganska effektiva.

Finger- eller hårdmassage i prostata är en integrerad del av den komplexa behandlingen av kronisk prostatit. Förfarandet förbättrar blodcirkulationen i körteln, utflödet av den prostatiska sekretionen, venöst blod och lymf. Tack vare detta finns det en stabil och lång period av eftergift. Massageen är emellertid kategoriskt kontraindicerad vid akut inflammation.

Symtom på inflammation i prostata: symtom och behandling

Inflammation av prostata (prostatit) är ett problem som varje tredje man i åldern 25-60 år står inför. Sjukdomen kan botas. Men om den inflammatoriska processen har blivit kronisk, är det mycket svårare att bota.

Det finns många faktorer, på grund av vilka prostatakörteln kan bli inflammerad. De främsta orsakerna är STD, hypotermi, dåliga vanor, fetma, försvagat immunförsvar.

Du kan konservativt undertrycka inflammatoriska processer i prostata. För detta måste du ta vissa mediciner, träna, äta bra, delta i prostata massage sessioner. I undantagsfall, med inflammation i prostata, föreskrivs kirurgiska ingrepp.

Typer av prostatit

Prostatit är en sjukdom där prostata körs upp. Inflammatorisk process leder till ödem och nedsatt funktionalitet i bukspottkörteln. Sjukdomen är farlig eftersom den är kronisk och kan bestå länge i latent form.

Det finns 7 typer av prostatit på grund av förekomsten - infektiös, bakteriell, svamp, stillastående, hormon-dystrofisk, allergisk, vegetativ. Också i en separat kategori ingår läkare som asymmetrisk prostatit (det är sällsynt). De vanligaste är bakteriella och kongestiva typer av sjukdomar.

Sjukdomen kan vara akut eller kronisk. Det finns tre perioder av prostatit - aktiv inflammation, latent inflammation och remission. Bakteriella / svampiga / infektiösa typer av prostatit delas också in längs infektionsvägen. Så det finns en urinrör, hematogen och lymfogen vägen.

Fortfarande en prostatit dela upp varaktighet och lokalisering av ett inflammatoriskt centrum. Det finns tre typer:

 1. Utrullning. Inriktningen av inflammation är liten.
 2. Follikulär. Patogena processer påverkar 1-2 delar av prostata.
 3. Parenkymal. Inflammerad en eller båda prostatakörteln. Dessutom störs excretionskanalerna hos organsvällningen och utflödet av prostatajuice.

Svårighetsgraden av symtomen kommer att bero på typen av prostatit.

Orsaker till inflammatoriska processer

Orsaken till bakteriell / infektiös / svampig typ av prostatit är penetrering av patogena mikroorganismer i glandulärorganet. Provoke inflammatoriska processer som kan Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococci, Kochs pinne, streptokocker.

Även humant papillomvirus, klamydia, mykoplasma, trichomonas kan bli orsakerna till sjukdomen. Svampform av prostatit blir vanligtvis en följd av penetration av bukspottkörtelsvamparna i Candida-familjen eller mögliga svampar.

Den icke-bakteriella formen av prostatit kan provoceras:

 • En kränkning av blodflödet i det lilla bäckenet. Om blodet cirkulerar dåligt sväller prostata och blodkärlen träffas. Med stillastående prostatit kan lymfkörteln i ljummen också bli inflammerad.
 • Hormonala störningar. För mänens hälsa är en testosteronbrist, ett överskott av prolaktin och östradiol, liksom en överdriven mängd dihydrotestosteron i blodplasman farlig.
 • Hypotermi.
 • Med nedsatt immunförsvar.
 • Dåliga vanor. Glandulärorganet påverkas kraftigt av alkoholhaltiga drycker, cigaretter och narkotiska ämnen.
 • Kroniska sjukdomar i det genitourinära systemet - cystit, uretrit, pyelonefrit, etc.
 • Skador på organen i det lilla bäckenet.
 • Sedentary sätt att leva. Hypodinami leder till en störning av blodflödet i det lilla bäckenet, vilket ökar sannolikheten för att utveckla inflammatoriska processer.
 • Oregelbundet sexliv, frekvent onani.
 • Unhealthy diet och förekomsten av överdriven kroppsvikt.

Också predisponera för utveckling av prostatit är skadliga arbetsförhållanden och dålig ekologi.

Symtom på inflammation i prostata

Vad är symtomen på prostatainflammation hos män? Symtomen kan variera. Här kommer allt också att bero på den bakomliggande orsaken till den inflammatoriska processen i det lilla bäckenet. Till exempel har bakteriell, svamp och infektiös prostatit en mer uttalad symptomatologi.

Typiskt, behandling av akut bakteriell / infektiös / svamp prostatit hos män observerade tecken på förgiftning - ökad kroppstemperatur, aptitlöshet, det finns en feber, trötthet, värk i kroppen.

Även bakterier, infektioner och svampar framkallar utseendet av slemhinnor, purulent eller curdled urladdning ur urinröret. Tilldelningar kan vara feta i naturen, separerade från urinröret under urinering.

Det finns generella symptom på prostatainflammation, som är:

 1. Smärta i perineal regionen. De kan "ge" i testiklarna, nedre delen av ryggen, penis och coccyx. Smärta sensioner tenderar att öka under samlag och urinering.
 2. Klåda, brinner och gnuggar i urinröret vid urinering. Dessa symtom uppträder ofta med svampinfektiös eller bakteriell prostatit.
 3. Minskad sexuell lust.
 4. Brott mot styrka. Om den inflammatoriska processen i prostata inte undertrycks i tid kan erektil dysfunktion utvecklas.
 5. För tidig utlösning, eller vice versa - ingen utlösning.
 6. Minskade orgasm.
 7. Läckage av urin.

Om du har ovanstående symtom ska du omedelbart kontakta urologen.

Diagnos av sjukdomen

Prostatit behandlas av en urolog. Inledningsvis undersöker läkaren patientens historia. Då genomförs en muntlig undersökning. Läkaren anger när det förekommer tecken på vilka händelser som föregår detta, om det fanns hos mannen ZPPP, med vad patientens arbete är kopplat till, om patienten utför ett högkvalitativt sexuellt liv.

Då utförs en fysisk undersökning av prostata. Läkaren sätter in ett finger i analaöppningen och sondrar i kirtlet. I inflammatoriska processer är prostata edematös och förstorad i storlek. Om palperade kan patienten klaga på obehag och smärta.

Obligatoriska möten är:

 • Blodtest för PSA. Det behövs för att utesluta möjligheten att utveckla adenom eller prostatacancer.
 • Allmän, bakteriologisk och cytologisk analys av urin.
 • Ta ett smet från urinröret.
 • Analys av utsöndringen av prostata.
 • Forskning genom PCR. Det ordineras för misstänkta hemliga sexuella infektioner.
 • Sperma.
 • TRUSY prostata.
 • Uroflowmetry.
 • MRI av prostata.
 • CT i bäckenorganen.

Baserat på resultaten, görs en slutlig diagnos och en individuell behandlingsregimen väljs.

Metoder för behandling

Konservativ terapi

Varje man måste veta vilken inflammation av prostata symptom och behandling för män. Symtomatologin diskuterades ovan, så låt oss överväga behandlingen mer detaljerat. I regel behandlas inflammationen i prostata konservativt, det vill säga med hjälp av läkemedel, kost och sjukgymnastik.

Principen för terapi är vald baserat på orsaken till sjukdomen. Att skjuta upp besök till läkaren och passage av medicinska åtgärder är inte nödvändigt, eftersom prostatit kan bli ett kroniskt problem. När sjukdomen blir kronisk blir det ännu svårare att bekämpa det.

Allmänna principer för terapi:

 1. Användningen av antibiotika. De utses under perioden för förvärring av den inflammatoriska processen. Vanligtvis är azitromycin, ceftriaxon, amoxilav, augmentin, amikacin, ofloxacin, norfloxacin förskrivna.
 2. Användning av alfa-1-adrenoblockerare. Läkemedelsnivån dysursjukdomar, förbättra urinflödet, förhindra akut urinretention. De bästa drogerna i denna grupp är Omnik, Omiks, Ranoprost, Tamex, Adenorm, Dalphaz, Tamsulozin, Urorec.
 3. Syftet med bioregulatoriska peptider. Dessa medel behövs för att normalisera erektionen, återställa normalt blodflöde i litet bäcken, förhindra stillastående processer, stimulera reparativa processer i bukspottkörteln. Vitaprost, Samprost, Uroprost och Prostatilen är erkända som effektiva.
 4. Användningen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (diklofenak, ibuprofen), kramplösande (No-spa, papaverin, Baralgin), muskelavslappnande (Mydocalm, Tolperil). Dessa läkemedel ordineras som alternativ, det vill säga endast om det finns ett behov. Vanligtvis används dessa mediciner när prostatit åtföljs av outhärdlig smärta och spasmer.
 5. Användning av fytopreparationer. Typiskt utnämnd Prostanorm, Prostamed, Prostopinum, Prostamol Uno. Hjälp öka effekten och öka effektiviteten hos konservativ terapi. Du kan ta både för medicinska och förebyggande ändamål.
 6. Överensstämmelse med kost. Menyn ska innehålla mer grönsaker, dietsoppa, kryddor, frukter, bär, kött, fisk, fisk och skaldjur, jästa mjölkprodukter. Från rostade, feta och halvfabrikat är det bättre att vägra.
 7. Överensstämmelse med HLS. Avslaget på rökning, narkotiska ämnen och alkohol visas.
 8. Göra sport. Lämplig yoga, simning, spelsport, löpning, stavgång. Också det kommer inte att skada att gå mer i frisk luft.
 9. Normalisera dagens regim, överbrygga inte, sova 7-8 timmar om dagen.

Dessutom är det möjligt att använda traditionella behandlingsmetoder (i samförstånd med den behandlande läkaren).

Operativ behandling

Ibland hjälper läkemedelsbehandling inte till eller dess effekt är otillräcklig. I detta fall kan patienten tilldelas operation. Som regel används operationen med den beräknade formen av prostatit, när stenar förekommer i prostata.

Också indikationer för kirurgisk manipulation är phlegmon och abscess i prostatakörteln, misstänkt prostatacancer, godartad prostatahyperplasi. Fortfarande för kirurgi utesluter sig ofta i närvaro av en hematuri (förekomst av blodproppar i urinen).

Vilka operationer som kan tilldelas visas i tabellen.

Inflammation av prostata och dess symtom

Det andra hjärtat av en man

För att förstå varför inflammation av prostata och vad dess symptom är, är det nödvändigt att förstå människans anatomi. Prostata eller prostatakörteln är organet av en exklusivt manlig kropp. Det är körteln i den rörformiga alveolära strukturen, som ligger under blåsan och täcker urinrörets del.

Prostatan är ett androgenberoende organ. Det innebär att tillväxten och funktionerna beror på antalet manliga könshormoner.

Prostatens storlek beror på åldern. Tillväxten slutar järn till 18 år, när den når ca 2,5-4 cm i längd och en bredd av ca 2 cm i tjocklek och vikt 16-20 g i storlek och form, liknar det tillplattad mellanbrun. Det är intressant att i en nyfödd prostata väger 20 gånger mindre än hos en vuxen man, och dess huvudsakliga tillväxt börjar under puberteten, det vill säga efter 10 år.

Före denna ålder består det mest av muskler, och med pubertets början börjar klyvvävnad att utvecklas, som senare utför de grundläggande funktionerna.

Vad är prostatakörteln för?

Prostatakörteln är det viktigaste organet för det manliga reproduktionssystemet.

Därför är dess huvudsakliga funktion utvecklingen av en hemlighet eller, som det också kallas prostatajuice.

Hemligheten fungerar som ett näringsmedium för normal vital aktivitet hos spermier och grunden för sin normala motoraktivitet är cirka 30% av spermierna.

Den har en ganska komplex komposition, som innefattar salter, enzymer, cellulära element och proteiner. Och även en kemisk substans spermin, som är ansvarig för den karakteristiska lukten av ejakulat.

Även i prostas normala hemlighet innehåller lipoidkorn, på grund av vilka spermierna har en viss vitaktig färg och vita blodkroppar i en liten mängd. Antalet leukocyter mer än 10 i synfältet samtidigt som antalet lipoidkorn minskas är ett tydligt tecken på inflammation i prostata.

En annan funktion av prostatakörteln är användningen av muskelfibrer. De utför utstötning av spermier och överlappning i urinröret under utlösning för att förhindra att urin blandas med spermier. Detta är viktigt eftersom syrligheten i spermier och urin är annorlunda och spermierna som har bra rörlighet i ejakulatets alkaliska miljö förlorar det och dör i den sura miljön i urinen.

Vem är i riskzonen?

Läkare identifierar 2 huvudorsaker till inflammation i prostatakörteln. Den första av dessa är en infektion i genitourinary systemet. Orsaksmedlen för sådana infektioner innefattar: mykoplasma, klamydia, gonokocker, gardnereller, trichomonader och svampar. Den andra orsaken är stagnation av blod i ett litet bäcken, vilket förekommer för en massa anledningar. Läkare identifierade ett antal faktorer som inkluderar män som riskerar att utveckla prostata-inflammation:

 • kroniska, obehandlade urinvägsinfektioner (STD, cystit, pyelonefrit - leder till en minskning av lokal immunitet);
 • kroniska infektioner i kroppen, inte relaterade till genitourinary systemet (tonsillit, karies - leda till en minskning av den totala immuniteten);
 • hormonella misslyckanden;
 • dåliga vanor (rökning, alkohol);
 • stillasittande arbete;
 • brist på regelbunden fysisk aktivitet
 • stressiga situationer
 • signifikant hypotermi
 • brott mot sexuella funktioner
 • oregelbundet sexliv;
 • förstoppning.

Hur manifesterar sjukdomen sig?

Symptom på inflammation i prostata beror direkt på dess form.

Akut form - akut smärta

Akut prostatit går aldrig obemärkt, eftersom det börjar plötsligt och omedelbart manifesteras som smärtsamma förnimmelser. Smärta kan lokaliseras i perineum, i underlivet, i penis, skärsår under avföring och / eller urinering.

Förutom smärta vid urinering brinner, gnuggar, försenar eller omvänt en ökning av trängsel. Det finns en känsla av tyngd i perineum, förstoppning, feber, frossa, aptitlöshet, törst.

Trög kronisk

I flera år kan prostatit i kronisk form inte orsaka några besvär för mannen. Men förr eller senare, om det finns flera riskfaktorer från ovanstående, kommer sjukdomen att visa sig ett antal obehagliga känslor.

Kronisk prostatit kännetecknas av tre grupper av symtom, totalt mer än 100 i olika kombinationer.

 1. Smärta. Inte mycket uttalad smärta kan förekomma i perineum, pungen, nedre delen av buken, penis, nedre delen av ryggen och korsbenet, rektum, ibland i benen (särskilt prostata innervation).
 2. Sexuella störningar. Minskar önskan är ofta förknippad med smärta under eller efter samlag. Tidig utlösning, nedsättning av erektion, radering av känslor noteras ganska ofta. Mindre ofta finns det en försening i utlösning, även vid långvarigt samlag. Infertilitet är också ett symptom på prostatit.
 3. Dysuriska fenomen. Dessa inkluderar smärta som brinner med urinering, manifesteras på olika sätt - under hela processen eller bara i början / slutet. Micturition kan vara frekvent, särskilt på natten (nocturia), är svårt, och det kan vara en tröghet i denna process.

diagnostik

Mängden information om prostatit beror på den ökande förekomsten av sjukdomen runt om i världen. Urologer är överens om statistiska data som visar att en tredjedel av världens manliga befolkning i åldern 31-49 år lider av inflammation i prostatakörteln.

Hos män äldre än 50 år finns det samtidig inflammation i körteln och närvaron av prostata adenom.

Diagnos av den akuta formen av prostatit är vanligtvis baserad på insamling av klagomål och inspektion. Rektalt undersökning åtföljs av skarp smärta, svullnad och utvidgning av körteln observeras. Antalet leukocyter i urin och blod ökar. Vid behov kompletterar studier (ultraljud, MR, CT).

Den bakteriella formen av kronisk inflammation i prostata kan fortsätta med raderade symptom eller alls asymptomatiskt. Innan behandlingen behandlas, måste läkaren diagnostisera patogenen, för vilken bakteriologisk urinkultur och utsöndring av prostata utförs. Med mikroskopisk undersökning av hemligheten ökar antalet leukocyter.

En icke-bakteriell form av kronisk prostatit observeras hos 90% av patienterna. Huvudkriteriet för att ställa en sådan diagnos är avsaknaden av en bakteriell patogen vid sådd av ejakulat eller urin. Dessutom uppmärksammas smärtsamma manifestationer av patienten under en period av inte mindre än 3 månader.

Behandlingen av prostata beror direkt på den jämförande diagnosen av prostatit med andra sjukdomar i denna kropp. Dessa inkluderar godartad hyperplasi, abscess, cancer eller tuberkulos av prostata. Ryggsmärta, buken kräver differentialdiagnos med gastrointestinala sjukdomar, njure och osteokondros. För denna uppgift finns laboratorieundersökningar, röntgenbilder, MR, CT, endoskopi, urografi.

Traditionella behandlingsmetoder

Behandling av inflammation i prostatakörteln ordineras av läkaren baserat på sjukdomsformen, liksom symtomen och varaktigheten av deras manifestationer.

Antiinflammatoriska läkemedel med akut prostatit i kombination med antibiotika, kost och mild behandling ger snabba resultat och garanterar en fullständig botemedel mot sjukdomen. Antibakteriell terapi väljs efter bakteriologisk inokulering av urin och sperma, och valet av läkemedlet beror på patogenen. Lokal behandling innefattar rutiner för tvättning av urinröret med hjälp av blåsor.

För att en gång för alla glömma bort akut prostatit måste du strikt följa behandlingsschemat, den diet som ordineras av läkaren. Och inte heller att glömma riskfaktorerna som orsakar den kroniska formen av sjukdomen.

Kronisk icke-bakteriell form av prostatit behandlas också med antibiotika. Valet av ett läkemedel beror på den exakta definitionen av infektions orsakssamband. Ett sätt att behandla denna form av inflammation är behovet av antibiotikabehandling under lång tid (från 4 veckor).

Effekten av kursen beror på en tydlig efterlevnad av patientens medgivande, såväl som från den föreskrivna dosen, vilket bör vara dubbelt så mycket som den minsta undertryckande koncentrationen av ämnet med avseende på det specifika orsakssystemet.

Långvarig antibiotikabehandling åtföljs ofta av biverkningar som svampinfektion, allergiska reaktioner, dysbakterier. Eftersom parallellt, föreskrivna antihistamin droger, antifungal action, samt eubiotics för att återställa tarmmikroflora. Även vid val av läkemedel beaktas obligatoriska sjukdomar som högt blodtryck, njursvikt etc. med nödvändighet.

Kronisk icke-bakteriell prostatit förekommer oftast och dess behandling är konstruerad enligt följande schema:

Antibakteriell terapi. Trots frånvaron av patogener vid såning ger användningen av antibiotika uthålliga indikatorer på förbättring hos män med kronisk bäckensmärksyndrom. Den första kursen varar 10-14 dagar och kan med positiva effekter förlängas upp till 5 veckor.

Alfa-blockerare. Denna grupp av läkemedel är mycket effektiv för att eliminera dysursfenomen hos patienter.

Nonsteroidala antiinflammatoriska suppositorier och tabletter ger en bestående smärtstillande effekt även vid icke-inflammatorisk prostatit. Men användningen av dessa läkemedel borde inte vara lång på grund av frekventa biverkningar.

Förberedelser för immunkorrigering. Immunmodulatorer stimulerar processerna för regenerering av prostata.

Hormonbehandling. Antiandrogena läkemedel reglerar balansen mellan hormoner och minskar intensiteten i den inflammatoriska processen.

Prostata hos män: tecken på inflammation, diagnos och behandling. Adenom av prostata

Prostata hos män är oftast mottagliga för alla sorters sjukdomar och inflammationer. Om du ignorerar symptomen och inte behandlar prostata sjukdomar, kan konsekvenserna för det starkare könet vara väldigt sorgligt.

Prostata och dess funktioner i kroppen

Prostatakörteln är ett organ hos män som ligger i bäckenområdet. Den främsta uppgiften för prostata är produktionen av ejakulat (hemlighet, som matar spermier). Det håller också urin och reglerar processen för normal urinering. Orgelet liknar ett trapezium i utseende och valnöt i storlek.

Prostatakörteln har tre huvudfunktioner:

 1. Sekretorisk - stimulering av hemligheter som deltar i befruktning. Denna funktion beror på hormon testosteron, som produceras av det endokrina systemet.
 2. Mot urinretention på grund av muskelvävnaden som bildar sfinkteren.
 3. Barriär. Prostatakörteln ger en hemlighet som inte tillåter infektioner från urinröret att tränga in i andra organ.

Inflammation av prostata hos män kan orsaka allvarliga, irreversibla sjukdomar och sexuella störningar (impotens, brist på erektion). Därför ska du omedelbart söka hjälp av en läkare för eventuella symtom, smärta och ansvarsfrihet.

Sjukdomar i prostata

Många ungdomar tror att prostatit och andra sjukdomar hos manliga organ är mycket gamla. De flesta unga män misstänker inte ens var prostata hos män är! Brist på kunskap inom detta område är den främsta orsaken till alla kroniska sjukdomar.

I vår tid är män i fertil ålder de mest utsatta för alla typer av inflammationer och könsorganssjukdomar. Det finns flera skäl till detta:

 • Slumpmässigt sex utan skydd.
 • Infektioner av könsorganen (klamydia, trichomoniasis, gonorré, svampar).
 • Hormonala misslyckanden, sjukdomar i det endokrina systemet.
 • Ärftlighet.

Bland prostatakörlens sjukdomar är följande.

 1. Prostatit är en inflammation i prostata.
 2. Vesikulit är en komplikation av prostatit, som kännetecknas av inflammation av de partiella vesiklarna.
 3. Prostata adenom är en godartad formation på prostatakörteln.
 4. Cancer är en malign bildning.
 5. Sarkom i prostata är en typ av tumör som uppträder oftare hos unga män (50% är barn under 10 år, 25% är personer 10-30 år).
 6. Stenar av prostata. De bildas som en följd av nedsatt njurfunktion.
 7. Fibrosis är ett brott mot urinering.
 8. Abscess av prostatakörteln - purulenta processer, komplikation av obehandlade infektioner.
 9. Tuberkulos av prostata. Det orsakas av bakterien Koch, som, som vi vet, påverkar inte bara lungorna.

Endast namnen på dessa sjukdomar kan redan ge upphov till terror! Sjukdomar i prostata hos män är tyvärr inte ovanligt idag. Kanske beror det på ekologin, liksom den moderna ungdoms livsstil. Hur som helst, någon sjukdom, för att undvika komplikationer, bör behandlas. Prostatit är inget undantag!

Inflammation av prostata hos män: symptom

Prostatit är en av de mest kända urologiska sjukdomarna bland representanter för en stark hälsa av befolkningen. Det kännetecknas av följande symtom.

 1. Klipp smärta i underlivet under urinering.
 2. Smärta i perineum, i pungen.
 3. Förstärkt erektion.
 4. Ett kort samlag.
 5. Brist på spontan erektion på morgonen.

Symptomens "uppsättning" beror på formen av sjukdomen i prostatakörteln.

 1. Akut prostatit. Orsakad av patogena bakterier - E. coli, Klebsiella, enterokocker, enterobakterier och stafylokocker, som fyller tarmmikrofloran. Kommer genom en rektum i en prostata, kan de orsaka inflammation.
 2. Kronisk bakteriell prostatit. Den främsta orsaken - samma patogena bakterier, liksom sexuellt överförbara infektioner - gonorré, klamydia, trichomoniasis. Symtom på kronisk sjukdom kan ofta vara frånvarande eller mild.
 3. Kronisk icke-bakteriell prostatit. Den vanligaste formen. Visas som en följd av inflammation i det lilla bäckens organ, liksom med dålig ärftlighet.
 4. Asymptomatisk (asymptomatisk) kronisk form, där prostata också lider. Hos män är behandling av denna form ofta inte nödvändig. Förhindrande är emellertid inte ett problem, eftersom prostatacancer inte heller har några symtom. Därför, om en person är sjuk med detta formulär, är det nödvändigt att donera blod varje år till oncomarkers. Dessutom uppmuntras periodiska besök hos en specialist och uppförandet av ultraljudsdisposition. Detta är det enda sättet att förhindra de negativa effekterna av prostatit.

Adenom av prostata

Adenom är en sjukdom i prostatakörteln, som kännetecknas av godartade former och spridning av knölar som komprimerar blåsan. Som ett resultat är processen att avlägsna urin från kroppen störd. Detta är inte en cancer, men de avancerade stadierna av adenom kan bli förutsättningar för tumörbildning.

Huvud tecken på prostata adenom - män följer svårigheter och smärta när du besöker toaletten. Blåsan är full och urinering kan inte utföras.

Pinsamt urin bör vara den första anledningen att ringa till en läkare. Adenom i prostatakörteln utvecklas i tre steg.

 1. Kompenserad - urinering snabb och svår, urinflödet är svagt och trögt.
 2. Subkompenserad - till tidigare symtom läggs en konstant känsla av tyngd i blåsan, ofullständig tömning. Njurarna arbetar.
 3. Dekompenserad - fullständig frånvaro av muskelton i urinväggen. Resultatet är ett paradoxalt fenomen - en komplett blås som inte kan tömmas.

Adenom, eller som det kallas - godartad prostatahyperplasi, refererar till de sjukdomar som fortskrider långsamt. Ofta uppmärksammar de första symptomen på män inte bara och går till sjukhuset bara när det blir mycket svårt att urinera.

Orsaker och symptom på adenom

Prostataadenom är förstoringen av prostatakörteln som ett resultat av den patologiska proliferationen av parauretralkörtlarna. Denna sjukdom utvecklas ofta hos män som är över femtio (60% av fallen). Den främsta orsaken är en minskning av nivån hos könshormoner genom åren.

Det händer också att sjukdomen attackerar företrädare för ett starkt tillstånd i livets huvud (30-40 år). Det kan bero på en felaktig livsstil, svåra arbetsförhållanden, missbruk av alkohol och nikotin. Forskare kan inte upprätta en exakt samband.

Tidig diagnos och behandling av inflammation i prostata ger mannen alla chanser till ett hälsosamt och uppfyllande liv.

Så när prostata ökar kan symtomen hos män vara enligt följande:

 • En svag stråle på grund av nedsatt urinutflöde.
 • Hyppig uppmaning att gå på toaletten, särskilt på natten.
 • Störning i muskeltonen i blåsan.
 • Urinering kräver lite ansträngning från en man.
 • Strålen är släckt, ibland avbruten under processen.
 • Känsla av tyngd och ofullständig tömning.
 • Urininkontinens med plötsliga rörelser (skratt, hosta).
 • I blåsan, på grund av kränkningar av njurarna, bildas stenar.

Inflammation av prostata hos män har inte alltid symtom. Som ett resultat försämras sjukdomen och går i ett försummat stadium. Det kan finnas psykiska störningar, apati, irritation. En man lider av en fullständig nedgång i blåsans funktioner. Tömning sker inte, och om det gör det är det sällan i form av droppar. Det sista skedet av njursvikt utvecklas. Om du inte hjälper patienten vid denna tidpunkt kan han dö.

Bättre, naturligtvis, att inte ta din kropp till en sådan stat. Sjukdom i prostata hos män ska behandlas med utseendet av de allra första symptomen och tecknen.

Diagnos och behandling av "manliga" sjukdomar

Som redan nämnts ovan finns det flera typer av sjukdomar i prostatakörteln. Var och en av dem har sina egna utvecklingsfunktioner och symtom. Anledningen till behandlingen och den detaljerade diagnosen bör vara:

 • Smärta i underlivet, tillbaka.
 • Svår urinering tillsammans med blödning och smärta.
 • Sexuella störningar - smärtsamt samlag, för tidig utlösning, brist på erektion.

Självklart är det inte alla inflammatoriska tecken på prostata hos män. Emellertid är utseendet på ett enda symptom redan dåligt.

Följande diagnostiska metoder hjälper till att diagnostisera och bestämma behandlingsmetoden.

 1. Laboratorieundersökning av prostats utsöndring.
 2. Bakteriologisk såning - för att identifiera sexuella infektioner, som ofta är den främsta orsaken till inflammation.
 3. PCR-analys för att upptäcka venerala sjukdomar.
 4. Analys av PSA (prostataspecifikt antigen, som produceras av prostatakörteln). Med hjälp av denna metod för forskning kan inflammatoriska processer i prostata, såväl som cancer, detekteras.
 5. Uroflowmetry är en egenskap hos urinströmmen.
 6. Ultraljudsundersökning av bäckenorganen.
 7. Magnetic resonance imaging, som låter dig få en tredimensionell bild av prostatakörteln.
 8. Datortomografi är en metod för strålningsdiagnos, som i princip liknar en röntgen.
 9. Biopsi - tar prostatavävnad för vidare studier. Analysen utförs med hjälp av en tunn nål genom ändtarmen, urinröret eller perinen. Lokalbedövning eller anestesi hjälper till att ta bort smärta under proceduren. En biopsi ordineras först efter PSA.
 10. Allmän analys av blod, urin.
 11. Palpation är palpation av orgeln.

Efter en så stor leverans av alla analyser kan diagnosen göras mest noggrant. Än att behandla en prostata hos män (mer exakt - dess eller hennes inflammation) beror på ett stadium och sjukdomsformen.

Oftast, med inflammation i prostata och prostata adenom i stadium I, är antibiotikabehandling ordinerad i kombination med antiinflammatoriska läkemedel. Oumbärlig vid behandling av probiotika, som behövs för att återställa hälsosam tarmflora, liksom alfa-blockerare - läkemedel för att slappna av i musklerna. Gynnsam effekt på kroppen har fysioterapi, som består i att uppvärma prostatan med elektriska vibrationer eller med hjälp av speciella enheter som introduceras genom ändtarmen.

Prostata adenom II, III grader behandlas huvudsakligen kirurgiskt. Medicin i detta fall är helt enkelt maktlös.

Operationen är transuretral. Genom urinröret införs en enhet (resektion), vilken avlägsnar prostatakörtelns proliferationsvävnad. Denna behandlingsmetod är mindre traumatisk för patienten och kännetecknas av ett fåtal möjliga komplikationer.

Operationen utförs också med metoden för prostatektomi. Efter det är det ofta komplikationer, därför används det mindre ofta.

Hur som helst, någon sjukdom i prostatakörteln bör inte sättas till ett kritiskt tillstånd. Det är mycket lättare och mindre smärtsamt att behandla inflammation i samband med antibiotika, snarare än kirurgi. Ingen vet vad rehabilitering kan vara.

Komplikationer av prostatit

Prostata hos män är ett viktigt organ som ger ett starkt och normalt liv för det starkare könet. Inflammation av prostatakörteln är ett ganska vanligt fenomen. Om du inte gör tidig diagnos och behandling av denna kropp kommer följderna att bli väldigt ledsen.

Beroende på vilken form av prostatit som utvecklas hos män är komplikationerna olika.

 1. Konsekvenserna av akut prostatit (bakteriell) - en abscess (purulent lesion). Symtom är feber och feber. Ödem i körteln leder till fullständigt upphörande av urinering. I framtiden kan en abscess leda till blodinfektion.
 2. Konsekvenserna av kronisk prostatit (bakteriell) - minskad sexuell lust, smärtsam utlösning, svår erektion. Också sjukdomen är orsaken till vesikulit, orchitis (inflammation i testiklarna), epididymit.
 3. Konsekvenserna av icke-bakteriell prostatit leder till impotens. Du kan lägga ett kors på ett helt sexuellt liv.
 4. Konsekvenserna av asymptomatisk prostatit är cancer. Asymptomatisk inflammation i prostatakörteln, som ibland varar i flera år, kan utvecklas till en tumör. Diagnos av cancer i första etappen är svår. För förebyggande av "manliga" sjukdomar är det därför lämpligt att donera blod årligen för PSA.

Varje form av prostatit i avsaknad av snabb intervention kan leda till:

 • skleros av prostata;
 • bildning av stenar i blåsan;
 • infertilitet;
 • bildandet av cystor, adenom.

Det är därför det är så viktigt att övervaka din hälsa och, i det minsta obehag, att konsultera en läkare.

Komplikationer av prostata adenom

Adenom i prostatakörteln är en av de vanligaste sjukdomarna hos män i avancerad ålder (90% av patienterna är personer som är över 80). Hela risken för sjukdom består i komplikationer.

 1. Urinvägsinfektioner - cystit, pyelonefrit, uretrit, prostatit. Inflammationer är förknippade med stagnation av urin, vilket är en gynnsam bakgrund för reproduktion av bakterier.
 2. Skarp och smärtsam retention av urin. Det kan uppstå med alkoholmissbruk eller som en reaktion på mediciner (även efter operation).
 3. Bildandet av stenar i blåsan. All skuld - Stagnation av urin.
 4. Njurinsufficiens. Visas när avancerade stadier av adenom, kan orsaka patientens död.
 5. Hematuri är blod i urinen.

För att undvika komplikationer av sjukdomen är det nödvändigt att vända sig till specialister i tid och att ge behandling för sjukdomen.

I de första stadierna av sjukdomen appliceras kurser av antibiotika. I den andra och tredje behandlingen utförs kirurgiskt. Det bör noteras att operationen har konsekvenser:

 • blödning;
 • infektiösa och inflammatoriska processer;
 • försämring av kvaliteten på sexuellt liv.

Biverkningar är tillfälliga och efter fullständig återhämtning försvinna.

Prostatacancer

Prostata hos män inflames lika ofta som äggstockarna hos kvinnor. Av alla typer av cancer är det vanligaste hos medlemmar i det starkare könet prostatacancer. Tumör observeras hos 10% av patienterna, dessutom finns det tendenser i tillväxten.

Det är svårt att exakt ange orsakerna till tumörbildning. De vanligaste är män som har en förutsättning för cancer (det fanns fall av sjukdomen i familjen). Förekomsten av en tumör kan också vara långvariga inflammatoriska processer kvar obevakad.

Riskgruppen består av personer som röker, missbrukar alkohol; män över femtio år; liksom de som arbetar hårt eller arbetar med skadliga toxiner.

Hela risken för prostatacancer är att sjukdomen inte manifesterar sig. Patienter behandlas med klagomål redan vid metastasering, när behandlingen blir ineffektiv. Det enda som förblir är stödjande terapi.

Därför rekommenderar läkare att regelbundet ta ett blodprov av PSA. Detta är det enda sättet att diagnostisera för tidiga förändringar i prostatakörtelns vävnader.

Metoder för behandling av cancer

 1. Prostatektomi - kirurgi. Det är möjligt i frånvaro av metastaser till andra organ, och även om det inte finns några lesioner av lymfkörtlarna.
 2. Strålbehandling - behandling av en tumör genom strålningsexponering. Strålning skadar cancerceller, som ett resultat av vilket de dör. En av de olika bestrålningstyperna är brachyterapi - införandet av en strålkälla direkt i tumören. Biverkningar med sådan behandling är mindre märkbara.
 3. Kryoterapi - bekämpar tumören genom låga temperaturer. Applicera metoden med små tumörstorlekar.
 4. Hormon. Det används ofta i kombination med kemoterapi när prostata hos män inte är mottaglig för andra typer av behandling. Det är som en extrem åtgärd.
 5. Kemoterapi. Effekt på tumören med hjälp av kemoterapi. Metoden används både oberoende och i kombination med andra. Har många biverkningar. Eftersom droger påverkar inte bara tumörcellerna utan också de friska cellerna i alla organ.

Prophylax av sjukdomar i prostata

Det bästa förebyggandet av inte bara prostata sjukdomar utan också andra sjukdomar är en hälsosam livsstil.

Gynnsamma åtgärder görs av:

 • Korrekt och balanserad näring.
 • Fysiska övningar, sport - springa, simma, gå.
 • Förberedelser och förfaranden som stärker immuniteten.
 • Regelbundet sexliv.
 • Avslag från dåliga vanor.
 • Det är omöjligt att överkyla kroppen.

"Prostata hos män, symptom, behandling" - ett ämne som är relevant för de flesta medlemmarna i det starkare könet. Kanske, om du följer förebyggande åtgärder mot denna sjukdom, kommer antalet patienter att minska avsevärt.