Huvud
Strömförsörjning

Urinrörets struktur och funktion hos män och kvinnor

Med urinröret eller på ett professionellt språk - en urinrör är ett rör som tjänar till att släppa urin från blåsan. Urinröret i kvinnliga och manliga halvor är väldigt annorlunda. På grund av skillnaderna i urinrörets struktur är den kvinnliga delen av befolkningen mer mottaglig för olika sjukdomar än hanen. En viktig roll i urinrörets normala funktion i båda könen är den mikroflora som finns i den. Mikroorganismerna som uppbär kvinnlig och manlig urinrör skiljer sig också från varandra.

Anatomi och funktion hos urinröret

Urinkanalen hos män och kvinnor liknar ett mjukt elastiskt rör, vars väggar är representerade av 3 lager: det yttre bindemedlet, det muskulösa (mittskiktet) och slemhinnan. Den manliga urinröret utför inte bara urinfunktionen, utan tjänar också till att frigöra manfröet.

Urinrörets längd är mellan 18 och 25 cm (beroende på varje persons personliga egenskaper). Urinröret i hanhalvan kan delas upp i 2 delar: fram och bak, som representeras av 3 divisioner:

 1. prostatisk - Den har en längd på ca 3 cm. Den innehåller tubulär för utstötning av spermier och 2 kanaler (prostata och för avdragande av sperma).
 2. membranös - har en längd på ca 2 cm. Den sträcker sig genom det urogenitala membranet, som har en muskelsfinkter.
 3. svamp - anses vara den längsta delen av urinröret och har en längd på ca 20 cm. I svampdelen finns kanaler av bulbouretralkörtlar (många små kanaler).

Urinvägskanalen hos män härstammar från urinväskan och passerar sedan smidigt in i prostataområdet. Slutar med urinröret i könsorganets huvud, varifrån urin och ejaculatorisk vätska (spermier) släpps.

Du kan också titta på en video om urinröret.

Anatomi och funktioner hos kvinnliga urinröret

Urinröret är ordnat på följande sätt:

 1. Kvinnans urinrör är mycket kortare än hanen, inte mer än 5 cm lång och ca 1,8 cm bred.
 2. Urinröret hos kvinnor rusar framåt, passerar bredvid vaginans elastiska vägg och skönhetsbenet.
 3. I slutet av urinröret, precis under klitoris, är dess yttre öppning.
 4. Inuti urinröret finns det ett slemhinnor som har utseendet av veck (längsgående). På grund av dessa vikningar ser urinrörets lumen mindre ut.
 5. På grund av bindväv som består av olika kärl, vener och speciella elastiska trådar, bildas en blockeringspåse, som kan stänga kanalens kanal.

Urethra tjänar bara en kvinna för urin från kroppen. Det uppfyller inte andra funktioner. På grund av den korta och breda urinröret, som ligger nära anus och vagina, är kvinnor mer mottagliga för olika infektioner i de urogenitala organen.

För att titta på det urogenitala systemet hos kvinnor kan du titta på den här videon.

Mikroflora i urinröret

Vid tidpunkten för en persons födelse kommer olika mikroorganismer in i huden på huden, som sedan tränger in i kroppen och sätter sig på inre organ och deras slemhinnor.

Mikrober är fixerade på slemhinnorna, eftersom de inte kan spridas vidare (de förhindras av organismer och urins inre hemlighet). Dessutom ger det cilierade epitelet ytterligare skydd mot bakterier. De mikrober som har kvar på slemhinnorna är en medfödd mikroflora i kroppen.

kvinnor på urinrörets slemhinnor finns det många fler mikroorganismer än män:

 1. I urinröret hos det svagare könet dominerar laktobaciller och bifidobakterier övervägande, vilket utsöndrar syra och därigenom bildar en sur miljö i kroppen.
 2. Om dessa bakterier av någon anledning blir otillräckliga förändras den sura miljön till alkaliska, vilket resulterar i inflammatoriska processer.
 3. När kvinnokroppen växer upp ersätts den användbara mikrofloran med kocker.

I manlig urinrör lever:

 1. Staphylococci och streptokocker, corynebakterier.
 2. Hos män är den normala mikrofloran oförändrad under hela livet.
 3. Sammansättningen av mikrofloran kan förändras från frekventa förändringar hos sexpartner, så farliga mikroorganismer kan tränga in i människokroppen, vilket kan orsaka allvarliga sjukdomar.
 4. Normalt finns det också en närvaro i urinröret av Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Neisseria.
 5. I små mängder kan det finnas ureaplasmer, klamydier, svampar av släktet Candida, Mycoplasma.

Sjukdomar hos kvinnor och män

Processen för utsöndring av urin hos en frisk person är smärtfri, utan att orsaka några besvär. Om den patogena mikrofloran tränger in i urinröret - utvecklar den inflammatoriska processen, och urinutskiljningshandlingen börjar åtföljas av smärta, brännande, klåda och andra obehagliga symptom.

Inflammatoriska processer i urinröret kan vara:

 1. specifik. Beträffande de sjukdomar som erhölls genom sexuell kontakt (klamydia, trichomoniasis, gonorré, mykoplasmos, ureaplasmos.
 2. Ospecifik. Den andra kan hänföras till de sjukdomar som uppstod på grund av den stora (patogena) reproduktionen av streptokocker, svampar, stafylokocker och E. coli.

Den vanligaste orsaken till infektion i könsorganet är en minskning av kroppens skyddsfunktioner, enbart om mänsklig immunitet. Dessutom påverkas sannolikheten för bildandet av inflammatoriska processer av sådana orsaker:

 • hypotermi;
 • urolitiasis;
 • trauma i de urogenitala organen;
 • obalanserad näring
 • stark fysisk belastning av kroppen
 • inflammatoriska processer som förekommer i kroniska former;
 • frekvent urinretention
 • ohälsovillkor under medicinska manipuleringar (smärtbehandling, kateterplacering).

uretrit

Inflammation i urinröret kallas uretrit. Sjukdomen kan ha flera typer:

 1. Sharp. Det uppstår som ett resultat av intag i kroppen av sådana patogener som trichomonas och gonokocker. I sällsynta fall kan orsaken till akut uritrit kallas ett trauma eller en kemisk stimulans som har fallit i urinröret.
 2. Kronisk. Också bildad som ett resultat av penetrering av patogena mikroorganismer (gonokocker eller Trichomonas), ibland kan det inträffa efter en födelseskada eller om urinröret skadas under samlag.
 3. Granular. Den vanligaste typen av uretrit. Det bildas som en följd av inflammatoriska processer som förekommer i könsorganen.
 4. Senil. Oftast lider de av menopausala kvinnor. Orsakerna till uretrit är hormonella förändringar som uppträder i en kvinnas kropp.
 5. Premenstruella. Förekommer före menstruationens början och orsakas av ett plötsligt hopp i hormoner i kroppen.
 6. allergisk. Kan störa en person som är benägen för allergiska reaktioner mot vissa läkemedel eller livsmedelsprodukter.

polyper

De anses vara en godartad formgivning som utvecklas på urinrörets slemhinnor. De kan uppstå med hormonell obalans, kronisk infektiös inflammation, tarmsjukdom:

 • Urinrörets cancer

En sällsynt sjukdom i urinröret, det är huvudsakligen utsatt för den kvinnliga delen av befolkningen. Det bildar sig i vilken del av urinröret som helst, men oftast påverkar kraken det yttre utloppet i urinröret, som ligger nära vulva.

 • Urinrörsbrott

Det observeras huvudsakligen hos män. Förekommer på grund av en penisskada (fraktur, blåmärken). Urinrörets ruptur är helt eller delvis. Med en fullständig bristning kan urinen inte självständigt lämna hankroppen, vilket leder till allvarliga komplikationer.

Tecken på sjukdom

Beroende på sjukdomspatogenens och inkubationsperioden kan de första tecknen uppstå efter några dagar eller månader. Patienten känner smärta i processen med urinering, stark rezi, klåda. Sårhet kan spridas inte bara till underlivet och pubic regionen, utan också att ge tillbaka eller lägre rygg.

Karakteristiska symptom på urinrörets inflammation är:

 • frekvent och smärtsam urinering
 • vidhäftning av urinröret (särskilt på morgonen);
 • blandningen av blod i urinen;
 • purulent urladdning ur urinröret;
 • generell svaghet
 • rodnad av vulva, där urinröret börjar (hos kvinnor).

Infektiös process sträcker sig så småningom till hela slemhinnan kanal och kan så småningom gå till andra organ. Symtomen kommer bara att bli ljusare. Om du inte slåss inflammation, finns det risk för att få allvarliga komplikationer :. För män - en inflammation i testiklarna eller prostata, för kvinnor - cystit, pyelonefrit, etc. Obehandlad inflammation kan orsaka infertilitet hos både kvinnor och män.

behandling

För framgångsrik behandling av inflammatorisk process i urinröret är det nödvändigt att fastställa exakt orsaken till sjukdomen:

 1. Behandlingen av antibiotikabehandling kan ta ungefär en vecka.
 2. Förutom antibiotika kan patienten behöva smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel, uroantiseptika.
 3. Det rekommenderas att ta vitamin mineral komplex och immunmodulatorer.
 4. Om en polyp finns i urinröret, kan behandlingen endast vara kirurgisk.
 5. Om orsaken till urinvägspatologin var kondylomar - tillämpa kryoterapimetoden och i framtiden leda en hälsosam livsstil.
 6. Kräftande tumörer i urinröret behandlas med strålning och kirurgiska ingrepp. Med en ofullständig rubbning i urinröret är det ibland tillräckligt att ta en antibiotikabehandling och en tid att observera sängstöd.
 7. Med en fullständig paus kan kateterisering krävas för att avlägsna urin, såväl som kirurgisk ingrepp.

rekommendationer

För att undvika inflammatoriska processer i urinröret måste du följa enkla regler:

 1. Eftersom det mesta av urinröret orsakas av promiskuitet, måste du ha en permanent avföring som inte har hälsoproblem. Annars är det nödvändigt att använda skyddsmetoder, såsom kondom.
 2. Det är viktigt att övervaka könsorganens personliga hygien. Efter samlag måste du urinera, eftersom urin hjälper till att tvätta ut bakterier från urinröret.
 3. Personen ska också ta hand om sin hälsa: Överkyl inte, töm hela blåsan i tid, ät ordentligt, drick mycket vatten och örtte.

När du utför någon medicinsk manipulation i urinröret (skrapa, utsmältning, kateterisering) måste du följa hygienkraven. Därför är det viktigt att lita på endast en erfaren specialist, annars kan du få skador på urinröret. Dessutom är det nödvändigt att identifiera och behandla olika sjukdomar som kan bilda inflammatoriska processer i urinröret i tid.

Vart är kvinnliga fotografier

Uretrit är oftast klassificerad i gonokock och icke-gonokock uretrit. Utgången i urinröret i en kvinna ligger mellan klitoris och ingången till slidan och passerar från urinhålets inre hål till den yttre.

Urinrörets väg är gömd i tjockleken på bäckens vävnader och har därmed inte rörligheten hos hanen. En förträngning är vid urinrörets inre öppning, den andra - vid urinrörets passage genom urogenitalt membran, den tredje - vid urinrörets yttre öppning.

Detta är ett rakt rör, som ligger framför skeden och öppnar på vagina av vagina, vars struktur liknar den membranösa delen av urinröret hos män. Till skillnad från masculine är kvinnlig ejakulation inte en permanent slutförande av den aktiva fasen av samlag och är inte erfaren av alla kvinnor. Urethra hos män och kvinnor kan ha sjukdom och skada, i kombination med de omgivande vävnaderna i både urin och reproduktionssystemet.

Var är urinröret hos kvinnor och dess struktur

Urinröret eller på annat sätt urinröret är urinorgans organ i form av ett rör genom vilket urin utsöndras ur blåsan. Urinrörets längd hos kvinnor är mycket mindre än hos män.

I en frisk vuxen kvinna är urinrörets mikroflora representerad huvudsakligen av laktobaciller, liksom av epidermala och saprofytiska stafylokocker. I kvinnlig urinrör kan bifidobakterier (upp till 10%) och peptostreptokocker (upp till 5%) vara närvarande. Denna uppsättning mikroorganismer kallas också Doderlein-floran.

Vanligtvis kombineras urinrör, som sker i akut form, med endokervicit och kolpit. Denna sjukdom behandlas med kemoterapi och antibiotika, liksom infusion av medicinska lösningar i urinröret. Med urinrörets prolapse, vilket är ett utsprång av slemhinnan utåt. Hos kvinnor förekommer denna sjukdom oftast i åldern och kan kombineras med att vagina utelämnas.

Uretrit hos kvinnor: symptom, behandling och förebyggande av sjukdom

Med paraurethral cystor som representerar en vätskefylld körtel som ligger nära den yttre urinröret och ser ut utskjutning av den främre slidväggen. En kvinna kanske inte känner att hennes urinrör har blivit inflammerad, eftersom på ett ställe är både reproduktionssystemet och urinvägarna koncentrerade. Hur urskiljar ur annan kvinnlig inflammation särskiljas - betrakta symtomen på sjukdomen.

Urinvägarna

Uretrit - inflammation i urinröret, åtföljt av bränning, smärta eller skärning med urinering. Urolitiasis bolezn.Postoyanno resulterande kristallerna kan isoleras i njuren med urin, vilket därigenom orsakar en mängd olika skador i urinröret och orsakar symptom av uretrit.

Det bör noteras att kvinnor har en kortare urinrör som främjar svagare uppenbarelser av urinrit än män. I vissa fall kan uretrit vara asymptomatisk eller med mindre symtom, vilket ofta kvinnor inte uppmärksammar särskilt. I de flesta fall, hos kvinnor, kan symtomen inte visas alls, vilket signifikant minskar risken för detektering av urinrit och dess behandling. Nästan alla arter kan delas upp i 2 kategorier: infektiös uretrit och inte smittsam.

Denna form av uritrit är kanske den mest intressanta och mindre studerade. I de flesta fall är behandling av urinrit hos kvinnor begränsad till en kurs av antibiotika, som aktivt bekämpar orsakssambandet till sjukdomen som hittades vid sådd. Uretrit kommer att återkomma tills infektionen i urinröret av vissa mikroorganismer från vagina slutar.

Med långvarig behandling och inflammation i urinröret lider immuniteten hos hela organismen som helhet och urinrörets väggar ofta. Har tillgripit denna metod eftersom de tror att de komplexa former av kronisk uretrit manifest förändringar i slemhinnor i urinröret, som är oåterkallelig. Viktigt! Fördjupningsfaktorer för uretrit finns i varje kvinnas liv med varierande frekvens.

Urindelen har en längd av 0,5 till 1,5 cm och varierar beroende på blåsans fullhet. Den membranösa delen av urinröret är smal och har en längd av 1 till 2 cm och ligger i en djup perinealpåse. Denna böj är formad vid förbindelsen mellan den membranösa delen av urinröret från topp till botten i det cavernous delen, är det nedåtböjd och innesluter den nedre blygdbenssammanfogningen, dess konkavitet vänd uppåt och anteriort.

Diametern av lumen i manureuretran har olika storlekar överallt. Utvidgning av urinröret delar är också närvarande, nämligen - i prostatan och den lökformade delen av urinröret, samt vid utloppet från urinröret - vid dess öppning. Innerveringen av hanururet är afferent och efferent sympatisk.

Symptom på inflammation i urinröret

Kvinnliga urinröret är mycket kortare än den manliga, har en längd på 4,8 till 5,1 cm. Detta beror på strukturen hos de yttre genitalia hos män och kvinnor. Den vanligaste sjukdomen i urinröret är uretrit.

Andra mest uppenbara symptom på uretrit är urladdning ur urinröret. Med detta är det ofta svårt att diagnostisera urinröret hos kvinnor och följaktligen förekomsten av infektion, eftersom kvinnor kanske inte har utsöndringar, dock kan dysuria symptom uppstå. Diagnos av uretrit är att upptäcka tecken på inflammation vid undersökning av urinrörets yttre bländare samt urogenitala organ.

Uretrit hos kvinnor, oberoende av flödet av sjukdomen (akut och kronisk), är en inflammatorisk process som påverkar slemhinnan i urinröret. I en man är urinröret mycket längre, har flera fysiologiska kurvor och förträngningar, så den inflammatoriska processen kan nästan fritt utvecklas.

Den vanligaste varianten av specifika urinrör hos kvinnor och män kvarstår inflammation i urinrörets slemhinnor på grund av gonorré. Kriteriet för behandlingens framgång är normaliseringen av statliga och laboratorieindikatorer (bacussis-smet från urinhinnan). Uretrit hos män Uretrit är en sjukdom som orsakar inflammation i urinröret, genom vilket urin utsöndras ur människokroppen. Cystitis hos kvinnor Cystit är en inflammation i blåsan som orsakas av mikrober, bakterier och virus.

Urinrörets inflammation kallas annars urinrör och uppenbarar sig hos kvinnor med obehag, brinnande och nedskärningar i urinröret. Den kvinnliga urinröret utför funktioner för evakuering av urin från blåsan. Konventionellt har det manliga urinröret tre delar: prostata (även känd som prostatahyperplasi), membranösa och spongy (andra namn - den kavernösa och svampiga).

Varför gör urinröret ont?

Uttagskanalen hos kvinnor har en ganska komplex struktur, som otvetydigt kan förstås av en läkare. Att förstå denna fråga till det rättvisa könet är förstås inte värt det. Men omedelbart svara på problemet, om det fick sig att känna, är det nödvändigt. Organismen förlåter inte likgiltighet för sig själv och vid ett bekvämt tillfälle återbetalas för fullständig uppenbarelse.

Vad är urinröret?

Kärnan är hos kvinnan ett elastiskt rör som ger en obegränsad passage av urin utåt. Till skillnad från män, hos kvinnor är det här röret ibland bredare och kortare. Den yttre öppningen av urinröret slutar vid vagina, så en primär gynekolog kan utföra en primär undersökning av urinröret direkt under undersökningen.

Direkt nära kanalen är en bindväv som väsentligt tjocknar till botten. I sin tur består urinväggen av två membran: muskel och slemhinna.

Muskeln är ett lager av släta muskler och elastiska fibrer, medan slemhinnan är ett epitel som har flera lager. Liksom alla andra är kvinnans urinvägar mottagliga för ett stort antal sjukdomar, som det rättvisa könet inte kan urskilja genast. Ofta är sjukdomen i urinröret nära sammanflätade med sjukdomar i reproduktionssystemet. Behandling i det här fallet måste gå komplicerat, men först måste kvinnan förstå vad som händer i hennes kropp.

Om du känner minst en av dem, ska du omedelbart registrera dig för en tid med en läkare. Annars kan situationen förvärva katastrofala proportioner, och en gång en harmlös sjukdom utvecklas snabbt till en kronisk. Sålunda kan bland de vanligaste sjukdomarna hos kvinnliga urinvägar identifieras:

 • uretrit eller inflammation i urinröret;
 • trikomonasinfektion;
 • urogenitalt candidiasis;
 • gonorré;
 • cystit.

Naturligtvis är någon sjukdom i urinröret hos kvinnor obehaglig och kommer att ge ägaren ett stort obehag.

Men i början är situationen okritisk. Det är bara viktigt att välja rätt behandling och inte avvika från det till slutet av kursen.

Och i det här fallet kommer inte ett positivt resultat att ta lång tid.

Vad ingår behandlingen?

Varje behandling av urinrörsjukdomar syftar till att återställa sin normala funktion och eliminera obehagliga känslor.

I vissa fall, för att en kvinna ska känna sig lättad, är det tillräckligt att lindra inflammationen, det händer ibland att antibakteriell terapi kommer att krävas. I vilket fall som helst kommer drogerna att göra sitt jobb, och för en tid kommer kvinnan att glömma det problem som har fallit på henne.

En sjukdom som cystit kan dock lätt återvända. För att förhindra ett sådant fenomen är det nödvändigt att genomföra ett antal förebyggande åtgärder.

I synnerhet är kvinnor som har problem med genitourinärsystemet strängt förbjudna från hypotermi. Och det spelar ingen roll hur det uppnåddes: genom att simma i det kalla havet eller en lång stående vid ett stopp på vintern. Under påverkan av ogynnsamma faktorer aktiveras problemet när som helst på året.

Hjälp till att hantera sjukdomen kommer att hjälpa och en balanserad kost, där det inte finns någon plats för mat med för uttalad akut, salt eller sur smak. Att ignorera denna punkt kan lätt leda till en förvärring, vilket får sig att känna sig efter varje intag av felaktig mat.

Oförståeligt samlag kan också bli en katalysator för uppkomsten av kvinnors lidande med sjukdomar i urinvägarna. Partnern ska väljas medvetet, inte glömma om preventivmedel.

Urolithiasis är en ganska vanlig faktor som framkallar permanenta inflammatoriska processer i det urogenitala systemet. Saken är att stenarna, som gradvis bryts ner, är uppdelade i kristaller, som, som lämnar kanalerna, lätt kan traumatisera dem. Som ett resultat - bestående smärta och en stor sannolikhet för infektion. Enbart komplex behandling av det primära problemet kan dock hjälpa till här.

Minskningen av immunitetsaktivitet, särskilt under vårsäsongen, är ganska vanligt och provocerar utseendet på många problem. Kroppen vid denna tid bör noggrant bibehållas av alla typer av vitaminkomplex. Självklart finns det många sjukdomar i moderna förhållanden, men någon kvinna kan behärska konsten att konfrontera dem. Det är viktigt att lyssna på din kropp och lägga det i god tid.

Urinrör (urinrör)

urinröret eller urinröret människa är en rörformig kropp - den kanal som leder från urinblåsan till utsidan (genom penis till urinrörsöppningen hos män och till den yttre urinrörsöppningen hos kvinnor, vilket är placerat över vagina) och tjänar för avlägsnande av urin från urinblåsan, samt spermier utstötning ( endast hos män).

Mäns urinrör

Urethra hos män är i längd från 18 till 22 cm och är indelad i den bakre urinröret och den främre urinröret. Den bakre urinröret sträcker sig från den inre öppningen till penisens cavernösa kropp, den främre urinröret är distal. Konventionellt har det manliga urinröret tre delar: prostata (även känd som prostatahyperplasi), membranösa och spongy (andra namn - den kavernösa och svampiga). Urindelen har en längd av 0,5 till 1,5 cm och varierar beroende på blåsans fullhet. Denna del av urinröret korsar flera körtlar och har flera ingångskanaler: kanal ejakulation spermier för mottagande och passage för vätskeintag från sädesblåsorna, flera kanaler i prostata, urinröret, som mottar fluid från prostatan, som bildar en del av den manliga ejakulat. Den membranösa delen av urinröret är smal och har en längd av 1 till 2 cm och ligger i en djup perinealpåse. På baksidan av detta utrymme finns bulboretralkörtlar. Den svampiga delen av urinröret har en längd av 13 till 16 cm, löper längs penis i sin nedre del.

Urinröret hos män har vändningar, av vilka två liknar formen av S.

En av böjarna är den övre, kallad sublobal (sublingal, prostrate). Denna böj är formad vid förbindelsen mellan den membranösa delen av urinröret från topp till botten i det cavernous delen, är det nedåtböjd och innesluter den nedre blygdbenssammanfogningen, dess konkavitet vänd uppåt och anteriort.

Lägre - predlonny böja manliga urinröret, som kallas en annan predlobkovym, som ligger i stället för övergången från den fasta delen till den rörliga delen av urinröret, böjda uppåt framför och roten av penis. Konkavitet denna böjning riktas bakåt och nedåt. Den nedre böjningen, med sin hängande del, bildar den andra böjningen.

Vid positionen av penis till en förhöjd tillstånd av den främre bukväggen, att övre och nedre kurvorna i urinröret bildar en gemensam krök vilken konkavitet riktad uppåt och framåt.

Diametern av lumen i manureuretran har olika storlekar överallt. uretral förträngning har nära sin inre borrning, passagen av urinröret genom den urogenitala diafragman och före meatus. Utvidgning av urinröret delar är också närvarande, nämligen - i prostatan och den lökformade delen av urinröret, samt vid utloppet från urinröret - vid dess öppning. Den genomsnittliga diametern hos urinröret hos män varierar från 4 till 7 mm och hos ett barn från 3 till 6 mm.

Innerveringen av hanururet är afferent och efferent sympatisk.

Blodtillförseln i urinröret tas emot från den inre pudendiska artären längs de utgående grenarna. I detta fall har fartygen omfattande anastomoser och ett omfattande arteriellt nätverk observeras. Wien, att avvika från de membranösa och prostatiska delarna flyta in i venösa plexus bäckenvenerna tomma i det spongiösa delen på baksidan av venen av penis.

Hos män utför urinröret funktioner för att evakuera urin från blåsan, liksom för utstötning av spermier.

Kvinnlig urinrör (urinrör)

Kvinnlig urinrör mycket kortare än hanen, har en längd av 4,8 till 5,1 cm. Detta beror på de särdrag hos strukturen hos manliga och kvinnliga yttre könsorgan.

Utgången i urinröret i en kvinna ligger mellan klitoris och ingången till slidan och passerar från urinhålets inre hål till den yttre. Denna passage är ungefär 29 mm under klitoris. Ligger bakom pubic symphysis, inbyggd i framsidan av slidan, lutad ner och framåt.

De proximala två tredjedelar av kvinnliga urinröret kantas av övergångs epitelceller, och distala tredjedelen av urinröret är fodrad med skiktat epitel från skvamösa celler, som består av tre skikt av muskler, och de erektila slemhinnor. Muskelskiktet är en fortsättning på utgången från blåsan.

Den kvinnliga urinröret är omgiven av en sfinkter, mellan den nedre och övre fascien hos genitourinär membran.

Den kvinnliga urinrörets somatiska innervation organiseras av en pudendnerv.

Den kvinnliga urinröret mottar blodtillförsel från den inre sexuella artären och från den inre iliacartären. Åven går genom venös venös plexus in i den inre iliac venen.

Den kvinnliga urinröret utför funktioner för evakuering av urin från blåsan.

Urinvägarna

Den vanligaste urinvägssjukdomen är uretrit. Uretrit är en inflammation i urinröret, som åtföljs av smärtsamma känslor eller svårigheter vid urinering.

Uretrit är oftast klassificerad i gonokock och icke-gonokock uretrit. Gonokock uretrit orsakas av orsaksmedlet för Neisseria gonorrhoeae (gonorré). Ej gonokocksuritrit orsakas oftare av urinrörets infektion av orsaksmedlet Chlamydia trachomatis (klamydia). Dessutom har gonokock uretrit både infektiösa och icke-infektiösa orsaker.

Andra orsaker till uretrit inkluderar: herpes simplex, cytomegalovirus, adenovirus, uropatogena E. coli, Mycoplasma, trihomanady, ureplazmu streptokocker grupp B, Staphylococcus aureus, Reiters syndrom.

Symtom på uretrit

De vanligaste symptomen på uretrit är obehagliga känslor under urinering. Andra mest uppenbara symptom på uretrit är urladdning ur urinröret. Som regel, purulent flytningar från urinröret hos män talar om närvaron av gonokockinfektion (gonorré), klar urladdning indikera förekomst av icke-gonokockinfektion i urinröret.

Med detta är det ofta svårt att diagnostisera urinröret hos kvinnor och följaktligen förekomsten av infektion, eftersom kvinnor kanske inte har utsöndringar, dock kan dysuria symptom uppstå.

Diagnos av uretrit är att upptäcka tecken på inflammation vid undersökning av urinrörets yttre bländare samt urogenitala organ. Dessutom tas ett smet från urinröret för att bestämma patogenen hos uritrit.

Sjukdomar i urinröret hos kvinnor

Urinröret (urinröret) är organet i urinvägarna. Det är ett rör i form av ett rör genom vilket urin avlägsnas från blåsan utåt.

Funktioner i urinröret

Den inre öppningen av urinröret ligger i blåsans vägg. Urinvägarna styrs genom det urogenitala membranet. I slutet av det, på tröskeln till skeden, finns en yttre öppning. Den senare är rund i form, och bredvid det är hårda, cylindriska kanter. Urinrörets lumen är inte densamma i diameter längs hela sin längd. Den yttre bländaren är relativt smal, men den inre är bredare och ser trattformad ut.

Urinröret hos kvinnor mindre längd jämfört med den manliga (upp till 4 cm), men mycket större bredd - 1, 5 cm vidhäftande bakre ytan av urinröret och vaginalväggen är väsentligen parallell med honom.. Urinröret är omgivet av en bindväv. Det är särskilt tätt i nedre sektionerna. Urinrörets väggar består av ett slemhinna och muskelvävnad.

Slemhinnan är täckt med flera lager prismatiskt epitel. I vissa fall är det här epitelet platt, i andra är det högt.

Skalet är en serie längsgående veck, och den tvärgående delen av urinröret liknar en stjärna i form. Den största viken av kanalen kallas vågen och ligger på dess bakre vägg, från blåsan till utloppet.

Under urinröret finns urinkörtlarna som producerar slem. På slemhinnan finns lacker, och i nedre områdena i urinröret är munstyckets kanaler.

Urinmusklerna innefattar yttre, inre, cirkulära och längsgående skikt, och dessutom släta muskler med elastiska fibrer. Kanalens bindväv är försedd med vener.

Urinröret hos kvinnor är utrustat med ett par sfinkter, externt och internt. Uppgiften för dessa ventiler är att hålla urin från fritt flöde.

Den yttre sfinkteren är den parade muskeln fäst vid slidan. Internt - representerar en starkare muskel i blåsan.

Urinrörets mikroflora

Mikrofloran hos en frisk vuxen kvinna består av epidermala och saprofytiska stafylokocker och laktobaciller. Den maximala nivån av bifidobakterier är 10%, peptostreptokocker är 5%. Totalen av dessa mikroorganismer kallas Dodderlein-floran.

Sammansättningen och normerna för mikroorganismernas specifika innehåll beror på kvinnans ålder.

Metoder för att studera mikroflora

smear

Syftet med att smita är att upptäcka och studera mikroflora för att identifiera de mikroorganismer som orsakade sjukdomen.

Smetret administreras i följande fall:

 • risk för urinvägsinfektion;
 • urladdning ur urinröret
 • smärtsamma förnimmelser i kanalområdet
 • inflammatorisk process;
 • graviditet.

Indikation för smuts är också en förebyggande gynekologisk eller urologisk undersökning.

Regler för förberedelse för smet:

 • i en vecka att vägra att ta medicin och först och främst från antibiotika;
 • drick inte alkohol minst en dag;
 • i 12 timmar för att vägra sexuella kontakter
 • töm inte blåsan i en timme före smet
 • inte dusch;
 • Använd inte vaginala läkemedel.

skrapning

3 timmar före skrapning, måste du sluta urinera. Om det finns rikliga sekret, torkas den yttre öppningen i urinröret med gasväv som blötläggs i fysiologisk saltlösning.

Vid skrap sätts sonden in i urinröret i några centimeter och hålls i ca 5 sekunder. Verktyget roteras runt sin axel. Det uppsamlade biologiska materialet överförs till ett provrör.

patologier

Inflammation av slemhinnan i urinröret kallas uretrit. Oftast uppstår sjukdomen i akut form och åtföljs av kolpit och endokervitit. Orsaker till sjukdomen:

 • infektion med virus och bakterier, inklusive mykoplasma, klamydia, trichomonader, gonokocker, mykotiska och blandade infektioner;
 • slemhinnestrauma (vanligtvis som ett resultat av kateterisering);
 • en metabolisk störning
 • effekten av allergener;
 • stillastående processer.
 • fördelning från kanalen;
 • obehag, smärta, utbrott, klåda.

Sjukdomsbehandling består av injektioner av droger i urinröret och oral administrering av kemoterapi och antibiotika.

Polyps är relaterade till godartade tumörer som uppstår på urinrörslemhinnan. De representerar ett förstorat område av anslutningsfibrerna. Neoplasmen är mjuk vid palpation och växer snabbt i storlek. I slutändan täcker poliporna kanalens inre lumen. Orsaker till patologi:

 • en kronisk inflammatorisk process som uppstått till följd av infektion
 • hormonell obalans
 • inflammatorisk process i tarmarna.

I första skedet utvecklas sjukdomen asymptomatiskt, men efter ett tag finns det obehagliga känslor. Polyps detekteras med hjälp av ett uretroskop. Under de diagnostiska aktiviteterna utförs en bakteriekultur av smet från urinröret och ett smet på mikrofloran. Behandlingen består i kirurgisk avlägsnande av tumören.

En av sorterna av polyper är caruncle. Dess storlek är 3 till 5 millimeter. Neoplasma kan ha ett ben eller vara utan det. Polypolens färg är skarlagrad. Trauma leder till blödning, eftersom tumören innehåller många kapillärer. I början av sin utveckling är caruncles mjuka, men med ålder blir folk mer styva.

Vanligtvis upptäcks sådana polyper hos äldre kvinnor. Caruncles uppträder sällan flera och ligger nära urinrörets yttre öppning. Huvud tecken på caruncles är blödning och inkontinens. Ofta åtföljs de av inflammatoriska processer i urinblåsan och urinröret. Behandling av caruncles utförs kirurgiskt och med hjälp av elektrokoagulering.

Papillomvirusens manifestation är kondylom. Överföring av viruset är sexuellt överfört. Perioden med dold infektion i kroppen kan vara allting. Externt är kondylomerna liknande i form till blomkål.

Efter att ha dykt upp för första gången kan dessa formationer då spontant försvinna. Degenerationen av endouretala kondylom i maligna tumörer är ett extremt sällsynt fenomen. Även om denna sjukdom är vanligare hos män är det också möjligt för kvinnor.

Behandling av könsvårtor utförs av kryoterapi och Podofillin. Och själva viruset är borttaget från kroppen är inte möjligt. Förebyggande av återkommande sjukdom består i att förstärka immunförsvaret, en hälsosam livsstil, användningen av tillräckliga mängder vitaminer och mineraler.

Cystor är körtlar fyllda med vätska. Cystor ligger nära den yttre delen av kanalen och ser ut som utskjutande vaginala väggar. Cystor är indelade i två typer:

 • förknippade med defekter i bildandet av urinorganen;
 • Detta beror på att hudkörtlarna ockluderas.

Den flesta patologi uppstår med svag immunitet som resultat av inflammation eller trauma.

Cystor kännetecknas av svårighet att urinera. Det finns bular nära urinhålets yttre hål. Om cysten inträffar suppuration, upplever patienten smärta, hennes temperatur stiger. Cystbehandling är kirurgisk under lokalbedövning.

Cancer i urinröret är en sällsynt sjukdom. Men hos kvinnor finns denna typ av tumörer cirka 10 gånger oftare än hos män. Placeringen av tumören i kanalen kan vara vilken som helst, men förekommer oftast nära den yttre öppningen - mellan urinröret och vulkanen. Manifestationer av sjukdomen:

 • smärt syndrom, brinnande med urinering
 • smärta med sexuell kontakt
 • Urininkontinens
 • blödning.

Diagnosen utförs enligt följande metoder:

 • undersökning och undersökning
 • cytologi av smears;
 • histologi;
 • cystografi, cystoskopi.

De huvudsakliga behandlingsmetoderna är kirurgi och bestrålning.

Termiska brännskador karaktäriseras vanligtvis av ett litet område, snabb ärrbildning och brukar läka utan terapeutiska förfaranden. Kemiska brännskador orsakar inflammation och vävnadsdöd av slemhinnor.

Huvudskylten om kemisk bränning är ömhet vid administrering av ett läkemedel. Om detta symptom uppstår måste du bestämma temperaturen hos det medel som injiceras i urinröret. Du måste också se till att läkemedlet som ordineras injiceras i urinröret.

När kemiska brännskador rekommenderas, tvätta urinröret med en vätska som mjukgör stimulans verkan. Till exempel, om du blir sur slemhinna, måste du göra en tvättning med en lösning av natron. Alkali bör neutraliseras med en lösning av citronsyra eller ättika. Efter tvättning behandlas kanalen med sintomycinsalva. En riklig dryck rekommenderas för patienten. Vid svåra brännskador uppstår dränering.

Förebyggande av urinrörsjukdomar består i att följa reglerna för personlig hygien och avstå från att äta mat som irriterar slimhinnorna. Vid användning av samlag, rekommenderas kondomer. Vid smärta, skärning av sensation, urladdning eller andra symtom som beskrivits ovan bör du rådfråga en läkare för att få reda på orsaken och vid behov behandlingen.

Genitourinary system av en kvinna.

Urinsystemet hos en kvinna skiljer sig från en mans system genom att kvinnans urinrör är skild från könsorganet. Det manliga könsorganet har en kanal för passage av urin och seminalvätska.

Resten av urinsystemet hos män och kvinnor är likartat - består av njurarna, urinledaren, urinblåsan, urinröret.

Njurarna är ett böneformat organ, njurens storlek är något mindre än näven. En person har två njurar, de är i midjan. Njurarnas huvudsakliga funktion är urinproduktion. Njurar filtrerar blod, kvarhåller skadliga ämnen och tar bort dem från kroppen med urin.

Från varje njure ner ett smalt rör ca 30 cm långt - urinläkaren. På urinblåsorna går urinen in i urinblåsan.

Blåsan är belägen i underlivet bakom pubis, det är en reservoar för ackumulering av urin innan den avlägsnas från kroppen. Beroende på mängden urin kan blåsan sträcka sig och sammandragas, den kan hålla mellan 250 och 500 ml urin. Två urinblåsare flyter in i blåsan. Den nedre delen av blåsan smalnar och går gradvis in i urinröret.

Urinröret tjänar till att tömma urin. Hos män är den lång och smal (20-40 cm lång, ca 8 mm bred) och är utåt genom penis, medan den hos kvinnor är kort och bred (3-4 cm lång, 1-1,5 cm bred) och är placerad separat från slidan.

En kvinnas vagina är en del av det reproduktiva systemet.

Det kvinnliga reproduktionssystemet består av två huvuddelar: inre och yttre genitala organ.

De yttre könsorganen är den stora labia, de små könsorganen och klitoris, som kollektivt kallas vulva.

De inre könsorganen är vagina, livmodern, äggstockarna och äggstockarna.

Skeden är ett tjockt muskelrör som går från livmodern och har ett utlopp utåt från kvinnans kropp. I vagina injiceras mankön under sexuella handlingar, den manliga seminalvätskan kommer in där och vagina är födelsekanalen genom vilken fostret uppstår efter att ha fullbordat sin intrauterinutveckling i livmodern.

Den vaginala kanalen är ansluten till livmoderhålan genom en tjock muskelring som sticker ut i slidan. Det kallas livmoderhalsen.

Livmodern är ett muskulärt päronformat organ som är storleken på en vuxnas näve. Det ligger mitt i bukhålan bakom urinblåsan. Livmodern har tjocka muskulösa väggar. Den inre ytan av livmoderhålan är fodrad med ett slemhinna, penetrerat av ett tätt nät av blodkärl. Livmodern är utformad för att bära fostret under graviditeten. Det befruktade ägget kommer från äggledarna i livmodern och är fäst vid livmoderns muskelvägg och utvecklas till fostret. I livmodern fortsätter fostrets normala utveckling fram till leveransen.

Äggstockar är ett parat organ som befinner sig i underdelen av bukhålan och kvarhålls i det genom ledband. I form, liknar äggstockarna en längd på upp till 3 cm, som ett mandelfrö. Vid ägglossning lämnar ett moget ägg direkt in i bukhålan och passerar genom ett av äggledarna.

Äggledare kallas annars äggledare. De har en trattformad förlängning i slutet, genom vilket ett moget ägg (ägg) kommer in i röret. Epidemiologiska foder av äggledarna har cilia, vars slag ger ett flöde av vätskeflöde. Denna vätska strömmar ägget i äggledaren, redo för befruktning. Fallopierör med andra ände öppnar sig i livmoderns övre delar, i vilka ägget styrs genom äggledarna. Ögonbefruktningen sker i äggledaren. Fertiliserade ägg (ägg) går in i livmodern, där fostrets normala utveckling fortsätter fram till födseln.

urinröret

Urethra (urinrör) är utsöndringskanalen genom vilken urin frigörs från blåsan till utsidan. Hos män genom urinröret tilldelas också sekret i könsorganen.

anatomi. Kvinnliga urinröret - längd på 3,5-4 cm - bredare manlig startar från hålet vid botten av blåsan, passerar bakom och under symfysis pubis, perforerar det urogenitala diafragman och öppnar utåt mellan läpparna skamliga under klitoris. Den manliga urinröret är ett rör 22-25 cm långt, bestående av ett slemhinnor och ett muskulärt membran som bildar en S-formad kurva i sin väg; börjar med en öppning i botten av blåsan, passerar genom prostatakörteln, belägen inuti den. Denna del av urinröret kallas prostata. För henne att vara membranös del som passerar genom den urogenitala diafragman av bäckenet, och den svampiga parti beläget mellan de kavernösa kropparna i penis.

De urinrörets vestibulära och membranformiga delar bildar en fast del av den. Från och med ligamentet, suspenderar penis, finns en rörlig del av urinröret. Längden av den prostatiska uretra 3-4 cm på baksidan av dess längsgående väggen är rullen - Seed tuberkel, och på dess sidoytor är anordnade mun öppningar semyaizvergayuschih kanaler och prostatiska körtlar. Den membranösa delen av urinröret är den smalaste och kortaste delen av urinröret. Det är i denna avdelning som muskelsäkerhet kan observeras under kateterisering.

Under könbenet i början av den svampiga delen finns en förtjockning - urinrörets glödlampa. Den bulbösa delen kännetecknas av ett stort antal excretionskanaler i slemhinnorna, här finns utsöndringskanaler hos bulboretralkörtlarna (Cooper). Den mest perifera delen av urinröret är scaphoid fossa. Här är de ljumliga körtlarna i urinröret (Littre). Ofta på scaphoid fossas bakre vägg finns en semilunar tvärgående vikning.

Blodflödet i urinröret är genom grenarna av den inre pudendartären. Fartyg är allmänt anastomos och bildar ett grenat arteriellt nätverk. Aderna i prostata och membranpartiet strömmar in i bålens venösa plexus, venerna i de cavernösa kropparna ansluter till penisens dorsala vena. Urinrörets innervering är från det cavernösa sympatiska plexuset, såväl som i ryggraden på sakrala nerver.

Urinrör (urinrör) Det är ett rör genom vilket urin och spermier släpps. uretrapinnprover längd är 18-20 cm Det kan delas in i tre sektioner: prostaticheskiy- 3-4 cm långa, mellan den inre och den yttre sfinktern i urinblåsan (ovanför den urogenitala diafragman), membranös - längden på 1,5-2 cm, perforans genitourinary. membranet och den främre - en längd av 15-17 cm, som är uppdelad mot periferin på lök (grenen), och en hängande scrotal eller cavernous del. Diametern av urinrörets lumen är ca 1 cm. De smalaste delarna av urinröret är membransektionen och den yttre öppningen; Den bredaste delen är prostata och bulbösa delar, och även scaphoid fossa bakom ytteröppningen. Under hela urinröret kantas av columnar epitel, förutom scaphoid fossa, fodrad med ett stratifierat skivepitel.

På urinrörets slemhinnor öppnas många öppningar av Littre-körtlarna och Morgagni-lacuna längs övre väggen; på bulbosdelens nedre vägg - öppningarna av två större Cooper-körtlar, vars storlek kan nå ärta. På prostatic urinrörets bakmur finns det ett sällsynt tuberkel, vars vävnad består av tre skikt: slemhinnan, den submukosala cavernösa vävnaden och det muskulära skiktet.

På sidodelarna på det tuberkulösa kanalen öppnas prostatakörtlarna från 30 till 50, och vid kanalens topp är munnen på båda ejakulatoriska kanalerna.

Muskelskikt består av släta fibrer, vilka är invändigt längsgående, utvändiga - en cirkulär riktning.

Den arteriella blodtillförseln i den prostatiska delen utförs av de mellersta hemorrhoida och underlägsna papillärartärerna, lökartärens bulbous avdelning, den cavernösa avdelningen - a. urethralis, aa. dorsalis et profunda penis. Ådor med samma namn samlas in i submukosa och bildar plexusar som delvis strömmar in i plexus santorinius, delvis i plexus prostaticus.

Lymfkärl är mullrande urinröret till inguinal och externa iliaca lymfkörtlar, den bakre division - till iliaca, hypogastriska och övre hemorrhoidal lymfkörtlar.

Urinrörets innervering utförs av pudenderven, dorsalispenis och nn. perinei.

Urinröret hos kvinnor är mycket kortare än hos män. Dess längd är 3-4 cm. Det avslöjar ett mager antal bihålor och excretionskanaler av körtlar; två av dem är öppna på sidorna av urinrörets yttre öppning - glenkörtlarnas utsöndringskanaler.

Den kvinnliga urinröret levereras med blod från den inre pudendartären, den nedre vesikeln och vaginalartären. Åven strömmar in i santorin plexus och vaginans venösa system.

Metoder för forskning urinröret inkluderar inspektion, palpation, framställning och studium av patologiska sekret, en provglas och instrumental examination: - (. cm) sondering (. cm), avkänning (. cm), cystoskopi, såväl som metoder för radiodiagnostiska undersökningar uretrogram. När man undersöker urinröret uppmärksammas den yttre öppningen, dess bredd, rodnad, närvaro av urladdning, limning av svamparna. Samtidigt under inspektionen av ollonet patologi notera: missbildningar, phimosis (. Cm), inflammation i ollonet och förhuden, lakunära stroke, sår. När palpation avslöjas infiltreras små noduler, en förändring i Cooper-körtlarna. Det är mycket viktigt att studera förändringar i urinströmmen. Om det finns obstruktion i urinröret blir urinflödet tunnare, men styrkan hos skurbenet är normalt. Med försvagningen av blåsans muskelvägg blir urinströmmen trög och faller vertikalt nedåt. Inspektion av friskt frisatt urin gör att vi kan lösa problemet med förekomsten av den patologiska processen i urinröret. För detta ändamål används glasprover. Det finns ett två-koppsprov; Före provtagning ska patienten inom 3-5 timmar. Urinera inte. Den första delen av urinen (50-60 ml), fyller patienten det första glaset, resten - den andra. I det första glaset får urin, tvättar bort slem, pus eller blod från hela urinröret, i det andra - från urinblåsan. Närvaron av pus i det första glaset kommer att indikera en inflammatorisk sjukdom i det perifera (främre) del av urinröret, pus i båda bägarna - den bakre delen av urinröret. Mer exakt tre-glastestet: användning av en kateter tvättades med en främre del av urinröret och vätskan samlas upp i det första glaset, och sedan patienten urinerar i två steg. Vid utvärdering av grumlig urin bör man inte glömma möjligheten av utfällning av salter. Jämnt grumlig flocculat urin kan innehålla kristaller av fosforsyra. Från tillsatsen av några droppar ättiksyra till urinen försvinner. Urin innehållande urat blir transparent vid uppvärmning. Oxalater löses när saltsyra sättes till urinen. Urinsedimentet undersöks mikroskopiskt.

 • Anomalier av urinrörets utveckling, skada och stenar
 • Strumpor och tumörer i urinröret