Huvud
Förebyggande

Prostataspecifikt antigen (PSA)

Prostata kan producera ett särskilt protein som kallas prostataspecifikt antigen (PSA). Funktionen av detta protein i sperma, där det kommer med utsöndringen av prostata, ligger i utspädningen av den seminalvätska som produceras i testiklarna. Denna process ger en ökning av rörligheten hos spermier och en ökning av deras fertiliseringsförmåga.

PSA i kroppen hos en man är närvarande inte bara i spermien, där dess mängd är 1 mg / ml, men också i mycket olyckliga doser går in i blodet. För att mäta koncentrationen i blodserum per enhet, ta ett nanogram per milliliter, vilket motsvarar 4 ng / ml.

För att föreställa sig hur mycket detta är i förhållande till mängden PSA i spermierna kan man komma ihåg att 1 mg innehåller 1 000 000 ng.

Foto 1: För första gången gjordes PSA-nivån i blodet för prostatacancer 1980 och sedan dess har denna indikator använts för att diagnostisera maligna tumörer i prostata, liksom för att diagnostisera BPH och inflammatoriska processer. Källa: flickr (ca.tti [pienso.luego.existes]).

Skälen till ökningen av PSA

Förstoringen av prostatantigenet är alltid associerad med en störning i epitelets struktur, dess organiska struktur, vilket kan uppstå med olika patologier:

 • Godartad prostatahyperplasi.
 • Prostatacancer (adenokarcinom i prostatakörteln).
 • Inflammatoriska processer av infektiös natur.
Var uppmärksam! Adenom av prostata kännetecknas av en ökning i fysisk volym och en förändring i epitelet, vilket som ett resultat börjar producera en större mängd PSA. Därför anger höga PSA-nivåer ofta BPH.

PSA-test - som en cancermarkör

Ett blodprov för PSA - används som en oncomarker för diagnos eller uteslutning av prostatacancer. Under lång tid troddes det att det här är det enda sättet att bestämma förekomsten av illamående process i prostata.

Emellertid börjar 2012 medicinska vetenskaper i USA att vägra att entydigt tolka PSA-beroendet beroende av malign neoplasm, eftersom höga PSA-värden motsvarar inte alltid närvaron av en cancerous tumör, och ändå felaktig diagnos leder till felaktig behandling, vilket ofta leder till komplikationer i form av urininkontinens och nedsatt erektil funktion.

Följaktligen är den skada som är möjlig till följd av den falska diagnosen inte mindre än den förväntade nyttan.

Och även om inte alla är överens med västerländska forskare, men alla erkänner att man helt enkelt inte kan lita på resultaten av en studie, Det är viktigt att följa processen i dynamik genom att genomföra de nödvändiga ytterligare testerna för att fastställa en mer exakt diagnos.

Var uppmärksam! Endast i 30% av fallen med en ökning av PSA-nivå som diagnostiserats med prostatacancer.

Typer av antigenstater

PSA i dess serumstatus är uppdelad i fri och bunden, och deras kombination heter en vanlig prostata-specifik antigen. I en hälsosam organism är förhållandet mellan fritt och bundet prostata-antigen 1: 9

 1. Fri prostata-antigen är ungefär 10% av den totala antigennivån.
 2. Associerad PSA dominerar (90%) och är i ett tillstånd associerat med blodproteiner.

Associerad PSA

Proteinföreningar med antigen i serumet kan ökas på grund av permeabiliteten hos prostata-kärlen. Detta beror på utvecklingen av patologiska förändringar. Prostatacancer bidrar till tillväxten av det associerade prostata-antigenet, medan en ökad nivå av fri antigen är karakteristisk för BPH.

Prostatantigen i ett bunden tillstånd kan förenas:

 • med makroglobulin (en mindre del av det), som inte kan användas för rutinmässig diagnos på grund av närvaron av PSA-molekylen inom komplexet. Makroglobulin eller alfa-2-makroglobulin är förmodligen det mest funktionella blodproteinet. Bukspottkörteln är platsen för syntesen av detta protein. När detta protein är inbyggt, det vill säga det är inte skadat, har det förmågan att fästa och transportera ett antal kända cytokiner (immunproteiner som förstör cancerceller utan att förstöra friska).
 • med chymotrypsin, tillgänglig för forskning. Chymotrypsin är närvarande i blodet för hydrolys (klyvning) av peptider och proteiner.

Gratis PSA

Parametrarna för PSA beror på ålder. Avvikelser från åldersnorm kan indikera närvaro av cancer.

Viktigt! Mätningar har visat att nivån på fri PSA är högre hos män som diagnostiseras med godartade prostatiska skador än de som lider av prostatacancer.

I testet är förhållandet mellan fri antigen och totalt. Detta är en mer objektiv indikator för att bestämma frånvaron eller närvaron av en onkologisk sjukdom i prostatakörteln.

Allmänt prostataspecifikt antigen

PSA-värdet

Vid nuvarande stadium är den maximala prostataspecifika antigenkoncentrationen hos män med medelålder 3 ng / ml. Med indikatorns tillväxt till en nivå av 4 ng / ml kan man redan utgå från utvecklingen av en malign process.

PSA-gränsen för en individ är huvudsakligen relaterad till hans ålder.

Till exempel, hos män i åldern 20-25 år har den totala prostataspecifika antigenen en gräns på 2,5 ng / ml, 25 till 45 år - 3 ng / ml, 50 till 65 år - 3,5 ng / ml och över 65 år - 4 ng / ml.

Dessa värden är direkt relaterade till prostata, vilket är mer än en man äldre. Med ökningen i prostatakörteln finns en ökning i syntesen av PSA, med den första ökningen i syntesen av fri PSA och sedan den associerade.

Om dess indikatorer överstiger normen, sedan utförs studier på mängden fri och bunden antigen och deras förhållande till total PSA.

För att göra detta, det är nödvändigt att göra en andra analys med hjälp av andra laboratorieverktyg.

PSA index

Förhållandet mellan fri och bunden PSA, som noterat tidigare, är viktigt för diagnos av prostatacancer.

Vid misstänkt cancer utförs följande beräkning:

St. PSA / Fr. PSA x 100%

I BPH är förhållandet av fri fraktion till totalt prostataspecifikt antigen mer än 15%.

Viktigt! När förhållningsnivån är signifikant minskad eller ständigt låg kan detta indikera tumörtillväxt och ineffektivitet av terapi, medan en ökning av förhållandet indikerar en positiv trend.

Indexet från 15% till 70% indikerar frånvaro av cancer och under 15% indikerar en möjlig malign process.

Hur man tar PSA-testet

För analys, ta minst 2 ml blodvävnad. Denna mängd bör räcka för att studera blod för sina biokemiska indikatorer och förtydliga koncentrationen av hormoner i den.

Magazine sektioner

PSA (prostatiskt specifikt antigen) är den biologiska substansen i proteinserien i männs serum. På grund av dess kvantitativa innehåll är det möjligt att med säkerhet säkra tecknen på en överträdelse av prostatens organiska funktionalitet, oftare av onkologisk natur.

Prostatic Specific Antigen (PSA) - vad är det?

Prostataspecifikt antigen (synonymer: prostataspecifikt antigen, gamma seminoprotein, kallikrein-3) - är ett ämne av proteinnatur, med hänvisning till den grupp av glykoproteiner som utsöndras av epitelceller i prostatakörteln.

En stor koncentration av PSA är en del av hemligheten av prostatakörteln, av vilket är den huvudsakliga fysiologiska rollen för att förbereda urinröret av penis precis innan utlösning (det händer bevattning), i kondensering av ejakulatet och upplösningen av livmoderhalsen, vilket ger en gynnsam avancemang av spermier i livmodern.

En viss mängd PSA finns alltid i blodserumet. I vissa sjukdomar eller störningar funktionalitet prostata PSA-nivåer är vanligtvis ökat, vilket ger en indikation på närvaron av patologier och deras kvalitet i prostata parenkymet.

För första gången studerades förhållandet mellan antalet prostataspecifika antigen i serum i syfte att screena prostatakörteln 1980. Sedan dess, detta index med varierande framgång används i medicinsk praxis i många länder för diagnos av maligna prostata sjukdomar, liksom prostatitis och godartad hyperplasi av prostata.

Det bör noteras att, sedan 2012, är USA börjar fasa ut det unika kvantitativa indikatorer för prostataantigen typning mot cancer i prostatakörteln. De förklarade detta genom att säga det överskrider mängden PSA i blodserumet indikerar inte alltid förekomst av onkologi, och felaktiga slutsatser kan leda till fenomenet överdiagnos och felaktig, irrelevant behandling. Dessutom karaktäriseras särskild terapi för prostatacancer ofta av riskerna med komplikationer i form av erektil dysfunktion och urininkontinens. Enligt utländska kollegor uppväger de möjliga fördelarna med behandling inte den förväntade skadan.

Indikationer för utnämning av ett blodprov för PSA

Såsom redan nämnts, tillåter ökad serum-PSA blod män misstänks onkologisk patologi i prostata, såväl som ett antal andra sjukdomar som kräver terapeutiskt ingripande.

Fysiologiskt hälsosamt tillstånd av prostata orsakar vissa kvantitativa egenskaper hos prostata-antigenet, som direkt beror på personens ålder. Trots allt Under åren ökar antalet PSA, vilket förklaras av åldringen av det epitheliala produktiva skiktet hos körteln.

 • Fram till 49 års ålder ska normalvolymen av PSA i blodserum inte överstiga 2,5 ng i 1 ml serum.
 • Från 50 till 59 år - högst 3,5 ng / ml.
 • Från 60 till 69 år - högst 4,5 ng / ml.
 • Vid en ålder av över 70 år - högst 6,5 ng / ml.

Till skillnad från teoretiska referensdata, Praktisk medicin avslöjar en något annorlunda ram för optimalt innehåll i PSA. Således anses gränsvärdet vid upp till 50 års ålder vara upp till 4 ng / ml.

Det bör noteras att tröskelvärdet i 10 ng / ml orsakar närvaro av så kallade "Gråzon", när sannolikheten för onkologisk eller annan patologi är ganska hög. Det är emellertid fortfarande fråga om att utföra biopsi för att maximalt utesluta onkologi. Trots allt överdriven intervention i prostata strukturen rekommenderas inte strikt på grund av dess svaga motstånd mot yttre påverkan.

Patologiska tillstånd i prostatakörteln kan överhalas vid vilken ålder som helst. I regel bestäms emellertid ursprungligen det ökade innehållet av prostata-antigen efter 40 års ålder när en årlig undersökning av körtelen rekommenderas. I en yngre ålder går läkaren till följd av manifestationen av en specifik symptomatologi som är karakteristisk för prostata sjukdomar.

 • Hyppig urinering, särskilt under natten.
 • Konstant känsla av otillräckligt tömd urinblåsa och svår ömhet.
 • Utsöndringen av urin förekommer i portioner med långa fördröjningar mellan dem.

Förekomsten av denna typ av symptomatologi, liksom det ökade innehållet i PSA vid den första undersökningen, bestämmer behovet av ytterligare test och manipuleringar.

 • Finger rektal undersökning av prostata för undersökning av kroppens konsistens.
 • När sälar detekteras ett antal studier, inklusive ytterligare PSA-analys.
 • I sin tur mängden prostata-antigen mer än 10 ng / mlkan bidra till beslutsfattandet om prostata biopsi.
 • övervakning av tillståndet hos prostatakörteln och kvaliteten på den behandling som utförs under den onkologiska eller andra typen av terapi;
 • om vid tidpunkten för den initiala digitala rektala undersökningen eller ultraljudet har förändringar i prostatens anatomiska strukturer hittats;
 • Efter en radikal antitumörregim utförs PSA-analys minst en gång i kvartalet.
 • har en tillräckligt omfattande nätverk av blodkärl mot högt produktiva belastning prostata struktur ofta utsattes för brott på grund av trofiska organiska vaskulära störningar,.T. e. Ischemi eller infarkt. Denna situation medför också ytterligare test för mängden PSA.

Orsaker till en ökning av serum-PSA

Grundval av att öka mängden av prostataantigen, oberoende av prostata patologi är alltid organisk skada produktiv körtel epitel som sker i vissa patologiska tillstånd.

Godartad prostatahyperplasi (BPH)
Sjukdom av godartad genes, karakteriserad av:

 • bildandet av multipla noduler från cellerna i epitelet och kromens strom;
 • frånvaro av metastaser bortom dess gränser.

BPH är en ganska vanlig patologi. Det påverkar mer än hälften av hela manliga befolkningen över 40 år. Etiologin av sjukdomen har studerats litet, men det finns ett antal vetenskapliga åsikter om BPHs beroende av minskningen av antalet manliga hormoner och människans ålder när tiden kommer, den så kallade manliga klimakteriet.

Fram till en tid blev sjukdomen kallad "adenom i prostatakörteln", men på grund av den goda kvaliteten av patologiska processer och högfrekvens förekomst ansågs patologin klassificeras till en annan nosologisk serie.

Prostata karcinom eller prostatacancer

Onkologisk malign sjukdom, kännetecknad av akut ström i de sista etapperna och hög mortalitet bland män (cirka 10% av den totala hanepopulationen). I motsats till godartad kurs bildas atypiska ämnen endast från epitelceller i körteln, vilket orsakar överdriven bildning av prostatantigenet.

Ett annat särdrag av prostatacancer är tillväxten av individuella tumörer utanför, till skillnad från adenom, som främjar likformig ökning av all körtel och som en konsekvens, komprimerad urin kanalen. Detta mönster bidrar till den långsiktiga dolda maligna kursen, eftersom patienten inte upplever symtom vid urinering.

Infektiösa inflammatoriska processer i prostatakörteln

Öka permeabiliteten hos väggarna i små blodkärl som matar organets parenchyma, vilket också främjar hyperproduktion av PSA på grund av destruktiva förändringar i epitelceller.

Förloppet av akut prostatit kan orsakas av ett brett spektrum av olika mikroorganismer.

 • Tarmbacillus.
 • Klebsiella.
 • Proteus.
 • Pseudomonas aeruginosa.
 • Andra, som är villkorligt patogena i naturen, men penetrerar in i prostatavävnaden, passerar in i ett patogent tillstånd och stimulerar utvecklingen av prostatit.

Förbereda för analysen och ta materialet för studien

Nivån av PSA i serum ökar stabilt som ett resultat av någon form av påverkan på prostata körteln på grund av utvecklingen av patologiska tillstånd eller terapeutiska effekter.

 • fullständig avhållsamhet från utlösning rekommenderas åtminstone i två dagar före studien
 • digital rektal undersökning bör utföras tidigast än i tre dagar före analys
 • tekniken för transrectal ultraljud (TRUS) garanterar inte noggrannheten i resultatet av PSA-analysen inom en vecka;
 • efter prostata vävnadsbiopsi tillåts endast analysen för kvantitativ halt av prostata-antigen om 1,5-2 månader efter provtagning av histologiskt material
 • om cystoskopisk undersökning av blåsan eller dess kateterisering utfördes utförs analysen inte mindre än om två veckor;
 • den längsta väntetid transuretral resektion av prostata - efter dessa manipulationer tillförlitliga resultat av analys av kvantitativa innehållet i PSA är endast möjligt efter sex månader.

Att genomföra analysen för patienten är inte särskilt svår och kräver ingen speciell förberedelse.

 • En hungrig diet behövs på leveransdagen.
 • För att ta ett prov utförs klassiskt blodprov från venen i en volym av högst 10 ml.
 • Direktanalys i ett laboratorium tar inte mer än en dag.

Gratis, bunden och total PSA

Biologiskt kan prostata-antigenet vara i blodet i två tillstånd, vilket bestäms direkt under laboratorieundersökningen och bundet till blodproteiner.

Den patologiska effekten av maligna onkologiska produkter på prostatakörtelns epitel verkar en ökning av mängden bunden PSA, varigenom det normologiska förhållandet som anges ovan ändras. Detta fenomen är inte typiskt för patologier av icke-cancerframkallande prostata.

För att förenkla beräkningen av ovanstående förhållande vid diagnos av karcinom härleda total PSA, som erhålles genom summering Prostate fri och bunden antigen divideras sedan med den kvantitativa värde den fritt PSA och multipliceras med 100% för att erhålla den exponentiella förhållande. Det erhållna procentuella resultatet kallas PSA-indexet.

PSA-indexet visar tydligt sannolikheten för maligna strömmar i prostatakörteln.

 • Värdet på 15 till 70% förutsäger frånvaron av karcinom.
 • Indikatorn mindre än 15% bestämmer en dålig kvalitetsprognos.

Det är värt att notera att definitionen av "mängden PSA i blodserum" rutinmässigt förstås som den totala PSA utan att separera laboratorieprostata-antigenet i en fri och bunden en. Om analysen för den totala PSA visar sitt innehåll mer än de angivna värdena, görs en upprepad blodprovtagning för att separera analysen för fri och bunden PSA. Detta behov beror på användningen av olika laboratorieverktyg.

PSA blodprov: tolkning av resultat, norm

PSA - vad är det, indikatorns fysiologiska roll

Prostatiskt specifikt antigen (förkortning PSA eller PSA) är ett specifikt protein (peptid), som produceras av celler i prostata-kanalerna. Det är en integrerad del av ejakulat- eller prostatasaften. Protein utför huvudfunktionen - flytning av sperma efter utlösning, vilket är nödvändigt för den efterföljande aktiva rörelsen av spermatozoa för befruktning av ägget.

PSA: s roll vid diagnos av patologier

Prostatiskt specifikt antigen utsöndras mestadels i prostatajuice och ejakulera. I det normala fysiologiska tillståndet i prostatakörteln kommer en liten del av blodet in i blodomloppet. Koncentrationen av protein är låg. Ämne mätt i nanogram (i miljarder gånger lättare än ett gram) per ml blod - ng / ml. prostata patologi leder till en ökning i vikt och volym av prostata ökning PSA-syntes, i enlighet därmed ökar dess koncentration i serum.

Molekylära typer av prostatiskt antigen

Det prostataspecifika antigenet finns i flera molekylära former:

 • fritt;
 • associerad med anti-chymotrypsin;
 • associerad med makroglobulin.

Laboratorierna bestämmer den totala PSA som representeras av den antichymotrypsin-associerade och fria formen.

Vanlig och fri PSA

Proteinet existerar i blodet i en bunden och fri form. Om det behövs verkar han som en oncomarkör vid diagnos av prostatacancer. Under studien bestäms 2 former av PSA (fri och bunden), och det totala indexet är deras summa.

Ju högre proteininnehållet är, desto mer sannolikt kommer diagnosen att detektera prostatacancer.

Vad betyder ökningen av prostatiskt antigen?

Överskott av PSA indikerar flera patologier:

 1. Ökning (hypertrofi) av prostata (BPH), när ökningen i PSA-koncentration uppstår på grund av accelererad syntes av total prostataspecifikt antigen.
 2. Inflammatoriska sjukdomar - med prostatitsvullnad i körtelkanalerna är det svårt att få antigenet i prostatsjuice på grund av vad det är mer utsöndrat i blodet.
 3. Prostata-neoplasma - maligna tumörceller producerar ett prostatiskt antigen bundet till serumproteiner som kallas PSA-oncomarkeren. Denna indikator är den viktigaste för detektering av malign neoplasm i tidiga stadier, när det fortfarande inte finns några strukturella förändringar i organet och metastasen.

Inte alltid en förhöjd PSA indikerar en utveckling av onkologi. Tyska forskare har etablerat en del samband, som visar procentandelen för chansen att diagnostisera en tumör beroende på graden av proteinkoncentration:

 • under 2 ng / ml - 7%;
 • upp till 4 ng / ml - 18,5%;
 • upp till 6 ng / ml - 21%;
 • upp till 8 ng / ml - 29%;
 • upp till 10 ng / ml - 32%;
 • mer än 10 ng / ml - 57%.

Enligt statistiken är cirka 10% av männen efter 55 års ålder proteinhalten i blodet över 4 ng / ml.

PSA i människornas blod

Nivån på prostatacentret är en labil, känslig indikator, som i hög grad beror på ålder. Ju äldre mannen, desto högre är normens övre gräns.

Upp till 40 år utförs inte studien, eftersom ungdomar inte har någon risk att utveckla en malign tumör i prostata. Fullständig frånvaro av prostatiskt antigen i blodet är också normen.

Tolkning av forskningsresultat

En ökning av indikatorn indikerar ofta utvecklingen av en tumör i prostatakörteln. Ju högre koncentrationen desto tyngre är sjukdomen. Om nivån av PSA i prostatacancer är 10-12 ng / ml högre än normalt, indikerar detta sena stadier av utveckling av patologi - ofta 3-4 steg med metastaser. Med en liten ökning av koncentrationen av det prostatiska antigenet krävs ytterligare test för att bekräfta eller utesluta cancer.

 1. Ett blodprov för att detektera inflammation (ökning av ESR, ökning av antalet leukocyter, sticka och mogna neutrofila granulocyter), vilket indikerar en ökning av prostata-specifikt antigen i prostata.
 2. Bestämning koeffitsientnogo förhållandet till total PSA bunden av sin form med antikymotrypsin - cancer bunden form dominerar, är totalt protein också förhöjda.
 3. Undersökning av antigentäthet (förhållande mellan prostatisk antigenkoncentration och prostata-storlek) genom ultraljudsundersökning av prostata. En minskning av indexen indikerar en ökning av prostatavolymen (hyperplasi) och en ökning av nivån på en malign tumör.
 4. Uppskattning av frekvensen av PSA ökar under en viss tid - ju snabbare koncentrationen ökar under året, ju högre är sannolikheten för onkologi.

En ytterligare metod för diagnos är biopsi - tar en liten mängd prostatavävnad för analys. Biomaterialprovtagning görs med en tunn nål med efterföljande histologisk undersökning och verifiering av typen av malign tumör.

En biopsi utförs när ett blodprov för PSA visar sin koncentration över normala.

Ett blodprov för PSA för att kontrollera effektiviteten av cancerbehandling

Behandling av onkologi består av flera tillvägagångssätt. För varje bestäms kriterierna för bedömning av effektiviteten av terapin. Effektiviteten bestäms av nivån av det prostatiska antigenet i serumet.

 1. Efter borttagning av prostatacancer kirurgiskt minskar PSA snabbt och permanent.
 2. Strålbehandling och kemoterapi präglas av en långsam nedgång i indikatorn. Om PSA-nivån faller med mer än 1 ng / ml kan en förlängd remission (förbättring) förutsägas i upp till 5 år.
 3. Den omvända ökningen av antigenkoncentrationen efter den utförda behandlingen indikerar ett återfall (förvärring eller förvärring av kursen) av den maligna processen.

Förberedelse för analysen

Ett antal faktorer påverkar den falskt positiva ökningen i koncentrationen av prostata-specifikt blodprov. De måste övervägas för att korrekt donera blod till PSA:

 1. I 2 dagar före testet kan du ej ejulera (antingen som ett resultat av samlag eller genom onani).
 2. Före studien är en prostatamassage kontraindicerad.
 3. Vid transrectal ultraljudsundersökning av prostata (sensorn sätts in i rektumets hålrum), är det nödvändigt att skjuta upp analysen i minst en vecka.
 4. Transuretral resektion (partiell borttagning genom urinröret) i prostata är en kontraindikation för analys av koncentrationen av PSA i sex månader.

Analysen tas på morgonen, även om fluktuationer i PSA-koncentrationen i blodet under dagen är mindre och påverkar inte resultatens tillförlitlighet.

Kostnaden för forskningen består av antalet indikatorer som ska bestämmas (fri och bunden fraktion, med beräkning av koefficienten för deras förhållande).

Män för screeningsproblem med prostata (prostatit, adenom eller cancer) behöver varje år utföra ett blodprov på koncentrationen av PSA. Detta kommer att tillåta, i utvecklingen av prostata onkologi, att radikalt, i tid och effektivt bota patologi.

Prostata-specifikt antigen och blodprov för PSA i livet för en man

PSA (PSA) är en hemlighet som produceras av prostatakörteln hos män, vilket står för ett prostataspecifikt antigen. Indikatorn i nanogram av total PSA i milliliter blodserum mäts.

Innehållet i denna artikel:

Vad är det för?

PSA tjänar till att späda ut ejakulatet. Det mesta av det prostatiska specifika antigenet träder in i den seminala vätskan, och endast en liten del av den kommer in i blodet. I medicin föreskrivs analysen för generell och fri PSA för tidig diagnos hos män i tumörsjukdomar i prostata. Om blodkoncentrationen av antigenet ökar eller förhållandet mellan fri / total PSA förändras kan det här indikera en kränkning av barriären mellan prostatens kärl och celler eller ökad produktion av den av både friska celler och transformerade och detta fenomen uppträder vid flera sjukdomar.

I serumet finns antigenet i flera former:

 • Den bundna antigenen är kemiskt bunden till andra substanser;
 • Fri antigen - är i ett fritt tillstånd.

Om vi ​​summerar värdena för de ovan beskrivna antigenerna kommer den resulterande siffran att återspegla värdet av det totala antigenet.

Vad är ökningen av PSA?

Inte alltid fluktuationer i resultatet av analysen på definitionen av prostatantigen från "norm" -indexet indikerar utvecklingen av en malign tumör i prostata.

 • Inflammatorisk process, lokaliserad i körteln;
 • Förlängd retention av urinering;
 • Ischemi av prostata;
 • Prostatisk hjärtinfarkt;
 • Godkännande av vissa mediciner;
 • Åldersrelaterade förändringar i antigennivåer;
 • Godartad tumör (adenom);
 • Kronisk kurs av prostatit;
 • Förstöring av prostatit;
 • Prostatacancer

Hur utförs analysen och förberedelsen?

För att bestämma nivån av PSA utförs en analys av venöst blod. Det är bättre att ta blodprovet på tom mage och avstå från följande åtgärder:

 • Under de två föregående dagarna är det bättre att ge upp sexuell aktivitet. Ejakulation kan förändra både total PSA och fri PSA i blodet.
 • Blodprovet tas från män inte tidigare än 72 timmar efter slutet av prostasmassagen.
 • Ultraljud bör inte utföras transektalt minst 1 vecka före PSA-analys.
 • Efter prostata biopsi måste du vänta 1,5-2 månader och sedan ta ett blodprov för ett vanligt och fritt antigen.
 • Resektion av prostata med en transuretral väg bör också utföras inte tidigare än en månad före den planerade analysen.
 • I en halvtimme före blodprovtagning är det nödvändigt att utesluta överskridande (emotionellt och fysiskt).
 • Förbereda innebär också att ge upp mat rik på fetter en dag före det förväntade blodprovet.
 • Neka att röka i en halvtimme före provtagningen.

Om det ändå är nödvändigt att göra diagnos före den angivna tiden måste tolkningen av blodprovet ta hänsyn till eventuella inflytande av ovanstående faktorer.

Förberedelser för analysen bör också innefatta avstötning av lång cykling, cystoskopi, kateterisering i flera veckor före den föreslagna dagen för blodprovtagning.

Vem visas blodtestet

Män i åldern 40+ ökar risken för att utveckla prostata sjukdomar, inklusive maligna tumörer, kraftigt. Det är efter denna ålder att män varje år samplas blod för att bestämma nivån på PSA och separat indikatorer på "allmän" och "fri" PSA.

Vad är beviset för en tidigare studie

Om nära släktingar (män) hade fall av en malign tumör i prostata, kan läkaren ordinera ett blodprov vid en tidigare ålder. Följande symtom kan fungera som en signal för att bestämma nivån av prostata hos ett specifikt antigen:

 • Hyppig uppmaning att urinera;
 • Ofullständig tömning av blåsan;
 • Utseende av smärta i perineum;
 • Hyppig uppmaning att urinera på natten;
 • Försvagning av erektion
 • Minskar sexuell lust

Resultat av forskning

Resultaten avkodas av läkaren som beställde analysen.

Från 40 år till 49 år passar normen till ett värde av 2,5 enheter.
Från 50 år till 59 år passar normen till ett värde av 3,5 enheter.
Från 60 år till 69 år passar normen till ett värde av 4,5 enheter.
Efter 70 års ålder är normen upp till 6,5 enheter.

Om värdet av det totala antigenet överskrider värdet på 10 enheter, utförs även en analys på förhållandet mellan fri / total PSA. Om detta förhållande är mindre än 15%, utförs andra förfiningsstudier.

Ytterligare forskning

Med en 100% garanti kan närvaro eller frånvaro av cancerceller endast diagnostiseras med en biopsi. Förfarandet för insamling av celler utförs under kontroll av en ultraljudsanordning eller ett finger.

Diagnos av effektiviteten av behandlingen

PSA-analys gör det möjligt att bestämma effektiviteten av en föreskriven behandling för prostatacancer och förutse stabiliteten i resultaten. Kontrollen utförs enligt följande kriterier:

 • Efter prostatektomi (vid lokaliserad cancer) minskar PSA i blodet till 0,2 enheter och under;
 • En långsammare minskning av antigennivåer uppträder efter exponering för strålning. Om man efter procedurens gång minskar PSA-nivån till ett värde på 1 enhet, kan en förlängd eftergiftstid (upp till 5 år) förväntas.
 • Om det efter strålningsexponeringen fanns ett hopp i ett specifikt antigen, så kan vi prata om sjukdommens kommande återfall,
 • Om PSA-nivån är mer än 50 enheter, är det möjligt att anta utvecklingen av metastaser och en ökning av detta index till 100 enheter eller högre kan indikera spridningen av metastaser till avlägsna organ.

Och vad i slutändan

Studiens rättvisa genomförande bidrar till en tidigare definition av uppkomsten av tillväxt av cancerceller i prostatakörteln, vilket kommer att påskynda återhämtningsprocessen. Vidare kan behandlingen genomföras med mer försiktiga metoder för människokroppen.

En viktig roll före insamling av material för forskning är utbildning av en man. Överensstämmelse med flera enkla regler kommer att utesluta många faktorer påverka resultatet av analysen och därigenom öka diagnosens noggrannhet.

Det är inte nödvändigt att larmet larmas när PSA-nivån höjs i blodprovresultatet. En ökning av denna indikator indikerar effekten av externa och interna faktorer på prostatakörteln, vilket ledde till att antigenet kom in i blodomloppet. Eventuellt kommer orsaken till denna process att vara en cancer tumör. För en noggrann diagnos kommer läkaren att förskriva andra typer av studier som avvisas eller bekräftas av diagnosen.

Effekt av PSA-test vid diagnos av urologiska patologier

Prostatiskt specifikt antigen är en mycket viktig indikator vid diagnos av inflammatoriska processer och urologiska patologier. Genom att genomföra en korrekt analys av den gör det möjligt att identifiera förekomst av en malign tumör i prostata vid de tidigaste utvecklingsstadierna, vilket positivt påverkar den ytterligare komplexa terapin.

Innehållet i artikeln

Beteckning av PSA

Prostata-specifikt antigen är en proteinliknande substans som produceras av prostatakörteln. Detta enzym deltar aktivt i processen för att sänka viskositeten hos sädesvätskan genom klyvning av proteinmolekylen på mikrocellerna. Det mesta av prostata-specifikt antigen (PSA) går in i spermierna och i en mindre volym är den närvarande i blodet. Detta protein avser organspecifika markörer, d.v.s. Det är endast associerat med manlig prostata. Detta betyder emellertid inte att det endast är specifikt vad gäller en sjukdom. Genom att analysera av prostataspecifikt antigen i blod läkarna identifiera särdragen hos de olika urologiska sjukdomar: cancer i närvaro av cancerceller, akut eller kronisk prostatit formen perkolering, benign adenom.

Analysen för detektering av detta proteinsubstans har framgångsrikt använts sedan 1980 och orsakade verkligen en revolution i screeningen av körtelens karcinom. Rysslands ministerium för hälsa och social utveckling anser det lämpligt att inleda årlig diagnostik av PSA-nivå i blodet från 45 års ålder av en man. Eftersom 30% av de urologiska patienterna bekräftade utvecklingen av prostatacancer är det ytterst viktigt för en man i äldre ålder att övervaka sin hälsa och vidta förebyggande åtgärder för diagnos, även om sjukdomar saknas.

Som läkarundersökning visar, är karcinomens initiala steg mottagliga för effektiv behandling, medan irreversibiliteten hos de sena stadierna av sjukdomsutvecklingen leder till ett dödligt utfall hos de flesta urologiska patienter.

Faktorer som påverkar nivånivån

Förhöjda nivåer av PSA i en mans blod är inte alltid associerade med att diagnostisera en malign neoplasma i prostata. Nivån av prostata-specifikt antigen växer i karcinom i körteln på grund av den progressiva utvecklingen av cancerceller och skador på basalmembranet, som utför en viktig funktion för att kontrollera cellulärt beteende. Vid diagnostisering av godartad prostatahyperplasi ökar PSA-halten i blodet på grund av svullnad i körteln och tillväxten av den drabbade vävnaden.

Infektiösa inflammatoriska processer i bäckenorganen orsakar epitelskador och hängning av prostataspecifik antigennivå. Prostatisk ischemi, långvarig smärtsam retention av urin, som åtföljer utvecklingen av adenom, leder också till en ökning av mängden av denna proteinsubstans i blodserumet.

Läkare identifierar följande faktorer, vars närvaro måste beaktas för korrekt tolkning av resultaten av PSA-testet:

 1. På grund av effekten av prostata-TRUS-proceduren (transrectal ultraljud) på antigennivå rekommenderas att analysen tas minst en vecka efter undersökningen.
 2. Mekanisk skada på cellbarriärer under insamlingen av biopsimaterial för laboratorieanalys orsakar ett signifikant inflöde av PSA i blodet. Av detta skäl utser testläkarna urologiska patienter att gå igenom 1,5 månader.
 3. Ejaculation kort före blodgivning för analys (48 timmar) provocerar falska antigennivåer.
 4. PSA-testet kan utföras när som helst, eftersom substansens dagliga fluktuationer är obetydliga.
 5. Hos patienter med prostatahyperplasi reduceras prostata-specifikt antigen med 50% på grund av intag av läkemedel från den farmakologiska gruppen av inhibitorer.
 6. Rektal palpation, utförd för att diagnostisera strukturella förändringar i körteln, påverkar minimalt PSA i blodet. Samtidigt orsakar terapeutisk massage genom ändtarmen sin signifikanta ökning, så testet utförs 3-4 dagar efter den medicinska manipulationen.
 7. En analys av antigeninnehållet kan ges efter 6 månader till patienter som genomgått kirurgisk resektion av prostata genom urinröret (urinröret).

Former av specifikt antigen

Prostataspecifikt antigen som faller i plasman närvarande i mediet i tre former: fri (inte ansluten till ett blodprotein) associerad med kymotrypsin (ett proteolytiskt enzym av bukspott) som är associerad med makroglobulin (protein blockerare proteolytiska enzymer).

Dessa former av antigen utgör grunden för standard medicinska tester, bland annat läkarna noterar: total PSA, fri och deras proportionella förhållande.

Under kliniska studier fann man att fri PSA-indikatorn inte är bundet till blodproteiner signifikant lägre hos män med prostatakarcinom i jämförelse med urologiska patienter vars screening visade benigna neoplasmer.

PSA: s totala / fria förhållande används av läkare för att diagnostisera en godartad och malign prostatatumör. Testresultaten kan visa ett ökat innehåll av bunden proteinsubstans och en lägre andel av friantigen hos män med diagnos av prostatakarcinom.

Indikationer för analys av total och fri PSA

Allmänna PSA är en viktig markör för cancer. Male prostata producerar ett specifikt antigen självständigt och avvikelsen av dess nivå från normen indikerar förekomsten av en urologisk patologi. Analys av hans blod detektering av urologiska patienter, läkare ordinera följande situationer: diagnos av adenom hyperplasi, prostatakarcinom definition skede, spårning av resultaten av farmakologiska effekter på maligna och benigna tumörer.

Prostataspecifikt antigenspecifik antigen kan nå upp till 1000 ng / ml och högre i svåra faser av körtelkarcinom, följt av proliferation av metastaser utanför bäckenorganen.

Gratis enkelspecifikt antigen verkar också som ett proteinenzym och ökar med ålder hos män. Testet för att detektera denna indikator i blodet ordineras av urologer för att: övervaka patientens hälsa med redan identifierade maligna former, övervaka patienter med diagnostiserat prostataenom, förebyggande underhåll hos män i äldre ålder (över 50 år). Som framgår av medicinsk praxis är värdet av fri PSA i plasman lägre för cancer i körteln än för en godartad tumör.

Indikatorer för normen

Innehållet i prostataspecifikt antigen i normen i urologiska patientens serum bör inte överstiga 4 ng / ml. Många faktorer påverkar dock detta värde, vilket väsentligt komplicerar uppgiften att bestämma det normala innehållet av proteinämnen. Läkaren avgör testets resultat och ställer den påstådda diagnosen utifrån människans ålder. Detta beror på att unga män är lägre än hos äldre.

Värden av PSA i blodet, typiska för en viss ålder av en man:

Prostata-specifik antigen-vanlig (PSA-vanlig)

Prostata-specifikt antigen är den totala mängden serinproteas tillgängligt i blodet för att bestämma fraktionerna av substansen som är en del av prostatakörtelns utsöndring. Prostata-specifikt antigen är en laboratoriemarkör för tillståndet av prostatavävnad.

Ryska synonymer

Prostatisk specifik antigen är vanlig, en markör för prostatacancer.

synonymer engelska

Prostataspecifik antigenantall, PSA totalt.

Metod för forskning

Måttenheter

Ng / ml (nanogram per milliliter).

Vilket biomaterial kan användas för forskning?

Hur förbereder man sig ordentligt för studien?

 • Eliminera fettmat från kosten 24 timmar före testet.
 • Eliminera fysisk och känslomässig överansträngning inom 30 minuter före studien.
 • Rök inte i 30 minuter före donation av blod.
 • Efter prostata-massage måste minst 10 dagar passera före provet.

Allmän information om studien

Prostataspecifikt antigen (PSA) är ett proteinämne, ett enzym som är relaterat till serinproteaser. Detta är en av prostats synteseprodukter.

Prostatakörteln består av muskelvävnad och ett stort antal (cirka 50) små körtlar. Muskelvävnad är utformad för att flytta vätskan som prostata producerar i de inre kanalerna mot urinrörets lumen. Dessutom ger intensiva sammandragningar av prostats muskler processen med utlösning under samlag.

prostatakörteln producerar prostata sekretion, som har flera funktioner: a del av sädesvätska och är en viktig komponent i odlingsmediet för spermier. Detta är en komplex sammansättning av biologiskt aktiva substanser som ger den vitala aktiviteten hos manliga könsceller. En liten del av hemligheten i blodet och utför en komplex hormonell funktion - säkerställer den normala funktionen av testiklarna, arbetet i urinblåsan, reglerar sexlusten påverkar cirkulationen, neurala processer och mentala tillstånd.

En av komponenterna i sekretionen av prostata är PSA. Enligt sin kemiska struktur är det ett glykoprotein - en förening av protein och kolhydrater, med biokemiska egenskaper - ett enzym som utför funktionen att dela upp stora proteinmolekyler i mindre fragment. På grund av denna förmåga spädar den den huvudsakliga vätskan. Tillsammans med den delen av utsöndringen av prostatakörteln som kommer in i det systemiska blodet tränger en liten del av prostata-specifikt prostataspecifikt antigen också dit. Funktionen av prostata-specifik antigen i kroppen är okänd, och i laboratoriediagnos används den för att detektera sjukdomar i prostatakörteln. Vissa av dess fraktioner har antigena egenskaper, vilket gör det möjligt att identifiera dem med hjälp av immunokemiska laboratoriemetoder. Kombinationen av dessa egenskaper och definierade namnet för detta ämne som "prostataspecifikt antigen".

I serum finns PSA i flera former. Två av dem är tillgängliga för bestämning genom immunokemiska metoder:

1) det associerade prostata-specifika antigenet - är kemiskt bindande med en annan förening som blockerar sin enzymatiska funktion (alfa-1-anti-chymotrypsin),

2) Fritt prostataspecifikt antigen - finns i ett fritt (obundet) tillstånd.

Sammanfattningsvis reflekterar de nivån av den totala prostataspecifika antigenen.

Små fluktuationer i värdet av total PSA är nära relaterade till förändringar i prostatakörteln, som inte är patologi och med olika sjukdomar i prostata. Så exempelvis är PSA-nivån påverkad av individuella skillnader i prostatans massa: den stora prostata producerar respektive mer PSA. Dessutom är patientens ålder viktig: mängden PSA ökar gradvis under livet. Mekaniska effekter på prostatakörteln, till exempel massage eller cykling, kan också orsaka en ökning av denna indikator. Samma effekt har ejakulation.

Total PSA ökar måttligt med hypertrofi (adenom) av prostata, akuta och kroniska inflammatoriska sjukdomar i prostatan (prostatit), urinvägsinfektioner, men den huvudsakliga diagnostiska värdet av denna analys är den tidiga upptäckten av prostatacancer.

Prostatacancer är en av de vanligaste onkologiska sjukdomarna hos män. Särskilt ofta uppträder denna sjukdom hos män äldre än 50 år. I Ryssland, hos nästan 70% av patienterna, detekteras det bara vid 3-4: e scenen. Samtidigt är effektiviteten av behandlingen mycket snabb vid tidig upptäckt av prostatacancer. Men, tyvärr, är sjukdomen i ett tidigt stadium asymptomatisk. I detta hänseende har 70% av patienterna i första hand vädjan till onkologen en tumörspridning till omgivande vävnader eller avlägsna organ. Det är därför det är så viktigt för män att regelbundet ta en analys för PSA. Klassiska metoder för att upptäcka prostatacancer - palpation av prostata genom ändtarmsväggen i samband med USA - har begränsad känslighet, och ofta inte ge tid att upptäcka tumören, medan PSA-testet gör det möjligt att diagnostisera även tidigt, asymtomatiska former av sjukdomen.

Ökande PSA-nivåer i början av sjukdomen är en följd av dysfunktion av prostataceller och öka vaskulär permeabilitet, som stimulerar frisättningen av specifika substanser från prostataceller in i den extracellulära miljön. Tumörcellerna själva syntetiserar prostata-specifikt antigen i mindre mängder än normala vävnader. Således är detta test mycket specifikt för prostatavävnad, men inte för prostatatumörer. Med en ökning av den totala massan av tumörceller ökar dock deras andel i produktionen av prostataspecifikt antigen, vilket ökar ett ökande inflytande på resultaten av laboratorieanalys.

Ju högre PSA-nivån i blodet är desto säkrare kan du prata om förekomsten av en malign process i prostatakörteln. Emellertid, när total PSA är ökade något, är noggrannheten hos diagnosen tveksamt, eftersom samma resultat kan erhållas med andra prostatasjukdomar såsom benign prostatahypertrofi eller prostata.

Känsligheten hos PSA-indexet ökar signifikant med samtidig analys av den totala och fria fraktionen av detta ämne i blodet och bestämningen av förhållandet mellan de erhållna resultaten. Andelen fria PSA i serum i prostatacancer är signifikant lägre än nivån i någon godartad process. På grund av detta är det möjligt att mer exakt skilja mellan godartade och maligna sjukdomar i prostata med en minsta ökning av total PSA.

Tidig diagnos av prostatacancer utförs också genom en årlig förebyggande undersökning. Överdriven ökning av PSA-nivån för året indikerar en ökad risk för sjukdomen.

Analysen för total PSA används också vid behandling av prostatacancer. Enligt denna indikator bedöms framgången med terapin: en signifikant minskning av PSA-nivån indikerar ett positivt resultat av terapeutiska åtgärder. Denna analys är mycket viktig för att i tid upptäcka återkommande sjukdom efter sin kirurgiska behandling.

Vad används forskningen för?

 • För tidig diagnos av adenom och inflammatoriska sjukdomar i prostata.
 • Att diagnostisera ischemi eller hjärtattack i prostata.
 • För tidig diagnos av prostatacancer.
 • För differentiell diagnos av prostatacancer och dess godartade sjukdomar, såväl som infektiösa och inflammatoriska processer i urinvägarna.
 • Att bedöma effektiviteten av läkemedelsbehandling för prostatacancer.
 • Att övervaka resultaten av kirurgisk behandling av prostatacancer.
 • För snabb diagnos av återkommande prostatacancer efter kirurgisk behandling.
 • Som en del av en förebyggande checkup för tidig diagnos av godartade sjukdomar och prostatacancer.

När är studien tilldelad?

 • Med symtom på prostata sjukdom.
 • När undersökt för att bekräfta eller utesluta en malign tumör i prostata.
 • Vid kontroll av effektiviteten av läkemedelsbehandling för prostatacancer.
 • Vid övervakning av tillståndet hos en patient efter en operation för att avlägsna prostatacancer (i syfte att tidigt upptäcka ett eventuellt sjukdomsfall).
 • Vid profylaktisk undersökning av prostata.

Vad betyder resultaten?

Referensvärden: 0 - 4 ng / ml.

Mängden total PSA kan öka måttligt under vissa förhållanden som inte är relaterade till prostata sjukdom, såväl som i ett antal patologiska tillstånd. Graden av ökning i dess nivå är direkt proportionell mot svårighetsgraden av prostata sjukdom. Lågt innehåll av total PSA indikerar en låg risk för prostata sjukdom eller framgången med behandlingen.

Skälen till ökningen av den totala PSA: ns nivå:

 • relativ ökning av prostata-massan,
 • prostata massage / cykling / utlösning mindre än 24 timmar före testet,
 • infektion / inflammation i urinvägarna,
 • adenom i prostata,
 • prostatit,
 • ischemi / hjärtinfarkt,
 • prostatacancer.

Skälen till den låga nivån av total PSA:

 • låg risk för att utveckla prostata sjukdom,
 • framgångsrik behandling av prostatacancer.

Viktiga anteckningar

 • Ett negativt resultat av analysen utesluter inte förekomsten av prostata sjukdom.
 • Olika laboratorier kan använda sina analystekniker, så resultaten är inte alltid desamma. I detta avseende rekommenderas upprepade tester att utföras i samma laboratorium där den ursprungliga undersökningen genomfördes.

Det rekommenderas också

Vem utser studien?

Allmänläkare, terapeut, urolog, onkolog, kirurg.

litteratur

 1. Andriole GL, Crawford ED, Grubb RL, et al. Dödligheten härrör från en randomiserad prostata-cancer screeningförsök. N Engl J Med 2009; 360: 1310-9.
 2. Schroder FH, Hugosson J, Roobol MJ, et al. Screening och prostatacancer i en randomiserad europeisk studie. N Engl J Med 2009; 360: 1320-8.
 3. Osterling JE, Jacobsen SJ, Chute CG, et al. Serumprostataspecifikt antigen i en samhällsbaserad population av friska män: inrättandet av ålderspecifika referensområden. JAMA 1993; 270: 860-4.
 4. Carter HB, Pearson JD, Metter EJ, et al. Longitudinal utvärdering av prostataspecifika antigennivåer hos män med och utan prostata sjukdom. JAMA 1992; 267: 2215-20.
 5. Beduschi MC, Osterling JE. Procent-specifikt antigenprocentprocent: Nästa gräns i prostata-specifik antigenprovning. Urologi 1998; 51 (Appendix 5A): 98-109.
 6. Modi P, Helfand BT, McVary KT. Modifikationer och kirurgiska ingrepp för godartad prostatahyperplasi är potentiella confounders av prostata-specifikt antigen. Curr Urol Rep 2010; 11: 224-7.
 7. Gleason DF. Histologisk gradering och staging av prostatacancer. I: Urologisk patologi: Prostata. Philadelphia, Lea och Febiger 1977, sid. 171-8.
 8. Oesterling JE. Använda PSA för att eliminera onödiga diagnostiska test. Urologi 1995; 46 (Bilaga 3A): 26-33.
 9. Mitchell DM, Swindell R, Elliott T, Wylie JP, Taylor CM, Logue JP. Analys av prostata-specifikt studsning I (125) permanent fröimplantat för lokaliserad prostatacancer. Radioter Oncol 2008; 88: 102-7.