Huvud
Förebyggande

Sjukdomar i prostata

Sjukdomar hos det manliga genito-urinvägarna är ofta associerade med patologiska processer i prostata. Ett litet organ som ligger under blåsan och täcker urinröret, utför viktiga funktioner i hankroppen, som ansvarar för produktion av enzymer och en specifik hemlighet. Sjukdomar i prostatakörteln som är förknippade med strukturella förändringar, inflammation eller störningar av fysiologiska processer, orsakar allvarliga problem och kräver en kvalitativ diagnos för utnämning av aktuell behandling.

Klassificering av prostata sjukdomar

I medicinsk praxis är det vanligt att klassificera sjukdomar, hänvisa dem till en viss grupp på grundval av liknande egenskaper. Separering utförs på grundval av orsakerna till uppkomsten, mekanismen för patologibildning, symtom och möjliga konsekvenser. Med tanke på likheten hos tecken som är karakteristiska för prostatakörtlar är klassificeringen svår. Ofta förekommer en gemensam utveckling av två eller flera patologiska processer, som var och en representerar en oberoende diagnos.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Ändå bygger på patogenetiska faktorer har experter identifierat ett antal liknande sjukdomar, kombinera dem till större grupper, med har ett eget system för varje prostatasjukdom klassificering:

 • Inflammatoriska sjukdomar. Sjukdom provocerad av patogena mikroorganismer av bakterier, virus eller svampursprung vidare med bildandet av smittkällan i prostatavävnaden. Utveckla som en självständig typ av patologi eller komplikation av sjukdomar i det genitourära systemet hos män. Denna grupp inkluderar akut och kronisk prostatit, prostatotsistit, prostatovezikulit, abscess, prostata tuberkulos och andra infektioner.
 • Tumörsjukdomar. Hyperplastiska förändringar i vävnaderna i prostatakörteln leder till en ökning i volymen och irreversibla förändringar i organets funktion, samt att störa funktionerna hos besläktade system och organ. Den patologiska processen med en tumör utvecklas med bevarande av cellulära strukturer eller med degenerering av celler. I det första fallet bildas godartad prostatahyperplasi (BPH), och i andra fallet är det cancer.
 • Sjukdomar associerade med bindevävnadens patologi. Den speciella ramen för alla organsäta bindvävskonstruktioner, kan i vissa fall också orsaka problem med prostata. När de växer sker komprimeringen, orgeln förlorar sin elasticitet, vilket komplicerar sina funktioner och leder till atrofi. Denna grupp innefattar fibros och cyste, som ofta utvecklas efter omfattande inflammation eller med mekanisk skada på körteln.
 • Parasitiska sjukdomar i prostata. Införandet av skadedjur i prostata i medicinsk praxis är sällsynt. Ormar och maskar föredrar att leva i koncentrationsområdet av ett stort antal näringsämnen, det vill säga i matsmältningsorganen. Ändå klassificeras orminfestationer i prostatakörteln i en separat klassificeringskategori.

Det finns andra typer av klassificeringar. En enda standard, accepterad av det medicinska samfundet, är ännu inte tillgänglig, eftersom prostatakörtelns patologi upptar en mellanliggande plats mellan sjukdomar i köns- och urinvägarna.

Ett bevisat hemhjälpmedel för att öka Potential:

 • ett fantastiskt resultat,
 • låg kostnad,
 • fullständig säkerhet,
 • orsakar inte överskott.

symtomatologi

Kliniska manifestationer av prostata sjukdomar är typiska för de flesta patologiska processer, så det är nästan omöjligt att känna igen sjukdomen utan ytterligare diagnostiska åtgärder.

Utseendet på problem med prostatakörteln hos män följs av tecken på nedsatt sexuell funktion och störningar i urinorganens arbete.

Symtom som du bör uppmärksamma på och när de detekteras, gå till doktorn:

 • Förändring av arten av urinering. Att minska trycket i urinströmmen anses vara ett diagnostiskt tecken på hyperplasi, eftersom urinröret är mekaniskt fastspänt vilket gör det svårt att tömma vätskan. För prostatit kännetecknas av frekvent urinering på toaletten på natten, medan huvudet också kan försvagas på grund av inflammatorisk svullnad.
 • Utseendet av ömhet. Obehag, brännande och smärta när urinering förekommer hos mest smittsamma sjukdomar i urinvägarna. Svårt smärtssyndrom i avancerade stadier av cancer indikerar utseende av metastaser. För inflammation kännetecknas av ökad smärta under träning, liksom en klar samband med urinprocessen. Adenom orsakar nästan ingen känsla av obehag i de tidiga stadierna, prostata börjar skada med en betydande mängd hyperplasi.
 • Orenheter i urin och sperma. Detektering av blod är ett tillfälle för snabb behandling av en läkare. Orsakerna kan vara trauma, inflammation, hyperplasi, tumörsintegration, njursjukdom och många andra farliga förhållanden.
 • Erektilfunktionsstörningar. Tecken på sexuella svaghet, minskad spermier, minskad lust, smärta under utlösning - alla dessa manifestationer av sjukdomar i organ i urogenitala systemet kan orsakas av stillastående, inflammatoriska eller hyperplastiska förändringar i vävnader i prostata.
 • Allmänna symtom på sjukdomar. Ökningen i temperatur och svaghet är en uppenbar reaktion av immunsystemet mot den inflammatoriska processen. Om inflammationens fokus ligger i prostatakörteln kommer smärta och obehag i underlivet att vara närvarande. Skarp viktminskning kan vara ett tecken på ett försummat stadium av en malign tumör och förekommer också med parasitala lesioner av prostata.

Vid första tecken på problem i urinvägarna, är aktuell hänvisning till läkaren den enda tillförlitliga sättet att upptäcka avvikelser i ett tidigt skede och att vidta nödvändiga åtgärder för att eliminera eller korrigera kränkningar.

orsaker till

Riskfaktorer vid förekomst av prostata sjukdomar är många. Orsaken till sjukdomen kan vara förändringar i kroppens väl samordnade arbete och negativa yttre påverkan:

 1. Genetiska störningar ges uppmärksamhet vid diagnos av hyperplastiska processer.
 2. Skador leder till skador på prostata strukturen.
 3. Stagnerande processer stör normala cirkulationsprocesser och metaboliska funktioner.
 4. Felaktig näring orsakar ackumulering av skadliga ämnen och leder till cellulära förändringar.
 5. Otillräcklig fysisk aktivitet är den främsta orsaken till stagnation.
 6. Inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet ökar risken för medverkan i prostatacetatets patologiska process.
 7. Åldersförändringar i vävnaderna i prostata leder till en störning i reproduktionen av vävnader.
 8. Skadliga vanor förgiftar kroppen med toxiner och kan orsaka genetiska förändringar.

Den kumulativa effekten av negativa effekter och den komplexa att provocera faktorer blir ofta en orsak till sjukdomar i prostata, så under de senaste åren, är urologer alltmer fokus på förebyggande åtgärder och tidig diagnos.

Hur man diagnostiserar

Möjligheterna för modern medicin tillåter oss att diagnostisera prostata sjukdomar vid de inledande stadierna av bildandet av den patologiska processen. Teknisk utrustning och framväxten av ny vetenskaplig kunskap ledde till skapandet av effektiva diagnostiska metoder:

 1. Rektal undersökning. Inledningsskedet av en undersökning gör det möjligt att bestämma strukturen och storleken på prostatakörteln och jämföra resultaten med fysiologiska normer.
 2. USA. Ultraljudsdiagnostik i urologisk praxis används på grund av den hastighets- och informativa metoden vid bestämning av inflammatoriska och strukturella förändringar i organen i genitourinärsystemet.
 3. Blod- och urintester. Biokemiska index och bestämning av specifika parametrar av vätskor möjliggör analys av funktionella förändringar.
 4. Dator metoder. Det mest progressiva sättet att upprätta en diagnos för någon typ av patologi.
 5. PSA-nivå. Det kvantitativa indexet för ett prostatiskt specifikt antigen, beräknat beroende på ålder, möjliggör att i tid noteras avvikelser i prostatakörteln.
 6. Funktionstester. Bestämning av blodflödeshastighet, urinutgångsparametrar, provning av duktilitet - alla dessa och många andra metoder används för att diagnostisera prostata sjukdomar.
 7. Histologiska studier. Biopsi är en oumbärlig metod för differentiering av hyperplasi och hjälper till att upptäcka atypiska cellulära strukturer till prostata.

Ett utvidgat diagnostiskt komplex används sällan för en planerad studie av en människors hälsotillstånd, men en detaljerad studie, baserad på kliniska manifestationer, utför ett komplett utbud av analyser och instrumentstudier.

Behandling av sjukdomar

Valet av behandlingsmetod beror på den fastställda diagnosen. Medlen till konservativ terapi, kirurgiska ingrepp, fysioterapeutiska förfaranden och icke-traditionella metoder används.

Prostatisk massage

Urologisk massage anses vara ett effektivt förfarande för behandling och förebyggande av prostata sjukdomar. Genom att stimulera blodflödet, eliminerar ämnesomsättningen och vävnadsmetabolism stagnationseffekter i prostata, minskar smärta, normal erektil funktion och utvanns organ sekretorisk aktivitet. Massage är en bra behandling för kronisk prostatit och väl under de inledande skedena av adenom, men inte tillåtet att utföra proceduren i cancer och akuta inflammatoriska processer.

Läkemedel

Konservativ behandling av prostata sjukdomar har flera fördelar. Valet av ett lämpligt läkemedel med minimala biverkningar möjliggör en effektiv behandling. Moderna droger kan sakta ner tumörprocessen, eliminera inflammation, återställa nedsatta funktioner och fördröja behovet av kirurgisk ingrepp. En förutsättning för framgångsrik behandling med medicineringen är ett preliminärt samråd med en läkare, eftersom självständiga försök att behandla prostatakörteln kan leda till oönskade konsekvenser.

Folkmetoder

Lusten att undvika behandling med piller eller minska deras inverkan på kroppen återvänder moderna människor till beprövade recept av förfäder. Traditionell medicin hjälper till att behandla symptomatiska sjukdomar i prostatakörteln. Läkemedel med antiinflammatoriska, analgetiska, diuretiska, stimulerande egenskaper samt naturliga cytotoxiska läkemedel används för att eliminera symtom på prostatit, adenom, används vid erektil dysfunktion.

Förebyggande åtgärder

Det är möjligt att minska risken för att utveckla prostata sjukdomar med enkla förebyggande åtgärder. Schemalagda undersökningar av en urolog, snabb behandling av uppkommande sjukdomar i genitourinärsystemet, korrekt näring och regelbunden fysisk aktivitet är bland de grundläggande principerna för att upprätthålla maskulin hälsa. Förebyggande är ett överkomligt sätt att undvika de allvarliga konsekvenserna av prostata sjukdom och bör innebära en mans önskan att behålla aktiviteten fram till ålderdom.

Vad är konsekvenserna

Avlägsnande av prostatakörteln till följd av irreversibla förändringar och fullständig förlust av erektilfunktionen är resultatet av oöverskridande av ens egen hälsa. I de tidiga stadierna ska alla sjukdomar i prostata behandlas, och med hjälp av moderna medicinmetoder kan man hantera även den obotliga patologin. Det maximala hotet representeras av maligna tumörer, vars prognos helt och hållet beror på en aktuell diagnos och en uppsättning terapeutiska åtgärder.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

Symtom och behandling av kronisk infektiös prostatit

Inflammatoriska prostata sjukdomar kallas prostatit. Det kan förekomma i akut eller kronisk form. Den akuta formen är mycket mindre vanlig än kronisk. Kronisk infektiös prostatit kan behandlas mycket bättre än dess icke-infektiösa form.

De främsta orsakerna till inflammation

Ett organ som prostata är för varje man. Hennes utveckling och mognad slutar hon vid ca 18 år. Utan prostata skulle det vara omöjligt att reproducera avkomman, eftersom det är i det att en speciell hemlighet är utvecklad som gör det möjligt för spermier att flytta sig snabbare mot ägget efter samlag.

Dessutom, muskelfibrer i prostata, contracting, blockera urinvägarna. Detta förhindrar blandning av sperma och urin under utlösning.

Var kommer allt detta ifrån?

Noninfektiös prostatit utvecklas på grund av stillastående fenomen i det lilla bäckenet. Män med stillasittande livsstil som inte har regelbunden minimal fysisk aktivitet är mottagliga för denna sjukdom i 30% av fallen, om deras ålder varierar från 30 till 50 år. Och ju äldre, desto mer ökar denna procentandel.

Med denna form av prostatit finns det ingen bakteriepatogen i analyserna. Förutom en stillasittande livsstil innefattar faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen i alla former:

 • dåliga vanor
 • frekventa eller ihållande stressiga situationer
 • överdriven fysisk aktivitet, lyft tung vikt
 • hormonella misslyckanden;
 • hypotermi;
 • yrkesrisk (cyklister, chaufförer är i riskzonen på grund av bestående vibrationer och tryck på prostataområdet);
 • förstoppning;
 • oregelbundet sexuellt liv.

Infektiös kronisk prostatit kännetecknas av den obligatoriska förekomsten av patogener. Oftast detekteras bakterierna i ejakulat eller urin, tarm och pseudomonas aeruginosa, Klebsiella, Enterococcus och Proteus. Mindre ofta blir stafylokocker, streptokocker smittämnen och ännu mer sällan svampar och virus.

Förutom de allmänna orsakerna som nämns ovan finns infektioner som orsakar prostatit. Dessa inkluderar obehandlade i tid STDs. Dessa kan vara infektioner orsakade av trichomonader, ureaplasma, mykoplasma och klamydia, herpesviruset, cytomegalovirus, gonokocker. Många av dessa infektioner är asymptomatiska, och mannen upptäcker endast om det finns klagomål från sidan av prostata.

Kroniska infektioner, som inte är relaterade till genitourinärsystemet, kan också orsaka prostatit. Dessa inkluderar angina, inflammation av tonsiller, karies, pyelonefrit, bihåleinflammation och andra. Med dessa sjukdomar minskar organismens allmänna motstånd, och det patologiska patogenet tränger lättare i prostata.

Vad är symtomen?

Symptom på infektiös prostatit beror på formen. Akut prostatit kommer att manifestera sig mycket kraftigt: ökad temperatur, utseende av smärta i perineum, vilket kan förvärras under avföring. Dysuriska fenomen är också närvarande. Brännande, gnidning, skarpa smärtor vid urinering, frekventa önskningar, speciellt på natten, stör patienten med akut prostatit.

Den kroniska banan av sjukdomen uppträder annorlunda. Och ofta kan det även vara asymptomatiskt. Om symtomen är närvarande kommer de att raderas:

 1. Svårighet med urinering. Dessa inkluderar smärta, nocturi, svårigheter med urinering, strålförvaring, bränning vid något stadium av urinering. Uteslut inte ofta cystitis.
 2. Smärta. Även om det inte är starkt, men obehagsmärtor i perineum, penis, rektum, ländar eller sakrum, i ljummen.
 3. Brott mot sexuell funktion. Att minska libido leder ofta män till en läkare. Det kan åtföljas av smärta vid erektion och samlag. Patienter klagar över för tidig utlösning, raderade känslor, erektioner av dålig kvalitet och infertilitet.

Diagnos och behandlingsmetoder

Diagnosen orsakar vanligtvis inte komplikationer. Efter insamling av anamnese och klagomål, föreskriver läkaren laboratorietester. Dessa inkluderar ett blod- och urintest, mikroskopi av sekretionen av prostata, där leukocyter kommer att höjas vilket indikerar förekomsten av inflammation. Och även bakteriologiska kulturer av ejakulat och urin, vilket hjälper till att bestämma vilken infektion i prostata.

Hur botas?

Behandling av infektiös prostatit baseras på utnämningen av en lång tid av antibiotikabehandling. Kronisk prostatit leder ofta en man till en läkare efter flera års infektion i prostata, vilket motiverar användningen av antibiotika i 1-2 månader kontinuerligt. En specifik läkemedel och dosering ordineras av läkaren, baserat på resultaten av bakteriologisk inokulering.

En så lång mottagning av antibiotika är nödvändigtvis åtföljd av samtidig användning av läkemedel som stör utvecklingen av dysbakteri-ser. Antihistaminer, eubiotiska och antisvampmedel selekteras individuellt för varje patient beroende på det föreskrivna antibiotikumet.

Analgetika och / eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel i form av tabletter och suppositorier ordineras för lindring av smärtssyndromet. Ökad ångest eller neurosjukdom kan kräva utnämning av antidepressiva medel.

I närvaro av uthålliga kränkningar av urinering kan en läkare ordineras alfa-blockerare, vilket effektivt eliminerar sådana fenomen. Immunkorrigerande läkemedel kan stimulera regenerativa processer i prostatas vävnader. Sjukgymnastik och prostatamassage är inte föreskrivna för alla patienter. Läkaren beslutar om sitt beteende i varje enskilt fall.

Komplikationer av prostatit kan avsevärt minska livskvaliteten hos en man. Dessa inkluderar infertilitet, impotens, kronisk inflammation i njurarna och urinblåsan, suppuration av prostatakörteln.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Infektiös bakteriell prostatit


Prostatit - en inflammation i prostatakörteln, dess utveckling bidrar till en mängd olika faktorer: minskad immunitet, trauma, hypotermi, hormonella störningar, blod och lymfa cirkulationen i bäckenorganen, infektioner. Ofta kombineras prostatit med vesikulit och uretrit.
Infektioner som orsakar prostatit står för endast 80% av alla andra orsaker som orsakar prostatit. Infektiös bakteriell prostatit kan förekomma både i akuta och kroniska former. Det kan orsakas av olika mikroorganismer, såsom Escherichia coli E. coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Proteus, enterokocker, enterobakterier seratsiey och andra gramnegativa bakterier.

Symtom på akut prostatit inkluderar smärta i ljummen och perineum, smärtsam urinering, frekventa uppmaningar och svårigheter att urinera, feber.

Om diagnosen bekräftas (diagnos av akut prostatit, på grund av de mycket specifika funktioner ganska enkelt, kronisk prostatit tillräckligt palpation, i vilket bestäms att prostatan är förstorad och smärtsamma tryckkänsligt), är det nödvändigt att identifiera den grundläggande orsaken till prostatit. För detta tas urinprov, juice av prostatsekretionen, blod. Detta är nödvändigt för att identifiera orsaksmedlet för infektion och dess känslighet mot antibiotika i olika grupper. Som regel, är den akuta formen av prostatit delad en kurs av bredspektrumantibiotika, vid kronisk långtidsantibiotikabehandling är tillräckliga, allvarliga infektioner kräver ett sjukhus med minst fem typer av antibiotika och ganska komplicerade behandlingsregimer.

Akut former av prostatit med tanke på akut smärta behandlas sällan hemma, eftersom det är nödvändigt att ständigt övervaka sjukdomsförloppet och övervaka kroppens svar på behandlingen.

Mycket ofta finns det återfall av denna sjukdom, så det är väldigt viktigt att skydda dig från att provocera upprepade sjukdomsfaktorer, såsom lustskador, hypotermi, promiskuitet i sexuella relationer.
Prognoser för behandling av akut prostatit är vanligtvis bra, i motsats till kronisk prostatit, vilket är mycket svårt att bota.

Prostatakörteln är en del av det reproduktiva systemet hos en man, som ligger under blåsan och täcker den första delen av urinröret. Prosthetiska kanaler går in i urinröret. Hemligheter som tilldelas av prostatakörteln stärker spermiernas rörlighet och spädar spermierna.

Infektion av prostata orsakar irritation, provocerar en tumör och en lokal ökning i prostata-temperaturen. Oftast påverkar prostatit män i åldern 30-50 år. Statistiska data om antalet prostatit orsakade av bakteriella infektioner är mycket olika: vissa forskare tror att en infektiös prostatit påverkar 30-50% av männen, andra endast 5-10%.

Prostatit klassificeras i fyra typer:

 • Akut bakteriell prostatit
 • Kronisk bakteriell prostatit
 • Kronisk icke-bakteriell prostatit
 • Asymptomatisk prostatit

Kronisk icke-bakteriell prostatit kan ibland orsakas av infektion, men infektions orsaksmedlet kan vara i en mycket låg koncentration, så liten att den inte kan detekteras med hjälp av test. För en mer exakt analys ibland göra en biopsi för detektion av anaeroba infektioner i prostatan, men denna metod är inte alltid indikativt, eftersom det finns en ganska stor andel av patienterna, infektion i vilken det att döma av de tecken, men i analysen, på grund av låga driftsparametrar av känslighet, infektion hittas inte. På grund av detta är långvarig behandling med antibiotika med denna typ av prostatit det enda rätta beslutet, men det garanterar inte ett framgångsrikt resultat av behandlingen.

Om orsaksmedlet identifieras genom en biopsi eller andra test och test, ändras diagnosen till akut eller kronisk prostatit. Kronisk icke-bakteriell prostatit ur vetenskaplig synpunkt betraktas inte som en sjukdom.

Omfattande kriterier för syndromet för kronisk bäckensmärta, utesluter infektion och andra problem och är som följer:

 • män efter 18 år
 • smärta eller obehag i bäckenområdet (penis, skrot, perineum eller så) i minst 3 månader
 • närvaro av cancer i det genitourära systemet
 • urolitiasis
 • herpes genitourinary system
 • bakterier (100 000 kolonier i korsningens urin) under de senaste 3 månaderna
 • antibiotikabehandling under de senaste 3 månaderna
 • periorektala inflammatoriska sjukdomar
 • inflammatorisk tarmsjukdom
 • systemisk kemoterapi
 • intravesikal kemoterapi
 • behandling av gonorré, klamydia, mykoplasma, trichomonas eller urinvägsinfektion inom de senaste 3 månaderna
 • epididymit inom de senaste 3 månaderna
 • Neurologiska sjukdomar eller störningar som påverkar blåsan
 • operation på prostatakörteln (inte inklusive cystoskopi) under de senaste 3 månaderna.

Detta klassificeringssystem är viktigt att förstå, eftersom cirka 90% män med symptom på prostatit lider av kronisk bäckensmärtssyndrom och i själva verket inte lider av en infektiös prostatit.

Den fjärde kategorin, asymptomatisk inflammatorisk prostatit, har per definition inte en smittsam orsak. Dessa patienter finns med prostata biopsi för andra situationer, såsom möjlig cancer, endast inflammatoriska förändringar i vävnader upptäcks och cancer bekräftas inte. Då diagnostiseras patienten med asymptomatisk inflammatorisk prostatit. Med kronisk bäckensmärksyndrom och asymptomatisk inflammatorisk prostatit föreskrivs ytterligare test för att bättre identifiera orsakerna till sjukdomen och behandlingsmetoderna.

Därför bör diagnosen prostatit bestämmas ytterligare av en klassificering som är lämplig för patienten. Självklart är infektiös prostatit endast en akut eller kronisk sjukdom enligt klassificeringen. Syftet med denna artikel är att beskriva infektiös prostatit, snarare än alla fyra klassificeringar av prostatit.

Infektioner som orsakar prostatit

De flesta experter tror att endast 5-10% av fallen av prostatit orsakar bakteriella infektioner. De återstående 90-95% orsakerna till prostatit orsakar kronisk inflammation i höftled, asymptomatisk uppstötande prostatit eller orsaken är inte detekterbar. De orsakande agenterna för bakteriell prostatit är:

Escherichia coli (E coli). Denna stavformade gram-negativa tarmbakterier är den vanligaste orsaken till prostatit. I tillägg till detta wand, och andra gram-negativa organismer såsom Enterobacter, Serratia, Pseudomonas, Enterococcus, och Proteus arter har förmåga att framkalla en prostatit.

Sexuellt överförda sjukdomar, de mest frekvent identifierade mikroorganismer såsom Chlamydia, Neisseria, Trichomonas, Ureaplasma och kan också orsaka förekomsten av prostatit. I regel finns dessa mikroorganismer hos män under 35 år, som lider av prostatit.

Mycket sällan är prostatitens orsakssubstanser stafylokock- och streptokockorganismer. Även svamp, könvirus och parasiter orsakas sällan av prostatit.

Infektionsmedel (vanligtvis bakterier) kan invadera prostatan på två sätt:

-Med inflammation i urinröret stiger infektionen upp i urinröret och vidare till prostata. Detta kallas en retrograd infektion.
-Bakterier från infekterad urin tränger in i prostatacellerna.

Bakterier, som angivits ovan, kan orsaka två av fyra typer av prostatit: akut infektiös prostatit och kronisk infektiös prostatit.

Symptom på infektiös prostatit

Infektiös prostatit kan klassificeras som akut eller kronisk.

Akut bakteriell prostatit, eftersom infektion ofta uppstår från det genitourinära systemet, kan ha följande symtom:

 • Ökad frekvens av urinering
 • Frekvent oförändrad urin att urinera
 • Smärta med urinering
 • Svårt utflöde av urin
 • Ritning konstant smärta i ljummen
 • Skarp punkt smärta i ljummen och perineum

Allmänna symtom, som omedelbart bör riktas till en läkare, i närvaro av ovanstående symtom:

 • Hög feber och frossa
 • Allmän svaghet och trötthet

Om du har minst ett av symtomen i ett komplex med hög temperatur, måste du omedelbart kontakta en läkare för att förhindra infektion i blodet.

Kronisk bakteriell prostatit är en långsam prostatainfektion. Det är en vanlig orsak till pågående urinvägsinfektioner hos män. Som regel är det en återkommande akut bakteriell prostatit med samma uppsättning bakterier som orsakar inflammation i prostatakörteln.

Symtom på kronisk bakteriell prostatit är samma som i akut men mindre intensiv. De inkluderar följande:

 • Hyppig, svår, ibland smärtsam urinering
 • Smärta i nedre rygg, testiklar, penis permanent eller kortsiktig
 • Sexuell dysfunktion
 • Låg temperatur, åtföljd av muskulös eller benvärk
 • Känslighet av testiklar eller penis
 • Depression och spänning

När ska man omedelbart kontakta en läkare

I närvaro av minst en av följande tecken, som i närvaro av hög temperatur är mer signifikant, ska den omedelbart och omedelbart kontakta en läkare:

 • Brännande och smärta vid urinering
 • Obstruerad urinering
 • Smärta i ljummen
 • Akut smärta i ljumsken och könsorganen

Som regel diagnostiseras prostatit och behandlas på poliklinisk basis.

Diagnos av prostatainfektioner

Som regel, är akut och kronisk prostatit diagnostiseras genom en serie av tester, vilka inkluderar öppenvårds tester, inklusive plantmaterial för att detektera patogen, bäcken ultraljud, allmänna blod-och urinprover. De kan dessutom tilldela smalare analyser för att identifiera organismens infektion.

Diagnos av akut bakteriell prostatit

I regel är en förstorad, lös prostata tillräcklig för att göra en preliminär diagnos. Med akut prostatit är tillräckligt med palpation, prostata massage kontraindicerad.

Eftersom bakterier som provocerade prostatit i detta fall är tillräckliga för att undersöka det bara för att bestämma den kultur som orsakade infektionen. Om patienten har tecken på att infektionen har spridit sig utanför prostata (hög feber, frossa, svårighet att urinera), då ett mer avslöjande blodprov. Om infektionsspridningen bekräftas kommer läkaren att utse en ultraljud för att bekräfta diagnosen och utesluta abscesser. Förutom uzi kan en CT-skanning eller en bäcken-MRI förskrivas.

Diagnos av kronisk bakteriell prostatit

För diagnos av kronisk bakteriell prostatit ges en av de två mest representativa testerna:

 • tre-glas urinprov. Denna analys undersöker tre separata urinprover med en urinering, det sista provet som tagits efter en prostata-massage.
 • Ett staket av urin före och efter en prostata-massage. I händelse av att i analysen efter prostasmassagen detekteras bakterierna och leukocyterna diagnostiseras den kroniska bakteriella prostatiten.

Ultraljud ordineras för att upptäcka strukturella förändringar i organ och vävnader och även att undersöka njurarna för närvaron av sten och sand.

De åtföljande tecknen som följer med kronisk bakteriell prostatit, såsom bäcken och inguinsmärta, minskad libido, erektil dysfunktion, sexuell impotens är inte mindre karakteristiska. Ingen vet vad som exakt orsakar dem, men män som har sådana symtom är ofta deprimerade. Dessa symtom kan förvärras av många faktorer, till exempel kost eller alkohol.

badtunnor, en vanlig sexliv, öka vätskeintag, undvikande av faktorer som bidrar till sjukdomen, inklusive hypotermi, orörlig livsstil, alkohol utses för att lindra kronisk bakteriell prostatit hemma.

Rollen av antibiotika i kronisk bakteriell prostatit är oklar, vilket ofta infektioner som orsakar prostatit går ofta obemärkt, de är i kroppen i sådana låga koncentrationer att känsligheten hos markörerna är inte tillräckligt för att upptäcka dem. Därför ordinerar läkare ofta ett antibiotikum för ett brett spektrum av olika grupper i sin tur att stoppa infektionen. Som regel föreskriver vid kronisk bakteriell prostatit erytromycin, doxycyklin, ofloxacin eller fluokinolin.

Andra möjliga rekommendationer för lindring av kronisk bakteriell prostatit kan innehålla följande:

 • Regelbunden prostata massage
 • Intensive Walking Tours
 • Avkopplande massage
 • Hälsosam livsstil

Behandling av infektiös prostatit

Infektiös prostatit i hemmet

Smitt prostatit kan inte behandlas hemma, med undantag för smärtbehandling, särskilt med läkemedel som Tylenol, ibuprofen eller naproxen, som tillfälligt minskar obehag i väntan på att träffa en läkare. Förutom smärtstillande läkemedel finns det ett alternativ för att minska smärta - ett varmt bad. För att förhindra attacker rekommenderas att man undviker cykling, ridsport och den typ av fysisk aktivitet som sätter press på ljummen.

Medicin för infektiös prostatit

I regel föreskrivs komplex terapi, med hänsyn till mottagligheten av den patogena floran mot antibiotika:

Behandling av akut bakteriell prostatit

Antibiotika: vanligtvis föreskrivna sulfonamider och fluorokinoloner, norfloxacin, är ofloxacin inte mindre än 7 dagar, ofta och under en längre period om smittämnen gramnegativa bakterier. Före tillsättningen av läkemedlet testas den antibakteriella mottagligheten hos infektionsmedlet, varefter läkemedlet som är mest effektivt från doktorns synvinkel är föreskriven.

Om patienten har mycket hög feber och svåra symtom är sjukhusvård möjlig.

I kliniken är sådana patienter förskrivna antibiotika, såsom cefalosporiner eller ampicillin plus gentamycin, amikacin intravenöst.

Ibland för att underlätta urinering sätts patienter i kateter.

Behandling av kronisk bakteriell prostatit

I detta fall är effektiviteten av antibiotika begränsad, eftersom de flesta av dem inte kan tränga in i prostatavävnaden när den inte är inflammerad.

Men sådana patienter kommer troligen initialt att utses som sulfonamider. Potentiellt effektiva antibiotika är i detta fall norfloxacin, ofloxacin. Patienter med kronisk bakteriell prostatit tar i lång tid antibiotika i minst 6 veckor, i vissa fall och längre. Isolerade mikroorganismer, kan vara resistenta mot antibiotika, så ofta förskriva ytterligare antibakteriella läkemedel som alternerar med de grundläggande.

Om patienten har frekventa exacerbationer, trots förlängd behandling, ordineras han ytterligare massage eller dränering av prostata 2-3 gånger i veckan. De flesta experter anser denna krets effektivt, eftersom man tror att under inflammation det finns hinder i blodkärlen anslutningsrören, vilka är små fickor nästan som blåsor, och prostata massage dessa kanaler och blodkärl är öppnade, att kollektorerna för mer än vanligt, vilket därigenom tillåter effektivare penetration av antibiotika.

Patienter med kronisk bakteriell prostatit behöver mycket sällan operation, med adekvat behandling.

Ett annat sätt för medicinsk behandling är att tilldela alfablockerare som slappna blåsvävnaden, vilket därigenom normalisera flödet av urin och smärtsam urinering avlägsnades.

Laboratorieundersökningar efter behandlingens gång

I regel regleras testen, som är mycket nödvändiga för att säkerställa att infektionen har eliminerats eller inte eliminerats. I det andra fallet fortsätter läkemedelsbehandling om det konstateras avvikelser från normerna i ytterligare laboratorieundersökningar.

Riskfaktorer för infektiös prostatit och deras förebyggande

Det finns riskfaktorer som inte kan förebyggas och som ökar chansen att utveckla akut och kronisk prostatit:

 • Ålder (ungdomar eller medelålders män)
 • Skada av bäckenorganen
 • Tidigare prostatainfektioner som har framgångsrikt botats
 • genetik
 • Permanenta fysiska effekter på bäckenorganen.

För att neutralisera dessa faktorer, bör sexuellt överförbara sjukdomar undvikas, fysiska påverkningar på ljummen, såsom ryttare eller cykelkulturer.

Prognos med prostatit

Prognosen för akut bakteriell prostatit är vanligtvis bra, om behandlingen ordineras på ett tillfredsställande sätt och i tid. Med kronisk bakteriell prostatit är förutsägelserna något värre, eftersom sjukdomen är svår att bota. Indikatorn för framgångsrik behandling är en lång period av eftergift, styrkan i anfall är mycket lättare jämfört med den akuta formen av sjukdomen.

För närvarande har många studier av denna sjukdom genomförts och det finns inga tecken på att prostatainfektioner ökar risken för att utveckla prostatacancer. Män med framgångsrikt behandlad akut bakteriell prostatit lider mycket sällan av kronisk form. Efter behandlingen är dock ytterligare studier av övre urinvägar nödvändiga.

Endast hälften av patienterna (i vissa studier upp till 70%) med kronisk bakteriell prostatit helt återhämta sig. Reinfektion är mycket vanlig och kan leda till psykiska problem, såsom depression.

Symtom på prostatainfektion

Inflammation av prostatakörteln brukar kallas prostatit. Det finns många typer av prostatainfektion. Symtomen på var och en av dem är olika. Denna artikel innehåller information om de vanligaste symptomen på denna sjukdom.

Prostatakörteln ligger strax under blåsan. Prostatinfektion kallas ofta prostatit. Ett av de viktigaste symptomen på prostatit är svårighet att urinera. Samtidigt kan det också vara ett tecken på prostatacancer. Symtom på prostatit uppstår som regel hos män över femtioårsåldern. Det betyder inte att unga inte lider av denna sjukdom. Infektion kan antingen diagnostiseras av patienten själv eller hans läkare under en rutinundersökning.

Klassificering av symptom på prostatainfektion

Prostatinfektion sprider sig ur urinvägarna. I detta fall kommer bakterierna in i urinröret i prostatakörteln, vilket orsakar en smittsam skada. Infektion kan också registreras under vissa medicinska förfaranden. Det finns fyra typer av prostatit.

Akut bakteriell prostatit

Denna infektion är det enklaste att diagnostisera. Som regel åtföljs hon av en urinvägsinfektion. Urinen testas för närvaron av bakterier och vita blodkroppar. Huvudsymptomen vid akut bakteriell prostatit är svårighet att urinera. Akut bakteriell prostatit behandlas som regel med antibiotika. Vanliga symptom på denna prostatainfektion:

2. Smärta i könsorganen

3. Ryggsmärta

4. Frekvent urinering

5. Burning under urinering och / eller smärtsam urinering

6. Offensiv urin

7. Svårigheter med avföring

Kronisk bakteriell prostatit

Kronisk bakteriell prostatitinfektion är sällsynt. Det här är en typ av återkommande infektion eller inflammation. En återkommande infektion är en indikator på problem i prostatakörteln. Kronisk bakteriell prostatit kan också spridas till blåsan. För en lyckad behandling är det viktigt att sätta rätt diagnos. Vid behandling av huvudsakligen föreskrivna antibiotika och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel utöver dem. Symtom ligner akut bakteriell prostatit. Dessa inkluderar:

1. Frekvent uppmaning att urinera

2. Smärta under eller efter urinering

3. Smärta i nedre delen av ryggen

4. Smärta i testiklarna

5. Muskel- och ledsmärta

Kronisk icke-bakteriell prostatit

Detta är den vanligaste formen av prostatit. Det förekommer nästan åtta gånger oftare än bakteriell prostatit. Med denna typ av infektion i prostata ger testerna ett negativt resultat. Kronisk icke-bakteriell prostatit påverkar män i alla åldersgrupper. Denna typ av infektion i prostatakörteln finns vanligen vid infertilitet. Symptom som observerats med denna typ av infektion anges nedan:

1. Burning under och efter urinering

2. Smärta i könsorganet

3. Svårigheter med avföring

4. Smärta vid utlösning

prostatodyni

Prostadynia kallas också kronisk bäckensmärksyndrom. I detta fall finns ingen synlig bakterieinfektion i prostata eller urinvägarna. Symtom behandlas vanligtvis med antibiotika. Men antibiotika kan inte verkligen eliminera orsaken till problemet. symptom:

2. Smärta i bäckenet

3. Blod i urinen och / eller spermierna

4. Smärta vid utlösning

5. Stark trängsel att urinera

7. Ryggsmärta

När ska man söka medicinsk hjälp

Om följande symptom åtföljs av hög feber och frossa, bör du omedelbart kontakta en läkare. Skriva till läkare för medicinska tjänster på medikey.ru

1. Smärta i könsorganet

2. Bränning och smärta vid urinering

3. Problem i början av urinering

4. Smärta och obehag vid utlösning.

Behandling av prostatainfektion

För att behandla symtomen på denna infektion är antibiotika vanligtvis ordinerat. Men det noterades att det i många fall är svårt för läkare att bestämma om prostatit är bakteriell eller icke-bakteriell. Detta problem uppstår på grund av användningen av antibiotika.

Behovet av kirurgisk ingrepp är sällsynt. För att upprätthålla hälsan hos prostata bör man äta mat rik på vitamin E. Denna antioxidant kämpar med fria radikaler i kroppen.

Koffein och alkoholhaltiga drycker, inklusive öl, bör undvikas.

Förbrukningen av sojaprodukter bör ökas. Soja innehåller isoflavonoider, vilket förhindrar prostataförstoring och prostatacancer.

Du bör också vara uppmärksam på produkter rik på zink. Zink minskar inflammation och lindrar andra symptom på prostatainfektion. Pumpa frön är en rik källa till zink.

Linfröolja förhindrar inflammation och svullnad.

Varma bad för bäckensmuskler kan hjälpa till att lindra smärta.

De flesta symptomen på prostatainfektion är vanliga. Vid ovannämnda tecken är det lämpligt att omedelbart söka medicinsk hjälp. Missa inte eller stoppa din antibiotikakurs, även om du mår bättre, eftersom det kan leda till en minskning av effektiviteten hos detta specifika antibiotikum på din kropp. Slutföra hela kursen enligt din läkare ordination. Ursprungligen kan du söka behandling för en terapeut, men om infektionen återkommer, kontakta din urolog. Det är bättre att stoppa infektionen i latent stadium än att behandla det i det sena skedet.

Författare: Inna Sklifosovskaya, www.medicina-msk.ru

Varning: Denna artikel är endast avsedd för informationsändamål och bör inte betraktas som ersättare för professionell medicinsk rådgivning.

Cystitis är inte en allvarlig sjukdom, men mycket obehaglig, och om den är underskattad och botad, kan allt sluta med en kronisk sjukdom. Blåsans inflammatoriska process är förknippad med att få infektionen direkt inuti.

I världen finns det många sjukdomar som inte är dödliga, men deras symptom är extremt smärtsamma. En sådan sjukdom är bara cystitisen - inflammation i blåsans slemhinnor. Cystitis är en smittsam sjukdom.

Prostataproblemet hos unga män anses vara mycket allvarligt, eftersom prostata körtlar utgör en viktig del av det manliga reproduktionssystemet.

Tjockt hår är förknippat med styrka, mod, ungdom och makt. Även om män inte gillar att öppet diskutera sin känslomässiga reaktion på håravfall, är ångest verkligen närvarande. Besvikelse, depression, förlust av självförtroende, social isolering.

Vad är prostatakörteln?

Prostatakörteln kan påverkas av en mängd olika sjukdomar av varierande svårighetsgrad. Med åldrande är män mer benägna att drabbas av minst en av dem.

Prostatakörteln (prostata) är ett organ som är en valnöt. Det är indelat i två lober och ligger under blåsan framför ändtarmen.

Urinröret, som leder urin från blåsan till penis, passerar genom prostatan.

Detta är en mycket viktig fasett i en mans kropp, vars roll inte ens är helt förstådd.

Prostatkörtelns roll i kroppen

Prostatakörteln ligger strax under blåsan. Genom det passerar urinröret. Prostens hemlighet utgör det mesta av den seminalvätska som gör det möjligt för spermierna att flytta både inuti hanen och i den kvinnliga könsorganen.

En av komponenterna i seminalvätskan är prostataspecifikt antigen (PSA). Det är ett enzym som stöder spermier i flytande tillstånd. En del av PSA går in i blodomloppet, där du kan mäta dess nivå. Cancerceller utsöndrar PSA cirka tio gånger större än normala prostataceller.

Funktionerna i prostata är fortfarande inte helt förstådda. Det är bara känt att hon producerar seminal plasma - en av spermierna. Prostatens hemlighet har två funktioner:

■ Neutraliserar den naturliga sura miljön i slidan och därigenom skyddar spermierna.

■ Ger rörlighet för spermatozoa under sin vistelse i könsorganen hos en kvinna.

Under samlagsprocessen bidrar prostata direkt före utlösning. Sammandragningarna av vasutstötningarna flyttar spermatozoa till ejakulatoriska kanaler. Samtidigt pressas sammandragningar av prostata och seminalblåsorna in i fluidkanalerna.

Hur prostatakörteln utvecklas

Prostatakörteln finns redan vid födseln. Utvecklingen påbörjas emellertid endast vid nio år när system av kanaler börjar bildas. Från detta ögonblick till dess att puberteten fylls, ökar järnet gradvis i storlek. I början av pubertetenperioden fördubblas prostatan ungefär nio månader. Därefter slutar tillväxten tillfälligt. Vid omkring 25 återupptar han och fortsätter under resten av sitt liv. Vanligtvis skapar detta inte problem förrän början av åldern.

Det finns två teorier som förklarar den senaste perioden av tillväxt av prostatakörteln. Enligt en av dem, är det en reaktion på nedgången i testosteronnivåer med åldern (manligt könshormon). Detta ökar nivån av östrogen (kvinnligt könshormon som produceras i den manliga kroppen), som stimulerar proliferation (proliferation) av prostataceller.

Den andra teorin förklarar den åldersrelaterade ökningen av prostata genom verkan av testosteronderivatet, dihydrotestosteron (DHT), som produceras i prostatakörteln. Vissa män med åldern DGT-produktion upphör. I detta fall slutar tillväxten av körteln. I andra fall ökar nivån av dihydrotestosteron i prostata, vilket kan stimulera cellproliferation.

◄ Ofta kan prostata sjukdom detekteras med ultraljud. I detta fall bekräftades diagnosen "karcinom" (markerad av en cirkel).

Vad är sjukdomar i prostatakörteln.

Spektrumet av sjukdomar som påverkar prostatakörteln är brett - från inflammation och prostataförstoring till cancer. I varje fall krävs en särskild behandling, så korrekt diagnos är oerhört viktigt.

Sjukdomar i prostatakörteln är indelade i två huvudgrupper:

■ Infektiösa inflammatoriska sjukdomar (prostatit)

■ sjukdomar där järn ökar.

Inflammatoriska sjukdomar innefattar kronisk ospecifik prostatit och akut prostatit.

Prostataförstoring uppträder med cancer och godartad körtelhypertrofi. Det senare tillståndet är också känt som godartad prostatahyperplasi.

Prostatit är en vanlig sjukdom bland unga och medelålders män.

Akut prostatit

Akut prostatit är den mest allvarliga formen av en infektiös inflammatorisk sjukdom. Sjukdomsuppkomsten är vanligtvis akut. Orsaken till sjukdomen är en bakterieinfektion som har spridit sig från urinröret eller urinblåsan. Vanligtvis är det bakterierna Staphylococcus och Gonococcus.

Prostatit orsakas ofta av en sekundär infektion med cystit eller uretrit.

Symtom på akut prostatit inkluderar ofta smärtsam urinering, smärta i blåsans område, i nedre delen av ryggen och ljummen - resultatet av inflammation i körteln. Temperaturen är ofta förhöjd. Körteln på palpation är mjuk, smärtsam och förstorad.

I allvarliga fall kan sjukhusvistelse och intravenös infusion av antibiotika krävas. Vid obstruktion (dvs klämning) i urinröret kan det också vara nödvändigt att sätta in en kateter i blåsan för att ge ett flöde av urin. Efter urladdning från sjukhuset behövs en kurs av orala antibiotika. Som regel, om behandlingen startas i tid, återhämtar patienten helt.

Kronisk ospecifik prostatit

Ibland är den kroniska (som har en lång och tråkig ström) inflammation i prostata, som akut prostatit, orsakad av smittspridningen från urinvägarna. För att kontrollera om detta är fallet utförs en bakteriologisk studie.

Ofta är förekomsten av en bakteriell infektion inte bekräftad. Detta tillstånd kallas abakteriell prostatit. Dess orsak kan vara andra mikroorganismer, till exempel klamydia.

Symptomen på kronisk prostatit är vanligtvis glättas (ibland helt frånvarande) och kan innefatta ihållande smärta i nedre ryggen och ljumske och obehag vid urinering, vilket är förknippat med obstruktion (förträngning) av urinröret.

Kronisk ospecifik prostatit kan vara en följd av tidigare lidande akuta infektioner i prostata.

Behandling utförs med hjälp av antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel, men det är svårt att uppnå fullständig botemedel.

▼ En ultraljudsskanning med konventionella färger visar prostata (markerad i rött) under blåsan. Vid kronisk ospecifik prostatit blåses bindväv av körtelen och förtorkas.

Godartad prostatahypertrofi

Som redan nämnts börjar de flesta män efter 25 år en långsam och kontinuerlig tillväxt av prostatakörteln. Eftersom urinröret passerar genom prostata, komplicerar en betydande utvidgning av körteln urinflödet över tiden. 20% av männen har haft svårt att urinera sedan 40 års ålder. Bland män är över 55, 25%, över 75-50% och över 80-80% högre.

Symtom på godartad prostatahypertrofi inkluderar en minskning av styrkan i urinströmmen, frekvent nattlig urinering och upprepad stark uppmaning att urinera. Ibland blockeras urinflödet helt. Symtom kan förvärras när du tar antihistaminer, vilket stimulerar en minskning i prostatens omgivande muskler. Behållandet av urin i urinblåsan kan leda till utvecklingen av infektioner och bildandet av stenar.

I de tidiga stadierna, när utvidgningen av prostatakörteln är obetydlig, syftar behandlingen till att minska nivån av hormoner som stimulerar proliferationen av prostataceller. För detta används finasterid. Muskelavslappnande medel föreskrivs för att slappna av musklerna. Om emellertid körteln är kraftigt förstorad, kan kirurgi - transuretral resektion - krävas för att minska prostataformen och återställa urinröret. Vid denna operation avlägsnas en liten del av prostata genom urinröret.

Symtom på godartad prostatahypertrofi förekommer hos cirka 43% av männen över 65 år.

Prostatacancer

Prostatacancer är en ganska vanlig sjukdom. Studier visar att upp till 30% av männen över 70 år drabbas av det.

Prostatacancer med frekvens är andra enbart för lungcancer bland orsakerna till dödligheten från onkologi hos män. Vid 80 års ålder har 80% av männen i prostata cancerceller, men många av patienterna upplever aldrig symtom.

Prostatacancer detekteras ofta i ett sen stadium, då metastaser redan påverkar benen, speciellt ryggraden, skallen och bäckenet.

I europeiska länder dör i genomsnitt cirka 30 av 100 000 män varje år från prostatacancer.

Årligen i världen är cirka 400 tusen nya fall av prostatacancer fixade. I strukturen av manlig dödlighet från cancer står han på 2-3: e platsen (ca 15% av fallen). Men de lider av prostatacancer mycket oftare än att dö av det. Vid 70 års ålder har denna sjukdom från 50 till 70% av den manliga befolkningen. Detta föreslår att vid 100 års ålder skulle incidensen vara 100%.

Cirka 10% av fallen av prostatacancer är genetiskt orsakade. Till exempel är en defekt gen vanlig bland personer i Negroid-rasen. Dessutom verkar det finnas en länk mellan utvecklingen av prostatacancer och en diet rik på animaliska fetter, men det finns inga tillförlitliga bevis för detta.

Symptom på prostatacancer inkluderar:

■ långvarig och smärtsam urinering

■ frekvent natturinering

■ Hematuri (närvaro av blod i urinen);

■ smärta i underlivet

Behandlingen beror på det stadium då cancer diagnostiserades. Det kan innefatta strålbehandling, hormonbehandling eller kirurgisk operation.

Prostatacancer utvecklas från glandulära celler. Bland riskfaktorerna för denna sjukdom kan identifieras:

■ ålder - förekommer oftast hos män över 65 år

■ genetiska faktorer - ca 9% av fallen i prostatacancer har en genetisk grund;

■ ras - svarta män har större risk att utveckla sjukdomen.

■ diet - att äta stora mängder rött kött, animaliska fetter och mejeriprodukter ökar sannolikheten för sjukdomen. Färsk frukt och grönsaker förhindrar utveckling av cancer;

■ miljöfaktorer - personer som är i kontakt med vissa typer av industrikemikalier och arbetstagare i kärnkraftsindustrin är i hög risk.

Män med dysfunktion i testiklarna eller efter borttagning före puberteten är mindre troliga än andra att ha sjukdomen.

► På en scintigram (en bild som tas med en gammakamera) ses prostatakörteln som en gul tillväxt i mitten. Sekundär tumör (metastasering) sprids till lårbenet (höger).

Symtom på prostata sjukdom.

De vanligaste sjukdomar som påverkar prostata är godartad hyperplasi (en ökning), vilket oundvikligen uppträder under åldrandet och cancer. Till dess att båda sjukdomarna gör urin ur blåsan svår, är de vanligtvis inte åtföljda av några symtom.

Sjukdomar i prostata utvecklas oftast hos män över 50 år. Ofta är symtomen resultatet av en naturlig åldringsprocess, men de kan också indikera närvaron av någon patologi.

Symptom på prostata adenom är manifestationer av adenom, som faktiskt stör mannen. En man känner inte hur mycket hans prostata förstoras, han är osannolikt att säga om urinen förblir i urinblåsan efter urinering. Men en man vet hur många gånger en natt han går på toaletten för att urinera. En man visar hur ofta urinering inträffar under dagen. Han inser att han inte kan gå på en lång resa om det inte finns någon toalett på vägen. Vissa med rädsla väntar på urinering, för de vet med vilka svårigheter detta kommer att uppstå.

Efter sjukdomsuppkomsten är det vanligaste symptomet ett brott mot urinering.

Sjukdomar i prostatakörteln är en vanlig orsak till urinproblem hos män, särskilt de som är över 60 år. En utvidgning av prostata kan pressa ut en del av urinröret som passerar genom körteln, vilket leder till svårigheter vid urskiljning av urin. Prostatit kan också leda till förträngning och klämning av urinröret och öka risken för att utveckla en urinvägsinfektion.

Med ålder ökar risken för att utveckla prostata sjukdom. Därför är det viktigt att regelbundet genomgå en läkarundersökning med en urolog.

Sjukdomar i prostata åtföljs ofta av följande symtom:

■ Nocturia (uppmanas att urinera på natten).

Nocturia (urinering på natten) med uppvaknande under sömnen är ett av de vanligaste symptomen i en sjukdom som prostata adenom. Nattetid urinering (urinering på natten) levererar oro inte bara mannen med förekomsten av detta symptom (enligt medicinsk terminologi kallas nokturi), men också hans fru och kära. Efter upprepade nattliga uppvakningar känns en man inte vilad, irritabel, det är svårt för honom att koncentrera sig och koncentrera sin uppmärksamhet på viktiga saker för honom. Arbetet lider, förbindelser med nära människor blir förvärrade. Åtgärder som kräver särskild uppmärksamhet, som att köra bil, är helt enkelt farliga. En sådan kränkning av urinering kan urinering på natten leda till skador och till och med frakturer på grund av fall på grund av otillräcklig uppvaknande och dålig belysning.

■ imperative urges (behovet av att omedelbart urinera, även om blåsan inte är full);

Svårighet i början av urinering;

■ svag urinström

■ dysuri (smärta vid urinering);

■ Hematuri (närvaro av blod i urinen);

■ urinretention (fullständigt eller partiellt)

■ Benvärk, till exempel plötslig ryggsmärta - är ofta det första symptomet på prostatacancer. Detta symptom är också ett tecken på metastasering (spridning till andra organ);

■ feber och smärta i prostataområdet i prostata - kan observeras med prostatit.

Den kliniska bilden varierar beroende på sjukdomen. Till exempel, de symptom på akut prostatit uppträder ofta plötsligt, medan tecknen på prostataförstoring utvecklas, när järn når den större och pressar urinröret.