Huvud
Skäl

Vad är prostatahälsoindexet (PHI): standarder, förberedelser och analyser

Sjukdomar i prostatakörteln berör moderna män oftare. Många patienter söker professionell hjälp när sjukdomen redan är i ett försummat stadium.

En särskild studie utförs för att bestämma prostatahälsoindexet för PHI.

Med hjälp av det är det möjligt att i början identifiera en malign tumör i prostatakörteln. För den mest noggranna övervakningen av patienternas tillstånd använder specialisterna organhälsoindexet.

Prostata hälsa index: vad är det?

Prostatahälsoindexet eller PHI är en uppsättning specialanalyser som gör det möjligt att utvärdera organets funktionalitet.

En mer aktiv tillämpning av denna forskning i praktiken kan förklaras av det ökade antalet fall av onkologiska sjukdomar i prostata.

Den vanligaste sjukdomen finns hos äldre män. I praktiken har dock fall av prostatacancerdiagnos hos män under 40 dokumenterats. Analysen är baserad på en förändring av antalet prostataspecifika antigener (PSA) som är närvarande i blodet.

Läkaren jämför det erhållna värdet med den allmänt accepterade normen. En ökning av hälsoindexet indikerar förekomsten av eventuella patologier i kroppen.

Förutom cancer hjälper PHI att identifiera:

Till skillnad från klassiska analyser innebär PHI-metoden studien av tre komponenter samtidigt - fri, total PSA i plasma, värdet av 2 proSAA. Nivån på PSA kan öka på grund av ett brott mot vävnadsintegritet, prostata hyperplasi.

Indikationer för analys av PHI

En analys för att bestämma hälsoindexet utförs för alla män över 40 år (även om patienten inte har några klagomål). Förfarandet utförs omgående, smärtfritt krävs inte speciell beredning.

Definition av hälsoindex utförs i närvaro av en man som sådana symptom:

 • vanlig bäckensmärta
 • vanliga störningar av urinering
 • känslor av obehag under avföring
 • minskad styrka, känsla av sprickbildning i en rak katt.

Ovanstående symtom är typiska för adenom, prostatit, den första etappen av onkologi. Den faktor som bestämmer syftet med blodprovet är en familjehistoria, patientens ålder.

En sådan studie är nödvändig när en patient tilldelas en biopsi. Om de erhållna indikatorerna ligger inom acceptabla gränser, kan proceduren undvikas.

Framställning och leverans av analysen

Först och främst rekommenderas att varna läkaren om alla mediciner som patienten använder.

Några dagar före testet bör du sluta ta glukokortikoider, liksom antiinflammatoriska icke-steroida läkemedel. Innan proceduren måste du också avstå från sex (i en vecka).

Frånvaron av utlösning under denna tidsperiod är en viktig nyans. Vid utnämningen av en läkare kan patienten behöva utföra en prostata-massage. Denna åtgärd används emellertid inte i alla fall.

På dagen för bloddonation ska du inte äta eller dricka. Rök inte i flera timmar innan du tar materialet. På kvällen före proceduren behöver du äta middag (bara utan att äta rött kött).

Om patienten genomgår förfaranden där effekterna på prostata, blåsan har påverkats, måste detta också rapporteras till läkaren.

I detta fall överförs manipuleringen i flera månader. Noggrann överensstämmelse med de angivna reglerna ger möjlighet att erhålla objektiva resultat.

När det gäller analysens leverans tas blodet för studien från venen. Innan detta appliceras en tourniquet. Efter punkteringen placeras blodet försiktigt i ett provrör med gel. Tack vare detta får specialister serum. Total och gratis blodprovtagning för PSA utförs samtidigt. För att sluta blöda, placeras nålen med en bomullspinne.

Efter återtag av blod kan patienten återigen ta mediciner, som måste avbrytas ett tag.

Prostata hälsa index: vad betyder detta?

PHI eller prostata hälsoindex är ett komplex av analyser som möjliggör en preliminär bedömning av prostata hos prostata. Införandet av denna analys beror på ökad förekomst av prostatacancer hos äldre män. Analysen är baserad på en förändring i mängden prostataspecifikt antigen (PSA) i ett hane blod.

Vad är prostatahälsoindexet?

Värdet är taget för att jämföra med normen. En ökning av prostatahälsoindexet indikerar förekomst av eventuella patologier. Förutom onkologi tillåter diagnostikmetoden dig att bestämma:

 • kronisk prostatit;
 • akut prostatit;
 • adenom i prostata.

Utvärdering av prostatahälsan utförs genom studier av PSA-nivå i blodplasma. Till skillnad från konventionella analyser innebär PHI-metoden att man studerar tre komponenter samtidigt: total och fri PSA i blodplasma samt ett värde av -2 proSAA.

Det finns en speciell formel för beräkning av prostatahälsoindexet. För detta är det nödvändigt att subtrahera värdet av fri PSA från det erhållna -2 proPAA-värdet och multiplicera med kvadratroten extraherad från värdet av den totala PSA som erhållits från analysen. Genom att känna till dessa tre värden, som ges i analysresultaten, kan prostatahälsoindexet beräknas oberoende.

Prostatahälsoindexet beräknas med formeln

Ökningen i PSA som en markör för prostata hälsa

PSA är ett prostataspecifikt antigen som endast utsöndras i blodet om prostatakörteln är trasig.

Ju äldre mannen, desto högre tillåten PSA i blodet. Detta beror på ökningen av organs äldre mot bakgrund av hormonella förändringar. PSA tillåter dig att identifiera prostatit, prostata adenom och maligna processer i kroppen.

Med en ökning av värdet av PSA till 6 finns det misstankar om prostatit. Analysen ger emellertid bara en grov uppskattning, så det är möjligt att korrekt identifiera inflammationen och dess typ med hjälp av andra undersökningar, men inte ett blodprov.

PSA-värdena över 10 enheter indikerar godartad prostatahyperplasi, även känd som adenom. Denna sjukdom är antagligen hormonell och beror på den höga dihydrotestosteron som absorberas av prostatavävnaden. Adenom i prostatakörteln åtföljs av nedsatt urinering som ett resultat av en ökning av kroppens storlek.

Multipla överskott av PSA indikerar en illamående process i prostatacentret. Antigennivån på mer än 100 enheter är en metastatisk prostatacancer.

PSA rekommenderas att ges till alla män över 40 år. Förändringar i nivån av detta antigen kan snabbt misstänka den patologiska processens början och stoppa den i tid.

Män som har haft familjehistoria i fall av prostatacancer rekommenderas att ta blodprov regelbundet vid 30 års ålder.

Prostataspecifikt antigen går in i blodet endast i prostatacetologier

Indikationer för analys av PHI

Analyser för prostatahälsoindexet tilldelas alla män, inte äldre än 40, utan undantag, även i avsaknad av klagomål. Eftersom analysen utförs snabbt, smärtfritt och inte kräver speciell förberedelse, är det inte svårt att skicka det. Den enda nackdelen med undersökningen är analyspriset på prostatahälsoindexet eller PHIYU, vilket i privata laboratorier kostar 7 tusen rubel.

Blodtestet för definitionen av prostatahälsoindexet föreskrivs om det finns följande klagomål:

 • bäckensmärta
 • känsla av raspiraniya i ändtarmen
 • obehag under avföring
 • störningar av urinering
 • minskad styrka.

Dessa symtom är typiska för prostatit, adenom och initialt stadium av onkologi. Patientens ålder och familjehistoria tjänar som en faktor som bestämmer syftet med blodprovet. Om en man nära släktingar drabbats av cancer i prostata, urolog rikta nödvändigtvis analysen som en preliminär bedömning av prostata hälsoindex kan upptäcka cancer i dosimptomnoy utvecklingsstadiet onkologi.

Blodtestet för prostata hälsoindex är ordinerat för alla äldre män. Förekomsten av klagomål på 40 år skulle kunna fungera som en förevändning för att skicka till laboratoriet, men samtidigt en man av hög ålder, som inte har problem med urogenitalsystemet, kan läkaren ordinera ett test för total PSA.

Analysen på PSA rekommenderas att tas regelbundet för alla män

Förberedelse för analys

För att undvika falska positiva resultat måste du förbereda bloddonation. Först och främst bör läkaren varnas om alla mediciner som patienten tar. En vecka före testet rekommenderas att man slutar ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel och glukokortikoider.

Innan du donerar blod för att bestämma prostatahälsoindexet måste du avstå från samlag inom en vecka. Frånvaron av utlösning under denna tidsperiod är ett viktigt förberedande stadium före analysens leverans.

Efter överenskommelse kan läkaren behöva göra en prostata massage några dagar före den planerade analysen, men denna åtgärd utövas inte alltid.

På dagen för donation ska blod avstå från mat och dryck. Innan analysen kan du inte röka i minst några timmar. På kvällen tillåts en lättmiddag utan rött kött.

I detta avseende är det nödvändigt att informera läkaren om alla förfaranden som utförs på blåsan eller prostata. I sådana fall ska blodprovet för att bestämma prostatahälsoindexet skjutas upp i flera månader.

Förklaring av resultat

Att veta hur man bestämmer prostatahälsoindexet kan du självständigt göra en preliminär bedömning utifrån resultaten från PSA-nivån.

Prognosen gör det mycket enkelt - ju lägre värdet beräknas med formeln, desto bättre fungerar prostatakörteln, och analysen av prostatahälsoindexet indikerar inte onkopatologi.

Höga värden för PSA och PHI-index varnar om möjliga hälsorisker. I detta fall är det nödvändigt att genomgå ett antal ytterligare undersökningar för att utesluta cancer och regelbundet ta upprepade analyser.

Ju högre indexet desto högre risk

Prostatahälsa och cancerindex

Ett blodprov för PSA kan administreras till patienter med diagnosen cancer. Syftet med att bedöma prostatas hälsa är i detta fall att spåra dynamiken i progressionen av onkologi.

Analysen kan tilldelas efter den första biopsin, om den histologiska analysen inte har visat närvaron av cancerceller, men doktorn har all anledning att tro på utvecklingen av onkologi hos män. Samtidigt är ett blodprov för bestämning av PHI ett alternativ till att genomföra en upprepad biopsi.

Blodtestet utförs 3-4 månader efter den första biopsin. Om värdena inte har ändrats, utövas en vänt-och-se-taktik med regelbunden undersökning av patienten var tredje månad. När PSA-nivån höjs fattas beslut om att utföra en upprepad biopsi. Om den histologiska analysen avslöjar cancerceller är det nödvändigt att utföra en operation för att avlägsna den maligna neoplasmen följt av en behandling av kemoterapi eller strålbehandling.

Äldre män som har kontraindikationer mot kirurgi eller kemoterapi kan ordineras läkemedel eller hormonbehandling. För att övervaka dynamiken hos malign tumörtillväxt är det nödvändigt att lämna in en komplex PSA-analys flera månader efter behandlingens början.

Det är viktigt att förstå att tidigt upptäckt prostatacancer framgångsrikt behandlas, garanterar en man en annan 10 års heltidsliv, och i vissa fall ännu mer. Tidig undersökning gör det möjligt för dig att snabbt ta de nödvändiga terapeutiska åtgärderna som kan rädda en man inte bara prostata utan också livet. Trots det faktum att prostatahälsoindexet med adenom och prostatit hänvisar till undersökningar på låg nivå rekommenderas att analysen tas minst en gång om året för att utesluta onkologi.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...

Vad är prostatahälsoindexet (PHI): vad är det tilldelat för och vad kommer det att berätta för

Prostatacancer (PCa) efter lungcancer är känd som en av de vanligaste typerna av cancer hos män.

För att förhindra det, visas progressiva diagnostiska metoder, bland vilka de mest korrekta och tillförlitliga är prostatahälsoindexet.

Prostathälsoindexet PHI är ett blodprov som ger en 2,5 gånger mer noggrann diagnos än den mest populära prostataspecifika antigenanalysen (PSA).

Tack vare den beprövade effektiviteten har PHI-testet på relativt kort tid blivit utbredd i hela världen. Resultatet av analysen syftar till att hjälpa läkaren att skilja den fysiologiska staten från det patologiska tillståndet, vilket kräver ytterligare diagnos - prostata biopsi.

Tidig diagnos är nyckeln till överlevnad

Prostata - ett stryk av storleken på en valnöt, som ligger under blåsan och framför ändtarmen, är nyckeln till effektiviteten hos manlig sexuell funktion och kontroll av urinering. Med ålder genomgår prostataceller förändringar i form och storlek som kan bli en föregångare till cancer.

De första symptomen på PCa kan vara milda och inte för irriterande. Tyvärr är männa ovilliga att känna igen faktumet av ett cancerhot.

De föredrar att ignorera dem och vänder sig ofta till en specialist i sista stund när det är för sent för behandling.

I de flesta fall fortskrider prostatacancer mycket långsamt, men aggressiva former av sjukdomen kan bli livshotande och sprida sig till benmärgen och andra organ. Tidig upptäckt av aggressiva cancerformer är nyckeln till överlevnad, så snabb diagnos är mycket viktig.

Störande symtom

Prostatacancer uppträder vanligen inte asymptomatiskt i de tidiga stadierna.

Symtom i avancerade skeden av sjukdomen kan innehålla ett eller flera av följande:

 1. Problem med urinering, inklusive svårigheter i början av processen, ett svagt urinflöde, behovet av frekvent urinering, särskilt på natten.
 2. Förekomsten av blod i urinen.
 3. Smärtsam urinering eller ejakulation.
 4. Svårigheten att uppnå eller bibehålla erektion.
 5. Smärta i benen, ofta i ryggraden, bäcken eller revbenen.
 6. Svaghet i benen och inkontinens av urin eller avföring (om en cancerous tumör sprider sig mot ryggraden och pressar på ryggmärgen).

Om du märker de karakteristiska symtomen på prostatacancer, är det värt att omedelbart kontakta urologen. Behandling av denna typ av onkologi är endast effektiv vid tidig upptäckt av sjukdomen.

Män i riskzonen

Även om den specifika orsaken till prostatacancer till och med för närvarande inte är känd för vissa, innefattar de möjliga riskfaktorerna:

 1. ålder: risken för onkologi ökar snabbt efter att ha nått 50 år, cirka 60% av fallen uppträder i åldersgruppen över 65 år.
 2. Ras / etnicitet: Sjukdomen är vanligare hos män med afrikansk härkomst.
 3. ärftlighet: Risken fördubblas hos män vars far / bror är sjuk med prostatacancer, och mycket högre - om det finns flera släktingar som har en sjukdom.
 4. Felaktig kost: en diet med en hög andel rött kött eller ett lågt innehåll av frukt och grönsaker, samt en överdriven konsumtion av fettprodukter.
 5. Användningen av produkter av låg kvalitet: En malign tumör kan orsakas av vissa pigment och konserveringsmedel som ingår i maten.
 6. fetma: ökar sannolikheten för en mer aggressiv form av PCa.
 7. Rökning, droger och alkohol: stimulerande faktorer för utvecklingen av en aggressiv cancerform.
 8. Stark och frekvent Röntgenstrålning.
 9. effekt Agent Orange.

Personer som tar mediciner från statin-gruppen (från kolesterol) lider mindre från prostatacancer än friska män. Detta beror på att kolesterol är ett kemiskt material från vilket kroppen producerar testosteron.

Följaktligen desto svårare är det för kroppen att producera en alltför stor mängd hormoner som framkallar utseende av maligna tumörer.

Vad testar för?

PSA-testning (PSA, prostataspecifik antigen) refererar till en av de vanligaste metoderna för att detektera PCa i ett tidigt skede. Cancer orsakar förändringar i prostatakörteln, vilket kan leda till en aktiv "läckage" av PSA i blodet. Förhöjda antigennivåer kan också orsakas av icke-maligna neoplasmer, inklusive godartad prostatahyperplasi (BPH).

Det betyder det PSA-test misstänker ofta prostatacancer, när det verkligen inte är det. Han också avslöjar ett stort antal indolenta tumörer (långsamt växande), som, om de lämnas obevakad, får inte ha några negativa konsekvenser för kroppen i många år.

Nya studier i USA visar att många män kan ha prostatacancer trots en låg PSA-nivå. En studie där 2 950 män från placebogruppen med normal PSA deltog visade att denna typ av cancer diagnostiserades hos 10% och 17% av patienterna med en PSA

Prostata hälsa index phi

Nyligen har framväxten av olika sjukdomar i prostatakörteln hos män, många av dem ett ganska försummat stadium.

Lite är känt om sådan medicinsk forskning som indexet för prostata hälsa phi, vilket är ett nödvändigt förfarande när man når en viss ålder av den manliga halvan av befolkningen.

I den här artikeln ska vi titta på vad den här studien handlar om, hur man förbereder PSA-testet och vad det normala PSA-hälsoindexet ska vara.

Prostata hälsa index phi. Vad är det

Innan du börjar prata om indexet för prostatahälsa phi, behöver du förstå vad hälsok indexet handlar om.

Så, hälsoindexet är en indikator på det allmänna tillståndet för människors hälsa. Detta index gör det möjligt att bestämma hur väl och smidigt funktionaliteten hos alla inre organ av en person utförs.

När det finns några kränkningar i arbetet hos en viss kropp, börjar resultaten att avvika från normen.

När avvikelserna från indikatorerna avslöjas utpekas en komplex behandling, varigenom värdena för detta index antingen förändras, både för det värre eller det värre, eller förblir oförändrade.
Indexet för prostata hälsa phi är ett komplex av maximalt expanderade indikatorer som kombinerar värdena för de tre huvudmarkörerna av blodserum:

Dessa indikatorer bestäms med hjälp av en modern och helautomatisk analysator.

Detta index för prostata hälsa phi har en särskild känslighet och specificitet under detektering av maligna neoplasmer i prostatakörteln, inklusive dess komplicerade och potentiellt dödliga former. Detta beror på närvaron av en markör av 2-pro PSA, som kan koncentrera sig i områden av det inre organ som är mottagligt för cancer.

För närvarande är phi-analys den viktigaste metoden för att diagnostisera prostatacancer.

Till följd av analysen ges doktorn ett resultat som innehåller flera huvudindikatorer:

 • Resultat av totalt PSA;
 • Resultatet av gratis PSA, vilket gör det möjligt att beräkna indexet för andelen gratis PSA i allmänhet.
 • resultatet av 2-pro PSA, en ökning som indikerar en möjlig progression av prostatacancer;
 • indikatorer för prostata hälsa index.

Beroende på de erhållna resultaten bestäms risken för att komplicera sjukdomen:

 • lågt värde - låg risk för utveckling
 • ökat värde - indikerar behovet av biopsi av prostata.

Det slutliga beslutet om ytterligare terapi bestäms av den behandlande läkaren efter att ha fått all nödvändig information om patienten och alla medföljande indikatorer.

Vem är förskrivet ett blodprov för prostata hälsa index phi?

Mycket ofta är passagen av phi-analysen tilldelad män över 40 år, eftersom risken för olika avvikelser i prostatakörteln vid denna ålder ökas avsevärt.

Förkortningen PSA refererar till en laboratoriestudie som gör det möjligt att identifiera det gemensamma prostataspecifika antigenet.

Denna procedur är tilldelad i flera fall:

 • åldern i 40 år
 • vid tidpunkten för inflammatoriska processer i prostata;
 • när de blir skadade
 • misstanke om en specialist efter undersökning av denna kropp;

Efter blodprovet kan indexen för prostatahälsa phi variera.

Om nivån är förhöjd kan patienten i framtiden identifieras:

 • infektion efter undersökning av urin och blodprov
 • ökning och vidare spridning av vävnader relaterade till prostatakörteln, kan det finnas en form som är godartad i naturen.
 • maligna tumörer;

Observera att resultaten av denna studie kan avslöja en allmän bild av patientens tillstånd. Det är av denna anledning i speciella forskningslaboratorier att en särskild metod har utvecklats som mer korrekt kan beskriva patientens tillstånd - prostatahälsoskiftet phi.

Som ett resultat av denna undersökning finns ett behov av eller brist på biopsi, vilket är långt ifrån en säker och smärtfri metod för forskning.

Hur förbereder man PSA-testet?

För att genomföra denna studie behöver en person särskild träning för att undvika återupptagning på grund av felaktiga resultat.

Förberedelseprocessen innehåller i sig:

 • avstå från att isolera seminalvätska i flera dagar före förfarandet;
 • analysen rekommenderas att utföras ungefär 3 dagar efter en djup prostata-massage;
 • Vid transuretral resektion rekommenderas testning att överföras inte mindre än i sex månader.
 • efter en biopsi är det bättre att överge analysen i ungefär en vecka.

Alla huvudpunkter för förberedelse bestäms av den behandlande läkaren.

Normal nivåer av PSA-hälsoindex hos män i olika åldrar

Många patienter undrar ofta efter att ha fått resultaten från hälsoindexet, hur man beräknar risken för sjukdomens utseende och utveckling?

Den optimala indikatorn för normen för antigenkoncentration för alla åldrar hos män anses vara 0-0,4 ng per milliliter.

Det finns dock andra standarder, beroende på patientens åldersgrupp:

 • 40-49 år - indikatorer bör inte vara högre än 2,5 ng / ml;
 • 50-59 år - normen är koncentrationen 3,5 ng / ml;
 • 60-69 år - 4,5 ng / ml;
 • 70 år och äldre - upp till 6,5 ng / ml.

För diagnos är det viktigt att inte bara ta hänsyn till de totala antigenvärdena utan även parametrarna för fri och bunden PSA. Avvikelse från de normala indexerna av minst en av dem indikerar en kränkning av prostata körtelns funktionalitet.

Avkodning av testresultat

Uppmärksamhet bör ägnas åt de möjliga orsakerna till förändringar i PSA. I vilket fall som helst beaktar avkodningen patientens åldersegenskaper. Beroende på resultaten identifieras följande:

 • akuta sjukdomar;
 • förekomst av infektioner
 • inflammatoriska processer som är kroniska.

Det mest effektiva PSA-testet är vid en tidpunkt då det är nödvändigt att identifiera eller motbevisa förekomsten av cancer.

På grund av de många fallen av upptäckten av sjukdomen redan i ett sen stadium, vilket nästan inte kan behandlas, bör PSA-analysen vara regelbunden.

Förutom att öka testresultatet kan det också vara en nedgång. Detta beror på användningen av enskilda läkemedel som används för att behandla prostata adenom. Denna faktor bör också beaktas vid avkodning av resultaten.

Efter att ha bestämt indexet för indexet är patienterna uppdelade i flera grupper:

 • hög risk för cancer - en biopsi rekommenderas för att bekräfta resultaten;
 • låg nivå indikatorer - en omprövning är möjlig för ytterligare jämförelse av indikatorer.

Den sista varianten av ytterligare terapi bestäms av läkaren, baserat på resultaten av alla studier som utförts.

Prostata hälsa index: en modern klinisk sammanfattning

Världen överstiger standard PSA-screening för prospektiv prostatacancer ett PSA-test som utförs av primärvårdspersonal och urologer. Emellertid är cirka 75% av prostata biopsier negativa för cancer. Detta kräver att ett specifikt test används för att minska onödiga biopsier.

Mer noggrann information som behövs för läkare för att fatta bättre beslut, ger prostatahälsoindexet - PHI. PHI-indexet bidrar till att förutse riskerna med att bilda maligna tumörer med hög noggrannhet eller för att avslöja dem i tidiga skeden. Framgångsrik diagnos ökar effektiviteten av behandlingen, minskar sannolikheten för dödliga finaler.

Allmänt innehåll i konceptet

Prostatacancer fortsätter att vara den främsta orsaken till dödsfall hos män. Tidig upptäckt av sjukdomen är fortfarande ett viktigt folkhälsoproblem. Enligt amerikanska forskare kan cirka 1 person av 7 få en alarmerande diagnos.

Årligen förutser American Cancer Society mer än tvåhundra tusen nya fall av att diagnostisera sjukdomen. Det föreslås att 27 000 - 28 000 människor kan dö av prostatacancer i USA. Med andra ord är cirka en av åtta av det totala antalet fall av prostatacancer (PCa) dömd, om tidig diagnos av sjukdomen inte kommer till räddning.

Vad är det här indexet?

Korrigering av diagnostiska felaktigheter vid upptäckt av prostatacancer krävde sökandet efter mer universella metoder. Som en följd av detta utvecklades en ultimat utvidgad systemindikator som kallades PHI-prostatahälsoindexet. Förkortningen har ett fullständigt transkript - "Prostate Health Index".

Introduktionen av denna markör sedan slutet av 1980-talet har revolutionerat screeningen av prostatacancer. Den speciella effekten av PSA visades när tidiga stadier av sjukdomen identifierades. Då fanns det former av cancer som är föremål för radikal behandling.

PHI-indexet är en komplex markör med maximalt utvecklade indikatorer. En kombination av symtom behandlas. Prostatahälsoindexet beräknas endast med data för total PSA, ligger i intervallet 1,6 - 8,0 ng / ml. PHI-indexet är erkänt som det mest kliniskt signifikanta och samtidigt minimalt invasiva sättet att diagnostisera PCa.

Testningen utförs på en automatiserad biomedicinsk laboratorieanalysator tillverkad av det amerikanska företaget Beckman Coulter. Utrustningen utesluter fel eller felaktigheter som härrör från den mänskliga faktorn. Förutom huvudkontoret i Kalifornien, har bolaget representationskontor i många länder i världen, inklusive Ryssland (Moskva).

Hur man bestämmer

Öka PSA blir en typ av tumörmarkör. Men han är inte bara kopplad till en viss sjukdom i prostata. PSA är en organspecifik markör som speglar flera aspekter av det fysiska tillståndet. Förhöjda PSA-värden betyder:

 • Infektionssjukdom;
 • Godartad prostatahyperplasi (BPH) eller adenom;
 • trauma;
 • prostatacancer;
 • Övriga villkor.

Exempelvis är den amerikanska förebyggande tjänsten arbetsgrupp (USPSTF) PSA-screening av PCa inte rekommenderad för friska män. Testet ger inte ett detaljerat svar på frågan om hur man bestämmer prostatahälsoindexet.

I det beräknade PHI-komplexet beaktas tre typer av PSA:

Graden av PSA är förhöjd i vissa sjukdomar (prostatit, prostata adenom, etc.). Men indikatorn PHI växer bara när maligna tumörer detekteras. Resultaten av serumoberoende test beräknas med en speciell formel. PHI-indexet blir mer informativt än en biopsi. Metoden för att bestämma denna indikator är dock mycket lättare att genomföra och mycket billigare.

Vad är den praktiska fördelen: varför ställde PHI före biopsi?

PHI-indexet förbättrar effektiviteten av detektering av PCa 3 gånger. Med PHI-avläsningar beslutar den behandlande läkaren med större självförtroende hur nödvändigt det är att utföra en biopsi.

Om du tar hänsyn till indexet för PHI, kan 1 av 3 män undvika prostatabiopsi. Mer än 80 publicerade kliniska dokument, artiklar, teser bekräftar de kliniska fördelarna med PHI för detektering av prostatacancer jämfört med utförandet av endast PSA.

PHI-indikatorn ger den nödvändiga informationen inte bara till läkaren utan till patienten. Att veta dessa vältaliga syntesdata från 3 tester blir det första steget i att fatta viktiga beslut vid bestämning av strategin och taktiken för behandling av PCa. Analysen av indikatorerna kommer att svara på frågan om huruvida man ska genomföra en biopsi eller om man kan avstå från den, håller sig under doktorns nära tillsyn. Koncentrerade markörer ger kunden och läkaren mer information om vad den ökade PSA-nivån är förknippad med.

Normativa referenspunkter

Långtidsutövning har utvecklat normer för prostata hälsa index PHI. Upptagna värden tar hänsyn till åldersfunktioner.

Positiv och lugnande standard för hanehälsan är inriktad på nivån av PSA i blodet i intervallet från 0 till 4,0 ng / ml. Men för män i olika åldersgrupper kan indikatorerna variera:

 • Från 40 till 50 år är normen upp till 2,5 ng / ml;
 • Från 50 till 60 år - upp till 3,5 ng / ml;
 • Från 60 till 70 år - upp till 4,5 ng / ml;
 • Från 70 år och äldre - upp till 6,5 ng / ml.

Vid låga indikationer på PHI och andra faktorer som indikerar en liten risk för utveckling av PCa, kan läkaren rekommendera att avstå från biopsi. I vilket fall som helst i början av observationerna. Vid lägre index kan frekventare kontroller - "vaksam observation" - vara ganska godtagbar.

Så här förbereder du dig på diagnosen

Innan testproceduren startas, förklarar den behandlande läkaren för patienten hur noggrant diagnosen hjälper till att identifiera PCa. Metoder för effektiv behandling utvärderas preliminärt. Studien utförs när parametrarna i OSA varierar från 2 till 10 ng / ml.

Som regel görs blodprov på morgonen före den första måltiden. För att uppnå det mest exakta resultatet för PHI-indexet är det värt att följa dessa rekommendationer:

 • 8 timmar innan testen inte äter mat och dryck är undantaget fortfarande vatten;
 • För 5-7 dagar före testning, att överge situationen med fördelningen av spermier;
 • 3 dagar före diagnosen, gör en djup prostata massage;
 • Efter en biopsi utsätts bloddonation i 1 månad.

I dessa fall kompletteras dessa rekommendationer med råd från en läkare. Det är han som äntligen bestämmer vissa syften innan testningen börjar.

Vi tar hänsyn till information om fingerprovning av prostata, användning av droger och andra manipuleringar. Dessa faktorer leder till att testningen skjuts upp i 1 till 3 dagar, ibland 2 till 3 veckor. De försenar undersökningen ganska lång tid (ca 6 veckor) efter punkteringen.

Du behöver inte följa en speciell diet eller diet flera dagar före provet.

Behovet av förebyggande undersökningar

Modern praxis registrerar prostata sjukdomar hos män yngre än 40 år. Ofta diagnostiserad akut infektiös prostatit. Denna sjukdom är mottaglig för effektiv behandling, stimulerar praktiskt taget inte bildandet av maligna tumörer.

Äldre män är mer benägna att drabbas av kongestiv och kronisk infektiös prostatit. Sådana sjukdomar kan orsaka allvarliga komplikationer som leder till hyperplasi, adenom eller PCa. Ofta upptäcks maligna tumörer för sent.

För att undvika allvarliga konsekvenser måste män genomgå en regelbunden undersökning. Förändringar i prostatakörtelns volym, form, konsistens kommer att bidra till att bestämma fingerforskningen. PSA-analys indikerar en patologisk omvandling i körteln.

I vår tid blir PHI-index den mest effektiva indikatorn vid diagnos av prostatacancer. Den komplexa markören demonstrerar speciell känslighet under perioder av detektion av maligna neoplasmer i prostata. PHI-indexet signalerar komplexa och potentiellt dödliga former av PCa.

Vad är prostatahälsoindexet (PHI) och varför ska det räknas?

Prostate Hälsoindex (Prostate Hälsoindex, förkortat - PHI) för att utvärdera risken för att utveckla cancer eller upptäcka den tidigast stadiyah.Svoevremennaya diagnos gör behandlingen mer framgångsrik och minskar risken för dödsfall.

PHI-indexet beräknas med en speciell formel efter bestämning av koncentrationen av prostataspecifikt antigen i ett manligt blod. Om PSA-nivån kan stiga i akut eller kronisk prostatit, prostatahyperplasi eller adenom, figuren stiger PHI nämligen maligna tumörer. Denna studie är inte mindre informativ än prostata biopsi, men det är mycket billigare och lättare att utföra.

Vad är PSA och när det ökar

Speciella celler i prostatakörteln ger ett prostataspecifikt antigen - ett protein vars huvudsakliga funktion är spridning av spermier. Normalt utsöndras det från kroppen genom prostata-kanalerna, inte tränger in i vävnaderna och speciellt i blodet. I vissa fall går det emellertid in i det allmänna blodet, där det bestäms av laboratoriemetoder för undersökning.

 • Genom att öka storleken på prostatan (adenom, hyperplasi) signifikant ökar produktionen av dess PSA, vilket är varför han får in i blodet.
 • Inflammatoriska eller stillastående fenomen i körteln med prostatit leder till blockering av utflödeskanalen och ett brott mot PSA-utsläpp. Det kan också få det att gå in i blodomloppet.
 • När maligna neoplasmer uppträder ökar också PSA-nivån. Antigenet börjar syntetiseras aktivt av atypiska tumörceller. Detta gör att du kan diagnostisera cancer i de tidiga stadierna, när du använder andra metoder för att identifiera det kan det inte.
 • Dessutom växer koncentrationen av PSA i plasma med trauma och annan mekanisk skada på körteln. På grund av kränkningen av integriteten hos prostata vävnaden frigjordes stora mängder antigen fritt i blodet.

Viktigt! Det prostataspecifika antigenet finns i blodplasman i en fri och bunden form. PSA-fraktioner är i ett visst förhållande, vars kränkning har en dålig prognos. För att beräkna PHI-indexet måste du veta nivån av total, fri och -2proPSA.

Vem är tilldelad analysen

Vanligtvis bestäms prostatahälsoindexet hos män med prostata sjukdom, för att i rätt tid identifiera deras malignitet. Trots allt leder kronisk inflammation, adenom eller hyperplasi av prostata ofta till utseende av cancer. Dessutom visas definitionen av PHI-indexet:

 • Absolut alla män efter fyrtio år med målet att tidigt diagnostisera cancer eller andra prostata sjukdomar.
 • Vid nedsatt kraft, nedsatt urinering, utseendet av smärta i ljummen, skrotum, bäckenområdet.
 • Om du misstänker en prostatacancer, kan detta indikera en ökning av körteln eller en förändring av dess konsekvens i fingerforskningen. På ultraljud kan du se en förändring i körtelns echogenicitet (densitet).
 • Att kontrollera effekten av antitumörterapi och för periodisk undersökning av män som är botade med cancer.

Räkna PHI index ordineras ofta före biopsi - en invasiv diagnostisk metod i vilken prostatan avlägsnas från vävnadsskivan för histologisk undersökning. Denna procedur är ganska farlig och kan orsaka komplikationer. Vid låga PHI-värden är det inte nödvändigt med en biopsi.

Varför behöver du en förebyggande undersökning?

Hos unga män och män under 40 år är prostata sjukdomar mycket sällsynta. Oftast är de diagnosen akut smittsam prostatit, men sjukdomen behandlas snabbt och nästan aldrig leder till maligna tumörer i körteln.

Äldre män är mycket mer benägna att få kronisk infektiös och stillastående prostatit. Dessa sjukdomar orsakar ofta svåra komplikationer - hyperplasi, adenom eller cancer. Maligna tumörer är mycket mer mottagliga för behandling i de tidiga stadierna, men ofta upptäcks de för sent. Som ett resultat kan prostatacancer vara dödlig.

För att undvika allvarliga konsekvenser måste alla män regelbundet undersökas av en läkare. Det är nödvändigt att göra en fingerundersökning av körteln - så här kan du bestämma förändringen i dess konsekvens, volym eller form. Det är också nödvändigt att donera blod till PSA - den här metoden visar på ett tillförlitligt sätt förekomsten av patologiska förändringar i körteln.

Faktum! Med ålder ökar män gradvis sina PSA-nivåer, men det är normalt och bör inte orsaka rädsla. Det viktigaste är att koncentrationen inte överstiger åldersnorm.

Förberedelse för analysen

För att bestämma koncentrationen av PSA tas blod från venen. Vanligtvis tas analysen på morgonen, men det kan göras när som helst, eftersom det inte finns några dagliga svängningar av prostataspecifikt antigen. För att inte få ett falskt positivt resultat är det nödvändigt att korrekt förbereda sig för studien.

 • Du kan inte donera blod tidigare än två veckor efter en prostata massage, en urolog, en cystoskopi eller annan medicinsk manipulation.
 • I 5-6 dagar innan du ger blod kan du inte ha sex eller onani, ejakulera.
 • Analysen utförs minst en månad efter prostatakörtelns biopsi.
 • 8 timmar före bloddonation kan du inte äta och dricka alkohol, te, kaffe eller juice. Du kan bara dricka icke-kolsyrade vatten.

Tips! För att skärma adenom och prostatacancer bör män över 40 år ta detta test årligen. Endast på detta sätt är det möjligt att i tid notera en ökning av koncentrationen av PSA i blodplasman.

Normal PSA nivåer hos män i olika åldrar

Normen för alla åldrar är koncentrationen av prostata-specifikt antigen i intervallet 0-4,0 ng per milliliter. Det finns dock andra normer som beror på människans ålder:

 • hos personer 40-49 år bör PSA-nivån inte överstiga 2,5 ng / ml;
 • för män 50-59 år normen är koncentrationen av PSA mindre än 3,5 ng / ml;
 • i åldern 60-69 år är gränsen 4,5ng / ml;
 • Efter 70 år bör PSA-nivån inte överstiga 6,5 ​​l / l.

För diagnosen är inte bara det vanliga prostatspecifika antigenet viktigt, utan även dess olika fraktionsfria och bundna PSA. Att öka en av dem eller bryta deras förhållande ger ibland en uppfattning om arten av den patologiska processen i prostatakörteln.

Förklaring av analysresultat

Efter beräkningen av PHI-indexet kan alla män delas in i tre grupper. Patienter med hög risk för cancer uppvisas med prostata biopsi för att verifiera diagnosen.

Män som har låg PHI behöver inte ha biopsi. I stället ges de en andra undersökning efter 11-12 månader. I sällsynta fall är dock en biopsi fortfarande nödvändig. Läkaren fattar det slutliga beslutet på grundval av alla laboratorie- och instrumentstudier som utförts.

Omfattande bedömning av risken för prostatacancer (prostata hälsoindex, phi)

Prostata Hälsoindex (PHI) - är en multifaktoriell integrerad beräkningsindex som används för att bedöma risken för prostatacancer hos patienter vars PSA totalt är inom 2,0-10,0 ng / ml och normal digital rektal undersökning.

Ryska synonymer

ProPSA, -2proPSA, 2proPAA.

synonymer engelska

[-2] pro-prostata speci C-antigen och prostata hälsoindex (PHI), Proenzyme PSA, p2PSA, Isoform p2PSA, trunkerad [-2] pPSA.

Metod för forskning

Vilket biomaterial kan användas för forskning?

Hur förbereder man sig ordentligt för studien?

 • Ät inte feta livsmedel i 24 timmar före provet.
 • Eliminera fysisk och känslomässig överansträngning 30 minuter före analys.
 • Rök inte i 30 minuter före provning.
 • Analysen bör utföras tidigast 10 dagar efter prostata-massage (erhållande av prostatahemlighet, en massage av de partiella vesiklarna).

Allmän information om studien

För tidig diagnos av prostatacancer (PCa) används flera kliniska laboratoriemarkörer: prostataspecifikt antigen (PSA), fria PSA (fPSA), fPSA / totalt PSA-förhållande och andra. Dessa indikatorer är emellertid inte specifika, har inte tillräcklig känslighet för PCa och kan inte användas som enskilda värderade kriterier för val av patienter för prostatabiopsi, vilket förklarar behovet av att hitta nya metoder för tidig diagnos av PCa. Nyligen har en ny beräknad riskfaktor för prostatacancer införts i klinisk praxis - prostata hälsoindex, phi (från engelska prostata hälsoindex).

Vid beräkningen av PHI beaktas tre indikatorer: total PSA, fri PSA och [-2] proPSA. Total PSA - är ett serinproteas som utsöndras av prostata epitel, sädesvätskan och en liten mängd kommer in i blodet. Öka den totala PSA-nivån är över tröskelvärdet (4 ng / ml) tillåter misstänkt prostatacancer, men kan även förekomma i andra förhållanden (benign prostatahyperplasi, prostatit och prostata massage efter biopsi et al.). Huvudmängden av PSA är närvarande i blodet i form av proteashämmare. Upp till 35% av den totala PSA-kontot för andelen icke-proteinfri PSA. Det visade sig att hos patienter med PCa varierar det normala förhållandet mellan bunden och fri PSA, med andelen fPAA som minskar. Trots det faktum att fPSA-studien hjälper till vid differentialdiagnos av PCa och godartade sjukdomar, är denna markör inte heller specifik för prostatacancer. Fritt PSA - är ett komplext protein bestående av de olika isoformerna av enzymet, som är specifika för prostatacancer och benign prostatahyperplasi. Som tredje indikator i beräkningen av PHI används [-2] proPSA. I motsats till den totala och fria PSA, är det cancermarkörer karaktäristiska för prostatacancer och är inte typiska för benign prostatahyperplasi.

Olika zoner i prostatakörteln präglas av olika grader av utsöndring av proenzymeisoformer av serinproteas (proPSA). [-2] proPSA är en av proPSA-isoformerna som dominerar i prostata perifera delar och är den huvudsakliga isoformen som finns i PCa. Det är ett glykoprotein som bildas från proPAA genom klyvning av en kort sekvens av aminosyror. En egenskap hos [-2] proPSA är dess motståndskraft mot effekterna av trypsin och kallikrein-2. Den kliniska betydelsen av andra proPSA-isoformer som finns i blodet hos patienter med PCa ([-1], [-4], [-5] [-7] pPSA) är oklart.

Studien [-2] proPSA används i differentialdiagnos av PCa och godartade sjukdomar. Nivån kan användas som ett extra diagnostiskt kriterium för att undersöka män med ett PSA-resultat inom intervallet 2,0-10,0 ng / ml och ett normalt resultat av digital rektalundersökning. Den största fördelen för diagnos uppnås emellertid genom att kombinera [-2] proPSA, samt allmänna och fria PSA-index i phi-indexet.

Det finns ett direkt samband mellan PHI-värdet och risken för PCa. Sålunda är sannolikheten för prostatacancer hos patienter med phi mindre än 25,0 11%, och phi - en 55-52,1%. Detta beroende beräknas i alla åldersgrupper och beror inte på prostatavolymen. Specificiteten för phi för PCa är överlägsen den för total PSA, fri PSA och fPSA / total PSA. Dessutom finns det en relation mellan PHI och aggressiviteten hos PCa: stora phi-värden motsvarar Gleason-värdet på 7 eller mer. På grundval av de identifierade mönstren, drogs slutsatsen att PHI index kan användas som en screeningsmetod för diagnostisering av prostatacancer hos patienter äldre än 50 år med PSA i intervallet 2-10 ng / ml och en normal digital rektal undersökning resultat. Resultatet av phi ska tolkas med ytterligare kliniska, laboratorie- och instrumentdata.

Det är viktigt att notera att tre parametrar används vid beräkningen av PHI, vilka var och en måste erhållas i samma laboratorium. Koncentrationerna av [-2] proPSA, PSA och fPCA beror på vilka standarder som användes för att kalibrera testen, och värdena som erhållits från testen från olika tillverkare är inte utbytbara. I den här studien används de ursprungliga Hybritech Tandem ™ -R-kalibratorerna.

Vad används forskningen för?

 • För differentiell diagnos av prostatacancer (PCa) och godartade prostatiska sjukdomar (BPH).

När är studien tilldelad?

 • Vid undersökning av en man över 50 år, vem har PSA inom 2-10 ng / ml och ett normalt resultat av digital rektal undersökning.

Vad betyder resultaten?

PSA totalt: 0-4 ng / ml.

PSA fri / PSA totalt

Tolkning i nivå med total PSA 4-10 ng / ml: förhållandet PSA fritt / PSA över 25% i de allra flesta fall är förknippat med godartade processer, under 10% - prognosen är oftast ogynnsam.

Prostata hälsa index (phi)

Tolkning vid nivå av total PSA 2-10 ng / ml: värden av phi 45 - hög risk (sannolikhet för histologisk bekräftelse på 44%).

Vad kan påverka resultatet?

 • Standard kalibreringstest.

Det rekommenderas också

 • Prostata-specifik antigen-vanlig (PSA-vanlig)
 • Onkologisk profylax för män (PSA generell + PSA fri)
 • Mikroskopisk undersökning av utsöndringen av prostata (mikroflora)
 • Allmän urinanalys med sedimentmikroskopi
 • Laboratorieundersökning av prostata
 • Intim - 9 tester på urin
 • Intim - optimal - smörjanalys hos män
 • sperma
 • Histologisk undersökning av organ och vävnadsbiopsier (med undantag av lever, njure, prostata, lymfkörtlar)

Vem utser studien?

Urolog, dermatovenerolog, allmänläkare.

litteratur

 • Catalona WJ, Partin AW, Sanda MG, Wei JT, Klee GG, Bangma CH, Slawin KM, Marks LS, Loeb S, Broyles DL, Shin SS, Cruz AB, Chan DW, Sokoll LJ, Roberts WL, van Schaik RH, Mizrahi IA. En multicenterstudie av [-2] pro-prostataspecifikt antigen i kombination med prostataspecifikt antigen och fria prostataspecifika antigen för detektion av prostatacancer i 2,0 till 10,0 ng / ml prostataspecifikt antigen intervall. J Urol. 2011 maj; 185 (5): 1650-5.
 • Sokoll LJ, Sanda MG, Feng Z, Kagan J, Mizrahi IA, Broyles DL, Partin AW, Srivastava S, Thompson IM, Wei JT, Zhang Z, Chan DW. En prospektiv, multicenter, National Cancer Institute tidig upptäckt Research Network studie av [-2] proPSA: att förbättra detektion av prostatacancer och korrelerar med cancer aggressivitet. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010 maj; 19 (5): 1193-200.
 • Mikolajczyk SD, Marker KM, Millar LS, Kumar A, Saedi MS, Payne JK, Evans CL, Gasior CL, Linton HJ, Carpenter P, Rittenhouse HG. En trunkerad prekursorform av prostataspecifikt antigen är en mer specifik serummarkör för prostatacancer. Cancer Res. 2001 15 september, 61 (18): 6958-63.
 • Sokoll LJ, Wang Y, Feng Z, Kagan J, Partin AW, Sanda MG, Thompson IM, Chan DW. [-2] proenzymet prostataspecifikt antigen för upptäckt av prostatacancer: en nationell cancer. J Urol. 2008 aug; 180 (2): 539-43; diskussion 543.