Huvud
Analyser

Kronisk prostatit - symtom och behandling

Kronisk prostatit är en långvarig inflammation i prostata, med symtom som ofta saknas, varför det mesta av den manliga befolkningen inte vet om sjukdomen.

Utvecklingen av kronisk form av prostatit är en följd av en akut process, även om det i praktiken är sällsynt. I regel börjar inflammatorisk kronisk prostatit gradvis, utan några obehagliga symtom och känslor, detekteras sjukdomsförloppet i en olycka, när man undersöker ultraljud.

Kronisk form påverkar både unga män och medborgare i mitten och åldern. Dessutom hotar prostatit de som, genom sin verksamhet, har en lågaktivitetslivsstil, känner överdriven fysisk ansträngning på skrotet och avstår från sexuell avhållsamhet.

klassificering

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det flera kategorier av sjukdomen:

 1. Akut bakteriell prostatit (OBP) är den vanligaste och lätt diagnostiserade typen av prostatit. Det orsakas oftast av bakteriell infektion och diagnostiseras lätt på grund av typiska symtom. Akut bakteriell prostatit kan förekomma vid vilken ålder som helst. Symtom inkluderar smärtsam urinering, oförmåga att helt tömma urinblåsan, smärta i underlivet, ryggen eller bäckenområdet. Det kan finnas feber tillsammans med frossa.
 2. Kronisk bakteriell prostatit är en sjukdom med typiska symtom på kronisk inflammation och ett ökat antal bakterier och leukocyter i urinen och utsöndring av prostata efter dess massage.
 3. Kronisk prostatit (CP) är den vanligaste formen av prostatit. Det är i de flesta fall en konsekvens av akut bakteriell prostatit (ej behandlad eller dåligt behandlad). Om det finns symptom, fortsätter de i form av smärta i könsorganen eller i bäckenet, svårigheter med urinering eller smärtsam urinering och ejakulation.
 4. Asymptomatisk inflammatorisk prostatit - med denna form av sjukdomen är de klassiska symptomen på prostatit frånvarande, och själva sjukdomen upptäcks av misstag när du kontaktar kliniken av annan anledning.

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

skäl

Framväxten av kronisk prostatit kan bidra till ett antal faktorer. Först och främst är det:

 1. STDs: chlamydia, ureaplasma, mykoplasma, herpesvirus, cytomegalovirus, Trichomonas, gonokocker, svampar släktet Candida, Escherichia coli (Escherichia coli) kan påverka urinröret och identifieras i prostatavävnad;
 2. Överträdelse av blodcirkulationen i det lilla bäckens organ (trängsel i prostata leder till inflammation).
 3. En stillesittande livsstil (förare, kontorsanställda, tjänstemän);
 4. Förlängd sexuell avhållsamhet, avbruten samlag eller artificiell förlängning av samlag
 5. Regelbunden hypotermi (älskare av extrem vila: dykning, surfing, paddling och skidåkning);
 6. Betonar: mental och fysisk överbelastning

För utvecklingen av kronisk prostatit är viktigt att inte så mycket närvaro och aktivitet av mikroorganismer boleznenovornyh hur mycket staten bäckenorganen och blodcirkulationen i dem, närvaro av åtföljande sjukdomar, graden av försvarsmekanismer.

Symtom på kronisk prostatit

Oftast, med utvecklingen av en kronisk form av prostatit, är symtomen nästan utan att störa en man. I det här fallet kommer alla tecken på akut prostatit inte att manifesteras på något sätt eller uppenbaras i mindre utsträckning.

De vanligaste symptomen på kronisk prostatit hos män är:

 • periodiska smärtor och obehag i perineum;
 • obehagliga känslor i avföring och urinering
 • bestrålning i anus, lår, testiklar;
 • urladdning ur urinröret.

Förändringar i sjukdomsbilden, som inte redan är mycket ljusa, kan vara så obetydliga att patienter med kronisk prostatit inte tar mycket uppmärksamhet åt dem.

Förstöring av kronisk prostatit

Försvåringen av sjukdomen är i regel åtföljd av följande symtom:

 • smärta och brännande i urinröret
 • ökad uppmaning att urinera
 • smärta i underlivet, perineum och rektum
 • tecken på minskning av männs sexuella aktivitet
 • smärta under avföringens skull.

Enligt vissa läkare kan också urskilja psykologiska symptom på kronisk prostatit, som omfattar irritabilitet, oro, trötthet, humör, sömnstörningar, depression och besatthet.

Bestäm alla symtom på en gång i patienten är nästan omöjligt, för en man visar vanligen bara 2-3 tecken på sjukdomen. Till exempel är de vanligaste erektil dysfunktion och smärta i underlivet.

Varför kan prostatit orsaka infertilitet?

Det faktum att prostatakörteln ger en speciell hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. Vid inflammation förvärras sekretorisk funktion hos prostatakörteln, vilket oundvikligen påverkar spermiernas kvalitet.

Dessutom är prostatakörteln aktivt involverad i reglering av testosteronproduktion och erektionsprocessen. Därför orsakar kronisk prostatit en minskning av erektilfunktionen, upp till impotens. Dessa scenarier av sjukdomsutvecklingen kan emellertid undvikas om vi genomför en snabb och kompetent behandling.

diagnostik

Följande procedurer behövs för att diagnostisera / motbevisa diagnosen:

 • rektal undersökning
 • mikroskopi av prostatsekretion;
 • sår utsöndringen av prostata för känslighet mot antibiotika;
 • analyser för sexuellt överförbara sjukdomar;
 • transrektal ultraljud.

Ibland utförs endoskopiska och urodynamiska studier.

Hur man behandlar kronisk prostatit

Om en man har kronisk prostatit, är behandlingen alltid lång och svår. Dess längd beror direkt på sjukdomsfasen, där patienten vände sig till specialisten. Terapi förutsätter ett integrerat tillvägagångssätt, det vill säga en kombination av flera metoder:

 • antibakteriell terapi;
 • massage i prostatakörteln;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • korrigering av kost och livsstil;
 • användning av folkmekanismer
 • kirurgisk behandling.

Vidare används antiinflammatoriska och antispasmodiska medel vid terapin av den kroniska formen av sjukdomen.

medicinering

Valet av läkemedel beror på orsaken och symtomen på sjukdomen. För att bota kronisk prostatit av infektiös etiologi används antibakteriella läkemedel:

Analgetika och icke-hormonella antiinflammatoriska läkemedel används för att eliminera inflammatoriska fenomen och smärtssyndrom.

Även under de senaste åren, behandling av kronisk prostatit passerar använda droger som tidigare för detta ändamål är inte tillämpas: alfa-1-blockerare (terazosin), inhibitorer av 5-a-reduktas-hämmare (finasterid), inhibitorer av cytokiner, immunosuppressiva (cyklosporin), läkemedel som påverkar utbytet urat (allopurinol) och citrater.

sjukgymnastik

Förbättra trofism prostatavävnaden och påskynda läkningsprocessen och hjälpa vissa sjukgymnastik behandlingar såsom laserterapi, elektrofores, transrektal mikrovågsugn hypertermi, fonofores och andra.

Även med kronisk prostatit, terapeutiska varma bad, mudterapi, kan speciella klaffar ordineras.

Massage i prostata

Förbättrar dräneringen av prostatsekretionen och mikrocirkulationen vid nivån på detta organ, vilket i sin tur bidrar till patientens snabba återhämtning.

Massage i prostata kan inte göras med akut prostatit, hemorrojder, sprickor i ändtarmen. Prostatamassage kombineras vanligtvis med antibiotikabehandling. Många kliniska studier har visat stor effektivitet vid sådan behandling.

drift

Eventuellt kirurgiskt ingrepp för att ta bort de drabbade områdena i prostata.

 • Transuretral resektion är en operation som utförs under epidural eller intravenös barbituratanestesi. Postoperativ återhämtningsperiod varar inte mer än en vecka.

Metoderna, som involverar behandling av kronisk prostatit, bestäms av en urolog på basis av diagnostisk information och hans praktiska erfarenhet. Att genomföra oberoende terapi hemma baserat på feedback på Internet är full av konsekvenser.

Orsaker och behandling av kronisk prostatit

Nyligen har prostatit av kronisk form blivit mycket utbredd bland unga män av reproduktiv ålder.

Vilka är orsakerna till denna sjukdom, metoderna för behandling och de viktigaste förebyggande åtgärderna?

Orsaker till kronisk prostatit

Kronisk prostatit är en allvarlig inflammatorisk sjukdom i en mans prostatakörtel, vilket leder till irreversibla funktionella och morfologiska förändringar i organet.

Orsakerna till kronisk prostatit är olika. Dessa inkluderar:

 • infektiös infektion i prostata;
 • stagnerande fenomen i bäckenorganen;
 • skada.

En av de frekventa orsakerna till utseendet på kronisk prostatit hos män är infektionen i kroppen med olika patogener: bakterier, svampar, virus etc.

Infektion kan överföras med oskyddad samlag genom blod och lymf. Sådana infektionssjukdomar i genitourinära organ, såsom uretrit, pyelonefrit, balanoposthit etc. bidrar till penetration av infektion i prostata och utveckling av inflammatoriska processer i den.

En annan orsak till denna sjukdom är stagnation av bäckenorganen. Detta kan bero på en stillasittande livsstil hos en man, bristen på ett normalt sexuellt liv, cirkulationsstörningar etc. Om det finns ett brott i organen i det lilla bäckenet, orsakar blodcirkulationen syrehushållning i prostatavävnaden. Kronisk inflammation i prostata kan uppstå med en konstant, till och med mindre skada på kroppen, vilket uppträder när vibrationer, skakningar, tung belastning på perineumets muskler.

Faktorer som bidrar till sjukdomen måste vi överväga:

 • promiskuösa sexliv;
 • en kraftig klimatförändring
 • försvagad immunitet
 • dåliga vanor
 • felaktig kost;
 • stillasittande arbete etc.

Enligt urologer är omkring 5-10% infektiös (bakteriell) prostatit av kronisk form, de återstående 90-95% av fallen kan hänföras till dess icke-infektiösa form.

Symtom på kronisk prostatit

Det är möjligt att namnge några tecken som praktiskt taget alltid åtföljer en inflammation i en prostata hos mannen. Det är värt att notera att symtomen på kronisk prostatit, i motsats till dess akuta form, är mindre uttalade. De viktigaste symptomen på kronisk prostatit är:

 • värk och dra smärta i underlivet, som sträcker sig in i ljummen, in i sakrummet, i de yttre könsorganen;
 • smärtsam känsla och brännande vid urinering
 • ökade handlingar av urinering;
 • sexuella störningar, uttryckt i minskad sexuell lust, accelererad utlösning, smärta vid utlösning, avsaknad av spontan erektion;
 • prostata-specifik utsöndring efter avföring
 • purulent eller klar urladdning ur urinröret på morgonen;
 • försämring av människans allmänna hälsa;
 • neurasteni.

En egenskap hos kronisk prostatit kan betraktas som dolda tecken på sjukdomen i de tidiga skeden av sjukdomen, vilket förhindrar snabb behandling av en urolog.

Allvarliga komplikationer i försummelse av inflammation är prostatasjukdomar såsom vesiklar, bildandet av stenar och cystor i prostata, impotens, infertilitet, urininkontinens, prostata adenom och prostatacancer och andra.

Diagnostiska åtgärder för detektering av kronisk prostatit

Om det finns tecken på prostatit, ska du snarast gå till en urolog. Moderna metoder för diagnos kommer inte vara svårt att ställa en korrekt diagnos. Efter en detaljerad och grundlig konversation med patienten om orsaken till sjukdomen utser specialisten honom ett fullständigt laboratorium och instrumentell granskning, som innefattar:

 • digital rektal undersökning, som gör det möjligt att bestämma konsistens, storlek, ömhet i prostata;
 • undersökning av de yttre könsorganen
 • TRUS (transrectal ultraljud) av prostata, som bestämmer de funktionella och strukturella förändringarna i organet;
 • urodynamiska studier som gör det möjligt att känna till styrkan och hastigheten på urinering;
 • cystoskopi, som kommer att bidra till att utesluta blåsan, cancer eller olika blåsans skador;
 • mikroskopi av prostatsekretionen, som kommer att bekräfta inflammatorisk process i organet och visa dess funktionella tillstånd;
 • mikroskopi av urologiskt smet, som bestämmer kompositionen av urladdning ur urinröret;
 • polymeraskedjereaktion;
 • bakteriologisk odling av urologiskt smet för att bestämma typen av patogen;
 • allmänna blod- och urinprov etc.

Endast efter noggrann undersökning av patienten och hans test, efter att ha fastställt orsaken till sjukdomen, kommer läkaren att kunna göra en effektiv behandlingsregim.

Behandling och förebyggande av kronisk prostatit

Behandling av prostatit i kronisk form bör vara omfattande, systematisk och kontinuerlig. Basen för terapeutisk behandling är följande exponeringsmetoder:

Läkemedelsprodukter ordineras endast av en läkare individuellt för varje patient, med tanke på typ av patogen, dess känslighet för olika läkemedelsgrupper. Med bakteriell prostatit kan antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel, läkemedel för förbättrad blodcirkulation, användas för smärtlindring. Ibland används hormonbehandling för att återställa den rätta balansen mellan hormoner.

Sjukgymnastik, fysioterapi och massage har samma syften: intensifieringen av blodcirkulationen i bäckenområdet, med undantag av stagnation på detta område, att öka effektiviteten i läkemedelsexponeringen.

Sjukgymnastik omfattar många behandlingsmetoder: elektrofores, lasermagnetoterapi, ultraljud, mikrocyklister med varmt vatten etc.

Terapeutisk massage har länge varit effektiv. Massagemetoden är som följer: läkarens finger sätts in genom analaöppningen i patientens rektum, prostata körteln känns för vilket ett litet rytmiskt tryck utförs. Det utförs före tilldelning av flera droppar utsöndring av prostata.

I sällsynta fall, med utveckling av komplikationer är kirurgisk ingrepp nödvändig. Indikationerna för operationen är:

 • en kraftig minskning av urinröret
 • adenom;
 • skleros av prostata;
 • suppuration på ytan av körteln.

Bland kirurgiska behandlingsmetoder utförs ofta: dränering och punktering av cyster, prostatektomi, transuretral resektion av blåsan, prostens TUR, etc.

Förebyggande av denna sjukdom innefattar:

 • regelbundet sexliv;
 • personlig hygien
 • en hälsosam livsstil
 • negativ inställning till tillfälligt samlag
 • snabb behandling av sjukdomar i det genitourära systemet;
 • regelbunden medicinsk undersökning av en urolog.

Överensstämmelse med dessa enkla förebyggande åtgärder kommer att bidra till att undvika kronisk prostatit.

Således anses kronisk prostatit inte som en dödlig sjukdom, men det minskar signifikant patientens livskvalitet, skapar förutsättningar för försämring av personliga relationer med sexpartnern.

Kronisk prostatit: orsaker, symtom och tecken, behandlingsprinciper

Allt om kronisk prostatit och dess behandling

Kronisk prostatit är en kronisk inflammation i prostata vävnaden. Kronisk prostatit är en av de vanligaste sjukdomarna hos det urogenitala systemet hos män. Modern forskning visar att orsaken till kronisk prostatit i de flesta fall är en bakteriell infektion som håller inflammationen i vävnaderna i prostatakörteln. De viktigaste symptomen och tecknen på kronisk prostatit är :. Smärta och obehag i perineum och könsorganen, sexuell dysfunktion (ned till impotens), förekomst av urinretention, etc. Mycket ofta kronisk prostatit inträffar helt asymtomatiska och kan detekteras endast med en särskild undersökning. Diagnos av kronisk prostatit utförs av en specialist urolog. Modern taktik för behandling av kronisk prostatit innefattar: en kurs av antibiotika, fysioterapi, sanatoriumbehandling. I vissa fall indikeras en kronisk prostatit för kirurgisk behandling.

Observera att det finns ett speciellt kosttillskott för personer med sjukdomar: prostatit, kronisk prostatit, prostata adenom etc. - Stamax. Stamax innehåller ett extrakt av frukter från palmetto eller dvärg palm. Det är bevisat att frukterna av sao palmetto, innehållande fettsyror och steroler, effektivt kan stödja det mänskliga reproduktionssystemet, medan de praktiskt taget inte har några biverkningar.

Vad är kronisk prostatit? Hur är kronisk prostatit annorlunda än akut?

Vad är orsakerna till kronisk prostatit?

Hur kommer infektionen i prostata?

Vilka faktorer bidrar till utvecklingen av kronisk prostatit?

Stagnation av blod i prostata orsakad av
En stillasittande livsstil eller stillasittande arbete
Det orimliga sexlivet (långvarig avhållsamhet, det kontinuerliga avbrottet av samlag som en preventivmetod)
Obehagligt smalt klädsel, inklusive underkläder
Underkylning, prostataskada eller infektion hos andra organ i genitourinärsystemet:
uretrit
orkit
epididymit
cystit
pyelonefrit
Undernäring, stress, alkoholmissbruk och rökning - kan bidra till utvecklingen av kronisk prostatit genom att minska kroppens övergripande motståndskraft.

Vad kan vara kronisk prostatit?

Kronisk bakteriell (infektiös) prostatit är en kronisk inflammation i prostata som orsakas av en bestående infektion (infektion som kvarstår i en lång tid) med en bakteriell infektion. Diagnosen av kronisk bakteriell prostatit är gjord i fall av prostatit, när bakterier finns i prostatsekretionsprovet.
Kronisk abakteriell (icke-infektiös) prostatit är en kronisk inflammation i prostata, där bakterier inte detekteras i utsöndringen av prostata. Utvecklingen av kronisk abakteriell prostatit beror huvudsakligen på autoimmuna lesioner av prostatavävnaden.

Inflammatoriskt syndrom kronisk bäckensmärta - är en speciell form av kronisk prostatit, i vilken, mot bakgrund av inflammation i prostatavävnad, observerade kronisk smärta i underlivet och perineum (den huvudsakliga symptomet av sjukdomen).

Asymptomatisk inflammatorisk prostatit kännetecknas av en fullständig frånvaro av några symtom på prostatit, trots förekomsten av inflammation i prostatavävnaderna.

Vilka är huvudsymptomen och tecken på kronisk prostatit?

Smärta och brännande i urinröret (urinröret) intensifieras med urinering eller under samlag.
Känsla av tyngd eller smärta i skrot eller rektum
Smärta i underlivet eller i sakralområdet
Ökande längtan att urinera
Störningar av sexuell aktivitet: en svag erektion, för tidig utlösning, orgasmbrist.
Det bör noteras att praktiskt taget var fjärde patienten har kroniska symtom på en sjukdom med kronisk prostatit. I sådana fall går patienterna till doktorn sen.

Diagnos av kronisk prostatit

Hur behandlas kronisk prostatit?

Antibiotikabehandling - en kurs av antibiotika för att undertrycka infektion. Närvarande, är behandlingen av kronisk prostatit används alltmer makrolidantibiotika (erytromycin, oleandomycin) och tetracyklin. Användningen av andra antibiotika:.. Monomitsin, kanamycin, gentamicin, trimetoprim, 5-NOK, etc. Valet av läkemedel, dosering och behandlingstid bestäms av den behandlande läkaren.
Behandlingsperioden för kronisk prostatit med antibiotika är i genomsnitt 2 veckor. Efter behandlingens gång utvärderar läkaren de uppnådda resultaten och avgör om man ska stoppa eller ändra behandlingsregimen.
Massage av prostata - prostatasekre dränering förbättrar mikrocirkulationen och i nivå med kroppen, vilket i sin tur bidrar till en snabb återhämtning av patienten. Massage i prostata kan inte göras med akut prostatit, hemorrojder, sprickor i ändtarmen. Prostatamassage kombineras vanligtvis med antibiotikabehandling. Många kliniska studier har visat stor effektivitet vid sådan behandling.

Beredningar från gruppen A-blockerare (dalfaz, Omnic) som används för avlägsnande av prostatisk glattmuskelspasmer, förbättra urodynamik (eliminera stillastående urin) och utflödes prostata sekretion.

Sjukgymnastik förbättrar trophismen av prostatavävnad och accelererar läkningsprocessen

Fytoterapi - används som ett tillägg till huvudrätten av behandlingen. Den mest effektiva i behandlingen av kronisk prostatit manifesterade sig bulgariskt läkemedel - en biologiskt aktiv tillsats till kosttillskott Stamaks. Stamax innehåller ett extrakt av frukter från palmetto eller dvärg palm. Det är bevisat att frukterna av sao palmetto, innehållande fettsyror och steroler, effektivt kan stödja det mänskliga reproduktionssystemet, medan de praktiskt taget inte har några biverkningar.

Kirurgisk behandling av kronisk prostatit används vid smalning av urinröret, prostata abscesser eller vid behov avlägsnande av prostata adenom.

Diagnos och behandling av kronisk prostatit bör endast utföras av en specialist urolog.

Kronisk prostatit: orsaker, symtom, effekter och behandling

Prostatit är en urologisk sjukdom i prostatakörteln, som är inflammatorisk. Hans utseende är mest mottagligt för medelålders och äldre män.

Prostatit är akut och kronisk kurs, men den vanligaste är den kroniska formen av sjukdomen.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit är en långvarig inflammatorisk sjukdom i prostatakörteln, vilket leder till funktionsstörningar i arbetet med det geniturära systemet för män.

Sjukdomen utvecklas gradvis under en period av flera år (utan att orsaka mycket ångest), så män vänder sig till doktorn endast under en exacerbation, åtföljd av en signifikant försämring i det allmänna tillståndet.

Kronisk prostatit är uppdelad i två former: infektiös och icke-infektiös.

Infektiös form förekommer som ett resultat av införandet av smittsamma medel i kroppen.

Icke-infektiös form uppträder när blodcirkulationen försämras i bäckenorganen och förblir hemlig i prostata, vilket bidrar till inflammatorisk process.

orsaker till

Det finns olika faktorer som kan ge upphov till kronisk prostatit.

De viktigaste av dem är:

 • Brott mot sexlivets rytm.
 • Avbrott och förlängning av samlag.
 • Felaktig och oändlig behandling av prostatit.
 • Behandlingen av bäckenorganens patologi.
 • Infektion med patogener överförs sexuellt.
 • Inflammatoriska sjukdomar i inre organ.
 • Underkylning kroppen.
 • Låg aktivitet livsstil.
 • Missbruk av alkohol och rökning.
 • Nervärt överarbete.
 • Överdriven fysisk ansträngning (inklusive tyngdlyftning)
 • Bär tätt underkläder.
 • Försvagning av kroppens försvar.

Kliniska manifestationer

Under förvärringen av kronisk prostatit är förekomsten av sådana symtom möjlig:

 • Utseendet på en känsla av obehag och smärta i perineum, lumbosakral, scrotum.
 • Överträdelse av urineringsprocessen (frekventa önskningar, slap eller intermittent urinström)
 • Minskning i kvaliteten på en sexuell funktion hos en man (svag erektion, brist på sexuell lust, för tidig orgasm, etc.)
 • Skarp smärta i underlivet.
 • Obehagliga känslor efter utlösning.

Genom dess egenskaper liknar kronisk prostatit liknande andra sjukdomar i det genitourära systemet. En exakt undersökning är nödvändig för att bestämma den exakta närvaron av sjukdomen.

Konsekvenser av sjukdomen

Kronisk prostatit kan leda till allvarliga komplikationer som leder till utveckling av nya sjukdomar.

Om en tidig eller ofullständig behandling kan inträffa:

 • Cystitis och pyelonefrit - inflammatoriska infektionsprocesser i urinvägarna.
 • Vesikulit - inflammation av sämsta vesiklar (som leder till infertilitet och inflammation i urogenitalt område)
 • Orhoepididymit är en inflammation i testiklarna och deras bilagor.
 • Abscess av prostata är ackumuleringen av pus i prostatavävnaderna (kan leda till bildandet av fistler och täppa till urinvägarna genom avföring)
 • Prostata sjukdom - substitution av körtelprostatavävnad korsningen, vilket leder till en minskning i prostatastorlek och helt stoppa dess drift (det enda sättet att behandla det kirurgiska ingreppet)
 • Cystor och stenar som förekommer i prostata på grund av långvarig kronisk inflammation (kirurgisk borttagning);
 • Störning av sexuell funktion (upp till infertilitet).

Diagnostiska åtgärder

Diagnosen utförs med hjälp av följande metoder:

 1. Visuell undersökning av patienten (undersökning av könsorganen för att identifiera hudutslag och urladdning ur urinröret);
 2. Rektal undersökning (för bestämning av struktur, konsistens, ömhet och uppnå utsöndring av prostata);
 3. Bakteriologisk undersökning av smet från urinröret;
 4. En laboratoriestudie av blod- och urintester.
 5. I vissa fall föreskrivs ultraljud (ultraljud eller ekografi) för att få en mer noggrann diagnos.

Från förändringen i ekogeniciteten av individuella sektioner uppskattade graden av inflammation, kronisk prostatit bestäms ehopriznaki: ökning av prostatastorlek, diffus ändra dess struktur, förekomsten av patologiska formationer i vävnaden.

De tydligast uttryckta echografiska tecknen är närvarande i transrektal ultraljud. Det anses vara mer informativt och pålitligt än transabdominal.

Tecken på kronisk prostatit på ultraljud:

 1. En ökning av prostatavolymen överstigande 20 cm3.
 2. Förändring av vävnadsstrukturen (det blir en ojämn ärrvävnad)
 3. Förekomst av svullnad i prostata.
 4. Förekomsten av fibros och förkalkningar i prostata.

Behandling av kronisk prostatit

Att utföra behandling för denna sjukdom är en mödosam och lång process och måste strikt övervakas av en läkare.

Det genomförs genom komplexa metoder med användning av mediciner:

 • Antibiotika av olika grupper beroende på indikationerna på diagnosen (Oxacillin, Gentamicin, Azithromycin, Doxycilin, Amoxiclav). Acceptera i 10-14 dagar (beroende på sjukdomens allvarlighetsgrad).
 • Antiinflammatoriska tabletter, injektioner (Movalis, Diclofenac, Ibuprofen, Meloxicam, Nimesulid et al.) Och rektala suppositorier (Vitaprost, prostatilen) minska smärta, minska inflammation;
 • Immunomodulatorer (Galavita, Immunofana, Polyoxidonium) för att öka kroppens försvar och positiva effekter på cellernas funktion.
 • Alfablockerare (tamsulosin, terazosin, doxazosin) som förbättrar flödet av urin, lindra spasmer och muskelspänningar av urinblåsan och urinröret.

Med korrekt behandling bör patienten ha fullständig remission (inga symtom på sjukdomen under lång tid).

Förebyggande åtgärder

Profylax av prostatisk sjukdom innefattar:

 1. Överensstämmelse med kosten och dricksregimen.
 2. Behåll en normal kroppsvikt.
 3. Regelbunden fysisk utbildning och sport.
 4. Ökad immunitet.
 5. Förstärkning av nervsystemet.
 6. Undantag från användningen av skadliga livsmedelsprodukter.
 7. Begränsning av alkoholanvändning och upphörande.
 8. Införande av regelbundet sexuellt liv;
 9. Tidig behandling av inflammatoriska och infektionssjukdomar;
 10. Undantaget att ha på sig snäv underkläder.
 11. Undvik hypotermi i kroppen.
 12. Årliga förebyggande undersökningar hos urologen.

Glöm inte att kronisk prostatit är lättare att förebygga (efter vissa regler) än under många år att drabbas av en obehaglig sjukdom.

Kronisk prostatit: symtom och behandling

Kronisk prostatit är huvudsymptomen:

 • Ökad temperatur
 • Sömnstörning
 • Frekvent urinering
 • Förlust av aptit
 • irritabilitet
 • Obstruerad urinering
 • Smärtsam urinering
 • Klåda i perineum
 • Minskad libido
 • Smärta i ljummen
 • För tidig utlösning
 • trötthet
 • Minskad prestanda
 • Smärta i bäckenet
 • Frekventa nattliga erektioner
 • Erektil smärta
 • Brist på utlösning
 • Smärta efter urinering
 • Byter hudfärg i ljummen
 • Svettning av perineum

Kronisk prostatit är en inflammatorisk process som påverkar prostatakörtelns vävnader och leder till ett misslyckande av sin fulla funktion. Sjukdomen är en av de vanligaste bland störningar i arbetet med manliga könsorgan.

Riskgruppen är den manliga befolkningen från tjugo till fyrtio, under sin högsta arbetskraft, reproduktiv och sexuell aktivitet. Nästan var tionde man åtminstone en gång i sitt liv stött på ett sådant sexuellt problem.

Kronisk prostatit kännetecknas av växling av perioder av förvärmning och återtagande av symtom på sjukdomen. Många andra problem inte bara med genitourinary systemet och andra inre organ är lämpliga för tecken på en sådan sjukdom, så när de uppenbarar är det viktigt att omedelbart konsultera en kvalificerad läkare för diagnos.

Kronisk prostatit utvecklas under en lång tidsperiod. Oftast förekommer denna sjukdom utan att några symptom eller ett litet uttryck uppträder och det diagnostiseras med en oavsiktlig undersökning. Det är svårt att behandla, det finns möjlighet till frekventa återfall.

etiologi

Infektionsvägar:

 • direkt genom urinröret
 • med en ström av infekterad urin;
 • med rörelse av blod eller lymf;
 • Övergången av infektion från angränsande organ.

I varje manlig kropp finns patogena mikroorganismer som kan provocera prostatitprogressionen. Men ändå har inte alla män en så farlig och obehaglig sjukdom. Detta innebär att inte bara patogen mikroflora, även om den tjänar som huvudorsaken till patologins utveckling, men för dess aktivering kräver gynnsamma förhållanden. Det finns följande gynnsamma faktorer för sjukdomsprogression:

 • Sedentär arbetsförhållanden och stillasittande livsstil;
 • frekvent förändring av sexuella partners;
 • för tidigt uppsägning av samlag, som ett preventivmedel
 • långvarig avhållande från samlag
 • täta underkläder;
 • hypotermi;
 • andra inflammationer i det genitourära systemet;
 • alla möjliga skador på prostata
 • dåliga vanor
 • fetma och högkalorimat
 • konstant stress.

arter

På det medicinska området är denna klassificering av kronisk prostatit vanligt:

 • infektiös process orsakad av en bakterie;
 • sjukdom är inte bakteriell;
 • asymptomatisk (trots smittsamma processen);
 • stillastående. Det härrör från långvarig sexuell avhållsamhet.

I stadier av utveckling delas kronisk prostatit in i:

 • exudativ - åtföljd av en smärtsam känsla i ljummen, skrotet, ejaculation accelererar;
 • Alternativ - samma tecken observeras som vid det föregående skedet, men med ett litet tillskott, i form av frekvent uppmaning att urinera;
 • spridning - saktar ejakulationen och minskar intensiteten hos urinflödet;
 • cicatricial förändringar - alla ovanstående egenskaper är inneboende.

symptom

Kronisk prostatit uttrycks av följande symtom:

 • smärta och obehag i bäckenområdet, ljumske, insidan av låren, en varaktighet av tre månader eller mer;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • skarp smärta efter fullbordandet av nödbehovet;
 • smärtsam erektion
 • ibland fullständig frånvaro av ejakulation;
 • sömnstörning
 • en minskning av effektiviteten;
 • klåda, känsla av förkylning eller ökad svettning av perineum;
 • förändringar i hudfärg i ljummen;
 • minskad sexuell lust;
 • nattliga erektioner
 • minskad aptit
 • irritabilitet;
 • en konstant känsla av trötthet;
 • en liten ökning av kroppstemperaturen.

komplikationer

Kronisk prostatit ofta inte uttrycker några tecken på varför patienten är omedveten om problemet, det finns ingen snabb behandling. Allt detta kan leda till ett antal komplikationer.

Komplikationer kan vara:

diagnostik

Diagnos av en sådan sjukdom är inte svår för urologen. Läkaren utför:

 • ifrågasätta patienten om smärta eller obehag
 • allmän inspektion av inguinalområdet för utslag, sekret eller irritation;
 • fingerprovning av prostata (genom rektal öppning);
 • insamling av prostatsekretion.

Dessa förfaranden är ganska obehagliga, och ibland smärtsamma, men är de mest acceptabla för att diagnostisera en sådan sjukdom.

Dessutom måste patienten passera:

 • allmän analys av urin;
 • ett smet från urinröret
 • urin för bakterieundersökning
 • ett tre-glas urinprov;
 • skrapa för att bestämma orsakssambandet hos sjukdomen.

Hårdvara diagnostik består av:

 • Ultraljud av prostata - för att bestämma volymen av prostatakörteln, närvaron av tumörer eller cyster;
 • uroflowmetry - för att bestämma graden av urinutflöde. I ett hälsosamt tillstånd är rörelsen - femton milliliter per sekund, med kronisk prostatit - mindre än tio;
 • CT;
 • biopsi.

Utan att genomföra alla ovanstående diagnostiska metoder kommer läkaren inte att kunna bestämma hur man behandlar kronisk prostatit.

behandling

Kronisk prostatit, även om det är svårt att behandla, men det är fortfarande möjligt, särskilt vid snabb upptäckt.

Behandlingen av denna sjukdom består av flera steg:

 • antibiotikabehandling, som för det mesta varar flera veckor, om nödvändigt - längre;
 • Förloppet av terapeutisk massage i prostatakörteln - består av fjorton besök till läkaren.
 • eliminera prostata spasmer, urin stasis och utflöde av utsöndring från körtlar via vissa grupper av läkemedel som kan förskrivas endast specialist;
 • Sjukgymnastik, som består av mikrovågs- ​​och laserterapi, olika ultraljudsmetoder, lera behandling och enemas med vatten berikat med mineraler och vätesulfid;
 • örtmedicin. En bra effekt är användningen av eterisk olja från pumpa frön;
 • operativ medicinsk ingrepp, som endast adresseras när det finns en förändring i urinrörets storlek, om det finns abscesser eller adenom i prostata.

Vid komplex behandling av prostatit används ofta fyto-läkemedel. "LIKOPROFIT®" - ett komplex av naturliga ingredienser. Komponenter "LIKOPROFIT®" selektivt ackumuleras i prostatavävnaden, minskar manifestationerna av inflammation, öka den skyddande funktionen, skydda celler från skada genom fria radikaler och processkontroll kraftig tillväxt av prostatavävnader. * På grund av den komplexa och balanserad komposition inträffar eliminerar svårigheter associerade med urinering, försvagning av smärtssyndromet. (1) Komponenterna i "LIKOPROFIT®" på en bakgrund av standardterapi för att effektivt påverka de viktigaste symptomen på kronisk prostatit, bidra till en förbättring av urinering: minska frekvensen av urinering och öka urinflödet, må bättre och har en reparativ effekt hos patienter med kronisk prostatit *.

Kronisk prostatit kan behandlas med folkmekanismer hemma, men endast i kombination med ovanstående metoder. Dessa terapier kan minska smärta när symtomen utvecklas och förhindra återkommande sjukdom.

Hemma kan sjukdomsförloppet mildras av:

 • blandning av honung och krossade pumpa frön;
 • färskpressad gurksaft, betor och morötter. Använd dem minst fem hundra milliliter per dag;
 • kompear av päron;
 • avkok från persiljas rötter
 • rinnor av mogna kastanjer;
 • en sann celandine;
 • Barrträd badar inte mer än tjugo minuter om dagen.

För att påskynda återhämtningsprocessen kommer också att hjälpa till med en speciell kost som ger en minskning eller total avvisning av vissa produkter:

 • fettiga och rika kött-, fisk- och svampbuljonger;
 • kryddiga såser och kryddor;
 • lök, vitlök, pepparrot, rädisa, chili peppar;
 • bælgväxter
 • kål;
 • mjölk och fermenterade mjölkprodukter.

Förebyggande åtgärder

För att förebygga kronisk prostatit bör män följa några enkla regler:

 • om möjligt undviker stark och långvarig hypotermi i kroppen;
 • försök att uppvärma varannan timme med stillasittande eller inaktivt arbete;
 • med förstoppning, använd specialmedel med laxerande effekt;
 • Använd bara bekväma, inte för smala kläder. Speciellt handlar det om underkläder;
 • Att leda ett sexuellt liv utan att regelbundet byta partner
 • bli av med långt avhållande från sexuella relationer;
 • snabb tillgång till läkare för misstänkta könsorganssjukdomar av något slag
 • att leda en hälsosam livsstil, ge upp alla dåliga vanor;
 • normalisera regimen och sammansättningen av förbrukad mat. Det är bättre att äta små portioner, fem eller sex gånger om dagen. Inför i kosten ett stort antal färsk frukt, grönsaker, kött;
 • utföra daglig träning.

Genomförandet av sådana enkla rekommendationer kommer att lindra en man från förekomsten av ett sådant problem som kronisk prostatit. Att undvika det är ju mycket enklare än härdning.

* Instruktioner för användning av kosttillskott till mat LYKOPROFIT® 1. Spivak L.G. Effekt och säkerhet för Lycoprofit ® hos patienter med kronisk prostatit och prostatisk adenom. Urology. 2013, nr 2, sid. 118-122;

Om du tror att du har Kronisk prostatit och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, då kan en urolog hjälpa dig.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Inflammation av prostata är en sjukdom som endast kännetecknar män och karakteriseras av den inflammatoriska processen i prostata. Sjukdomen uppstår mellan tjugo och femtio år, men huvudriskgruppen är män över trettio.

Dysuri - en patologisk process som orsakas av en överträdelse av urinprocessen. Brott av denna typ kan bero på gynekologisk sjukdom hos kvinnor respektive urologiska hos män. Uteslut inte dysuri hos barn och vuxna i närvaro av sjukdomar i det genitourinära systemet, undernäring, otillräckligt vätskeintag. Den psykosomatiska faktorn sker, särskilt hos småbarn.

Vesikulit är en inflammatorisk lesion som uppträder i partiella vesiklar. Vesikulit, vars symptom oftast smälter, saknar akuta manifestationer, vilket leder till sen behandling av patienter för att tillhandahålla lämplig vård och identifierar också några av de svårigheter som är relevanta vid diagnosprocessen.

Prostatit är en sjukdom där prostata körs upp. Prostatit, vars symptom oftast förekommer hos män av reproduktiv ålder (20-40 år), diagnostiseras i genomsnitt i 35% av befolkningen. Beroende på ursprung kan prostatit vara bakteriell eller icke-bakteriell, beroende på kursens art - akut eller kronisk.

Pelvic smärt syndrom - anses vara en utbredd tillstånd, som följer med ett stort antal patologier associerade med organ som finns i bäckenområdet. Diagnostiserade denna lidelse lika i representanter för båda könen.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.

Orsaker och behandling av kronisk prostatit hos män

Sjukdom, som fortfarande inte accepteras att tala högt - kronisk prostatit. Statistik under de senaste åren är en besvikelse: krämpa innan främst i män i åldern 40-50 år, snabbt "yngre". Patienter av urologer blir alltmer representanter för det starkare könet som ännu inte firat 30-årsdagen.

Definition, typologi och orsaker till kronisk prostatit

Vad är kronisk prostatit? Det är en sjukdom i det genitourära systemet, som kännetecknas av inflammation i prostatakörteln. Till skillnad från akut, kronisk form kan få svaga symptom, utvecklas sjukdomen gradvis under en lång tid.

Beroende på orsaken kronisk prostatit är av 2 huvudtyper.

 • Infektiös kronisk prostatit

Förorsakad av patogena mikroorganismer (bakterier, virus, svampar etc.): genomtränger prostata, de multiplicerar snabbt och förstör körtelvävnaden, vilket leder till en inflammatorisk process i den.

 • Icke-infektiös kronisk prostatit

De exakta orsakerna till utvecklingen av icke-infektiös kronisk prostatit hos män är fortfarande okända. kanske den resulterande inflammationen är förknippad med nedsatt blodcirkulation och stagnerande fenomen i prostata, vilket underlättas av:

 • stillasittande livsstil;
 • frånvaro av regelbundna sexuella relationer
 • obekväma underkläder
 • hypotermi;
 • alkoholmissbruk och oriktigheter i näring
 • frekvent fysisk och emotionell överbelastning, stress.

En ny studie visade att alla chanser att bli sjuk med kronisk prostatit har människor som lider av långvarig förstoppning, ischias och hormonella störningar, ofta öva coitus interruptus som preventivmetod. Utseendet av prostatit kan också förutsägas hos personer som har ett promiskuöst sexliv.

Förutom de ovan nämnda typerna, finns en särskild form av sjukdomen - kronisk bäckensmärta syndrom hos män som provocera instängda i prostata bakterier försämrad blodcirkulation i den, nedgången av immunsystemet och nervsystemet. CPP är lättast att diagnostisera eftersom det verkar lång, ofta pågående smärta i mellangården, nedre delen av magen, bäckenområdet, penis och pung.

Symtom på kronisk prostatit

Den yttre manifestationen av sjukdomen, som regel, kokar ner till följande symtom:

 1. Svårighet med urinering (frekvent uppmaning, svag urinström, stinging och bränning under processen).
 2. Minskad sexuell aktivitet, brist på orgasm.
 3. Kortvarig smärta i underlivet, i ljummen, könsorganen eller endotalen.
 4. Allmän svaghet i hela kroppen, trötthet, sömnsvårigheter.
 5. En del av forskarna skiljer också på det psykologiska symptomet hos sjukdomen, vilket kan manifestera sig i ökad irritabilitet, ångest, depression och apati hos patienten.

Viktigt! I vart fjärde fall har den kroniska inflammationen i prostatakörteln ett latent flöde, dvs inte uttryckt av yttre symtom. Vid den minsta misstanke om sjukdomen ska du omedelbart kontakta en läkare och ta lämpliga tester.

Vad hotar den startade prostatit?

Brist på snabb behandling eller ofullständig behandling med föreskriven behandling kan leda till utveckling av sådana komplikationer som:

 • inflammation av sällsynta vesiklar (vesikulit);
 • cystit och pyelonefrit;
 • inflammatorisk process som påverkar testiklar och epididymorchitis;
 • problem med potens (minskad sexuell lust, saknad eller svag erektion, för tidig utlösning);
 • infertilitet.

Det viktigaste, än farligt en kronisk prostatit, - en möjlighet till överflöde i en skleros av en prostata. Detta är den fas vid vilken järnet kraftigt minskar i storlek och praktiskt taget upphör att fungera. I detta fall är akut kirurgisk ingrepp nödvändig.

Diagnos av sjukdomen

Hittade tecken på kronisk prostatit? Anmäl dig omedelbart för urologisk undersökning: Ju tidigare läkaren upptäcker sjukdomsroten, desto högre är sannolikheten att den kan botas helt.

Diagnostiska åtgärder omfattar flera steg:

 1. Samling av anamnese och undersökning av patientklagomål.
 2. Palpation av prostatakörteln genom ändtarmen.
 3. Ultraljud (om nödvändigt).
 4. Laboratorietester: Allmän och speciell.

En av de mest exakta diagnosmetoderna är multifokal biopsi: materialet tas från 8-18 punkter i körteln, så denna studie anses vara den mest informativa.

Om kronisk inflammation i prostata bekräftas, föreskriver läkaren terapeutiska åtgärder. På förhand justera till det faktum att det kommer att ta lång tid att läka av sjukdomen.

Behandling av kronisk prostatit

Behandling av kronisk prostatit är ett komplex av terapeutiska åtgärder, vars val beror på flera faktorer: sjukdomsform och -stadium, patientens individuella egenskaper, etc. Som regel, Det antal procedurer som föreskrivs för kronisk prostatit innefattar följande steg.

Förloppet av antimikrobiella ämnen

Vid behandling av inflammation i prostatakörteln hos män är medicinskt utan antibiotika oumbärligt. För att undertrycka infektionen används följande läkemedel:

 • grupp av makrolider: erytromycin, oleandomycin, azitromycin, klaritromycin;
 • tetracyklin-serien: Doxycyklin, Minocyklin, Oxytetracyklin;
 • Andra antibiotika: Kanamycin, 5-NOC, Monomycin, Gentamicin, Trimethoprim och liknande.

Vilka läkemedel du ska ta och hur länge behandlingen kommer att vara, kan du bara berätta för din läkare.

Prostatisk massage

Hur man behandlar kronisk prostatit med rektalmassage, har urologer känt i mer än ett sekel. Denna typ av terapi hjälper till att förbättra blodcirkulationen, för att eliminera stagnation i prostata och för att påskynda återställandet av skadade vävnader. Förfarandet måste utföras av en erfaren specialist och endast enligt doktors recept. Massagebanan är 8-10 sessioner med ett intervall på en dag. Då måste du ta en paus (3-4 veckor), varefter den andra kursen genomförs för att förbättra och konsolidera resultatet.

Viktigt! Kontraindicerat vid utförande av en massage i sjukdomsinfektionsformen, liksom den samtidiga cancerous tumören, cyster, blockering av rörets kanaler.

sjukgymnastik

Det kallas för att påskynda återhämtningsprocessen genom att öka trofismen och vävnadsregenerationen. Metod för behandling väljs av läkaren individuellt. De mest populära fysioterapimetoderna för att besegra hr.prostatit är:

 • elektrofores;
 • laserterapi;
 • darsonvalism;
 • elektriska;
 • transrectal mikrovåg hyperthermia;
 • ultraljudsfonofores;
 • bad, lera behandling, mikroclysters.

Korrigering av ett sätt att leva

Medicinska åtgärder kommer inte att ge den önskade effekten, om inte eliminera de faktorer som har att utveckla sjukdomen eller dess återfall. här en lista över de grundläggande regler som måste observeras vid kronisk prostatit:

 1. Ompröva din mat. Försök att äta mindre fet och rökt mat, alkohol, och alltför skarpa och salta rätter bör uteslutas. Ät rätt och olika: mager kött, fisk, färsk frukt, grönsaker och grönsaker, sura mjölkprodukter, spannmål från hela korn.
 2. Få tillräckligt med sömn. En fullvärdig sömn accelererar alla processer i kroppen och återhämtning, inklusive.
 3. Gå in för sport. Även under behandlingen rekommenderas att delta i fysisk utbildning, återställande gymnastik, gå (om det inte finns kontraindikationer), särskilt för män som har en låg aktiv livsstil.

Kirurgisk ingrepp

Kirurgi används som en sista utväg behandling i närvaro av specifika indikationer såsom förträngning av urinröret, ansamling av pus i prostatakörteln eller prostata adenom bildning.

Traditionella behandlingsmetoder

Många patienter är intresserade av frågan: är det möjligt att bota kronisk prostatit hemma med traditionell medicin? Experternas uppfattning om denna fråga är otvetydig - metoderna för "farmors" kommer inte att rädda dig, men de kan helt komplettera den grundläggande behandlingen. Här är några tidstestade recept.

 • Rektala suppositorier från propolis.

Krossa 40 g propolis, häll det 200 ml alkohol och lämna i 7-10 dagar i en sluten behållare, skaka ibland. Den resulterande infusionen sätter på långsam eld och koka tills all alkohol avdunstar. Tillsätt sedan 2 g kakaosmör eller någon annan, blanda noggrant och smälta i ett vattenbad. Kyl blandningen och bilda 10 ljus ut ur det. Wrap dem i folie eller papper, förvara i kylskåp. Introducera ett ljus i anus varje natt innan du går och lägger dig. Kurs - 1 månad.

Resultatet. Läkemedlet har en uttalad antispasmodisk och antiinflammatorisk effekt, hjälper till att minska smärta.

Om du frågar den äldre generationen hur man behandlar kronisk prostatit, kommer du förmodligen att höra om "mirakel" avkoket från hasseln. En matsked av löv eller bark häll ett glas kokande vatten, täck och insistera i 30 minuter, spänning. Det rekommenderas att dricka färdigbuljong för en fjärdedel av ett glas 4 gånger om dagen i en vecka.

Resultatet. Infusion av hassel reducerar inflammation, stärker immunsystemet, återställer erektilfunktionen.

 • Microclysters från buljong av malurt.

Ett annat effektivt recept som hjälper till att bota prostatit hemma. Häll i en behållare 2 tsk torrmalm (med en glida), tillsätt ett glas kokande vatten, täck och kyla till rumstemperatur. Torka sedan och tillsätt ytterligare 200 ml kokt vatten. Skriv in en spruta 50 ml infusion och kläm den i urinröret. Upprepa proceduren för natten i 7 på varandra följande dagar. Det intagade avkoket kommer att stärka verkningen av enema på grund av kroppens allmänna rengöring.

Resultatet. Vanligtvis på 3-4 dagar efter att proceduren börjar gå ut kronisk pus (var inte rädd, detta indikerar metodens effektivitet). Microclysters med malurt tar bort inflammatorisk process, dödar infektionen, accelererar regenerering av vävnader.

OBS! Recept av traditionell medicin har ett antal kontraindikationer. Rådfråga din läkare före användning.

Sjukdom under remission

Karaktäriserad av fullständig eller delvis försvinnande av symtom. Kronisk prostatit i remissionsfasen kräver ingen särskild behandling. Vid denna tidpunkt bör särskild uppmärksamhet ägnas åt förebyggande åtgärder för att försena uppkomsten av ett återfall så länge som möjligt.

Förebyggande åtgärder pi kronisk prostatit

Ett välkänt faktum är att sjukdomen är lättare att förebygga än att behandla. Profylax av kronisk prostatit kommer ned till följande principer:

 1. Undvik oskyddad sex.
 2. Avvisa dåliga vanor (rökning, alkoholism).
 3. Ta speciella vitaminkomplex och kosttillskott.
 4. Använd bekvämt underkläder som inte begränsar rörelser.
 5. Koka inte över.
 6. Gå in för sport, försök att gå mer.
 7. Ha ett regelbundet sexliv.
 8. Ta en undersökning hos urologen minst 2 gånger om året.

Vanliga frågor

- Kan jag helt bota kronisk prostatit?
Modern medicin garanterar inte 100% bortskaffande av denna sjukdom, men kvalificerad behandling och förebyggande åtgärder kan hålla det i det inaktiva skedet under lång tid.

- Hur lång tid tar det att få kronisk prostatit?
Ofta passerar sjukdomsförloppet i hemlighet, dvs är asymptomatisk, detta är dess största fara. Inflammation kan utvecklas i flera år och förekommer redan i det avancerade skedet. Därför rekommenderar vi att du kontaktar din läkare var sjätte månad.

- Är det möjligt att bota kronisk prostatit med folkmekanismer?
Nej det är det inte. Alternativ medicin kan bara lindra obehagliga symtom och öka den totala immuniteten, men dess metoder bör endast användas efter samråd med en specialist.

- Jag har kronisk prostatit: Remission varar nästan ett år. Betyder det att jag är botad?
Tyvärr är den långa eftergivningsperioden ännu inte en indikator på fullständig läkning. Strikt följa alla förebyggande åtgärder och regelbundet övervakas av en urolog.

- Är kronisk prostatit behandlad med akupunktur eller hirudoterapi?
Effektiviteten av dessa metoder har inte vetenskapligt bevisats. Med hjälp kan du verkligen minska smärta, minska störningar som är förknippade med urinering, lindra inflammation och svullnad i vävnader, men de ska inte ersättas med traditionell behandling, och de ska bara användas enligt instruktioner från en läkare.

- Kan du behandla kronisk prostatit med prostata massage? Är det obligatoriskt förfarande?
Massage i prostatakörteln hos många patienter orsakar psykiskt obehag, så de utländska urologiska centra lämnade nästan helt över det. Beslutet om utnämning av denna typ av terapi är i vilket fall som helst av den behandlande läkaren, men en erfaren specialist kommer att ta hänsyn till dina önskemål och, om nödvändigt, föreslå alternativa behandlingsmetoder.

- Jag diagnostiserades med kronisk prostatit och ordinerad behandling. Kan jag få sex?
Om du inte har något att göra ont i ljumsk och könsorgan, så rekommenderas regelbunden intimitet.

Kom ihåg att kronisk prostatit hos män inte är en dom. Med ett väl valt program av terapeutiska och profylaktiska åtgärder är prostatit härdbar. Hälsa åt dig och dina nära och kära!