Huvud
Massage

Kronisk prostatit - symtom och behandling

Kronisk prostatit är en långvarig inflammation i prostata, med symtom som ofta saknas, varför det mesta av den manliga befolkningen inte vet om sjukdomen.

Utvecklingen av kronisk form av prostatit är en följd av en akut process, även om det i praktiken är sällsynt. I regel börjar inflammatorisk kronisk prostatit gradvis, utan några obehagliga symtom och känslor, detekteras sjukdomsförloppet i en olycka, när man undersöker ultraljud.

Kronisk form påverkar både unga män och medborgare i mitten och åldern. Dessutom hotar prostatit de som, genom sin verksamhet, har en lågaktivitetslivsstil, känner överdriven fysisk ansträngning på skrotet och avstår från sexuell avhållsamhet.

klassificering

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det flera kategorier av sjukdomen:

 1. Akut bakteriell prostatit (OBP) är den vanligaste och lätt diagnostiserade typen av prostatit. Det orsakas oftast av bakteriell infektion och diagnostiseras lätt på grund av typiska symtom. Akut bakteriell prostatit kan förekomma vid vilken ålder som helst. Symtom inkluderar smärtsam urinering, oförmåga att helt tömma urinblåsan, smärta i underlivet, ryggen eller bäckenområdet. Det kan finnas feber tillsammans med frossa.
 2. Kronisk bakteriell prostatit är en sjukdom med typiska symtom på kronisk inflammation och ett ökat antal bakterier och leukocyter i urinen och utsöndring av prostata efter dess massage.
 3. Kronisk prostatit (CP) är den vanligaste formen av prostatit. Det är i de flesta fall en konsekvens av akut bakteriell prostatit (ej behandlad eller dåligt behandlad). Om det finns symptom, fortsätter de i form av smärta i könsorganen eller i bäckenet, svårigheter med urinering eller smärtsam urinering och ejakulation.
 4. Asymptomatisk inflammatorisk prostatit - med denna form av sjukdomen är de klassiska symptomen på prostatit frånvarande, och själva sjukdomen upptäcks av misstag när du kontaktar kliniken av annan anledning.

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

skäl

Framväxten av kronisk prostatit kan bidra till ett antal faktorer. Först och främst är det:

 1. STDs: chlamydia, ureaplasma, mykoplasma, herpesvirus, cytomegalovirus, Trichomonas, gonokocker, svampar släktet Candida, Escherichia coli (Escherichia coli) kan påverka urinröret och identifieras i prostatavävnad;
 2. Överträdelse av blodcirkulationen i det lilla bäckens organ (trängsel i prostata leder till inflammation).
 3. En stillesittande livsstil (förare, kontorsanställda, tjänstemän);
 4. Förlängd sexuell avhållsamhet, avbruten samlag eller artificiell förlängning av samlag
 5. Regelbunden hypotermi (älskare av extrem vila: dykning, surfing, paddling och skidåkning);
 6. Betonar: mental och fysisk överbelastning

För utvecklingen av kronisk prostatit är viktigt att inte så mycket närvaro och aktivitet av mikroorganismer boleznenovornyh hur mycket staten bäckenorganen och blodcirkulationen i dem, närvaro av åtföljande sjukdomar, graden av försvarsmekanismer.

Symtom på kronisk prostatit

Oftast, med utvecklingen av en kronisk form av prostatit, är symtomen nästan utan att störa en man. I det här fallet kommer alla tecken på akut prostatit inte att manifesteras på något sätt eller uppenbaras i mindre utsträckning.

De vanligaste symptomen på kronisk prostatit hos män är:

 • periodiska smärtor och obehag i perineum;
 • obehagliga känslor i avföring och urinering
 • bestrålning i anus, lår, testiklar;
 • urladdning ur urinröret.

Förändringar i sjukdomsbilden, som inte redan är mycket ljusa, kan vara så obetydliga att patienter med kronisk prostatit inte tar mycket uppmärksamhet åt dem.

Förstöring av kronisk prostatit

Försvåringen av sjukdomen är i regel åtföljd av följande symtom:

 • smärta och brännande i urinröret
 • ökad uppmaning att urinera
 • smärta i underlivet, perineum och rektum
 • tecken på minskning av männs sexuella aktivitet
 • smärta under avföringens skull.

Enligt vissa läkare kan också urskilja psykologiska symptom på kronisk prostatit, som omfattar irritabilitet, oro, trötthet, humör, sömnstörningar, depression och besatthet.

Bestäm alla symtom på en gång i patienten är nästan omöjligt, för en man visar vanligen bara 2-3 tecken på sjukdomen. Till exempel är de vanligaste erektil dysfunktion och smärta i underlivet.

Varför kan prostatit orsaka infertilitet?

Det faktum att prostatakörteln ger en speciell hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. Vid inflammation förvärras sekretorisk funktion hos prostatakörteln, vilket oundvikligen påverkar spermiernas kvalitet.

Dessutom är prostatakörteln aktivt involverad i reglering av testosteronproduktion och erektionsprocessen. Därför orsakar kronisk prostatit en minskning av erektilfunktionen, upp till impotens. Dessa scenarier av sjukdomsutvecklingen kan emellertid undvikas om vi genomför en snabb och kompetent behandling.

diagnostik

Följande procedurer behövs för att diagnostisera / motbevisa diagnosen:

 • rektal undersökning
 • mikroskopi av prostatsekretion;
 • sår utsöndringen av prostata för känslighet mot antibiotika;
 • analyser för sexuellt överförbara sjukdomar;
 • transrektal ultraljud.

Ibland utförs endoskopiska och urodynamiska studier.

Hur man behandlar kronisk prostatit

Om en man har kronisk prostatit, är behandlingen alltid lång och svår. Dess längd beror direkt på sjukdomsfasen, där patienten vände sig till specialisten. Terapi förutsätter ett integrerat tillvägagångssätt, det vill säga en kombination av flera metoder:

 • antibakteriell terapi;
 • massage i prostatakörteln;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • korrigering av kost och livsstil;
 • användning av folkmekanismer
 • kirurgisk behandling.

Vidare används antiinflammatoriska och antispasmodiska medel vid terapin av den kroniska formen av sjukdomen.

medicinering

Valet av läkemedel beror på orsaken och symtomen på sjukdomen. För att bota kronisk prostatit av infektiös etiologi används antibakteriella läkemedel:

Analgetika och icke-hormonella antiinflammatoriska läkemedel används för att eliminera inflammatoriska fenomen och smärtssyndrom.

Även under de senaste åren, behandling av kronisk prostatit passerar använda droger som tidigare för detta ändamål är inte tillämpas: alfa-1-blockerare (terazosin), inhibitorer av 5-a-reduktas-hämmare (finasterid), inhibitorer av cytokiner, immunosuppressiva (cyklosporin), läkemedel som påverkar utbytet urat (allopurinol) och citrater.

sjukgymnastik

Förbättra trofism prostatavävnaden och påskynda läkningsprocessen och hjälpa vissa sjukgymnastik behandlingar såsom laserterapi, elektrofores, transrektal mikrovågsugn hypertermi, fonofores och andra.

Även med kronisk prostatit, terapeutiska varma bad, mudterapi, kan speciella klaffar ordineras.

Massage i prostata

Förbättrar dräneringen av prostatsekretionen och mikrocirkulationen vid nivån på detta organ, vilket i sin tur bidrar till patientens snabba återhämtning.

Massage i prostata kan inte göras med akut prostatit, hemorrojder, sprickor i ändtarmen. Prostatamassage kombineras vanligtvis med antibiotikabehandling. Många kliniska studier har visat stor effektivitet vid sådan behandling.

drift

Eventuellt kirurgiskt ingrepp för att ta bort de drabbade områdena i prostata.

 • Transuretral resektion är en operation som utförs under epidural eller intravenös barbituratanestesi. Postoperativ återhämtningsperiod varar inte mer än en vecka.

Metoderna, som involverar behandling av kronisk prostatit, bestäms av en urolog på basis av diagnostisk information och hans praktiska erfarenhet. Att genomföra oberoende terapi hemma baserat på feedback på Internet är full av konsekvenser.

Konsekvenser efter kronisk prostatit

innehåll:

Den kroniska formen av prostatit kännetecknas av en långvarig kurs, perioder av exacerbation och tillfällig

bild av kronisk prostatit

Över tiden kan försummad kronisk prostatit leda till ett antal komplikationer, varav många är allvarliga och farliga.

Den isolerade banan av sjukdomen är extremt sällsynt: den är nästan aldrig begränsad till "området" av prostata och påverkar intilliggande vävnader och organ. Oftast är detta den bakre delen av urinröret, bulboretralkörtlarna, det sällsynta tuberkletet, det vill säga alla huvudorganen i det lilla bäckenet.

De mer komplicerade följderna av denna typ av sjukdom är problem med samtidiga patologier, till exempel bildandet av stenar i prostata, cyster i prostata, etc.

Möjliga konsekvenser

Brott mot styrka

Konsekvensen av långvarig kronisk prostatit hos patienter är kränkningar av styrkan, vilket kan uppstå som omöjligheten av erektion och några brott mot ejakulationen.

För att inte få din kropp till full impotens kräver sådana patienter komplex och långsiktig behandling. Ofta utvecklas impotens som en allvarlig följd av den kroniska formen av prostatit på en psykologisk nivå.

infertilitet

Detta problem framgår av 35-40% av männen som har varit sjuk med denna sjukdom. Ofta börjar utvecklingen av infertilitet till följd av otillbörlig eller otillbörlig behandling.

Detta beror på att under sjukdomen produceras utsöndringen av prostatakörteln i en liten mängd och därmed minskar spermatozoas aktivitet och möjligheten till befruktning.

bild av prostatacancer

Risken för att utveckla prostatacancer

Hos män med kronisk prostatit ökar risken att utveckla cancer. Enligt resultaten av medicinsk forskning har forskare visat att utvecklingen av cancer orsakas av följande faktor.

Om prostatakörtelns celler ökar innehållet av fria radikaler, som påverkar DNA-molekyler, kan friska celler degenerera till cancerceller. En annan orsak till utvecklingen av cancer är den situation där inflammation i prostata orsakar syntes av ämnen som kemokiner och cytokiner.

vesiculitis

I avsaknad av behandling - detta är ett vanligt förekommande fenomen för kronisk form av prostatit, under vilken testiklarna, deras bilagor och seminalblåsor blir inflammerade.

Därefter kan inflammationsprocessen spridas till angränsande organ, vävnader och därmed har patienten ytterligare smärta och signifikant försämring av välbefinnandet. Denna sjukdom i detta skede kräver rätt tillvägagångssätt och omfattande behandling.

skleros av prostata kan detekteras med hjälp av ultraljud

Skleros av prostata

Om en lång tid inte att behandla kronisk prostatit, kan prostatan minskas betydligt i storlek, tjockna (som bindväven är mycket tätare än lös parenkymet - en frisk prostatavävnad) och så småningom upphör att fungera, och sedan komma skleros prostata.

För att upptäcka det behöver en erfaren specialist utföra palpationskontroll av prostata, men en noggrann diagnos kan upprättas med ultraljud (ultraljud).

Skleros av prostata är en mycket allvarlig komplikation.

Tyvärr låter den sklerotiska processen som förekommer i den manliga kroppen inte ge sig till terapeutisk behandling. Läkare bara kirurgi kan erbjuda, dock, och efter det finns det ingen garanti för att processen kommer att sluta sclerotization.

Fördröjd urinering

Med långvarig kronisk prostatit kan män utveckla en akut retention av urin.

I det här fallet kan patienten inte urinera på grund av en överflödande urinblåsan. Detta är ett mycket farligt tillstånd, vilket kräver brådskande hjälp från en kvalificerad specialist.

Irritabilitet och nervositet

Denna konsekvens är typisk för varje man som lider av denna sjukdom.

Det finns konstant trötthet, frekventa depressiva tillstånd, osäkerhet i sina sexuella förmågor och som ett resultat av en fullständig avvisning av det intima livet. I detta tillstånd måste psykoneurologen genomgå en behandling.

Den kroniska formen av prostatit kräver mycket arbete och tid till fullständig återhämtning - allt beror på hur allvarlig påverkan och stadium av sjukdomen.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit - Långvarig inflammation i prostata, vilket leder till en kränkning av prostata morfologi och funktion. Kronisk prostatit uppträder som en prostatisk triad - smärta i bäckenet och könsorganen, urineringstörningar, sexuella störningar. Diagnos av kronisk prostatit innefattar palpation av körteln, undersökning av prostats utsöndring, ultraljud, uroflowmetri, uretroskopi, punkturbiopsi av prostata. När kronisk prostatit visas komplex medicinering, fysioterapi behandling, prostata massage, instillation av den bakre urinröret. Kirurgisk behandling är lämplig för komplicerade former av kronisk prostatit.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit är den vanligaste manliga sjukdomen: cirka 50% av männen lider av denna eller den här typen av prostatainflammation. Kronisk prostatit påverkar ofta män i åldrarna 20 till 40 år som är i perioden med den största sexuella, reproduktiva och arbetande aktiviteten. I samband med detta förvärvas upptäckt och behandling av kronisk prostatit i urologin inte bara en medicinsk, men också en socialt betydande aspekt.

Klassificering av kronisk prostatit

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det tre kategorier av sjukdomen:

 • I. Akut prostatit.
 • II. Kronisk prostatit av bakteriellt ursprung.
 • III. Kronisk prostatit av icke-bakteriell genesis / Kronisk bäckensmärtssyndrom är ett symptomkomplex som inte är förknippat med uppenbara tecken på infektion och varar i 3 eller flera månader.
 • III A - kronisk prostatit med närvaro av en inflammatorisk komponent (detektion av leukocyter vid utsöndring av prostata och patogener av infektion);
 • III B - kronisk prostatit med frånvaro av en inflammatorisk komponent (leukocyter och patogener i utsöndringen av prostata).
 • IV. Asymptomatisk kronisk prostatit (frånvaro av klagomål vid detektering av leukocyter i en prostatisk hemlighet).

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

Orsaker till kronisk prostatit

Etiologin och patogenesen för kronisk bakteriell prostatit associerad med hit-infektion i prostatakörteln följande sätt: uppåt (genom urinröret), nedåt (vid gjutning infekterad urin från blåsan), hematogen (motorvägar genom blodet) eller lymphogenic (lymfatiska samlare). Ofta agerar uropatogener E. coli, Klebsiella, Proteus, stafylokocker, enterokocker, Corynebacterium, svamp-, parasitiska och virala patogener. Tillsammans med ospecifika flora i utvecklingen av kronisk prostatit kan delta patogener specifik uretrit (klamydia, mykoplasma, gonokocker, Trichomonas, Gardnerella).

Men för utvecklingen av kronisk prostatit är det viktigt inte så mycket närvaron och aktiviteten hos mikroorganismer, som bäckens organ och blodcirkulationen i dem, närvaron av samtidiga sjukdomar, nivån på skyddande mekanismer.

Därför kan ett antal faktorer bidra till uppkomsten av kronisk prostatit. Först av allt, det urologiska sjukdomar - pyelonefrit, cystit, uretrit, urinrörsförträngning, ohärdade fram till slutet av akut prostatit, orkit, epididymit, etc. Mikrobiell etioagent kan komma in i prostatan från avlägsen foci av infektion, t ex i närvaro av sinuit, tonsillit, karies, kronisk. bronkit, lunginflammation, pyoderma och så vidare. predisponerar för kronisk inflammation i lokal och allmän hypotermi, hypertermi, bo i en fuktig miljö, trötthet, dålig kost och sällan urinering pr.

Kronisk icke-bakteriell prostatit är vanligtvis förknippas med kronisk (stagnerande) fenomen i prostata orsakade stasis venösa cirkulationen i bäckenorganen och försämrad dränering prostata acini. Lokal trängsel leder till överströmning av kärlen prostata blod ödem, dess ofullständig tömning av sekre barriär störningar sekretoriska, motor, kontraktila funktion av prostata.

Stagnerande förändringar vanligtvis på grund av beteendemässiga faktorer - lång sexuell deprivation, öva avbruten eller långvarig samlag, överdriven sexuell aktivitet, fysisk inaktivitet, långvarigt sittande, kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, läkemedel), yrkesrisker (vibration). Av utvecklingen av kronisk icke-bakteriell prostatit predisponerar bäckenpatologi och nervstrukturer som erbjuder deras innervation (t ex ryggmärgsskada), prostata adenom, hemorrojder, förstoppning, androgenodefitsit et al. Anledningar.

Symtom på kronisk prostatit

Kronisk prostatit manifesteras av lokala och allmänna symptom. Lokala manifestationer inkluderar prostatatriaden, kännetecknad av smärta, dysuri och nedsatt sexuell funktion. Smärta i kronisk prostatit är en konstant värkande karaktär, lokaliserad i perineum, könsorgan, ovanför puben, i ljummen. Smärta syndrom ökar i början och slutet av urinering, med smärta som strålar ut till glanspenis, skrot, sacrum, rektum. Smärta sensioner kan öka efter samlag eller på grund av långvarig abstinens; försvagas eller intensifieras efter orgasm, blir mer intensiv omedelbart vid tidpunkten för utlösning.

Intensiteten av smärtsyndrom i kronisk prostatit varierar från känslor av obehag till svår, störande sömn och prestanda, manifestationer. Smärta med begränsad lokalisering i sakrum betraktas ofta som osteokondros eller radikulit, så patienten kan behandlas länge självständigt utan att tillgripa hjälp av en läkare.

Urinering i kronisk prostatit är snabb och smärtsam. I det här fallet kan det vara svårt att starta urinströmmen, försvagning eller diskontinuitet, en känsla av ofullständig tömning av blåsan, frekventa nattliga uppmaningar, brinnande i urinröret. I urinen med kronisk prostatit kan detektera förekomsten av flytande strängar. Efter avföring eller fysisk ansträngning från urinröret finns det urladdning (prostata), orsakad av en minskning av prostatas ton. Med kronisk prostatit, klåda, kall eller överdriven svettning i perineum kan lokal missfärgning av huden i samband med stagnation av cirkulationen noteras.

Kronisk prostatit åtföljs av allvarliga brott mot sexuell funktion. Dispotentsii fenomen kan uttryckas i försämringen, smärtsamma erektioner, lång och frekvent nattlig erektioner, svårigheter eller tidig utlösning, förlust av sexuell lust (libido), raderade orgasmer, hematospermi, infertilitet. Sexuell dysfunktion är alltid svårt erfaren man, vilket leder till psyko emotionella störningar, upp till neuroser och depression, ytterligare försämring den sexuella funktionen.

Förstörningar av kronisk prostatit åtföljs av en liten ökning av kroppstemperaturen och försämring av välbefinnandet. Det allmänna tillståndet för kronisk prostatit kännetecknas av ökad irritabilitet, slöhet, ångest, snabb trötthet, aptitlöshet, sömnstörning, nedsatt arbetsförmåga, kreativ och fysisk aktivitet.

Nästan en fjärdedel av patienter med kroniska prostatit symptom länge saknas, vilket leder till sena remiss till en urolog (andrologist). Långvarig loppet av kronisk prostatit kan kompliceras av impotens, vesiculitis, epididimoorhitom, manlig infertilitet, urininkontinens, stenbildning och cystor i prostata, prostata skleros, utveckling av adenom och prostatacancer.

Diagnos av kronisk prostatit

Den information som behövs för diagnos av kronisk prostatit erhålls genom ett omfattande laboratorie- och instrumentundersökning. Första utvärdering av misstänkt kronisk prostatit historia innehåller klargörande och klagomål hålla visuell inspektion för genitala sekret, utslag, irritationer, digital rektal prostata studier för att fastställa kontur gränser, konsistens, ömhet körteln.

För att bestämma de strukturella och funktionella förändringar i prostata prostata ultraljudsledande visas (TRUS). De viktigaste metoderna i diagnos av kronisk prostatit är av prostata sekretion av urinanalys, bakteriologisk utstryk från urinröret och uringlas tre urinprov, PCR och studera RIF skrapning på patogener av sexuella infektioner, bestämning av prostataspecifikt antigen (PSA).

Kliniskt signifikant vid kronisk prostatit på detektionsanalyser patogener klamydia, mykoplasma, herpes, cytomegalovirus, trikomonasinfektion, gonorré, candidiasis, såväl som icke-specifika bakterieflora. Staketet av prostatshemligheten för forskning utförs efter urinering och utförande av prostata-massage. Symptom på kronisk prostatit ökar antalet leukocyter i synfältet, reducera antalet lecitin granulat, närvaron av patogena organismer.

I den allmänna analysen av urin med kronisk prostatit kan leukocyturi, pyuria, erytrocyturi detekteras. Bakteriologisk odling av urin gör det möjligt att avslöja bakterieriets grad och karaktär. Vid reproduktionsstörningar visas en undersökning av spermogrammet och MAP-testet.

Omfattningen av och orsakerna till tömning hjälp identifiera urodynamiska undersökningar (uroflowmetry, cystometri, profilometri, elektromyografi). Med dessa studier kronisk prostatit möjligt att skilja från ansträngningsinkontinens, neurogen blåsa, etc. Vid hematuri, hematospermi, obstruktiv tömning visas endoskopisk undersökning -. Ureteroscopy, cystoskopi. För att utesluta krävs adenom och prostatacancer PSA-testning, i vissa fall - en biopsi av prostata med en morfologisk studie av vävnader.

Behandling av kronisk prostatit

Kronisk prostatit är härdbar, men man bör komma ihåg att återhämtningen fortfarande är möjlig och beror i stor utsträckning på patientens humör, om behandlingens gång till en specialist och noggrannheten i att alla urologiska föreskrifter överensstämmer. Grunderna för behandling av bakteriell kronisk prostatit är antimikrobiell terapi i enlighet med ett antibiotikum som varar minst 2 veckor. För att minska smärta och inflammation föreskrivs NSAID (diclofenak, ibuprofen, naproxen, piroxicam); för avslappning av prostata muskulaturen, restaurering av urodynamik och utflöde av prostatsekretionen visas mottagning av a-adrenoblockerare (tamsulosin, alfuzosin).

För att förbättra dräneringen av prostatakörteln, lokal mikrocirkulation och muskelton, utförs en behandling av terapeutisk massage i prostata. Prostatkörtelns massage bör resultera i frisättning av minst 4 droppar utsöndring av prostata. Prostatamassage är kontraindicerad i akut bakteriell prostatit, prostata abscess, hemorrojder, prostata stenar, rektala sprickor, hyperplasi och prostatacancer.

För att avlägsna smärtsyndromet med kronisk prostatit, kan paraprostatisk blockad, akupunktur rekommenderas. Av stor betydelse vid behandling av kronisk prostatit ges med syftet med sjukgymnastik jontofores, ultraljud, fonofores, magnetterapi, laseromagnetotherapy, induktometrii, lera, SMC, och varma Sitz bad vid 40 - 45 ° C, med vätesulfid lavemang och mineralvatten, instillation in i urinröret.

Med utvecklingen av komplikationer som är förknippade med kronisk prostatit indikeras kirurgisk behandling: eliminering av urinrörsstriktioner; TUR av prostata eller prostatektomi för skleros av prostata; transuretral resektion av blåsan med skleros i nacken, punktering och dränering av cyster och abscesser i prostata; omskärelse med phimosis orsakad av återkommande urinvägsinfektioner, etc.

Profylax av kronisk prostatit

Förebyggande av kronisk prostatit kräver anslutning till sexuell hygien, snabb behandling av urogenitala och extragenital infektioner normalisering av regelbunden sexliv, tillräckligt med fysisk aktivitet, förebyggande av förstoppning, snabb tömning av urinblåsan.

För att undvika återkommande kronisk prostatit krävs dynamiska undersökningar av andrologen (urolog); förebyggande kurser av fysioterapi, multivitaminer, immunmodulatorer; Uteslutning av hypotermi, överhettning, stress, dåliga vanor.

Konsekvenser av kronisk prostatit

Kronisk prostatit är obehaglig eftersom det inte har uttalade symtom, så det är ibland svårt att bestämma det.

Det faktum att smärtan nästan inte känns, och män har inte bråttom för att behandla denna typ av sjukdom, i hopp om att allt kommer att passera med tiden. Trots detta är inflammation i prostata väldigt farligt för människors hälsa, och alla borde veta detta.

En av de vanligaste effekterna av kronisk prostatit är styrka störning. Detta problem förekommer hos nästan alla som lider av denna sjukdom. Det kan uppenbara inte bara en överträdelse av ejakulationen utan också omöjligheten av erektion. Om din kropp har nått ett sådant tillstånd, behöver du komplex och långsiktig behandling så att impotens inte blir ditt problem för livet.

Prostatacancer

Om du inte behandlar kronisk prostatit i tid, är sannolikheten för prostatacancer hög. Detta fakta bevisades av resultaten av olika studier.

Friska celler i sjukdomsprocessen degenereras i cancerceller, speciellt om det i friska celler ökar mängden fria radikaler, vilket skadar DNA-molekyler. En av orsakerna till utseendet på cancerceller kan också vara inflammation i prostata som ett resultat av syntesen av speciella ämnen - kemokiner och cytokiner.

Sjukdomar i det genitourära systemet

Till följd av kronisk prostatit finns en överträdelse av urogenitala funktioner, nämligen, Processen med urinering åtföljs av brännande och svåra smärtor, önskningar blir frekventa och oproduktiva, och efter det finns ingen känsla av lättnad. Dessa tecken bör orsaka en mans oro och vara en anledning att ringa till en läkare. Ta inte med vid förekomsten av akut smärta.

Det bör noteras att med den kroniska prostatit lider av konsekvenserna kommer inte bara att vara en man, utan hans sexpartner. Studier har visat att en infektion som orsakar kronisk prostatit kan orsaka olika vaginala sjukdomar hos en kvinna.

Varje man står inför föroreningar, eftersom det här är en naturlig process i kroppen.

Och om du är intresserad av droger som påverkar styrkan, så är du här.

Irritabilitet och nervositet

Den allra första som en man förväntar sig för en kronisk prostatit är ökad nervositet och irritabilitet. Som ett resultat av konstant obehag, liksom störande smärtor, har en man en slinga på sin sjukdom, och han blir en muggare, som är orolig för sitt dåliga hälsotillstånd.

Infertilitet och andra problem

I 40% av männen, som lider av kronisk prostatit, utvecklas infertilitet. Oftast beror detta på att patienterna inte tog rätt behandling. Saken är att under sjukdomen produceras hemligheten hos prostatakörteln i en mycket mindre mängd, vilket i sin tur påverkar spermatozoas direkta aktivitet.

I händelse av att prostatit inte behandlas under lång tid minskar prostatakörteln i storlek och upphör att utföra sina grundläggande funktioner. Och konsekvensen av detta kan vara skleros av prostata.

De flesta läkare anser skleros av prostata en mening för livet. I denna sjukdom upplever män inte bara smärta i urinprocessen utan också problem av sexuell natur.

Idag förlorar behandlingen av prostatit med örter inte sin popularitet. Vet du orsakerna?

Ta reda på de första tecknen på impotens genom att läsa vår artikel!

Kom ihåg att passivitet kan leda till allvarliga problem, vilket kommer att vara extremt svårt att lösa. Tidig överklagande till en specialist för hjälp och omfattande behandling hjälper dig att hantera denna sjukdom och undviker allvarliga konsekvenser. Ta hand om dig själv.

Konsekvenser av prostatit för män

Inflammation av prostatakörteln är en farlig sjukdom, men inte alla män är medvetna om de möjliga riskerna och komplikationerna. Den inflammatoriska processen måste behandlas. Konsekvenserna av prostatit, om sjukdomen försummas, påverkar hela organismens arbete.

Förändringar i prostata vävnad

Symtom på prostatit - smärt syndrom, kränkningar av urinering, försvagning av erektion. Dessa manifestationer av sjukdomen är direkt relaterade till förändringar i prostatakörteln som uppträder mot bakgrund av inflammatorisk process.

Med prostatit är prostatakörteln irriterad och svullen. Ökningen i organs storlek och orsakar specifika symtom på grund av kompressionen av urinröret och irritation av smärtreceptorerna som ligger nära vävnaderna.

Konsekvenserna av prostatit i detta fall är irreversibla utan kirurgisk ingrepp. Symtom på sklerotiska förändringar i prostata vävnad:

 • omöjlighet med fullständig tömning av blåsan;
 • inflammation i urinblåsan och seminala vesiklar;
 • akut och skärande smärta i perineum;
 • erektil dysfunktion.

Den enda metoden för behandling av prostata skleros är kirurgisk

Sjukdomen är svår att behandla. En av de farliga följderna av skleros av körteln är bildandet av kvarvarande urin, som kommer in i njurarna och provocerar deras infektion. Förutom obehag och brist på erektion kan patologi leda till utveckling av akut njursvikt. Sådana komplikationer av prostatit observeras efter 5-10 år efter sjukdomsuppkomsten. Faktorer som predisponerar för ärrbildning i prostata mot bakgrund av prostatit är äldre ålder, blodkärlskärlskärl, cirkulationssjukdomar, hypertoni.

För att behandla denna patologi används minimalt invasiva kirurgiska metoder, till exempel laserförångning av bindväv. Under proceduren avdunstar kroppens ändrade delar på grund av laser exponering.

Kronisk prostatit

Akut inflammation i prostata kännetecknas av specifika symptom. Sjukdomen behandlas framgångsrikt med antibiotika, men efter att symptomen eliminerats visas patienter på långvarig underhållsbehandling för att återställa prostatafunktionen.

Många är intresserade: Vad kommer att hända om du inte behandlar prostatit och vad är hotet om denna sjukdom?

Ofullständig behandling av inflammation i prostata med tiden utvecklas till utvecklingen av kronisk trög prostatit. Symtom på denna form av sjukdomen är dåligt uttryckt, och oftast uppenbarad av frekventa uppmaningar på toaletten. Kronisk prostatit kan länge inte manifestera sig och inte störa en man, men i prostatakörteln kommer detta att förändras. Med tiden utvecklas sjukdomen alltid genom plötslig förvärring av symtom. Detta manifesteras av akut smärta, stagnation av urin, ökad kroppstemperatur. Under undersökningen noteras vanligen förändringar i organsystemet - ärr i vävnaderna, irritation, prostataförstoring. Prostatit och dess konsekvenser kan inte uppenbaras omedelbart, men får sig att känna sig många år efter sjukdomsuppkomsten.

Kronisk prostatit leder till nedsatt kroppsfunktion. Detta påverkar negativt den hormonella bakgrunden och välbefinnandet hos en man. Först och främst förekommer reproduktiv funktion. Det är mycket svårt att behandla denna form av sjukdomen, behandlingen reduceras för att förhindra försämringen av symtom.

Prostatit förvärrar trivsel och sexliv

Adenom och maligna neoplasmer

Konsekvenserna av prostatit manifesteras inte alltid av utvecklingen av prostata adenom - denna sjukdom kan ses som en oberoende patologi. Först och främst är utvecklingen av adenom på grund av ökad produktion av dihydrotestosteron med en samtidig minskning av testosterons synteshastighet. Fördjupningsfaktorer är också genetisk predisposition och naturlig åldrande av organismen.

Trots detta är förhållandet mellan kronisk prostatit och utvecklingen av adenom tydligt spårad. Trög inflammatorisk process leder till dysfunktion i prostatakörteln. Prostatan är ett hormonberoende organ, så om det finns ett brott mot hennes arbete finns det ett misslyckande i utvecklingen och assimileringen av könshormoner. Samtidigt ökar syntesen av androgener. Dihydrotestestron fungerar som ett slags bränsle för prostatakörteln, så dess överskott absorberas av körtelvävnaden. Mot den här bakgrunden är det en snabb ökning av prostata och strukturella förändringar i organets vävnader, känd som godartad hyperplasi eller adenom.

Symptom på adenom är i första hand förknippade med en överträdelse av utflödet av urin och blåsfunktion. Många gånger står män inför omöjligheten med urinering. Utvecklingen av akut urinretention kräver inlägg och installation av en kateter.

Adenom i prostata behandlas inte. Även kirurgisk ingrepp garanterar inte att det finns något återfall i framtiden, förutom radikal prostatektomi. Även efter laseroperation av prostata tvingas män att ta livslånga piller som blockerar produktionen av androgener för att förhindra återutveckling av hyperplasi.

Förbindelsen mellan prostatacancer och prostatit är tvetydig. Å ena sidan uppträder onkopatologi hos män som aldrig har upplevt prostatit i sina liv, men å andra sidan är andelen cancer bland patienter som har haft inflammation i prostata mycket högre. Således är läkare överens om att prostatit inte är en garanti för cancer, men det är en allvarlig förutsättning för malign neoplasma i prostata. Sådana följder av prostatit är mycket farliga, de förkortar en mans liv och i vissa fall leder till döden.

Prostatit anses vara en provokerande faktor för neoplasmer i prostata

Brott mot urinvägarna

Konsekvenserna av kronisk prostatit för män resulterar ofta i ett fel i urinvägarna. Konstant komprimering av urinröret med svullnad prostata leder till en minskning av dess lumen. Detta förhindrar normal tömning av blåsan. Symtom på detta tillstånd:

 • ständig uppmaning att urinera
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • behöver spänna i ljummen vid urinering
 • svag stråle urin;
 • bränning och gängning i urinröret.

Med prostatitkomplikationer döljs risken för nedsatt njurfunktion. Detta beror på stagnation av kvarvarande urin i blåsan på grund av dysfunktionen, vilket är en gynnsam miljö för reproduktion av patogena mikroorganismer. Med infekterad urin kastas patogena ämnen i njurarna och provocerar deras infektion. Njurernas inflammation kan leda till allvarliga försämringar av deras funktion, upp till utveckling av insufficiens.

För att eliminera detta tillstånd, där blåsan inte tömmes fullständigt, utförs en operation, under vilken en ventil är installerad, vilket säkerställer att urinsystemet fungerar stabilt. Detta är ett extremt mått, en kateter brukar vanligtvis tömma blåsan.

Dysfunktion i reproduktionssystemet

Först av allt lider potensen. Vanligtvis beror detta inte på fysiologiska förändringar utan på psykisk stress på grund av specifika symptom på prostatit. Med tiden orsakas försvagning av prostatajuice och minskning av urinrörets lumen. Det är problem med utlösning - patienten antingen ejakulerar för snabbt eller kan inte nå orgasm när man har sex. Allt detta i slutändan leder till en erektion, för att slutföra sexuell impotens.

Minskningen i fertiliteten beror på förändringar i prostasjuiceens sammansättning. Det första som leder till kronisk prostatit är ett brott mot spermierotilitet. Detta beror på minskningen av antalet lecitinkorn i utsöndringen av prostata. När sjukdomen fortskrider, försvinner dessa proteinföreningar helt, så över tiden förlorar en människa sin förmåga att befruktas och diagnostiseras med infertilitet.

Med prostatit kan förmågan att tänka minskningar

Det enda sättet att förhindra sådana konsekvenser är en snabb behandling av prostatit. Om, efter behandling av den underliggande sjukdomen, en man har problem med erektion, visas ytterligare terapi för att återställa sexuell funktion. Det är viktigt att komma ihåg: nästan alla komplikationer kan förhindras, om du inte låter sjukdomen springa. Eventuella tecken på erektil dysfunktion, minskad attraktion mot det motsatta könet eller andra konsekvenser av prostatit hos män bör lämnas in för diskussion med den behandlande läkaren.

Komplikationer från nervsystemet

Förutom funktionella störningar i det urogenitala systemet, som ett resultat av obehandlad prostatit, finns det problem från nervsystemet. Bland sådana komplikationer:

Sådana kränkningar i nervsystemets arbete medför alltid en minskning av kognitiva funktioner - minne, uppmärksamhet, mentala förmågor. Samtidigt lider arbetsförmågan, vilket påverkar patientens livskvalitet negativt.

Störningar från nervsystemet orsakas av konstant stress och psyko-emotionell överbelastning, som åtföljer symptomen på prostatit. På grund av den ständiga trängseln att gå in på toaletten, får mannen inte tillräckligt med sömn, och detta blir den första larmsignalen som indikerar den snabba förekomsten av nervsjukdomar.

En psykoterapeut och en neurolog kan bota sådana komplikationer. För detta är det nödvändigt att ta droger som normaliserar nervsystemet och låta det hantera stress och ökad mental stress. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt depression, kvar efter förvärring av prostatit. Detta är ett farligt tillstånd som förstörande påverkar nervsystemet och den mänskliga psyken.

Med depression kan du inte utan hjälp av en specialist

Komplikationer av akut bakteriell inflammation

Komplikationer som är svåra att behandla och radikalt förändra patientens liv observeras vid kronisk prostatit. Som regel utvecklas sådana konsekvenser genom åren men visas inte på en dag. Samtidigt kan akut infektiös prostatit leda till allvarliga komplikationer som kräver brådskande sjukhusvistelse. Det handlar om prostats abscess - en farlig patologi, där en hål fylld med pus bildas i prostatakörteln och nekrotiska vävnadsändringar börjar. Detta tillstånd kan leda till infektion i hela kroppen. Bristning av abscess, utan tidig sjukhusvård, kan orsaka dödsfall.

Prostatit är en farlig patologi, vilket leder till allvarliga konsekvenser som påverkar hela kroppen. För att förhindra komplikationer tillåter endast aktuell behandling av denna sjukdom.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...

Konsekvenser av prostatit för män

Konsekvenserna av prostatit är impotens, manlig infertilitet, kronisk form av sjukdomen, adenom, malign tumör. Och det här är bara en liten lista över vad som är fylligt med sjukdomen.

Inflammation av prostata diagnostiseras i varje andra medlem av det starkare könet. Det bör noteras att sjukdomen inte kommer att gå över sig själv. Det är nödvändigt att ta en behandling för att undvika ytterligare, allvarligare sjukdomar, inte bara hos män utan också hos kvinnor.

Impotens och infertilitet

Minskade libido, styrka, brist på erektion är ett "slag under bältet" för varje vanlig man. Många tror att lusten att ha sex försvinner på grund av trötthet från jobbet. Men det här är inte alltid fallet.

 1. De första tecknen på prostatit är en minskning av styrkan. En medlem kan inte bli svår nog att få möjlighet att ha samlag. Orsaker - kränkningar av blodcirkulationen i prostata och stasis av blod i kroppen. Om tiden inte passerar behandlingen, kan man efter en kort tidsperiod bli impotent. Sådan patologi behandlas naturligtvis för närvarande, men för detta är det nödvändigt att spendera mycket ansträngning, pengar och tid. Därför är det nödvändigt att noggrant studera symptomen och orsakerna till prostatit, för att maximera livsstilen, särskilt om män är i fara.
 2. En annan konsekvens av prostatit hos män är infertilitet. Den inflammatoriska processen och infektionen påverkar kvaliteten på spermierna negativt. Manliga reproduktiva celler blir mindre mobila, och i vissa fall dör de helt, så visas spermamutanter. Det är naturligt och förståeligt att sådana spermatozoer inte kan befrukta en kvinnlig kvinna. Om man i sperma hos en man observerar blodproppar, kan detta redan vara det första tecknet på inflammation. Och till och med inte nödvändigtvis mot bakgrund av infektion. Det finns en bakteriell (icke-infektiös) inflammation och bakterie. Att orsaka infertilitet kan vara en och den andra formen av sjukdomen.

0 av 13 jobb avslutade

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13

I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

Kronisk prostatit: orsaker, symtom, effekter och behandling

Prostatit är en urologisk sjukdom i prostatakörteln, som är inflammatorisk. Hans utseende är mest mottagligt för medelålders och äldre män.

Prostatit är akut och kronisk kurs, men den vanligaste är den kroniska formen av sjukdomen.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit är en långvarig inflammatorisk sjukdom i prostatakörteln, vilket leder till funktionsstörningar i arbetet med det geniturära systemet för män.

Sjukdomen utvecklas gradvis under en period av flera år (utan att orsaka mycket ångest), så män vänder sig till doktorn endast under en exacerbation, åtföljd av en signifikant försämring i det allmänna tillståndet.

Kronisk prostatit är uppdelad i två former: infektiös och icke-infektiös.

Infektiös form förekommer som ett resultat av införandet av smittsamma medel i kroppen.

Icke-infektiös form uppträder när blodcirkulationen försämras i bäckenorganen och förblir hemlig i prostata, vilket bidrar till inflammatorisk process.

orsaker till

Det finns olika faktorer som kan ge upphov till kronisk prostatit.

De viktigaste av dem är:

 • Brott mot sexlivets rytm.
 • Avbrott och förlängning av samlag.
 • Felaktig och oändlig behandling av prostatit.
 • Behandlingen av bäckenorganens patologi.
 • Infektion med patogener överförs sexuellt.
 • Inflammatoriska sjukdomar i inre organ.
 • Underkylning kroppen.
 • Låg aktivitet livsstil.
 • Missbruk av alkohol och rökning.
 • Nervärt överarbete.
 • Överdriven fysisk ansträngning (inklusive tyngdlyftning)
 • Bär tätt underkläder.
 • Försvagning av kroppens försvar.

Kliniska manifestationer

Under förvärringen av kronisk prostatit är förekomsten av sådana symtom möjlig:

 • Utseendet på en känsla av obehag och smärta i perineum, lumbosakral, scrotum.
 • Överträdelse av urineringsprocessen (frekventa önskningar, slap eller intermittent urinström)
 • Minskning i kvaliteten på en sexuell funktion hos en man (svag erektion, brist på sexuell lust, för tidig orgasm, etc.)
 • Skarp smärta i underlivet.
 • Obehagliga känslor efter utlösning.

Genom dess egenskaper liknar kronisk prostatit liknande andra sjukdomar i det genitourära systemet. En exakt undersökning är nödvändig för att bestämma den exakta närvaron av sjukdomen.

Konsekvenser av sjukdomen

Kronisk prostatit kan leda till allvarliga komplikationer som leder till utveckling av nya sjukdomar.

Om en tidig eller ofullständig behandling kan inträffa:

 • Cystitis och pyelonefrit - inflammatoriska infektionsprocesser i urinvägarna.
 • Vesikulit - inflammation av sämsta vesiklar (som leder till infertilitet och inflammation i urogenitalt område)
 • Orhoepididymit är en inflammation i testiklarna och deras bilagor.
 • Abscess av prostata är ackumuleringen av pus i prostatavävnaderna (kan leda till bildandet av fistler och täppa till urinvägarna genom avföring)
 • Prostata sjukdom - substitution av körtelprostatavävnad korsningen, vilket leder till en minskning i prostatastorlek och helt stoppa dess drift (det enda sättet att behandla det kirurgiska ingreppet)
 • Cystor och stenar som förekommer i prostata på grund av långvarig kronisk inflammation (kirurgisk borttagning);
 • Störning av sexuell funktion (upp till infertilitet).

Diagnostiska åtgärder

Diagnosen utförs med hjälp av följande metoder:

 1. Visuell undersökning av patienten (undersökning av könsorganen för att identifiera hudutslag och urladdning ur urinröret);
 2. Rektal undersökning (för bestämning av struktur, konsistens, ömhet och uppnå utsöndring av prostata);
 3. Bakteriologisk undersökning av smet från urinröret;
 4. En laboratoriestudie av blod- och urintester.
 5. I vissa fall föreskrivs ultraljud (ultraljud eller ekografi) för att få en mer noggrann diagnos.

Från förändringen i ekogeniciteten av individuella sektioner uppskattade graden av inflammation, kronisk prostatit bestäms ehopriznaki: ökning av prostatastorlek, diffus ändra dess struktur, förekomsten av patologiska formationer i vävnaden.

De tydligast uttryckta echografiska tecknen är närvarande i transrektal ultraljud. Det anses vara mer informativt och pålitligt än transabdominal.

Tecken på kronisk prostatit på ultraljud:

 1. En ökning av prostatavolymen överstigande 20 cm3.
 2. Förändring av vävnadsstrukturen (det blir en ojämn ärrvävnad)
 3. Förekomst av svullnad i prostata.
 4. Förekomsten av fibros och förkalkningar i prostata.

Behandling av kronisk prostatit

Att utföra behandling för denna sjukdom är en mödosam och lång process och måste strikt övervakas av en läkare.

Det genomförs genom komplexa metoder med användning av mediciner:

 • Antibiotika av olika grupper beroende på indikationerna på diagnosen (Oxacillin, Gentamicin, Azithromycin, Doxycilin, Amoxiclav). Acceptera i 10-14 dagar (beroende på sjukdomens allvarlighetsgrad).
 • Antiinflammatoriska tabletter, injektioner (Movalis, Diclofenac, Ibuprofen, Meloxicam, Nimesulid et al.) Och rektala suppositorier (Vitaprost, prostatilen) minska smärta, minska inflammation;
 • Immunomodulatorer (Galavita, Immunofana, Polyoxidonium) för att öka kroppens försvar och positiva effekter på cellernas funktion.
 • Alfablockerare (tamsulosin, terazosin, doxazosin) som förbättrar flödet av urin, lindra spasmer och muskelspänningar av urinblåsan och urinröret.

Med korrekt behandling bör patienten ha fullständig remission (inga symtom på sjukdomen under lång tid).

Förebyggande åtgärder

Profylax av prostatisk sjukdom innefattar:

 1. Överensstämmelse med kosten och dricksregimen.
 2. Behåll en normal kroppsvikt.
 3. Regelbunden fysisk utbildning och sport.
 4. Ökad immunitet.
 5. Förstärkning av nervsystemet.
 6. Undantag från användningen av skadliga livsmedelsprodukter.
 7. Begränsning av alkoholanvändning och upphörande.
 8. Införande av regelbundet sexuellt liv;
 9. Tidig behandling av inflammatoriska och infektionssjukdomar;
 10. Undantaget att ha på sig snäv underkläder.
 11. Undvik hypotermi i kroppen.
 12. Årliga förebyggande undersökningar hos urologen.

Glöm inte att kronisk prostatit är lättare att förebygga (efter vissa regler) än under många år att drabbas av en obehaglig sjukdom.