Huvud
Skäl

Vad är prostatit? Typer av inflammation i prostata och deras egenskaper

Brott mot prostata och genitourinary system av män kan provoceras av många faktorer.

Ursprungligen denna infektion, dålig ekologi och näring, en felaktig livsstil, liksom försvagad immunitet och sjukdom. Den farligaste och oförutsägbara sjukdomen hos män är prostatit.

Med tanke på det faktum att män ofta döljer sina problem är det inte ovanligt för fall då den vanliga inflammationen i prostata, som den framgångsrikt kunde bortskaffas, utvecklas till en onkologisk sjukdom. I det sammanhanget, så snart de första tecknen på en överträdelse av prostataarbetet uppträder, behöver du omedelbart rådgöra med en läkare för att diagnostisera sjukdomen och avsluta behandlingen.

Vad är prostatit?

Alla typer av prostatit hos män och symtomen på sjukdomen klassificeras vanligtvis enligt orsaken till dess förekomst (beräknat, bakteriellt, akut, stillastående, etc.). Mellan sig kan de skilja sig i form av perkolering (kronisk eller akut).

Inflammation av prostata

Som statistik visar är 85% av alla fall av prostatit inte associerade med bakteriella patogener. Dessutom trodde alla för några år sedan att denna sjukdom hör till män av hög ålder, men i den moderna världen diagnostiseras prostatit även bland unga män under 30 år.

bakteriell

I detta fall kan inflammationen i prostata vara kronisk eller akut.

För att provocera sjukdomen kan mikroorganismer som är farliga för människors hälsa: klebsiella, enterokocker, Pseudomonas aeruginosa och E. coli.

Patienten upplever symptom som kännetecknas av akut prostatit.

En fullfjädrad undersökning gör att du exakt kan bestämma de befintliga inflammatoriska processerna och eventuella förändringar i utsöndringen av prostata, spermier och urin. Experter noterar att bakteriell prostatit är mycket vanligare bland unga män, ålder 21 till 45 år.

Följande negativa faktorer kan bidra till utvecklingen av sjukdomen:

 • frekvent hypotermi
 • problem med tarmarnas arbete
 • kränkningar av den hormonella bakgrunden
 • frekvent förändring av sexuella partners;
 • lång avhållsamhet från det intima livet.

Utvecklingen av bakteriell prostatit kan orsaka ett antal obehagliga symptom hos en man:

 • I samband med avföring och urinering finns det mycket smärta och brännande;
 • smärtsamma känslor efter intim kontakt
 • allmän mental och känslomässig instabilitet
 • frekvent uppmaning att urinera
 • skarp, skärande smärta i underlivet och i skrotumet;
 • ejakulationsstörning.

skarp

Sjukdomsnamnet talar för sig själv, i detta fall kan en akut infektion i prostata vävnaden utlösas av specifika mikroorganismer, bakterier och till och med svampar.

I de flesta fall anses huvudorsaken vara en onormal tillväxt i tarmbacillus, mycket mindre vanligt Pseudomonas aeruginosa, amoeba-proteus och enterokocker.

De flesta av dessa mikroorganismer betraktas som permanenta beståndsdelar i vår mikroflora, men en minskning av skyddsbarriären för immunitet kan framkalla deras okontrollerade proliferation. Om kroppen har samtidig infektionssjukdomar i övre luftvägarna, ökar riskerna för prostatit tiotals gånger.

Akut typ av prostatit utvecklas snabbt och efter några dagar kan patienten följa manifestationen av följande symtom:

 • ökad irritabilitet, svaghet
 • akut smärta i underlivet, vilket kan ge till skrotumet;
 • fullständig frånvaro av erektion på morgonen;
 • smärtsamma känslor efter intimitet.

Följande faktorer kan framkalla utvecklingen av en sådan oförutsägbar sjukdom:

 • stenar i prostata;
 • oskyddad intim kontakt med en partner som har inflammatoriska infektionssjukdomar;
 • hypotermi;
 • penetration av infektionen i prostata genom blodet på grund av virala och bakteriella sjukdomar;
 • överdriven sexuell aktivitet.

Under undersökningen kan läkare diagnostisera diffus eller fokal prostatit, ibland finns det en exacerbation - en abscess av inflammerade vävnader och till och med trombos av blodkärl. Diagnos av sjukdomen möjliggör analys av biologiska vätskor, ultraljudsundersökning av bäckenorganen och ett test för förekomsten av venerala infektioner.

Former och typer av prostatit

Problem med människors hälsa i genitourinärområdet beror på många faktorer. Dessa kan vara infektioner, fel livsstil, dålig näring och ekologi, svag immunitet.

En av de farligaste sjukdomarna i det starkare könet är prostatit - inflammation i prostatakörteln. Tyvärr tenderar män att dölja sina problem, vilket är väldigt farligt, eftersom det är fylligt med allvarliga komplikationer, upp till onkologi. Därför behöver man, vid de minsta tecken på sjukdom i det intima och genitourära området, snabbt se en läkare för korrekt diagnos och lämplig behandling.

Prostatit klassificeras enligt orsaken (bakteriell, beräknad, stillastående, etc.) och former av perforering (akut och kronisk).

Enligt statistiken orsakar mer än 80% av sjukdomsfallet icke-bakteriella orsaker. Dessutom, om det tidigare antogs att prostatit är en sjukdom för de flesta äldre män, idag blir denna sjukdom "yngre" och börjar alltmer dyka upp hos män under 30 år.

Akut prostatit

Namnet "skarpt" talar för sig själv. Detta innebär att kroppen har en akut infektiös process av prostatavävnad, vilket oftast orsakas av mikroorganismer (bakterier, mindre ofta protozoer eller svamp). I de flesta fall är orsaken onormal förökning i E. coli organism, ibland infektiösa medlet verkar amöba, Proteus, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, enterokocker, och andra arter. Många av dessa mikrober är permanenta komponenter i kroppens mikroflora, men ibland med nedsatt immunitet börjar att multiplicera okontrollerbart. Som ett resultat uppstår en akut process för att engagera prostata.

I närvaro av åtföljande kroniska infektioner såsom obehandlade karies, bihåleinflammation, sinuit, tonsillit, sjukdomar i inre organ, hormonella störningar, följande senaste kirurgiska förfaranden som sannolikt utvecklar prostatit ökar.

Sjukdomen utvecklas snabbt. Män kan omedelbart känna igen akut prostatit för följande symtom:

Allmän sjukdom (feber, feber, frossa, svaghet och svaghet). Symtomen är lite som början på utvecklingen av influensa eller ARVI.

Smärt syndrom. Detta inkluderar akut smärta i perineum, ljumskan och anus, ryggvärk, nacke, ben, smärta i musklerna och avföring.

Urinproblem: svårighet, men frekvent urinering, ibland urinretention.

Problem i den intima sfären (brott mot utlösning, erektion).

Det kan finnas rena utsläpp, oftast sker detta i försummade fall.

Diagnos av akut prostatit. Distinguera fokal och diffus prostatit, såväl som komplicerat (upp till abscess i närliggande vävnader och trombos av prostata-kärl) och okomplicerat. Efter att ha undersökt patienten föreskriver doktorn analyser av biologiska vätskor för närvaro av PSA-antigen (ett specifikt protein för prostatit), ett test för könsinfektioner och ultraljud i bäckenet. Därefter görs en noggrann diagnos.

Behandling av akut prostatit. Akut prostatit kräver endast behandling på sjukhuset. I mycket sällsynta fall tillåts poliklinisk behandling, men endast i frånvaro av andra infektionssjukdomar och komplikationer, i en ung ålder.

Applicera moderna metoder och droger, som inkluderar:

antibiotika av en ny generation (i fallet med en bakteriell typ av prostatit);

antiinflammatoriska läkemedel (effektiv användning av suppositorier);

droger för att minska ödem och återställa urinflödet (alfa-1-adrenerge blockerare och alfa-reduktashämmare);

mikroclysters med medicinska örter (calendula, kamille);

Sjukgymnastik (UHF, ultraljud, magnetoterapi).

För att förebygga prostatit är det viktigt att äta ordentligt, träna, regelbundet sexliv med en vanlig partner. Det är önskvärt att undvika överkylning av bäckenområdet och hela kroppen som en helhet.

Att vidta nödvändiga åtgärder i tid garanterar fullständig botning av en patient med akut prostatit, men i avsaknad av adekvat behandling kan det finnas komplikationer. Den vanligaste är övergången till det akuta stadiumet i kronisk form.

Kronisk prostatit

Hos män i äldre ålder (upp till 55 år), i avsaknad av behandling, ger kronisk prostatit en komplikation i form av prostata adenom. Sjukdomen utvecklas gradvis, symptomen uttrycks inte kraftigt, och detta är dess fara.

Kronisk prostatit kan orsakas av penetration i prostatakörteln av mikroorganismer och andra orsaker. Det kan vara stillastående fenomen i könsorganet, åldersförändringar. Ofta, även efter en fullständig botemedel mot infektionen, attackeras prostata av sitt eget immunförsvar. Detta kan hända i fall där en mans kropp utsätts för olika riskfaktorer, nämligen:

överförda infektioner i reproduktionssystemet;

stillasittande livsstil;

kroniska problem med avföring på grund av undernäring;

trauma av prostata;

Obehandlad akut prostatit är ofta orsaken till kronisk utveckling. Det finns också en asymptomatisk form när närvaron av patogena organismer inte detekteras, men närvaron av prostata inflammation är närvarande.

Symtom på kronisk form skiljer sig något från akut. Klagomål hos patienten innefattar vanligtvis:

svårighet att urinera

mild smärta i perineum, obehagliga känslor;

brännande känsla, periodisk skarp smärta i ljummen;

svaghet, nervositet, apati

Vid exacerbationer uppträder redan noterade symtom på akut prostatit.

Tillförlitliga resultat i diagnosen ges genom laboratoriemetoder, i synnerhet analysen av sekretionen av prostata och blod på PSA-proteinet samt palpation av körteln.

Behandlingen bör inte försenas så att en långvarig form inte framkallar utvecklingen av allvarliga komplikationer som cystit, pyelonefrit, vesikulit, testikelinflammation och ytterligare infertilitet. Kanske utveckling av adenom eller till och med prostatacancer. Följande metoder används för behandling:

Rätt sätt att leva, diet;

Kirurgiska ingrepp (i försummade fall);

För att förhindra kronisk prostatit, bör akuten vara fullständigt botad om den hade plats att vara. Använd inte trånga underkläder, överkyl inte. Hälsosam kost och livsstil, fysisk utbildning, regelbundet sexliv med en vanlig partner kommer att minska risken att få en obehaglig sjukdom flera gånger.

Bakteriell prostatit

Denna typ av inflammation i prostata kan vara akut och kronisk. Det kallas, som namnet antyder, av olika mikroorganismer (Escherichia coli, Klebsiella, Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa). Patienter utvecklar symtom som är karakteristiska för akut prostatit, efter diagnos upptäcker de inflammation och förändringar i utsöndring av prostata, urin och sperma. Diagnos fastställs efter laboratoriemetoder för undersökning.

Bakteriell prostatit uppträder oftare hos unga män (från 20 till 40 år). Det är vanligt bland andra typer av prostatit ganska sällan - cirka 5-10%.

Utvecklingen av sjukdomen underlättas av deprimerande faktorer, nämligen:

att hitta kroppen i extrema förhållanden (kallt, alkoholmissbruk, stress);

låg fysisk aktivitet

penetration från kroppen till vävnaderna i prostatakörtlarna i närvaro av infektion i den eller efter de överförda operationerna.

Tecken på bakteriell prostatit. Prostatit bakterie är uppdelad i akut och kronisk. I det första fallet finns ett antal syndrom:

allmänt inflammatorisk (feber, feber och frossa, svaghet, muskelsmärtor);

lokal inflammatorisk (smärta i könsorganen, anus, rektum, perineum);

störningar i genitourinområdet (frekvent urinering och svårigheter med det, erektil dysfunktion, erektil dysfunktion, etc.);

närvaro i urinen, blod, utsöndring av prostataspecifika förändringar.

I kronisk form av bakteriell prostatit är symtomen mindre uttalade, dock när exacerbationerna uppträder alla ovanstående tecken.

Behandling av bakteriell prostatit. En fullständig botemedel är möjlig om alla rekommendationer följs, den korrekta behandlingen är lämplig, och även när sjukdomen inte startas. Den huvudsakliga aktiva behandlingen är antibiotika, som används i genomsnitt 14 dagar. Läkaren kan ordinera fluokinoloner (ciprofloxacin, lomefloxacin, levofloxacin), penicilliner (amoxicillin) och makrolider (klaritromycin).

Förutom antibiotikabehandling för smärtlindring används antiinflammatoriska preparat av icke-steroidkomposition. Om urinering är onormal, föreskrivs adrenoblocker och alfa-reduktas blockerare. När patienter klagar över sömnlöshet, kan ångest dessutom vara förskrivna antidepressiva medel. Lokal behandling för att undvika spridning av infektioner inlandet rekommenderas inte.

Beräknad prostatit

Beräknad prostatit är inflammation i prostata orsakad av närvaron av stenar i den. Denna art är ganska sällsynt och förekommer huvudsakligen hos äldre män som har försummat behandlingen av kronisk prostatit. Sten består av inflammatoriskt exsudat, utsöndring av prostata, kalciumsalter och fosfater. Stenar i orgeln kan vara av två typer:

Endogen - uppstår som ett resultat av stillastående processer i prostata. Dessa stenar är små, upp till 5 mm och går ofta obemärkt utan att orsaka några smärtsamma symptom.

Exogenous - i komposition liknar stenar i njure eller urinblåsa. Anledningen är kronisk prostatit, närvaron av prostata adenom.

Tecken på beräknad prostatit är vanligtvis smärta i det lilla bäckens organ, den sakrala ryggraden, nedre delen av ryggen. Ökad vid förflyttning, efter sexuell kontakt, med långvarig gång och sittande på en obekväm yta. Det kan finnas droppar blod i spermierna. Vanliga symptom på prostatit, såsom nedsatt urinering, minskad erektion, ejakulation, apati och irritabilitet är också karakteristiska.

Läkaren diagnostiserar beräknad prostatit enligt patientens allmänna tillstånd. Tilldela allmänna blod- och urintester, prostatsekretion, palpation av kroppen, ultraljud, PSA-proteinanalys.

Behandling av beräknad prostatit. Komplikationer av beräknad prostatit kan leda till infertilitet, adenom, impotens och abscess av prostata. För att undvika dem är det enkelt att upptäcka sjukdomen och behandlingen.

I närvaro av stora stenar är kirurgi förmodligen ett kirurgiskt ingrepp, men om det finns möjlighet, föredrar läkare att göra det utan att det är möjligt. Prescribed, som i fallet med kronisk prostatit, antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel, immunmodulatorer, fysioterapi. Prostatsmassage är inte utesluten, eftersom detta kan prova ett utbrott i utflödet och andra komplikationer. Människans metoder är tillåtna som hjälpmedel.

Profylax av sjukdomen är en tidig undersökning av en urolog, en hälsosam kost, sport, regelbundet sexliv, undvikande av stress, hypotermi, bekämpa dåliga vanor.

Stagnerande prostatit

Detta är en kronisk form av icke-infektiös natur. Det utvecklas på grund av stagnation av blod i bäckenregionen (vid cirkulationsstörning i venesystemet) eller stasis av prostats utsöndring (som ett resultat av sämre sexuell livslängd).

I urinsammansättningen, spermier och andra biologiska vätskor finns inga inflammatoriska förändringar.

Stagnerande prostatit skiljer sig mellan två typer - icke infektiös och infektiös, men i båda fallen utvecklas sjukdomen gradvis och omärkligt i människokroppen. Symtom på kongestiv prostatit är dåligt uttryckt, de inkluderar:

obehag och smärta i ljummen, testiklarna, perineum;

problem med urinering

ett vanligt inflammatoriskt syndrom i kroppen

svag orgasm, försämrad spermiekvalitet.

Diagnostisera stillastående prostatit baserat på resultaten av analysen och undersökningen samt resultaten av studien av venösa kärl i det lilla bäckenet. Om ingen infektion upptäcks behandlas flera grupper av läkemedel:

droger som förbättrar blodcirkulationen i bäckenregionen och metaboliska processer;

hormonella droger, muskelavslappnande medel;

bad och microclysters med medicinska örter (kamomill, calendula);

Mycket viktigt är att förebygga sjukdomen, så att den första etappen inte strömmar i kronisk form, vilket är full av infertilitet och andra komplikationer. Viktigt är avvisningen av dåliga vanor, ett hälsosamt och regelbundet, intimt liv. Vissa läkare rekommenderar onani i avsaknad av en permanent partner: det hjälper till att rensa den manliga kroppen och förnya utsöndringen av prostata, förhindrar stagnation.

Du borde äta rätt - det finns mer mat med fiber, magert kött, fisk, frukt, grönsaker, spannmål. Försök mindre ofta att konsumera alkohol i kombination med fet, rökt, stekt mat.

Infektiös prostatit

Detta är en infektiös inflammation i prostata orsakad av patogena mikroorganismer, oftast - en E. coli (ibland andra patogener). Det finns akuta och kroniska former. Den övergripande kliniska bilden av infektiös prostatit liknar bakterier. Skillnaden mellan infektiös prostatit och bakterie är att den förra orsakas av bakterier, och utvecklingen av den andra (mycket mindre) kan utlösa andra patogener, till exempel svampar, protozoer.

Det förekommer oftare hos unga män (från 20 till 40 år). Det är vanligt bland andra typer av prostatit sällan (5-10% av alla fall).

Orsaker till sjukdomen - både generella (svag immunitet, förkylning, ohälsosam livsstil och andra typer av risker) och direkt penetration av patogener i prostata (externt eller från andra organ där infektionen detekteras).

Diagnos beskrivs i avsnittet "Akut prostatit" och "Bakteriell prostatit". Behandling - antibakteriella läkemedel i kombination med antiinflammatoriska läkemedel, läkemedel för att minska ödem och återställa urinutflödet, immunokorrektorer och hjälpmetoder (folk, mikroclyster, fysioterapi).

För att behandla en infektiös prostatit är det nödvändigt, eftersom dess akuta form kan smidigt flöda till en kronisk, och därför är den inte långt ifrån infertilitet, prostata adenom, stagnation i könsorganen, onkologi eller infertilitet. Tidig förstörelse av orsaksmedlet för infektion garanterar fullständig härdning av mannen från denna smutsiga sjukdom.

Purulent prostatit

En av de allvarliga formerna av akut infektiös prostatit är den purulenta formen av den. Huvudsymptomen för diagnosen är utsöndringen av pus från den urogenitala öppningen och patientens höga temperatur.

Det finns flera sorter av purulent prostatit:

Catarrhal - förekommer i samband med ARVI, angina, influensa med försvagad immunitet. Symtom är dåligt uttryckt, främst i form av smärta och frekvent urinering (tecken liknar cystitis). Tidig inledning av behandling garanterar en positiv effekt på bara en vecka.

Follikulär är den andra etappen av katarrhal prostatit. Karaktäriserad av frisättning av pus i prostata, smärta och hög feber. Behandlingen varar längre, men effekten ger i de flesta fall en positiv effekt.

Parenkymal - en tyngre form av purulent prostatit. Här har patienten hög feber, svår smärta, en pus. Behandling ger ett positivt resultat, men en längre.

Abscessing är en abscess av prostatavävnad. Patienten har feber (upp till 39 ° C), svår smärta, en stor mängd pus. Behandlingen bör börja omedelbart, annars kan detta stadium leda till allvarliga komplikationer.

Behandling av alla stadier av purulent prostatit innefattar användning av antibiotika och samtidig medicinering för att minska inflammation. Möjlig fysioterapi, folkmetoder med örter som har antiinflammatorisk effekt.

I alla faser och med alla slags prostatit är det i första hand bäst att förhindra sjukdomen än att behandla den, trots de positiva förutsägelserna. En hälsosam livsstil, sport och frånvaron av dåliga vanor kommer bara att medföra fördelar, god hälsa och ett långt aktivt liv.

Vilka är typerna av prostatit och deras egenskaper

En av de farligaste och samtidigt mycket vanliga manliga sjukdomarna - prostatit. Ofta döljer män de problem som händer med hälsan, men det här är mycket farligt, eftersom komplikationer, inklusive cancer, är möjliga.

Därför bör du omedelbart söka medicinsk hjälp med de mest mindre manifestationerna av problem med det genitourära systemet och det intima livet. Vad händer är prostatit, hur det manifesterar sig - det kommer att diskuteras nedan.

Akut prostatit

Denna form innebär förekomsten av akut inflammation, som främst orsakas av mikroorganismer.

Oftast är orsaken avvikelser vid reproduktion av E. coli, även i vissa fall är orsaksmedlet amoeba, ibland enterokocker och andra mikroorganismer. Många av dessa mikroflorarepresentanter finns ständigt i kroppen, men i vissa fall leder försvagningen av immunsystemet till deras okontrollerade reproduktion, vilket orsakar akut inflammation i prostata.

Denna form av prostatit kännetecknas av snabb utveckling. Patienten kan omedelbart bestämma sig själv med sådana tecken:

 • Manifestationer av en sjukdom (feber, svaghet) - i detta avseende liknar sjukdomen den första influensafasen;
 • Smärta av akut natur - i perineum, anus, nedre delen av ryggen, med recoil i nedre extremiteterna, i musklerna och under tömningen av tarmarna;
 • Obstruktion av urinering med samtidig ökning;
 • Erektil dysfunktion;
 • Utsläpp av pus.

Akut prostatit är uppdelad i en fokuserad och diffus form. Dessutom är en komplicerad akut prostatit (ofta åtföljd av en prostataabcess, komplicerad av trombos av dess kärl) och akut prostatit inte komplicerat. Vid slutet av patientens inledande undersökning föreskriver läkaren att genomgå test för PSA (ett protein som finns i prostata i patientens biologiska vätskor) och genitala infektioner. Dessutom, ultraljud undersökning av lilla bäckenet. Dessa diagnostiska metoder gör det möjligt för dig att ställa en tillförlitlig diagnos.

Kronisk prostatit

Denna typ av prostatit är annorlunda genom att i avsaknad av adekvat terapi kan det leda till komplikationer - adenom. Denna sjukdom utvecklas långsamt, tecken är svaga, och detta är farligt.

Den kroniska formen av prostatit orsakas huvudsakligen av intag av vissa mikroorganismer i prostata, men ofta av andra faktorer - stagnation i könsorganen, åldersrelaterade förändringar. Ofta i fallet med en absolut botemedel mot smittsamma bakterier attackeras prostatakörteln av sitt eget immunförsvar. Detta händer om patientens kropp utsätts för vissa biverkningar, bland annat:

 • Närvaro vid anamnesen av infektionssjukdomar hos urinogenitala organ
 • Försvagat immunförsvar;
 • Bristande rörlighet;
 • Konstant stress;
 • Konstant obstruktion med avföring på grund av felaktig kost;
 • Skador på prostata;
 • hypotermi;
 • Tobaksrökning.

Ofta obehandlad akut prostatit leder till kronisk.

Ekskret och asymptomatisk prostatit, i vilken patogen mikroflora inte detekteras, men inflammationen i prostata händer fortfarande.

Den kroniska varianten på symtomen skiljer sig i viss utsträckning från akut och manifesterar sig:

 • Svårighet med urinering
 • Inte särskilt intensiv smärta i perineum, olika negativa känslor;
 • Brännande och periodisk skarp smärta i ljummen;
 • Vanlig svaghet;
 • Försvagad sexuell lust.

Vid en exacerbation uppträder tecken på akut prostatit.

Tillförlitligt för att göra diagnosen tillåta laboratoriemetoder för forskning och palpation av prostata.

Det är otillåtet att försena behandlingen, eftersom en långvarig kurs kan orsaka allvarliga komplikationer - pyelonefrit, infertilitet etc. Adenom eller prostatacancer kan utvecklas. Behandlingen utförs med hjälp av följande metoder:

 • antibiotika;
 • sjukgymnastik;
 • Massage i prostatakörteln;
 • Operations.

Bakteriell prostatit

Det är också uppdelat i akuta och kroniska arter. Det orsakas av olika bakterier. Manifestationer är typiska för akut prostatit, och diagnostiska metoder kan upptäcka inflammation och förändringar i kompositionen av sekretionen av prostata. Diagnosen görs efter testen.

Prostatit av bakterietyp diagnostiseras oftare hos personer med produktiv ålder (20-40). Dess förekomst bland andra typer av denna sjukdom är låg - upp till 10%.

Denna form av sjukdomen uppstår på grund av några biverkningar:

 • Försvagning av immunsystemet;
 • Bo i svåra förhållanden (först och främst - hypotermi);
 • Bristande rörlighet;
 • Tobaksrökning;
 • Inkomsten av andra vävnader i prostata av patogena mikrober i närvaro av infektionssjukdomar eller efter kirurgiska ingrepp.

För akut bakteriell inflammation är följande symptom karakteristiska:

 • Vanlig inflammation;
 • Störningar i det genitourinära systemet (frekvent urinering, svårigheter, erektil dysfunktion);
 • Specifika förändringar i kompositionen av biologiska vätskor.

Calcitisk prostatit

Med denna form av sjukdomen inflöms prostatakörteln på grund av närvaron av koncentreringar inuti. Detta är en ganska sällsynt typ av sjukdom, som diagnostiseras främst hos äldre patienter som har försummat korrekt behandling av kronisk form av prostatit. Dessa konkretioner bildas av exsudat som härrör från inflammation, utsöndring av prostata, fosfater och kalcinater. De är indelade i två typer:

 • Endogena - förekommer på grund av stagnation i prostatakörteln. Det här är en liten sten (högst 5 mm), som ofta inte märks och inte leder till några smärtstillstånd.
 • Exogenous - liknande i komposition till stenarna inuti blåsan eller njurarna och som härrör från kronisk prostatit eller adenom.

Symtom på den beräknade formen av prostatit är smärta i bäckenområdet och / eller sakrummet, vilket blir starkare under rörelse, efter samlag, med långa promenader och även när du sitter i en obekväm stol. Ibland finns små mängder blod i spermierna. Vanliga symptom på prostatit, typiska för vilka ingår i denna form, är störningar i urinering, erektil dysfunktion, ökad irritabilitet, apati.

Diagnos av beräknad prostatit utförs på grundval av en allmän undersökning av patienten, test, palpation av prostata, ultraljud.

Stagnerande prostatit

Kronisk prostatit är en typ av icke-infektiöst ursprung och uppstår som ett resultat av stagnerande blodcirkulationen i bäckenet (i händelse av brott mot blodflödet i venerna) eller stagnerande prostatisk sekretion (på grund av brist av sex eller brist på frekvens).

I spermier, urin och andra kroppsvätskor finns inga karakteristiska inflammatoriska förändringar.

Den kongestiva formen av inflammation i prostata kännetecknas av en mycket gradvis utvecklingshastighet och ett latent flöde i de inledande stadierna. Tecken på det är inte intensiva. Bland dem:

 • Smärta, en känsla av obehag i inguinalzonen
 • Svårighetsproblem
 • Ökad temperatur;
 • Ängsliga stater;
 • Försvagning av orgasmiska sensationers akuthet.

I avsaknad av infektiösa mikroorganismer föreskrivs flera kategorier av läkemedel för behandling:

 • Läkemedel som förbättrar bäckenscirkulationen och metabolism;
 • Muskelavslappnande medel;
 • Hormonala medel.

Följande metoder används också:

 • Massa av prostata;
 • sjukgymnastik;
 • Mikrokryster som innehåller medicinska örter;
 • Övningsterapi.

Av stor betydelse är förebyggande, vilket utesluter överflöd till kronisk prostatit, vilket kan orsaka infertilitet och andra komplikationer. Regelbundet sexliv spelar en roll. Det rekommenderas onani i avsaknad av konstant sex för att undvika stagnation.

Infektiös prostatit

Det är en inflammation i prostata av en smittsam natur som orsakas av en patogen mikroflora, främst en E. coli, men det finns andra patogener. Det är indelat i akut och kronisk. Enligt den kliniska bilden är identisk med bakteriell prostatit, men skiljer sig från den senare i att bakterie formen av sjukdomen orsakas av bakterier, medan den infektiösa formen av - andra typer av patogener, såsom svampar och encelliga.

Denna typ av sjukdom upptäcks huvudsakligen hos män i åldern 20-40 år.

Dess orsaker är vanliga och ogynnsamma faktorer (försvagad immunitet, SARS, skadliga vanor), och den faktiska penetreringen av patogener i prostatan (eller från den yttre omgivningen av den drabbade organ infektion).

Diagnos av infektiös prostatit skiljer sig inte från diagnosen av andra former. För behandling, använd antibakteriella medel, i kombination med antiinflammatoriska läkemedel, mediciner som minskar ödem, samt återställa urinflödet, förbättra immuniteten. Som ytterligare åtgärder används enemas och fysioterapiprocedurer.

Purulent prostatit

Den allvarligaste varianten av akut prostatit, som är av infektiös natur.

Huvudskylten är purulent urladdning ur urinkanalen, liksom en förhöjd kroppstemperatur.

Det finns 4 underarter av denna sjukdomsform:

 • Catarrhal - förekommer i kombination med tonsillit, ARVI eller influensa vid försvagning av immunitet. Manifestationer av hans svaga, främst denna smärta, urineringstiden. Med tidig behandling påbörjad uppstår ett positivt resultat inom en vecka.
 • Follikulär - är 2: a stadiet av catarrhal. Med det finns det rena utsläpp inne i prostata, smärta, hög feber. Behandlingstiden är längre, men resultatet är vanligtvis positivt.
 • Parenkymal - en mycket allvarlig purulent prostatit. Ökad temperatur och pus kombineras med svår smärta. Behandlingstiden är mycket stor.
 • Abscessing - en abscess i prostatas vävnader. Temperaturen stiger till +39, det finns en skarp smärta och riklig utmatning av pus. Det finns risk för allvarliga komplikationer, så du måste snabbt börja behandlingen.

De vanligaste typerna av prostatit hos män och deras symtom

Prostatit är en av de farligaste "manliga" sjukdomarna. Patienter fördröjer ofta diagnosens gång till sist, eftersom symptomen på inflammation i prostata kan vara extremt obehagliga och till och med pinsamt. Till följd av detta kommer patienten till mottagningen redan vid ett sent stadium av sjukdomen, vilket är mycket svårare att bekämpa.

Om du märker minst ett av symptomen på prostatit, fördröja inte med ett besök hos läkaren. Ju tidigare du etablerar orsaken till överträdelserna, desto mer framgångsrik kommer behandlingen att bli. Vid diagnosering av inflammation är det särskilt viktigt att bestämma sjukdoms specificitet. Olika typer av prostatit hos män kräver olika terapeutiska metoder och utvecklas i olika takt. Orientering i sorterna av denna sjukdom kan du snabbt hantera obehagliga symptom och ta vägen för återhämtning.

Typer av prostatit utmärks av formerna av perkolation och källorna för sjukdomen. Andelen bakterieinfektioner blir mindre varje år, vilket ger plats för icke-bakteriella faktorer. Medelåldern för patienten minskar varje år: fler och fler patienter är yngre än 30 år.

Former av prostatit

Prostatit börjar aldrig som en kronisk sjukdom. Den globala lesionen föregås alltid av ett akut stadium, kännetecknat av de mest livliga och märkbara symptomen. Då sjukdomen "lugnar sig ner", blir kroppen van vid att leva med den. I det här skedet bestämmer många patienter att faran har gått, och försök inte fortsätta behandlingen. I själva verket kan en "lull", åtföljd av något mindre obehagliga symptom, indikera övergången av prostatit till kronisk form. Nästa steg är adenom, tillväxten av en cancerous tumör.

Akut form

Den första etappen av prostatit, kännetecknad av en särskilt smärtsam känsla. Det uppstår på grund av infektion av känsliga prostatavävnader med fientliga mikroorganismer, vanligtvis bakterier eller protozoer. I sällsynta fall kan svampen fungera som ett orsakssamband.

När den inflammatoriska processen börjar, bryts en hälsosam balans mellan prostatakörtelns mikroflora. Mikroorganismer börjar multiplicera med en enorm hastighet. Försvagad immunitet kan inte bekämpa "invasionen", och inflammationen förvärras.

Manifestation av en akut form av prostatit

I riskgruppen - någon som lider av försvagad immunitet. Även om du bryr dig om ditt immunförsvar, kan du fortfarande komma in i en situation där kroppens försvar inte kan motstå. Här är bara några av de villkor som bryter ut kroppens immunitet:

 • Eventuella kirurgiska operationer.
 • Patologiska processer i kroppens inre system.
 • Hormonal obalans, ökad produktion av östrogen.
 • Ej behandlad tandförfall.
 • Eventuella kroniska sjukdomar.

Den akuta formen karakteriseras av extremt snabb utveckling av inflammatorisk process. Om du märker följande symptom, kontakta omedelbart en läkare:

 • Karakteristisk smärta i anuset, ökar när man försöker avfalla.
 • Akut smärtssyndrom: Smärta i ljummen och bakre ryggen, vilket leder till obehaglig smärta i musklerna.
 • Problem med urinering: ömhet, frekventa uppmaningar, förseningar.

Akut prostatit stör också med att njuta av intima relationer: det påverkar erektionen negativt och förhindrar utlösning. Om sjukhusvistelsen undviks för länge kan urinering och avföring komma att åtföljas av pus excreta. Försök inte självmedicinera! Lämpliga antibiotika kan endast ordineras av en kvalificerad specialist.

Vid den första undersökningen av en patient med akut prostatit är det särskilt viktigt att bestämma dess specificitet. Det finns diffus prostatit, där hela prostatakörteln ökar i storlek och brännpunkt, som endast kännetecknas av partiell organskada. Kontrollera även järnet för komplikationer. Akut inflammation kan vara komplicerad av abscesser i närliggande vävnader eller till och med genom vaskulär trombos. Efter att ha testat för andra infektioner kan läkaren ordinera en behandling.

Undersökning av en patient med prostatit

I de flesta fall behandlas den akuta fasen på ett sjukhus. Detta gör att du kan stoppa sjukdomen i knoppen och förhindra utvecklingen av obehagliga komplikationer. Basen för vilken behandling som helst är antibiotika, som stöds av suppositorier med antiinflammatorisk effekt. Som tillhörande läkemedel, används ofta för att ta bort puffiness och återuppta normal cirkulation av urin. Positiv effekt ges också av enemas med medicinska avgifter, förberedelser för att stärka immunitet och fysioterapi. Om du försenar med behandlingen kan sjukdomen gå till ett kroniskt stadium.

Kronisk form

Prostatit i kroniskt stadium karaktäriseras av en "trög" kurs. Symtomen blir starkare, så verkar de gå bort. Patientens livskvalitet förvärras, och långvarig ignorering av problemet förbereder förutsättningarna för utseende av adenom.

Alla typer av kronisk prostatit utvecklas mot bakgrund av otillräcklig hälsorisk. Inte alltid detta stadium föregås av akut prostatit: ibland kan orsaken till sjukdomsutvecklingen bli stillastående fenomen i organen. Även mikroorganismer som lever i vårt immunsystem kan bli farliga aggressorer. Riskfaktorer inkluderar:

 • Brist på rörelse och motion, "stillasittande" arbete.
 • Ätstörningar och (eller) missbruk av skadliga, feta livsmedel.
 • Kroniskt underskott av immunitet.
 • Giftiga vanor: Rökning, alkohol med prostatit.
 • Uppskjuten trauma och infektion i könsorganen (inklusive de behandlade).
 • Försvagad av stress och brist på sömn, nervsystemet.
 • Underkylning av bäckenområdet.
Kronisk prostatit

I sällsynta fall kan sjukdomen inte manifesteras på något sätt, medan den inflammatoriska processen förvärras asymptomatiskt. I andra fall är kronisk prostatit åtföljd av följande obehagliga konsekvenser:

 • Brännande smärta i ljummen.
 • Problem med urinering: Felaktighet, urinretention.
 • Svag smärta i könsorganen.
 • Allmän trötthet, apati, ömhet.
 • Brott i könsorganet, problem med attraktion.

Vid överkylning eller svår utmattning kan sjukdomen strömma in i en akut form. I det här fallet måste du först bli av med förvärringen av den inflammatoriska processen, och först då behandla kronisk prostatit. Vanligtvis är poliklinisk behandling ordinerad, antibiotika och fysioterapi väljs. Dieten anpassas nödvändigtvis. Massage kan också ordineras; i särskilt försummade fall skickas patienten för operation.

Typer av prostatit

I fallet med en sådan "rik" sjukdom som prostatit utförs klassificeringen inte bara av formerna för flödet utan också av de medföljande faktorerna.

Det finns flera vanligaste sorter av prostatit. De kan hittas i samma patient, speciellt om behandlingen har försenats för länge.

Bakteriell prostatit

Denna art är mer och mer sällsynt: från hundra patienter mindre än 10 är infekterade av en bakteriell väg. Det orsakande medlet kan vara vilken mikroorganism som helst som har brutit sig genom prostats immunförsvar (t.ex. E. coli). Symptom motsvarar de vanliga manifestationerna av akut prostatit, medan laboratorietester avslöjar förändringar i strukturen i urin, blod och sekret.

Detektion av mikroorganismer-patogener av prostatit

Offren för bakterier blir vanligtvis patienter 19-40 år gamla. Utvecklingen av sjukdomen bidrar till långvarig stress och överbelastning, stanna i kylan och röka. Riskfaktorer inkluderar också brist på rörelse och nedsatt immunitet. En stor del av infektioner uppträder vid postoperativa tillstånd.

Infektiös prostatit

Det liknar bakterier, men svampmikroorganismer kan fungera som orsaksmedel. Symtomatisk skiljer sig inte från akut prostatit. Behandling, förutom att hantera symtom, minskar till patogenens sökning och förstörelse.

När man blir av med sjukdomskällan kommer snabb lättnad. Förskott med sjukhusvistelse kan leda till infertilitet eller bildandet av kroniska patologier.

Stagnerande prostatit

En av de mest inkomplicerade sorterna av prostatit, som det förekommer med milda symtom. Var uppmärksam på följande faktorer:

 • Mindre kronisk smärta i könsorganen.
 • Retention av urin.
 • Hög feber, små frossa.
 • Försvagning av humör, omotiverad känsla av ångest.
 • Små sjukdomar i könsorganet (flytning av sperma, liten försening i utlösning, trög orgasm).
Stage av utveckling av kronisk prostatit

Stagnerande processer kännetecknas av långsam blodcirkulation i ljummen (konsekvensen av en stillasittande livsstil) eller oregelbunden förnyelse av hemligheten (i vägran att onanera och ha sex). Behandlingen åtföljs av etablering och eliminering av orsaken till stagnation. Patienten är också ordinerad läkemedel som stimulerar blodspridning och hormonella droger.

Beräknad prostatit

Beräknad prostatit är en komplicerad form av prostatit, vilket endast uppträder hos patienter som långt har undvikit behandling. Felaktig cirkulation av urin leder till bildandet av saltstenar, vilket gör urinering ännu svårare. Endogena stenar kan inte ge påtagligt obehag i åratal, medan exogena stenar helt kan blockera kanalen, vilket leder till svår smärta vid urinering, svår smärta under gång och sexuell kontakt.

Beräknad prostatit (stenar i prostata)

Komplikation kan leda till impotens och infertilitet, så det måste botas så snart som möjligt. Massageprocedurer utesluts som potentiellt traumatiska. De försöker bli av med stenar utan kirurgisk rutt, men i vissa skeden är kirurgiskt ingrepp oundvikligt.

Purulent prostatit

Det mest försummade scenen, åtföljd av purulent urladdning. Flöden i fyra former:

Tilldelningar med purulent prostatit

 1. Bluetongue. Det åtföljs av virussjukdomar, influensa. Purulent urladdning är mycket liten eller inte, sjukdomen kan bara diagnostiseras av smärtsamma känslor och frekventa uppmaningar.
 2. Follikulär. Pus från prostata, förstärkning av smärtssyndromet.
 3. Parenkymal. Försvagningen av symtom, med behandlingsprognosen fortfarande positiv.
 4. Abscessed. Det åtföljs av värme, ett överflöd av purulent urladdning.

Det sista steget kräver omedelbar behandling. Förskott kan leda till allvarliga komplikationer.

Upptäck symptomen på kronisk form av prostatit

Prostatit är en inflammatorisk sjukdom som påverkar prostatakörteln hos en man. Enligt statistiken lider ungefär en tredjedel av männen under 50 år av kronisk prostatit.

Typer och orsaker till sjukdomen

Beroende på vad som blev orsaken till sjukdomen är kronisk prostatit uppdelad i två grupper:

 1. Bakteriell (eller smittsam). Som regel sker det på grund av prostatakörtelns nederlag av olika bakterier, virus, svampar.
 2. Kongestiv (eller stillastående). Det provoceras genom stagnation av utsöndring eller vätska i organets cirkulationssystem.
 3. Akut prostatit.

Dessutom kan vi identifiera de så kallade riskfaktorerna, vilket kan öka sannolikheten för sjukdomen. Bland dem:

 • stillasittande, stillasittande livsstil;
 • oregelbundet sexliv;
 • klädd underkläder
 • icke härdade infektionssjukdomar;
 • minskad immunitet
 • störning av det endokrina systemet;
 • kronisk stress, nervstress
 • dåliga vanor.

Bakteriell prostatit ofta utvecklas på bakgrunden av klamydia, ureoplazmoz, trichomoniasis och andra infektioner som påverkar det reproduktiva systemet.

Symtom på kronisk prostatit hos män

Kronisk prostatit uppstår aldrig plötsligt, det utvecklas länge utan att störa ägaren. Den största faran är den praktiska frånvaron eller mild manifestation av symtom.

Symptom på kronisk kronisk prostatit

 1. Smärtsam urinering. Det beror på det faktum att i det inledande skedet av sjukdomen, till inflammerade kanaler och från epitel exfolierar.
 2. Problem med erektion.
 3. Minskar orgasmens "ljusstyrka".
 4. Obehagliga känslor i urinröret och perineum (förbränning, till exempel).
 5. Frekventa resor till toaletten på ett litet sätt.
 6. Svår avföring.
 7. Förhöjd temperatur och tecken på berusning (sällan).

Symtom på kronisk bakteriell prostatit

Denna form av sjukdomen som helhet är asymptomatisk, men under exacerbationsperioden kan den ge mycket besvär för patienten.

Manifestationer kan delas upp i lokal och allmän. Lokala inkluderar:

 • smärtsamma känslor under en resa till toaletten och erektionerna;
 • blod i urinen (hematuri) och sperma (hemospermi);
 • värkande eller drabbade smärtor i underlivet;
 • problem med erektion och ejakulation
 • problem med urinering (svårighet, urinproduktion i delar, svag strålning).

Dessutom kan de D. tillsatt vanliga symptom på infektionssjukdomar, såsom huvudvärk, feber, svaghet värk i kroppen, minskade prestanda, aptitstörningar och t.

I vissa fall kan kronisk prostatit förekomma med liten eller ingen symtom.

Diagnos av sjukdomen

Om du har några misstänkta symtom, bör du kontakta en urolog för diagnos. Vi skrev redan, vilken läkare behandlar prostatit. Efter att ha insamlat medicinsk historia utför läkaren följande procedurer:

 1. Fingre rektal känsla.
 2. Rektal ultraljud.

Om den bakteriologiska karaktären hos sjukdomen misstänks, testas genitala infektioner och antibiotikaresistens. Det senare är nödvändigt för att utse en effektiv behandling.

Behandling av kronisk prostatit

Tyvärr är idag en fullständig botemedel mot prostatit en ganska svår uppgift för en läkare. I de flesta fall uppnår läkare långvarig remission av sjukdomen, varefter behandlingen måste upprepas igen. Mycket beror på patientens samvetsgrannhet: Ju mer noggrant han kommer att följa läkarens rekommendationer, desto längre blir eftergift, kanske även för resten av sitt liv.

Behandling av kronisk prostatit

Som redan noterat ovan är huvudproblemet med denna form av sjukdomen flytande stasis och utsöndring, som måste elimineras. För detta ändamål, en medicin, genom att använda droger som eliminerar stagnation förbättra blodcirkulationen, vilket leder till normal metabolism i bäckenorganen (t ex Diclofenac suppositorier, preparat prostanorm). Med samma syfte kan läkaren ordinera sjukgymnastikförfaranden.

Regelbunden massage i prostatakörteln är obligatorisk. Många män försöker undvika denna procedur och tänker på att detta är något förödmjukande, outhärdligt och smärtsamt. Men utan massage kommer det ingen speciell effekt från behandlingen. Dessutom vill jag notera att graden av känslighet under massagen är i stor utsträckning beroende av patientens psykiska humör och hans förmåga att slappna av.

För en långsiktig effekt rekommenderas patienten att ändra sin livsstil, flytta mer, delta i sport och ha ett regelbundet sexliv. Det är nödvändigt att ge upp dåliga vanor, äta ordentligt och regelbundet.

Behandling av bakteriell prostatit

Huvuduppgiften i behandlingen är eliminering av infektion. I detta syfte föreskrivs antibiotika eller antivirala läkemedel.

Om patienten klagar över en stark smärtsensation under sjukdomsförloppet, föreskrivs icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Även lokal behandling med örter (kamomill, kalendula) kan utföras.

I resten är behandlingen av infektiös prostatit inte annorlunda än behandlingen av stillastående.

När komplikationer utvecklas (abscess, till exempel) kan kirurgisk ingrepp utföras.

Profylax av kronisk prostatit

 1. Behandla akut prostatit i tid. I de flesta fall utvecklas kronisk prostatit på grund av bristens ofullständighet.
 2. Kvalitativt behandla smittsamma och virala sjukdomar.
 3. Regelbundna förebyggande undersökningar hos urologen hjälper till att avslöja sjukdomen i tid.
 4. Försök att leda en livlig livsstil, gå mer. Detta kommer att undvika förekomsten av kongestiv prostatit.
 5. Försök att äta rätt. Utestäng minst åtminstone av starka alkoholhaltiga drycker, öl, kryddor och mycket salt mat.

Om du noga följer dessa enkla regler för förebyggande och recept på en läkare kan du utan tvekan uppnå en långvarig återkommande kronisk prostatit.

Tecken och symptom på kronisk prostatit hos män. Huruvida det finns risk för behandling?

Prostatit - en inflammation i prostatakörteln - kan manifestera sig i akut och kronisk form.

Akut inflammation är svår att ignorera: dess tecken uttalas, vilket inte kan sägas om den kroniska manifestationen av sjukdomen. det malosimptomno, men hans arbete gör på "utmärkt", slår på organets vävnader och minskar dess funktion.

Om kronisk prostatit: typer och funktioner

Inflammation av prostata anses vara kronisk, om dess svaga symptom kvarstår i mer än 3 månader.

Enligt statistiken förekommer endast 5% av fallen i den akuta kursen, resterande 95% är kronisk prostatit. Det påverkar män av reproduktiv ålder, och även unga män i åldrarna 18-20 år är mottagliga för denna sjukdom.

infektion i prostata får på flera sätt:

 • med blodflöde från infektiösa foci i kroppen - carious teeth, lunginflammation, inflammerad maxillary bihålor, pustulära formationer;
 • med en ström av lymf från närmaste organ, t ex från tarm på hemorrojder, en dysbakteriöshet;
 • samlag
 • nedåtgående eller stigande sätt från det infekterade urinvägarna - blåsan eller urinröret.

Minskad immunitet och hormonella misslyckanden i synnerhet stimulera infektionens utveckling och spridning.

Icke-infektiös eller kongestiv prostatit framträder som ett resultat av ett brott mot utflödet av blod och lymf från bäckenet, liksom med stagnation av prostatajuice i rörets kanaler.

Bevisa sådana fenomen följande faktorer:

 • överträdelser i sexuellt liv - långvarig avhållsamhet, avbrutna handlingar, orealiserad lust;
 • rökning - nikotin spasmerar blodkärlen och förhindrar normal blodcirkulation;
 • stillasittande sätt att leva;
 • nära kläder
 • alkoholmissbruk. Alkoholhaltiga drycker irriterar väggarna i körtelarna, vilket orsakar inflammation.
 • förstoppning.

Kongestiv prostatit uppträder 8 gånger oftare än infektiös och utvecklas sällan som en komplikation av akut inflammation i prostata.

Abakteriell prostatit

Denna typ av sjukdom kallas också kronisk bäckensmärksyndrom (CPPS). Det vanligaste symtomet är smärtsyndrom, bäckenregionen, men frånvaron av patogena mikroorganismer mikrobiologisk undersökning av urin och prostatiska utsöndringar.

Smärta sensioner förvärvar olika svårighetsgrad och lokalisering. De sträcker sig till perineum eller blåsan, könsorganen. Processen för utlösning är också smärtsam. Problem med utsöndring av urin i den sexuella sfären är också närvarande, men de är sekundära.

Diagnosen fastställs om smärtan kvarstår i 3 månader eller mer.

Det finns 2 typer CPPS:

 1. Inflammatorisk CPPS- i urinen och utsöndringen av prostata avslöjar ett ökat antal vita blodkroppar, som talar om inflammation. Mikroorganismer detekteras inte. Det finns flera orsaker till denna typ av inflammation. Å andra sidan är detta möjligt med återflöde (gjutning) av ren urin från urinröret i körteln. Bidra till dessa anatomiska defekter eller brott mot muskelkontraktioner i blåsan, prostataorganet, perineum. Urin, eller snarare urat i det, och orsakar inflammatoriska fenomen i prostata. Å andra sidan antas det att felet i denna process fortfarande är bakterierna, vilka inte bestäms av den klassiska metoden. För deras detektion bör molekylär diagnostik användas. Den tredje orsaken är autoimmuna processer i kroppen.
 1. Icke-inflammatorisk CPPS - I analyserna finns det ingen leukocytos och mikroorganismer. För att fastställa diagnosen använd instrumental diagnostik. Det låter dig fastställa problemen med innervation eller muskelförändringar i prostata och andra organ:
  • Cervikal del av blåsan - stenos eller proliferation;
  • bäckenregionen - myalgi, muskelspänning, nedsatt passage av nervimpulser;
  • urinrör - förträngning, ökat tryck;
  • prostata - gjutning av urin, ökat tryck.

Mycket ofta hos patienter med CPPS observeras nervsjukdomar: ångest, irritabilitet, depression.

Bakteriell prostatit

Kronisk inflammation i prostata av bakteriell etiologi börjar visa sig med mindre obehag vid urinering. Detta inkluderar liten smärta, klåda eller brinnande, vilket minskar flödet av strålen. Färgen på urinen förändras, det får en obehaglig lukt. Obehagliga känslor kan också störa vid tömning av tarmarna. Visas svag, tråkig smärta i perineum.

inträffa problem i sexuellt liv. I början av sjukdomen de är situationsanpassat: försvagningen av erektion eller allt snabbare det händer på natten, snabb utlösning, orgasmstörningar förnimmelser.

Ett karakteristiskt symptom för detta stadium - Utseendet från urinröret under avföring.

Urinering blir allvarligt smärtsam, Intresset att gå på toaletten blir allt vanligare. Vid något tillfälle, dessa symtom avtar på grund av kompensatorisk spridning av urinblåsan muskler, och sedan återupptas igen, mer kraftfullt.

Smärta i perineum intensifieras också. Hon ger i nedre delen av ryggen, pubis, ben, skrotum. Karaktären av smärtsamma känslor förändras också: de blir starkare och skarpare, störs på natten.

Det finns en växande sexuell dysfunktion, som blir permanent. Ejakulation åtföljd av smärta, minskad erektion och sexuell lust.

Också åtföljd av patienter är ökad svettning, inklusive i perineum. Kroppstemperaturen ökar något - 37-37.5 °.

Mot bakgrund av sexuella störningar hos män Utvecklingen av brott i mentala sfären. De blir irriterande, nervösa, kan bli deprimerade.

Andra typer av kronisk prostatit

Det finns ett koncept beräknad prostatit. Denna sjukdom är extremt sällsynt och påverkar män av mer mogen ålder. Det kännetecknas av bildandet av stenar som består av prostatajuice, inflammatorisk effusion, liksom fosfater och kalcium.

Symtom på denna typ av sjukdom är smärtor som har en typisk lokalisering för prostatit. De intensifieras under rörelse, efter samlag. Blod uppträder i ejakulatet. Det finns andra tecken på inflammation i körteln.

Stenar är resultatet av långvarig prostatit eller adenom.

Stagnerande prostatit är bakteriell och icke-bakteriell. Dess särdrag är mild symptomatologi:

 • ett subfebrilt tillstånd
 • obehagliga känslor i ljummen;
 • problem med urinering
 • irritabilitet;
 • sexuella störningar.

Det finns också typer av kronisk prostatit:

 • autoimmun - utvecklas med immunförsvar, till exempel reumatoid artrit, systemisk lupus erythematosus;
 • hormon-dystrofisk - uppträder på grund av hormonella misslyckanden, med hormonella sjukdomar (diabetes mellitus), som ett resultat av organismernas fysiologiska åldrande
 • vegetovaskulyarny - bildas mot bakgrund av vegetativ-vaskulär dystoni. Orsakar blodcirkulation problem.

Hur sjukdomen diagnostiseras

Kronisk prostatit diagnostiseras med samma metoder som akuta.

Det första läkaren förhör och undersöker patienten. Undersökningen utförs genom metoden för digital rektal undersökning av prostata. Det kan förstoras, smärtsamt, asymmetriskt och förseglat. I sällsynta fall (icke-inflammatorisk CPPS) har den inte ändrats.

Vidare doktorn kommer att tilldela test. Från laboratoriemetoder tillämpas den allmänna analysen av blod och urin, analysen av en hemlig prostata. De kommer att visa ett förhöjt antal vita blodkroppar. När en bakteriologisk studie av urin och juice av prostata avslöjar ett medel. Ibland kan dessa indikatorer vara normala, men processen är fortfarande närvarande.

För att bekräfta sjukdomen, undersöks blodet för PSA. Hjälp och instrumentmetoder: ultraljud, TRUS, urofluometriya.

Farmakologisk behandling

Först och främst för behandling av kronisk prostatit föreskriva antibiotika. Kursen är lång - 1-1,5 månader. Före tillsättningen av antibakteriella medel bestämmer typ av patogen och deras känslighet för drogerna.

nödvändigtvis Använd immunokorrektiva läkemedel, eftersom nedsatt immunitet är en vanlig orsak till inflammation. Immunologens hjälp är möjlig.

Terapi av kronisk inflammation i prostata gör inte utan antiinflammatoriska läkemedel. För att börja med, förskriva icke-steroidläkemedel: Diklofenak, Ibuprofen, Meloxicam. De används i form av tabletter eller injektioner. Om de inte kan uppnå önskat resultat används hormoner: Prednisolon, Dexametason.

Alfablockerare hjälper till att lindra muskelspänning från blåsan, perineum. De verkar symptomatiskt, minskar smärta och gör urinering.

Om det finns outhärdlig smärta, aktuella smärtstillande medel.

Separat är det nödvändigt att säga på användningen av en dosform, såsom ljus. De är bra för att behandla den kroniska prostata processen. Oftast uttrycks dess symtom dåligt, och suppositoriernas mjuka funktion är tillräcklig för att stoppa dem.

De injiceras i ändtarmen. Dess närhet till prostata körteln ger snabba och effektiva resultat. Dessutom är den skadliga effekten av tabletter i mag-tarmkanalen och svårigheterna med injektioner uteslutna. Stearinljus har en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt på kroppen.

Sjukgymnastik och andra metoder

Förutom läkemedel används andra metoder för behandling av kronisk prostatit:

 • rektal prostata massage - utförs genom ändtarmen. Förfarandet eliminerar stagnation av prostatajuice, och förbättrar också effekten av läkemedel. Kontraindicerat med förvärring av sjukdomen och närvaron av stenar i prostata;
 • Sjukgymnastik förbättrar blodcirkulationen i det drabbade organet och förbättrar näring. Av de använda metoderna UHF, elektrofores, darsonvalisering och andra. De visas bara i efterlämningsstadiet;
 • prostatit involverar i processen inte bara organen utan också en mans psyke. Kanske behöver han det hjälp av en psykolog eller psykoterapeut;
 • akupunktur är ett vanligt sätt att behandla kronisk prostatit. Förfarandet handlar indirekt på kroppen genom akupunkturpunkter.
 • övningar, som squats, walking, hoppning ökar blodcirkulationen i det lilla bäckenet och eliminerar stagnation;
 • aktivt tillämpad balneoterapi - Behandling med mineralvatten.

Läkemedelsbehandlingar är en integrerad del av terapi för kronisk form av prostatit. Men de kan orsaka ett antal komplikationer. Och eftersom behandlingen av denna typ av sjukdom är lång har människor funnit sätt att delvis ersätta sådana droger. Hjälp kom traditionell medicin.

Ledaren bland folkläkemedel för behandling av prostatit är pumpa frön. De innehåller mycket zink, vilket är nödvändigt för människors hälsa. Fröer kan konsumeras separat: 30g kommer att fylla på dagskursen för det nödvändiga spårelementet. Du kan också slipa dem i köttkvarn och blanda med honung, gör bollar från den resulterande blandningen. Håll dem i kylskåpet och ät 1 innan du äter.

Mycket användbart vid inflammation i prostata-drinken nypressad betesaft, morötter, gurkor och sparris. Volymen för en dag bör vara minst 0,5 liter.

blåbär perfekt för att återställa prostata. Den innehåller mycket näringsämnen, mikroelement och vitaminer.

I sällsynta fall vid behandling av prostatit måste tillgripa operationen. Indikationer därtill är ingen förbättring av medicinsk behandling, akut såväl som processer: abscess och andra suppurativ inflammation i prostatan, urinretention, proliferation av prostatavävnader samt benigna och maligna tumörer.

Kirurgisk behandling utförs med flera metoder: det kan vara partiell resektion av orgelet, dissektion av abscesser, excision av förhuden eller avlägsnande av hela körteln.

Hur man förhindrar utvecklingen av kronisk prostatit

Förebyggande av denna sjukdom är primär och sekundär.

Primär prevention är att förhindra uppkomsten av en sjukdom och reduceras till sådana aktiviteter:

 • upprätthållande av immunitet
 • Sexualitetens regelbundenhet
 • fysiska övningar och massor av måttlig svårighetsgrad. Detta är särskilt viktigt för dem som leder en stillasittande livsstil;
 • undvik superkylning;
 • cupping infectious foci i kroppen;
 • snabb behandling av urogenitala infektioner;
 • måste genomgå planerade fysiska undersökningar
 • missbrukar inte alkohol och rökning.

Sekundär förebyggande innehåller åtgärder för att förhindra återkommande sjukdom. Under det första året efter överföringen av prostatit måste en man besöka urologen en gång om 3 månader. Då - 1 gång på 6 månader. Om exacerbationen av sjukdomen inte uppstår tas patienten bort från dispensarobservationen.

För att förebygga prostatit är vacker sanatoriumbehandling kommer att passa. Moderna sanatorier erbjuder komplexa förfaranden från fysio- och balneoterapi, andra naturresurser.

viktigt följ och mat. Inkludera i menyn fler grönsaker och frukter, en mängd olika spannmål. Sura mjölkprodukter är också värda att berika din kost. Konsumtion av fisk och skaldjur kommer att fylla bristen på zink.

Kronisk prostatit är en långsam, långsam process. Cowarized han komplikationer:

 • cystit, pyelonefrit - urolithiasis;
 • vesikulit - inflammatorisk process i seminal vesiklar;
 • epididymoorchitis - inflammationsprocessen i testiklarna;
 • glandulär hypotrofi;
 • infertilitet och impotens.

Behandling av sjukdomen - en ganska lång process. Men det är värt att gå denna väg till slutet för att spara din hälsa och spara chansen för en hälsosam avkomma.