Huvud
Förebyggande

Kronisk prostatit: tecken, symtom och behandling, tabletter och tekniker

Prostatakörteln är det mest utsatta organet i den manliga kroppen. Sjukdomar i prostata finns i var tredje man i 20 års ålder. I detta fall är hyperplasi av prostata och adenom, vilket leder till problem med erektion, oftast en följd av kronisk prostatit. Det är därför som det är nödvändigt att känna till de karakteristiska tecknen på kronisk prostatit och hur man behandlar den.

Kronisk prostatit - vad är det?

Kronisk prostatit är en långvarig inflammatorisk process i prostatakörteln. Termen förenar flera former av sjukdomen, som framgår av liknande kliniska symptom.

Kategorier av kronisk prostatit:

 1. Infektiös - provocerad av bakterier, svamp eller virus;
 2. Icke-infektiös (stillastående) - annars kallad kronisk bäckensmärksyndrom, uppträder med eller utan inflammation;
 3. Asymptomatisk - med fullständig frånvaro av kliniska manifestationer detekteras inflammation först efter en noggrann undersökning av prostata.

I 95% av fallen diagnostiseras icke-infektiös kronisk prostatit. Samtidigt kommer stagnation i prostata - dess utsöndring eller blodcirkulation i venerna - i framkant av inflammation.

Risken för kronisk prostatit ökar hos människor:

 • som leder till ett oregelbundet sexuellt liv, regelbundet övar avbrott i samlag för att undvika en partners graviditet
 • anställda av kontor och förare (stillasittande arbete provocerar blodstasis i bäckenet);
 • föredrar att ha på sig snäva underkläder;
 • missbruka alkohol och röka.

Kronisk prostatit: tecken på exacerbation

Kronisk prostatit utvecklas gradvis och i många år kan inte orsaka oro. Periodiskt kan en man fira:

 1. Obehagliga känslor i grenområdet
 2. Smärta av minimal intensitet med karakteristisk bestrålning i sfären, ändtarmen, könsorganen;
 3. En viss ökning av urinering med utseende av smärta och mindre patologisk urladdning från urinröret, en svag ström av urin;
 4. Ömhet i glanspenisen efter utlösning (försvinner inom 30 minuter);
 5. Brinner i urinröret, utseendet av ömhet i samlag.

Stress, hypotermi, tidigare infektion, vilket leder till försvagad immunitet, och att äta kryddig mat / alkohol kan framkalla en försämring av kronisk prostatit. Samtidigt ökar intensiteten av smärtsamma manifestationer och liknar akut inflammation.

Med utvecklingen av sjukdomen och engagemang i den patologiska processen nerverna mer förbättrade erektil dysfunktion som har en betydande inverkan på det psykologiska tillståndet hos patienten.

Emellertid, är kronisk prostatit fylld inte bara en kränkning av potens - svag erektion, minskade förnimmelser under orgasm, eller total avsaknad av för tidig utlösning.

Ofta leder sjukdomen till utvecklingen av cystit, pyelonefrit och inflammation i testiklarna, vilket försvår kursen av den underliggande patologin. Dessutom ökas risken för bildning av stenar i prostata, adenom eller utseendet på en malign tumör. Under den långa tiden av kronisk prostatit utvecklas infertilitet.

Symtom på kronisk prostatit genom former och stadier

Symtom på kronisk prostatit beror på sjukdomsformen och sjukdomsfasen (exacerbation eller remission).

Bakteriell kronisk prostatit

Symtom på kronisk prostatit orsakad av patogen mikroflora, förekommer periodiskt med varierande intensitet. Under en exacerbation är symtomen på inflammation mest uttalade. Smittsam kronisk läckande prostatit uppenbaras:

 • Vanliga tecken på inflammation i kroppen - feber, svaghet, frossa, muskelsmärtor (förekommer när förvärras);
 • lokal inflammation syndrom - smärta i buken, förvärras av samlag, avföring och urinering, långvarig brist på närhet;
 • Störningar från det genitourinära systemet - intermittent urinering, nedsatt erektil funktion
 • Abnormaliteter i laboratorieförsök - detekterings i prostata sekre och urin analys bakterier / svampar, tecken på inflammation i blodanalys (leukocytos, ökad erytrocyt-sedimentationshastighet) och urin (leukocyturi protein).

Utanför förvärringen av inflammation raderas tecknen på kronisk prostatit. Klagomål hos patienten tyder mer på en störd urinering, en minskning av sexuell lust och andra erektila störningar, vilket orsakar uttalad nervositet.

Icke-infektiös kronisk prostatit: kronisk bäckensmärksyndrom

Själva namnet indikerar ett symptom som dominerar en given typ av kronisk prostatit - smärta sensioner. På grund av den låga intensiteten av smärta, är kronisk icke-infektiös kronisk prostatit ofta utan uppmärksamhet.

Med tiden ökade smärtan en aning, och i de kliniska symptom av sexuell dysfunktion orsakad av utvecklingen av stagnation och minskad muskeltonus i bäckenbotten och urinrörets ringmuskel.

Ofta är sjukdomen helt asymptomatisk. Diagnosen av kronisk prostatit görs när det finns tecken på inflammation av prostata och dess hyperplasi vid diagnostiska tester. I urinanalysen kan leukocyturi registreras periodiskt.

Metoder för behandling av kronisk prostatit

I varje fall kräver behandlingen av kronisk prostatit ett individuellt urval av en terapeutisk behandling. Detta tar hänsyn till orsaken till sjukdomen (infektion, stagnation av utsöndring eller venöst blod), längden på kursen och närvaron av en försvårande patologi.

Läkemedelsbehandling:

 • Antibakteriella medel - antibiotika (ciprofloxacin, amoxicillin, azitromycin, levofloxacin, klaritromycin), som visas endast för patienter med svår inflammation som identifierar bakteriellt medel i urin eller prostata sekret. Antibiotisk terapi varar 2-8 veckor. I slutet av kursen är symptomen på sjukdomen ofta kvar i sin helhet, även om den smittsamma faktorn helt elimineras.
 • Alfa-blockerare (Terazonin, Tramsulozin, Alfuzosin) - är tilldelade med ökad intrauretralt tryck blåsmuskeln hypertoni. Deras användning har ingen effekt i strid med innervation av muskler och bäckenbottenmiodystrofi.
 • Symtomatisk behandling av kronisk prostatit - för smärta läkemedel som används NSAID (diklofenak, ketorolak) är ofta i tabletterna, rekommenderas intag av selektiva antidepressiva (imipramin, fluoxetin) för att eliminera ångest.
  Hormonbehandling - behandling med antiandrogener och androgener utförs i enlighet med hormonnivåavvikelserna.
 • Immunostimulanter - föreskrivs endast med bevisad laboratorieimmunbrist.
 • De medel som reglerar nivån av urinsyra, är endast lämpliga vid detektering av stenar i prostata. Läkaren utser oftast Allopurinol. Emellertid är läkemedlet effektivt endast mot urater.
 • Vitaminterapi - alternativet för behandling av kronisk prostatit blir tillgängliga vitamin-mineralkomplex. Byte av dem med annonserade kosttillskott ger inte ett botande resultat, förutom för mycket slöseri med pengar.

Kirurgisk behandling av prostatit

Beroende på sjukdomsförloppet, provocera kronisk prostatit gäller TURP (ofta ersätta öppen kirurgi), endoskopisk dränering bildas prostata cysta, kirurgisk korrigering av sädesblåsorna i strid med utflödet hemlighet.

Med vanlig skleros utförs prostatektomi. Med hyperplasi av prostata är ablationsmetoderna effektiva - mikrovågsterapi och laserablation.

Andra metoder för behandling av kronisk prostatit

Vissa läkare förskrivar aktivt patienter med kronisk prostatit olika metoder för fysisk påverkan på prostata. De flesta har dock ett antal kontraindikationer och är endast föreskrivna i vissa fall:

 • prostata massage (se endast en liten del av bröstet) hyperplastiska förändringar i kroppen kan orsaka akut urinretention och främjar inflammation (upp till utvecklingen av sepsis). Massage kan inte utföras med stenar och cyster i prostata, uttryckt av venös stasis. Frisättningen av prostata från en stillastående utsöndring sker bäst med naturlig utlösning.
 • Gymnastik för urinblåsan - specifika övningar för att förlänga intervallen mellan urinering till 4-5 timmar effektiva i strid med muskeltonus i urinblåsan och sphincter. Emellertid reduceras deras effektivitet markant i myofascialt syndrom, som orsakas av neurodystrophic förändringar.
 • Inställning - En djup infusion av droger i urinröret är mycket smärtsamt och full av komplikationer.
 • Elektrostimulering, transrektal ultraljud och fonophores, magnetoterapi och andra metoder för muskelstimulering är lämpliga att använda endast med minskad ton i bäckensgolvsmusklerna. Fysioprocedurer ger endast tillfällig lindring, och en bestående effekt uppnås när orsaken till sjukdomen elimineras.
 • Traditionella metoder - hem recept (pumpafrön med honung, alkoholhaltiga infusion av barken av asp, etc.) används endast efter godkännande av den behandlande andrologi och ersätter inte medicinsk behandling.

Prognos: är det möjligt att bota kronisk prostatit?

Prognosen för kronisk prostatit beror direkt på patientens behandling för kvalificerad hjälp. Som ni kan se, är symtomen och behandling av kronisk prostatit hos män närbesläktade - i avsaknad av hyperplastiska förändringar i körteln och neyrodistrofii tillhandahålls omfattande behandling, är det möjligt att uppnå en stabil förbättring.

Det är också viktigt att radikalt ompröva ditt liv: att utesluta de faktorer som orsakar stagnation, att bli av med dåliga vanor och att äta helt.

Hur man behandlar kronisk prostatit hos män?

Hur man behandlar kronisk prostatit hos män kan bara berätta för en erfaren läkare, och patientens oberoende åtgärder kan leda till allvarliga komplikationer. Många undrar helt enkelt hur lätt sjukdomen är att behandla, någon letar efter sätt att undvika sjukdomen. Inflammation av prostatakörteln är en mycket farlig och allvarlig sjukdom, utan behandling kan det leda till att en man steril eller impotent leder i sällsynta fall till döden. Hennes terapi är hemma, men under överinseende av en läkare.

För fullständig återhämtning kommer det att ta minst 1-2 månader i de enklaste fallen. I samband med komplikationer, samtidiga sjukdomar, flera orsaker till sjukdomsutvecklingen, ökar perioden till sex månader, och vissa medlemmar av det starkare könet måste behandlas i flera år. Mer detaljer om behandling av prostatit i vår artikel.

Egenskaper hos prostatit

Prostatit är en inflammation i prostatakörteln som kan utvecklas hos en man efter 30 år (före denna ålder är sjukdomen mycket sällsynt). Vid en ålder av 40 år är sannolikheten för att utveckla inflammatorisk patologi 40%. Vid 50 års ålder är varje sekund sjuk och med ålder ökar riskerna bara. Hur man behandlar kronisk prostatit kan bara berätta för patienter att specialister, artiklar eller video på Internet ska inte vara en guide till behandlingens början. Det är trots allt nödvändigt att bestämma orsaken till sjukdomen, utvecklingsstadiet, patientens tillstånd och bestämma bara vilka metoder som ska användas.

För behandling av prostatit används en hel rad terapeutiska åtgärder, bland vilka de första alltid tillämpar medicinerings- och fysioterapiprocedurer.

Symtom på prostatit är smärta, erektil dysfunktion och urinprocessen. Du kan lägga till några andra tecken, men dessa är de vanligaste och det är för dem att omedelbart sätta rätt diagnos. Vilka manifestationer ingår här:

 • Obehagliga känslor under urinering - smärta, smärta, brännande
 • Ständig uppmaning att gå på toaletten på grund av en känsla av ofullständig tömning av blåsan, speciellt ofta på natten
 • Problem med utlösning - prematuritet, fördröjd, ömhet
 • Utseendet av spontana nattliga erektioner, dess försvagning eller frånvaro under samlag
 • Förändringen i urinfärgen, närvaron av föroreningar av blod, pus
 • Smärta i sakrum, skrot, perineum, könsorgan, anus

På grund av ökningen i prostatakörteln från inflammation i storlek kan patienten känna obehag under avföring. Smärta med prostatit kan intensifiera efter tunga belastningar, aktivt samlag, stress. För ovanstående symtom kan du lägga till feber, svaghet, trötthet, ont i lederna och benen. Vad kan orsaka alla dessa fenomen? Oftast är källan till inflammation:

 1. Sedentary livsstil
 2. Långsiktigt avhållande från samlag
 3. Klädd underkläder, kläder, kompressiva könsorgan
 4. Missbruk av alkohol, rökning
 5. Fel hormonell bakgrund
 6. Försvagning av immunsystemet

Beroende på den specifika orsaken till patologin ordineras lämplig terapi. Hur behandlas kronisk prostatit hos män som indikeras till patienten av sin läkare tillsammans med ytterligare rekommendationer som att spendera mer tid utomhus eller ta vitaminer. Inverkan på inflammatoriska fenomen kan vara nervösa upplevelser och stress, stark fysisk aktivitet, alltför aktivt sexliv, skadlig mat, övervikt.

Den näst högsta frekvensen av samtalet efter stagnation prostatit olika vätskor bäcken är patogener -. E. coli, Klebsiella, Proteus, etc. De faller i körteln eller ström blod / lymfa eller oskyddad sexuell kontakt.

Diagnos av sjukdomen

För att bestämma hur man behandlar kronisk prostatit hemma behöver du veta exakt patientens tillstånd och orsaken som orsakade sjukdomen. För detta används olika instrument- och laboratorieundersökningar samt medicinsk undersökning (speciellt digital rektalundersökning). Läkaren tar urin, blod, prostatsekretioner för att bekräfta närvaron av inflammatoriska fenomen, och också för att ta reda på om den patogena mikrofloran är närvarande i körtelvävnaderna. Användbar kommer att finnas data om den hormonella bakgrunden hos män, tk. för att återställa den potens som det kan vara nödvändigt att stabilisera det.

Spermogramma används för de män som planerar att bli barn, eftersom bedömer spermas förmåga att befruktas. Om en cancer misstänks kan patienten genomgå en biopsi, rekommendera att analysera PSA. Ultraljud används för att bedöma tillståndet av urinblåsan och urinvägarna som passerar genom prostata. Det kan också visa närvaron av en abscess, konkrement i körtelvävnader. I närvaro av en stark urinladdningsproblem utförs uroflowmetri, vilket bestämmer hur mycket urinflödet är.

Metoder för behandling av prostatit

Om du vill få allmän information om terapi kan du läsa information om hur man behandlar kronisk prostatit hos män på forum eller specialiserade platser. Patienten själv måste först gå till sjukhuset. Läkaren kan omedelbart ordinera vissa läkemedel som kommer att underlätta sin situation, men han kommer att skriva ut medicinerna som kommer att eliminera sjukdomen självt efter att ha bestämt källan. Vilka metoder används för att bli av med inflammation:

 • Medicinsterapi
 • Fysioterapeutisk behandling
 • Dietmat
 • Terapeutisk fysisk träning
 • Kirurgisk ingrepp
 • Hjälptekniker (folkmedicin, akupunktur, mudterapi, etc.)

I början av prostatit kan övningsbehandling och lämplig näring undvikas, och tabletter kan ersättas med folkmedicin, vilket hjälper till att skydda hälsan från de negativa effekterna av syntetiska ämnen. När patientens situation är allvarlig, tillgriper de mediciner på en gång, liksom förfaranden som kan förbättra deras effektivitet.

Med medicinering

Ett ganska stort antal farmakologiska grupper av läkemedel används för att behandla inflammation. Det kan vara både NSAIDs och PDE-5-hämmare och alfa-blockerare. De väljer dem beroende på närvaron av ett eller annat symptom på sjukdomen. Oftast utsedda:

 1. Antiinflammatoriska icke-steroida läkemedel
 2. Alfablockerare
 3. antibiotika
 4. Muskelavslappnande medel och antispasmodik
 5. immunomodulatorer
 6. Vitamin- och mineralkomplex, växtbaserade läkemedel etc.

NSAID-läkemedel ordineras av en läkare för att eliminera huvudorsaken till alla symtom - en hotbed av inflammation. Så snart det blir mindre, kommer smärtan, puffiness och obehag med urinering att minska. Du kan ta mediciner i form av tabletter, men en liknande effekt kan hittas i rektala suppositorier. Och från det andra kan du få mycket färre biverkningar, så de erbjuds patienter med njure eller leverproblem, GIT. En känd representant för denna grupp kan kallas Ibuprofen (han har en inhemsk analog - Diklofenak).

Adrenolytika är nödvändiga för de patienter som har svårt att gå på toaletten. De slappna av muskelmuskulaturen, som ligger i blåsans och prostats hals och därigenom förbättrar urinflödet. Samma åtgärd - att slappna av i musklerna - har antispasmodik och muskelavslappnande medel, så de används om alfa-blockerarna inte fungerade.

Samma läkemedel är lämpade för att ta bort smärtssyndrom. Med dessa mål utnämndes ofta Ibuprofen, Midokalm, Finalgon. Recensioner om hur man behandlar kronisk prostatit Finalgun möts på Internet ganska ofta, så köpare kan se att drogen verkligen fungerar. Endast i motsats till tidigare droger finns den i form av en salva, därför kan den endast användas externt och lokalt. Antibakteriella medel används endast för patologins bakteriella natur, annars kommer de bara att skada. Populära farmakologiska grupper är:

 • Fluoroquinoloner (Levofloxacin, Ciprofloxacin). De mest kraftfulla antibiotika, men på grund av detta farligt för hälsan. De kan snabbt tränga in på platsen för förökning av patogener, förstöra dem genom kränkningen av DNA-syntesen
 • Tetracykliner (Doxycyklin). Effektiv mot ett stort antal patogena bakterier och mikrober som har bakteriostatisk verkan (inte förstöra patogena celler, men inte bara tillåta dem att föröka sig och stoppa tillväxten)
 • Makrolider (Erytromycin, Jozamycin). De har en bakteriostatisk effekt, men i stora koncentrationer kan baktericidala (förstöring av parasiter). Arbetsmekanismen bygger på överträdelsen av proteinsyntesen

Hur lång tid att behandla kronisk prostatit vid användning av antibakteriella läkemedel? Vanligtvis tar det cirka 2 veckor om läkemedlet fungerar omedelbart. Ibland är det nödvändigt att upprepa en kurs med starkare antibiotika, tk. Patogener utvecklade motstånd mot de föregående. De återstående drogerna kan hänföras till stödjande och generell återhämtningsbehandling, det förhindrar komplikationer, stärker immunsystemet, hjälper hela organismens arbete som helhet.

Traditionell medicin

Från folk rättsmedel är inte lämpliga för alla medicinalväxter för behandling av prostatit, men många av dem fortfarande kan få en viss fördel - höja skyddande funktioner i kroppen, tryckstabilisering, förbättring av perifer blodcirkulation, etc. Dekoktioner och tinkturer Jag rekommenderar matlagning från nässlor, Johannesört, kardborre, calendula, kamille. Alkoholtinkturer får endast tas i kroniskt stadium.

För att hitta några medel är det möjligt redan i en färdig sort i drogister. Köpt där kan te eller avgifter endast bryggas ordentligt och tas över flera månader.

Rätt näring och motion

En balanserad kost kan hjälpa en patient att bli av med sina symptom snabbare och också att ordna arbetet i många organ och system. Om en man tidigare varit överviktig kan du lyckas bli av med ett par kilo, och med regelbundna fysiska övningar kommer siffran att öka ännu mer. Att vägra representanten för den starka hälften av mänsklighetskostnaderna från:

 1. Snabbmat och bekvämlighetsmat
 2. Konserverad mat, marinader, röka produkter
 3. För skarpa, salta, feta livsmedel
 4. Alkohol och starkt kaffe (tillåtet i små mängder i kroniskt skede)
 5. Produkter som orsakar gasproduktion, främjar förstoppning

Var uppmärksam på färska grönsaker och frukter, gröna, nötter och frön, i menyn måste du öka antalet spannmål, vegetabiliska oljor. Matintag bör vara liten i volymen, men ofta (cirka 5-6 gånger om dagen). Positivt kommer männen att uppleva en ökning av mängden mat rik på zink i kosten, eftersom Det är nödvändigt för syntesen av testosteron - könshormonet som är ansvarigt för styrkan.

Matlagning är helst ett par, kock, gryta eller baka, och friteringen är bättre att vägra. Om du behöver något att steka, använd olivolja eller solrosolja, men inte animaliska fetter.

För att förhindra utseende av stillastående fenomen rekommenderas det att träna i fysisk träning. De normaliserar metaboliska processer, förbättrar blodcirkulationen, stärker immuniteten. För att förhindra stagnation av seminal vätska bör också ges tid och intimitet. bara det hjälper till att helt tömma prostata (självtillfredsställelse tillåter inte att göra detta). Hemma kan du både behandla kronisk prostatit och genomföra dess förebyggande. För att göra detta är samma principer som ovan angivna lämpliga - rätt näring, regelbunden fysisk aktivitet, sexuella relationer.

Vad är kronisk prostatit och huruvida det kan botas

Sjukdomen är inte lätt eftersom kronisk prostatit börjar oftare - gradvis. En person vet inte att han är sjuk, skriver av de första tecknen som hjälper läkare att diagnostisera sjukdom, trötthet, sömnbrist, andra ögonblick i livet.

Det händer på grund av sjukdomens insidiousness i dess nästan asymptomatiska. Majoriteten av de sjuka, cirka 70%, känner periodiskt indirekta symptom. Vad händer med kronisk prostatit, vad är dess konsekvenser?

Diagnos av kronisk prostatit

Vad är prostatit, och varför är det kroniskt? Detta är en långvarig, mer än tre månader, dold eller tydligt flödande inflammatorisk process som påverkar prostata körtelns struktur. Allt, med vilket kroppen inte kunde klara sig snabbt och pålitligt, går in i krönikan. Det kan säga att det kan gå lethargiskt (men inte försvinner), det finns inga märkbara manifestationer. Periodiskt, med olika tidsavbrott hos patienter, ger en exacerbation.

En man kan inte misstänka en sjukdom, men processen fortskrider, förändringar ökar, i vissa fall blir oåterkalleliga. Själva namnet "kroniskt" indikerar försumligheten, sjukdomen långa. Cronen diagnostiseras. prostatit eller i det akuta skedet, när det är våldsamt läckande, eller av misstag, på förebyggande undersökningar.

Denna kronik var tidigare ansedd som en sjukdom av äldre ålder. Paradoxalt men parallellt med utvecklingen av medicinsk och läkemedelsindustrin har de flesta sjukdomarna blivit "yngre". Kronisk prostatit idag - inte ovanligt hos män i alla åldrar. Ungdomar riskerar att bli sjukare oftare än äldre. Speciellt med promiskuitet av sexuella kontakter - det optimala sättet att sprida urogenitala infektioner.

Maskering av symtomen för andra sjukdomar eller bara ett tecken på trötthet - gjorde kronisk prostatit den vanligaste sjukdomen hos män.

En av fem, som kom till doktorn, har en manlig patient, enligt statistik från läkare, denna sjukdom. De flesta lär sig om sjukdomen av misstag, genomgår rutinundersökning (läkarundersökning) eller genom att kontakta om obehag i bäckenområdet i vårdinstitutet. Ofta även - inte till urologen. Omdirigera till rätt adress till en man: en terapeut, en kirurg, en gastroenterolog.

Även läkaren förstår omedelbart att det är nödvändigt att behandla kronisk prostatit, det är inte alltid möjligt omedelbart. En specialist på vilken profil som helst vet vad det är - kronisk prostatit. Men symptomatologin skär med andra sjukdomar, ibland behövs förfinningar baserat på resultaten av ett antal undersökningar. Terapeuten kommer att förskriva endast generell, men redan på dem kommer att antas diagnosen och kommer att leda patienten till urologen.

symptom

De första manifestationerna är inte sjuka, och dess omgivningar med en verklig orsak brukar inte binda. Obehag i könsorganet sparkar på nervsystemet. Överdriven irritation, "explosiva" reaktioner på små föremål, följt av apati, sömnlöshet, svaghet, snabb trötthet, uppstår exakt på grundval av kronik i reproduktionssystemet. Aptit kan gå vilse

Bruising är obehagligt för andra, det anses vara ett infall, en "dålig karaktär". Det är svårt att ringa en sådan karaktär, mannen är utmattad av det faktum att allt inte är rätt för honom. Faktum är att dessa är symtom på kronisk prostatit, korrigering av tillståndet och adekvat behandling krävs.

Fortfarande karakteristiska för kroniska prostatit symptom:

 1. Ökande urinering.
 2. Smärtsamt, ger till ljummen, perineum, ändtarmen. Bestrålad permanent smärta och i pungen, huvudet på penis, gör hjärtkärnan ont.
 3. Urinering är smärtsam, speciellt början och slutet.
 4. Prostata påverkas, det är endokrina körteln. Fel i det endokrina organs arbete orsakar svettning, skakningar.
 5. Perineum verkar kallt - blodcirkulationen störs.
 6. Även färgen på huden ändras, lokalt, i projiceringen av zonen.
 7. Eventuell fördelning av en liten mängd prostatsekretion från penis. Detta orsakas av en svag ton i körteln: när en person stammar, kvarhåller inte järnet något av innehållet.
 8. Psykologiskt drabbas männen av ett brott mot den sexuella sfären. Kronisk prostatit fortskrider långsamt, inte akut, men påverkar sexuell funktion - starkt. Patologin i prostata stör störningen. Ejaculation lider också. Erection försvagas, ejakulation blir snabb, för tidig. Produktionen av testosteron - hormonet av maskulinitet - reduceras. Allt tillsammans leder till förlust av sexuell lust. En känsla av underlägsenhet bildas. En man av alla åldrar är viktig att känna sig som en man - i alla sinnen.

Bestäm arten av symtomen kan bara en läkare som är väl bekant med funktionerna i samband med kronisk prostatit.

Att ha missat symptomen på kronisk prostatit i ett stadium där patologi fortfarande är lätt att identifiera och behandla är också lättare, en man blir en urolog patient med en fördröjning.

Psyken är utformad så att människor inte kan tro på närvaron av sjukdomen under lång tid. Ännu att veta statistiken: var tionde är sjuk, mannen övertygar sig själv om att han inte är den tionde, det finns faktiskt nio mer. Hjärnan försöker skydda sig från stress. Men det här är strutsens läge (huvudet i sanden). Det blir inte lättare.

Varför uppstår symtom?

När symtomatologin uttrycks har den anatomiska och andra orsaker. Med kronisk inflammation orsakas inte bara smärta av själva processen.

En utvidgning av körteln leder till en klämning, minskning av urinröret i urinröret. Järnet omger den här kanalen, sveper den. Förstoring av prostata från inflammation gör att den stramar ännu tättare och klämmer ihop kanalen som leder urinen. Följaktligen symptomen:

 1. Genom den smala kanalen kan inte urinen passera fritt. Det visar sig vara en blekande jet och inte helt.
 2. Det är fortfarande en känsla att det inte finns någon fullständig tömning av blåsan. Som motsvarar sanningen.
 3. Urinering blir vanligare: nya portioner läggs regelbundet till kvarvarande urin i urinledarna. Mannen är tvungen att besöka badrummet ofta, särskilt det är utmattande - på natten.
 4. Att uppnå smärtor orsakas av både inflammatorisk process, nedsättning av kanalen och ett konstant överflöde av blåsan. Området av reproduktionsorgan är intenerat, så smärtan strålar både till närliggande organ och över bäckenregionen.
 5. Urineringens början och slut är smärtsamt, ibland tolkas det felaktigt som ett tecken på blåsor. Symtomen är liknande, men orsakerna till smärta är olika. Med cystit är inflammation täckt av urinblåsan, går smärtsamma impulser därifrån. Kronisk prostatit smärta symptom ger från långvarig inflammation i prostata.

Orsaker till sjukdomen

I sig själva uppstår inte prostatit och inte ens kronisk. Det bestäms nödvändigtvis av särskilda skäl. Det är inte alltid konsekvenserna av en långvarig obehandlad eller obehandlad akut process med samma namn. Även om övergången till krönikan från ett akut tillstånd är en av de möjliga orsakerna.

Det finns andra, inte uppenbara orsaker till kronisk prostatit. Ofta kommer en infektion i prostatakörteln från urinvägarna med uretrit. Processen ger inte en akut bild, det utvecklas implicit, nästan omärkligt. Uppmärksamhet och behandling är inriktad på primär infektion, patienten tänker inte på parallellbildning av kronisk prostatit av sekundär natur.

Det underlättar penetration av ett antal faktorer i prostatakörteln av mikroorganismer:

 • Infektion av anatomiskt nära strukturer - urogenitala organ och vägar;
 • Kateterplacering eller till och med en enda kateterisering av urogenitala kanaler, urinblåsan;
 • Stigande infektion (stigande riktning, intraprostatisk återflöde) upp i genitourinvägarna;
 • phimosis;
 • Diagnos med invasiva instrumentala metoder - nedsatt, skadad, vävnad är mer benägen för inflammation;
 • Oskyddad analsex.

Om immuniteten är på en nivå kan nästan någon av de angivna faktorerna neutraliseras av den.

Då kommer den smittsamma floran att besegras av kroppens försvar. Även när den träffar prostata i sig.

Undantag: en befintlig infektion. Organismen överblev inte det. Slutsats: det är väsentligt försvagat, misslyckades. Kan inte motstå ännu längre.

"Svala" immunitet, skjuta en man till en grupp som riskerar att förvärva prostatit i kronisk form och sådana orsaker:

 1. ARVI av någon etiologi, särskilt de som ofta uppstår. Virala lesioner påverkar inte bara immunsystemet, de är ofta komplicerade av sjukdomar i organ, system. Prostatakörteln kan väljas som ett mål.
 2. Berusning. Näringsmässiga, medicinska, mikrobiella, alkoholiska, - någon. Alla dess typer minskar försvaret.
 3. Stagnerande processer i bäckenområdet. Eftersom bäckenet placeras hela det reproduktiva systemet, och prostata, eftersom det är en viktig del, är det just där, lokalisering av stagnation i detta segment av kroppen, dålig cirkulation, och påverka den. Den hemlighet som utsöndras av körteln stagnerar, är dåligt eliminerad och utsätts för risk för infektion.
 4. Bildandet av njurstenar och ackumuleringen av salter i form av stenar i själva prostatakörteln. Dessa kränkningar hotar också att utvecklas till en inflammatorisk process.
 5. Depression av urinröret genom typen av förträngning (stricture). Den patologi som oftast förekommer hos män: strukturen hos urinröret är sårbar för denna sjukdom. Urinary canaliculus är smalt av naturen, det är också de manliga urinogenitala organen. Olika, som skadar den inre slemhinnan, orsakar störningar. Detta är processen för substitution av slemhinnan - en prolifererande bindväv. Täta ärrformar, kanalen smalnar. I allvarliga fall överlappar det. Allt detta orsakar stagnation av innehållet i blåsan och prostata. Utan snabb hjälp är utvecklingen av inflammation oundviklig.

Vårdslöshet är full av konsekvenser. Infektioner är mottagliga för behandling, och att det kan vara komplicerat av kronisk prostatit, för att bli orsak, vet inte många. Denna typ av utveckling av sjukdomen för unga och medelålders män, som är aktiv i sexuella termer, är typisk. Om de är oläsliga, oskäliga i samlag. Vissa infektioner, såsom klamydia, kan parasitera i kroppen i årtionden, förstör det gradvis. Och att få reda på - bara i de startade stadierna. Det är därför det är en krönika.

Typer av kronisk prostatit

Det finns flera typer av en sjukdom - prostatit:

 • Kronisk bakteriell;
 • Latent kronisk (bäckensmärta syndrom);
 • Asymptomatisk inflammatorisk;
 • Kongestiv kronisk prostatit.

Kronisk bakteriell

När den undersöks av en specialist avslöjs denna art utan speciella svårigheter. Han har typiska symptom: analyser visar detta. Och i urinen, och i en prostatisk hemlighet, frisläppt efter massage, bestäms bakterier och leukocyter. De och andra - ett ökat antal. När så är: hos män diagnostiserade av dessa tecken på kronisk prostatit. Prostatakörteln är inflammerad, bakterier parasiteras i den, i motsats till dem producerar kroppen leukocyter.

Latent kronisk

Den dolda formen. Pelvic smärta är närvarande, vilket är anledningen till det andra namnet: bäckensmärta syndrom. Det är kroniskt, mer än tre månader, det här är ett diagnostiskt tecken. Detta syndrom har två underarter: inflammatorisk och icke-inflammatorisk.

Inflammatoriskt syndrom av CTB (kronisk bäckensmärta) innehåller sådana symptom på hr. prostatit:

 • Smärt syndrom;
 • Leukocytos av urin, prostatisk sekretion, ejakulerande (analysen tas efter en prostata-massage).

Bilden är: det finns inflammation, det finns ett immunsvar (ett stort antal leukocyter) och bakterier i analysen - nej. Dold, latent, flytande inflammation, men det är kronisk prostatit, och behandling är nödvändig.

Asymptomatisk inflammatorisk

Denna art är svår att identifiera. Han ger inte symptom under en lång tid, typisk för kronisk prostatit. Patologiska förändringar i prostata förekommer, och inga klagomål, känner mannen inte denna process. Bland männen med kronisk prostatacancer är denna sjukdom, asymptomatisk inflammation i prostatakörteln, en tredjedel av patienterna sjuka.

Patologin detekteras vanligen på ett slumpmässigt sätt, med en parallell undersökning av de som har sökt andra orsaker.

De exakta orsakerna till sjukdomen har ännu inte fastställts. Antag förekomst av bakterier, men ändå otillgängliga för modernitets diagnostiska tekniker.

 • Körteln är förstorad, sclerosing foci bildas i den;
 • En ökning av nivån av PSA-blod (prostatiskt specifikt antigen);
 • Palpation av prostata är smärtsam, avslöjar heterogeniteten i strukturen, asymmetri, en ökning i orgeln.

En biopsi är nödvändig, det kommer att klargöra arten av den inflammatoriska processen. PSA leder till normen, behandling av denna typ av kronisk prostatit är just detta. Det utförs på poliklinisk grund. Periodiskt undersöks patienten för PSA-nivå, om nödvändigt, minskningsgraden av denna indikator - upprepningar.

Kongestiv kronisk prostatit: koncept, orsaker

Sjukdomen diagnostiseras så ofta att det är värt att notera sina egenskaper separat. Det är processerna av stagnation som är den främsta orsaken till prostatakronikens sjukdom. Och eftersom denna variation ofta finns. Ring det ännu - icke infektiös, infektionen var inte drivkraften för sjukdomsutvecklingen.

 • Hypodinami - vid vilken ålder som helst;
 • Oregelbundenhet av sexuella kontakter;
 • Sexuell abstinens (asketik);
 • Sexuella övergrepp;
 • Pelvic skador;
 • Vertebralt trauma;
 • Sjukdomar som knackar ner den optimala temperaturregimen i bäckenregionen, skapar en lokal temperaturökning;
 • Anomalier i strukturen och placeringen av blodkärl i geniturinvägarna;
 • Anatomiska defekter hos intilliggande organ (tarmar, urinblåsa);
 • Intoxications av något slag (industriella faror, rökning, alkohol, narkotikamissbruk);
 • Sjukdomar i muskuloskeletala systemet (ryggraden, höftled);
 • Byt ut brott.

fysisk inaktivitet

Om mannen är inaktiv är arbetet stillesittande, han anser inte att tiden ska vara uppmärksam på nödvändiga, han löper stor risk. Venös stasis man kommer att ge. Detta gäller för segmentet av det små bäckenet - i synnerhet. Andra delar av kroppen har mer utrymme för rörelse. Och i bäckenet är blodcirkulationen trög, inaktiv.

Prostatakörteln, som en granatäpple, består av många små, sammanhängande körtlar. Mellan dem cirkulerar prostatainnehållet, dess hemlighet är ejakulatet. Prostatan har sitt eget avloppssystem, dess flytande innehåll rör sig, förnyar, matar spermierna. Utför vitala funktioner.

Med hypodynamik störs blodcirkulationen och dränering i körteln.

Oregelbundet sexliv

När en mans sexuella aktivitet är störd, med stora avbrott, kan det orsaka stillastående prostatit, för att tjäna som orsak. När allt kommer omkring är aktivitet bevarad, önskan och spänningen uppträder periodiskt och utsläpp är möjligt - inte alltid. Detta är en svår fysisk (och moralisk) situation: en smärtsam missnöjd önskan. Stagnerande fenomen upprepade gånger vid en sådan tid i prostatakörteln ökar. En kraftfull orsak till sjukdomen.

Sexuella övergrepp

Överskottet, såväl som bristen - är inte normen. Avvikelse från normer är alltid fylld. Överdriven exploatering av reproduktionssystemet är våld mot det. Järnet är utarmat, försvagat av det faktum att bristning orsakar en obalans mellan det fysiska och det emotionella. Utsläpp kommer att vara ofullständig, en del av hemligheten kommer att stagnera.

Pelvic skador

Ett tätt innerverat område med trauma som stör ledningsförmågan hos nervimpulser bidrar också till sjukdomen.

Vertebral skador

På liknande sätt - ryggraden i nerverna, och om det har drabbats av traumatiseringen, kan kärnens innervation störas, vilket leder till funktionsfel i den.

Ökad temperatur

Sjukdomar med hypertermi, som förekommer nära prostata, bryter mot dess optimala temperaturregim. Det sexuella systemet för män reagerar mycket noggrant för "inte egen" temperatur. Det är därför testiklarna tas ut för att undvika överhettning av spermierna.

Även i prostata bör den önskade spermatemperaturen bibehållas. Om det är högre, fungerar körteln inte ordentligt, stagnation är möjlig.

Osteokondros, koxartros

Violerat innervering, blodcirkulation. Och viktigast av allt, dessa sjukdomar begränsar allvarligt möjligheten till aktiv rörelse. Lumbar osteochondrosis tvingar patienten att skyddas mot onödiga rörelser. Coxarthrosis förändras gång, walking är smärtsamt. Naturligtvis sätter begränsningen av rörlighet och cirkulation också en dämpare. Det är väldigt fattigt i bäckenet. Eventuell prostatit expansion: kronisk eller stillastående - utvecklar snabbt en och / eller en annan.

Det finns övningar som hjälper till att lösa problemet, men inte många män utför dem. Det är värt att tänka på riskfaktorerna. Om du är sjuk vener (tromboflebit), eller diagnosen hemorrojder, det också - problemet med venös kronisk, ökar risken för kronisk kronisk prostatit grenröret.

Hur är det annorlunda om någon prostatit är stillastående?

Symtom på kongestiv prostatit hos män

Symptom på kongestiv prostatit liknar delvis manifestationer av akut. Men raderas, inte så uttalad. Dessa är:

 1. Obehag i perineum. Smärta eller dra en obehaglig, svag, smärtsam känsla. Karakteriserad genom bestrålning i sublipzonen, sakrummet. Tillväxten av dessa smärtor efter en lång vistelse i en statisk position (stående, sittande) inducerar patienten att tro att deras ursprung är i överarbete.
 2. Vissa som lider av kronisk prostatit, märker männen av en främmande kropp något över anus eller i perineum.
 3. Ökande urinering. På eftermiddagen - lite, på natten - många gånger. Det är svårt att begränsa önskningar, nätterna är skrämmande genom brist på sömn.
 4. Sexuell dysfunktion. Trög erektion, kortvarigt samlag - i början av sjukdomen. Undvikande av sexuell intimitet, förlust av attraktion, impotens - med utveckling av stillastående prostatit, i avsaknad av behandling.
 5. En känsla av kritiskt överflöd av blåsan som inte passerar efter urinering.
 6. Neurologiska störningar: humörförändringar, irritabilitet, apati, depression.
 7. Snabb trötthet i alla jobb.
 8. Smärtsamma nattliga erektioner i en miljö som inte passar för intimitet. Passerar efter urinering eller samlag.
 9. Spermier kan innehålla punkt urenheter i blodet.
 10. Symptom på tromboflebit: hemorrojder, utstickande ådror på benen, visuellt förstorade ådror visuellt sett genom skrotets hud.

Komplikationer av sjukdomen

Konsekvenserna av kronisk prostatit är mångfaldiga, eftersom han ständigt utför destruktivt arbete. Upplysningar ersätter med förvärringar, men sjukdomen går inte bort alls.

Obehagliga komplikationer, av vilka vissa är symtom, är synliga med utvecklingen av den manliga olyckliga sjukdomen, andra utvecklas i hemlighet:

 • Problem med erektion.
 • Minskar utsöndringen av ejakulatet eller brist på det.
 • Minska styrkan tills dess fullständiga försvinnande.
 • Svårighetsgrad av urinering.
 • Blåskatarr.
 • Strykningar av blåsans hals, urinrör.
 • Akut urinretention.
 • Hemorrojder.
 • Smärtsam lust och oförmåga att urinera. Blåsan är full, urinen är inte.
 • Förlängt krönika av prostata kan omvandlas till dess onkologi.
 • Eftersom tillståndet är långvarigt lider nervsystemet också. Ofta, depression, apati, ökad trötthet, okontrollerad omotiverad irritabilitet.
 • Ärrbildning i prostata vävnad. Inriktningen av inflammation orsakar strukturella förändringar i körteln. Kirtlens vävnad i prostata ersätts gradvis av grova trådar - bindväv ärr. Ärrvävnad är inte en funktion av prostatakörteln. Denna process kallas fibros.
 • Övergång av inflammatorisk process till hela reproduktiva manliga systemet. Berörda testiklar, seminalblåsor (vesikulit), inflammerade bilagor. Reproduktionskapaciteten minskar avsevärt, då infertilitet bildas.

Även med en asymptomatisk början manifesterar sig en långtgående självsjukdom. När dessa problem uppstår för en man i full tillväxt upplever han: hur man bor nu med kronisk prostatit?

diagnostik

För att bota en kronisk eller annan prostatit måste du bestämma vilken typ av sjukdom patienten har, då är det möjligt att läka. Från den korrekta definitionen av typen beror behandlingens taktik: läkaren är inriktad på diagnosen. Han vet hur man ska behandla en kronisk, stillastående eller någon annan form av prostatit hur man kan bota, för att bli av med detta gissel för evigt.

Den första frågan till patienten är vanligtvis: hur lång tid uppstod smärtsymtomen? Om processen drar på i tre månader eller längre är det redan en krönika. Det är smärta, de andra symptomen är sekundära. Detta tecken accepteras som definierande i hela den medicinska världen.

Diagnosen kräver en histologisk undersökning. Histologi kommer att avgöra om det finns en inflammatorisk process. Ett alternativ kan vara en prostata-sekretionsstudie för en inflammatorisk mikroflora.

Behandling av kronisk prostatit

När män visar tecken som liknar symptomen på kronisk prostatit, är de upprörd, för att uttrycka det mildt. Vissa är förlorade. Men den första frågan för män, som är sjuka, letar efter svaret: Kan det botas, denna kroniska prostatit och - hur?

Behandling av kronisk prostatit, som ofta uppträder hos män, är en extremt viktig fråga. Sjukdomen är inte enkel, långvarig, med återfall, men fortfarande: kronisk prostatit är härdbar. Om det inte går till det yttersta. Även i den sistnämnda varianten kan man avsevärt lindra, begränsa sjukdomen, överföra den till remissionsteget.

Kronisk - betyder inte "obotlig", det visar bara processens täthet. Om den inflammatoriska processen är värd i prostata i flera år är en krönika. Men också tre och en halv månad - också. Vare sig vi kommer att bota sådan "ung" kronisk eller kronik med erfarenheten - en prostatit? Ja, kronisk prostatit - det behandlas, det är möjligt att bota det. Vi behöver en kompetent läkare och patientens förtroende för honom. Varför är förtroende? Utan förtroende är det knappast möjligt att strikt följa rekommendationerna. Och om de bryter en sjukdom, kan de hitta ett smutthål, kan gömma sig, och senare - ge ett återfall. Behandling av prostatit är inte en lätt uppgift. Glöm inte detta.

Typ av behandling

Det finns tre metoder för behandling av kronisk prostatit hos män:

 • farmakoterapi;
 • Non-drug, med hjälp av utrustning;
 • Operativ - kirurgisk.

medicinering

Scheman för behandling av icke-bakteriell och bakteriell kronisk prostatit kommer att skilja sig åt. Vid bakterier ange antibiotika. Men ibland är systemen likadana: efter att ha använt antibiotika i en kort stund med icke-bakteriell form kontrollerar läkaren resultatet. Om läkemedlet har förbättrats (och i nästan hälften av fallen händer detta) fortsätter antibiotika. Infectious agent, det visar sig, är, bara inte detekteras i tid.

Patienten behöver förstå: vissa droger, utan att ge upp vanorna och orsakar det som leder till sjukdomen, kan inte klara sig.

Det är viktigt att eliminera de patogena faktorerna.

Och det här är inte lätt, förändra sättet att leva.

Men om patienten inte kommer att känna av effekterna av kronisk prostatit, leva med dem, känner de växande symptom, orsaker, skulle han försöka eliminera sjukdomen.

I behandlingskomplexet utse:

 • antibiotika;
 • Vasodilatorpreparat;
 • Immunostimulerande medel;
 • Antiinflammatoriska läkemedel;
 • antispasmodika;
 • Stimulanter av vaskulär väggmetabolism - angioprotektorer.

Läkaren väljer från detta arsenal av medel - den specifika patientens behov.

Alfa-adrenoblocker används också, men bara efter en antibiotikaförlust. Förberedelser slappna av mjukvarans vävnad i prostatakörteln, lindra spänningen från den.

Ibland förskriva antidepressiva medel. Antihistaminer kan användas.

Icke-läkemedelsbehandling

Kronisk prostatit behandlas väl med fysioterapeutiska och andra moderna metoder. Dessa är:

 • Elektrofores - applicering av medicinska lösningar som tränger in i vävnader med hjälp av en elektrodmetod;
 • Fonophoresis - ultraljud i kombination med mediciner;
 • Laserterapi;
 • Temperaturbehandling av mikrovågor.

Metoderna används både som monoterapi och i kombination (om nödvändigt) med andra typer av terapi.

Kirurgisk behandling

Operationer krävs sällan, endast med kronisk prostatit komplicerad med sklerotisk process. Om prostata sklerotiska, multipel skleros eller andra upphöjda sektioner (utsädes kullar kanaler utgångs prostata sekretion), livskvalitet är förbrukad, reducerade patologiska förändringar inträffar strukturer reproduktionsorgan.

Endoskopisk kirurgi kommer att hjälpa till. På ett operativt sätt är även kronisk stillastående prostatit kvalitativt härdbar.

Behandling av kronisk prostatit utförs och kommersiellt är priset annorlunda: från sju till fyrtiotusen i huvudstads kliniker. Det varierar med en uppsättning manipuleringar och kursens varaktighet. Det finns en kronisk prostatit på olika sätt, och kursen kan bara kallas en ungefärlig behandlingstid. Hur mycket kronisk prostatit behandlas? Okomplicerade fall - en månad. Komplicerat - upp till tre eller flera.

Är det möjligt att bota en kronisk prostatit med någon metod eller en kombination av dem - helt? Ibland - ja. Särskilt om den första överklagan till läkare inte är för sent. Men det är nödvändigt att iakttas periodiskt. Krönikan är svår att behandla. Organismer är olika. Livsättet är också annorlunda. Garantier för livslång eftergift ger ingen risk för att det är så fallet. Fler risker för hälsa hos patienter som har eliminerat mest de sjukdomsprovekterande faktorerna. Men profylaktiskt är det också värt dem.

Kan jag bota kronisk prostatit hemma?

Kronisk prostatit avser en av de vanligaste sjukdomarna bland män, är fortfarande liten undersökt, en effektiv strategi för behandling har ännu inte utvecklats.

Diagnostiseras främst i manliga patienter i fertil ålder, i de flesta fall kan åtföljas av parnings sjukdomar (frustration, impotens) och en kränkning av den generativa funktion. Äldre män är benägen för kronisk prostatit, i kombination med godartade neoplasmer i prostata.

Läkare anser att prostatit huvudsakligen är en inflammatorisk sjukdom av ett infektiöst ursprung, ibland förekommande tillsammans med autoimmuna störningar. När patologin utvecklas påverkas organets parenkymala och interstitiella vävnader.

Orsaker till utveckling av kronisk form

Den främsta orsaken till prostatit är penetrering i prostata av olika bakterier. Sjukdomskrävande mikroorganismer kan komma in i prostatakörteln från infekterad urin eller klättra upp urinröret. Med kronisk prostatit tjänar infektionen endast som en utlösare för sjukdomen, som sedan kan utvecklas även efter fullständig förstöring av smittämnet.

Detta händer eftersom det primära infektions inflammation i prostatakörteln framkallar brott mot prostata innervation leder till toppen av den autoimmuna processen, när immunsystemet "attacker" på prostatan. Detta faktum förklarar närvaron hos många patienter av abakteriell prostatit, då infektionen med uppenbara tecken på sjukdomen inte kan detekteras.

Huvudsymptom

Kronisk prostatit uttrycks av följande symtom:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • skarp smärta efter fullbordandet av nödbehovet;
 • smärta och obehag i bäckenområdet, ljumske, insidan av låren, en varaktighet av tre månader eller mer;
 • en minskning av effektiviteten;
 • klåda, känsla av förkylning eller ökad svettning av perineum;
 • förändringar i hudfärg i ljummen;
 • smärtsam erektion
 • ibland fullständig frånvaro av ejakulation;
 • sömnstörning
 • minskad aptit
 • irritabilitet;
 • en konstant känsla av trötthet;
 • minskad sexuell lust;
 • nattliga erektioner
 • en liten ökning av kroppstemperaturen.

Kronisk prostatit uppträder huvudsakligen hos män i åldern 25-40 år. Med ålder ökar sannolikheten för sjukdomen. Hos äldre kombineras inflammation i prostatakörteln ofta med ett adenom - en godartad prostatatumör.

komplikationer

Den utlösande prostatiten provocerar utvecklingen av sådana tillstånd:

 • prostats abscess;
 • cystit och pyelonefrit (inflammation i blåsan och njurarna);
 • vesikulit (inflammation av sällsynta vesiklar);
 • erektil dysfunktion
 • infertilitet.

Ju tidigare sjukdomen upptäcks och behandlingen påbörjas, desto större är risken för ett positivt resultat av sjukdomen.

diagnostik

Diagnos av en sådan sjukdom är inte svår för urologen. Läkaren utför:

 • fingerprovning av prostata (genom rektal öppning);
 • ifrågasätta patienten om smärta eller obehag
 • allmän inspektion av inguinalområdet för utslag, sekret eller irritation;
 • insamling av prostatsekretion.

Dessa förfaranden är ganska obehagliga, och ibland smärtsamma, men är de mest acceptabla för att diagnostisera en sådan sjukdom.

Dessutom måste patienten passera:

 • urin för bakterieundersökning
 • ett tre-glas urinprov;
 • allmän analys av urin;
 • ett smet från urinröret
 • skrapa för att bestämma orsakssambandet hos sjukdomen.

Hårdvara diagnostik består av:

 • CT;
 • biopsi;
 • Ultraljud av prostata - för att bestämma volymen av prostatakörteln, närvaron av tumörer eller cyster;
 • uroflowmetry - för att bestämma graden av urinutflöde. I ett hälsosamt tillstånd är rörelsen - femton milliliter per sekund, med kronisk prostatit - mindre än tio.

Utan att genomföra alla ovanstående diagnostiska metoder kommer läkaren inte att kunna bestämma hur man behandlar kronisk prostatit.

Hur man behandlar kronisk prostatit: en lista över läkemedel

Experter rekommenderar att man behandlar kronisk prostatit hos män med hjälp av en uppsättning mediciner. Du kan göra det hemma, sjukhusvård krävs inte.

Så här är en lista över droger som kan ordinera för en kronisk form av prostatit:

 1. Antibiotika - för att ta bort det inflammatoriska fokuset, när de används, förbättras patientens tillstånd.
 2. Hormoner - ta bort inflammationsprocessen, stimulera erektilfunktionen. Glukokortikosteroider injiceras i kroppen genom elektrofores. Drogerna bidrar till snabb läkning av prostatavävnad.
 3. Alfa-adrenoblockers - slappna av smidiga muskler, förbättra urinets utsöndring, lindra spasmen. Gentamicin, Amikacin, Fentolamin, Prazonin är förskrivna.
 4. Läkemedel för att förbättra immuniteten - behövs för att stimulera kroppens skyddande egenskaper, stärka organens arbete och det allmänna tillståndet. Tilldela kosttillskott, vitaminer, mineraler.
 5. Rektala suppositorier - blir ett alternativ till orala läkemedel, eftersom de minskar skadliga effekter på lever och njurar. De använder droger med antibiotika, antispasmodik, naturliga ingredienser (propolis). Stearinljus lindrar smärta, svullnad, inflammation, har en positiv effekt på tillståndet av prostata. Utsedd kan Viferon, Bioprost, Prostopinum, Olestezin, Prostatilen.
 6. Medicin, avslappnande muskler - muskelavslappnande medel. Bedöva, sänka tonen i penisens smidiga muskler, öka hastigheten på blodcirkulationen i problemområden, stimulera utflödet av prostats utsöndring. Använd baclofen, midokalm, metokarbamol.

Med detta, om prostatit orsakas av en infektion, föreskrivs antibiotika. Deras användning kan minska fokuseringen av inflammation, eliminera patogener.

Bland de populära antibiotika som används är:

 • tetracykliner - Doxycyklin, metacyklin;
 • makrolider - oleandomycin, erytromycin;
 • fluorokinoloner - ciprofloxacin, lomefloxacin, Gatiloksatsin, moxifloxacin, ofloxacin - snabbt penetrera prostatan, hämma bakteriell aktivitet, lindra försämringen.

Prostatit behandlas väl hemma, om du följer alla rekommendationer från en läkare och deltar i ett aktuellt samråd, följ sjukdomsförloppet. Huvuduppgiften är att uppnå långsiktig eftergift, helst för livet. Det finns en lista med rekommendationer för detta.

 1. Undvik hypotermi. Sitt inte på kalla ytor, kläderna ska vara varma nog under den kalla årstiden, frys inte.
 2. Tål inte, besök regelbundet på toaletten. En ständigt överfull blåsan kan utlösa sjukdomens återkomst.
 3. Regelbunden fysisk aktivitet. För att förhindra nya manifestationer av prostatit behöver du en hög aktivitetsnivå i allmänhet. Minsta laddning varje morgon, bättre - flera heltidsaktiviteter per vecka.
 4. Med stillasittande arbete måste du hela tiden ta pauser. Lätt uppvärmning i 5-10 minuter var 1-2 timmars tätt arbete.
 5. I detta fall är det nödvändigt att utesluta de typer av sport där en perineal skada är möjlig. Dessa inkluderar cyklar och ridsport.
 6. Det rekommenderas att ha ett fullständigt sexliv för att undvika stagnation i detta område.
 7. För observationer måste du besöka urologen två gånger om året, det är viktigt att veta om sjukdomen fortskrider, även under remission.

Vid exacerbationer av prostatit måste du helt överge alkohol, under remission - så mycket som möjligt för att minska konsumtionen. Det är också nödvändigt att undvika billig alkohol, speciellt det gäller viner och öldrycker.

Behandling av kronisk prostatit utan användning av droger

På grund av icke-farmakologiska behandlingsmetoder är det möjligt att öka koncentrationen av antibakteriella läkemedel i körtelens vävnader, men överstiger inte rekommenderade doser.

För detta ändamål kan följande tekniker tillämpas:

 1. Laserterapi;
 2. fonofores;
 3. elektrofores;
 4. Mikrovågshypertermi som används transrektalt.

För att genomföra den senare metoden väljs temperaturen individuellt. Om instrumentet är inställt i ett temperaturområde av från 39 till 40 grader, är det möjligt att inte bara öka koncentrationen av läkemedlet i kroppen, men också för att stärka immunförsvaret på cellnivå, lindra trängsel, för att bli av bakterier. Om temperaturintervallet ökar till 40-45 grader, kommer det att vara möjligt att uppnå en bedövningsmedel och skleroserande effekt.

Transrectal massage är tillämplig i fallet när en man inte har kontraindikationer för detta, nämligen en differentiell diagnos med prostata adenom och i kroppen finns inga konkrement.

Magnetisk och laserterapi används i komplexet. Effekten liknar effekten av mikrovågs hypertermi vid 39-40 grader, men biostimulerande effekt är fäst på grund av lasereffekten på orgeln. Även denna metod hjälper till med vesikulit och epididymoortit.

Folkmekanismer

Kronisk prostatit kan behandlas med sådana populära folkmetoder:

 1. Honungsterapi (i avsaknad av kontraindikationer) innefattar användning av honung i en mängd av 10 kg. Det är när det är över betyder det att kursen är avslutad. 100-200 gram äter istället för socker. Den härdande effekten är i form av försvinnandet av smärtsymptom och obehag i ljummen.
 2. Ta en tom magsaft av gurka, morötter, betor och päron upp till 600 ml dagligen. Du kan dricka 10 dagars elderbärsaft för 1 msk. l. på morgonen har han druckit ett glas mineral eller renat vatten innanför det.
 3. Det rekommenderas att dricka mycket vätska i form av te med hallon, lind, vildrosbär, med tillsats av naturlig honung och kefir - från förstoppning.
 4. Microclysters med malurt före sänggåendet i en vecka - 1 tsk. torr malurt brygga 1 l. koka, insistera och kyla, sedan spänna, och i en mängd av 100 ml för att injicera i anuset. Den andra delen av infusionen (50 ml) hälls i urineringskanalen med en spruta utan en nål eller en miniatyrspruta.
 5. Man tror att ökningen av potens främjar selleri. Du kan äta den fräsch, tillsätt den torkade roten till maten som krydda eller dricka infusion.
 6. Fröer av pumpa - ett gammalt botemedel med mycket zink, vilket är nödvändigt för den manliga organismen. Dagligen rekommenderas att äta upp till 30 solrosfrön (en daglig dos zink) före måltiderna.

I allmänhet kan fytoterapi och folkmetoder hjälpa kroppen att hantera ett så obehagligt problem som prostatit. Men vissa folkrättsmedel och endast hembehandling kommer inte räcka till. En integrerad strategi och obligatorisk specialistrådgivning krävs.

Korrigering av ett sätt att leva

Med kronisk prostatit rekommenderas starkt att män lämnar dåliga vanor, gör dosering för att träna och justera kosten, så att den blir så hälsosam som möjligt. Så, läkare råder att göra regelbundna promenader, göra morgonövning, träna skinkorna och perineum (ansträngning och avkoppling).

När det gäller kosten är det väldigt viktigt att försöka minimera konsumtionen av produkter som irriterar prostata. Vi talar om rökning, saltning, vissa typer av grönsaker (rädisor, rädisa, kål), starkt te och kaffe, läsk, etc. Under perioder av exacerbationer kan alla dessa produkter inte konsumeras alls.

Kirurgisk behandling

Kirurgi för kronisk prostatit utförs endast när konservativa metoder inte kan bota sjukdomen.

Det finns flera typer av operation som utförs med denna sjukdom:

 1. Återföring av körteln - utförs om det bara är nödvändigt att bara ta bort en del av körteln, med utseendemässiga sklerotiska förändringar. Förfarandet är under kontroll av endoskopet och transuretral tillgången;
 2. Omskärelse - Denna operation utförs när under prostatit kompliceras av förhudsförträngning, chef inflammation i penis och spridningen sätt urogenitala infektioner. Under operationen dissekeras förhuden och lämplig medicinsk behandling utförs;
 3. Eliminering av vidhäftningar är ett symptomatiskt ingrepp som förbättrar patientens livskvalitet;
 4. Abscessdränering eller cyster - denna operation utförs av endoskopisk metod. Avlopp utförs med användning av ett rör som sätts in i urinröret. I slutet av röret är en kamera som låter dig övervaka processen på monitorn i operationssalen.
 5. Prostatektomi är ett radikalt kirurgiskt ingrepp som innebär att prostatakörteln avlägsnas helt. En sådan operation föreskrivs sällan, mestadels av läkare med misstankar om maligna förändringar i prostata. Det är bäst att genomföra sådan störning av en laser.

En annan komplikation vid vilken kirurgisk ingrepp rekommenderas är skleros hos det tuberkulösa ämnet. Oftast kommer patienterna till doktorn med klagomål om sexuella problem - en svag orgasm, smärta med ejakulation, en liten mängd spermier. Orsaken ligger emellertid inte så mycket i sexuell dysfunktion som i kränkning av prostata, vilket gör det svårt att få en prostatahemlighet. Som ett resultat reduceras cellförsvaret, lokala immunitetsminskningar. För att lösa situationen, göres en resektion av det tuberkulösa ämnet, ett snitt av vas-deferensema och sämre vesiklar.

Kan jag bota kronisk prostatit?

Den här sjukdomen har denna förmåga: när den uppträder i kroppen kommer den att förbli hos mannen för alltid. Därför måste du ta alla möjliga metoder - drog, folk och göra speciella övningar för att upprätthålla prostatakörteln i sitt normala tillstånd och förhindra återkommande sjukdomen.

förebyggande

Läkare upprepar alltid att sjukdomen bäst förebyggs, än då behandlas. Förebyggande åtgärder kan delas in i två typer: primär och sekundär.

Den första inkluderar alla aktiviteter som förhindrar utvecklingen av sjukdomen. Till exempel stagnerar blodet aktiviteten. Viktigt och viktigt är ett sexuellt liv hos en man. Om han leder ett olagligt sexliv ökar risken för infektion. Därför rekommenderas endast en permanent partner. Och, naturligtvis, rätt näring. Inga överdrivet salt, pepparig och fet.

Sekundära metoder inkluderar ett permanent besök till doktorn för undersökningar. Efter 38 år rekommenderas mannen att ha ett årligt ultraljudsbesök.