Huvud
Skäl

Kronisk prostatit - symtom och behandling

Kronisk prostatit är en långvarig inflammation i prostata, med symtom som ofta saknas, varför det mesta av den manliga befolkningen inte vet om sjukdomen.

Utvecklingen av kronisk form av prostatit är en följd av en akut process, även om det i praktiken är sällsynt. I regel börjar inflammatorisk kronisk prostatit gradvis, utan några obehagliga symtom och känslor, detekteras sjukdomsförloppet i en olycka, när man undersöker ultraljud.

Kronisk form påverkar både unga män och medborgare i mitten och åldern. Dessutom hotar prostatit de som, genom sin verksamhet, har en lågaktivitetslivsstil, känner överdriven fysisk ansträngning på skrotet och avstår från sexuell avhållsamhet.

klassificering

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det flera kategorier av sjukdomen:

 1. Akut bakteriell prostatit (OBP) är den vanligaste och lätt diagnostiserade typen av prostatit. Det orsakas oftast av bakteriell infektion och diagnostiseras lätt på grund av typiska symtom. Akut bakteriell prostatit kan förekomma vid vilken ålder som helst. Symtom inkluderar smärtsam urinering, oförmåga att helt tömma urinblåsan, smärta i underlivet, ryggen eller bäckenområdet. Det kan finnas feber tillsammans med frossa.
 2. Kronisk bakteriell prostatit är en sjukdom med typiska symtom på kronisk inflammation och ett ökat antal bakterier och leukocyter i urinen och utsöndring av prostata efter dess massage.
 3. Kronisk prostatit (CP) är den vanligaste formen av prostatit. Det är i de flesta fall en konsekvens av akut bakteriell prostatit (ej behandlad eller dåligt behandlad). Om det finns symptom, fortsätter de i form av smärta i könsorganen eller i bäckenet, svårigheter med urinering eller smärtsam urinering och ejakulation.
 4. Asymptomatisk inflammatorisk prostatit - med denna form av sjukdomen är de klassiska symptomen på prostatit frånvarande, och själva sjukdomen upptäcks av misstag när du kontaktar kliniken av annan anledning.

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

skäl

Framväxten av kronisk prostatit kan bidra till ett antal faktorer. Först och främst är det:

 1. STDs: chlamydia, ureaplasma, mykoplasma, herpesvirus, cytomegalovirus, Trichomonas, gonokocker, svampar släktet Candida, Escherichia coli (Escherichia coli) kan påverka urinröret och identifieras i prostatavävnad;
 2. Överträdelse av blodcirkulationen i det lilla bäckens organ (trängsel i prostata leder till inflammation).
 3. En stillesittande livsstil (förare, kontorsanställda, tjänstemän);
 4. Förlängd sexuell avhållsamhet, avbruten samlag eller artificiell förlängning av samlag
 5. Regelbunden hypotermi (älskare av extrem vila: dykning, surfing, paddling och skidåkning);
 6. Betonar: mental och fysisk överbelastning

För utvecklingen av kronisk prostatit är viktigt att inte så mycket närvaro och aktivitet av mikroorganismer boleznenovornyh hur mycket staten bäckenorganen och blodcirkulationen i dem, närvaro av åtföljande sjukdomar, graden av försvarsmekanismer.

Symtom på kronisk prostatit

Oftast, med utvecklingen av en kronisk form av prostatit, är symtomen nästan utan att störa en man. I det här fallet kommer alla tecken på akut prostatit inte att manifesteras på något sätt eller uppenbaras i mindre utsträckning.

De vanligaste symptomen på kronisk prostatit hos män är:

 • periodiska smärtor och obehag i perineum;
 • obehagliga känslor i avföring och urinering
 • bestrålning i anus, lår, testiklar;
 • urladdning ur urinröret.

Förändringar i sjukdomsbilden, som inte redan är mycket ljusa, kan vara så obetydliga att patienter med kronisk prostatit inte tar mycket uppmärksamhet åt dem.

Förstöring av kronisk prostatit

Försvåringen av sjukdomen är i regel åtföljd av följande symtom:

 • smärta och brännande i urinröret
 • ökad uppmaning att urinera
 • smärta i underlivet, perineum och rektum
 • tecken på minskning av männs sexuella aktivitet
 • smärta under avföringens skull.

Enligt vissa läkare kan också urskilja psykologiska symptom på kronisk prostatit, som omfattar irritabilitet, oro, trötthet, humör, sömnstörningar, depression och besatthet.

Bestäm alla symtom på en gång i patienten är nästan omöjligt, för en man visar vanligen bara 2-3 tecken på sjukdomen. Till exempel är de vanligaste erektil dysfunktion och smärta i underlivet.

Varför kan prostatit orsaka infertilitet?

Det faktum att prostatakörteln ger en speciell hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. Vid inflammation förvärras sekretorisk funktion hos prostatakörteln, vilket oundvikligen påverkar spermiernas kvalitet.

Dessutom är prostatakörteln aktivt involverad i reglering av testosteronproduktion och erektionsprocessen. Därför orsakar kronisk prostatit en minskning av erektilfunktionen, upp till impotens. Dessa scenarier av sjukdomsutvecklingen kan emellertid undvikas om vi genomför en snabb och kompetent behandling.

diagnostik

Följande procedurer behövs för att diagnostisera / motbevisa diagnosen:

 • rektal undersökning
 • mikroskopi av prostatsekretion;
 • sår utsöndringen av prostata för känslighet mot antibiotika;
 • analyser för sexuellt överförbara sjukdomar;
 • transrektal ultraljud.

Ibland utförs endoskopiska och urodynamiska studier.

Hur man behandlar kronisk prostatit

Om en man har kronisk prostatit, är behandlingen alltid lång och svår. Dess längd beror direkt på sjukdomsfasen, där patienten vände sig till specialisten. Terapi förutsätter ett integrerat tillvägagångssätt, det vill säga en kombination av flera metoder:

 • antibakteriell terapi;
 • massage i prostatakörteln;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • korrigering av kost och livsstil;
 • användning av folkmekanismer
 • kirurgisk behandling.

Vidare används antiinflammatoriska och antispasmodiska medel vid terapin av den kroniska formen av sjukdomen.

medicinering

Valet av läkemedel beror på orsaken och symtomen på sjukdomen. För att bota kronisk prostatit av infektiös etiologi används antibakteriella läkemedel:

Analgetika och icke-hormonella antiinflammatoriska läkemedel används för att eliminera inflammatoriska fenomen och smärtssyndrom.

Även under de senaste åren, behandling av kronisk prostatit passerar använda droger som tidigare för detta ändamål är inte tillämpas: alfa-1-blockerare (terazosin), inhibitorer av 5-a-reduktas-hämmare (finasterid), inhibitorer av cytokiner, immunosuppressiva (cyklosporin), läkemedel som påverkar utbytet urat (allopurinol) och citrater.

sjukgymnastik

Förbättra trofism prostatavävnaden och påskynda läkningsprocessen och hjälpa vissa sjukgymnastik behandlingar såsom laserterapi, elektrofores, transrektal mikrovågsugn hypertermi, fonofores och andra.

Även med kronisk prostatit, terapeutiska varma bad, mudterapi, kan speciella klaffar ordineras.

Massage i prostata

Förbättrar dräneringen av prostatsekretionen och mikrocirkulationen vid nivån på detta organ, vilket i sin tur bidrar till patientens snabba återhämtning.

Massage i prostata kan inte göras med akut prostatit, hemorrojder, sprickor i ändtarmen. Prostatamassage kombineras vanligtvis med antibiotikabehandling. Många kliniska studier har visat stor effektivitet vid sådan behandling.

drift

Eventuellt kirurgiskt ingrepp för att ta bort de drabbade områdena i prostata.

 • Transuretral resektion är en operation som utförs under epidural eller intravenös barbituratanestesi. Postoperativ återhämtningsperiod varar inte mer än en vecka.

Metoderna, som involverar behandling av kronisk prostatit, bestäms av en urolog på basis av diagnostisk information och hans praktiska erfarenhet. Att genomföra oberoende terapi hemma baserat på feedback på Internet är full av konsekvenser.

Kronisk prostatit: tecken och metoder för behandling

Snabb sidnavigering

Tala om organen i genitourinary systemet, allt detsamma måste du dela upp dem i urin och sexuellt. Urinorganen, urinblåsan och urinröret hör till urinorganen. Och till könsorganen - testiklarna (testiklarna), som producerar spermier, vas deferens och kanaler, seminal vesiklar och prostatakörteln, som producerar näringsvätska för spermier. Naturligtvis innehåller penis penis, och urinröret fungerar som en dubbelkanal: för urinering, liksom en del av ejakulatet som utsöndras under utlösningsprocessen.

Dessutom finns det "dotterbolag" organ. Så, utsöndrar bulboretralkörtlar en speciell hemlighet som skyddar urinrörets inre yta.

Prostatakörteln är ett viktigt organ, samtidigt ett järn och en muskel. Som ett järn utvecklar det en hemlighet där spermatozoa är och kan röra sig mekaniskt och som en muskel - blockerar den under utlösningen urinröret som det omger. Som ett resultat blandar urinen inte med seminalvätska.

Prostatakörteln har två kända sjukdomar: dess hypertrofi, liksom tumörer (adenom), som vanligtvis leder till en oordning av urinering hos äldre och prostatit, som ofta oroar män i deras reproduktiva år. Dessutom är detta den vanligaste sjukdomen hos könsorganen. Vi kommer att lära känna mer med denna patologi.

Kronisk prostatit - vad är det?

Kronisk prostatit är en sjukdom där den inflammatoriska processen som först uppträdde i prostatakörteln varar i mer än två månader och senare förvärvar en böljande kurs med perioder av exacerbation och remission. Förutom kronisk är det också akut, men mycket mindre ofta. Det förefaller, ur grundsyn av den elementära logiken, i början måste det finnas fall av akut prostatit, som sedan av olika skäl går in i kronisk.

I själva verket är detta inte fallet: oftast finns det omedelbart primärt kronisk kurs och akut prostatit är en stor sällsynthet.

Oftast är detta en annan icke-specifik infektion: bakteriell, viral, svamp och i vissa fall är protozorna också skyldiga. Ibland omvandlas mikroorganismer till L-former, förlorar cellväggen. Det är därför som prostata utsöndrar ofta inte patogener, trots deras närvaro. Till inflammation leda stagnation av blod i körteln och kränkningar av mikrocirkulationen.

Infektionen tränger oftast uppåtgående stig, från urinröret. Så kan prostatit bli en komplikation av cystit och uretrit. Det är mycket mindre sannolikt att uppstå på grund av hematogen spridning (blodcirkulationen från ett purulent fokus i kroppen).

Det är viktigt att veta att personer som leder en stillesittande livsstil kan utveckla icke-bakteriella, aseptiska former av prostatit. Inflammation uppstår på grund av kronisk venös stasis, brott mot sekretion. Och i händelse av att det finns provocerande faktorer - till exempel att dricka alkohol och ett sällsynt sexliv, provar det bara inflammation.

Sex med prostatit "stagnerande" karaktär är mycket användbart, eftersom det bidrar till att avlägsna högt blodtryck och öka blodflödet till körteln. Om du inte har någon att ha sex med, en gång eller bara latskap (och ibland är det), då även frekvent onani med prostatit, eller onani, hjälper också till att förbättra tillståndet i prostatakörteln. Den lagrade vätskan måste trots allt kasseras och bytas ut med ny vätska. Varför inte "komplex" om detta. Självklart, om det handlar om att behandla "smittsam" prostatit, eller till och med en venerisk sjukdom, är det bättre att avstå från att ha sex under behandlingsperioden.

Symtom på kronisk prostatit

Enligt många studier är det kronisk prostatit hos män som orsakar kronisk smärta i bäckenhålan hos män (inte förväxlas med ländryggsregionen). I allmänhet förekommer kronisk prostatit hos utvecklade länder där män är mindre benägna att bli föremål för manuell arbetskraft hos var tredje man som befinner sig i reproduktiv (fertil) ålder.

Symtom på kronisk prostatit vid exacerbation kan också åtföljas av svaghet, ökad trötthet, minskad effektivitet. Om vi ​​pratar om lokala kränkningar - är det oftast följande symptom:

 • det finns smärtssyndrom i underlivet eller i perinealområdet
 • kan vara en obehaglig, brännande känsla i urinröret eller i perineum;
 • med allvarlig stagnation kan smärta ökas vid långvarig abstinens och lättnad efter orgasm;
 • i händelse av allvarlig inflammation kan smärta inträffa när tarmarna tömms: tarmen ligger bakom körteln och fekala massor genom tarmen kan utöva påtryckningar på prostata;
 • ofta finns det en annorlunda dysuri eller en urinering av urinering.

Prostatit är en vanlig urinering, ibland smärtsam, det är absolut nödvändigt (när du behöver urinera snabbt). Ofta finns det en känsla av ofullständig tömd urinblåsa. I händelse av en signifikant ökning av prostata, uppträder en klinik med hypertrofi som ofta kan ses i ålderdom: en trög ström.

Dessutom, med kronisk prostatit kan den sexuella funktionen också försämras. Det är möjligt att de erogena zonerna, som tidigare "arbetat" i ett litet bäcken, nu kommer att bli förtryckta.

Prostata är körteln. Därför tilldelar det i närvaro av prostatit en mystisk hemlighet till urinröret utanför urinering, men under avföring, när hemligheten pressas ut ur körteln genom tryck från utsidan.

Klinik för akut prostatit

Akut skada är mycket mindre vanligt: ​​om kronisk prostatit påverkar 25% av männen i viss utsträckning, sker akut med en frekvens av 2-3 fall per tusen. Alla symptom är allvarliga. Det finns smärta i bäckenet, i perineum, vilket ger in i sakrummet.

Det finns en uttalad allmän reaktion: frysningar, feber, dysursjukdomar och smärta vid urinering är signifikanta. Men störst ömhet uppstår när ett försök görs till rektal undersökning av prostata.

Tarmens främre vägg är varm, smärtsam, prostata störs plötsligt i tarmens lumen och ibland är smärtan så svår att patienterna helt enkelt inte tillåter undersökningen.

Om diagnostik

Förutom att ifrågasätta och undersöka klagomål kan viktiga data erhållas med konventionell transrektal palpation av körteln. Det är möjligt att detektera mjukning, ökning, fluktuation, områden av cikatrisk komprimering, retraktioner och andra tecken på skada på glandulär kapsel och själva vävnaden.

Nästa steg i diagnosen är studien av den prostatiska sekretionen för allmän analys samt bakteriologisk studie.

En viktig modern diagnostisk metod är transrectal ultraljud av prostata, liksom undersökning av sin sensor genom den främre bukväggen. Du kan se dolda förkalkningar, cystiska håligheter, olika ingrepp och formationer i körteln, inklusive och dess tecken på degenerering.

Ibland är det viktigt att titta på den delen av urinröret som passerar genom körteln. Denna plats heter - den prostatiska delen. Det är där att zonen av det sällskapliga tuberklet ligger, därför utförs en sådan procedur som ureteroskopi.

Hur man behandlar kronisk prostatit?

Behandling av kronisk prostatit, val av läkemedel

Behandling av kronisk prostatit bör vara omfattande. Detta innebär att kronisk prostatit kan botas endast med hjälp av alla de medicinska verksamhet antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel, till en speciell diet och aktiviteter som leder till eliminering av stagnation i prostatakörteln. Självklart börjar behandling av prostatit, särskilt akut och kronisk i fasen av förvärring med utnämning av antibiotika.

Antibiotikabehandling

Antibiotika för kronisk prostatit utses inuti, eller intramuskulärt. Denna administreringssätt är vanligtvis tillräcklig, men den akuta formen kräver intravenös infusion. Dessutom med akut prostatit visas sjukhusvistelsen nästan alltid i profilsjukhuset, med en 24-timmars kirurgs observation.

Varaktigheten av administrering av antibiotika för exacerbation av kronisk prostatit bör vara minst en månad, den optimala perioden varierar från 4 till 6 veckor. Urinvägsinfektion, som nästan alltid åtföljs av flödet av kronisk prostatit (inga rena fall av aseptisk varaktighet av den aktuella sjukdomen) svarar vanligen bra på behandling med läkemedlet från gruppen av fluorokinoloner. Den vanligaste bland patogener proteus, E. coli, stafylokocker, Klebsiella. I vissa fall förenas anaerob flora.

Vi kan anta att effektiv behandling av kronisk prostatit utan dem är omöjlig. Följande droger används vanligen:

 • ciprofloxacin (Cyphran, Siflox);
 • Lomefloxacin (Lomflox);
 • ofloxacin (Zanotsin, Tarivid).

I okomplicerad kurs tas vanligen 500 mg två gånger om dagen, om inte annat anges. Också populär är fortfarande "lågbudget" -schemat, som föreskriver doxycyklin med biseptol. Antibiotika i "reserven" kan betraktas som amikatsin, ceftriaxon och cefotaxim.

I så fall, om frigörs vid bakteriologiska undersökningen anaeroba flora, t ex Clostridium, den tillsätts till behandlingsregimen av metronidazol (Trichopolum "Efloran").

Antiinflammatorisk och symptomatisk behandling

För lindring av allvarlig inflammation i körtelvävnaderna anges användningen av rektala suppositorier, t ex med diklofenak. Det lindrar smärta, minskar svullnad, minskar nivån av inflammatorisk reaktion. Du kan ta den inuti, i form av tabletter. Det är nödvändigt att varna för att med diklofenak bör vidtas, till exempel, omeprazol, som en icke-selektiva NSAID åtgärd (som just avser diklofenak), kan stimulera processen för sårbildning i magen.

Naturligtvis kan andra antiinflammatoriska läkemedel användas som kan göra mindre skada för kroppen. Dessa är selektiva hämmare av COX-2. Till exempel innefattar de "Movalis", "Ketonal" och andra mediciner.

Många tror att gamla och kända droger, som diklofenak, indometacin och andra, är mycket svagare än nya läkemedel, till exempel än "Celebrex". Det är inte så. När allt kommer omkring är sökandet efter nya droger inte bara i riktning mot att öka sin "styrka" och terapeutiska effekt, men också i riktning mot att förbättra säkerheten. Effektiviteten av en säker förberedelse kan till och med vara lägre.

Det finns också droger från gruppen av bioregulatoriska peptider. Dessa är sådana medel som "Vitaprost" eller "Prostatilen". De administreras också som suppositorier före sänggåendet i en månad.

I händelse av att en patient upplevelse långvarig sjukdom och han noterade miktionsstörningar existerar (dizuricheskie disorder), de tillämpade beredningar från gruppen av alfa - blockerare (doxazosin är läkemedel, tamsulosin).

Det är mycket viktigt att komma ihåg att dysfunktion av prostata vid kronisk inflammation kan leda till problem i ditt personliga liv. Därför behöver patienten förstå och vara redo för behandling, ibland krävs korrigering med antidepressiva medel och lugnande medel, eftersom patienter ofta har en ökad nivå av neurotik och ångest. Ibland utvecklas även en verklig depression.

Enligt statistiken behöver cirka 40% av män med prostatit behandla neurotiska symtom. Och oftast uppstår "toppen" av ångest och depressiva tillstånd vid 42 års ålder.

Om massage av prostata

För att den kroniska inflammationen ska sänka intensiteten avsevärt är det nödvändigt att prostata kontinuerligt "töms", och det är inte ackumulerat ett överskott av hemlighet, vilket förvärrar cirkulationen. Det finns två sätt för detta: naturligt och artificiellt. Det naturliga sättet är utlösning. Det indikeras i kronisk prostatit, som en terapeutisk åtgärd. Därför är det perfekta alternativet skyddat kön i kondom, men "manuell teknik" är inte förbjuden.

Men ibland krävs det flera sessioner av prostata massage, som utförs rektalt. Detta hjälper till att minska körteln och eliminera stillastående innehåll. Det finns inget skamligt i dessa händelser, som utförs med terapeutiskt syfte. Faktumet av utflöde från prostata gör det möjligt att accelerera patientens rekonvalescens, så regelbundet sex är inte bara profylaktiskt utan även terapeutiskt.

För att förbättra blodcirkulationen i bäckenorganen behandlas män också med bad: barrträd, terpentin och även saltlösning. Kan också användas mikroclysters med dekoktioner av medicinska örter, till exempel salvie och kamille.

Folkmetoder för behandling av prostatit baserar sig i grunden på appliceringen av dessa mikrocykler, såväl som termiska förfaranden.

En viktig del av återhämtningsprocessen är övsterapi. I allmänhet visas en aktiv, sportig livsstil. Användbar simning, cykling, friidrott. Dessa sporter förbättrar blodcirkulationen i bäckens golvmuskler och membran. Men sådana typer av idrott som tyngdlyftning och lyftande vikter kan påverka prostaclats funktioner. Sanatoriumbehandling i Kislovodsk och Belokurikha visas.

Sammanfattningsvis måste jag säga några ord om kosten. Prostatakörteln reagerar mycket på förändringen i kosten. Med kronisk prostatit är det nödvändigt att utesluta alkohol, särskilt öl, vilket ger en överbelastningsvolym, liksom irriterande, kryddig och kryddig mat. Detta är viktigt, särskilt i de inledande stadierna av behandlingen, liksom med akut prostatit.

utsikterna

I händelse av att kronisk prostatit inte behandlas, kan en purulent infektion gå med, och en abscess av prostata kan uppstå. Om det öppnas spontant kan det vara diffus purulent inflammation i bäckenet, vilket kan leda till ett dödligt utfall. Men oftast obehandlad prostatit leder till infertilitet och nedsatt urinering. Det är därför nödvändigt att genomföra en undersökning omedelbart om en karaktäristisk klinisk bild uppstår och börja behandling. Med alla regler kan kronisk prostatit botas inom 2 - 3 månader.

Kronisk prostatit: symtom och behandling

Kronisk prostatit är huvudsymptomen:

 • Ökad temperatur
 • Sömnstörning
 • Frekvent urinering
 • Förlust av aptit
 • irritabilitet
 • Obstruerad urinering
 • Smärtsam urinering
 • Klåda i perineum
 • Minskad libido
 • Smärta i ljummen
 • För tidig utlösning
 • trötthet
 • Minskad prestanda
 • Smärta i bäckenet
 • Frekventa nattliga erektioner
 • Erektil smärta
 • Brist på utlösning
 • Smärta efter urinering
 • Byter hudfärg i ljummen
 • Svettning av perineum

Kronisk prostatit är en inflammatorisk process som påverkar prostatakörtelns vävnader och leder till ett misslyckande av sin fulla funktion. Sjukdomen är en av de vanligaste bland störningar i arbetet med manliga könsorgan.

Riskgruppen är den manliga befolkningen från tjugo till fyrtio, under sin högsta arbetskraft, reproduktiv och sexuell aktivitet. Nästan var tionde man åtminstone en gång i sitt liv stött på ett sådant sexuellt problem.

Kronisk prostatit kännetecknas av växling av perioder av förvärmning och återtagande av symtom på sjukdomen. Många andra problem inte bara med genitourinary systemet och andra inre organ är lämpliga för tecken på en sådan sjukdom, så när de uppenbarar är det viktigt att omedelbart konsultera en kvalificerad läkare för diagnos.

Kronisk prostatit utvecklas under en lång tidsperiod. Oftast förekommer denna sjukdom utan att några symptom eller ett litet uttryck uppträder och det diagnostiseras med en oavsiktlig undersökning. Det är svårt att behandla, det finns möjlighet till frekventa återfall.

etiologi

Infektionsvägar:

 • direkt genom urinröret
 • med en ström av infekterad urin;
 • med rörelse av blod eller lymf;
 • Övergången av infektion från angränsande organ.

I varje manlig kropp finns patogena mikroorganismer som kan provocera prostatitprogressionen. Men ändå har inte alla män en så farlig och obehaglig sjukdom. Detta innebär att inte bara patogen mikroflora, även om den tjänar som huvudorsaken till patologins utveckling, men för dess aktivering kräver gynnsamma förhållanden. Det finns följande gynnsamma faktorer för sjukdomsprogression:

 • Sedentär arbetsförhållanden och stillasittande livsstil;
 • frekvent förändring av sexuella partners;
 • för tidigt uppsägning av samlag, som ett preventivmedel
 • långvarig avhållande från samlag
 • täta underkläder;
 • hypotermi;
 • andra inflammationer i det genitourära systemet;
 • alla möjliga skador på prostata
 • dåliga vanor
 • fetma och högkalorimat
 • konstant stress.

arter

På det medicinska området är denna klassificering av kronisk prostatit vanligt:

 • infektiös process orsakad av en bakterie;
 • sjukdom är inte bakteriell;
 • asymptomatisk (trots smittsamma processen);
 • stillastående. Det härrör från långvarig sexuell avhållsamhet.

I stadier av utveckling delas kronisk prostatit in i:

 • exudativ - åtföljd av en smärtsam känsla i ljummen, skrotet, ejaculation accelererar;
 • Alternativ - samma tecken observeras som vid det föregående skedet, men med ett litet tillskott, i form av frekvent uppmaning att urinera;
 • spridning - saktar ejakulationen och minskar intensiteten hos urinflödet;
 • cicatricial förändringar - alla ovanstående egenskaper är inneboende.

symptom

Kronisk prostatit uttrycks av följande symtom:

 • smärta och obehag i bäckenområdet, ljumske, insidan av låren, en varaktighet av tre månader eller mer;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • skarp smärta efter fullbordandet av nödbehovet;
 • smärtsam erektion
 • ibland fullständig frånvaro av ejakulation;
 • sömnstörning
 • en minskning av effektiviteten;
 • klåda, känsla av förkylning eller ökad svettning av perineum;
 • förändringar i hudfärg i ljummen;
 • minskad sexuell lust;
 • nattliga erektioner
 • minskad aptit
 • irritabilitet;
 • en konstant känsla av trötthet;
 • en liten ökning av kroppstemperaturen.

komplikationer

Kronisk prostatit ofta inte uttrycker några tecken på varför patienten är omedveten om problemet, det finns ingen snabb behandling. Allt detta kan leda till ett antal komplikationer.

Komplikationer kan vara:

diagnostik

Diagnos av en sådan sjukdom är inte svår för urologen. Läkaren utför:

 • ifrågasätta patienten om smärta eller obehag
 • allmän inspektion av inguinalområdet för utslag, sekret eller irritation;
 • fingerprovning av prostata (genom rektal öppning);
 • insamling av prostatsekretion.

Dessa förfaranden är ganska obehagliga, och ibland smärtsamma, men är de mest acceptabla för att diagnostisera en sådan sjukdom.

Dessutom måste patienten passera:

 • allmän analys av urin;
 • ett smet från urinröret
 • urin för bakterieundersökning
 • ett tre-glas urinprov;
 • skrapa för att bestämma orsakssambandet hos sjukdomen.

Hårdvara diagnostik består av:

 • Ultraljud av prostata - för att bestämma volymen av prostatakörteln, närvaron av tumörer eller cyster;
 • uroflowmetry - för att bestämma graden av urinutflöde. I ett hälsosamt tillstånd är rörelsen - femton milliliter per sekund, med kronisk prostatit - mindre än tio;
 • CT;
 • biopsi.

Utan att genomföra alla ovanstående diagnostiska metoder kommer läkaren inte att kunna bestämma hur man behandlar kronisk prostatit.

behandling

Kronisk prostatit, även om det är svårt att behandla, men det är fortfarande möjligt, särskilt vid snabb upptäckt.

Behandlingen av denna sjukdom består av flera steg:

 • antibiotikabehandling, som för det mesta varar flera veckor, om nödvändigt - längre;
 • Förloppet av terapeutisk massage i prostatakörteln - består av fjorton besök till läkaren.
 • eliminera prostata spasmer, urin stasis och utflöde av utsöndring från körtlar via vissa grupper av läkemedel som kan förskrivas endast specialist;
 • Sjukgymnastik, som består av mikrovågs- ​​och laserterapi, olika ultraljudsmetoder, lera behandling och enemas med vatten berikat med mineraler och vätesulfid;
 • örtmedicin. En bra effekt är användningen av eterisk olja från pumpa frön;
 • operativ medicinsk ingrepp, som endast adresseras när det finns en förändring i urinrörets storlek, om det finns abscesser eller adenom i prostata.

Vid komplex behandling av prostatit används ofta fyto-läkemedel. "LIKOPROFIT®" - ett komplex av naturliga ingredienser. Komponenter "LIKOPROFIT®" selektivt ackumuleras i prostatavävnaden, minskar manifestationerna av inflammation, öka den skyddande funktionen, skydda celler från skada genom fria radikaler och processkontroll kraftig tillväxt av prostatavävnader. * På grund av den komplexa och balanserad komposition inträffar eliminerar svårigheter associerade med urinering, försvagning av smärtssyndromet. (1) Komponenterna i "LIKOPROFIT®" på en bakgrund av standardterapi för att effektivt påverka de viktigaste symptomen på kronisk prostatit, bidra till en förbättring av urinering: minska frekvensen av urinering och öka urinflödet, må bättre och har en reparativ effekt hos patienter med kronisk prostatit *.

Kronisk prostatit kan behandlas med folkmekanismer hemma, men endast i kombination med ovanstående metoder. Dessa terapier kan minska smärta när symtomen utvecklas och förhindra återkommande sjukdom.

Hemma kan sjukdomsförloppet mildras av:

 • blandning av honung och krossade pumpa frön;
 • färskpressad gurksaft, betor och morötter. Använd dem minst fem hundra milliliter per dag;
 • kompear av päron;
 • avkok från persiljas rötter
 • rinnor av mogna kastanjer;
 • en sann celandine;
 • Barrträd badar inte mer än tjugo minuter om dagen.

För att påskynda återhämtningsprocessen kommer också att hjälpa till med en speciell kost som ger en minskning eller total avvisning av vissa produkter:

 • fettiga och rika kött-, fisk- och svampbuljonger;
 • kryddiga såser och kryddor;
 • lök, vitlök, pepparrot, rädisa, chili peppar;
 • bælgväxter
 • kål;
 • mjölk och fermenterade mjölkprodukter.

Förebyggande åtgärder

För att förebygga kronisk prostatit bör män följa några enkla regler:

 • om möjligt undviker stark och långvarig hypotermi i kroppen;
 • försök att uppvärma varannan timme med stillasittande eller inaktivt arbete;
 • med förstoppning, använd specialmedel med laxerande effekt;
 • Använd bara bekväma, inte för smala kläder. Speciellt handlar det om underkläder;
 • Att leda ett sexuellt liv utan att regelbundet byta partner
 • bli av med långt avhållande från sexuella relationer;
 • snabb tillgång till läkare för misstänkta könsorganssjukdomar av något slag
 • att leda en hälsosam livsstil, ge upp alla dåliga vanor;
 • normalisera regimen och sammansättningen av förbrukad mat. Det är bättre att äta små portioner, fem eller sex gånger om dagen. Inför i kosten ett stort antal färsk frukt, grönsaker, kött;
 • utföra daglig träning.

Genomförandet av sådana enkla rekommendationer kommer att lindra en man från förekomsten av ett sådant problem som kronisk prostatit. Att undvika det är ju mycket enklare än härdning.

* Instruktioner för användning av kosttillskott till mat LYKOPROFIT® 1. Spivak L.G. Effekt och säkerhet för Lycoprofit ® hos patienter med kronisk prostatit och prostatisk adenom. Urology. 2013, nr 2, sid. 118-122;

Om du tror att du har Kronisk prostatit och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, då kan en urolog hjälpa dig.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Inflammation av prostata är en sjukdom som endast kännetecknar män och karakteriseras av den inflammatoriska processen i prostata. Sjukdomen uppstår mellan tjugo och femtio år, men huvudriskgruppen är män över trettio.

Dysuri - en patologisk process som orsakas av en överträdelse av urinprocessen. Brott av denna typ kan bero på gynekologisk sjukdom hos kvinnor respektive urologiska hos män. Uteslut inte dysuri hos barn och vuxna i närvaro av sjukdomar i det genitourinära systemet, undernäring, otillräckligt vätskeintag. Den psykosomatiska faktorn sker, särskilt hos småbarn.

Vesikulit är en inflammatorisk lesion som uppträder i partiella vesiklar. Vesikulit, vars symptom oftast smälter, saknar akuta manifestationer, vilket leder till sen behandling av patienter för att tillhandahålla lämplig vård och identifierar också några av de svårigheter som är relevanta vid diagnosprocessen.

Prostatit är en sjukdom där prostata körs upp. Prostatit, vars symptom oftast förekommer hos män av reproduktiv ålder (20-40 år), diagnostiseras i genomsnitt i 35% av befolkningen. Beroende på ursprung kan prostatit vara bakteriell eller icke-bakteriell, beroende på kursens art - akut eller kronisk.

Pelvic smärt syndrom - anses vara en utbredd tillstånd, som följer med ett stort antal patologier associerade med organ som finns i bäckenområdet. Diagnostiserade denna lidelse lika i representanter för båda könen.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.

Symtom på en kronisk form av prostatit

Till skillnad från andra former av inflammatoriska sjukdomar i köns- och utsöndringssystemet hos män, fortsätter kronisk prostatit i tidiga skeden vanligen mot bakgrund av nästan fullständig frånvaro av karakteristiska symtom. Denna faktor är ofta orsaken till att patienten inte konsulterar en specialist eftersom det inte finns någon fysisk indisposition som komplicerar vidare behandling.

Huvud tecknen på kronisk prostatit manifesterar sig fullständigt när sjukdomen blir akut, under perioder av eftergift kan symtom vara helt frånvarande. För att undvika förekomsten av komplikationer bör en läkare konsulteras för att diagnostisera sjukdomen om det finns en liten förändring i det allmänna hälsotillståndet.

De första tecknen på sjukdomen

Symtom på kronisk prostatit i de tidiga stadierna kan variera något och variera beroende på den ursprungliga orsaken, som tjänade sjukdomsutvecklingen. Så till exempel är två huvudfaktorer främst utsedda, vars närvaro orsakar manifestationen av symtom på sjukdomen.

Den första och främsta orsaken är kroppens infektion med patogena virus och bakterier, som också bör inkludera de som överförs genom nära närhet. I sådana fall förekommer inflammationsprocessen initialt i könsorganet, sprider sig genom lymf och blodomloppet i prostata.

Med tanke på de specifika egenskaperna hos denna sjukdomsform, är dess huvudsymptom ömhet, klåda, brännande i prostata och reproduktionsorgan. Dessutom är det en minskning av styrkan, såväl som frisättning av pus under urinering och utlösning.

Under sjukdomens förvärmning upplever män ofta en generell försämring av deras fysiska välbefinnande, en signifikant ökning av temperaturen, aptitförlusten och svagheten. Alla dessa symtom indikerar närvaron i kroppen av en purulent abscess och är orsaken till en brådskande överklagande till en specialist.

Den bakteriella formen av prostatit kännetecknas av det faktum att sjukdoms främsta orsaken är närvaron i kroppen av stillastående fenomen. Denna patologi utvecklas på bakgrund av frånvaron av regelbundet, intimt liv, full näring och fysisk aktivitet.

I detta fall, förutom de huvudsakliga tecken på inflammation i prostata sjukdom, kan patienten störa symtom som regelbundet förekommande störning stol periodisk yrsel, svaghet och matsmältnings nedbrytning.

De viktigaste stadierna av kronisk prostatit

Det är välkänt att det är mycket lättare att helt eliminera huvudskyltar och symtom på en sjukdom av vilken typ som helst då diagnosen och syftet med lämplig behandling gjordes i de inledande stadierna. För kronisk prostata hos män karaktäriseras tre huvudstadier av sjukdomsutvecklingen:

 • Den första. Vid detta stadium av utvecklingen av den inflammatoriska processen, nästan helt frånvarande några karaktäristiska tecken. Men ett stort antal män är också fram några negativa förändringar i kroppen, såsom: smärta, sveda vid tidpunkten för utlösning, brist på sexuell lust, minskning av de produktiva funktioner, liksom ofta behov av att gå på toaletten.
 • Det andra stadiet av sjukdomen kännetecknas av närvaron av patologiska förändringar i prostata, frisk vävnad ersätter rubtsevidnymi neoplasmer, varvid kroppen inte längre kan utföra sina ursprungliga funktioner till fullo. Under loppet av detta skede av män har varit en betydande försämring av styrka eller total avsaknad av erektion sker systematiskt öka svettning, förekomsten av svår smärta och klåda vid urinering.
 • Det tredje steget karakteriseras som den mest försummade typen av sjukdomen. Under denna period förlorar prostata nästan sina naturliga funktioner, friska vävnader ersätts av patogena neoplasmer, vilket leder till en utvidgning av körteln i storlek. Denna patologi leder till att klämma urinvägarna och urinblåsan. Med tanke på detta känner patienten nästan ingen smärtlindring i könsorganet och en känsla av överflöd av blåsan. Fullständig eliminering av tecken på sjukdomen hos män på detta stadium av sjukdomen är endast möjlig med användning av komplex terapi, vilket är nödvändigt för att ansöka under en lång tidsperiod.

Uppstoppad blåsan

Mot bakgrund av utvecklingen av den inflammatoriska processen i prostata uppträder även patologiska förändringar i människors utsöndringssystem. Friska vävnader i prostatakörteln delvis eller helt ersatt av ärrvävnad, vilket resulterar i flera gånger ökar trycket på urinblåsan. Denna aspekt främjar manifestationen av följande tecken på kronisk form av prostatit:

 • Patienten känner ständigt uppmaning att besöka, men efter urineringstiden går inte känslan av överflöd av blåsan.
 • Mikturion åtföljs ofta av akut smärta, känsla av klåda och brännande. Dessa tecken blir mer märkbara när sjukdomen utvecklas.
 • I de mest allvarliga fallen kan patienten observera närvaron av blödning i urinen eller purulent urladdning, vilket indikerar närvaron av källan av inflammation i urinblåsan. Urin blir molnigt, nästan helt förlorar sin genomskinlighet och förvärvar en uttalad obehaglig lukt.
 • Majoriteten av männen noterar den ofrivilliga urladdningen av en liten mängd urin under perioder mellan besök på toaletten.

Dysfunktion i reproduktionssystemet

Ett av de mest obehagliga symptomen på kronisk prostatit är reproduktionssystemet hos män, vilket uttrycks i utseendet på följande patologier:

 • Minskad libido, det vill säga brist på sexuell lust.
 • Minskning av den genomsnittliga tiden för samlagets varaktighet, samt en ökning av tidsintervallet mellan dem.
 • Utseendet av ömhet, brännande, klåda omedelbart i utförandet av en intim handling. Också kan detta obehag inträffa efter intimitet.
 • Minskad kraft i allmänhet eller en signifikant försämring av reproduktiv funktion. De flesta patienter rapporterar sexuell impotens redan i de tidiga skeden av sjukdomen.
 • Otillbörlig utlösning. I de flesta fall, om det finns inflammatoriska processer i bäckenorganen, uppträder ejakulation inom några minuter omedelbart efter samlagsförloppet, eller före starten av en sådan handling.

Lokala symptom

Förutom ovanstående huvudsymptom på prostatit är de flesta män också oroade över ytterligare tecken som orsakas av utvecklingen av den inflammatoriska processen, till exempel:

 • Klåda och brännande av huden i prostata och könsorgan. Vanligtvis för eliminering av sådana tecken används lokala medel: krämer, geler, salvor. Om emellertid obehag endast uppträder på detta sätt kan det också indikera en allergisk reaktion av kroppen mot externa negativa faktorer.
 • Ömhet i prostata. Dessutom kan smärta förekomma i höfterna, buken, könsorganen. Med kronisk prostatit är dessa tecken mest uttalade under perioden av förvärring av sjukdomen.
 • Patienten kan också vara störd av periodisk urladdning från könsorganen, som kan innehålla pus eller blodiga vener. Vanligtvis är detta symptom karakteristiskt för försummade former av sjukdomen, särskilt i avsaknad av den nödvändiga behandlingen.

Psykologiska aspekter

Vissa störningar i patientens vanliga beteende kan också beskrivas som huvudsymptom på kronisk prostatit. Den systematiska smärtan, brinnande, klåda, urineringstörning och sexuell impotens orsakar depressiva tillstånd och nervösa störningar.

I avsaknad av aktuell psykologisk hjälp, såväl som mot bakgrund av systematisk stress försämras patientens allmänna tillstånd avsevärt, mannen blir mer nervös, rastlös, irritabel. Dessutom förvärrar aptit, sömnlöshet förekommer.

För att stabilisera patientens tillstånd och förebygga psykiska störningar behöver patienten ge en bekväm atmosfär. Det är också acceptabelt att använda vissa mediciner som har en lugnande effekt.

Ytterligare skyltar

En akut inflammatorisk process åtföljs ofta av en signifikant försämring av den totala hälsan, en ökning i temperaturen, en känsla av generell svaghet. Dessa symptom är typiska för kronisk prostatit i det akuta skedet, men deras manifestationer utesluts inte ens i de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen.

Hur kan du förhindra utvecklingen av kronisk prostatit - det här hittar du nedan:

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit - Långvarig inflammation i prostata, vilket leder till en kränkning av prostata morfologi och funktion. Kronisk prostatit uppträder som en prostatisk triad - smärta i bäckenet och könsorganen, urineringstörningar, sexuella störningar. Diagnos av kronisk prostatit innefattar palpation av körteln, undersökning av prostats utsöndring, ultraljud, uroflowmetri, uretroskopi, punkturbiopsi av prostata. När kronisk prostatit visas komplex medicinering, fysioterapi behandling, prostata massage, instillation av den bakre urinröret. Kirurgisk behandling är lämplig för komplicerade former av kronisk prostatit.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit är den vanligaste manliga sjukdomen: cirka 50% av männen lider av denna eller den här typen av prostatainflammation. Kronisk prostatit påverkar ofta män i åldrarna 20 till 40 år som är i perioden med den största sexuella, reproduktiva och arbetande aktiviteten. I samband med detta förvärvas upptäckt och behandling av kronisk prostatit i urologin inte bara en medicinsk, men också en socialt betydande aspekt.

Klassificering av kronisk prostatit

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det tre kategorier av sjukdomen:

 • I. Akut prostatit.
 • II. Kronisk prostatit av bakteriellt ursprung.
 • III. Kronisk prostatit av icke-bakteriell genesis / Kronisk bäckensmärtssyndrom är ett symptomkomplex som inte är förknippat med uppenbara tecken på infektion och varar i 3 eller flera månader.
 • III A - kronisk prostatit med närvaro av en inflammatorisk komponent (detektion av leukocyter vid utsöndring av prostata och patogener av infektion);
 • III B - kronisk prostatit med frånvaro av en inflammatorisk komponent (leukocyter och patogener i utsöndringen av prostata).
 • IV. Asymptomatisk kronisk prostatit (frånvaro av klagomål vid detektering av leukocyter i en prostatisk hemlighet).

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

Orsaker till kronisk prostatit

Etiologin och patogenesen för kronisk bakteriell prostatit associerad med hit-infektion i prostatakörteln följande sätt: uppåt (genom urinröret), nedåt (vid gjutning infekterad urin från blåsan), hematogen (motorvägar genom blodet) eller lymphogenic (lymfatiska samlare). Ofta agerar uropatogener E. coli, Klebsiella, Proteus, stafylokocker, enterokocker, Corynebacterium, svamp-, parasitiska och virala patogener. Tillsammans med ospecifika flora i utvecklingen av kronisk prostatit kan delta patogener specifik uretrit (klamydia, mykoplasma, gonokocker, Trichomonas, Gardnerella).

Men för utvecklingen av kronisk prostatit är det viktigt inte så mycket närvaron och aktiviteten hos mikroorganismer, som bäckens organ och blodcirkulationen i dem, närvaron av samtidiga sjukdomar, nivån på skyddande mekanismer.

Därför kan ett antal faktorer bidra till uppkomsten av kronisk prostatit. Först av allt, det urologiska sjukdomar - pyelonefrit, cystit, uretrit, urinrörsförträngning, ohärdade fram till slutet av akut prostatit, orkit, epididymit, etc. Mikrobiell etioagent kan komma in i prostatan från avlägsen foci av infektion, t ex i närvaro av sinuit, tonsillit, karies, kronisk. bronkit, lunginflammation, pyoderma och så vidare. predisponerar för kronisk inflammation i lokal och allmän hypotermi, hypertermi, bo i en fuktig miljö, trötthet, dålig kost och sällan urinering pr.

Kronisk icke-bakteriell prostatit är vanligtvis förknippas med kronisk (stagnerande) fenomen i prostata orsakade stasis venösa cirkulationen i bäckenorganen och försämrad dränering prostata acini. Lokal trängsel leder till överströmning av kärlen prostata blod ödem, dess ofullständig tömning av sekre barriär störningar sekretoriska, motor, kontraktila funktion av prostata.

Stagnerande förändringar vanligtvis på grund av beteendemässiga faktorer - lång sexuell deprivation, öva avbruten eller långvarig samlag, överdriven sexuell aktivitet, fysisk inaktivitet, långvarigt sittande, kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, läkemedel), yrkesrisker (vibration). Av utvecklingen av kronisk icke-bakteriell prostatit predisponerar bäckenpatologi och nervstrukturer som erbjuder deras innervation (t ex ryggmärgsskada), prostata adenom, hemorrojder, förstoppning, androgenodefitsit et al. Anledningar.

Symtom på kronisk prostatit

Kronisk prostatit manifesteras av lokala och allmänna symptom. Lokala manifestationer inkluderar prostatatriaden, kännetecknad av smärta, dysuri och nedsatt sexuell funktion. Smärta i kronisk prostatit är en konstant värkande karaktär, lokaliserad i perineum, könsorgan, ovanför puben, i ljummen. Smärta syndrom ökar i början och slutet av urinering, med smärta som strålar ut till glanspenis, skrot, sacrum, rektum. Smärta sensioner kan öka efter samlag eller på grund av långvarig abstinens; försvagas eller intensifieras efter orgasm, blir mer intensiv omedelbart vid tidpunkten för utlösning.

Intensiteten av smärtsyndrom i kronisk prostatit varierar från känslor av obehag till svår, störande sömn och prestanda, manifestationer. Smärta med begränsad lokalisering i sakrum betraktas ofta som osteokondros eller radikulit, så patienten kan behandlas länge självständigt utan att tillgripa hjälp av en läkare.

Urinering i kronisk prostatit är snabb och smärtsam. I det här fallet kan det vara svårt att starta urinströmmen, försvagning eller diskontinuitet, en känsla av ofullständig tömning av blåsan, frekventa nattliga uppmaningar, brinnande i urinröret. I urinen med kronisk prostatit kan detektera förekomsten av flytande strängar. Efter avföring eller fysisk ansträngning från urinröret finns det urladdning (prostata), orsakad av en minskning av prostatas ton. Med kronisk prostatit, klåda, kall eller överdriven svettning i perineum kan lokal missfärgning av huden i samband med stagnation av cirkulationen noteras.

Kronisk prostatit åtföljs av allvarliga brott mot sexuell funktion. Dispotentsii fenomen kan uttryckas i försämringen, smärtsamma erektioner, lång och frekvent nattlig erektioner, svårigheter eller tidig utlösning, förlust av sexuell lust (libido), raderade orgasmer, hematospermi, infertilitet. Sexuell dysfunktion är alltid svårt erfaren man, vilket leder till psyko emotionella störningar, upp till neuroser och depression, ytterligare försämring den sexuella funktionen.

Förstörningar av kronisk prostatit åtföljs av en liten ökning av kroppstemperaturen och försämring av välbefinnandet. Det allmänna tillståndet för kronisk prostatit kännetecknas av ökad irritabilitet, slöhet, ångest, snabb trötthet, aptitlöshet, sömnstörning, nedsatt arbetsförmåga, kreativ och fysisk aktivitet.

Nästan en fjärdedel av patienter med kroniska prostatit symptom länge saknas, vilket leder till sena remiss till en urolog (andrologist). Långvarig loppet av kronisk prostatit kan kompliceras av impotens, vesiculitis, epididimoorhitom, manlig infertilitet, urininkontinens, stenbildning och cystor i prostata, prostata skleros, utveckling av adenom och prostatacancer.

Diagnos av kronisk prostatit

Den information som behövs för diagnos av kronisk prostatit erhålls genom ett omfattande laboratorie- och instrumentundersökning. Första utvärdering av misstänkt kronisk prostatit historia innehåller klargörande och klagomål hålla visuell inspektion för genitala sekret, utslag, irritationer, digital rektal prostata studier för att fastställa kontur gränser, konsistens, ömhet körteln.

För att bestämma de strukturella och funktionella förändringar i prostata prostata ultraljudsledande visas (TRUS). De viktigaste metoderna i diagnos av kronisk prostatit är av prostata sekretion av urinanalys, bakteriologisk utstryk från urinröret och uringlas tre urinprov, PCR och studera RIF skrapning på patogener av sexuella infektioner, bestämning av prostataspecifikt antigen (PSA).

Kliniskt signifikant vid kronisk prostatit på detektionsanalyser patogener klamydia, mykoplasma, herpes, cytomegalovirus, trikomonasinfektion, gonorré, candidiasis, såväl som icke-specifika bakterieflora. Staketet av prostatshemligheten för forskning utförs efter urinering och utförande av prostata-massage. Symptom på kronisk prostatit ökar antalet leukocyter i synfältet, reducera antalet lecitin granulat, närvaron av patogena organismer.

I den allmänna analysen av urin med kronisk prostatit kan leukocyturi, pyuria, erytrocyturi detekteras. Bakteriologisk odling av urin gör det möjligt att avslöja bakterieriets grad och karaktär. Vid reproduktionsstörningar visas en undersökning av spermogrammet och MAP-testet.

Omfattningen av och orsakerna till tömning hjälp identifiera urodynamiska undersökningar (uroflowmetry, cystometri, profilometri, elektromyografi). Med dessa studier kronisk prostatit möjligt att skilja från ansträngningsinkontinens, neurogen blåsa, etc. Vid hematuri, hematospermi, obstruktiv tömning visas endoskopisk undersökning -. Ureteroscopy, cystoskopi. För att utesluta krävs adenom och prostatacancer PSA-testning, i vissa fall - en biopsi av prostata med en morfologisk studie av vävnader.

Behandling av kronisk prostatit

Kronisk prostatit är härdbar, men man bör komma ihåg att återhämtningen fortfarande är möjlig och beror i stor utsträckning på patientens humör, om behandlingens gång till en specialist och noggrannheten i att alla urologiska föreskrifter överensstämmer. Grunderna för behandling av bakteriell kronisk prostatit är antimikrobiell terapi i enlighet med ett antibiotikum som varar minst 2 veckor. För att minska smärta och inflammation föreskrivs NSAID (diclofenak, ibuprofen, naproxen, piroxicam); för avslappning av prostata muskulaturen, restaurering av urodynamik och utflöde av prostatsekretionen visas mottagning av a-adrenoblockerare (tamsulosin, alfuzosin).

För att förbättra dräneringen av prostatakörteln, lokal mikrocirkulation och muskelton, utförs en behandling av terapeutisk massage i prostata. Prostatkörtelns massage bör resultera i frisättning av minst 4 droppar utsöndring av prostata. Prostatamassage är kontraindicerad i akut bakteriell prostatit, prostata abscess, hemorrojder, prostata stenar, rektala sprickor, hyperplasi och prostatacancer.

För att avlägsna smärtsyndromet med kronisk prostatit, kan paraprostatisk blockad, akupunktur rekommenderas. Av stor betydelse vid behandling av kronisk prostatit ges med syftet med sjukgymnastik jontofores, ultraljud, fonofores, magnetterapi, laseromagnetotherapy, induktometrii, lera, SMC, och varma Sitz bad vid 40 - 45 ° C, med vätesulfid lavemang och mineralvatten, instillation in i urinröret.

Med utvecklingen av komplikationer som är förknippade med kronisk prostatit indikeras kirurgisk behandling: eliminering av urinrörsstriktioner; TUR av prostata eller prostatektomi för skleros av prostata; transuretral resektion av blåsan med skleros i nacken, punktering och dränering av cyster och abscesser i prostata; omskärelse med phimosis orsakad av återkommande urinvägsinfektioner, etc.

Profylax av kronisk prostatit

Förebyggande av kronisk prostatit kräver anslutning till sexuell hygien, snabb behandling av urogenitala och extragenital infektioner normalisering av regelbunden sexliv, tillräckligt med fysisk aktivitet, förebyggande av förstoppning, snabb tömning av urinblåsan.

För att undvika återkommande kronisk prostatit krävs dynamiska undersökningar av andrologen (urolog); förebyggande kurser av fysioterapi, multivitaminer, immunmodulatorer; Uteslutning av hypotermi, överhettning, stress, dåliga vanor.

Tidigare Artikel

Stenar i prostata