Huvud
Symptom

Kronisk prostatit - symtom och behandling

Kronisk prostatit är en långvarig inflammation i prostata, med symtom som ofta saknas, varför det mesta av den manliga befolkningen inte vet om sjukdomen.

Utvecklingen av kronisk form av prostatit är en följd av en akut process, även om det i praktiken är sällsynt. I regel börjar inflammatorisk kronisk prostatit gradvis, utan några obehagliga symtom och känslor, detekteras sjukdomsförloppet i en olycka, när man undersöker ultraljud.

Kronisk form påverkar både unga män och medborgare i mitten och åldern. Dessutom hotar prostatit de som, genom sin verksamhet, har en lågaktivitetslivsstil, känner överdriven fysisk ansträngning på skrotet och avstår från sexuell avhållsamhet.

klassificering

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det flera kategorier av sjukdomen:

 1. Akut bakteriell prostatit (OBP) är den vanligaste och lätt diagnostiserade typen av prostatit. Det orsakas oftast av bakteriell infektion och diagnostiseras lätt på grund av typiska symtom. Akut bakteriell prostatit kan förekomma vid vilken ålder som helst. Symtom inkluderar smärtsam urinering, oförmåga att helt tömma urinblåsan, smärta i underlivet, ryggen eller bäckenområdet. Det kan finnas feber tillsammans med frossa.
 2. Kronisk bakteriell prostatit är en sjukdom med typiska symtom på kronisk inflammation och ett ökat antal bakterier och leukocyter i urinen och utsöndring av prostata efter dess massage.
 3. Kronisk prostatit (CP) är den vanligaste formen av prostatit. Det är i de flesta fall en konsekvens av akut bakteriell prostatit (ej behandlad eller dåligt behandlad). Om det finns symptom, fortsätter de i form av smärta i könsorganen eller i bäckenet, svårigheter med urinering eller smärtsam urinering och ejakulation.
 4. Asymptomatisk inflammatorisk prostatit - med denna form av sjukdomen är de klassiska symptomen på prostatit frånvarande, och själva sjukdomen upptäcks av misstag när du kontaktar kliniken av annan anledning.

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

skäl

Framväxten av kronisk prostatit kan bidra till ett antal faktorer. Först och främst är det:

 1. STDs: chlamydia, ureaplasma, mykoplasma, herpesvirus, cytomegalovirus, Trichomonas, gonokocker, svampar släktet Candida, Escherichia coli (Escherichia coli) kan påverka urinröret och identifieras i prostatavävnad;
 2. Överträdelse av blodcirkulationen i det lilla bäckens organ (trängsel i prostata leder till inflammation).
 3. En stillesittande livsstil (förare, kontorsanställda, tjänstemän);
 4. Förlängd sexuell avhållsamhet, avbruten samlag eller artificiell förlängning av samlag
 5. Regelbunden hypotermi (älskare av extrem vila: dykning, surfing, paddling och skidåkning);
 6. Betonar: mental och fysisk överbelastning

För utvecklingen av kronisk prostatit är viktigt att inte så mycket närvaro och aktivitet av mikroorganismer boleznenovornyh hur mycket staten bäckenorganen och blodcirkulationen i dem, närvaro av åtföljande sjukdomar, graden av försvarsmekanismer.

Symtom på kronisk prostatit

Oftast, med utvecklingen av en kronisk form av prostatit, är symtomen nästan utan att störa en man. I det här fallet kommer alla tecken på akut prostatit inte att manifesteras på något sätt eller uppenbaras i mindre utsträckning.

De vanligaste symptomen på kronisk prostatit hos män är:

 • periodiska smärtor och obehag i perineum;
 • obehagliga känslor i avföring och urinering
 • bestrålning i anus, lår, testiklar;
 • urladdning ur urinröret.

Förändringar i sjukdomsbilden, som inte redan är mycket ljusa, kan vara så obetydliga att patienter med kronisk prostatit inte tar mycket uppmärksamhet åt dem.

Förstöring av kronisk prostatit

Försvåringen av sjukdomen är i regel åtföljd av följande symtom:

 • smärta och brännande i urinröret
 • ökad uppmaning att urinera
 • smärta i underlivet, perineum och rektum
 • tecken på minskning av männs sexuella aktivitet
 • smärta under avföringens skull.

Enligt vissa läkare kan också urskilja psykologiska symptom på kronisk prostatit, som omfattar irritabilitet, oro, trötthet, humör, sömnstörningar, depression och besatthet.

Bestäm alla symtom på en gång i patienten är nästan omöjligt, för en man visar vanligen bara 2-3 tecken på sjukdomen. Till exempel är de vanligaste erektil dysfunktion och smärta i underlivet.

Varför kan prostatit orsaka infertilitet?

Det faktum att prostatakörteln ger en speciell hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. Vid inflammation förvärras sekretorisk funktion hos prostatakörteln, vilket oundvikligen påverkar spermiernas kvalitet.

Dessutom är prostatakörteln aktivt involverad i reglering av testosteronproduktion och erektionsprocessen. Därför orsakar kronisk prostatit en minskning av erektilfunktionen, upp till impotens. Dessa scenarier av sjukdomsutvecklingen kan emellertid undvikas om vi genomför en snabb och kompetent behandling.

diagnostik

Följande procedurer behövs för att diagnostisera / motbevisa diagnosen:

 • rektal undersökning
 • mikroskopi av prostatsekretion;
 • sår utsöndringen av prostata för känslighet mot antibiotika;
 • analyser för sexuellt överförbara sjukdomar;
 • transrektal ultraljud.

Ibland utförs endoskopiska och urodynamiska studier.

Hur man behandlar kronisk prostatit

Om en man har kronisk prostatit, är behandlingen alltid lång och svår. Dess längd beror direkt på sjukdomsfasen, där patienten vände sig till specialisten. Terapi förutsätter ett integrerat tillvägagångssätt, det vill säga en kombination av flera metoder:

 • antibakteriell terapi;
 • massage i prostatakörteln;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • korrigering av kost och livsstil;
 • användning av folkmekanismer
 • kirurgisk behandling.

Vidare används antiinflammatoriska och antispasmodiska medel vid terapin av den kroniska formen av sjukdomen.

medicinering

Valet av läkemedel beror på orsaken och symtomen på sjukdomen. För att bota kronisk prostatit av infektiös etiologi används antibakteriella läkemedel:

Analgetika och icke-hormonella antiinflammatoriska läkemedel används för att eliminera inflammatoriska fenomen och smärtssyndrom.

Även under de senaste åren, behandling av kronisk prostatit passerar använda droger som tidigare för detta ändamål är inte tillämpas: alfa-1-blockerare (terazosin), inhibitorer av 5-a-reduktas-hämmare (finasterid), inhibitorer av cytokiner, immunosuppressiva (cyklosporin), läkemedel som påverkar utbytet urat (allopurinol) och citrater.

sjukgymnastik

Förbättra trofism prostatavävnaden och påskynda läkningsprocessen och hjälpa vissa sjukgymnastik behandlingar såsom laserterapi, elektrofores, transrektal mikrovågsugn hypertermi, fonofores och andra.

Även med kronisk prostatit, terapeutiska varma bad, mudterapi, kan speciella klaffar ordineras.

Massage i prostata

Förbättrar dräneringen av prostatsekretionen och mikrocirkulationen vid nivån på detta organ, vilket i sin tur bidrar till patientens snabba återhämtning.

Massage i prostata kan inte göras med akut prostatit, hemorrojder, sprickor i ändtarmen. Prostatamassage kombineras vanligtvis med antibiotikabehandling. Många kliniska studier har visat stor effektivitet vid sådan behandling.

drift

Eventuellt kirurgiskt ingrepp för att ta bort de drabbade områdena i prostata.

 • Transuretral resektion är en operation som utförs under epidural eller intravenös barbituratanestesi. Postoperativ återhämtningsperiod varar inte mer än en vecka.

Metoderna, som involverar behandling av kronisk prostatit, bestäms av en urolog på basis av diagnostisk information och hans praktiska erfarenhet. Att genomföra oberoende terapi hemma baserat på feedback på Internet är full av konsekvenser.

Kronisk prostatit - kan det botas för alltid?

Prostatit är alltid ett obehagligt fenomen i någon mans liv. Men ännu värre, när denna diagnos går i kronisk form, och patienten måste kämpa med det länge.

I detta fall plågar problemen med urinering och andra symtom på sjukdomen honom hela tiden. Många undrar om kronisk prostatit kan botas. Svaret kommer att behandlas senare i artikeln.

Kan jag permanent bota kronisk prostatit?

De flesta män med kronisk prostatit tror ofta att deras diagnos är obotlig. Trots det faktum att det inte är lätt, och återfall är ganska frekventa, är det verkligen möjligt att bli av med det om den här patologin inte går i ett försummat stadium.

Den kroniska formen av sjukdomen indikerar inte den obotliga naturen hos denna sjukdom, men talar om processen i täthet. Om han sedan länge var i en mans kropp, förblir han där länge.

Normal och inflammerad prostata

 • svårighet att urinera
 • minskad närvaro eller absolut avsaknad av potens.

När det gäller olika metoder för behandling av denna sjukdom, måste man komma ihåg att det finns sådana som syftar till att eliminera exakt kronisk prostatit. Om de observeras, kommer patienten inte bara att förbättra sitt allmänna tillstånd, utan också bli av med symtomen på sjukdomen.

Totalt finns tre metoder för behandling av kronisk form av prostatainflammation hos män:

 • operativt ingripande (används i extrema fall när läkemedelsbehandling inte ger den korrekta effekten eller under andra speciella omständigheter)
 • medicinering;
 • icke-farmakologisk.

Hur man behandlas för att bli av med sjukdomen helt?

Behandling med läkemedel

När man väljer ett behandlingsschema måste man komma ihåg att det med bakteriell och icke-bakteriell kronisk prostatit kan skilja sig avsevärt. Så, i närvaro av den första patienten, föreskrivs en kurs av antibiotika.

Det finns emellertid fall då sjukdomsprogrammet är detsamma. En specialist kan förskriva antibiotika under en kort tid för att kontrollera resultatet. Om läkemedlet har en botande effekt fortsätter användningen av dessa medel.

För den mest effektiva komplexa terapin, som inkluderar:

 • antispasmodika;
 • immunostimulerande medel;
 • vasodilatormedel
 • stimulatorer av vaskulär väggmetabolism;
 • antibiotika;
 • antiinflammatoriska läkemedel.

Behandlingen utses av läkaren individuellt för varje enskild patient.

Sjukgymnastik kan förbättra effekten av medicinering:

 • fonophoresis (denna metod för behandling innebär ultraljud med användning av mediciner);
 • temperaturbehandling av mikrovågor;
 • elektrofores (denna metod består i att ta medicinska lösningar som tränger in i vävnader med hjälp av elektrodmetoden).

Dessa behandlingsmetoder används inte bara i ett komplex, men vid behov och i monoterapi.

Massage i prostata

Denna metod för behandling av prostatit är inte lämplig för varje man, eftersom de flesta undviker det på grund av obehagliga känslor, eller det kan kontraindiceras.

Massage i prostata körtel anses vara ett av de mest effektiva sätten att behandla inflammation och förbättra det allmänna tillståndet. Han är utsedd:

 • med minskning eller fullständig frånvaro av sexuell funktion
 • i det fall då behandling med moderna antibakteriella läkemedel inte ger den önskade effekten;
 • med den bakteriella formen av prostatit.

Massage är inriktad på att återställa patensen av kanaler av körtelvävnad, liksom att förbättra utflödet av utsöndring från prostatakörteln.

Det främjar bättre penetration av antibiotika i organets vävnader och minskar stagnerande processer. Denna procedur utförs vanligtvis av en urolog eller andrologist. Men det är inte nödvändigt att gå till kliniken för massage, det kan göras hemma, till exempel, med hjälp av en speciell massageapparat.

Ganska ofta, i närvaro av en kronisk form av sjukdomen som förekommer i olika störningar utflödes sekret, som orsakas av obstruktion prostata kanaler och purulent slem pluggar.

Rektalmassage av prostata

Moderna medicinen har funnit ett tillvägagångssätt för behandling av inflammatoriska processer med hjälp av pneumatisk vibrationsmassage, vilket görs med hjälp av en särskild medicinsk enhet. Denna anordning möjliggör dränering av foci av inflammation av en sluten typ.

De viktigaste fördelarna med luftvibromassage:

 • utesluter eventuella risker för att sprida smittsam infektion från slutna foci;
 • det finns praktiskt taget inga kontraindikationer för utnämningen.

Terapi med folkmekanismer

Traditionell medicin är i vissa fall inte sämre än modern vid behandling av prostatit. Genom att tillgripa dessa metoder kommer patienten att bli av med obehagliga symptom och förbättra sitt allmänna tillstånd.

Recept av folkmedicin för behandling av kronisk prostatit:

 • te med honung. Kärnan i denna behandlingsmetod baseras på den aktiva användningen av en ganska stor mängd honung, cirka 100-200 gram dagligen med te istället för socker.
 • Pumpa frön. För att behandla denna metod måste stekta pumpa frön twistas i köttkvarn och sedan tillsätt 200 gram honung. Blanda sedan noggrant lösningen och gör bollar ur den. De bör konsumeras en i en halvtimme innan de tar huvudmaten 1-2 gånger om dagen.
 • behandling av tinktur av hassel. Denna botemedel mot prostatit är ganska effektiv. För honom är det nödvändigt att ta en matsked av hasselblad, sedan brygga dem i ett glas (200 ml) kokande vatten. Den måste stängas med lock i 30 minuter och dräneras sedan. Detta belopp är tillräckligt för en dag. Delningen ska delas in i 4 receptioner. Det rekommenderas att använda nya kvistar varje dag;
 • behandling av malurt. 100 gram torrmassad malurt ska siktas genom en kolv. Passerat genom hålen måste tas i torr form, och hela ska användas för att förbereda buljongen.
 • persilja behandling. Kärnan i denna metod är i mottagningen av persilja juice på en matsked 3 gånger om dagen i 30 minuter innan man äter.

Hur lång tid tar det att läka prostata hemma?

Svaret på frågan om behandlingstiden för prostatit beror på många olika faktorer, såsom:

 • formen av sjukdomsförloppet
 • dags att se en specialist efter att ha hittat de första symptomen på sjukdomen;
 • inflammatoriska processer i prostatakörteln;
 • de valda metoderna för terapi.

Ingen läkare kommer att ge ett exakt svar på frågan om behandlingstiden för kronisk form av prostatit, eftersom sjukdomen i detta fall åtföljs av exacerbationer och remissioner. Deras frekvens och varaktighet beror på tillståndet i patientens immunförsvar, liksom på blodcirkulationen i bäckenorganen.

Många patienter vägrar ta medicin eftersom de inte ger den förväntade effekten, och föredrar mottagandet av folkmedicin, förlitar sig på avkok och andra metoder.

Men många förstår inte att behandling av prostatit med denna metod tar mycket längre tid än med moderna medicinsk utrustning.

Kronisk prostatit - orsaker, symtom och behandling

Symtom på kronisk prostatit är ofta dåligt uttryckt, och behandlingen är inte längre i början. Men du kan klara av problemet om du tar det på allvar.

definition

Om vad som är kronisk prostatit, upptäcker många patienter när man tar till sig en läkare av olika skäl. Och under tiden är denna sjukdom mycket farlig och representerar en lång inflammatorisk process som äger rum i prostatakörteln. Om den lämnas obehandlad kan leda till allvarliga komplikationer: impotens, infertilitet, vezikulita, utseende av cystor i prostata adenom och prostatacancer.

Det finns flera former av sjukdomen:

akut bakteriell prostatit, som orsakas av infiltrering av infektionsmedel i prostatakörteln. Karaktäriserad av typisk smärta i underlivet och med urinering;

kronisk bakteriell prostatit, som tillsammans med den kliniska bilden av akuta former av sjukdomar åtföljda av närvaron av bakterier och en ökad nivå av leukocyter i urin och prostatiska utsöndringar;

kronisk prostatit, vilken är en följd av en tidigare överförd bakteriell form av sjukdomen med ineffektiv behandling eller dess frånvaro;

asymptomatisk inflammatorisk prostatit, kännetecknad av frånvaron av någon symptomatologi, men manifesterad under laboratoriediagnostiska metoder.

Mer än 90% av fallen beror på icke-bakteriell kronisk prostatit, som fortskrider asymptomatiskt, vilket leder till fördröjd behandling.

Kan jag bota kronisk prostatit?

Själva uttalandet av diagnosen tyder på att sjukdomen har utvecklats i kroppen under lång tid. Det är ofta svårt för män att konsultera en läkare på ett sådant brinnande problem tills situationen blir kritisk. Och medan ju tidigare en man ansöker om medicinsk hjälp (vid de första tecken på sjukdom), desto effektivare blir behandlingen och ju högre sannolikheten är att helt bli av med sjukdomen. I försummad form kan kronisk prostatit inte botas, Men med korrekt och regelbunden behandling blir symtomen mindre uttalade. Det är därför det är så viktigt att få en läkare i tid.

Orsaker till kronisk prostatit

Sjukdom förekommer hos män i mellan 20 och 50 år och beror på ett antal förutsättningar:

Infektiösa patogener. De faller i prostatakörteln på flera sätt:

stigande (på urinröret);

fallande (via infekterad urin);

lymfogena (genom lymfatiska kanaler);

hematogena (genom blodet).

Exempel på patogena organismer, provocera bakteriella former av prostatit är Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus, Proteus, patogener av virus-, svamp-, parasit- natur, och chlamydia, gonococcus, Gardnerella och andra.

Överträdelse av blodets normala blodcirkulation i det lilla bäckens organ. Detta kan bero på en stillasittande livsstil, stillasittande arbete (förare, kontorspersonal), undernäring. Som ett resultat, stagnerande fenomen, ödem uppträder i prostatakörtelns vävnader observeras en ofullständig utstötning av hemligheten från organs kavitet. Allt detta leder till partiell eller fullständig dysfunktion av körteln.

Långsiktigt sexuellt avstående eller praxis av avbrutet samlag. Dessa åtgärder leder också till inflammatoriska processer i prostatakörteln.

Samtidiga sjukdomar. Först och främst handlar det om urologiska patologier: cystit, uretrit, pyelonefrit, obehandlad akut prostatit. Orsaket till kronisk prostatit kan emellertid vara andra sjukdomar: kronisk bronkit, lunginflammation, bihåleinflammation etc.

Hyppig och långvarig vistelse i kylan, i förhållanden med hög omgivande temperatur eller hög luftfuktighet, konstanta psyko-emotionella belastningar.

Symtom på kronisk prostatit

Den kliniska bilden med kronisk prostatit uttrycks dåligt i början. En man som regel upplever inte något obehag eller inte uppmärksammar utseendet på tecken på sjukdomen, om de inte stör det vanliga sättet att leva. Över tiden försvårar det allmänna tillståndet och åtföljs av följande symtom:

Utseendet av smärta i perineum, könsorganen och ljummen. Smärtan kan vara svag, värkande eller intensiv vid urinering, avföring, efter samlag och vid utlösning. Smärtsyndromet sprids ofta till sakrum, anus, skrot, testiklar.

Brott vid urinering och avföring. I det första fallet kännetecknas processen av frekventa och smärtsamma uppmaningar, som brinner i urinröret. Filamentformationer i urinen observeras. Med avföring finns det möjliga urladdningar från urinröret, som talar om en otillräcklig ton i prostatakörteln.

Störningar av sexuell funktion. Hos män som lider av kronisk prostatit är det en minskning av sexuell lust, instabil erektion eller brist på det, ömhet under och efter samlag, hemospermi, infertilitet.

Dålig sömn, irritabilitet, ökad nervositet, trötthet, depression.

Ökad kroppstemperatur. Det kan observeras med förvärring av sjukdomen och har små avvikelser från normen.

Symtom kan inte uppenbara allt på en gång, men samtidigt vara av permanent karaktär.

diagnostik

Diagnostiska studier gör att du kan avvisa eller bekräfta en presumptiv diagnos, bestämma vilken typ av sjukdom det är och hur det kan botas så mycket som möjligt.

De viktigaste diagnostiska förfarandena är:

allmän analys av urin;

Analys av prostata sekret på närvaron / frånvaron av patogena organismer, såväl som bestämning av fysiologiska parametrar för avvikelser från normala värden (ökat antal leukocyter etc);

bakteriologisk urinkultur och smet ur urinröret;

ett tre-glas urinprov som tillåter att bestämma området för lokalisering av inflammation

Analys för att identifiera patogener av infektioner i könsorganet.

Ultraljud av prostata;

undersökning av spermogramdata, MAR-test (med reproduktiva abnormiteter);

urodynamiska, endoskopiska undersökningar;

definition av prostataspecifikt antigen (PSA).

Behandling av kronisk prostatit

Svaret på frågan om hur man behandlar kronisk prostatit beror på svårighetsgraden av patologin och dess variation. Sjukdomen kräver ett integrerat tillvägagångssätt för eliminering eller en stabil lindring av symtom.

medicinering

Det handlar om att ta droger från följande grupper:

Antibiotika, som nödvändigtvis föreskrivs för diagnos av bakteriell patologi. En sådan terapi kan emellertid visas för icke-bakteriell kronisk prostatit, om en ihållande positiv effekt observeras. Preparat från grupper av penicilliner, cefalosporiner, tetracykliner, aminoglykosider, fluorokinoloner tas i strikt överensstämmelse med läkarens anvisningar under minst två veckor.

Spasmolytika som hjälper till att eliminera smärtsamma spasmer i perineum (No-shpa, Papaverin).

Antiinflammatoriska, analgetika (diklofenak, ketoprofen, Ibuprofen, Piroxicam).

Alfa1-adrenoblocker används för att minska prostatahypertension och normal motorfunktion (Alfuzozin, Tamsulosin).

Schemat för att ta läkemedel väljs individuellt i enlighet med egenskaperna hos diagnosen och intoleransen hos enskilda läkemedel (om detta är närvarande).

Icke-läkemedelsbehandling

I detta fall uppnås den positiva effekten av terapi genom fysisk aktivitet av olika natur på det drabbade området. Patienter kan tilldelas:

Prostatisk massage. Det aktiverar en fullständig utvisande av sekret från prostatakörteln, förbättrar blodcirkulationen, normaliserar organets ton. Massage med antibiotika är särskilt effektiv för behandling av bakteriell kronisk prostatit. Det finns dock kontraindikationer för användningen om patienten diagnostiseras med:

akut bakteriell prostatit;

samtidiga sjukdomar i sexuella körtlar (vesikulit, kuperit);

förekomsten av koncentreringar i prostatakörteln;

kroppens cancer eller misstanke om det;

prostats abscess;

hemorrojder, rektala missfall och andra störningar.

Elektrofores. Fysioterapiproceduren innebär en kurativ effekt på den patologiska zonen med en elektrisk ström av liten storlek (högst 50 μA). Sålunda uppstår stimulering av återställande reaktioner, smärtlindring, optimering av blodflödet i käftens vävnader. Elektrofores främjar antibiotikornas djupa penetration i prostataformen, vilket ökar effektiviteten av deras verkan.

ultraljud. Metoden används ofta vid behandling av kronisk prostatit, eftersom den har en uttalad antiinflammatorisk effekt, återställer sexuell funktion, undertrycker smärtsyndrom. Med hjälp av ultraljud behandlas en tumör i prostatakörteln framgångsrikt.

Ultraphonophoresis - Användning av ultraljudsbehandling tillsammans med droger. Denna metod tillåter droger att tränga in i de djupare lagren av det drabbade organet och fungera effektivt där.

magnetterapi. Fysioproceduren har en komplex återställande effekt på genitourinärsystemet, förbättrar metabolism och neurogenes.

Lasermagnetisk terapi. Laser exponering behandlar också effektivt manifestationer av sjukdomen, vilket eliminerar risken för eventuella komplikationer.

Induktometriya - exponering för ett växlande magnetfält med hög frekvens.

Inställningar i urinröret, lera botemedel, curative enemas, heta bad.

Sjukgymnastik tillsammans med läkemedelsbehandling möjliggör en stabil terapeutisk effekt och i de flesta fall fullständigt besegra sjukdomen i början.

Kirurgisk ingrepp

Det visas i fallet då det inte går att hjälpa patienten med andra metoder.

Prostatektomi - partiell eller fullständig avlägsnande av prostatakörteln med bevarande av erektilfunktionen.

Transuretral resektion (TUR) - en operation för att plocka bort eller avlägsna den överväxta vävnaden hos körteln. Det ordineras för adenom eller prostatacancer.

Laseroperation. Operationen involverar avlägsnandet av de drabbade vävnaderna hos organet med en laserstråle. Samtidigt är blodkärlen "förseglade", vilket utesluter blödning.

Dränering av prostens abscess. Denna operation låter dig extrahera pus från kaviteten i körteln genom gummidränering, introducerad genom perineum eller rektum genom metoden för dissektion av hudvävnader.

Transuretral snitt av prostata. Kirurgi innebär att man applicerar flera nedskärningar i prostatan för att minska trycket på det drabbade organet på urinröret och återställa urinering.

Efter operationen behöver patienten rehabilitering, vars tidsintervall, beroende på vilken typ av operation som används, varierar från 2-3 dagar till flera månader.

Folkmekanismer

Läkemedel på växtbasis är också effektiva läkemedel vid komplex behandling av kronisk prostatit. För dessa ändamål används tinkturer, avkok, matblandningar eller salvor, vilka inkluderar:

löv och skäll hassel;

Regelbunden användning av fytoterapi hjälper till att eliminera obehagliga symtom, återställa nedsatta funktioner och långvarig förebyggande effekt.

Kronisk prostatit är en sjukdom som du bör uppmärksamma vid dess första tecken, för att utesluta farliga komplikationer och bota det i tid.

Kronisk prostatit: symptom, behandling, orsaker och förebyggande

Varje man åtminstone en gång i livet står inför inflammation i prostatakörteln. I de flesta fall...

Varje man åtminstone en gång i livet står inför inflammation i prostatakörteln. I de flesta fall är denna sjukdom en följd av andra allvarligare sjukdomar, och orsakar också utvecklingen av adenom och cancer tumörer. Med nedsatt status i immunsystemet utvecklas inflammationen aktivt, förändras prostatavävnaden. I avsaknad av terapi blir den inflammatoriska processen irreversibel. Därför är varje människors ansvar för kontrollen av deras egna reproduktionssystems hälsa och snabb tillgång till vården. Och det borde inte glömmas bort.

Symtom på kronisk prostatit

Låt oss först titta på vad som är kronisk prostatit, vad skiljer det från prostatit, i allmänhet och den akuta formen av denna sjukdom.

Först, enligt de flesta läkare, blir någon prostatit slutligen kronisk - det vill säga någon form av denna sjukdom, som uppenbarades och försvann utan spår, nej. Prostata är körteln. Och när det har krossats, är det väldigt svårt att returnera den ursprungliga formuläret till den, det är nästan omöjligt.

Inflammation av prostata börjar ofta med en akut form av sjukdomen - den så kallade primär prostatit. Det är vid denna tidpunkt om sjukdomen kan diagnostiseras i tid, ta itu med sin orsak och genomgå en behandling, är sannolikheten för en fullständig botning hög. Om symtomen på sjukdomen varar mer än 3 månader eller har fallit tillbaka efter en viss tid gör läkaren en diagnos av kronisk prostatit.

I de tidiga stadierna kan sjukdomen också vara praktiskt taget asymptomatisk, och patienten anser inte att en liten fysisk sjukdom är en anledning att hänvisa till en specialist. Huvudskyltarna uppträder när sjukdomen går in i akut form. Bland de olika manifestationerna av sjukdomen är särskilt framstående:

 • överdriven irritation av någon anledning
 • aptitlöshet;
 • överdriven ångest
 • sömnstörning
 • falla i effektivitet;
 • snabb trötthet även i avsaknad av fysisk aktivitet
 • frekvent uppmaning och smärta vid urinering
 • smärtsamma förnimmelser i ljummen och underklotområdet, korsbenet, perineum, ändtarmen, skrot och penishuvud;
 • ökad svettning;
 • missfärgning av huden;
 • urladdning från penis
 • smärta under samlag, erektil dysfunktion, för tidig utlösning, brist på sexuell tillfredsställelse;
 • försvagning av attraktion mot det motsatta könet.

För det andra anses prostatit vara en mycket smittsam sjukdom, så det är väldigt enkelt att förvirra det med något annat. Och enligt de ovan beskrivna manifestationerna är detta uppenbart. Hur skiljer man prostatit från andra sjukdomar? Ett tydligt tecken på det är den uppenbara dragande smärtan i perineum. Ibland kan hon ge sig i testiklarna eller urinröret och förekomma, till exempel efter utlösning, blåsans tömning eller spontant.

Förstöring av kronisk prostatit

Det akuta skedet av sjukdomen kräver omedelbar medicinsk behandling. Under påverkan av negativa faktorer känner patienten starka angrepp av smärta. I de flesta fall är det tillräckligt att administrera ett starkt analgetiskt läkemedel och följa medicinska recept. I allvarliga fall är akut inhalation nödvändig.

Faktorer som provar en förvärring av kronisk prostatit är:

 • hypotermi i kroppen, vilket medför en minskning av immuniteten
 • missbruk av alkohol och kryddig mat
 • brist på motion;
 • promiskuösa sexliv;
 • smittsamma sjukdomar;
 • förvärring av kroniska sjukdomar.

Intoxicering av kroppen påverkar patientens nervsystem väsentligt. Han reducerade prestanda, försämrad koncentration av uppmärksamhet, kvaliteten på sömnen, lider av matsmältningssystemet minskar libido, en man plågas av smärta när tömma blåsan, i ljumsken och pung, är inte möjligt samlag i de flesta fall.

Är det möjligt att bota prostatit

Om tre faktorer observeras, botas sjukdomen ganska framgångsrikt:

 1. Noggrann laboratorieundersökning för att identifiera källa till sjukdomen.
 2. Komplex terapi, väljas individuellt.
 3. Kontroll och korrigering av processer som är utformade för att eliminera den kroniska förloppet av inflammation.

Problemet med kronisk prostatit - ett lokalt inflammationsfokus, som ligger i vävnaderna och kanalerna i körteln. Läkemedel vars åtgärder riktas mot förstöringen av mikrober tränger in i källan i otillräckliga kvantiteter. För dess resorption krävs därför ytterligare förfaranden: administrering av läkemedlet direkt i körteln, avledning av kanalerna, fysioterapi och pulsmagnetoterapi.

Vilken typ av läkare ska jag använda för kronisk prostatit?

Om det finns patologiska tecken på att en man borde besöka en urolog. Efter en grundlig undersökning (en allmän blodprov, urin, spermaanalys, prostatsekretion) bestämmer läkaren den korrekta diagnosen och föreskriver en individuell behandlingsregim för sjukdomen. I händelse av komplikationer krävs ibland läkare av andra specialiseringar eller kirurgisk ingrepp.

Om det inte finns någon urolog i den medicinska anläggningen, bör du konsultera en terapeut eller andrologist, en specialist som endast behandlar problemen med det manliga könsystemet.

Behandling av kronisk prostatit

Sjukdomen kan härdas på konservativa sätt. Men det bör noteras att behandlingssystemet inte bara består av användning av läkemedel. Detta innebär att patienten förutom att lindra smärtsyndromet, upprätta aktiviteten hos det genitourinära systemet, måste förändra sitt vanliga sätt att leva. En person måste förstå att hans nuvarande livsstil har blivit en drivkraft för sjukdomsutvecklingen.

Behandling av kronisk prostatit med läkemedel

Läkemedel som bota prostatit säljs vid varje apotek. Deras val är stor och varierad. Men varje medicin har sin egen specifika effekt på kroppen. Av denna anledning bör läkemedelsvalet utföras av en specialiserad specialist och när du tar läkemedlet är det nödvändigt att strikt följa de föreskrivna medicinska rekommendationerna.

Stearinljus för kronisk prostatit

Rektala suppositorier är avsedda för insättning i anus. De har en analgetisk, antibakteriell och antiinflammatorisk effekt. Läkemedlet ska användas 7-10 dagar.

 • diklofenak. Avlägsnar inre svullnad, lugnar smärta och brinner, har en lindrande effekt.
 • Vitaprost. Anti-edematös och antiinflammatorisk läkemedel. I exacerbationer önskvärda att använda Vitaprost Plus, innehåller den ett antibiotikum är närvarande, lindra smärta och minska kroppstemperatur.
 • prostatilen. Sammansättningen av ljus tillsatt bovint prostataextrakt, så det finns reglering av den manliga prostatakörteln, lägre antal vita blodkroppar, underlätta urinering processen, förbättra kvaliteten på spermier, ökad sexuell lust.
 • Ichthyol suppositorier. Har antiinflammatorisk, analgetisk effekt. Den aktiva beståndsdelen är ichthiol, det absorberas enkelt och snabbt, så att patienten känner av snabb lindring av svåra symptom.
 • Ljus med papaverin. Produkten lindrar snabbt spasmer i prostats muskulatur, tar bort smärta, kombineras perfekt med andra läkemedel.

Antibiotika för kronisk prostatit

I de flesta fall råkar naturen för denna sjukdom fortfarande vara bakteriell. Även om alla andra faktorer bör beaktas. Därför visar antibiotika hög effektivitet. Bland dem för terapi används:

 • penicilliner. Amoxicillin, amoxiclav (tabletter, pulver och injektionslösningar).
 • tetracykliner. Doxycyklin, tetracyklin är droger som används främst för prostatit orsakad av mykoplasma eller klamydia.
 • cefalosporiner. Cefuroxim, ceftriaxon - eliminera bakterier och en allvarlig toxisk infektion orsakad av anaeroba mikroorganismer.
 • makrolider. Sumamed, josamycin - komponenter av läkemedel i behandlingen ackumuleras i prostatavävnaderna, är inte giftiga.
 • aminoglykosider. Ofloxacin, ciprofloxacin - preparat av ett brett användningsområde, tränger snabbt in i den inflammerade vävnaden.

Man måste komma ihåg att endast en läkare kan göra rätt val av läkemedel på grundval av kliniska studier och egenskaper vid sjukdomsförloppet hos en viss patient.

Tabletter med kronisk prostatit

Tabletter med kronisk prostatit kan användas under lång tid. Dessa inkluderar icke-steroida antiinflammatoriska medel och antispasmodika (diklofenak, ibuprofen, ketorolak) adrenolytics (Amikacin, Finasterid, Tamsulosin).

Deras verkan är baserad på tillbakadragandet av den inflammatoriska processen snart, analgesi, eliminering av svullnad, återställande av den naturliga funktionen att tömma blåsan, förbättra urinproduktion, avkoppling av muskelvävnad.

Folk behandling av kronisk prostatit

Beredningar, gjorda enligt recepten av traditionell medicin, kan inte helt lindra patienten av sjukdomen, men kompletterar den grundläggande behandlingen.

 • Ljus gjorda av propolis. 40 g propolis att mala och häll 200 mg alkohol, lämna i en sluten behållare. Infusera i 10 dagar, varefter laga låg värme tills alkoholen avdunstar helt. Tillsätt 2 g kakaosmör till den resulterande massan, blanda, smälta i ett vattenbad, svalna, bilda sedan 10 ljus, linda dem i folie och förvara i kylskåp. Under månaden injicera 1 ljus i anus före sängen.
 • Mikroclysters av malurt avkok. 2 tsk. malurt häll ett glas kokande vatten, täck, insistera, kyla, spänna och tillsätt 200 ml varmt vatten. Skriv in en liten spruta 50 ml infusion och kläm i urinröret. Förfarandet bör användas 7 dagar före sänggåendet.
 • Buljong från hassel. 15 gram blad eller bark häll 250 ml kokande vatten, låt det brygga i en halvtimme, spänna och ta 1/4 kopp före varje måltid i en vecka.

Massage i prostatakörteln med kronisk prostatit

Proceduren för massage i prostatakörteln är inte trevlig, eftersom den görs genom anusen. Men effektiviteten i metoden är hög: blodflödet och lymfflödet intensifieras, stagnation försvinner, dräneringskanaler tillhandahålls.

Orsaker till kronisk prostatit

En hälsosam prostatakörtel är steril, som ett resultat av penetrationen av att snabbt multiplicera utländska mikrober som förstör vävnader, utvecklas inflammation. Kronisk prostatit bestäms inte bara av närvaron av infektion utan också av riskfaktorer som predisponerar för sjukdomen. Dessa inkluderar:

 • brist på rörlighet, stillasittande arbete;
 • oregelbundet sexliv;
 • smala åtdragningskläder (jeans, badbyxor, shorts);
 • trauma till prostata;
 • infektion i genitourinary systemet;
 • alkohol och rökning missbruk
 • frekvent stress;
 • felaktig kost.

Kronisk prostatit - är det för alltid?

I sällsynta fall är det möjligt att uppnå full återhämtning. Ofta passerar den kroniska prostatit in i scenen av en lång och ihärdig remission, symtomen försvinner, och indikatorerna för blod och urin återkommer normalt. För att undvika aktivering av sjukdomen och komplikationer, du måste följa alla läkare, genomgår regelbunden undersökning av en urolog och ändra sin livsstil till en aktiv, så är det osannolikt att sjukdomen hade stört dig. Annars finns det stor sannolikhet att "starta" sjukdomen, vilket kommer att kräva stora insatser för behandling och stora ekonomiska kostnader. Dessutom är den behandling som startas i tid hotar med ganska obehagliga konsekvenser, upp till prostatacancer eller impotens.

Profylax av kronisk prostatit

Sjukdomen kännetecknas av frekventa återfall, så förebyggande kräver särskilda ansträngningar:

 • att konsolidera den positiva effekten av behandlingen, en förändring i vanor av livsstil och näring;
 • regelbunden motion eller daglig träning, promenader, cykling;
 • tabu på oskyddad sex;
 • systematiskt sexuellt liv med en konstant partner
 • "Nej" till rökning och alkoholism;
 • superkylning är förbjuden
 • mottagning av vitaminkomplex, kosttillskott och förebyggande av läkemedel rekommenderas av en läkare;
 • bekväma och fria underkläder;
 • urologisk undersökning minst 2 gånger om året.

Genomförandet av sådana enkla rekommendationer kommer att rädda mannen från utseendet av symptom på ett manligt problem. Terapi av prostatit är en lång process, men den här svåra vägen bör göras till slutet för att rädda människors hälsa och rädda chansen för en hälsosam avkommas födelse.

Titta på en video om diagnosen och behandlingen av kronisk prostatit för att lära dig mer om det:

Vad är kronisk prostatit och huruvida det kan botas

Sjukdomen är inte lätt eftersom kronisk prostatit börjar oftare - gradvis. En person vet inte att han är sjuk, skriver av de första tecknen som hjälper läkare att diagnostisera sjukdom, trötthet, sömnbrist, andra ögonblick i livet.

Det händer på grund av sjukdomens insidiousness i dess nästan asymptomatiska. Majoriteten av de sjuka, cirka 70%, känner periodiskt indirekta symptom. Vad händer med kronisk prostatit, vad är dess konsekvenser?

Diagnos av kronisk prostatit

Vad är prostatit, och varför är det kroniskt? Detta är en långvarig, mer än tre månader, dold eller tydligt flödande inflammatorisk process som påverkar prostata körtelns struktur. Allt, med vilket kroppen inte kunde klara sig snabbt och pålitligt, går in i krönikan. Det kan säga att det kan gå lethargiskt (men inte försvinner), det finns inga märkbara manifestationer. Periodiskt, med olika tidsavbrott hos patienter, ger en exacerbation.

En man kan inte misstänka en sjukdom, men processen fortskrider, förändringar ökar, i vissa fall blir oåterkalleliga. Själva namnet "kroniskt" indikerar försumligheten, sjukdomen långa. Cronen diagnostiseras. prostatit eller i det akuta skedet, när det är våldsamt läckande, eller av misstag, på förebyggande undersökningar.

Denna kronik var tidigare ansedd som en sjukdom av äldre ålder. Paradoxalt men parallellt med utvecklingen av medicinsk och läkemedelsindustrin har de flesta sjukdomarna blivit "yngre". Kronisk prostatit idag - inte ovanligt hos män i alla åldrar. Ungdomar riskerar att bli sjukare oftare än äldre. Speciellt med promiskuitet av sexuella kontakter - det optimala sättet att sprida urogenitala infektioner.

Maskering av symtomen för andra sjukdomar eller bara ett tecken på trötthet - gjorde kronisk prostatit den vanligaste sjukdomen hos män.

En av fem, som kom till doktorn, har en manlig patient, enligt statistik från läkare, denna sjukdom. De flesta lär sig om sjukdomen av misstag, genomgår rutinundersökning (läkarundersökning) eller genom att kontakta om obehag i bäckenområdet i vårdinstitutet. Ofta även - inte till urologen. Omdirigera till rätt adress till en man: en terapeut, en kirurg, en gastroenterolog.

Även läkaren förstår omedelbart att det är nödvändigt att behandla kronisk prostatit, det är inte alltid möjligt omedelbart. En specialist på vilken profil som helst vet vad det är - kronisk prostatit. Men symptomatologin skär med andra sjukdomar, ibland behövs förfinningar baserat på resultaten av ett antal undersökningar. Terapeuten kommer att förskriva endast generell, men redan på dem kommer att antas diagnosen och kommer att leda patienten till urologen.

symptom

De första manifestationerna är inte sjuka, och dess omgivningar med en verklig orsak brukar inte binda. Obehag i könsorganet sparkar på nervsystemet. Överdriven irritation, "explosiva" reaktioner på små föremål, följt av apati, sömnlöshet, svaghet, snabb trötthet, uppstår exakt på grundval av kronik i reproduktionssystemet. Aptit kan gå vilse

Bruising är obehagligt för andra, det anses vara ett infall, en "dålig karaktär". Det är svårt att ringa en sådan karaktär, mannen är utmattad av det faktum att allt inte är rätt för honom. Faktum är att dessa är symtom på kronisk prostatit, korrigering av tillståndet och adekvat behandling krävs.

Fortfarande karakteristiska för kroniska prostatit symptom:

 1. Ökande urinering.
 2. Smärtsamt, ger till ljummen, perineum, ändtarmen. Bestrålad permanent smärta och i pungen, huvudet på penis, gör hjärtkärnan ont.
 3. Urinering är smärtsam, speciellt början och slutet.
 4. Prostata påverkas, det är endokrina körteln. Fel i det endokrina organs arbete orsakar svettning, skakningar.
 5. Perineum verkar kallt - blodcirkulationen störs.
 6. Även färgen på huden ändras, lokalt, i projiceringen av zonen.
 7. Eventuell fördelning av en liten mängd prostatsekretion från penis. Detta orsakas av en svag ton i körteln: när en person stammar, kvarhåller inte järnet något av innehållet.
 8. Psykologiskt drabbas männen av ett brott mot den sexuella sfären. Kronisk prostatit fortskrider långsamt, inte akut, men påverkar sexuell funktion - starkt. Patologin i prostata stör störningen. Ejaculation lider också. Erection försvagas, ejakulation blir snabb, för tidig. Produktionen av testosteron - hormonet av maskulinitet - reduceras. Allt tillsammans leder till förlust av sexuell lust. En känsla av underlägsenhet bildas. En man av alla åldrar är viktig att känna sig som en man - i alla sinnen.

Bestäm arten av symtomen kan bara en läkare som är väl bekant med funktionerna i samband med kronisk prostatit.

Att ha missat symptomen på kronisk prostatit i ett stadium där patologi fortfarande är lätt att identifiera och behandla är också lättare, en man blir en urolog patient med en fördröjning.

Psyken är utformad så att människor inte kan tro på närvaron av sjukdomen under lång tid. Ännu att veta statistiken: var tionde är sjuk, mannen övertygar sig själv om att han inte är den tionde, det finns faktiskt nio mer. Hjärnan försöker skydda sig från stress. Men det här är strutsens läge (huvudet i sanden). Det blir inte lättare.

Varför uppstår symtom?

När symtomatologin uttrycks har den anatomiska och andra orsaker. Med kronisk inflammation orsakas inte bara smärta av själva processen.

En utvidgning av körteln leder till en klämning, minskning av urinröret i urinröret. Järnet omger den här kanalen, sveper den. Förstoring av prostata från inflammation gör att den stramar ännu tättare och klämmer ihop kanalen som leder urinen. Följaktligen symptomen:

 1. Genom den smala kanalen kan inte urinen passera fritt. Det visar sig vara en blekande jet och inte helt.
 2. Det är fortfarande en känsla att det inte finns någon fullständig tömning av blåsan. Som motsvarar sanningen.
 3. Urinering blir vanligare: nya portioner läggs regelbundet till kvarvarande urin i urinledarna. Mannen är tvungen att besöka badrummet ofta, särskilt det är utmattande - på natten.
 4. Att uppnå smärtor orsakas av både inflammatorisk process, nedsättning av kanalen och ett konstant överflöde av blåsan. Området av reproduktionsorgan är intenerat, så smärtan strålar både till närliggande organ och över bäckenregionen.
 5. Urineringens början och slut är smärtsamt, ibland tolkas det felaktigt som ett tecken på blåsor. Symtomen är liknande, men orsakerna till smärta är olika. Med cystit är inflammation täckt av urinblåsan, går smärtsamma impulser därifrån. Kronisk prostatit smärta symptom ger från långvarig inflammation i prostata.

Orsaker till sjukdomen

I sig själva uppstår inte prostatit och inte ens kronisk. Det bestäms nödvändigtvis av särskilda skäl. Det är inte alltid konsekvenserna av en långvarig obehandlad eller obehandlad akut process med samma namn. Även om övergången till krönikan från ett akut tillstånd är en av de möjliga orsakerna.

Det finns andra, inte uppenbara orsaker till kronisk prostatit. Ofta kommer en infektion i prostatakörteln från urinvägarna med uretrit. Processen ger inte en akut bild, det utvecklas implicit, nästan omärkligt. Uppmärksamhet och behandling är inriktad på primär infektion, patienten tänker inte på parallellbildning av kronisk prostatit av sekundär natur.

Det underlättar penetration av ett antal faktorer i prostatakörteln av mikroorganismer:

 • Infektion av anatomiskt nära strukturer - urogenitala organ och vägar;
 • Kateterplacering eller till och med en enda kateterisering av urogenitala kanaler, urinblåsan;
 • Stigande infektion (stigande riktning, intraprostatisk återflöde) upp i genitourinvägarna;
 • phimosis;
 • Diagnos med invasiva instrumentala metoder - nedsatt, skadad, vävnad är mer benägen för inflammation;
 • Oskyddad analsex.

Om immuniteten är på en nivå kan nästan någon av de angivna faktorerna neutraliseras av den.

Då kommer den smittsamma floran att besegras av kroppens försvar. Även när den träffar prostata i sig.

Undantag: en befintlig infektion. Organismen överblev inte det. Slutsats: det är väsentligt försvagat, misslyckades. Kan inte motstå ännu längre.

"Svala" immunitet, skjuta en man till en grupp som riskerar att förvärva prostatit i kronisk form och sådana orsaker:

 1. ARVI av någon etiologi, särskilt de som ofta uppstår. Virala lesioner påverkar inte bara immunsystemet, de är ofta komplicerade av sjukdomar i organ, system. Prostatakörteln kan väljas som ett mål.
 2. Berusning. Näringsmässiga, medicinska, mikrobiella, alkoholiska, - någon. Alla dess typer minskar försvaret.
 3. Stagnerande processer i bäckenområdet. Eftersom bäckenet placeras hela det reproduktiva systemet, och prostata, eftersom det är en viktig del, är det just där, lokalisering av stagnation i detta segment av kroppen, dålig cirkulation, och påverka den. Den hemlighet som utsöndras av körteln stagnerar, är dåligt eliminerad och utsätts för risk för infektion.
 4. Bildandet av njurstenar och ackumuleringen av salter i form av stenar i själva prostatakörteln. Dessa kränkningar hotar också att utvecklas till en inflammatorisk process.
 5. Depression av urinröret genom typen av förträngning (stricture). Den patologi som oftast förekommer hos män: strukturen hos urinröret är sårbar för denna sjukdom. Urinary canaliculus är smalt av naturen, det är också de manliga urinogenitala organen. Olika, som skadar den inre slemhinnan, orsakar störningar. Detta är processen för substitution av slemhinnan - en prolifererande bindväv. Täta ärrformar, kanalen smalnar. I allvarliga fall överlappar det. Allt detta orsakar stagnation av innehållet i blåsan och prostata. Utan snabb hjälp är utvecklingen av inflammation oundviklig.

Vårdslöshet är full av konsekvenser. Infektioner är mottagliga för behandling, och att det kan vara komplicerat av kronisk prostatit, för att bli orsak, vet inte många. Denna typ av utveckling av sjukdomen för unga och medelålders män, som är aktiv i sexuella termer, är typisk. Om de är oläsliga, oskäliga i samlag. Vissa infektioner, såsom klamydia, kan parasitera i kroppen i årtionden, förstör det gradvis. Och att få reda på - bara i de startade stadierna. Det är därför det är en krönika.

Typer av kronisk prostatit

Det finns flera typer av en sjukdom - prostatit:

 • Kronisk bakteriell;
 • Latent kronisk (bäckensmärta syndrom);
 • Asymptomatisk inflammatorisk;
 • Kongestiv kronisk prostatit.

Kronisk bakteriell

När den undersöks av en specialist avslöjs denna art utan speciella svårigheter. Han har typiska symptom: analyser visar detta. Och i urinen, och i en prostatisk hemlighet, frisläppt efter massage, bestäms bakterier och leukocyter. De och andra - ett ökat antal. När så är: hos män diagnostiserade av dessa tecken på kronisk prostatit. Prostatakörteln är inflammerad, bakterier parasiteras i den, i motsats till dem producerar kroppen leukocyter.

Latent kronisk

Den dolda formen. Pelvic smärta är närvarande, vilket är anledningen till det andra namnet: bäckensmärta syndrom. Det är kroniskt, mer än tre månader, det här är ett diagnostiskt tecken. Detta syndrom har två underarter: inflammatorisk och icke-inflammatorisk.

Inflammatoriskt syndrom av CTB (kronisk bäckensmärta) innehåller sådana symptom på hr. prostatit:

 • Smärt syndrom;
 • Leukocytos av urin, prostatisk sekretion, ejakulerande (analysen tas efter en prostata-massage).

Bilden är: det finns inflammation, det finns ett immunsvar (ett stort antal leukocyter) och bakterier i analysen - nej. Dold, latent, flytande inflammation, men det är kronisk prostatit, och behandling är nödvändig.

Asymptomatisk inflammatorisk

Denna art är svår att identifiera. Han ger inte symptom under en lång tid, typisk för kronisk prostatit. Patologiska förändringar i prostata förekommer, och inga klagomål, känner mannen inte denna process. Bland männen med kronisk prostatacancer är denna sjukdom, asymptomatisk inflammation i prostatakörteln, en tredjedel av patienterna sjuka.

Patologin detekteras vanligen på ett slumpmässigt sätt, med en parallell undersökning av de som har sökt andra orsaker.

De exakta orsakerna till sjukdomen har ännu inte fastställts. Antag förekomst av bakterier, men ändå otillgängliga för modernitets diagnostiska tekniker.

 • Körteln är förstorad, sclerosing foci bildas i den;
 • En ökning av nivån av PSA-blod (prostatiskt specifikt antigen);
 • Palpation av prostata är smärtsam, avslöjar heterogeniteten i strukturen, asymmetri, en ökning i orgeln.

En biopsi är nödvändig, det kommer att klargöra arten av den inflammatoriska processen. PSA leder till normen, behandling av denna typ av kronisk prostatit är just detta. Det utförs på poliklinisk grund. Periodiskt undersöks patienten för PSA-nivå, om nödvändigt, minskningsgraden av denna indikator - upprepningar.

Kongestiv kronisk prostatit: koncept, orsaker

Sjukdomen diagnostiseras så ofta att det är värt att notera sina egenskaper separat. Det är processerna av stagnation som är den främsta orsaken till prostatakronikens sjukdom. Och eftersom denna variation ofta finns. Ring det ännu - icke infektiös, infektionen var inte drivkraften för sjukdomsutvecklingen.

 • Hypodinami - vid vilken ålder som helst;
 • Oregelbundenhet av sexuella kontakter;
 • Sexuell abstinens (asketik);
 • Sexuella övergrepp;
 • Pelvic skador;
 • Vertebralt trauma;
 • Sjukdomar som knackar ner den optimala temperaturregimen i bäckenregionen, skapar en lokal temperaturökning;
 • Anomalier i strukturen och placeringen av blodkärl i geniturinvägarna;
 • Anatomiska defekter hos intilliggande organ (tarmar, urinblåsa);
 • Intoxications av något slag (industriella faror, rökning, alkohol, narkotikamissbruk);
 • Sjukdomar i muskuloskeletala systemet (ryggraden, höftled);
 • Byt ut brott.

fysisk inaktivitet

Om mannen är inaktiv är arbetet stillesittande, han anser inte att tiden ska vara uppmärksam på nödvändiga, han löper stor risk. Venös stasis man kommer att ge. Detta gäller för segmentet av det små bäckenet - i synnerhet. Andra delar av kroppen har mer utrymme för rörelse. Och i bäckenet är blodcirkulationen trög, inaktiv.

Prostatakörteln, som en granatäpple, består av många små, sammanhängande körtlar. Mellan dem cirkulerar prostatainnehållet, dess hemlighet är ejakulatet. Prostatan har sitt eget avloppssystem, dess flytande innehåll rör sig, förnyar, matar spermierna. Utför vitala funktioner.

Med hypodynamik störs blodcirkulationen och dränering i körteln.

Oregelbundet sexliv

När en mans sexuella aktivitet är störd, med stora avbrott, kan det orsaka stillastående prostatit, för att tjäna som orsak. När allt kommer omkring är aktivitet bevarad, önskan och spänningen uppträder periodiskt och utsläpp är möjligt - inte alltid. Detta är en svår fysisk (och moralisk) situation: en smärtsam missnöjd önskan. Stagnerande fenomen upprepade gånger vid en sådan tid i prostatakörteln ökar. En kraftfull orsak till sjukdomen.

Sexuella övergrepp

Överskottet, såväl som bristen - är inte normen. Avvikelse från normer är alltid fylld. Överdriven exploatering av reproduktionssystemet är våld mot det. Järnet är utarmat, försvagat av det faktum att bristning orsakar en obalans mellan det fysiska och det emotionella. Utsläpp kommer att vara ofullständig, en del av hemligheten kommer att stagnera.

Pelvic skador

Ett tätt innerverat område med trauma som stör ledningsförmågan hos nervimpulser bidrar också till sjukdomen.

Vertebral skador

På liknande sätt - ryggraden i nerverna, och om det har drabbats av traumatiseringen, kan kärnens innervation störas, vilket leder till funktionsfel i den.

Ökad temperatur

Sjukdomar med hypertermi, som förekommer nära prostata, bryter mot dess optimala temperaturregim. Det sexuella systemet för män reagerar mycket noggrant för "inte egen" temperatur. Det är därför testiklarna tas ut för att undvika överhettning av spermierna.

Även i prostata bör den önskade spermatemperaturen bibehållas. Om det är högre, fungerar körteln inte ordentligt, stagnation är möjlig.

Osteokondros, koxartros

Violerat innervering, blodcirkulation. Och viktigast av allt, dessa sjukdomar begränsar allvarligt möjligheten till aktiv rörelse. Lumbar osteochondrosis tvingar patienten att skyddas mot onödiga rörelser. Coxarthrosis förändras gång, walking är smärtsamt. Naturligtvis sätter begränsningen av rörlighet och cirkulation också en dämpare. Det är väldigt fattigt i bäckenet. Eventuell prostatit expansion: kronisk eller stillastående - utvecklar snabbt en och / eller en annan.

Det finns övningar som hjälper till att lösa problemet, men inte många män utför dem. Det är värt att tänka på riskfaktorerna. Om du är sjuk vener (tromboflebit), eller diagnosen hemorrojder, det också - problemet med venös kronisk, ökar risken för kronisk kronisk prostatit grenröret.

Hur är det annorlunda om någon prostatit är stillastående?

Symtom på kongestiv prostatit hos män

Symptom på kongestiv prostatit liknar delvis manifestationer av akut. Men raderas, inte så uttalad. Dessa är:

 1. Obehag i perineum. Smärta eller dra en obehaglig, svag, smärtsam känsla. Karakteriserad genom bestrålning i sublipzonen, sakrummet. Tillväxten av dessa smärtor efter en lång vistelse i en statisk position (stående, sittande) inducerar patienten att tro att deras ursprung är i överarbete.
 2. Vissa som lider av kronisk prostatit, märker männen av en främmande kropp något över anus eller i perineum.
 3. Ökande urinering. På eftermiddagen - lite, på natten - många gånger. Det är svårt att begränsa önskningar, nätterna är skrämmande genom brist på sömn.
 4. Sexuell dysfunktion. Trög erektion, kortvarigt samlag - i början av sjukdomen. Undvikande av sexuell intimitet, förlust av attraktion, impotens - med utveckling av stillastående prostatit, i avsaknad av behandling.
 5. En känsla av kritiskt överflöd av blåsan som inte passerar efter urinering.
 6. Neurologiska störningar: humörförändringar, irritabilitet, apati, depression.
 7. Snabb trötthet i alla jobb.
 8. Smärtsamma nattliga erektioner i en miljö som inte passar för intimitet. Passerar efter urinering eller samlag.
 9. Spermier kan innehålla punkt urenheter i blodet.
 10. Symptom på tromboflebit: hemorrojder, utstickande ådror på benen, visuellt förstorade ådror visuellt sett genom skrotets hud.

Komplikationer av sjukdomen

Konsekvenserna av kronisk prostatit är mångfaldiga, eftersom han ständigt utför destruktivt arbete. Upplysningar ersätter med förvärringar, men sjukdomen går inte bort alls.

Obehagliga komplikationer, av vilka vissa är symtom, är synliga med utvecklingen av den manliga olyckliga sjukdomen, andra utvecklas i hemlighet:

 • Problem med erektion.
 • Minskar utsöndringen av ejakulatet eller brist på det.
 • Minska styrkan tills dess fullständiga försvinnande.
 • Svårighetsgrad av urinering.
 • Blåskatarr.
 • Strykningar av blåsans hals, urinrör.
 • Akut urinretention.
 • Hemorrojder.
 • Smärtsam lust och oförmåga att urinera. Blåsan är full, urinen är inte.
 • Förlängt krönika av prostata kan omvandlas till dess onkologi.
 • Eftersom tillståndet är långvarigt lider nervsystemet också. Ofta, depression, apati, ökad trötthet, okontrollerad omotiverad irritabilitet.
 • Ärrbildning i prostata vävnad. Inriktningen av inflammation orsakar strukturella förändringar i körteln. Kirtlens vävnad i prostata ersätts gradvis av grova trådar - bindväv ärr. Ärrvävnad är inte en funktion av prostatakörteln. Denna process kallas fibros.
 • Övergång av inflammatorisk process till hela reproduktiva manliga systemet. Berörda testiklar, seminalblåsor (vesikulit), inflammerade bilagor. Reproduktionskapaciteten minskar avsevärt, då infertilitet bildas.

Även med en asymptomatisk början manifesterar sig en långtgående självsjukdom. När dessa problem uppstår för en man i full tillväxt upplever han: hur man bor nu med kronisk prostatit?

diagnostik

För att bota en kronisk eller annan prostatit måste du bestämma vilken typ av sjukdom patienten har, då är det möjligt att läka. Från den korrekta definitionen av typen beror behandlingens taktik: läkaren är inriktad på diagnosen. Han vet hur man ska behandla en kronisk, stillastående eller någon annan form av prostatit hur man kan bota, för att bli av med detta gissel för evigt.

Den första frågan till patienten är vanligtvis: hur lång tid uppstod smärtsymtomen? Om processen drar på i tre månader eller längre är det redan en krönika. Det är smärta, de andra symptomen är sekundära. Detta tecken accepteras som definierande i hela den medicinska världen.

Diagnosen kräver en histologisk undersökning. Histologi kommer att avgöra om det finns en inflammatorisk process. Ett alternativ kan vara en prostata-sekretionsstudie för en inflammatorisk mikroflora.

Behandling av kronisk prostatit

När män visar tecken som liknar symptomen på kronisk prostatit, är de upprörd, för att uttrycka det mildt. Vissa är förlorade. Men den första frågan för män, som är sjuka, letar efter svaret: Kan det botas, denna kroniska prostatit och - hur?

Behandling av kronisk prostatit, som ofta uppträder hos män, är en extremt viktig fråga. Sjukdomen är inte enkel, långvarig, med återfall, men fortfarande: kronisk prostatit är härdbar. Om det inte går till det yttersta. Även i den sistnämnda varianten kan man avsevärt lindra, begränsa sjukdomen, överföra den till remissionsteget.

Kronisk - betyder inte "obotlig", det visar bara processens täthet. Om den inflammatoriska processen är värd i prostata i flera år är en krönika. Men också tre och en halv månad - också. Vare sig vi kommer att bota sådan "ung" kronisk eller kronik med erfarenheten - en prostatit? Ja, kronisk prostatit - det behandlas, det är möjligt att bota det. Vi behöver en kompetent läkare och patientens förtroende för honom. Varför är förtroende? Utan förtroende är det knappast möjligt att strikt följa rekommendationerna. Och om de bryter en sjukdom, kan de hitta ett smutthål, kan gömma sig, och senare - ge ett återfall. Behandling av prostatit är inte en lätt uppgift. Glöm inte detta.

Typ av behandling

Det finns tre metoder för behandling av kronisk prostatit hos män:

 • farmakoterapi;
 • Non-drug, med hjälp av utrustning;
 • Operativ - kirurgisk.

medicinering

Scheman för behandling av icke-bakteriell och bakteriell kronisk prostatit kommer att skilja sig åt. Vid bakterier ange antibiotika. Men ibland är systemen likadana: efter att ha använt antibiotika i en kort stund med icke-bakteriell form kontrollerar läkaren resultatet. Om läkemedlet har förbättrats (och i nästan hälften av fallen händer detta) fortsätter antibiotika. Infectious agent, det visar sig, är, bara inte detekteras i tid.

Patienten behöver förstå: vissa droger, utan att ge upp vanorna och orsakar det som leder till sjukdomen, kan inte klara sig.

Det är viktigt att eliminera de patogena faktorerna.

Och det här är inte lätt, förändra sättet att leva.

Men om patienten inte kommer att känna av effekterna av kronisk prostatit, leva med dem, känner de växande symptom, orsaker, skulle han försöka eliminera sjukdomen.

I behandlingskomplexet utse:

 • antibiotika;
 • Vasodilatorpreparat;
 • Immunostimulerande medel;
 • Antiinflammatoriska läkemedel;
 • antispasmodika;
 • Stimulanter av vaskulär väggmetabolism - angioprotektorer.

Läkaren väljer från detta arsenal av medel - den specifika patientens behov.

Alfa-adrenoblocker används också, men bara efter en antibiotikaförlust. Förberedelser slappna av mjukvarans vävnad i prostatakörteln, lindra spänningen från den.

Ibland förskriva antidepressiva medel. Antihistaminer kan användas.

Icke-läkemedelsbehandling

Kronisk prostatit behandlas väl med fysioterapeutiska och andra moderna metoder. Dessa är:

 • Elektrofores - applicering av medicinska lösningar som tränger in i vävnader med hjälp av en elektrodmetod;
 • Fonophoresis - ultraljud i kombination med mediciner;
 • Laserterapi;
 • Temperaturbehandling av mikrovågor.

Metoderna används både som monoterapi och i kombination (om nödvändigt) med andra typer av terapi.

Kirurgisk behandling

Operationer krävs sällan, endast med kronisk prostatit komplicerad med sklerotisk process. Om prostata sklerotiska, multipel skleros eller andra upphöjda sektioner (utsädes kullar kanaler utgångs prostata sekretion), livskvalitet är förbrukad, reducerade patologiska förändringar inträffar strukturer reproduktionsorgan.

Endoskopisk kirurgi kommer att hjälpa till. På ett operativt sätt är även kronisk stillastående prostatit kvalitativt härdbar.

Behandling av kronisk prostatit utförs och kommersiellt är priset annorlunda: från sju till fyrtiotusen i huvudstads kliniker. Det varierar med en uppsättning manipuleringar och kursens varaktighet. Det finns en kronisk prostatit på olika sätt, och kursen kan bara kallas en ungefärlig behandlingstid. Hur mycket kronisk prostatit behandlas? Okomplicerade fall - en månad. Komplicerat - upp till tre eller flera.

Är det möjligt att bota en kronisk prostatit med någon metod eller en kombination av dem - helt? Ibland - ja. Särskilt om den första överklagan till läkare inte är för sent. Men det är nödvändigt att iakttas periodiskt. Krönikan är svår att behandla. Organismer är olika. Livsättet är också annorlunda. Garantier för livslång eftergift ger ingen risk för att det är så fallet. Fler risker för hälsa hos patienter som har eliminerat mest de sjukdomsprovekterande faktorerna. Men profylaktiskt är det också värt dem.