Huvud
Behandling

Kronisk prostatit - symtom och behandling

Kronisk prostatit är en långvarig inflammation i prostata, med symtom som ofta saknas, varför det mesta av den manliga befolkningen inte vet om sjukdomen.

Utvecklingen av kronisk form av prostatit är en följd av en akut process, även om det i praktiken är sällsynt. I regel börjar inflammatorisk kronisk prostatit gradvis, utan några obehagliga symtom och känslor, detekteras sjukdomsförloppet i en olycka, när man undersöker ultraljud.

Kronisk form påverkar både unga män och medborgare i mitten och åldern. Dessutom hotar prostatit de som, genom sin verksamhet, har en lågaktivitetslivsstil, känner överdriven fysisk ansträngning på skrotet och avstår från sexuell avhållsamhet.

klassificering

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det flera kategorier av sjukdomen:

 1. Akut bakteriell prostatit (OBP) är den vanligaste och lätt diagnostiserade typen av prostatit. Det orsakas oftast av bakteriell infektion och diagnostiseras lätt på grund av typiska symtom. Akut bakteriell prostatit kan förekomma vid vilken ålder som helst. Symtom inkluderar smärtsam urinering, oförmåga att helt tömma urinblåsan, smärta i underlivet, ryggen eller bäckenområdet. Det kan finnas feber tillsammans med frossa.
 2. Kronisk bakteriell prostatit är en sjukdom med typiska symtom på kronisk inflammation och ett ökat antal bakterier och leukocyter i urinen och utsöndring av prostata efter dess massage.
 3. Kronisk prostatit (CP) är den vanligaste formen av prostatit. Det är i de flesta fall en konsekvens av akut bakteriell prostatit (ej behandlad eller dåligt behandlad). Om det finns symptom, fortsätter de i form av smärta i könsorganen eller i bäckenet, svårigheter med urinering eller smärtsam urinering och ejakulation.
 4. Asymptomatisk inflammatorisk prostatit - med denna form av sjukdomen är de klassiska symptomen på prostatit frånvarande, och själva sjukdomen upptäcks av misstag när du kontaktar kliniken av annan anledning.

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

skäl

Framväxten av kronisk prostatit kan bidra till ett antal faktorer. Först och främst är det:

 1. STDs: chlamydia, ureaplasma, mykoplasma, herpesvirus, cytomegalovirus, Trichomonas, gonokocker, svampar släktet Candida, Escherichia coli (Escherichia coli) kan påverka urinröret och identifieras i prostatavävnad;
 2. Överträdelse av blodcirkulationen i det lilla bäckens organ (trängsel i prostata leder till inflammation).
 3. En stillesittande livsstil (förare, kontorsanställda, tjänstemän);
 4. Förlängd sexuell avhållsamhet, avbruten samlag eller artificiell förlängning av samlag
 5. Regelbunden hypotermi (älskare av extrem vila: dykning, surfing, paddling och skidåkning);
 6. Betonar: mental och fysisk överbelastning

För utvecklingen av kronisk prostatit är viktigt att inte så mycket närvaro och aktivitet av mikroorganismer boleznenovornyh hur mycket staten bäckenorganen och blodcirkulationen i dem, närvaro av åtföljande sjukdomar, graden av försvarsmekanismer.

Symtom på kronisk prostatit

Oftast, med utvecklingen av en kronisk form av prostatit, är symtomen nästan utan att störa en man. I det här fallet kommer alla tecken på akut prostatit inte att manifesteras på något sätt eller uppenbaras i mindre utsträckning.

De vanligaste symptomen på kronisk prostatit hos män är:

 • periodiska smärtor och obehag i perineum;
 • obehagliga känslor i avföring och urinering
 • bestrålning i anus, lår, testiklar;
 • urladdning ur urinröret.

Förändringar i sjukdomsbilden, som inte redan är mycket ljusa, kan vara så obetydliga att patienter med kronisk prostatit inte tar mycket uppmärksamhet åt dem.

Förstöring av kronisk prostatit

Försvåringen av sjukdomen är i regel åtföljd av följande symtom:

 • smärta och brännande i urinröret
 • ökad uppmaning att urinera
 • smärta i underlivet, perineum och rektum
 • tecken på minskning av männs sexuella aktivitet
 • smärta under avföringens skull.

Enligt vissa läkare kan också urskilja psykologiska symptom på kronisk prostatit, som omfattar irritabilitet, oro, trötthet, humör, sömnstörningar, depression och besatthet.

Bestäm alla symtom på en gång i patienten är nästan omöjligt, för en man visar vanligen bara 2-3 tecken på sjukdomen. Till exempel är de vanligaste erektil dysfunktion och smärta i underlivet.

Varför kan prostatit orsaka infertilitet?

Det faktum att prostatakörteln ger en speciell hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. Vid inflammation förvärras sekretorisk funktion hos prostatakörteln, vilket oundvikligen påverkar spermiernas kvalitet.

Dessutom är prostatakörteln aktivt involverad i reglering av testosteronproduktion och erektionsprocessen. Därför orsakar kronisk prostatit en minskning av erektilfunktionen, upp till impotens. Dessa scenarier av sjukdomsutvecklingen kan emellertid undvikas om vi genomför en snabb och kompetent behandling.

diagnostik

Följande procedurer behövs för att diagnostisera / motbevisa diagnosen:

 • rektal undersökning
 • mikroskopi av prostatsekretion;
 • sår utsöndringen av prostata för känslighet mot antibiotika;
 • analyser för sexuellt överförbara sjukdomar;
 • transrektal ultraljud.

Ibland utförs endoskopiska och urodynamiska studier.

Hur man behandlar kronisk prostatit

Om en man har kronisk prostatit, är behandlingen alltid lång och svår. Dess längd beror direkt på sjukdomsfasen, där patienten vände sig till specialisten. Terapi förutsätter ett integrerat tillvägagångssätt, det vill säga en kombination av flera metoder:

 • antibakteriell terapi;
 • massage i prostatakörteln;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • korrigering av kost och livsstil;
 • användning av folkmekanismer
 • kirurgisk behandling.

Vidare används antiinflammatoriska och antispasmodiska medel vid terapin av den kroniska formen av sjukdomen.

medicinering

Valet av läkemedel beror på orsaken och symtomen på sjukdomen. För att bota kronisk prostatit av infektiös etiologi används antibakteriella läkemedel:

Analgetika och icke-hormonella antiinflammatoriska läkemedel används för att eliminera inflammatoriska fenomen och smärtssyndrom.

Även under de senaste åren, behandling av kronisk prostatit passerar använda droger som tidigare för detta ändamål är inte tillämpas: alfa-1-blockerare (terazosin), inhibitorer av 5-a-reduktas-hämmare (finasterid), inhibitorer av cytokiner, immunosuppressiva (cyklosporin), läkemedel som påverkar utbytet urat (allopurinol) och citrater.

sjukgymnastik

Förbättra trofism prostatavävnaden och påskynda läkningsprocessen och hjälpa vissa sjukgymnastik behandlingar såsom laserterapi, elektrofores, transrektal mikrovågsugn hypertermi, fonofores och andra.

Även med kronisk prostatit, terapeutiska varma bad, mudterapi, kan speciella klaffar ordineras.

Massage i prostata

Förbättrar dräneringen av prostatsekretionen och mikrocirkulationen vid nivån på detta organ, vilket i sin tur bidrar till patientens snabba återhämtning.

Massage i prostata kan inte göras med akut prostatit, hemorrojder, sprickor i ändtarmen. Prostatamassage kombineras vanligtvis med antibiotikabehandling. Många kliniska studier har visat stor effektivitet vid sådan behandling.

drift

Eventuellt kirurgiskt ingrepp för att ta bort de drabbade områdena i prostata.

 • Transuretral resektion är en operation som utförs under epidural eller intravenös barbituratanestesi. Postoperativ återhämtningsperiod varar inte mer än en vecka.

Metoderna, som involverar behandling av kronisk prostatit, bestäms av en urolog på basis av diagnostisk information och hans praktiska erfarenhet. Att genomföra oberoende terapi hemma baserat på feedback på Internet är full av konsekvenser.

Kronisk prostatit: symtom, orsaker, metoder för diagnos och behandling, förutsägelser

Kronisk prostatit är ett allvarligt problem. Även modern urologi kan inte svara på många frågor om denna patologi. Experter tror att kronisk prostatit - en sjukdom som är resultatet av en rad hälsoproblem, som omfattar vävnadsskada och dysfunktion inte bara urinvägarna och prostata, men även andra organ.

Patologi diagnostiseras främst hos män av reproduktiv ålder. Hos äldre män är kronisk prostatit ofta åtföljd av godartade neoplasmer av prostata.

Klassificering av sjukdomen

Klassificeringen av prostatit utvecklades av forskare från USA: s nationella institut för hälsa 1995:

 • 1 typ Akut bakteriell prostatit. Det diagnostiseras i 5% av inflammation i prostatakörteln.
 • 2 typ Bakteriell kronisk prostatit.
 • 3 typ - abakteriell prostatit av kronisk kurs. Denna patologi har ett annat namn - kronisk bäckensmärksyndrom.
 • 3A-typ Inflammatorisk form av kronisk prostatit. Diagnosiserad i 60% av kronisk prostatit.
 • 3B-typ - icke-inflammatorisk form av kronisk prostatit. Diagnos i 30% av fallen.
 • 4 typ - asymptomatisk prostatit.

Det finns också en klassificering av kronisk prostatit, sammanställd 1990 av Tiktinsky O.L.

Symtom på kronisk prostatit

Känsla av obehag och smärta i det lilla området, som varar mer än 3 månader - de viktigaste symptomen på kronisk prostatit.

Dessutom finns det störningar i urinering och erektil dysfunktion:

 • smärta uppstår i perineum, kan utstrålas i anus, ljummen, lårets inre yta, sakrummet, nedre delen av ryggen och pungen. Smärta å ena sidan, ger i testikeln är ofta inte ett symptom på kronisk prostatit;
 • en erektion uppträder inte, trots de tillgängliga tillräckliga förhållandena, men fullständig impotens observeras inte;
 • vid tidiga stadier av sjukdomsutvecklingen observeras för tidig utlösning;
 • urinering, urininkontinens, känsla av smärta och brännande känsla i processen att tömma blåsan ökar.

Den kliniska bilden kan skilja sig beroende på typen av kronisk prostatit.

Smittsam form:

 • frekvent urinering på natten
 • smärta i låren, perineum, glanspenis och ändtarmen, ökar med rörelse;
 • smärtsam urinering
 • en svag stråle urin.

Specifik smittsam:

 • slemhinnor ur urinröret;
 • ovanstående symptom.

Icke-infektiös prostatit:

 • akut smärta i perineum
 • ömhet i låret och glanspenis;
 • smärta ökar med tvungen avbrott i samlag eller långvarig frånvaro av intimt liv.

Viktigt! Sjukdomen fortskrider böljande. Symtom kan vara försvagad eller ökad, men deras närvaro visar tydligt förekomsten av en inflammatorisk process.

Symtom kan variera beroende på utvecklingsstadiet av patologi.

Följande stadier av patologiutveckling utmärks:

 • Exudative. Patienten upplever smärta i puben, ljummen och skrotumet. Det finns ofta urinering och en känsla av obehag efter slutet av samlag. En erektion kan orsaka smärta.
 • Alternativ. Smärtan intensifieras, lokaliseras i ljumsken, den pubic delen och ger in i sakrummet. Urinering är snabb, men uppstår utan svårighet. Erektion lider inte.
 • Proliferativ. Urinering är frekventare under en exacerbation. Urinströmmen blir svag.
 • Scar. Det finns skleros av prostatakörtelns vävnader. Det finns en känsla av tyngd i sakrum och skönhetsregionen. Urinering blir allt vanligare. Erektion blir svag. Ejakulation kan vara frånvarande helt.

Symtomen kan variera beroende på sjukdomsförloppet, men i alla fall kommer de gradvis att öka.

Orsaker till kronisk prostatit

Faktorer som leder till kronisk prostatit är många. Sjukdomen sker under inflytande medel. Patienten har hormonella, neurovegetativa, immunologiska och hemodynamiska störningar. Påverka biokemiska faktorer, urinflöde i prostata-loben och störning av tillväxtfaktorns funktion, vilka är ansvariga för spridningen av levande celler.

Orsaker som påverkar patologins formation:

 • infektion i genitourinary systemet;
 • brist på motion;
 • oregelbundet sexliv;
 • permanent kateterisering av blåsan;
 • regelbunden superkylning.

utveckling bakteriella sjukdomar bidrar till intraprostatisk återflöde av urin.

Kronisk abakteriell prostatit utvecklas på bakgrunden av neurogena störningar i bäckenbottenmuskulaturen, liksom delar som är ansvariga för arbetet i blåsväggen, prostata och urinrör.

bildning myofascial triggerpunkter, som ligger intill organen i genitourinary systemet och prostatakörteln kan provocera bäckensmärksyndrom. Poäng som är resultatet av vissa sjukdomar, kirurgiska ingrepp och skador kan ge upphov till smärta i puben, perineum och närliggande zoner.

Diagnos av patologi

Förekomsten av ett komplex av symptom gör det möjligt att diagnostisera kronisk prostatit utan svårighet. I vissa fall kan patologin dock vara asymptomatisk. I detta fall krävs förutom standardundersökningen och frågan om patienten ytterligare forskningsmetoder. En neurologisk undersökning och undersökning av patientens immunologiska status är obligatorisk.

Viktigt! Särskilda frågeformulär kan mer exakt bestämma den subjektiva känslan av patienten och få en fullständig bild av hälsa, intensitet av smärta, onormal ejakulation, erektion och urinering.

Laboratoriediagnostik

Laboratoriediagnostik gör det möjligt att skilja bakteriens och bakteriens form av patologi, samt att bestämma typen av patogen och för att placera den mest exakta diagnosen. Kronisk inflammation i prostata bekräftas när det fjärde urinprovet eller utsöndringen av prostata innehåller mer än 10 leukocyter i PP, eller bakterieföreningar. När antalet leukocyter ökar, men bakterierna inte sås, undersöks materialet för klamydia eller andra STD-patogener.

 • Utmatningen från urinröret skickas till laboratoriet för att detektera viral, svamp- och bakterieflora, leukocyter och slem i den.
 • Skrapning från urinröret undersöks med PCR. Detta gör att vi kan identifiera patologiska medel som är sexuellt överförda.
 • Utför en mikroskopisk undersökning av sekretionen av prostata för att räkna antalet makrofager, leukocyter, amyloidkroppar och Trusso-Lallemane. Tilldela immunologisk undersökning och bakteriologisk studie. Nivån av icke-specifika antikroppar bestäms.
 • Blodprovtagning utförs tio dagar efter en digital rektalundersökning för att bestämma koncentrationen av PSA i den. Vid en hastighet över 4,0 ng / ml genomgår patienten en prostata biopsi för att utesluta onkologi.

Diagnos görs på grundval av forskningsresultat.

Instrumentdiagnostik

För att klargöra sjukdomens stadium och form, transplantat ultraljudsundersökning av körteln. Ultraljud gör det möjligt att utesluta andra diagnoser, övervaka effektiviteten av behandlingen och för att bestämma storleken av prostatan, det echostructure, enhetlighet och densitet av sädesblåsorna. Identifiera blåstömningsobstruktion och neurogena störningar som ofta åtföljer patologi tillåter urodynamiska undersökningar och myography bäckenbottenmuskulaturen.

Tomografi och MR används för att upprätta en differentialdiagnos, i synnerhet med prostatacancer. Dessa metoder kommer att avslöja kränkningar i bäckenorganen och ryggraden.

Differentiell diagnostik

Differentiell diagnostik är av stor betydelse, eftersom det finns en risk för att patienten har en allvarligare sjukdom.

Differentiell diagnos är etablerad med sådana sjukdomar:

 • psevdodissinegriya, funktionell störning i detrusor-sfinkter-systemet, urinblåsa dysfunktion av neurogent ursprung, komplext regionalt smärtsyndrom;
 • strängning av blåsan, hypertrofiska förändringar i blåsans hals, prostata adenom;
 • osteit hos lonnogoartikulationen, cystitis;
 • rektumets patologi.

När ett symptom inträffar är det nödvändigt att undersöka prostatakörteln hos en urolog eller andrologist. Passera ultraljudet. Vid behov föreskrivs en biopsi av prostatakörteln.

Metoder för behandling av patologi

Behandling av kronisk prostatit är en urolog eller andrologist. Terapi utförs på ett komplicerat sätt. Korrigering är föremål för patientens livsstil, tankens egenskaper och hans vanor. Det är viktigt att flytta mer, minimera alkoholintaget, bli av med nikotinberoende, äta rätt och normalisera sexuellt liv. Det kommer emellertid inte fungera utan en grundläggande terapi. Att ta mediciner är det viktigaste villkoret för en fullständig återhämtning.

Indikationer för sjukhusvistelse

Oftast är behandlingen gjord på poliklinisk basis. Men i fall då sjukdomen inte kan korrigeras och har en tendens att återfalla, hänvisas patienten till ett sjukhus där behandlingen är effektivare.

Medicinsk metod för behandling

Denna metod syftar till att eliminera den befintliga infektionen, normalisera blodcirkulationen, förbättra dräneringen av proppens lobula, korrigera hormonell bakgrund och immunstatus. Därför ordinerar läkare antibiotika, vasodilatatorer, immunomodulatorer, antikolinerga och antiinflammatoriska läkemedel.

Modern urologi använder följande droger för att behandla patologi:

 • finasterid;
 • Inhibitorer av cytokiner;
 • terazosin;
 • allopurinol;
 • citrater;
 • Cyklosporin.

Om patologin är av bakteriell natur rekommenderas antibiotika. Medlet utnämns på basis av resultaten av bakteriell inokulering av prostatsekretionen. Detta kommer att göra det möjligt att isolera patogenen och bestämma dess känslighet för ett visst läkemedel. Med ett väl utformat system når effektiviteten av behandlingen mer än 90%.

I den abakteriella formen ordineras en kort kurs av antibiotika. Det fortsätter endast om systemet ger ett positivt resultat. Effektiviteten av behandlingen är cirka 40%

Vid kronisk bäckensmärta är längden på antibiotikans gång inte längre än en månad. Med positiv dynamik fortsätter behandlingen i ytterligare en månad. Om effekten saknas, ersätts läkemedlet med en annan, vilket kan visa sig vara mer effektivt.

Antibakteriella medel från gruppen av fluorokinoloner är de huvudsakliga läkemedlen för behandling av patologi. De har hög biotillgänglighet, är aktiva mot de flesta gramnegativa bakterier, ureaplasmer och klamydier, ackumuleras i prostatakörtelns vävnader.

När behandling med fluorokinoloner inte är effektiv kan penicillinpreparat förskrivas.

Antibakteriella läkemedel används för förebyggande ändamål.

Efter behandling med antibiotika förskrivs behandling med användning av a-adrenoblockerare. En sådan behandlingsstrategi är effektiv för patienter som har obstruktiva och irrationella symptom.

Om störningen av urinering och smärta inte passerar, utnämning av tricykliska antidepressiva medel, som har analgetisk effekt.

Med uttalade störningar från urinering, före behandlingens början utförs urodynamisk undersökning och agerar utifrån de erhållna resultaten.

Non-drug therapy

Icke-farmakologiska behandlingsmetoder gör det möjligt att öka koncentrationen av antibakteriella läkemedel i körtelens vävnader, men det rekommenderas inte att överskrida dosen.

För detta ändamål används följande metoder:

 • elektrofores;
 • Laserterapi;
 • fonofores;
 • Mikrovågs hypertermi (appliceras transrektalt).

Vid tillämpning av den senare metoden väljs temperaturen individuellt. Temperaturen, som ligger inom intervallet 39-40 grader, gör det möjligt att öka koncentrationen av läkemedlet i kroppen, aktiverar immunsystemet på cellulär nivå, lindrar bakterier, avlägsnar trängsel. Att öka intervallet till 40-45 grader möjliggör en skleroserande och analgetisk effekt.

Laser och magnetisk terapi används i komplexet. Effekten liknar effekterna av ovanstående metoder, men det visar sig också en biostimulerande effekt på organet.

Transrectal massage utförs endast i avsaknad av kontraindikationer.

Kirurgisk metod

Kronisk prostatit kräver i princip inte kirurgisk ingrepp. Undantag - Komplikationer som hotar patientens hälsa och liv. Modern kirurgisk behandling möjliggör användning av endoskopisk kirurgi. Med det finns det minimalt invasivt ingripande. Rehabilitering är snabbare och kroppen medför minimal skada.

Den kirurgiska metoden är föreskriven för:

 • skleros av prostata;
 • adenom av prostata;
 • skleros av det sällsynta tuberkletet;
 • kalcit i prostatakörteln.

Viktigt! Operativ ingrepp är kontraindicerat i förhöjningsskedet. Kirurgisk behandling föreskrivs av en kirurg baserat på resultaten av studien och den övergripande kliniska bilden.

Prognos för kronisk prostatit

Läkare med försiktighet förutsäger resultatet av sjukdomen. För att uppnå full återhämtning erhålls i sällsynta fall. I grund och botten passerar kronisk prostatit i scenen för långvarig remission. Symtom försvinner, urin och blodhastigheter återgår till normala. För att förhindra kronisk prostatit och inte orsaka komplikationer är det nödvändigt att följa alla rekommendationer från en specialist.

Radevich Igor Tadeushevich, en sexuellt patologisk andrologist av 1: a kategorin

2,993 totalt antal visningar, 8 visningar idag

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit - Långvarig inflammation i prostata, vilket leder till en kränkning av prostata morfologi och funktion. Kronisk prostatit uppträder som en prostatisk triad - smärta i bäckenet och könsorganen, urineringstörningar, sexuella störningar. Diagnos av kronisk prostatit innefattar palpation av körteln, undersökning av prostats utsöndring, ultraljud, uroflowmetri, uretroskopi, punkturbiopsi av prostata. När kronisk prostatit visas komplex medicinering, fysioterapi behandling, prostata massage, instillation av den bakre urinröret. Kirurgisk behandling är lämplig för komplicerade former av kronisk prostatit.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit är den vanligaste manliga sjukdomen: cirka 50% av männen lider av denna eller den här typen av prostatainflammation. Kronisk prostatit påverkar ofta män i åldrarna 20 till 40 år som är i perioden med den största sexuella, reproduktiva och arbetande aktiviteten. I samband med detta förvärvas upptäckt och behandling av kronisk prostatit i urologin inte bara en medicinsk, men också en socialt betydande aspekt.

Klassificering av kronisk prostatit

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det tre kategorier av sjukdomen:

 • I. Akut prostatit.
 • II. Kronisk prostatit av bakteriellt ursprung.
 • III. Kronisk prostatit av icke-bakteriell genesis / Kronisk bäckensmärtssyndrom är ett symptomkomplex som inte är förknippat med uppenbara tecken på infektion och varar i 3 eller flera månader.
 • III A - kronisk prostatit med närvaro av en inflammatorisk komponent (detektion av leukocyter vid utsöndring av prostata och patogener av infektion);
 • III B - kronisk prostatit med frånvaro av en inflammatorisk komponent (leukocyter och patogener i utsöndringen av prostata).
 • IV. Asymptomatisk kronisk prostatit (frånvaro av klagomål vid detektering av leukocyter i en prostatisk hemlighet).

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

Orsaker till kronisk prostatit

Etiologin och patogenesen för kronisk bakteriell prostatit associerad med hit-infektion i prostatakörteln följande sätt: uppåt (genom urinröret), nedåt (vid gjutning infekterad urin från blåsan), hematogen (motorvägar genom blodet) eller lymphogenic (lymfatiska samlare). Ofta agerar uropatogener E. coli, Klebsiella, Proteus, stafylokocker, enterokocker, Corynebacterium, svamp-, parasitiska och virala patogener. Tillsammans med ospecifika flora i utvecklingen av kronisk prostatit kan delta patogener specifik uretrit (klamydia, mykoplasma, gonokocker, Trichomonas, Gardnerella).

Men för utvecklingen av kronisk prostatit är det viktigt inte så mycket närvaron och aktiviteten hos mikroorganismer, som bäckens organ och blodcirkulationen i dem, närvaron av samtidiga sjukdomar, nivån på skyddande mekanismer.

Därför kan ett antal faktorer bidra till uppkomsten av kronisk prostatit. Först av allt, det urologiska sjukdomar - pyelonefrit, cystit, uretrit, urinrörsförträngning, ohärdade fram till slutet av akut prostatit, orkit, epididymit, etc. Mikrobiell etioagent kan komma in i prostatan från avlägsen foci av infektion, t ex i närvaro av sinuit, tonsillit, karies, kronisk. bronkit, lunginflammation, pyoderma och så vidare. predisponerar för kronisk inflammation i lokal och allmän hypotermi, hypertermi, bo i en fuktig miljö, trötthet, dålig kost och sällan urinering pr.

Kronisk icke-bakteriell prostatit är vanligtvis förknippas med kronisk (stagnerande) fenomen i prostata orsakade stasis venösa cirkulationen i bäckenorganen och försämrad dränering prostata acini. Lokal trängsel leder till överströmning av kärlen prostata blod ödem, dess ofullständig tömning av sekre barriär störningar sekretoriska, motor, kontraktila funktion av prostata.

Stagnerande förändringar vanligtvis på grund av beteendemässiga faktorer - lång sexuell deprivation, öva avbruten eller långvarig samlag, överdriven sexuell aktivitet, fysisk inaktivitet, långvarigt sittande, kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, läkemedel), yrkesrisker (vibration). Av utvecklingen av kronisk icke-bakteriell prostatit predisponerar bäckenpatologi och nervstrukturer som erbjuder deras innervation (t ex ryggmärgsskada), prostata adenom, hemorrojder, förstoppning, androgenodefitsit et al. Anledningar.

Symtom på kronisk prostatit

Kronisk prostatit manifesteras av lokala och allmänna symptom. Lokala manifestationer inkluderar prostatatriaden, kännetecknad av smärta, dysuri och nedsatt sexuell funktion. Smärta i kronisk prostatit är en konstant värkande karaktär, lokaliserad i perineum, könsorgan, ovanför puben, i ljummen. Smärta syndrom ökar i början och slutet av urinering, med smärta som strålar ut till glanspenis, skrot, sacrum, rektum. Smärta sensioner kan öka efter samlag eller på grund av långvarig abstinens; försvagas eller intensifieras efter orgasm, blir mer intensiv omedelbart vid tidpunkten för utlösning.

Intensiteten av smärtsyndrom i kronisk prostatit varierar från känslor av obehag till svår, störande sömn och prestanda, manifestationer. Smärta med begränsad lokalisering i sakrum betraktas ofta som osteokondros eller radikulit, så patienten kan behandlas länge självständigt utan att tillgripa hjälp av en läkare.

Urinering i kronisk prostatit är snabb och smärtsam. I det här fallet kan det vara svårt att starta urinströmmen, försvagning eller diskontinuitet, en känsla av ofullständig tömning av blåsan, frekventa nattliga uppmaningar, brinnande i urinröret. I urinen med kronisk prostatit kan detektera förekomsten av flytande strängar. Efter avföring eller fysisk ansträngning från urinröret finns det urladdning (prostata), orsakad av en minskning av prostatas ton. Med kronisk prostatit, klåda, kall eller överdriven svettning i perineum kan lokal missfärgning av huden i samband med stagnation av cirkulationen noteras.

Kronisk prostatit åtföljs av allvarliga brott mot sexuell funktion. Dispotentsii fenomen kan uttryckas i försämringen, smärtsamma erektioner, lång och frekvent nattlig erektioner, svårigheter eller tidig utlösning, förlust av sexuell lust (libido), raderade orgasmer, hematospermi, infertilitet. Sexuell dysfunktion är alltid svårt erfaren man, vilket leder till psyko emotionella störningar, upp till neuroser och depression, ytterligare försämring den sexuella funktionen.

Förstörningar av kronisk prostatit åtföljs av en liten ökning av kroppstemperaturen och försämring av välbefinnandet. Det allmänna tillståndet för kronisk prostatit kännetecknas av ökad irritabilitet, slöhet, ångest, snabb trötthet, aptitlöshet, sömnstörning, nedsatt arbetsförmåga, kreativ och fysisk aktivitet.

Nästan en fjärdedel av patienter med kroniska prostatit symptom länge saknas, vilket leder till sena remiss till en urolog (andrologist). Långvarig loppet av kronisk prostatit kan kompliceras av impotens, vesiculitis, epididimoorhitom, manlig infertilitet, urininkontinens, stenbildning och cystor i prostata, prostata skleros, utveckling av adenom och prostatacancer.

Diagnos av kronisk prostatit

Den information som behövs för diagnos av kronisk prostatit erhålls genom ett omfattande laboratorie- och instrumentundersökning. Första utvärdering av misstänkt kronisk prostatit historia innehåller klargörande och klagomål hålla visuell inspektion för genitala sekret, utslag, irritationer, digital rektal prostata studier för att fastställa kontur gränser, konsistens, ömhet körteln.

För att bestämma de strukturella och funktionella förändringar i prostata prostata ultraljudsledande visas (TRUS). De viktigaste metoderna i diagnos av kronisk prostatit är av prostata sekretion av urinanalys, bakteriologisk utstryk från urinröret och uringlas tre urinprov, PCR och studera RIF skrapning på patogener av sexuella infektioner, bestämning av prostataspecifikt antigen (PSA).

Kliniskt signifikant vid kronisk prostatit på detektionsanalyser patogener klamydia, mykoplasma, herpes, cytomegalovirus, trikomonasinfektion, gonorré, candidiasis, såväl som icke-specifika bakterieflora. Staketet av prostatshemligheten för forskning utförs efter urinering och utförande av prostata-massage. Symptom på kronisk prostatit ökar antalet leukocyter i synfältet, reducera antalet lecitin granulat, närvaron av patogena organismer.

I den allmänna analysen av urin med kronisk prostatit kan leukocyturi, pyuria, erytrocyturi detekteras. Bakteriologisk odling av urin gör det möjligt att avslöja bakterieriets grad och karaktär. Vid reproduktionsstörningar visas en undersökning av spermogrammet och MAP-testet.

Omfattningen av och orsakerna till tömning hjälp identifiera urodynamiska undersökningar (uroflowmetry, cystometri, profilometri, elektromyografi). Med dessa studier kronisk prostatit möjligt att skilja från ansträngningsinkontinens, neurogen blåsa, etc. Vid hematuri, hematospermi, obstruktiv tömning visas endoskopisk undersökning -. Ureteroscopy, cystoskopi. För att utesluta krävs adenom och prostatacancer PSA-testning, i vissa fall - en biopsi av prostata med en morfologisk studie av vävnader.

Behandling av kronisk prostatit

Kronisk prostatit är härdbar, men man bör komma ihåg att återhämtningen fortfarande är möjlig och beror i stor utsträckning på patientens humör, om behandlingens gång till en specialist och noggrannheten i att alla urologiska föreskrifter överensstämmer. Grunderna för behandling av bakteriell kronisk prostatit är antimikrobiell terapi i enlighet med ett antibiotikum som varar minst 2 veckor. För att minska smärta och inflammation föreskrivs NSAID (diclofenak, ibuprofen, naproxen, piroxicam); för avslappning av prostata muskulaturen, restaurering av urodynamik och utflöde av prostatsekretionen visas mottagning av a-adrenoblockerare (tamsulosin, alfuzosin).

För att förbättra dräneringen av prostatakörteln, lokal mikrocirkulation och muskelton, utförs en behandling av terapeutisk massage i prostata. Prostatkörtelns massage bör resultera i frisättning av minst 4 droppar utsöndring av prostata. Prostatamassage är kontraindicerad i akut bakteriell prostatit, prostata abscess, hemorrojder, prostata stenar, rektala sprickor, hyperplasi och prostatacancer.

För att avlägsna smärtsyndromet med kronisk prostatit, kan paraprostatisk blockad, akupunktur rekommenderas. Av stor betydelse vid behandling av kronisk prostatit ges med syftet med sjukgymnastik jontofores, ultraljud, fonofores, magnetterapi, laseromagnetotherapy, induktometrii, lera, SMC, och varma Sitz bad vid 40 - 45 ° C, med vätesulfid lavemang och mineralvatten, instillation in i urinröret.

Med utvecklingen av komplikationer som är förknippade med kronisk prostatit indikeras kirurgisk behandling: eliminering av urinrörsstriktioner; TUR av prostata eller prostatektomi för skleros av prostata; transuretral resektion av blåsan med skleros i nacken, punktering och dränering av cyster och abscesser i prostata; omskärelse med phimosis orsakad av återkommande urinvägsinfektioner, etc.

Profylax av kronisk prostatit

Förebyggande av kronisk prostatit kräver anslutning till sexuell hygien, snabb behandling av urogenitala och extragenital infektioner normalisering av regelbunden sexliv, tillräckligt med fysisk aktivitet, förebyggande av förstoppning, snabb tömning av urinblåsan.

För att undvika återkommande kronisk prostatit krävs dynamiska undersökningar av andrologen (urolog); förebyggande kurser av fysioterapi, multivitaminer, immunmodulatorer; Uteslutning av hypotermi, överhettning, stress, dåliga vanor.

Kronisk prostatit: symtom och behandling

Kronisk prostatit är huvudsymptomen:

 • Ökad temperatur
 • Sömnstörning
 • Frekvent urinering
 • Förlust av aptit
 • irritabilitet
 • Obstruerad urinering
 • Smärtsam urinering
 • Klåda i perineum
 • Minskad libido
 • Smärta i ljummen
 • För tidig utlösning
 • trötthet
 • Minskad prestanda
 • Smärta i bäckenet
 • Frekventa nattliga erektioner
 • Erektil smärta
 • Brist på utlösning
 • Smärta efter urinering
 • Byter hudfärg i ljummen
 • Svettning av perineum

Kronisk prostatit är en inflammatorisk process som påverkar prostatakörtelns vävnader och leder till ett misslyckande av sin fulla funktion. Sjukdomen är en av de vanligaste bland störningar i arbetet med manliga könsorgan.

Riskgruppen är den manliga befolkningen från tjugo till fyrtio, under sin högsta arbetskraft, reproduktiv och sexuell aktivitet. Nästan var tionde man åtminstone en gång i sitt liv stött på ett sådant sexuellt problem.

Kronisk prostatit kännetecknas av växling av perioder av förvärmning och återtagande av symtom på sjukdomen. Många andra problem inte bara med genitourinary systemet och andra inre organ är lämpliga för tecken på en sådan sjukdom, så när de uppenbarar är det viktigt att omedelbart konsultera en kvalificerad läkare för diagnos.

Kronisk prostatit utvecklas under en lång tidsperiod. Oftast förekommer denna sjukdom utan att några symptom eller ett litet uttryck uppträder och det diagnostiseras med en oavsiktlig undersökning. Det är svårt att behandla, det finns möjlighet till frekventa återfall.

etiologi

Infektionsvägar:

 • direkt genom urinröret
 • med en ström av infekterad urin;
 • med rörelse av blod eller lymf;
 • Övergången av infektion från angränsande organ.

I varje manlig kropp finns patogena mikroorganismer som kan provocera prostatitprogressionen. Men ändå har inte alla män en så farlig och obehaglig sjukdom. Detta innebär att inte bara patogen mikroflora, även om den tjänar som huvudorsaken till patologins utveckling, men för dess aktivering kräver gynnsamma förhållanden. Det finns följande gynnsamma faktorer för sjukdomsprogression:

 • Sedentär arbetsförhållanden och stillasittande livsstil;
 • frekvent förändring av sexuella partners;
 • för tidigt uppsägning av samlag, som ett preventivmedel
 • långvarig avhållande från samlag
 • täta underkläder;
 • hypotermi;
 • andra inflammationer i det genitourära systemet;
 • alla möjliga skador på prostata
 • dåliga vanor
 • fetma och högkalorimat
 • konstant stress.

arter

På det medicinska området är denna klassificering av kronisk prostatit vanligt:

 • infektiös process orsakad av en bakterie;
 • sjukdom är inte bakteriell;
 • asymptomatisk (trots smittsamma processen);
 • stillastående. Det härrör från långvarig sexuell avhållsamhet.

I stadier av utveckling delas kronisk prostatit in i:

 • exudativ - åtföljd av en smärtsam känsla i ljummen, skrotet, ejaculation accelererar;
 • Alternativ - samma tecken observeras som vid det föregående skedet, men med ett litet tillskott, i form av frekvent uppmaning att urinera;
 • spridning - saktar ejakulationen och minskar intensiteten hos urinflödet;
 • cicatricial förändringar - alla ovanstående egenskaper är inneboende.

symptom

Kronisk prostatit uttrycks av följande symtom:

 • smärta och obehag i bäckenområdet, ljumske, insidan av låren, en varaktighet av tre månader eller mer;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • skarp smärta efter fullbordandet av nödbehovet;
 • smärtsam erektion
 • ibland fullständig frånvaro av ejakulation;
 • sömnstörning
 • en minskning av effektiviteten;
 • klåda, känsla av förkylning eller ökad svettning av perineum;
 • förändringar i hudfärg i ljummen;
 • minskad sexuell lust;
 • nattliga erektioner
 • minskad aptit
 • irritabilitet;
 • en konstant känsla av trötthet;
 • en liten ökning av kroppstemperaturen.

komplikationer

Kronisk prostatit ofta inte uttrycker några tecken på varför patienten är omedveten om problemet, det finns ingen snabb behandling. Allt detta kan leda till ett antal komplikationer.

Komplikationer kan vara:

diagnostik

Diagnos av en sådan sjukdom är inte svår för urologen. Läkaren utför:

 • ifrågasätta patienten om smärta eller obehag
 • allmän inspektion av inguinalområdet för utslag, sekret eller irritation;
 • fingerprovning av prostata (genom rektal öppning);
 • insamling av prostatsekretion.

Dessa förfaranden är ganska obehagliga, och ibland smärtsamma, men är de mest acceptabla för att diagnostisera en sådan sjukdom.

Dessutom måste patienten passera:

 • allmän analys av urin;
 • ett smet från urinröret
 • urin för bakterieundersökning
 • ett tre-glas urinprov;
 • skrapa för att bestämma orsakssambandet hos sjukdomen.

Hårdvara diagnostik består av:

 • Ultraljud av prostata - för att bestämma volymen av prostatakörteln, närvaron av tumörer eller cyster;
 • uroflowmetry - för att bestämma graden av urinutflöde. I ett hälsosamt tillstånd är rörelsen - femton milliliter per sekund, med kronisk prostatit - mindre än tio;
 • CT;
 • biopsi.

Utan att genomföra alla ovanstående diagnostiska metoder kommer läkaren inte att kunna bestämma hur man behandlar kronisk prostatit.

behandling

Kronisk prostatit, även om det är svårt att behandla, men det är fortfarande möjligt, särskilt vid snabb upptäckt.

Behandlingen av denna sjukdom består av flera steg:

 • antibiotikabehandling, som för det mesta varar flera veckor, om nödvändigt - längre;
 • Förloppet av terapeutisk massage i prostatakörteln - består av fjorton besök till läkaren.
 • eliminera prostata spasmer, urin stasis och utflöde av utsöndring från körtlar via vissa grupper av läkemedel som kan förskrivas endast specialist;
 • Sjukgymnastik, som består av mikrovågs- ​​och laserterapi, olika ultraljudsmetoder, lera behandling och enemas med vatten berikat med mineraler och vätesulfid;
 • örtmedicin. En bra effekt är användningen av eterisk olja från pumpa frön;
 • operativ medicinsk ingrepp, som endast adresseras när det finns en förändring i urinrörets storlek, om det finns abscesser eller adenom i prostata.

Vid komplex behandling av prostatit används ofta fyto-läkemedel. "LIKOPROFIT®" - ett komplex av naturliga ingredienser. Komponenter "LIKOPROFIT®" selektivt ackumuleras i prostatavävnaden, minskar manifestationerna av inflammation, öka den skyddande funktionen, skydda celler från skada genom fria radikaler och processkontroll kraftig tillväxt av prostatavävnader. * På grund av den komplexa och balanserad komposition inträffar eliminerar svårigheter associerade med urinering, försvagning av smärtssyndromet. (1) Komponenterna i "LIKOPROFIT®" på en bakgrund av standardterapi för att effektivt påverka de viktigaste symptomen på kronisk prostatit, bidra till en förbättring av urinering: minska frekvensen av urinering och öka urinflödet, må bättre och har en reparativ effekt hos patienter med kronisk prostatit *.

Kronisk prostatit kan behandlas med folkmekanismer hemma, men endast i kombination med ovanstående metoder. Dessa terapier kan minska smärta när symtomen utvecklas och förhindra återkommande sjukdom.

Hemma kan sjukdomsförloppet mildras av:

 • blandning av honung och krossade pumpa frön;
 • färskpressad gurksaft, betor och morötter. Använd dem minst fem hundra milliliter per dag;
 • kompear av päron;
 • avkok från persiljas rötter
 • rinnor av mogna kastanjer;
 • en sann celandine;
 • Barrträd badar inte mer än tjugo minuter om dagen.

För att påskynda återhämtningsprocessen kommer också att hjälpa till med en speciell kost som ger en minskning eller total avvisning av vissa produkter:

 • fettiga och rika kött-, fisk- och svampbuljonger;
 • kryddiga såser och kryddor;
 • lök, vitlök, pepparrot, rädisa, chili peppar;
 • bælgväxter
 • kål;
 • mjölk och fermenterade mjölkprodukter.

Förebyggande åtgärder

För att förebygga kronisk prostatit bör män följa några enkla regler:

 • om möjligt undviker stark och långvarig hypotermi i kroppen;
 • försök att uppvärma varannan timme med stillasittande eller inaktivt arbete;
 • med förstoppning, använd specialmedel med laxerande effekt;
 • Använd bara bekväma, inte för smala kläder. Speciellt handlar det om underkläder;
 • Att leda ett sexuellt liv utan att regelbundet byta partner
 • bli av med långt avhållande från sexuella relationer;
 • snabb tillgång till läkare för misstänkta könsorganssjukdomar av något slag
 • att leda en hälsosam livsstil, ge upp alla dåliga vanor;
 • normalisera regimen och sammansättningen av förbrukad mat. Det är bättre att äta små portioner, fem eller sex gånger om dagen. Inför i kosten ett stort antal färsk frukt, grönsaker, kött;
 • utföra daglig träning.

Genomförandet av sådana enkla rekommendationer kommer att lindra en man från förekomsten av ett sådant problem som kronisk prostatit. Att undvika det är ju mycket enklare än härdning.

* Instruktioner för användning av kosttillskott till mat LYKOPROFIT® 1. Spivak L.G. Effekt och säkerhet för Lycoprofit ® hos patienter med kronisk prostatit och prostatisk adenom. Urology. 2013, nr 2, sid. 118-122;

Om du tror att du har Kronisk prostatit och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, då kan en urolog hjälpa dig.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Inflammation av prostata är en sjukdom som endast kännetecknar män och karakteriseras av den inflammatoriska processen i prostata. Sjukdomen uppstår mellan tjugo och femtio år, men huvudriskgruppen är män över trettio.

Dysuri - en patologisk process som orsakas av en överträdelse av urinprocessen. Brott av denna typ kan bero på gynekologisk sjukdom hos kvinnor respektive urologiska hos män. Uteslut inte dysuri hos barn och vuxna i närvaro av sjukdomar i det genitourinära systemet, undernäring, otillräckligt vätskeintag. Den psykosomatiska faktorn sker, särskilt hos småbarn.

Vesikulit är en inflammatorisk lesion som uppträder i partiella vesiklar. Vesikulit, vars symptom oftast smälter, saknar akuta manifestationer, vilket leder till sen behandling av patienter för att tillhandahålla lämplig vård och identifierar också några av de svårigheter som är relevanta vid diagnosprocessen.

Prostatit är en sjukdom där prostata körs upp. Prostatit, vars symptom oftast förekommer hos män av reproduktiv ålder (20-40 år), diagnostiseras i genomsnitt i 35% av befolkningen. Beroende på ursprung kan prostatit vara bakteriell eller icke-bakteriell, beroende på kursens art - akut eller kronisk.

Pelvic smärt syndrom - anses vara en utbredd tillstånd, som följer med ett stort antal patologier associerade med organ som finns i bäckenområdet. Diagnostiserade denna lidelse lika i representanter för båda könen.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.

Kronisk prostatit: orsaker, symtom och tecken, behandlingsprinciper

Allt om kronisk prostatit och dess behandling

Kronisk prostatit är en kronisk inflammation i prostata vävnaden. Kronisk prostatit är en av de vanligaste sjukdomarna hos det urogenitala systemet hos män. Modern forskning visar att orsaken till kronisk prostatit i de flesta fall är en bakteriell infektion som håller inflammationen i vävnaderna i prostatakörteln. De viktigaste symptomen och tecknen på kronisk prostatit är :. Smärta och obehag i perineum och könsorganen, sexuell dysfunktion (ned till impotens), förekomst av urinretention, etc. Mycket ofta kronisk prostatit inträffar helt asymtomatiska och kan detekteras endast med en särskild undersökning. Diagnos av kronisk prostatit utförs av en specialist urolog. Modern taktik för behandling av kronisk prostatit innefattar: en kurs av antibiotika, fysioterapi, sanatoriumbehandling. I vissa fall indikeras en kronisk prostatit för kirurgisk behandling.

Observera att det finns ett speciellt kosttillskott för personer med sjukdomar: prostatit, kronisk prostatit, prostata adenom etc. - Stamax. Stamax innehåller ett extrakt av frukter från palmetto eller dvärg palm. Det är bevisat att frukterna av sao palmetto, innehållande fettsyror och steroler, effektivt kan stödja det mänskliga reproduktionssystemet, medan de praktiskt taget inte har några biverkningar.

Vad är kronisk prostatit? Hur är kronisk prostatit annorlunda än akut?

Vad är orsakerna till kronisk prostatit?

Hur kommer infektionen i prostata?

Vilka faktorer bidrar till utvecklingen av kronisk prostatit?

Stagnation av blod i prostata orsakad av
En stillasittande livsstil eller stillasittande arbete
Det orimliga sexlivet (långvarig avhållsamhet, det kontinuerliga avbrottet av samlag som en preventivmetod)
Obehagligt smalt klädsel, inklusive underkläder
Underkylning, prostataskada eller infektion hos andra organ i genitourinärsystemet:
uretrit
orkit
epididymit
cystit
pyelonefrit
Undernäring, stress, alkoholmissbruk och rökning - kan bidra till utvecklingen av kronisk prostatit genom att minska kroppens övergripande motståndskraft.

Vad kan vara kronisk prostatit?

Kronisk bakteriell (infektiös) prostatit är en kronisk inflammation i prostata som orsakas av en bestående infektion (infektion som kvarstår i en lång tid) med en bakteriell infektion. Diagnosen av kronisk bakteriell prostatit är gjord i fall av prostatit, när bakterier finns i prostatsekretionsprovet.
Kronisk abakteriell (icke-infektiös) prostatit är en kronisk inflammation i prostata, där bakterier inte detekteras i utsöndringen av prostata. Utvecklingen av kronisk abakteriell prostatit beror huvudsakligen på autoimmuna lesioner av prostatavävnaden.

Inflammatoriskt syndrom kronisk bäckensmärta - är en speciell form av kronisk prostatit, i vilken, mot bakgrund av inflammation i prostatavävnad, observerade kronisk smärta i underlivet och perineum (den huvudsakliga symptomet av sjukdomen).

Asymptomatisk inflammatorisk prostatit kännetecknas av en fullständig frånvaro av några symtom på prostatit, trots förekomsten av inflammation i prostatavävnaderna.

Vilka är huvudsymptomen och tecken på kronisk prostatit?

Smärta och brännande i urinröret (urinröret) intensifieras med urinering eller under samlag.
Känsla av tyngd eller smärta i skrot eller rektum
Smärta i underlivet eller i sakralområdet
Ökande längtan att urinera
Störningar av sexuell aktivitet: en svag erektion, för tidig utlösning, orgasmbrist.
Det bör noteras att praktiskt taget var fjärde patienten har kroniska symtom på en sjukdom med kronisk prostatit. I sådana fall går patienterna till doktorn sen.

Diagnos av kronisk prostatit

Hur behandlas kronisk prostatit?

Antibiotikabehandling - en kurs av antibiotika för att undertrycka infektion. Närvarande, är behandlingen av kronisk prostatit används alltmer makrolidantibiotika (erytromycin, oleandomycin) och tetracyklin. Användningen av andra antibiotika:.. Monomitsin, kanamycin, gentamicin, trimetoprim, 5-NOK, etc. Valet av läkemedel, dosering och behandlingstid bestäms av den behandlande läkaren.
Behandlingsperioden för kronisk prostatit med antibiotika är i genomsnitt 2 veckor. Efter behandlingens gång utvärderar läkaren de uppnådda resultaten och avgör om man ska stoppa eller ändra behandlingsregimen.
Massage av prostata - prostatasekre dränering förbättrar mikrocirkulationen och i nivå med kroppen, vilket i sin tur bidrar till en snabb återhämtning av patienten. Massage i prostata kan inte göras med akut prostatit, hemorrojder, sprickor i ändtarmen. Prostatamassage kombineras vanligtvis med antibiotikabehandling. Många kliniska studier har visat stor effektivitet vid sådan behandling.

Beredningar från gruppen A-blockerare (dalfaz, Omnic) som används för avlägsnande av prostatisk glattmuskelspasmer, förbättra urodynamik (eliminera stillastående urin) och utflödes prostata sekretion.

Sjukgymnastik förbättrar trophismen av prostatavävnad och accelererar läkningsprocessen

Fytoterapi - används som ett tillägg till huvudrätten av behandlingen. Den mest effektiva i behandlingen av kronisk prostatit manifesterade sig bulgariskt läkemedel - en biologiskt aktiv tillsats till kosttillskott Stamaks. Stamax innehåller ett extrakt av frukter från palmetto eller dvärg palm. Det är bevisat att frukterna av sao palmetto, innehållande fettsyror och steroler, effektivt kan stödja det mänskliga reproduktionssystemet, medan de praktiskt taget inte har några biverkningar.

Kirurgisk behandling av kronisk prostatit används vid smalning av urinröret, prostata abscesser eller vid behov avlägsnande av prostata adenom.

Diagnos och behandling av kronisk prostatit bör endast utföras av en specialist urolog.