Huvud
Förebyggande

Kronisk prostatit - symtom och behandling

Kronisk prostatit är en långvarig inflammation i prostata, med symtom som ofta saknas, varför det mesta av den manliga befolkningen inte vet om sjukdomen.

Utvecklingen av kronisk form av prostatit är en följd av en akut process, även om det i praktiken är sällsynt. I regel börjar inflammatorisk kronisk prostatit gradvis, utan några obehagliga symtom och känslor, detekteras sjukdomsförloppet i en olycka, när man undersöker ultraljud.

Kronisk form påverkar både unga män och medborgare i mitten och åldern. Dessutom hotar prostatit de som, genom sin verksamhet, har en lågaktivitetslivsstil, känner överdriven fysisk ansträngning på skrotet och avstår från sexuell avhållsamhet.

klassificering

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det flera kategorier av sjukdomen:

 1. Akut bakteriell prostatit (OBP) är den vanligaste och lätt diagnostiserade typen av prostatit. Det orsakas oftast av bakteriell infektion och diagnostiseras lätt på grund av typiska symtom. Akut bakteriell prostatit kan förekomma vid vilken ålder som helst. Symtom inkluderar smärtsam urinering, oförmåga att helt tömma urinblåsan, smärta i underlivet, ryggen eller bäckenområdet. Det kan finnas feber tillsammans med frossa.
 2. Kronisk bakteriell prostatit är en sjukdom med typiska symtom på kronisk inflammation och ett ökat antal bakterier och leukocyter i urinen och utsöndring av prostata efter dess massage.
 3. Kronisk prostatit (CP) är den vanligaste formen av prostatit. Det är i de flesta fall en konsekvens av akut bakteriell prostatit (ej behandlad eller dåligt behandlad). Om det finns symptom, fortsätter de i form av smärta i könsorganen eller i bäckenet, svårigheter med urinering eller smärtsam urinering och ejakulation.
 4. Asymptomatisk inflammatorisk prostatit - med denna form av sjukdomen är de klassiska symptomen på prostatit frånvarande, och själva sjukdomen upptäcks av misstag när du kontaktar kliniken av annan anledning.

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

skäl

Framväxten av kronisk prostatit kan bidra till ett antal faktorer. Först och främst är det:

 1. STDs: chlamydia, ureaplasma, mykoplasma, herpesvirus, cytomegalovirus, Trichomonas, gonokocker, svampar släktet Candida, Escherichia coli (Escherichia coli) kan påverka urinröret och identifieras i prostatavävnad;
 2. Överträdelse av blodcirkulationen i det lilla bäckens organ (trängsel i prostata leder till inflammation).
 3. En stillesittande livsstil (förare, kontorsanställda, tjänstemän);
 4. Förlängd sexuell avhållsamhet, avbruten samlag eller artificiell förlängning av samlag
 5. Regelbunden hypotermi (älskare av extrem vila: dykning, surfing, paddling och skidåkning);
 6. Betonar: mental och fysisk överbelastning

För utvecklingen av kronisk prostatit är viktigt att inte så mycket närvaro och aktivitet av mikroorganismer boleznenovornyh hur mycket staten bäckenorganen och blodcirkulationen i dem, närvaro av åtföljande sjukdomar, graden av försvarsmekanismer.

Symtom på kronisk prostatit

Oftast, med utvecklingen av en kronisk form av prostatit, är symtomen nästan utan att störa en man. I det här fallet kommer alla tecken på akut prostatit inte att manifesteras på något sätt eller uppenbaras i mindre utsträckning.

De vanligaste symptomen på kronisk prostatit hos män är:

 • periodiska smärtor och obehag i perineum;
 • obehagliga känslor i avföring och urinering
 • bestrålning i anus, lår, testiklar;
 • urladdning ur urinröret.

Förändringar i sjukdomsbilden, som inte redan är mycket ljusa, kan vara så obetydliga att patienter med kronisk prostatit inte tar mycket uppmärksamhet åt dem.

Förstöring av kronisk prostatit

Försvåringen av sjukdomen är i regel åtföljd av följande symtom:

 • smärta och brännande i urinröret
 • ökad uppmaning att urinera
 • smärta i underlivet, perineum och rektum
 • tecken på minskning av männs sexuella aktivitet
 • smärta under avföringens skull.

Enligt vissa läkare kan också urskilja psykologiska symptom på kronisk prostatit, som omfattar irritabilitet, oro, trötthet, humör, sömnstörningar, depression och besatthet.

Bestäm alla symtom på en gång i patienten är nästan omöjligt, för en man visar vanligen bara 2-3 tecken på sjukdomen. Till exempel är de vanligaste erektil dysfunktion och smärta i underlivet.

Varför kan prostatit orsaka infertilitet?

Det faktum att prostatakörteln ger en speciell hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. Vid inflammation förvärras sekretorisk funktion hos prostatakörteln, vilket oundvikligen påverkar spermiernas kvalitet.

Dessutom är prostatakörteln aktivt involverad i reglering av testosteronproduktion och erektionsprocessen. Därför orsakar kronisk prostatit en minskning av erektilfunktionen, upp till impotens. Dessa scenarier av sjukdomsutvecklingen kan emellertid undvikas om vi genomför en snabb och kompetent behandling.

diagnostik

Följande procedurer behövs för att diagnostisera / motbevisa diagnosen:

 • rektal undersökning
 • mikroskopi av prostatsekretion;
 • sår utsöndringen av prostata för känslighet mot antibiotika;
 • analyser för sexuellt överförbara sjukdomar;
 • transrektal ultraljud.

Ibland utförs endoskopiska och urodynamiska studier.

Hur man behandlar kronisk prostatit

Om en man har kronisk prostatit, är behandlingen alltid lång och svår. Dess längd beror direkt på sjukdomsfasen, där patienten vände sig till specialisten. Terapi förutsätter ett integrerat tillvägagångssätt, det vill säga en kombination av flera metoder:

 • antibakteriell terapi;
 • massage i prostatakörteln;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • korrigering av kost och livsstil;
 • användning av folkmekanismer
 • kirurgisk behandling.

Vidare används antiinflammatoriska och antispasmodiska medel vid terapin av den kroniska formen av sjukdomen.

medicinering

Valet av läkemedel beror på orsaken och symtomen på sjukdomen. För att bota kronisk prostatit av infektiös etiologi används antibakteriella läkemedel:

Analgetika och icke-hormonella antiinflammatoriska läkemedel används för att eliminera inflammatoriska fenomen och smärtssyndrom.

Även under de senaste åren, behandling av kronisk prostatit passerar använda droger som tidigare för detta ändamål är inte tillämpas: alfa-1-blockerare (terazosin), inhibitorer av 5-a-reduktas-hämmare (finasterid), inhibitorer av cytokiner, immunosuppressiva (cyklosporin), läkemedel som påverkar utbytet urat (allopurinol) och citrater.

sjukgymnastik

Förbättra trofism prostatavävnaden och påskynda läkningsprocessen och hjälpa vissa sjukgymnastik behandlingar såsom laserterapi, elektrofores, transrektal mikrovågsugn hypertermi, fonofores och andra.

Även med kronisk prostatit, terapeutiska varma bad, mudterapi, kan speciella klaffar ordineras.

Massage i prostata

Förbättrar dräneringen av prostatsekretionen och mikrocirkulationen vid nivån på detta organ, vilket i sin tur bidrar till patientens snabba återhämtning.

Massage i prostata kan inte göras med akut prostatit, hemorrojder, sprickor i ändtarmen. Prostatamassage kombineras vanligtvis med antibiotikabehandling. Många kliniska studier har visat stor effektivitet vid sådan behandling.

drift

Eventuellt kirurgiskt ingrepp för att ta bort de drabbade områdena i prostata.

 • Transuretral resektion är en operation som utförs under epidural eller intravenös barbituratanestesi. Postoperativ återhämtningsperiod varar inte mer än en vecka.

Metoderna, som involverar behandling av kronisk prostatit, bestäms av en urolog på basis av diagnostisk information och hans praktiska erfarenhet. Att genomföra oberoende terapi hemma baserat på feedback på Internet är full av konsekvenser.

Vad är kronisk prostatit hos män: definition, symptom och behandling

Enligt de senaste uppgifterna uppnådde incidensen av kronisk prostatit hos befolkningen 35%. Och om 15 år sedan förekom sjukdomen bland män från 45 år, sedan år 2015 diagnostiseras sjukdomen även hos unga, ålder 20-25 år. Ofta förekommer kronisk prostatit hos män i åldern 30 år. Om vad som orsakar patologin orsakas, metoderna för dess diagnos och karakteristiska symptom kommer vi att diskutera denna artikel. För det praktiska uppfattandet i materialet finns en bild och video om ämnet.

Orsakerna och mekanismen för utvecklingen av kronisk prostatit

Vad är det här, kronisk prostatit? Denna term i medicin kallas långvarig inflammation i prostatakörteln. Formen av sjukdomen uppträder i avsaknad av behandling av akut kurs, förvärrad av den snabba utvecklingen av patogen mikroflora i prostata.

I 90% av fallen är orsaken till inflammation i prostatakörteln mikroorganismer. Vid nonspecifik prostatit är orsaken till sjukdomen den vanliga patogena eller villkorligt patogena mikrofloran. Bakterier av denna typ finns ständigt på kroppen och i en mans kropp, men deras koncentration är otillräcklig för infektion av prostata.

Specifik mikroflora (Trichomonas, Mycobacterium tuberculosis, etc.) är orsaken till infektiös kronisk prostatit.

I sjukdomsmekanismen identifierar urologer två infektionsvägar.

Stigande eller urinogen

Mikroorganismer kommer in i prostatakörteln genom urinröret. Normalt är prostatens hemlighet steril, det vill säga det finns inga bakterier i vätskan. Med penetration av mikroflora i prostata, infektion sker, börjar inflammationsprocessen.

En annan fara är den lymfogena vägen, där mikroorganismer tränger in i prostatakörteln med lymf. Vanligtvis uppstår detta när närliggande organ är infekterade med körteln (cystit, hemorrojder).

Hematogen infektion

Denna väg kännetecknas av närvaron av en organism i kroppen, som kommer in i prostatakörteln med en blodström. Sjukdomar som framkallar utvecklingen av prostatit hos män, den mest mångsidiga: från tandkaries till influensa. Ett nödvändigt tillstånd för utveckling av inflammation är venös trängsel i prostata.

Fördjupningsfaktorer är indelade i två grupper:

 1. Medfödd - associerad med prostatas anatomiska egenskaper (cirkulationssystemet och muskelvävnadens struktur).
 2. Förvärvad - tidigare överförda infektionssjukdomar, organtrauma, alkoholmissbruk, rökning, hypotermi och så vidare.

Separat eller i kombination orsakar dessa orsaker akut inflammation i prostatakörteln. I detta skede betalar män vanligtvis inte tillräckligt med uppmärksamhet åt behandling, eller använder folkmedicinska lösningar utan att besöka en urolog. Som ett resultat går sjukdomen in i remissionsteget (utan uttalade symtom). En sjuk man slutar behandling, mikrofloran fortsätter att utvecklas i körteln, det finns en kronisk prostatit.

Klassificering av kronisk prostatit

I den ryska urologin används det system som föreslagits av US National Institute of Health 1995 för att klassificera kronisk prostatit. Samma schema följs av urologer från andra länder tack vare dess bekvämlighet.

Stages av kronisk prostatit:

 • 1 grad - bakteriell prostatit i akut flöde;
 • 2 grad - kronisk bakteriell;
 • 3 grader - abakteriell prostatit i kronisk form eller kronisk bäckensmärta syndrom CPPS. Det finns två underkategorier: A - inflammatorisk kronisk prostatit, B - inte inflammatorisk;
 • 4 grader - kronisk prostatit utan symptom (histologisk).

Ryska läkare ersätter ibland ordet "scen" med "kategori". I okunniga män finns förvirring i klassificeringen, så vet att dessa ord är identiska.

Enligt den internationella klassificeringen av ICD-sjukdomar är 10 kronisk prostatit av klass N 41.1. Informationen kommer att hjälpa om du söker en beskrivning av sjukdomen genom medicinska kataloger.

De viktigaste symptomen på den kroniska formen av sjukdomen

Symtom på sjukdomen är olika för olika typer av kronisk prostatit. Se tabellen, där symptomen ordineras för ett visst fall.

Sårhet i urinblåsans urladdning;

Svag urinström;

Smärta i perineum, höfter, rektum, glanspenis. Ökar vid körning.

· Slemhinnor ur urinröret.

· Smärta i penisens huvud, i höftens område

· Smärtsamma symtom förvärras av långvarig frånvaro av intimt liv eller tvungen avbrott i samlag.

I remissionstiden (utan förvärring) försvinner några av symtomen, smärtan minskar. Mannen lugnar sig och skriver av situationen för självständig helande. Men utan behandling förblir foci av infektion i prostatakörteln, under förvärring av kronisk prostatit, symtomen mer uttalade. Det kan hända att temperaturen stiger till 37,5.

Konsekvenserna av sjukdomen är olika. Ofta finns det skleros av blåsans och prostats nacke, organets cancer och adenomets utseende. Ökad risk för att utveckla erektil dysfunktion och infertilitet - orsaken till att sänka nivån på testosteron. Sådana komplikationer svarar fullt ut frågan om hur farlig den kroniska prostatit är.

Utan diagnos kan sjukdomen inte botas. Inga folkrättsmedel kommer att hjälpa, om typ av patogen inte identifieras och en allmän klinisk bild inte är etablerad. Situationen är komplicerad av det faktum att kronisk prostatit ofta har ett latent flöde, där det inte finns några symtom. Att identifiera sjukdomen i en dold form hjälper till att studera blod och instrumental undersökning.

Diagnos av kronisk prostatit

Symtom på kronisk prostatit hos män liknar dem hos andra prostatiska sjukdomar:

 • adenom;
 • tuberkulos;
 • cancer.

Därför är det nödvändigt att utföra differentialdiagnostik för att veta exakt vilken patologi som uppstod. Med detta ändamål tillämpas i modern diagnostik laboratorie- och instrumentforskning.

Laboratoriediagnostik

Efter att läkaren samlar in en anamnese (intervjuer patienten) måste mannen gå igenom följande tester:

 • ett allmänt blodprov
 • blodprov för PSA;
 • allmän analys av urin;
 • studie av prostats utsöndring.

För att få en prostatahemlighet, blir en man ombedd att tömma blåsan, sedan göra en rektal kroppsmassage. Den urladdade vätskan undersöks under ett mikroskop för att detektera leukocyter. Om i synfältet 2-3 leukocyter - detta indikerar frånvaron av prostatit. Mängd mer än 10 st. indikerar närvaron av en inflammatorisk process i prostatakörteln.

Blodtestet börjar med en allmän analys. Misstanke om kronisk prostatit kommer att uppstå med följande indikatorer:

 • sedimenteringshastighet av erytrocyter (ESR) - från 5 mm / h;
 • stabokonukleära leukocyter - mer än 4 delar;
 • hemoglobinnivån är mindre än 110 g / 1;
 • leukocyter - mer än 10 i synfältet.

För att klargöra diagnosen och utesluta andra sjukdomar är det nödvändigt att genomföra ett blodprov för prostata-specifikt antigen-PSA. Beroende på ålderns ålder har indikatorn olika värden:

 • upp till 40 år - mindre än 2,5 ng / mg;
 • 40-50 - mer än 2,5 ng / mg;
 • från 51 till 60 år - mer än 3,5 ng / mg;
 • 61-70 år - mer än 4,5 ng / mg;
 • över 71 år - mer än 6,5 ng / mg.

Förändringen av PSA-nivåerna i blod och urin och därtill hörande sjukdomar, se tabellen.

Dessutom, med en kronisk prostatit, utförs ett allmänt urintest. Med utvecklingen av inflammation i prostatakörteln är följande förändringar i kompositioner märkbara:

 • leukocyter;
 • epitelceller;
 • icke-specifika bakterier;
 • trichomonader, gonokocker och andra patogener.

I modern urologi är det vanligt att ta ett tre-stegs urinprov, med tanke på metodens större noggrannhet.

Instrumentundersökning

Den mest exakta definitionen av kronisk prostatit möjliggör TRUS-metoden - transrektal ultraljud. Kärnan i tekniken är att genomföra en ultraljud i anus av anordningen. Tack vare anslutningen av prostatakörteln till rektumväggen blir det möjligt att studera organ i detalj och för att avslöja patologin. Om du inte kan hålla en TRUS, spendera du en ultraljud. I det här fallet är det möjligt att upptäcka en förändring i prostatakörteln och dens densitet, närvaron av konkrement, abscesser, fibrösa foci och så vidare.

Dessutom kan doktorn hänvisa till CT (datortomografi) och MRI (magnetisk resonansbildning). Dessa metoder gör det möjligt att identifiera prostatacancer och fungera som ett hjälpmedel för att upprätta en differentialdiagnos.

Om en man tidigare har hittat en IVO (infarktisk obstruktion), kommer en röntgenundersökning att vara nödvändig för att bestämma orsaken mer exakt och förskriva den nödvändiga behandlingen.

Metoder för behandling av kronisk prostatit

Kronisk prostatit hos män är svår att behandla. En uppsättning åtgärder krävs, inklusive medicinering, fysioterapi och kost. För mer information om behandling av sjukdomen, se denna artikel.

Övningar för kronisk prostatit

Det finns en uppsättning övningar som syftar till att förbättra blodmikrocirkulationen i prostata och hälsofrämjande. När sjukdomen hjälper Kegel motion, vilket är användbart inte bara för kvinnor, men för män.

Använd istället för morgonövningar följande gymnastik:

 1. Fötter på axelns bredd, händer för att ansluta bakom huvudet. Vid inandning suger sig långsamt, sprider knäna, vid utandning återgår till utgångsläget.
 2. Fötterna tillsammans, händerna längs kroppen. Alternativt böja benen i knäna, lyft dem så högt som möjligt. Upp till 10 repetitioner.
 3. Suck, händer ner till golvet. Vid inandning, stå upp långsamt och sprida armarna. Benen växelvis avsatt. Vid utandning återgå till utgångsläget.
 4. Ligga på magen och sätta en tennisboll under den. Krossa händerna i golvet, rulla bollen över golvet. Upp till 7 gånger.
 5. Ligga på ryggen, böj knäna och placera en boll mellan dem. Vid inandning komprimera knäna, vid utandning - slappna av. Börja med tre övningar, öka antalet till nio.
 6. Nätverk på golvet, vilar på händerna. Under skinkorna sätta bollen, rulla den med könsorganen och skinkorna.

Titta på en video om ämnet motion i kronisk prostatit i slutet av artikeln.

Fall där kirurgi är nödvändigt

Kronisk prostatit hos män kräver ingen kirurgisk behandling. Ett undantag är komplikationer som utgör ett hot mot patientens hälsa och liv. Idag används kirurgisk behandling för endoskopisk kirurgi. Med denna metod uppträder minimal invasiv intervention, mannen är snabbare rehabiliterad efter behandling, kroppen är mindre skadad.

I vilka fall är operationen nödvändig:

 1. Skleros av prostata.
 2. Beräknar i prostata (stenar).
 3. Skleros av den sällsynta tuberkeln.
 4. Adenom av prostata.

I det akuta skedet av sjukdomen är operation kontraindicerad. Behovet av kirurgisk behandling bestäms av kirurgen, baserat på den övergripande kliniska bilden.

Prognos för kronisk prostatit

Läkare är försiktiga med att förutsäga sjukdomsutfallet. Komplett återhämtning sker i sällsynta fall. Ofta passerar kronisk prostatit i ett stadium av lång (lång) remission. Symtom försvinner, blod och urinindikatorer normaliseras. Trots detta, om du inte följer doktorns rekommendationer och recept, kan kronisk prostatit bli mer aktiv och orsaka komplikationer.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit - Långvarig inflammation i prostata, vilket leder till en kränkning av prostata morfologi och funktion. Kronisk prostatit uppträder som en prostatisk triad - smärta i bäckenet och könsorganen, urineringstörningar, sexuella störningar. Diagnos av kronisk prostatit innefattar palpation av körteln, undersökning av prostats utsöndring, ultraljud, uroflowmetri, uretroskopi, punkturbiopsi av prostata. När kronisk prostatit visas komplex medicinering, fysioterapi behandling, prostata massage, instillation av den bakre urinröret. Kirurgisk behandling är lämplig för komplicerade former av kronisk prostatit.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit är den vanligaste manliga sjukdomen: cirka 50% av männen lider av denna eller den här typen av prostatainflammation. Kronisk prostatit påverkar ofta män i åldrarna 20 till 40 år som är i perioden med den största sexuella, reproduktiva och arbetande aktiviteten. I samband med detta förvärvas upptäckt och behandling av kronisk prostatit i urologin inte bara en medicinsk, men också en socialt betydande aspekt.

Klassificering av kronisk prostatit

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det tre kategorier av sjukdomen:

 • I. Akut prostatit.
 • II. Kronisk prostatit av bakteriellt ursprung.
 • III. Kronisk prostatit av icke-bakteriell genesis / Kronisk bäckensmärtssyndrom är ett symptomkomplex som inte är förknippat med uppenbara tecken på infektion och varar i 3 eller flera månader.
 • III A - kronisk prostatit med närvaro av en inflammatorisk komponent (detektion av leukocyter vid utsöndring av prostata och patogener av infektion);
 • III B - kronisk prostatit med frånvaro av en inflammatorisk komponent (leukocyter och patogener i utsöndringen av prostata).
 • IV. Asymptomatisk kronisk prostatit (frånvaro av klagomål vid detektering av leukocyter i en prostatisk hemlighet).

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

Orsaker till kronisk prostatit

Etiologin och patogenesen för kronisk bakteriell prostatit associerad med hit-infektion i prostatakörteln följande sätt: uppåt (genom urinröret), nedåt (vid gjutning infekterad urin från blåsan), hematogen (motorvägar genom blodet) eller lymphogenic (lymfatiska samlare). Ofta agerar uropatogener E. coli, Klebsiella, Proteus, stafylokocker, enterokocker, Corynebacterium, svamp-, parasitiska och virala patogener. Tillsammans med ospecifika flora i utvecklingen av kronisk prostatit kan delta patogener specifik uretrit (klamydia, mykoplasma, gonokocker, Trichomonas, Gardnerella).

Men för utvecklingen av kronisk prostatit är det viktigt inte så mycket närvaron och aktiviteten hos mikroorganismer, som bäckens organ och blodcirkulationen i dem, närvaron av samtidiga sjukdomar, nivån på skyddande mekanismer.

Därför kan ett antal faktorer bidra till uppkomsten av kronisk prostatit. Först av allt, det urologiska sjukdomar - pyelonefrit, cystit, uretrit, urinrörsförträngning, ohärdade fram till slutet av akut prostatit, orkit, epididymit, etc. Mikrobiell etioagent kan komma in i prostatan från avlägsen foci av infektion, t ex i närvaro av sinuit, tonsillit, karies, kronisk. bronkit, lunginflammation, pyoderma och så vidare. predisponerar för kronisk inflammation i lokal och allmän hypotermi, hypertermi, bo i en fuktig miljö, trötthet, dålig kost och sällan urinering pr.

Kronisk icke-bakteriell prostatit är vanligtvis förknippas med kronisk (stagnerande) fenomen i prostata orsakade stasis venösa cirkulationen i bäckenorganen och försämrad dränering prostata acini. Lokal trängsel leder till överströmning av kärlen prostata blod ödem, dess ofullständig tömning av sekre barriär störningar sekretoriska, motor, kontraktila funktion av prostata.

Stagnerande förändringar vanligtvis på grund av beteendemässiga faktorer - lång sexuell deprivation, öva avbruten eller långvarig samlag, överdriven sexuell aktivitet, fysisk inaktivitet, långvarigt sittande, kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, läkemedel), yrkesrisker (vibration). Av utvecklingen av kronisk icke-bakteriell prostatit predisponerar bäckenpatologi och nervstrukturer som erbjuder deras innervation (t ex ryggmärgsskada), prostata adenom, hemorrojder, förstoppning, androgenodefitsit et al. Anledningar.

Symtom på kronisk prostatit

Kronisk prostatit manifesteras av lokala och allmänna symptom. Lokala manifestationer inkluderar prostatatriaden, kännetecknad av smärta, dysuri och nedsatt sexuell funktion. Smärta i kronisk prostatit är en konstant värkande karaktär, lokaliserad i perineum, könsorgan, ovanför puben, i ljummen. Smärta syndrom ökar i början och slutet av urinering, med smärta som strålar ut till glanspenis, skrot, sacrum, rektum. Smärta sensioner kan öka efter samlag eller på grund av långvarig abstinens; försvagas eller intensifieras efter orgasm, blir mer intensiv omedelbart vid tidpunkten för utlösning.

Intensiteten av smärtsyndrom i kronisk prostatit varierar från känslor av obehag till svår, störande sömn och prestanda, manifestationer. Smärta med begränsad lokalisering i sakrum betraktas ofta som osteokondros eller radikulit, så patienten kan behandlas länge självständigt utan att tillgripa hjälp av en läkare.

Urinering i kronisk prostatit är snabb och smärtsam. I det här fallet kan det vara svårt att starta urinströmmen, försvagning eller diskontinuitet, en känsla av ofullständig tömning av blåsan, frekventa nattliga uppmaningar, brinnande i urinröret. I urinen med kronisk prostatit kan detektera förekomsten av flytande strängar. Efter avföring eller fysisk ansträngning från urinröret finns det urladdning (prostata), orsakad av en minskning av prostatas ton. Med kronisk prostatit, klåda, kall eller överdriven svettning i perineum kan lokal missfärgning av huden i samband med stagnation av cirkulationen noteras.

Kronisk prostatit åtföljs av allvarliga brott mot sexuell funktion. Dispotentsii fenomen kan uttryckas i försämringen, smärtsamma erektioner, lång och frekvent nattlig erektioner, svårigheter eller tidig utlösning, förlust av sexuell lust (libido), raderade orgasmer, hematospermi, infertilitet. Sexuell dysfunktion är alltid svårt erfaren man, vilket leder till psyko emotionella störningar, upp till neuroser och depression, ytterligare försämring den sexuella funktionen.

Förstörningar av kronisk prostatit åtföljs av en liten ökning av kroppstemperaturen och försämring av välbefinnandet. Det allmänna tillståndet för kronisk prostatit kännetecknas av ökad irritabilitet, slöhet, ångest, snabb trötthet, aptitlöshet, sömnstörning, nedsatt arbetsförmåga, kreativ och fysisk aktivitet.

Nästan en fjärdedel av patienter med kroniska prostatit symptom länge saknas, vilket leder till sena remiss till en urolog (andrologist). Långvarig loppet av kronisk prostatit kan kompliceras av impotens, vesiculitis, epididimoorhitom, manlig infertilitet, urininkontinens, stenbildning och cystor i prostata, prostata skleros, utveckling av adenom och prostatacancer.

Diagnos av kronisk prostatit

Den information som behövs för diagnos av kronisk prostatit erhålls genom ett omfattande laboratorie- och instrumentundersökning. Första utvärdering av misstänkt kronisk prostatit historia innehåller klargörande och klagomål hålla visuell inspektion för genitala sekret, utslag, irritationer, digital rektal prostata studier för att fastställa kontur gränser, konsistens, ömhet körteln.

För att bestämma de strukturella och funktionella förändringar i prostata prostata ultraljudsledande visas (TRUS). De viktigaste metoderna i diagnos av kronisk prostatit är av prostata sekretion av urinanalys, bakteriologisk utstryk från urinröret och uringlas tre urinprov, PCR och studera RIF skrapning på patogener av sexuella infektioner, bestämning av prostataspecifikt antigen (PSA).

Kliniskt signifikant vid kronisk prostatit på detektionsanalyser patogener klamydia, mykoplasma, herpes, cytomegalovirus, trikomonasinfektion, gonorré, candidiasis, såväl som icke-specifika bakterieflora. Staketet av prostatshemligheten för forskning utförs efter urinering och utförande av prostata-massage. Symptom på kronisk prostatit ökar antalet leukocyter i synfältet, reducera antalet lecitin granulat, närvaron av patogena organismer.

I den allmänna analysen av urin med kronisk prostatit kan leukocyturi, pyuria, erytrocyturi detekteras. Bakteriologisk odling av urin gör det möjligt att avslöja bakterieriets grad och karaktär. Vid reproduktionsstörningar visas en undersökning av spermogrammet och MAP-testet.

Omfattningen av och orsakerna till tömning hjälp identifiera urodynamiska undersökningar (uroflowmetry, cystometri, profilometri, elektromyografi). Med dessa studier kronisk prostatit möjligt att skilja från ansträngningsinkontinens, neurogen blåsa, etc. Vid hematuri, hematospermi, obstruktiv tömning visas endoskopisk undersökning -. Ureteroscopy, cystoskopi. För att utesluta krävs adenom och prostatacancer PSA-testning, i vissa fall - en biopsi av prostata med en morfologisk studie av vävnader.

Behandling av kronisk prostatit

Kronisk prostatit är härdbar, men man bör komma ihåg att återhämtningen fortfarande är möjlig och beror i stor utsträckning på patientens humör, om behandlingens gång till en specialist och noggrannheten i att alla urologiska föreskrifter överensstämmer. Grunderna för behandling av bakteriell kronisk prostatit är antimikrobiell terapi i enlighet med ett antibiotikum som varar minst 2 veckor. För att minska smärta och inflammation föreskrivs NSAID (diclofenak, ibuprofen, naproxen, piroxicam); för avslappning av prostata muskulaturen, restaurering av urodynamik och utflöde av prostatsekretionen visas mottagning av a-adrenoblockerare (tamsulosin, alfuzosin).

För att förbättra dräneringen av prostatakörteln, lokal mikrocirkulation och muskelton, utförs en behandling av terapeutisk massage i prostata. Prostatkörtelns massage bör resultera i frisättning av minst 4 droppar utsöndring av prostata. Prostatamassage är kontraindicerad i akut bakteriell prostatit, prostata abscess, hemorrojder, prostata stenar, rektala sprickor, hyperplasi och prostatacancer.

För att avlägsna smärtsyndromet med kronisk prostatit, kan paraprostatisk blockad, akupunktur rekommenderas. Av stor betydelse vid behandling av kronisk prostatit ges med syftet med sjukgymnastik jontofores, ultraljud, fonofores, magnetterapi, laseromagnetotherapy, induktometrii, lera, SMC, och varma Sitz bad vid 40 - 45 ° C, med vätesulfid lavemang och mineralvatten, instillation in i urinröret.

Med utvecklingen av komplikationer som är förknippade med kronisk prostatit indikeras kirurgisk behandling: eliminering av urinrörsstriktioner; TUR av prostata eller prostatektomi för skleros av prostata; transuretral resektion av blåsan med skleros i nacken, punktering och dränering av cyster och abscesser i prostata; omskärelse med phimosis orsakad av återkommande urinvägsinfektioner, etc.

Profylax av kronisk prostatit

Förebyggande av kronisk prostatit kräver anslutning till sexuell hygien, snabb behandling av urogenitala och extragenital infektioner normalisering av regelbunden sexliv, tillräckligt med fysisk aktivitet, förebyggande av förstoppning, snabb tömning av urinblåsan.

För att undvika återkommande kronisk prostatit krävs dynamiska undersökningar av andrologen (urolog); förebyggande kurser av fysioterapi, multivitaminer, immunmodulatorer; Uteslutning av hypotermi, överhettning, stress, dåliga vanor.

Anmälan till doktorn: +7 (499) 519-32-84

Kronisk prostatit - En inflammation i prostata vävnaden, som observeras i ungefär tre månader eller mer. Således är det möjligt att bedöma sjukdomens långa lopp, som har gått in i ett kroniskt stadium. I de flesta fall föregås prostatit av uretrit, och redan mot det kommer utseende av prostatit - akut eller kronisk. En egenskap hos kronisk prostatit är att sjukdomen i sjuttio procent av fallen är asymptomatisk. Och bara femton procent av patienterna upplever tecken som tydligt indikerar prostatit. I resten av kategorin patienter noterar läkare endast indirekta tecken på prostatit, vilket i de flesta fall inte förenar patienten med prostatit.

Kronisk prostatit är mottaglig både för unga män och för medelålders och äldre. Dessutom hotar prostatit de som, genom sin verksamhet, har en lågaktivitetslivsstil, känner överdriven fysisk ansträngning på skrotet och avstår från sexuell avhållsamhet. Till exempel spelar faktorerna för superkylning och stagnering av blod i bäckenorganen för långdistansdrivare en långsiktig förare en viktig roll. Idrottare som lyfter vikter, engagera sig i kontakt sport, är benägna att skada och mikrotrauma av prostata vävnad. Och män, som leder ett svagt sexliv, blir offer för prostatit på grund av stagnation av sekretionen av prostatakörteln.

prevalens

Kronisk prostatit är den tredje sjukdomen som är viktig för det manliga reproduktionssystemet. Otvivelaktigt ledarskap håller prostatacancer och godartad prostatahyperplasi, men prostatit är inte mindre allvarlig än alla ovanstående sjukdomar. Bland sjukdomar i det genitourära systemet för män står kronisk prostatit för cirka tjugo procent av det totala antalet patienter. Enligt medicinsk statistik lider varje tredje man varje tredje manlig patient av inflammation i prostatakörteln och en av fem är hennes kroniska form.

Oftast förekommer prostatit på grund av infektiös skada på genitourinärsystemet, och på andra plats bland orsakerna - inflammatoriska processer, framkallade av hormonella förändringar i människokroppen.

Alarmerande uppgifter ger oss statistik under de senaste åren - ofta lider av prostatit unga och medelålders människor, som är associerad med den överförda av genitala infektioner (trichomonas, gonokocker, klamydia). Sådana patienter - femtiofem procent av alla som lider av prostatit. Prostatit hos ungdomar kännetecknas av frekventa perioder av exacerbation, vilket indikerar behovet av ett noggrant urval av behandling för denna sjukdom.

På tal om behandling av prostatit, smala specialister konstatera att kliniker ofta denna sjukdom diagnosen är inte sant, förvirrande det med prostatopatiyami, autonom dysfunktion och andra sjukdomar. Följaktligen väljs behandlingen medvetet felaktigt.

Klassificering av kronisk prostatit

Precis som vid all klassificering av inflammatoriska sjukdomar är de akuta och kroniska stadierna i prostatit utsedda. Det bör noteras att prostatit anses kronisk, vars symptom observeras hos patienten i tre månader eller mer. Låt oss undersöka mer underspecies av kronisk prostatit, som föreslagits av Förenta Staternas hälsoinstitut, som anses vara den mest universella för denna patologi. Klassificeringen baseras på följande funktioner:

 • närvaron eller frånvaron av leukocyter i urinen;
 • närvaron eller frånvaron av utsöndring av prostata, ejakulerande och urinpatogener.

Enligt denna klassificering utmärks dessa typer av prostatit:

 1. Akut bakteriell prostatit - akut inflammation lokaliserad i prostatavävnader och strömmar till alla symtom på inflammation - öka antalet leukocyter, detekteringen av bakterier i urin, har organism infektion (berusning, feber).
 2. Kronisk bakteriell prostatit - En sjukdom med typiska symtom på kronisk inflammation och ett ökat antal bakterier och leukocyter i urinen och utsöndring av prostata efter dess massage.
 3. Syndrom av kronisk bäckensmärta - detta attribut kan anses vara den viktigaste kliniska symtom på latent kronisk prostatit, för efter prostata massage i hemlighet inte upptäcks patogena mikrober. För att diagnostisera kronisk prostatit, är det nödvändigt att förekomsten av kronisk bäckensmärtsyndrom hos en patient i tre månader eller mer. En underart av sjukdomen är en inflammatorisk syndrom av kronisk bäckensmärta, i vilket det finns följande symptom: smärta, prostatit symptom, ökning av antalet vita blodkroppar i prostatautsöndring, urin och sperma efter prostata massage. I detta fall detekteras inte patogena mikroorganismer. Icke-inflammatorisk kronisk bäckensmärtsyndrom presenterade följande symtom: smärta, prostatit symptom, men inte antalet leukocyter höjs och patogener inte upptäcks.
 4. Asymptomatisk inflammatorisk prostatit - Med denna form av sjukdomen är de klassiska symptomen på prostatit frånvarande, och sjukdomen i sig upptäcks av misstag när du kontaktar kliniken av annan anledning.

Orsaker till sjukdomen

Kronisk prostatit kan orsakas av ett antal skäl. Den främsta orsaken är penetrationen av patogena bakterier. Dessa inkluderar E. coli, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus. Möjliga orsaker till prostatit är klamydia, ureaplasma, trichomonas, könsorganisk mykoplasma och stafylokocker. Bakteriell prostatit överförs på tre sätt:

 • urinrör, genom urinröret (på grund av nedsatt urinutsöndring och överföring till körtelkanalerna);
 • hematogen - genom blodet (infektionen kan penetrera även i avlägsna foci av inflammation, till exempel tonsillit, cholecystit, etc.);
 • lymfogena - genom nätverket av lymfatiska kärl (till exempel när patogen är belägen i tarmarna, eftersom tarm- och bäckenorganen har en gemensam lymfatisk dränering);

I praktiskt läkemedel står läkare inför det faktum att nittio procent av den kroniska formen av prostatit är komplikationer av uretrit och akut prostatit.

Bland de faktorer som utlöser sjukdomsuppkomsten hos män inkluderar:

 • intraprostatisk återflöde;
 • urogenitalt infektioner
 • phimosis;
 • analsex utan kondom;
 • Fakta om kateterisering av en blåsan eller installation av en kateter under en tid;
 • Instrumentala ingrepp för diagnostiska ändamål (t.ex. cystoskopi).

Sjukdomskrävande mikroorganismer som penetrerar prostatavävnaden är utan tvekan ett hot mot människornas hälsa. Men inte alltid penetrerar dem i prostatakörteln kommer att orsaka en inflammatorisk process. I sjukdomens etiologi spelas en viktig roll av faktorer som försvagar kroppen och gör det möjligt för bakterierna att förverkliga sin patogena potential. Dessa faktorer inkluderar frekventa katarralsjukdomar, kroppsförgiftning, cirkulationsstörningar i bäckenorganen, stasis av prostatsekretionen i körteln, kränkning av mekanismen för utsöndring.

Trots att läkare associerar prostatit med uritrit, kan inflammation i körteln orsakas av andra bakterier än hos dem som orsakade urinrit.

Även de faktorer som provar prostatit innefattar närvaron av stenar i njure och urinblåsa, i själva prostatakörteln. Sten leder till permanenta återfall av sjukdomen. En annan predisponeringsfaktor är smalningen av urinröret och dess kanaler, vilket leder till en ökning av lokalt tryck.

Symtom på kronisk prostatit

Kronisk prostatit kännetecknas av en rad olika manifestationer. De vanligaste av dem - överdriven irritabilitet, aptitlöshet, ångest, sömnstörningar, minskad prestanda. Hos vissa patienter är symtomen motsatta - slutenhet, slöhet, snabb trötthet.

Lokala symtom innefattar ömhet i urinblåsa ömhet. Till att börja med patienter upplever frekvent urinering, smärtsam urinering, och början och slutet, värkande smärta med konstant irradirovaniem ljumsken, podlobkovuyu område, bakdel, perineum, ollonet penis, pung, ändtarm. Vissa patienter noterar förvärringen av smärta under samlag. Smärtan och dess intensitet kan inte bero på graden av den patologiska processen och i vissa fall. Symtom på kronisk prostata innefattar ökad svettning, känsla av tremor och kallhet i perineum. I samband med kränkningen av blodcirkulationen i det lilla bäckens organ kan huden ändra sin färg. På grund av försvagningen av tonen i prostata hos patienter med bäckenmuskelspänningar kan orsaka utsläpp från penis.

Smärta i könsorganet tolereras ganska smärtsamt av patienterna. Syndrom av sexuell funktion vid kronisk prostatit observeras ganska ofta, men med akut prostatit observeras sådana fenomen inte. Men med kronisk prostatit påverkar inflammatoriska och stillastående förändringar nervändarna som överför impulser till hjärnan. Som ett resultat av patologiska förändringar i prostatakörteln lider processerna vid utlösning och erektion. Vanligtvis upplever patienter för tidig utlösning, då erektionen blir svagare, orgasmens känslor minskar. Om normala män kan utsöndra utsädet någon gång efter samspelet, så sker det hos patienter med kronisk prostatit mycket tidigare, även när penis sätts in i skeden. Även för rättvisans skull är det värt att notera att för tidig utlösning observeras inte bara med kronisk prostatit, så med tanke på detta symptom är villkorat. Och med långvarig behandling av prostatit reduceras också produktionen av testosteron, och attraktionen mot motsatt kön är försvagad.

Brott mot penis erektion är ett vanligt symptom vid kronisk prostatit. Vanligtvis drabbar män mycket smärtsamt frånvaron av erektion. Hos sådana patienter innebär ejakulation inte sexuell tillfredsställelse.

I denna situation känner män rädsla för sexuell intimitet, blir osäkra i sina förmågor, irriterande. Sådana situationer leder till sexuella neuroser.

Härdning av kronisk prostatit är ganska svår. I synnerhet påverkas behandlingen av receptet av sjukdomen, graden av patologiska förändringar i prostatakörteln. Övning visar att frånvaron av symtom inte alltid indikerar en återhämtning - de kan uppstå under en förvärring av sjukdomen, som talar om ett latent flöde av kronisk prostatit. Den allvarligaste komplikationen är ärrbildning i prostata, vilket leder till rynkor. Ofta kan blåsans bakvägg, urinröret vara involverat i processen.

Diagnos av kronisk prostatit

Erkänna den kroniska prostatit för en specialist är inte svårt. Men vid sjukdomens asymptomatiska lopp är det nödvändigt att genomföra ytterligare studier för att slutligen upprätta en diagnos.

Av stor betydelse är patientens fyllning i frågeformuläret, vilket kommer att belysa frågor om intensitet och frekvens av smärta, sexuella störningar, urineringstörningar, patientens inställning till hans tillstånd. Förutom frågeformuläret används metoder för laboratoriediagnostik och instrumentdiagnostik.

Vid diagnosen kronisk prostatit spelas huvudrollen av den så kallade. "Guldstandard", introducerad av amerikanska forskare 1961. Till denna standard är närvaron av tio till femton leukocyter synliga för ögat. Laboratoriediagnostiska metoder kan identifiera en patologisk mikroflora eller ett virus. Diagnosen av kronisk prostatit görs när prostata utsöndring eller den fjärde delen av urinen innehåller bakterier eller mer än tio leukocyter.

I analysen av skrapning med slemhinna genom polymeraskedjereaktion kommer närvaron av patologiska mikroorganismer som orsakade sjukdomen att bestämmas. När man studerar under mikroskop av sekretionen av prostata bestäms antalet leukocyter, amyloidkroppar, makrofager.

När man undersöker prostatshemligheten efter sin massage bestämmer arten av kronisk prostatit - bakteriell eller icke-bakteriell.

Förutom laboratoriemetoder används instrumentella diagnostiska metoder i stor utsträckning. En av de mest avslöjande metoderna är transuretral ultraljud. Denna studie gör det möjligt att fastställa sjukdomsformen och dess stadium för att differentiera en sjukdom från en annan. Ultraljud kan du bedöma storleken på prostata, dess volym, ehostrukturu.

Differentiell diagnostik

En stor del av framgången vid behandling av en sjukdom beror på den korrekta diagnosen. Ganska ofta under kronisk inflammation i prostata masken olika överträdelser av organets innervation, dess kontraktilitet. Kronisk icke-bakteriell prostatit bör särskiljas från psykoneurologiska störningar, sexuell dysfunktion, inflammatoriska sjukdomar hos andra bäckenorgan och rektumssjukdomar.

Behandling av kronisk prostatit

Behandlingen av sjukdomen bör grundas på ett omfattande och konsekvent tillvägagångssätt. Först och främst är det nödvändigt att prata med patienten om sin sjukdom, anpassa den till långvarig behandling av sjukdomen och behovet av att strikt överensstämma med alla recept från läkaren. Det är också nödvändigt att eliminera alla faktorer som bidrar till försämringen av sjukdomen - att utse dagliga promenader, anpassa näring, prata om sexuella partners, behovet av skyddad kön.

Hospitalisering med prostatit

Vanligtvis är symptomen på prostatit inte livshotande, och i de flesta patienter är de vanligtvis raderade eller frånvarande. Kronisk prostatit är inte en indikation på sjukhusvistelse om patientens tillstånd är tillfredsställande. En annan sak är akut prostatit eller förvärring av sjukdomen mot bakgrund av kronisk prostatit. För att undvika att utveckla komplikationer, patienter akut in på sjukhuset, tillbringar deintoksikatsiyu, antibiotikabehandling, övervaka patientens hälsotillstånd till den punkt där den kan tilldelas öppenvården. Om det finns behov av kirurgisk ingrepp, utförs det antingen brådskande eller i schema.

medicinering

För effektiv behandling av sjukdomen är viktigt att utse den kombinationsbehandling, vilket skulle påverka de olika länkarna i den patologiska processen, kupiruya smittspridning genom att återställa cirkulationen i bäckenorganen, hormonella bakgrund och normalisera reaktivitet. Utgående från dessa problem läkare skiljer prioritet följande grupper av läkemedel: antibakteriella medel, antikolinergika, icke-steroida antiinflammatoriska medel immunmodulatorer, vasodilatorer, angioprotectors, prostata massage. Nya medicinska studier har visat effekt vid kronisk prostatit sådana fonder: terazosin, finasterid, cyklosporin, allopurinol och andra.

Basen vid behandling av kronisk prostatit är isoleringen av infektions orsaksmedlet och bestämningen av dess känslighet för ett visst läkemedel.

Men antibiotikabehandling är inte effektiv i alla fall av prostatit. Vid kronisk inflammation orsakad av bakterier, det är i nittio procent av fallen möjligt att neutralisera det orsakande medlet med det förbehållet att den antibakteriella terapin har plockats upp på rätt sätt, och korrekt identifierats beredningar dos. Med prostatit av icke-bakteriellt ursprung utförs antibakteriell terapi i en kort kurs, men med förbättrade resultat kan fortsättas. Effektiviteten av antibiotikaterapi i sådana fall är fyrtio procent, vilket indikerar närvaron av vissa patogener, som inte upptäcks av laboratoriemetoder. Om du behöver installera gafflarna på onormala flora, är det möjligt att utföra histologisk undersökning av biopsi av prostata.

I vissa fall kan kronisk prostatit inte ge symptom, så läkare har inte en gemensam åsikt om hur antibiotikabehandling utförs i sådana fall. Samma läkare som ordinerar sådan behandling för misstanke om kronisk prostatit förlänger inte den i mer än två till fyra veckor, och endast om den positiva dynamiken uppnås - i ytterligare två veckor. I avsaknad av effekten av antibiotika avbryts de.

I det här fallet stannar läkare på gruppen fluorokinoloner, som har en hög grad av penetration i körtelvävnaden. Samtidigt kan koncentrationen av vissa läkemedel i utsöndringen av prostata vara ännu större än i blodserumet. Ett annat plus av sådana droger är hög aktivitet i förhållande till gramnegativa mikroorganismer, ureaplasma och klamydia. Alla droger i denna grupp har dock tillräcklig effektivitet, så du behöver inte välja ett visst läkemedel. Fluoroquinoloner innefattar sådana läkemedel som norfloxacin, ciprofloxacin och pefloxacin.

Om fluorokinoloner inte sätta de önskade förbättringarna, då ordinera en kombinationsterapi, nämligen förstärker dessa läkemedel tillsammans med antibiotika - amoxicillin, klindamycin, medan klamydiainfektion är rationellt kommer att öka antalet tillsättningar tetracyklin. Men vid en ureaplasma bäst att penetrera prostatavävnaden och dödar patogener klaritromycin läkemedel.

Om patienten lider av ett återfall av prostatit, är utnämningen av antibiotika nödvändig för förebyggande ändamål.

Vanligtvis förändras inte antibiotika vid återfall och förskriva läkemedel som redan är bekanta med patienten, men sänker daglig dosdos. Om behandlingen är ineffektiv bör du inte byta drogen, men uppmärksamma dosen.

Vid behandling av prostatit beaktas kontraktiliteten hos prostata och trycket inuti den. Under reducerat tryck kan stagnation uppstå, vilket kommer att orsaka inflammation i prostata. De är ansvariga för att stimulera alfa-adrenoblockers intrauretralt tryck, vilket normaliserar trycket, slappnar av blåsans sphincter och prostata muskler. Statistik över användningen av alfa-blockerare är ganska uppmuntrande - det är möjligt att uppnå ett positivt resultat i nästan åttio procent av fallen. Bland alfa-adrenoblocker använder läkare droger som tamsuzolin, alfuzosin och terazosin.

Om patienten känner smärta, täta urinträngningar, brådskande natten urinera i små portioner, de föreskrivna icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, som läggs alfablockerare.

Om antibiotikabehandling inte har hjälpt och symtom som dysuri uppstår smärta fortfarande, då behandlingen ska lösa följande problem:

 • lindring av smärta
 • normal urinering.

För att stoppa smärtan, föreskrivs tricykliska antidepressiva medel, som blockerar histaminreceptorerna. Bland de populära drogerna, låt oss ringa amitriptylin, imipramin. För att lösa problemet med dysuri, genomförs en urodynamisk studie, varefter doktorn bestäms med behandling av sjukdomen. Om blåsans sphincter är hyperaktiv, utse därefter amitriptylin, antihistaminer, tvätta blåsan med en lösning av antiseptika. Om läkemedelsbehandling är ineffektiv, ta sedan till andra behandlingsmetoder - fysioterapi, neuromodulering.

Icke-läkemedelsbehandling

Icke-läkemedelsterapi för kronisk prostatit syftar till att öka koncentrationen av droger i prostata och inte överstiga deras dagliga tillåtna dos. Detta bidrar till den snabba effekten av läkemedel på orsaken till sjukdomen, vilket är särskilt viktigt för antibiotikabehandling.

De mest effektiva metoderna som används vid prostatit är transrektal hypertermi och fysioterapi. Fysioterapeutiska metoder innefattar laserterapi, elektrofores, lera terapi, fonophores.

Mikrovågshypertermi administreras till patienter med hänsyn till förändringar i prostatavävnad under påverkan av inflammatorisk process, samtidiga sjukdomar i reproduktionssystemet. Den största effekten av metoden uppnås vid en temperatur av fyrtio grader, när en bakteriostatisk effekt observeras och processen för aktivering av immunitet på cellulär nivå lanseras. Vid en temperatur av fyrtiofem grader uppnås en analgetisk effekt genom undertryckning av nervändar.

Laserterapi har en effekt som liknar 40-graders hypertermi. Dessutom har lasern en biostimulerande effekt. Om patienten inte har kontraindikationer uppnås en bra effekt genom prostata massage. Patienter med kronisk prostatit behandlas i specialiserade sanatorier och orter, genomgår nödvändig psykoterapi.

Operativ behandling

Kronisk prostatit i sig hotar inte patientens liv och med sina milda symptom kan patienterna inte gå till sjukhuset. Vid denna tidpunkt kommer kronisk prostatit att ge upphov till allvarliga komplikationer, för att bli av med vilket som är mycket svårt. Dessutom är det dessa komplikationer som utgör ett allvarligt hot mot patientens hälsa. De mest allvarliga av dem är skleros av prostata och skleros i blåsans hals.

Ofta uppstår komplikationer hos patienter i ung ålder. På grund av detta, läkare initialt till mitten av den operativa ingrepp sätta minimalinvasiv kirurgi, vilket åtminstone penetration ger ett bra resultat. Indikationer för följande operationer - prostatisk abscess, förhudsförträngning, ökad körtel till åttio kubikcentimeter och mer, akut urinretention, ofrivillig uttömning av urin, blödning, uretral blockering. Det finns flera typer av operation som utförs med kronisk prostatit:

 1. Omskärelse - Denna operation utförs när under prostatit kompliceras av förhudsförträngning, chef inflammation i penis och spridningen sätt urogenitala infektioner. Under operationen dissekeras förhuden och lämplig medicinsk behandling utförs;
 2. Återföring av körteln - utförs om det bara är nödvändigt att bara ta bort en del av körteln, med utseendemässiga sklerotiska förändringar. Förfarandet är under kontroll av endoskopet och transuretral tillgången;
 3. Prostatektomi är ett radikalt kirurgiskt ingrepp som innebär att prostatakörteln avlägsnas helt. En sådan operation föreskrivs sällan, mestadels av läkare med misstankar om maligna förändringar i prostata. Det är bäst att genomföra en sådan laserintervention;
 4. Eliminering av vidhäftningar är ett symptomatiskt ingrepp som förbättrar patientens livskvalitet;
 5. Abscessdränering eller cyster - denna operation utförs av endoskopisk metod. Avlopp utförs med användning av ett rör som sätts in i urinröret. I slutet av röret är en kamera som låter dig övervaka processen på monitorn i operationssalen.
 6. En annan komplikation vid vilken kirurgisk ingrepp rekommenderas är skleros hos det tuberkulösa ämnet. Oftast kommer patienterna till doktorn med klagomål om sexuella problem - en svag orgasm, smärta med ejakulation, en liten mängd spermier. Orsaken ligger emellertid inte så mycket i sexuell dysfunktion som i kränkning av prostata, vilket gör det svårt att få en prostatahemlighet. Som ett resultat reduceras cellförsvaret, lokala immunitetsminskningar. För att lösa situationen, göres en resektion av det tuberkulösa ämnet, ett snitt av vas-deferensema och sämre vesiklar.

Resultatet av operationen till en viss grad beroende av den snabb diagnos av kronisk prostatit. Det är svårt att diagnostisera i händelse av att sjukdomen kompliceras BPH som sjuttio procent raderar symptomen på kronisk prostatit. Det var bara cirka trettio till fyrtio procent av patienterna får en diagnos av öppenvården undersökning av adenom och femton procent - under en rutininspektion. Vissa patienter måste drivas med det akuta stadiet av sjukdomen när framåt inflammatoriska förändringar i organ parenkymet.

Vid transuretral elektroresektion kan patienter ha seröst eller purulent prostatainnehåll. I det här fallet talar de om förvärringen av den inflammatoriska processen och tar bort hela prostatan eller en del av den, om en sådan operation utfördes tidigare. Prostatakörteln avlägsnas genom elektroresektion, de blödande kärlen är fastslagna med en bollelektrod. För att skydda prostata kanaler från att få smittad urin, etableras en trokarcystostom.

Observera att kirurgi för kronisk prostatit utförs endast när konservativa metoder inte kan bota sjukdomen. Syftet med kirurgiskt ingrepp är att förbättra patientens livskvalitet, eliminera komplikationer av prostatit och normalisera urinfunktionen. Dock garanterar inte operationen att prostatit inte kommer tillbaka igen. Vanligtvis är effekten av sådana operationer ungefär femtio procent. Dessutom kan inte alla patienter drivas. Kontraindikationer för kirurgisk ingrepp är psykiska störningar, diabetes mellitus, oegentligheter i andningsorganets arbete, hjärtsjukdom, leverpatologi.

utsikterna

Att prata om botten av sjukdomen kan vara när man kan uppnå en lång period av eftergift, under vilken symptomen på prostatit inte uppenbaras. Också vägledande kommer att vara en minskning av leukocyternas nivå, frånvaron av bakterier i utsöndringen av prostata, eliminering av infektion, återställande av normal urinering och sexuell funktion.

I de flesta fall är prognosen gynnsam, men beror mycket på behandlingstiden i kliniken, såsom infektionen som finns i patienten, överensstämmelse med alla recept från läkaren.

Men ett positivt resultat vid behandling av den underliggande sjukdomen - kronisk prostatit, garanterar inte frånvaron av komplikationer som kan uppstå i denna sjukdom. Sålunda, vesiculitis förenat kronisk prostatit (inflammation i sädesblåsor) colliculitis (inflammation utbytbar knöl), uretrit (inflammation i urinröret), prostatisk abscess (bildning av prostata purulent hålighetsytan), prostata skleros, stenbildning och cystor.

förebyggande

I varje människas liv är det viktigt att förebygga sjukdomar i det genitourära systemet. Det handlar om hur en man känner, beror på sin sexuella aktivitet, självkänsla, relationer med andra och speciellt med motsatt kön. För att skydda dig mot kronisk inflammation i prostata är det nödvändigt att observera flera icke-komplexa regler som avsevärt minskar risken för prostatit. Bland dessa regler listar vi:

 • tillräcklig fysisk aktivitet - promenader, morgonövningar, träning av perineumets muskler;
 • rationell näring - användningen av mat rik på zink och vitaminer i grupp B.
 • regelbunden sexliv - respektera rytm samlag, är ejakulation komplett (utan avbruten samlag), exklusive tillfälligt sex, oskyddat sex.

Separat vill jag fokusera på rationalisering av näring av patienter med prostatit. Vanligtvis är män inte vana vid att begränsa sin kost, så rekommendationerna om näring uppfylls inte av alla. Ändå är rätt näring garanterad att sjukdomen inte kommer att återvända.

Med prostatit behöver du konsumera tillräckligt med protein per dag. Det är bäst att äta lättfettiga sorter av kött, kyckling, magert nötkött, osaltat ost med en minskad andel fett. Lenten fläsk, skaldjur, nötter, pumpa frön, feta fisk, vaktelägg är tillåtna. Dessa produkter är zinkkällor, vilket är viktigt för människors hälsa. Var noga med att inkludera mejeriprodukter - kefir, mjölk, ryazhenka, mager kockost. Dessa produkter leder inte till att klämma i tarmarna och inte provocera stagnerande fenomen. Bland fetter är det nödvändigt att begränsa intaget av animaliska fetter, vilket leder till deponering av kolesterolplakor på kärlens väggar. Animaliskt fett i små mängder tillåts i magert kött, fisk, mejeriprodukter.

Bland grönsakerna, noterar vi värdet av produkter såsom rödbetor, morötter, gurka, blomkål, tomater, pumpor, potatis, selleri, lök och vitlök. För patienter med kronisk viktigt att äta pepparrot, senap, palsternacka, persilja.

Det är strängt förbjudet för prostatacancer alkohol, kryddig, salta, bacon, fläsk och fårkött fett, kryddor, kött och konserverad fisk, rädisa, spenat och rädisor, kaffe, svart te.

Ett enda centrum för ett möte med en läkare på +7 (499) 519-32-84.

Tidigare Artikel

Vitlök med prostatit