Huvud
Förebyggande

Kronisk prostatit är en allvarlig sak. Stages av kronisk prostatit

Prostatit är en manlig urologisk sjukdom som går tillbaka till 1800-talet. Det är en inflammation i prostatakörteln som orsakas av infektioner - gonokock, streptokock, stafylokock och andra.

Enligt arten av sjukdomsförloppet kan två typer av prostatit särskiljas:

 • Sharp. Själva namnet indikerar inflammation i en akut form med ett brott mot allmän hälsa. Med snabb och korrekt behandling sker en fullständig återhämtning.
 • Kronisk. Övergång av sjukdomen från försummad akut till kroniskt tillstånd.

Enligt statistiken kronisk prostatit är närvarande i 73% av männen. Och om sjukdomen tidigare hade åldersgrupp efter 40 år, vänder nu 25-åriga unga ofta till doktorn.

Orsakerna till prostatit

En av de främsta orsakerna till sjukdomsuppkomsten är stagnation av prostatsekretionen, som kan orsakas av följande faktorer:

 • inflammation i urinröret och njurarna;
 • hyppig hypotermi hos kroppen;
 • stillasittande livsstil;
 • individuell anatomisk struktur av prostata;
 • medfödd predisposition;
 • långvarig abstinens eller promiskuöst sexliv;
 • ischias i ländryggen;
 • kränkningar av den hormonella bakgrunden
 • sänkt immunitet.

Stage av utveckling av sjukdomen

Det finns tre huvudstadier av kronisk prostatit.

Den första etappen

Sjukdomens initiala steg varar från 1 till 3 år, när en man inte ens kan gissa om förekomst av prostatit. Vid denna tidpunkt börjar inflammationen i prostata, men samtidigt finns det en skyddande vävnadsregenerering. En man kan känna frekvent uppmaning att urinera under denna period, smärta i ljummen, perineum, testiklar och ländrygg. Det kan också finnas en minskning av erektion och brist på sexuell lust. Samtidigt uppstår smärtsam utlösning ofta. Med allt detta förblir kroppens allmänna välbefinnande normalt.

Den andra etappen

Vid detta skede förändras de anatomiska egenskaperna hos prostataformsstrukturen. På grund av en lång inflammation, ärrform, som påverkar fullt blodflöde till prostata, vilket minskar dess funktionalitet. Mikturitionen är fortfarande smärtsam. Ännu mer minskad sexuell lust, eftersom erektionen är slumpmässig: den går inte efter orgasm eller slutar före utlösningen. Viktiga symptom, som är värda att ägna särskild uppmärksamhet åt, är ökad svettning och smärtsam känslighet hos huden i perinealområdet. Dessutom uppträder ofta hjärtarytmi och vegetovaskulär dystoni.

Den tredje etappen

Detta är utvecklingsstadiet av kronisk prostatit. Ärr, som började utvecklas tidigare, förvärvar större storlekar och klämmer ur urinblåsan. Detta leder oundvikligen till en försening i urinen i kroppen, vilket orsakar allvarlig smärta. Dessutom kan otillräcklig urinering leda till utveckling av njursystemets patologi. Konsekvenserna av kronisk prostatit är allvarliga och påverkar hälsa och liv i allmänhet. Förutom fysiska störningar börjar också psykologiska problem som minskar levnadsstandarden.

behandling

Behandling av kronisk prostatit bör väljas av en kvalificerad specialist. Den innehåller en rad åtgärder som syftar till att uppnå maximal terapeutisk effekt och består av flera steg.

 • Antibakteriell och immunterapi.
 • Sjukgymnastik.
 • Massage i prostata.
 • Korrigering av ett sätt att leva.

förebyggande

Du kan skydda dig själv från sjukdomen genom att följa följande steg:

 • regelbundet sexliv med en konstant partner
 • aktiv livsstil och rätt näring
 • undviker kroppens hypotermi;
 • spela sport;
 • regelbundet besök hos en urolog.

Efter de enkla reglerna kan du skydda dig mot denna obehagliga sjukdom och med snabb tillgång till en läkare - helt botad. Tänk på dig själv och ta hand om din hälsa!

Allt om kronisk prostatit hos män: orsaker, behandlingsmetoder och förebyggande åtgärder

Akut och kronisk prostatit är en inflammation i prostatakörteln. De är de vanligaste sjukdomarna bland män.

I artikeln kommer vi att tala om sjukdomen hos kronisk prostatit. Vad är den här sjukdomen? Vad är sätten att behandla? Du kommer att läsa om allt i framtiden.

Prostatit är kronisk: vad är det?

Vad är kronisk prostatit hos män? Prostatit är en inflammation i prostatakörteln, oftast på grund av obehandlade infektioner. Med otillräcklig behandling passerar prostatit till en långsam kronisk form. Prostatit diagnostiseras ofta hos unga män, så du kan inte ignorera denna sjukdom under alla omständigheter.

skäl

Förutom infektioner i det genitourära systemet finns det andra orsaker till kronisk prostatit hos män:

 • hypotermi;
 • bäckenets trauma
 • dåliga vanor
 • låg immunitet
 • hormonella störningar;
 • påkänning;
 • stillasittande livsstil.

Symtom och tecken

Sjukdomen hos kronisk prostatit fortsätter ofta nästan asymptomatiskt, så det diagnostiseras sällan.

Men det finns tecken som indikerar problem med prostata.

Först och främst är det:

 • smärtsamma känslor i ljummen;
 • ständig uppmaning att urinera, särskilt på natten
 • en slät och intermittent ström av urin;
 • minskad libido och erektion.

Dessa symtom måste alltid uppmärksammas för att påbörja behandlingen i tid. Annars kan sjukdomen leda till olika komplikationer. Mer detaljer om symptomen, tecken och metoder för behandling av kronisk prostatit du kommer att läsa här.

Stadier och former

Vid kronisk prostatit bara två steg - förvärringar och remissioner. I det första skedet utvecklar patienten klagomål om symptomernas utseende, medan den andra avtar något och patienten känner sig lättad. Men under denna period är det nödvändigt att engagera sig i förebyggande av sjukdomen.

Former av kronisk prostatit:

Skillnaden ligger i de orsaker som orsakade sjukdomen och behandlingen. Den bakteriologiska formen beror på infektion, och den abakteriella formen beror på andra orsaker.

diagnostik

Finns det tecken på kronisk prostatit på ultraljud? Att upptäcka denna sjukdom är endast möjlig med rektal undersökning och på grundval av laboratorietester. Som analys undersöks den bakteriologiska sammansättningen av sekretionen av prostatsekretionen. Redan i detta skede kan en specialist diagnostisera, men ytterligare procedurer kan användas för att bekräfta det.

Detta är ultraljud av bäckenorganen och bestämning av nivån av PSA i blodet. Den senare analysen är nödvändig för att utesluta möjligheten för utseende av prostata adenom eller adenokarcinom. Om en prostatacancer misstänks, föreskrivs en biopsi.

Kronisk prostatit - foto:

behandling

Kronisk prostatit kan behandlas hemma. Men det är bättre att ta itu med urologen med klagomål om symtom på kronisk prostatit. Läkaren kommer att diagnostisera och ordinera lämplig behandling. Vanligtvis är det antibakteriell terapi, massage, kost, etc. För fullständig återhämtning krävs komplex behandling. Kirurgi för kronisk prostatit kan vara om läkaren har upptäckt komplikationer.

Läs i den här artikeln om det är möjligt att bota kronisk prostatit, och även vilka sätt att behandla (inklusive enheter).

medicinering

Läkemedel och läkemedel som ordineras för kronisk prostatit bör utföra flera funktioner. Dessa är analgetiska och antiinflammatoriska läkemedel, till exempel Prodigiozan, Levamisol och Metiluracil. Kan ordinera antibiotika för kronisk prostatit, bland dem är Macropenus, Vilprafen, etc. Behandlingsförloppet överskrider normalt inte 1-1,5 månader.

Folkmetoder

För att påskynda återhämtningsprocessen kan du använda recepten för traditionell medicin från kronisk prostatit. Och tro inte att de inte är effektiva, eftersom örter har antiinflammatoriska och regenererande medel.

 1. Med. Om det inte finns kontraindikationer, då måste du använda honung som behandling. Det kommer att ta mycket, eftersom du måste äta under dagen minst 200 gram honung, ersätta dem helt med socker och godis. Behandlingsförloppet är ungefär en månad. Efter 1-2 månader kan behandlingen upprepas.
 2. Svalört. Du behöver minst 100 gr. torrt gräs, som hälls i 700 ml. kokande vatten. Läkemedlet ska kokas i 15-20 minuter. När buljongen kyler ner, är det nödvändigt att spänna det och lösa upp i det 500 gram honung. Drick buljong för 1 msk. l. innan du äter.

diet

Näring för kronisk prostatit bör ändras redan under de första dagarna efter starten av behandlingen.

Måste komma ihåg: kronisk prostatit och alkohol - begrepp är inte kompatibla. Etylalkohol förstärker endast den inflammatoriska processen.

Restriktioner gäller även fettkött, salt och kryddig, kolsyrade drycker, svamp, biprodukter, baljväxter, bakverk, te och kaffe.

Maten ska vara lätt och snabbt smältbar.

Diet för kronisk prostatit hos män bör innehålla så många skaldjur och pumpa frön som de är rika på zink. Användbara grönsaker, frukter, mejeriprodukter och olika spannmål.

Uppvärmningsvärmande

Denna behandlingsmetod används ofta vid behandling av kronisk prostatit. Uppvärmning kan göras både av läkaren och hemma. Som en behandling använder en specialist tansuretral mikrovågsterapi. Hela proceduren utförs med hjälp av specialutrustning och endast under överinseende av en läkare. Han introducerar en speciell sond i patientens urinrörsgivande elektromagnetiska mikrovågor.

Hemma kan patienten värma upp prostata med speciella bad. Vattentemperaturen bör vara ca 40 ° C och procedurens gång - högst 10 minuter. Du kan använda växtbaserade örter och eteriska oljor, men bara efter samråd med din läkare.

idrott

Du kan glömma stora sporter i din behandling under behandling, men fysiska övningar med kronisk prostatit bör utföras. Experter rekommenderar att män uppmärksammar simning och ersätter dem med olika styrkaövningar. När det gäller löpning borde det inte vara en långväga tävling. Men cykeln, särskilt under perioder av förvärring av kronisk prostatit, måste glömmas bort.

Hur man bor med denna sjukdom?

Denna sjukdom är inte farlig och med framgångsrik behandling kan patienten leva ett helt liv. Men du behöver veta några nyanser.

Sex och barns uppfattning

Många är intresserade av: "Är sex farligt och uppfattande av barn med kronisk prostatit?" Det finns inga förbud mot sex. Om patienten har ett latent flöde av kronisk prostatit, det vill säga, har han inte smärtsamma känslor i ljummen och andra symtom, då kan kön användas för hälsoändamål.

Och det är önskvärt att partnern är densamma, annars måste du kontakta den nya mikrofloran. Och med kronisk prostatit kan alla bakterier vara farliga.

Men om uppfattningen om barn, om prostatit provocerades av en infektion - oskyddad sex kan vara farlig för en kvinna.

Med andra sjukdomsformer kan en man känna smärta vid utlösning.

Därför måste en man före barnuppfattningen genomgå en behandling och samråda med en läkare om detta.

Alkohol och Rökning

Alkohol med prostatit ökar blodflödet till prostatakörteln och därmed bryter mot normal blodcirkulation. På grund av detta utvecklas stagnerande prostatit ofta. Därför är alkohol för denna sjukdom kontraindicerad. När det gäller rökning minskar nikotin immunitet och testosteronnivåer, stör blodcirkulationen och leder till inflammation i prostata.

Huruvida ta i armén?

Många är intresserade av frågan: "Tar de in i armén med kronisk prostatit?" Kronisk prostatit är inte en sjukdom som kan tjäna som en orsak till frigivning från militärtjänst.

Men det finns två faktorer som gör att conscripten får relief från prostatit:

 • Behovet av att gå till sjukhus minst tre gånger om året
 • sjukdomen åtföljs av stenbildning i njurarna.

Steg av eftergift

Frisättningssteget för någon sjukdom är frånvaron av symtom, den så kallade "dämpningen" av sjukdomen. Patienten känner lättnad och återvänder till ett helt liv.

Det vanligaste misstaget hos män, om de har kronisk prostatit i eftergift, och de ignorerar läkarens instruktioner. Män följer inte en diet, börjar att dricka alkohol eller röka igen, etc. Därför går scenen för remission av kronisk prostatit igen till scenen av förvärring, då dålig hälsa återvänder.

exacerbation

Återfall av sjukdomen kan förekomma när som helst, till exempel på grund av alkoholdrickning eller badning i kallt vatten.

Först av allt måste du börja ta föreskrivna läkemedel. Därefter bör du ändra din kost och utesluta skadlig för prostatit sjukdom.

Snabbt ta bort symptomen på prostatit kan vara med hjälp av folk recept.

För en av dessa medel behövs 150 ml. destillerat vatten, 1 msk. l. blad av eukalyptus och 3 tabletter av mumier. Också i kompositionen kan du lägga till 1 tsk. malurt eller grönt te. Gräs bör hållas i ett vattenbad i 10 minuter. Rör sedan in medicinmamman. Varmbuljong i mängden 100 ml. införs i ändtarmen.

Därefter måste patienten ligga på magen och gömma sig på undersidan. Förfarandet kan utföras 2 gånger om dagen. Även om lättnad kom efter det första förfarandet är det nästa dag bättre att göra en annan för att åtgärda effekten. Om metoden inte hjälper, är det nödvändigt att omedelbart kontakta en läkare.

fara

Låt oss prata om konsekvenserna av kronisk prostatit hos män. Detta är inte en dödlig sjukdom, men i frånvaro av behandling kan det leda till olika komplikationer. Vad är risken för kronisk prostatit? Förutom cystit kan prostatit provocera ett adenom.

Adenom av prostata Är en godartad tumör som inte expanderar och passerar inte in i andra organ, men påverkar människans hälsa negativt.

Förutom adenom kan adenokarcinom bildas. Det är en malign tumör, vars symptom är praktiskt taget frånvarande i de första stadierna. Vid det fjärde stadiet av adenokarcinom är livslängden inte längre än 5-7 år. Därför är det inte värt att försena med behandling av kronisk prostatit. Nu vet du om vad den kroniska prostatit hotar. Nedan talar vi om förebyggande åtgärder.

förebyggande

Även om på grund av korrekt behandling har ökningen av expacerbation gått, är det nödvändigt att inte glömma att förebygga kronisk prostatit hos män.

Detta kräver:

 • kommer att skyddas under samlag
 • undvik hypotermi
 • att leda en hälsosam och aktiv livsstil
 • ta vitaminer
 • att gå in för sport;
 • minst två gånger om året genomgår en förebyggande undersökning
 • Applicera antiinflammatorisk behandling (minst 1-2 gånger per år).
 • Om läkaren har upptäckt kronisk prostatit, måste patienten ändra sin livsstil och ta hand om sin hälsa. Och att följa denna livsstil är alltid nödvändigt, bota sjukdomen är mycket svårt.

  Den första etappen av prostatit: symtom, diagnos och behandling

  Enligt medicinsk statistik konfronteras upp till 60% av männen i en eller annan ålder med en diagnos av prostatit. Men du borde inte vara rädd för denna sjukdom, för att den behandlas framgångsrikt - speciellt den första etappen av prostatit. Det viktigaste är att känna igen tecken på sjukdomen i tid och starta rätt behandling.

  Innehållet i artikeln

  Förekomstfaktorer

  Inte alla vet att prostatit är en sjukdom som inte startar plötsligt utan några förutsättningar. Modern medicin identifierar de faktorer som bidrar till sjukdomsuppkomsten. Vi måste dock komma ihåg att det finns flera typer av prostatit, och orsakerna till var och en av dem är olika.

  Så faktorerna för framväxten av infektiös prostatit är:

  • Inmatning av patogena mikrober i prostatakörteln hos en man genom urinröret.
  • närvaro av tuberkulos, candidiasis, cystit eller urolithiasis hos en man;
  • närvaro i anamnesen av kroniska sjukdomar av njurar, till exempel pyelonefrit.

  Följande faktorer bidrar till framväxten av den första etappen av prostatit hos en man med icke-infektiös etiologi:

  • försämring av den hormonella bakgrunden, i synnerhet en kraftig minskning av hormoninnehållet i testosteron i en mans blod
  • en minskning av immuniteten som ett resultat av detta - kränkningar i arbetet med kroppens skyddande funktioner;
  • regelbunden superkylning, till exempel vid arbete i ett kallrum;
  • alkoholmissbruk
  • närvaro av en anamnes av diabetes mellitus;
  • kärlek för kryddiga och mycket salta rätter;
  • förekomst av obehandlade urogenitala infektioner;
  • stanna i stressiga situationer, tillståndet av neuros
  • genomföra lågaktivitet och stillasittande livsstil
  • Förekomsten av sjukdomar i ländryggen - osteokondros, vilket oundvikligen leder till nedsatt blodcirkulation i bäckenorganen.

  Hos många patienter som har diagnostiserats med ett första stadium av prostatit finns det flera faktorer som anges ovan. Det är viktigt att notera att män vars ålder är över 45 år borde ägna särskild uppmärksamhet åt kroppen. De kan börja sjukdomen mot bakgrund av åldersrelaterade förändringar i kärlen - de förlorar sin elasticitet och blodflödet till prostatakörteln och intaget av näringsämnen i det förvärras.

  De första symptomen

  Mycket ofta uppmärksammar företrädarna för det starkare könet ingen uppmärksamhet på de ursprungliga symptomen och associerar dem inte med denna sjukdom. Således förlorar de dyrbar tid - det är på ett tidigt stadium av sjukdomen att det är lättare och snabbare att bekämpa prostatit. Först och främst finns det en allmän svaghet och ett deprimerat tillstånd. Detta orsakas av det så kallade förgiftningssyndromet som inträffar under den inflammatoriska processen. I vissa fall klagar patienter av illamående och även kräkningar. I många fall åtföljs prostatit i första etappen av en ökad kroppstemperatur. Som regel sker det inte över 38 grader.

  Men om den mänskliga immuniteten är stark nog kan temperaturen stiga över detta värde under kroppens aktiva kamp med sjukdomen (immunsvar).

  Detta åtföljs av en chill, en huvudvärk, en värk i lederna. Ofta är vanligt att urinatorn också åtföljs av prostatit, inklusive början. Detta är speciellt karakteristiskt för dagens nattidag. Samtidigt frigörs en liten mängd urin varje gång du urinerar och det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan.

  När man går på toaletten upplever en man ofta smärta och smärta. För den initiala perioden av sjukdomen är inte sådana svåra smärtor karakteristiska som under efterföljande perioder. Det är viktigt att veta att smärta kan manifestera sig inte bara under utflykterna på toaletten. Det kan vara konstant och lokaliserat i hela grenområdet.

  Det kan finnas problem i sexuellt liv - i synnerhet minskad sexuell lust och mindre levande orgasmer. Om urin utsöndrar vit urladdning med urin finns det stor sannolikhet att vi talar om uppkomsten av en infektiös prostatit. Det bör komma ihåg att prostatit börjar ofta med uretrit.

  Diagnos och prognos

  Även om patienten har alla symptom som är karakteristiska för den första etappen av kronisk prostatit, bör en noggrann diagnos göras för slutlig diagnos och behandling. Det kommer också att göra en prognos för behandling.

  Fingerundersökning

  Först och främst utför urologen rektal undersökning med hjälp av fingrar. Detta gör att du kan avgöra om prostatakörteln är förstorad i storlek och om den har tätningar.

  analyser

  Patienten måste sedan passera semenanalysen. I de flesta fall, även i början, har sjukdomen en negativ inverkan på manlig fertilitet, vilket framgår av spermogrammet. Var noga med att skicka ett allmänt blodprov och en allmän analys av urin, som med prostatit kommer att bekräfta närvaron av en smittsam process i kroppen. Också obligatoriskt är övergivandet av utsöndring av prostata och sperma.

  ultraljud

  Om det behövs ordinerar läkaren övergången till ultraljudsundersökning av prostata. Denna diagnosmetod gör det också möjligt att upptäcka förekomsten av diffusa förändringar i prostatakörteln.

  Efter leveransen av alla ovanstående analyser och nödvändiga studier kan läkaren fastställa arten av sjukdomsuppkomsten och dess exakta scen. Detta beror helt på metoden att bekämpa den.

  Varaktigheten av det första steget kan vara olika i varje enskilt fall. I vissa varar det flera veckor, medan det hos andra patienter kan ta ett år, två eller till och med tre år. Skillnaden mellan den första etappen och de efterföljande är att trots patientens storlek i prostata, känner patienten ingen smärta vid palpering. Prostatens gränser förändras inte, mittspåret till doktorn är lätt att gropa för palpation - det skiljer sig inte från normstaten.

  Prognosen beror alltid på det stadium då behandlingen påbörjas. Korrekt och snabb behandling av det första skedet av prostatit leder i de flesta fall till den snabba försvinnandet av symtomen på sjukdomen och hjälper till att undvika dess återfall.

  Behandling av första etappen

  Behandling av den första fasen av prostatit kan ske på två sätt:

  1. medicinering;
  2. med hjälp av traditionell medicin.

  I vissa fall kan dessa behandlingar kombineras för att få en bättre effekt.

  Läkemedelsmetoder

  Om vi ​​talar om den medicinska metoden för behandling, vid stadium av kronisk prostatit, ger användningen av alfa-blockerare goda resultat. Tack vare dessa läkemedel (som Alfuzosin och Tamsulosin) kan du minska symtomen på prostatit och sedan bli av med dem helt och hållet. De bidrar till att förbättra urinflödet under urinering, vilket leder till en minskning av blåsans ton och prostata i sig. I det här fallet börjar de agera mycket snabbt efter första gången.

  Dessutom ordinerar urologer vanligen användningen av rektala suppositorier. Deras användning hjälper till att återställa prostata körtelens funktioner och bli av med den inflammatoriska processen i prostata. Som regel rekommenderar läkare att köpa ljus Vitaprost och Procto-Glivenol.

  Vid behandling av prostatit kan inte utan immunmodulerande läkemedel. Speciellt handlar det om de fall då sjukdomen uppträdde mot bakgrund av minskad immunitet eller när autoimmuna patologier utvecklas under prostatit. Oftast används droger som Immunal och Anaferon.

  Traditionell medicin

  De används också i stor utsträckning vid behandling av prostatit, i synnerhet vid första skedet. Folkmekanismer är ganska effektiva, särskilt om de används parallellt med drogbehandling. Det rekommenderas starkt att dessa åtgärder hänvisas till när remissionsfasen uppnås, för att utesluta möjligheten till återkommande sjukdom.

  buljong

  Mycket populär vid behandling av prostatitis dogrose. Det hjälper inte bara till att minska smärta, men har också en positiv effekt på mänsklig immunitet. Det är användbart att göra avkok av rosa höfter, kokar bären av denna växt i kokande vatten eller lämnar dem för natten för att insistera på en termos.

  Dessutom kan du göra en tinktur av Kalanchoe. För att göra detta, ta ca 100 ml vodka eller alkohol och tillsätt en nypa av krossade löv av denna växt. Det är viktigt att drycken är infunderad i minst tre veckor. Därefter måste den passeras genom en fin sikta och ta 2-3 teskedar om dagen.

  ljus

  Du kan göra rektala ljus själv. För att göra detta, ta lite smör, en tesked honung och ett litet kycklingägg. Alla dessa ingredienser ska blandas, sedan göra små ljus och lämna dem i kylskåpet i 2-3 dagar. Därefter kan de användas genom att injicera i anus 1-2 gånger om dagen.

  Det viktigaste är åtgärder i rätt tid!

  Oavsett vilken behandling som väljs, blir det nödvändigt att justera kosten. Det är nödvändigt att föredra produkter som är rika på fibrer och proteiner - flingor, pasta, skaldjur, grönsaker och frukter. Alkoholhaltiga drycker under behandlingsperioden bör alls uteslutas från deras kost.

  Genomförande av regelbundet sexuellt liv är ett bra sätt att förhindra återkommande sjukdom, eftersom det minskar sannolikheten för trängsel i en mans bäckenorgan.

  Ju tidigare sjukdomen är erkänd, desto snabbare blir det möjligt att börja behandlingen. I det första skedet av sjukdomen tar det mycket mindre tid att bli av med symptom och självhäftning än i de efterföljande stadierna.

  Stages av prostatit: symtom och behandling

  Prostatit är en sjukdom som drabbar en tredjedel av alla män som bor på planeten. Det verkar oskyldigt, men kan leda till infertilitet och impotens. Det finns tre stadier av prostatit, som alla har sina egna symtom och kräver lämplig behandling.

  Riskgrupp

  Ingen man är immun från prostatit. Faktorer som är förknippade med sitt utseende - en stillasittande livsstil, frekvent hypotermi, oupphörliga sexuella relationer, samt trauma i bäckenorganen. Sannolikheten för att utveckla prostatainflammation ökar hos personer som röker och dricker alkohol.

  Den första etappen av prostatit

  Den första etappen av prostatit - Förekomst av en inflammatorisk process i prostata. De viktigaste symptomen på den första etappen av prostatit:

  • obehag i ändtarmen
  • utseendet av urladdning ur urinröret;
  • minskad erektion
  • försvagning av jetstrycket under urinering.

  Prostatit i första etappen kan lätt behandlas, men i sin frånvaro passerar den i kronisk form. Behandling av prostatit 1: a stadiet syftar till att förstöra infektionen med antibakteriella läkemedel. Deras mottagning i flera fall kombineras med en prostata-massage, vilket förbättrar blodcirkulationen i detta organ.

  Behandling av prostatit i början är viktigt att börja så snart som möjligt, men problemet är att under denna period kan symtomen på sjukdomen smörjas och mannen kommer inte att se ett tillfälle att kontakta en urolog. Kom ihåg om detta och för en säkerhetskopia ges en förebyggande undersökning med en specialist varje år.

  Den andra etappen av prostatit

  Den andra etappen av prostatit kännetecknad av en minskning av intensiteten av inflammatoriska processer i prostata. Prostatit i andra etappen misstas för män som en lättnad.

  Viktiga symptom på 2: a etappen av prostatit:

  • vanliga problem med erektion
  • brist på orgasm;
  • nervositet;
  • ökad trötthet.

  Behandling av prostatit i 2: e scenen minskar i grunden för att ta immunmodulerande läkemedel och genomföra fysioterapeutiska sessioner. För att undvika komplikationer med kronisk prostatit bör patienten också undvika hypotermi, sluta röka och byta kost, inklusive frukt och grönsaker i tillräckliga mängder.

  Den tredje etappen av prostatit

  Den tredje etappen av prostatit - Död av mjukvävnaderna i prostata, liksom utseende och ökning av ärr på orgeln.

  Symptom på den tredje etappen av prostatit:

  • frekvent urinering, nödvändiga uppmaningar
  • svår smärta vid urinering
  • känsla av full blåsning även efter att ha gått på toaletten;
  • en signifikant försämring av urintrycket.

  Prostatit i den tredje etappen är farligt eftersom mjuk prostata vävnader under sin utveckling ersätts av en bindväv. Orgeln förlorar form, krymper och krymper i storlek. Running prostatit kan orsaka impotens och kronisk retention av urin.

  Behandling av prostatit 3: e etappen bör utföras under strikt övervakning av en läkare. För att bekämpa sjukdomen förskriver specialister antibiotika till patienter, vilket eliminerar patogen bakteriell flora. I särskilt allvarliga fall (med fördröjning i urinen eller till exempel abscess av prostata) måste man ta sig till operation, vilket innebär att prostatakörteln avlägsnas.

  Stages av kronisk prostatit hos män

  Kronisk prostatit Är en långsammande inflammatorisk process i prostatakörteln. Denna sjukdom är en av huvudorsakerna till manlig infertilitet. Inflammation av prostata har en mycket negativ inverkan på kvaliteten på den seminala vätskan, rörligheten och antalet spermatozoer. Men om en man vänder sig till en läkare i tid, i början av en kronisk prostatit, har han alla chanser att få full återhämtning.

  Hur påverkar utvecklingen av prostatit välbefinnande?

  I början kan sjukdomen inte ha uttalade symtom. Kroppens allmänna tillstånd är normalt. En man kan uppleva lite obehag i ljummen och testiklarna, uppmanar att urinera oftare. I frånvaro av behandling deformeras prostata, på det verkar ärr, försämra blodflödet. Minskad sexuell lust på grund av störningar i kommunikationen med centra av sexuell upphetsning i hjärnan och ryggmärgen. Att gå på toaletten blir smärtsamt, efter avföring eller stark fysisk ansträngning från urinröret kan utsläpp uppträda. Svettningar ökar, och arytmi uppträder ofta. I sista skeden förstärker ärr på prostata, klämma ur blåsan. Det finns allvarlig smärta och stagnation av urin, vilket kan leda till njursjukdom. Till ett allvarligt fysiskt tillstånd läggs psykologiska problem.

  Stages av kronisk prostatit

  Hur känner man igen till stadium av kronisk prostatit med symptom?

  Faserna av kronisk prostatit är cykliska, ofta minskar symtomen på sjukdomen eller försvinner helt och hållet. Men även om det finns fullständig remission är det viktigt att visa din läkare regelbundet, eftersom sjukdomen kan dyka upp igen efter en viss tid. Specialister skiljer följande steg:

  1. Exudativa scenen. Urinering är frekvent, i slutet av processen finns obehagliga förnimmelser. Varaktigheten av samlaget förkortas på grund av snabb utlösning, och en stark erektion blir smärtsam.
  2. Alternativt stadium. Det finns obehag i suprapubic regionen, ejakulation accelereras, men det är inte smärtsamt. Urinering och erektion är normala.
  3. Proliferativt stadium. Sexuell lust minskar, och samlagets varaktighet ökar. Det finns hormonella störningar, det finns möjliga störningar i nervsystemet, en man blir snabbt trött. Strålen under urinering är svag och resor till toaletten är vanligare.
  4. Stage av sklerotiska förändringar och ärrbildning i prostata. Urinröret pressas alltmer, därför blir strålen intermittent och svag. Intresset ökar, men på grund av smärtan är de inte alltid effektiva. En man upplever smärta i sakrummet, den sexuella funktionen är trasig, erektionen är svag och slutar inte alltid med utlösning. Prostata körtlar och krymper.

  Liksom någon sjukdom går prostatit i kronisk form utan ordentlig behandling och är ofta komplicerad av samtidiga sjukdomar. Det är viktigt att inte bara regelbundet besöka en urolog, följa den föreskrivna behandlingen utan även följa förebyggande åtgärder. Då kan varje man gå tillbaka till en aktiv livsstil.

  Kronisk prostatit

  Kronisk prostatit - Långvarig inflammation i prostata, vilket leder till en kränkning av prostata morfologi och funktion. Kronisk prostatit uppträder som en prostatisk triad - smärta i bäckenet och könsorganen, urineringstörningar, sexuella störningar. Diagnos av kronisk prostatit innefattar palpation av körteln, undersökning av prostats utsöndring, ultraljud, uroflowmetri, uretroskopi, punkturbiopsi av prostata. När kronisk prostatit visas komplex medicinering, fysioterapi behandling, prostata massage, instillation av den bakre urinröret. Kirurgisk behandling är lämplig för komplicerade former av kronisk prostatit.

  Kronisk prostatit

  Kronisk prostatit är den vanligaste manliga sjukdomen: cirka 50% av männen lider av denna eller den här typen av prostatainflammation. Kronisk prostatit påverkar ofta män i åldrarna 20 till 40 år som är i perioden med den största sexuella, reproduktiva och arbetande aktiviteten. I samband med detta förvärvas upptäckt och behandling av kronisk prostatit i urologin inte bara en medicinsk, men också en socialt betydande aspekt.

  Klassificering av kronisk prostatit

  Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det tre kategorier av sjukdomen:

  • I. Akut prostatit.
  • II. Kronisk prostatit av bakteriellt ursprung.
  • III. Kronisk prostatit av icke-bakteriell genesis / Kronisk bäckensmärtssyndrom är ett symptomkomplex som inte är förknippat med uppenbara tecken på infektion och varar i 3 eller flera månader.
  • III A - kronisk prostatit med närvaro av en inflammatorisk komponent (detektion av leukocyter vid utsöndring av prostata och patogener av infektion);
  • III B - kronisk prostatit med frånvaro av en inflammatorisk komponent (leukocyter och patogener i utsöndringen av prostata).
  • IV. Asymptomatisk kronisk prostatit (frånvaro av klagomål vid detektering av leukocyter i en prostatisk hemlighet).

  I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

  Orsaker till kronisk prostatit

  Etiologin och patogenesen för kronisk bakteriell prostatit associerad med hit-infektion i prostatakörteln följande sätt: uppåt (genom urinröret), nedåt (vid gjutning infekterad urin från blåsan), hematogen (motorvägar genom blodet) eller lymphogenic (lymfatiska samlare). Ofta agerar uropatogener E. coli, Klebsiella, Proteus, stafylokocker, enterokocker, Corynebacterium, svamp-, parasitiska och virala patogener. Tillsammans med ospecifika flora i utvecklingen av kronisk prostatit kan delta patogener specifik uretrit (klamydia, mykoplasma, gonokocker, Trichomonas, Gardnerella).

  Men för utvecklingen av kronisk prostatit är det viktigt inte så mycket närvaron och aktiviteten hos mikroorganismer, som bäckens organ och blodcirkulationen i dem, närvaron av samtidiga sjukdomar, nivån på skyddande mekanismer.

  Därför kan ett antal faktorer bidra till uppkomsten av kronisk prostatit. Först av allt, det urologiska sjukdomar - pyelonefrit, cystit, uretrit, urinrörsförträngning, ohärdade fram till slutet av akut prostatit, orkit, epididymit, etc. Mikrobiell etioagent kan komma in i prostatan från avlägsen foci av infektion, t ex i närvaro av sinuit, tonsillit, karies, kronisk. bronkit, lunginflammation, pyoderma och så vidare. predisponerar för kronisk inflammation i lokal och allmän hypotermi, hypertermi, bo i en fuktig miljö, trötthet, dålig kost och sällan urinering pr.

  Kronisk icke-bakteriell prostatit är vanligtvis förknippas med kronisk (stagnerande) fenomen i prostata orsakade stasis venösa cirkulationen i bäckenorganen och försämrad dränering prostata acini. Lokal trängsel leder till överströmning av kärlen prostata blod ödem, dess ofullständig tömning av sekre barriär störningar sekretoriska, motor, kontraktila funktion av prostata.

  Stagnerande förändringar vanligtvis på grund av beteendemässiga faktorer - lång sexuell deprivation, öva avbruten eller långvarig samlag, överdriven sexuell aktivitet, fysisk inaktivitet, långvarigt sittande, kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, läkemedel), yrkesrisker (vibration). Av utvecklingen av kronisk icke-bakteriell prostatit predisponerar bäckenpatologi och nervstrukturer som erbjuder deras innervation (t ex ryggmärgsskada), prostata adenom, hemorrojder, förstoppning, androgenodefitsit et al. Anledningar.

  Symtom på kronisk prostatit

  Kronisk prostatit manifesteras av lokala och allmänna symptom. Lokala manifestationer inkluderar prostatatriaden, kännetecknad av smärta, dysuri och nedsatt sexuell funktion. Smärta i kronisk prostatit är en konstant värkande karaktär, lokaliserad i perineum, könsorgan, ovanför puben, i ljummen. Smärta syndrom ökar i början och slutet av urinering, med smärta som strålar ut till glanspenis, skrot, sacrum, rektum. Smärta sensioner kan öka efter samlag eller på grund av långvarig abstinens; försvagas eller intensifieras efter orgasm, blir mer intensiv omedelbart vid tidpunkten för utlösning.

  Intensiteten av smärtsyndrom i kronisk prostatit varierar från känslor av obehag till svår, störande sömn och prestanda, manifestationer. Smärta med begränsad lokalisering i sakrum betraktas ofta som osteokondros eller radikulit, så patienten kan behandlas länge självständigt utan att tillgripa hjälp av en läkare.

  Urinering i kronisk prostatit är snabb och smärtsam. I det här fallet kan det vara svårt att starta urinströmmen, försvagning eller diskontinuitet, en känsla av ofullständig tömning av blåsan, frekventa nattliga uppmaningar, brinnande i urinröret. I urinen med kronisk prostatit kan detektera förekomsten av flytande strängar. Efter avföring eller fysisk ansträngning från urinröret finns det urladdning (prostata), orsakad av en minskning av prostatas ton. Med kronisk prostatit, klåda, kall eller överdriven svettning i perineum kan lokal missfärgning av huden i samband med stagnation av cirkulationen noteras.

  Kronisk prostatit åtföljs av allvarliga brott mot sexuell funktion. Dispotentsii fenomen kan uttryckas i försämringen, smärtsamma erektioner, lång och frekvent nattlig erektioner, svårigheter eller tidig utlösning, förlust av sexuell lust (libido), raderade orgasmer, hematospermi, infertilitet. Sexuell dysfunktion är alltid svårt erfaren man, vilket leder till psyko emotionella störningar, upp till neuroser och depression, ytterligare försämring den sexuella funktionen.

  Förstörningar av kronisk prostatit åtföljs av en liten ökning av kroppstemperaturen och försämring av välbefinnandet. Det allmänna tillståndet för kronisk prostatit kännetecknas av ökad irritabilitet, slöhet, ångest, snabb trötthet, aptitlöshet, sömnstörning, nedsatt arbetsförmåga, kreativ och fysisk aktivitet.

  Nästan en fjärdedel av patienter med kroniska prostatit symptom länge saknas, vilket leder till sena remiss till en urolog (andrologist). Långvarig loppet av kronisk prostatit kan kompliceras av impotens, vesiculitis, epididimoorhitom, manlig infertilitet, urininkontinens, stenbildning och cystor i prostata, prostata skleros, utveckling av adenom och prostatacancer.

  Diagnos av kronisk prostatit

  Den information som behövs för diagnos av kronisk prostatit erhålls genom ett omfattande laboratorie- och instrumentundersökning. Första utvärdering av misstänkt kronisk prostatit historia innehåller klargörande och klagomål hålla visuell inspektion för genitala sekret, utslag, irritationer, digital rektal prostata studier för att fastställa kontur gränser, konsistens, ömhet körteln.

  För att bestämma de strukturella och funktionella förändringar i prostata prostata ultraljudsledande visas (TRUS). De viktigaste metoderna i diagnos av kronisk prostatit är av prostata sekretion av urinanalys, bakteriologisk utstryk från urinröret och uringlas tre urinprov, PCR och studera RIF skrapning på patogener av sexuella infektioner, bestämning av prostataspecifikt antigen (PSA).

  Kliniskt signifikant vid kronisk prostatit på detektionsanalyser patogener klamydia, mykoplasma, herpes, cytomegalovirus, trikomonasinfektion, gonorré, candidiasis, såväl som icke-specifika bakterieflora. Staketet av prostatshemligheten för forskning utförs efter urinering och utförande av prostata-massage. Symptom på kronisk prostatit ökar antalet leukocyter i synfältet, reducera antalet lecitin granulat, närvaron av patogena organismer.

  I den allmänna analysen av urin med kronisk prostatit kan leukocyturi, pyuria, erytrocyturi detekteras. Bakteriologisk odling av urin gör det möjligt att avslöja bakterieriets grad och karaktär. Vid reproduktionsstörningar visas en undersökning av spermogrammet och MAP-testet.

  Omfattningen av och orsakerna till tömning hjälp identifiera urodynamiska undersökningar (uroflowmetry, cystometri, profilometri, elektromyografi). Med dessa studier kronisk prostatit möjligt att skilja från ansträngningsinkontinens, neurogen blåsa, etc. Vid hematuri, hematospermi, obstruktiv tömning visas endoskopisk undersökning -. Ureteroscopy, cystoskopi. För att utesluta krävs adenom och prostatacancer PSA-testning, i vissa fall - en biopsi av prostata med en morfologisk studie av vävnader.

  Behandling av kronisk prostatit

  Kronisk prostatit är härdbar, men man bör komma ihåg att återhämtningen fortfarande är möjlig och beror i stor utsträckning på patientens humör, om behandlingens gång till en specialist och noggrannheten i att alla urologiska föreskrifter överensstämmer. Grunderna för behandling av bakteriell kronisk prostatit är antimikrobiell terapi i enlighet med ett antibiotikum som varar minst 2 veckor. För att minska smärta och inflammation föreskrivs NSAID (diclofenak, ibuprofen, naproxen, piroxicam); för avslappning av prostata muskulaturen, restaurering av urodynamik och utflöde av prostatsekretionen visas mottagning av a-adrenoblockerare (tamsulosin, alfuzosin).

  För att förbättra dräneringen av prostatakörteln, lokal mikrocirkulation och muskelton, utförs en behandling av terapeutisk massage i prostata. Prostatkörtelns massage bör resultera i frisättning av minst 4 droppar utsöndring av prostata. Prostatamassage är kontraindicerad i akut bakteriell prostatit, prostata abscess, hemorrojder, prostata stenar, rektala sprickor, hyperplasi och prostatacancer.

  För att avlägsna smärtsyndromet med kronisk prostatit, kan paraprostatisk blockad, akupunktur rekommenderas. Av stor betydelse vid behandling av kronisk prostatit ges med syftet med sjukgymnastik jontofores, ultraljud, fonofores, magnetterapi, laseromagnetotherapy, induktometrii, lera, SMC, och varma Sitz bad vid 40 - 45 ° C, med vätesulfid lavemang och mineralvatten, instillation in i urinröret.

  Med utvecklingen av komplikationer som är förknippade med kronisk prostatit indikeras kirurgisk behandling: eliminering av urinrörsstriktioner; TUR av prostata eller prostatektomi för skleros av prostata; transuretral resektion av blåsan med skleros i nacken, punktering och dränering av cyster och abscesser i prostata; omskärelse med phimosis orsakad av återkommande urinvägsinfektioner, etc.

  Profylax av kronisk prostatit

  Förebyggande av kronisk prostatit kräver anslutning till sexuell hygien, snabb behandling av urogenitala och extragenital infektioner normalisering av regelbunden sexliv, tillräckligt med fysisk aktivitet, förebyggande av förstoppning, snabb tömning av urinblåsan.

  För att undvika återkommande kronisk prostatit krävs dynamiska undersökningar av andrologen (urolog); förebyggande kurser av fysioterapi, multivitaminer, immunmodulatorer; Uteslutning av hypotermi, överhettning, stress, dåliga vanor.

  Vad är kronisk prostatit och huruvida det kan botas

  Sjukdomen är inte lätt eftersom kronisk prostatit börjar oftare - gradvis. En person vet inte att han är sjuk, skriver av de första tecknen som hjälper läkare att diagnostisera sjukdom, trötthet, sömnbrist, andra ögonblick i livet.

  Det händer på grund av sjukdomens insidiousness i dess nästan asymptomatiska. Majoriteten av de sjuka, cirka 70%, känner periodiskt indirekta symptom. Vad händer med kronisk prostatit, vad är dess konsekvenser?

  Diagnos av kronisk prostatit

  Vad är prostatit, och varför är det kroniskt? Detta är en långvarig, mer än tre månader, dold eller tydligt flödande inflammatorisk process som påverkar prostata körtelns struktur. Allt, med vilket kroppen inte kunde klara sig snabbt och pålitligt, går in i krönikan. Det kan säga att det kan gå lethargiskt (men inte försvinner), det finns inga märkbara manifestationer. Periodiskt, med olika tidsavbrott hos patienter, ger en exacerbation.

  En man kan inte misstänka en sjukdom, men processen fortskrider, förändringar ökar, i vissa fall blir oåterkalleliga. Själva namnet "kroniskt" indikerar försumligheten, sjukdomen långa. Cronen diagnostiseras. prostatit eller i det akuta skedet, när det är våldsamt läckande, eller av misstag, på förebyggande undersökningar.

  Denna kronik var tidigare ansedd som en sjukdom av äldre ålder. Paradoxalt men parallellt med utvecklingen av medicinsk och läkemedelsindustrin har de flesta sjukdomarna blivit "yngre". Kronisk prostatit idag - inte ovanligt hos män i alla åldrar. Ungdomar riskerar att bli sjukare oftare än äldre. Speciellt med promiskuitet av sexuella kontakter - det optimala sättet att sprida urogenitala infektioner.

  Maskering av symtomen för andra sjukdomar eller bara ett tecken på trötthet - gjorde kronisk prostatit den vanligaste sjukdomen hos män.

  En av fem, som kom till doktorn, har en manlig patient, enligt statistik från läkare, denna sjukdom. De flesta lär sig om sjukdomen av misstag, genomgår rutinundersökning (läkarundersökning) eller genom att kontakta om obehag i bäckenområdet i vårdinstitutet. Ofta även - inte till urologen. Omdirigera till rätt adress till en man: en terapeut, en kirurg, en gastroenterolog.

  Även läkaren förstår omedelbart att det är nödvändigt att behandla kronisk prostatit, det är inte alltid möjligt omedelbart. En specialist på vilken profil som helst vet vad det är - kronisk prostatit. Men symptomatologin skär med andra sjukdomar, ibland behövs förfinningar baserat på resultaten av ett antal undersökningar. Terapeuten kommer att förskriva endast generell, men redan på dem kommer att antas diagnosen och kommer att leda patienten till urologen.

  symptom

  De första manifestationerna är inte sjuka, och dess omgivningar med en verklig orsak brukar inte binda. Obehag i könsorganet sparkar på nervsystemet. Överdriven irritation, "explosiva" reaktioner på små föremål, följt av apati, sömnlöshet, svaghet, snabb trötthet, uppstår exakt på grundval av kronik i reproduktionssystemet. Aptit kan gå vilse

  Bruising är obehagligt för andra, det anses vara ett infall, en "dålig karaktär". Det är svårt att ringa en sådan karaktär, mannen är utmattad av det faktum att allt inte är rätt för honom. Faktum är att dessa är symtom på kronisk prostatit, korrigering av tillståndet och adekvat behandling krävs.

  Fortfarande karakteristiska för kroniska prostatit symptom:

  1. Ökande urinering.
  2. Smärtsamt, ger till ljummen, perineum, ändtarmen. Bestrålad permanent smärta och i pungen, huvudet på penis, gör hjärtkärnan ont.
  3. Urinering är smärtsam, speciellt början och slutet.
  4. Prostata påverkas, det är endokrina körteln. Fel i det endokrina organs arbete orsakar svettning, skakningar.
  5. Perineum verkar kallt - blodcirkulationen störs.
  6. Även färgen på huden ändras, lokalt, i projiceringen av zonen.
  7. Eventuell fördelning av en liten mängd prostatsekretion från penis. Detta orsakas av en svag ton i körteln: när en person stammar, kvarhåller inte järnet något av innehållet.
  8. Psykologiskt drabbas männen av ett brott mot den sexuella sfären. Kronisk prostatit fortskrider långsamt, inte akut, men påverkar sexuell funktion - starkt. Patologin i prostata stör störningen. Ejaculation lider också. Erection försvagas, ejakulation blir snabb, för tidig. Produktionen av testosteron - hormonet av maskulinitet - reduceras. Allt tillsammans leder till förlust av sexuell lust. En känsla av underlägsenhet bildas. En man av alla åldrar är viktig att känna sig som en man - i alla sinnen.

  Bestäm arten av symtomen kan bara en läkare som är väl bekant med funktionerna i samband med kronisk prostatit.

  Att ha missat symptomen på kronisk prostatit i ett stadium där patologi fortfarande är lätt att identifiera och behandla är också lättare, en man blir en urolog patient med en fördröjning.

  Psyken är utformad så att människor inte kan tro på närvaron av sjukdomen under lång tid. Ännu att veta statistiken: var tionde är sjuk, mannen övertygar sig själv om att han inte är den tionde, det finns faktiskt nio mer. Hjärnan försöker skydda sig från stress. Men det här är strutsens läge (huvudet i sanden). Det blir inte lättare.

  Varför uppstår symtom?

  När symtomatologin uttrycks har den anatomiska och andra orsaker. Med kronisk inflammation orsakas inte bara smärta av själva processen.

  En utvidgning av körteln leder till en klämning, minskning av urinröret i urinröret. Järnet omger den här kanalen, sveper den. Förstoring av prostata från inflammation gör att den stramar ännu tättare och klämmer ihop kanalen som leder urinen. Följaktligen symptomen:

  1. Genom den smala kanalen kan inte urinen passera fritt. Det visar sig vara en blekande jet och inte helt.
  2. Det är fortfarande en känsla att det inte finns någon fullständig tömning av blåsan. Som motsvarar sanningen.
  3. Urinering blir vanligare: nya portioner läggs regelbundet till kvarvarande urin i urinledarna. Mannen är tvungen att besöka badrummet ofta, särskilt det är utmattande - på natten.
  4. Att uppnå smärtor orsakas av både inflammatorisk process, nedsättning av kanalen och ett konstant överflöde av blåsan. Området av reproduktionsorgan är intenerat, så smärtan strålar både till närliggande organ och över bäckenregionen.
  5. Urineringens början och slut är smärtsamt, ibland tolkas det felaktigt som ett tecken på blåsor. Symtomen är liknande, men orsakerna till smärta är olika. Med cystit är inflammation täckt av urinblåsan, går smärtsamma impulser därifrån. Kronisk prostatit smärta symptom ger från långvarig inflammation i prostata.

  Orsaker till sjukdomen

  I sig själva uppstår inte prostatit och inte ens kronisk. Det bestäms nödvändigtvis av särskilda skäl. Det är inte alltid konsekvenserna av en långvarig obehandlad eller obehandlad akut process med samma namn. Även om övergången till krönikan från ett akut tillstånd är en av de möjliga orsakerna.

  Det finns andra, inte uppenbara orsaker till kronisk prostatit. Ofta kommer en infektion i prostatakörteln från urinvägarna med uretrit. Processen ger inte en akut bild, det utvecklas implicit, nästan omärkligt. Uppmärksamhet och behandling är inriktad på primär infektion, patienten tänker inte på parallellbildning av kronisk prostatit av sekundär natur.

  Det underlättar penetration av ett antal faktorer i prostatakörteln av mikroorganismer:

  • Infektion av anatomiskt nära strukturer - urogenitala organ och vägar;
  • Kateterplacering eller till och med en enda kateterisering av urogenitala kanaler, urinblåsan;
  • Stigande infektion (stigande riktning, intraprostatisk återflöde) upp i genitourinvägarna;
  • phimosis;
  • Diagnos med invasiva instrumentala metoder - nedsatt, skadad, vävnad är mer benägen för inflammation;
  • Oskyddad analsex.

  Om immuniteten är på en nivå kan nästan någon av de angivna faktorerna neutraliseras av den.

  Då kommer den smittsamma floran att besegras av kroppens försvar. Även när den träffar prostata i sig.

  Undantag: en befintlig infektion. Organismen överblev inte det. Slutsats: det är väsentligt försvagat, misslyckades. Kan inte motstå ännu längre.

  "Svala" immunitet, skjuta en man till en grupp som riskerar att förvärva prostatit i kronisk form och sådana orsaker:

  1. ARVI av någon etiologi, särskilt de som ofta uppstår. Virala lesioner påverkar inte bara immunsystemet, de är ofta komplicerade av sjukdomar i organ, system. Prostatakörteln kan väljas som ett mål.
  2. Berusning. Näringsmässiga, medicinska, mikrobiella, alkoholiska, - någon. Alla dess typer minskar försvaret.
  3. Stagnerande processer i bäckenområdet. Eftersom bäckenet placeras hela det reproduktiva systemet, och prostata, eftersom det är en viktig del, är det just där, lokalisering av stagnation i detta segment av kroppen, dålig cirkulation, och påverka den. Den hemlighet som utsöndras av körteln stagnerar, är dåligt eliminerad och utsätts för risk för infektion.
  4. Bildandet av njurstenar och ackumuleringen av salter i form av stenar i själva prostatakörteln. Dessa kränkningar hotar också att utvecklas till en inflammatorisk process.
  5. Depression av urinröret genom typen av förträngning (stricture). Den patologi som oftast förekommer hos män: strukturen hos urinröret är sårbar för denna sjukdom. Urinary canaliculus är smalt av naturen, det är också de manliga urinogenitala organen. Olika, som skadar den inre slemhinnan, orsakar störningar. Detta är processen för substitution av slemhinnan - en prolifererande bindväv. Täta ärrformar, kanalen smalnar. I allvarliga fall överlappar det. Allt detta orsakar stagnation av innehållet i blåsan och prostata. Utan snabb hjälp är utvecklingen av inflammation oundviklig.

  Vårdslöshet är full av konsekvenser. Infektioner är mottagliga för behandling, och att det kan vara komplicerat av kronisk prostatit, för att bli orsak, vet inte många. Denna typ av utveckling av sjukdomen för unga och medelålders män, som är aktiv i sexuella termer, är typisk. Om de är oläsliga, oskäliga i samlag. Vissa infektioner, såsom klamydia, kan parasitera i kroppen i årtionden, förstör det gradvis. Och att få reda på - bara i de startade stadierna. Det är därför det är en krönika.

  Typer av kronisk prostatit

  Det finns flera typer av en sjukdom - prostatit:

  • Kronisk bakteriell;
  • Latent kronisk (bäckensmärta syndrom);
  • Asymptomatisk inflammatorisk;
  • Kongestiv kronisk prostatit.

  Kronisk bakteriell

  När den undersöks av en specialist avslöjs denna art utan speciella svårigheter. Han har typiska symptom: analyser visar detta. Och i urinen, och i en prostatisk hemlighet, frisläppt efter massage, bestäms bakterier och leukocyter. De och andra - ett ökat antal. När så är: hos män diagnostiserade av dessa tecken på kronisk prostatit. Prostatakörteln är inflammerad, bakterier parasiteras i den, i motsats till dem producerar kroppen leukocyter.

  Latent kronisk

  Den dolda formen. Pelvic smärta är närvarande, vilket är anledningen till det andra namnet: bäckensmärta syndrom. Det är kroniskt, mer än tre månader, det här är ett diagnostiskt tecken. Detta syndrom har två underarter: inflammatorisk och icke-inflammatorisk.

  Inflammatoriskt syndrom av CTB (kronisk bäckensmärta) innehåller sådana symptom på hr. prostatit:

  • Smärt syndrom;
  • Leukocytos av urin, prostatisk sekretion, ejakulerande (analysen tas efter en prostata-massage).

  Bilden är: det finns inflammation, det finns ett immunsvar (ett stort antal leukocyter) och bakterier i analysen - nej. Dold, latent, flytande inflammation, men det är kronisk prostatit, och behandling är nödvändig.

  Asymptomatisk inflammatorisk

  Denna art är svår att identifiera. Han ger inte symptom under en lång tid, typisk för kronisk prostatit. Patologiska förändringar i prostata förekommer, och inga klagomål, känner mannen inte denna process. Bland männen med kronisk prostatacancer är denna sjukdom, asymptomatisk inflammation i prostatakörteln, en tredjedel av patienterna sjuka.

  Patologin detekteras vanligen på ett slumpmässigt sätt, med en parallell undersökning av de som har sökt andra orsaker.

  De exakta orsakerna till sjukdomen har ännu inte fastställts. Antag förekomst av bakterier, men ändå otillgängliga för modernitets diagnostiska tekniker.

  • Körteln är förstorad, sclerosing foci bildas i den;
  • En ökning av nivån av PSA-blod (prostatiskt specifikt antigen);
  • Palpation av prostata är smärtsam, avslöjar heterogeniteten i strukturen, asymmetri, en ökning i orgeln.

  En biopsi är nödvändig, det kommer att klargöra arten av den inflammatoriska processen. PSA leder till normen, behandling av denna typ av kronisk prostatit är just detta. Det utförs på poliklinisk grund. Periodiskt undersöks patienten för PSA-nivå, om nödvändigt, minskningsgraden av denna indikator - upprepningar.

  Kongestiv kronisk prostatit: koncept, orsaker

  Sjukdomen diagnostiseras så ofta att det är värt att notera sina egenskaper separat. Det är processerna av stagnation som är den främsta orsaken till prostatakronikens sjukdom. Och eftersom denna variation ofta finns. Ring det ännu - icke infektiös, infektionen var inte drivkraften för sjukdomsutvecklingen.

  • Hypodinami - vid vilken ålder som helst;
  • Oregelbundenhet av sexuella kontakter;
  • Sexuell abstinens (asketik);
  • Sexuella övergrepp;
  • Pelvic skador;
  • Vertebralt trauma;
  • Sjukdomar som knackar ner den optimala temperaturregimen i bäckenregionen, skapar en lokal temperaturökning;
  • Anomalier i strukturen och placeringen av blodkärl i geniturinvägarna;
  • Anatomiska defekter hos intilliggande organ (tarmar, urinblåsa);
  • Intoxications av något slag (industriella faror, rökning, alkohol, narkotikamissbruk);
  • Sjukdomar i muskuloskeletala systemet (ryggraden, höftled);
  • Byt ut brott.

  fysisk inaktivitet

  Om mannen är inaktiv är arbetet stillesittande, han anser inte att tiden ska vara uppmärksam på nödvändiga, han löper stor risk. Venös stasis man kommer att ge. Detta gäller för segmentet av det små bäckenet - i synnerhet. Andra delar av kroppen har mer utrymme för rörelse. Och i bäckenet är blodcirkulationen trög, inaktiv.

  Prostatakörteln, som en granatäpple, består av många små, sammanhängande körtlar. Mellan dem cirkulerar prostatainnehållet, dess hemlighet är ejakulatet. Prostatan har sitt eget avloppssystem, dess flytande innehåll rör sig, förnyar, matar spermierna. Utför vitala funktioner.

  Med hypodynamik störs blodcirkulationen och dränering i körteln.

  Oregelbundet sexliv

  När en mans sexuella aktivitet är störd, med stora avbrott, kan det orsaka stillastående prostatit, för att tjäna som orsak. När allt kommer omkring är aktivitet bevarad, önskan och spänningen uppträder periodiskt och utsläpp är möjligt - inte alltid. Detta är en svår fysisk (och moralisk) situation: en smärtsam missnöjd önskan. Stagnerande fenomen upprepade gånger vid en sådan tid i prostatakörteln ökar. En kraftfull orsak till sjukdomen.

  Sexuella övergrepp

  Överskottet, såväl som bristen - är inte normen. Avvikelse från normer är alltid fylld. Överdriven exploatering av reproduktionssystemet är våld mot det. Järnet är utarmat, försvagat av det faktum att bristning orsakar en obalans mellan det fysiska och det emotionella. Utsläpp kommer att vara ofullständig, en del av hemligheten kommer att stagnera.

  Pelvic skador

  Ett tätt innerverat område med trauma som stör ledningsförmågan hos nervimpulser bidrar också till sjukdomen.

  Vertebral skador

  På liknande sätt - ryggraden i nerverna, och om det har drabbats av traumatiseringen, kan kärnens innervation störas, vilket leder till funktionsfel i den.

  Ökad temperatur

  Sjukdomar med hypertermi, som förekommer nära prostata, bryter mot dess optimala temperaturregim. Det sexuella systemet för män reagerar mycket noggrant för "inte egen" temperatur. Det är därför testiklarna tas ut för att undvika överhettning av spermierna.

  Även i prostata bör den önskade spermatemperaturen bibehållas. Om det är högre, fungerar körteln inte ordentligt, stagnation är möjlig.

  Osteokondros, koxartros

  Violerat innervering, blodcirkulation. Och viktigast av allt, dessa sjukdomar begränsar allvarligt möjligheten till aktiv rörelse. Lumbar osteochondrosis tvingar patienten att skyddas mot onödiga rörelser. Coxarthrosis förändras gång, walking är smärtsamt. Naturligtvis sätter begränsningen av rörlighet och cirkulation också en dämpare. Det är väldigt fattigt i bäckenet. Eventuell prostatit expansion: kronisk eller stillastående - utvecklar snabbt en och / eller en annan.

  Det finns övningar som hjälper till att lösa problemet, men inte många män utför dem. Det är värt att tänka på riskfaktorerna. Om du är sjuk vener (tromboflebit), eller diagnosen hemorrojder, det också - problemet med venös kronisk, ökar risken för kronisk kronisk prostatit grenröret.

  Hur är det annorlunda om någon prostatit är stillastående?

  Symtom på kongestiv prostatit hos män

  Symptom på kongestiv prostatit liknar delvis manifestationer av akut. Men raderas, inte så uttalad. Dessa är:

  1. Obehag i perineum. Smärta eller dra en obehaglig, svag, smärtsam känsla. Karakteriserad genom bestrålning i sublipzonen, sakrummet. Tillväxten av dessa smärtor efter en lång vistelse i en statisk position (stående, sittande) inducerar patienten att tro att deras ursprung är i överarbete.
  2. Vissa som lider av kronisk prostatit, märker männen av en främmande kropp något över anus eller i perineum.
  3. Ökande urinering. På eftermiddagen - lite, på natten - många gånger. Det är svårt att begränsa önskningar, nätterna är skrämmande genom brist på sömn.
  4. Sexuell dysfunktion. Trög erektion, kortvarigt samlag - i början av sjukdomen. Undvikande av sexuell intimitet, förlust av attraktion, impotens - med utveckling av stillastående prostatit, i avsaknad av behandling.
  5. En känsla av kritiskt överflöd av blåsan som inte passerar efter urinering.
  6. Neurologiska störningar: humörförändringar, irritabilitet, apati, depression.
  7. Snabb trötthet i alla jobb.
  8. Smärtsamma nattliga erektioner i en miljö som inte passar för intimitet. Passerar efter urinering eller samlag.
  9. Spermier kan innehålla punkt urenheter i blodet.
  10. Symptom på tromboflebit: hemorrojder, utstickande ådror på benen, visuellt förstorade ådror visuellt sett genom skrotets hud.

  Komplikationer av sjukdomen

  Konsekvenserna av kronisk prostatit är mångfaldiga, eftersom han ständigt utför destruktivt arbete. Upplysningar ersätter med förvärringar, men sjukdomen går inte bort alls.

  Obehagliga komplikationer, av vilka vissa är symtom, är synliga med utvecklingen av den manliga olyckliga sjukdomen, andra utvecklas i hemlighet:

  • Problem med erektion.
  • Minskar utsöndringen av ejakulatet eller brist på det.
  • Minska styrkan tills dess fullständiga försvinnande.
  • Svårighetsgrad av urinering.
  • Blåskatarr.
  • Strykningar av blåsans hals, urinrör.
  • Akut urinretention.
  • Hemorrojder.
  • Smärtsam lust och oförmåga att urinera. Blåsan är full, urinen är inte.
  • Förlängt krönika av prostata kan omvandlas till dess onkologi.
  • Eftersom tillståndet är långvarigt lider nervsystemet också. Ofta, depression, apati, ökad trötthet, okontrollerad omotiverad irritabilitet.
  • Ärrbildning i prostata vävnad. Inriktningen av inflammation orsakar strukturella förändringar i körteln. Kirtlens vävnad i prostata ersätts gradvis av grova trådar - bindväv ärr. Ärrvävnad är inte en funktion av prostatakörteln. Denna process kallas fibros.
  • Övergång av inflammatorisk process till hela reproduktiva manliga systemet. Berörda testiklar, seminalblåsor (vesikulit), inflammerade bilagor. Reproduktionskapaciteten minskar avsevärt, då infertilitet bildas.

  Även med en asymptomatisk början manifesterar sig en långtgående självsjukdom. När dessa problem uppstår för en man i full tillväxt upplever han: hur man bor nu med kronisk prostatit?

  diagnostik

  För att bota en kronisk eller annan prostatit måste du bestämma vilken typ av sjukdom patienten har, då är det möjligt att läka. Från den korrekta definitionen av typen beror behandlingens taktik: läkaren är inriktad på diagnosen. Han vet hur man ska behandla en kronisk, stillastående eller någon annan form av prostatit hur man kan bota, för att bli av med detta gissel för evigt.

  Den första frågan till patienten är vanligtvis: hur lång tid uppstod smärtsymtomen? Om processen drar på i tre månader eller längre är det redan en krönika. Det är smärta, de andra symptomen är sekundära. Detta tecken accepteras som definierande i hela den medicinska världen.

  Diagnosen kräver en histologisk undersökning. Histologi kommer att avgöra om det finns en inflammatorisk process. Ett alternativ kan vara en prostata-sekretionsstudie för en inflammatorisk mikroflora.

  Behandling av kronisk prostatit

  När män visar tecken som liknar symptomen på kronisk prostatit, är de upprörd, för att uttrycka det mildt. Vissa är förlorade. Men den första frågan för män, som är sjuka, letar efter svaret: Kan det botas, denna kroniska prostatit och - hur?

  Behandling av kronisk prostatit, som ofta uppträder hos män, är en extremt viktig fråga. Sjukdomen är inte enkel, långvarig, med återfall, men fortfarande: kronisk prostatit är härdbar. Om det inte går till det yttersta. Även i den sistnämnda varianten kan man avsevärt lindra, begränsa sjukdomen, överföra den till remissionsteget.

  Kronisk - betyder inte "obotlig", det visar bara processens täthet. Om den inflammatoriska processen är värd i prostata i flera år är en krönika. Men också tre och en halv månad - också. Vare sig vi kommer att bota sådan "ung" kronisk eller kronik med erfarenheten - en prostatit? Ja, kronisk prostatit - det behandlas, det är möjligt att bota det. Vi behöver en kompetent läkare och patientens förtroende för honom. Varför är förtroende? Utan förtroende är det knappast möjligt att strikt följa rekommendationerna. Och om de bryter en sjukdom, kan de hitta ett smutthål, kan gömma sig, och senare - ge ett återfall. Behandling av prostatit är inte en lätt uppgift. Glöm inte detta.

  Typ av behandling

  Det finns tre metoder för behandling av kronisk prostatit hos män:

  • farmakoterapi;
  • Non-drug, med hjälp av utrustning;
  • Operativ - kirurgisk.

  medicinering

  Scheman för behandling av icke-bakteriell och bakteriell kronisk prostatit kommer att skilja sig åt. Vid bakterier ange antibiotika. Men ibland är systemen likadana: efter att ha använt antibiotika i en kort stund med icke-bakteriell form kontrollerar läkaren resultatet. Om läkemedlet har förbättrats (och i nästan hälften av fallen händer detta) fortsätter antibiotika. Infectious agent, det visar sig, är, bara inte detekteras i tid.

  Patienten behöver förstå: vissa droger, utan att ge upp vanorna och orsakar det som leder till sjukdomen, kan inte klara sig.

  Det är viktigt att eliminera de patogena faktorerna.

  Och det här är inte lätt, förändra sättet att leva.

  Men om patienten inte kommer att känna av effekterna av kronisk prostatit, leva med dem, känner de växande symptom, orsaker, skulle han försöka eliminera sjukdomen.

  I behandlingskomplexet utse:

  • antibiotika;
  • Vasodilatorpreparat;
  • Immunostimulerande medel;
  • Antiinflammatoriska läkemedel;
  • antispasmodika;
  • Stimulanter av vaskulär väggmetabolism - angioprotektorer.

  Läkaren väljer från detta arsenal av medel - den specifika patientens behov.

  Alfa-adrenoblocker används också, men bara efter en antibiotikaförlust. Förberedelser slappna av mjukvarans vävnad i prostatakörteln, lindra spänningen från den.

  Ibland förskriva antidepressiva medel. Antihistaminer kan användas.

  Icke-läkemedelsbehandling

  Kronisk prostatit behandlas väl med fysioterapeutiska och andra moderna metoder. Dessa är:

  • Elektrofores - applicering av medicinska lösningar som tränger in i vävnader med hjälp av en elektrodmetod;
  • Fonophoresis - ultraljud i kombination med mediciner;
  • Laserterapi;
  • Temperaturbehandling av mikrovågor.

  Metoderna används både som monoterapi och i kombination (om nödvändigt) med andra typer av terapi.

  Kirurgisk behandling

  Operationer krävs sällan, endast med kronisk prostatit komplicerad med sklerotisk process. Om prostata sklerotiska, multipel skleros eller andra upphöjda sektioner (utsädes kullar kanaler utgångs prostata sekretion), livskvalitet är förbrukad, reducerade patologiska förändringar inträffar strukturer reproduktionsorgan.

  Endoskopisk kirurgi kommer att hjälpa till. På ett operativt sätt är även kronisk stillastående prostatit kvalitativt härdbar.

  Behandling av kronisk prostatit utförs och kommersiellt är priset annorlunda: från sju till fyrtiotusen i huvudstads kliniker. Det varierar med en uppsättning manipuleringar och kursens varaktighet. Det finns en kronisk prostatit på olika sätt, och kursen kan bara kallas en ungefärlig behandlingstid. Hur mycket kronisk prostatit behandlas? Okomplicerade fall - en månad. Komplicerat - upp till tre eller flera.

  Är det möjligt att bota en kronisk prostatit med någon metod eller en kombination av dem - helt? Ibland - ja. Särskilt om den första överklagan till läkare inte är för sent. Men det är nödvändigt att iakttas periodiskt. Krönikan är svår att behandla. Organismer är olika. Livsättet är också annorlunda. Garantier för livslång eftergift ger ingen risk för att det är så fallet. Fler risker för hälsa hos patienter som har eliminerat mest de sjukdomsprovekterande faktorerna. Men profylaktiskt är det också värt dem.