Huvud
Förebyggande

Olika metoder för diagnos och behandling av parenkymatisk prostatit

Inflammation av prostatakörteln hänvisar till rena manskador. Det här är en mycket allvarlig sjukdom som inte svarar på snabb behandling, och ju senare patienten vänder sig till doktorn, desto längre blir läkningsprocessen.

Orsaken till prostatit kan vara en infektion som har kommit in i kroppen, liksom olika patologier i andra organ. Inledningsskeden kan fortsätta, i allmänhet, utan några symtom, eller dessa symtom blir så obetydliga och "lätta" att de inte uppmärksammar. Som en följd går sjukdomen till sjukhuset, när tiden för den mest effektiva och enkla behandlingen redan har missat. I detta fall finns också risken för farliga komplikationer och / eller övergången av prostatit till kronisk form.

Parenkymal prostatit är en av de möjliga och en av de mest obehagliga komplikationerna. Detta är inte bara inflammation, men inflammation är purulent. Hela prostatakörteln påverkas i sin helhet, alla dess delar. Hemligheten upphör nästan helt och hållet att utsöndras på grund av de svullna kanalerna fyllda med pus och slem.

Stagnation i prostatakörteln gynnar reproduktionen av bakterier och mikroorganismer, vilket ytterligare förvärrar den kliniska bilden. Allt detta hotar att utvecklas till en abscess, som händer i avsaknad av behandling. Det är svårt att i ord beskriva de smärtsamma förnimmelser som en man upplever med en parenkymal prostatit.

symptom

Med den beskrivna formen av prostatit är alla symptom akuta och ljusa.

Dessa inkluderar:

 • temperatur upp till 40 grader, tillsammans med frossa och feber;
 • stark törst i frånvaro av aptit
 • ihållande smärta i nedre delen av magen och anus, med en kraftig ökning under tömning av blåsan och tarmarna;
 • urinering är extremt svår eller, i allmänhet, omöjlig;
 • Urin förlorar sin transparens, blir grumlig, det kan bli utsläpp.

Den långa och dolda perioden för utveckling av parenkymatisk prostatit ersätts av sin skarpa och oväntade manifestation. Om det i början av sjukdomen bara påverkas prostatakörteln, då med vidare utveckling av sjukdomen sprider sig inflammation till andra organ (rektum och fiber nära blåsan).

Ett tecken på spridning av inflammation i ändtarmen och anus är slemutsläpp. Prostaten i sig sväller så mycket att patienten känner det i anuset, som ett främmande föremål. Detta orsakar förstoppning och försvårar edemata och stagnation.

Smärtsamma känslor påverkar hela skrovet. Smärtan är av en pulserande natur. Det finns spasmer. Avföring och urinering åtföljs av ökade smärtor i extrem grad. Starka försök kan framkalla ett genombrott i abscessen i ändtarmen, vilket hotar med allvarliga konsekvenser.

behandling

Parenkymal prostatit kräver speciella och kraftfulla terapeutiska åtgärder, och hela behandlingsprocessen kommer att vara lång och komplex. Patienten är på sjukhus, med strikt sängstöd. Det är ordinerat medicinering och fysioterapi. I extrema fall är en operation nödvändig för att öppna abcessen, utförd under generell anestesi.

Från läkemedel, cefalexin, ampicillin och andra antibiotika används. För att minska risken för infektion och inflammation, föreskrivs antimikrobiella, antifungala och antiinflammatoriska läkemedel.

Fysioterapeutiska förfaranden innefattar magnetisk, laserterapi och elektrisk stimulering. Förutom hög effektivitet kännetecknas de av absolut smärtlöshet. Men traditionellt med prostatit är prostata massage kategoriskt kontraindicerad. Detta förklaras av risken för att orsaka sprickbildning av purulenta bildning och oacceptabla smärtsamma känslor när man försöker sätta in ett finger i patientens anus.

Utsikter och konsekvenser

Sannolikheten för ett säkert botemedel mot den parenkymala formen av prostatit är ganska hög, men det finns inget behov av att prata om fullständig helande. En av konsekvenserna av sjukdomen är den svåra passagen av kanalerna på grund av överväxt och förlusten av parenkymala vävnader. Stört utflödet av sekretionsvätska, det finns risk för stagnation och återfall av sjukdomen. Övergången av den akuta formen av sjukdomen till ett kroniskt stadium är möjligt.

Alternativ till behandling är helt dystra, purulent inflammation hotar blodförgiftning, resultatet kan vara återupplivning och död. Ju tidigare en man tittar på symtomen, ju lättare sjukdomen är desto mer positiv och långsiktig blir resultatet. Försena inte besöket till läkaren, hälsa är viktigare än alla fall och fördomar.

Symtomatologi och huvudanvisningarna för behandling av akut prostatit

För de flesta män utsätts en doktorsbesök i sista minuten, även med allvarliga sjukdomar. Men ignorera de smärtsamma symptomen på akut prostatit kommer inte att fungera. Denna rena manliga ansträngning avgaser patienten moraliskt och fysiskt och kräver brådskande behandling.

Karakteristik av patologi

Akut prostatit refererar till socialt signifikanta patologier. Bekämpa män av reproduktiva och ihärdiga åldersgrupper, patologi provocerar:

 • allvarliga kränkningar av sexuella förmågor
 • problem i det psykologiska tillståndet;
 • social missanpassning.

Utvecklingen av sjukdom, där smärtsamma symtom förvärrar social spänning, är förknippad med terapins specificitet. Behandling av akut prostatit är en ganska lång och noggrann process. Inte alla män har tillräckligt med tålamod för detta.

Utseendet på den inflammatoriska processen i prostata är direkt relaterad till penetrering av patogener i organet.

En hälsosam prostata är absolut steril från alla mikroorganismer. Egna villkorliga patogena organismer kan inte bli aktiva i den. Därför är provokatorerna i den inflammatoriska processen alltid infektioner som kommer in i prostata med blod, lymf eller direkt genom organets kanaler.

Akut prostatit uppstår på grund av lesioner av körtelvävnaderna med icke-specifika infektiösa partiklar i form av:

 • bakterier av den gramnegativa serien (Klebsiels, Escherichia coli, Proteus);
 • mikroorganismer med gram-positivt ursprung (stafylokocker, streptokocker, enterokocker);
 • infektioner av den urogenitala typen;
 • svampmedel (candidiasis).

Framsteg prostatit på grund av icke-infektiösa faktorer i samband med stillastående processer i bäckenorganen och fel i cirkulationen av prostatajuice som uppträder hos män:

 • i avsaknad av oregelbundna sexuella metoder
 • på grund av disorimetri av sexuellt liv i form av oavslutade handlingar;
 • på grund av alltför turbulent sexliv;
 • på grund av frekvent förstoppning
 • på grund av svår hypotermi:
 • på grund av hypodynami
 • som en komplikation av kronisk (ofta alkohol) berusning;
 • med varicose patologier av bäckenar.

Akut prostatit börjar med en inflammatorisk process av typen catarrhal. Samtidigt förekommer morfologiska förändringar i slemhinna och submukosa i prostata, som påverkar vissa delar av utflödeskanalerna.

Framstegen av puffiness framkallar stillastående processer. Samtidigt ackumuleras mucuspulverande ämnen i körteln, vilket bidrar till utvecklingen av fokaluppsättning. Sådana tecken talar om en follikulär prostatit.

Om den inflammatoriska processen påverkar de parenkymala och interstitiella fibrerna når den akuta prostatit parenkymsteget.

OBS! En komplicerad form observeras när en stor foci av suppuration bildas, vilken kan provocera en abscess med obduktion i angränsande organ.

Klinisk bild

De kliniska tecknen på sjukdomen beror direkt på scenen i den patologiska processen. Vanliga symtom på sjukdomen är:

 • smärta i bäckenorganen;
 • urineringstörningar;
 • Allmänna tecken på förgiftning.

Symptom på catarrhal prostatit

Vid katarralt inflammationsstadium har män symptom i form av:

 • ömhet i perineum;
 • imperativ urinering, åtföljd av smärta, som ofta manifesterar sig i natten;
 • subfebril temperatur.

Palpatorisk undersökning avslöjar en något förstorad och något smärtsam körtel hos män. I studien av kroppens hemlighet uppvisar ökad antal vita blodkroppar och närvaron av slemhinnor eller purulenta trådar avslöjas. Urinprov kan bekräfta närvaron av leukocyter.

Att genomföra massageprocedurer vid detta stadium av sjukdomen är omöjligt, eftersom manipulationer är för smärtsamma för män. Behandling av akut prostatit vid inledningsskedet tar cirka 10 dagar.

Symptom på follikulärt stadium

Vid follikulärt stadium av akut prostatit finns det tecken på:

 • värkande trubbiga smärtor som sträcker sig till perineum, kan känna sig i anusen, könsorganen, i sakrummet;
 • för smärtsamt, ibland svårt att avlägsna urin;
 • problem med urinering
 • problem med avföringar på grund av ömhet i anus;
 • höga temperaturer, ibland upp till 38 0 s;
 • generell sjukdom.

Fingerforskning visar en tät, smärtsam, spänd och förstorad, asymmetrisk körtel. I urin, erhållen efter palpation, finns ett stort innehåll av leukocyter och purulenta trådar.

Varning! Det är strängt förbjudet att utföra massagebehandlingar på sjukdomsfollikulärstadiet.

Om det i detta skede inte sammanfogas kraftig terapi, degenererar patologin till en parenkymal.

Symtomatologi av parenkymatisk prostatit

För parenkymatisk prostatit av akut form präglas av snabb utveckling, åtföljd av:

 1. Uttalade hypertermi. Temperaturindikatorer stiger över 39,5 0 C. Det kan finnas frysningar, aptitproblem, ökad trötthet och svaghet, svår törst, illamående, yrsel.
 2. Avgång av urin är ganska problematisk. Önskningar är mycket frekventa, och själva urinering är svårt. Med tiden kan urin urladdningen i allmänhet upphöra.
 3. De smärtsamma förnimmelserna som följer med människors försök att tömma tarmarna. Den smärtsamma processen kan åtföljas av förstoppning, flatulens och tenesmus.
 4. Smärta i ändtarmen, som har en pulserande karaktär. För att minska spasmerna tvingas patienterna att leta efter onaturliga tillstånd.
 5. Med mukosal urladdning från ändtarmen, om reaktiv inflammation i detta organ förenar patologin.

Med palpation av prostata finns signifikanta organförstoringar, raderade konturer. Det är ibland omöjligt att genomföra en rektal undersökning. Analys av urin bekräftar uttalad leukocyturi, pyuria.

Varning! Det parenkymala skedet av sjukdomen är farligt genom bildandet av abscesser. Hon kan degenerera till kronisk prostatit.

De huvudsakliga anvisningarna för behandling

I medicinsk praxis finns det flera metoder som används för att behandla akut prostatit.

Den etiotropa behandlingsriktningen är av största vikt. Läkare försöker utse antimikrobiell behandling så tidigt som möjligt för att behandla män.

För att undertrycka den vitala aktiviteten hos sjukdomsframkallande partiklar som träffar prostata och urinvävnader, väljer de läkemedel:

 • antibakteriell riktning;
 • antiviral verkan;
 • intitrihomonadnogo nummer;
 • antimykotisk verkan.

Valet av droger är baserat på bakteriell undersökning av körtelns utsöndring.

För att underlätta patientens tillstånd utförs symptomatisk behandling. För att eliminera smärtssyndrom, för att eliminera spasmer, för att underlätta urinering används läkemedel i form av:

 • Analgetika Paracetamol, Analgin, för att lugna smärta och minska temperaturen;
 • antispasmodik och alfa-adrenoblokatorov typ No-shpy, Prazozin för avslappning av muskler;
 • rektala suppositorier med anestetika och termiska mikrocykler för att minska ömhet;
 • diuretika för att upprätthålla stabil och volymetrisk urinutflöde;
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som hjälper till att minska svullnad och inflammatoriska reaktioner.
 • immunomoduljatorov, kapabel att aktivera skyddande förmågor hos en organism
 • vitaminpreparat som förbättrar ledningsförmågan hos nervfibrer.

Efter eliminering av akuta symptom är fysioterapiprocedurer tillåtna. För att uppnå anti-edema, antiinflammatoriska, analgetiska effekter och även för att förbättra lokalt blodflöde utförs procedurer:

 • rektal elektrofores;
 • UHF-terapi;
 • Mikrovågsbehandling;
 • massor av prostata.

För män under behandling rekommenderas en speciell terapeutisk kost och sexuell vila.

En fullständig botemedel mot akut prostatit kan bedömas efter fullständig återställning av prostatavävnad och frånvaron av patogener i de biologiska vätskorna som undersöks.

Nedan kommer vi att prata om orsakerna och egenskaperna hos akut prostatit:

prostatit

Prostatit är en akut eller kronisk inflammation i prostatakörteln. Prostatit uppstår på grund av infektion, ofta gonokocker, E. coli, stafylokocker, mycobacterium tuberkulos etc. Ofta är prostatit orsakad av Trichomonas. Patogener tränger in i prostatakörteln från urinröret eller hematogent (till exempel i angina, furunkulos, influensa). För att upptäcka infektion krävs en grundlig och upprepad undersökning av urladdningen ur urinröret och urinen.

Avgränsa följande former och symptom på akut prostatit.
1. Catarrhal prostatit - inflammation i prostata och dess excretionskanaler. Det manifesteras av snabb urinering och en blandning av pus i urinen. I digital forskning genom ändtarmen är prostatakörteln jämnt förstorad, smärtsam.
2. Follikulär prostatit - inflammation av enskilda lobuler med bildandet av begränsade pustler, storleken på en ärt. Palpation prostatakörteln förstorad, ojämn. Symtomen är desamma som vid katarrhal prostatit.
3. Parenkymal interstitiell prostatit med involvering av prostata parenchyma. Det uppenbaras av dysuri, känsla av svårighetsgrad i perinealområdet, ömhet i avföring, ibland med fördröjning i urinen. I rektal undersökning definieras en förstorad, tät, smärtsam körtel eller en av dess lobes. Resultatet av akut parenkymatisk prostatit kan vara paraprostatisk flegmon med bildandet av fluktuande svullnad, feber och frossa. Den bildade abscessen öppnas eller i en urinrör eller en rektum. Ofta krävs kirurgi - en obduktion.

Kronisk prostatit är en följd av akut såväl som kronisk, dåligt behandlad urinrit, smalning av urinröret. Det uppträder som periodisk slem-purulent urladdning på morgonen från urinröret, störningar i sexuella funktioner. I rektal undersökning definieras en förstorad, komprimerad ojämn prostatakörtel.

Diagnos av prostatit är inställd baserat på symptomen, studiet palpation av prostatan genom ändtarmen och utsöndringsstudier erhållna med prostatamassage (ris), varvid den kroniska prostatit avslöjade ett stort antal leukocyter. Med akut prostatit är utsöndringen av prostata genom massage oacceptabel.

Behandling av prostatit. I akuta fall visas sängläge, antibiotika, smärtstillande medel (värm till 40 ° mikroklizmy antipyrin 0,5 g per 100 ml vatten, ljus med belladonna extrahera 0,015 g), uppvärmd Sitz bad. Behandling med en massage i akuta former är kontraindicerat. Vid kronisk prostatit föreskrivna massage prostata, urinrörs tvättning, lera rektala bomullstoppar, diatermi.

Inflammation av prostata (prostatit)

Det finns akut och kronisk prostatit.

Akut prostatit är i de flesta fall en komplikation av bakre uretrit. Infektion från urinrörets prostatiska del går in i prostatakörteln genom utsöndringskanalerna hos den senare. Akut prostatit kan förekomma och hematogena sätt, till exempel med vanliga infektioner - influensa, angina, tyfus eller från fokalinfektionens fokus.

Före användning av sulfonamider och antibiotika var prostatit en mycket vanlig sjukdom. I de flesta fall var dessa prostatit av gonorralt ursprung. Gonorré uretrit var cirka 40% komplicerad av prostatit.

Med moderna behandlingsmetoder förekommer prostatit som komplikation av gonorrisk uretrit som ett undantag.

De orsakande agenterna för prostatit är oftast stafylokocker och E. coli.

Patologiskt anatomisk akut prostatit är uppdelad i katarrhal, follikel och parenkymal. I katarralsform är endast excretionskanalerna hos de glandulära loblerna, vilka öppnar in i urinröret, involverade i inflammatorisk process.

Inflammation av parenkymen hos enskilda lobuler eller deras grupper kallas en follikulär prostatit. Med denna form av sjukdom i håligheten hos enskilda folliklar bildas små abscesser. Svullnad av excretionskanaler av inflammerade folliklar komplicerar utflödet av purulenta innehåll, vilket leder till att sträcka och öka volymen.

Parenkymal prostatit - en diffus purulent inflammation i loberna i prostata med inblandning i den inflammatoriska processen av interlobulära vävnaden för att bilda i hennes lilla-cellinfiltrat och små pustler. I denna form av den inflammatoriska processen är ofta fibrösa fortsätter till prostatakapseln och den omgivande vävnaden (peri-paraprostatit). Purulent fusions kapsel follikelstimulerande leder till sammanslagning av små sår och prostatisk abscessbildning.

Klinisk bild (tecken och symtom). Den katarrala formen av prostatit, som förenar den bakre uretriten, förändrar inte den kliniska bilden. Det finns en brännande känsla i perineum, frekvent uppmaning att urinera, ömhet i slutet av urinering. Urin är jämnt purulent i båda portionerna eller den andra delen av urinen är mer grumlig än den första.

Med follikelprostatit, på grund av bildandet av pustler i folliklarna, observeras en måttlig temperaturökning. Urinering är snabb, speciellt på natten. Akut parenkymal prostatit påverkar väsentligt det allmänna tillståndet. Temperaturen är hög, upp till 39-40 °, ofta följd av frossa. Skarpa smärtor och en känsla av raspiraniya i perineum, i anusen. Defecation är svårt på grund av trycket i den förstorade prostata i ändtarmen. Urinering är inte bara snabb och smärtsam, men också svår. Det kan komma en fullständig retention av urin, speciellt när man bildar en prostas abscess.

diagnos. Med katarral prostatit är prostatakörteln inte palpabel och därför är den ofta inte igenkänd.

Skarp urinering på natten och mer intensiv grumlighet hos den andra delen av urinen kan indikera utvecklingen av follikelprostatit. I detta fall är prostaten palpabel. Dess yta är ojämn på grund av utskjutande, inflammerad, smärtsam palpation, fylld med purulent exudat av enskilda folliklar. Urinen är jämnt grumlig, då är den andra delen mer grumlig än den första (när folliklarna töms).

Svår allmäntillstånd hos patienten, okontrollerbar smärta i perineum och rektum, mycket smärtsamma hjärtklappning och svårigheter att urinera, en kraftig ökning av en eller båda loberna i prostata är en smärtsam spänd tillåter igenkänning av parenkymal prostatit. Bildandet av abscessprostata ger en känslomässig känsla av fluktuationer (svullnad).

När den inflammatoriska processen sprider sig till den omgivande vävnaden blir prostatens konturer oklara, suddiga i detta område. Om abscess brister i den omgivande prostatavävnad, är prostata gränser raderas och fluktuationerna av mark utan tydliga gränser sträcker sig längs den laterala ytan av rektum eller prostata ner mot perineum.

behandling. Med en akut prostatit visas sängstöd. För att lugna smärtan - ljus med promedolom eller pantopon. En smärtstillande och samtidigt lösande effekt orsakas av mikroclyster från 100 ml varmt vatten (39-40 °). Sitter varma bad, värmare på perinealområdet lindrar också smärtan.

Antibiotikabehandling: Penicillin - åtmin coccal flora, streptomycin - med stavformade, sintomitsina (kloramfenikol), biomycin, terramycin - med blandad flora. Akuta inflammatoriska fenomen är reverserade eller subside, men prostatit kan fortsätta i kronisk form.

Den bildade abscessen av prostaten resorberas sällan. Ofta bryts den in i urinröret, rektum eller paraprostatisk fiber, mot perineum. Det bästa resultatet är ett genombrott av abscessen i den bakre urinröret. Plötsligt utsöndras en stor mängd pus i urinen, smärtan stannar, temperaturen sjunker.

Ibland orsakar prostens abscess den rektala väggen att smälta och töms i sin lumen. Med avföring frigörs mycket pus. Resultatet är gynnsamt.

Den farligaste är genombrottet av prostats abscess i paraprostatisk fiber eller i fibern i perineum. Phlegmon av bäckenfettet åtföljs av sepsis och livshotande. I sådana fall indikeras en omedelbar öppning av abscessen genom perineum eller, om fluktuationen är klart bestämd rektalt, genom ändtarmen.

Kronisk prostatit är resultatet av obehandlad eller okänd akut prostatit.

Inflammatoriska förändringar i kronisk prostatit är mindre uttalade än i akuta former. Trögt leder den nuvarande inflammatoriska processen till tillväxten av fibrös vävnad och ärrbildning. Patienter klagar på urladdning ur urinröret på morgonen, smärta, känsla av tyngd, klåda eller brännande i perineum, smärta i hjärtkärnan och inguinalområdena. Urinering är snabb, speciellt på natten, urinströmmen är trög. Vid slutet av urinering eller avföring från urinröret isoleras några droppar mucopurulent utsöndring av prostata - prostata. Den senare orsakas av trycket på den atoniska prostatan hos de kontraherande musklerna i perineum eller avföring.

Diagnosen fastställs på basis av palpation av prostata och undersökning av dess utsöndring. Storleken på körteln är normal eller något förstorad. Konsistens är ojämn. Tillsammans med flabbya hårda områden finns. Ibland är prostatan jämnt förtätad överallt.

Urin grumlig, speciellt den andra delen. I det ses, förutom leukocyter, purulenta trådar, som snabbt löses till botten.

I prostats utsöndring är många leukocyter och små lipoid (lecitin) -korn - en produkt av glands normala funktion.

De huvudsakliga typerna av behandling är antibiotika, termiska förfaranden och prostata massage.

Från de värmebehandlingar, som tillägg till eller i stället för mikrolavemang, är prostata diatermi appliceras med användning av en speciell elektrod, som införes i anus, lera tamponger per rektum eller lera applikationer på mellangården (Saki områden, Essentuki).

Massa av prostata bör göras 1 gång om 2-3 dagar. Dess varaktighet bör inte överstiga en minut. Klämma sekret som krävs för att producera mjuka finger rörelser och följa riktningen av utsöndringskanalerna i prostata, t. E. Från periferin av varje lob till mittlinjen och ner till utsädet tuberkel. Efter massagen ska patienten urinera för att ta bort den patologiska utsöndringen av prostata från urinröret (prostatamassage bör inte utföras med en tom blåsan).

Under behandlingsperioden ordnas 10-15 massage i 1-1,5 månader. Ibland måste du upprepa behandlingen efter en 1,5-2 månaders paus.

Radikal botemedel mot kronisk prostatit är ofta omöjlig. Om under påverkan av subjektivt behandling av störningar försvinna, men i prostata sekretion är 20-40 leukocyter i sikte utan en tendens att öka, en tillräcklig mängd av lecitin granuler, bör detta resultat anses vara ganska gynnsamt, och patienten är praktiskt taget friska.

Den kliniska bilden (parenkymal prostatit)

Med denna form är den inflammatoriska processen purulent och sträcker sig till nästan alla lobler i körteln. Med parenkymal prostatit kan purulenta sekret från körtlarna i vissa fall tömmas in i den bakre urinröret. Detta är det bästa alternativet. Oftast händer detta inte, eftersom epitelet av utsöndringskanalerna sväller och lumen är igensatt med pus och slem. I detta fall sprider den inflammatoriska processen in i submukosa. Utflödet av utsöndring från körteln störs.

Den kliniska bilden av parenkymatisk prostatit manifesterar sig grovt och har en uttalad karaktär.

Kroppstemperaturen hålls vid höga figurer (39 ° C och högre), noteras:

 • frossa;
 • generell svaghet
 • svaghet;
 • törst;
 • aptitlöshet;
 • intensiv smärta vid urinering och avföring
 • kraftigt frekvent och svår urinering.

Dysuri uttrycks och ökar snabbt. Eventuell akut retention av urin. Prostatakörteln är förstorad i storlek, med otaliga konturer, palpation av den är kraftigt smärtsam. Absolut kontraindicerad massage av körteln. Lesionen med parenkymal prostatit begränsas sällan till parenkymen hos körteln ensam.

Typiskt sträcker sig processen till den interstitiella vävnaden. Den inflammatoriska processen kan spridas till körtelkapseln, pararektal (nära rektum) och till och med före tuberkulär fiber. I de fall då sjukdomen var nästa steg i föregående follikelprostatit, förekommer en märkbar försämring av sjukdomsförloppet. Smärtan kan vara mycket stark.

Ibland hittar patienter lättnad i en position på baksidan med höfterna som kommer till magen. Det finns en försening i avföring och gaser. Om inflammationen passerar till den närbelägna cellulosan är det smärtsamt tenesmus. Smärta kan lokaliseras i ändtarmen, vara pulserande i naturen.

Patienter känner närvaron av en främmande kropp i ändtarmen. Defekation är mycket smärtsam. Eftersom en väsentligt förstorad prostata körs djupt in i lumen i ändtarmen, uppstår förstoppning och buksmärta. I rektum kan inflammation utvecklas, slemhinnor ur anusen uppträder. Perinen i sådana fall är kraftigt smärtsam, det är ofta omöjligt att sätta in ett finger i ändtarmen på grund av svår smärta. Detta är särskilt uttalat när processen sprids till den pararectala vävnaden. Vid blodprov bestäms hög leukocytos med ett skift av leukocytformeln till vänster.

Urinalys kan vara från normal till dramatisk förändrad. Ibland blir urinen molnigt. Sjukdomen tar ofta en septisk karaktär. I sådana fall bör upprepad bakteriologisk odling av blodet utföras på blodkulturen. Återkultur av urin på flora och känslighet mot antibiotika visas också.

Resultaten av akut purulent parenkymatisk prostatit kan vara upplösning, abscessering och övergång till kronisk form. Om behandlingen är korrekt, kraftfull och långvarig, kan återhämta sig, men det bör ha i åtanke den oundvikliga förlusten av parenkymal bröstvävnad med delvis operforerade utsöndringskanaler och villkor bevarande för återfall i sjukdomen.

Papanhimatös prostatit

Parenkymal akut prostatit är en mycket allvarlig sjukdom som kräver långvarig behandling. Tja, om patienten, efter att ha märkt de första oroliga klockorna, omedelbart vände sig till doktorn och börjar behandla, men i regel ignorerar moderna män helt enkelt problemet på grund av permanent anställning. Till följd av detta möter de allvarliga sjukdomar i genitourinärsystemet och impotens vid ung ålder.

Prostatit - en inflammation i prostatakörteln, som kan utvecklas på grundval av infektioner i det urogenitala systemet, såväl som bakterier Chlamydia typ ureaplasmas och Neisseria gonorrhoeae.

Prostatit har flera sorter, men den mest obehagliga är den parenkymala akuta typen av sjukdomen. Med denna form av sjukdomen sväller prostatakörteln och blir mycket inflammerad, slem och purulent urladdning framträder i öppningskanalerna. Följaktligen är det naturliga utflödet av hemligheten bruten och idealiska förhållanden skapas för massreproduktion av bakterien, som är fylld med abscesser.

Symtom på parenkymatisk prostatit

Parenkymal akut prostatit har uttalade symptom. Därför är det nästan omöjligt att inte märka problemet med din hälsa. Sjukdomen kännetecknas av:

 • skarpa ökar kroppstemperaturen;
 • smärta och snitt vid urinering, avföring
 • generell svaghet
 • minskad effektivitet;
 • aptitlöshet;
 • sömnstörningar eller ökad sömnighet;
 • en fördröjning i urinen;
 • växande smärta i underlivet;
 • en känsla av törst.

Smärta med akut parenkymatisk prostatit uppträder plötsligt, även om sjukdomen i sig utvecklas i flera månader och i vissa fall i flera år.

[uppmärksamhetstyp = gul] Den inflammatoriska processen kan påverka inte bara prostatakörteln, utan också de intilliggande vävnaderna i ändtarmen. Det är av denna anledning att patienter ofta upplever smärtsamma spasmer i underlivet. [/ Uppmärksamhet]

Vissa människor säger att de har en känsla av främmande kropp i anus, men i själva verket är prostatan, som starkt sväller och ökar kan ofta provocera förstoppning.

Diagnos av parenkymatisk prostatit

Både akut och kronisk parenkymatisk prostatit diagnostiseras på grundval av patientklagomål samt visuell undersökning.

Som ytterligare undersökningsmetoder kan en laboratorieundersökning av blod och urin, en analys av sekretionen av prostatakörteln, utföras för att bestämma patogenen för inflammatorisk process, såväl som MR och ultraljud.

Ultraljudsdiagnostik ger läkaren information om storleken på inflammerad körtel, tillståndet i urinvägarna samt förekomsten av tumörer och tätningar. Om ultraljud var lite informativ, utför MR som en metod som är nödvändig för att bekräfta diagnosen.

Behandling av parenkymatisk prostatit

Akut och kronisk parenkymal prostatit måste behandlas, men man måste vara beredd på att behandlingen kommer att förlängas. Antibakteriella medel, såsom cefalexin, ampicillin och amoxiclav, kommer att användas som huvudbehandling.

Patienten kommer att tilldelas sängstöd och vid behov en kirurgisk öppning av abscessen.

Också kommer att ordineras läkemedel Trichopolum, Cernitone och Nitroxoline, som bör förhindra bindning av en svampinfektion.

Med tanke på det faktum att nästan varje patient lider av ett symptom som en miktur, kommer läkemedel att ordineras som kommer att underlätta denna process. Dessa medel inkluderar Aalfusozin, Doxazosin och Terazin. Om en man inte kan tömma blåsan själv kommer en kateter att installeras.

För att minska inflammatorisk process, utse Tiatriazolin, Porostoin, Propolis, Diclofenac, havtornsolja i ljus.

Förutom antibakteriell och antiinflammatorisk behandling kan läkaren ordinera fysioterapiprocedurer. Också visas hota enemas och varma bad.

Under behandlingen är det nödvändigt att följa vissa restriktioner i näring, så att säga att det är nödvändigt att lindra kroppen. Det är nödvändigt att överge tunga feta livsmedel och vitt bröd. Eliminera djurmat, undvik också salt, socker och mejeriprodukter.

I kosten rekommenderas att använda porridge, nötter, lätta soppor och grönsaker med frukt. Från kaffe bör också kasseras, eftersom det saktar absorptionen av vitaminer och mediciner i kroppen.

Traditionella metoder för behandling och förebyggande åtgärder

Mycket bra vid behandlingen av parenkymatisk prostatit visar sig folkmedicinska lösningar.

Timjan, bark av ek, tavolga blandas i lika stora mängder, de bryggas i 10 minuter. Infusion som te med honung konsumeras tre gånger om dagen. Denna växtbaserade läkemedel har en utmärkt antiinflammatorisk effekt och kan lindra urinering.

Aspenbarken har bakteriedödande egenskaper. Den kokas på låg värme och insisterar sedan på två dagar, därefter upphettas den till rumstemperatur och enemasen görs två gånger om dagen.

Persilja är känd för sina antibakteriella egenskaper, det är mycket effektivt för prostatit. En läkande effekt är saft av persilja och dess frön.

Färska gräsblad krossas, och med hjälp av gasbind pressar saften. Använd en tesked juice före varje måltid. Planteras frön bryggs i kokande vatten och insisterar i en halvtimme i en termos. Drick i form av te, varje gång när törst plågas.

Elderbär, kalendula, kamomillblommor, liksom pilbark och poppelskott blandas och bryggas i 5 minuter. Därefter insistera i termos och timma och filtrera. Den resulterande vätskan tillverkas av enemas två gånger om dagen.

Den helande effekten är också besatt av pumpafrön, när man sjukdomar behandlades med honungskulor.

För beredningen slipades pumpa frön i pulver och blandades med färsk honung. Vidare insisterades kompositionen på en sval plats, i den moderna världen är kylskåpet lämpligt. När bollarna var klara, tuggades de tre gånger innan de ätit. Men det är viktigt att tygga dem långsamt, utan att svälja samtidigt, så att ingredienserna blandar sig väl med saliv och producerar en stor mängd magsaft.

Utmärkt hjälper män från prostatit malurt. Behandling av denna ört består av flera steg. Under de första tre dagarna använder de en nypa torrt, hackat gräs tre gånger om dagen. Samtidigt kan vattnet inte bli full med vatten, du måste byta det med saliv. Nästa 5 dagar dricker en avkok av gräset 5 gånger om dagen. Ett glas vatten kräver en halv sked av malurt. Under den följande veckan är det nödvändigt att göra enemas från malurt avkok före sängen.

Att ta ett stort intresse för traditionell medicin är inte nödvändigt, det kan bara gå i ett komplex med antibakteriella preparat, eftersom behandlingen borde vara exakt och målmedveten.

Terapi bör påverka själva orsaken till inflammation i körteln och inte eliminera synliga symtom.

Som en förebyggande åtgärd skulle jag vilja notera att behandlingen med sexuellt överförbara sjukdomar och urinvägsinfektioner behandlas i rätt tid. Stor uppmärksamhet bör ägnas åt deras livsstil, att övervaka kosten, att konsumera mer vitaminhaltig mat, spendera mycket tid utomhus och bli av med dåliga vanor.

Personlig hygien bör alltid respekteras och samlag bör vara fullständigt, inte avbrutet.

Den bästa förebyggande metoden är ett besök på urologens kontor, minst en gång per år. En kvalificerad läkare kommer att kunna ta reda på vad som är fel med de första symptomen, och du kommer att eliminera sjukdomen utan att ge den en fulländad utveckling.

Genom att göra detta kommer du att befria dig från det obehagliga och långa förfarandet för obligatorisk behandling.

Det är viktigt att notera att parenkymal akut prostatit om de lämnas obevakad, kan det leda till ett beklagligt utfall. Precis som någon purulent process, är den fylld av förorening av blod och som ett resultat av återupplivning och död.

Vad är parenkymal prostatit och hur man behandlar det?

Parenkymal prostatit är den tredje etappen av utveckling av akut prostatit, som åtföljs av purulent urladdning på grund av den inflammatoriska processen i vävnaderna i prostata.

Orsaker till utseende

 1. Förtäring i prostatakörteln av olika infektioner;
 2. Med cystit är penetration i prostata av bakterier genom blåsan möjlig;
 3. Genom blodcirkulationen får vi virus från ett annat sjukorgan.
 4. Stagnation av på grund av oregelbundna och avbrutna sexuella handlingar.

Symtomatologi av parenkymatisk prostatit

Symtom på sådan prostatit uttalas, det är helt enkelt omöjligt att inte märka dem.

 • Hyppig och smärtsam urinering;
 • Retention av urin;
 • Hög feber och frossa;
 • Riklig purulent urladdning;
 • svaghet;
 • dåsighet;
 • Förlust av aptit
 • Förstoppning.

Retention av urin uppstår på grund av en stark ökning av prostata i storlek. Smärtan är mycket uttalad. Ibland, för att ta bort det, ges patienten narkotiska droger. Det kan lindras genom att ligga på ryggen och trycka på knäna i magen.

Tömning av tarmen orsakar skarp smärta i ändtarmen och buken. I anusen, en konstant känsla av närvaron av en främmande kropp på grund av ett stort ödem i prostatakörteln.

diagnostik

De viktigaste metoderna för diagnos är:

 1. Extern granskning. Rektalt undersökning i detta fall är omöjligt på grund av svår smärta, så doktorn sondrar under bukområdet och undersöker könsorganen.
 2. Analys av blod och urin. Genomförs för att bestämma nivån av leukocyter och graden av erytrocytsedimentering (ESR).
 3. Prostatsekretionsanalys för att bestämma typen av patogen i den inflammatoriska processen.
 4. USA. Med hjälp av den bestämmer storleken på prostatakörteln, närvaron av sälar och tumörer, blåsfyllhet och urinvägs tillstånd.
 5. HERR Som en extra metod, om det finns tvivel i diagnosen.

Metoder för behandling av parenkymatisk prostatit

Med denna form av prostatit bör behandlingen vara intensiv och komplex. Icke-behandling kan leda till bildandet av abscesser. Därför tilldelas patienten:

 • Antibiotika i maximala möjliga doser (cefalexin, ampicillin, amoxiclav);
 • Spasmolytisk och smärtstillande för att lindra smärta, det är bättre i ljus;
 • Antibakteriell, antimikrobiell och antisvamp (trihopol, cerniton, nitroxolin);
 • Läkemedel som lindrar urinering (alfuzosin, doxazosin, terazin);
 • En kateter om det är omöjligt att tömma blåsan;
 • Sjukgymnastik (elektrostimulering, laserterapi);
 • Varma badrum;
 • Heta enemas;
 • Kirurgisk ingrepp (i extrema fall, om behandling inte hjälper eller utvecklar en purulent abscess).

Folkmekanismer

Det är ingen hemlighet att många örter har mirakulösa egenskaper, så läkare förskriver ibland dekokationer och infusioner utöver traditionell medicinsk behandling.

Herbalists rekommenderar följande:

 • Örtete från en blandning av örter: äldre, bark av ek, tamolga vyazolistnaya, timjan, cladonia. Drick 5 gånger om dagen i en månad;
 • Eleutherococcus, orchis, kamomill, Johannesört för att stärka immuniteten;
 • En blandning av tagolga, elderbär, ringblomma, kamomillblommor, pilbark, poppel och aspskott, cetrarium, timjan, klitorisklitoris. Enema omedelbart före sängen.

Användningen av sådana droger är tillåten endast efter godkännande av läkaren.

Förebyggande åtgärder

Förebyggande innefattar:

 • Tidig behandling av virussjukdomar;
 • Personlig hygien;
 • Förstärkning av immunitet
 • Korrekt näring;
 • Aktivt sätt att leva;
 • Regelbundet full samlag
 • Besök urologens kontor minst en gång per år.

Parenkymal prostatit. Symtom och behandling

Prostatit är en inflammation i prostata. Det kan ske mot bakgrund av en infektion som har kommit in i en mans kropp, liksom mot patologiska processer. Denna sjukdom kräver långvarig behandling. Det är bra, om patienten adresserar till doktorn vid det första skedet av sjukdomen, blir det lättare och snabbare att genomgå behandling. Men ofta har patienter som inte märkt sig de minsta kränkningarna i arbetet med vissa organ och system, inte bråttom att söka medicinsk hjälp, vänta och förlora dyrbar tid. Detta leder till allvarliga komplikationer.

En av dessa komplikationer är parenkymatisk prostatit. Detta är en speciell typ av prostatit, vilket medför mycket lidande för patienten. Med denna form är prostatit purulent i naturen och fångar nästan hela prostatakörteln, alla dess delar. De sämre kanalerna i prostata svullnar och fyller med slem och pus. Utflödet av hemligheten störs, vilket leder till stagnation av sekretionsvätskan, och därmed till multiplikationen av patogena mikrober och bakterier. Detta är ett mycket farligt tillstånd, där det kan finnas en abscess på grund av brist på behandling.

Symtom på parenkymatisk prostatit

Denna form av prostatit har en skarp och uttalad karaktär och uppenbaras av följande symtom.

 • Ökad kroppstemperatur upp till 39 grader
 • Allmän svaghet, aptitlöshet
 • Frossa, feber
 • törst
 • Skarp smärta vid urinering och avföring
 • Växande smärtor i underlivet och i anusen
 • Svår och frekvent urinering
 • Möjlig retention av urin

Parenkymal prostatit börjar manifestera kraftigt och plötsligt, men föregås av en lång utvecklingsperiod. Inflammation med denna form av prostatit kan spridas inte bara till prostata i sig utan också till vävnaderna i rektum och peri-bubbla cellulosa. I detta fall kan smärtsamma spasmer uppträda, och smärtan kan vara av pulserande natur.

Patienter med parenkymal prostatit känns som om en främmande kropp i anusen. Denna svullnad prostatakörteln. Det ökar kraftigt i storlek, och på grund av detta kan allvarlig smärta inträffa under avföring och förstoppning. Inflammation överförs till vävnaderna i anusen och från den kan slemhinnan utgå. Hela skrotet är mycket smärtsamt och inflammerat. Urin kan ibland vara grumligt. Du kan inte tillåta spontan genombrott av abscessen i ändtarmen. Det här är väldigt farligt.

Behandling av parenkymatisk prostatit

Behandling i en sådan allvarlig situation bör vara kraftfull, tydligt riktade och långvarig. Normalt ordinerar läkaren administrationen av bredspektrum antibiotika - cefalexin, ampicillin och andra. Patienten måste följa sängstöd. I vissa fall krävs en obduktion under generell anestesi.

Parenkymal prostatit förvandlas ofta till en kronisk form, eftersom den parenkymala vävnaden i körteln är förlorad och påverkas av långa patologiska processer, och dess kanaler övergår delvis. Detta komplicerar det normala utflödet av sekret, vilket innebär att sjukdomsfallet är möjligt.

Förutom antibiotikabehandling föreskrivs fysioterapeutiska procedurer - magnetbehandling, elektrostimulering och laserterapi. Dessa procedurer är absolut smärtfria och effektiva.

Också i kombination med ovanstående läkemedel ordinerar läkaren antiinflammatoriska, antimikrobiella och antifungala läkemedel för att utesluta möjligheten att sprida infektionen.

Det bör förstås att parenchymatisk prostatit i avsaknad av behandling kan skada hälsan upp till återupplivning och död, eftersom någon purulent process i kroppen kan leda till blodinfektion. Och det här är väldigt seriöst. Fördröja därför inte besöket till läkaren. Var frisk!

Parenkymatisk prostatit

Med denna form är den inflammatoriska processen purulent och sträcker sig till nästan alla lobler i körteln. Med parenkymal prostatit kan purulenta sekret från körtlarna i vissa fall tömmas in i den bakre urinröret. Detta är det bästa alternativet. Oftast händer detta inte, eftersom epitelet av utsöndringskanalerna sväller och lumen är igensatt med pus och slem. I detta fall sprider den inflammatoriska processen in i submukosa. Utflödet av utsöndring från körteln störs.

Den kliniska bilden av parenkymatisk prostatit manifesterar sig grovt och har en uttalad karaktär.

Kroppstemperaturen hålls vid höga figurer (39 ° C och högre), noteras:

Intensiv smärta vid urinering och avföring

Skarp och svår urinering.

Dysuri uttrycks och ökar snabbt. Eventuell akut retention av urin. Prostatakörteln är förstorad i storlek, med otaliga konturer, palpation av den är kraftigt smärtsam. Absolut kontraindicerad massage av körteln. Lesionen med parenkymal prostatit begränsas sällan till parenkymen hos körteln ensam.

Typiskt sträcker sig processen till den interstitiella vävnaden. Den inflammatoriska processen kan spridas till körtelkapseln, pararektal (nära rektum) och till och med före tuberkulär fiber. I de fall då sjukdomen var nästa steg i föregående follikelprostatit, förekommer en märkbar försämring av sjukdomsförloppet. Smärtan kan vara mycket stark.

Ibland hittar patienter lättnad i en position på baksidan med höfterna som kommer till magen. Det finns en försening i avföring och gaser. Om inflammationen passerar till den närbelägna cellulosan är det smärtsamt tenesmus. Smärta kan lokaliseras i ändtarmen, vara pulserande i naturen.

Patienter känner närvaron av en främmande kropp i ändtarmen. Defekation är mycket smärtsam. Eftersom en väsentligt förstorad prostata körs djupt in i lumen i ändtarmen, uppstår förstoppning och buksmärta. I rektum kan inflammation utvecklas, slemhinnor ur anusen uppträder. Perinen i sådana fall är kraftigt smärtsam, det är ofta omöjligt att sätta in ett finger i ändtarmen på grund av svår smärta. Detta är särskilt uttalat när processen sprids till den pararectala vävnaden. Vid blodprov bestäms hög leukocytos med ett skift av leukocytformeln till vänster.

Urinalys kan vara från normal till dramatisk förändrad. Ibland blir urinen molnigt. Sjukdomen tar ofta en septisk karaktär. I sådana fall bör upprepad bakteriologisk odling av blodet utföras på blodkulturen. Återkultur av urin på flora och känslighet mot antibiotika visas också.

Resultaten av akut purulent parenkymatisk prostatit kan vara upplösning, abscessering och övergång till kronisk form. Om behandlingen är korrekt, kraftfull och långvarig, kan återhämta sig, men det bör ha i åtanke den oundvikliga förlusten av parenkymal bröstvävnad med delvis operforerade utsöndringskanaler och villkor bevarande för återfall i sjukdomen.

Parenkymatisk prostatit

Typer av prostatit

Dessa varianter kan betraktas som etapper av akut inflammatorisk process, som passerar en till en annan.

Catarrhal prostatit

Den inflammatoriska processen lokaliseras i excretionskanalerna hos de glandulära loblerna och har en icke-inflammatorisk karaktär. Ödem i slimhinnan i kanalerna utvecklas. Karaktäriserad av smärtsam och frekvent urinering, vanligtvis på natten.

Follikulär prostatit

Med processens progression klämmer edematösa väggar i utsöndringskanalerna folliklarna. Detta leder till stagnation och suppuration av folliklarna. Kliniskt manifesteras detta av tråkiga, värkande smärtor i perineum. De kan ge glanspenis och / eller anus.

Urinering, frekvent, smärtsam, blir svår. Ofta är det en ökning av kroppstemperaturen till 38-40 grader.

Parenkymatisk prostatit

Det finns flera lesioner av prostatakörtelns lobula med bildandet av ett stort antal små abscesser. Kroppstemperaturen ökade, urinering svår, kraftigt smärtsam. Intensiv smärta uppträder också med avföring. Ibland finns det en fördröjning i urinen.

Abscess av prostata

Den bildas när de små pustlerna slår samman i en stor en. Abcessen öppnas oftast i urinröret, det finns en riklig sekretion av pus. Det åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen till höga siffror.

Smärtan är intensiv, pulserande, lokaliserad i perineum och ändtarmen. Förekommer vid urinering och avföring. Svårigheten vid urinering och urinretention försvinner efter att abscessen har brutit sig in i urinröret och åtföljs av normalisering av kroppstemperatur och förbättring av välbefinnande.

Behandling av olika typer av prostatit

Katarrhal, follikulär och parenkymal prostatit behandlas konservativt. Diet, intensiv antibakteriell behandling, symtomatisk behandling (smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel) används. Prostatakörteln behandlas kirurgiskt.

Kronisk prostatit

Det utvecklas ofta mot bakgrund av stillastående fenomen i prostatakörteln och är ibland resultatet av akut prostatit. Processen utvecklas långsamt och leder till ärr-sclerotiska förändringar i körtelvävnaden. Denna sjukdom kännetecknas av värk i smärta lokaliserad i perineum, rektum, sakrum, yttre könsorgan. Det finns klagomål om obehag och brännande i urinröret, särskilt uttalad på morgonen.

Smärta, som regel, minskar med promenader och ökar med långvarigt sittande. Ofta minskar sexuell funktion, det finns en minskning i den allmänna tonen i kroppen, det finns nervositet, sömnlöshet.

Behandling av kronisk prostatit Prevention är den bästa medicinen. Som förebyggande åtgärd kan du rekommendera att slåss med en stillasittande livsstil, snabb behandling av infektionssjukdomar i genitourinary sfären, undvik hypotermi, en hälsosam livsstil. Var frisk!

Parenkymal prostatit. Symtom och behandling | Hälsosam prostata

Hem> Sjukdomar i prostata> Parenkymal prostatit. Symtom och behandling

Parenkymal prostatit. Symtom och behandling

Prostatit är en inflammation i prostata. Det kan ske mot bakgrund av en infektion som har kommit in i en mans kropp, liksom mot patologiska processer. Denna sjukdom kräver långvarig behandling.

Det är bra, om patienten adresserar till läkaren vid ett första skede av sjukdomen, blir det lättare och snabbare att passera behandling. Men ofta har patienter som inte märkt sig de minsta kränkningarna i arbetet med vissa organ och system, inte bråttom att söka medicinsk hjälp, vänta och förlora dyrbar tid.

Detta leder till allvarliga komplikationer. En av dessa komplikationer är parenkymatisk prostatit. Detta är en speciell typ av prostatit, vilket medför mycket lidande för patienten.

Med denna form är prostatit purulent i naturen och fångar nästan hela prostatakörteln, alla dess delar. De sämre kanalerna i prostata svullnar och fyller med slem och pus.

Utflödet av hemligheten störs, vilket leder till stagnation av sekretionsvätskan, och därmed till multiplikationen av patogena mikrober och bakterier. Detta är ett mycket farligt tillstånd, där det kan finnas en abscess på grund av brist på behandling.

Symtom på parenkymatisk prostatit

Denna form av prostatit har en skarp och uttalad karaktär och uppenbaras av följande symtom.

Ökad kroppstemperatur upp till 39 grader. Allmän svaghet, aptitlöshet Svår smärta vid urinering och avföring. Växande smärta i underlivet och i anusen. Svår och frekvent urinering Möjlig urinretention

Parenkymal prostatit börjar manifestera kraftigt och plötsligt, men föregås av en lång utvecklingsperiod. Inflammation med denna form av prostatit kan spridas inte bara till prostata i sig utan också till vävnaderna i rektum och peri-bubbla cellulosa.

I detta fall kan smärtsamma spasmer uppträda, och smärtan kan vara av pulserande natur. Patienter med parenkymal prostatit känns som om en främmande kropp i anusen. Denna svullnad prostatakörteln.

Det ökar kraftigt i storlek, och på grund av detta kan allvarlig smärta inträffa under avföring och förstoppning. Inflammation överförs till vävnaderna i anusen och från den kan slemhinnan utgå. Hela skrotet är mycket smärtsamt och inflammerat.

Urin kan ibland vara grumligt. Du kan inte tillåta spontan genombrott av abscessen i ändtarmen. Det här är väldigt farligt.

Behandling av parenkymatisk prostatit

Behandling i en sådan allvarlig situation bör vara kraftfull, tydligt riktade och långvarig. Normalt ordinerar läkaren administrationen av bredspektrum antibiotika - cefalexin, ampicillin och andra. Patienten måste följa sängstöd.

I vissa fall krävs en obduktion under generell anestesi. Parenkymal prostatit förvandlas ofta till en kronisk form, eftersom den parenkymala vävnaden i körteln är förlorad och påverkas av långa patologiska processer, och dess kanaler övergår delvis. Detta komplicerar det normala utflödet av sekret, vilket innebär att sjukdomsfallet är möjligt. Förutom antibiotikabehandling föreskrivs fysioterapeutiska procedurer - magnetbehandling, elektrostimulering och laserterapi.

Dessa procedurer är absolut smärtfria och effektiva. Också i kombination med ovanstående läkemedel ordinerar läkaren antiinflammatoriska, antimikrobiella och antifungala läkemedel för att utesluta möjligheten att sprida infektionen. Det bör förstås att parenchymatisk prostatit i avsaknad av behandling kan skada hälsan upp till återupplivning och död, eftersom någon purulent process i kroppen kan leda till blodinfektion. Och det här är väldigt seriöst.

Fördröja därför inte besöket till läkaren. Var frisk! Dela artikeln i sociala nätverk: I katarrhalformen påverkar inflammationsprocessen primärt kanalen i prostatakörteln. Makroskopiskt har prostatakörteln inte förändrats.

I kanalerna, dystrofi och desquamation av integumentepitelet upptäcks ackumuleringar av polymorfonukleära leukocyter; i stroma - otydligt uttalat ödem, fylld blodkärl. Processen kan genomgå omvänd utveckling eller öka, omvandling till en follikulär form. vid vilken inflammationen sprider sig till prostatakörteln, blir den något förstorad och fläckig.

I stroma av körteln, huvudsakligen runt kanalen, infiltrerar fokal leukocyt och lymfoclasmocytisk infiltration, spridning av granuleringar. Parenkymal form kännetecknas av en ökning av cancer, diffus leukocytinfiltration av parenkymet och stroma med abscessbildning, utseendet i kanalerna av polymorfonukleära leukocyter, exfolierade celler.

Kliniska manifestationer

Den kliniska bilden beror på arten av de morfologiska förändringarna. Med katarral prostatit noteras ofta urinering, särskilt på natten, trubbiga smärtor i perineum och sakrala regionen.

När follikulär prostatit urinering inte bara lära sig, utan också är svårt, kan det uppstå en fördröjning; mycket mer intensiv smärta och amplifierades i slutet av urinering och defekation, låg feber. Parenkymal Prostatit manifesterar uttalad dysuri, frekvent akut urinretention, smärta under defekation, fenomen av berusning (t ° 38-40 °, ofta frossa).Om de kliniska manifestationer sker prostatisk abscess bli mer uttalade.

Processen kan genomgå en omvänd utveckling, men oftare öppnas abscessen i prostata-delen av urinröret eller rektum, vilket leder till att kilen, manifestationerna och återhämtningen försvinner. Genombrottsabscess i paraprostatisk fiber eller perineal vävnad med utveckling av paraprostatit åtföljs av rodnad i huden, svullnad, fluktuation, försämring av patientens tillstånd.

diagnostik

Diagnos av akut prostatit är etablerad på grundval av anamnese, typisk symptomatologi, rektal undersökning av prostata, urin och blodprov. Palpation av körteln utförs försiktigt; massage för att få en hemlighet är kontraindicerad på grund av möjlig generalisering av infektionen.

Med den katarrala formen av järn är prostatit inte förändrat, måttligt smärtsamt; När follikeln - något förstorad, är dess yta ojämn på grund av utskjutande förtätade och smärtsamma palpationsområden som påverkas av prostatakörtlar. i parenkymform, en eller båda delarna av prostata körteln förstoras, deformeras, komprimeras och kraftigt smärtsam, isthmusen slätas. Makroskopiskt i den andra delen av urinen är det ofta möjligt att detektera purulenta trådar, leukocyturi upptäcks mikroskopiskt och mer uttalad i de sista delarna. Blodtestdata indikerar närvaron av en inflammatorisk process.

Med akut prostatit visas bäddstöd, en riklig dryck, en diet med undantag av fiberrik mat. antibiotika med ett brett spektrum av verkan (tetracykliner, aminoglykosider, strängar, ampicillin, etc.). sulfonamider. I parenkymformen av akut prostatit förskrivs antibiotika i maximala tillåtna doser.

Sittande varma bad (t 37-39 °) rekommenderas i 10-15 minuter och heta mikrocykler (t 40-42 °) 2-3 gånger om dagen. Med svår smärta och dysuri förskrivs antispasmodiska och smärtstillande medel (helst i ljus). När urinretentionen försenas frigörs urinen av kateteret Timann.

Om akut parenkymatisk prostatit uppstår i flera dagar med allvarlig feber, frossa, förgiftning, strangurday (svårighet med urinering). då är det lämpligt att utföra epicystostomi. I fallet med en prostata abscess, visas det att det öppnas genom perineum eller rektum (se prostata, operationer).

Prognosen med akut prostatit är vanligtvis gynnsam. Tidig behandling leder till eliminering av inflammatorisk process inom 2-3 veckor. Ibland kan det finnas ett återfall eller processen tar en kronisk kurs.

förebyggande

Sanering av smitthärdar, strikt till aseptiska förhållanden när endouretralnye och endovezikalnyh manipulation, snabb och noggrann behandling av uretrit, skydd av kroppen från hypotermi, eliminering av inaktivitet, normaliseringen av sexuell aktivitet.

Läkaren för dermatovenereologen Larisa Stanislavovna E

Detta är en inflammation i prostata. Det är vanligast hos unga män, som är en komplikation av uretrit (klamydial, gonokock, trichomonadal etc.). mot bakgrund av fenomen av stagnation i prostatakörteln. Isolera akut och kronisk prostatit. Beroende på arten av förändringarna i prostatakörteln kan prostatit vara katarrhal, follikulär, parenkymal. Det uppenbarar en liten känsla av tyngd i perineum mot bakgrund av ett tillfredsställande generellt tillstånd.

Kroppstemperaturen är i de flesta fall normala, inflammatoriska förändringar i blodet (leukocytos) minimal, urinanalys utan patologi. Utan behandling kan den omvandlas till follikelprostatit.

Akut follikelprostatit Det uppträder genom att dra smärta i perineum, en ökning av kroppstemperaturen till 38C, frossa, störningar i urinering, smärta vid avföring. I urinen sedimenterar purulenta filament på botten av glaset.

Om den inte behandlas, patientens tillstånd försämras, prostatit vidare till nästa steg - parenkymal prostatit.Ostry parenkymal prostatit tillsammans med akut smärta i mellangården. ger huvudet på penis, övre delen av låret.

Störningar i urinering kan nå extrema svårighetsgrad (upp till slutföra urinretention). Den inflammatoriska processen kan påverka och närliggande organ (vävnad runt blåsan, rektum). som manifesterar associerade symtom: smärtsam urinering, smärta i ändtarmen, buksmärta, förstoppning, slemhinnor ansvarsfrihet från anus, omöjligheten fysisk undersökning av prostatakörteln till följd av svår smärta när du försöker skriva in ett finger i ändtarmen. Inflammatoriska förändringar i blodet uttrycks signifikant.

Kroppstemperaturen stiger till 40 ° C och över, åtföljd av frossa. Om det inte behandlas, kan utvecklas en abscess (abscess) i prostatakörteln, vilket manifesteras som härrör perineal smärta som strålar till korsbenet, ändtarmen, de inre låren.

Som osumkovyvaetsya sår, kroppstemperaturen minskar, minska smärta, känns patienten bättre. Men smittkällan kvar och genombrott pus sker över tid, i en av de närliggande organ (bakre urinröret, urinblåsa, ändtarm) med utvecklingen av allvarliga komplikationer: paraprostaticheskoy cellulit, panflegmony bäckenet abscess, bakteriemicheskogo chock. I vissa fall är det en fortsättning av akut prostatit, men sker oftast initialt malosimptomno (2/3 av patienterna).Mogut observerade flytningar från urinröret på morgonen, frekvent urinering, smärta i perineum och ändtarmen, som sträcker sig till pungen, penis, midja. Några av patienterna gå till doktorn med klagomål om sexuell dysfunktion (minskad erektion, snabb utlösning, minskad orgasm) eller fertilitet (förmåga att få avkomma). De flesta patienter upplever neurotiska störningar (irritabilitet, trötthet). Det finns många andra symptom som är förknippade med skadan på närliggande organ. Kronisk prostatit är ofta komplicerade cystit, pyelonefrit, epididymit, blåshalsen sclerosis, ischias, etc.

Akut parenkymatisk prostatit | Urologisk konsultation

Övergången av den inflammatoriska processen till den interstitiella vävnaden i prostata indikerar en parenkymal akut prostatit. Det bör noteras att parenkymsteget utvecklas oberoende med kontakten (post-punktering eller postoperativ) och hematogena infektionsvägar.

Infektion, som påverkar interstitium, överväger enkelt interlobulär septa, och processen förvärvar en diffusiv-purulent karaktär. Leukocytinfiltration fångar organs stromala strukturer, leder till förtätning och svullnad av organet.

Processen kan fånga upp andel av körteln eller hela körteln. Parenkymsteget utvecklas först som ett diffust fokalsteg, vid vilket individuella foci av purulenta inflammation bildas.

Sedan, för att leukocytinfiltration och härdar av purulent smältsäkring bilda prostata abscess. Mot denna bakgrund kan järnet smälta. Om processen fångar fibrösa kapseln av prostata eller omger kapseln, sedan tala om paraprostatite.

Flebit av paraprostatisk venös plexus är en allvarlig komplikation av akut parenkymatisk prostatit och kan orsaka sepsis. Absence av körteln öppnar ibland spontant in i blåsan, urinrörets baksida, ändtarmen, sällan i bukhålan. Hans öppning i det omgivande bäckenbädden åtföljs av hans suppuration.

Lägg till en kommentar

Ditt e-postmeddelande kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Klinisk bild (parenkymatisk prostatit) - Prostatit - P - Medicinsk encyklopedi - Medkurs. ru - medicinsk server

intensiv smärta vid urinering och avföring kraftigt frekvent och svår urinering.

Dysuri uttrycks och ökar snabbt. Eventuell akut retention av urin. Prostatakörteln är förstorad i storlek, med otaliga konturer, palpation av den är kraftigt smärtsam.

Absolut kontraindicerad massage av körteln. Lesionen med parenkymal prostatit begränsas sällan till käftens parenkym. I regel sträcker sig processen till den interstitiella vävnaden.

Den inflammatoriska processen kan spridas till körtelkapseln, pararektal (nära rektum) och till och med före tuberkulär fiber. I de fall då sjukdomen var nästa steg i föregående follikelprostatit, förekommer en märkbar försämring av sjukdomsförloppet.

Smärtan kan vara mycket stark. Ibland hittar patienter lättnad i en position på baksidan med höfterna som kommer till magen. Det finns en försening i avföring och gaser. Om inflammationen passerar till den närbelägna cellulosan är det smärtsamt tenesmus.

Smärtan kan lokaliseras i endotarmen, för att vara av pulserande karaktär. Patienterna känner närvaron av en främmande kropp i ändtarmen. Defekation är mycket smärtsam.

Eftersom en väsentligt förstorad prostata körs djupt in i lumen i ändtarmen, uppstår förstoppning och buksmärta. I rektum kan inflammation utvecklas, slemhinnor ur anusen uppträder.

Perinen i sådana fall är kraftigt smärtsam, det är ofta omöjligt att sätta in ett finger i ändtarmen på grund av svår smärta. Detta är särskilt uttalat när processen sprids till den pararectala vävnaden.

I blodprov bestäms hög leukocytos med en förändring av leukocytformeln till vänster. Urinanalysen kan vara från normal till dramatisk förändrad. Ibland blir urinen molnigt.

Sjukdomen tar ofta en septisk karaktär. I sådana fall bör upprepad bakteriologisk odling av blodet utföras på blodkulturen.

Återkultur av urin på flora och känslighet mot antibiotika visas också. Resultaten av akut purulent parenkymatisk prostatit kan vara upplösning, abscessering och övergång till kronisk form. Om behandlingen är korrekt, kraftfull och långvarig, kan återhämta sig, men det bör ha i åtanke den oundvikliga förlusten av parenkymal bröstvävnad med delvis operforerade utsöndringskanaler och villkor bevarande för återfall i sjukdomen.

Prostatit - dess former och former

Prostatit är den vanligaste könsorganssjukdomen hos män. Ofta följer han vesikulit - inflammation av sällsynta vesiklar. Akut prostatit uppträder ofta hos ungdomar under 40 år.

Ur patologisk-anatomisk synvinkel är de uppdelade i katarrhal, follikel, parenkymal och flegmonös. Kliniskt (enligt manifestationen av olika avvikande egenskaper från normen) är det inte alltid möjligt att skilja exakt dessa former, eftersom övergångssteg och kombinationer av olika former oftast förekommer.

Sällan utvecklar de varandra efter varandra, det vill säga de representerar olika stadier av samma akuta inflammatoriska process. Tänk på de angivna formerna för akut prostatit. - Det första steget att utveckla inflammation: Epitelet av excretionskanalerna i prostatakörteln genomträngs med leukocyter, börjar slöja och fyller lumen i excretionskanalerna.

Inflammation unken, ändra form och storlek på prostatan är inte tydligt, bara ibland finns det små parenkymal ödem som indikerar problem med blod - och lymfcirkulationen i kroppen. Det är den andra skede av utvecklingen av den inflammatoriska processen: proliferation (ökat cellantal på grund av deras förökning) epitel uttrycks kraftigt epitel folliklar trängt leukocyter slemhinna exkretoriska kanaler svullna och ibland täppa sina lumen, vilket resulterar i fördröjning urladdnings purulent i follikeln och bildning nederlag sträcker att medla (grundläggande) kan, är det så ganska små cellinfiltration och uttalad ödem. Dimensioner folliklar växer de skjuter ut ovanför nivån för prostata, sondering som korn eller ärter, smärtsam under tryck. kännetecknad av en ökning och konsolidering av prostatakörteln.

När den trycks står seropurulent, blodiga flytningar. Därefter inflammatoriska infiltrat resorberas och fullständig återhämtning sker genom bildning av bindväv element eller infiltrat och små abscesser progressiva och samgående med varandra, smält prostatavävnad.

Dessa abscesser kan vara i olika klister i körteln eller sammanfoga med varandra, bilda en abscess, belägen inuti kapseln i körteln. I vissa fall passerar inflammation till den omgivande vävnaden och bildar flegmonös paraprostatit (inflammation runt prostatakörteln). och den patologiska processen kan spridas på fiber, vener, lymfatiska vägar. Symtom och förloppet av akut prostatit är olika och beror på arten av den patoanatomiska processen. I katarrhal form kan sjukdomen inträffa nästan utan subjektiva fenomen eller begränsas till en liten ökning av trängseln att urinera.

Objektivt kan vi notera lite svullnad, pastositet i prostata och tråden i den andra delen av urinen. I sekretionen av körteln finns leukocyter i större eller mindre antal. Senare, när processen går in i follikulär form, blir urinering vanligare, åtföljd av tenesmus (falsk smärtsam uppmaning att defekera). Det finns smärtor i perineum - spontant och med avföring.

Palpation bestämd ömhet vid trycköknings körtlar i enskilda avsnitt palperas utskjutande ovanför ytan av de sträckta körtel pus folliklar. När de pressas, försvinner de som ett resultat av att tömma sekretionen i urinröret.

Med follikelprostatit observeras ofta subfebril (inom 37-38 grader) kroppstemperatur. Urinering blir snabb, särskilt på natten, vilket är förknippat med ett tidvattenflöde av blod till bäckenorganen, inklusive prostata. Inflammation i detta skede kan resultera i fullständig återhämtning.

Produkterna av inflammation absorberas, körteln kommer till normal eller den inflammatoriska processen tar en kronisk kurs. I andra fall går folliklarna samman och processen passerar in i parenkymformen.

I detta fall kan inflammationen fånga hela orgeln eller bara en del av det. Spridningen av processen påverkas av en ökning i prostatakörteln i volymen. Patienter klagar på tråkig smärta i anusen, ökar med avföring, smärta i perineum.

När lokaliseringsprocessen i de perifera delarna av prostatan urinering lilla lärande, men det är ganska svårt och något smärtsamt att i slutet av lagen. När platsen för det inflammatoriska fokus direkt intill den bakre delen av urinröret täta uppmanar att urinera, smärta till slut blir det intermittent urinflöde, ibland finns det fullständig kvarhållning av urin.

Patientens allmänna tillstånd kan förbli intakt, feberfenomen förekommer ibland inte. Urin i båda delarna är grumlig. I andra fall växer processen, inte bara den interstitiella vävnaden, utan även den yttre cellulosa.

Då stör patientens allmänna tillstånd, ofta ökar kroppstemperaturen (upp till 39 grader). märkbar svaghet, aptitlöshet. Urinering är smärtsam. Behovet att urinera blir mycket vanligt, särskilt på natten.

Smärta tar en tråkig och rivande karaktär. De lokaliseras i rektumområdet och sträcker sig i riktning mot sakrummet, höfterna och penisens huvud. Varje tryck på skrotet är smärtsamt.

Defekation är svårt på grund av trycket i den utvidgade prostata på ändtarmen. Alla dessa fenomen, som regel, sista 5 till 6 dagar, varefter intensiteten i processen börjar försvaga, passerar de subjektiva förnimmelserna och sjukdomen tar en kronisk kurs. Om inflammationen fortskrider, leder kapsel purulent fusions follikeln att sammanslagning av små sår och abscessbildning av prostatan.

I de fall där abscessen är belägen i prostatakörtelns laterala lobar, nära rektumväggen, uppträder palpation fluktuation. Om abscessen är belägen i djupet, närmare urinröret är det bara den förstorade, täta, heta prostatakörteln som kan ses. I framtiden slutar antingen omvänd utveckling av processen med klinisk återhämtning, eller abscessen bryts in i närliggande vävnader och organ.

Det bästa resultatet i det senare fallet är abscessens genombrott i urinrörets baksida: under urinering frigörs en stor mängd pus plötsligt från urinen. Smärtan stannar, kroppstemperaturen går ner.

Med efterföljande urinering släpps pus i mindre kvantiteter. När rektal undersökning (undersökning av endotarmen) vid platsen för den tömda abscessen finns en uppfattning om en westernisering. Den purulenta håligheten cikatrieras över tiden.

Om kronisk inflammation kvarstår krävs behandling med antibiotika och sulfonamider, immunostimulerande medel. I vissa fall orsakar prostens abscess den rektala väggen att smälta och tömma i sin lumen. Med avföring frigörs mycket pus.

Resultatet är gynnsamt. Den farligaste abscess genombrott i paraprostaticheskuyu (runt prostatakörteln) vävnad eller vävnad i perineum som bäcken abscess fiber åtföljs av sepsis (blodförgiftning) och kan sluta dödligt. Kliniska effekterna av prostatit förstärks: det frossa, kroppstemperatur, i de flesta fall ökar till 40 - 41 grader.

Med palpation är klingans gränser otydliga, dess konturer slätas, inflammatorisk infiltration griper omgivande vävnader och sprider sig i alla riktningar. Om abscessen bryter igenom de omgivande kanten av körteln raderas och delen av fluktuationen utan tydliga gränser sträcker sig längs endets laterala yta eller nedåt från prostatakörteln mot perineum. Sällan kan processen genomgå omvänd utveckling.

Vanligtvis bör abscessen öppnas. Ännu svårare är den sällan förekommande flebit (inflammation i venen) av perinostatiska venösa plexusar. Diagnosen av akut och subakut prostatit är inte särskilt svår. I regel är det nödvändigt att undersöka prostata i båda delarna (ett dubbelbrunnstest) i urinen.

Palpation med akut prostatit utförs försiktigt utan starkt tryck på körteln. Grov palpation kan leda till en förvärmning av processen, utseendet av epididymitfenomen (antiperistaltisk vas deferens kanalen) och till och med till septikemi.

Septikemi är en form av sepsis, där närvaron av mikroorganismer i blodet inte åtföljs av bildandet av metastatiska foci av purulent inflammation. Massering för undersökning av kutens utsöndring är kontraindicerat. Diagnosen är baserad på de beskrivna symptomen. Med katarral prostatit är prostatakörteln inte palpabel, och därför är det vanligtvis inte erkänt.

Endast den uppenbara ökningen av natturinering och den mer intensiva grumligheten hos den andra delen av urinen kan indikera dess utveckling. Med follikulär form av prostatit är ytan på körtelen ojämn på grund av utskjutande, smärtsamma palpationer fyllda med purulenta exsudat av enskilda folliklar. Urinen är jämnt grumlig, då är den andra delen mer grumlig än den första, då är den tvärtom lättare.

Svår allmäntillstånd hos patienten, obevekliga smärta i mellangården och i ändtarmen, mycket smärtsamma, frekvent och svår urinering, en kraftig ökning av den ena eller båda lober, spänd, smärtsamma prostatakörteln - allt detta gör att vi kan identifiera parenkymal prostatit lätt. Bildandet av en abscess av körteln ger en känsla av fluktuation. Principerna för behandling av akut prostatit är följande.

Var noga med att följa sängstöd. Mat bör inte innehålla mycket fiber. Det är nödvändigt att övervaka den regelbundna tömningen av tarmarna.

Vi rekommenderar varmt sessilbad eller heta kakor med en kapacitet på upp till 3/4 kopp vid en temperatur av 50 till 52 grader, föreskrivna 3 till 4 gånger om dagen. Om 10 minuter efter enema finns det fortfarande en dröja "nere", så ska vattnet frisättas.

Om det inte finns någon önskan, kan vatten lämnas. Med svår smärta och snabb uppmaning måste du ordinera droger i suppositorier, injicera droperidol och smärtstillande medel. Vid urinretention bör den släppas av en kateter.

Efter kateteriseringen tvättas blåsan med en lösning av antibiotika eller en lösning av silvernitrat. Medicinsk behandling baseras på användningen av antibiotika, vars val bör baseras på mikroorganismernas känslighet för dem. Bestäm de nödvändiga drogerna kan bara en läkare.

Symtom och förlopp av akut nonspecifik prostatit

Beskriven i andra artiklar Prostatit karakteriseras främst för kroniska former av sjukdomen, men dess akuta form har studerats mer detaljerat. Detta beror främst på det faktum att akuta former av sjukdomen som regel åtföljer andra infektiösa lesioner som förekommer i patientens kropp.

För närvarande är det med akut prostatit att skilja mellan följande former.

4. abscessed (abscess av prostatakörteln)

Dessa former är samtidigt på varandra följande stadier av sjukdomen och beror på involvering av olika delar av prostatakörteln i den inflammatoriska processen.

När katarralformen i den smärtsamma processen deltar bara utsöndringskanalerna av vissa klyftformiga lobler i prostatakörteln. I de fall då inflammationen fortskrider, svällning av väggarna i utsöndringskanalerna leder till stagnation av slem och pus i folliklar av prostatan, är i sig själva drabbade segment, eftersom infektionen medan penetrerande sina vävnader, vilket orsakar variga. Follikulär prostatit utvecklas. När parenkymformen av prostatit påverkar alla körtlar, och i deras lumen ackumuleras pus. När flera små abscesser sammanfogas i en stor, uppträder abscess av prostata. Han kan öppna sig i rektum, blåsan, perineum. Men oftast öppnas det i urinröret.

Symptom på manifestation av var och en av dessa former av sjukdomen är mycket olika och skiljer sig från varandra.

Med catarrhal prostatit kan symtom på sjukdomen uttryckas måttligt. Ofta förekommer katarrhal prostatit mot bakgrund av redan existerande urinrör (inflammation i urinröret). Det kan vara en komplikation av vanliga infektioner (influensa, angina etc.). Patienter har frekvent urinering, särskilt på natten och måttlig ömhet under den. Dessutom känner patienten tyngd i perineum, speciellt när man sitter. Kroppstemperaturen är vanligtvis normal, men stiger ibland till 37,5-38 °. Det allmänna tillståndet hos patienter med catarrhal prostatit är fortfarande tillfredsställande. Vid palpationforskning genom en rektum är prostatakörteln lite ökad eller inte förändrad, sjuklig. Eftersom katarral prostatit utvecklas ofta på bakgrunden av andra inflammatoriska sjukdomar (tonsillit, sinuit, influensa och så vidare. D.), att behandlingen av dessa processer, kan anti-inflammatoriska medel förekomma samtidigt bota eller minska i aktiviteten av katarral prostatit. I allmänhet uppträder gradvis förbättring och botemedel med en positiv sjukdomsförlopp efter 7-10 dagar. I en ogynnsam kurs passerar den katarrala prostatit in i follikeln, vilken är nästa form av prostatit eller dess efterföljande stadium.

Akut follikelprostatit. eller purulent fokal, uttrycks av isolerade lesioner av enskilda lobuler i prostatakörteln. Det uppstår vanligen som ett resultat av obehandlad katarrhal prostatit. Symtom på manifestationen av sjukdomen är mer uttalad. Det börjar med en ökning av kroppstemperaturen till 38 ° och högre, frysningar observeras. Patienterna klagar på allvarlig värk i smärtbenen i perineum med spridning till glanspenis och anus. Möjlig smärta vid avföring (med tarmrörelser). Urinering är snabb, smärtsam och ofta svår. I vissa fall är akut urinretention möjlig. Prostatakörteln är förstorad, spänd, komprimerad, kraftigt smärtsam på palpation (palpation). Om behandlingen påbörjas i tid patienten genomförs korrekt och i enlighet med alla krav i en läkare, sedan till 7-10: e dagen av sjukdomen kroppstemperaturen återgått till det normala, smärtan avtar, urinering är helt återställd. Med sen behandling och bristande överensstämmelse med regimen som rekommenderas av läkaren är det möjligt att flytta till nästa stadium av sjukdomen - parenkymala, och sjukdomen tar en kronisk kurs.

Akut parenkym prostatit är en allvarlig form av sjukdomen. Den inflammatoriska processen sprider sig diffus, det vill säga till alla lobuler i körteln. Inflammation har en total purulent karaktär. Individuella pustler sammanfogar ofta. Den purulenta utsöndringen av körteln är nästan inte tömd på utsöndringskanalerna i den bakre delen av urinröret. Cellarna i excretionskanalerna sväller, deras lumen är igensatt med pus, slem. Utflödet av hemlighet störs. Prostatakörteln växer, blir kraftigt spänd, vilket orsakar svår smärta, som bara kan avlägsnas av droger.

Sjukdomen manifesterar sig våldsamt. Patientens allmänna tillstånd är svårt, med karakteristiska symtom på förgiftning. Kroppstemperaturen stiger till 39-40 °, och ibland ännu högre, frossa, skarp svaghet, törst, aptitlöshet. Patienten är oroad över akut allvarlig smärta i perineum och sprider sig till glanspenisen och höften. Ibland känns patienten bättre i läget på baksidan med höfterna till magen. Smärta kan lokaliseras i ändtarmen, vissa har en känsla av närvaron av en främmande kropp. Smärtan är mycket intensiv. Det kan finnas en fördröjning i avföring och gasläckage, eftersom den inflammatoriska svullnaden i prostatakörteln ökar signifikant i storlek och går in i lumen i ändtarmen. Det förekommer smärtor under tarmrörelsen, olyckliga falska begär för avföring. Eftersom en väsentligt förstorad prostata körs djupt in i rektumets lumen, uppstår förstoppning, skarpa smärtor i buken. I rektum kan utvecklingen av reaktiv inflammation med slemhinnor från anus uppstå.

Perinen i sådana fall är kraftigt smärtsam, det är ofta omöjligt att sätta in ett finger i ändtarmen på grund av svår smärta. Snabbt ökande svårighet med urinering, och vissa patienter kan inte urinera alls, de har akut retention av urin.

Med tidig startad långsiktig och korrekt behandling botas akut parenkymal prostatit, men en del av prostata vävnaden dör. I försummade fall, och i huvudsak i avsaknad av behandling, passerar sjukdomen emellertid i kronisk form eller prostens abscess bildas. Akut purulent parenkymatisk prostatit är den mest allvarliga formen av denna sjukdom, men lyckligtvis ganska sällsynt. Ibland uppenbaras det i kronisk prostatit under en förvärring eller, som de säger, i sin aktiva fas. Detta indikerar behovet av behandling av patienter med kronisk prostatit för att undvika en sådan sjukdomsförlopp.