Huvud
Behandling

Cystit hos barn

Cystitis är en inflammation i blåsans slemhinnor. Blåsans inflammation hos barn är en vanlig sjukdom.

De viktigaste symptomen på cystit hos barn är frekventa och smärtsamma (med brännande smärta), urinering, spasmer i underlivet. Det är viktigt att upptäcka inflammation i urinvägarna, eftersom ett litet barn inte alltid kan förklara vad det gör ont.

Hur är cystit manifesterad hos barn?

 • Barnet urinerar ofta (upp till 4 gånger i timmen), med urinering och omedelbart efter att den gråter, griper handtagen till perineum;
 • det äldre barnet lämnar inte potten eller toaletten länge, för han känner att blåsan inte har tömt helt,
 • klagar på att "skriva smärtsamt", "magevärk";
 • obehaglig uppmaning att urinera - även ett äldre barn kan plötsligt börja urinera i byxor eller i sängen, som ibland föräldrar förklarar av skräck, neuros, etc.;
 • äldre barn kan vara generad att säga vad som stör dem, men frekventa besök på toaletten bör nervositet och irritabilitet göra föräldrarna tveksamt och lugnt fråga barnet.
 • urinmoln, blod kan förekomma i urinen;
 • färgförändring (det kan finnas en grön nyans som indikerar en purulent process) och en lukt av urin;

Temperaturen kan vara normal eller sub-reflux och kan höjas till 39 ° C.

Om barnen och barnen är illa med lika stor sannolikhet, blir från och med en och en halv till två år tjejerna sjuka 3-5 gånger oftare. Frekventa barn cystit hos flickor beror på detaljerna i anatomi: kort och bred urinröret (uretrit), som ligger nära anus och vagina, där urinröret kan matas in oönskad mikroflora. Flickorna - adolescent hormonella förändringar kan orsaka förändringar i mikrofloran i slidan och reproduktion av villkorligt - patogena mikroorganismer som lätt kan ingått urinvägarna.

Cystit vid ursprung är uppdelad i smittsamma och icke-infektiösa.

Infektion orsakas av patogena och villkor - patogena mikroorganismer, kan icke-infektiös uppstå som en biverkan av vissa läkemedel, som ett resultat av exponering för kemikalier, toxiner, kryddig livsmedel, bland annat som en allergisk reaktion.

Icke-infektiös cystit hos barn är mycket sällsynt.

Infektiös cystit kan orsaka ett antal mikroorganismer:

 • bakterier (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Klebsiella, Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia, Streptococcus, Staphylococcus och andra);
 • virus (adenovirus, herpes);
 • svampar, vanligtvis från släktet Candida.

I sällsynta fall utvecklas cystit när den smittas med maskar.

Normalt har slemhinnan skyddsmekanismer, och om det blir smittat, förekommer inte alltid inflammation i blåsan i barnet. Förekomsten av sjukdomar som främjas av flera faktorer, - minskning av den totala och lokal (t ex lokal underkylning) immunitet, lång "patient" med en full blåsa, förstoppning, metaboliska störningar (i synnerhet den ökade koncentrationen av salter i urinen).

Orsaker till cystit hos barn

Orsaker och faktorer vid uppkomsten av infektiös cystit:

 • röra barnets gren med smutsiga händer;
 • otillräcklig hyppig ersättning av blöjor, förekomst av blötsutslag på vilka oönskade mikroflora multiplikationer;
 • felaktig tvättning av barnet bakifrån framför, vilket underlättar införandet av mikrober från ändtarmen i urinvägarna;
 • badar i en smutsig damm, ett barns långa vistelse i våta byxor på stranden, hypotermi (mer sannolikt att orsaka blåsor i en tjej);
 • torka en vanlig handduk i vuxna och barns sexuella organ (sättet att överföra "vuxna" infektioner);
 • Förekomsten av en främmande kropp i urinvägarna, trauma i urinvägarna;
 • Drift av infektion från njurarna i närvaro av inflammation i dem;
 • Drift av infektion från andra inflammationskällor (tonsillit, tonsillit, karies, inflammation i övre luftvägarna med adenovirusinfektion);
 • dysbakterier i vagina hos ungdomar som en följd av hormonell anpassning.

Kan det finnas en orsak till blåsor hos tonåriga tjejer som bär strängar? Ja, det kan vara när man flyttar en vävnadsremsa från anus till vagina, speciellt om det inte finns tillräcklig hygien i anusen. Att bära tunga i kallt väder bidrar självklart till superkylning av det urogenitala systemet.

Några orsaker till icke-infektiös cystit:

 • irritation av blåsans slimhinna med vissa mediciner;
 • användning av extremt kryddig eller salt mat
 • allergier mot läkemedel, hushållskemikalier, främmande proteiner, näringstillskott, födoämnesallergi vitala maskar och orsakas av användning för personlig hygien barnet inte är avsedda för barn tvålar, duschgel med färgämnen, konserveringsmedel och aromatiska tillsatser.

Den akuta formen av cystit utan adekvat behandling blir lätt kronisk när symptom på cystit hos barn är milda eller uppträder periodiskt vid överkylning eller mot andra sjukdomar som försvagar kroppen.

Hur man behandlar cystit hos barn

I akut okomplicerad form, vanligtvis behandlad med cystit hos barnhemma under överinseende av barnläkare eller nephrologist. Barnet bör druckas rikligt. Erbjuda drycker med antiinflammatoriska och uroseptiska egenskaper: fruktdrycker, kompanier av tranbär, kober, havtorn, färska utspädda juicer (morot, äpple).

Att dricka ska vara varmt, det är önskvärt att dricka även på natten. Det bör uteslutas användningen av kryddiga kryddor, marinader och röka produkter, rika buljonger. Mängden salt bör minimeras. Det är nödvändigt att minska barnets motorbelastning, organisera en säng eller en halvbäddssystem.

Behandling av cystit hos flickor har några accenter: det är ofta, flera gånger om dagen, tvätt, byte av underkläder. Läkemedel ordineras av en läkare baserat på testresultaten.

Grundforskning för att bestämma vad som orsakade cystitisen hos ett barn:

 • allmän analys av urin;
 • ett allmänt blodprov
 • biokemiskt blodprov;
 • sådd urin med bestämning av de sådda mikroorganismernas känslighet för specifika antibiotika;
 • Ultraljud av njurarna och urinvägarna.

Bakteriologisk sådd görs under lång tid, och med akut cystit kommer läkaren sannolikt att förskriva ett brett spektrum antibiotikum empiriskt. Inte alla antibiotika som används för att behandla cystit hos vuxna kan ordineras för cystit hos barn.

Barn kan ordineras (till exempel) amoxicillinklavulanat, nitrofurantoin, cefuroxim. Förloppet av ett antibiotikum i akut form är vanligtvis 3 till 5 dagar. Alla antibiotika har kontraindikationer och biverkningar, använd inte dem, speciellt ge barnet!

Med viral eller svampande etiologi av cystit är lämplig behandling nödvändig (antivirala, antifungala läkemedel). I svår form av akut cystit, komplicerad av makrogemuri (rikligt blod), indikeras sjukhusvistelse.

Kronisk cystit hos barn är önskvärd att behandlas på ett sjukhus, där en mer fullständig undersökning utförs och en större mängd medicinska procedurer är möjlig. Förloppet av antibiotika för kronisk cystit är längre, ofta alternerande 2 till 3 antibiotika. För att förhindra utvecklingen av dysbios är probiotika dessutom föreskrivna.

Vid behov föreskrivs sköljning med medicinska lösningar i blåsans hålrum. Allmänt använd fysioterapi (UHF, jonfores, elektrofores, etc.). Med persistent återfallande cystit är förskrivna immunmodulerande läkemedel. Behandling av kronisk cystit är lång och komplicerad, du måste göra allt för att förhindra övergången av sjukdomen till kronisk form.

Behandling av blåsning hos barn med folkmekanismer

Vi måste varna att folkets medel inte alltid är säkra. Så det finns många rekommendationer för uppvärmningsförfaranden: stillasittande bad, ångande skrot över hink med kokande vatten etc. I vissa fall kan de lindra cystitis manifestationer, men med blod i urinen är det kategoriskt kontraindicerat. Uppvärmning i denna situation kan orsaka massiv blödning från blåsans kärl och till och med orsaka sepsis (blodförgiftning).

Infusion från persiljaens rot. Persilja har en diuretikum och bakteriedödande verkan, men det kan också orsaka blödning. Varning!

Te från nätets löv. Har en hemostatisk effekt, innehåller en hel rad vitaminer. Varning! Innehåller myrsyra, som kan irritera magslimhinnan och blåsans slemhinna.

Relativt säker och effektiv buljongbuljong. Men du måste jobba hårt för att få ditt barn att dricka det, eftersom det har en obehaglig smak och en slemhaltig konsistens.

Utföra behandling hemma, konsultera en läkare om lämpligheten av att använda folkmedicinska lösningar. Det är bättre att köpa lämpliga te i apoteket, där de optimala proportionerna av örter och deras doser upprätthålls.

Förutom antibiotika kan behandling av blåsor hos barn förskrivas växtbaserade produkter, som kanefron (möjlig användning från 1 år), cyston (kan användas från 2 år). Dessa läkemedel för behandling av cystit i sjukdomens infektiösa natur kommer att vara en hjälp, men inte den huvudsakliga behandlingen.

Så du misstänkte ett barns blåsor, vad ska man göra? Kontakta läkare. Barn rikligt att dricka, lägga i sängen eller åtminstone minska sin motoraktivitet, ha på sig varma byxor och strumpor. Från menyn är det nödvändigt att utesluta skarpa, salta rätter, röka produkter, rika buljonger. Hur man behandlar en cystit i en tjej? Till de angivna rekommendationerna läggs tonvikten på den striktaste efterlevnaden av personlig hygien, ofta tvättning och byte av underkläder flera gånger om dagen.

Förebyggande av cystit hos barn

Förebyggande underhåll av en cystit hos barn består först och främst av strikt hygien i perineum, frekvent och korrekt undergrävning, använd endast barns tvål och schampo.

Det är viktigt att undvika hypotermi, inklusive lokala (till exempel sitter på den kalla ytan, en lång vistelse i våta byxor eller baddräkt på stranden), förorening av perineum när man spelar i sanden (speciellt hos tjejer).

Det är nödvändigt att behandla möjliga foci av infektion i tid (tonsillit, maxillary bihåleinflammation, karies).

Barnens näring bör balanseras, med tillräckligt med vitaminer.

Cystit hos barn

Under cystitis innebär urologläkare vanligtvis blåsans inflammation på grund av ett antal anledningar, både smittsamma och icke-infektiösa. Denna sjukdom kan vara antingen primär eller som följd av andra sjukdomar.

Tidigare ansågs cystit vara ett kvinnligt problem för kvinnor över 25 år. Modern forskning visar att sjukdomen är utbredd i den pediatriska populationen (vanligare hos flickor än hos pojkar), men ganska ofta patologi förblir odiagnostiserade eftersom tillhörande barnläkare och urologer låg kvalifikationer med tredje part problem att urinera, klassiska pyelonefrit, andra infektioner i urinvägarna.

Hur känner man igen och behandlar cystit hos ett barn? Hur effektivt är förebyggandet av denna sjukdom? Vilka är de möjliga konsekvenserna av sjukdomen och kan den gå på egen hand? Om detta och många andra saker du läser i vår artikel.

Orsaker till cystit hos barn

Det bör omedelbart noteras att tjejer är mer benägna att drabbas av cystit än pojkar. Denna funktion är associerad med den anatomiska strukturen av urinröret, som är den senare, är betydligt längre och längre, vilket skapar ytterligare hinder för penetration av infektionen, nämligen en i 60 procent av fallen är orsaken till de primära formerna av sjukdomen.

De grundläggande provokationsfaktorerna som signifikant ökar risken för blåsning hos barn och ungdomar innefattar:

 1. Infektiösa lesioner av blåsan med stafylokocker, streptokocker, E. coli;
 2. Allmän minskning av immunitet hos barnet;
 3. Otillräcklig hygienvård för reproduktionsorganen;
 4. Funktioner med dålig ärftlighet;
 5. Akut brist eller frånvaro av ett antal vitaminer;
 6. Överkylning av kroppen som helhet och genitala organ i synnerhet;
 7. Kroniska icke-infektionssjukdomar i genitourinary sfären;
 8. Ta ett antal droger - urotropin, steroider, sulfonamider;
 9. Dålig ventilation zon könsorgan på grund av kontinuerlig bär blöjor - intertrigo, avföring, kan urin tränga genom urinröret och provocera utvecklingen av inflammation;
 10. Förekomsten av en främmande kropp i blåsan, konsekvenserna av kirurgisk ingrepp;
 11. Konsekvensen av inflammation av appendicit i bäckens placering av bilagan;
 12. Kronisk gastrointestinal patologi;
 13. Allergiska systemiska manifestationer;
 14. Vid tonåringar i de äldre åldersgrupperna - de sjukdomar som överförts sexuellt av (klamydial, trihomonadnoj och gonorrheal etiologi);
 15. I vissa fall - virala och svampiga skador.

Symtom på cystit hos ett barn

Symtomatiska manifestationer av blåsor hos barn beror på deras ålder, liksom funktionerna i sjukdomsförloppet.

De grundläggande symptomen hos barn under 1 år inkluderar:

 1. Stark tårighet;
 2. Irritabilitet och ångest utan någon uppenbar anledning
 3. Mycket frekventa eller på annat sätt mycket sällsynta handlingar av urinering;
 4. Ibland - en temperaturökning.
 5. Byte av färg av urin, ligger närmare en mörkgul nyans.

För ett barn över 1 år är de karakteristiska egenskaperna:

 1. Svårt smärtssyndrom vid lokalisering av lilla bäckenet
 2. Hyppig uppmaning att urinera - minst 2 gånger per timme
 3. Nästan alltid - en ökning av temperaturen;
 4. Delvis inkontinens av urin.

Akut cystit hos barn

Akut skott av cystit hos barn utvecklas vanligen snabbt. Vid bildandet av en inflammation blir barnet rastlöst, det är avskräckt av ett smärtsamt syndrom i ett suprapubiskt område. Urinering - ofta, men i små portioner, med obehagliga känslor vid avgångstiden på ett litet behov. Urinen själv har en mörk, uttalad gul nyans med en grumlig konsistens, det finns mycket slem i den.

Förloppet av sjukdomen hos denna art åtföljs ofta av feber och allvarlig förgiftning, speciellt om orsaken är bakteriell eller svampinfektion i urinblåsan. Vid utnämning av kvalificerad behandling försvinner symptomatiken av akut cystit hos ett barn - redan på dag 5 i sjukdomen känns det mycket bättre och urinprov börjar normalisera.

Kronisk cystit hos barn

Den kroniska formen av sjukdomen i ett barn är oftast orsakas på grund av sen diagnos av sjukdomen, dålig behandling av cystit, såväl som en konsekvens av medfödda / förvärvade avvikelser i urogenitalsystemet - från kristallurgii till nedsatt cirkulation i bäckenet och andra missbildningar. Ytterligare "bidrag" som gjorts av en mängd olika somatisk sjukdom och infektionsspektrum, immunbrist, vitaminbrist, undernäring, etc., inte är direkt relaterade till det urogenitala området, men har en ytterligare negativ effekt på kroppen.

Om akut cystit, som regel, den primära sjukdomen är nästan alltid sekundär den kroniska scenen, de dominerande symtomen uttrycks mycket dåligt, så länge latent fas av remission ersatt exacerbationer korrekta. Denna patologi försvinner inte på egen hand, den bidrar till konservativ terapi och kan orsaka ett stort antal komplikationer på medellång sikt. Sålunda detekteras pyelonefrit hos 80 procent av små patienter med cystit i kroniskt stadium. Nästan 95 procent lider av vesiculouretral reflux, åtföljd av en systemisk försämring av urinutflödet och omvänd partiell gjutning av det i njurbäckenet.

Diagnos av cystit hos ett barn

Diagnos av blåsan är det viktigaste steget i barnets framtida återhämtning. Tyvärr, upp till hälften av alla fall av sjukdomen i Ryssland fortfarande inte upptäcks i unga patienter i tid, vilket leder till bildandet av ett stort antal komplikationer av sjukdomen och oförmåga dess snabba härdningsmetoder konservativ behandling.

Om du misstänker en cystit, måste barnläkaren rikta barnet till en barnlig urolog för en omfattande undersökning. Primär diagnos kräver bekräftelse, görs på grundval av typiska klagomål om en ung patient -.. Pain klar lokalisering, problem urinera, förändringar i urinen färg etc. Parallellt bär en erfaren professionell en differentialdiagnos och försöker eliminera liknande symptomatisk sjukdom profil - särskilt akut atypiska blindtarmsinflammation (förutom grundläggande manifestationer, svår smärta i buken, vätskekonsistens i avföring med blodproppar och muskelspänning i högra sidan ), pyelonefrit, vulvit, balanit (det finns okarakteristiska urladdningar), blåstumörer.

Vilka tester ska jag ta med cystit hos barn?

Förutom differentialdiagnosen ska läkaren obligatoriskt skicka barnet till leverans av tester - endast på grundval av den huvudsakliga sjukdomen kan definitivt anges.

 1. Allmän urinanalys och Nechiporenko studie;
 2. Den allmänna analysen av blod för upprätthållande av leukocyter och ökade hastigheter av ESR;
 3. Urin kokar, hjälper till att upptäcka potentiella patogener av inflammation;
 4. PCR-diagnos av grundläggande infektioner;
 5. Lokal analys av könsorganens mikroflora på dysbios;
 6. cystoskopi;
 7. Om det behövs - ultraljud av bäckenorganen och en biopsi.

Urinalys för cystit hos barn. indikatorer

Den grundläggande mekanismen för att bekräfta den primära diagnosen "cystitis" hos barn är en allmän urinalys.

Arbetsmaterialet samlas på morgonen i en steril behållare. Den första delen av urinen måste dräneras, med endast medelvärdet. Innan provvätskan tas, måste barnet tvätta sig ordentligt, det är lämpligt att ta behållaren med urin in i laboratoriet senast 1 timme efter insamlingen.

Diagnosen "cystitis" kan göras av en laboratoriearbetare eller en läkare baserat på flera parametrar:

 1. Ökning av leukocyter till 50-60 enheter inom synfältet (i en takt av 5-6);
 2. En liten ökning av proteinet - över 0,033 g / l;
 3. Vätskan har en matt skugga, något genomskinlig, grumlig med en blandning av flingor, ibland av blod;
 4. Antalet utlakning erytrocyter inom synfältet är 10-15 enheter.

Behandling av cystit hos barn

Behandling av cystit hos barn innebär komplex terapi med en rad strikta rekommendationer. Optimal, kommer att vara sjukhusvistelse av en liten patient på ett sjukhus, även om behandling av okomplicerade former av patologi är möjlig på poliklinisk basis och till och med hemma.

Medicin för blåsning för barn

Droger föreskrivs strängt individuellt av en specialistläkare, baserat på sjukdoms svårighetsgrad, patientens ålder, individuella egenskaper hos kroppen och andra faktorer. I standardprogrammet kommer nedanstående droger:

 1. Spasmolytika. Är avsedda för neutralisering av det uttryckta smärtsamma syndromet. Typiska representanter är Drotaverin, Platifillin, Papaverin, oftast i form av injektioner, ibland tabletter;
 2. Uroseptiki. Antibakteriella läkemedel som används för att förstöra den patogena mikrofloran som orsakade inflammation i blåsan. Typiska representanter - trimoxazol, ciprofloxacin, amoxicillin, respektive, i samband med sulfonamider, fluorokinoloner, och den klassiska antibiotika,
 3. Diuretika. Diuretika. Oftast utses hypotiazid, veroshpiron, furosemid, diakarb;
 4. Vitamin-mineralkomplex som tillägg.

rekommendationer

Listan över vanliga medicinska rekommendationer innehåller:

 1. Överensstämmelse med sängstöd. I akuta former av cystit - minst 3 dagar. Det minskar frekvensen av urinering, smärta och maximal kontroll över en liten patients terapi.
 2. Inmatningen av natriumklorid mineralvatten utan gas i en mängd som inte överstiger 1 liter / dag är en lätt antiinflammatorisk effekt;
 3. Torr värme på pubic regionen;
 4. Sittat varmt bad. Den rekommenderade termiska regimen är 37,5 grader, 2 procedurer som varar 15-20 minuter varje dag.
 5. Korrigering av energisystemet. Inklusion i kosten av mjölk- och surmjölkprodukter, rätter på växtbasen. Uteslutning av kryddor, kryddor, kryddig, stekt, söt, sylt mat.

Ovanstående behandlingsregim är den grundläggande och avsedda användningen för terapi av primär akuta former av cystit. I fallet med sekundära inflammatorisk bakgrundsprocess eller kroniska stadier av sjukdomen, med användning av olika enskilda system, inkluderande behandling av samtidig sjukdom, fysioterapi, i sällsynta fall - kirurgi.

Behandling av cystit i hemmet

Behandling av cystit hos barn i hemmet är möjligt endast i fall av okomplicerade former av sjukdomen och under obligatorisk övervakning av en specialist - han borde föreskriva en kurs i läkemedelsbehandling med en indikation på tidpunkten och mängder av användningen av droger, liksom att övervaka ung patient med leverans av preliminära analyser.

Vad kan föräldrar göra förutom att övervaka intaget av föreskrivna läkemedel?

 1. Ge barnet strikt sängstöd och skapa möjlighet till förenklad urinering utan att resa sig upp från sängen (skepp eller flaska);
 2. Justera kosten för behandlingsperioden, med undantag för allt söt, stekt, sylt, kryddig, salt. I behandlingsprocessen bör ytterligare frukter och grönsaker som inte är förbjudna av läkaren, liksom mjölksyra och sura mjölkprodukter, införas i kosten. Förberedelse av rätter - endast matlagning och ångkokning;
 3. Ger chad med måttligt drickande - det ideala alternativet kommer att vara icke-kolsyrade natriumklorid mineralvatten (Borjomi);
 4. Med obligatoriskt överenskommelse med behandlande läkare - fytoterapi baserat på varma bad, applicering av torr värme.

Traditionella behandlingsmetoder

Eventuella recept på traditionell medicin som tillämpas på ett barn med blåsan måste samordnas med den behandlande läkaren utan att misslyckas. Huvudprincipen är ytterligare, och inte substitutionsbehandling, eftersom det är omöjligt att bota även en enkel form av sjukdomen bara med örter och tinkturer.

 1. En tesked torrt ört St John's wort, häll ett glas varmt vatten och låt det vila på ett vattenbad i ungefär en halvtimme. Kyla och töm botemedlet, ge en kvart kopp fyra gånger om dagen i en halvtimme före måltiden i 10 dagar;
 2. Tre matskedar av badans förskjutna torra rhizomer, häll ett glas varmt vatten, sätt på medelvärme och förång ½ av vätskan. Avlägsna från plattan, sval, spänning. Ät 10 droppar 3 gånger dagligen före måltid i 1 vecka;
 3. Ta i lika stora delar 1 glas björkblad, kamille, oregano, ekbark, fyll dem med en liter kokande vatten och låt det brygga i 15 minuter. Stamma och häll vätskan i ett varmt bad, grundligt blanda. Hjälp barnet att ta ett avslappnande förfarande i sittande läge i 15 minuter. Den rekommenderade termiska regimen av vatten är 37-38 grader.

effekter

Till typiska komplikationer av en cystit hos barn läkare bär:

 1. Hematuri. I urinen framträder blodproppar;
 2. Vesicourethral reflux. Ihållande kränkning av urinflödet, delvis omvänd gjutning av denna vätska i njurbäckenet;
 3. Interstitiella störningar. Destruktiva förändringar i blåsans struktur med skada på slemhinnorna, mjuka vävnader och andra organets delar;
 4. Pyelonefrit. Inflammatoriska processer i njurarna, som i vissa fall kan direkt hota livet för en liten patient.

förebyggande

Förteckningen över grundläggande förebyggande åtgärder omfattar:

 1. Tidig behandling av alla sjukdomar i genitourinary sfären;
 2. Allmän och lokal förstärkning av immunitet - härdning, intag av vitaminminerala komplex, användning av immunomodulatorer etc.;
 3. Förebyggande av hypotermi hos könsorgan och närliggande system;
 4. Noggrann hygien med tvätt, regelbunden byte av blöjor, användning av personliga föremål och apparater (handdukar, tvål, etc.);
 5. System effektkorrektionsschema förutom mycket stekt mat, marinader, mat, rik på enkla kolhydrater, liksom utbyggnaden av kosten på bekostnad av grönsaker, frukt, fisk, kött, mjölk och mjölkprodukter;
 6. Regelbundna förebyggande undersökningar hos barnläkare, urolog, nefrolog.

Användbar video

Dr Komarovsky - Cystit: symptom, diagnos, behandling, förebyggande

Frågor och svar

Varför ge ett urintest för cystit hos ett barn?

Resultaten av urinalysen används för att bekräfta eller motbevisa den primära diagnosen hos barn, utan att diagnosen inte kan vara fullständig. På cystit indikerar en signifikant ökning av leukocyter och erytrocyter vyschelochnyh, en liten ökning i proteinet såväl som förändringar i externa parametrar för vätskan - dess suddiga mer intensiva färgning utseende föroreningar.

Vad är det bästa sättet att behandla ett barns blåsan på 3 år?

Cystitis hos ett barn av denna ålder behandlas på poliklinisk grund. Den vanliga behandlingsregimen innehåller:

 1. Läkemedel. Oftast uroseptika, med berusning och smärtssyndrom - smörjning och godkända smärtstillande medel;
 2. Sängstöd;
 3. Inträde av vitamin-mineral komplex;
 4. Torr värme;
 5. Diet med undantag av stekt, tungt saltade och kryddiga rätter;
 6. Måttligt drickande.

Cystitis hos ett barn på 5 år. Än att behandla?

Vid denna återkomst bör behandlingen av blåsan vara under obligatorisk övervakning av en läkare, även om den utförs hemma. Barn register sängläge, måttlig alkoholkonsumtion, torr värme på skrevet, varma bad fytoterapi en särskild strömförsörjningskrets med undantag av rätter och hårt ingå i kosten för mejeri / mejeriprodukter, grönsaker, frukt.

Läkemedel - endast för urologens syfte. Oftast är det uroseptiki (i fallet med den smittsamma naturen hos sjukdomen, diuretika (såsom ett diuretikum) och spasmolytika för att eliminera smärta. Obligatorisk regelbunden övervakning av den lilla tillståndet hos patienten med leverans av interimanalyser.

Snabb behandling av en cystit hos barnet på 5 år folkmord?

Den enda sanna lösningen är att kontakta barnläkaren, urologen, nephrologisten för korrekt diagnos och lämpligt föreskriven behandling. Inte självmedicinera barnet: resultatet kan vara bildandet av dess komplikationer, från kroniska former av sjukdomen till hematuri, interstitiell störningar och även pyelonefrit, i vissa fall, utgör ett hot mot livet på barnet.

Vilka tabletter ska ge ett barn med blåsor?

Det är nödvändigt att ge piller som ordinerats av urologen, nephrologisten eller barnläkaren i den komplexa behandlingsregimen för identifierad och bekräftad cystit. Som regel i de flesta fall uroseptiki / bredspektrumantibiotika, diuretika, diuretika och läkemedel symtomatisk lindring av spasmer och smärta - NSAID, spasmolytika. Det specifika handelsnamnet på drogerna från förstahandsvalet, systemet med mottagning och andra parametrar är uteslutande av den behandlande läkaren!

Vilket antibiotikum ska ge för blåsor hos ett barn 2 år?

Den som kommer att ordineras i komplex behandling av blåsor, är en exceptionellt kvalificerad läkare. Vanligtvis drogen första val - det är amoxicillin och uroseptiki trimoxazol och ciprofloxacin. Det är värt att förstå att de bara kommer att hjälpa till vid sjukdomens infektionsbakteriella natur och inte i alla fall.

Under alla omständigheter, rekommenderar vi att passera en omfattande diagnos och söka professionellt målade regimen till profil expert - vanligtvis en pediatrisk urolog eller nephrologist. Självmedicinera inte!

Symtom och behandling av cystit hos barn

Ett känsligt problem med blåsor är inflammation i blåsans slemhinnor. Årligen står ungefär 30% av barnen inför detta problem. Med skillnader i anatomisk struktur är flickor mer benägna att bli sjuka än pojkar. Cystitis hos barn, symptomen som föräldrar brukar känna igen sig, förekommer ofta i akut form. Men med en kronisk sjukdom är latenta symptom möjliga, vilket endast diagnostiseras när vissa tester ges. Och vi kommer att diskutera symtom och behandling av blåsor hos barn i detalj nedan.

Varför uppstår cystit hos barn?

Orsaker kan delas in i smittsamma och icke-infektiösa.

När infektiös cystit sår sådana bakterier:

 • staphylococcus aureus;
 • E. coli;
 • streptococcus;
 • proteus;
 • chlamydia.

Infektionen tränger in i urinblåsan och orsakar den akuta sjukdomen.

 • hypotermi;
 • långvarig användning av läkemedel
 • immunbrist;
 • vitaminbrist;
 • postoperativa perioder
 • medfödda anomalier i urinsystemets struktur.

Hur man känner igen cystit hos barn

Pojkar och tjejer till årets känsliga problem gäller lika. Bröst efter urinering och avföring i blöjan är en viss tid, vilket ger en gynnsam miljö för reproduktion av bakterier. Därför behöver du byta blöjan oftare och tvätta den ordentligt.

Symtom på cystit hos barn:

 1. Ökad tårighet.
 2. Barnet börjar oroa sig, grunt innan man urinerar.
 3. Urinen blir mörkgul i färg.
 4. Micturition uppträder oftare eller mindre ofta.
 5. Temperatur (inte alltid).

Barn i det första året av livet kräver särskild uppmärksamhet, för vet fortfarande inte hur man beskriver sina känslor, så du måste noga överväga alla orsaker som oroar barnet. Diagnos av blåsan är ett blodprov, urin, ultraljudsundersökning av njurarna.

Akut cystit hos barn

Akut cystit hos barn, vars symptom plötsligt uppträder är det inte svårt att känna igen. Barnet frågar oftare en toalett, medan urin frigörs i små mängder. Barn är äldre (de kan tala), klaga på obehag i underlivet, i suprapubic-delen.

Vid urinering täcker den brinnande känslan och obehagliga känslor i perineum. I urinen kan det finnas blod. I sällsynta fall - inkontinens. Urinalys avslöjar leukocyturi.

Kronisk cystit hos barn

Pediatrisk cystit av kronisk form är farlig för dess manifestation med någon hypotermi, en minskning av immuniteten. Manifesting, det påverkar alla lager av blåsan.

För att identifiera sjukdomens kroniska form är det nödvändigt att klara ett urintest, för att studera de medföljande sjukdomarna, för att göra ultraljud i urinvägarna.

Kronisk cystit hos barns symptom:

 • obehag vid urinering
 • ständig önskan att gå på toaletten;
 • känsla av att gnugga i underlivsregionen;
 • ofrivillig urinering;
 • temperatur (sällan).

Hur och vad man ska behandla, kost och medicin

Behandling bör alltid utse en läkare. I akut smärta, barn överarbete snabbare, så du behöver vila mer och vara vila. Dessutom är det smärtsamma syndromet väl avlägsnat genom vattenhaltiga termiska förfaranden. Applicera bad med en lösning av kamomill, salvia. Vatten är inte högre än +37, det är omöjligt att det var varmt - detta provar multiplicering av bakterier.

Vanligtvis är behandlingen baserad på ett komplex av antibakteriella medel och örtberedningar ("Kanefron", "Ursosan"). För att avlägsna smärta och obehag är användningen av "No-shpy", "Papaverin" möjlig. Användning av läkemedel är endast föreskrivet av en läkare.

Självbehandling är farlig! Basen för framgångsrik behandling är antibakteriell behandling. Innan läkemedel förskrivs är det lämpligt att göra urinkulturen och för att identifiera vilka antibiotika som är lämpligare. Läkare ordinera vanligtvis läkemedel, såsom: "Co-trimoxazol" (Biseptolum), "Nitrofurantoin", "Augmentin" (Amoxicillin + Klavulansyra) "Monural".

Dessa läkemedel används från en annan ålder, så du bör konsultera en läkare!

Tillägg till läkemedel är fytoterapi. Effektiva örter med antimikrobiell och antiinflammatorisk effekt.

Var noga med att följa kosten: att undanta stekt, salt mat. Var noga med att dricka mycket: vatten, tranbär frukt, buljong kanel kanel.

Fytoterapi för cystit hos barn

För förebyggande och tillägg till medicamentsbehandling används folkmedicin. Örter som har en diuretikum, antibakteriell, antiinflammatorisk och antispasmodisk effekt kommer att bidra till att påskynda läkningsprocessen och öka kroppens immunförsvar. På apotek finns ett stort urval av urologiska avgifter.

 • 20 g bladbärbär vanlig;
 • 20 g enbär frukt
 • 15 gram häststångsfält.

Från denna typ av råmaterial bereds infusion enligt typen av vattenbad. 2 matskedar råvaror placeras i emaljerade rätter + 200 ml kokt kyldt vatten. Koka i 15 minuter, svalna i 45 minuter. Filtrera efter kylning genom ett dubbelskikt av gasbindning, råmaterialet pressas om, om nödvändigt, infusionen till 200 ml.

Användning: Barn under 12 år ska användas med försiktighet. 1/3 kopp i 30 minuter före måltid 2 gånger om dagen. Kursen varar i 10-15 dagar.

 • 20 g cowberryblad
 • 200 ml vatten.

Från löv av cowberry hemma, förbereda ett avkok. Ta 2 matskedar av råvaror, lägg i emaljerade rätter + 200 ml kokt kyldt vatten. Insistera på ett vattenbad i 30 minuter, varefter det kyles i 15 minuter och filtreras genom ett dubbelskikt av gasbindning. Om nödvändigt justeras volymen till 200 ml.

Användning: Var försiktig med barn under 12 år. 1/3 kopp i 30 minuter före måltid 2 gånger om dagen. Kurs 10-15 dagar

komplikationer

Ofta blir akut cystit kronisk.

 1. Avbruten kurs av antibiotika.
 2. Den initiala provokationsfaktorn eliminerades inte.
 3. Ineffektivt utvalda mediciner.

Allt detta kan leda till obehagliga konsekvenser. Den vanligaste komplikationen är pyelonefrit. Om infektionen har stigit stigande och lokaliserad i njurarna. Symtomatisk är hög feber, smärta i ländryggen är möjlig.

Pyelonefrit behandlas på ett sjukhus.

Barn kan uppleva vesikoureteral reflux. När urinen börjar klättra urinledarna och kommer in i njurarna.
Vid felaktig behandling blir blåsans väggar inte elastiska, och organet kan ändras.

Förebyggande av cystit hos barn

För förebyggande åtgärder bör du

 1. undvik hypotermi
 2. genomföra aktiviteter som syftar till att höja immuniteten hos barnets kropp. Immunomodulatorer som används i barns träning: "Genferon light", "Viferon". Dessa droger används även hos nyfödda. Säkerheten och effekten av droger har bevisats genom kliniska prövningar.
 3. känna till reglerna för personlig hygien.

Och glöm inte att en tidskurerad sjukdom kommer att hjälpa till att förhindra att det återkommer i framtiden. För det första bär ansvaret för barnets hälsa föräldrarna!

Cystit hos barn: symtom, behandling och förebyggande

Cystitis är en inflammatorisk process som ligger i slemhinnan och det submukosala skiktet i blåsan. Det är blåsan är den vanligaste manifestationen av urinvägsinfektion i barndomen. Samtidigt är cystit diagnos i vårt land fortfarande inte korrekt antingen går okända sjukdom (symptom belastar SARS), eller om det finns överdiagnostik (cystit behandlas av läkare som pyelonefrit). Båda är dåliga: oigenkänd cystit återstår obehandlad och kan leda till komplikationer eller förändras till kronisk form; och behandling av pyelonefrit är mer hållbar och allvarlig än vad som är nödvändigt för ett barn med blåsor.

Förekomsten av cystit hos barn

Exakta statistiska uppgifter om cystit hos barn i Ryssland är inte just på grund av problem i diagnosen. Cystit förekommer hos barn i alla åldrar, men om förekomsten bland spädbarn cystit är ungefär densamma, och pojkar och flickor, i förskola och skolåldern flickor är sjuka oftare (3-5 gånger) än pojkar. Den högre känsligheten hos tjejer till blåsor beror på följande faktorer:

 • Funktioner i den anatomiska strukturen: hos tjejer är urinröret kortare och bredare, de naturliga behållarna av infektion (anus, vagina) ligger nära varandra;
 • hormonella och immunologiska fysiologiska förändringar i kroppen av unga flickor som predisponera för infektion i genitaltrakten (vaginit, vulvovaginal) och reducera barriäregenskaperna hos blåsan slemhinnan.

Typer av blåsor

Cystitis kan klassificeras enligt flera tecken:

 1. Ursprung: infektiös (den vanligaste formen hos barn) och icke-infektiös (kemisk, giftig, medicinsk, etc.).
 2. Adrift: akut och kronisk (i sin tur uppdelad i latent och återkommande).
 3. Av arten av förändringar i blåsan: katarrhal, hemorragisk, ulcerös, polypos, cystisk, etc.

Orsaker till cystit hos barn

Som det redan sagts, förekommer oftast hos barn (och även hos vuxna) infektiös cystit.

Det är uppenbart att orsaken till infektiös cystit är infektion. Det kan vara:

 • bakterier (Escherichia coli, Proteus, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus och Staphylococcus, Ureaplasma, Chlamydia, Mycoplasma, och andra.);
 • virus (adenovirus, parainfluensavirus, herpesvirus);
 • svampar (vanligtvis från släktet Candida).

Patogenens penetration är möjlig på flera sätt:

 • Stigande (från könsorganen i närvaro av kolpit, vulvovaginit hos tjejer eller balanoposthit hos pojkar, stiger infektionen upp i urinröret);
 • fallande (härstammar från tidigare infekterade njurar);
 • limofgennym och hematogen (genom blodomloppet eller lymfan mikroorganismer penetrerar blåsan avlägsen foci av infektion - i tonsiller, lunga, etc.);
 • kontakt (mikroorganismer tränger igenom blåsans vägg från närliggande organ - med inflammatoriska processer i tarmarna, livmodern och bilagorna).

Normalt har blåsans slemhinna tillräckligt höga skyddsegenskaper, och med införandet av mikroorganismer i blåsan utvecklas inte alltid cystit. "Fixeringen" av mikroorganismer på slemhinnan och sjukdomsuppkomsten underlättas genom ytterligare predisponeringsbetingelser:

 1. Störningar och konstant ström urin (urin stasis vid oregelbundna tömma blåsan, olika medfödda anomalier som komplicerar urinproduktion från blåsan funktionell störning - neurogen blåsa).
 2. Kränkningar av de skyddande egenskaperna hos de mukosala cellerna i urinblåsan - märkta med dizmetabolicheskih kränkningar när den kontinuerligt närvarande i urinen av salt, Samt hypovitaminosis, kronisk administrering av läkemedel (oxalat, urat, fosfater, och andra.).
 3. Minskning av kroppens allmänna skyddskrafter (med hypotermi, kronisk trötthet och stress, allvarliga infektioner, frekventa förkylningar).
 4. Otillräckligt intag till blåsan slemhinnan av syre och näringsämnen vid cirkulationsrubbningar i bäckenorganen (för tumörer, kronisk förstoppning, förlängd immobilisering, eller brist på rörelse, exempelvis vid bedrest efter skada eller kirurgi).

Orsaker till kronisk blåsan

Övergången av akut cystit i kronisk form underlättas av:

 • otillbörlig och otillräcklig behandling av akut cystit
 • medfödda och förvärvade genitourinary systemsjukdomar (neurogen blåsdysfunktion, diverticula - utskjutning av blåsväggen, som ackumuleras och urin stagnerar; dizmetabolicheskie störningar; vulvovaginit).

Symtom på cystit hos barn

Akut cystitis

Urineringstörningar

Det främsta symptomet på akut cystit är en störning av urinering (dysuri). I de flesta fall, frekvent urinering tillsammans med smärta. Barn klagar på smärta, gnugga och brinna i underlivet, ovanför pubis under, och även omedelbart före och efter urinering. I vissa fall kan buksmärtor vara permanent, intensifieras under och efter urinering. Ibland finns det svårigheter i slutet av urineringshandlingen (barnet kan inte kissa på grund av smärta eller han behöver spänning för att helt tömma urinblåsan). Vid pojkar i extremiteten eller slutet av en utbränd förekomst av droppar av nytt blod (terminal hematuri) är möjligt.

urinering frekvens är direkt relaterad till svårighetsgraden av cystit - med mildare former av urinering quickens något (med 3-5 gånger jämfört med ålder och det individuella normen), med svår behov av att urinera inträffar i ett barn bokstavligen varje 10-15 minuter (barnet är ständigt kör på toaletten, pisses i små portioner). I detta fall slutar uppmaningen inte alltid med urinering (felaktighet). Karaktäristisk imperativ (imperativ) uppmaning att urinera, när barnet inte kan fördröja uppkomsten av urinering. Mot denna bakgrund är urininkontinens, enuresis även hos äldre barn möjliga.

I vissa fall barn i stället för täta urinträngningar, säger det motsatta fenomenet - sällsynt urinering eller urinretention som orsakas av en spasm i sphincter och bäckenbottenmuskulatur eller godtycklig begränsning av ett barn driften på grund av rädsla för smärta.

Färgförändringar av urin

Om du visuellt utvärderar den uppsamlade urinen i en transparent behållare eller till och med bara i en kruka, blir förändringar i färg och transparens märkbar. På grund av närvaron av leukocyter och bakterier i urinen blir det grumligt, med hemorragisk cystitisurin förvärvar en brunrött färg ("köttbitar"). Dessutom finns urin ofta klumpar av slem och en grumlig suspension av utarmade epitelceller och salter.

Andra symptom

För akut cystit är även svår, feber och symtom på förgiftning (letargi, aptitlöshet, etc.) inte karaktäristiska. Barnets tillstånd som helhet är tillfredsställande, hälsotillståndet är bara stört av frekvent uppmaning att urinera och smärta.

Funktioner av akut cystit hos spädbarn och barn (upp till 2-3 år)

Unga barn kan inte beskriva sina känslor och klargöra klagomål. Cystit hos småbarn kan misstas av ökad urinvätskning, ångest och gråt under urinering.

I samband med barnets kropp lutning vid en tidig ålder till en generalisering (spread) av den inflammatoriska processen, med cystit kan uppleva allmänna tecken på infektion (feber, vägran att äta, letargi, dåsighet, blek hud, kräkningar och uppstötningar). Men dessa symtom är alltid misstänkta för pyelonefrit eller andra infektioner och kräver en noggrannare undersökning av barnet.

Kronisk blåsan

Kronisk blåsan kan förekomma i två former - latent och återkommande.

Med återkommande form noteras periodiska exacerbationer av den kroniska processen med symptom på akut cystit (frekvent smärtsam urinering).

Latent form förekommer nästan asymtomatiska hos barn, återkommande brådskande undanhålla urin, enures, som föräldrar (och ibland läkare) inte betalar tillräckligt med uppmärksamhet, som förbinder dem med ålders eller neurologiska sjukdomar.

Diagnos av blåsan

En läkare kan misstänka cystit vid tidpunkten för undersökning av barnet och föräldern undersökningen när identifierade specifika klagomål (ofta smärtsam urinering hos patienter utan symtom på förgiftning och temperatur). För att klargöra diagnosen akut cystitis:

 1. Urinanalys (detekterad leukocyter däri i en mängd av 10-12 för att fullständigt täcka hela synfältet, enskilda erytrocyter i normal cystit och ett flertal erytrocyter i hemorragisk, spår av protein, stora mängder av övergångs epitel, bakterier, slem och ofta salt). Urinanalys är önskvärd i allmänhet för att samla på morgonen, efter grundlig toalett vulva, från mittdelen (första barnet urinerar i potten, då burken är sedan igen i en kruka).
 2. Allmän analys av blod (med okomplicerad blåsning bör det inte finnas förändringar i det).
 3. Dvuhsosudnaya urinprov: en första del av urin i en mängd av ca 5 ml uppsamlades i en behållare, en andra del av större (cirka 30 ml) - det andra kärlet, men inte helt all urin - urinering barn måste fyllas i potten. Provet kan du skilja mellan inflammation i vulva och urinrör cystit: inflammatoriska förändringar i könsorganen de mest uttalade inflammatoriska förändringar som observerats i den första delen, i cystit - förändringarna är densamma i båda proven.
 4. Urinkultur för sterilitet och känslighet mot antibiotika: staketet utförs i ett sterilt rör från mitten av urinen (på ett sjukhus, urin tas av kateter). Sedan utförs såning på näringsmedia; efter tillväxten av kolonier av mikroorganismer, bestämma deras känslighet mot antibiotika. Metoden används ofta för att diagnostisera kronisk cystit och ger dig möjlighet att välja den optimala behandlingen (antibiotikum och / eller uroseptisk).
 5. US blåsan före och efter miktsii (urinering) - och vid akut exacerbation av kronisk cystit detekterade förtjockning av slemhinnan och uppslamningen i kaviteten av blåsan.
 6. Endoskopisk undersökning (cystoskopi) används för att klargöra diagnosen kronisk cystit. Genom urinröret sätts ett tunt zodoskop in, utrustad med en glödlampa och en projektionskamera, och läkaren kan visuellt inspektera slemhinnan. Cystoskopi hos unga barn (upp till 10 år) utförs under generell anestesi. Under perioden av förvärring av sjukdomen utförs en sådan undersökning inte.
 7. Vidare, i den subakuta perioden efter lindring av cystit eller exacerbation av kronisk användning, och andra metoder: Annullera cystografi (blåsan är fylld med ett kontrastmedel och göra en serie bilder under urinering); Studie av rytmen av urinering (registrering av urineringstiden och volymen av utsöndrad urin i minst 24 timmar); uroflowmetry (bestämning av hastighet och intermittens av urinflödet - barnet urinerar på toaletten, utrustad med en speciell enhet).

Hur skiljer man cystit från frekvent urinering mot bakgrund av SARS och förkylning

Med förkylning har barn ofta mer urinering i samband med reflexeffekter på blåsan, liksom en förlängd dricksregim.

Men till skillnad från cystit, påskyndar urin måttligt (med 5-8 gånger jämfört med ålders norm), medan det inte finns någon smärta och rezey under eller efter urinering, det finns ingen brådska och andra sjukdomar (enures, icke-undanhållande av urin).

Hur skiljer man cystit från pyelonefrit

För pyelonefrit ledande är bara symptom på förgiftning (feber, kräkningar, blek hud, slöhet, aptitlöshet), och urinvägar förbigångna. Buksmärtor i bakgrunden av pyelonefrit är vanligtvis permanent, medan smärta i ländryggen är vanligt. I cystitis är huvudsymptomen dysuri och buksmärta i samband med urinering, det finns ingen berusning eller det är mildt uttryckt.

Dessutom med pyelonefrit är det specifika förändringar i det allmänna blodprovet (ökat antal leukocyter med en ökning av stavinnehållet, acceleration av ESR, tecken på anemi).

behandling

Akut cystitis

Behandling av akut cystit utförs vanligtvis hemma (under överinseende av en nefrolog eller barnläkare). Endast i fall av komplicerad cystit (med utveckling av pyelonefrit eller misstänkt för det), liksom cystit hos spädbarn kräver sjukhusvistelse.

Behandling av akut cystit är utnämningen av en förlängd drinkregim, kost och medicinering.

Avancerad dricksregim

Att säkerställa en kontinuerlig tvättning av urinflöde och mikroorganismer från blåsan kaviteten barnet behöver överdrivet drickande (inte mindre än 0,5 liter per år av ålder och mer än ett år efter l; i skolåldern - 2 liter per dag). Särskilt föredragna är drycker med antiinflammatorisk och uroseptic (rengöring och desinficering av urinvägarna) egenskaper - it fruktdrycker, fruktdrycker och buljonger från tranbär, havtorn, tranbär; te med citron, svart vinbär. Du kan ge kompott (från torkad frukt och färska bär), kokt vatten, utspädd färskpressad juice (vattenmelon, morot, äpple och andra), fortfarande mineralvatten. Drickning serveras i varm form, ständigt under dagen (inklusive på natten).

diet

Av kraft med cystit barn uteslutna produkter med en irriterande effekt på slemhinnan i urinblåsan, ökar blodflödet till det och förvärrar symptomen på inflammation: akuta kryddor, marinader och rökta produkter, salta produkter, majonnäs, starka köttbuljonger, choklad. Om det finns brott dizmetabolicheskih lämplig diet rekommenderas:

 1. Med oxaluri och uraturi är uteslutning av sorrel, spenat, gröna lök, persilja, restriktion av köttprodukter nödvändig - köttet serveras i kokt form, varannan dag. Det rekommenderas inte att använda buljonger, slaktbiprodukter, röka produkter, korv och korv, kakao, starkt te, bönor.
 2. Med fosfat är mjölk begränsad; mjölk och mejeriprodukter är tillfälligt begränsade Rationen är berikad med försurande produkter och drycker (färska juicer, bär och frukter).

medicinering

I de flesta fall, för behandling av akut cystit är tillräckligt ändamål uroseptikov (furagin, FURAMAG, nevigramon, monural). Mindre vanliga sulfonamid (Biseptolum). Antibiotika är olämpligt, men i vissa fall kan din läkare rekommendera dem (särskilt i fall av misstänkt pyelonefrit) - vanliga läkemedel är skyddade penicilliner (amoxiclav, flemoklav soljutab, Augmentin) och cefalosporiner 2-3 generationer (Zinnat, tseklor, alfatset, tsedeks). Uroseptiki antibiotika eller utses inåt takten i 3-5-7 dagar beroende på sjukdomens svårighetsgrad, svaret på terapi och dynamik laboratorieparametrar. Valet av läkemedel och behandlingslängd bestämn uppbär en läkare.

För att lindra smärt syndrom används anestetika och krampfria droger (nej-spa, papaverin, baralgin, spasmalgon).

Funktioner vid behandling av kronisk blåsan

Kronisk blåsning hos barn är önskvärd att behandlas på ett sjukhus där det finns fler möjligheter till en detaljerad undersökning av barnet och hela behandlingen.

Principerna för behandling av kronisk blåsan är samma: förlängt dricksbehandling, kost och medicinering. Emellertid läggs stor vikt vid att bestämma orsaken till processkronisering och eliminering (behandling av vulvovaginit, förstärkning av immunitet etc.).

Vid läkemedelsbehandling används ofta antibiotika, och under lång tid (14 dagar eller mer) växlar 2-3 läkemedel. Och efter det att antibiotikumet kan utses uroseptiskt långt, i en liten dos - för att förhindra återfall.

I samband med långtidsantibiotikabehandling hos barn benägna att utveckla dysbios, så du behöver individuellt anpassade recept pre- och probiotika, och kombinationer av dessa (Linex, Atsipol, Narine, etc.).

Vanligen används topisk administrering uroseptikov och antiseptika (instillation av läkemedelslösningar in i håligheten i urinblåsan), fysioterapi (UHF, lera applikationer, jontofores med antiseptika, inductothermy, jontofores).

Med persistent återfallande cystit, indikeras immunmodulerande läkemedel (en kurs av viferon eller geneferon).

Funktioner för att övervaka ett barn efter att ha blivit cystitis

Barnet observeras i polikliniken på bosättningsorten - inom 1 månad efter akut cystit och minst ett år efter kronisk behandling, med periodisk allmän urinanalys och andra studier på rekommendation av den behandlande läkaren. Vaccinationer för barn kan utföras inte tidigare än 1 månad efter återhämtning (och vaccination mot difteri och stelkramp - endast efter 3 månader).