Huvud
Analyser

Prostata adenom (prostata hyperplasi)

I modern medicin kallas proliferationen av prostatakörteln på grund av aktiv vävnadstillväxt prostata adenom. Även om vissa "med erfarenhet" och patienter i åldersgruppen fortfarande använder termer som prostata adenom eller retention av urin. För rättvisans skull noterar vi att detta namn har ytterligare en synonym: godartad prostatahyperplasi (i det följande BPH).

I vilket fall som helst ligger sjukdomen i att öka prostata, vilket leder till utseendet i det av noder som stör normal urinering. Godartad karaktär betyder frånvaro metastaser, vilket skiljer sjukdomen från onkologisk sjukdom i prostatakörteln.

Adenom av prostata anses med rätta som en manlig sjukdom hos äldre. Varannan man har problem med urinering i 50 år, efter undersökning av en specialist, skrivs de av för denna sjukdom. Med ålder ökar förekomsten, och vid 70 års ålder har tre av de fyra männen upplevt samma problem. Enligt resultaten av medicinsk forskning påverkas inte 15% av männen av BPH. Samtidigt ökar sannolikheten för sjukdom varje år.

Orsaker till prostata adenom

Alla orsaker till prostata adenom kan delas in i två grupper.

Den första gruppen innehåller orsakerna livsstil en person som ökar sannolikheten för proliferation av prostata. Till exempel kan det vara stillasittande arbete eller aktiv psykisk stress i avsaknad av fysisk. Det är därför att regelbunden träning är svår att överskatta.

Den andra gruppen innehåller objektiva skäl, inte beroende på en persons livsstil. Bevisat att prostata adenom uppstår på grund av byta i männs hormonella bakgrund. Om du anser att dessa förändringar oundvikligen uppträder i ålderdom, kan du dra slutsatsen att endast några män faller för tur för att undvika problem med prostata.

Det är rättvist att säga att orsakerna till prostata adenom ännu inte har utforskats fullständigt. Forskare utför regelbundet forskning som syftar till att identifiera samband med andra sjukdomar eller med personens personliga egenskaper, men hittills har alla dessa studier inte givit några signifikanta resultat. Även om det till exempel var möjligt att motbevisa uppfattningen att prostatit och prostata adenom är sammanhängande. Som statistik visar kan båda sjukdomarna uppträda helt oberoende eller vice versa samtidigt. Därför, trots de olika hypotetiska orsakerna till prostataadenom, är den enda beprövade faktorn som ökar risken för morbiditet ålder.

Symtom på prostata adenom

För att bättre förstå tecknen på prostata adenom behöver du först förstå vad som händer i prostata hos en man när denna sjukdom uppstår. Som det är känt är den normala storleken av prostata under blåsan ungefär lika med valnötens storlek. När prostata vävnad börjar expandera, visas en eller flera knutar oundvikligen på den. De klämmer urinröret, så att urinering är nedsatt. Det är uppenbart att denna process inte sker omedelbart, men gradvis. Av denna anledning identifieras tre steg av sjukdomen beroende på symptomen.

I början, när kanalen bara börjar smala under yttre påverkan, förekommer de första symptomen på prostata adenom. De ingår i förändringen i känslan vid urinering. Friska män upplever trevliga känslor när de tömmer urinblåsan, och det är ganska normalt. Försvinnandet av dessa känslor kan fungera som den första alarmklockan.

Tyvärr brukar män avskriva de förändringar som finns på något annat än sjukdom, så i första skedet behandlas läkare extremt sällan. Under tiden BPH går in på följande blankett. Det finns mer märkbara symtom på prostata adenom.

I synnerhet leder en märkbar minskning av urinröret till en minskning av styrkan hos strålen. När urinen är något (i slutsteg av tömning) blir den vertikal eller brukar bryta upp i enskilda droppar. Naturligtvis är inte blåsan helt tömd. Patienten måste spänna bukmusklerna, klämma ur urinblåsan på detta sätt, och den återstående urinen på kort tid kommer att orsaka en annan uppmaning att urinera. Dessa är också huvudskyltarna för prostata adenom.

I avsaknad av behandling uppträder nya symptom som liknar enures. Så, en man kan inte längre hantera natten utan urinering, och tiden som han kan "tolerera" reduceras avsevärt till fullständig inkontinens.

Betydelsen av snabb tillgång till en specialist vid upptäckten av de första tecknen beror också på det faktum att utan ordentlig behandling av prostataadenom kan ha allvarliga komplikationer, vilket kommer att diskuteras ytterligare.

Komplikationer av prostata adenom

Som du förstår, leder adenom i prostata till problem med urinering. Och detta orsakar i sin tur ett allvarligt slag mot njurarna. Deras gradvisa nederlag kan uppenbaras av täta huvudvärk, irritabilitet, konstant törst och en känsla av torrhet i munnen. Det faktum att urinen är för lång i blåsan ökar sannolikt sannolikheten för att utveckla genitourin-infektioner, såsom pyelonefrit, uretrit och andra, liksom framväxten urolitiasis.

Vi måste erkänna att detta inte är den mest hemska komplikationen av prostata adenom. Den obemannade utvecklingen av prostata noder kan leda till en fullständig överlappning av urinröret. I detta fall ackumuleras urin i blåsan utan att ha ett utlopp som blir en man med svår smärta och ett hot mot livet. Med sådana tecken installeras en urin-kateter eller, om akut är nödvändigt, utförs en omedelbar kirurgisk operation.

Faren är att den fullständiga tillslutningen av urinröret kan förekomma även vid sjukdomens inledande skede. Allt beror på en viss sammanflöde av provokerande faktorer, såsom hypotermi, alkoholmissbruk, avhållande från urinering och andra.

Tyvärr är det inte alla komplikationer av prostata adenom. Ibland leder proliferationen av prostatakörteln till utseendet blod i urinen. Svårigheten att diagnostisera denna komplikation ligger i den låga koncentrationen av blod som inte kan ses med blotta ögat. Därför kan leveransen av urinanalys identifiera sjukdomen genom närvaron av blodproppar vid mikroskopisk undersökning av sedimentet.

En sådan mängd komplikationer, som var och en i sig är ganska svår för organismen, orsakar behovet av tidig diagnos av sjukdomen i de tidiga stadierna.

Diagnos av prostata adenom

Det blir inte en överdrift om vi säger att den framgångsrika diagnosen prostata adenom beror direkt på patienten själv. I de tidigaste skeden är det undersökningen som kan ges av de indikatorer genom vilka experten kommer att kunna misstänka förekomsten av sjukdomen. Till omröstningen läggs till fingerprovning av prostata.

För laboratorieundersökningar tas materialet (det vill säga prostats hemlighet och smuts från urinröret) efter en prostata-massage. Den behandlande läkaren kan få viss information från ultraljud, som bestämmer närvaron av stenar, volymen av kvarvarande urin efter utmattning och prostataformen.

En ytterligare metod för undersökning är uroflowmetry. Bokstavligen översätts termen som mätning av hastigheten hos urinstrålen. Förutom hastighet mäts ett antal andra parametrar, tack vare vilken diagnos av prostata adenom blir mer exakt.

Även om prostata adenom inte alltid leder till onkologiska konsekvenser, krävs det ett obligatoriskt blodprov för män som är i riskzonen, det vill säga, vars ålder är 50 år. Enligt resultaten från en laboratorieundersökning kan spår av närvaron av en malign tumör detekteras, eller data om dess frånvaro kan erhållas. Det är från denna ålder att det rekommenderas att blodprovet utförs med ett regelbundet årligt förfarande. Vid misstanke om förekomst av onkologiska problem utförs karakteristiska ytterligare studier.

Behandling av prostata adenom

Efter diagnosen föreskriver läkaren ett av tre behandlingsalternativ för sjukdomen. Detta är drogbehandling adenom i prostata, kirurgisk ingrepp och icke-operativ icke-farmakologiska metoder.

Medicinsk behandling innebär att vissa mediciner används. På marknaden är de nu representerade i stort antal, så utnämningen är enligt doktorens eget gottfinnande.

Alla läkemedel riktas antingen för att koppla av muskelfibrerna i prostatakörteln eller för att minska prostatavolymen. I båda fallen minskar kompressionen av urinröret och den normala banan av urinen återställs.

Tyvärr kan läkemedel bara hjälpa till i början, och deras inverkan är långt ifrån alltid tillräcklig. I detta fall kommer patienten sannolikt att erbjudas ett kirurgiskt ingrepp. Operativ behandling av prostata adenom kan utföras antingen öppet eller utan snitt, när kirurgen utför alla manipuleringar genom urinröret.

Ibland kan ett alternativ till en kirurgisk operation vara icke-operativa metoder. Alla syftar till att expandera urinröret igen. Detta görs antingen genom att påverka själva kanalen (ballongutvidgning eller prostata stenter) eller genom att agera på prostata (termoterapi eller mikrovågstorkning).

När det gäller förebyggande metoder existerar inte effektiva rekommendationer som kan garantera skydd mot prostata adenom. Faktum är att alla förebyggande åtgärder reduceras till nivåeringsfaktorer som ökar risken för sjukdomen, det vill säga undernäring, alkoholmissbruk och andra dåliga vanor.

Adenom av prostata

Adenom av prostata - Spridning av prostatakörtelvävnad, vilket leder till en överträdelse av urinflödet från urinblåsan. Karaktäriserad av frekvent och svår urinering, inklusive natt, försvagning av urinströmmen, ofrivillig urladdning av urin, tryck i urinblåsan. Därefter kan en fullständig retention av urin, inflammation och bildandet av stenar i blåsan och njurarna utvecklas. Kronisk urinretention leder till förgiftning, utveckling av njurinsufficiens. Diagnos av prostata adenom innefattar ultraljud av prostata, undersökning av dess hemlighet, om det behövs - biopsi. Behandling är som regel kirurgisk. Konservativ behandling är effektiv i början.

Adenom av prostata

Adenom av prostata - en godartad neoplasma av parauretralkörtlar som är placerade runt urinröret i sin prostatiska avdelning. Huvudsymptomen för prostataadenom är ett brott mot urinering på grund av gradvis komprimering av urinröret med en eller flera växande knölar. Prostataadenom karakteriseras av en godartad kurs.

Förekomst av prostata adenom

Endast en liten del av patienter som lider av prostataadenom söker medicinsk hjälp, men en detaljerad undersökning kan upptäcka symptom på sjukdomen hos var fjärde man i åldrarna 40-50 år och hos hälften av män från 50 till 60 år. Adenom av prostata detekteras hos 65% av männen i åldrarna 60-70 år, 80% av männen i åldern 70-80 år och över 90% av männen över 80 år. Svårighetsgraden av symtom kan variera avsevärt. Studier inom urologi tyder på att cirka 40% av män med prostataadenom upplever problem med urinering, men endast en av fem patienter i denna grupp söker medicinsk hjälp.

Orsaker till prostata adenom

Mekanismen för utveckling av prostata adenom är ännu inte helt bestämd. Trots den gemensamma opinionen som förbinder prostata adenom med kronisk prostatit finns det inga uppgifter som skulle bekräfta förhållandet mellan dessa två sjukdomar. Forskarna avslöjade inte någon koppling mellan utvecklingen av prostataadenom och användningen av alkohol och tobak, sexuell läggning, sexuell aktivitet, lidande venerala och inflammatoriska sjukdomar.

Det finns ett tydligt beroende av förekomsten av prostata adenom på patientens ålder. Forskare tror att prostata adenom utvecklas som ett resultat av hormonella störningar hos män med början av andropause (manlig klimakteriet). Denna teori är bekräftad av det faktum att män som kastrerats före puberteten och extremt sällan män som har blivit neutrerade efter starten har aldrig lider av prostataadenom.

Symtom på prostata adenom

Det finns två grupper av symptom på prostata adenom: irriterande och obstruktivt. Den första gruppen av symptom av prostata adenom hänför frekvent urinering, ihållande (obligatoriskt) urinträngningar, nokturi, urininkontinens. Den grupp av obstruktiva symptom karakteristiska för BPH inkluderar svårigheter vid urinering, fördröjning av uppträdandet och ökad urinering tid, känsla av ofullständig tömning, trög urinering intermittent stråle, sila behov.

Det finns tre stadier av prostata adenom:

 • Kompenserat stadium av prostata adenom (steg I)

Dynamiken i urinverkan förändras. Det blir vanligare, mindre intensivt och mindre ledigt. Det finns ett behov av 1-2 gånger att urinera på natten. Normalt orsakar nocturi vid första etappen av prostataadenom inte någon oro för patienten, som associerar ständiga nattliga uppvakningar med utvecklingen av åldersrelaterad sömnlöshet.

Under dagen kan normal urineringshållning bibehållas, men patienter med stadium I prostata adenom noterar en väntetid, särskilt uttalad efter en sömn. Därefter ökar frekvensen av daglösning, och mängden urin som frigörs per enskild urinering minskar. Det finns tvingande önskningar. En urinstråle, som tidigare bildat en parabolisk kurva, sticker ut trögt och faller nästan vertikalt.

Vid första stadiet av adenom av prostatahypertrofi i musklerna i blåsan utvecklas, på grund av vilken effektiviteten av dess tömning upprätthålls. Det finns ingen kvarvarande urin i blåsan vid detta stadium eller praktiskt taget ingen. Funktionstillståndet för njurarna och övre urinvägarna bevaras.

 • Det subkompenserade steget av prostata adenom (steg II)

Vid II-etappen av prostata adenom ökar blåsan i volym, dystrofa förändringar utvecklas i dess väggar. Mängden resterande urin når 100-200 ml och fortsätter att öka. Under hela urineringstiden tvingas patienten att intensivt dra musklerna i bukpressen och membranet, vilket leder till en ännu större ökning av intravesiktrycket. Handlingen av urinering blir multipel, intermittent, vågig.

Gradvis störde urinpassagen på övre urinvägarna. Muskulaturstrukturer förlorar elasticitet, urinvägarna utvidgas. Njurfunktionen är nedsatt. Patienterna är oroliga av törst, polyuri och andra symptom på progressivt kroniskt njursvikt. Om kompensationsmekanismerna misslyckas börjar ett tredje steg.

 • Decompenserat stadium av prostata adenom (steg III)

Blåsan vid III-steget i prostataenomenet sträcker sig, full av urin, detekteras lätt palpatoriskt och visuellt. Blåsans övre kant kan nå nivån och högre. Tömning är inte möjlig även med intensiv spänning i magmusklerna. Lusten att tömma blåsan blir kontinuerlig. Det kan finnas svår smärta i buken. Urin utsöndras ofta, med droppar eller mycket små portioner. I framtiden smärta och uppmaning att urinera gradvis försvaga. Utvecklar en paradoxal retention av urinkaraktäristiken för prostata adenom (blåsan är full, urin fördelas ständigt droppvis).

I detta skede prostata adenom övre urinvägarna dilaterad, njurparenkym funktionen kränks på grund av permanent tilltäppning av urinvägarna, vilket leder till en ökning av trycket i pyelocaliceal systemet. En klinik med kroniskt njursvikt växer upp. Om sjukvården inte är tillgänglig dör patienter av progressivt kroniskt njursvikt.

Komplikationer av prostata adenom

Om behandling inte utförs kan en patient med prostata adenom utveckla kroniskt njursvikt. Med prostata adenom utvecklas ibland akut urinretention. Patienten kan inte urinera med en överflödande urinblåsa, trots den intensiva lusten. För att eliminera fördröjningen av urin kan blåsan kateteriseras hos män, ibland en nödoperation eller en urinblåsning.

En annan komplikation av prostataadenom är hematuri. Ett antal patienter har mikrohematuri, men frekvent och intensiv blödning från adenomvävnad (med trauma på grund av manipulation) eller åderbråck i blåsans hals. Med bildandet av blodproppar, utvecklingen av blåsans tamponad, vilket kräver akutoperation. Ofta är orsaken till blödning med prostataadenom en diagnostisk eller terapeutisk kateterisering.

Stenar i blåsan med prostata adenom kan uppstå som ett resultat av stagnation av urin eller migrera från njurarna och urinvägarna. Med cystolithiasis kompletteras den kliniska bilden av prostata adenom med ökad urinering och smärta som strålar ut mot glanspenisen. I stående position, med promenader och rörelser, blir symtomen mer uttalade, medan den ligger i benägen position det minskar. Karakteristiska symptom "om strålen av urin" (trots ofullständig tömning av blåsan, är urinflödet plötsligt avbryts och återupptas först när positionen för kroppen). Ofta, i prostata adenom utveckla infektionssjukdomar (epididymo, epididymit, vesiklar, adenom, prostatit, uretrit, akuta och kroniska pyelonefrit).

Diagnos av prostata adenom

Läkaren genomför en fingerprovning av prostata. För att bedöma svårighetsgraden av symptom på prostataadenom erbjuds patienten att fylla i en dagbok om urinering. Utför en studie av utsöndring av prostata och utstryk från urinröret för eliminering av smittsamma komplikationer. Utför ultraljud av prostata, under vilken prostatakörtelns volym bestäms, identifiera stenar och områden med kongestiva fenomen, bedöma mängden kvarvarande urin, njurarnas tillstånd och urinvägarna.

En tillförlitlig uppskattning av graden av urinretention i prostata adenom möjliggör uroflowmetri (tiden för urinering och flödeshastigheten för urin bestäms av en särskild apparat). För att utesluta prostatacancer är det nödvändigt att bedöma nivån av PSA (prostataspecifik antigen), vars värde normalt inte överskrider 4ng / ml. I tvistiga fall utförs en prostata biopsi.

Cystografi och excretory urografi med prostata adenom de senaste åren är mindre frekventa på grund av framväxten av nya, mindre invasiva och säkrare forskningsmetoder (ultraljud). Ibland utförs cystoskopi för att utesluta sjukdomar med liknande symtom eller som förberedelse för kirurgisk behandling av prostata adenom.

Behandling av prostata adenom

Kriteriet för att välja behandlingstaktik för prostata adenom för en urolog är I-PSS-symptomskalan, vilket återspeglar svårighetsgraden av urinproblem. Enligt denna skala, om poängen är mindre än 8, behövs inte terapi. Vid 9-18 poäng utförs konservativ behandling. Om poängen är mer än 18 krävs en operation.

 • Konservativ terapi av prostata adenom

Konservativ terapi utförs i tidiga skeden och i närvaro av absoluta kontraindikationer till operation. För att minska svårighetsgraden av symtomen tillämpas inhibitorer av 5-alfa-reduktas-inhibitor (dutasterid, finasterid), alfablockerare (alfuzosin, terazosin, doxazosin, tamsulosinbehandlade), växtbaserade beredningar (afrikansk plommon barkextrakt eller Saw Palmetto frukt).

För att bekämpa infektion, ofta förknippad med prostata adenom, förskriva antibiotika (gentamicin, cefalosporiner). Efter antibiotikabehandlingen används probiotika för att återställa den normala intestinala mikrofloran. Genomföra en korrigering av immunitet (alfa-2b interferon, pyrogenal). Aterosklerotiska förändringar i de kärl som utvecklas hos de flesta äldre patienter med prostataadenom påverkar intaget av terapeutiska läkemedel i prostatakörteln, så trental är ordinerat för att normalisera blodcirkulationen.

 • Operativ behandling av prostata adenom

Det finns följande kirurgiska förfaranden för behandling av prostata adenom:

 1. prostatektomi. Utförs i närvaro av komplikationer, resterande urin i en mängd av mer än 150 ml är adenomvikten mer än 40 g;
 2. TUR (transuretral resektion). Minimalt invasivt förfarande. Operationen utförs genom urinröret. Det utförs med mängden resterande urin inte mer än 150 ml, adenomets massa är inte mer än 60 g. Ej tillämpligt för njursvikt
 3. laserablation, laserförstöring, TUR-förångning av prostata. Gentle metoder. Den minsta blodförlusten gör det möjligt att utföra operationer med en tumörmassa på mer än 60 g. Dessa ingrepp är det kirurgiska valet för unga patienter med prostata adenom, eftersom de tillåter dig att behålla sexuell funktion.

Det finns ett antal absoluta kontraindikationer för den kirurgiska behandlingen av prostataadenom (dekompenserade sjukdomar i respiratoriska och kardiovaskulära systemet etc.). Om kirurgisk behandling för prostataadenom inte är möjlig, en kateterisering av blåsan eller palliativ kirurgi - cystostomi. Man bör komma ihåg att palliativa behandlingsmetoder minskar patientens livskvalitet.

Prostatit och prostata adenom

TJÄNSTER (Proctologist / Coloproctology)

Sjukdomar (Proctologist / coloproctology)

Kära Irina, jag vill tacka er så mycket för att göra min vistelse på sjukhuset så tålamod. Du är så professionell och dedikerad.

Behandlingen av denna sjukdom är Proctologist / Coloproctologist

Vad är prostatit?

Prostatit är en inflammation i prostatakörteln, prostata, organ, som spelar en viktig roll för att upprätthålla och bevara en sexuell hälsa hos en man. Det är prostata som ger hemligheten som utgör huvuddelen av spermierna, det vill säga det ämne som utför funktionen att transportera spermatozoa utåt. Prostata blockerar också urinröret under sexuell upphetsning, vilket inte tillåter spermier att gå in i urinblåsan, vi kan säga att prostatan fungerar som en ventil. En annan viktig funktion i prostatakörteln är produktionen av prostaglandiner, som är ett slags hormoner.

Det är uppenbart att utan behandling av prostatacancer (som BPH, som vi beskriver nedan) stör den normala funktionen av prostatakörteln och leder till utveckling av sjukdomar i det urogenitala systemet i allmänhet, så behandling av urologiska sjukdomar bör påbörjas så tidigt som möjligt, optimalt - så snart De första tecknen och symtomen avslöjades.

Urolog, oncourologist, läkare av högsta klass

Akut och kronisk prostatit

Det finns akut (sällsynt) och kronisk prostatit, vars tecken och symptom manifesteras på olika sätt, olika utförda och behandling av akut och kronisk prostatit.

Det bör noteras att behandlingen av kronisk prostatit (och BPH) - en mycket mödosam process, och resultatet av medicinsk behandling är inte alltid positiv (prostataoperation mest adenom leder ofta till återvinning av patienten), så prostatit prevention - är mycket viktigt, och det är nödvändigt för att förebygga Känn orsakerna till utvecklingen av prostatit.

Sjukdomen har oftast en smittsam natur, det vill säga orsakas av olika typer av infektion. Orsakerna som orsakar mekanismen för prostatitutveckling kan vara:

 • underkylning
 • Förekomsten av infektionsfett i kroppen (pyelonefrit, karies, cystit och så vidare)
 • Sedentärt arbete och stillasittande livsstil, som bidrar till utvecklingen av stillastående fenomen i det lilla bäckens organ
 • Oegentligheter av sexuell aktivitet

Hur man behandlar och bota prostatit är inte lätt. Dessa uppgifter ska lösas av en högkvalificerad urolog i en välutrustad klinik och patienten vars samarbete ska bidra till framgången med behandlingen.

Symtom på prostatit

Symtom på akut och kronisk prostatit skiljer sig, som redan nämnts, något från varandra. Akut prostatit känner sig själv av de symptom som kännetecknar den snabbt utvecklande inflammatoriska processen:

 • Feber, frossa;
 • Intoxicering av kroppen;
 • Intensiv smärta i ljummen och i perineum;
 • Svår urinering, ibland urinering blir omöjligt (akut urinretention uppstår);
 • Ofta, smärtsam uppmaning att urinera, uppnå maximal frekvens under natten;
 • Ibland finns utsöndringar av pus från urinröret.

Dessa symtom och tillståndet i prostatakörteln (som bestäms av digital rektalundersökning), liksom resultaten av urin och blodprov, kan definitivt identifiera akut prostatit.

Kronisk prostatit är vanligtvis milda symptom, som också förekommer endast i perioder av exacerbation av sjukdomen, oftast symptomen på kronisk prostatit inträffar under exacerbationer av smärta i ljumsken, nedre delen av buken och perineum, samt svårigheter att urinera.

Detta raderas bilden kan observeras i inflammation i urinblåsan (cystit), som, förresten, ger ganska ofta återfall hos patienter med kronisk prostatit trots behandling, så för kvalitativ diagnos av kronisk prostatit läkare vanligtvis utser laboratorietester för att bestämma prostatainfektion eventuella mikroorganismer.

Jag måste säga att kronisk prostatit är mycket vanligare akut, förutom dess behandling svårare, och prognosen - är mindre optimistisk, så att påbörja behandling av kronisk prostatit är nödvändigt så snart som möjligt, och ännu bättre att genomföra förebyggande av prostatit, tidig behandling av inflammatoriska processer i kroppen: det är känt, att en sådan sjukdom som kronisk prostatit, att behandla och bota är mycket svårare än för att förhindra; vi kan säga att ofta prostatit är resultatet av en mans frivolous inställning till sin egen hälsa!

Hur man behandlar och botar prostatit

Jag måste säga några recept och tips om hur man kan behandla och bota prostatit hemma, på egen hand, kommer vi inte att tillåta. De finns helt enkelt inte! Kronisk prostatit - en allvarlig sjukdom, ofta kompliceras av smittsamma sjukdomar i andra organ i det urogenitala området, mikroorganismer som orsakar prostatit, varierar kraftigt, så att diagnos och behandling av prostatit bör behandlas med hela ansvaret för att starta omedelbart efter upptäckten av symtom på prostatit, och start - med diagnosen, att identifiera och eliminera orsakerna som orsakade prostatit, med utveckling av en kompetent behandlingsstrategi.

Du kan bara göra detta på en bra medicinsk klinik, till exempel GMS Clinic for Men's Health Center, där du har all nödvändig laboratorie- och diagnostisk utrustning, där erfarna och kunniga urologer arbetar. De, som har analyserat orsakerna till utvecklingen av prostatit bara för dig, kommer att skissera planen för den mest effektiva behandlingen. Du behöver veta vad en sjukdom är, hur prostatit kan härdas bara med ett professionellt tillvägagångssätt!

Prostata adenom - symptom, behandling, operation

Vissa tror att prostataadenom är en komplikation av prostatit. Detta är inte så. Prostata adenom är en självständig sjukdom, och den är, till skillnad från prostatit, inte av smittsam natur. Men prostata adenom har ofta symptom som påminner om prostatit, i synnerhet smärta och svårighet att urinera.

Prostataadenom är den vanligaste urologiska sjukdomen hos män, hos äldre, de flesta av dem upptäcker symptomen och vänder sig till en urolog för behandling av denna sjukdom, vilken i regel består av en operation för att avlägsna adenom.

Läkare-urologer Kliniker för människors hälsa GMS Clinic behandlar framgångsrikt prostata adenom och utför kirurgi för att ta bort det med hjälp av mjuka metoder som gör det möjligt att förkorta patientens rehabiliteringsperiod.

Om du misstänks för prostatit eller adenom, tveka inte! Adress till oss, i GMS Clinic, kom ihåg: framgången med behandlingen och kostnaderna för den (både tid och pengar) beror direkt på hur snabbt det är att kontakta en läkare!

Du kan få detaljerad information om tjänster och priser och göra ett möte i receptionen 24 timmar om dygnet via telefon +7 495 781 5577, +7 800 302 5577. Information om platsen för vår klinik och platskartan finns i avsnittet Kontakter.

Den upplagda informationen kan inte användas av besökare på webbplatsen som medicinska rekommendationer. Valet av läkemedel och behandlingsmetoder ska utföras uteslutande av din läkare.

MedGlav.com

Medical Disease Directory

Huvudmenyn

Adenom av prostata. Orsakerna, symptomen och behandlingen av prostata adenom.

ADENOM OF PROSTATE.


Prostata adenom (prostatakörtel) Är godartad prostatahyperplasi (BPH), förekommer ganska ofta hos män äldre än 50-60 år. Den genomgår någon ökning prostatakörteln själv, och så kallad extra submukosal körtel momocheispuskatelnogo kanalskikt i vilket godartad tumör utvecklar - adenom, skjuter klämma prostata och urinröret.

Eftersom BPH sker i ålderdomen nästan som en fysiologisk fenomen och uppenbarligen i samband med sexuell vissnande, tyder på att förekomsten av dess tillhörande normal sexuell funktion, och möjligen andra endokrina körtlar. Därför är det troligt att prostata adenom är en av tecknen på klimakteriet hos män. Men utvecklingen av sjukdomen bidrar till hypotermi, fel i kost eller alkoholintag, långvarig neoporozhnenie urinblåsan, inflammatoriska sjukdomar i urin-genital systemet.

Adenom av prostata är inte alltid uppenbart, men endast i fall då klyftans utvidgning stör funktionen av blåsan.
1: a etappen.
Det finns klagomål om svårigheter och frekvent urinering, särskilt på natten.
2: e scenen.
I framtiden intensifierar svårigheterna med urinering, patienterna kan inte helt tömma urinblåsan, där efter urinering kvarstår en viss mängd urin (resterande urin). Periodiskt finns det akuta kompletta fördröjningar av urin, vilket kräver medicinsk intervention - kateterisering. På grund av den konstanta fördröjningen av urin finns inflammation i urinvägarna: uritrit, cystit, pyelonefrit. Det finns klagomål om permanent förstoppning.
Tredje etappen.
I avsaknad av behandling uppstår en fullständig kronisk urinretention, vilket leder till hydronephrosis och njurinsufficiens.

Adenom i prostata kan åtföljas av ett antal komplikationer. Den vanligaste infektionen är urinvägarna (urinblåsa och bäcken) under kateterisering. Förlängd retention av urin stör njurfunktionen och kan leda till förgiftning av kroppen med urin - uremi.
Dessa komplikationer är ofta associerade med sjukdomar i andra organ (hjärta, lungor, mag-tarmkanalen), vilket utan tvekan förvärrar sjukdomsförloppet och dess resultat.
Tidig överklagande till urologen gör det möjligt att förhindra sjukdomsövergången till tredje etappen och för att undvika allvarliga komplikationer.

Adenom i prostatakörteln skiljer sig åt i form ( sfärisk, päronformad, cylindrisk ), i vikt (från 5-10 till 200 g och mer).
Adenomas struktur och placering är uppdelade på 3 typer.

Diagnos.

 • Blod- och urintest;
 • Definition av prostataspecifikt antigen (PSA) av blod.
 • Finger rektal undersökning av prostata,
 • Ultraljudsundersökning av njurar, bäckenorgan med bestämning av återstående urinvolym;
 • Uroflowmetry (Studie av flödeshastigheten för urin)
 • cystoskopi,
 • Röntgenundersökningar, inklusive beräknad tomografi, magnetisk resonansavbildning.


BEHANDLING AV ADENOMA-PROSTATIV.

 • Beredningar på växtbasen - Permixon, Tadenan, pumpa frön och andra. Dessa läkemedel är säkra och har ingen kontraindikationer. Men de kan vara effektiva i det första skedet av sjukdomen.
 • Alfablockerare - blockerande alfa-adrenerga receptorer i den glatta muskulaturen i prostata, blåshalsen och prostatiska uretra, liksom i kroppen av blåsan. Dessa läkemedel innefattar Tamsulosin, Doxazosin, Terazosin, Alfuzosin och andra.
 • Inhibitorer av 5-alfa-reduktas - finasterid (Proscar) och dutasterid (Avodart), som blockerar enzymet 5-alfa-reduktas, vilket är involverat i omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron.
 • Kombinerad läkemedelsbehandling. Samtidig administrering av alfa-blockerare och 5-alfa-reduktasblockerare ger som regel en mer uttalad effekt än var och en av dessa läkemedel i sig.

I den tredje etappen av prostata adenom är det huvudsakliga behandlingssättet kirurgisk metod.
Operativ behandling av prostata adenom kan vara både traditionell och minimalt invasiv, det vill säga i kombination med en minimal mängd kirurgisk ingrepp.


Operationer för godartad prostatisk hyperplasi (BPH).

Transuretral resektion av prostata (TUR).
TUR är det vanligaste kirurgiska alternativet prostata adenom.
Men efter TUR Det finns risk för blödning och postoperativa infektiösa komplikationer. Återhämtningsperioden efter operationen är cirka 2-3 veckor.

Transuretral dissektion av prostata (TUIP eller TIP).
Denna operation används när en liten eller måttlig ökning i prostatakörteln är mindre traumatisk än TUR.
Istället för att ta bort prostata vävnaden gör kirurgen ett eller två små snitt i prostata för att öka lumen i urinröret.

Öppen adenomektomi.
Denna typ av operation används för mycket stora prostatastorlekar eller för problem med blåsan (stenar, stor divertikula). Men denna metod har en mycket hög risk för komplikationer.

Minimalt invasiva kirurgiska ingrepp för godartad prostatahyperplasi.

Laseroperation för prostata adenom.
Med hjälp av högeffektiva lasrar avlägsnas adenom i prostatakörteln. Denna metod orsakar inte blödning, biverkningar, efter operationen återställs urinering omedelbart.
Det finns flera alternativ för laserkirurgi. Valet av alternativet laserkirurgi beror på prostatakörteln, placeringen av prostata adenom, de samtidiga sjukdomarna, åldern och det allmänna tillståndet hos patienten.

Transuretral mikrovågstermoterapi (TUMT) med BPH.
Med denna metod bryts den inre delen av prostata adenom med hjälp av mikrovågsenergi, vilken styrs genom en speciell elektrod som sätts in i prostatavävnaden. Denna operation används endast för små prostata storlekar. Det är emellertid ofta nödvändigt att upprepa proceduren.

Transuretral endoskopisk ablation i BPH.
Med denna metod, är införandet av en elektrod i form av en nål i prostatavävnaden utfördes med användning av ett cystoskop under visuell kontroll.

Adenom av prostata eller BPH

Adenom av prostata (Latin adenom prostatae) eller godartad prostatahyperplasi - patologi som härrör från proliferation av celler i prostatacancerets klonvävnad. För närvarande används termen "godartad prostatahyperplasi" (BPH) oftare för att hänvisa till denna sjukdom.

Enligt statistiken vänder varje andra man över 50 till en läkare för prostata adenom. Man tror att denna sjukdom utvecklas över tiden hos 85% av männen. Dessa siffror bekräftar att prostataadenom är den vanligaste urologiska sjukdomen.

Typer av prostata adenom

 • Kostnad: 3 000 rubel.

Termen "BPH" tillräckligt villkorat, som växer inte prostatakörteln, och liten körtel submucosa av blåshalsen, som bildar tre cellöar - två laterala, avses periuretral grupp och en bakre (i riktningen för ändtarmen), kallas peritservikalnoy grupp, så det skulle vara mer korrekt att kalla sjukdomen ett adenom i periuretralkörtlarna. Funktionen hos periuretralkörtlarna är fortfarande inte helt klar.

Det antas att de är körtlar av inre utsöndring, som är antagonistiska mot de manliga könkörtlarna. Expandera när atrofiska processer inträffar i prostatakörteln vid tiden för utrotning av sexuell aktivitet. Vid tumörbildning är det inte bara glandulärt utan också muskler och bindväv, vilket kan leda till att den inte bara har adenomatös, men också fibrös eller myomatisk karaktär. Adenomer skiljer sig också i form - sfärisk, pyriform, cylindrisk, bestående av en eller flera noder och i vikt - 5-10 gram till 200 gram eller mer. Tre olika typer av adenomer särskiljs av deras struktur och placering:

 • En tumör passerar genom urinröret i blåsan, deformerar den inre sphincten och stör dess funktion.
 • Tummen ökar i ändtarmen, urinering störs något, men förlust av kontraktilitet i urinrörets prostatiska del tillåter inte att hela blåsan frisätts fullständigt.
 • Med likformig komprimering av prostata under trycket av adenom utan dess ökning observeras inte heller urinretention i blåsan eller störning av urinering. Detta är den mest gynnsamma typen av adenom.

Tumörens storlek motsvarar inte alltid graden urineringstörningar. Det beror mer på riktningen av adenomtillväxt. När sprout från den bakre gruppen av körtlar, kan ett litet adenom hänga över urinröret i form av en ventil, orsaka en fördröjning i urinen. Samtidigt får ett stort adenom, som växer i sido-periuretralkörtlarna tillbaka till ändtarmen, inte ge några kliniska manifestationer av sjukdomen.

Klinisk bild

Kliniska manifestationer av adenom i prostatakörteln beror helt på tumörens placering, dess storlek och tillväxt. Tumör av liten storlek, som regel, orsakar inte någon ångest. Med en ökning av tumörens storlek börjar det att klämma de intilliggande organen och passera genom prostatakörteln den första (prostatiska) delen av urinröret. Som ett resultat av detta klämmer blir urinflödet svårare. Som svar är blåsans väggar tjockare (kompensationsfenomenet). Men när tumören växer och urinröret pressas, blir blåsan inte i stånd att utvisa urin (dekompensering). Enligt utvecklingen av denna process utmärks tre stadier av utveckling av prostata adenom:

 • kompenseras - Bilden av gradvis svårighet med urinering utvecklas. Urinflödet blir trögt med viss fördröjning av urinering. Patientanmärkningarna ofta uppmanar (särskilt på natten). Emellertid töms blåsan helt.
 • subcompensated - När urinrörets klämma utvecklas blir ovanstående symtom värre. Blåsan förlorar sin förmåga att tömma helt och mängden resterande urin överstiger 100 ml. Gradvis finns det en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Blåsans väggar fördjupas avsevärt.
 • dekompenserad - Stagnation av urin leder till irreversibla förändringar i både urinvägarna och njurarna. Skador på njurarna leder till utveckling av njursvikt, vilket kännetecknas av törst, lukt av urin i utandningsluften, dålig aptit, etc. Blåsan ökar gradvis i storlek och förlorar förmågan att utvisa urin.

komplikationer

 • Kostnad: 7 500 rubel.

Akut urinretention är sällan löst på egen hand. I de flesta fall är kateterisering av blåsan en tvångsåtgärd för att hjälpa patienten. Efter urinblåskateterisering kan urinering återhämta sig. Men ofta konservativ behandling saknar framgång. Sådana patienter kräver akut kirurgisk vård.

En annan komplikation av prostata adenom är hematuri. Det kan uttryckas något och kan detekteras genom mikroskopisk undersökning av urinsedimentet. Ofta kräver blödningsintensiteten och bildandet av blodproppar genomförandet av akutoperation i samband med framväxten av den så kallade tamponaden av blåsans blodproppar. Särskilt ofta blödning inträffar efter medicinsk eller diagnostisk kateterisering. Blodkällan kan vara åderbråck i nacken i blåsan eller adenomvävnaden med traumatisk manipulation.

Blåsans stenar är en vanlig komplikation av prostata adenom. De bildas i blåsan urinstagnationsförhållanden däri under urodynamik tackla eller migrera från njurarna och övre urinvägarna och står inte på urinröret i samband med blåsutloppsobstruktion. Den kliniska bilden kännetecknas av stenar i urinblåsan komplettera den kliniska bilden av benign prostatahyperplasi miktionsfrekvens och utstrålande smärta i ollonet i ett upprätt läge och i rörelse, promenader, ett symptom på "läggningen av urinstrålen." I den bakre positionen minskas de anmälda klagomålen, försvinna.

De allvarligaste komplikationerna av prostata adenom är infektiösa: pyelonefrit (kronisk och akut), uretrit, prostatit, adenomit, vesikulit, epididymit.

Hyperplasi av prostata

Varje man borde ha en så obehaglig sjukdom i det genitourära systemet - adenom. Funktionaliteten hos det manliga genitourinära systemet tillhandahålls av prostata. Hyperplasi av prostata (adenom) är en icke-cancerös sjukdom, vilket orsakar avsevärt obehag för mannen.

Vad är prostatahyperplasi?

Godartad prostatahyperplasi (BPH) - en ökning av prostata-icke-cancerframkallande karaktär. Det gamla namnet är prostata adenom. Sjukdomen är en naturlig följd av åldrande. Onkologiska sjukdomar och denna sjukdom är inte kopplade på något sätt. Dess symptomatologi utvecklas inte i alla fall, för vilka det har en flyktig karaktär.

Kirurgiskt ingrepp i de allra flesta fall eliminerar symptomen på sjukdomen helt. Med medicinska läkemedel och folkmedicin, behandlas sjukdomen om symptomen inte har en allvarlig grad.

Könskörteln, prostata, liknar formen av en valnöt. Dess placering ligger under blåsan och framför ändtarmen. Körteln är omgiven på alla sidor av det övre segmentet av urinröret - röret (kanalen) som börjar från blåsan och drar ut från utsidan. Det är denna körtel som producerar en del av den seminalvätska (± 0,5 ml) och innehåller de näringsämnen som är nödvändiga för spermier.

Urenozny bubbla har en hals, som bildar tillsammans med prostatan genital sfinkter, en sådan anordning ger antegrad ejakulation, samt utbrott av sperma i rätt riktning - utåt och inte in i urinblåsan.

Godartad prostatahyperplasi är en överdriven utvidgning av prostata på grund av spridningen av dess vävnader. Utvecklingen av sjukdomen påverkar manliga hormoner: testosteron och dihydrotestosteron. Sjukdomen på något sätt påverkar med tiden alla män, inklusive de som testiklar och prostata fungerar normalt. Förstoring av körtelvävnaden deformerar urinröret, urinflödet är stört, obstruktivt, irriterande (irriterande) symptom uppträder.

På svårighetsgraden av symtom har prostata inte någon direkt effekt. Ibland har förloppet av prostata sjukdomar av mycket stor storlek inga svåra symptom. Och vice versa: En relativt liten prostata kan ha svåra symptom.

Statistiken för sjukdomen

BPH med tecken på klinisk grad finns närvarande hos 50% av männen 60-69 år. En annan hälft av denna mängd kräver allvarlig behandling. Statistiken visar att möjligheten till prostatakirurgi för en man i hela sitt liv är 10%.

Enligt andra uppgifter minskar åldersgruppens åldersgrupp: hälften av männen över 40-50 år måste gå till en läkare med BPH. I sällsynta fall utvecklas sjukdomen hos yngre män.

Ju äldre mannen, desto större risk att utveckla denna sjukdom. I alla fall utvecklas det hos 85% av männen över tiden, och hos 15-20% av äldre män, i stället för BPH, finns en annan grad av utvidgning av körtel- eller atrofi-processerna. Sjukdomen är den första i prevalensen bland urologiska sjukdomar hos äldre män.

I åldersgruppen från 51 till 6 år lider histologisk BPH. Men bara en fjärdedel av 55-åringarna och hälften av 75-åringarna är oroade över symtomen på en förstorad könkörtel.

Orsaker och mekanism av sjukdomen

Prostata består av körtelvävnader och stroma. Stroma är en slätmuskelfibrer och bindväv. I BPH ökar alla delar av prostata och dess vävnader. Stroma ökar mest.

Manliga hormoner - testosteron, dihydrotestosteron - är nödvändiga för prostata tillväxt. Dessa hormoner är inte orsaken till hyperplasi, men är involverade i utvecklingen.

Helt bekräftade riskfaktorer som provocerar sjukdomen är två:

Sjukdomen uppstår i varje man med en hälsosam körtel och testiklar, om han lever tillräckligt länge. Ägg är ansvariga för att producera 95% testosteron i kroppen. Prostata omvandlar den till dihydrotestosteron, den är mer känslig än testosteron. Enzymet 5-alfa-reduktas fungerar som en intermediär länk i cykeln av omvandling av testosteron till dess aktiva form. Den innehåller uteslutande hemligheten hos den manliga könsorganen. Detta förklarar det faktum att män som lider av sin brist aldrig står inför BPH. För att reglera detta enzym tas speciella droger. Sådana droger saktar ner enzymproduktionen.

Med tiden stimulerar DHT tillväxten av prostatavävnad, och detta i sin tur leder till störningar av balansen mellan cellutveckling och programmerad död (apoptos). Som ett resultat ökar prostatakörteln långsamt. Sjukdomen i sig orsakar inte nödvändigtvis symtom eller leder till komplikationer.

Symptomen av olika svårighetsgrad uppstår och uppträder som BPH påverkar järn eller ett utlopp i blåsan, orsakar denna obstruktion (förträngning).

De första mikroskopiska deformationerna manifesteras i körteln när en man fyller 35 år. Endast hälften av männen med en histologisk bekräftad diagnos av denna sjukdom visar symtom.

Trolig faktor är genetik. Potentiella faktorer:

 • Mat av dålig kvalitet;
 • högt blodtryck;
 • diabetes;
 • övervikt;
 • dålig ekologi;
 • en störning i androgenreceptorer;
 • brist på normal fysisk aktivitet
 • obalans av testosteron och östrogen.

Det finns också möjlighet till en genetisk predisposition till sjukdomen. Risken för kirurgisk ingrepp ökar med 2 gånger, om den närmaste släkting opererades med denna sjukdom. Anknytningen av en genetisk karaktär är särskilt stark för män under 60 år med en stor prostata.

Medicinsk forskning har visat att antalet receptorer av manliga hormoner (androgenreceptorer) ökas i cellerna i BPH. Situationen är komplicerad genom att lägga till en dålig ekologi, ohälsosam kost, övervikt. Ett intressant faktum är att bland östliga män, särskilt japanska, är sjukdomen mycket mindre vanligt. För dem är en typisk mat mättad med fytoöstrogener, som kanske har en skyddande effekt.

symptom

Särskildheten hos sjukdomen är att den kan förekomma utan symptom och med dem. Symtomatologin manifesteras genom att klämma urinröret med en alltför stor prostata, sekundärblåsförändringar i obstruktion, komplikationer av hyperplasi.

Obstruktion - förträngning eller blockering av urinblåsans öppning för urinledningen - leder till olika konsekvenser, bland annat förtjockning, instabilitet i urinblåsans muskler. Instabilitet orsakar irriterande (irriterande) symtom.

Urinrörets lumen smalnar, vilket leder till en liten sammandragning av blåsans muskler och förvärrar deras tillstånd. Som följd uppstår obstruktiva symptom i varierande grad, ofullständig tömning av blåsan. Den naturliga processen med åldrande är just denna faktor i svaret för manifestationen av dessa symtom. Trots detta är det obstruktion som förvärrar dessa tecken på manlig kroppsslitage.

Obstruktiva symtom

 • trög ström;
 • känslan av en ofullständig handling av urinering, inte till slutet av en förödad uropenisk blåsan;
 • fördröjning eller svårighet att urinera
 • spänning under frisättning av urin.

Symtom på irriterande natur (irriterande)

 • frekventa önskningar och gå på toaletten;
 • Urgent (akut, brådskande) uppmaning att urinera;
 • nocturia - nattlig urinering, eller under sömn brådskande (akut) natur.

Tecken på komplikationer

 • blodproppar i urinen (hematuri). I sällsynta fall är sjukdomen orsaken till detta. Men BPP ensam anses inte vara den skyldige för blödning, såvida det inte finns mer allvarliga skäl till detta.
 • infektion i urinröret och organ som är förknippade med det: brinner i processen med urin, smärta i urinrörets blåsor, feber, frekvent uppmaning att urinera;
 • retention av urin tills fullständig oförmåga att urinera;
 • inkontinens. Förekommer på grund av överflöde av urinblåsan inte helt tömd.
 • njursvikt
 • försämring av allmän hälsa: trötthet, viktminskning, ökad blodvolym (hypervolemi).

Den förstorade könsklämman orsakar inte alltid obstruktion eller manifestation av symtom. Symtom och tecken på sjukdomen, vars orsak är en ökning av prostata kallas flera termer:

 • BPH;
 • MRSA - symptom på det nedre urinvägarna;
 • prostatism;
 • obstruktion av urinvägarna.

Sjukdomsförloppet

Den naturliga processen att utveckla en sjukdom som inte behandlas är olik och oförutsägbar. Det är uppenbart att prostatahyperplasi inte nödvändigtvis är progressiv. Studier visar att symtomatologin hos en tredjedel av patienterna kan ha en positiv tendens att minska över tiden eller till och med försvinna helt.

Andelen män med symtom som förblir stabila är 40%, medan 30% är sämre. I 10% av männen som inte drabbade operationen kommer en fördröjning av urin att utvecklas över tid. 30-40% av patienterna som avvisade operation för en tid och som tar droger, behöver fortfarande hålla den.

Behovet av besök hos läkaren och förberedelsen

Ett besök hos urologen rekommenderas att tillämpas omedelbart när följande tecken noteras:

 • fördröjning och oförmåga att avge urin
 • svårigheter med urinering
 • i urinen är blod;
 • inkontinens;
 • infektion i urinröret, brännande och andra komplikationer;
 • symtom på njursvikt.

Den plötsliga oförmåga att urinera orsakar smärta. Vid förekomst av denna symtomatologi är det även lätt att ta itu med läkare omgående. Fördröjningen utvecklas långsamt, gradvis försvagning av strålen i slutresultatet leder till inkontinens på grund av en alltför fylld urinblåsan. Med denna symtomutveckling tömmer den aldrig helt (helt), det orsakar obstruktiv njursvikt, andra komplikationer: infektion, stenbildning.

Du behöver inte ansluta utseendet av blodproppar i urinen med en ökning i könkörteln medan andra mer farliga sjukdomar (onkologi) inte kommer att uteslutas. Om en man redan har haft en operation på könkörteln betyder det inte att risken för cancer är utesluten. Det förekommer vanligtvis på käftens yttre delar, som inte avlägsnas vid behandling av BPH.

Före ett besök hos en läkare ska patienten vara beredd. Han kan bli ombedd att fylla i ett frågeformulär för att bedöma svårighetsgraden av symtomen, för att utföra en fingerundersökning av ändtarmen. Omedelbart är ett urintest förskrivet, kan också bli ombedd att avge det i enheten för att utvärdera flödesstyrkan. Innan du går till doktorn rekommenderas att du inte tömmer urinblåsan.

diagnostik

Diagnosen av BPH är baserad på sådan data:

 • medicinsk historia;
 • fysisk undersökning
 • bekräftar studier och analyser.

Läkare diagnostiserar inte "godartad prostatahyperplasi" baserat endast på symptom, eftersom många sjukdomar efterliknar dess symtom.

Studien av medicinsk historia avslöjar också andra patologier som skiljer sig från den undersökta patologin, men liknar det i symptomatologin för det:

 • urinrörets struktur. Det kan uppstå på grund av andra skador, användning av droger i behandlingen (kateter), infektioner (gonorré);
 • blåsans cancer;
 • infektionssjukdomar, prostatit;
 • en neurogen urinblåsan;
 • diabetes mellitus.

Blod i urinen kan vittna om cancer, brännande och smärta - om infektion, stenar. Orsaken till vanliga önskningar och ofullständig förödelse kan vara diabetes: med det fungerar inte urinblåsans muskler och nervsystemet inte korrekt. Svårighetsgraden av prostata-symtom utvärderas av poäng och poäng på en skala som utvecklats av den amerikanska urologiska föreningen.

Fysisk undersökning

I en sådan undersökning analyserar urologen patientens hälsotillstånd, sondrar bukhålan för närvaron av en fylld urinblåsan. Fingeravkänning av rektum utförs för att bestämma prostataens storlek, form, konsistens. Därför lägger doktorn på handsken och sätter fingret i handen i ändtarmen. Körteln ligger intill den främre tarmväggen, den är lätt att förstå.

Hyperplasi i prostatakörteln kännetecknas av en jämn, jämn ökning, med en cancer är det nodulärt och ojämnt. Storleken på körteln är inte viktig för symptomen och obstruktionen. En hälsosam stor kökkirtel i sig är inte en indikator på behandlingen. Dess storlek kan endast påverka valet av behandling.

Forskning och analys

En studie för neurologiska störningar utförs om det finns misstankar om symtomens neurologiska karaktär:

Den minsta listan av undersökningar för diagnos av BPH:

 • sjukdomshistoria, symptomsträngighetsindex
 • fysisk undersökning (digital rektal undersökning);
 • analys av urin, såning
 • Analys av jethastighet;
 • Analys av njurfunktion (kreatinin).

Ytterligare undersökningar

 • urodynamik;
 • definitionen av prostataspecifikt antigen (PSA) i blodet;
 • ultraljudsundersökning (njure, bukorgan, ureter, urinblåsan);
 • transrektal ultraljud.

Om urin med blod utförs ytterligare undersökningar för att utesluta andra orsaker till detta symptom. Flödet av urin bestäms av en speciell anordning för att urinera patienten. En svag stråle är ett indirekt tecken på obstruktion av urinvägarna. Men orsaken till ett svagt tryck kan inte bara vara det, men också nedsatt muskelfunktion.

Nivån av kreatinin kommer att ge en uppfattning om funktionaliteten hos njurarna. Nivån på detta ämne ökar om det finns obstruktion.

Vissa läkare rekommenderar inte urodynamik för patienter med svåra symptom. Samtidigt är det oumbärligt om det finns tvivel om diagnosen. Det utförs nödvändigtvis med några neurologiska störningar, diabetes, som tidigare leds av en misslyckad operation på prostata.

Nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) ökade i BPH, därför utförs denna studie också. Dessutom avslöjar han prostatacancer innan hans symtom blir kliniskt uttalad.

Ultraljud i bukhålan avslöjar en möjlig hydronephrosis (expansion) av njurarna, analyserar dess resultat, bestämmer volymen av urinrester i blåsan efter att patienten urinerat. Denna indikator förklarar inte direkt utseendet av symtom på prostatism, men det gör det möjligt att indirekt bestämma överträdelserna i organens arbete.

Med obstruktion uppstår njurfel på grund av den växande utvidgningen av njurarna. Ultraljudsundersökning med förhöjd kreatin bidrar till att avgöra vad som orsakar misslyckandet av urinrörets kanal eller andra störningar.

Transrectal ultraljud görs inte alltid, men det bestämmer noggrant körvolymen och vid misstänkt onkologi bidrar det till att göra en biopsi.

behandling

Behandlingen inkluderar sådana metoder:

 • dynamisk observation. Detta är en strategisk metod för icke akut behandling. Det består av regelbunden medicinsk övervakning av hälsotillståndet. För sådan behandling är män med symptom av mindre svårighetsgrad utan komplikationer lämpliga;
 • medicinska preparat;
 • kirurgisk ingrepp;
 • behandling med folkmekanismer.

För patienter som inte rekommenderas för operation, och när läkemedel och behandling med folkmedicin är ineffektiva används följande åtgärder:

 • permanenta ytterligare katetrar;
 • Intermittent (periodisk) självkateterisering;
 • inre urethralstent.

Komplikationer tjänar vanligtvis som en signal för kirurgisk ingrepp. Till sådana patienter tillämpar inte dynamisk eller medicinsk behandling.

läkemedel

Drogerna är indelade i två grupper:

 • alfa-blockerare, sänka tonen i musklerna i prostata och urinblåsans hals. Dessa läkemedel: prazosin, doxazosin, terazosin, tamsulosin. De har biverkningar: yrsel, hypotoni.
 • hämmare av 5-alfa-reduktas: finasterid etc. Drogerna tillåter inte att testosteron blir till dihydrostosteron. Biverkningar: bröstförstoring, impotens, minskning av ejakulat, minskning av PSA-nivån.

Folkmekanismer

Behandling med folkmedicin omfattar fytoterapi. Popularitet behandlades med extraktet av en dvärgpalm ("palm serenosa"). Framgången av sådan behandling kan bero på placebo-effekten. Folkmedel är också alla typer av dieter.

Andra metoder för förebyggande av folkmedicin: ta 2 tesked linolja, ta fastande infusioner på en tom mage. Terapi med folkmedicin innehåller också regelbunden förbrukning av lök.

Ekdysoner är hormonella ämnen. Folkrättsmedel är mottagningen av levzeya safflower växten. Ekdyserna som ingår i det tonifiera musklerna och öka immuniteten. Folkmekanismer är också användningen av ginseng, eleutherococcus, rhodiola rosea, magnolia vinstockar.

Fytoterapibehandlingar som innehåller steroler används: aralia, arnica, basilika, periwinkle, immortelle, elecampan. Behandlingen med småfärgade Cyprulae accepteras universellt i örtmedicin för denna sjukdom.

kirurgi

Behandling av BPH med hjälp av kirurgiska metoder kallas prostatektomi. Detta är den mest effektiva behandlingen och den vanligaste urologiska proceduren. I USA utförs 200 000 sådana operationer per år. Oftast är en av typerna av denna procedur transrektal resektion av prostatakörteln. Detta är ett minimalt invasivt ingripande: det finns inga ärr, eftersom resektoskopet sätts in i urinröret och avdunstar den onödiga vävnaden med en elektrisk slinga.

Metoden består i att avlägsna vävnaderna i den inre delen av könsorganet, i motsats till den radikala prostatektomi av cancer, där hela vävnaden av körteln avlägsnas. Detta är det bästa sättet att ta bort symtomen på sjukdomen, men behandlingen kan inte lindra alla irriterande symptom - detta gäller män över 80 år.