Huvud
Behandling

Avlägsnande av prostata adenom - Indikationer för kirurgisk behandling, sätt att genomföra och konsekvenser

Det finns speciella indikationer på grundval av vilka män måste ta bort prostata adenom med hjälp av en operation utan vilka allvarliga komplikationer på prostatakörteln kan utvecklas. Den främsta orsaken till resektion är tumörens snabba framsteg. I det inledande skedet låter sjukdomen sig till konservativ terapi. Om det inte hjälper, krävs kirurgisk behandling av prostata adenom, vilket utförs genom olika effektiva metoder.

Vad är prostata adenom?

Neoplasma i prostata är av godartad natur - det här är hur diagnosen adenom deklareras. Denna manliga patologi upptar en av de första platserna bland urologiska sjukdomar. Med den normala volymen av prostatakörteln korrelerar den med kastanjen. Det kan öka på grund av proliferation av fibromuskulär vävnad. En av orsakerna till adenom är patientens ålder. I samband med en ökning av prostata minskar urinhålans lumen. Detta leder till problem med urinering. Om cellerna är maligna talar vi om prostatacancer.

Indikationer för operation för prostata adenom

Åtgärden att fullständigt eller partiellt avlägsnande av prostata adenom bestäms för varje patient individuellt. Indikationer för kirurgisk ingrepp är:

 1. Ineffektivitet av läkemedelsbehandling. Godartad prostatahyperplasi (BPH), d.v.s. en ökning av prostatavolymen kan utvecklas oberoende av till och med adekvat behandling. Om inom sex månader inte verkan av läkemedlet manifesteras, föreskrivs excisionen av adenomen med kirurgisk ingrepp.
 2. Accelererad proliferation av prostatavävnad. Detta innebär att tumören utvecklas väldigt snabbt, så att stoppa processen hjälper till att bara slutföra avlägsnande av hyperplasi.
 3. Smärt syndrom. För att eliminera smärta i sjukdomens initiala steg, använd antispasmodik och smärtstillande medel och till och med injektioner av novokain. Om patologin startas, kvarstår ett obehagligt symptom även efter att ha tagit drogerna.
 4. Patientens ålder Kirurgi indikeras endast vid 65-70 års ålder. I varje fall behandlas patientens tillstånd individuellt.

Metoder för avlägsnande av prostata adenom

I närvaro av indikationer är avlägsnande av prostatiskt adenom förskrivet med metoderna för kirurgisk ingrepp. Idag finns det flera sätt att genomföra denna procedur. Det kan vara öppet eller minimalt invasivt. I det första fallet utförs manipuleringar genom ett snitt i botten av bukdelen. På grund av det stora antalet kontraindikationer och konsekvenserna av borttagning utförs kavitetsoperationen sällan, men det anses vara en klassisk behandlingsmetod tillsammans med transuretral resektion. I avancerade fall krävs en öppen prostatektomi - en operation för att ta bort prostata.

adenomectomy

Tidigare var det enda sättet att snabbt behandla en prostatatumör öppen adenomektomi. Det utförs under generell anestesi. Läkaren avlägsnar svullnaden enligt följande:

 • Den kirurgiska platsen behandlas med en antiseptisk lösning, håret avlägsnas.
 • kirurgen skär huden och subkutan vävnad;
 • vidare en del av blåsans främre vägg är gjord, doktorn undersöker noggrant organet för närvaron av stenar;
 • sedan tar kirurgen bort själva tumören på grund av att pekfingret går in i urinröret och tårar slemhinnan;
 • Vidare införs en kateter i blåsan för att tillåta att såret tvättas med saltlösning.

Öppen kirurgi är en garanti för oåterkalleligt avlägsnande av tumören, men patientens rehabilitering efter det varar mycket länge, upp till 3 månader. Dessutom finns risk för komplikationer i form av suppuration och blödning. Inte mindre allvarligt är överföringen av allmänbedövning. Dessutom bedöms av recensionerna ärår efter operationen. Kostnaden för sådan borttagning sträcker sig från 20 till 50 tusen rubel. I det statliga polykliniken på bosättningsorten är det gratis.

Transuretral resektion (TUR)

Detta är den så kallade eliminering av en tumör utan snitt. Genom urinröret tas tumörceller bort. I detta fall kan även lokalbedövning användas. Tekniken är komplex och kräver därför en hög kvalifikation av kirurgen. Förfarandet är följande:

 • Ett resektoskop sätts in genom urinröret;
 • Genom att använda en speciell slinga på det här instrumentet skrapas det skrapade epitelet till dess fullständiga avlägsnande;
 • sedan tvättades en blåsare och en annan undersökning av det opererade området;
 • vidare till samma plats introduceras en speciell kateter med en uppblåst ballong, vilken är fylld med vätska;
 • Efter några dagar i frånvaro av postoperativa komplikationer avlägsnas kateteret.

Efter en sådan operation återkommer prostata på cirka 2 månader. Under de första dagarna efter det kan man observera rezi när man urinerar, men så småningom passerar de. Operationen varar inte mer än en timme, vilket är dess fördel. Dessutom kan du överväga frånvaron av ärr efter avlägsnande av tumören. Dessutom är själva förfarandet smärtfritt. Kostnaden för sådan borttagning är cirka 20 tusen rubel.

Avlägsnande av prostatakörteln med hjälp av minimalt invasiva tekniker

Traditionella metoder för behandling av adenom har ett stort antal möjliga negativa konsekvenser. Minimalt invasiva metoder bidrar till att minska risken för komplikationer. Detta är främst laserresektion. I modern operation är sådana moderna tekniker:

 • embolisering av prostata artärer
 • laserförångning;
 • laser-enukleering av adenom;
 • interstitiell laserterapi;
 • nålablation;
 • laparoskopi;
 • endoskopisk resektion.

Embolisering av prostata artärer (EAP)

Kärnan i denna teknik är att blockera arteriella kärl som levererar blod till den förstorade prostata. Förfarandet utförs under lokalbedövning. Endovaskulär kirurg styr sina handlingar med hjälp av en angiografisk enhet. Läkarens uppgift är att hitta slutet för blodtillförseln i prostata. De introducerar en mikrokateter, och genom det - intravaskulärt substratembolus. Platsen är att patienten släpps så tidigt som 6 timmar efter proceduren. Priset är ca 180 tusen rubel.

Laserförångning Green Light Laserscope

Av alla behandlingar kännetecknas laserförångning av adenomen av färre komplikationer. Dessutom är det tillåtet för patienter med blödningsstörningar. Utrustningen sätts in genom urinledaren. Laserstrålen dissekeras godartade områden i prostata, blodkärlen "brygger". Förångning utförs vid en tumörstorlek av 60-80 cc. Fördelarna är en kort postoperativ period och minimala komplikationer, men denna laseravlägsnning varar dubbelt så lång som TUR. Procedurens pris är från 50 tusen rubel.

Enukleering av adenom

Avlägsnandet av prostata adenom med denna metod är en "uttining" av prostata vävnaden genom laserverkan. Efter operationen kan de kontrolleras för förekomsten av maligna celler. Dess fördelar är:

 • förmåga att avlägsna tumören, även med tillväxten av körteln upp till 200 g;
 • kort återhämtningsperiod
 • möjligheten att genomföra operation hos patienter med pacemaker, metallanordningar i skelettet eller ett brott mot blodkoagulabilitet.

Efter endoskopisk enukleation överförs tumörvävnaderna till blåsan, males med en laser och avlägsnas av en kateter med dränering. Förekomsten av inflammatoriska processer eller oförmåga att införa en kateter i urinläkaren är en kontraindikation för operationen. Detsamma gäller för allvarligt allmänt tillstånd hos patienten och den rynkade urinblåsan. Kostnaden för att ta bort adenom på detta sätt är cirka 30-40 tusen rubel.

Interstitiell laserterapi

Kärnan i detta förfarande är avlägsnandet av en tumör genom punkteringarna i blåsans slemhinna eller själva prostaten hos en smal fokuserad laserstråle. Sådana introduktioner kräver flera. Med hjälp av strålen bearbetas järnet från alla håll, vilket resulterar i nekros. Nackdelen med metoden är att under en tid kan symtomen på sjukdomar förvärras ännu. Orsaken är djup i prostata.

Nålablation

Atrofi av körtelvävnaden vid denna operation sker genom uppvärmning på grund av högfrekventa radiovågor. De kommer till prostata genom nålar som injiceras i körteln. Nackdelen med proceduren är dess ineffektivitet vid stora neoplasmer. Fördelen är att den utförs på poliklinisk grund. patienten kan omedelbart gå hem efter borttagning.

Laparoskopisk avlägsnande av prostata adenom

En sådan teknik visas när volymen av prostatakörteln är mer än 100 kubikmeter. se Det genomförs genom speciella rör som tränger igenom små snitt på huden - trokaren. Inuti visas kameran som visar proceduren på bildskärmen. Avlägsnande av prostata adenom varar cirka 2 timmar under generell anestesi. I slutet sätts en kateter in i urinröret. Plus är en liten rehabiliteringsperiod. Patienten avges från sjukhuset efter 2-4 dagar. Av minuserna kan du notera små ärr från snitten. Kostnaden för operationen är 120-165 tusen rubel.

Endoskopisk borttagning

Denna teknik kräver inte heller kavitöppning. Detta minskar signifikant blodförlusten. Järn exciderad kirurgiska instrument som införs genom röret tjocklek av 1-1,5 cm. Fördelen med förfarandet är att det inte påverkar den erektila funktionen, eftersom den hänför sig till nervsparande förfaranden. I avsaknad av stenar, inflammation och en liten mängd adenom är denna operation mer föredragen. Platsen är en kort återhämtningsperiod. Priset på operationen är 50-60 tusen rubel.

Effekter av prostata adenomavlägsnande kirurgi

Rehabilitering efter borttagning av adenom i prostatakörteln kan inte gå så smidigt. Hälsoproblem förekommer ännu oftare jämfört med behandling av prostatit. Flera dagar finns blod i urinen, inkontinens eller ömhet med urinering. Sådana biverkningar varar länge. Om de är försenade ska du kontakta en specialist. Varje patient reagerar på sin egen väg till kirurgisk ingrepp, så beroende på typ av operation kan det finnas olika konsekvenser tills sjukdomen återkommer. I detta fall krävs en andra operation.

Eventuella komplikationer

Eventuellt avlägsnande av prostata adenom är potentiellt farligt. Varje patient utsätts för risk för blodförlust och infektion. Anestesi är en allvarlig börda för kardiovaskulärsystemet. Efter operationen uppstår komplikationer av denna typ:

 • frånvaro av sperma i samlag
 • inflammatoriska processer i bäckenorganen;
 • urininkontinens
 • erektil dysfunktion
 • infertilitet.

Kärlek efter operationen

Restaurering av erektilfunktion sker efter en viss period efter operationen, men det rekommenderas att inte börja leva sexuellt innan fullständig regenerering av vävnaderna. Den genomsnittliga varaktigheten av en sådan period är ungefär en månad. Denna period kan ökas beroende på patientens tillstånd och ålder. Med fullständig återställning av styrka upphör vissa män att utsöndra spermier i slutet av samlaget. Anledningen till den partiella skadorna på halvkanalerna. Den reproduktiva funktionen bevaras, men en punktering krävs för att extrahera spermierna.

Rehabilitering efter prostata adenomoperation

Efter själva operationen är det viktigt att följa alla urologernas rekommendationer för en snabbare återhämtning. De relaterar till näring, motion och hantering av patientens sexuella liv. Dessa rekommendationer är viktiga och att utesluta eventuella komplikationer efter operationen. Den tidiga rehabiliteringsperioden är de första 5-7 dagarna. Vid denna tidpunkt återgår patienten till normal urinering. I allmänhet kan återhämtningsperioden vara 3 månader eller mer.

Livsstiljustering

Omedelbart efter operationen är det nödvändigt att eliminera hänsynslösa handlingar, eftersom de kan leda till försämring och orsaka inflammation. Du kan inte göra följande:

 • sitta länge i en stol;
 • ta en varm dusch eller badkar
 • att dricka alkohol
 • ensam köra bil;
 • lyft en last på mer än 3 kg.

Inom en och en halv månad efter operationen är det nödvändigt att avstå från sexuell aktivitet. Omedelbart gå till jobbet rekommenderas inte, det är bättre att ta de första veckorna av sjukskrivning. Efter avlägsnande av adenom av prostata rekommenderas att gå till fots, och efter ett tag - gör på morgonen lätt laddning och simning. Efter restaureringen bör du inte röka cigaretter. Nikotin i dem påverkar blodcirkulationen negativt vilket kan leda till inflammation.

Dietmat

Inte mindre viktig återhämtningsfaktor är korrekt näring. Det är nödvändigt att utesluta skadlig mat från kosten. Detta inkluderar stekt, saltat, rökt och sött. Avvisa alkoholhaltiga drycker. Maten ska bestå av:

Terapeutisk träning och yoga

Efter operation för att avlägsna adenom i prostata, är inte alla fysiska aktiviteter användbara. För att utesluta är det nödvändigt att cykla och lektioner med viktning. Det är bättre att göra simning och gymnastik med en mild sträckning av musklerna. Läkare rekommenderar att du uppmärksammar yoga. Bedömning av feedbacken är följande övningar användbara:

 1. Ligga på golvet, sträck dina armar längs kroppen. Krama för att krossa musklerna i skrotet i 2-3 sekunder i 1 minut.
 2. Utan att ändra positionen, böjde kroppen med en båge, lade händerna under midjan och bäckenet rivit av golvet. För att dö i några sekunder, ta startpositionen. Upprepa 4-5 gånger.

Medicinsterapi

Behandlingen slutar inte efter operationen. För att undvika komplikationer behöver patienten ta ett antal mediciner, vilken lista innehåller:

 1. Antibiotika. Används för att eliminera infektionen som utvecklades efter operationen. Behandlingsförloppet varar inte mer än 7-10 dagar.
 2. Smärtstillande medel - ordineras för att stoppa smärtssyndromet i 2-3 dagar efter proceduren. För det första tar patienten starka analgetika och växlar sedan till analgin eller No-Shpu.

Hur mycket kostar en operation för att avlägsna adenom i prostata

Kostnaden beror på procedurens plats, metod och komplexitet. Ungefärliga priser för vissa typer av operation för avlägsnande av prostata adenom för olika kliniker i Moskva ges i tabellen:

Drift med prostata adenom: indikationer, typer av ingrepp, konsekvenser

Kirurgisk behandling av prostataadenom fortsätter att vara ett mycket brådskande problem med modern urologi. Trots det faktum att specialister försöker sitt bästa för att minska andelen kirurgiska ingrepp, behöver de fortfarande minst en tredjedel av patienterna.

Drift med prostata adenom blir ofta den enda vägen, som inte bara kan rädda mannen från tumören utan också förbättra livskvaliteten, eftersom problem med urinering ofta inte kan elimineras med andra metoder.

Frekvensen av kirurgiska ingrepp på prostatakörteln upptar en stark andra plats i urologin. För tillfället skjuts de upp, kämpar med sjukdomen med hjälp av mediciner, men konservativ terapi ger bara en tillfällig effekt, varför tre av tio patienter tvingas ligga under kirurgens kniv.

Valet av en specifik metod för kirurgisk behandling beror på tumörens storlek, patientens ålder, närvaron av samtidiga sjukdomar, klinikens och personalens tekniska möjligheter. Det är ingen hemlighet att ett invasivt förfarande medför risk för ett antal komplikationer, och med ålder ökar deras sannolikhet bara, så indikationerna och kontraindikationerna hos urologerna är mycket noga.

Naturligtvis vill varje man genomgå behandling på det mest effektiva sättet, men den ideala metoden har ännu inte uppfunnits. Med tanke på de möjliga komplikationerna och riskerna från öppna operationer och resektioner försöker fler och fler kirurger att rensa patienten av problemet med "litet blod", mastering av minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden.

För att kirurgiska ingrepp ska vara mest släta är det viktigt att söka hjälp i tid, men många patienter rusar inte till läkaren och startar adenomen till komplikationsfasen. I detta avseende är det värt att påminna om den starka hälften av mänskligheten att ett tidigt besök hos urologen är detsamma som själva behandlingen.

Indikationer och kontraindikationer för kirurgi

Indikationer för kirurgiskt avlägsnande av prostata adenom är:

 • Allvarlig förträngning av urinröret med blåsdysfunktion, när en stor mängd urin behålls i den senare;
 • Stenar i blåsan;
 • Kroniskt njursvikt;
 • Akut urinretention, upprepade gånger
 • blödning;
 • Infektioner och inflammatoriska förändringar i könsorganens organ.

Med stora tumörer när prostatavolymen överstiger 80-100 ml, det finns ett flertal stenar i urinblåsan, kommer strukturella förändringar i blåsväggen (diverticula) företräde ges till en öppen och mycket radikal operation - prostatektomi.

Om tumören med körteln inte överskrider 80 ml i volym kan transuretral resektion eller dissektion av adenomen undvikas. I avsaknad av en stark inflammatorisk process föredras en stenström, en liten adenom, endoskopisk teknik med hjälp av en laser.

Liksom någon typ av kirurgisk behandling har operationen sina kontraindikationer, inklusive:

 1. Svår dekompenserad patologi i hjärtat och lungorna (på grund av behovet av allmän anestesi, risk för blödning);
 2. Akut njursvikt
 3. Akut cystit, pyelonefrit (fungera efter eliminering av akuta inflammatoriska fenomen);
 4. Akut allmänt infektionssjukdomar;
 5. Aneurysm av aorta och svår ateroskleros.

Det är tydligt att många kontraindikationer kan gå in i kategorin av det relativa, eftersom adenom något måste avlägsnas, så om någon av patienten skickas för pre-korrigering av befintliga brott, vilket gör den kommande verksamheten säkrare.

Typer av operationer med prostata adenom

Beroende på mängden ingrepp och åtkomst särskiljs olika sätt att ta bort tumören:

 • Öppen adenomektomi
 • Transuretral resektion och incision;
 • Minimalt invasiva och endoskopiska förfaranden - laserförångning, kryostruktion, mikrovågsterapi etc.

Öppen adenomektomi

Operativ behandling av prostata adenom genom öppen kirurgi några tre decennier sedan var nästan det enda sättet att ta bort tumören. Idag har många andra behandlingsmetoder uppfunnits, men denna intervention förlorar inte dess relevans. Indikationer för denna operation är stora tumörer (mer än 80 ml), medföljande stenar och divertikulär av blåsan, möjligheten till malign transformation av adenomen.

Öppen adenomektomi sker genom en öppen blåsan, så kallas det också en kavitoperation. Denna intervention kräver generell anestesi, och om det är kontraindicerat är spinalanestesi möjlig.

Förloppet av adenomektomi innebär flera steg:

 1. Efter behandling med en antiseptisk lösning och hår rakning, hudsnittet görs och den subkutana vävnaden av buken i den längsgående och den tvärgående riktningen (inte spela en grundläggande roll och bestäms av läkarens preferenser och taktik som antagits i ett visst klinik);
 2. Efter att ha nått blåsans främre vägg dissekeras den senare, kirurgen undersöker kroppens väggar och innehåll för stenar, utskjutningar, neoplasmer;
 3. Fingersekretion och avlägsnande av tumörvävnad genom blåsan.

Det viktigaste steget i operationen är att ta bort tumören och komprimera urinrörets lumen, vilket kirurgen utför med hjälp av ett finger. Manipulation kräver skicklighet och erfarenhet, eftersom doktorn verkligen verkar blint, med fokus endast på hans taktila känslor.

När den når pekfingret av den inre öppningen av urinröret, urolog exakt skrek slemhinna och finger utrota tumörvävnaden, som redan trycks till periferin av körteln själv. För att underlätta fördelningen av adenomen med fingret å andra sidan, införd i anusen, kan kirurgen flytta prostata upp och framåt.

När tumören är isolerad, extraheras den genom en öppen blåsan, försöker fungera så noggrant som möjligt för att inte skada andra organ och strukturer. Den mottagna tumörmassan skickas nödvändigtvis för histologisk undersökning.

I den tidiga postoperativa perioden är sannolikheten för blödning hög, eftersom ingen av de kända metoderna helt kan eliminera denna konsekvens av ingreppet. Faren är inte så mycket i blodförlustvolymen som i möjligheten att bilda en blodklopp i blåsan som kan stänga utloppet och blockera urinutgången.

För att förebygga blödning och obstruktion av blåsan används permanent tvätt med steril saltlösning med hjälp av rör som placeras i organets lumen. Rör kvar i blåsan i ungefär en vecka, under vilken de skadade vävnaderna och väggarna på kärlen gradvis återställs blir tvättvätskan ren, vilket indikerar slutet av blödningen.

De första dagarna rekommenderas en patient att tömma blåsan minst en gång i timmen för att minska vätskans tryck på kroppsväggarna och ny applicerade sömmar. Då kan du göra det mindre ofta - en halv till två timmar. Komplett återhämtning av bäckenorganen kan ta upp till tre månader.

Det otvivelaktiga nytta Kavitär adenomektomi anses vara dess radikala natur, det vill säga fullständig och oåterkallelig borttagning av tumören och dess symtom. För hög effektivitet hos patienten, i sin tur, "betalar" en lång period av sjukhusvistelse (upp till sex veckor i okomplicerad, och i händelse av komplikationer - ännu längre), behovet av att "överleva" en narkos, risken för komplikationer från operationssåret (abscess, blödning, fistlar), genom närvaron av postoperativa ärr på den främre väggen av buken.

Transuretral resektion

Transuretral resektion (TUR) anses vara en "guldstandard" vid behandling av prostata adenom. Denna operation utförs oftast, och samtidigt är den väldigt komplicerad, kräver kirurgens perfekta hantverks- och smyckenteknik. TUR indikeras hos patienter med adenom, där körtelvolymen inte överstiger 80 ml, och även med den planerade interventionstiden inte mer än en timme. Med stora tumörer eller sannolikheten för malign transformation i en tumör ges preferensen till öppen adenomektomi.

Fördelarna med TUR är frånvaron av postoperativa suturer och ärr, en kort rehabiliteringsperiod och en snabb förbättring av patientens välbefinnande. Bland bristerna - omöjligheten att ta bort stora adenom samt behovet av att kliniken ska ha komplex och dyr utrustning som en utbildad och erfaren kirurg kan använda.

Kärnan i transuretral avlägsnande av adenom är excisionen av tumören genom urinröret. Kirurgen via endoskopiska instrument (resektoskopet) tränger längs urinröret in i urinblåsan, undersöker den finner tumören plats och hämtar sin speciella slinga.

Det viktigaste villkoret för en lyckad TUR är god syn när man manipulerar. Detta säkerställs genom kontinuerlig införande av fluid genom resektoskopet med samtidig avlägsnande. Blod från skadade kärl kan också minska synligheten, så det är viktigt att sluta blöda i tid och agera mycket exakt och noggrant.

Driftens varaktighet är begränsad till en timme. Detta beror på att patientens kroppsställning - liggande på rygg, benen upp och föds upp, liksom den långsiktiga närvaro i urinröret ganska stor diameter av verktyget, vilket kan orsaka smärta och blödning efteråt.

transuretral avlägsnande av prostata adenom

Adenomet exciseras i delar, i form av spån, tills det förekommer i synfältet för själva kärlens parenchyma. I urinblåsan, vid denna tidpunkt, ackumuleras en betydande mängd vätska med flytande "chips" av tumören, som avlägsnas av ett speciellt verktyg.

Efter att ha tagit ut tumören och sköljer blåsans hålrum är kirurgen återigen övertygad om frånvaron av blödande kärl som kan koaguleras av en elektrisk ström. Om allt är i ordning, tas resektoskopet ut, och Foley-katetern sätts in i urinblåsan.

Installationen av Foley-katetern är nödvändig för att komprimera den plats där det fanns ett adenom (katetern har en uppblåst ballong i slutet). På det producerar också en konstant tvättning av blåsan efter operationen. Detta är nödvändigt för att förhindra obstruktionen av utmatningssektionen genom blodproppar och en permanent urladdning av urinen, vilket ger vila till helande blåsan. Katetern avlägsnas efter några dagar, förutsatt att det inte finns några blödningar och andra komplikationer.

Efter kateterets utvinning märker man betydande lindring, urinen lämnar sig fritt och en bra stråle, men med den första urinering kan den målas rödaktig. Att vara rädd är det inte nödvändigt, det är normalt och borde inte hända igen. I den postoperativa perioden rekommenderas att urinera ofta för att undvika att sträcka blåsans väggar, så att slemhinnan kan regenerera.

Med en liten prostataform med ett adenom som klämmer urinröret kan en transuretral snitt utföras. Operationen är inte inriktad på att avlägsna neoplasmen, utan på att återställa urinflödet och består i att dissekera tumörvävnaden. Med hänsyn till metodens "icke-radikalitet" är det inte nödvändigt att räkna med en långsiktig förbättring, och TUR kan följa händelsen efter ett tag.

Bland de sparsamma metoderna för behandling av prostata adenom ingår laparoskopisk borttagning. Det utförs med hjälp av utrustning som införts i det lilla bäckes hålighet genom bukväggens punkteringar. Tekniskt sett är sådana operationer komplexa, kräver penetration i kroppen, så att preferensen fortfarande ges till TUR.

Video: Transuretral resektion av prostata adenom

Minimalt invasiv prostataoperation

Minimalt invasiva behandlingsmetoder utvecklas framgångsrikt och introduceras på olika områden av operation, inklusive urologi. De utförs genom transuretral tillgång. De inkluderar:

 • Mikrovågshotterapi;
 • Förångning med hjälp av elektrisk ström;
 • Elektrokoagulering av tumören;
 • kryoterapi;
 • Laserablation.

Fördelarna med minimalinvasiv behandling är relativt säker, färre komplikationer jämfört med öppen kirurgi, en kort rehabiliteringsperiod, inget behov av narkos och möjligheten att dess användning i män som genomgick operation är kontraindicerat i princip på ett antal sjukdomstillstånd (allvarlig brist av hjärt- och lung patologi koagulation blod, diabetes, högt blodtryck).

Vanligt i dessa tekniker kan anses vara åtkomst genom urinröret utan hudinsnitt och möjligheten till lokalbedövning. Skillnader består endast i form av fysisk energi, vilket förstör tumörlasern, ultraljudet, elen etc.

Mikrovågs-terapi består i effekten på vävnaden vid bildandet av högfrekventa mikrovågor som värmer den och förstör den. Metoden kan appliceras både transuretral och proktoskop genom införande i rektum slemhinnan som inte skadas under förfarandet.

förångning leder till vävnadsuppvärmning, avdunstning av vätska från celler och deras förstöring. Denna effekt kan uppnås genom att man arbetar med en elektrisk ström, laser, ultraljud. Förfarandet är säkert och effektivt.

vid cryodestruction, Tvärtom förstörs adenomet av verkan av förkylning. Standardmetoden är i detta fall flytande kväve. Urinrörets vägg värms under proceduren för att förhindra skador på den.

Behandling av prostataadenom med laser - ganska effektiv och ett av de mest moderna sätten att bli av med en tumör. Dess betydelse är att verka på tumörvävnaden av laserstrålning och samtidig koagulering. Fördelar med laserbehandling - Blodlöshet, hastighet, säkerhet, möjligheten att använda hos svåra och äldre patienter. Effektiviteten av laseravlägsnande av prostata är jämförbar med TURs, och sannolikheten för komplikationer är flera gånger lägre.

Laserförångning - Detta är, som de säger, "den sista squeak" inom området för minimalt invasiv behandling av prostata adenom. Effekten utförs av laserstrålande strålar, vilket leder till kokning av vatten i tumörernas celler, dess förångning och förstörelsen av adenomparenkymen. Komplikationer med sådan behandling sker nästan inte, och patienter noterar en snabb förbättring av hälsan strax efter operationen.

Laseravlägsnande av adenom är speciellt indicerat hos män med samtidig hemostasstörningar, då risken för blödning är extremt hög. Med laserens funktion förseglas blodkärlens lumen, vilket praktiskt taget eliminerar möjligheten att blöda. Förfarandet kan utföras på poliklinisk basis, vilket också är en otvivelaktig fördel. Unga män efter laserförångning bryter inte mot den sexuella funktionen.

Video: Laserförångning av prostata adenom

Möjliga konsekvenser av prostata adenomoperation och rehabilitering

Oavsett hur svårt kirurgerna försöker helt utesluta de möjliga komplikationerna av radikal behandling är omöjligt. Speciellt risken är hög för en kavitoperation, den är vid TUR, och vid endoskopisk borttagning - är minimal.

De vanligaste komplikationer tidig postoperativ period kan övervägas:

 1. blödning;
 2. Infektionsinflammatoriska förändringar;
 3. Trombos av benens ben, lungartären och dess grenar.

Mer avlägsna konsekvenser utvecklas inom bäckenorganen. Denna strängning (inskränkning) av urinröret på bakgrund av proliferation av bindväv, skleros av blåsans vägg vid urinrörets sida, överträdelse av sexuell funktion, urininkontinens.

För att förhindra komplikationer är viktigt att följa läkarens rekommendation om beteendet omedelbart efter interventionen, och vid ett senare tillfälle, så länge som vävnaden kommer återhämta sig helt. I den postoperativa perioden är det nödvändigt:

 • Begränsa fysisk aktivitet i minst en månad
 • Uteslut sexuell aktivitet i minst en månad;
 • Ge ett gott drickssystem och tidig evakuering av blåsan (bättre - oftare);
 • Avvisa från kryddig, kryddig, salt mat, alkohol, kaffe;
 • Daglig övning för att öka blodflödet och öka den totala tonen.

Kommentarer av män som genomgått operation för prostata adenom blandas. Å ena sidan uppmärksammar patienter signifikant symptomatisk lindring, förbättrad urinering, minskad smärta, å andra sidan - i de vanligaste typerna av behandling (kavitet och TUR) står de flesta inför inkontinens och nedsatt potens. Detta kan inte bara påverka det psykologiska tillståndet och livskvaliteten.

Skulden för den höga sannolikheten för vissa komplikationer bärs av männen själva, för varje år är urologen van vid att äldre och äldre inte varje år. Nästan en standard situation, när patienten kommer till mottagningen med en stor adenom, kräver mer aktiv behandling än laser fotokoagulation, kryoterapi, och därmed - urininkontinens, impotens, blödning. För att göra det enklare och själva operationen och återhämta sig från det, måste du omedelbart kontakta en läkare så snart som de första tecknen på problem i det urogenitala systemet.

Behandling av adenom kan göras kostnadsfritt i den offentliga kliniken, men många patienter väljer betald verksamhet. Deras kostnader varierar kraftigt beroende på klinikens nivå, utrustning och samhälle.

Minimalt invasiva operationer och TUR kostar i genomsnitt cirka 45-50 tusen rubel, i Moskva kan den här siffran nå 100 000 eller mer. Kavitetsavlägsnandet av körteln i huvudstaden kommer att kosta från 130 tusen rubel i genomsnitt och från 50-55 tusen i andra städer. Den dyraste är laparoskopisk adenomektomi, som kommer att behöva spendera omkring 150 tusen rubel.

Kirurgisk behandling av prostata adenom

De flesta läkare rekommenderar att den utvidgade delen av prostatakörteln avlägsnas som effektivare, med bättre långsiktiga resultat, behandling av patienter med prostata adenom. Under operation för prostataadenom elimineras endast den förstorade prostata vävnaden som komprimerar urinröret, resten av prostatavävnaden och dess kapsel lämnas intakt. efter kirurgisk behandling av prostata adenom minskar obstruktion och ofullständig tömning av blåsan. Nästa avsnitt beskriver vilka typer av operationer som används för att behandla BPH.

Transuretral kirurgisk behandling av adenom är enkel

Med transuretral kirurgi i prostatakörteln finns inga externa snitt. Efter att ha utförd anestesi når kirurgen prostatakörteln genom att sätta in instrumenten genom urinröret.

Transuretral resektion av prostata (TUR i prostata) Det används i 90% av fallen vid behandling av prostata adenom. Under TUR av prostata sätts ett resektoskop genom urinröret. Resektoskoplängden är ca 30,5 centimeter, diametern är strax över en centimeter. Resektoskopet innehåller en ljuskälla, ventiler för vätskan som tvättas runt operationsområdet, en elektrisk slinga genom vilken vävnader avlägsnas och koagulerade blodkärl.

Under en 90-minuters TUR-operation använder kirurgen resekoskopets elektriska slinga för att ta bort vävnaden som blockerar urinröret, en bit åt gången. Stycken av vävnad tvättas bort med vätska i blåsan, som tvättas i slutet av operationen.

Transuretral kirurgi av prostataadenom är mindre traumatisk än öppna former av kirurgisk behandling och kräver en kortare återhämtningsperiod. En möjlig bieffekt av transuretral resektion av prostata är retrograd ejakulation. Vid retrograd utlöses sæd under utlösning i stället för urinröret tillbaka i blåsan.

Transuretral snitt av prostata

I det transuretrale snittet i prostata, i stället för att ta bort prostata vävnaden, som under prostatens TUR, utförs flera små snitt i blåsans hals och direkt in i prostata vävnaden. Fastän efter transuretral incidensen av prostatakörteln sjunker graden av urinproblem och förekomsten av biverkningar, till exempel retrograd ejakulation, dess fördelar och långtidseffektivitet, inte tydligt fastställs för närvarande.

Öppen adenomektomi

I de fall transuretral kirurgi i prostatakörteln inte kan användas vid kirurgisk behandling av prostataadenom, utförs öppen adenomektomi, under vilken ett externt snitt krävs. Öppen adenomektomi är indicerad för stora prostatastorlekar eller om blåsan är skadad och dess återhämtning är nödvändig. Lokalisering av den förstorade vävnaden i prostatakörteln hjälper kirurgen att bestämma vilken av de tre metoderna för öppen kirurgi som ska väljas.

Som vid någon öppen operation utförs anestesi först, och sedan utförs en skärning. Så snart kirurgen når kapseln i prostatakörteln, klipper han den expanderade vävnaden från insidan av prostatakörteln.

Kirurgisk avlägsnande av prostata adenom med en laser

Sedan 1996 har ett kirurgiskt ingrepp applicerats, som använder lateral laserfluorescens och Nd: YAG-lasern för att förånga prostatans proliferativa vävnad. Läkaren med hjälp av laser fiber cystoskop in genom urinröret till prostatakörteln, och sedan tillbringa flera serier av pulser av laserenergi av från 30 till 60 sekunder. Laser energi förstör prostatakörteln och eliminerar orsaken till obstruktion. Liksom TUR i prostata kräver laserkirurgi anestesi och sjukhusvistelse. En av fördelarna med laserkirurgi, jämfört med TUR i prostata, är en liten blodförlust. Efter laserkirurgi återställs prostata adenompatienter snabbare. Laseroperation används emellertid inte vid behandling av stort prostata adenom. Den långsiktiga effektiviteten av laseroperation av prostata adenom är okänd.

Fler moderna metoder för behandling av prostataadenom, som använder laserteknik, kan utföras på poliklinisk basis.

Fotosensitiv förångning av prostata

Fotoelektiv förångning av prostatakörteln använder en högenergilaser för att förstöra prostatavävnaden och isolera det behandlade området.

Interstitiell laserkoagulation av prostata adenom

Under interstitiell laserkoagulation av prostata adenom, till skillnad från andra laserprocedurer, placeras en flexibel optisk fiber direkt i prostata vävnaden.

Typer av operation för prostata adenom

Trots förekomsten av ett betydande antal metoder för konservativ terapi av prostata adenom. Endast kirurgisk behandling är radikal.

Indikationer för drift

Indikationer för kirurgisk behandling beror på scenen av prostata adenom. uppkomsten av residualurin, ihållande infektion, återkommande anfall av urinretention, hematuri, flera stenar i utrymmet utanför prostata, den kraftiga acceleration av nattlig urinering, störd sömn - alla dessa symptom indikerar behovet av kirurgi.

Kontra

Kontraindikationer för den samtidiga prostatektomi är svåra former av renal (azotemi, gipoizostenuriya) eller hjärtsvikt, aortaaneurysm, en avancerad form av ateroskleros av hjärnkärlen, pulmonell hjärtsjukdom.

Kontraindikation är också en förvärring av kronisk pyelonefrit och cystit. Många av dessa kontraindikationer är tillfälliga, och patienten kan förberedas för operationen genom lämplig behandling.

För att förhindra postoperativ emboli är det nödvändigt att identifiera och behandla dilatationen av venerna i underbenen; Om det är fallet, rekommenderas det under preoperativperioden, under operationen och efter den postoperativa perioden, att bandage nedre extremiteterna med ett elastiskt bandage.

Typer av operationer

Applicera följande typer av kirurgisk behandling.

1. Tvåstegs chresperoperation på Holtsov. Denna operation indikeras av en försvagad patient med dålig njurfunktion, när långvarig dränering av urinvägarna krävs.

Den första etappen av operationen är appliceringen av suprapubisk fistel under en tidsperiod som är nödvändig för att förbättra njurfunktionen (från 3 veckor till 6 månader).

Den andra etappen av operationen är transesofag-enukleationen av adenomen. Nackdelen med denna typ av operation är behovet av att lämna dränering under en lång tid.

2. Samtidig transesubular adenomektomi enligt Fedorov-Freyer. Denna operation är enkel i sitt tillvägagångssätt; dödligheten är ca 2%. Det kompletteras med ett antal tekniker som syftar till att ge hemostas genom att sutera marginalen i den prostatiska bädden eller suturera den.

Hemostas i denna operation tillhandahålls också genom att använda en kateter med en Pomerantsev-Foley-ballong. Minskning av blodförlust leder till en minskning av sådana postoperativa komplikationer som njurinsufficiens eller sepsis.

3. Driften av metoden enligt Harris-Grinchaka består i suturering prostata sängen efter prostatektomi under kontroll ögon runt den angivna pre katetern: avlägsna vävnad som återstår efter enukleation, kanterna på den prostatiska bädden suture väsentligen krökt nål på den långa nålhållaren.

Om blödningen är helt stoppad, kan blåsan vara stramt; Ett litet gummi- eller gasbindartag introduceras i sårets nedre hörn i 2 dagar. En permanent kateter ger urin evakuering inom 10 dagar. Denna metod ger goda resultat med noggrann postoperativ vård, speciellt under de första 2 dagarna efter operationen: varje två Chasa bubbla tvättades med varm isotonisk natriumkloridlösning eller 3,8% natriumcitrat för att förhindra bildning av blodproppar.

4. Försenad adenomektomi föreslogs först av AT Lidsky och utvecklad av T. Millin. Denna operation konkurrerade länge med Harriss verksamhet. För närvarande används den mindre ofta på grund av de observerade komplikationerna - upp till 15%.

Patienten placeras i Trendelenburg-positionen med benen ifrån varandra; Tillvägagångssättet till prostatakörteln genomförs genom ett vertikalt eller tvärgående suprapubiskt snitt. Den peritoneala övergångsfallen avlägsnas; Den retropubiska vävnaden tas försiktigt nedåt och i sidled, vilket undviker exponering av den bakre ytan av pubicartikuleringen. De stora venerna som ligger i fascia på prostatakörtelns främre sida dissekeras mellan ligaturerna. Den proprietära kapseln i prostata öppnas med ett tvärsnitt 1 cm under blåsans hals.

Adenomen i prostata avlägsnas från kapseln genom delvis långa, krökta saxar, delvis med fingret och utsöndrar den upp till blåsans vägg; korsningen av den centrala delen av urinröret i blåsans hals tar bort tumören.

För att förhindra obstruktion efter adenomektomi, klipper manchetten i slemhinnan från den bakre buken i blåsans hals. Hemostas tillhandahålls genom diatermi, såväl som införandet av en permanent sutur på såret i prostatakapseln; det senare är mycket viktigt. Efter noggrann hemostas införs en kateter nr 18-22 med stora öppningar i slutet i urinblåsan genom urinröret. Ovanför kateter såras såret i skikt, en gummiprofil introduceras i sitt nedre hörn i 48 timmar.

Bubblan tvättas med varm fysiologisk lösning och fylles i 1 timme med en 3,8% lösning av natriumcitrat.

5. Perineal adenomektomi enligt Yang används inte för närvarande på grund av risken för komplikationer: inkontinens, perineal fistel, impotens. Förekomsten av dessa komplikationer med crotch-tillvägagångssättet är ganska förståeligt, eftersom adenomet avlägsnas genom prostatas caudala zon, nära besläktad med vävnaderna i den yttre sfinkteren.

6. Transuretral resektion av prostata utförs ofta elektrokirurgisk metod; Använd det för brott mot urinflödet från blåsan orsakad av adenom eller prostatacancer, skleros eller svullnad i blåsans hals.

Kontraindikationer mot transuretral resektion:

 • smalning av urinröret, med undantag av möjligheten att föra instrumentet i blåsan,
 • blåsans otillräckliga kapacitet,
 • allvarligt njursvikt.

Transuretral resektion kan utföras under lokal infiltrationsanestesi för AV Vishnevsky, intravenöst eller inandas anestesi. Operationen består i excision av vävnader, smalning av blåsans hals; Det är tillverkat med ett specialverktyg - resektoskop. Det är en endoskopisk anordning utrustad med en rörlig slingelektrode, medelst vilken halvcylindriska bitar av patologisk vävnad skärs. Elektroskärning utförs under ett kontinuerligt flöde av vätska genom sköljningssystemet. För detta ändamål rekommenderas att använda isotoplösningar av glukos, urea.

Teknik: ett resektoskop med en obturator sätts in i urinblåsan; obturatorn avlägsnas och i sin plats, efter partiell fyllning av blåsan, införs en elektrod och ett optiskt system; Anslut ingångarna till belysnings- och koaguleringsströmmen samt av tvättsystemet. högfrekvensströmmen är på (operatör eller assistent) med hjälp av en fotpedal vid tidpunkten för elektrodens omvänd rörelse. Avskurna tygcylindrar avlägsnas genom omvänd flöde av vätska.

Med signifikant blödning koagulerar blödningsställen med en speciell elektrodvals. För att uppnå ett positivt resultat görs 10 till 50 skivor. Efter elektrosektionen introduceras en permanent kateterballong i blåsan i 3-7 dagar, varefter blåsan tvättas 3-4 gånger om dagen.

Den vanligaste komplikationen av transuretral resektion är blödning. Förutom elektrokoagulering används hemotransfusion för hemostas, i mer allvarliga fall kan epicystostomi förekomma med cervikal tamponad eller adenomektomi.

För förhindrande av blödning rekommenderas lokal hypotermi genom kylning av tvättvätskan (upp till t ° + 2 °) med tillsats därtill vasokonstriktorer (epinefrin, norepinefrin). När det används för att fylla och skölja blåsan med destillerat eller kokt vatten kan elektrolyt obalanser, intravaskulär hemolys, uppträda. Fall av oliguri och anuri beskrivs.

Fel i operationsteknik kan leda till perforering av blåsans vägg. medan det föreligger en skillnad mellan mängden injicerad vätska och den flytande vätskan under tvätten av blåsan. Om operationen utförs under lokalbedövning upplever patienten som upplever perforering av blåsans vägg akut smärta i underlivet. Behandling av denna komplikation: den brådskande appliceringen av den suprapubiska fisteln med dränering av peri-bubblautrymmet. Om abdominalt perforering misstänks, är det upprepat att se bukhålan.

Efter transuretral resektion i händelse av skada på den yttre sfinktern i urinblåsan är ibland urininkontinens, vilket kan kräva komplex plastikkirurgi.

Sedan 1964 har metoden för kryokirurgi i prostatakörteln blivit mycket populär. Med hjälp av ett specialverktyg fryser prostata körteln som innehåller adenomatösa eller cancer-noder.

Kryotermiskanordningen Linde CE-4 kryokirurgi används mest. Huvuddelen av den är en speciell cryoprobe, monterad i form av en kateter nr. 25 av Sharriere, där flytande kväve cirkulerar. Den arbetsfrysande ytan motsvarar urinrörets prostatiska del och den icke-arbetsyta isoleras på ett sådant sätt att risken för frysning av andra delar av urinröret och urinblåsan elimineras på ett tillförlitligt sätt. Kryodstruktion uppträder vanligen vid t ° från -120 till -190 ° i 2-5 minuter.

Efter kylning i 2 dagar utvecklas scenen av akut ödem. Sedan inom en vecka - scenen av koagulationsnekros med autolys av celler, och sedan läkningsteget - från 3 till 6 månader.

Med tanke på att den största nackdelen med kryoprober är omöjligheten att använda dem under kontroll av syn, föreslog N.J. Reuter att utföra visuell kontroll med hjälp av ett speciellt trokarcystoskop som infördes i blåsan genom suprapubisk punktering.

Allvarligt sjuk kryokirurgisk operation visas, vilket är kontraproduktivt prostatektomi eller transuretral resektion (ungefär 5-10% av fallen). När prostata cryosurgery kan vara komplikationer senare blödning, pyelonefrit, urinrörets fistel, osteitis pubis.

Postoperativa komplikationer av adenektomi

I den postoperativa perioden kan komplikationer förekomma vid alla typer av kirurgiska ingrepp.

Speciellt farlig lungemboli. Tidig stigning är förebyggandet av denna komplikation. Sekundär septisk blödning från den prostatiska sängen är en formidabel postoperativ komplikation. Det sker vanligen på 7-10: e dagen efter operationen. På 2-3 dag efter adenomektomi renas urinen från blandningen av blod. Om detta inte händer och blodblandningen fortsätter den 4: e dagen, indikerar detta en inflammatorisk process i sängen; den senare kan orsaka septisk blödning. Om blåsan tvättning varm isotonisk natriumkloridlösning eller en lösning av silvernitrat inte stoppa blödning, visad tamponad säng, blodtransfusion.

Feberförhållanden under de första dagarna efter operationen åtföljs ofta av adenomektomi. Långvarig ökning av temperaturen till 38-39 °, stora frossa indikerar pyelonefrit tromboflebit eller i utrymmet nära prostatan. I dessa fall är behandling med antibiotika och kemoterapi nödvändig. Stramningen av den bakre urinröret utvecklas i 3-6% av fallen. Det elimineras snabbt av bougie. Urininkontinens med en korrekt utförd chreperös adenomektomi återfinns inte. Utvecklingen av denna komplikation indikerar skada på den caudala delen av prostata och fibrerna i den externa sphincten; kräver långvarig behandling med blåsor, tvätta blåsan så snart som möjligt efter operationen och senare - fysioterapi. prostata massage.

Långsiktiga helande suprapubiska urin fistlar kräver excision med lager suturering vävnader. Förekomsten av osteitis pubis (osteochondritis, aseptisk osteonekros, panostita) - lokaliserad osteoporos blygdbenet - associerade med de kombinerade effekterna av skadan, neurotrofiska störningar hos bäckenbenen, vilket leder till deras demineralisering. Osteit uppenbaras av allvarlig ömhet i ensamheten, övre delar av låren.

Postoperativt vid pubic osteit rekommenderas sängläge, långvarig användning av kortikosteroider (prednisolon 0005 g 2-4 gånger om dagen, dexametason 0,001 g 2-3 gånger per dag) i kombination med antibiotika.

Resultaten av behandling av prostata adenom de senaste åren har förbättrats avsevärt. Suprapubisk adenomektomi är den huvudsakliga och vanligaste kirurgiska metoden. Många urologer och kirurger rekommenderar att man utvidgar indikationerna till en enstegsoperation. Dödligheten med den är 3%. Försenad adenomektomi i vårt land var lite spridd på grund av komplikationer: trombos, fistel och pubic osteit, vilket observeras hos 0,5-2% av de opererade. Dödligheten i denna operation sträcker sig från 3% (E. Sh. Savich) till 6% (V. Borcher).

Transuretral resektion - de betydande framsteg för kirurgisk behandling av prostatacancer adenom, men det kan tillämpas på ett begränsat antal patienter med små intravesikal och intrauretral adenom. Med detta ingrepp finns komplikationer, särskilt blödning och inflammation. Låg dödlighet i denna operation (0-2%) och möjligheten att använda den i försvagade gamla människor och personer som lider av hjärt-kärlsjukdomar, uppmanar att rekommendera en bredare tillämpning av denna metod.

Ändrats väsentligt dödsorsaker för alla metoder för prostatektomi: Om det under perioden 1931-1948, den främsta dödsorsaken var en urinvägsinfektion och dess komplikationer, under de senaste 10-15 åren den främsta orsaken till postoperativ dödlighet är trombos och embolism, cerebral och lungkärlen, och även kardiovaskulär misslyckande. Den totala mortaliteten i alla metoder för adenomektomi minskade avsevärt och fortsätter att minska.

Den gradvisa minskningen i dödlighet beror inte bara på en framgångsrik kamp mot infektion, men noggranna förberedelser för operation hos patienter med hjärt-och andra sjukdomar, rätt timing och arbetssätt, förebyggande av tromboembolism, noggrann postoperativ vård.

innehåll:

Prostata adenom är en frekvent urologisk störning som uppträder hos män över 50 år. Cirka 15% av patienterna med prostata adenom behöver kirurgisk ingrepp.

Operation tilldelas personer med svåra eller måttliga symtom, i synnerhet i de fall där utflödet av urinretention är olösligt, eller om en förstorad prostata åtföljs av täta urinvägsinfektioner, blod i urinen, njursten eller urinblåsan. Kostnaden för operationen i olika medicinska institutioner kan variera. I grund och botten beror det på doktorns typ och kvalifikationer.

Grundläggande indikationer för kirurgisk ingrepp

Kirurgisk behandling för prostata adenom anges i följande fall:

 • akut urinretention
 • med en stor volym hyperplastisk prostata (mer än 80 cm3);
 • med en stor volym återstående urin (över 50 cm3);
 • urininkontinens, frekvent urinering på natten.

Det finns också andra indikationer på kirurgisk ingrepp, men de bestäms individuellt av den behandlande läkaren.

Priset på vilken operation som helst på prostataadenom beror på flera faktorer:

 • Metoden genom vilken operationen kommer att utföras.
 • Vistelsens längd på sjukhuset efter operationen.
 • Typ av anestesi.
 • Kvalificering och erfarenhet av kirurgen.
 • Nivån på medicinsk utrustnings tekniska utrustning.
 • Prissättningspolitik för sjukhuset, där den operativa och efterföljande behandlingen genomförs.

Transuretral resektion av prostata (TURP)

Den vanligaste operationen är endoskopisk behandling av prostata adenom känd som transuretral resektion av prostata. Denna typ av operation kräver sjukhusvistelse av patienten och utförs med användning av ryggrad eller allmän anestesi.

Under regional eller allmän anestesi sätts endoskopet in genom manens sexuella organ i urinröret och föras till prostata. En särskild skärslinga avlägsnar små partiklar av prostata körteln tills bildandet av en bred kanal i prostata, genom vilken urinen passerar obemärkt.

Om patientens prostatakörtel inte är mycket förstorad, så kommer ett litet snitt att räcka för att minska urinröret. Detta förfarande kallas ett snitt av blåsans hals eller ett transuretralt snitt.

Vad väntar patienten efter TURP

Patientens längd på sjukhuset efter transuretral resektion är cirka två dagar. Efter operationen för att avlägsna en del av prostata adenom installeras en kateter för att avlägsna blodproppar eller blod från blåsan. När urinen är fullständigt rensad av blod, avlägsnas kateteret och patienten tömmes hem.

I 7 veckor ska män som genomgår operation bör undvika förstoppning, sexuell och ansträngande motorisk aktivitet. På grund av inflammation och irritation orsakad av operationen kommer urinering att fortsätta ett tag.

Som ett resultat av forskningen konstaterades att:

 • hos 8-10 män av 10 som genomgick operation för att avlägsna prostata adenom var det en signifikant förbättring av tillståndet;
 • hos patienter efter transuretral resektion var omfattningen (intensitet) av symtomen mycket lägre än de som föredrog att skjuta upp operationen.

I genomsnitt upplever patienter märkbar lindring av symptom på prostata adenom med 85%. Till exempel, om omfattningen av symtom före operationen var 25, så efter proceduren föll den till 4 poäng.

Elektro-förångning av prostata

Denna typ av operation liknar transuretral resektion, skillnaden mellan dem är i synnerhet slingan - styrkan av dess ström är 290 watt.

Elektroförångning blir alltmer utbredd på grund av att minimera risken för blödning efter vävnadsbehandling med en slinga som omedelbart koagulerar kärlen.

Laserresektion

Endoskopisk metod, under vilken del av prostata vävnaden avlägsnas med hjälp av en laser. Laserresektion utförs för att lindra störningar som orsakas av prostata adenom.

Resultaten av denna metod liknar resultaten av TURP, men den är förknippad med färre komplikationer, en snabb återhämtning, en kortare kateteriseringsperiod och inget behov av sjukhusvistelse.

Mindre än 1% av patienterna upplever erektil dysfunktion efter laserresektion och har retrograd ejakulation. Även efter en laserresektion är en lätt brinnande känsla efter urinering möjlig, i sällsynta fall noteras urininkontinens.

Öppna prostatektomi

Denna typ av operation för att avlägsna prostata adenom är en metod för behandling av 3-4% av patienterna som har blåsskador, stor prostata storlek och andra allvarliga sjukdomar.

Öppen prostatektomi är föreskriven när prostata är så förstorad (2.9-3.4 ounces) att en mindre traumatisk operation (transuretral resektion) inte kan utföras.

Dessutom visas öppen kirurgi för prostata adenom hos män med:

 • urinblåsning
 • persistenta eller återkommande urinvägsinfektioner;
 • patologiska förändringar i urinledarna, urinblåsan eller njuren;
 • obstruktion av utblåsningsdelen av blåsan;
 • förekomsten av blodproppar och blod i urinen.

Kontraindikationer för utförandet av denna typ av kirurgisk behandling föregås av prostatektomi och kirurgi på bäckenorganen, fibrokörteln och prostatacancer.

Radikal prostatektomi är den mest traumatiska operationen, den används endast som en sista utväg.

Vid behandling av prostataadenom genom kirurgi utförs öppen prostatektomi antingen genom suprapubisk eller spårinspiration.

Den bästa anestesimetoden är epidural eller spinal. Regional anestesi bidrar till att minska blödningen under proceduren och risken för eventuella komplikationer, såsom postoperativ djup ventrombos eller lungemboli.

Allmänna anestesi används om patienten har medicinska eller anatomiska kontraindikationer för regionalbedövning.

Hittills har förbättringen av kirurgiska instrument lett till att blodförlusten minskar till en miniminivå. För 6-7 veckor efter den öppna operationen är patienterna inkontinenta.

Blåsans tillstånd beror i grunden på vad det var före operationen. Retrograd ejakulation förekommer hos cirka 55-75% av patienterna efter operationen. Erektila störningar uppträder hos 3-6% av patienterna som genomgick förfarandet.

De vanligaste komplikationerna efter en öppen operation är: hjärtinfarkt, lungemboli, stroke och trombos i venerna. Förekomsten av någon av dessa komplikationer är mindre än 1%.

Enkel och komplex operation för att ta bort prostata adenom.

innehåll:

Hittills är de mest effektiva metoderna vid behandling av prostataadenom. Trots

det faktum att de senaste åren har varit en tendens att minska antalet operationer som utförs på grund av en sådan sjukdom, rankar de fortfarande andra när det gäller förekomsten hos vuxna män. I slutändan är det genom en liknande procedur tre av 10 män.

Risken för kirurgisk ingrepp hos män som diagnostiserats med prostata adenom ökar med ålder, liksom med försämring av urinering. Frekvent urinering på natten och en förändring av urinströmmen är de två viktigaste prognostiska symptomen.

Indikationer för operation för prostata adenom

Absolut indikation för kirurgisk behandling för denna sjukdom är följande:

 • akut urinretention, som inte var löst som ett resultat av kateterisering av blåsan,
 • infektion i urinvägarna, som härrör från sjukdomen,
 • njursvikt orsakat av prostata adenom,
 • stenar i blåsan,
 • hematuri,
 • en signifikant mängd återstående urin.

Metoder för kirurgisk behandling av prostata adenom

Oftast, med prostata adenom sjukdom, kirurgi tillgripas på grund av symtom på nedsatt urinering, som stör patienten och inte svarar på medicinering.