Huvud
Massage

Hormonal terapi för prostatacancer

I kliniska prövningar avslöjades att cancer av prostata av en malign natur är hormonberoende, i synnerhet från testosteron. Denna urologiska patologi har en specifik specificitet av utveckling och, i frånvaro av behandling, fortskrider tillräckligt snabbt, vilket ökar risken för dödsfall. Av denna anledning kan den onkologiska sjukdomen endast besegras med den kombinerade användningen av olika metoder. Hormonbehandling i prostatacancer pressar den aktiva utvecklingen och uppdelningen av cancerceller genom att sänka nivån av testosteron.

Innehållet i artikeln

Effekt av hormonbehandling för prostatakarcinom

Vid de första utvecklingsstadierna fortsätter prostatacancer (PCa), som verkar som en malign neoplasma, asymptomatiskt. Av denna anledning diagnostiseras 30% av de urologiska patienterna redan på stadium av aktiv metastasering.

Med uppkomsten av andropause hos män, som är förknippad med den naturliga processen med åldrande, finns det en obalans av hormoner i blodet. Brott mot jämviktsnivån av testosteron provocerar bildandet av tumörliknande bildning av en malign natur i prostata. Av denna anledning är hormonbehandling av prostatacancer främst inriktad på att minska androgenproduktionen och minska deras påverkan på männas bäckenorgan.

Denna teknik för behandling av prostatacancer kan inte vara en panacea, trots den höga effektiviteten i den primära exponeringsperioden för lesioner. Hormonbehandling är inte kapabel att förstöra en malign tumör, men hjälper bara till att sakta sin progression. Onkologer fann också att vissa muterade cancerceller utvecklas oberoende av mängden testosteron i hankönets blod. Således kan hormonbehandling för prostatacancer inte vara fullständigt effektiv på grund av tumörsäkerhet mot droger. Samtidigt kan denna teknik öka effektiviteten hos andra medel för att bekämpa urologisk patologi i en komplex applikation: riktade strålningsexponering, kemoterapi. Som ett resultat minskar patienten smärtsamma symptom, och han återvänder till sitt vanliga liv.

Hormonbehandling för prostatacancer kan utföras på olika sätt, som var och en bygger på analysen av följande faktorer:

 • patientens ålder
 • Förekomsten av fetma
 • Associerade sjukdomar i organsystem;
 • stadium av den avslöjade patologin;
 • graden av tumörtillväxt
 • individuella symtom på urologisk sjukdom.

Indikationer och kontraindikationer för användningen av tekniken

Som medicinsk praxis visar, används hormonbehandling för prostatacancer i de sena stadierna av en tumör, när kirurgi eller strålning inte visade ett positivt resultat i form av uthållig remission. Denna form av bekämpning av malign neoplasma i prostata utförs både i kurser och utan avbrott. I detta fall används kirurgiska metoder för att påverka cancerceller eller mer moderna medicinska sådana.

Onkologer identifierar följande faktorer i närvaro av vilka utövandet av hormonbehandling för prostatacancer är kontraindicerad eller vice versa rekommenderas starkt:

Operativ ingripande

Med tanke på det faktum att testosteron och prostatacancer är oupplösligt länkade, är hormonterapi inriktad på att hämma sin produktion och minska den negativa påverkan på prostatens naturliga funktion. Denna metod för behandling av prostatacancer kan utföras med hjälp av partiell eller fullständig kirurgisk kastrering eller med alternativ medicinering.

På grund av det faktum att upp till 90% testosteron produceras i testiklarna, hänför sig kirurgi för att ta bort dem (orchiektomi) till mycket effektiva terapier. Denna procedur utförs på poliklinisk basis med lokalbedövning eller intravenös anestesi. Testiklarna skärs genom små snitt längs sidorna av pungen och en månad efter operationen är det visuellt omöjligt att avgöra att operationen utfördes.

Orchiectomy har använts framgångsrikt i onkologi sedan 1940, men nu är läkare mindre benägna att tillgripa denna metod för behandling av prostatacancer. Detta beror på det faktum att avlägsnandet av en eller två testiklar minskar bara 60% av det producerade hormonet. Dessutom identifierar läkare 20-30% av de fall av urologisk patologi cancerceller som är helt immun mot hormonbehandling och utvecklas oberoende av testosteronnivåer.

I sådana situationer anses utförandet av en sådan radikal operation oskälig på grund av den höga risken för komplikationer i rehabiliteringsperioden och graden av psykiatriska störningar hos män. Hittills har ett alternativ till kirurgisk excision av testiklarna utvecklats - läkemedelskastration med hjälp av läkemedel som hämmar produktionen av hormonet. Trots det mer sparsamma tillvägagångssättet i denna teknik, återställs syntesen av testosteron i blodet efter avbrytande av att ta specialdroger.

Medicinsterapi

Vid diagnoser av hormonell behandling av prostatacancer kan följande medicinska substanser användas: LHRH-agonister och blockeringsmedel, antiandrogener och hämmare av syntesen.

I rollen som ett alternativ till kirurgisk kastrering används luteiniserande hormon (LH) analoger, vilka används vid injektion eller implantatplacering. Principen för denna teknik är att LHRH-agonister liknar anatomin mot de ursprungliga hormonerna, och när de interagerar med hypotalamusreceptorerna (avdelningen för mellanliggande hjärnan) minskar testosteronmängden hos patienten. Sådana konsekvenser är reversibla efter återtagande av droger, vilket inkluderar goserelin, leuprolid, triptorelin.

Efter den första antagandet av luteiniserande hormonanaloger i patientens blod uppvisar resultaten av testen en kortvarig ökning av testosteronnivåerna, varefter den sjunker till minimikoncentrationen. Användningen av injektioner i prostatacancer är förenad med risken för ett så kallat utbrott hos patienter. Detta tillstånd består i förvärring av urologiska patologins gång och aktivering av symtom, manifesterad i form av smärta i extremiteterna, nedre delen av ryggen, autoimmuna reaktioner (störning av blodkoagulering). För att motverka dessa negativa konsekvenser, föreskriver onkologer antihormonala droger i 14 dagar.

10% av den totala mängden hormoner produceras i binjurarna hos en man. Av denna anledning är inhiberingen av testosterontillväxten i testiklarna inte fullständigt effektiv. Behandling av prostatacancer med antiandrogener ordineras i kombination med kirurgisk eller läkemedelskastration för att öka effektiviteten, men kan ibland användas som monoterapi. Hormonala läkemedel som används i denna teknik för att bekämpa utvecklingen av en malign tumör är: bikalutamid, cyproteronacetat, flutamid.

Handlingsprincipen för LHRH-blockerare liknar antiandrogener - produktionen av luteiniserande hormoner hämmas, och därmed minskar testosteronnivån. Den väsentliga skillnaden är att antagonister inte provocerar fenomenet utbrott, därför är dessa terapi-urologiska patienter lättare att tolerera. För närvarande har ett läkemedel från denna grupp, deharelix, utvecklats, vilket används parenteralt en gång i 30 dagar.

I den manliga kroppen finns också kvinnliga androgener - östrogener. Metoden för applicering av dessa hormoner har ett stort antal biverkningar från det kardiovaskulära systemet. Onkologer lämnar emellertid inte det i situationer där androgenterapi inte har givit resultat för att minska testosteronnivåerna.

Läkemedlet abirateron avser hämmare av syntesen av könshormoner. Det unika med drogen är att det hämmar utvecklingen av testosteron både i testiklarna och i binjurarna och i cellerna av en malign tumör.

Eventuella biverkningar

Manlig hormon testosteron är inte bara ansvarig för erektil förmåga, men också många andra processer. Följaktligen, när det saknas i blodet, diagnostiseras följande reaktioner hos hanen:

 • minskad sexuell lust (libido);
 • ökad trötthet
 • ökad benbräcklighet på grund av kalciumutlakning (osteoporos är typiskt för PCa med metastaser);
 • uppkomsten av erektil dysfunktion;
 • bröstförstoring, ömhet i bröstvårtan;
 • tidvatten i kroppens övre del, åtföljd av ökad svettning, känsla av värme;
 • som en följd av en metabolisk störning, minskar muskelmassan och fetma hos en urologisk patient (fett innehåller ämnen med cancerframkallande effekt);
 • anemi utvecklas (lågt hemoglobininnehåll);
 • risken för diabetes mellitus, kränkning av hjärtrytmen, blodtryck ökar.

Av dessa skäl, innan man börjar behandla en cancerous tumör i könkörteln med hjälp av hormonella preparat är det extremt viktigt att diskutera med läkaren alla möjliga sidreaktioner.

Onkologi har utvecklat en teknik med intermittent terapi som bidrar till att minska de oönskade konsekvenserna av en droppe i testosteron. Kärnan i denna behandlingsmetod är att under de första sex månaderna tar den urologiska patienten hormoner för att upprätthålla en låg nivå av prostataspecifikt antigen. Därefter görs en paus tills PSA-nivån når den önskade nivån. Under viloperioden från hormonell behandling i kroppen har män testosteron tid att återhämta sig till normala värden, och sedan återupptas behandlingen.

På en dag bör man dricka upp till 2 liter destillerat vatten för att undvika stillastående processer i bäckenorganen och normal drift av urinvägarna, vilket i första hand påverkar PCa.

För att minska de negativa reaktions onkologer rekommenderar också att en särskild mat regim, vilket är behovet av att undvika rött kött, läsk, stekt mat med mycket kryddor. I den dagliga kosten bör dominera färska grönsaker och frukter, en stor mängd fibrer, med tonvikten på fraktionerade måltider i små portioner.

Det finns också en positiv effekt av fysisk ansträngning i samband med urologiska patologier. Motoraktivitet är extremt viktig på grund av den höga risken för fetma med hormonbehandling. Samtidigt är det inte nödvändigt att ordna tunga försvagande sportaktiviteter. Det kommer att vara tillräckligt att göra övningar på morgonen, gå på friluft.

Prognos överlevnad

På grund av det faktum att hormonbehandling är föreskriven för att diagnostisera svåra stadier av PCa är det svårt att förutse livslängden hos en urologisk patient till onkologer. Om den första graden av prostatakarcinom lätt behandlas utan radikala tekniker kräver efterföljande faser av sjukdomsprogression komplexa kombinationer av olika sätt att bekämpa sjukdomen. Den övergripande överlevnadsprognosen beror på många faktorer: ålder, graden av malignitet, lokalisering av metastas och samtidiga sjukdomar.

Enligt medicinska data efter hormonell behandling lever urologiska patienter med andra etappen av prostatacancer i cirka 15 år och i tredje etappen - upp till 10 år. Många experter anser att ett positivt resultat är mindre troligt vid diagnosen prostatakarcinom i klass 4. Det är självklart inte möjligt att uppnå full återhämtning med aktiv metastasering i benvävnad och avlägsna organ. Men med snabb hormonbehandling kan patientens liv förlängas i 3 år.

På grund av detaljerna i utvecklingen av prostatacancer hos män sjukdomar är det viktigt att föra de årliga förebyggande hälsokontroller för tidig upptäckt av sjukdomen.

slutsats

Trots läkemedlets framsteg på den farmakologiska marknaden skyndar onkologerna inte att vägra hormoner vid behandling av prostatacancer. Denna teknik används som ett tillägg till den grundläggande behandlingen. Efter hormonell behandling krävs en konstant kontroll av halten av manliga hormon testosteron och PSA i blodet. Det är minskningen av mängden specifikt antigen som kommer att vara ett tecken på effektiviteten av behandlingen.

Trots det stora antalet möjliga negativa reaktioner hos organsystemen, bör man inte ge upp denna metod att kämpa med PCa. Noggrann överensstämmelse med medicinska rekommendationer bidrar till att minska sannolikheten för biverkningar. Glöm inte att vid de första tecknen på urologisk patologi bör man vända sig till specialister i tid eftersom de tidiga stadierna av sjukdomen är lättare att behandla och utesluter möjligheten till ett dödligt utfall.

Användningen av hormonbehandling i prostatacancer

Många studier inom onkologi har visat att prostatacancer är en hormonberoende sjukdom. För denna patologi är specifika egenskaper karakteristiska, och om behandlingen är otillräcklig eller inte, fortskrider den ganska snabbt vilket ökar risken för ett dödligt utfall. Adenokarcinom kan övervinnas genom att använda en komplex terapeutisk metod. Hormonbehandling i prostatacancer undertrycker aktiv tillväxt av tumörceller genom att sänka testosteronnivåerna.

Indikationer för hormonbehandling

Användningen av hormoner i maligna tumörer i prostatakörteln indikeras i följande kliniska fall:

 • Sprid tumören på närliggande vävnad;
 • Ondartad neoplasma eliminerades inte fullständigt under operationen.
 • Frånvaro av stabil remission efter strålbehandling.
 • Icke-operativ kurs av patologi (typiskt för ålderspatienter);
 • Uppkomsten av en risk för förvärring av den patologiska processen;
 • Fördröjd spridning av tumörceller och metastaser vid sista skedet av cancer.

Den mest effektiva för prostatacancer är hormonbehandling vid övergången av maligna tumörer till benvävnad eller regionala lymfkörtlar. Förloppet av hormonhaltiga läkemedel ordineras ofta före prostatektomi (prostataavlägsnande) för att fördröja processen och minska mängden av påverkad vävnad i körteln.

Algoritmen för användning och den terapeutiska dosen av hormoner bestäms av onkolog-urologen, baserat på följande indikatorer:

 • Patientens ålder
 • Steg av onkologisk sjukdom;
 • Förekomst av kroniska patologier som kan påverka toleransen för använda droger, liksom postoperativ prognos och tumörtillväxt.

Dosering och läkemedelsförfarandet kan ändras i en eller annan riktning beroende på mellanresultatet och förekomsten av oönskade konsekvenser.

Hormonbehandling av prostatacancer kan förlänga livslängden hos patienter med stadium 4-sjukdom i genomsnitt i 3-4 år och i vissa fall - i 6-8 år.

Typer av hormonella droger

Hormonala läkemedel finns tillgängliga i tablettform eller i form av injektioner. De kan inte bara väsentligt sakta ner, och sedan helt stoppa den fysiologiska produktionen av hormonet testosteron, men också för att stoppa tillväxten och uppdelningen av maligna celler.

De vanligaste medicinerna som reducerar syntesen av testosteron i den manliga kroppen inkluderar:

 • Antagonister (Bicalutamid, Flutamid);
 • Estrogener (kvinnliga könshormoner);
 • Antiandrogener (används för att lindra smärta i ben och leder och återställa urinering).

Den mest säkra formen av hormonbehandling är metoden för läkemedelskastration genom användning av injektioner för att stoppa den naturliga produktionen av testosteron. Denna teknik visade östrogenernas höga effektivitet i de tidiga stadierna av cancerutveckling, när antagonister som neutraliserar testosteronsyntesen är nödvändiga för övergången till remission.

Principen om hormonbehandling

Hormonal påverkan i prostatacancer (PCa) innebär en fullständig blockering av produktionen av hormoner som påverkar tillväxten och efterföljande uppdelning av maligna celler eller begränsningen av verkan av redan isolerade androgener. Den terapeutiska effekten är direkt relaterad till den valda tekniken.

medicinering

Det önskade resultatet uppnås exklusivt under perioden för att ta föreskrivna läkemedel, vilket bör vara full i livet. I annat fall kommer vägran att ta hormonella droger orsaka tillväxt av tumörstrukturer i ett tillräckligt kort tidsintervall.

Användningsperioden för vissa hormonella droger är strängt begränsad till följd av minskad effektivitet eller utveckling av missbruk. En viktig faktor som måste beaktas vid behandling av prostatacancer är den långsiktiga användningen av hormonella droger som leder till bildandet av hormonresistent cancer, vilket är svårt att behandla.

Fullständig återhämtning från onkologi mot bakgrund av att blockera produktionen av testosterondroger är omöjlig. Den maximala, men inte mindre signifikanta effekten av terapi är utvecklingen av uthållig remission eller fördröjd tillväxt av tumörceller.

Kirurgisk behandling

Effekten av kirurgisk behandling genom användning av hormoner är permanent. Efter att ha utfört en orkidektomi reduceras produktionen av androgener med 85-90%. Valet mellan kirurgisk och läkemedelskastration utförs av en onkolog genom individuella indikationer.

Troliga biverkningar

Hos kroppen är hormonet testosteron, förutom erektilfunktionen, ansvarig för många fysiologiska processer. Följaktligen, om det saknas i blodet, har patienten följande symtom:

 • Minskning av libido (sexuell lust till partner);
 • Erektil dysfunktion;
 • Ökad bröstkörtlar, smärta i bröstvårtan
 • Ökad trötthet;
 • Tidvatten, åtföljd av en känsla av värme och ökad svettning;
 • Frihet av ben på grund av uttorkning av kalcium;
 • Anemi (lågt hemoglobininnehåll i blodet);
 • Minskad muskelmassa och uppkomsten av fetma mot bakgrund av förändrad metabolism;
 • Risken för diabetes, kränkningar av blodtryck och hjärtfrekvens.

Före början av hormonell påverkan på en malign neoplasma är det viktigt med den behandlande läkaren att diskutera eventuell utveckling av oönskade reaktioner.

För att avsevärt minska förekomsten av biverkningar kommer hjälp att använda tekniken för intermittent behandling. Det väsentliga i denna metod ligger i det faktum att under de första sex månaderna av en patient med prostatacancer använder hormoner för att bibehålla en låg nivå, det så kallade prostataspecifikt antigen (PSA). Då ska du ta en paus tills PSA-siffrorna når det nödvändiga märket. I ett ögonblick av avkoppling från effekterna av hormonella metoder, är testosteron i manliga kroppen återställas till nivån av standarder, och sedan igen återupptas terapi.

Under dagen ska patienten dricka upp till 1,5-2 liter vatten för att förhindra stagnation i bäckenorganen och normal funktion i urinvägarna, som blir ett mål för utveckling av prostatacancer.

För att minska risken för biverkningar, rekommenderas att följa kosten. Det innebär en fullständig uteslutning av kolsyrade drycker, biff, stekt och rökt rätter med ett stort antal kryddor. Den dagliga kosten bör berikas med fiber, färska frukter och grönsaker. Det är viktigt att fokusera på fraktionerad näring.

Prognos för hormonell behandling

För att säkerställa ett positivt resultat under behandlingen av prostatacancer är det viktigt att tillhandahålla ett omfattande terapeutiskt tillvägagångssätt. Absolut positiv dynamik noteras exklusivt i det första skedet av onkologiutveckling, och i sista etappen är det ganska problematiskt att förutsäga effekten av hormonbehandling. Trots detta kan hormonella effekter avsevärt förlänga människans liv och även under en viss tid för att bibehålla effektiviteten på rätt nivå.

En nyckelroll i terapin spelas av sjukdomens stadium, nivån av antigen i blodet och närvaron av metastaser efter hormonterapin. Sådan behandling kräver ett kompetent tillvägagångssätt och noggrann övervakning av behandlingsprocessen av den behandlande läkaren.

Prognosen för den hormonella effekten beror helt på manens ålder, storleken på den maligna neoplasmen och scenen i den patologiska processen. När det gäller hormonbehandling i andra etappen är det möjligt att förlänga patientens liv till 12-15 år och på den tredje - upp till 10 år.

Prostatacancer är en sjukdom från vilken ingen representant för den starka hälften av mänskligheten är immun. Vi får inte glömma att tid diagnostiska förfaranden, kirurgi, strålning och läkemedelsbehandling i kombination med hormonbehandling kan hålla livskvaliteten på den vanliga nivån, och ger en chans för långsiktig remission.

Hormonal terapi vid behandling av prostatacancer

Inte så länge sedan uppmärksammade officiell medicin hormonella droger vid behandling av cancer. Berörs inte av uppmärksamhet och "manliga" sjukdomar. Terapi för prostatacancer med hormoner är baserad på eliminering av manliga hormoner från patientens kropp.

Bevisat att prostatacancer utvecklas aktivt under påverkan av testosteron och andra hormoner. Därför är hormonbehandling att sakta ner produktionen av testosteron och stoppa den patologiska processen.

Man bör komma ihåg att den beskrivna behandlingen av prostata inte tillåter fullständigt att utrota cancer, men stoppar bara tillväxten av illamående bildande. Dessutom är vissa celler i prostatakörteln inte känsliga för hormonbehandling, och i detta fall har behandlingen inte den korrekta effekten på prostata.

Det noteras också att prostataceller, muterade, gradvis förlorar känsligheten för terapi och slutar reagera på de använda läkemedlen. Men du kan fortfarande förlänga ditt liv i flera år. Under denna tid studeras och utvecklas andra metoder för behandling av prostatacancer, till exempel kemoterapi och strålbehandling. De smärtsamma symtomen på sjukdomen försvinner gradvis.

Kärnan i hormonbehandling

Hormonbehandling är en av metoderna för behandling av prostatacancer, där manliga könshormoner (androgener) avlägsnas från kroppen.

Testosteron är ett av de viktigaste hormonerna, det produceras av testiklarna. Onkologi av prostatakörteln hos de flesta patienter har en hormonberoende natur. Detta innebär att testosteron bidrar till en ökning av malign prostataformation. Således kan upphörandet av hormonets effekt på prostata stoppa den maligna processen.

Målen för hormonbehandling

Cancerceller är känsliga för könshormon testosteron. Därför är huvudmålet med terapi att minska produktionen av testosteron eller blockera dess effekter.

Det finns flera metoder för att använda hormonbehandling, som väljs ut för varje patient individuellt, baserat på ett antal faktorer:

 • Patientens ålder
 • vikt;
 • tillväxt;
 • Hälsotillståndet i allmänhet;
 • Steg av sjukdomen;
 • Förekomst av en tumör i prostata.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

Hormonbehandling för prostatacancer

Prostatacancer är en malign sjukdom av hormonell natur, som huvudsakligen påverkas i ålderdom. En viktig roll i behandlingen av sjukdomen spelas av hormonbehandling i prostatacancer. Det syftar till att undertrycka androgen aktivitet. Det bör förstås att en sådan behandling inte hjälper att bli av med sjukdomen, men i stor utsträckning förbättrar prognosen för patienten, om hormonbehandling inleds i tid.

Principen för behandling

Orsaken till prostatakörtelens patologier är aktiviteten hos dihydrotestosteron. Som ett resultat av ett antal sjukdomar absorberas detta ämne aktivt av prostata-cellerna, vilket orsakar en snabb tillväxt av den maligna tumören. I hjärtat av hormonbehandling för prostatacancer ligger läkemedel som blockerar produktionen av manliga hormoner. Behandling med hormoner kan avsevärt minska sjukdomsprogressionen, men den har ett antal egenskaper som bör bekanta sig med innan man tar medicinerna i denna grupp.

Indikation av hormonbehandling

Trots det faktum att behandling med hormoner ofta inte tillåter fullständigt att bli av med cancer, används denna metod i stor utsträckning, speciellt för att behandla män över 70 år.

Hormonbehandling för prostatacancer är berättigad i följande fall:

 • sjukdomens inledande skede;
 • kontraindikationer för kirurgisk behandling;
 • kontraindikationer för kemoterapi;
 • äldre patient;
 • sjukdomens återfall.

Hormonbehandling används särskilt i stor utsträckning för äldre patienter

Det mest effektiva sättet att behandla cancer är radikal prostatektomi - fullständigt avlägsnande av prostatakörteln. I vissa fall är ingreppet kontraindicerat, för det första gäller det för patienter som är äldre än 70 år. Om andra behandlingsmetoder inte är möjliga, är hormonbehandling för prostatacancer det enda sättet att förlänga patientens liv.

Helt ofta utförs hormonell behandling av prostatacancer med utveckling av sjukdomen hos unga patienter, som en mer mild metod jämfört med prostatektomi.

Det finns fall där avlägsnandet av en malign neoplasma utan fullständig borttagning av prostata körteln visar sig vara ineffektiv. Med tiden återkommer sjukdomen, men av ett antal skäl kan en andra operation kontraindiceras. I sådana fall är cancerbehandling med hormoner den enda tillgängliga metoden för att bekämpa sjukdomen.

Kirurgisk kastrering

Huvuddelen av manliga könshormoner produceras av testiklarna. Minska produktionen av androgener och stoppa progressionen av sjukdomen kan vara genom kastration. Operationen innefattar borttagning av testiklarna och kallas en orkektomi.

Hela proceduren är snabb nog, kräver ingen sjukhusvistelse eller lång rehabilitering. Ändå är inte alla patienter redo för en sådan radikal åtgärd, eftersom det till skillnad från medicinsk kirurgisk kastrering är irreversibel.

Kirurgisk kastrering har ett irreversibelt resultat

Kvinnliga könshormoner i prostatacancerbehandling

En av de medicinska metoderna för att bekämpa tumören är östrogenbehandling. Introduktionen av kvinnliga könshormoner till män blockerar produktionen av testosteron och därigenom uppnår en terapeutisk effekt på prostatacancer.

Fördelar med att förskriva östrogen i prostatacancer:

 • färre farliga biverkningar jämfört med andra hormonella droger;
 • hög remission
 • undertryckande av tumörtillväxt.

Enligt statistiken når frekvensen av remission med östrogenintag en rekord på 87%. Dessutom har analoger av kvinnliga hormoner en cytotoxisk effekt på prostataceller, vilket minskar tumörens storlek. Östrogener provocerar emellertid inte utvecklingen av osteoporos, vilket ofta observeras med hormonbehandling med antiandrogena läkemedel. Dessutom påverkar drogerna av kvinnliga hormoner inte hjärnans kognitiva funktioner.

Bristen på droger i denna grupp är det kardiovaskulära systemet, vilket kan leda till ett dödligt resultat vid behandling av män över 75 år med ateroskleros och andra åldersrelaterade patologier i anamnesen. För att minimera risken för kardiovaskulär skada övas intravenös administrering av läkemedel. Dessutom föreskrivs läkemedel som minskar belastningen på hjärtmuskeln (kardioprotektorer).

Terapi med östrogen orsakar färre biverkningar än andra hormonterapimetoder

Gnadoliberin: analoger och antagonister

Den vanligaste metoden för hormonbehandling är injektionen av preparat av analoger av gonadoliberin. Detta ämne stimulerar först produktion av testosteron, men med tiden minskar antalet gonadoliberinreceptorer, och produktionen av testosteron minskar till en nivå som motsvarar syntesen av detta hormon efter kastration.

Läkemedel i denna grupp introduceras en gång i månaden. Under den första veckan efter injektionen förvärras symtomen på grund av en ökning av produktionen av manliga hormoner, men så småningom går det en minskning. Under de första dagarna efter injektionen noterar patienterna:

 • smärta i ben och leder
 • störningar av urinering
 • smärta i perineum
 • generell sjukdom.

Trots brist på inflytande på kardiovaskulärsystemet, efter administrering av läkemedlet, ska patienten observeras i flera dagar på sjukhuset. En skarp frisättning av testosteron i ett antal fall kan leda till akut njursvikt. Förutom de möjliga biverkningarna är läkemedel i denna grupp ineffektiva i cirka 12% av fallen. Ändå är det analogerna av gonadoliberin som utgör standardregimen för behandling av prostatacancer.

Gonadoliberin-antagonister minskar produktionen av testosteron omedelbart efter administrering. Preparat av denna grupp är inte brett spridd på grund av ett stort antal biverkningar. De provar ofta utvecklingen av en akut allergisk reaktion. Sådan hormonbehandling används när andra läkemedel är ineffektiva. Den största nackdelen med gonadoliberinantagonister är en kortsiktig effekt, i samband med vilken läkemedlen måste användas ofta. Detta framkallar utvecklingen av ett stort antal biverkningar.

Principen om antiandrogenbehandling

För att behandla prostatacancer används steroid och icke-steroida antiandrogener. Den första gruppen av läkemedel blockerar receptorer som är känsliga för androgener och hämmar också hypofysaktivitet. Trots den höga effektiviteten orsakar drogerna i denna grupp ett stort antal biverkningar, bland vilka:

 • impotens;
 • förlust av sexuell lust;
 • gynekomasti;
 • leverinsufficiens.

Impotens är den vanligaste biverkningen av behandlingen

Nonsteroidläkemedel minskar inte produktionen av testosteron och påverkar inte hypofysen, men har också biverkningar. Patienterna upplever oftast impotens mot hormonbehandling. Trots de negativa reaktionerna är monoterapi med icke-steroida antiandrogener allmänt använd i de tidiga stadierna av cancer.

Typer av hormonbehandling

Det finns tre typer av hormonbehandling för prostatacancer:

 • kombineras;
 • fördröjd;
 • intermittent.

Kombinationsbehandling innefattar användning av droger från olika grupper. Normalt ordineras samtidig behandling med antitumörläkemedel (finasterid) och antiandrogener.

Fördröjd behandling hänvisar till utnämning av hormoner efter en lång observation av dynamiken i förändringar i tumörstorlek. Det finns inga tillförlitliga uppgifter om hur effektivt en sådan behandling är, men i vissa fall är förväntad hantering med viljan att en tidig introduktion av hormonella droger fortfarande den enda tillgängliga behandlingen.

Efter 16-24 månader efter behandlingens början med hormonella preparat noteras utveckling av resistens hos cancerceller. Intermittent terapi kallas administrering av läkemedel under en kort tid för att stoppa exponeringen tills bildandet av resistenta celler.

Biverkningar

Det största antalet biverkningar som observerats efter kirurgisk kastrering. Bland dem:

 • fullständig frånvaro av erektion och sexuell lust;
 • gynekomasti;
 • viktökning och muskelatrofi;
 • osteoporos;
 • brott mot kognitiva funktioner i hjärnan.

Vid förekomsten av negativa följder används symtomatisk behandling. En av de vanliga biverkningarna är störning av uppmärksamhet, minne och mentala förmågor. Det är på grund av detta att kirurgisk kastrering sällan utförs, och medicinsk terapi är att föredra.

När östrogen tas, är risken för kardiovaskulär skada och utvecklingen av biverkningar som är oförenliga med livet höga. Minimera risken möjliggör samtidig administrering av läkemedel som skyddar hjärtmuskeln.

Gynekomasti - utvidgning av bröstkörtlar - en annan bieffekt

Med antiandrogenbehandling finns det erektil dysfunktion, obstruktion av urinblåsan, minskad libido. Användningen av steroidläkemedel åtföljs ofta av fetma och gynekomasti. Med ökningen av bröstkörtlar och smärta i bröstvårtor, visas deras borttagning.

Hormonal terapi används sällan som ett självständigt verktyg. I regel tillåter kombinationen av strålterapi och hormonbehandling att du uppnår eftergift i flera år. Exakta förutsägelser beror på ett antal faktorer, bland annat sjukdomsfasen och patientens ålder är viktiga.

rekommendationer

När du tar hormonella droger måste du följa ett antal regler. Patienterna visas regelbundna undersökningar och särskilda måltider. Minimera risken för biverkningar av läkemedel som tagits möjliggör införandet av ett stort antal frukter och grönsaker i kosten. Med cancer är mat rik på selen, liksom antioxidanter, användbara. Det rekommenderas att äta citrusfrukter och skaldjur varje dag. Oljiga och stekta livsmedel är förbjudna. Det är nödvändigt att helt utesluta alla röka produkter, halvfabrikat, kryddor.

Proteinmatar bör reduceras till ett minimum, om det är möjligt rekommenderas att helt överge ägg, fet mjölk, men sura mjölkprodukter är inte förbjudna.

Tillsammans med anpassningen av näring ska patienten regelbundet genomgå undersökningar. Varannan tre månader måste en analys göras för att bestämma nivån på PSA.

Trots det faktum att hormonbehandling har negativ inverkan på patientens livskvalitet, ger de flesta behandlingsmetoder i de flesta fall bra resultat. Men i början av att ta mediciner, möter patienter ofta känslomässiga störningar, vilka är svåra att övervinna ensamma. Under behandlingen är det viktigt att utnyttja stöd från släktingar och vänner.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...