Huvud
Symptom

Hormonbehandling för prostatacancerindikationer och biverkningar

Prostate cancer orsakad av tumörtillväxt och mutation av friska celler - en av de vanligaste sjukdomarna i onkologi, som stimulerar prostata, nämligen övergången till ett framskridet stadium, om inte genomförs snabb behandling.

En tumör i prostata kräver en kombinerad behandling. Utvecklingen utförs av onkologer med tillämpning av tekniker: kemoterapi, strålterapi, hormonbehandling för tumörer i prostata. Vid val av läkare baserat på sjukdomsstadiet, nivån av PSA i blodet, medföljande kroniska sjukdomar.

Diagnostiseras ofta hos patienter med hormonberoende cancer i tumörtillväxt i kroppen på grund av produktionen av ägg och producera i stora mängder av hormoner (testosteron, progesteron). Det är testosteron som framkallar en ökning av neoplasma i prostata. Dämpa effekterna av hormonet därför avbryta förfarandet för malign transformation av patogena celler och hormonet kan spela en viktig roll i detta.

Huvudmålet med terapi är att sakta ner utvecklingen och spridningen av muterande celler i hela kroppen, blockera verkan av testosteron och minska dess produktion. Hittills är hormonbehandling en av de mest effektiva metoderna vid behandling av prostatacancer.

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

Typer receptbelagda läkemedel

Hormonala preparat med form av frisättning - tabletter och injektioner, kan sakta ner, stoppa den naturliga produktionen av hormoner, minska produktionen av testosteron och därigenom stoppa tumörtillväxten.

De mest föreskrivna läkemedlen för att minska syntesen av testosteron i kroppen av män är:

De använda drogerna

 • antagonister (Flutamid, Bicalutamid);
 • östrogener, kvinnliga könshormoner;
 • antiandrogener för smärtlindring i leder och ben, eliminering av nedsatt urinering.

Den säkraste typen av hormonbehandling är läkemedelskastration genom att injicera droger i injektioner för att blockera produktionen av testosteron. Tekniken är effektivare vid ett tidigt utvecklingsstadium av onkologi, när agonister introduceras för att neutralisera produktionen av testosteron.

HJÄLP! Antiandrogen agenter inte kemiska komponenter, men det är möjligt att avbryta onkoprotsessa, som omfattar de manliga könshormoner och utan att det leder till en minskning av testosteronproduktion

När de behandlas används östrogener, som kvinnliga könshormoner. Även om tekniken kräver en försiktig inställning till förskrivning på grund av närvaron av många biverkningar och kontraindikationer.

När utsedd?

Hormonbehandling är oftast ordinerad vid 3-4 etapper av cancer, när metastaser redan sprider sig i hela kroppen. I allmänhet sker behandlingen med injektioner, så patienterna ska placeras på ett sjukhus.

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

Det finns hormonbehandling när tumören når en imponerande storlek och blir oanvändbar. Det ordineras vanligtvis för äldre patienter i steg 3-4 av cancer vid identifiering av palliativ form och frånvaro av förbättringar hos patienter efter bestrålning, kemoterapi. I synnerhet ger kirurgisk ingripande inte rätt resultat.

Hormonterapi ordineras av kontinuerliga, långsiktiga kurser, främjar:

Effektiviteten av behandlingen

 • minimering av smärt syndrom;
 • normalisering av generellt välbefinnande
 • förlänga livet för patienterna.

Behandlingsschemat väljs individuellt av den behandlande läkaren. Typiskt ordineras det för en återkommande kurskurs, sekundära manifestationer av obehagliga symptom, tumörtillväxt bortom prostata, bildandet av flera metastaser.

Eventuell behandling av behandling:

 • efter en kirurgisk operation för att hämma tillväxten av cancerceller;
 • före strålbehandling för ökad effektivitet
 • för profylax för att undvika den sekundära utvecklingen och tillväxten av tumören för suspensionen av uppdelningen av onormala celler;
 • om patienter vägrar att genomföra bestrålning på grund av negativ påverkan på kroppen och många biverkningar.

Ofta utförs hormonbehandling i kombination med östrogenbehandling. Detta är en modern teknik för att neutralisera manliga hormoner. Efter att patienterna har en lång period av rehabilitering, observationer av läkare för att avbryta biverkningar som inträffar senare.

Biverkningar

Hormonbehandling, som alla andra akuta ingrepp i kroppen genom hormoner, leder ofta till allvarliga konsekvenser.

Bland biverkningarna hos patienter noteras det:

Biverkningar

 • skarpa humörsvängningar;
 • depression;
 • kronisk trötthet;
 • gynekomasti;
 • ökad känslighet av bröstvårtor
 • osteoporos med minskning i täthet av benstrukturer;
 • Anemi med en kraftig minskning av nivået av hemoglobin i blodet;
 • överträdelse av uppmärksamhetskoncentration
 • sömnlöshet;
 • nervositet;
 • hjärtklappning;
 • reduktion av termoregulering;
 • hyperhidros.

Hormonbehandling kan orsaka manliga utveckling av hjärtsvikt, högt blodtryck, diabetes, impotens, benskörhet, trombotiska händelser, mag-tarmstörning, fetma.

Endast under kontroll av den behandlande läkaren utförs hormonell behandling av prostatacancer. Tillsammans kommer väl valda läkemedel att undvika onödig försämring av välbefinnande och negativa tecken som har uppstått mot bakgrund av en stark modifiering av hormonstatusen.

Hur man undviker biverkningar?

Hormonella läkemedel påverkar på något sätt negativt de metaboliska processer i kroppen, vilket resulterar i fetma, minskad muskeltonus, rendering negativ inverkan på det autonoma nervsystemet. Ofta klagar patienter på ett brott mot kroppstemperaturreglering, ökad hjärtfrekvens, ökad temperatur, försämringskraft.

Undvik sida manifestationer, följaktligen noga följa alla recept och instruktioner av läkaren. En stor roll spelas av kost. Patienter med prostatacancer är viktiga för att radikalt ändra deras kost, utesluter fet, skarp, salt mat. Den dominerande kosten bör vara frukt, grönsaker, sura mjölkprodukter. Det är viktigt att göra måltider fraktionerad upp till 5-6 gånger om dagen och i små doser. I detta fall eliminera helt användningen av starkt kaffe, alkohol och försumma inte drickssystemet, drick rent vatten minst 2,5 liter per dag.

HJÄLP! Det rökning som aktiverar cancerceller i prostata, så det bör också vara förbjudet för patienter. Från denna negativa vana är det viktigt att helt bli av med

Östrogenernas roll i prostatacancer

Nyligen har hormonbehandling använts vid malign prostatacancer. Men det anses vara effektivt, trots många biverkningar.

Det är behandlingen av östrogen tumörer i prostata som främjar:

 • minskade testosteronnivåer;
 • stoppa tillväxten av maligna celler;
 • förbättring av allmänhetens välbefinnande hos patienter.

Effektiviteten av behandlingen noterades hos mer än 75% av patienterna. Naturligtvis har tekniken inte fått en allmän uppskattning bland patienter på grund av ett antal biverkningar. Men hormonbehandling ordineras ofta vid 4, det palliativa stadium av prostatacancer med metastaser, när andra tekniker och operation blir ineffektiva.

Vilken prognos?

För ett gynnsamt resultat vid behandling av prostatakarcinom i reproduktionssystemet behöver män dock en grundlig, integrerad strategi. Det är svårt att förutsäga behandlingen med hormonbehandling vid det sista, avancerade stadium av prostatacancer. Positiv dynamik noteras endast i början. Under alla omständigheter kan terapi förlänga patienternas liv och upprätthålla prestanda under en tid.

En viktig roll i behandlingen spelas av antigennivån i blodet, sjukdomsstadiet, närvaron av metastaser efter hormonbehandling. Endast en onkolog kommer att kunna bedöma effektiviteten av behandlingen, identifiera biverkningar. Terapi kräver noggrann inriktning och övervakning av specialister.

Prognosen beror helt och hållet på mänens ålder, stadium av onkologi, tumörens storlek, närvaro (frånvaro) av metastaser. Om hormonbehandling genomförs i andra etappen av cancer, kommer detta att förlänga patienternas livslängd till 15 år. Om i 3 steg - upp till 10. Räkna med ett långt liv vid 4: e etappen av onkologi behöver patienterna inte längre. Överlevnad på 3-5 år i mindre än 15% av fallen.

För män är det viktigt:

 • reglera arbetssätt och vila
 • eliminera tyngdlyftning;
 • sov gott
 • mer att gå utomhus
 • utföra dagliga speciella övningar utvecklade i samband med en läkare
 • inkludera i diet vitaminer, produkter med kalcium (ost, fisk, cottage cheese);
 • Undvik stress, trauma och fysisk överbelastning, som bara kan påskynda tumörtillväxten.

Hormonterapi förutsätter att testosteronnivåerna kontrolleras. Om det är möjligt att minska, är behandlingen framgångsrik. Om läkare insisterar på hormonbehandling bör patienterna inte neka. Det är vid 3-4 stadier av prostatacancer att detta ofta är det enda korrekta beslutet att förbättra livskvaliteten, och ett korrekt valt behandlingsschema kan leda till till och med en fullständig återhämtning.

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

Metoder för hormonbehandling i prostatacancer

Hormonbehandling i prostatacancer är en av metoderna för prostatacancer onkologi, som kännetecknas av avlägsnandet av manliga könshormoner från kroppen. De flesta patienter påverkas av onkologihormonberoende natur. Tack vare testosteron ökar organs maligna neoplasma.

Drogbehandling kan stoppa hormonets effekt och stoppa ökningen och spridningen av den maligna processen. Tänk på de grundläggande principerna och målen för hormonell behandling av prostatacancer, liksom förutsägelserna av behandlingen.

Funktioner av prostatacancer

Denna farliga sjukdom diagnostiseras vanligtvis bara i de sena stadierna, eftersom tumörutvecklingen under lång tid har ett latent flöde. Män utsätts oftare för en sjukdom efter 60 år, men cancer är nyligen "yngre".

symtomatologi

På grund av de långa spolningsflödes första manifestationer liknande manifestationer och klinik prostatit eller prostata adenom. Patienten blir mer frekvent urinering, svår miktsii början, det finns en konstant känsla av underlägsenhet att tömma blåsan. Strålen är svag, avbruten, patienten kan inte hålla urin.

När groning tumör börjar brinna, är smärta närvarande när tömma blåsan, eller utlösning, hematuri, perineal smärta, ryggsmärta, erektil dysfunktion, manifestationer av njurfunktion. Om den kontinuerliga smärtan i ryggraden är sannolikt, kommer revbenen troligen att ha metastasiserad cancer i benet. I de sista stadierna blir nedre extremiteter svullna på grund av lymhostasis, viktminskning, anemi observeras.

adenokarcinom

Detta är den vanligaste typen av körtelkörtel och en av de farligaste. Klinisk bild i steg:

 1. I det första steget är symptomen utslitna, manifestationer är svåra att upptäcka instrumentellt, kan inte detekteras av palpation. Diagnos är möjlig endast efter prostatabiopsi och efterföljande histologisk undersökning, vilken utförs för att bestämma orsaken till ökningen i nivån av PSA-antigen.
 2. I nästa steg kan adenokarcinom palperas och detekteras med hjälp av instrumentella metoder.
 3. På den tredje växer tumören bortom körteln eller in i sällsynta vesiklar.
 4. Det sprider sig till livmoderhalsen, bäckens vägg, fånga nya områden.

Sedan sprids metastas till lymfkörtlarna i det lilla bäckenet. Och sedan på benen och andra organ.

Förekomstfaktorer

Faktorer som bidrar till utvecklingen av det patologiska tillståndet:

 • Ålder är mer än 60-65 år;
 • Genetiska faktorer: förekomsten av prostatacancer i fadern och de andra män i familjen ökar risken för sjukdomen i ett dussin gånger;
 • Vissa forskare föreslår att förekomsten av män ökar med närvaro av släktingar med bröstcancer.
 • Obalanserad diet: patienten förbrukar ett stort antal animaliska fetter;
 • Felaktigt vald testosteronbehandling;
 • Brist på vitaminterapi;
 • Utseendet hos en tumör i körteln kan påverkas av en vasektomi som en gång utförts.

Att äta livsmedel med soja, fytoöstrogener, isoflavoner, tokoferol, selen, karotenoider, fettsnål kost kan bidra till att minska risken för malignitet.

testosteron

Vi lär oss om vissa egenskaper av testosterons effekt på den manliga kroppen:

 1. Hos en frisk man frisätts hormonet i den mängd som är nödvändigt för att säkerställa normal funktion av prostata;
 2. Efter 40 år i många mans kropp, börjar funktionsstörningar, ibland provocerar bildandet av tumörprocesser.
 3. Så snart cancerceller uppträder börjar testosteron provocera sin snabba utveckling och accelererad tillväxt, vilket skapar en fördelaktig miljö för bildandet av nya cancerceller.

Men för låg en nivå leder också till en försämring av patientens tillstånd. Den nödvändiga indikatorn för blockaden av malign tumörutveckling bestäms av en onkolog-urolog individuellt för varje patient. Korrekt utformad behandling kommer att undvika negativa biverkningar.

De negativa konsekvenserna av för låga halter av hormon:

 • Sjukdomar i hjärtat;
 • Fettmassa ökar;
 • Kraften kommer att minska;
 • Benen blir sköra
 • Diabetes mellitus;
 • Emosionella störningar;
 • Hög traumatisering, frakturer.

Hormoner som ett terapeutiskt sätt att bli av med sjukdomen

Betydelsen av hormonbehandling för prostatacancer är i kroppens förfogande av manliga könshormoner. Ondartad neoplasma är känslig för testosteron. Prostatacancerhormonbehandling begränsar produktionen av manliga hormoner eller slutar för alltid, men är inte avsett att helt och hållet eliminera den patologiska processen. Men ofta är cancerceller resistenta mot en sådan terapeutisk teknik, då behandling av prostatacancer med hormoner kommer att vara värdelös.

Muterade celler förlorar gradvis känsligheten för sådan behandling, sluta visa reaktion på mediciner. Läkaren kommer att anpassa ordningen med terapeutiska åtgärder. Strålning och kemoterapi hjälper till att eliminera de onkologiska sjukdomens extremt smärtsamma manifestationer.

vittnesbörd

Hormonal behandling av prostatacancer är ordinerad till patienter:

 • Nekar att prostatektomi, strålbehandling för en lokal tumör utan metastas
 • Med återkommande sjukdom
 • Äldre människor (äldre är mer toleranta mot de psykologiska egenskaperna hos behandlingen);
 • Neoplasm växer utanför körteln, metastas
 • Efter operationen (på grund av förmågan hos terapi att fördröja tillväxten av cancerceller), speciellt när metastaser drabbade angränsande organ;
 • Med en hög nivå av PSA (över 25 ng / ml);
 • Under eller efter strålningsexponering;
 • Före eller efter prostatektomi
 • Om det är nödvändigt att kontrollera utvecklingen av malign process.

Hormonbehandling efter prostatektomi är inriktad mot förebyggande av återfall. Men en kvalitativt utförd operation garanterar inte en fullständig botemedel.

Risken för återfall är fortfarande tillräckligt hög (cirka 50%), även 10 år efter prostatektomi.

Metoder för androgen-blockad

Tänk på vilka metoder för hormonbehandling för prostatacancer.

testectomy

Detta är en av de mest radikala metoderna. Vid kirurgisk kastrering avlägsnas testiklarna. Dessa organ producerar intensivt testosteron. Och om de tas bort blockeras produktionen av testosteron i prostatacancer. Metoden kan användas om patienten inte tolererar behandlingen med hormoner.

Men det här är inte den mest effektiva metoden eftersom det kan minska produktionen av testosteron med hälften och har också ett antal negativa bieffekter:

 • Bröstet är förstorat;
 • Libido minskar, impotens visas
 • Muskelmassan minskar
 • Det finns ett brott mot GIT-körtlarna.
 • Minne förvärras
 • Risken för tromboflebit kan öka.

Biverkningar är inte typiska för alla opererade.

Medicinsk kastrering

En liten andel androgener producerar binjurar. LHRH-analoger injiceras. Ungefär en månad efter introduktionen minskar testosteronnivån till acceptabla värden. Effekten överträffar resultatet av orchiektomi. Därför kallas tekniken "läkemedelskastration". Det är inte nödvändigt att ta bort testiklar, och kirurgisk ingrepp förblir reservmetoden för terapi vid allvarliga biverkningar efter hormoner.

Vanligtvis använder de Zoladex, Diferelin, som administreras en gång i månaden.

Antiandrogener kan blockera interaktionen mellan tumörceller och könshormoner. I kombination med injektionsmedel orsakar effekten av maximal androgenblockering. Effektiviteten av behandlingen överstiger effektiviteten av kirurgisk kastrering eller enstaka injektionsbehandling. Ofta rekommenderade läkemedel: Flutamid, Bicalutamid, andra antitumörläkemedel. De tillsätts till LHRH-agonister under den första behandlingsmånaden.

Biverkningar är desamma som i orchiektomi:

 • En man kan växa ett bröst;
 • Chills och feber alternativ;
 • Minskar sexuell lust;
 • Muskelmassan är reducerad;
 • Magtarmkanalen uppstår;
 • Minnesarbetet blir sämre;
 • svaghet;
 • Patienten växer snabbt
 • Risk för tromboflebit, diabetes.

östrogener

Detta kvinnliga könshormoner, och behandlingen är erkänd som mycket effektiv, liksom billig. Läkemedel kan också hämma produktionen av androgener. Betydande roll vid behandling av hormoner spelar läkemedel Sinestrol, Honvan och andra.

Men följande biverkningar är möjliga:

 • Överträdelser i det kardiovaskulära systemet, GIT, lever;
 • Försvagad immunitet;
 • Ibland noterades även hjärtinfarkt;
 • tromboembolism;
 • Extremiteternas puffiness.

Hos vissa patienter kan pobochka vara så allvarlig att det leder till ett dödligt utfall. Av denna anledning används östrogenbehandling som andra behandlingslinje.

Fördelarna med testosteron

En grupp amerikanska forskare utförde ett experiment där 47 män med försummat form av prostatacancer deltog, för vilka tidigare terapimetoder var ineffektiva. De användes för behandling av testosteroninjektion. Tack vare injektioner stoppades tumörtillväxt hos många, och en patient botades helt.

Läkare har sökt effekten av starka hopp i hormonnivåer.

Män tog pengar som inhiberade produktionen av testosteron, och varje månad injicerade de testosteron.

Sådana skarpa hopp var inriktade på att undertrycka tumörtillväxt och försöket övervakades genom att bestämma nivån av PSA.

Metoden har flera fördelar. Det är effektivt och ganska ekonomiskt, eftersom tillverkningen av modernaste medel använder högteknologi, vilket väsentligt ökar deras kostnad. Men tekniken måste genomgå de nödvändiga kliniska prövningarna, som är utformade för att bekräfta dess effektivitet och frånvaron av negativa effekter.

Om cancer inte svarar på hormoner

Hormonoterapi övervakar den maligna processens gång under lång tid. Men gradvis upphör tumören att reagera på hormonbehandling och fortsätter sin tillväxt. Detta är en hormonresistent prostatacancer som inte behandlas. Att leva med sådan patologi kan patienten fortfarande vara ungefär nio månader och mer. Behandlingen utförs genom kemoterapi, lokal strålbehandling, för att lindra den smärtsamma kliniska bilden.

Förutom olika behandlingsmetoder borde patienten stärka nervsystemet, avbryta träning på kraftsimulatorer, äta på ett balanserat sätt, inklusive skaldjur, grönsaker och frukt i dagens meny. Tinkturer av propolis, mint te hjälper till att stabilisera patientens patologiska tillstånd.

Vanligtvis behandlas medicinen av patienter till slutet av livet. Om patienten tar läkemedel utan tillstånd av onkolog och mottagandet blir utom kontroll, kan utveckla en farlig och obotlig sjukdom - hormonresistent prostatacancer onkologi.

Hormonal terapi för prostatacancer

Prostatacancer: behandling och prognos

Alla de obehagliga följderna av prostatacancer beror på att det flyter utan symptom. Det betyder att patienten inte märker några speciella sjukdomar och inte misstänker att han har en sjukdom. Först när tumören når en signifikant storlek uppträder metastaser och urinering störs - patienten vänder sig till läkaren, som diagnostiserar honom som "prostatacancer i 4: e graden". Är det möjligt att bota denna onkologi? Vilka är konsekvenserna och hur lång tid tar det att leva efter diagnosen? Låt oss försöka förstå dessa problem.

Kortfattat om mekanismen för utveckling av prostatacancer

Det är uppenbart att den främsta orsaken till denna onkologi är hormon testosteron. Ju högre dess innehåll i kroppen desto större är risken för cancer.

I det första, första steget ligger cancercellerna på prostatakörteln och orsakar inte patientens ångest. Att upptäcka dem med hjälp av rektal undersökning eller ultraljud är omöjligt. Förekomsten av onkologi bestäms endast genom morfologisk undersökning.

I det andra steget tränger cellerna in i djupet av vävnaden, små knutar och tumörer uppträder. Men personen märker inte utvecklingen av cancer i honom, som i första etappen. Du kan upptäcka närvaron av onkologi med en planerad eller obehandlad läkarundersökning: i detta skede kan cancer upptäckas med ultraljud.

Män i riskzonen (från 50 år) bör regelbundet undersökas av en läkare. Faktum är att lyckad behandling endast är möjlig med de två första stegen. Som regel fortsätter de utan symptom, och för övergången av prostatacancer till tredje och fjärde etappen kan det ta upp till tio år.

Vid det tredje skedet växer tumören, går bortom prostata och träffar närliggande vävnader. Oftast är detta märkbart i ömhet i lymfkörtlarna. Dessutom komprimerar den expanderande tumören urinvägarna, vilket gör det svårt att urinera. Hastigheten för vidare utveckling av onkologi beror på ålderens och hälsan hos människan, liksom på lokalisering av tumören.

I det fjärde stadiet upptäcks prostatacancer oftast. I detta fall sprids metastaser snabbt i kroppen, ibland per dag. Först av allt revben, lungor, rektum och lymfkörtlar påverkas. Ytterligare prognos beror på hur snabbt behandlingen påbörjas.

Symptom på prostatacancer i 4: e graden

Symtom på cancer i detta skede beror på placeringen av metastaser i kroppen. Det första du behöver ta upp är urinering. Med prostatacancerstadiet 4 är det vanligt, förekommer med ansträngning kan det finnas en skärande smärta. Med denna onkologi utvecklas svullnad i penis, skrot och ben. Om lymfsystemet och benen påverkas, kommer symtomatologin att vara enligt följande:

 • förändring i gångarter - lameness utvecklas på grund av höftfraktur;
 • frekventa frakturer, inklusive kompressionsrygg
 • det finns huvudvärk och nedsatt medvetenhet
 • Metabolismen förändras.

Om patienten känner ont och smärta i benen och urinering medan det är svårt och oregelbundet - ska du omedelbart gå till läkaren. Moderna sätt att diagnostisera och behandla kan öka livslängden avsevärt i stadium 4 cancer.

Metoder för att diagnostisera cancer och dess klassificering

För att beteckna onkologins natur används den internationella klassificeringen T (tumörstorlek), N (lesion av lymfkörtlarna) och M (närvaro eller frånvaro av metastaser) i stadium 4 av prostatacancer. I sin tur kan T-klassificeringen ha tre olika indikatorer:

 • T4 - tumören spred sig bortom kroppen och började påverka friska vävnader;
 • T4a - cancerceller penetrerade i rektum eller blåsan;
 • T4b - tumören passerar genom anusens muskler.

Först och främst, för diagnos av prostatacancer, ordineras ultraljud och rektal undersökning utförs. På detta stadium kan du identifiera förekomst av onkologi, dess storlek, lokalisering. För mer exakt diagnos i modern medicin tillämpa ytterligare metoder.

Visual Diagnostics

Magnetic resonance imaging (MR), positron emission tomography (PET), computertomografi (CT) tilldelas. Att få en bild av orgeln gör det möjligt för doktorn att mer exakt bestämma tumörens natur, lokalisering och distribution, lokalisering.

Prostata biopsi

Denna procedur, även om den är obehaglig för patienten, men tillåter oss att bestämma genom cellens histologiska analys tumörens natur: godartad eller malign (onkologi). Det är på grundval av denna typ av analys att man fattar beslut om vilken typ av vidarebehandling som helst.

Metoder för behandling av cancer i 4: e etappen

Trots det faktum att behandling av cancer i 4 etapper är omöjlig, är det möjligt att sakta ner utvecklingen av processen och därigenom förlänga patientens livslängd avsevärt. I sällsynta fall finns det en chans att läka. Under alla omständigheter är det inte värt att ge upp och vägra behandling.

Hormonbehandling

Denna typ av terapeutisk effekt syftar till att blockera syntesen av testosteron eller, i extrema fall, sakta ner det. Ofta slutar läkaren exakt på denna typ av behandling, i sällsynta fall väljs ett integrerat tillvägagångssätt, till exempel med kirurgisk ingrepp.

De läkemedel som används för hormonbehandling för prostatacancer, och deras syfte, kan ses i tabellen.

Östrogen eller dess derivat

Användning av hormonbehandling kan inte ge önskat resultat. Cancerceller har förmåga att anpassa sig till effekterna på dem av droger och fortsätter med tiden att utvecklas. Om detta inträffar föreskrivs andra behandlingstyper.

Kirurgisk behandling

Denna metod för behandling används sällan, och endast om utvecklingen av onkologi stör kroppens normala liv. Ett levande exempel är att urinröret pressas av tumören. Typer av kirurgisk ingrepp:

 1. Orkidektomi. Avlägsnande av äggstockarna bidrar till att sänka nivån på testosteron, vilket kan gynna sjukdomsförloppet positivt.
 2. Avlägsnande av lymfkörtlar. Denna metod används när ytterligare diagnostik krävs. Flera lymfkörtlar skickas, vilka skickas till laboratoriet för undersökning.
 3. Prostatectomy. Avlägsnande av prostatakörteln kan endast bidra till behandling av stadium 4 cancer om tumören inte växer utanför kroppen och inte påverkar intilliggande vävnader.

Sådana komplikationer som förekomsten av blödning och erektil dysfunktion, liksom risken för infektioner, är anledningen till att sådana operationer utförs i extrema fall.

Strålbehandling

För att neutralisera cancerceller används energi strålar, till exempel röntgenstrålar. Deras effekt minskar intensiteten för reproduktion av cancerceller, lokaliserar tumören. I regel ger denna metod inte en fullständig bot och patienten instämmer i den om den vill behålla sexuella funktioner

Dessa är de viktigaste metoderna för att påverka cancer tumörer. Förutom dessa kan andra tekniker användas, såsom intravenös administrering av en radioaktiv preparat, läkemedel, immunterapi, kemoterapi och så vidare.

Prognos för prostatacancer 4 grader

I de flesta fall är prognosen ogynnsam. Med stadium 4 cancer sprids metastaser över hela kroppen och modern medicin kan inte neutralisera dem. Ändå kan kombinationen av moderna tekniker öka patientens livslängd med 10 år. Om du inte söker medicinsk hjälp överskrider din livslängd inte fyra år. I detta fall är det nödvändigt att ta hänsyn till de faktorer som påverkar sjukdomsförloppet: patientens ålder, tävlingen, den sjuka människans allmänna tillstånd.

slutsats

Självklart finns det ingen effektiv effekt på prostatacancer i 4: e graden, med den moderna utvecklingen av medicin. Därför rekommenderas att följa förebyggande åtgärder: Avslaget på feta livsmedel, särskilt de över 60 år, Observation i en medicinsk institution, en hälsosam livsstil.

Hormonterapi vid behandling av prostatacancer

Prostatacancer är vanligt nog. På grund av svårigheterna med snabb diagnos fastställs diagnosen i de sena stadierna, när sjukdomen redan har metastasiserats.

Hormonbehandling med prostatacancer kan blockera tumörtillväxt.

Vad är inflytningsmetoden baserad på?

Utveckling av prostata, utvecklingen av dess celler beror på hormoner som produceras av testiklarna. Det är dock testosteron som framkallar framväxten och tillväxten av patologiska celler som bildar en cancerous tumör. Hormonbehandling för prostatacancer är baserad på att testosterons effekt avlägsnas på atypiska celler. Androgen-blockad tillåter dig att minimera koncentrationen av manliga hormoner i kroppen.

Läkare kan effektera cancer tumören på följande sätt:

 1. Kirurgiskt avlägsna vävnad av testiklar som producerar könshormoner;
 2. Minska produktionen av könshormoner med medicinering;
 3. Att reducera (medicinskt) beroende av tumören på effekten av testosteron.

Hormonbehandling för prostatacancer bör:

Hittills var hormonbehandling för prostatacancer baserad på introduktionen av ett manligt kvinnligt hormon - östrogen. En sådan hormonell behandling av prostatacancer hade dock ett stort antal biverkningar från:

 • hjärta och blodkärl;
 • mag-tarmkanalen;
 • immunsystemet;
 • blodantalet.

Hittills behandlas prostatacancer med hormoner som är analoga med luteiniserande hormon. Det är under hans inflytande att testiklarna produceras av testiklarna. Men med införandet av stora doser binder hormonet ytan av receptorerna som är ansvariga för att interagera med det och härleder dem från det allmänna systemet. Således ersätts den omedelbara frisättningen av testosteron med en signifikant minskning av dess nivå i blodet. Den så kallade läkemedelskastrationen ger en stor chans att härda patienten. Efter tre till fyra veckor faller testosteronnivåerna till 100%.

Resultatet av PSA för hormonell behandling av prostata (som är en oncomarker) indikerar också effektiviteten av behandlingen: den minskar med 50-90%.

Preparat innehållande en artificiell analog av luteiniserande hormon är likartade på sätt av effekt, effektivitet och verkan som utövas på kroppen, skillnaden föreligger i form av frisättning av läkemedel.

Adjuvanshormonbehandling efter radikal behandling av prostatacancer anges i fall där tumören sträcker sig bortom prostatakörteln.

En obetydlig del av testosteron produceras av binjurarna. Om det behövs ordineras patienten en läkemedelsterapi som undertrycker produktionen av hormonet, men isolerar inte binjurarna fullständigt.

Metoden för hormonell behandling av prostatacancer

I kliniska prövningar avslöjades att cancer av prostata av en malign natur är hormonberoende, i synnerhet från testosteron. Denna urologiska patologi har en specifik specificitet av utveckling och, i frånvaro av behandling, fortskrider tillräckligt snabbt, vilket ökar risken för dödsfall. Av denna anledning kan den onkologiska sjukdomen endast besegras med den kombinerade användningen av olika metoder. Hormonbehandling i prostatacancer pressar den aktiva utvecklingen och uppdelningen av cancerceller genom att sänka nivån av testosteron.

Effekt av hormonbehandling för prostatakarcinom

Vid de första utvecklingsstadierna fortsätter prostatacancer (PCa), som verkar som en malign neoplasma, asymptomatiskt. Av denna anledning diagnostiseras 30% av de urologiska patienterna redan på stadium av aktiv metastasering.

Med uppkomsten av andropause hos män, som är förknippad med den naturliga processen med åldrande, finns det en obalans av hormoner i blodet. Brott mot jämviktsnivån av testosteron provocerar bildandet av tumörliknande bildning av en malign natur i prostata. Av denna anledning är hormonbehandling av prostatacancer främst inriktad på att minska androgenproduktionen och minska deras påverkan på männas bäckenorgan.

Denna teknik för behandling av prostatacancer kan inte vara en panacea, trots den höga effektiviteten i den primära exponeringsperioden för lesioner. Hormonbehandling är inte kapabel att förstöra en malign tumör, men hjälper bara till att sakta sin progression. Onkologer fann också att vissa muterade cancerceller utvecklas oberoende av mängden testosteron i hankönets blod. Således kan hormonbehandling för prostatacancer inte vara fullständigt effektiv på grund av tumörsäkerhet mot droger. Samtidigt kan denna teknik öka effektiviteten hos andra medel för att bekämpa urologisk patologi i en komplex applikation: riktade strålningsexponering, kemoterapi. Som ett resultat minskar patienten smärtsamma symptom, och han återvänder till sitt vanliga liv.

Hormonbehandling för prostatacancer kan utföras på olika sätt, som var och en bygger på analysen av följande faktorer:

 • patientens ålder
 • Förekomsten av fetma
 • Associerade sjukdomar i organsystem;
 • stadium av den avslöjade patologin;
 • graden av tumörtillväxt
 • individuella symtom på urologisk sjukdom.

Indikationer och kontraindikationer för användningen av tekniken

Som medicinsk praxis visar, används hormonbehandling för prostatacancer i de sena stadierna av en tumör, när kirurgi eller strålning inte visade ett positivt resultat i form av uthållig remission. Denna form av bekämpning av malign neoplasma i prostata utförs både i kurser och utan avbrott. I detta fall används kirurgiska metoder för att påverka cancerceller eller mer moderna medicinska sådana.

Onkologer identifierar följande faktorer i närvaro av vilka utövandet av hormonbehandling för prostatacancer är kontraindicerad eller vice versa rekommenderas starkt:

Operativ ingripande

Med tanke på det faktum att testosteron och prostatacancer är oupplösligt länkade, är hormonterapi inriktad på att hämma sin produktion och minska den negativa påverkan på prostatens naturliga funktion. Denna metod för behandling av prostatacancer kan utföras med hjälp av partiell eller fullständig kirurgisk kastrering eller med alternativ medicinering.

På grund av det faktum att upp till 90% testosteron produceras i testiklarna, hänför sig kirurgi för att ta bort dem (orchiektomi) till mycket effektiva terapier. Denna procedur utförs på poliklinisk basis med lokalbedövning eller intravenös anestesi. Testiklarna skärs genom små snitt längs sidorna av pungen och en månad efter operationen är det visuellt omöjligt att avgöra att operationen utfördes.

Orchiectomy har använts framgångsrikt i onkologi sedan 1940, men nu är läkare mindre benägna att tillgripa denna metod för behandling av prostatacancer. Detta beror på det faktum att avlägsnandet av en eller två testiklar minskar bara 60% av det producerade hormonet. Dessutom identifierar läkare 20-30% av de fall av urologisk patologi cancerceller som är helt immun mot hormonbehandling och utvecklas oberoende av testosteronnivåer.

I sådana situationer anses utförandet av en sådan radikal operation oskälig på grund av den höga risken för komplikationer i rehabiliteringsperioden och graden av psykiatriska störningar hos män. Hittills har ett alternativ till kirurgisk excision av testiklarna utvecklats - läkemedelskastration med hjälp av läkemedel som hämmar produktionen av hormonet. Trots det mer sparsamma tillvägagångssättet i denna teknik, återställs syntesen av testosteron i blodet efter avbrytande av att ta specialdroger.

Medicinsterapi

Vid diagnoser av hormonell behandling av prostatacancer kan följande medicinska substanser användas: LHRH-agonister och blockeringsmedel, antiandrogener och hämmare av syntesen.

I rollen som ett alternativ till kirurgisk kastrering används luteiniserande hormon (LH) analoger, vilka används vid injektion eller implantatplacering. Principen för denna teknik är att LHRH-agonister liknar anatomin mot de ursprungliga hormonerna, och när de interagerar med hypotalamusreceptorerna (avdelningen för mellanliggande hjärnan) minskar testosteronmängden hos patienten. Sådana konsekvenser är reversibla efter återtagande av droger, vilket inkluderar goserelin, leuprolid, triptorelin.

Efter den första antagandet av luteiniserande hormonanaloger i patientens blod uppvisar resultaten av testen en kortvarig ökning av testosteronnivåerna, varefter den sjunker till minimikoncentrationen. Användningen av injektioner i prostatacancer är förenad med risken för ett så kallat utbrott hos patienter. Detta tillstånd består i förvärring av urologiska patologins gång och aktivering av symtom, manifesterad i form av smärta i extremiteterna, nedre delen av ryggen, autoimmuna reaktioner (störning av blodkoagulering). För att motverka dessa negativa konsekvenser, föreskriver onkologer antihormonala droger i 14 dagar.

10% av den totala mängden hormoner produceras i binjurarna hos en man. Av denna anledning är inhiberingen av testosterontillväxten i testiklarna inte fullständigt effektiv. Behandling av prostatacancer med antiandrogener ordineras i kombination med kirurgisk eller läkemedelskastration för att öka effektiviteten, men kan ibland användas som monoterapi. Hormonala läkemedel som används i denna teknik för att bekämpa utvecklingen av en malign tumör är: bikalutamid, cyproteronacetat, flutamid.

Handlingsprincipen för LHRH-blockerare liknar antiandrogener - produktionen av luteiniserande hormoner hämmas, och därmed minskar testosteronnivån. Den väsentliga skillnaden är att antagonister inte provocerar fenomenet utbrott, därför är dessa terapi-urologiska patienter lättare att tolerera. För närvarande har ett läkemedel från denna grupp, deharelix, utvecklats, vilket används parenteralt en gång i 30 dagar.

I den manliga kroppen finns också kvinnliga androgener - östrogener. Metoden för applicering av dessa hormoner har ett stort antal biverkningar från det kardiovaskulära systemet. Onkologer lämnar emellertid inte det i situationer där androgenterapi inte har givit resultat för att minska testosteronnivåerna.

Läkemedlet abirateron avser hämmare av syntesen av könshormoner. Det unika med drogen är att det hämmar utvecklingen av testosteron både i testiklarna och i binjurarna och i cellerna av en malign tumör.

Eventuella biverkningar

Manlig hormon testosteron är inte bara ansvarig för erektil förmåga, men också många andra processer. Följaktligen, när det saknas i blodet, diagnostiseras följande reaktioner hos hanen:

 • minskad sexuell lust (libido);
 • ökad trötthet
 • ökad benbräcklighet på grund av kalciumutlakning (osteoporos är typiskt för PCa med metastaser);
 • uppkomsten av erektil dysfunktion;
 • bröstförstoring, ömhet i bröstvårtan;
 • tidvatten i kroppens övre del, åtföljd av ökad svettning, känsla av värme;
 • som en följd av en metabolisk störning, minskar muskelmassan och fetma hos en urologisk patient (fett innehåller ämnen med cancerframkallande effekt);
 • anemi utvecklas (lågt hemoglobininnehåll);
 • risken för diabetes mellitus, kränkning av hjärtrytmen, blodtryck ökar.

Av dessa skäl, innan man börjar behandla en cancerous tumör i könkörteln med hjälp av hormonella preparat är det extremt viktigt att diskutera med läkaren alla möjliga sidreaktioner.

Onkologi har utvecklat en teknik med intermittent terapi som bidrar till att minska de oönskade konsekvenserna av en droppe i testosteron. Kärnan i denna behandlingsmetod är att under de första sex månaderna tar den urologiska patienten hormoner för att upprätthålla en låg nivå av prostataspecifikt antigen. Därefter görs en paus tills PSA-nivån når den önskade nivån. Under viloperioden från hormonell behandling i kroppen har män testosteron tid att återhämta sig till normala värden, och sedan återupptas behandlingen.

På en dag bör man dricka upp till 2 liter destillerat vatten för att undvika stillastående processer i bäckenorganen och normal drift av urinvägarna, vilket i första hand påverkar PCa.

För att minska de negativa reaktions onkologer rekommenderar också att en särskild mat regim, vilket är behovet av att undvika rött kött, läsk, stekt mat med mycket kryddor. I den dagliga kosten bör dominera färska grönsaker och frukter, en stor mängd fibrer, med tonvikten på fraktionerade måltider i små portioner.

Det finns också en positiv effekt av fysisk ansträngning i samband med urologiska patologier. Motoraktivitet är extremt viktig på grund av den höga risken för fetma med hormonbehandling. Samtidigt är det inte nödvändigt att ordna tunga försvagande sportaktiviteter. Det kommer att vara tillräckligt att göra övningar på morgonen, gå på friluft.

Prognos överlevnad

På grund av det faktum att hormonbehandling är föreskriven för att diagnostisera svåra stadier av PCa är det svårt att förutse livslängden hos en urologisk patient till onkologer. Om den första graden av prostatakarcinom lätt behandlas utan radikala tekniker kräver efterföljande faser av sjukdomsprogression komplexa kombinationer av olika sätt att bekämpa sjukdomen. Den övergripande överlevnadsprognosen beror på många faktorer: ålder, graden av malignitet, lokalisering av metastas och samtidiga sjukdomar.

Enligt medicinska data efter hormonell behandling lever urologiska patienter med andra etappen av prostatacancer i cirka 15 år och i tredje etappen - upp till 10 år. Många experter anser att ett positivt resultat är mindre troligt vid diagnosen prostatakarcinom i klass 4. Det är självklart inte möjligt att uppnå full återhämtning med aktiv metastasering i benvävnad och avlägsna organ. Men med snabb hormonbehandling kan patientens liv förlängas i 3 år.

På grund av detaljerna i utvecklingen av prostatacancer hos män sjukdomar är det viktigt att föra de årliga förebyggande hälsokontroller för tidig upptäckt av sjukdomen.

slutsats

Trots läkemedlets framsteg på den farmakologiska marknaden skyndar onkologerna inte att vägra hormoner vid behandling av prostatacancer. Denna teknik används som ett tillägg till den grundläggande behandlingen. Efter hormonell behandling krävs en konstant kontroll av halten av manliga hormon testosteron och PSA i blodet. Det är minskningen av mängden specifikt antigen som kommer att vara ett tecken på effektiviteten av behandlingen.

Trots det stora antalet möjliga negativa reaktioner hos organsystemen, bör man inte ge upp denna metod att kämpa med PCa. Noggrann överensstämmelse med medicinska rekommendationer bidrar till att minska sannolikheten för biverkningar. Glöm inte att vid de första tecknen på urologisk patologi bör man vända sig till specialister i tid eftersom de tidiga stadierna av sjukdomen är lättare att behandla och utesluter möjligheten till ett dödligt utfall.

Metoden för hormonell behandling av prostatacancer

I kliniska prövningar avslöjades att cancer av prostata av en malign natur är hormonberoende, i synnerhet från testosteron. Denna urologiska patologi har en specifik specificitet av utveckling och, i frånvaro av behandling, fortskrider tillräckligt snabbt, vilket ökar risken för dödsfall. Av denna anledning kan den onkologiska sjukdomen endast besegras med den kombinerade användningen av olika metoder. Hormonbehandling i prostatacancer pressar den aktiva utvecklingen och uppdelningen av cancerceller genom att sänka nivån av testosteron.

Innehållet i artikeln

Effekt av hormonbehandling för prostatakarcinom

Vid de första utvecklingsstadierna fortsätter prostatacancer (PCa), som verkar som en malign neoplasma, asymptomatiskt. Av denna anledning diagnostiseras 30% av de urologiska patienterna redan på stadium av aktiv metastasering.

Med uppkomsten av andropause hos män, som är förknippad med den naturliga processen med åldrande, finns det en obalans av hormoner i blodet. Brott mot jämviktsnivån av testosteron provocerar bildandet av tumörliknande bildning av en malign natur i prostata. Av denna anledning är hormonbehandling av prostatacancer främst inriktad på att minska androgenproduktionen och minska deras påverkan på männas bäckenorgan.

Denna teknik för behandling av prostatacancer kan inte vara en panacea, trots den höga effektiviteten i den primära exponeringsperioden för lesioner. Hormonbehandling är inte kapabel att förstöra en malign tumör, men hjälper bara till att sakta sin progression. Onkologer fann också att vissa muterade cancerceller utvecklas oberoende av mängden testosteron i hankönets blod. Således kan hormonbehandling för prostatacancer inte vara fullständigt effektiv på grund av tumörsäkerhet mot droger. Samtidigt kan denna teknik öka effektiviteten hos andra medel för att bekämpa urologisk patologi i en komplex applikation: riktade strålningsexponering, kemoterapi. Som ett resultat minskar patienten smärtsamma symptom, och han återvänder till sitt vanliga liv.

Hormonbehandling för prostatacancer kan utföras på olika sätt, som var och en bygger på analysen av följande faktorer:

 • patientens ålder
 • Förekomsten av fetma
 • Associerade sjukdomar i organsystem;
 • stadium av den avslöjade patologin;
 • graden av tumörtillväxt
 • individuella symtom på urologisk sjukdom.

Indikationer och kontraindikationer för användningen av tekniken

Som medicinsk praxis visar, används hormonbehandling för prostatacancer i de sena stadierna av en tumör, när kirurgi eller strålning inte visade ett positivt resultat i form av uthållig remission. Denna form av bekämpning av malign neoplasma i prostata utförs både i kurser och utan avbrott. I detta fall används kirurgiska metoder för att påverka cancerceller eller mer moderna medicinska sådana.

Onkologer identifierar följande faktorer i närvaro av vilka utövandet av hormonbehandling för prostatacancer är kontraindicerad eller vice versa rekommenderas starkt:

Operativ ingripande

Med tanke på det faktum att testosteron och prostatacancer är oupplösligt länkade, är hormonterapi inriktad på att hämma sin produktion och minska den negativa påverkan på prostatens naturliga funktion. Denna metod för behandling av prostatacancer kan utföras med hjälp av partiell eller fullständig kirurgisk kastrering eller med alternativ medicinering.

På grund av det faktum att upp till 90% testosteron produceras i testiklarna, hänför sig kirurgi för att ta bort dem (orchiektomi) till mycket effektiva terapier. Denna procedur utförs på poliklinisk basis med lokalbedövning eller intravenös anestesi. Testiklarna skärs genom små snitt längs sidorna av pungen och en månad efter operationen är det visuellt omöjligt att avgöra att operationen utfördes.

Orchiectomy har använts framgångsrikt i onkologi sedan 1940, men nu är läkare mindre benägna att tillgripa denna metod för behandling av prostatacancer. Detta beror på det faktum att avlägsnandet av en eller två testiklar minskar bara 60% av det producerade hormonet. Dessutom identifierar läkare 20-30% av de fall av urologisk patologi cancerceller som är helt immun mot hormonbehandling och utvecklas oberoende av testosteronnivåer.

I sådana situationer anses utförandet av en sådan radikal operation oskälig på grund av den höga risken för komplikationer i rehabiliteringsperioden och graden av psykiatriska störningar hos män. Hittills har ett alternativ till kirurgisk excision av testiklarna utvecklats - läkemedelskastration med hjälp av läkemedel som hämmar produktionen av hormonet. Trots det mer sparsamma tillvägagångssättet i denna teknik, återställs syntesen av testosteron i blodet efter avbrytande av att ta specialdroger.

Medicinsterapi

Vid diagnoser av hormonell behandling av prostatacancer kan följande medicinska substanser användas: LHRH-agonister och blockeringsmedel, antiandrogener och hämmare av syntesen.

I rollen som ett alternativ till kirurgisk kastrering används luteiniserande hormon (LH) analoger, vilka används vid injektion eller implantatplacering. Principen för denna teknik är att LHRH-agonister liknar anatomin mot de ursprungliga hormonerna, och när de interagerar med hypotalamusreceptorerna (avdelningen för mellanliggande hjärnan) minskar testosteronmängden hos patienten. Sådana konsekvenser är reversibla efter återtagande av droger, vilket inkluderar goserelin, leuprolid, triptorelin.

Efter den första antagandet av luteiniserande hormonanaloger i patientens blod uppvisar resultaten av testen en kortvarig ökning av testosteronnivåerna, varefter den sjunker till minimikoncentrationen. Användningen av injektioner i prostatacancer är förenad med risken för ett så kallat utbrott hos patienter. Detta tillstånd består i förvärring av urologiska patologins gång och aktivering av symtom, manifesterad i form av smärta i extremiteterna, nedre delen av ryggen, autoimmuna reaktioner (störning av blodkoagulering). För att motverka dessa negativa konsekvenser, föreskriver onkologer antihormonala droger i 14 dagar.

10% av den totala mängden hormoner produceras i binjurarna hos en man. Av denna anledning är inhiberingen av testosterontillväxten i testiklarna inte fullständigt effektiv. Behandling av prostatacancer med antiandrogener ordineras i kombination med kirurgisk eller läkemedelskastration för att öka effektiviteten, men kan ibland användas som monoterapi. Hormonala läkemedel som används i denna teknik för att bekämpa utvecklingen av en malign tumör är: bikalutamid, cyproteronacetat, flutamid.

Handlingsprincipen för LHRH-blockerare liknar antiandrogener - produktionen av luteiniserande hormoner hämmas, och därmed minskar testosteronnivån. Den väsentliga skillnaden är att antagonister inte provocerar fenomenet utbrott, därför är dessa terapi-urologiska patienter lättare att tolerera. För närvarande har ett läkemedel från denna grupp, deharelix, utvecklats, vilket används parenteralt en gång i 30 dagar.

I den manliga kroppen finns också kvinnliga androgener - östrogener. Metoden för applicering av dessa hormoner har ett stort antal biverkningar från det kardiovaskulära systemet. Onkologer lämnar emellertid inte det i situationer där androgenterapi inte har givit resultat för att minska testosteronnivåerna.

Läkemedlet abirateron avser hämmare av syntesen av könshormoner. Det unika med drogen är att det hämmar utvecklingen av testosteron både i testiklarna och i binjurarna och i cellerna av en malign tumör.

Eventuella biverkningar

Manlig hormon testosteron är inte bara ansvarig för erektil förmåga, men också många andra processer. Följaktligen, när det saknas i blodet, diagnostiseras följande reaktioner hos hanen:

 • minskad sexuell lust (libido);
 • ökad trötthet
 • ökad benbräcklighet på grund av kalciumutlakning (osteoporos är typiskt för PCa med metastaser);
 • uppkomsten av erektil dysfunktion;
 • bröstförstoring, ömhet i bröstvårtan;
 • tidvatten i kroppens övre del, åtföljd av ökad svettning, känsla av värme;
 • som en följd av en metabolisk störning, minskar muskelmassan och fetma hos en urologisk patient (fett innehåller ämnen med cancerframkallande effekt);
 • anemi utvecklas (lågt hemoglobininnehåll);
 • risken för diabetes mellitus, kränkning av hjärtrytmen, blodtryck ökar.

Av dessa skäl, innan man börjar behandla en cancerous tumör i könkörteln med hjälp av hormonella preparat är det extremt viktigt att diskutera med läkaren alla möjliga sidreaktioner.

Onkologi har utvecklat en teknik med intermittent terapi som bidrar till att minska de oönskade konsekvenserna av en droppe i testosteron. Kärnan i denna behandlingsmetod är att under de första sex månaderna tar den urologiska patienten hormoner för att upprätthålla en låg nivå av prostataspecifikt antigen. Därefter görs en paus tills PSA-nivån når den önskade nivån. Under viloperioden från hormonell behandling i kroppen har män testosteron tid att återhämta sig till normala värden, och sedan återupptas behandlingen.

På en dag bör man dricka upp till 2 liter destillerat vatten för att undvika stillastående processer i bäckenorganen och normal drift av urinvägarna, vilket i första hand påverkar PCa.

För att minska de negativa reaktions onkologer rekommenderar också att en särskild mat regim, vilket är behovet av att undvika rött kött, läsk, stekt mat med mycket kryddor. I den dagliga kosten bör dominera färska grönsaker och frukter, en stor mängd fibrer, med tonvikten på fraktionerade måltider i små portioner.

Det finns också en positiv effekt av fysisk ansträngning i samband med urologiska patologier. Motoraktivitet är extremt viktig på grund av den höga risken för fetma med hormonbehandling. Samtidigt är det inte nödvändigt att ordna tunga försvagande sportaktiviteter. Det kommer att vara tillräckligt att göra övningar på morgonen, gå på friluft.

Prognos överlevnad

På grund av det faktum att hormonbehandling är föreskriven för att diagnostisera svåra stadier av PCa är det svårt att förutse livslängden hos en urologisk patient till onkologer. Om den första graden av prostatakarcinom lätt behandlas utan radikala tekniker kräver efterföljande faser av sjukdomsprogression komplexa kombinationer av olika sätt att bekämpa sjukdomen. Den övergripande överlevnadsprognosen beror på många faktorer: ålder, graden av malignitet, lokalisering av metastas och samtidiga sjukdomar.

Enligt medicinska data efter hormonell behandling lever urologiska patienter med andra etappen av prostatacancer i cirka 15 år och i tredje etappen - upp till 10 år. Många experter anser att ett positivt resultat är mindre troligt vid diagnosen prostatakarcinom i klass 4. Det är självklart inte möjligt att uppnå full återhämtning med aktiv metastasering i benvävnad och avlägsna organ. Men med snabb hormonbehandling kan patientens liv förlängas i 3 år.

På grund av detaljerna i utvecklingen av prostatacancer hos män sjukdomar är det viktigt att föra de årliga förebyggande hälsokontroller för tidig upptäckt av sjukdomen.

slutsats

Trots läkemedlets framsteg på den farmakologiska marknaden skyndar onkologerna inte att vägra hormoner vid behandling av prostatacancer. Denna teknik används som ett tillägg till den grundläggande behandlingen. Efter hormonell behandling krävs en konstant kontroll av halten av manliga hormon testosteron och PSA i blodet. Det är minskningen av mängden specifikt antigen som kommer att vara ett tecken på effektiviteten av behandlingen.

Trots det stora antalet möjliga negativa reaktioner hos organsystemen, bör man inte ge upp denna metod att kämpa med PCa. Noggrann överensstämmelse med medicinska rekommendationer bidrar till att minska sannolikheten för biverkningar. Glöm inte att vid de första tecknen på urologisk patologi bör man vända sig till specialister i tid eftersom de tidiga stadierna av sjukdomen är lättare att behandla och utesluter möjligheten till ett dödligt utfall.