Huvud
Behandling

Hormonal terapi för prostatacancer

Prostate cancer orsakad av tumörtillväxt och mutation av friska celler - en av de vanligaste sjukdomarna i onkologi, som stimulerar prostata, nämligen övergången till ett framskridet stadium, om inte genomförs snabb behandling.

En tumör i prostata kräver en kombinerad behandling. Utvecklingen utförs av onkologer med tillämpning av tekniker: kemoterapi, strålterapi, hormonbehandling för tumörer i prostata. Vid val av läkare baserat på sjukdomsstadiet, nivån av PSA i blodet, medföljande kroniska sjukdomar.

Diagnostiseras ofta hos patienter med hormonberoende cancer i tumörtillväxt i kroppen på grund av produktionen av ägg och producera i stora mängder av hormoner (testosteron, progesteron). Det är testosteron som framkallar en ökning av neoplasma i prostata. Dämpa effekterna av hormonet därför avbryta förfarandet för malign transformation av patogena celler och hormonet kan spela en viktig roll i detta.

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

Huvudmålet med terapi är att sakta ner utvecklingen och spridningen av muterande celler i hela kroppen, blockera verkan av testosteron och minska dess produktion. Hittills är hormonbehandling en av de mest effektiva metoderna vid behandling av prostatacancer.

Typer receptbelagda läkemedel

Hormonala preparat med form av frisättning - tabletter och injektioner, kan sakta ner, stoppa den naturliga produktionen av hormoner, minska produktionen av testosteron och därigenom stoppa tumörtillväxten.

De mest föreskrivna läkemedlen för att minska syntesen av testosteron i kroppen av män är:

De använda drogerna

 • antagonister (Flutamid, Bicalutamid);
 • östrogener, kvinnliga könshormoner;
 • antiandrogener för smärtlindring i leder och ben, eliminering av nedsatt urinering.

Den säkraste typen av hormonbehandling är läkemedelskastration genom att injicera droger i injektioner för att blockera produktionen av testosteron. Tekniken är effektivare vid ett tidigt utvecklingsstadium av onkologi, när agonister introduceras för att neutralisera produktionen av testosteron.

HJÄLP! Antiandrogen agenter inte kemiska komponenter, men det är möjligt att avbryta onkoprotsessa, som omfattar de manliga könshormoner och utan att det leder till en minskning av testosteronproduktion

När de behandlas används östrogener, som kvinnliga könshormoner. Även om tekniken kräver en försiktig inställning till förskrivning på grund av närvaron av många biverkningar och kontraindikationer.

När utsedd?

Hormonbehandling är oftast ordinerad vid 3-4 etapper av cancer, när metastaser redan sprider sig i hela kroppen. I allmänhet sker behandlingen med injektioner, så patienterna ska placeras på ett sjukhus.

Det finns hormonbehandling när tumören når en imponerande storlek och blir oanvändbar. Det ordineras vanligtvis för äldre patienter i steg 3-4 av cancer vid identifiering av palliativ form och frånvaro av förbättringar hos patienter efter bestrålning, kemoterapi. I synnerhet ger kirurgisk ingripande inte rätt resultat.

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

Hormonterapi ordineras av kontinuerliga, långsiktiga kurser, främjar:

Effektiviteten av behandlingen

 • minimering av smärt syndrom;
 • normalisering av generellt välbefinnande
 • förlänga livet för patienterna.

Behandlingsschemat väljs individuellt av den behandlande läkaren. Typiskt ordineras det för en återkommande kurskurs, sekundära manifestationer av obehagliga symptom, tumörtillväxt bortom prostata, bildandet av flera metastaser.

Eventuell behandling av behandling:

 • efter en kirurgisk operation för att hämma tillväxten av cancerceller;
 • före strålbehandling för ökad effektivitet
 • för profylax för att undvika den sekundära utvecklingen och tillväxten av tumören för suspensionen av uppdelningen av onormala celler;
 • om patienter vägrar att genomföra bestrålning på grund av negativ påverkan på kroppen och många biverkningar.

Ofta utförs hormonbehandling i kombination med östrogenbehandling. Detta är en modern teknik för att neutralisera manliga hormoner. Efter att patienterna har en lång period av rehabilitering, observationer av läkare för att avbryta biverkningar som inträffar senare.

Biverkningar

Hormonbehandling, som alla andra akuta ingrepp i kroppen genom hormoner, leder ofta till allvarliga konsekvenser.

Bland biverkningarna hos patienter noteras det:

Biverkningar

 • skarpa humörsvängningar;
 • depression;
 • kronisk trötthet;
 • gynekomasti;
 • ökad känslighet av bröstvårtor
 • osteoporos med minskning i täthet av benstrukturer;
 • Anemi med en kraftig minskning av nivået av hemoglobin i blodet;
 • överträdelse av uppmärksamhetskoncentration
 • sömnlöshet;
 • nervositet;
 • hjärtklappning;
 • reduktion av termoregulering;
 • hyperhidros.

Hormonbehandling kan orsaka manliga utveckling av hjärtsvikt, högt blodtryck, diabetes, impotens, benskörhet, trombotiska händelser, mag-tarmstörning, fetma.

Endast under kontroll av den behandlande läkaren utförs hormonell behandling av prostatacancer. Tillsammans kommer väl valda läkemedel att undvika onödig försämring av välbefinnande och negativa tecken som har uppstått mot bakgrund av en stark modifiering av hormonstatusen.

Hur man undviker biverkningar?

Hormonella läkemedel påverkar på något sätt negativt de metaboliska processer i kroppen, vilket resulterar i fetma, minskad muskeltonus, rendering negativ inverkan på det autonoma nervsystemet. Ofta klagar patienter på ett brott mot kroppstemperaturreglering, ökad hjärtfrekvens, ökad temperatur, försämringskraft.

Undvik sida manifestationer, följaktligen noga följa alla recept och instruktioner av läkaren. En stor roll spelas av kost. Patienter med prostatacancer är viktiga för att radikalt ändra deras kost, utesluter fet, skarp, salt mat. Den dominerande kosten bör vara frukt, grönsaker, sura mjölkprodukter. Det är viktigt att göra måltider fraktionerad upp till 5-6 gånger om dagen och i små doser. I detta fall eliminera helt användningen av starkt kaffe, alkohol och försumma inte drickssystemet, drick rent vatten minst 2,5 liter per dag.

HJÄLP! Det rökning som aktiverar cancerceller i prostata, så det bör också vara förbjudet för patienter. Från denna negativa vana är det viktigt att helt bli av med

Östrogenernas roll i prostatacancer

Nyligen har hormonbehandling använts vid malign prostatacancer. Men det anses vara effektivt, trots många biverkningar.

Det är behandlingen av östrogen tumörer i prostata som främjar:

 • minskade testosteronnivåer;
 • stoppa tillväxten av maligna celler;
 • förbättring av allmänhetens välbefinnande hos patienter.

Effektiviteten av behandlingen noterades hos mer än 75% av patienterna. Naturligtvis har tekniken inte fått en allmän uppskattning bland patienter på grund av ett antal biverkningar. Men hormonbehandling ordineras ofta vid 4, det palliativa stadium av prostatacancer med metastaser, när andra tekniker och operation blir ineffektiva.

Vilken prognos?

För ett gynnsamt resultat vid behandling av prostatakarcinom i reproduktionssystemet behöver män dock en grundlig, integrerad strategi. Det är svårt att förutsäga behandlingen med hormonbehandling vid det sista, avancerade stadium av prostatacancer. Positiv dynamik noteras endast i början. Under alla omständigheter kan terapi förlänga patienternas liv och upprätthålla prestanda under en tid.

En viktig roll i behandlingen spelas av antigennivån i blodet, sjukdomsstadiet, närvaron av metastaser efter hormonbehandling. Endast en onkolog kommer att kunna bedöma effektiviteten av behandlingen, identifiera biverkningar. Terapi kräver noggrann inriktning och övervakning av specialister.

Prognosen beror helt och hållet på mänens ålder, stadium av onkologi, tumörens storlek, närvaro (frånvaro) av metastaser. Om hormonbehandling genomförs i andra etappen av cancer, kommer detta att förlänga patienternas livslängd till 15 år. Om i 3 steg - upp till 10. Räkna med ett långt liv vid 4: e etappen av onkologi behöver patienterna inte längre. Överlevnad på 3-5 år i mindre än 15% av fallen.

För män är det viktigt:

 • reglera arbetssätt och vila
 • eliminera tyngdlyftning;
 • sov gott
 • mer att gå utomhus
 • utföra dagliga speciella övningar utvecklade i samband med en läkare
 • inkludera i diet vitaminer, produkter med kalcium (ost, fisk, cottage cheese);
 • Undvik stress, trauma och fysisk överbelastning, som bara kan påskynda tumörtillväxten.

Hormonterapi förutsätter att testosteronnivåerna kontrolleras. Om det är möjligt att minska, är behandlingen framgångsrik. Om läkare insisterar på hormonbehandling bör patienterna inte neka. Det är vid 3-4 stadier av prostatacancer att detta ofta är det enda korrekta beslutet att förbättra livskvaliteten, och ett korrekt valt behandlingsschema kan leda till till och med en fullständig återhämtning.

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

Metoden för hormonell behandling av prostatacancer

I kliniska prövningar avslöjades att cancer av prostata av en malign natur är hormonberoende, i synnerhet från testosteron. Denna urologiska patologi har en specifik specificitet av utveckling och, i frånvaro av behandling, fortskrider tillräckligt snabbt, vilket ökar risken för dödsfall. Av denna anledning kan den onkologiska sjukdomen endast besegras med den kombinerade användningen av olika metoder. Hormonbehandling i prostatacancer pressar den aktiva utvecklingen och uppdelningen av cancerceller genom att sänka nivån av testosteron.

Innehållet i artikeln

Effekt av hormonbehandling för prostatakarcinom

Vid de första utvecklingsstadierna fortsätter prostatacancer (PCa), som verkar som en malign neoplasma, asymptomatiskt. Av denna anledning diagnostiseras 30% av de urologiska patienterna redan på stadium av aktiv metastasering.

Med uppkomsten av andropause hos män, som är förknippad med den naturliga processen med åldrande, finns det en obalans av hormoner i blodet. Brott mot jämviktsnivån av testosteron provocerar bildandet av tumörliknande bildning av en malign natur i prostata. Av denna anledning är hormonbehandling av prostatacancer främst inriktad på att minska androgenproduktionen och minska deras påverkan på männas bäckenorgan.

Denna teknik för behandling av prostatacancer kan inte vara en panacea, trots den höga effektiviteten i den primära exponeringsperioden för lesioner. Hormonbehandling är inte kapabel att förstöra en malign tumör, men hjälper bara till att sakta sin progression. Onkologer fann också att vissa muterade cancerceller utvecklas oberoende av mängden testosteron i hankönets blod. Således kan hormonbehandling för prostatacancer inte vara fullständigt effektiv på grund av tumörsäkerhet mot droger. Samtidigt kan denna teknik öka effektiviteten hos andra medel för att bekämpa urologisk patologi i en komplex applikation: riktade strålningsexponering, kemoterapi. Som ett resultat minskar patienten smärtsamma symptom, och han återvänder till sitt vanliga liv.

Hormonbehandling för prostatacancer kan utföras på olika sätt, som var och en bygger på analysen av följande faktorer:

 • patientens ålder
 • Förekomsten av fetma
 • Associerade sjukdomar i organsystem;
 • stadium av den avslöjade patologin;
 • graden av tumörtillväxt
 • individuella symtom på urologisk sjukdom.

Indikationer och kontraindikationer för användningen av tekniken

Som medicinsk praxis visar, används hormonbehandling för prostatacancer i de sena stadierna av en tumör, när kirurgi eller strålning inte visade ett positivt resultat i form av uthållig remission. Denna form av bekämpning av malign neoplasma i prostata utförs både i kurser och utan avbrott. I detta fall används kirurgiska metoder för att påverka cancerceller eller mer moderna medicinska sådana.

Onkologer identifierar följande faktorer i närvaro av vilka utövandet av hormonbehandling för prostatacancer är kontraindicerad eller vice versa rekommenderas starkt:

Operativ ingripande

Med tanke på det faktum att testosteron och prostatacancer är oupplösligt länkade, är hormonterapi inriktad på att hämma sin produktion och minska den negativa påverkan på prostatens naturliga funktion. Denna metod för behandling av prostatacancer kan utföras med hjälp av partiell eller fullständig kirurgisk kastrering eller med alternativ medicinering.

På grund av det faktum att upp till 90% testosteron produceras i testiklarna, hänför sig kirurgi för att ta bort dem (orchiektomi) till mycket effektiva terapier. Denna procedur utförs på poliklinisk basis med lokalbedövning eller intravenös anestesi. Testiklarna skärs genom små snitt längs sidorna av pungen och en månad efter operationen är det visuellt omöjligt att avgöra att operationen utfördes.

Orchiectomy har använts framgångsrikt i onkologi sedan 1940, men nu är läkare mindre benägna att tillgripa denna metod för behandling av prostatacancer. Detta beror på det faktum att avlägsnandet av en eller två testiklar minskar bara 60% av det producerade hormonet. Dessutom identifierar läkare 20-30% av de fall av urologisk patologi cancerceller som är helt immun mot hormonbehandling och utvecklas oberoende av testosteronnivåer.

I sådana situationer anses utförandet av en sådan radikal operation oskälig på grund av den höga risken för komplikationer i rehabiliteringsperioden och graden av psykiatriska störningar hos män. Hittills har ett alternativ till kirurgisk excision av testiklarna utvecklats - läkemedelskastration med hjälp av läkemedel som hämmar produktionen av hormonet. Trots det mer sparsamma tillvägagångssättet i denna teknik, återställs syntesen av testosteron i blodet efter avbrytande av att ta specialdroger.

Medicinsterapi

Vid diagnoser av hormonell behandling av prostatacancer kan följande medicinska substanser användas: LHRH-agonister och blockeringsmedel, antiandrogener och hämmare av syntesen.

I rollen som ett alternativ till kirurgisk kastrering används luteiniserande hormon (LH) analoger, vilka används vid injektion eller implantatplacering. Principen för denna teknik är att LHRH-agonister liknar anatomin mot de ursprungliga hormonerna, och när de interagerar med hypotalamusreceptorerna (avdelningen för mellanliggande hjärnan) minskar testosteronmängden hos patienten. Sådana konsekvenser är reversibla efter återtagande av droger, vilket inkluderar goserelin, leuprolid, triptorelin.

Efter den första antagandet av luteiniserande hormonanaloger i patientens blod uppvisar resultaten av testen en kortvarig ökning av testosteronnivåerna, varefter den sjunker till minimikoncentrationen. Användningen av injektioner i prostatacancer är förenad med risken för ett så kallat utbrott hos patienter. Detta tillstånd består i förvärring av urologiska patologins gång och aktivering av symtom, manifesterad i form av smärta i extremiteterna, nedre delen av ryggen, autoimmuna reaktioner (störning av blodkoagulering). För att motverka dessa negativa konsekvenser, föreskriver onkologer antihormonala droger i 14 dagar.

10% av den totala mängden hormoner produceras i binjurarna hos en man. Av denna anledning är inhiberingen av testosterontillväxten i testiklarna inte fullständigt effektiv. Behandling av prostatacancer med antiandrogener ordineras i kombination med kirurgisk eller läkemedelskastration för att öka effektiviteten, men kan ibland användas som monoterapi. Hormonala läkemedel som används i denna teknik för att bekämpa utvecklingen av en malign tumör är: bikalutamid, cyproteronacetat, flutamid.

Handlingsprincipen för LHRH-blockerare liknar antiandrogener - produktionen av luteiniserande hormoner hämmas, och därmed minskar testosteronnivån. Den väsentliga skillnaden är att antagonister inte provocerar fenomenet utbrott, därför är dessa terapi-urologiska patienter lättare att tolerera. För närvarande har ett läkemedel från denna grupp, deharelix, utvecklats, vilket används parenteralt en gång i 30 dagar.

I den manliga kroppen finns också kvinnliga androgener - östrogener. Metoden för applicering av dessa hormoner har ett stort antal biverkningar från det kardiovaskulära systemet. Onkologer lämnar emellertid inte det i situationer där androgenterapi inte har givit resultat för att minska testosteronnivåerna.

Läkemedlet abirateron avser hämmare av syntesen av könshormoner. Det unika med drogen är att det hämmar utvecklingen av testosteron både i testiklarna och i binjurarna och i cellerna av en malign tumör.

Eventuella biverkningar

Manlig hormon testosteron är inte bara ansvarig för erektil förmåga, men också många andra processer. Följaktligen, när det saknas i blodet, diagnostiseras följande reaktioner hos hanen:

 • minskad sexuell lust (libido);
 • ökad trötthet
 • ökad benbräcklighet på grund av kalciumutlakning (osteoporos är typiskt för PCa med metastaser);
 • uppkomsten av erektil dysfunktion;
 • bröstförstoring, ömhet i bröstvårtan;
 • tidvatten i kroppens övre del, åtföljd av ökad svettning, känsla av värme;
 • som en följd av en metabolisk störning, minskar muskelmassan och fetma hos en urologisk patient (fett innehåller ämnen med cancerframkallande effekt);
 • anemi utvecklas (lågt hemoglobininnehåll);
 • risken för diabetes mellitus, kränkning av hjärtrytmen, blodtryck ökar.

Av dessa skäl, innan man börjar behandla en cancerous tumör i könkörteln med hjälp av hormonella preparat är det extremt viktigt att diskutera med läkaren alla möjliga sidreaktioner.

Onkologi har utvecklat en teknik med intermittent terapi som bidrar till att minska de oönskade konsekvenserna av en droppe i testosteron. Kärnan i denna behandlingsmetod är att under de första sex månaderna tar den urologiska patienten hormoner för att upprätthålla en låg nivå av prostataspecifikt antigen. Därefter görs en paus tills PSA-nivån når den önskade nivån. Under viloperioden från hormonell behandling i kroppen har män testosteron tid att återhämta sig till normala värden, och sedan återupptas behandlingen.

På en dag bör man dricka upp till 2 liter destillerat vatten för att undvika stillastående processer i bäckenorganen och normal drift av urinvägarna, vilket i första hand påverkar PCa.

För att minska de negativa reaktions onkologer rekommenderar också att en särskild mat regim, vilket är behovet av att undvika rött kött, läsk, stekt mat med mycket kryddor. I den dagliga kosten bör dominera färska grönsaker och frukter, en stor mängd fibrer, med tonvikten på fraktionerade måltider i små portioner.

Det finns också en positiv effekt av fysisk ansträngning i samband med urologiska patologier. Motoraktivitet är extremt viktig på grund av den höga risken för fetma med hormonbehandling. Samtidigt är det inte nödvändigt att ordna tunga försvagande sportaktiviteter. Det kommer att vara tillräckligt att göra övningar på morgonen, gå på friluft.

Prognos överlevnad

På grund av det faktum att hormonbehandling är föreskriven för att diagnostisera svåra stadier av PCa är det svårt att förutse livslängden hos en urologisk patient till onkologer. Om den första graden av prostatakarcinom lätt behandlas utan radikala tekniker kräver efterföljande faser av sjukdomsprogression komplexa kombinationer av olika sätt att bekämpa sjukdomen. Den övergripande överlevnadsprognosen beror på många faktorer: ålder, graden av malignitet, lokalisering av metastas och samtidiga sjukdomar.

Enligt medicinska data efter hormonell behandling lever urologiska patienter med andra etappen av prostatacancer i cirka 15 år och i tredje etappen - upp till 10 år. Många experter anser att ett positivt resultat är mindre troligt vid diagnosen prostatakarcinom i klass 4. Det är självklart inte möjligt att uppnå full återhämtning med aktiv metastasering i benvävnad och avlägsna organ. Men med snabb hormonbehandling kan patientens liv förlängas i 3 år.

På grund av detaljerna i utvecklingen av prostatacancer hos män sjukdomar är det viktigt att föra de årliga förebyggande hälsokontroller för tidig upptäckt av sjukdomen.

slutsats

Trots läkemedlets framsteg på den farmakologiska marknaden skyndar onkologerna inte att vägra hormoner vid behandling av prostatacancer. Denna teknik används som ett tillägg till den grundläggande behandlingen. Efter hormonell behandling krävs en konstant kontroll av halten av manliga hormon testosteron och PSA i blodet. Det är minskningen av mängden specifikt antigen som kommer att vara ett tecken på effektiviteten av behandlingen.

Trots det stora antalet möjliga negativa reaktioner hos organsystemen, bör man inte ge upp denna metod att kämpa med PCa. Noggrann överensstämmelse med medicinska rekommendationer bidrar till att minska sannolikheten för biverkningar. Glöm inte att vid de första tecknen på urologisk patologi bör man vända sig till specialister i tid eftersom de tidiga stadierna av sjukdomen är lättare att behandla och utesluter möjligheten till ett dödligt utfall.

Användningen av hormonbehandling i prostatacancer

Många studier inom onkologi har visat att prostatacancer är en hormonberoende sjukdom. För denna patologi är specifika egenskaper karakteristiska, och om behandlingen är otillräcklig eller inte, fortskrider den ganska snabbt vilket ökar risken för ett dödligt utfall. Adenokarcinom kan övervinnas genom att använda en komplex terapeutisk metod. Hormonbehandling i prostatacancer undertrycker aktiv tillväxt av tumörceller genom att sänka testosteronnivåerna.

Indikationer för hormonbehandling

Användningen av hormoner i maligna tumörer i prostatakörteln indikeras i följande kliniska fall:

 • Sprid tumören på närliggande vävnad;
 • Ondartad neoplasma eliminerades inte fullständigt under operationen.
 • Frånvaro av stabil remission efter strålbehandling.
 • Icke-operativ kurs av patologi (typiskt för ålderspatienter);
 • Uppkomsten av en risk för förvärring av den patologiska processen;
 • Fördröjd spridning av tumörceller och metastaser vid sista skedet av cancer.

Den mest effektiva för prostatacancer är hormonbehandling vid övergången av maligna tumörer till benvävnad eller regionala lymfkörtlar. Förloppet av hormonhaltiga läkemedel ordineras ofta före prostatektomi (prostataavlägsnande) för att fördröja processen och minska mängden av påverkad vävnad i körteln.

Algoritmen för användning och den terapeutiska dosen av hormoner bestäms av onkolog-urologen, baserat på följande indikatorer:

 • Patientens ålder
 • Steg av onkologisk sjukdom;
 • Förekomst av kroniska patologier som kan påverka toleransen för använda droger, liksom postoperativ prognos och tumörtillväxt.

Dosering och läkemedelsförfarandet kan ändras i en eller annan riktning beroende på mellanresultatet och förekomsten av oönskade konsekvenser.

Hormonbehandling av prostatacancer kan förlänga livslängden hos patienter med stadium 4-sjukdom i genomsnitt i 3-4 år och i vissa fall - i 6-8 år.

Typer av hormonella droger

Hormonala läkemedel finns tillgängliga i tablettform eller i form av injektioner. De kan inte bara väsentligt sakta ner, och sedan helt stoppa den fysiologiska produktionen av hormonet testosteron, men också för att stoppa tillväxten och uppdelningen av maligna celler.

De vanligaste medicinerna som reducerar syntesen av testosteron i den manliga kroppen inkluderar:

 • Antagonister (Bicalutamid, Flutamid);
 • Estrogener (kvinnliga könshormoner);
 • Antiandrogener (används för att lindra smärta i ben och leder och återställa urinering).

Den mest säkra formen av hormonbehandling är metoden för läkemedelskastration genom användning av injektioner för att stoppa den naturliga produktionen av testosteron. Denna teknik visade östrogenernas höga effektivitet i de tidiga stadierna av cancerutveckling, när antagonister som neutraliserar testosteronsyntesen är nödvändiga för övergången till remission.

Principen om hormonbehandling

Hormonal påverkan i prostatacancer (PCa) innebär en fullständig blockering av produktionen av hormoner som påverkar tillväxten och efterföljande uppdelning av maligna celler eller begränsningen av verkan av redan isolerade androgener. Den terapeutiska effekten är direkt relaterad till den valda tekniken.

medicinering

Det önskade resultatet uppnås exklusivt under perioden för att ta föreskrivna läkemedel, vilket bör vara full i livet. I annat fall kommer vägran att ta hormonella droger orsaka tillväxt av tumörstrukturer i ett tillräckligt kort tidsintervall.

Användningsperioden för vissa hormonella droger är strängt begränsad till följd av minskad effektivitet eller utveckling av missbruk. En viktig faktor som måste beaktas vid behandling av prostatacancer är den långsiktiga användningen av hormonella droger som leder till bildandet av hormonresistent cancer, vilket är svårt att behandla.

Fullständig återhämtning från onkologi mot bakgrund av att blockera produktionen av testosterondroger är omöjlig. Den maximala, men inte mindre signifikanta effekten av terapi är utvecklingen av uthållig remission eller fördröjd tillväxt av tumörceller.

Kirurgisk behandling

Effekten av kirurgisk behandling genom användning av hormoner är permanent. Efter att ha utfört en orkidektomi reduceras produktionen av androgener med 85-90%. Valet mellan kirurgisk och läkemedelskastration utförs av en onkolog genom individuella indikationer.

Troliga biverkningar

Hos kroppen är hormonet testosteron, förutom erektilfunktionen, ansvarig för många fysiologiska processer. Följaktligen, om det saknas i blodet, har patienten följande symtom:

 • Minskning av libido (sexuell lust till partner);
 • Erektil dysfunktion;
 • Ökad bröstkörtlar, smärta i bröstvårtan
 • Ökad trötthet;
 • Tidvatten, åtföljd av en känsla av värme och ökad svettning;
 • Frihet av ben på grund av uttorkning av kalcium;
 • Anemi (lågt hemoglobininnehåll i blodet);
 • Minskad muskelmassa och uppkomsten av fetma mot bakgrund av förändrad metabolism;
 • Risken för diabetes, kränkningar av blodtryck och hjärtfrekvens.

Före början av hormonell påverkan på en malign neoplasma är det viktigt med den behandlande läkaren att diskutera eventuell utveckling av oönskade reaktioner.

För att avsevärt minska förekomsten av biverkningar kommer hjälp att använda tekniken för intermittent behandling. Det väsentliga i denna metod ligger i det faktum att under de första sex månaderna av en patient med prostatacancer använder hormoner för att bibehålla en låg nivå, det så kallade prostataspecifikt antigen (PSA). Då ska du ta en paus tills PSA-siffrorna når det nödvändiga märket. I ett ögonblick av avkoppling från effekterna av hormonella metoder, är testosteron i manliga kroppen återställas till nivån av standarder, och sedan igen återupptas terapi.

Under dagen ska patienten dricka upp till 1,5-2 liter vatten för att förhindra stagnation i bäckenorganen och normal funktion i urinvägarna, som blir ett mål för utveckling av prostatacancer.

För att minska risken för biverkningar, rekommenderas att följa kosten. Det innebär en fullständig uteslutning av kolsyrade drycker, biff, stekt och rökt rätter med ett stort antal kryddor. Den dagliga kosten bör berikas med fiber, färska frukter och grönsaker. Det är viktigt att fokusera på fraktionerad näring.

Prognos för hormonell behandling

För att säkerställa ett positivt resultat under behandlingen av prostatacancer är det viktigt att tillhandahålla ett omfattande terapeutiskt tillvägagångssätt. Absolut positiv dynamik noteras exklusivt i det första skedet av onkologiutveckling, och i sista etappen är det ganska problematiskt att förutsäga effekten av hormonbehandling. Trots detta kan hormonella effekter avsevärt förlänga människans liv och även under en viss tid för att bibehålla effektiviteten på rätt nivå.

En nyckelroll i terapin spelas av sjukdomens stadium, nivån av antigen i blodet och närvaron av metastaser efter hormonterapin. Sådan behandling kräver ett kompetent tillvägagångssätt och noggrann övervakning av behandlingsprocessen av den behandlande läkaren.

Prognosen för den hormonella effekten beror helt på manens ålder, storleken på den maligna neoplasmen och scenen i den patologiska processen. När det gäller hormonbehandling i andra etappen är det möjligt att förlänga patientens liv till 12-15 år och på den tredje - upp till 10 år.

Prostatacancer är en sjukdom från vilken ingen representant för den starka hälften av mänskligheten är immun. Vi får inte glömma att tid diagnostiska förfaranden, kirurgi, strålning och läkemedelsbehandling i kombination med hormonbehandling kan hålla livskvaliteten på den vanliga nivån, och ger en chans för långsiktig remission.