Huvud
Skäl

Hur kan jag få gonorré?

Infektiös inflammatorisk sjukdom i urinvägarna hos män var känd så tidigt som II-talet f.Kr. e. Den välkända läkaren i antiken Galen gav honom namnet "gonorré", vilket innebar semeni, som felaktigt tog riklig urladdning från urinröret för spermier.

Centurier passerade innan orsaksmedlet av gonoré isolerades. Han var en mikrobe från en grupp diplokocker, som liknar två kaffebönor, som ligger konkava sidor till varandra. Det hände 1879. För att hedra forskaren, som grundade orsaken till sjukdomen, namngav han gonokocken Neisser. Sjukdomen i sig, som orsakas av Neissers gonorrés gonokocker - är allmänt känd hos folket som gonorré.

Otillbörligen uppstår en fråga: sjukdomens tecken är kända länge, patogenen är etablerad, antibiotika är öppna. Varför registreras mer än 200 miljoner primära ärenden registrerade på jorden varje år? Kanske ligger anledningen till att sprida sig, smittvägarna med denna mikroorganism.

Venereal sjukdomar

Idag känner medicin många sjukdomar relaterade till STD-gruppen (sexuellt överförbara sjukdomar). En särskild grupp av sexuellt överförbara sjukdomar har utpekats. Dessa inkluderar:

 • Syfilis.
 • Gonorré.
 • Trichomoniasis.
 • Mjuk chancre.
 • Venereal lymfogranulomatos.

Begreppet "venerala sjukdomar" introducerades av den franska läkaren J. Betancourt till ära för den mytologiska gudinnan av kärlek till Venus. Således anfördes att orsaken till förekomsten ligger i intima, kärleksrelationer. Även om det är mer korrekt att inte tala om kärlek, utan av sexuell promiskuitet. Till exempel, i Europa under de senaste århundradena rasade krig. I stridssamlingen var tillsammans med soldaterna tjejerna, säljer drycker, enkel mat och ofta själva. Återvändande efter striderna hemma tog soldaterna fruar och brudar "presenter" i form av venerala sjukdomar.

Slumpmässigt sex, ofta i ett tillstånd av rus, vilket minskar självkontrollen, leder till att infektion med sexuellt överförbara sjukdomar blir mycket sannolikt.

Ofta tillsammans med gonorré kan överföras en hel bukett. Enligt statistiken är upp till 80% av fallen av gonoré blandade infektioner. Det kan finnas syfilis, trichomonader, herpes simplexvirus typ 2, klamydia, hepatit C och till och med hiv.

Egenskaper hos gonokocken

För att förstå hur gonorré överförs, behöver du veta några funktioner i denna mikrobe. Favorit livsmiljö:

 • Cylindriska epitel i urogenitalt tarmkanal (urinrör, livmoderhalscancer).
 • Anus och rektum.
 • Vulva hos flickor och ålderspatienter.

Gonokokk Neysera föredrar att existera intracellulärt, kan vara inne i trichomonaderna. Tack vare utväxter på ytan (pilyam) fastnar på cellpenetrerande både inuti och intercellulära kanaler, som orsakar inflammation i livmodern, bihang, bäcken bukhinnan.

Gonokocker påverkar slemhinnan och orsakar konjunktivit, iridocyklitis. Det finns en lesion av struphuvudet, tonsiller. Sällsynt observerade gonorré endokardit, meningit, knäskador.

I den yttre miljön är gonokocken instabil. Den dör när den torkas, i en tvålmiljö, när den upphettas över 56 grader, under påverkan av direkt solljus.

Vid slem och purulent urladdning förblir mikroben aktiv medan mediet i luften förblir. I blodet dör under påverkan av baktericidala egenskaper hos serumet.

Källa till infektion

Vem kan få gonorré? Män, kvinnor och barn. Vid vilken ålder som helst.

Källan för infektion är en sjuk person. Det händer sällan i det akuta skedet av sjukdomen. Eftersom de kliniska manifestationerna av en muko-purulent flytningar från urinröret och vagina, sveda och klåda i könsorganen, urinvägar (ibland utan tårar kan inte hjälpas), och den sexuella handlingen åtföljs ofta av smärta i buken, inte behöver intimitet. När varbildning vestibulära körtlar slidan i allmänhet låst ödematös och inflammerad Bartholin körteln. När stigande gonorré symptom på förgiftning, för hög temperatur också osannolikt framkalla sexuella bedrifter.

Det bör noteras att i 70% av fallen är gonorré asymptomatisk eller med minimal symtom. Dessutom antyder inkubationsperioden från 3-5 till 20-30 dagar, när infektionen inträffade, men inga tecken på sjukdomen, någon sexuell aktivitet, vilket gör en sådan person till en infektionskälla.

Smittvägar

Med tanke på instabiliteten hos gonokocken i den yttre miljön och habitatets favoritvanor är svaret på frågan om hur man kan bli infekterad med gonorré uppenbar. 99% av sätten att överföra gonorré tar sexuellt sätt. Kan jag få gonorré om jag inte har vaginalt sex? Självklart, ja. Orala smärtor, analsex, användningen av en vanlig vibrator och andra sexleksaker är lika med risken för infektion mot traditionell sexuell kontakt.

Hur annars kan gonokonfekten överföras:

 1. De flesta som är sjuka erkänner det sexuella infektionssättet, för att uttrycka det mildt, är obekväma, även om det är den främsta. Vissa inser att han plockade upp gonoréen, söka råd från vänner eller självständigt köpa antibiotika i apoteket. Detta är en farlig väg. Undertryckande symtom översätter han sjukdomen till ett kroniskt stadium, hotar med förvärring och komplikationer, särskilt infertilitet.
 2. Andra försöker förklara gonorré genom infektionsväg. Särskilt ofta faller under misstanke om bad, bastur och simbassänger. Hur mycket kan du tro på sådana förklaringar? Naturligtvis, om personen är absolut inte utbildad hygienkunskaper kan sitta på bänken, där han just hade satt den sjuke och hans frigivning kvar på det, om det har total disktrasa eller handduk till den sjuke, torka sina privata delar, kommer att acceptera den här versionen.
 3. Moms är synderna att infektera deras nyfödda barn under förlossningen om det före födseln inte fanns undersökningar av smärtor från slidan.
 4. Kontroversiell är det intrauterina sättet att överföra infektion till fostret.

Och hur äkta är livsstilen? Real. Flickan sover med en sjuk mor i samma säng. Mamma använder sin handduk och svamp för sin dotter omedelbart efter personligt bruk. Det har länge varit känt fall av mass infektion av barn i barnflicka trädgård, torka ihåliga förkläde ansikten hos barn efter detta förkläde torkade hans könsorgan efter urinering. Resultatet är en epidemi av rinit.

För majoriteten av infektioner är utvecklingen av immunkomplex mot den överförda sjukdomen karakteristisk. Efter att ha upplevt en gång, till exempel, mässling, kommer en person aldrig att bli sjuk av den. Detta är inte gonorré. Du kan infektera gonorré flera gånger. Immunitet mot denna infektion där.

behandling

Oavsett infektionsväg, ska behandlingen endast utföras av en läkare. Innan behandlingen börjar, måste de genomföra tester för syfilis och hiv.

Det är väldigt viktigt att fastställa källa till infektion och samlag, med andra ord - från vilken han kontrakt och vem han smittat. De är också föremål för granskning och behandling. Om smittkällan inte kan fastställas ges patienten serokontrol i 6 månader eller förebyggande behandling för syfilis.

Efter behandling är det viktigt att se till att det inte finns några gonokocker, så botningen övervakas alltid. En patient anses återvinnas i avsaknad av klagomål och kliniska manifestationer av gonorré i frånvaro av utstryk tagna efter utmaning 7-10 dagar efter avslutad antibiotika och månad under 2 månader.

Barn av mammor med gonorré bör undersökas och behandlas.

förebyggande

Nyheten om närvaron av gonoré eller blandade sexuellt överförbara sjukdomar för de flesta familjer är tragisk nog och påverkar barnens psyke negativt. Den enklaste regeln är att förbjuda vardagligt kön. Kön i äktenskap eller med en fast och pålitlig partner är en garanti för säkerheten.

Om denna regel inte respekteras är det viktigt:

 • Använd en kondom (även om han inte ger 100% garanti).
 • Omedelbart efter en misstänkt samlagsförfarande, applicera lokala bakteriedödande medel.
 • För apologer för fria sexuella relationer, rekommenderas att besöka hudläkaren var sjätte månad med nödvändiga tester.
 • Ungdomar måste eliminera bristen på kunskap om förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar och sjukdomsbesvär, etiken i sexuella relationer.
 • Vid upptäckt av gonorré, genomgå behandling med en specialist, hjälpa till med att identifiera smittkällan och samlag, genomgå botemedelskontroll.

Gravida kvinnor kräver obligatorisk undersökning och sanering av könsorganet före födseln.

Sätt att bli smittad med gonorré genom sexuell kontakt och vardagligt sätt

Gonorré är en mycket vanlig sexuellt överförd infektion, och diagnostiseras speciellt ofta hos ungdomar och personer under 20 år. De är mest benägna att promiskuösa sexuella relationer och beteenden som gör en person mer utsatt för oskyddad sex. Dessa beteenden inkluderar alkohol och drogmissbruk.

Gonorré kallas ibland "dropper" eller "river" på grund av karakteristisk riklig urladdning.

Infektionen bärs i sperma och vaginala vätskor. Dessa sätt att infektera med gonorré är typiska för både män och kvinnor, men män lider av denna sjukdom oftare än kvinnor.

Gonorré kan infektera penis, vagina, livmoderhalsen, anus, urinrör, hals och ögon (sällan). De flesta människor med gonorré har inga symtom och känner sig helt normala, så de kanske inte ens vet att de är smittade.

Eftersom gonorré lever i olika varma och fuktiga områden i kroppen, förutom blåsan och urinröret, måste patienten ta systemiska antibiotika för att fullständigt bota infektionen.

Infektion under samlag

Människor brukar få gonorré efter oskyddad sex med någon som har en infektion. Gonorré sprider när sperma, före ejakulering och vaginala vätskor tränger igenom könsorganen, anus eller mun.

Gonorré kan erhållas även om penis inte helt har gått in i slidan eller anusen. De huvudsakliga sätten att infektera med gonorré - vaginalt sex, analsex eller oralsex (blowjob). Du kan också smittas genom att röra ögonen med handflatan, som har en vätska som är infekterad med Neisseria gonorrhoeae-bakterien.

Hushållens sätt att infektera

Sexuellt överförbara sjukdomar kan överföras utan kön, det vill säga utan samlag.

Mycket sällsynt, men beskrivs fortfarande i medicin sättet att infektera med gonorré utan samlag:

 • Som källa till infektion, lägre eller sängkläder, handdukar, svampar för kroppen, som gonorrépus var närvarande, uppträdde.
 • Denna typ av infektion var vanligare hos tjejjungfrunar, vars mammor berörde hennes dotters könsdel med smutsiga händer, som åtföljdes av gonorrés orsaksmedel, liksom ovanstående föremål.
 • Mycket sällan kan gonorré överföras med saliv, i närvaro av en av de kyssande människorna gonokocksfaryngit och med nedsatt immunitet hos en annan person.
 • Honoms sätt att överföra gonorré är dock ett undantag från reglerna, och det är lätt att förhindra om hygienregler följs.

Bakteriegonokocker kan inte leva längre än några sekunder utanför människokroppen, så det finns ingen anledning att vara rädd för gonorré genom toalett eller kläder. Men kvinnor som har gonorré kan överföra sjukdomen till sitt barn under vaginal leverans. Barn födda från kejsarsnitt kan inte få gonorré från sin mamma.

Hur kan du få gonorré hos barn och vad är symtomen på sjukdomen?

Tripper, gonorré och andra sexuellt överförbara sjukdomar hos barn kan överföras genom sexuellt våld, hushållskontakt eller perinatalt.

Enligt Centers for Disease Control påverkar sexuellt överförd gonoré cirka 13 000 gravida kvinnor årligen i USA.

Det verkar, hur kan du bli smittad med gonoré, om ett nyfött barn inte hotas av något av de traditionella sätten att smittas med denna bakterie? Men med naturlig förlossning (inte med kejsarsnitt) kan barn få gonorré från hemligheter i moderns vaginala kanaler. Tecken på gonorréinfektion uppträder vanligen flera dagar efter födseln och inkluderar hudinfektioner, luftvägsinfektion, urinrör eller vaginal infektion och inflammation i ögatets ögonbindemedel.

Antibiotiska oftalmiska salvor som används omedelbart efter födseln hindrar överföring av infektion i ögonen; annars kan gonorré orsaka blindhet hos nyfödda.

När infektionen sprider artrit i lederna eller hjärnhinneinflammation kan utvecklas - en infektion i hjärnans kuvert. Det finns också risk för en systemisk infektion av blodet hos ett barn - detta är en livshotande komplikation av gonorré.

STD hos barn är ett oroande problem. I alla fall av deras manifestation bör en bedömning göras av möjligheten till sexuellt våld. Förebyggande och behandling av vuxna är de viktigaste åtgärderna för att förhindra dessa infektioner hos barn.

Vad är symtom på gonorré?

Det är svårt att diagnostisera gonorré utan test, eftersom patienten och hans partner ofta har asymptomatisk sjukdom. Detta är en av anledningarna till förekomsten av denna sjukdom. Dessutom vet många inte ens hur man smittas med gonorré och försummar kondomer, vilket är den mest tillförlitliga barriären för spridningen av gonokocker.

Det är viktigt att komma ihåg att en person med gonorré som inte har symtom, även kallad en asymptomatisk bärare, är fortfarande smittsam. En infekterad person är mer benägna att sprida smitta till andra partner när han inte har några märkbara symptom.

Gonorré kan leda till allvarliga hälsoproblem och till och med infertilitet om de lämnas obehandlade. Det är därför som regelbunden testning för STD-är så viktigt, oavsett hur hälsosam en person är.

Många kvinnor visar inga uppenbara symptom på gonorré. När kvinnor utvecklar symtom tenderar de att vara svaga eller liknar andra infektioner, vilket gör det svårt att identifiera dem. Gonorré kan manifesteras på samma sätt som vanlig vaginal jäst eller bakterieinfektioner.

Symtom inkluderar:

 • vaginal urladdning (vattnig, krämig eller något grön i färg);
 • smärta eller brännande känsla vid urinering
 • behöver urinera oftare
 • mer allvarliga perioder av menstruation
 • smärta när man går i samlag
 • akut smärta i underlivet
 • feber.

I vissa män är symtom aldrig uppenbart. Som regel manifesterar infektionens symptomatologi en vecka efter överföringen.

Den innehåller:

 • gul, vit eller grön urladdning från penis;
 • smärta eller brännande känsla vid urinering
 • smärta eller svullnad i testiklarna.

Gonorré kan också infektera anus om det var analsex med den infekterade personen, eller infektionen sprids till anus från en annan del av kroppen. Anal gonorré har ofta inga symtom.

Men tecknen på gonorré i anus kan innefatta:

 • Klåda i anus eller runt det.
 • Utsläpp från anus.
 • Smärta vid avföring.

Gonorré i halsen orsakar sällan symtom. Om de dyker upp är det bara ont i halsen. Det kan lätt förväxlas med förkylning.

Förebyggande tekniker

Många patienter som har ett aktivt sexliv frågar läkare hur man ska fånga gonorré, och om det kan förebyggas. Gonorré sprider inte genom avslappnad kontakt, så det är nästan omöjligt att få det att dela mat eller dryck, kyssa, krama, hosta, nysa eller sitta på toaletten.

Många människor med gonorré har inga symptom, men de kan fortfarande sprida smitta till andra. Därför använder du kondomer varje gång du har sex (inklusive oralsex), det bästa sättet att förhindra gonorré - även om båda parter ser helt friska ut.

Regelbundet genomgår testning för STD är ett annat viktigt sätt att bibehålla hälsan. Det finns flera laboratorietester för diagnos av gonorré. En läkare eller sjuksköterska kan få ett prov för undersökning från livmoderhalsen, urinröret, ändtarmen eller halsen. Gonorré närvarande i livmoderhalsen eller urinröret kan diagnostiseras i laboratoriet genom att undersöka ett urinprov.

Även om en person upptäcker att han har gonorré, är det inte en anledning till panik. Denna infektion kan botas, det viktigaste är att inte vidarebefordra det till andra människor. Därför bör du inte ha sex tills sjukdomen är helt botad. Behandling bör göras av båda sexpartnerna.

När behandlingen är klar rekommenderas det fortfarande att använda kondomer för samlag.

Hur överföres gonorré - möjliga infektionsvägar

Gonorré är en farlig venerisk sjukdom. Vid otillbörlig eller analfabeter behandling utvecklas allvarliga komplikationer upp till irreversibel infertilitet. I motsats till den befintliga åsikten kan inte bara en person som leder ett promiskuöst sexliv smittas. Det finns flera sätt hur gonorré överförs. Därför måste varje person komma ihåg dem och vidta alla åtgärder för förebyggande åtgärder.

Egenskaper hos patogenen

Gonorré eller, som det kallas i det vanliga folket, utvecklas gonoréen som en följd av penetration av den mänskliga gonokocken. Dessa patogena mikroorganismer sprider sig snabbt genom genitourinary systemet och provar negativa hälsoeffekter.

De kan lokaliseras i följande delar av kroppen: Rektum och anus, vulva, urinrör, livmoderhalscancer, nasofarynx, ögon.

Gonokocker kan existera i det intercellulära utrymmet eller komma in i kroppens celler. I detta hjälper de av en speciell struktur. De har speciella tillväxtar, genom vilka de klamrar sig i vävnaderna och flyttar sig snabbt. I vissa fall absorberas de av andra mikroorganismer, t ex Trichomonas. Efter en behandling av trichomoniasis kommer gonokockerna ut och gonorréen utvecklas.

Gonokocker kan existera i den yttre miljön. Deras död uppstår vid uppvärmning till en temperatur över 56 grader, liksom exponering för direkt solljus.

Dessa mikroorganismer tolererar inte en torr miljö. Kan förbli aktiv i slem och andra biologiska sekretioner så länge de är fuktiga. Enligt de senaste studierna påverkar infektionen oftast rättvisare kön. Med oskyddad sexuell kontakt med en infekterad partner blir upp till 98% av kvinnor smittade. Hos män når denna siffra knappast 50%.

Infektion under samlag

Det huvudsakliga sättet att infektera med en sådan infektion är oskyddad sex. Och detta kan ske i någon form av kön med en smittad partner. Full penetration är valfri. Gonorré överförs även vid petting.

Kvinnor blir smittade snabbare än män. Detta faktum bestäms av könsorganens särdrag. Vagans vikta struktur främjar mikroorganismernas snabba penetrering i livmoderhalsen. Och avlägsna alla mikroorganismer kommer inte att lyckas, även om den fullständiga sprutas i slutet av samlag.

Hos män är sannolikheten att bli sjuk sämre, eftersom det är svårt för mikroorganismer att komma in i kroppen. Urinöppningen är för smal. Om gonokocker fortfarande lyckas komma in i urinröret, kommer de att tvättas tillsammans med spermierna under utlösningen. Infektioner av gonorré kan undvikas om man efter köpet går på toaletten. Trots det är risken att bli sjuk är ganska stor.

Gonorré hos kvinnor förvärras under menstruation. Mikroorganismer börjar bete sig mer aktivt. Därför ökar sannolikheten för att en partner blir sexuellt vid denna tid flera gånger.

Överföring av gonorré under oralsex är inte heller uteslutet. Gonokocker är inte så lätt att tränga igenom nasofarynxens starka vävnader. Men om människokroppen försvagas och kroppens skyddande funktioner minskar, blir smitten lättare att sprida sig. Därför är infektion genom oralsex mycket sannolikt.

Hushållens sätt att infektera

Människor undrar ofta om gonoré kan smittas av den inhemska vägen. Trots mikroorganismernas låga livskraft kan de existera någon tid utanför människokroppen. Det finns följande sätt att överföra gonorré:

 • Användning av personliga tillhörigheter hos en smittad person. Överföring av mikroorganismer är möjlig genom handdukar, sängkläder, tvättdukar, rakningstillbehör. Om en familj har en person med denna diagnos, rekommenderar experter att du ger honom en separat tvål, som avlägsnas bort från tandborstar.
 • Gonorré kan plockas upp när man använder någon annans kläder. Det är strängt förbjudet att bära byxor, kjolar och ännu mer underkläder av en sjuk person.
 • Ett sätt att fånga gonorré är att använda en toalett. Toaletten kan bli en bädd av bakterier. Detta sätt att överföra gonorré bör frukta främst av kvinnor.
 • Inte mindre farligt sätt, hur man kan bli smittad med gonorré, är att besöka offentliga platser. Idag registreras allt fler infektionsfall i badet, i poolen, i bastun. Om bland besökarna finns en infekterad person, faller alla omgivande människor in i riskzonen.
 • Gonoréen passeras också genom de gemensamma rätterna och besticket. I detta fall bosätter gonokocker sig i nasofarynxen. Sjukdomen kommer att likna ont i halsen enligt klinisk bild.
 • I sällsynta fall inträffar infektion med gonorré under badning i en damm. De farligaste är sjöarna med stående vatten.
 • Ofta sker infektion när man kyssar en sjuk person. På detta sätt kan gonorréfaryngit överföras. I detta fall sprider infektionen snabbt i halsen. För infektion krävs ett stort antal gonokocker. Människor med försvagat immunförsvar kan plocka upp sjukdomen.

Trots de olika sätten att bli smittade med gonorré, är oskyddad sex fortfarande den mest troliga. Men förtvivla inte genast. Om det korrekta behandlingsprogrammet följs är snabb läkning möjlig.

En viktig roll i terapin spelas genom snabb diagnos. Därför, om de första tecknen på sjukdomen finns, är det nödvändigt att omedelbart kontakta en läkare.

Infektion av barn

Även barn är inte försäkrade mot sjukdomen. Ett vanligt sätt, som smittade med gonorréa spädbarn - passerar genom en sjuk mödrars födelsekanal. Gonokocker sänds oftare till tjejer, vilket är förknippat med särdragen i kroppens struktur. Överförda mikroorganismer kan påverka könsorganen, såväl som ögon och nasofarynx. Om sjukdomen inte upptäcks i tid eller analfabet kan barnet utveckla blindhet.

Undvik detta problem kommer att hjälpa en gravid kvinna i rätt tid att få alla nödvändiga medicinska undersökningar. Om patologi detekteras, ska behandlingen utföras i tid. Särskild försiktighet måste följas för att övervaka samlag. Sjukdomen kan enkelt överföras från en sjuk mamma, och behandlingen kommer att ta mycket tid och ansträngning.

I moderna medicinska institutioner använder specialister förebyggande metoder för att förhindra infektion. Det nyfödda barnet behandlas med könsorgan och ögon med en specialiserad lösning.

Vad är symtom på gonorré?

När du har funderat på sätt att överföra gonorré, måste du bestämma vilken typ av symtom sjukdomen medföljer. Ju tidigare sjukdomen identifieras, desto mer sannolikt är en snabb botning. Inkubationsperioden kan vara från 2 till 14 dagar.

Hos män kan sjukdomen manifesteras av följande symtom:

 • Urinritningens manifestation är en inflammatorisk process lokaliserad i urinröret. Det finns obehag, smärtsamma känslor under tömningen av blåsan, separation av en purulent hemlighet.
 • Om en man plockade upp gonoréen och inte startade behandlingen i tid, så kommer snart det att finnas prostatit. Skrotan sväller, det finns en stark smärta i underlivet, obehagliga känslor intensifieras med en erektion.

De vanligaste symptomen hos kvinnor är följande:

 • Utseende av purulent urladdning från slidan.
 • Inflammatorisk process, lokaliserad i blåsans område.
 • Rödhet av slidanas slemhinnor.
 • Smärta i underlivet.

Att veta om gonoré, hur det överförs och manifesteras, kan du minska risken för symtom på sjukdomen. Om några negativa symptom uppstår, kontakta omgående läkare.

Förebyggande tekniker

Gonorré av överföringsvägar är ganska mycket. Gonokocker sänds ofta till människor som är oansvariga för sin hälsa. Att undvika sexuell och hemlig gonorré hjälper till att vidta försiktighetsåtgärder:

 • Under samlag, använd alltid kondom. Detta är ett av de mest effektiva skyddsåtgärderna.
 • Den huvudsakliga metoden, som överförs av gonorréen, är slumpmässigt sex. Därför måste du noggrant övervaka dina partners hälsa. Ge upp promiskuitet.
 • Om det fanns ett kön med en person i vars hälsa du inte är säker, rekommenderar experterna omedelbart efter handlingen att förebygga narkotika. Förberedelser och doser bör väljas uteslutande av en läkare.
 • Hos män kommer förebyggandet av sjukdomen att hjälpa till att tömma blåsan omedelbart efter samlag. Kvinnor visar användningen av specialiserade intravaginala salvor.
 • Regelbundet genomgå medicinska undersökningar. De kommer att hjälpa till att upptäcka alla patologier i rätt tid. I denna situation kommer komplikationer inte att utvecklas.
 • Det är alltid nödvändigt att komma ihåg att gonorré påverkar människor med försvagat immunförsvar. Därför är det nödvändigt att vidta alla åtgärder för att behålla kroppens skyddsfunktioner på rätt nivå. I kosten bör ett tillräckligt antal grönsaker och frukter. Försök att gå mer i frisk luft och spela sport. Det vanligaste sättet att upprätthålla immunitet är användningen av vitamin-mineralkomplex. Men droger bör endast väljas efter att ha hört en specialist.

Svaret på frågan, huruvida gonoréen överförs på hushållets sätt, är säkert bekräftande. Det är möjligt att smittas av kontakt med en sjuk person eller med sina saker. Därför måste du noggrant övervaka din hälsa, undvika potentiellt farliga sexuella relationer och observera alla försiktighetsåtgärder.

Hur överföres gonorré?

Många människor som vet om programmet "kön sjukdom" är inte tillräckligt mycket, fast säker på deras säkerhet och oförmåga att bli smittad i närvaro av en betrodd sexpartner, och även användningen av barriärpreventivmetoder. Faktum är att de farligaste är traditionella sexuella kontakter, under vilka gonokockinfektion överförs från en sjuk partner till en hälsosam genom direkt kontakt med en biologisk vätska som frigörs från könsorganen. Gonorré kan emellertid infekteras med olika former av intim kontakt, som varje hälso-medveten person bör veta om.

Smittvägar

Under studiet av sätten att överföra gonoré upptäckte forskarna några särdrag inte bara under denna sjukdom utan också på sätten för överföring mellan partner. Som det visade sig, den kvinnliga och manliga kroppen reagerar olika på "träffa" med gonokockinfektion, t. E. Engagemang i olika typer av kön, heterosexuella partners har helt olika odds "ord" gonorré.

Det viktigaste sättet för infektion för båda könen är intimitet, bara kvinnan får gonorré nästan 100% av fallen efter kontakt med en smittad man, och hennes partner kan lätt undvika detta öde. Förklaringen till detta - den speciella strukturen av urinröret, som har en ganska smal öppning, är inte alltid "medger" infektion inuti, dessutom, all-fortfarande smyga in gonokocker ofta helt enkelt tvättas bort med nästa del av urin. Kvinnor i den meningen är mycket mindre lyckliga, om det har varit kontakt med en smittad person, även "icke-sexuell" utan penetration, är de fortfarande smittade.

Metoder för överföring av infektion

I de flesta fall, gonorré överförs genom den klassiska samlag utan att använda en barriärpreventivmetod - kondom när gonokocker falla tillsammans med spermier i vagina eller i de vaginala sekret manliga urinröret. Även denna sjukdom överförs ofta under anala samlag med en infekterad person.

"Gonorré" kan "fångas" med oral-könsdelkontakter, men sannolikheten för en sådan infektion är flera gånger lägre än vid traditionella och anal sexuella kontakter. Det är ca 50%.

Ofta sker infektion med samlag utan kondom i "kritiska dagar" när chansen att bli gravid är nästan noll. Men plocka upp gonokocker från en smittad partner i dessa dagar kan vara med en sannolikhet på 100%, det vill säga till infektionen, som är i livmodern, och faller i menstruation, och med dem -.. I den manliga kroppen. Ibland sker överföringen av gonorré genom dålig kvalitet kondomer som förlorar sin integritet under samlag.

Övriga överföringsvägar

Förutom infektion i könsorganen finns det andra, till exempel hushållsinfektionstyp, vilket är mer benäget att påverka kvinnor. En hushållstyp av infektion är möjlig genom linne, handdukar, svampar och hygienartiklar som användes av friska och smittade familjemedlemmar. Sannolikheten för infektion på detta sätt är liten eftersom gonokocker inte är mycket resistenta mot miljöpåverkan och lever inte långt utanför människokroppen. För att förhindra inhemsk infektion är det möjligt att i nästan 100% av fallen, under förutsättning att grundläggande hygienregler följs.

Det finns en så kallad vertikal vägen infektion där sjukdomen överförs från en smittad mor till barnet under dess passage genom förlossningskanalen, t. Om du vill. Under graviditeten är embryot skyddas från moderkakan infektion. Med sådan infektion utvecklas ögonen ofta i barnet, gonokockkonjunktivit-gonoblenaire utvecklas, vilket i vissa fall leder till blindhet hos barnet. Vid nyfödda tjejer, förutom ögon, påverkar infektionen könsorganen.

Förebyggande och diagnos

Om oskyddad sex redan har inträffat, och du har tvivel om hans säkerhet, oroa dig inte och undra när och hur gonorré kommer att manifestera sig. Den huvudsakliga metoden för diagnos är en laboratorieundersökning av den separerade urinröret eller vagina, men ett anonymt test kan göras av alla hemma. Du kan köpa ett prov för gonorré i ett apotek. Om ett positivt resultat erhålls är det nödvändigt att snarast kontakta en specialist för hjälp och inte engagera sig i självmedicinering.

Testet är mycket lätt att använda, för att bära det behöver du kapacitet och lite urin. Testremsan faller till den nivå som anges i den i urinen och efter ett tag visas en eller två remsor. Förekomsten av gonokockinfektion indikeras av manifestationen av två band. Det finns fall där testerna var falska positiva, så får inte omedelbart avskräckas, du måste snarast gå till hjälp till en läkare.

Gonorré: överföringsvägar, symtom, behandling

Gonorré är den näst vanligaste venerala infektionen efter klamydia. Dess orsaksmedel, Neisseria gonorrhoeae, påverkar främst det mänskliga urogenitala systemet som ligger på slemhinnorna. Oftast finns det hos kvinnor i en ung ålder. En sjukdom utan behandling medför en fara i form av olika slags komplikationer och kan leda till ett dödligt utfall på grund av gonokocks sepsis.

Gonorré: överföringsvägar

Gonorré kan infekteras sexuellt genom någon kommunikation:

viktigt: Hushållsöverföringsvägen är praktiskt taget inte möjlig, eftersom gonokocken inte lever ut ur kroppen längre än 4 timmar. För direkt infektion krävs ett visst antal bakterier själva, vilket skulle kunna komma in i en viss organism, som inte kan ges med hushållsmetoden. Detta utesluter gonoréinfektion genom toalettsitsen, disk, vatten i poolen, en handduk, ett bad och andra vanliga saker.

I detta fall förekommer ofta infektion hos den nyfödda under arbetet genom moderns födelsekanal, vilket uppenbaras av gonokockkonjunktivit.

Var uppmärksam: statistik hävdar att kvinnans risk att bli gonorré blir efter 90% efter en enda samlag med en infekterad partner, medan män blir sjuk endast i 35% av fallen. Denna situation förklaras av olika fysiologiska egenskaper hos strukturen i sexuellt system för kvinnor och män.

Gonorré: symtom

Inkubationsperioden varar från 3 dagar till 1 månad, men oftare upp till 2 veckor. Enligt typ av kurs är gonorré kronisk, när mer än 60 dagar har gått efter infektion och akut - upp till 2 månader.

De första tecknen på gonorré är symtom från urinvägarna i båda könen:

 • nedsatt snabb urinering, åtföljd av smärta;
 • bränning;
 • klåda;
 • purulent urladdning.

Idag har gonorré ofta en atypisk klinisk bild på grund av att den bildas mot bakgrund av en sekundär infektion. I detta fall förändras den blandade infektionen något inkubationsperioden, vilket gör det svårt att korrekt diagnostisera och följaktligen adekvat behandling av gonorré. Som ett resultat är dess kroniska form mycket ofta bildad, vilket redan diagnostiseras i närvaro av komplikationer.

Gonorré hos kvinnor

Tecken på gonorré hos kvinnor kan vara frånvarande eller ha vanliga symtom, vilket händer i 70%.

I detta fall gör en kvinna med gonorré oftast sådana klagomål:

 • vaginal urladdning (riklig, tät eller vattnig, från vit till grön);
 • smärtssyndrom i underlivet;
 • blödning som inte hör samman med menstruationscykeln.

Symptom på gonorré förekommer vanligtvis före menstruationens början. De förekommer i form av cervicit, vaginit och proktit. Gonokock cervicit och vaginit uttryckta sekret fenomen dysuri, smärta i sidan eller buken i en mycket akut form, som varar ca 10 dagar. Varje femte sjuk kvinna observeras En stigande infektion, när bakterier sprider upp könsorganen. Detta underlättas av kausala faktorer som abort, menstruation, intrauterin anordning, födelse. Som ett resultat utvecklar patienten akut endometrit eller salpingit. Den mest negativa prognosen efter salpingit är infertilitet på grund av ärrbildning i äggledarna, ektopisk eller ektopisk graviditet, missfall.

Var uppmärksam: spridning av kroppen, kan gonorré påverka andra organ: hjärta, leder, hud, njurar, hjärna, muskler, lever, ben, sepsis.

Det finns också vanliga symptom på gonorré:

 • illamående;
 • dålig hälsa
 • smärta i underlivet
 • lös avföring
 • ett subfebrilt tillstånd
 • störd menstruationscykel.

Gonorré hos män

De viktigaste symptomen på gonorré i det starkare könet är urladdning från penis (riklig, vit eller gul), som lämnar spår på underkläderna.

Om sjukdomen inte behandlas sprider den sig uppåt och kan penetrera sig i testiklarna. Orsaker i dem irreversibla degenerativa processer. En typisk klinik av gonorré hos män är akut urinrör. Det manifesterar sig 2-5 dagar efter oskyddad samlag. En man klagar över urinering och urladdningssjukdomar. Genom den typ av utsläpp är oftast skiljas från gonorré, klamydia, sedan början, kommer de att vara slemmiga och smal, men en dag eller två varv i pus och blir mycket mer.

Var uppmärksam: För att gonorrésförloppet hos män kan vara asymptomatisk blir de ofta en källa till sjukdomsutbredning.

diagnostik

Trots de ganska akuta symptomen på gonorré kan den endast bekräftas genom laboratoriemetoder efter att ha besökt en specialist. Undersökningen för gonorré innehåller sådana föremål:

 • Doktors besök. Efter att ha samlat anamnes och klargör klagomål genomför läkaren en undersökning. Gynekolog vid bimanual undersökning och spegeln bestämmer kvinnan inflammation: hyperemi av vaginalslemhinnan, svullnad i munnen på urinröret, cervicit, rikliga purulent haraktera.U män upptäcka tecken på vener uretrit och varig urladdning.
 • Laboratoriediagnostik.

För att bekräfta gonorré genom laboratoriemetoder används följande metoder:

 1. Analysen av excretet som tas från urinröret är ett smärta för gonorré.
 2. Såning av urladdning från livmoderhalscancer, struphuvud, urinrör, rektum, vagina. Denna analys är mest korrekt och tar ungefär 7 dagar. Det är hans oftast ordinerad för misstänkt gonorré hos kvinnor.
 3. Polymeraskedjereaktion. Denna DNA-diagnos, som låter dig upptäcka patogen inom 1-2 dagar med en säkerhet på 95%.

Det är viktigt att: Ett smet på gonokocker kan upptäcka sjukdomen bara hos 60% av kvinnorna som har gonorré och 90% av männen. I detta fall är den mest informativa metoden utsöndring av sekretioner eller PCR-metoden.

Behandling av gonorré

viktigt: när misstanke om gonorré är extremt farligt att engagera sig i självmedicinering. Endast en läkare kan korrekt diagnostisera och välja adekvat behandling. De vanligaste komplikationerna av gonorré är infertilitet och impotens.

Behandling av gonorré består i utnämning av antibiotika. Läkemedlet väljs utifrån svårighetsgraden av symtom och patientens tillstånd. Oftast rekryteras en representant för gruppen av cefalosporiner och fluorokinoloner.

Framgången att behandla gonoré beror på det korrekta valet av antibiotika, dosen och varaktigheten av administrationen. Med intolerans mot antibiotika förskrivs sulfonamider. Parallellt, om så är lämpligt i systemet inkluderar botande immunterapimedel, topiska preparat (salvor, geler, pastor), såväl som en fysioterapi (UHF bad).

Det är viktigt att inte sluta behandlingen efter investeringens början, för i detta fall är gonokocken inte helt eliminerad, utan går helt enkelt till latent form och fortsätter kroniskt. I detta fall kan patogen utveckla resistens mot antibiotika, på grund av vilket gonorréen blir dold, och det är mycket svårare att därefter diagnostiskt diagnostisera det. Efter kursen ska du upprepade gånger ge ett smärta till gonokocken.

Läkare rekommenderar även under följande behandling följande allmänna rekommendationer:

 • Strikt efterlevnad av reglerna för personlig hygien.
 • Noggrann handtvätt efter att ha rest på toaletten.
 • Att följa ett tillstånd av riklig dryck under behandlingen.
 • Män är förbjudna att pressa pus från urinröret för att undvika spridning av gonorré.
 • Uteslut från dagens meny varmt och salt, någon alkohol.
 • Du kan inte gå till poolen.
 • Du får inte cykla, en stationär cykel.
 • Uteslutning av tung fysisk ansträngning.

Gonorré hos män behandlas av en urolog eller en venerolog, hos kvinnor - av en gynekolog.

Var uppmärksam: moderna mediciner är fullt kapabla att bota gonorré, men under förutsättning att patienten följer alla medicinska rekommendationer, tar medicinering och respekterar reglerna för personlig hygien.

Förebyggande av gonorré

Förebyggande av gonorré är på grund av att man observerar enkla men effektiva metoder för att förebygga det:

 • permanent sexuell partner
 • vägran av tillfälliga sexuella relationer
 • regelbunden användning av kondomer
 • Besök doktorn vid de första alarmerande symptomen.

Mer detaljerad information om de största svårigheterna vid behandling av gonorré i samband med gonokockmutationer, gonorrésymptom och förebyggande åtgärder som du får genom att titta på denna videorecension:

Viktorova Julia, obstetrik-gynekolog

20 677 visningar totalt, 4 visningar idag

Gonorré infektionsväg

Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom som uppstår med nederlaget i det urinogenala området i det cylindriska epitelet. Om hans extrema smittsamhet nämns även i Gamla testamentet och i förhandlingar från antika grekiska forskare. För första gången användes termen "gonorré" i det II århundradet f.Kr. Romerska kirurgen och filosofen Galen, som felaktigt kallade urladdning från urinröret "frö" (gonos - ett frö, rheos - en läcka).

För gonorré finns det ingen skillnad i kön och social status, såväl som ett litet barn och en vuxen kan bli offer. Enligt statistiken från Världshälsoorganisationen påverkar denna smutsiga sjukdom omkring en fjärdedel av en miljard av världens befolkning varje år. Detta beror på det faktum att smittämnen är mycket motståndskraftig mot vissa läkemedel, samt en betydande roll i spridningen av infektionen ges grund av social orientering och beteendemässiga faktorer (välstånd homosexualitet, prostitution och ökad promiskuitet).

Risken för gonorré inkluderar personer i åldern 17 till 32 år gammal, sexuellt aktiva ungdomar, liksom människor som har flera sexuella partners och inte använder personlig skyddsutrustning.

Patogen av sjukdomen

Sjukdomens orsaksmedel är gonokocken Neisser, upptäckt 1879. Detta är en obligatorisk extracellulär och intracellulär parasit, som når en längd av 1,5 μm, inte har rörlighet och inte bildar en spore. Under mikroskopets lins är det ett par diplokocker, i form som liknar kaffebönor eller bönor, vända mot varandra med sina konkava ytor och åtskilda av ett smalt slitsformat hål. Reproduktion av gonokocken sker genom indirekt delning vinkelrätt mot klyftan som ligger mellan parkkockorna.

Obs! För färsk gonorré är den intracellulära platsen för gonokockerna karakteristisk och för kronisk - extracellulär.

Gonokocker är en specifik pyogen human parasit som kan penetrera inte bara i leukocyter utan även i större bakterieceller. Dess kropp omges av ett yttre treskiktsmembran innehållande olika strukturella proteiner. I sin tur skyddas membranet av en tät flerskiktskapsel. På utsidan av gonokocken finns tunna rörformiga mikroskopiska filament (sågar). Med hjälp hjälper patogenen sig till epitelcellerna i det urogenitala området slemhinnor.

Under påverkan av ogynnsamma förhållanden kan gonokocken bilda L-former (faller i ett tillstånd av suspenderad animering). Således kan han överleva i behandlingsprocessen och senare orsaka sjukdomens återfall.

Källor för infektion och sätt att överföra gonorré

Oftast överförs gonorréinfektion sexuellt (med könsorganskontakter). I det här fallet är infektionskällan en sjuk person som lider av en asymptomatisk eller mild form av gonorré.

Penetrerar in i den manliga kroppen, orsakar gonokockflora inflammation i urinrörets slemhinnor. I kvinnokroppen påverkar infektionen urinröret, framkanten och livmoderhalsen och hos unga tjejer - vulva och vagina.

Vid passiva homosexuella är infektionsfokus ofta rektum (hos tjejer och kvinnor utvecklas sådan skada på grund av läckage av sekret från infekterade könsorgan).

Med oral-könsdelkontakter kan gonokockinfektion påverka munnhinnan i mun, tonsiller och svalg. Vissa experter hävdar att svalget gonorré kan utvecklas som ett resultat av ännu en kyss, och små barn ibland bli smittad rinit eller stomatit gonokock etiologi genom smutsiga händer.

Med införandet av gonokocker från könsorganen utvecklas gonokocksskador på ögonen i ögonen, och om den gravida kvinnan lider av gonorré, hotar gonorrékonjunktivit barnet.

På grund av kontakt med förorenad fostervätska kan intrauterin infektion hos fostret förekomma, och vissa specialister erkänner intrauterin hematogen infektion (gonokockkemi).

Indirekt infektionsväg: genom vanliga föremål, infekterad säng, handdukar, svampar etc.

Mekanism för sjukdomsutveckling

Beroende på platsen för initial introduktion av gonokockinfektion är det vanligt att skilja mellan följande typer av gonorré:

 1. Genital (gonorré av urogenitala organ);
 2. Extravitalitala (gonorrheala skador i ögonen, struphuvudet och rektum);
 3. Disseminerad eller metastatisk (komplicerad gonorré).

Efter penetration av gonokockinfektioner i kroppen av sin nya värd parasit nästan direkt med hjälp av pili (bifoga zoner) är stadigt fäst till epitelceller, och inom 1-2 dagar patogenen kan upptäckas i laboratorietester. Karaktäristiska lesioner gonokock ofullständig fagocytos leder till livsdugliga mikroorganismer som flyttas i subepitelial skiktet där de bildade kolonierna, och orsakar nedbrytning av epitelet, tränga in i lymfatiska genitala blodkärl. Som en konsekvens, platsen för deras ackumulering rush fagocyter, på grund av vilka uppträder i urinröret urladdning (exudat som innehåller en stor mängd medel), och ett skikt som ligger under epitelet - infiltration, som kan kontinuerligt upprätthållas även efter döden av parasiten. Ofta utbyte av infiltration med ärrvävnad, följt av bildandet av strängningar (smalning av urinröret).

Trots det faktum att gonokocker inte kan röra sig självständigt, täcker inflammationen gradvis nya områden i det övre lagret av slemhinnan på grund av patogenens lymfogena spridning.

Former av gonoréinfektion

I medicinsk praxis är gonorré uppdelad i akut och kronisk. Till akut form ingår kliniska fall, som inte längre än två månader. Den patologiska processen, som varar i mer än två månader, diagnostiseras som kronisk gonorré. Enligt experter är det enda morfologiska kriteriet för övergången av den akuta formen till kronisk bildandet i urinröret av djupfoci av infiltration och bildandet av fibrös vävnad.

Det bör framhållas att i praktiken av venereologer finns ibland asymptomatisk gonorré. Detta är en patologisk process som inte orsakar en inflammatorisk reaktion på slemhinnan. I vissa fall är asymptomatisk patologi inget annat än en sjukdom med en förlängd inkubationsperiod, i slutet av vilken det finns karakteristiska kliniska tecken.

Symptom på gonorré

Tecken på gonorré hos kvinnor

För denna patologi präglas av mångfacetterad och mild symptomatologi (detta beror på de anatomiska egenskaperna hos det kvinnliga urogenitala området). Så, ofta i processen med att undersöka en kvinna, kan en gonorrelesion som inte åtföljer subjektiva känslor detekteras samtidigt i flera lokaliseringar.

Kliniker skiljer två kliniska sorter av "kvinnlig" gonorré:

Gonokockskada i den nedre delen av urogenitalkanalen (vulvit, vaginit, uretrit, vestibulit, bartholinit, endokervicit).

Stigande gonorré (nederlag i den övre delen av genito-urinvägarna). I det här fallet kan en kvinna diagnostiseras med gonokocksalpingit, endometrit, öppenhorit och bäckenperitonit.

De mest kännetecknande för sjukdomen den lägre uppdelningen av urogenitalsystemet inkluderar rodnad och svullnad i urinröret, klåda och sveda i slidan, smärta vid urinering, och en tjock muko-purulent urladdning från cervikalkanalen.

Med utvecklingen av stigande gonoré klagar patienterna på smärta i underlivet, illamående, kräkningar, feber på 39 grader, smärtsam urinering och menstruationsbrist. Ibland kan diarré utvecklas.

Det bör påpekas att på grund av aborter, livmoderhålsprover och andra gynekologiska procedurer kan infektionen spridas bortom livmoderns inre hals.

Tecken på gonorré hos män

I "manlig" gonorré är urinröret (uretrit) övervägande påverkat. Samtidigt klagar patienter på svåra skärsår som orsakas av urinering och utseendet av purulent urladdning, som kan variera i intensitet.

Beroende på allvaret av tecken på sjukdomen är uretrit akut, subakut och torpid.

I akut form är det ödem och hyperemi hos urinrörsvamparna, under hela dagen droppar gröngul purulent urladdning från urinröret och vid urinering uppträder resistanser och brännskador.

För anterior akut gonorralt uretrit är smärta typiskt vid urineringens början, och när hela urinröret påverkas (akut total uretrit) uppstår smärtsamma känslor vid slutet av urinutsöndringen. I det andra fallet kan det också finnas frekvent uppmaning att urinera, smärtsamma föroreningar och erektioner. Med uttalad gonorréinflammation vid purulent urladdning observeras blodföroreningar, och hemospermi (blod i vätskefluiden) utvecklas också.

Utan lämplig behandling kan akut uretrit passera in i det subakutiska scenen, där det inte finns något ödem och hyperemi hos urinrörsvamparna. Smärta vid urinering, såväl som purulent eller serös purulent urladdning vid detta stadium av sjukdomen är obetydlig och observeras oftast bara efter en sömns sömn.

Ett subakutiskt stadium kan följas av torpiduritrit med ännu mindre uttalade kliniska tecken. Vid detta tillfälle uppstår skarpa utskott endast på morgonen eller när man pressar på urinröret.

Det bör framhållas att underordnad och periuretral körtlar inte påverkas av adekvat behandling, vilket leder till utveckling av flera komplikationer. Den vanligaste av dessa är prostatit. Denna sjukdom utvecklas när gonokockinfektion i den bakre urinröret påverkas och kan förekomma både i akuta och kroniska former.

Prostatit åtföljs ofta av inflammation i sädesblåsorna (vesiklar), inflammation i epididymis (epididymit), balanopostit, och phimosis (töjning eller sammandragning av förhuden).

Tecken på extragenital gonorré

Extravitalitala infektionsformer, det vill säga utanför könsområdet, innefattar faryngit och proktit. Gonorré proktit - ett sjukdomstillstånd som utvecklas hos flickor och kvinnor som en följd av strömmande purulent flytningar från slidan till anus, eller orsakerna till analsex.

Med akut gonorré proctit klagar patienterna på smärta under avföring, liksom brännande och klåda i anusen. Ibland kan blodet blandas med blodmassorna när de bildar sprickor. Det finns en hyperemi i anusen, och i hudens veck är det ackumuleringar av pus.

Gonokockkörtelbete och faryngit på grund av orala genitalkontakter kan endast detekteras genom bakteriologisk undersökning, eftersom de inte har karakteristiska skillnadstegn.

Disseminerad gonokockinfektion

Detta patologiska tillstånd uppstår när patogenen från den primära fokuseringen av infektion kommer in i blodomloppet. Ofta blod gonokocker under påverkan av naturliga faktorer immunitets dö, men i vissa fall börjar att föda där, och med blodflödet falla i en mängd olika vävnader och organ, orsaka skador på lever, leder, hjärnhinnorna, hud och endokardiell.

Det bör understrykas att patogenens utbredning inte beror på antingen virulensen hos mikroorganismen eller den primära fokusens natur. Typiskt sker detta i immunbristtillstånd, varaktighet av strömmen odiagnostiserad infektion, otillräcklig behandling, såväl som under graviditeten, på grund av den instrument manipulering eller pga samlag, provocerade slemhinna skada.

I klinisk praxis finns det två former av spridd gonokockinfektion: mild och svår. För mild form av sjukdomen som kännetecknas av gemensam syndrom och vid svår patient utvecklade sepsis, åtföljd av hepatit, perikardit eller meningit.

Ögongonorré

Detta är en av manifestationerna av gonorréinfektion, som oftast finns hos nyfödda (gonokocks oftalmia, iridocyklitis, gonokockkonjunktivit). I detta fall inträffar infektionen i utero eller när den passerar genom den infekterade moderens födelsekanal. När prenatal infektion uppträder tecken på sjukdomen redan på barnets första dag.

För gonokockkonjunktivit, är tecknen hyperemi och ödem i ögonlocken, riklig purulent urladdning från ögonen och fotofobi. I avsaknad av behandling sprider den smittsamma processen till ögonhinnan. Som en följd av detta finns ödem, grumling, sårbildning och infiltration av hornhinnan.

I händelse av att gonokockinfektion sprider sig till ögonets inre skal, utvecklar oftalmia, vilket orsakar ulceration och efterföljande ärrbildning, vilket i slutändan kan leda till blindhet.

Diagnos av gonorré

Diagnosen av sjukdomen bygger på historien om patientens sexuella historia och förekomsten av patogenetiska tecken på inflammatorisk process.

På ett obligatoriskt sätt undersöks representanterna för båda könen för separation från könsorganen. Samtidigt kan kvinnor tilldelas att studera den separerade Bartholin körteln, parauretrala kanaler, vaginala väggar och livmoderhals. Män i vissa fall visar studien utsöndringen av prostata och sädesblåsor, tvätt vattnet i ändtarmen samt en kartläggning av brister och urinrör körtlar.

Diagnosen "gonorré" är etablerad endast i det fall då undersökaren hittas patogenen. För detta används flera metoder i laboratoriepraxis:

1. bacterioscopy. Hittills är detta den vanligaste metoden för att tillhandahålla en studie av två slag separerade, en av dem (till en uppskattad mikroskopi) färgas med metylenblått, och den andra (så att slutgiltigt identifiera patogenen) - Gram. Om du identifierar typiska former av gonokocker i båda utsprången anses analysen vara positiv.

2. Odlingsmetoden. Olyckligtvis kan orsaksmedlet inte alltid detekteras genom en bakterioskopisk undersökning på grund av dess variation. Därför utförs en odlingsmetod vid diagnos av asymptomatiska former av gonokockinfektion. Denna teknik, som inbegriper användningen av näringsmedia, är "guldstandard" vid detektering av gonokocks Neisser.

3. PCR-diagnostik. Denna metod är baserad på identifieringen av patogenen i det biologiska materialet.

4. Transkriptionell amplifieringsreaktion. Detta är en relativt ny teknik med högre känslighet än PCR och andra amplifieringsmetoder. Med hjälp kan du identifiera en levande patogen även i en mycket liten mängd material, vilket gör att du kan övervaka resultatet av behandlingen.

Behandling av gonorré

Experter uppmanar att inte försöka bota gonorré på egen hand, så ofta är sådana utslagsåtgärder fyllda med övergången av sjukdomen till kronisk form. Det bör noteras att om en patient har en gonokockinfektion, undersöks och behandlas alla sexuella partner som har varit i kontakt med honom i två månader. Under denna period är alla samlag förbjudna, och alkohol och konsumtion av fet, kryddig och rökt mat kontraindiceras.

Behandling av gonorré innebär användning av antibakteriella läkemedel. Under det senaste decenniet, förvärvad gonococcus resistens mot antibiotikumet penicillin, och därför, i det nuvarande stadiet, började patienter att utse andra grupper av antibakteriella läkemedel smeta och baktericid verkan.

När färska akut gonorré ofta tillräckligt orsaksbehandling, som verkar på orsaken till sjukdomen, men kompliceras av utveckling och latenta kroniska former gonorréinfektion för patienter som tilldelats komplex behandling efter preliminärt fastställande av känslighet för en viss antimikrobiell formulering.

Obs! Fluoroquinoloner och aminoglykosider är kontraindicerade hos gravida kvinnor, ammande mödrar och barn under 14 år, därför är patogenetisk behandling endast tilldelad en sådan patientgrupp individuellt.

Om en gravid kvinna är sjuk med gonorré, omedelbart efter barnets födelse, ges han förebyggande behandling.

Med blandade infektionsformer kombineras den grundläggande behandlingen med immunterapi, fysioterapi och lokala förfaranden.

Vid slutet av kursen, efter att ha försvunnit alla karaktäristiska symtom på sjukdomen, utsätts patienten för flera kontrollundersökningar med olika typer av provokationer.