Huvud
Analyser

Vad är prostatahypertrofi och hur manifesterar den sig själv

Prostatakörteln är ett orört organ i reproduktionssystemet, vilket ser ut som ett inverterat trapezium. Prostata ligger under blåsan, i den främre delen av det lilla bäckenet och täcker en del av vas deferens och urinrör.

Funktioner av prostata

Prostaten utför ett antal viktiga funktioner i en mans kropp, som reglerar fysisk och psykisk hälsa hos en person.

De viktigaste funktionerna i prostatakörteln innefattar:

 1. underhåll av spermatogenes - reglerar mognad av manliga celler (spermatozoa);
 2. säkerställer passage av spermatozoa längs vas deferens och utlösningsprocessen;
 3. deltar i processer av sexuell attraktion
 4. På grund av utsöndring ger prostatakörteln rörlighet för spermatozoa, med sperma uppstår spridningsprocessen av spermier.
 5. reglerar kroppens hormonella bakgrund
 6. blockerar utsöndringen av urin under utlösning.

Begreppet prostatahypertrofi

När de når äldre kan patologiska förändringar i prostatakörteln inträffa. En av de vanligaste sjukdomarna i 50-60 år, konstaterar experter hypertrofi av kroppen. Denna sjukdom har ett annat, mer vanligt namn - prostata adenom eller benign prostatahyperplasi (BPH).

Foto 1: Sjukdomen kännetecknas av bildandet av en godartad tumör som ett resultat av intensiv proliferation av stromala celler i prostata eller glandulärt epitel. I skikten i prostatakörteln bildas först en liten nodul (eller flera), som börjar växa intensivt, vilket leder till att klämman blåses och stör urinflödet. Källa: Flickr (Alexander Steel).

Viktigt! Sjukdomens fokus (tumörceller) påverkar inte intilliggande organ, vilket är den största skillnaden mellan adenom och prostatacancer.

Orsaker till hypertrofi

I modern medicinsk praxis är prostatisk hypertrofi ganska lätt att behandla, men orsakerna till den patologiska proliferationen av celler är inte fullständigt förstådda. Man tror att bildandet av en tumör underlättas av följande faktorer:

 1. åldersrelaterade förändringar i kroppen, inklusive hormonella störningar
 2. alkohol och tobaksmissbruk
 3. icke-iakttagande av den optimala temperaturregimen (hypotermi eller överhettning av kroppen);
 4. övervikt;
 5. vägran att delta i idrott
 6. ärftlighet (sjukdomen överförs från far till son);
 7. Raspreppsättning (speciellt sjukdomen är noterad i Negroid-rasen);
 8. icke-iakttagande av grunden för rätt näring - att äta feta livsmedel, cancerframkallande ämnen, otillräckligt intag av vitaminer i kroppen;
 9. utvecklingen av sjukdomar som framkallar cellernas tillväxt - arteriell hypertension, infektionssjukdomar i det genitourära systemet.

För att förhindra utvecklingen av prostatahypertrofi tillräckligt för att avlägsna ovanstående faktorer som inte bara bidrar till sjukdomen utan också negativt påverkar det kardiovaskulära systemet.

Det är intressant! Den vanligaste sjukdomen i prostataadenom observeras efter utvecklingen av den så kallade "herrmens klimakterium".

Symptom på sjukdomen

Symtom på prostata adenom beror på patientens ålder, social status och graden av tumörutveckling, samtidig sjukdomar. De första tecknen på sjukdoms manifestation inkluderar följande förändringar i människans kropp:

 1. ökad uppmaning att urinera
 2. intermittent och svag stråle urin;
 3. natt falsk uppmaning att urinera.

Med utvecklingen av sjukdomen finns det allvarligare problem - svårighet och ömhet av urinering. För att tömma blåsan måste patienten påkalla bukmusklerna. Det finns en ofrivillig urladdning av urin och störningen av erektilen störs.

Mekanism för sjukdomsförloppet

För effektiv behandling av prostatahypertrofi bör specialisten bestämma sjukdomsfasen. Den progressiva proliferationen av patogena celler fortskrider i tre steg:

Den första etappen

Blåsans muskelvävnad är inte allvarligt skadad, det finns inga starka förändringar i njurarna och urinledarna. Patienten observerar smärtfri men frekvent urinering med en mild stråle, speciellt på natten.

Den andra etappen

Blåsans förmåga att helt tomt är förlorad. Visas kvarvarande urin i en volym av 200-300 ml. På grund av de dystrofa processerna i musklerna i blåsan sänks framdriften av urin vilket bidrar till ökningen av blåsan i storlek. Utflödet av urin blir intermittent, vilket kräver ytterligare tryck från bukpressen.

Den tredje etappen

Kontraktsfunktionen hos blåsan är helt kränkt, vilket leder till omöjligheten av självtömning. Blåsan är överflödig, ofrivillig droppning av urin börjar. Njurarnas normala funktion är störd.

Metoder för att diagnostisera sjukdomen

För att påbörja omedelbar behandling och bestämma tumörens storlek, täthet och konsistens hos glandulära celler, utförs specialister diagnosen sjukdomen.

Avgränsa följande metoder för att diagnostisera den patologiska processen:

 1. digital rektal undersökning
 2. Ultraljud av prostata;
 3. urodynamisk diagnostik;
 4. genomföra klinisk analys av urin
 5. blåsans cystoskopi
 6. ett allmänt blodprov.

Behandling av prostatisk hypertrofi

medicinering

För komplex behandling föreskrivs följande läkemedel:

 1. Läkemedel som minskar svullnad i körteln och främjar utflödet av urin. Dessa inkluderar - Vitaprost, Bioprost, Prostaplant, Prostatilen.
 2. Preparat av NSAID som minskar smärta och inflammation - Diklofenak, nimesulid, ketotifen, ketorol.
 3. Antibakteriella medel som är dödliga för den patogena mikrofloran i urinblåsan - Ampicillin, Ciprofloxacin, Monural.
 4. Immunostimulerande läkemedel - Echinacea, Immunal, Cycloferon, Viferon, Genferon.
 5. Vitaminkomplex för män - Duovit, Vitrum, Velmen, Alfabetet.

Det är intressant! Otillbörlig behandling av sjukdomen kan leda till bildandet av stenar i blåsan och till kroniskt njursvikt.

Kirurgisk behandling

Om diagnosen av en sjukdom hos en patients blod i urinen, har en process av njur lesion eller en tumör nått sådana proportioner att det blev omöjligt oberoende urinering - är tilldelad till operation.

Den vanligaste metoden för att avlägsna tumör är transuretral resektion. Med hjälp av ett resektoskop tas den drabbade prostata vävnaden bort.

Om patienten lider av kronisk inflammation i urinblåsan, utförs en öppen adenomektomi. För att göra detta, gör ett snitt i underlivet och ta bort tumören.

Dessutom kan en specialist förskriva en laseroperation genom vilken de drabbade vävnaderna avlägsnas av skikt.

Hypertrofi av prostatakörteln hos män

Hypertrofi av prostata diagnostiseras allt oftare idag. Godartad prostatahypertrofi har blivit den vanligaste godartade neoplasmen hos män. Omkring 40% av företrädarna för den starka hälften av mänskligheten i åldern 60 år lider av denna patologi.

Ofta i urologi används definitioner: prostatisk sjukdom, godartad prostatahypertrofi, prostatom, prostata adenom, dyshormonal adenomatös prostatopati. Alla dessa namn är synonymer och beskriver godartad prostatahyperplasi av samma typ (utvidgning av prostata).

Det viktigaste med prostatakörteln

Prostatakörteln är korgkörteln hos den manliga kroppen.

Prostata ligger mellan endotarmen och blåsan. Dess tillväxt börjar även under fostrets utveckling i livmodern. Den fysiologiska ökningen av prostatakörteln, som påverkas av manliga könshormoner, varar upp till 16-18 år.

Den vuxna hankörteln har formen av en kastanj eller en stympad kon. Prostatkörtelns vikt är ca 18 gram. Den normala storleken på prostata anses vara sådana figurer: 3 cm / 3 cm / 2 cm (längd / bredd / tjocklek). Gränsen av acceptabla storlekar är 4,5 cm / 4 cm / 2,3 cm. Den genomsnittliga volymen av körteln är 20-30 cm2.

Huvudfunktionerna i prostatakörteln i den manliga kroppen:

 1. Med normal funktion av prostata körteln ger en man med en full och högkvalitativ samlag. Smidiga muskelspaltar i prostata körteln ger en anständig nivå av utlösning.
 2. Prostatakörteln hjälper till att undvika smittsamma sjukdomar hos män, som i framtiden kan leda till infertilitet. På gränsen till prostataens urinrörssfinkter, som inte tillåter att sprida sig längs den stigande vägen till bakterier och virus, utföra en skyddsroll.
 3. Prostatisk hemlighet skyddar och ger näring åt spermier.

Orsakerna till hypertrofi av körtelvävnaderna

Under fostrets fosterbildning bildas prostata vävnad genom att bunta de mulleriska kanalerna (hos kvinnor bildas livmodern). Därför är cellerna i prostatakörteln som omger urinröret mycket känsliga för kvinnliga könshormoner. Man tror att prostatahypertrofi hos män efter 45-50 år utvecklas exakt på grund av denna funktion.

Vid denna ålder minskar produktionen, och därmed antalet manliga hormoner, betydligt. Övervägande av kvinnliga hormoner främjar proliferationen av prostatavävnad. Därför ökar prostata med åldrandet av den manliga kroppen.

Det finns inga medicinska bevis på effekten av manlig sexuell aktivitet på utvecklingen av prostatahypertrofi. Det finns inga direkta bevis på de direkta patologiska effekterna av alkohol, nikotin på prostationsprocessen. Dessa faktorer gör deras nyanser i processen att bilda en godartad prostatisk utvidgning indirekt, försämra graden av cirkulation i bäckenorganen.

Både sjukdomen och symtomen

Hypertrofi i prostatakörteln kan utvecklas och existera som ett självständigt patologiskt tillstånd och kan vara ett av symtomen i många sjukdomar i ett urogenitalt system hos en man. Så, den förstorade prostaten bestäms under undersökningen med akut och kronisk prostatit, med prostatacancer, med vissa sexuellt överförbara sjukdomar.

Symtom och konsekvenser

Med en liten ökning av prostata i de tidiga stadierna av godartad prostatisk hypertrofi kan förekomma utan manifestationer. Och han börjar störa patienten, när han expanderar, klämmer urinrörets lumen, som passerar genom tjockleken på prostatakörteln.

Och oftare utvecklas denna process gradvis:

 • en man klagar över generell svaghet, sjukdom, handikapp och ökad irritabilitet;
 • Patienten lider ofta i nattvatten urinering, vilket inte åtföljs av fullständig tömning av blåsan och inte medför lättnad.
 • Urinflödet är svagt, intermittent. Samtidigt leder den förstorade prostatakörteln till överbeläggning av blåsväggen, vilket orsakar smärta i suprapubic regionen, nedre ryggen;
 • Överträdelsen av normal urinutskiljning bidrar till en förändring i urinsyrasiteten och leder till bildandet av stenar i urinvägarna. Under denna period försämras prostatens defensiva funktion. Obegränsad bakteriell infektion stiger till blåsan och njurarna, vilket orsakar blåsor och pyelonefrit.

Med tiden kan dessa patologiska tillstånd leda till utveckling av njursvikt.

Med utvecklingen av tillväxtprocessen kan utsöndringen av urin vara en droppe eller helt stoppa. Akut urinretention kräver akut medicinsk (kanske kirurgisk) vård.

Tidig diagnos är nyckeln till kvalitetsbehandling

Förhindra allvarliga komplikationer tidig diagnos av sjukdomen.

När en man vänder sig till en klinik utför läkaren en rektal fingerprovning av prostata. I denna undersökning bestämmer läkaren konsistensen och storleken på prostatakörteln, bestämmer mängden ytterligare instrumentell och laboratorieundersökning av patienten.

I laboratoriestudier är informativa metoder en klinisk analys av blod och urin.

Av de instrumentala teknikerna tilldelades ofta transrektal ultraljudsundersökning av prostata (TRUS). Denna metod är icke-invasiv, tillgänglig och mycket informativ. Den låter dig se strukturen, storleken på prostatakörteln och närliggande genito-urinorgan, fullständigt och bedöma tillståndet av det lilla bäckens cirkulationssystem.

TRUS kan utföras parallellt med att ta körtelevävnaden (biopsi) för att exakt bestämma typen och naturen av tillväxten.

Metoder för behandling

Konservativt sätt

I de tidiga stadierna av sjukdomen för att klara den ökade storleken på prostatakörteln kommer läkemedelsbehandling, prostata massage, sessilbrickor med medicinska örter att hjälpa till.

Med bifogad bakterieinfektion förskrivs antibakteriella läkemedel. Dessutom föreskrivs läkemedel för att förbättra urinens patency genom urinblåsan och urinröret. Medicinering kan hjälpa till att hantera smärtsymptomen vid prostatisk hypertrofi.

Alla behandlingsmetoder ska utses av läkaren och utföras under hans noggranna övervakning.

Kirurgisk ingrepp

I vår tid finns det fortfarande inget specifikt läkemedel som helt skulle stoppa processen för proliferation av prostatakörteln. Och från denna kirurgiska behandlingsmetod är den mest effektiva.

Metoden att avlägsna den förstorade prostatakörteln genom urinröret (transuretral resektion av prostata) ordineras i fall där njurfunktionen inte störs. I fallet med en försummad patologisk process utförs en fördröjd eller transesofageal adenomektomi.

En förstorad prostata kan förändras inte bara könslivet hos en man. Lanserade former av sjukdomen är farliga för människans liv. Det är nödvändigt att komma ihåg alla män efter 50 år att en dag tillbringat för ett förebyggande besök hos en urologläkare kan rädda ett liv!

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

De viktigaste egenskaperna, symptomen och metoderna för behandling av prostatahypertrofi

Prostaten utför ett antal funktioner i den manliga kroppen. Det producerar prostatahemligheten, som ingår i spermierna. Det förhindrar infektion i blåsan och njurarna. Hypertrofi prjayostata - en ökning av prostatakörteln, vilket leder till störningar i genitourinary systemet.

Vad är prostatahypertrofi och varför sker det?

Organets utvidgning kan vara antingen en enskild sjukdom eller en följd av en annan sjukdom.

Orsaker till problemutvecklingen:

 1. kränkningar av den hormonella bakgrunden
 2. prostatit;
 3. inflammatorisk process i urinvägarna;
 4. stillasittande livsstil;
 5. sexuellt överförbara infektioner;
 6. neoplasmer;
 7. regelbunden superkylning;
 8. ojämnt samlag
 9. överträdelse av kost
 10. genetisk predisposition;
 11. ateroskleros;
 12. kränkning av metaboliska processer;
 13. blodförtjockning.

Vid tidpunkten för sjukdomsutvecklingen ackumuleras många provokationsfaktorer. Denna vanliga diagnos förekommer hos män i den äldre åldersgruppen. I 4 av 10 representanter för det starkare könet över 60 år finns det tecken på detta problem.

Hypertrofi av prostata är vanlig bland äldre män

Tecken på patologi

De första budbärarna är förknippade med körteln. Den ligger under blåsan, direkt vid urinröret. Med godartad hypertrofi uppstår överdriven tryck på dessa organ, deras aktivitet är störd.

 1. frekvent uppmaning att urinera
 2. utflöde av urin med en tunn ström;
 3. känsla av partiell tömning av blåsan;
 4. obehag i underlivet;
 5. smärta över pubis
 6. obehagliga känslor inom perineumområdet;
 7. problem med urinering
 8. spår av blod i urinen;
 9. ömhet i ljummen;
 10. generell försämring av tillståndet
 11. störningar av njurar;
 12. sand och stenar i blåsan.

Manifestationer utvecklas gradvis. I avancerade fall är en sekundär infektion kopplad, det blir omöjligt att urinera naturligt. Detta steg kräver sjukhusvistelse.

Vad ska man göra om det finns tecken på en ökning av prostatakörteln?

Efter att ha märkt några förändringar är det nödvändigt att adressera till urologen. Läkaren kommer att samla anamnese, palpate genom anusen och utse ytterligare undersökningar.

Observera tecken på en ökning av prostata, omedelbart rådfråga en urolog!

Forskning för att bekräfta diagnosen:

 • ett allmänt blodprov
 • urinanalys;
 • ultraljud;
 • Röntgen av bäckenorganen;
 • uroflowmetry;
 • TRUS;
 • definitionen av prostataspecifikt antigen i blodet;
 • vävnadsbiopsi.

Ibland är resultaten av de fyra första indikatorerna tillräckliga för en specialist. Läkaren försöker samla upp det maximala antalet data innan patienten behandlas. Det är önskvärt att göra uroflowmetri. Denna procedur bestämmer hastigheten på urinen. Förfarandet är smärtfritt och har inga kontraindikationer. För forskning är det tillräckligt att urinera i en speciell enhet. Därefter kontrollerar datorn patientens indikatorer med acceptabla värden och ger resultatet.

Typ av behandling

Applicera konservativa eller kirurgiska åtgärder. Den första innefattar behandling av prostatahypertrofi med tabletter och massage. Massage förbättrar mikrocirkulationen och utförs av en sjukvårdspersonal. Medicin används på ett komplicerat sätt. Det är nödvändigt att ordinera ett läkemedel för att förbättra utflödet av urin och medel som syftar till att minska prostatakörteln. Applicera och symptomatisk behandling, vars mål är att ta bort smärta och svullnad. Om det finns en infektion, utförs antibiotikabehandling. Samtidigt tas droger för att öka immuniteten och den allmänna förstärkningen av kroppen.

För behandling av prostatahypertrofi används både konservativa och kirurgiska åtgärder

För en gynnsam prognos för konservativ behandling rekommenderas patienten:

 • observera en speciell diet;
 • använd den önskade mängden vatten
 • överge dåliga vanor
 • att bekämpa kroniska sjukdomar;
 • urinera vid första ansträngningen;
 • undvik hypotermi
 • förhindra nya infektioner
 • hålla sig till en hälsosam livsstil
 • Undvik överhettning i solen.

Att uppfylla dessa regler minskar bördan på njurarna och hela kroppen. Dietens speciella roll är förståelig. Med problemen med denna kropp behöver du tillräckligt med vitaminer A, C och E. Därför måste du inkludera i de dagliga kostkällorna för dessa ämnen. Det kan vara tomater, citrusfrukter, vegetabiliska oljor, jordgubbar, kål, spenat.

För den normala funktionen av prostata bör komma den nödvändiga mängden zink. För detta måste du äta skaldjur, pumpa frön, rotfrukter, bönor, nötter, ärter. Glutaminsyra hjälper till att minska storleken på detta organ. Det finns i linser, majs och nötter. Sojaprodukter har en positiv effekt, tack vare isoflavonerna som går in i deras sammansättning. Rekommenderad användning av ägg, eftersom lecitin är användbart för prostata. Korrekt näring löser inte det underliggande problemet, men det hjälper kroppen att förhindra sjukdomsframsteg.

För framgångsrik konservativ behandling, hålla sig till rätt näring!

Kirurgisk behandling indikeras när det är omöjligt att bli av med problemet med konservativa metoder. Operationen utförs med flera metoder. Om njurarnas funktion inte bryts, utförs manipulationen genom urinröret. Med hjälp av ett endoskop är det möjligt att undvika ytlig dissektion av vävnader. En sådan transuretral resektion av prostata är mindre traumatisk. Efter denna manipulation återställs mannen snabbt och kommer snart tillbaka till det vanliga sättet att leva. Laserapplikation är den mest populära metoden för kirurgi.

Om kirurgisk ingrepp genom urinröret inte rekommenderas utförs en klassisk operation. Under ingreppet görs en skärning i underkroppen och prostatakörteln drivs.

 1. Trots överväldigande bland mogna män manifesterar sig sjukdomen sig vid vilken som helst ålder.
 2. Förekomsten av en sjukdom utesluter inte förekomsten av andra sjukdomar med en liknande klinisk bild.
 3. Konsekvensen av försummad sjukdom är ett brott mot styrkan.

Komplikationer av sjukdomen

Om behandlingen inte startas i tid, då är sjukdomsprogressionen oundviklig. Med tiden är interna organ som blåsan och njurarna involverade i processen. Patientens livskvalitet faller. En man förlorar sin förmåga att arbeta, ständigt distraheras från näringslivet på grund av att man går på toaletten, känner smärta i nederlagets område, känner sig generell svaghet, har problem i sexuellt liv. Över tiden blir samlag omöjligt. Sjukdomen leder till infertilitet. Situationen är komplicerad av apati och stress.

Prognosen för behandling av prostatisk hypertrofi är säker vid adressering av en urolog vid sjukdoms första skede.

Vad är prostatahypertrofi?

Män tenderar inte att klaga på bagage. Därför finner många människor för sent om diagnosen prostatahypertrofi. Vad är det Vad kan orsakas av denna patologi, och hur man undviker komplikationer. Är det möjligt att känna igen början i tidiga termer, och vilka metoder för behandling av prostatahypertrofi används i modern medicin?

Hypertrofi i prostatakörteln är en godartad proliferation av prostatavävnad. Beroende på sjukdomsstadiet ökar organs storlek i storlek till 50-60 cm 3. Denna diagnos har ett annat namn - BPH (benign prostata hyperplasi) eller prostata adenom. Denna sjukdom är ganska vanlig bland män av hög ålder.

Prostata spelar en roll i människors hälsa. Först täcker den urinröret och reglerar därigenom processen med urinering. För det andra är prostata involverad i bildandet av spermier. Att ignorera problemen som påverkar det genitourära systemet är därför mycket oönskat.

Vad kan vara farlig hypertrofi av prostata?

Godartad utvidgning av prostata vävnaden påverkar intilliggande organ, som stör deras funktioner. För det första påverkar detta processen med urinutflöde.

När prostatakörteln ökar, komprimerar den urinkanalen mer och mer. Detta leder till att en man börjar besöka toaletten allt oftare. Utan korrekt behandling, efter en tid kan akut urinretention förekomma. I det här fallet kan mannen helt enkelt inte gå på toaletten. Det måste bli på sjukhus och det kan väl kräva akut kirurgisk ingrepp.

Förstoringen av prostata kan också leda till olika sjukdomar i geniturinvägarna. På grund av att blåsan inte tömmes fullständigt blir den kvarvarande urinen en lämplig jord för utveckling av infektioner och bakterier. För en man är det här med cystit, pyelonefrit och till och med njursvikt.

Vad hotar ytterligare prostatahypertrofi? Förseglingar i prostata hindrar det fria utflödet av den prostatiska sekretionen, som är en del av spermierna. Utan att uppmärksamma detta problem kan en man snabbt förlora intresset för sexuellt liv och bli sterilt. Det farligaste resultatet av denna patologi är utseendet på cancerceller.

Med tanke på allvaret av sjukdomen bör alla förstå att det är extremt oönskat att hålla tyst om sådana problem.

Hur man känner igen starten av en sjukdom

Hypertrofi av prostata är uppdelad i tre steg:

 • 1 steg. Prostatens storlek ökas till 35-40 cm 3. Symtom i början är nästan osynlig. En man kan känna den snabba uppmaningen att urinera, särskilt på natten. Urinstrålen blir trög.
 • 2 steg. Storleken på körteln når 40-50 cm 3. På detta stadium är smärtsymtom tydligt uppenbart vid urinering, erektion och utlösning. Allt oftare finns det önskningar att urinera, under vilken du måste spänna och bokstavligen "pressa ut" strålen i små portioner.
 • 3 steg. Det finns en blandning av blod eller pus i urinen och sperma. Det blir omöjligt att tömma blåsan helt. Det finns en skarp smärta i könsorganet, tillbaka, benen. Ökad kroppstemperatur, illamående. I det avancerade skedet kan prostata storleken överstiga 60 cm 3. Den tredje etappen kräver som regel ett brådskande kirurgiskt ingripande.

Ökningen i prostata vävnad kan vara av två typer:

 • Diffus. I detta fall ökar prostatens volym jämnt.
 • Nodulär - hos vissa prostataformade täta knölar, antalet och storleken gradvis ökar.

Mot bakgrund av alla dessa symptom lider också sexuella sfären. Mannen känner en märkbar minskning av styrka. I vissa fall dikteras detta av konstant smärta och obehag.

Men det finns fall att det faktum att en man är sjuk börjar en negativ psykologisk reaktion. Som ett resultat leder känslomässig stress till problem med styrka.

Det är viktigt att veta. Om du regelbundet tar en analys av nivån av PSA i blodet kan prostatahyperplasi identifieras tidigt. Detta gäller särskilt för män över 45 år. När allt kommer omkring är det i denna ålder som många börjar ha problem med prostatakörteln.

Orsaker till utvidgning av prostata

Frågan uppstår: varför förstärker prostata?

Forskare har inte kunnat ta reda på den sanna orsaken till denna sjukdom. Men det finns mycket övertygande bevis på att en viktig roll i detta spelas av hormonell omstrukturering och en ärftlig faktor.

Ju äldre en man blir, desto färre manliga hormoner producerar hans kropp. Dessa hormonella störningar kallas andropause och likställs med kvinnlig klimax. I viss utsträckning kan denna process kallas naturlig och irreversibel. Den stora majoriteten av män över 50 år lider av denna patologi. Därför syftar behandlingen huvudsakligen till att minska smärtsamma symtom och förhindra ytterligare tillväxt av prostata.

Till stöd för det faktum att en ökning av prostata orsakar en störd balans av hormoner är det intressant bevis. Män som gör bodybuilding och använder anabola steroider är mycket mer benägna att lida av prostatahypertrofi.

De andra orsakerna, vilka läkare säger, är ganska predisponerade faktorer:

 • Rökare.
 • Alkoholmissbruk.
 • Alltför ofta och oläsligt samlag.
 • Otillräcklig sexuell aktivitet.
 • En stillasittande livsstil.
 • Ohälsosam ätning.
 • Övervikt.
 • Hypotermi.

Hur utförs behandlingen?

Innan en behandling föreskrivs måste en man vara förberedd för att han måste genomgå mycket forskning, ta flera tester och även genomgå rektalfingerdiagnostik.

Allt detta görs för att bestämma i vilket skede sjukdomen är belägen, vilken storlek prostata är och hur snabbt hypertrofi av prostatakörteln utvecklas. Vid behov utförs en biopsi för att utesluta den maligna typen av hyperplasi. De erhållna uppgifterna kommer att möjliggöra att välja rätt behandling.

Vad är behandlingen för prostatahypertrofi:

 • Alfa-blockerare. Dessa läkemedel gör att du kan slappna av i muskelfibrerna i urinvägarna och därmed väsentligt underlätta patientens tillstånd.
 • Inhibitorer av 5-alfa reduktas. Enzymer som ingår i dessa läkemedel hjälper kroppen att producera rätt hormoner. Tack vare detta är det möjligt att stoppa tillväxten av prostata.

Hypertrofi av prostata behandlas under lång tid - ungefär ett år, eller ännu mer. I allvarliga fall kan patienter behöva livslång underhållsbehandling.

När konservativ behandling inte ger resultat är det lämpligt att utföra operationen. Operativ ingrepp väljs av läkaren beroende på tillståndets allvar. Detta kan vara en transuretral resektion, avlägsnande av prostata genom en laser eller en kavitoperation. Var inte rädd för det. Om du litar på läkare med lång erfarenhet, kommer allt att vara enkelt och utan komplikationer.

Som en profylax av prostatahypertrofi behöver en man skydda sin hälsa från dåliga vanor från en ung ålder. Trots det laddade schemat för att hitta tid för aktiva övningar och viktigast - "få vänner" med urologen.

Hypertrofi i prostatakörteln - vad är det?

Hypertrofi av prostata är en mycket vanlig diagnos de senaste decennierna. Enligt statistik förekommer godartad prostatahypertrofi (adenom) hos cirka 40-45% av den manliga befolkningen i åldern 49-55 år. Faktum är att denna ökning och okontrollerad tillväxt av prostataceller. Oftast är denna sjukdom förknippad med en överträdelse av reproduktiv funktion, som uppträder i ålderdom. Efter 55 år diagnostiseras nästan var tredje man med denna diagnos, och efter 70 år diagnostiseras adenom i 90% av fallen. Risken för att identifiera denna patologi är dock i den yngre generationen.

Hypertrofi av prostata - vad är det?

Denna diagnos kan vara både en oberoende sjukdom och ett tecken på olika patologier i urin- och reproduktionssystemet. Prostatakörteln är utsatt för utvidgning och spridning på grund av kroniska inflammatoriska processer i kroppen hos en man, onkologiska sjukdomar, venerala sjukdomar.

Prostatakörteln är körteln som producerar manliga könshormoner. Det ligger mellan blåsan och ändtarmen. Prostata börjar växa när barnet fortfarande är i moderns livmoder. Med tiden börjar prostatakörteln öka på grund av påverkan av manliga hormoner. Tillväxten fortsätter tills puberteten är över. I en mogen manlig prostata ser du ut som en kastanj eller en kotte, väger ca 18-20 gram.

Prostatan utför sådana funktioner:

 1. I normalt arbete tillåter mannen mannen att ha sex och kontrollerar utlösningsprocesserna.
 2. Det skyddar det manliga reproduktionssystemet från venerala infektioner som leder till infertilitet. Hennes sphincter ligger bredvid urinvägarna och förhindrar penetrering och spridning av bakterier och virus, det vill säga en skyddsfunktion.
 3. Den sekretoriska vätskan i prostaten skyddar och mättar spermatozoa, bevarar deras effektivitet och aktivitet.

I moderns livmoder bildas de rudiment av prostituerade framtida pojkar från Mullerian-kanalerna. I det kvinnliga embryot som ett resultat av stratifieringen av dessa kanaler bildar livmodern.

Vanligen utvecklar hypertrofi av prostatakörteln efter 55 år på grund av försvagningen av reproduktion av reproduktionssystemet. Med en minskning av koncentrationen av manliga hormoner i blodet börjar prostata vävnad att expandera. Detta orsakar utvidgningen av körteln i kroppens allmänna åldrande.

Svaret på frågan "Vad är prostatisk hypertrofi?" Är ganska enkelt. Det är spridningen av körtelns egna vävnader.

Hypertrofi av prostata utvecklas gradvis

Orsaker till patologi

De främsta orsakerna till sjukdomen:

 • instabil hormonell bakgrund;
 • inflammation i prostata och genitourinary system;
 • brist på fysisk aktivitet, stillasittande arbete;
 • venerala infektioner och sjukdomar;
 • maligna och godartade formationer;
 • icke-reguljära sexpartner;
 • dålig sömn och näring
 • ärftlighet;
 • dålig ämnesomsättning
 • dysfunktion i matsmältningsorganet;
 • för tjockt blod.

Klinisk bild

Symtom på prostatahypertrofi är som följer:

 • för ofta urinering
I det inledande skedet åtföljs sjukdomen av mindre förändringar i urinprocessen
 • känsla av förbränning eller tryck i blåsan;
 • urinering sker genom en tunn ström;
 • Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av blåsans fullhet;
 • obehagliga känslor i skönhetsområdet
 • ömhet i perineum;
 • smärta efter urinering
 • oförmåga att tömma blåsan
 • blod i urinen;
 • njurdysfunktion
 • allmän hälsa försämras.

Om något av ovanstående symptom uppstår, måste du omedelbart se en läkare, vem som ska genomföra undersökningen, ge vägledning till testen och ordinera lämplig behandling.

Det finns tre huvudstadier av adenom:

 • I det första skedet finns det små förändringar i prostata och urinblåsans arbete. Det finns symtom som liknar blåsan - trängseln att avge ökningar, det finns en brännande känsla eller klåda i underlivet.
 • I andra skedet uppstår komplikationer. Blåsans väggar blir mycket tunna, organets arbete är stört. Som ett resultat är det en känsla av brist på förödelse. I detta fall fungerar njurarna sämre, sand och stenar dyker upp. Ytterligare urinering blir smärtsam, det finns rezi.
Brist på snabb behandling av BPH leder till allvarliga konsekvenser
 • Vidare förvärras tillståndet, smärtan smärtar. Utvecklingen av njursvikt börjar, patologin kan omvandlas till kronisk form. Det finns en ofrivillig förödelse av blåsan. Urin lingrar i kroppen, det är förgiftat. I försummade fall, om en person inte konsulterar en läkare, är det omöjligt att gå på toaletten ensam. I detta fall är patienten akut inlagd och katetrar används. I mycket allvarliga fall kan blåsan tom spränga.

På ett tidigt stadium kan patologin fortsätta utan signifikanta symtom. Hon börjar irritera patienten när prostatakörteln redan expanderar och urinröret pressas. Vanligtvis är processen långsam. För det första känns mannen mycket trött, dåsighet, minskad effektivitet, irritabilitet och aggressivitetsökning. Då uppmanar man att ge upphov till ökningar, irritera inte bara under dagen, utan också på natten. Att gå på toaletten känner en person inte lättnad, för det finns en känsla av blåsans fullhet.

Brott mot urinering och urinretention leder till ökad syra och dysfunktion hos njurarna. Tillsammans med urinen lämnar de bearbetade produkterna av mänskligt liv (salt, hormoner) kroppen. Om den stagnerar, fortsätter allt detta inomhus och den allmänna förgiften av organismen börjar.

Vid den här tiden upphör den skyddande funktionen i prostatakörteln att fungera och infektionsspridningen till blåsan och njurarna börjar. Allt detta kan leda till njursvikt. Vid detta skede utsöndras urinen i droppar eller inte alls. Om detta händer, ska du omedelbart kontakta en läkare för att undvika rubbning av urinblåsan.

Komplexa behandlingsåtgärder vidtas i de tidiga stadierna av prostatahypertrofi

diagnostik

En snabb diagnos säkerställer en lyckad behandling. Vid primär behandling utförs den rektala palpationen av prostatakörteln. Detta hjälper läkaren att bestämma storleken på körteln. Laboratorietester av blod och urinvätska används också. Bland de instrumentella metoderna för undersökning används transrektal ultraljud. Denna teknik låter dig bestämma strukturen, storleken på prostata och organ i urinvägarna, utvärdera konditionens tillstånd.

behandling

Det finns tre sätt att behandla prostatahypertrofi:

 • övervakning;
 • drogterapi;
 • kirurgisk ingrepp.

I ett tidigt skede för att ta itu med BPH kan vara genom att observera dynamiken i sjukdom och medicinsk behandling, prostata massage, bad med växtbaserade dekokter.

Drogterapi ger mottagande av sådana medel:

 1. Naturläkemedel. Sådana läkemedel används tillsammans med andra läkemedel på kemisk basis och ordineras vanligtvis i de tidiga skeden av sjukdomen.
 2. Medicin som slappnar av prostatacancer och underlättar urinering. Sådana droger minskar de obehagliga känslor som är förknippade med urinering, men eliminerar inte adenom.
 3. Hormonal, som förhindrar testosterons inflytande på prostatakörteln, bidrar till en minskning av dess storlek.
Hypertrofi av prostata behandlas på flera sätt

Kirurgiskt ingripande garanterar fullständig eliminering av problemet och återhämtningen. För detta utförs en operation, under vilken den påverkade vävnaden avlägsnas.

Kirurgi är nödvändig när:

 • problem med förstöringen av urinblåsan, retention av urin i kroppen;
 • upprepning av den patologiska processen
 • kroniska infektioner i urinvägarna;
 • Närvaron av sand och stenar i blåsan.

Det finns också olika kontraindikationer för operationen. Det händer att även efter operationen går symptomen inte bort. I detta fall föreskrivs läkemedel för att återställa det normala funktionen hos det genitourära systemet. Det finns risk för komplikationer. Därför är det mycket viktigt att förstå att kirurgi inte är en universell och garanterad behandlingsmetod. Endast en kvalificerad läkare kan individuellt välja den lämpligaste behandlingen.

förebyggande

För att undvika sjukdomar i urin- och reproduktionssystemet, förhindra provokationsfaktorer och följ förebyggande åtgärder:

 • drick inte mycket alkoholhaltiga drycker;
 • att kämpa med rökning
 • lösa problemet med förstoppning (om någon);
 • do not overcool;
 • att leda en hälsosam livsstil
 • gör fysiska övningar
 • inte för lång att vara i solen.

I det inledande skedet av prostataförstoring tillräckligt rätt energisparläge: förträngning skarp, kryddig, rostade och fet mat, kaffe, konserver och pickles. Detta kommer att minska trycket på kanalerna, sakta ner spridningen av vävnader. Kom ihåg att du inte kan tolerera det sista. Om du har frekvent uppmaning att urinera, särskilt på natten, kontakta en urolog.

Orsaker, förebyggande och behandling av sjukdomen "Hypertrofi i prostatakörteln"

Eventuella sjukdomar i samband med prostatakörteln leder till många negativa konsekvenser.

Sådana sjukdomar går igenom flera steg, och deras resultat är impotens.

Hypertrofi av prostata har egna orsaker och symtom, men konsekvenserna av en sådan diagnos medför också en kränkning av kvaliteten på en mans sexuella liv.

Hypertrofi av prostata: vad är det?

I bred mening är prostatahypertrofi en proliferation av prostatavävnad, på grund av vilken dess storlek ökar väsentligt. Denna process kan åtföljas av uttalade symtom eller inträffa nästan omärkligt för patienten.

Andra namn på prostatahypertrofi:

 1. prostata adenom;
 2. godartad prostatahyperplasi (BPH).

Symtom och stadier av sjukdomen

Hypertrofi av prostata utvecklas gradvis. Det finns tre huvudfaser av denna sjukdom.

 • I det inledande skedet åtföljs sjukdomen av mindre förändringar i urinprocessen. Varaktigheten av detta stadium kan vara från ett år till flera år.
 • I andra etappen, på grund av ofullständig tömning av blåsan, bildar urinstagnation, vilket leder till inflammation i slemhinnan. Vid detta stadium av BPH känns patienten konstant smärtanfall.
 • Den tredje etappen Utvecklingen av sjukdomen åtföljs av inkontinens och stort obehag.
 • ökad uppmaning att urinera
 • känsla av blåsans fullhet även efter det att den tömmes
 • intermittent urinering;
 • Behovet av frekvent urinering på natten
 • urininkontinens
 • smärta i processen att tömma urinblåsan
 • svårighet att urinera

orsaker till

Orsakerna till hypertrofi av prostata orsakar kontrovers bland läkare. Vissa experter är benägna att tro att den viktigaste faktorn som leder till en ökning av prostatakörteln är intrång i ett intimt liv (en nackdel eller sexuella överskott).

En annan grupp läkare identifierar sådana skäl som missbruk av dåliga vanor, brist på full och balanserad näring samt oövervakning av deras hälsa.

Var och en av synpunkterna har sin egen bevisbas, så listan över faktorer som leder till prostata adenom innehåller en bred lista.

Orsakerna till BPH inkluderar:

 • hormonella förändringar i kroppen (kan associeras med åldersrelaterade förändringar eller exponering för vissa faktorer);
 • minskat testosteron, åtföljd av ökning av östrogener;
 • permanent hypotermi hos urinogenitalorganen;
 • oregelbundet sexliv (inklusive bristen på intima relationer).

Metoder för behandling

Hypertrofi av prostata behandlas på flera sätt.

Valet av en specifik teknik beror direkt på podiet av proliferation av prostata vävnader.

Kirurgisk ingrepp är en extrem åtgärd, som endast används i närvaro av exacerbationer eller försummade former av BPH.

Behandlingsalternativ:

 • medicinering (Specialist utser speciella läkemedel som avlägsnar befintliga symptom, okontrollerade tar sådana medel är inte nödvändigt, effektiv denna teknik är bara i de tidiga stadierna av prostata hypertrofi);
 • prostatisk massage (indikation för denna teknik anses vara endast ett tidigt stadium av sjukdomen eller dess användning som en ytterligare åtgärd vid behandling av BPH, bör förfarandet utföras eller specialist i enlighet med en viss algoritm);

 • laser prostatektomi (prostatacancer avdunstar under inverkan av laserljus, blödning helt elimineras, vilket indikerar användning av denna metod är den andra och tredje etappen av BPH, kontraindikationsmetod har inte);
 • kirurgisk metod (prostata avlägsnas genom uringången metod kan endast tillämpas när en skadliga effekter på njurar, lever, eller genital manlig sexuell liv förändras dramatiskt efter kirurgi);
 • folkrecept: behandling av pumpa, valnötter, biet soppa och andra metoder, experter rekommenderar att man använder dessa tekniker endast i kombination med medicinska eller icke-operativa alternativ, traditionell medicin visar bra resultat som förebyggande åtgärd.
 • förebyggande

  Förebyggande åtgärder för att förhindra prostataadenom är inte svårt. Det räcker att förstå vad som leder till utvecklingen av denna sjukdom och att utesluta dessa faktorer från ditt liv.

  Om du tar hand om din hälsa och utför regelbundna undersökningar, kommer risken för prostatahypertrofi att minska kraftigt.

  Profylax av prostatahypertrofi innefattar:

  • rätt näring (äta kvalitet och hälsosam mat);
  • viktkontroll (till avvikelserna i prostatakörteln kan leda inte bara övervikt eller övervikt, men också plötsliga förändringar i kroppsvikt);
  • Minska användningen av alkohol och rökning till ett minimum (det är önskvärt att överge dåliga vanor).
  • regelbunden undersökning (för män över 40 år är det rekommenderat att ha en undersökning med en urolog minst en gång per år);
  • snabb behandling av sjukdomar som är förknippade med genitourinary systemet.

  Möjliga konsekvenser

  Bristen på snabb behandling av BPH leder till allvarliga konsekvenser. Eliminera obehagliga symptom mycket lättare när de första manifestationerna.

  Till exempel, om du inte behandlar ett adenom i prostata, måste du ständigt använda urinalerna och utstå smärta.

  Könslivet på samma gång är stört, och som ett resultat kommer det att finnas ett problem med uppfattningen.

  Konsekvenserna av brist på behandling för BPH är också:

  • inflammation i urinvägarna;
  • förekomst av sådana urologiska sjukdomar som pyelonefrit, urinrör eller blåsan;
  • hydronephrosis eller njurinsufficiens;
  • urolitiasis;
  • prostatacancer;
  • utveckling av impotens och infertilitet.

  Komplexa behandlingsåtgärder vidtas i de tidiga stadierna av prostatahypertrofi. Att stoppa proliferation av prostata vävnader vid detta stadium är mycket lättare än när komplikationer uppstår. Dessutom, återlämna ett helt liv till en man efter det tredje steget i BPH kan endast i sällsynta fall. Sök professionell hjälp från specialister så snart som möjligt.

  Användbar video

  Att lära känna och lära sig eller ta reda på en hypertrofi av prostata som det är möjligt på följande video: