Huvud
Massage

De viktigaste egenskaperna, symptomen och metoderna för behandling av prostatahypertrofi

Prostaten utför ett antal funktioner i den manliga kroppen. Det producerar prostatahemligheten, som ingår i spermierna. Det förhindrar infektion i blåsan och njurarna. Hypertrofi prjayostata - en ökning av prostatakörteln, vilket leder till störningar i genitourinary systemet.

Vad är prostatahypertrofi och varför sker det?

Organets utvidgning kan vara antingen en enskild sjukdom eller en följd av en annan sjukdom.

Orsaker till problemutvecklingen:

 1. kränkningar av den hormonella bakgrunden
 2. prostatit;
 3. inflammatorisk process i urinvägarna;
 4. stillasittande livsstil;
 5. sexuellt överförbara infektioner;
 6. neoplasmer;
 7. regelbunden superkylning;
 8. ojämnt samlag
 9. överträdelse av kost
 10. genetisk predisposition;
 11. ateroskleros;
 12. kränkning av metaboliska processer;
 13. blodförtjockning.

Vid tidpunkten för sjukdomsutvecklingen ackumuleras många provokationsfaktorer. Denna vanliga diagnos förekommer hos män i den äldre åldersgruppen. I 4 av 10 representanter för det starkare könet över 60 år finns det tecken på detta problem.

Hypertrofi av prostata är vanlig bland äldre män

Tecken på patologi

De första budbärarna är förknippade med körteln. Den ligger under blåsan, direkt vid urinröret. Med godartad hypertrofi uppstår överdriven tryck på dessa organ, deras aktivitet är störd.

 1. frekvent uppmaning att urinera
 2. utflöde av urin med en tunn ström;
 3. känsla av partiell tömning av blåsan;
 4. obehag i underlivet;
 5. smärta över pubis
 6. obehagliga känslor inom perineumområdet;
 7. problem med urinering
 8. spår av blod i urinen;
 9. ömhet i ljummen;
 10. generell försämring av tillståndet
 11. störningar av njurar;
 12. sand och stenar i blåsan.

Manifestationer utvecklas gradvis. I avancerade fall är en sekundär infektion kopplad, det blir omöjligt att urinera naturligt. Detta steg kräver sjukhusvistelse.

Vad ska man göra om det finns tecken på en ökning av prostatakörteln?

Efter att ha märkt några förändringar är det nödvändigt att adressera till urologen. Läkaren kommer att samla anamnese, palpate genom anusen och utse ytterligare undersökningar.

Observera tecken på en ökning av prostata, omedelbart rådfråga en urolog!

Forskning för att bekräfta diagnosen:

 • ett allmänt blodprov
 • urinanalys;
 • ultraljud;
 • Röntgen av bäckenorganen;
 • uroflowmetry;
 • TRUS;
 • definitionen av prostataspecifikt antigen i blodet;
 • vävnadsbiopsi.

Ibland är resultaten av de fyra första indikatorerna tillräckliga för en specialist. Läkaren försöker samla upp det maximala antalet data innan patienten behandlas. Det är önskvärt att göra uroflowmetri. Denna procedur bestämmer hastigheten på urinen. Förfarandet är smärtfritt och har inga kontraindikationer. För forskning är det tillräckligt att urinera i en speciell enhet. Därefter kontrollerar datorn patientens indikatorer med acceptabla värden och ger resultatet.

Typ av behandling

Applicera konservativa eller kirurgiska åtgärder. Den första innefattar behandling av prostatahypertrofi med tabletter och massage. Massage förbättrar mikrocirkulationen och utförs av en sjukvårdspersonal. Medicin används på ett komplicerat sätt. Det är nödvändigt att ordinera ett läkemedel för att förbättra utflödet av urin och medel som syftar till att minska prostatakörteln. Applicera och symptomatisk behandling, vars mål är att ta bort smärta och svullnad. Om det finns en infektion, utförs antibiotikabehandling. Samtidigt tas droger för att öka immuniteten och den allmänna förstärkningen av kroppen.

För behandling av prostatahypertrofi används både konservativa och kirurgiska åtgärder

För en gynnsam prognos för konservativ behandling rekommenderas patienten:

 • observera en speciell diet;
 • använd den önskade mängden vatten
 • överge dåliga vanor
 • att bekämpa kroniska sjukdomar;
 • urinera vid första ansträngningen;
 • undvik hypotermi
 • förhindra nya infektioner
 • hålla sig till en hälsosam livsstil
 • Undvik överhettning i solen.

Att uppfylla dessa regler minskar bördan på njurarna och hela kroppen. Dietens speciella roll är förståelig. Med problemen med denna kropp behöver du tillräckligt med vitaminer A, C och E. Därför måste du inkludera i de dagliga kostkällorna för dessa ämnen. Det kan vara tomater, citrusfrukter, vegetabiliska oljor, jordgubbar, kål, spenat.

För den normala funktionen av prostata bör komma den nödvändiga mängden zink. För detta måste du äta skaldjur, pumpa frön, rotfrukter, bönor, nötter, ärter. Glutaminsyra hjälper till att minska storleken på detta organ. Det finns i linser, majs och nötter. Sojaprodukter har en positiv effekt, tack vare isoflavonerna som går in i deras sammansättning. Rekommenderad användning av ägg, eftersom lecitin är användbart för prostata. Korrekt näring löser inte det underliggande problemet, men det hjälper kroppen att förhindra sjukdomsframsteg.

För framgångsrik konservativ behandling, hålla sig till rätt näring!

Kirurgisk behandling indikeras när det är omöjligt att bli av med problemet med konservativa metoder. Operationen utförs med flera metoder. Om njurarnas funktion inte bryts, utförs manipulationen genom urinröret. Med hjälp av ett endoskop är det möjligt att undvika ytlig dissektion av vävnader. En sådan transuretral resektion av prostata är mindre traumatisk. Efter denna manipulation återställs mannen snabbt och kommer snart tillbaka till det vanliga sättet att leva. Laserapplikation är den mest populära metoden för kirurgi.

Om kirurgisk ingrepp genom urinröret inte rekommenderas utförs en klassisk operation. Under ingreppet görs en skärning i underkroppen och prostatakörteln drivs.

 1. Trots överväldigande bland mogna män manifesterar sig sjukdomen sig vid vilken som helst ålder.
 2. Förekomsten av en sjukdom utesluter inte förekomsten av andra sjukdomar med en liknande klinisk bild.
 3. Konsekvensen av försummad sjukdom är ett brott mot styrkan.

Komplikationer av sjukdomen

Om behandlingen inte startas i tid, då är sjukdomsprogressionen oundviklig. Med tiden är interna organ som blåsan och njurarna involverade i processen. Patientens livskvalitet faller. En man förlorar sin förmåga att arbeta, ständigt distraheras från näringslivet på grund av att man går på toaletten, känner smärta i nederlagets område, känner sig generell svaghet, har problem i sexuellt liv. Över tiden blir samlag omöjligt. Sjukdomen leder till infertilitet. Situationen är komplicerad av apati och stress.

Prognosen för behandling av prostatisk hypertrofi är säker vid adressering av en urolog vid sjukdoms första skede.

Hypertrofi av prostata vad det är

Hypertrofi eller adenom i prostatakörteln är en godartad neoplasma (tumör) av prostata som uppstår från den okontrollerade proliferationen av dess celler.

Sjukdomen är ganska vanlig och diagnostiseras huvudsakligen hos äldre män på grund av åldersrelaterade hormonella störningar. Med ålder försämras testets intrasekretoriska funktion, vilket orsakar förändringar i det endokrina systemet. Likaså kan liknande sjukdomar inträffa hos unga män som använder anabola eller tar hormonella droger.

Hur manifesterar prostatahypertrofi sig, hur behandlas sjukdomen? Vilka folkrättsmedel kan jag använda? Låt oss prata om detta:

Prostatakörteln är ett viktigt organ i en mans kropp. Det producerar seminalvätska, det är involverat i urinflödesprocessen från blåsan. Den ligger nära urinröret, tätt passande den.

I det normala tillståndet är prostata storleken jämförbar med storleken på den genomsnittliga kastanjefrukten. Om det finns en ökning i det, täcker de övervuxna vävnaderna urinröret, vilket orsakar en försening i urinering.

Mannen känner ofta, men urin utsöndras i små portioner, och blåsan är inte helt tömd. Särskilt ofta trängs det att gå på toaletten på natten, vilket i synnerhet påverkar patientens allmänna tillstånd när han förlorar en hel natts sömn.

Låt oss notera att den patologiska processen utvecklas gradvis. De första symptomen är: slöhet, generell svaghet, illamående, ökad irritabilitet, minskad förmåga att arbeta. Börja med problem med urinering.

Med sjukdomsutvecklingen förvärras dessa problem till den punkt som urin börjar frisläppas minimalt, praktiskt taget i droppar, och då kan det i allmänhet sluta. Sjukdomen åtföljs av smärta i ljumsområdet av varierande intensitet, vilket ger tillbaka.

På grund av det faktum att urinering störs förändras surheten hos urinen. Detta ökar i sin tur risken att utveckla njurstenar, urolithiasis.

Dessutom, på grund av försvagningen av det drabbade organets skyddsfunktioner tränger patogena mikroorganismer fritt genom kroppen. De orsakar smittsamma processer i blåsan och njurarna, vilket ökar risken för cystit och pyelonefrit. Och om du inte går till doktorn och inte blir behandlad är sannolikheten för att utveckla njursvikt stor. I det avseendet, om det finns tecken på att utveckla prostatahypertrofi, besök en urolog så snart som möjligt.

Hypertrofi i prostatakörteln - behandling

Experter påminner om behovet av tidig diagnos och snabb behandling. Ju tidigare det blir möjligt att förhindra vidareutveckling av patologi, desto mindre sannolikt kommer utvecklingen av allvarliga komplikationer.

Behandlingen är komplex, den innefattar medicinsk terapi, prostata massage, immunterapi, fysioterapi och fytoterapi. Om det finns indikationer utförs kirurgisk behandling - den överflödiga delen av körteln avlägsnas för expansion till den normala storleken på den smala urinröret.

I vissa fall föreskrivs ingen särskild behandling, begränsad till spårning av sjukdomsdynamiken. För detta utförs regelbundna förebyggande undersökningar. Med intensifieringen av patologisk proliferation börjar de terapeutiska åtgärder.

Medicinering kan endast vara effektiv vid sjukdoms första skede. Patienten tilldelas olika grupper av läkemedel. I synnerhet används alfa-blockerare, såväl som 5-alfa-reduktashämmare.

Vid infästning av bakteriell infektion används antibiotika hos vissa grupper. Behandlingen kompletteras med anestetika, fytodroppar används för att förbättra patientens tillstånd.

Behandlingsplanen utvecklas alltid av läkaren individuellt för varje patient, beroende på ålder, graden av kärlkärl och det allmänna hälsotillståndet.

I det fall då sjukdomen inte är mottaglig för konservativ behandling, om det finns spotting i patientens urin, föreskrivs en kirurgisk operation. Dessutom utförs kirurgisk behandling med njurskador och oförmåga att urinera på grund av kompressionen av urinröret genom en förstorad prostata.

Operationen utförs med hjälp av en lågtraumatisk laserteknik, som snabbt och säkert kan ta bort spridningen på körteln.

Folkmekanismer baserade på medicinska växter har en positiv effekt på patientens allmänna tillstånd, reducerar smärtsamma symtom, bidrar till en minskning av prostatavolymen. Folkmekanismer ingår ofta i den huvudsakliga behandlingen som föreskrivs av en läkare. Vi har valt ut flera populära och mest effektiva recept:

- Jag ska berätta för dig hur folkmedicin använder lakritsrot för detta ändamål. Förbered ett avkok av finhackade torkade lakritsrötter - 1 msk per halv liter vatten. Koka vid lätt temperatur i 10 minuter. Låt dig sedan svalna och spänna. Ta hälften av glaset före måltiden. Den rekommenderade behandlingen är 3 veckor. Då är det en paus i 2 veckor och behandlingen upprepas. För året utförs inte mindre än 6 kurser.

- Med hypertrofi av prostata rekommenderar läkarna att öka konsumtionen av kummin. Lägg frön av svart kummin till tebregen medan du förbereder teet, lägg dem till de kokta rätterna. Eller ta avkok: 1 msk frön per 300 ml kokande vatten. Koka på låg värme i 7 minuter. Låt svalna, svalna. Ta lite under hela dagen.

- Använd björkblad, vars medicinska egenskaper kommer också att bidra till att hantera detta problem. Blanda en jämn mängd torkade, krossade unga björkblad och finhackade torkade gröna lökar (färska samlingar). Häll kokande vatten - 2 msk per halv liter. Låt helt kylas, spänna och ta sedan hälften av glaset, två gånger om dagen. För att förbättra effekten rekommenderar läkarna att äta 0,5 tsk blommapollen samtidigt.

- Ett bra botemedel mot denna sjukdom är bipollock. Det är nödvändigt att hälla en halv liter kallt vatten 2 msk kvalitetsdetritus, koka sedan på en liten värme i ca 2 timmar. Den filtrerade medicinen kan lagras i kylan i högst en vecka.

Ta rekommenderas för 1 msk tillsammans med 1 msk honung. Tja, om det är bergs älskling Altai. Mottagning - en månad, tre gånger om dagen. Efter kursen krävs en paus - en och en halv månad. Då upprepas behandlingen. Under året genomförs tre behandlingskurser.

- För att lindra de smärtsamma symtomen kan du använda läktande rektala tamponger fuktade med gran och havtornsolja (i lika delar). En sådan tampong injiceras i ändtarmen. Efter tömning av tarmarna injiceras en ny tampong. 30 behandlingar är nödvändiga under behandlingens gång.

För att undvika utveckling av prostatahypertrofi, drick mer vätska - upp till 2 liter per dag (såvida det inte är naturligtvis kontraindikationer). Kom ihåg att uttorkning pressar prostata körtlarna. Inkludera i kosten mer mat som innehåller C-vitamin (askorbinsyra), B-vitaminer och zink.

Efter behandlingen, var noga med att besöka läkaren med ett profylaktiskt mål. Sådana undersökningar kommer att hjälpa i tid för att upptäcka uppkomsten av sjukdomsupprepning och förhindra utveckling av möjliga komplikationer.

Med syfte att upptäcka sjukdomen i tid, rekommenderas förebyggande undersökningar att övergå till alla, utan undantag, män efter 50 år.

Relaterade nyheter

Hypertrofi av prostata: symtom och behandling

Hypertrofi av prostata kallas en ökning av det huvudsakliga sexuella manliga organet. Enligt statistiken förekommer godartad hypertrofi hos 40% av männen, vars ålder har gått efter 60 år. Prostatakörteln kan öka av flera skäl. Dessutom följer denna patologi ofta sjukdomar i den genitourära systemet hos den manliga kroppen. Prostataförstoring hos män efter 50 år är ofta associerad med åldringsprocessen och förändringar i hormonell bakgrund.

Prostatkörtelns roll

Huvudkönskörteln hos män ligger mellan blåsan och ändtarmen. Orgeln har små dimensioner (3cmX3cmX2cm) och vikt (ca 18g). Mindre utvidgning av körteln är inte en avvikelse från normen.

Den första tillväxten av det kastanjformade organet noteras i moderns livmoder. Vävnadstillväxten uppstår på grund av exfoliering av Mullerian-kanalerna, och därmed uppmärksammas den höga känsligheten hos körteln till kvinnliga hormoner. Med utvecklingen av den kvinnliga organismen i moderns livmoder från Mullerian-kanalerna bildas livmodern.

Den andra etappen av prostatastillväxt inom normen är markerad under puberteten (vid 16-18 år). Den faktor som orsakar tillväxt av vävnader, i detta fall är manliga hormoner.

Prostatakörteln i den manliga kroppen utför följande funktioner:

 1. Ger ett gott samlag. Sphincter i prostata är ansvariga för sammandragning av muskler och full utlösning.
 2. Sphincterna utför också en skyddsfunktion, eftersom de förhindrar infektion i prostata, urinblåsa och njurar.
 3. Hemligheten som utsöndras av prostata ingår inte bara i spermien utan skyddar och sparar också spermierna.

Orsaker till patologi

Numera studeras inte grundligt varför prostatahypertrofi utvecklas. Det noteras att med ålder ökas risken för patologins utseende. Associera detta med förändringen i koncentrationen av manliga och kvinnliga hormoner i kroppen. Efter 55-60 år minskas produktionen av testosteron signifikant och antalet kvinnliga hormoner ökar. Eftersom prostatas vävnader är känsliga för dem finns det en ökning av den manliga könsbestämningen.

Hypertrofi kan vara en separat sjukdom eller symptom på en annan sjukdom. Bly till en ökning i kroppen kan:

 • inflammatoriska processer i genitourinary system;
 • Sexuella infektioner;
 • ateroskleros;
 • onkologiska sjukdomar;
 • prostatit;
 • hormonell obalans.

Det finns ingen relation mellan sexuell aktivitet (frekvensen av samlag) och utvecklingen av prostatahypertrofi. Dessutom finns det inga medicinska indikationer på att dåliga vanor eller undernäring kan leda till patologins utseende. Men det är känt att rökning och dricks kan påskynda sjukdomsutvecklingen.

Läs också: Prostayareya: orsaker, symptom, behandling

Prostatakörteln ligger i närheten av blåsan. Dessutom omger prostata urinröret, så att öka det leder nödvändigtvis till problem med urinering.

Med en ökning av prostata stör man människan av följande symtom:

 • frekvent uppmaning att gå på toaletten, särskilt på natten;
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • smärta i den suprapubiska zonen eller nedre delen av ryggen
 • generell svaghet och sjukdom
 • en svag stråle urin.

komplikationer

När körteln förstoras smalnar lumen i urinröret. Dessutom ökar längden på kanalen som passerar genom prostata, dess krökning förändras. Allt detta komplicerar urinproduktionen från blåsan. Som ett resultat kan akut urinretention förekomma. Nödläkarvård är oundvikligt i det här fallet.

Ökande, hjälper prostatan att sträcka blåsans väggar. Detta orsakar i sin tur smärtsamma förnimmelser. Med stark utsträckning förlorar musklerna i blåsan förmågan att komma i kontakt, vilket leder till stagnation av urin.

Om mycket urin kvarstår i blåsan, stiger den till urinrör och njurar. Dessutom är hypertrofi i prostatakörteln åtföljd av en minskning av dess skyddande funktion, det vill säga bakterier och infektion kan fritt komma in i urinröret, blåsan och bäcken på njurarna. Som ett resultat utvecklas cystit eller pyelonefrit ofta.

När urinretentionen observeras under en lång period, stiger urinen till njurbäckenet. Under påverkan av tryck blir muskelvävnaden bindande, vilket leder till att njurarna slutar att utföra sin funktion. Ett sådant fenomen medför en fara för livet.

Stages av sjukdomen

Det finns tre utvecklingsstadier av prostatahypertrofi:

 1. Med en liten ökning i prostatakörteln lider inte sammandragningarna av blåsans muskler, så urin kan övervinna det hinder som har uppstått i sin väg. Förutom frekvent uppmaning att gå på toaletten på natten, stör mannen inte längre. Urinblåsan frigörs helt ur urinen 2-3 gånger.
 2. I den andra etappen av prostata hypertrofi försämras funktionen av att kontrahera musklerna i blåsan. I det förblir den så kallade återstående urinen, som inte matas ut. Antalet växer gradvis. Patientens allmänna tillstånd förvärras. Ständigt finns det en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 3. På grund av den kraftigt förstorade prostaten finns det en atrofi av blåsans muskler och senare av njurarna. Blåsan förlorar helt sin kontraktil funktion, så det finns skarpa förseningar i urinen. Detta organ upphör att utföra sina funktioner och blir en väska för urin. Andra komplikationer utvecklas.

Se även: Symptom och behandling av beräknad prostatit

Diagnos av sjukdomen

Den tidiga diagnosen patologi hjälper till att undvika svåra och farliga komplikationer. Vid den första referensen utför doktorn en digital rektalundersökning. Det hjälper till att bestämma prostata körtorns storlek och form och för att upptäcka hypertrofi, om någon.

Beroende på resultaten, föreskriver läkaren ytterligare undersökning, under vilken en klinisk analys av blod och urin är obligatorisk. Diagnos stöds även av ultraljud eller transrektal ultraljud (TRUS). Denna studie låter dig bedöma tillståndet för prostata, urinblåsan och andra organ.

Behandling av hypertrofi

En konservativ eller kirurgisk metod används för att behandla hypertrofi. Effektiviteten av behandlingen beror på graden av progression av sjukdomen, liksom förekomsten av komplikationer. Om patienten har akut urinretention får han en kateter. Men dess frekventa användning ökar risken för infektioner i urinblåsan och andra inre organ i genitourinary systemet.

Konservativ behandling

Med konservativ behandling utser doktorn:

 • droger som hjälper till att minska prostatakörteln
 • mediciner för blåsans sammandragning
 • smärtstillande medel;
 • antibiotika (vid infektion och utveckling av cystit eller pyelonefrit).

Korrekt utvalda läkemedel lindrar inte bara symtomen på sjukdomen utan också förbättrar urinering, bidrar till minskningen av prostata.

När konservativ behandling används, spelar rätt näring en viktig roll. Du måste följa en diet för att lätta lasten från njurarna. Dessutom bör en dag dricka minst 1,8 liter vatten eller annan vätska. Från dåliga vanor måste ge upp, för att påskynda återhämtningsprocessen.

Kirurgisk behandling

I fall då hypertrofi startas eller konservativ behandling inte ger resultat, utförs en operation för att avlägsna prostatakörteln. Beroende på käftens storlek och risken för komplikationer kan kirurgisk ingrepp genomföras genom urinröret med modern teknik (t.ex. laser) eller klassiskt.

Det är viktigt att komma ihåg att prostatahypertrofi är livshotande, därför är det nödvändigt att konsultera en läkare när de första symptomen uppträder.

Män, uppmärksamhet! Hypertrofi i prostatakörteln!

Om du är ett rättvist sex kan du säkert flytta till en annan sida. Denna artikel kommer att bli mer intressant för män, eftersom det belyser en sjukdom som enligt medicinsk statistik inträffar hos hälften av män i avancerad ålder. Detta är hypertrofi prostata körtel eller prostata adenom.
Hypertrofi i prostatakörteln är en godartad proliferation av prostatavävnad. I detta fall blir prostatakörteln större.

Hypertrofi i prostatakörteln utvecklas på grund av hormonella störningar. Trots att vissa källor har talats om att hypertrofi kan orsakas av sexuella övergrepp, eller vice versa, en fullständig förkastande av intima relationer som utvecklar hypertrofi bidrar till alkoholmissbruk, infektionssjukdomar i urogenitalsystemet, är allt detta ingenting annat än gissningar författare. Det finns inget bevisat fall av en sådan anslutning. Men medkollegiya tiensmed.ru påminner oss om att det är just detta tillstånd kan leda till i början av den process som så småningom kommer att leda till uppkomsten av en annan mycket allvarligt problem - impotens.

Vad är farlig prostatahypertrofi?

Hur kan du känna att prostatahypertrofi börjar? Ursprungligen fanns det inget sätt. De första problemen börjar när storleken på prostata är sådan som stör normal urinering. Om du startar sjukdomen helt, då i ett mycket bra ögonblick förstår du att urinering är omöjlig. Detta är ett mycket farligt tillstånd. Urinröret överförs av prostata. Urin utsöndras inte, och gifter kommer in i blodet, vilket måste gå med urinen. Allt detta åtföljs av smärtsam smärta i ljummen. Ett sådant tillstånd ligger i väntan på en man som har hypertrofi i prostata och i de tidiga stadierna av sjukdomen. Om du inte urinerar länge eller är frusna - det kan fungera som en stimulans för att fördröja urinering. Om sådana förhållanden upprepas ofta sätter sanden gradvis sig i blåsan, som så småningom blir stenar. Ibland, i särskilt svåra förhållanden, är trycket i urinen sådant att det även kan orsaka brist på blodkärl och blödning. Om du inte tar absolut inga åtgärder, kommer njurarna snart till den patologiska processen. Men med tiden börjar urinen att droppa på droppar hela tiden.

Så vad är alla samma symptom på prostata hypertrofi?

Konstant uppmaning att urinera och sålunda verkar blåsan inte tömmas helt. Blåsan blir smärtsam. När du urinerar känner du dig obekväma. Urin utsöndras i en smal droppe, kan till och med avbrytas. Urin kan läcka under dagen, särskilt på natten. Om du känner något så här - fördröja inte ett besök hos läkaren.

Hur är undersökning av en patient med prostatahypertrofi?

Det första du måste göra är att känna prostata genom anusen. Med hypertrofi är den förstorad i storlek, jämn och tät. Dessutom kommer du att bli ombedd att ta ett blodprov och, naturligtvis, urinalys. Ofta är sådana undersökningar tillräckligt, men ibland tvivlar läkare. Förmodligen är det nödvändigt att göra ultraljudsinspektion eller en roentgen av kroppar i ett bassäng. Dessutom kan du i vissa kliniker kontrollera med vilken hastighet urin flyter - det här är också en viktig indikator på närvaron av hypertrofi. Proceduren kallas uroflowmetry.

Hur man behandlar prostata hypertrofi?

Det finns två metoder för behandling av prostatahypertrofi: medicinering och operation. Omedelbart gör vi en reservation: medicinsk behandling är meningsfull endast vid de inledande stadierna av hypertrofiutveckling. Om du normalt kan urinera och blåsan töms helt. I sådana fall är det lämpligt att använda läkemedel som något minskar prostata och blockerar smärtan.

Drift är den mest effektiva metoden, vilket möjliggör en gång för alla att lösa problemet med prostatahypertrofi. Om du inte redan har haft komplikationer på njurarna. Prostata kan avlägsnas genom urinröret. Naturligtvis, om prostatan redan är för stor, används andra metoder för borttagning.

Innan du använder, kontakta en specialist.

Dela med vänner

Hem »Sjukdomar» Vad är prostatahypertrofi

Vad är prostatahypertrofi?

Män tenderar inte att klaga på bagage. Därför finner många människor för sent om diagnosen prostatahypertrofi. Vad är det Vad kan orsakas av denna patologi, och hur man undviker komplikationer. Är det möjligt att känna igen början i tidiga termer, och vilka metoder för behandling av prostatahypertrofi används i modern medicin?

Hypertrofi i prostatakörteln är en godartad proliferation av prostatavävnad. Beroende på stadiet av sjukdomen kroppen ökar i storlek upp till 50-60 cm 3. Denna diagnos har ett annat namn - BPH (benign prostatahyperplasi) eller prostata adenom. Denna sjukdom är ganska vanlig bland män av hög ålder.

Prostata spelar en roll i människors hälsa. Först täcker den urinröret och reglerar därigenom processen med urinering. För det andra är prostata involverad i bildandet av spermier. Att ignorera problemen som påverkar det genitourära systemet är därför mycket oönskat.

Vad kan vara farlig hypertrofi av prostata?

Godartad utvidgning av prostata vävnaden påverkar intilliggande organ, som stör deras funktioner. För det första påverkar detta processen med urinutflöde.

När prostatakörteln ökar, komprimerar den urinkanalen mer och mer. Detta leder till att en man börjar besöka toaletten allt oftare. Utan korrekt behandling, efter en tid kan akut urinretention förekomma. I det här fallet kan mannen helt enkelt inte gå på toaletten. Det måste bli på sjukhus och det kan väl kräva akut kirurgisk ingrepp.

Förstoringen av prostata kan också leda till olika sjukdomar i geniturinvägarna. På grund av att blåsan inte tömmes fullständigt blir den kvarvarande urinen en lämplig jord för utveckling av infektioner och bakterier. För en man är det här med cystit, pyelonefrit och till och med njursvikt.

Vad hotar ytterligare prostatahypertrofi? Förseglingar i prostata hindrar det fria utflödet av den prostatiska sekretionen, som är en del av spermierna. Utan att uppmärksamma detta problem kan en man snabbt förlora intresset för sexuellt liv och bli sterilt. Det farligaste resultatet av denna patologi är utseendet på cancerceller.

Med tanke på allvaret av sjukdomen bör alla förstå att det är extremt oönskat att hålla tyst om sådana problem.

Hur man känner igen starten av en sjukdom

Hypertrofi av prostata är uppdelad i tre steg:

 • 1 steg. Prostatens storlek ökas till 35-40 cm. 3. Symptom vid första skedet är nästan osynlig. En man kan känna den snabba uppmaningen att urinera, särskilt på natten. Urinstrålen blir trög.
 • 2 steg. Storleken på körteln når 40-50 cm 3. Vid detta stadium uppträder smärtsymptom tydligt vid urinering, erektion och ejakulation. Allt oftare finns det önskningar att urinera, under vilken du måste spänna och bokstavligen "klämma ut 9raquo; strömma i små portioner.
 • 3 steg. Det finns en blandning av blod eller pus i urinen och sperma. Det blir omöjligt att tömma blåsan helt. Det finns en skarp smärta i könsorganet, tillbaka, benen. Ökad kroppstemperatur, illamående. I det avancerade skedet kan prostatens storlek överstiga 60 cm 3. Den tredje etappen kräver som regel en brådskande kirurgisk ingrepp.

Ökningen i prostata vävnad kan vara av två typer:

 • Diffus. I detta fall ökar prostatens volym jämnt.
 • Nodulär - hos vissa prostataformade täta knölar, antalet och storleken gradvis ökar.

Mot bakgrund av alla dessa symptom lider också sexuella sfären. Mannen känner en märkbar minskning av styrka. I vissa fall dikteras detta av konstant smärta och obehag.

Men det finns fall att det faktum att en man är sjuk börjar en negativ psykologisk reaktion. Som ett resultat leder känslomässig stress till problem med styrka.

Det är viktigt att veta. Om du regelbundet tar en analys av nivån av PSA i blodet kan prostatahyperplasi identifieras tidigt. Detta gäller särskilt för män över 45 år. När allt kommer omkring är det i denna ålder som många börjar ha problem med prostatakörteln.

Orsaker till utvidgning av prostata

Frågan uppstår: varför förstärker prostata?

Forskare har inte kunnat ta reda på den sanna orsaken till denna sjukdom. Men det finns mycket övertygande bevis på att en viktig roll i detta spelas av hormonell omstrukturering och en ärftlig faktor.

Ju äldre en man blir, desto färre manliga hormoner producerar hans kropp. Dessa hormonella störningar kallas andropause och likställs med kvinnlig klimax. I viss utsträckning kan denna process kallas naturlig och irreversibel. Den stora majoriteten av män över 50 år lider av denna patologi. Därför syftar behandlingen huvudsakligen till att minska smärtsamma symtom och förhindra ytterligare tillväxt av prostata.

Till stöd för det faktum att en ökning av prostata orsakar en störd balans av hormoner är det intressant bevis. Män som gör bodybuilding och använder anabola steroider är mycket mer benägna att lida av prostatahypertrofi.

De andra orsakerna, vilka läkare säger, är ganska predisponerade faktorer:

 • Rökare.
 • Alkoholmissbruk.
 • Alltför ofta och oläsligt samlag.
 • Otillräcklig sexuell aktivitet.
 • En stillasittande livsstil.
 • Ohälsosam ätning.
 • Övervikt.
 • Hypotermi.

Hur utförs behandlingen?

Innan en behandling föreskrivs måste en man vara förberedd för att han måste genomgå mycket forskning, ta flera tester och även genomgå rektalfingerdiagnostik.

Allt detta görs för att bestämma i vilket skede sjukdomen är belägen, vilken storlek prostata är och hur snabbt hypertrofi av prostatakörteln utvecklas. Vid behov utförs en biopsi för att utesluta den maligna typen av hyperplasi. De erhållna uppgifterna kommer att möjliggöra att välja rätt behandling.

Vad är behandlingen för prostatahypertrofi:

 • Alfa-blockerare. Dessa läkemedel gör att du kan slappna av i muskelfibrerna i urinvägarna och därmed väsentligt underlätta patientens tillstånd.
 • Inhibitorer av 5-alfa reduktas. Enzymer som ingår i dessa läkemedel hjälper kroppen att producera rätt hormoner. Tack vare detta är det möjligt att stoppa tillväxten av prostata.

Hypertrofi av prostata behandlas under lång tid - ungefär ett år, eller ännu mer. I allvarliga fall kan patienter behöva livslång underhållsbehandling.

När konservativ behandling inte ger resultat är det lämpligt att utföra operationen. Operativ ingrepp väljs av läkaren beroende på tillståndets allvar. Detta kan vara en transuretral resektion, avlägsnande av prostata genom en laser eller en kavitoperation. Var inte rädd för det. Om du litar på läkare med lång erfarenhet, kommer allt att vara enkelt och utan komplikationer.

Som en profylax av prostatahypertrofi behöver en man skydda sin hälsa från dåliga vanor från en ung ålder. Trots det laddade schemat för att hitta tid för aktiva övningar och viktigast av allt - "vara friends9raquo; med urologen.

Kommentarer (Inga kommentarer än)

Kärnan i prostatahypertrofi och hur man botar en sjukdom hos en man

Hypertrofi av prostata är en av de vanligaste sjukdomarna hittills, vilket diagnostiseras hos män efter 50-60 år. I vissa fall uppstår sjukdomen och i en tidigare ålder. Enligt statistiken har 60% av vuxna män denna sjukdom. Hypertrofi i prostatakörteln är en godartad proliferation av prostata vävnader som uppstår genom okontrollerad celltillväxt. I det normala tillståndet överstiger prostata inte storleken på kastanjen.

SHOCKING alla. PROSTATITIS behandlas snabbare av nationella fonder.

Den verkliga historien: "Hur jag botade prostatit DOMA själv i 2 veckor!"

Den verkliga historien: "Hur jag botade prostatit DOMA själv i 2 veckor!"

Faktorer som väcker patologi

Detta är ett revolutionärt genombrott. Nu kan du CURE PROSTATITIS i HOME-förhållanden!

Läkemedlet med vilket PROSTATIT lämnar FOREVER.

Läkemedlet med vilket PROSTATIT lämnar FOREVER.

Den främsta anledningen till att prostatahypertrofi förekommer hos män är en hormonell störning som orsakas av ålder. Andra faktorer i utvecklingen av patologi inkluderar följande:

 • Genetisk predisposition.
 • Dåliga vanor.
 • Frekvent stress.

Många män tror att prostataförstoring uppträder på grund av frekventa sexuella kontakter. Men det är faktiskt inte orsaken till diagnosen. Fram till idag kan de faktorer som kan leda till hypertrofi inte förstås fullständigt. Men det är bevisat att risken att utveckla sjukdomen ökar hos äldre män. Detta beror på att nivån av manliga hormoner minskar, och kvinnan tvärtom ökar. Vävnaderna i prostata är mycket känsliga för dem, på grund av detta börjar de expandera.

Symtom på proliferation av prostatavävnad

Urologer i bedrägeri! På internet säljer de en kraftfull lösning för PROSTATIT.

Det visar sig att bota PROSTATITIS utan att gå hem. Läs tills avlägsnat.

Läs tills avlägsnat.

Det visar sig att bota PROSTATITIS utan att gå hem.

Läs tills avlägsnat.

Farfar avslöjade hemligheterna av PROSTATITIS behandling utan CHEMISTRY!

100% EFFEKTIVITET AV PROSTATITIS-behandling från COPPER-medel.

100% EFFEKTIVITET AV PROSTATITIS-behandling från COPPER-medel.

I början av prostatahypertrofi producerar sjukdomen inte något i sig, men när det fortskrider är de första tecknen märkbara. Växt upp, kontrasten kontraherar urinröret, och därför kan det förekomma sådana symtom på hypertrofi:

 • Irritabilitet.
 • Obehag och intermittent urinering.
 • Svaghet.
 • En sjukdom.
 • Nattvätskning att urinera.
 • Ryggsmärta, suprapubisk del.

Om en man har hypertrofi och behandlingen inte startas i tid, kan bildandet av njursten inte undvikas. Andra komplikationer innefattar blåsning, njursvikt och pyelonefrit. Med hypertrofi är urinen markerad av droppar och frekvent uppmaning att urinera. Om en akut retention av den biologiska vätskan noteras kommer kirurgisk ingrepp att krävas.

Hur man förhindrar sjukdomen

Den bästa UROLOGO i Ryssland har öppnat SECRET av botemedel för PROSTATITIS på den mest enkla sätten.

För att bota hypertrofi kan du använda olika sätt att läka: kirurgisk och konservativ. Självmedicinering är inte värt det, hälsoåtgärderna bör ordinera läkaren. Förutom det faktum att detta tillstånd stör ett människans sexliv, hotar det med allvarliga konsekvenser och hotar livet. Behandling av sjukdomen beror på komplikationer, progression och storlek av prostata.

Självmedicinering med patologi kan leda till utveckling av sjukdom

Konservativ metod

Om denna diagnos upptäcks i tid, kan du tillämpa ett konservativt sätt att återhämta sig. För detta uppmuntras män att använda dessa metoder:

 • Tar mediciner som minskar kirtlens storlek och kontraherar urinblåsan.
 • Massage i prostata.
 • Rätt näring.
 • Immunterapi.
 • Sjukgymnastik.
 • Baden.

För att uppnå en bra effekt används dessa metoder för återvinning bäst i komplexet. Om en bakteriell infektion förenas, är behandling utan antibiotika omöjlig. Läkaren ordinerar smärtstillande läkemedel för att lindra spasmer och medel som främjar normal urinering. En bra effekt är behandling av hypertrofi, baserat på fytoterapi. För detta måste du dricka buljonger från olika medicinska växter. Du kan dricka drycker baserade på lakritsrot, björkbark eller barrträd. Men före sådana metoder är det nödvändigt att få läkares råd.

Behandling med en konservativ metod utförs endast när urinering inte försämras. Sådana sätt att återhämta sig indikeras för att minska prostata i storlek och lindra smärta.

Kirurgisk ingrepp

Hittills har det inte varit möjligt att komma med en medicinsk produkt som skulle kunna 100% stoppa hypertrofi hos en man. Och därför är den kirurgiska metoden en av de testade. Transuretral resektion av prostata är endast föreskriven om njurarna inte är trasiga. Förfarandet är att avlägsna den överflödiga delen av prostata körteln så att urinröret kan expandera och nå en normal storlek. Om denna kropps funktion är avstängd, utser doktorn andra sätt för återhämtning.

Indikation för kirurgisk ingrepp kan kallas detektion i blodets urin, ofördragen smärta eller akut urinering av urinering. Dessutom indikeras operationen för njurskador. Behandling av prostatakörteln bör genomföras omedelbart efter detektering av proliferation, eftersom komplikationer knappast kan undvikas. Varje man efter 50 år måste genomgå en undersökning en gång om året med andrologen, för att inte missa utvecklingen av komplexa sjukdomar. I vilket fall som helst är det bättre att tillgripa förebyggande metoder för att undvika en sådan farlig sjukdom som kan leda till allvarliga problem med människors hälsa.

Hypertrofi av prostata

Hypertrofi i prostatakörteln är en sjukdom som åtföljs av bildandet av en tumör som orsakar urinretention i blåsan och dess förlängning.

Med hypertrofi ingår tumören i prostata kapseln och bildas på grund av adenomatösa förändringar i periuretralkörtlarna. Dessa förändringar kan vara flera eller ett enda stort adenom som liknar neoplasma bildas.

Mycket sällan prostatahypertrofi Det är inte åtföljs av bildandet av tumörer, adenomatösa och bildade små foci (mikroadenomatoz) anordnat runt prostatiska uretra. I det senare fallet, det fria flödet av urin från blåsan hindrar ingen svullnad och förlust av förmågan att öppna upp i urinröret vid urinering.

Adenomatösa förändringar okolouretralnyh bitar av järn endokrina ursprung och kretsar på grund av åldersrelaterade sjukdomar i fysiologiska balans mellan hormonproduktionen i testiklarna, okolouretralnyh körtlar och prostatakörteln själv.

Hypertrofi i prostatakörteln är en ålderssjukdom, vanligen observerad efter 55-60 år.

I samband med ökningen av körvolymen ökar kaliber och längd (två till tre gånger) av urinrörets prostatiska del avsevärt. Denna del av kanalen slits och deformeras. Krumning och riktning i urinröret ändras, med förändringar som sker på bekostnad av den bakre väggen, men främre väggen av sin position ändras inte. Blåsan bakom triangeln Lieto bildar en signifikant depression, där urinretention och stagnation.

Sjukdomsförloppet är uppdelat i tre perioder.

 1. Under den första perioden överväger den hypertrophiderade muskulaturen i blåsan hindret för den fria urinströmmen som bildas av den förstorade prostata. Urinering i denna period är något snabb, störs nästan uteslutande på natten och även om det sker långsamt, ibland i två till tre administrationer, elimineras urinen helt ur blåsan. Patientens allmänna tillstånd lider inte.
 2. Den andra perioden börjar med början av dekompenseringen. Blåsans muskler, trots hypertrofi, förlorar möjligheten att helt avlägsna urin från blåsan, en del av den förblir obebodd. Det här är den så kallade återstående urinen. Mängden urinproduktion vid en tidpunkt då urinering minskar mer och mer med tiden, medan mängden resterande urin ökar motsvarande och når 1 liter eller mer. Mängden kvarvarande urin tjänar som ett mått på graden av dekompensering och, delvis, graden av nedsatt njurfunktion. Urinering blir allt svårare Patienten är orolig för känslan av ofullständig tömning av blåsan. Det allmänna tillståndet försämras mot slutet av den andra perioden.
 3. Under den tredje perioden, förlorar muskeln på grund av muskelatrofi och ersättning av muskelbindvävnad sin kontraktilitet. Trångt urin och sträckas till gränsen, är blåsan påsen passiva, från vilken urin frigörs droppvis ofta okänslig för patienten (ischuria paradoxa). En fullsatt bubbla ses ofta av ögat och är väl probed och tejpad.

Vid långvarig retention av urin är sträckningen inte begränsad till blåsan, men sträcker sig till urinledarna och njurbäckenet. Renalvävnad som påverkas av trycket är atrofierat och ersatt av ett bindemedel, i samband med vilket njurarnas funktionella kapacitet sjunker. Följaktligen ökar mängden urinproduktion (polyuria), och den specifika tyngdkraften reduceras kraftigt. Mängden resterande kväve i blodet stiger. Det finns en stark törst, torr mun, illamående och kräkningar.

Mycket allvarliga komplikationer vid prostatisk hypertrofi är fullständig urinretention och infektion.

Fullständig retention av urin observeras under den första perioden av sjukdomen och ofta under andra perioden, det sker inte under den tredje perioden. Behållandet av urin under den tredje perioden, trots det extrema överflödet av blåsan, blir inte komplett, eftersom det åtföljs av ett kontinuerligt mekaniskt utflöde.

Kallas rusa av blod till bäckenorganen försena, stagnation och plötslig svullnad av prostatan, ofta på grund av förstoppning, kylning, alkoholmissbruk, riklig mat, och så vidare. Uppmaning att urinera bli permanent och åtföljs av smärtsam kramper, sammandragningar av urinblåsan och de fåfänga försök fruktlösa.

Patientens position blir outhärdlig och kräver omedelbar tömning av blåsan.

Urinvägsinfektion, är utvecklingen av vilka det finns goda förutsättningar i en stagnation av urin vid åter kateterisering oundviklig. Cystit, komplicerande prostata hypertrofi, i de flesta fall, inaktuella, men kan enkelt förlängas med avancerade urinledarna till bäckenet, vilket ibland resulterar i en två-vägs 'dödlig pyelonefrit Därför, under normal urinkateter användning är tillåten endast om brådskande av vittnesmål.

I samband med stagnation av urin och infektion i blåsan bildas ofta stenar.

Diagnosen av prostatahypertrofi är baserad på forskning genom rektum och cystoskopi. Genom rektum definieras en förstorad prostatakörtel med en slät yta.

Normal prostata värde bestämt genom anus studien utesluter inte hypertrofi eftersom ökad andel av den genomsnittliga prostata kan skjuta ut helt och hållet in i håligheten i urinblåsan, dessutom kan fälla urinflödet i urinröret liten sticker okolouretralnye adenom.

Cystoskopet visar en deformation i området för urinrörets inre öppning i form av utskjutande eller tuberkulor. För att bestämma sjukdomsperioden bestämma mängden resterande urin, för vilken kateteriseringen av blåsan omedelbart efter urinering. Mängden resterande urin kan också bestämmas genom intravenös urografi utan att tillgripa kateterisering. Med cancer är prostata svårt, stöttigt och konturerna är ofta inte tillräckligt tydliga.

Hypertrofi av prostata: behandling

Behandling för prostataadenomatos börjar vanligen med en synestral möte. Användningen av synestrol i en väsentlig del av fall leder till en minskning av körteln och förbättring av blåsans funktion.

Med ofullständig kronisk urinretention (andra perioden), m. E. När en resturin producera systematisk kateterisering av blåsan regelbunden tömning främjar bevarande och delvis återinföra kontraktila blåsförmågan och förhindrar ytterligare sträckning det, och sträckning av överliggande urinvägarna ogynnsam inverkan på njurfunktion och allmänt tillstånd hos patienter.

Ibland ersätts upprepad kateterisering med en permanent kateter. Med tanke på att infektionen är lätt att importera och speciellt gynnsamma förutsättningar för dess utveckling är det nödvändigt att punktlig efterlevnad av asepsisregler och tvättning av blåsan efter kateterisering är nödvändig.

Vid fullständig akut urinretention används värmen först till urinblåsan och perinealområdet eller ett varmt sittbad är föreskrivet. Vid ineffektivitet av dessa åtgärder börjar kateterisera.

I fallet med ineffektivitet av medicinsk behandling, i synnerhet i upprepad fullständig urinretention, visar en tvärsektion eller dvuhmomentnoe (första överlagrade suprapubisk urin fistel) kirurgiskt avlägsnande av prostata - prostatektomi.

Prostatakörteln avlägsnas vanligtvis genom blåsan, sällan genom perineum. Efter prostatektomi återställs normal urinering.

Hypertrofi av prostatakörteln hos män

Hypertrofi av prostata diagnostiseras allt oftare idag. Godartad prostatahypertrofi har blivit den vanligaste godartade neoplasmen hos män. Omkring 40% av företrädarna för den starka hälften av mänskligheten i åldern 60 år lider av denna patologi.

Ofta i urologi används definitioner: prostatisk sjukdom, godartad prostatahypertrofi, prostatom, prostata adenom, dyshormonal adenomatös prostatopati. Alla dessa namn är synonymer och beskriver godartad prostatahyperplasi av samma typ (utvidgning av prostata).

Det viktigaste med prostatakörteln

Prostatakörteln är korgkörteln hos den manliga kroppen.

Prostata ligger mellan endotarmen och blåsan. Dess tillväxt börjar även under fostrets utveckling i livmodern. Den fysiologiska ökningen av prostatakörteln, som påverkas av manliga könshormoner, varar upp till 16-18 år.

Den vuxna hankörteln har formen av en kastanj eller en stympad kon. Prostatkörtelns vikt är ca 18 gram. Den normala storleken på prostata anses vara sådana figurer: 3 cm / 3 cm / 2 cm (längd / bredd / tjocklek). Gränsen av acceptabla storlekar är 4,5 cm / 4 cm / 2,3 cm. Den genomsnittliga volymen av körteln är 20-30 cm2.

Huvudfunktionerna i prostatakörteln i den manliga kroppen:

 1. Med normal funktion av prostata körteln ger en man med en full och högkvalitativ samlag. Smidiga muskelspaltar i prostata körteln ger en anständig nivå av utlösning.
 2. Prostatakörteln hjälper till att undvika smittsamma sjukdomar hos män, som i framtiden kan leda till infertilitet. På gränsen till prostataens urinrörssfinkter, som inte tillåter att sprida sig längs den stigande vägen till bakterier och virus, utföra en skyddsroll.
 3. Prostatisk hemlighet skyddar och ger näring åt spermier.

Orsakerna till hypertrofi av körtelvävnaderna

Under fostrets fosterbildning bildas prostata vävnad genom att bunta de mulleriska kanalerna (hos kvinnor bildas livmodern). Därför är cellerna i prostatakörteln som omger urinröret mycket känsliga för kvinnliga könshormoner. Man tror att prostatahypertrofi hos män efter 45-50 år utvecklas exakt på grund av denna funktion.

Vid denna ålder minskar produktionen, och därmed antalet manliga hormoner, betydligt. Övervägande av kvinnliga hormoner främjar proliferationen av prostatavävnad. Därför ökar prostata med åldrandet av den manliga kroppen.

Det finns inga medicinska bevis på effekten av manlig sexuell aktivitet på utvecklingen av prostatahypertrofi. Det finns inga direkta bevis på de direkta patologiska effekterna av alkohol, nikotin på prostationsprocessen. Dessa faktorer gör deras nyanser i processen att bilda en godartad prostatisk utvidgning indirekt, försämra graden av cirkulation i bäckenorganen.

Både sjukdomen och symtomen

Hypertrofi i prostatakörteln kan utvecklas och existera som ett självständigt patologiskt tillstånd och kan vara ett av symtomen i många sjukdomar i ett urogenitalt system hos en man. Så, den förstorade prostaten bestäms under undersökningen med akut och kronisk prostatit, med prostatacancer, med vissa sexuellt överförbara sjukdomar.

Symtom och konsekvenser

Med en liten ökning av prostata i de tidiga stadierna av godartad prostatisk hypertrofi kan förekomma utan manifestationer. Och han börjar störa patienten, när han expanderar, klämmer urinrörets lumen, som passerar genom tjockleken på prostatakörteln.

Och oftare utvecklas denna process gradvis:

 • en man klagar över generell svaghet, sjukdom, handikapp och ökad irritabilitet;
 • Patienten lider ofta i nattvatten urinering, vilket inte åtföljs av fullständig tömning av blåsan och inte medför lättnad.
 • Urinflödet är svagt, intermittent. Samtidigt leder den förstorade prostatakörteln till överbeläggning av blåsväggen, vilket orsakar smärta i suprapubic regionen, nedre ryggen;
 • Överträdelsen av normal urinutskiljning bidrar till en förändring i urinsyrasiteten och leder till bildandet av stenar i urinvägarna. Under denna period försämras prostatens defensiva funktion. Obegränsad bakteriell infektion stiger till blåsan och njurarna, vilket orsakar blåsor och pyelonefrit.

Med tiden kan dessa patologiska tillstånd leda till utveckling av njursvikt.

Med utvecklingen av tillväxtprocessen kan utsöndringen av urin vara en droppe eller helt stoppa. Akut urinretention kräver akut medicinsk (kanske kirurgisk) vård.

Tidig diagnos är nyckeln till kvalitetsbehandling

Förhindra allvarliga komplikationer tidig diagnos av sjukdomen.

När en man vänder sig till en klinik utför läkaren en rektal fingerprovning av prostata. I denna undersökning bestämmer läkaren konsistensen och storleken på prostatakörteln, bestämmer mängden ytterligare instrumentell och laboratorieundersökning av patienten.

I laboratoriestudier är informativa metoder en klinisk analys av blod och urin.

Av de instrumentala teknikerna tilldelades ofta transrektal ultraljudsundersökning av prostata (TRUS). Denna metod är icke-invasiv, tillgänglig och mycket informativ. Den låter dig se strukturen, storleken på prostatakörteln och närliggande genito-urinorgan, fullständigt och bedöma tillståndet av det lilla bäckens cirkulationssystem.

TRUS kan utföras parallellt med att ta körtelevävnaden (biopsi) för att exakt bestämma typen och naturen av tillväxten.

Metoder för behandling

Konservativt sätt

I de tidiga stadierna av sjukdomen för att klara den ökade storleken på prostatakörteln kommer läkemedelsbehandling, prostata massage, sessilbrickor med medicinska örter att hjälpa till.

Med bifogad bakterieinfektion förskrivs antibakteriella läkemedel. Dessutom föreskrivs läkemedel för att förbättra urinens patency genom urinblåsan och urinröret. Medicinering kan hjälpa till att hantera smärtsymptomen vid prostatisk hypertrofi.

Alla behandlingsmetoder ska utses av läkaren och utföras under hans noggranna övervakning.

Kirurgisk ingrepp

I vår tid finns det fortfarande inget specifikt läkemedel som helt skulle stoppa processen för proliferation av prostatakörteln. Och från denna kirurgiska behandlingsmetod är den mest effektiva.

Metoden att avlägsna den förstorade prostatakörteln genom urinröret (transuretral resektion av prostata) ordineras i fall där njurfunktionen inte störs. I fallet med en försummad patologisk process utförs en fördröjd eller transesofageal adenomektomi.

En förstorad prostata kan förändras inte bara könslivet hos en man. Lanserade former av sjukdomen är farliga för människans liv. Det är nödvändigt att komma ihåg alla män efter 50 år att en dag tillbringat för ett förebyggande besök hos en urologläkare kan rädda ett liv!

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast: