Huvud
Strömförsörjning

Vad är godartad prostatahyperplasi och hur man behandlar den?

Hyperplasi av prostata är en mycket vanlig patologi. Denna sjukdom kallas även prostata adenom. Detta är en urologisk sjukdom, en godartad tumör i glandulärorganet.

Varför prostata behövs

Detta viktiga orörda organ i det manliga reproduktionssystemet har en liten storlek. Den ligger framför ändtarmen, under blåsan. Järn producerar huvuddelen av spermierna - en något alkalisk hemlighet. Denna saft ger rörlighet och livskraft för spermatozoa.

Från prostatens normala funktion beror livskvaliteten, den sexuella förmågan hos det starkare könsrepresentanten. Nyligen har experter diagnostiserat en godartad tumör av denna exokrin körtel oftare. Hyperplasi av prostata utvecklas också hos djur. Denna sjukdom utvecklas ofta hos hundar.

Orsaker till patologiutveckling

Etiologiska faktorer för utveckling av överträdelser:

 1. Hormonal omstrukturering av kroppen.
 2. Ökande med åldern, nivån på kvinnliga könshormoner och en minskning av hankön. Som en följd av denna obalans, som förekommer hos de flesta män efter 50 års ålder, ökar prostatakörteln i storlek. Som ett resultat komprimeras den bakre delen av urinröret med den förstorade sexlivet. Det finns spasmer av muskler som omger urinröret.
 3. Komplikation av familjehistoria.
 4. En stillesittande livsstil, när en man inte deltar i fysisk utbildning. Bäckenregionen har många muskler, ledband, som hela tiden måste fungera som en pump.
 5. Hög nivå av testosteron.

Symtom på prostata adenom

Den komplexa nervsystemet i prostata i adenom svarar omedelbart på alla patologiska förändringar, vilket orsakar olika kränkningar av allmän och lokal natur. Det minst mättade symptomatiska tillståndet är hyperplasi av prostata 1 grad.

Den mest slående egenskapen hos patologin är dysuri - en störning av urinproduktionen:

 1. Hennes utflöde störs, eftersom en man med BPH-benign prostatahyperplasi har proliferation - proliferation av celler i den drabbade prostata. Hankörens volym ökar gradvis.
 2. I de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen som ett resultat av att man klämmer urinvägarna uppstår uttunning av strålen. Den riktas vertikalt nedåt.
 3. I andra etappen finns det svårigheter i urinflödet.
 4. Night pollakiuria är en ökning av frekvensen av nattlig smärtsam urinering, som överstiger åldersnorm. En man börjar besöka toaletten upprepade gånger på natten, eftersom kvarvarande urin förblir i blåsan, men lättnad av hans tillstånd uppstår inte. Det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 5. Patienten lider av att gnugga, brinna.
 6. Nocturia-övervägande av nattlig urin över dagen.
 7. Stranguria - fördröjningen av uppkomsten av urinledning genom på grund av förekomsten av en obstruktion till utflödet. Patienten tvingas att dra in bukpressen, så att den nödvändiga åtgärden att ta bort strålen börjar. Vätskeflödet är droppe, okontrollerbart, tunt.
 8. Frekventa avbrott i processen med jetting. Ibland minskar dess intensitet, det stänker. Tömning av urinblåsan är försenad.
 9. Stressfull, intermittent urinering i slutet av urinen.
 10. Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av tyngd i underlivet.
 11. I allvarliga fall kommer den biologiska vätskan knappast att falla ut, tills urinlösningen slutar helt, trots det plötsliga överskottet av blåsan.
 12. Den tredje etappen kännetecknas av en akut retention av urin. Vid sträckning av urinblåsan förekommer en mycket allvarlig smärta.
 13. Imperativ inkontinens av urin är en oemotståndlig uppmaning att avlägsna strålen.
 14. Stress, irritabilitet.
 15. Slöhet, rastlös sömn.
 16. Dålig fysisk hälsa, asthenisk syndrom.
 17. Obalanserat psykologiskt tillstånd. Detta problem ger många upplevelser och olägenheter. Det hotar med allvarliga konsekvenser.
 18. Konsekvenser av prostata adenom
 19. Eftersom den godartade tumören växer, är blåsans funktioner signifikant försämrade. I slutändan leder detta ofta till utveckling av njursvikt.
 20. Med sjukdom i vilken grad som helst, kan akut urinretention förekomma, vilket kräver akut läkarvård. Till och med mot bakgrund av att ta läkemedel som doktorn föreskriver, kommer ett antal män på operationsbordet.
 21. Det kan finnas erektil dysfunktion, en minskning av libido, eftersom denna trend leder till en minskning av testosteronnivåerna.

Det finns en åsikt att prostata adenom kan bli cancer. Denna åsikt är inte helt korrekt, eftersom adenom och prostatacancer är olika sjukdomar. De utvecklas från olika zoner och celler i prostatakörteln. Dessa sjukdomar har en liknande symtomatologi. Det vanliga är att båda sjukdomarna är hormonellt beroende.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Numera behandlas denna sjukdom framgångsrikt på olika stadier av dess utveckling. De konservativa läkemedelsmetoderna råder i terapeutiska åtgärder. För att läka, måste du uthålligt utföra all doktors utnämningar i minst en månad.

Komplexa åtgärder vidtas. Hittills finns till läkare för att det finns tre grupper av läkemedel för behandling av prostata:

 1. Alpha-adrenoblockers: omniks, delphas, cardura. Läkemedel som påverkar alfa-receptorerna. De slappnar av och bidrar till viss minskning av prostatakörteln. På så vis är det lättare att urinera. De minskar krampen i muskulaturen i blåsans hals och den bakre delen av urinröret. Som ett resultat avlägsnas symptomen. Men dessa droger bidrar inte till en minskning av prostatakörteln.
 2. Inhibitorer av 5 alfa-reduktas: proscar, avadar. Dessa läkemedel verkar på grund av prostata adenom. Ett läkemedel som minskar produktionen av de-yerosteron. Detta leder till en minskning av könkörtelns storlek. Hinder för urinering elimineras. Men dessa droger måste tas under lång tid. Hos vissa patienter orsakar de en försämring av sexuell kraft, minskad sexuell lust.
 3. Det är säkert att stoppa tillväxten av adenom indigal. Det återställer hormonbalansen: en minskad androgensnivå och en förhöjd nivå av östrogener. Detta läkemedel stoppar adenomtillväxten vid något stadium av sjukdomen.
 4. Fytoterapeutiska läkemedel framställda av naturliga råmaterial.
 5. Vid akut urinretention måste patienten sätta en kateter.
 6. Fysioterapeutiska metoder används: Laserbehandling för bestrålning av prostatakörteln. Medicinsk elektrofores, som låter dig injicera medicinska ämnen direkt i prostatakörteln.
 7. Darsonvalisering, massage, galvanisering av körteln för att förbättra blodtillförseln.
 8. Det är viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker från kosten.

Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen

En tumör blockerar ofta urinkanalen. Smärta blir outhärdligt. Slutligen, för att lindra en man av adenom kan bara brådskande kirurgisk ingripande. På många sjukhus utförs traditionell öppen adenomektomi.

 1. Detta är en avancerad teknik för att avlägsna tumör. I civiliserade länder föredrar de att använda denna behandlingsmetod. Modern teknik för shader endoskopiska operationer möjliggör kirurgisk behandling utan snitt.
 2. Under videokontrollerna går in i prostatakörteln genom urinröret. En speciell vass enhet avlägsnar överskottsvävnaden hos detta organ. Utflödet av strålen förbättras efter frisättning av urinröret.

Adenom i prostata är en vanlig åldersstörning. Varje operation är förknippad med en viss risk för komplikationer. Därför är det viktigt att stoppa sjukdomen i början av dess utveckling.

Denna patologi lämpar sig för framgångsrik behandling.

Om symptom på prostata adenom uppträder, är det nödvändigt att kontakta läkaren i god tid och börja den nödvändiga behandlingen. Hälsan normaliserar.

Hyperplasi av prostata

Prostatahyperplasi (BPH) - detta är en vanlig urologisk sjukdom där cellproliferation sker prostataceller, vilket orsakar sammanpressning av urinröret och, som ett resultat, urineringsstörningar. Neoplasm utvecklas från stromalkomponenten eller från glandulärt epitel.

Oftast diagnostiseras sjukdomen på 40-50 år. Enligt statistiken har upp till 25% av män över 50 år symptom på prostatahyperplasi, vid 65 års ålder upptäcks sjukdomen hos 50% av männen och i äldre ålder - i cirka 85% av männen.

Vid tidsmässigt korrekt utvald behandling är prognosen gynnsam.

Prostatakörteln (prostata) är oparade androgen rörformig-alveolära exokrin körtel som ligger under urinblåsan, passerar det genom den inledande delen av urinröret - prostataurinröret cirkulärt omsluter nacken och dess proximala parti. De underlägsna kanalerna i körteln öppnar sig i urinröret. Prostata är i kontakt med bäckens membran, ampulla i ändtarmen.

Funktionerna i prostatakörteln styrs av androgener, östrogener, steroidhormoner och hypofyshormoner. Hemligheten som produceras av prostata utstötas under utlösning, deltar i spädningens utspädning.

Prostatakörteln är formad av själva kärlvävnaden, såväl som av muskler och bindväv. Process hyperplasi, t. E. Onormala utväxter börjar vanligtvis i den transienta zonen i prostata, efter vilken tillväxt sker polycentriska noder med påföljande ökning av volymen och vikten av prostata. En ökning av tumören i storlek leder till förskjutning av prostata vävnader från utsidan, tillväxt är möjlig både i riktning mot ändtarmen och i blåsans riktning

Normalt stör prostatakörteln inte urinprocessen och funktionen av urinröret som helhet, eftersom den inte ligger i den bakre delen av urinröret, men klämmer inte på den. Med utvecklingen av prostatahyperplasi komprimeras den prostatiska delen av urinröret, dess lumen smalnar, vilket gör det svårt att tömma urin.

Orsaker och riskfaktorer

En av huvudorsakerna till prostatahyperplasi är ärftlig predisposition. Sannolikheten för sjukdomen ökar betydligt när det finns nära släktingar som lider av prostatahyperplasi.

Dessutom innefattar riskfaktorerna följande:

 • förändringar i den hormonella bakgrunden (främst obalansen mellan androgener och östrogener);
 • metaboliska störningar;
 • infektiösa och inflammatoriska processer i det urogenitala området;
 • avancerad ålder;
 • otillräcklig fysisk aktivitet, särskilt en stillasittande livsstil, som bidrar till stillastående fenomen i det lilla bäckenet;
 • hypotermi;
 • dåliga vanor
 • otillräcklig näring (högt innehåll av fett- och köttmat i kosten med otillräcklig mängd växtfibrer);
 • inverkan av negativa miljöfaktorer.

De främsta målen med behandling av prostatahyperplasi är eliminering av urinproblem och förebyggande av ytterligare utveckling av sjukdomen, vilket orsakar svåra komplikationer från blåsan och njurarna.

Formen av sjukdomen

Beroende på tillväxtriktningen är prostatahyperplasi uppdelad i:

 • sub-tubuzhnuyu (neoplasm ökar i ändtarmens riktning);
 • intravesikal (tumören växer mot blåsan);
 • retrotrigonal (tumören är lokaliserad under blåsans triangel);
 • multifokal.

Enligt det morfologiska tecknet klassificeras prostata hyperplasi i glandulär, fibrös, myomatös och blandad.

Stages av sjukdomen

I den kliniska bilden av prostatahyperplasi, beroende på tillståndet hos organ och strukturer i urogenitalt kanalen, utmärks följande steg:

 1. Ersättning. Det kännetecknas av kompenserad hypertrofi av urinblåsans detrusor, vilket ger fullständig evakuering av urin, det finns inga störningar i njurarnas och urinvägarnas funktion.
 2. Subindemnification. Förekomst av dystrofa förändringar i detrusor, tecken på resterande urin, dysursyndrom, nedsatt njurfunktion.
 3. Dekompensation. Disorder av blåsens detrusorfunktion, närvaro av uremi, förvärring av njursvikt, ofrivillig urinladdning.

Symtom på prostatahyperplasi

Sjukdomen utvecklas gradvis. Svårighetsgraden av symtom på prostatahyperplasi beror på scenen.

Huvud tecknen på det tidiga skedet av tumörprocessen är frekvent urinering, nocturia. Prostatakörteln är förstorad, dess gränser är tydligt avgränsade, konsistensen är tät, urinvattnet i processen med urinering är vanligt eller något släckt. Palpation av prostata är smärtfri, mittspåret är väl palperat. Blåsan töms helt. Varaktigheten av detta stadium är 1-3 år.

Vid subkompensationsstadiet är urinrörets kompression mer uttalad, närvaron av kvarvarande urin är förtjockningen av blåsans väggar karakteristisk. Patienter klagar på en känsla av ofullständig tömning av blåsan efter urinering, ibland - ofrivillig fördelning av en liten mängd urin (läckage). Det kan finnas tecken på kroniskt njursvikt. Urin under urinering utsöndras i små portioner, det kan vara grumligt och innehåller en blandning av blod. På grund av stagnation i blåsan kan bilda stenar.

Mot bakgrund av godartad prostataförstoring kan utveckla allvarlig sjukdom i urinvägarna: njursten, pyelonefrit, cystit, uretrit, kronisk och akut njursvikt, urinblåsa diverticula.

Vid sönderfallet av sjukdomen är volymen av urin som frigörs obetydlig, urinen kan släppas med droppe, den är grumlig, med ett spår av blod (rostig färg). Urinblåsan sträcker sig med en stor mängd resterande urin.

Symtom på hyperplasi i prostata i senare skeden innefattar viktminskning, torr mun, lukt av ammoniak i andningsluften, minskad aptit, anemi, förstoppning.

diagnostik

Diagnos av prostatahyperplasi är baserad på data som samlats in från klagomål och anamnese (inklusive familjehistoria), undersökning av patienten samt ett antal instrument- och laboratorieundersökningar.

Under den urologiska undersökningen utvärderas tillståndet hos de yttre könsorganen. Fingerforskning gör att du kan bestämma tillståndet i prostatakörteln: dess kontur, ömhet, närvaron av ett spår mellan proppens lobar (normalt närvarande), områdena för förtätning.

Tilldela och biokemiska blodprover (definierade elektrolyter, urea, kreatinin), allmänt urinanalys (närvaro av leukocyter, röda blodkroppar, ett protein av mikroorganismer, glukos). Bestäm koncentrationen i blodet i prostata-specifikt antigen (PSA), vars innehåll ökar med prostatahyperplasi. Det kan krävas bakteriologisk urinodling för att undvika infektionssjukdomar.

De viktigaste instrumentala metoderna är:

 • transrektal ultraljud (bestämning av prostata, blåsans storlek, graden av hydronekros, om någon);
 • urofluometri (bestämning av volymen av urinering);
 • urografi och excretory urografi; och andra.

Oftast diagnostiseras sjukdomen på 40-50 år. Enligt statistiken har upp till 25% av män över 50 år symptom på prostatahyperplasi.

Om differentialdiagnos är nödvändig med blåscancer eller urolithiasis, används cystoskopi. Denna metod visas också i närvaro av en historia av sexuellt överförbara sjukdomar, långvarig kateterisering, trauma.

Behandling av prostatahyperplasi

De främsta målen med behandling av prostatahyperplasi är eliminering av urinproblem och förebyggande av ytterligare utveckling av sjukdomen, vilket orsakar svåra komplikationer från blåsan och njurarna.

I vissa fall begränsad till patientens dynamiska observation. Dynamisk observation innebär regelbundna undersökningar (med ett intervall på sex månader eller ett år) hos läkaren utan någon behandling. Förväntande taktik är motiverad i avsaknad av allvarliga kliniska manifestationer av sjukdomen med frånvaro av absoluta indikationer för kirurgisk ingrepp.

Indikation för läkemedelsbehandling:

 • Förekomst av tecken på sjukdomen, vilket ger patienten ångest och sänker livskvaliteten.
 • förekomst av riskfaktorer för progressionen av den patologiska processen;
 • Förberedelse av patienten för kirurgisk ingrepp (för att minska risken för postoperativa komplikationer).

I läkemedelsbehandling av prostatahyperplasi kan följande ordineras:

 • selektiv a1-blockerare (effektiva i fallet med en akut urinretention, inklusive uppkomsten av postoperativ vid vilken ingen full blåsa tömning över 6-10 timmar efter operation, förbättra hjärtaktivitet med samtidig ischemisk hjärtsjukdom);
 • hämmare av 5-alfa-reduktas (minska prostatakörteln, eliminera makrohematuri);
 • preparat baserade på växtextrakt (minskning av svårighetsgraden av symtom).

I fallet med akut urinretention visas en patient med prostatahyperplasi att bli sjukhus med en kateterisering av blåsan.

Substantiv androgenbehandling utförs i närvaro av laboratorie- och kliniska tecken på åldersrelaterad androgenbrist.

Det fanns förslag på en eventuell malignitet av prostatahyperplasi (dvs. degenerering i cancer), men de var inte bevisade.

Absoluta indikationer för kirurgisk behandling av prostatahyperplasi är:

 • återkommande akut retention efter kateteravlägsnande;
 • ingen positiv effekt av konservativ terapi;
 • bildning av divertikulum eller stora urinblåsor
 • kroniska infektiösa processer i urogenitala systemet.

Kirurgisk ingrepp för prostatahyperplasi är av två typer:

 • adenomektomi - excision av hyperplastisk vävnad;
 • prostatektomi - resektion av prostata.

Operationen kan utföras med traditionella eller minimalt invasiva metoder.

Till transvesikal adenomektomi med åtkomst genom blåsans vägg används vanligtvis vid intra-triagonal tillväxt av neoplasmen. Denna metod är något traumatisk i jämförelse med minimalt invasiva ingrepp, men med stor sannolikhet att ge en fullständig botemedel.

Transuretral resektion av prostata körtel kännetecknas av hög effektivitet och lågt trauma. Denna endoskopisk metod innebär inget behov av att skära frisk vävnad i synen på det drabbade området, gör det möjligt att uppnå tillförlitlig kontroll av hemostas och kan även utföras i äldre patienter med samtidig patologi.

Transuretral nålablation av prostatakörteln består i införandet av nålelektroder i prostatens hyperplastiska vävnad, följt av förstörelsen av patologiska vävnader med hjälp av radiofrekvensexponering.

Transuretral förångning av prostatan utförs med hjälp av en rullelektrod (elektroförångning) eller laser (laserförångning). Metoden består i avdunstning av prostatakörtelns hyperplastiska vävnad med samtidig torkning och koagulering. Också för behandling av prostatahyperplasi kan cryodestruktionsmetoden (flytande kvävebehandling) användas.

Embolisering av prostata artärer hänför sig till endovaskulära operationer och består i obstruktionen av de medicinska polymererna i artärerna som matar prostatakörteln, vilket leder till dess reduktion. Operationen utförs under lokalbedövning genom åtkomst genom lårbensartären.

För att minska risken för att utveckla prostatahyperplasi rekommenderas att du söker tidig tid för de första tecknen på en urinproblem och att du har årliga förebyggande undersökningar av en urolog vid 40 års ålder.

Endoskopisk holmiumlaserukleation av prostatahyperplasi utförs med användning av en Holmium-laser med en effekt på 60-100 W. Under operationen skärs den hyperplastiska prostatavävnaden in i urinhålan, varefter adenomatösa noder ska avlägsnas med hjälp av endomorfatorn. Effektiviteten av denna metod ligger nära den för öppen adenomektomi. Fördelar är en lägre sannolikhet för komplikationer i jämförelse med andra metoder och en kortare rehabiliteringsperiod.

Patienten rekommenderas att hålla sig till en diet med undantag av kost med kryddig, kryddig, fet mat, sprit.

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Mot bakgrund av godartad prostataförstoring kan utveckla allvarlig sjukdom i urinvägarna: njursten, pyelonefrit, cystit, uretrit, kronisk och akut njursvikt, urinblåsa diverticula. Dessutom kan resultatet av att köra hyperplasi vara orchiepididymitis, prostatit, prostatahypertrofi blödning, erektil dysfunktion. Vi spekulerade om en möjlig malignitet (t. E. degeneration i cancer), men visade att de inte var.

utsikterna

Vid tidsmässigt korrekt utvald behandling är prognosen gynnsam.

förebyggande

För att minska risken för att utveckla prostatahyperplasi rekommenderar vi:

 • vid 40 års ålder - Urologens årliga förebyggande undersökningar.
 • snabb tillgång till sjukvård vid första tecken på en micturitionsstörning
 • avslag på dåliga vanor
 • undvikande av hypotermi
 • rationell nutrition;
 • regelbundet sexliv med en vanlig partner
 • tillräcklig fysisk aktivitet.

Specificitet av hyperplasi av prostata

Godartad prostatahyperplasi, eller prostataadenom, är en av de vanligaste sjukdomarna i det genitourära systemet hos män äldre än 50 år.

Statistiken visar att mer än 60% av männen som fyllt 50 år drabbas av denna patologi.

Åldersfaktorn tills nyligen var avgörande för att identifiera epidemiologin för denna sjukdom, eftersom hos män över 80 denna sjukdom i stort sett upptäcks i 90% av fallen. Mer sistnämnd var denna diagnos extremt sällsynt hos män yngre än 50 år, men med en försämring av miljötillståndet och andra faktorer, förekommer denna sjukdom ofta hos personer yngre än 35 år.

Trots det faktum att hyperplasi av prostata anses vara en godartad icke-cancerformad bildning, ändrar dess utseende väsentligt patientens livskvalitet och kräver tidig behandling. Hyperplasi av prostata anses vara en sjukdom med en multifaktoriell etiologi, det vill säga dess utveckling kan provocera flera orsaker samtidigt.

Symtomatisk av BPH

Prostataadenom är en sjukdom som kännetecknas av en ökning av prostatakörteln i storlek. Eftersom den befintliga tumören är helt godartad kan risken för metastasering och ytterligare förstöring av kroppen helt uteslutas. Denna sjukdom medför en annan fara - klämma urinvägarna, vilket kan leda till ett antal symtom som är förknippade med urinledningsproblem. Det är värt att notera att olika män kan utveckla olika symtom beroende på omfattningen av tumörens omfattning.

 1. En svag jet. Denna variant av manifestation av kompression av urinkanalen, som regel, observeras i de tidiga stadierna av utveckling av prostata adenom.
 2. Svårighet med början av urinering.
 3. Frekventa avbrott i processen med urinering.
 4. Stark urinlösning vid slutet av urinledningsförloppet.
 5. Hyppig uppmaning att urinera.
 6. Ökad frekvens av urinering. I de flesta fall är detta symptom observeras tydligast på natten, medan på morgonen, efter en lång tid vaken, är detta problem nästan aldrig orsaka något obehag till mannen, så att han inte kan uppmärksamma det. Den onormala frekvensen att besöka toaletten på natten kallas också nikturia.
 7. Nödvändighet av stress i underlivet med urinering.
 8. Frånvaron av möjligheten att slutföra tömningen av blåsan utan ytterligare besök på toaletten efter en viss tid.
 9. Kronisk förekomst av infektionssjukdomar i urinvägarna.
 10. Bildandet av stenar i blåsan.
 11. Njurarnas kränkningar. I vissa fall kan problem med urinflödet leda till njursvikt och uppkomsten av akut njursvikt.
 12. Kronisk retention av urin och paradoxal ishuria. Retentionen av urin sker exakt på grund av att man pressar urinvägarna svullna av prostata. Paradoxal ishuria manifesteras av läckage av urin i närvaro av en överflödande urinblåsa.

I de tidiga stadierna av utvecklingen av prostatahyperplasi, känner många män inte några starka symptom som kan få honom att oroa sig för sin hälsa. Men senare blir symtomen intensivare, och uppenbara problem med urinering tvingar män att söka kvalificerad hjälp. I de flesta fall verkar symtomen öka och blir senare mer varierade. Tumören i prostatakörteln blir större, men det uppenbara obehag som det levererar blir allt tydligare.

Etiologi av utveckling av prostatahyperplasi hos män äldre än 50 år

Det finns många orsaker till utvecklingen av BPH, både i samband med naturliga åldringsprocesser och relaterade till miljöfaktorer. I vissa fall kan utseende av prostatahyperplasi associeras med den patologi som finns i kroppen eller i sjukdomar som kan ge upphov till onormal tillväxt av vävnaderna och utvidgningen av prostata i storlek.

Det sägs att den vanligaste orsaken till prostataförstoring är exakt åldersrelaterade förändringar i hormonnivåerna, i synnerhet minskningen av manliga hormoner androgen och östrogen ökar i innehållet, en hög nivå som är mer typiska för kvinnor. Bland annat spelar hormonernas aktivitet en avgörande roll i prostatakörteln. Hormonell obalans leder till allvarliga avvikelser i prostataceller och även till deras okontrollerade deformation och breddning. Hyperplasi av prostata kan utvecklas i flera årtionden, innan det manifesteras som synliga symtom. Det är därför många av de ledande experterna insisterar på regelbundna kontroller och leverans av analyser som kan påvisa förekomsten problem i urogenitalsystemet, äldre män vid tidpunkten för sitt utseende. I många avseenden beror framgången av behandlingen på hur tidigt problemet identifierades och adekvat behandling var föreskriven. Ofta utvecklas prostata hyperplasi mot bakgrund av kronisk prostatit.

Hos unga män, inte i huvudriskgruppen efter ålder, utvecklas prostatahyperplasi som regel på grund av att ha prostatit. De har prostata adenom kan utvecklas på grund av hormonella misslyckanden eller en befintlig kronisk infektion som kan påverka hela genitourinära systemet för män.

Det är fortfarande inte känt säkert om alkoholmissbruk påverkas av ett felaktigt sätt att leva för utvecklingen av denna sjukdom, men även för män, inte titta på deras hälsa, missbruk av alkohol och tobak, stillasittande livsstil och äter bara halvfabrikat utvecklar mycket sjukdomen oftare än de som leder en aktiv livsstil och övervakar sin hälsa.

Bland annat kan ärftlighet hänföras till riskfaktorer. Specificiteten av arvstillfällen till denna sjukdom är fortfarande oklart, men kliniska observationer visar att de flesta män har en familjehistoria av sjukdomen. Om det finns en familjehistoria av prostatahyperplasi sjukdomsrisk ökar till 90%, så de män som är i riskzonen på grundval av detta ska börja förebyggande vård, från 30 år till bara identifiera sjukdomen och bromsa dess utveckling möjlig.

Patogenes och klinik för utveckling av godartad prostatisk hyperplasi

De flesta män har BPH utvecklas under mycket lång tid, och gjorde inga symtom, men ändå hela tiden i prostatakörteln finns processer som kan vidare avsevärt minska en persons livskvalitet. I de flesta fall är de patologiska processer adenomatösa proliferation lakunära körtlar observerades i de centrala och laterala delar, vilket leder till det faktum att deras egen prostatavävnad under trycket tillbaka bortom sitt normala tillstånd, så att prostata ökas något i storlek. Adenom i prostata kan leda till spridning av vävnader inte bara mot blåsan, men också mot ändtarmen, vilket också kan ge mycket obehag och leda till problem med avföring.

Kliniska manifestationer kan delas in i tre huvudsteg.

 1. Kompenserat stadium. I detta skede finns det en försening i urinering.
 2. Subkompenserat stadium. Alla symptom på fördröjning av urinflödet uppträder, vilket leder till uppenbart obehag.
 3. Dekompenserat stadium. På detta stadium, vanligtvis redan närvarande flertal karakteristiska symptom som kan tyda på en onormal förstoring av prostatakörteln. Av uppenbara symptom inkluderar ökad urinblåsan, förtjockad blåsväggen, utseende av blod i urinen, svaghet, viktförlust, mun lukt av urin, muntorrhet.

De viktigaste varianterna av komplikationer av prostata hyperplasi

Obstruktion av urinvägarna är inte den enda patologin som utvecklas som en konsekvens av prostata adenom. Hyperplasi i körteln i nästan alla fall åtföljs av samtidiga sjukdomar som komplicerar sjukdomsförloppet.

 1. Urinvägsinfektion. I de flesta män, tillsammans med hyperplasi och problem med urinering, finns det också frekventa infektionssjukdomar i det genitourära systemet. Detta beror på att den smala lumen i den urogenitala kanalen är ett utmärkt ställe för reproduktion av patogen mikroflora.
 2. Stenar i blåsan. Bildandet av stenar i blåsan observeras huvudsakligen på grund av att urinen stannar i blåsan länge, vilket leder till bildandet av ett sediment som senare blir till stenar.
 3. Tårar och divertikula i urinblåsan. Divertikula och sprickor observeras i blåsan på grund av att det inte tömmes helt under mycket lång tid. Detta leder till att muskulärväggarna inte kan komma samman helt, vilket leder till att deras väggar torkas. Förtunning av blåsans muskulösa väggar leder till att muskeln är försvagad och kan vid behov inte driva urin ur blåsan. På området för att sträcka musklerna i blåsan observeras utsprång av väggen, kallad divertikula. Divertikulatets område är mycket försvagat, därför kan fysisk stress uppträda.
 4. Njurarnas nederlag. Problem med urinflödet leder till att det finns ett ökat tryck i blåsan. Detta leder till svårigheter i utflödet av urin från njurarna. Om dessa processer observeras i kroppen under lång tid kan hydronekros utvecklas. Hydronephrosis är en sjukdom som kännetecknas av expansionen av det kollektiva systemet i njurarna.
 5. Skarp retention av urinutflödet. Akut urinretentionstyp kännetecknas av fullständig frånvaro av urinering. Detta tillstånd uppstår plötsligt och åtföljs av svår smärta och nedskärningar och en känsla av svullnad buken. I det här fallet behövs akut medicinsk vård, speciellt installationen av en kateter, vilket gör det möjligt att ta bort spasmer och expandera väggarna i urinväggen. I avsaknad av akutsjukvården kan en rubbning av blåsans vägg utvecklas.

Komplikationerna associerade med prostata hyperplasi är inte mindre farliga än den underliggande sjukdomen som orsakade dem. Hos många män manifesterar symtomen på prostata adenom sig ganska dåligt. Därför är det i regel inte aktuell behandling och den underliggande sjukdomen detekteras när symtom på samtidig komplikation uppträder.

Diagnos av prostatahyperplasi

Det finns ett antal diagnostiska åtgärder för att detektera BPH. För det första bekantar den behandlande läkaren sig med patientens anamnese och karakteristiska klagomål. Vidare utförs ett antal förfaranden som syftar till att upprätta en noggrann diagnos och avslöja omfattningen av prostatakörlens omfattning. För att göra en korrekt diagnos krävs följande studier.

 1. Palpatorisk rektal undersökning.
 2. Laboratorieforskning. Laboratorietester inkluderar allmän urinanalys, bestämning av nivån av prostataspecifika antikroppar i blodet och dessutom ett biokemiskt blodprov.
 3. Instrumentell forskning. Vid diagnosering av prostata hyperplasi är det nödvändigt att göra en transfekterad ultraljud av prostata. Denna diagnosmetod låter dig få en visualisering och exakta uppgifter om storleken på var och en av prostatakörteln.
 4. Uroflowmetry. Det låter dig noggrant bestämma volymen av utsläppt urin åt gången och dessutom hastigheten på denna process.
 5. Urethrocystoscopy. Denna procedur låter dig få en visuell bild av tillståndet i urinrörets och urinblåsans väggar. Denna studie är mycket viktig, eftersom det tillåter oss att avslöja divertikula i tid, för att inte låta blåsans väggar sprida sig i framtiden.
 6. CT-urografi. I regel utförs denna forskning om man misstänker att stenar finns i blåsan.

Medicin och kirurgisk behandling av prostata adenom

Drogbehandling för prostataadenom spelar en avgörande roll, och ju tidigare det startas, desto mer sannolikt är en positiv prognos. Medicinska behandlingsmetoder inkluderar både konservativ läkemedelsbehandling och kirurgisk ingrepp. Metod för behandling och läkemedelsregimen utses av den behandlande läkaren, som är bekant med de kliniska manifestationerna som uppträder i ett visst fall.

Som regel föreskrivs kirurgiskt ingrepp i de mest försummade fallen, med de flesta läkare som föredrar minimalt invasiva kirurgiska metoder som förbättrar patientens tillstånd med minimal hälsorisk. Det finns 4 huvudtyper av operationer som utförs för behandling av prostatahyperplasi.

 1. Transuretral resektion av prostata.
 2. Transuretral snitt av prostata.
 3. Transuretral elektrolarisering av prostatakörteln.
 4. Laservalorisering av prostata.

Dessutom kan icke-operativa åtgärder vidtas för att expandera väggarna i prostatakörteln genom att införa i en urinrör en ballonsond som kan svälla vid platsen för nedsmutsning av kanalen. Det bör emellertid noteras omedelbart att denna åtgärd är tillfällig och efter en viss period blir urinröret smalare under tryck från sidan av prostata.

Drogbehandling innehåller ett system med droger av 2 grundläggande typer. För typ 1-läkemedel innefattar alfa adenoblokatory, vilket bidrar till att minska tonen i blåshalsen glatt muskulatur och främjar avslappning av musklerna i prostatan, sålunda, är mindre känslig för urinröret tryck, som väsentligen underlättar flödet av urin.

Den andra typen inkluderar läkemedel som förbättrar den hormonella bakgrunden genom att blockera övergången av testosteron till dehydrotestosteron. Dessa läkemedel är nödvändiga för att bromsa den patogena proliferationen av vävnader i prostatakörteln. Särskilt god effekt de ger i de tidiga stadierna av sjukdomen, när de kan kontrollera ökningen av prostatakörteln.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Hyperplasi av prostata hos män: symptom och behandling

Hyperplasi av prostata uppträder hos män främst i äldre och senil ålder. Denna patologi är ganska vanlig och kännetecknas av bildandet av en godartad tumör som så småningom växer. Som ett resultat har män många problem med urinering. Hyperplasi är fylld med utvecklingen av allvarliga komplikationer, inklusive: inflammatoriska sjukdomar i det genitourinära systemet och njursvikt.

Med rätt tillvägagångssätt är behandlingen av denna patologi inte någon speciell komplexitet. Ultraljud kan diagnostisera det på ett tidigt stadium.

Hyperplasi av prostata är en ren manlig sjukdom, vilken kännetecknas av bildandet av en tumör i prostata. I medicin finns det ett annat namn för denna patologi: prostata adenom. Först ser neoplasmerna ut som knölar som ökar när sjukdomen fortskrider. Detta leder till att de sätter press på urinröret, vilket leder till att urinprocessen störs.

Ofta diagnostiseras hyperplasi hos män efter 60 år, även om det också kan förekomma hos personer i en yngre ålder. Utbildning är godartad och kan behandlas vid varje stadium av utvecklingen.

Den främsta orsaken till diffus-nodulär hyperplasi är ett brott mot testiklarnas funktion och omstruktureringen av den hormonella bakgrunden, orsakad av åldersrelaterade förändringar som börjar efter 45 år. Sjukdomen kan få sin utveckling till följd av en negativ inverkan på funktionen hos andra faktorer.

De exakta orsakerna till uppkomsten av prostatahyperplasi är fortfarande föremål för diskussion bland läkare. I de flesta fall kan faktorer identifieras under diagnosen.

Den viktigaste faktorn i utvecklingen av hyperplasi är ålder. Enligt experter finns det ett antal andra orsaker som kan påverka både förekomsten av patologi och sjukdomsförloppet. Men ju äldre personen är, ju mer sannolikt är han att bli sjuk. Hormonal obalans förklaras av en minskning av produktionen av manliga hormoner - androgener och ökning av östrogener, vilket är en förutsättning för utveckling av prostatahyperplasi. I detta fall är överträdelserna av en intern natur. Patologiska förändringar sker på cellulär nivå direkt i prostatakörteln. Detta leder till deras deformation och proliferation.

Bland de andra faktorer som kan påverka utvecklingen av BPH är följande:

 • alkoholmissbruk
 • tobaksrökning
 • sexuell impotens eller hyperaktivitet
 • tidigare överförda venerala sjukdomar;
 • användningen av substandardprodukter;
 • ärftlig predisposition;
 • passivt sätt att leva.

Riskgruppen omfattar personer som enligt den genetiska linjen hade förekomster av hyperplasi. Denna kategori män från 30 år rekommenderade en årlig undersökning. Ett sådant tillvägagångssätt möjliggör tidig upptäckt av patologi.

Den största risken för hyperplasi är dess asymptomatiska kurs under lång tid. Symtom blir mer uttalad när patologiska förändringar redan har lett till tumörens tillväxt. I detta fall kan en måttlig belastning på blåsans väggar kvarstå. De viktigaste kliniska manifestationerna av sjukdomen är:

 • förekomst av svårigheter med urinering
 • lethargisk stråle;
 • avbrott av urinering
 • oförmågan att helt tömma blåsan;
 • stagnation av urin;
 • blod i urinen;
 • ökad uppmaning att urinera, kännetecknad av deras plötsliga utbrott;
 • ofrivillig urinering;
 • smärtsamma känslor när man går på toaletten;
 • utveckling av kronisk urinretention, som utvecklas som ett resultat av urinvägsinfektion;
 • bildning av stenar i blåsan.

Det är värt att notera att antalet manifestationer hos patienter kan vara olika. I detta fall beror allt på tumörens storlek och svårighetsgraden av sjukdomen.

Med den avancerade formen av diffus hyperplasi som orsakas av utvecklingen av svår inflammation kan prostata blockera urinvägarna, vilket leder till omöjligheten att urinera även i händelse av en uppmaning. För att rädda situationen kan det bara vara urologiskt ingripande. I detta fall är en brådskande introduktion av katetern nödvändig.

I urologi utmärks tre grader av godartad hyperplasi.

Vid första kompressionsstadiet finns det problem med urinering. Förekomsten av svårigheter noteras huvudsakligen på natten. Manifestationer åtföljs av ökad uppmaning och slöhet. Vid detta stadium är prostatakörteln förstorad och har tydliga gränser. Men symtomen på sjukdomen är dåligt uttryckta. Periodens längd är cirka 3 år. I detta skede är hyperplasi väl mottaglig för läkemedelsbehandling.

Övergången av sjukdomen till det andra subkompenserade steget är möjligt med allvarliga kränkningar av blåsans funktionalitet, när frisättningen är signifikant hämmad. Manifestationer åtföljs av frekvent uppmaning att urinera och ofrivillig urladdning av grumlig urin. Ibland kan det se föroreningar av blod. Mot bakgrund av hyperplasi av denna form kan kroniskt njursvikt utvecklas.

Den farligaste är 3 graden. Det kännetecknas av svårighetsgraden av symtom och kännetecknas av blåsans stretch och närvaron av blodsekretioner. Det noteras att bubblan inte kan tömmas helt, vilket medför risk för bristning av dess väggar. Patienten i denna situation kräver brådskande installation av en kateter med syfte att expandera urinvägarna och avlägsnande av spasmer.

Hyperplasi i prostatakörteln kräver kvalitativ diagnos, vilket innebär att man utför en fullständig undersökning. Grunden för att klargöra diagnosen är patientens klagomål och resultaten av instrument- och laboratorieundersökningar. I det här fallet utnämns följande:

 • palpation, genom vilken det är möjligt att bestämma graden av utvidgning av prostata, organets ömhet, närvaro eller frånvaro av ett spår på den;
 • allmän analys av urin;
 • biokemiskt blodprov med avkodning av PSA;
 • echografisk forskning;
 • transrectal ultraljud, som låter dig visualisera prostatakörteln och bestämma den exakta storleken på dess lobor;
 • uroflowmetry - en studie där du kan bestämma hastigheten och volymen av urin under tömning;
 • uretrocytoskopi - utförs för att erhålla data om blåsans och urinvägarnas tillstånd
 • KT-urografi - utförs med misstanke om stenar i blåsan.

Drogterapi för glandulär-stromal hyperplasi i prostata visar hög effektivitet vid ett tidigt utvecklingsstadium. I det här fallet gäller:

 • alfa-blockerare, de mest populära varav: Doxazosin och Tamsulosin. Läkemedlen är ordinerad i syfte att lindra prostata spasmen och förhindra obstruktion av urinvägarna.
 • hämmare av 5-alfa-reduktas. Dessa läkemedel stör produktionen av hormon dihydrotestosteron, vilket leder till att prostata storleken minskar och obstruktionen stoppas. För droger av denna typ inkluderar: Dutasterid, Finasterid och Permixon.

Mot bakgrund av att man tar ovanstående läkemedel utvecklas biverkningar ofta: försämring av allmän hälsa, svaghet, sänkning av tryck, yrsel.

För syftet med behandlingen kan minimalt invasiva metoder användas. En av dem är introduktionen till urinröret i en speciell spiralstent. De ordineras till patienter som inte hjälpades med konservativ behandling. I fallet med denna manipulering anses uteslutning av kirurgisk ingrepp obligatoriskt. Nackdelen med denna metod är sannolikheten för fjäderförspänning.

Behandling av prostatahyperplasi

Vid kraftig glandulär hyperplasi är kirurgisk behandling tillrådlig. Kirurgi utförs på blåsans väggar eller innebär att den drabbade vävnaden skärs. Trots det faktum att denna metod är traumatisk, kan den helt lösa problemet. Tekniken i operationen är att introducera en nyinspelning. Avlägsnande av en del av det drabbade organet och tumören utförs med hjälp av elektriska urladdningar. En annan invasiv behandlingsmetod är användningen av en grön laser. Fördelen med denna operation är fullständig eliminering av risken för blödning, eftersom blodkärlen tas bort.

Användningen av folkmedicin är ett alternativ till behandling av prostata sjukdomar. Örter och mineraler innehåller i sin sammansättning en massa aktiva komponenter. Därför kan metoderna för alternativ medicin inte underskattas. Men det är möjligt och skadlig effekt av naturliga komponenter. Det är därför som rekommenderas att konsultera en specialist innan du applicerar det här eller detsamma.

Några effektiva recept:

 1. 1. Medicinskt avkok från prostatit och hyperplasi. Beredas enligt följande: 1 msk. l. Field horsetail hälls kallt vatten i volymen på en liter och släckes, 10 minuter efter kokning. I buljongen bör läggas 1 msk. l. bark av buktorn, håll elden i 5 minuter, lägg sedan till 1 msk. l. Drogkammomilja och Johannesört och lägg den i ytterligare 5 minuter. Koppla loss buljongen, häll i den för 1 msk. l. löv av dioecious nässla, frukt av plantain, gräs av bitter malurt. Produkten ska bryggas tills den är helt nedkyld, varefter den måste filtreras och läggas i kylskåpet. Ta 2 msk. l. tre gånger om dagen.
 2. 2. Tinktur för prostata hyperplasi. För beredning är det nödvändigt att ta saft av celandine och späd det med fyrtio graders vodka i förhållandet 1: 1. Ta på morgonen. Droppar läggs till vattnet: tillräckligt för att dricka 1/3 kopp om dagen. Börja den första behandlingsdagen med 1 droppe lösning, tillsätt 1 mer varje dag, vilket ger antalet droppar till 30. Därefter räkna ner i motsatt riktning. Efter en två veckors paus och upprepa behandlingen.
 3. 3. Stearinljus. För att förbereda, ta 100 g getfett och 25. förmalt propolis. Ingredienser ska hällas i en emaljskål och hållas i ett vattenbad i 3 timmar. Elden måste vara svag. Från det mottagna materialet är det möjligt att göra ljus. Använd varje dag i en månad. Ta sedan en tio dagars paus och upprepa kursen.
 4. 4. Infusion av lökskal. Den är förberedd enligt följande: ett vanligt glas tvättade lökskalar tas och 500 m vatten hälls. Den sätts på en långsam eld, kokad i 8 minuter under locket, insisterade tills den helt kyldes, filtrerades. Det måste läggas 3 msk. l. naturlig honungsbi. Drick ½ kopp om dagen med en fem dagars kurs.

Hyperplasi av prostata är en allvarlig patologi, som måste behandlas nödvändigtvis.

Den aktiva utvecklingen av prostatahyperplasi åtföljs av en gradvis ökning av organet. Tumören kan ta olika former och former på olika ställen. Till exempel växer dopuzyrnaya hyperplasi i ändtarmen. Retrotrigonalnoe-neoplasma bildas vanligen under blåsan.

De vanligaste komplikationerna är:

 • obstruktion av urinväggen
 • infektion i genitourinary systemet;
 • stenar i blåsan;
 • blåsbrott, divertikula;
 • retention av urinflöde;
 • utveckling av njurpatologier.

Ju tidigare prostatahyperplasi identifieras, ju mer sannolikt kommer förekomsten av komplikationer att vara.

Profylax av prostatahyperplasi har ingen betydelse. Män rekommenderas att överge dåliga vanor, granska deras kost och anpassa sin livsstil.

Med en patologisk förändring i prostatakörtelns celler orsakad av prostataadenom tillhandahålls en speciell diet. Sådana patienter bör utesluta användningen av feta, stekta, kryddiga och salta livsmedel, röka produkter, choklad och kaffe. Huvudbetoning i näring bör göras på vegetabilisk mat, som innehåller en stor mängd fiber.

Män uppmuntras att leda en aktiv livsstil, inklusive i den dagliga rutinen för sport.

Ett idealiskt alternativ för förebyggande av adenom kommer att vara behandling i ett sanatorium. Detta tillvägagångssätt kommer att stärka kroppen, eliminera risken för hyperplasi, prostatit och andra sjukdomar i det genitourära systemet.