Huvud
Strömförsörjning

Vad är godartad prostatahyperplasi och hur man behandlar den?

Hyperplasi av prostata är en mycket vanlig patologi. Denna sjukdom kallas även prostata adenom. Detta är en urologisk sjukdom, en godartad tumör i glandulärorganet.

Varför prostata behövs

Detta viktiga orörda organ i det manliga reproduktionssystemet har en liten storlek. Den ligger framför ändtarmen, under blåsan. Järn producerar huvuddelen av spermierna - en något alkalisk hemlighet. Denna saft ger rörlighet och livskraft för spermatozoa.

Från prostatens normala funktion beror livskvaliteten, den sexuella förmågan hos det starkare könsrepresentanten. Nyligen har experter diagnostiserat en godartad tumör av denna exokrin körtel oftare. Hyperplasi av prostata utvecklas också hos djur. Denna sjukdom utvecklas ofta hos hundar.

Orsaker till patologiutveckling

Etiologiska faktorer för utveckling av överträdelser:

 1. Hormonal omstrukturering av kroppen.
 2. Ökande med åldern, nivån på kvinnliga könshormoner och en minskning av hankön. Som en följd av denna obalans, som förekommer hos de flesta män efter 50 års ålder, ökar prostatakörteln i storlek. Som ett resultat komprimeras den bakre delen av urinröret med den förstorade sexlivet. Det finns spasmer av muskler som omger urinröret.
 3. Komplikation av familjehistoria.
 4. En stillesittande livsstil, när en man inte deltar i fysisk utbildning. Bäckenregionen har många muskler, ledband, som hela tiden måste fungera som en pump.
 5. Hög nivå av testosteron.

Symtom på prostata adenom

Den komplexa nervsystemet i prostata i adenom svarar omedelbart på alla patologiska förändringar, vilket orsakar olika kränkningar av allmän och lokal natur. Det minst mättade symptomatiska tillståndet är hyperplasi av prostata 1 grad.

Den mest slående egenskapen hos patologin är dysuri - en störning av urinproduktionen:

 1. Hennes utflöde störs, eftersom en man med BPH-benign prostatahyperplasi har proliferation - proliferation av celler i den drabbade prostata. Hankörens volym ökar gradvis.
 2. I de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen som ett resultat av att man klämmer urinvägarna uppstår uttunning av strålen. Den riktas vertikalt nedåt.
 3. I andra etappen finns det svårigheter i urinflödet.
 4. Night pollakiuria är en ökning av frekvensen av nattlig smärtsam urinering, som överstiger åldersnorm. En man börjar besöka toaletten upprepade gånger på natten, eftersom kvarvarande urin förblir i blåsan, men lättnad av hans tillstånd uppstår inte. Det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 5. Patienten lider av att gnugga, brinna.
 6. Nocturia-övervägande av nattlig urin över dagen.
 7. Stranguria - fördröjningen av uppkomsten av urinledning genom på grund av förekomsten av en obstruktion till utflödet. Patienten tvingas att dra in bukpressen, så att den nödvändiga åtgärden att ta bort strålen börjar. Vätskeflödet är droppe, okontrollerbart, tunt.
 8. Frekventa avbrott i processen med jetting. Ibland minskar dess intensitet, det stänker. Tömning av urinblåsan är försenad.
 9. Stressfull, intermittent urinering i slutet av urinen.
 10. Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av tyngd i underlivet.
 11. I allvarliga fall kommer den biologiska vätskan knappast att falla ut, tills urinlösningen slutar helt, trots det plötsliga överskottet av blåsan.
 12. Den tredje etappen kännetecknas av en akut retention av urin. Vid sträckning av urinblåsan förekommer en mycket allvarlig smärta.
 13. Imperativ inkontinens av urin är en oemotståndlig uppmaning att avlägsna strålen.
 14. Stress, irritabilitet.
 15. Slöhet, rastlös sömn.
 16. Dålig fysisk hälsa, asthenisk syndrom.
 17. Obalanserat psykologiskt tillstånd. Detta problem ger många upplevelser och olägenheter. Det hotar med allvarliga konsekvenser.
 18. Konsekvenser av prostata adenom
 19. Eftersom den godartade tumören växer, är blåsans funktioner signifikant försämrade. I slutändan leder detta ofta till utveckling av njursvikt.
 20. Med sjukdom i vilken grad som helst, kan akut urinretention förekomma, vilket kräver akut läkarvård. Till och med mot bakgrund av att ta läkemedel som doktorn föreskriver, kommer ett antal män på operationsbordet.
 21. Det kan finnas erektil dysfunktion, en minskning av libido, eftersom denna trend leder till en minskning av testosteronnivåerna.

Det finns en åsikt att prostata adenom kan bli cancer. Denna åsikt är inte helt korrekt, eftersom adenom och prostatacancer är olika sjukdomar. De utvecklas från olika zoner och celler i prostatakörteln. Dessa sjukdomar har en liknande symtomatologi. Det vanliga är att båda sjukdomarna är hormonellt beroende.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Numera behandlas denna sjukdom framgångsrikt på olika stadier av dess utveckling. De konservativa läkemedelsmetoderna råder i terapeutiska åtgärder. För att läka, måste du uthålligt utföra all doktors utnämningar i minst en månad.

Komplexa åtgärder vidtas. Hittills finns till läkare för att det finns tre grupper av läkemedel för behandling av prostata:

 1. Alpha-adrenoblockers: omniks, delphas, cardura. Läkemedel som påverkar alfa-receptorerna. De slappnar av och bidrar till viss minskning av prostatakörteln. På så vis är det lättare att urinera. De minskar krampen i muskulaturen i blåsans hals och den bakre delen av urinröret. Som ett resultat avlägsnas symptomen. Men dessa droger bidrar inte till en minskning av prostatakörteln.
 2. Inhibitorer av 5 alfa-reduktas: proscar, avadar. Dessa läkemedel verkar på grund av prostata adenom. Ett läkemedel som minskar produktionen av de-yerosteron. Detta leder till en minskning av könkörtelns storlek. Hinder för urinering elimineras. Men dessa droger måste tas under lång tid. Hos vissa patienter orsakar de en försämring av sexuell kraft, minskad sexuell lust.
 3. Det är säkert att stoppa tillväxten av adenom indigal. Det återställer hormonbalansen: en minskad androgensnivå och en förhöjd nivå av östrogener. Detta läkemedel stoppar adenomtillväxten vid något stadium av sjukdomen.
 4. Fytoterapeutiska läkemedel framställda av naturliga råmaterial.
 5. Vid akut urinretention måste patienten sätta en kateter.
 6. Fysioterapeutiska metoder används: Laserbehandling för bestrålning av prostatakörteln. Medicinsk elektrofores, som låter dig injicera medicinska ämnen direkt i prostatakörteln.
 7. Darsonvalisering, massage, galvanisering av körteln för att förbättra blodtillförseln.
 8. Det är viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker från kosten.

Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen

En tumör blockerar ofta urinkanalen. Smärta blir outhärdligt. Slutligen, för att lindra en man av adenom kan bara brådskande kirurgisk ingripande. På många sjukhus utförs traditionell öppen adenomektomi.

 1. Detta är en avancerad teknik för att avlägsna tumör. I civiliserade länder föredrar de att använda denna behandlingsmetod. Modern teknik för shader endoskopiska operationer möjliggör kirurgisk behandling utan snitt.
 2. Under videokontrollerna går in i prostatakörteln genom urinröret. En speciell vass enhet avlägsnar överskottsvävnaden hos detta organ. Utflödet av strålen förbättras efter frisättning av urinröret.

Adenom i prostata är en vanlig åldersstörning. Varje operation är förknippad med en viss risk för komplikationer. Därför är det viktigt att stoppa sjukdomen i början av dess utveckling.

Denna patologi lämpar sig för framgångsrik behandling.

Om symptom på prostata adenom uppträder, är det nödvändigt att kontakta läkaren i god tid och börja den nödvändiga behandlingen. Hälsan normaliserar.

Hyperplasi av prostata

Prostatahyperplasi (BPH) - detta är en vanlig urologisk sjukdom där cellproliferation sker prostataceller, vilket orsakar sammanpressning av urinröret och, som ett resultat, urineringsstörningar. Neoplasm utvecklas från stromalkomponenten eller från glandulärt epitel.

Oftast diagnostiseras sjukdomen på 40-50 år. Enligt statistiken har upp till 25% av män över 50 år symptom på prostatahyperplasi, vid 65 års ålder upptäcks sjukdomen hos 50% av männen och i äldre ålder - i cirka 85% av männen.

Vid tidsmässigt korrekt utvald behandling är prognosen gynnsam.

Prostatakörteln (prostata) är oparade androgen rörformig-alveolära exokrin körtel som ligger under urinblåsan, passerar det genom den inledande delen av urinröret - prostataurinröret cirkulärt omsluter nacken och dess proximala parti. De underlägsna kanalerna i körteln öppnar sig i urinröret. Prostata är i kontakt med bäckens membran, ampulla i ändtarmen.

Funktionerna i prostatakörteln styrs av androgener, östrogener, steroidhormoner och hypofyshormoner. Hemligheten som produceras av prostata utstötas under utlösning, deltar i spädningens utspädning.

Prostatakörteln är formad av själva kärlvävnaden, såväl som av muskler och bindväv. Process hyperplasi, t. E. Onormala utväxter börjar vanligtvis i den transienta zonen i prostata, efter vilken tillväxt sker polycentriska noder med påföljande ökning av volymen och vikten av prostata. En ökning av tumören i storlek leder till förskjutning av prostata vävnader från utsidan, tillväxt är möjlig både i riktning mot ändtarmen och i blåsans riktning

Normalt stör prostatakörteln inte urinprocessen och funktionen av urinröret som helhet, eftersom den inte ligger i den bakre delen av urinröret, men klämmer inte på den. Med utvecklingen av prostatahyperplasi komprimeras den prostatiska delen av urinröret, dess lumen smalnar, vilket gör det svårt att tömma urin.

Orsaker och riskfaktorer

En av huvudorsakerna till prostatahyperplasi är ärftlig predisposition. Sannolikheten för sjukdomen ökar betydligt när det finns nära släktingar som lider av prostatahyperplasi.

Dessutom innefattar riskfaktorerna följande:

 • förändringar i den hormonella bakgrunden (främst obalansen mellan androgener och östrogener);
 • metaboliska störningar;
 • infektiösa och inflammatoriska processer i det urogenitala området;
 • avancerad ålder;
 • otillräcklig fysisk aktivitet, särskilt en stillasittande livsstil, som bidrar till stillastående fenomen i det lilla bäckenet;
 • hypotermi;
 • dåliga vanor
 • otillräcklig näring (högt innehåll av fett- och köttmat i kosten med otillräcklig mängd växtfibrer);
 • inverkan av negativa miljöfaktorer.

De främsta målen med behandling av prostatahyperplasi är eliminering av urinproblem och förebyggande av ytterligare utveckling av sjukdomen, vilket orsakar svåra komplikationer från blåsan och njurarna.

Formen av sjukdomen

Beroende på tillväxtriktningen är prostatahyperplasi uppdelad i:

 • sub-tubuzhnuyu (neoplasm ökar i ändtarmens riktning);
 • intravesikal (tumören växer mot blåsan);
 • retrotrigonal (tumören är lokaliserad under blåsans triangel);
 • multifokal.

Enligt det morfologiska tecknet klassificeras prostata hyperplasi i glandulär, fibrös, myomatös och blandad.

Stages av sjukdomen

I den kliniska bilden av prostatahyperplasi, beroende på tillståndet hos organ och strukturer i urogenitalt kanalen, utmärks följande steg:

 1. Ersättning. Det kännetecknas av kompenserad hypertrofi av urinblåsans detrusor, vilket ger fullständig evakuering av urin, det finns inga störningar i njurarnas och urinvägarnas funktion.
 2. Subindemnification. Förekomst av dystrofa förändringar i detrusor, tecken på resterande urin, dysursyndrom, nedsatt njurfunktion.
 3. Dekompensation. Disorder av blåsens detrusorfunktion, närvaro av uremi, förvärring av njursvikt, ofrivillig urinladdning.

Symtom på prostatahyperplasi

Sjukdomen utvecklas gradvis. Svårighetsgraden av symtom på prostatahyperplasi beror på scenen.

Huvud tecknen på det tidiga skedet av tumörprocessen är frekvent urinering, nocturia. Prostatakörteln är förstorad, dess gränser är tydligt avgränsade, konsistensen är tät, urinvattnet i processen med urinering är vanligt eller något släckt. Palpation av prostata är smärtfri, mittspåret är väl palperat. Blåsan töms helt. Varaktigheten av detta stadium är 1-3 år.

Vid subkompensationsstadiet är urinrörets kompression mer uttalad, närvaron av kvarvarande urin är förtjockningen av blåsans väggar karakteristisk. Patienter klagar på en känsla av ofullständig tömning av blåsan efter urinering, ibland - ofrivillig fördelning av en liten mängd urin (läckage). Det kan finnas tecken på kroniskt njursvikt. Urin under urinering utsöndras i små portioner, det kan vara grumligt och innehåller en blandning av blod. På grund av stagnation i blåsan kan bilda stenar.

Mot bakgrund av godartad prostataförstoring kan utveckla allvarlig sjukdom i urinvägarna: njursten, pyelonefrit, cystit, uretrit, kronisk och akut njursvikt, urinblåsa diverticula.

Vid sönderfallet av sjukdomen är volymen av urin som frigörs obetydlig, urinen kan släppas med droppe, den är grumlig, med ett spår av blod (rostig färg). Urinblåsan sträcker sig med en stor mängd resterande urin.

Symtom på hyperplasi i prostata i senare skeden innefattar viktminskning, torr mun, lukt av ammoniak i andningsluften, minskad aptit, anemi, förstoppning.

diagnostik

Diagnos av prostatahyperplasi är baserad på data som samlats in från klagomål och anamnese (inklusive familjehistoria), undersökning av patienten samt ett antal instrument- och laboratorieundersökningar.

Under den urologiska undersökningen utvärderas tillståndet hos de yttre könsorganen. Fingerforskning gör att du kan bestämma tillståndet i prostatakörteln: dess kontur, ömhet, närvaron av ett spår mellan proppens lobar (normalt närvarande), områdena för förtätning.

Tilldela och biokemiska blodprover (definierade elektrolyter, urea, kreatinin), allmänt urinanalys (närvaro av leukocyter, röda blodkroppar, ett protein av mikroorganismer, glukos). Bestäm koncentrationen i blodet i prostata-specifikt antigen (PSA), vars innehåll ökar med prostatahyperplasi. Det kan krävas bakteriologisk urinodling för att undvika infektionssjukdomar.

De viktigaste instrumentala metoderna är:

 • transrektal ultraljud (bestämning av prostata, blåsans storlek, graden av hydronekros, om någon);
 • urofluometri (bestämning av volymen av urinering);
 • urografi och excretory urografi; och andra.

Oftast diagnostiseras sjukdomen på 40-50 år. Enligt statistiken har upp till 25% av män över 50 år symptom på prostatahyperplasi.

Om differentialdiagnos är nödvändig med blåscancer eller urolithiasis, används cystoskopi. Denna metod visas också i närvaro av en historia av sexuellt överförbara sjukdomar, långvarig kateterisering, trauma.

Behandling av prostatahyperplasi

De främsta målen med behandling av prostatahyperplasi är eliminering av urinproblem och förebyggande av ytterligare utveckling av sjukdomen, vilket orsakar svåra komplikationer från blåsan och njurarna.

I vissa fall begränsad till patientens dynamiska observation. Dynamisk observation innebär regelbundna undersökningar (med ett intervall på sex månader eller ett år) hos läkaren utan någon behandling. Förväntande taktik är motiverad i avsaknad av allvarliga kliniska manifestationer av sjukdomen med frånvaro av absoluta indikationer för kirurgisk ingrepp.

Indikation för läkemedelsbehandling:

 • Förekomst av tecken på sjukdomen, vilket ger patienten ångest och sänker livskvaliteten.
 • förekomst av riskfaktorer för progressionen av den patologiska processen;
 • Förberedelse av patienten för kirurgisk ingrepp (för att minska risken för postoperativa komplikationer).

I läkemedelsbehandling av prostatahyperplasi kan följande ordineras:

 • selektiv a1-blockerare (effektiva i fallet med en akut urinretention, inklusive uppkomsten av postoperativ vid vilken ingen full blåsa tömning över 6-10 timmar efter operation, förbättra hjärtaktivitet med samtidig ischemisk hjärtsjukdom);
 • hämmare av 5-alfa-reduktas (minska prostatakörteln, eliminera makrohematuri);
 • preparat baserade på växtextrakt (minskning av svårighetsgraden av symtom).

I fallet med akut urinretention visas en patient med prostatahyperplasi att bli sjukhus med en kateterisering av blåsan.

Substantiv androgenbehandling utförs i närvaro av laboratorie- och kliniska tecken på åldersrelaterad androgenbrist.

Det fanns förslag på en eventuell malignitet av prostatahyperplasi (dvs. degenerering i cancer), men de var inte bevisade.

Absoluta indikationer för kirurgisk behandling av prostatahyperplasi är:

 • återkommande akut retention efter kateteravlägsnande;
 • ingen positiv effekt av konservativ terapi;
 • bildning av divertikulum eller stora urinblåsor
 • kroniska infektiösa processer i urogenitala systemet.

Kirurgisk ingrepp för prostatahyperplasi är av två typer:

 • adenomektomi - excision av hyperplastisk vävnad;
 • prostatektomi - resektion av prostata.

Operationen kan utföras med traditionella eller minimalt invasiva metoder.

Till transvesikal adenomektomi med åtkomst genom blåsans vägg används vanligtvis vid intra-triagonal tillväxt av neoplasmen. Denna metod är något traumatisk i jämförelse med minimalt invasiva ingrepp, men med stor sannolikhet att ge en fullständig botemedel.

Transuretral resektion av prostata körtel kännetecknas av hög effektivitet och lågt trauma. Denna endoskopisk metod innebär inget behov av att skära frisk vävnad i synen på det drabbade området, gör det möjligt att uppnå tillförlitlig kontroll av hemostas och kan även utföras i äldre patienter med samtidig patologi.

Transuretral nålablation av prostatakörteln består i införandet av nålelektroder i prostatens hyperplastiska vävnad, följt av förstörelsen av patologiska vävnader med hjälp av radiofrekvensexponering.

Transuretral förångning av prostatan utförs med hjälp av en rullelektrod (elektroförångning) eller laser (laserförångning). Metoden består i avdunstning av prostatakörtelns hyperplastiska vävnad med samtidig torkning och koagulering. Också för behandling av prostatahyperplasi kan cryodestruktionsmetoden (flytande kvävebehandling) användas.

Embolisering av prostata artärer hänför sig till endovaskulära operationer och består i obstruktionen av de medicinska polymererna i artärerna som matar prostatakörteln, vilket leder till dess reduktion. Operationen utförs under lokalbedövning genom åtkomst genom lårbensartären.

För att minska risken för att utveckla prostatahyperplasi rekommenderas att du söker tidig tid för de första tecknen på en urinproblem och att du har årliga förebyggande undersökningar av en urolog vid 40 års ålder.

Endoskopisk holmiumlaserukleation av prostatahyperplasi utförs med användning av en Holmium-laser med en effekt på 60-100 W. Under operationen skärs den hyperplastiska prostatavävnaden in i urinhålan, varefter adenomatösa noder ska avlägsnas med hjälp av endomorfatorn. Effektiviteten av denna metod ligger nära den för öppen adenomektomi. Fördelar är en lägre sannolikhet för komplikationer i jämförelse med andra metoder och en kortare rehabiliteringsperiod.

Patienten rekommenderas att hålla sig till en diet med undantag av kost med kryddig, kryddig, fet mat, sprit.

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Mot bakgrund av godartad prostataförstoring kan utveckla allvarlig sjukdom i urinvägarna: njursten, pyelonefrit, cystit, uretrit, kronisk och akut njursvikt, urinblåsa diverticula. Dessutom kan resultatet av att köra hyperplasi vara orchiepididymitis, prostatit, prostatahypertrofi blödning, erektil dysfunktion. Vi spekulerade om en möjlig malignitet (t. E. degeneration i cancer), men visade att de inte var.

utsikterna

Vid tidsmässigt korrekt utvald behandling är prognosen gynnsam.

förebyggande

För att minska risken för att utveckla prostatahyperplasi rekommenderar vi:

 • vid 40 års ålder - Urologens årliga förebyggande undersökningar.
 • snabb tillgång till sjukvård vid första tecken på en micturitionsstörning
 • avslag på dåliga vanor
 • undvikande av hypotermi
 • rationell nutrition;
 • regelbundet sexliv med en vanlig partner
 • tillräcklig fysisk aktivitet.

BPH (benign prostatahyperplasi): en beskrivning av sjukdomen, orsakerna

Problem med prostata, liksom deras förebyggande, är relevanta för män i alla åldrar.

Godartad prostatahyperplasi (för enkelhets skyld använda förkortat namn BPH) - En av de vanligaste sjukdomarna som en praktiserande läkare - en urolog står inför.

Vid 40 års ålder diagnostiseras denna patologi i vart femte patienten, efter 40 år blir siffran dubbelt och vid 80 års ålder drabbas nästan 90% av männen av BPH-symtom.

De underliggande förändringarna i sjukdomspatogenesen leder till olika kliniska manifestationer av störningar i urinvägarna, så hyperplasi kräver korrekt och viktigast, snabb behandling.

BPH är inte en malign process, därför ger sådan bildning inte metastas och åtföljs inte av en överträdelse av cellreplikation.

Godartad prostatahyperplasi kallades tidigare ett adenom, men när de patogenetiska förändringarna i läkaren undersöktes visade sig vissa skillnader mellan dessa sjukdomar. BPH är en godartad bildning belägen inuti kroppen, bestående av epitelceller och bindvävsmembran som skiljer dem. Utanför denna nod är täckt med en tät kapsel.

I vissa fall behåller interna celler i en liknande struktur förmågan att producera en hemlighet. Det utsöndras emellertid inte utanför, men samlas in i prostata och bildar olika cyster.

Beroende på lokalisering av nodalbildning, utmärks flera former av BPH:

 • intravesikal, vid vilken utskjutning i blåsans hålighet bildas;
 • under-tubulär, inträffar i ett överväldigande antal patienter, bildas tillväxten av bildning i ändtarmen.
 • retrotrigonal, diagnostiseras ganska sällan, i det här fallet bildas noden i urinblåsans område, med andra ord vid korsning av blåsan med urinröret.

För att undvika olika myter och rädslor i samband med diagnosen BPH, lyfter läkare följande aspekter:

 • denna sjukdom orsakar inte maligna tumörer i prostata;
 • i enlighet med allmänt accepterade rekommendationer anses patologi vara ett oumbärligt tecken på åldrande, det diagnostiseras ofta hos vuxna män;
 • BPH svarar vanligtvis bra på medicineringen (speciellt i de första stadierna, men om det inte finns något resultat av terapi rekommenderas kirurgi, vilket i de flesta fall är framgångsrikt.
 • sjukdom skiljer sig från ospecificerade symtom, men diagnosen orsakar inga problem.

Det slutliga svaret på frågan varför prostatakörteln är benägen att öka, nej. Om vi ​​kombinerar alla aktuella medicinska data hittills, med avseende på prostatacellens struktur och de processer som äger rum där, är den mest troliga orsaken till BPH teorin om hormonell obalans. Sådana brott är direkt relaterade till de fysiologiska processerna i en mans kropp efter 45-50 år.

Diagnos och behandling

Huvuddelen av testosteron som produceras i testiklarna faller in i prostatakörteln, där, under påverkan av ett specifikt enzym, transformeras 5-a-reduktas till biologiskt aktiv dihydrotestosteron.

Å ena sidan är han "ansvarig" för sexuell funktion, å andra sidan - provar uppdelningen av prostatacellerna. Fram till en viss ålder är processerna för regenerering och fysiologisk celldöd i balans, men efter 40 år ökar prostata körtorns storlek.

Inte den sista rollen tilldelas östrogen, där koncentrationen i blodet också växer. Östrogener ökar aktiviteten av 5-a-reduktas och accelererar följaktligen bildandet av dihydrostestosteron. Som ett resultat av dessa processer uppträder utvecklingen av BPH.

Läkemedel för behandling av godartad prostatahyperplasi är bland de mest sålda på apoteket. Men om de första tecknen på sjukdomen uppträder (vanligtvis smärta i perineum), behöver du se en läkare.

Baserat på tolkningen av data från instrument- och laboratorieundersökningar bestämmer läkaren graden av BPH, löser frågan om läkemedelsbehandlingens lämplighet och föreskriver antingen droger eller erbjuder patientens kirurgiska ingrepp.

Godartad prostatahyperplasi: de viktigaste symptomen och sjukdomsförloppet

Den kliniska bilden av sjukdomen orsakas inte bara av ökningen av prostataens storlek, utan även av kränkningen av tonen i de släta musklerna som beklär väggarna i urinvägarnas organ.

Godartad prostatahyperplasi åtföljs av följande kliniska manifestationer:

 • otillräcklig stark, intermittent ström av urin;
 • Efter avslutad urinering finns det en känsla att blåsan inte är helt tömd.
 • falsk uppmaning att urinera
 • en frekvent uppmaning att urinera, men urin utsöndras i små portioner, ofta på natten;
 • urininkontinens
 • dragande och värkande smärta i perinealområdet, vilket är förknippat med mekanisk komprimering av vävnader med organets tillväxt;
 • erektil dysfunktion, vilket är ganska förväntat hos äldre, men inte ganska trevligt relativt de gamla männen.

Godartad prostatahyperplasi diagnostiseras hos många män, men endast i hälften (och i ung ålder i kvart) är sjukdomen åtföljd av svåra kliniska tecken.

Beroende på svårighetsgraden av symtomen, underpatologieras tre steg (de kallas ibland prostatkörtelns grader):

 • Den första förändringen i prostatastrukturen är märkbar först efter en grundlig undersökning, det finns inga urologiska tecken.
 • på den andra godartade prostata hyperplasien orsakar mildt uttryckta dysursjukdomar, ökar deras svårighetsgrad gradvis i takt med att prostatastorleken ökar;
 • På de tredje symtomen på sjukdomen uttalas, bryter mot urinseparation akut natur tills akut retention av urinering. Dessutom finns det ett akut smärtssyndrom, som inte bara sprids till perineum utan också till underlivet.

Med tidig hantering av detta problem till läkaren diagnostiseras godartad prostatahyperplasi i andra etappen och stoppas av ett antal mediciner. BPH i den tredje graden kräver emellertid obligatorisk kirurgisk ingrepp, ibland i brådskande ordning.

Mer om sjukdomen

BPH i prostata: etiologiska riskfaktorer, diagnostiska metoder

Enligt många experter är sjukdomen en av egenskaperna hos åldersrelaterade förändringar i prostatavävnad och hormonell bakgrund hos män.

Vissa faktorer ökar dock risken för att utveckla prostatisk BPH, inte bara hos vuxna, men även hos unga män.

Sådana faktorer inkluderar följande indikatorer:

 • genetisk predisposition;
 • brist på motion;
 • alkoholmissbruk, rökning och andra livsstilsegenskaper;
 • långvarig abstinens från kön, artificiell fördröjning vid utlösning;
 • övervikt;
 • störningar i den endokrina funktionen hos vävnader som producerar androgenhormoner;
 • långvarig användning av steroid läkemedel för terapeutiska eller sportändamål
 • diabetes.

Att konsultera en läkare följer de första tecknen på dysursjukdomar, utan att vänta på försämringen av sjukdomen. För att få råd om BPH prostatakörteln spelas in på en tid med en urolog.

Vanligtvis är ett besök hos en läkare inte utan vissa diagnostiska manipuleringar, så före ett besök till en läkare är det nödvändigt:

 • avstå från en tät middag;
 • göra rengörande enema;
 • några dagar före undersökningen att avstå från sexuell aktivitet.

För att förenkla diagnosprocessen kan du förutse en allmän analys av blod och urin för att utesluta patologi hos njurarna och andra organ i urinvägarna.

I enlighet med internationella rekommendationer innehåller listan över diagnostiska manipuleringar för misstänkt BPH i prostatakörteln följande procedurer:

 • insamling av anamnese om klagomål, patientens livskvalitet, svårighetsgrad av kliniska symptom;
 • rektal fingerprovning av prostata, under vilken läkaren bestämmer kroppens storlek, dess konsistens, klarhet i konturerna, närvaron av smärtsyndrom under palpation, tillståndet av prostatakörtelns omgivande vävnader;
 • ultraljudsundersökning av prostata och organ i urinvägarna utförs abdominalt och transrektalt, ultraljud används för att bestämma njurarnas tillstånd, blåsan, tecken på inflammatorisk process och närvaron av konkrement. Rektal ultraljud visar prostatens exakta storlek vid tidpunkten för undersökningen, närvaron av sälar och andra patologiska förändringar i dess struktur;
 • utöver kliniska analyser av blod och urin, bestämma innehållet av urea och kreatinin i serumet.

Dessutom utförs studier för att utesluta maligniteter i prostata vävnader. Därför kräver BPH-prostatakörteln en biopsi, MR och analys för specifika oncomarkers.

Diagnos av BPH: behandling och förebyggande

Konservativ läkemedelsbehandling är att föredra om diagnosen BPH inte åtföljs av symtom på obstruktion av urinvägarna.

Tilldela läkemedel till följande grupper:

 • hämmare av 5-a-reduktas, som minskar enzymets aktivitet och hämmar överdriven produktion av dihydrotestosteron, inkluderar denna klass Dutasteride (Avodart), ta 1 kapsel per dag i minst sex månader;
 • adrenerga receptorblockerare, såsom a1, främjar avspänning av blåsans och urinrörets smidiga muskler och underlättar urineringsprocessen, utser vanligen Alfuprost 2,5 mg tre gånger om dagen;
 • preparat på växtbasis, de ordineras under lång tid för att förhindra komplikationer, Prostamol, Prostanorm och andra läkemedel är mycket populära.

Men i obstruktiva processer är läkemedelsbehandling inte alltid effektiv.

Diagnosen av BPH kräver kirurgisk ingripande i sådana fall:

 • akut retention av urin
 • hot om bildandet av konkrement i urinvägarna som ett resultat av stagnation av urin;
 • risk för att utveckla eller vidareutveckla njurinsufficiens
 • frekventa bakterieinfektioner;
 • brist på resultat från att ta medicinering.

"Guldstandarden" för behandling av godartad prostatahyperplasi är transuretral adenektomi. Detta ingrepp anses vara minimalt invasivt, eftersom förfarandet utförs med instrument som sätts in genom urinröret. Om det finns kontraindikationer eller begränsningar för denna typ av operation, göres resektion av prostata med hjälp av ett öppet snitt.

Om operationen inte är möjlig används en stent för att förhindra akut urinretention i lumen i urinvägarna.

Specifika åtgärder för att förebygga godartad prostatahyperplasi är inte närvarande. I de flesta fall kommer förändringar i kroppens struktur fortfarande att börja.

Att ta bort sådana processer kan vara genom att upprätthålla en hälsosam livsstil, överge dåliga vanor. BPH fungerar som en indikation på ett antal mediciner som framgångsrikt klarar av de flesta symptom på patologin.

Hyperplasi av prostata - vad är det?

Hyperplasi av prostata

Denna sjukdom är en mardröm för en stark hälsa av mänskligheten. Hyperplasi i prostatakörteln är nästan oundviklig och förändrar livskvaliteten hos män i åldern. Inte undra på att utvecklingen av denna sjukdom kallas "manliga klimakteriet" - det är inte bara de fysiologiska effekter på kroppen, men också i hög grad påverkar den mentala, emotionella sfären av patienten.

Vad är prostatahyperplasi?

Låt oss sortera ut i ordning. Prostatakörteln är ett organ som ligger vid blåsans botten och täcker urinröret. I denna körtel utvecklas en hemlighet som utsöndras under utlösning i urinröret och utstötas tillsammans med spermierna. Prostatens aktivitet (ett annat namn på detta organ) beror på "manliga" hormonerna - androgener.

Godartad hyperplasi - adenom

Hyperplasi är tillväxten av vävnader, deras volymökning. Sålunda är prostatahyperplasi proliferation av prostatavävnad. Om denna patologi endast påverkar vävnaderna i denna körtel, ger inte metastaser till andra organ, då handlar vi om godartad hyperplasi. Det kallas ofta prostata adenom.

Det är möjligt och annars att presentera en godartad tumör - körtelcellerna degenererar inte. Det finns helt enkelt fler av dem. Körteln växer och stör de angränsande organens arbete.

Malign hyperplasi - cancer

Men tillväxten kan associeras med en malign process, vilket ger metastaser som sprider sig till andra mänskliga organ. Då pratar vi inte om hyperplasi. Denna sjukdom kallas prostatacancer.

För att förstå skillnaden från godartad hyperplasi kan vi säga att prostatacellerna är återfödda. Och det är dessa degenererade cancerceller som kan transporteras längs blodbanan, lymf, komma in i andra organ.

Orsaker till prostata adenom

Vi har redan nämnt att den hormonella bakgrunden påverkar detta organs tillstånd. Medan kroppen upprätthåller en stabil balans mellan "manliga" och "kvinnliga" hormoner - är prostatas hälsa inte äventyrad. Men med ålder börjar fluktuationer i nivån på dessa biologiska regulatorer. Överdriven "manlig" androgen under denna period kan orsaka tillväxt av körtelvävnaden.

Symtom på godartad prostatahyperplasi

Som regel börjar prostata adenom utvecklas hos män över 50 år. I prostatas vävnader förekommer de så kallade "nodulerna" - tillväxtzonen. Gradvis, ökande i storlek börjar körteln att klämma urinröret.

Vid sjukdoms första skede börjar patienten att märka att urineringens natur har förändrats. Det finns inget vanligt tryck på en urinstråle. En man känner oftare trängseln att urinera, särskilt på natten.

När körteln blir större, pressar den urinröret mer och pressar på blåsan. Som ett resultat sträcker sig dessa organs väggar, förlorar sin ton. Blåsan kan inte helt ta bort hela volymen ackumulerande vätska. Den sista delen av urinen förblir inuti - den kallas resterande urin.

Detta tillstånd bidrar till infästning av infektioner. Slumpmässig urinering störs - Urinretention eller ofrivillig urladdning är möjlig. Patienten kan inte tömma blåsan helt. Urin lämnar i små portioner. Det kan vara grumligt, byta färg och lukt, innehåller orenheter i blodet.

Blodbrott leder till brott mot njurarna. Patologi påverkar hela ämnesomsättningen i kroppen. En person känner sig svag, yr, hans aptit är störd.

Den emotionella sfären lider starkt - mannen blir irritabel, förtryckt.

Om behandlingen av adenom inte har påbörjats leder det till akut retention av urin, allvarligt njursvikt, som ett resultat - prognosen är den mest dystra.

Det är viktigt att förstå att dessa steg inte förändras snabbt. Var och en av dem kan ta flera år. Men så fort du känner att det finns tecken på att utveckla prostatahyperplasi, ska du omedelbart kontakta en läkare. Ju tidigare en diagnos görs och behandlingen påbörjas, desto färre problem kommer du att behöva möta.

Diagnos av prostatahyperplasi

När du ser en läkare ska du genomgå en undersökning (inklusive rektal palpation av prostata). För noggrannare diagnoser föreskrivs ultraljud, röntgen (om så krävs). För att bedöma svårighetsgraden av tillståndet hjälper laboratorietester av blod och urin. Inkluderande tillåter de att skilja godartad hyperplasi från malignt.

Behandling av prostata adenom

Huvudriktningen för behandling av prostatahyperplasi är minskningen av vävnadstrycket på urinröret och urinblåsan. Ibland räcker det med att anpassa livsstilen och lägga till läkemedel som balanserar den hormonella bakgrunden.

Alla patienter med prostata adenom rekommenderas att leda en aktiv livsstil utan att försumma fysisk ansträngning. Dessutom behöver de byta till en hälsosam kost (begränsa produkter som orsakar törst, fet och stekt mat, rökt mat och så vidare). Det är nödvändigt att kontrollera mängden vätska som konsumeras, särskilt på eftermiddagen och före sänggåendet.

Läkemedel som kan ordineras för dig är dubbla. Vissa är utformade för att slappna av musklerna i urinrörets och urinblåsans väggar. Detta underlättar utflödet av urin. Dessa inkluderar till exempel Zoixon. Andra droger minskar androgenernas aktivitet, vilket stimulerar prostatahyperplasi. Man kan citera som ett exempel Penester.

På prostata vävnaden kan också påverkas av hårdmetall. Du kan använda ultraljud, kryoterapi. Denna behandling är utformad för att störa strukturen i körtelvävnaden, så att den upphör att expandera.

För mekanisk expansion av urinröret och normalisering av urinflödet till urinröret, kan speciella stenter (täta cylindriska ringar som inte tål trycket från körtelvävnaden från utsidan) införas i urinröret.

Om det behövs är kirurgisk behandling möjlig. Kirurgisk ingrepp kan utföras via urinröret eller direkt.

Folkmedel för behandling av prostata adenom

På Internet hittar du många recept för avkok av medicinska örter och avgifter. De flesta av dem är bakteriedödande i naturen. Det innebär att de hindrar utvecklingen av ytterligare infektioner. Också många läkemedel har en antiinflammatorisk effekt. Det kan vara en fälthästsail, och en stor börda, lakrits och många andra örter.

En vanlig rekommendation för de första symptomen på prostatahyperplasi är cykling. Du kan använda simulatorn, och bara göra övningen "cykel". Men naturligtvis går det i den friska luften den bästa lösningen. Vid den här tiden, du, som om, massera prostata och förbättra blodcirkulationen i det lilla bäckens organ.

Det är viktigt att förstå att oavsett vilken typ av samling du dricker, ska du alltid kontakta en urolog. Missa inte tiden - försvår inte ditt tillstånd! Läkaren förbjuder dig inte att lägga stammarna av morötter i magen eller för att tvätta maten med buljongens lökskalv. Men han kommer samtidigt att ge dig effektivare behandling.

Vad är adenomatös hyperplasi i prostata?

Sjukdomar i prostatakörteln hos män händer ganska ofta. Fel i detta vitala organs funktion uppträder under påverkan av yttre faktorer och fysiologiska förändringar.

Speciellt handlar det om åldersrelaterade hormonella omarrangemang, vilket leder till problem med prostata. Den vanligaste patologin är adenomatös hyperplasi av prostata.

Utan korrekt behandling leder det till många komplikationer som kräver kirurgisk ingrepp.

Adenomatös hyperplasi av prostata: Vad är det och varför förekommer det?

Adenomatös hyperplasi av prostata är en godartad neoplasma i prostatakörlens celler. Det är en gradvis växande nod inne i orgeln.

Med andra ord är det en tumör som inte har en malaktig natur och tillåter inte metastaser.

I medicin har patologi flera namn: prostata adenom, glandulär hyperplasi i prostatakörteln, prostatahyperplasi, nodulär hyperplasi i prostata.

Problemet med prostatahyperplasi uppträder hos 50% av företrädarna för den starka hälften av mänskligheten som fyllt 60 år

Orsakerna till sjukdomsutvecklingen är inte helt kända. De provokerande faktorerna är:

 • hormonella störningar under den så kallade klimakteriet;
 • felaktig kost;
 • låg fysisk aktivitet
 • missbruk av rökning och alkohol
 • kroniska prostata sjukdomar (prostatit) och urinorgan (pyelonefrit, cystit, uretrit);
 • promiskuösa sexuella relationer eller deras långa frånvaro.

Symtom på hyperplasi

Hyperplasi av prostata utvecklas gradvis, vävnaderna i körteln deformeras och formar noduler. De ökar gradvis i storlek och börjar trycka på urinröret. Endast från det här ögonblicket börjar mannen vanligtvis känna obehag och problem med toaletten.

De viktigaste manifestationerna av sjukdomen är:

 • frekvent uppmaning att gå på toaletten, särskilt på natten;
 • intermittent och tunn urinström;
 • obehag i den suprapubiska regionen;
 • omöjlighet att urinera utan betydande försök
 • godtycklig fördelning av urin;
 • ofullständig tömning av blåsan.

Den försummade formen av godartad prostatahyperplasi leder till det faktum att patienten inte ens kan utföra urinering även med uppmaningen att urinera

Symtom är ofta förvirrad med förvärring av kronisk prostatit, så sjukdomen detekteras redan i kronisk form. Att diagnostisera och behandla sjukdomen i tid kan du inte ignorera obehagliga symptom - du behöver kontakta en urolog eller andrologist.

Stages och former av sjukdomen

Adenomatös hyperplasi i prostatakörteln sker i varje man på olika sätt. Medicin identifierar tre huvudstadier genom vilka svårighetsgraden av tillståndet och lämplig terapi bestäms.

 1. Kompenserat stadium anses vara det första och enklaste. I det här skedet kan symtomen kanske inte visas alls. Ibland finns det ofta urinering, huvudsakligen på natten, litet obehag. Funktion av njurar och blåsor är normalt.
 2. Subkompenserad - på grund av gradvis minskning av urinledaren är ofullständig tömning, urinering är intermittent, ständiga försök att öka trycket i urinen, störde njurarna.
 3. Dekompenserad - fullständig dysfunktion av blåsan, njursvikt, det finns ingen uppmaning, det finns en godtycklig fördelning av urin, stor prostata storlek förhindrar urinering, det finns neuropsykiska störningar. Urgent medicinsk vård behövs för att undvika uremi (allmän förgiftning av kroppen mot njursvikt).

Beroende på prostatens placering och egenskaper kännetecknas följande former:

 • underbubbla och intravesikal;
 • retrotrigonalnuyu;
 • multifokal;
 • diffundera;
 • glandulär-stromal prostatisk hyperplasi.

Stages och former av sjukdomen hjälper till att upprätta en noggrann diagnos och välja lämplig behandling.

Nodulär benign prostatahyperplasi har 3 utvecklingsstadier

Diagnos av den nodulära formen av adenom

Tidig diagnos av hyperplasi är extremt viktigt för framgångsrik botemedel. Obehandlad patologi är fylld med allvarliga komplikationer i form av akut retention av urin, stenar i urinblåsan, pyelonefrit, hematuri, njursvikt. Vid de första tecknen på sjukdomen behöver du se en läkare och genomgå en omfattande undersökning.

De viktigaste diagnostiska metoderna är:

 • rektal (finger) undersökning av prostata;
 • ett blodprov för antigener;
 • Njur ultraljud;
 • transrektal ultraljud;
 • allmän analys av urin;
 • uroflowmetry (bestämmer graden av urinering);
 • kontrast urografi (röntgen);
 • cystomanometry (tryck i blåsan);
 • uretrocystoskopi (med misstanke om onkologi);
 • MRI av prostata.

Behandling av nodulär formning av prostata

Terapi av prostataadenom beror på scenen och formen av sjukdomen. Konservativa och kirurgiska metoder används. De huvudsakliga tillvägagångssätten är indelade i tre grupper.

 1. Drogbehandling innefattar användning av hormonella läkemedel (Dutasteride, Finasteride) och alfa-adrenoblocker, avslappnande muskelton och lindring av urinering (Tamsulosin, Terazozin). Dessutom föreskrivs fytopreparationer ("Prostamol Uno", "Garbelol").
 2. Minimalt invasiva och icke-kirurgiska metoder används med konstanta återfall och ineffektivitet av konservativ terapi. Ett antal metoder används: mikrovågsterapi, transuretral termoterapi, ultraljud, peloidterapi, ballongdilatation, prostata stentning, kryostödning. Hjälpfunktionen utförs av fysioterapi och terapeutisk gymnastik.
 3. Kirurgisk ingrepp indikeras vid sjukdoms sista skede, med komplicerat flöde. Öppen adenomektomi, transuretral resektion och elektrodaporisering, laser-enukleation, embolisering av prostaternas artärer används.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

I nuvarande medicin används förkortning för sjukdomar ofta. En av dem är BPH. Vad är det Förklara på medicinsk slang är godartad prostatahyperplasi. Men folket kallar det - prostata adenom.

Godartad prostatahyperplasi - vad är det?

Hör diagnosen "godartad prostatahyperplasi", med andra ord adenom i prostatakörteln i koden på 10, många män panikar med tron ​​att de har cancer.

I själva verket är ångest förgäves - sjukdomen ingår inte i cancergruppen.

Med ålder kan den mesta av den manliga befolkningen på ett eller annat sätt röra, eftersom förfallodagen beror på en avmattning i produktionen av den rätta mängden testosteron, dihydrotestosteron, som är ansvarig för normal prostatatillstånd, manlig aktivitet.

Den huvudsakliga orsaken till oskulden ligger i detta. Prostatakörteln, otillräckligt fungerande och inflammerad, ökar. Sjukdomshistorien fångar obehagliga symptom.

För det mesta blir urinvägen en anledning till oro, som deformeras i en ohälsosam miljö. Resultatet är ett brott mot urinflödet.

Medicinsk praxis visar att sjukdomar är mottagliga för män 60-70 år och hotet att operationen är sannolikt mycket liten.

Symtom på godartad prostatahyperplasi

Tecken på godartad prostatahyperplasi beror på sjukdomsfasen:

Den första

Varaktigheten är från ett till tolv år, åtföljd av sådana fenomen:

 • Urinering blir allt vanligare.
 • Trycket i den exiterande urinen är svag, ofta behöver patienten spänning för att släppa ur urinblåsan.
 • En man på natten kan gå "för sig själv" på grund av försvagningen av urinrörets muskelaktivitet.

Den andra

Förutom ovanstående läggs följande symptom:

 • En ohälsosam person upplever ofta ett inte helt frisatt urinorgan.
 • Urinströmmen är intermittent, lämnar vägen med frekventa droppar.
 • Njurarna börjar fungera otillräckligt, vilket orsakar torrhet i munnen, törst, dra smärtan i nedre delen av ryggen.

Den tredje

Symtomatiker skiljer sig inte mycket från de två första graderna. Det åtföljs av en avsevärd deformation, en ökning i blåsan, vars formen förvärvar formen av en äggliknande tumör. Mannen förlorar helt lusten att vara nöjd med mat, varför diagnostiseras med svaghet, illamående, stasis av avföring. Brist på korrekt behandling kan leda till livets slut på grund av uremi.

Innan läkare utses måste läkaren genomföra en fullständig diagnos, där det finns en anamnese, ett blodprov, urin. Det finns instrumentala metoder för att bestämma mönstret av en sjukdom:

 • RUZI - transrectal ultraljudsundersökning. Ger dig möjlighet att exponera tillväxten av prostata körteln, strukturella nodala äggstockar, närvaron av stenar, för att avslöja volymen av urinresten.
 • Uroflowmetry är ett förfarande som bestämmer retentionen av urinflödet under lättnad.
 • Röntgen - gör det möjligt att upptäcka urolithiasis, omvandling av kopp- och bäckesystemet hos det parade organet.

Kompetent hantering av sjukdomen, behandling med medicinska, folkmetoder - nodala metoder för den medicinska processen. Patienter som inte får hjälp av förskrivna läkemedel genomgår katarrisering för oavbruten frisättning av blåsans hålrum. Efter behandlingen får kirurgisk indikation, föreskrivs patienten en operation där den inre delen av prostata är uttömd.

Läkemedel för behandling av godartad prostatahyperplasi

Alfa-blockerare är Prazosin, Doxazosin, Terazozin, Tamsulosin, Finasterid. Öka elasticiteten i muskelvävnaden i prostata, urinröret. Resultatet är återställandet av urinflödet, urinen lämnar helt.

Admission rekommenderas för patienter med en återstående volym urin, högst 0,3 liter. Den sista preparatet finasterid minskar dessutom tumörens storlek. Ta drogen du behöver inte mindre än ett år.

Då är den terapeutiska effekten maximal.

Växtbaserad behandling - hjälper till i början. Nyligen orsakar dessa metoder mycket kontroverser på grund av den tvivelaktiga terapeutiska effekten. Men likväl är naturmedicin känt från palmextraktet, som tar bort inflammation, minskar puffiness, förhindrar tillväxten av prostata.

Profylax av godartad prostatahyperplasi

Det finns få sätt att förhindra bildandet av sjukdomen:

 • Daglig, balanserad diet med produkter som har mycket fiber, vitaminer, spårämnen.
 • En liten fysisk belastning. Patienter rekommenderas att gå oftare, vila på naturen.
 • Ett systematiskt besök hos urologen.

Det är viktigt att övervaka människors hälsa. Om det finns tecken på en sjukdom, måste du skicka alla nödvändiga tester, annars kommer bortfall från behandling att orsaka allvarliga följder, försvagning av symtomatisk bild.

Diffus prostatahyperplasi - vad är det och hur behandlas det?

Diffus prostatahyperplasi - vad är det? Denna fråga ställs av nästan alla representanter för det starkare könet, vilket övervinner 40 års åldersgräns. Sjukdomar i prostata förekommer hos många mogna män. Detta beror på många faktorer, inklusive hormonella störningar, inguinal trauma, inflammatoriska processer, samtidiga sjukdomar.

Behandlingen av sjukdomen är lång, men med snabb tillgång till specialister är det möjligt att begränsa sig till medicinsk behandling utan behov av kirurgisk ingrepp.

Orsaker till sjukdomstillväxten

Diffus hyperplasi i prostatakörteln - Spridning av bindväv i organet, intracellulära förändringar i det med bildandet av en godartad tumör. Detta tillstånd kan kallas precancerous, eftersom organcellerna redan förändrar sin struktur, men de kännetecknas ännu inte av okontrollerad tillväxt, vilket är fallet med onkologi.

På detta sätt är det möjligt att diagnostisera en allvarlig sjukdom i rätt tid, börja komplex behandling och förhindra flödet av en godartad tumör till en malign.

Förutsättningar för sjukdomen:

 • Åldershormonala förändringar i kroppen - med ålder minskas produktionen av testosteron, den ersätts av kvinnliga hormoner östrogener på grund av vad cellerna i bindväv i prostatakörteln muterar;
 • Inflammatoriska processer - prostatit leder till prostataadenom, som utvecklas till diffus hyperplasi;
 • Skada på inguinalzonen - mekanisk skada på inguinsonen leder till utveckling av tumörprocesser;
 • Sjukdomar i urinvägarna - utvecklingen av prostata hyperplasi är inbördes samband med blåsans inflammatoriska processer, urinledare, men för att bestämma vilken sjukdom som är primär är svår.

Enligt statistiken är sannolikheten för att utveckla denna sjukdom 50% hos män över 55 år, och hos patienter som är äldre än 80 år utvecklas sjukdomen i 90% av fallen. Om det diagnostiseras i tid, kommer det inte att leda till förändringar i det vanliga sättet att leva.

Huvudsymptom

Oftast utvecklar män diffust nodulär hyperplasi i prostatakörteln. Visuellt ser tumören på orgelet ut en mängd noduler kopplade ihop. Sjukdomen fortskrider långsamt och går från ett steg till det andra. Symtom vid varje steg är olika.

Vid en hyperplasi av en prostata av den första inledande graden kan det vara obetydligt rezi vid en utslagning, blir strålen tunnare. Inga andra symtom än. Om du känner det minsta obehaget när du urinerar, är detta redan orsaken till att du går till doktorn.

Den andra graden av sjukdomsutveckling har redan några konsekvenser för hela organismen. Smärta i inguinalzonen är värre, urinering blir ännu mer problematisk. Efter det försvinner inte känslan av blåsans fullhet.

Ständig uppmaning att gå på toaletten är ett allvarligt symptom som inte kan ignoreras. Det uppstår på grund av svår inflammation och svullnad i prostata vävnaden. Urinblåsan töms inte helt, urinen förblir i den.

Dess väggar är ständigt i kontakt med det, den inflammatoriska processen börjar i detta organ.

Det tredje stadiet av utveckling av prostata hyperplasi är den tyngsta. Det anses vara precancerous, kräver brådskande sjukhusvistelse. På grund av det starka tumörtrycket på urinblåsorna blir de större och musklerna i blåsan slappna av.

En man känner generellt inte med att komma in på toaletten, det är helt eller delvis inkontinens av urin. Hon läcker ständigt, patienten kan inte leda ett vanligt sätt att leva.

Ofta i urinen är synliga orenheter av blod och pus, det finns en obehaglig lukt, synlig för andra.

Ett annat viktigt symptom som inte kan förbises är erektil dysfunktion. Sexuell impotens uppträder vanligtvis i andra etappen av sjukdomsutvecklingen. Detta tillstånd är reversibelt, du behöver bara omedelbart kontakta en läkare som kommer att ordinera en omfattande behandling. Efter att bli av med symtomen och orsakerna till sjukdomen kommer erektilfunktionen att återställas.

 • Allmän svaghet;
 • Konstant dra smärta i underlivet;
 • Ökad kroppstemperatur.

Diagnos av prostatahyperplasi

Om en man har ovanstående symptom, ska han omedelbart kontakta en urolog. Han kommer att förklara vad som är diffus hyperplasi i prostatakörteln, kommer att förskriva ytterligare undersökningar för diagnosen. Först undersöks prostata genom palpation. Biokemiska blod- och urintester är obligatoriska för att bestämma patientens allmänna tillstånd.

Bestäm förekomsten av diffus hyperplasi i prostatakörteln genom att använda ultraljud. Normalt abdominaltestmetod ger inte exakta resultat, så sensorn administreras rektalt. Denna metod kallas TRUS - transrectal ultraljud.

Diagnos TRUZI säker och smärtfri, den använda sensorn är tunn.

Om du slappnar av under introduktionen, känner du dig inte obehag. Förfarandet tar flera minuter.

Vid denna tidpunkt studerar läkardiagnetiker organets struktur, strukturella förändringar i vävnader, tumörens storlek. Baserat på ultraljud kan du redan sätta rätt diagnos.

I sällsynta fall, när sannolikheten för att utveckla prostatacancer är hög, är datortomografi (CT) dessutom tilldelad med eller utan kontrast.

Efter att ha utvärderat resultaten av alla undersökningar, föreskriver läkaren behandling för att ta bort patienten från akut tillstånd. Det är inte alltid möjligt att bli av med sjukdomen helt, särskilt i åldern, men det är mycket lättare att lindra symtomen, lindra smärtan och andra obehagliga känslor verkligen.

Den upprepade fullständiga diagnosen av patienten utförs efter slutet av huvudbehandlingsprotokollet för att utvärdera resultaten. Med hjälp av ultraljud, biokemiska analyser kan en läkare dra slutsatser om framsteg efter behandling. Om medicinsk behandling inte hjälper, utförs en kirurgisk operation för att avlägsna tumören. Mer information om borttagningsoperationen finns i den här artikeln.

Metoder för behandling av prostatahyperplasi

Drogbehandling av diffus prostatahyperplasi syftar till att eliminera symtomen på sjukdomen. Läkemedlet är endast föreskrivet av en läkare, självmedicinering är strängt förbjuden, det kan påverka patientens hälsa negativt.

Om experten inte kontrollerar behandlingen, kan du hoppa över det ögonblick då en godartad tumör utvecklas till en malign.

Då den vanliga behandlingen inte hjälper, patienten kommer att ha en lång strålning, kemoterapi följt av ett fullständigt avlägsnande av organet.

För att undvika sådana negativa konsekvenser, kontakta en erfaren urolog. Förklara kärnan i problemet, ta en undersökning. Specialisten kommer att bestämma graden av försummelse av problemet och på grundval av denna information kommer förskriva behandlingen. Det utförs i två riktningar - normalisering av urinering, avlägsnande av inflammation.

För dessa ändamål föreskrivs läkemedel som slappnar av och dilaterar urinröret för att låta blåsan tömma sig fritt.