Huvud
Analyser

Diagnos av BPH 1 grad: symptom och behandling av sjukdomen

BPH 1 grad är initialt stadium av prostata hyperplasi.

Om du uppmärksammar i tid de symptom som följer med sjukdomsens första skede är det mycket behandlingsbart.

Godartad prostatahyperplasi: allmän information

Denna urologiska sjukdom uppträder i de flesta fall hos män efter 50 år. Ju äldre en man desto mer påverkas han av denna sjukdom. Med godartad hyperplasi ökar den signifikant i mängden järn. Samtidigt överstiger storleken den norm som prostata sänder urinröret. I sin tur är detta tillstånd farligt, inte bara för hälsan, utan för livet för en man. Orsaken till prostata tillväxt är prostatahyperplasi.

Det finns tre stadier av denna sjukdom:

 1. I det första steget är problemet ännu inte så stort att det är farligt, men kvaliteten på en mans liv minskar. Det finns ofta trängsel att tömma urinblåsan, som intensifieras på natten, medan urin flyter i små volymer, varefter känslan av att inte tömma blåsan helt. På detta stadium kan sjukdomen botas mycket effektivt och på kort tid.
 2. I det andra steget ökar symtomen, och mängden urin minskar ytterligare, och för att tömma blåsan måste mannen göra en insats. I detta skede kan farmakoterapi fortfarande hjälpa, men oftare måste man gå till operation.
 3. Tredje etappen kännetecknas av nederlag i övre delen av urinvägarna och njurarna påverkas. Utflödet av urin är så stört att urinen lämnar droppar och blåsan förblir överfylld. Samtidigt börjar mannen urininkontinens och uppmanar att sluta toaletten. Vid detta tillfälle är kirurgiskt ingrepp oundvikligt.

För att undvika komplikationer bör en man vid första tecken på hyperplasi kontakta en urolog så att läkaren föreskriver adekvat behandling.

Symtom på en hyperplasi av en prostata av 1 grad

Sjukdomens insidiousness är att de flesta män tenderar att underskatta de symptom som signalerar en sjukdom. Dessutom är många representanter för det starkare könet generat för att gå till en tid med en urolog. Hoppas att sjukdomen kommer att gå över sig, ignorerar de kroppens signaler.

Men dessa tecken kan rädda en man från många lidande och komplikationer.

Ur fysiologins synvinkel vid detta stadium är blåsans muskelskikt hypertrofiskt, det vill säga, musklerna i blåsan förtjockas. För att känna igen sjukdomsuppkomsten kommer symptomen på BPH av prostata i 1: a graden att hjälpa mannen:

 • Behovet att urinera blir vanligare, särskilt på natten.
 • i början av urineringsprocessen finns det en fördröjning, det vill säga, urinen går inte omedelbart;
 • en man behöver spänna bukmusklerna för att öka trycket på blåsans övre del, för att hjälpa den senare i urinutsöndring,
 • mängden urin som lämnar i 1 gång minskar kraftigt;
 • strålningen hos den framväxande urinen förändras också, det blir tunt och slöaktigt, utan tryck;
 • Urinen går intermittent och stänker.

Separat är det värt att notera det faktum att män "hjälper" blåsan, spänner musklerna. I själva verket underlättar sjukdomsprocessen i stor utsträckning processen med urinering. Men problemet är att blåsan snabbt blir van vid det och över tiden slutar helt enkelt att utföra denna funktion själv. Först börjar han att utföra denna funktion sämre, och sedan hjälper muskelspänningen hos mannen lite. Denna situation förvärras särskilt om en man inte söker medicinsk hjälp och inte behandlas.

Läkare identifierar flera anledningar till att prostata sjukdom kan utvecklas. Dessa inkluderar:

 • genetisk faktor, det vill säga ärftlig predisposition (speciellt om en mans far också hade denna diagnos);
 • fetma;
 • dåliga vanor, särskilt missbruk av öl;
 • ohälsosam mat, bestående av feta, salt, kryddig, kryddig mat, snabbmat.

Tvärtom, om en man tittar på sin hälsa, missbrukar inte alkohol och röker inte, leder en aktiv livsstil och går in för sport, rationellt närmar sig sin kost, berikar honom med växtprodukter, är han mycket mindre risk att bli sjuk.

Diagnos av sjukdomen

Är engagerad i behandlingen av sjukdoms urologen. När en man först kommer att se en läkare samlar han en anamnese:

 • samtalar med patienten, lyssnar på hans klagomål;
 • utför fingerundersökning av körteln.

Den senare undersökningsmetoden är mycket effektiv och pålitlig. Det består i att doktorn undersöker körteln genom ändtarmen med hjälp av palpationsmetoden. Dessutom, för att samla in mer detaljerad information skickar läkaren nödvändigtvis mannen till följande undersökningar:

 1. Urinanalys. Detta tar en allmän analys.
 2. Blodprov. Målet är att studera prostata-specifikt antigen. Det är nödvändigt att avgöra om en man är predisponerad för onkologi.
 3. Ultraljudsundersökning. Målet är att identifiera förekomsten av restvätska i blåsan och dess volym.
 4. Metod för uroflowmetri. Målet är att bestämma hastigheten med vilken urin rör sig och det tidsintervall genom vilket fullständig tömning sker. Det är nödvändigt att bedöma graden av utflödesstörning.
 5. Håll ett dagligt schema över urinering. Målet - för att bestämma hur ofta en mans uppmaning till toaletten, de visar sig vara falsk eller inte.

Endast omfattande diagnos gör att läkaren kan ordinera en korrekt och effektiv behandling för män.

Metoder för behandling av sjukdomen

Vid det första utvecklingsstadiet botas sjukdomen effektivt på grund av läkemedelsbehandling. Behandlingsregimen, dosen av läkemedel är utesluten av läkaren, som styrs av många faktorer. Därför är det extremt viktigt att en man inte engagerar sig i självbehandling, förtroende för reklam. Mycket effektiv och ofta föreskrivna följande droger:

 1. Läkemedel av vegetabiliskt ursprung. Extrakt av palm fruktig frukt, nässla, pumpa frön - dessa är de mest effektiva av dem. De stoppar processen av tillväxt av körteln, eliminerar inflammatorisk process och puffiness.
 2. Medlen från gruppen av alfa-blockerare. De verkar väldigt snabbt och är extremt effektiva vid något skede av sjukdomen. Egenheten hos dem är att de tar bort symptom, men prostataförstoring stoppar inte. Dessutom åtföljs mottagningen av biverkningar i form av huvudvärk, yrsel, retrograd ejakulation, hypotoni.
 3. Läkemedel i gruppen av 5-alfa-reduktashämmare. De är mycket effektiva vid en prostata storlek på upp till 40 cm³. Dessa droger stoppar körtelns tillväxt. Effekten av deras upptagning sker i 3-6 månader. Ibland åtföljs mottagningen av biverkningar i form av kränkningar av erektil funktion, minskad libido, tecken på gynekomasti.

Under behandlingen måste en man regelbundet besöka en urolog, så att läkaren observerar sjukdomen i dynamiken.

Symtom och behandling av BPH 1 grad

Godartad hyperplasi, eller prostatacenom, är en sjukdom som är mycket vanlig bland män över 50 år. Ju högre en ålder av en man desto större är sannolikheten för att utveckla ett adenom. Statistiken visar emellertid att BPH i allt högre grad påverkar män i åldern 35-40 år.

Varje man i närvaro av symtom på hyperplasi bör kontakta en urolog, eftersom det här är en mycket smittsam sjukdom.

Och om BPH i första etappen är väl behandlingsbar, så är det i senare skeden vanligtvis inte möjligt att undvika kirurgisk ingrepp.

BPH: kärnan i problemet och orsakerna

Godartad prostatahyperplasi, eller BPH, är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna som män utsätts för. Sjukdomen kännetecknas av en ökning av prostata. Normalt har prostata en storlek på 25-27 cm³. Men med adenom ökar dessa dimensioner så mycket att urinröret överförs, vilket redan utgör en fara inte bara för hälsan, men i vissa fall för människoliv. Förstoringen av prostata sker som ett resultat av hyperplasi hos prostatakörtlarna. Processen åtföljs av karakteristiska symptom som läkare delar upp i två grupper:

 1. Symtom på irritation eller fyllning. Denna grupp kännetecknas av symptom som är förknippade med en kränkning av uppmaningen att gå på toaletten. Vanligtvis är dessa uppmaningar ökande dag och natt, men de visar sig ofta vara falska. Om uppmaningen inte är falsk kan den åtföljas av urininkontinens.
 2. Symtom på obstruktion eller tömning. De förenas med ett karaktäristiskt tecken - ett komplicerat urinflöde. I det här fallet kan urinering vara suddig eller intermittent, en bläck av urin som är slap eller tunn, en handling av urinering kan ta ett längre tidsintervall än före sjukdomen. Ofta män klagar på att de måste göra en insats, "podnatuzhitsya" för att gå på toaletten. För godartad prostatahyperplasi är känslan mycket karaktäristisk att blåsan inte har tömt helt och i urinprocessen slutar urinen ner för droppe.

Alla de komplikationer som karaktärerna för adenom, är resultatet av följande process: När prostatakörteln förstoras, pressar det alltid prostatiska uretra. I sin tur kränker detta urodynamiken, det vill säga processen att utsöndra urin genom urinblåsan, urinblåsan och urinröret. Alla nivåer i ett urinsystem hos en man lider. Som ett resultat leder dessa störningar till stagnation av urin. Och detta medför redan en fara för människolivet, eftersom det inte kan förekomma akut urinstagnation i avsaknad av behandling, det vill säga att utflödet av det stannar. Detta orsakar akut berusning av kroppen, vilket är ett direkt hot mot människolivet, om han inte tillhandahåller akut vård.

Stage godartad prostatahyperplasi

Det finns 3 etapper av prostata adenom. Var och en av dem åtföljs av karakteristiska symptom.

 1. Den första etappen. Uppkomsten av sjukdomen kännetecknas av frekvent uppmaning att urinera, speciellt urinering på natten. Således går urinen i små portioner, strålen är slap, det kan vara en spray av urin. Om en man inte uppmärksammar dessa symtom går sjukdomen till andra etappen.
 2. Den andra etappen. Det finns en progression av sjukdomen. För att gå på toaletten behöver patienten spänning, medan volymen av urin minskar kraftigt. Det finns en känsla av resterande urin i urinblåsan. Den andra etappen av sjukdomen, till skillnad från den första, är inte alltid mottaglig för läkemedelsbehandling. Ofta krävs i detta skede kirurgi för att undvika komplikationer.
 3. Den tredje etappen. På detta stadium påverkar sjukdomen de övre delarna av urinvägarna och njurarna. I detta fall är urinflödet försämrats kraftigt: blåsan är full och urinen droppar, observerad inkontinens. Önskan att urinera slutar. Resultatet är endast en operativ behandling.

Således är det enda rätta beslutet att förhindra komplikationer att kontakta urologen i BPHs första steg.

Orsakerna till BPH

Läkare pekar på ett antal faktorer som ökar risken att utveckla sjukdomen. Dessa inkluderar:

 • ärftlig faktor (det är bevisat att män vars fäder led av BPH är högre än de män som fäder inte lider av denna sjukdom risken för att utveckla sjukdomen);
 • övervikt, fetma
 • irrationell näring, som huvudsakligen består av fet, salt, oljig, kryddig, kryddig mat;
 • alkoholmissbruk, särskilt öl.

Därför behöver män som leder en hälsosam livsstil, sporta, föredrar hälsosamma livsmedel (i synnerhet består av vegetabiliska livsmedel, fiber), inte har dåliga vanor, mycket mindre i riskzonen för att utveckla adenom.

Funktioner i steg 1 BPH

För att uppmärksamma sjukdomen måste du förstå väl vilka symptom som är karakteristiska för det i början av utvecklingen. Faktum är att många män underskattar dessa symtom och tror att det här är en lätt sjukdom som kommer att gå över sig själv. Adenomen passerar emellertid inte av sig själv, det kan bara förvärras över tiden. Därför borde alla känna de tecken som kännetecknar stadium 1 godartad prostatahyperplasi för att inte förlora dyrbar tid. Följande symtom är typiska för sjukdomsuppkomsten:

 • ökad uppmaning att tömma blåsan, speciellt under dag och natt;
 • Fördröjning i uppkomsten av urinering
 • behovet av att "hjälpa" blåsan med spänningen i bukmusklerna (detta ökar trycket på blåsans övre vägg och främjar tömning);
 • en enda del av urinen minskar i volym;
 • urinflödet blir trögt, tunt;
 • utflödet av urin är intermittent;
 • det är en spattering av urin.

I detta skede ger mannen blåsan med en "disservice". Faktum är att när han börjar "trycka" i urinprocessen, blir blåsan "van vid den". Först förenklar detta väldigt tömningsakten, men med tiden blir blåsan värre med sin funktion. Situationen förvärras ytterligare av bristen på behandling. Ur det fysiologiska synsättet är det i 1 etapp hypertoni av muskelskiktet i blåsan, det vill säga en ökning av muskelväggens tjocklek. Således trycks urinen genom urinröret, som komprimeras av prostata.

Steg 1 ger mycket bra till det konservativa, det vill säga läkemedelsbehandling. Det ger en mycket bra effekt. Redan i steg 2 krävs mycket mer för att undvika operation. För att undvika det lidande som åtföljer denna sjukdom för patienter är det därför bättre att inte fördröja komplikationer och börja behandling av adenom så tidigt som möjligt.

Diagnos av BPH

Det finns ett antal diagnostiska metoder som används allmänt vid ett adenom. Varje besök börjar med en doktors intervju med patienten, under vilken urologen samlar en anamnese: kundens klagomål, sjukdomsvaraktigheten. Mycket effektiv metod att ifrågasätta på det internationella systemet för symptompoäng utvärdering för prostatakörteln. Dessutom tillämpas en av de mest tillförlitliga metoderna för diagnos - fingerprovning av prostata genom ändtarmen. Denna metod ger mycket tillförlitliga resultat. Urologen utser patienten följande diagnostiska åtgärder:

 1. Allmän analys av urin.
 2. Blodtest för PSA (prostataspecifikt antigen). Denna analys hjälper till att identifiera en patients predisposition för att utveckla en malign tumör i prostata. Detta är särskilt viktigt om patienten är över 40 år gammal.
 3. Ultraljudsundersökning av prostata. Det är först och främst nödvändigt att bestämma förekomsten av kvarvarande urin i blåsan och dess volym.
 4. Uroflowmetry. Denna studie låter dig bestämma flödeshastigheten för urin per tidsenhet och det intervall som är nödvändigt för tömning. Detta är nödvändigt för att bestämma nivån på störning av urinutflödet.
 5. Det dagliga schemat för urinering. Precis som fingerundersökningen är denna metod enkel, billig och extremt effektiv. Det gör att du kan bestämma hur många samtal som ska tömmas och ge dem en bedömning (falskt var uppmaningen eller inte etc.).

Endast på grundval av de diagnostiska tester som erhållits som ett resultat av diagnosen diagnostiserar och utser läkaren lämplig behandling. På något sätt bör du göra självmedicinering, eftersom behandlingen i varje fall är annorlunda. Vid otillräcklig behandling kan du i bästa fall spendera tid, och i värsta fall - skada din hälsa.

Metoder för behandling av BPH 1 grad

Hypoplasi i första graden ger effektivt medicinsk behandling. Urologen förskriver droger och en regim för administrationen, baserat på många faktorer. Dessa inkluderar inte bara klagomål från patienten och graden av adenom, men också patientens ålder, allmänna hälsotillstånd, närvaron av någon kronisk sjukdom, och så vidare. N. Läkaren tar hänsyn till egenskaperna hos varje patient. Det är därför det är så viktigt att behandlingen endast föreskrivs av urologen.

Vid behandling av hypoplasi används följande grupper av läkemedel aktivt:

 1. Växtberedningar. Vi har visat effektiviteten av pumpafrön, nässlor, fruktextrakt veerolistnoy palm och andra. De förhindrar en ökning av prostatacancer, minska inflammation och svullnad. Ett extrakt av palmfrukter, till exempel, ordineras både som en extra och som en monoterapi.
 2. Alfa-blockerare. Preparat av denna grupp är mycket effektiva och ordineras vid något stadium av adenomen. De tar snabbt bort symtomen på sjukdomen, och patienten efter några dagar känner sig lättad. Drogerna påverkar emellertid inte tillväxten av prostata. Dessutom är det ganska ofta biverkningar: huvudvärk, sänkning av blodtryck, yrsel, retrograd ejakulation.
 3. Inhibitorer av 5-alfa-reduktas. Läkemedel i denna grupp är mest effektiva om prostata inte överstiger 40 cm³, vilket möjliggör användning av droger i senare stadier av adenom. Inhibitorer har en effekt på prostatastillväxt, till skillnad från andra läkemedelsgrupper. Men, även om effekten är bra, sker det inte tidigare än 3 månader, eller till och med ett halvt år. Biverkningar kan också vara, även om de är mer måttliga jämfört med blockerare. Det kan finnas en tillfällig erektil dysfunktion, en minskning av sexuell lust, symtom på gynekomasti (utvidgning av bröstkörtlarna).

Under behandlingen är konstant övervakning av läkaren nödvändig. Detta är nödvändigt för att kunna bedöma sjukdomsförloppet i den valda kursens dynamik och effektivitet.

Folkmetoder för behandling av prostatahyperplasi

Traditionell medicin fokuserar på användningen av vissa produkter som bidrar till att minska käftens storlek och stoppa tillväxten. Sådana produkter innefattar:

 1. Zink, vars dagliga dos ska vara cirka 30 mg. Det kan tas i form av ett läkemedel.
 2. Vitamin E, som finns i spannmål, mjölk, gröna grönsaker. Du kan ta och i form av kapslar.
 3. Pumpa frön. Utmärkt lösa problemet med ett svårt urinflöde. Det är nödvändigt att ta bort skalet före användning, äta rå utan salt.
 4. Vattenmelonfrön. Det är nödvändigt att förbereda infusionen: 1/8 klockor frön av färsk vattenmelon häll 0,5 liter kokande vatten. Kyl helt, dränera och dricka. Behandlingsförloppet är 10 dagar för 0,5 liter infusion per dag.
 5. Corn stigmas. Det är nödvändigt att avskurna stigmas från 6 majskolvar, häll dem 1 liter vatten och koka i ca 10 minuter på en lugn eld. Behandlingsförloppet är 3 veckor, 3 msk. infusion av dagen.
 6. Havsfisk (tonfisk, lax, makrill). Du behöver minst 2 gånger i veckan för att äta fisk. Det är mycket användbart att använda och omega-3 i form av kapslar.
 7. Sojabönor. Regelbundet behöver du konsumera soja och matlagda matlagningar (mjölk, ost, etc.). Utmärkt profylax och prostatacancer.

Det är värt att notera att det är extremt viktigt att samråda med en läkare om patienten vill behandlas med okonventionella metoder eller kombinera konservativ behandling med folk. Läkaren ska ha en fullständig uppfattning om vad patienten gör för att återhämta sig.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Vad är BPH 1 grad

Medicinska termer är så komplicerade att för människor utan lämplig utbildning är de absolut obegripliga. DPDM 1 grad - vad är det, vad kan vara farligt och vilken behandling som kommer att hjälpa till i detta fall.

Krypterad diagnos

DPDM - en av de vanligaste diagnoserna bland män i avancerad ålder. Bokstavligen deklareras denna term som godartad prostatahyperplasi. Fram till nyligen kallades denna sjukdom prostata adenom.

Diagnosen för godartad prostatahyperplasi av den 1: e graden innebär att knölar började bilda och expandera i prostata vävnaderna. Dessa knutor är som regel i prostatan. När de växer börjar prostatakörteln själv att växa i storlek och påverka närliggande organ.

Det är omedelbart värt att uppmärksamma det faktum att prostatahyperplasi och prostatit inte är samma sak. Trots de liknande symptomen är dessa helt olika sjukdomar, inte relaterade till varandra och kräver ett fundamentalt annorlunda tillvägagångssätt för behandling.

Inte många män lyckas rädda sig från denna sjukdom. Det är alla hormoner. Efter 45 år minskar testosteronnivån hos män med 2-3% varje år. Detta leder alltid till en förvärring av problemen i genitourinary systemet. Av denna anledning kallas adenomen hos prostatan också den manliga klimakteriet.

Nyligen finns en sådan diagnos alltmer hos medelålders män (35-37 år). Ofta observeras BPH 1 grad hos personer som leder en stillasittande livsstil, i kombination med alkohol och nikotin. Det märks att hos patienter med diabetes mellitus förekommer denna sjukdom mycket oftare.

Hur man känner igen starten av en sjukdom

Hyperplasi eller prostataförstoring påverkar primärt blåsan. Den deprimerade urinröret förlorar sin förmåga att fungera som tidigare. Blåsans väggar förtjockas. Detta uttrycks av en mängd olika symptom:

 • Hyppig uppmaning att urinera, både under dagen och på natten.
 • En svag eller intermittent urinström.
 • Känslan av blåsans ofullständiga tomhet.

Kombinationen av alla dessa symtom ger anledning att misstänka en BPH-man i 1: a graden. För att bekräfta diagnosen måste du gå igenom alla nödvändiga studier:

 • Fingerforskning av prostata.
 • Transrectal ultraljud.
 • Analys av blod och urin.
 • Återstående volym av urin.

För att utesluta en fruktansvärd diagnos - prostatacancer, bland andra studier måste du donera blod för att bestämma nivån av PSA (prostatstsetsifichesky agent).

Likheten av symtom leder ibland till att det är svårt att skilja mellan ett adenom och en prostatit i 1: a graden. Det är viktigt att komma ihåg att till skillnad från adenom är prostatit alltid åtföljd av smärtsamma förnimmelser.

Prostata adenom i 1: a graden är lätt behandlingsbar. Med snabb tillgång till en läkare är det möjligt att stoppa tillväxten och utvecklingen av tumören. Om du saknar denna punkt kan ytterligare behandling kräva kirurgisk ingrepp.

Stage av utveckling av sjukdomen

I medicin finns tre stadier av prostatahyperplasi.

Den första graden av adenom är ofta nästan omärkbar. Det varar i genomsnitt ett till tre år. Dess huvudsakliga symptom anses vara ett brott mot processen med urinering. Dessa symtom bör uppmärksammas, annars kommer sjukdomen gradvis att strömma in i andra etappen.

Den andra graden av hyperplasi betyder inte alltid en ökning av prostata. Oftast diagnostiseras det på grundval av patientklagomål. I detta skede lämnar inte hela urinen kroppen, en del av den återstår i urinblåsan. Detta leder till att en man inte känner sig lättnad efter urinering. Dessutom måste han spänna varje gång, som om man klämmer en jet. Allt detta påverkar livskvaliteten väsentligt och kan i framtiden leda till de sorgliga konsekvenserna.

Den tredje graden av adenom påverkar den övre delen av urinvägarna. Kännetecknas av tillägg av samtidiga sjukdomar - cystit, pyelonefrit. Njur och ureter dilaterar, vilket kan leda till njursvikt. Patienten förlorar kontrollen över urinprocessen. Mot bakgrund av sådana symtom kan prostatit också utvecklas.

Än behandlas

Adenom är en utbildning som växer inuti prostatan och därigenom expanderar dess vävnader. Följaktligen bör behandlingen huvudsakligen inriktas på att bromsa tillväxten och utvecklingen av adenom. Eftersom den främsta skyldige till prostatahyperplasi är den brutna hormonella bakgrunden, används läkemedel som stimulerar produktionen av hanhormonet för behandling.

Läkemedel med 5-alfa reduktashämmare fungerar bra för denna uppgift. De ordineras till dem som har en prostatavolym på 30-40 ml (normal prostata är 28 ml). Effekten uppnås efter 3-6 månaders användning. Under behandlingen kan det finnas en minskning av styrkan. Efter att läkemedlet avbrutits, återställs människans förmågor igen.

Behandling av prostatahyperplasi innefattar även alfa-blockerare. Effekten av detta ämne syftar till att slappna av muskeltonen i blåsan och prostata. Tack vare detta förbättras urinprocessen mycket. Positiva resultat observeras vid 2-3 veckors behandling. Det finns biverkningar - yrsel, huvudvärk, retrograd ejakulation (brist på sperma). Prescribe dessa droger ska bara läkaren.

Beroende på stadium av BPH kan läkemedel dessutom föreskrivas för att eliminera de medföljande symptomen - cystit, inflammation i prostatakörteln.

Om sjukdomen är i andra eller tredje etappen, är det troligt att kirurgi kommer att behövas.

Män med diagnos av adenom i prostata i 1: a graden är nu i god tid och ser allvarligt på sin livsstil. För att behandlingen ska ge bra resultat är det mycket viktigt att behålla kroppen i tonen. En vanlig gymnastik är nödvändig för att öka blodcirkulationen i bäckenorganen. Ett av de bästa sätten att undvika stillastående fenomen i prostatan är att simma och springa. En fullvärdig hälsosam kost, vägran från att röka och alkohol, regelbundet sexliv - allt detta kommer att förhindra uppkomst av komplikationer.

Hyperplasi av prostata eller adenom 1, 2 och 3 grader: behandling, frågor och svar

Enligt statistiken över mänens mest masspatologi, vars ålder har gått i fem decennier, är hyperplasi eller en sjukdom, bättre känd som adenom.

Detta uteslutande könsbestämd, det vill säga endast inneboende för män, kännetecknas av det faktum att prostata vävnad är godartad (om man kan kalla denna patologi ett sådant ord) som ökar i storlek.

Som ett resultat växer de och överlappar gradvis urinröret eller urinröret, vilket gör det svårt och förhindrar att urinen lämnar patientens kropp. Avgränsa och beskriv tre grader eller utvecklingsstadier och sjukdomsförloppet.

Orsaker till sjukdomen

När det gäller orsakerna till utseende och utveckling av manlig patologi är det överraskande att det fortfarande inte finns några tillförlitliga uppgifter. Bland de specialistiska urologerna finns det olika bedömningar om orsakerna till sjukdomen, men det finns en gemensam åsikt.

Friska prostata och adenom

Först och främst är vad alla läkare är överens om att de orsakar förändringar i adenomåldern hos hormonbalansen hos män. Men sjukdomen, och statistiken bekräftar detta, påverkar alltmer män och långt före den "kritiska" åldern.

Andra orsaker till hyperplasi är inte utan grund:

 • negativa miljöförhållanden
 • kränkning av kroppens metaboliska processer;
 • överskott av mat, fysiskt inaktivt sätt att leva;
 • sjukdomar av kronisk natur i form av levercirros, ateroskleros och andra sjukdomar.

Grader och utvecklingsstadier

Den första etappen

Prostata adenom av 1: a graden - vad är det och hur manifesterar man sig? Inledningsvis manifesterar negativa processer i prostatakörteln sig inte och mannen känner sig som regel inte obekväma när man besöker toaletten.

Urin utsöndras i sin helhet, urinvägarna är fria och genomgår inga förändringar.

Det faktum att sjukdomsutvecklingen började kan ses endast när det är vanligare att man går på toaletten, särskilt på natten, och urinprocessen har en annan intensitet.

Med tiden ökar frekvensen av inte bara nattligt utan även dagtid ökningar. Efter sömnen följer ett besök på toaletten med en märkbar fördröjning i urinering. Mannen mer och mer börjar märka den paradoxala effekten av invers proportionalitet: ju oftare han besöker toaletten, desto mindre mängden vätskeuttag för en en gångs handling av urinering.
Vid första skedet av adenom upplever patienten okontrollerad uppmaning att urinera på grund av att blåsans muskler börjar vara godtyckligt kontrakt, så vill mannen omedelbart gå på toaletten.

Den första etappen av sjukdomsförloppet kan vara ganska lång tid. För många män visar det inte signifikant symptomatologi, dessutom försöker de anpassa sig, både till tillståndet och till urinregimen, och skjuta upp en överklagande till en urolog.

Den andra etappen

Prostata adenom av andra graden - vad är det och vilken symptomatologi är karakteristisk för den? Linjen mellan fullbordandet av den första och början av andra etappen av hyperplasi är nästan omärkbar.

Det enda som skiljer sig mellan 1 och 2 grader är att symptomen hos frekvent uppmaning och ofullständig frisättning av urinblåsan kompletteras av ett obehagstillstånd och smärtsamma känslor vid urinering.

Det talar om närvaron och utvecklingen av inflammatoriska processer, med vilka prostatakörtelns vävnader påverkas. Detta stadium av sjukdomen kan också åtföljas av fullständig överlappning av urinledaren, liksom dystrofi i blåsans muskelvävnad, vilket leder till en fullständig retention av urin eftersom det inte kan tryckas ut ur behållaren.

Fluid stagnerar i urinröret och njure och därför å ena sidan det inte visas, och å andra sidan - inte faller in i blåskapacitet. Allt detta leder till att det är svårt att urinera i allvarliga smärtor både i patientens kropp och i ländregionen.

Med denna sjukdom som ett adenom 2 grader starkt försämra patientens tillstånd, faktorer som stress eller ett underkylt tillstånd, liksom användningen av alkohol och onyttig mat.

Under det andra steget av sjukdomen, för att förbättra patientens tillstånd och för att undvika allvarliga comorbida komplikationer, med en fullständig försening i urinering, införs en kateter för att släppa ur blåsfluiden.

Om en prostata adenom av grad 2 diagnostiseras, är kirurgi nödvändig? Vid den andra graden av adenom är kirurgiska metoder för behandling av farlig manlig patologi inte utesluten.

Den tredje etappen

Om den första graden av adenom för några gynnsamma förhållanden och omständigheter inte får vara det andra steget, blir den andra oundvikligen den tredje.

Den tredje etappen av adenom manifesteras i svåra symptom för patienten, oupphörlig smärta, en markant ökning av både körtel och urinblåsa, på grund av att den fullständiga upphörandet av sin förmåga att komma i kontrakt upphör.

Patientens situation förvärras av sådana symptom som ett tillstånd av apati, uttorkning av kroppen, generell svaghet, som ofta åtföljs av illamående, kräkningar och förstoppning. Därför är den tredje graden av prostata adenomprognos extremt ogynnsam med möjliga komplikationer både i form av adenomata och prostatit och uritrit och epididymoortit.

När det gäller behandlingen av prostata i tredje graden, är behandling med mediciner i detta fall absolut värdelös. Utan kirurgisk behandling är det oumbärligt. Om operationen inte utförs i tid, kan urinläkaren helt överlappa varandra, och njursvikt kommer att uppstå.

Hur man förhindrar patologi?

Traditionell medicin använder precisa metoder för diagnos och detektion av hyperplasi vid de tidigaste stadierna av sin utveckling, medicinering och operativa behandlingsmetoder som väsentligt minskar de negativa prognosen för sjukdomen. Men inte mindre viktigt är metoderna för att förebygga adenom, vilket varje ansvarig person bör veta.

Absolut någon man är en grupp av adenom sårbarhet. därför:

 • Det är nödvändigt att regelbundet besöka urologen för undersökning och samråd.
 • i enlighet med en dietists rekommendationer för att utföra näringsjustering
 • att fortsätta efter samråd med läkare för fysisk ansträngning;
 • att utesluta helt eller begränsa användningen av alkohol
 • vid förekomst av övervikt - noggrant att observera medicinska och förebyggande dieter.

Hyperplasi av prostata 1 grad

Symtom på att utveckla godartad prostatahyperplasi

Hormonella förändringar hos en man orsakar utvecklingen av BPH 1 grad och inser vad det är, vilka faktorer som påverkar dess utveckling och vad man ska göra vid diagnos kan du eliminera sjukdomen utan allvarliga negativa konsekvenser för hälsan.

Förutsättningar och utvecklingsstadier av prostata adenom (BPH)

Godartad prostatahyperplasi av 1: a graden (BPH) är en vanlig sjukdom hos män av sexuell mognad. Det kännetecknas av proliferation av det glandulära epithelialskiktet i prostatan eller dess stromala komponenter. Därefter bildas flera godartade tumörer i prostatakörteln. De ökar i storlek, de börjar klämma urinröret, och sjukdomen börjar manifestera sig som ett brott mot urinering.

Till skillnad från prostatacancer är BPH godartad och ger inte metastaser och utgör därför inte ett hot mot livet. Men när en sjukdom uppstår är det nödvändigt att ständigt justera nivån av det prostatiska specifika antigenet i blodserumet, eftersom det är en markör för tumördegenerering i en malign.

Orsaker till sjukdomen

Det är inte definitivt bestämt av vilken anledning sjukdomen uppstår. Faktorer som påverkar utvecklingen av BPH är:

 • Ålder över 40 år.
 • Hormonal omstrukturering av kroppen. När män åldras minskar testosteronproduktionen och syntesen av kvinnliga hormoner östrogen ökar. Obalansen mellan kvinnliga och manliga hormoner orsakar godartade förändringar i prostata vävnaden.
 • Ärftlig faktor. Sannolikheten för sjukdomsuppkomsten ökar, om i en mans familj hade far eller farfar BPH.
 • Konstant hypotermi, speciellt under vinterfiske, dykning.
 • Överdriven kroppsvikt. Om en mans vikt i kg dividerad med kvadraten av höjd i meter får du ett värde som kallas kroppsmassindex (BMI). Om du har en BMI över 30 bör du arbeta med viktminskning.
 • Åder i det lilla bäckenet.
 • Hypertensiv sjukdom.
 • Förekomst av diabetes mellitus.
 • Dåliga vanor, felaktig kost (överflöd i kosten av fet, salt, kryddig mat), en stillasittande livsstil.

Att ha en av de predisponeringsfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen rekommenderas att en man genomgår en preventiv kontroll varje år för att förhindra att adenomen växer till en hälsoriskerande storlek.

Utvecklingen av sjukdomen är av en fasisk natur. Det finns tre stadier av utveckling av prostatahyperplasi:

 • de första - föregångarna;
 • den andra - subkompenserade;
 • den tredje dekompenseras.

Om adenom inte har behandlats utvecklas det andra och tredje steget av sjukdomen, vilka kännetecknas av svåra urineringstest som kräver brådskande kateterisering. Otillbörlig behandling av sjukdomen är fylld med utvecklingen av njursvikt. Därför är det nödvändigt att konsultera en läkare vid första etappen av BPH.

Frågan kvarstår: hur man känner igen utvecklingen av prostata adenom i steg 1, är det möjligt att bota sjukdomen?

Tecken på utveckling av BPH i steg 1

Sjukdomens inledande skede kan variera från 1 år till 10 år. Själva adenomen i prostata i 1: a graden är så liten att det inte orsakar smärtsamma känslor eller en försämring av livskvaliteten. Hennes upptäckt är möjlig om hon klämmer ur angränsande organ i urinvägarna. Detta framkallar utseendet av tecken på BPH:

 • mer frekvent urinering under dagen och natten;
 • mindre intensiv utsöndring av urin;
 • minskning av mängden urin som släpptes under en enda resa till toaletten;
 • problem med avskräckande reduktionsdetrusor, uppmaningen att urinera snabbt;
 • urinladdning av en vertikal ström;
 • Behovet av att anstränga buken för att extrahera urin i början eller i slutet av urineringstiden.

Om du upplever obehag, behöver du se en läkare. Självdiagnosen är oacceptabel, eftersom liknande tecken har prostatit 1 grad, tidigt stadium av prostatacancer.

Adenom i prostata i den 1: a graden leder inte till störningar i funktionen av urinvägarna eller njurarna. Urinvolym utan att lämna toaletten på en kampanj, i det inledande stadiet av sjukdomen kan vara antingen låg, utan att orsaka obehag eller till och med frånvarande.

Till följd av utvecklingen av prostatahyperplasi kan komplikationer uppstå:

 • inflammation i prostata vävnaden (prostatit)
 • divertikula (saccular protrusions) av urinblåsan;
 • omvänd urinflöde;
 • ofullständig tömning av blåsan, vilken är kronisk;
 • nedsatt njurfunktion
 • bildning av njurstenar;
 • Progressiv expansion av bäcken i njurarna (hydronephrosis).

Endast läkaren kan diagnostisera sjukdomen med hjälp av metoder för att diagnostisera BPH, och det är manifestationerna av komplikationer orsakade av sjukdomen som kan utlösa misstanken om utvecklingen av adenom.

Diagnos av BPH 1 grad

När man hänvisar till en läkare med klagomål om nedsatt urinering, utförs en digital rektalundersökning av prostata. För att klargöra diagnosen och bestämma kroppens exakta storlek används diagnostiska metoder:

 • Ultraljud - utförs på ett av två sätt: genom bukets främre vägg eller transrektala väg (TRUS). Den andra metoden är mer informativ och låter dig differentiera godartade och maligna tumörer, klargöra BPH-stadiet. Mängden urin som återstår i blåsan efter tömningen utvärderas också. Vid det första skedet av adenomutveckling ligger dess volym nära normen, lika med 25 ml.
 • Uroflowmetry - bestämning av strömmen av urinflödet med hjälp av enheten - uroflow meter. Till förfarandet patienten med blåsan fyllnings väter tank försedd med sensorer för fastställande av flödeshastigheten jet, urinvolym, grad av acceleration av flödet, tiden för urinering, urinerings latens. Som en följd av detta utfärdar enheten ett graf-urofloogram enligt vilket läkaren bedömer tillståndet i urinvägarna.
 • Cystoskopi. Denna metod innefattar att undersöka blåsan med ett speciellt rör utrustad med en kamera och en ljuskälla. Det injiceras i urinröret, och kameran registrerar tillståndet för urinvägarna.
 • Excretory kontrast urografi är en metod för undersökning, där en kontrast injiceras i patientens blod och en serie röntgenfotografier som fastställer njurarnas tillstånd.

Förutom instrumental diagnostiska metoder används laboratorietester av blod, urin och prostatisk sekretion för att bedöma graden av BPH-utveckling, ett blodprov för innehållet i prostata-specifikt antigen för att bedöma risken för prostatacancer.

I BPH 1 grad föredras användningen av läkemedelsbehandling.

Metoder för behandling av BPH 1 grad

Prostata adenom försvinner inte någonstans under behandlingen. Det är möjligt att bli av med det bara med hjälp av kirurgisk ingrepp. I det första skedet av sjukdomsutvecklingen, om prostatahyperplasi inte orsakar smärta, obehag och felfunktion i urinvägarna, utförs behandlingen med läkemedel:

 1. Alfa-adrenoblocker (Uroxatral, Flamax, Gitrin, Rapaflo). Under inverkan av droger, är mjukvävnaderna i prostatakörteln och urinblåsan avslappnad. Detta medför en ökning i urinflödet och fullständig dränering av blåsan. Preparat tas oralt 1-2 gånger om dagen. Medicinsk behandling kan orsaka biverkningar i form av huvudvärk, sänkning av blodtrycket, försämringskraften.
 2. Inhibitorer av 5-alfa-reduktas (Avodart, Proscar). Narkotika minskar påverkan på prostata androgener. Detta leder till en avmattning i tillväxten av prostata, och ibland till en minskning av den. Förbättring av patientens tillstånd observeras efter 6-12 månader kontinuerlig användning av droger. Behandling av sådana läkemedel tolereras väl, men under det första året av deras ansökan kan vara en försämring av erektion och libido, ejakulationsstörning, en liten ökning i bröstkörtlarna. Läkemedel rekommenderas endast användas med en förstorad prostata storlek. Män som planerar att fylla på familjen bör avstå från att ta dem och gravida kvinnor bör undvika kontakt med tabletter som innehåller dutasterid eller finasterid (hämmare av 5-alfa-reduktas).

Om behandling inte är nödvändig medicinering given effekt, det förfarande resektion av prostata, ballongutvidgning av urinkanalen för att expandera, är stenten monterad (cylindrisk design) för att förhindra ytterligare avsmalning av urinröret.

När BPH 1 grad detekteras är det nödvändigt att justera maten, använd fler produkter som innehåller substansen "lykopen": tomater, persimmon, vattenmelon, grapefrukt. I kombination med olivolja och avokado absorberas lycopen väl och förhindrar förekomsten av cancer. I kampen mot prostata adenom hjälper produkter, selen och zinkinnehåll. Dessa inkluderar: skaldjur (ostron, lax, makrill, tonfisk), baljväxter, bovete och havregryn, pumpa frön, svamp, selleri och persilja. Det är också nödvändigt att begränsa användningen av alkohol.

Män över 40 år rekommenderas att genomgå en årlig urologisk undersökning för att upptäcka BPH i ett tidigt utvecklingsstadium, som är mottagligt för behandling utan komplikationer.

Behandling av BPH 1 grad

Den initiala fasen av godartad prostatahyperplasi är väl behandlingsbar - det enda problemet är att många män ignorerar symtomen på sjukdomen. Vad är behandlingen av BPH 1 grad, vilka metoder används av läkare?

Diagnos av sjukdomen

Be en läkare om råd är redan i skeden av urineringstörningar. Besök urolog, om du känner som började att gå på toaletten oftare än tidigare, och processen för urinering är några problem (måste anstränga magmusklerna). Det bör ta hand om sin hälsa, om urinproduktionen minskade strålen blivit diskontinuerliga, tunn, och efter urinering det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Lokaliseringen av tumören kan vara annorlunda. I ett antal män passerar det genom urinröret, vilket också påverkar urinblåsan. Hos andra patienter växlar hyperplasi mot ändtarmen. I vissa fall ökar inte järn i storlek, utan komprimerar helt enkelt.

Behandlingsschema

Behandling av BPH i första etappen består i användning av mediciner (de ordineras av en läkare). Drogerna väljs med beaktande av patientens ålder och allmänna hälsa (doktorn uppmärksammar förekomst av kroniska sjukdomar, individuell känslighet för de aktiva substanserna i droger och andra faktorer). Som regel används alfa-adrenoblocker och inhibitorer vid behandling. Dessutom rekommenderar läkare att följa en diet, ta växtbaserade läkemedel, utföra speciell gymnastik. Det är nödvändigt att minska intaget av vätska precis före sänggåendet. Det är också nödvändigt att vägra skadliga predilektioner (rökning, alkohol). Konservativ behandling bidrar till att stoppa tillväxten av vävnad, neutralisera inflammation, förbättra blodcirkulationen, eliminera stagnation av urin och avföring.

Alfablockerare

Dessa droger stoppar inte tumörens tillväxt, men de slappnar av de släta musklerna i blåsans och prostats hals. Tack vare dessa droger är det möjligt att etablera processen med urinering. De mest effektiva drogerna är Tamsulosin, Doxazosin, Terazosin. Under behandlingens gång kan följande biverkningar uppstå: yrsel, huvudvärk, sänkning av blodtrycket.

5-alfa reduktashämmare

Kategorin av inhibitorer av 5-alfa reduktas innefattar finasterid och dutasterid. Dessa läkemedel minskar koncentrationen av den biologiskt aktiva formen av testosteron (dihydrotestosteron), på grund av vilken tillväxten av vävnader hämmas. Biverkningar: minskad sexuell lust, gynekomasti (bröstförstoring). Den största nackdelen: För att få det optimala resultatet måste du ta drogerna länge (effekten kommer inte tidigare än 3 månader).

Växtberedningar

I de första stadierna av sjukdomen visar växtprodukter goda resultat. De ger en omfattande åtgärd - lindra inflammation, hämm tumörtillväxt, neutralisera puffiness. Pumpa frön, vattenmelon och palmer, majs stigmas används. Nackdelen med sådan behandling är risken för allergisk reaktion.

Förutom att ta mediciner innebär behandling av BPH 1 grad att man följer en sparsam diet. Det rekommenderas att introducera i diet-sojaprodukterna, liksom produkter som innehåller zink och vitamin E. Det är användbart att äta havsfisk och andra livsmedel som är rika på användbara fettsyror.

Symtom och behandling av BPH 1 grad

Godartad hyperplasi eller prostata adenom. - En sjukdom som är mycket vanlig hos män över 50 år. Ju högre en ålder av en man desto större är sannolikheten för att utveckla ett adenom. Statistiken visar emellertid att BPH i allt högre grad påverkar män i åldern 35-40 år.

Varje man i närvaro av symtom på hyperplasi bör kontakta en urolog, eftersom det här är en mycket smittsam sjukdom.

Och om BPH i första etappen är väl behandlingsbar, så är det i senare skeden vanligtvis inte möjligt att undvika kirurgisk ingrepp.

BPH: kärnan i problemet och orsakerna

Godartad prostatahyperplasi. eller BPH, är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna som män utsätts för. Sjukdomen kännetecknas av en ökning av prostata. Normalt har prostata en storlek på 25-27 cm³. Men med adenom ökar dessa dimensioner så mycket att urinröret överförs, vilket redan utgör en fara inte bara för hälsan, men i vissa fall för människoliv. Förstoringen av prostata sker som ett resultat av hyperplasi hos prostatakörtlarna. Processen åtföljs av karakteristiska symptom som läkare delar upp i två grupper:

 1. Symtom på irritation eller fyllning. Denna grupp kännetecknas av symptom som är förknippade med en kränkning av uppmaningen att gå på toaletten. Vanligtvis är dessa uppmaningar ökande dag och natt, men de visar sig ofta vara falska. Om uppmaningen inte är falsk kan den åtföljas av urininkontinens.
 2. Symtom på obstruktion eller tömning. De förenas med ett karaktäristiskt tecken - ett komplicerat urinflöde. I det här fallet kan urinering vara suddig eller intermittent, en bläck av urin som är slap eller tunn, en handling av urinering kan ta ett längre tidsintervall än före sjukdomen. Ofta män klagar på att de måste göra en insats, "podnatuzhitsya" för att gå på toaletten. För godartad prostatahyperplasi är känslan mycket karaktäristisk att blåsan inte har tömt helt och i urinprocessen slutar urinen ner för droppe.

Alla de komplikationer som karaktärerna för adenom, är resultatet av följande process: När prostatakörteln förstoras, pressar det alltid prostatiska uretra. I sin tur kränker detta urodynamiken, det vill säga processen att utsöndra urin genom urinblåsan, urinblåsan och urinröret. Alla nivåer i ett urinsystem hos en man lider. Som ett resultat leder dessa störningar till stagnation av urin. Och detta medför redan en fara för människolivet, eftersom det inte kan förekomma akut urinstagnation i avsaknad av behandling, det vill säga att utflödet av det stannar. Detta orsakar akut berusning av kroppen, vilket är ett direkt hot mot människolivet, om han inte tillhandahåller akut vård.

Stage godartad prostatahyperplasi

Det finns 3 etapper av prostata adenom. Var och en av dem åtföljs av karakteristiska symptom.

 1. Den första etappen. Uppkomsten av sjukdomen kännetecknas av frekvent uppmaning att urinera, speciellt urinering på natten. Således går urinen i små portioner, strålen är slap, det kan vara en spray av urin. Om en man inte uppmärksammar dessa symtom går sjukdomen till andra etappen.
 2. Den andra etappen. Det finns en progression av sjukdomen. För att gå på toaletten behöver patienten spänning, medan volymen av urin minskar kraftigt. Det finns en känsla av resterande urin i urinblåsan. Den andra etappen av sjukdomen, till skillnad från den första, är inte alltid mottaglig för läkemedelsbehandling. Ofta krävs i detta skede kirurgi för att undvika komplikationer.
 3. Den tredje etappen. På detta stadium påverkar sjukdomen de övre delarna av urinvägarna och njurarna. I detta fall är urinflödet försämrats kraftigt: blåsan är full och urinen droppar, observerad inkontinens. Önskan att urinera slutar. Resultatet är endast en operativ behandling.

Således är det enda rätta beslutet att förhindra komplikationer att kontakta urologen i BPHs första steg.

Orsakerna till BPH

Läkare pekar på ett antal faktorer som ökar risken att utveckla sjukdomen. Dessa inkluderar:

 • ärftlig faktor (det är bevisat att män vars fäder led av BPH är högre än de män som fäder inte lider av denna sjukdom risken för att utveckla sjukdomen);
 • övervikt, fetma
 • irrationell näring, som huvudsakligen består av fet, salt, oljig, kryddig, kryddig mat;
 • alkoholmissbruk, särskilt öl.

Därför behöver män som leder en hälsosam livsstil, sporta, föredrar hälsosamma livsmedel (i synnerhet består av vegetabiliska livsmedel, fiber), inte har dåliga vanor, mycket mindre i riskzonen för att utveckla adenom.

Funktioner i steg 1 BPH

För att uppmärksamma sjukdomen måste du förstå väl vilka symptom som är karakteristiska för det i början av utvecklingen. Faktum är att många män underskattar dessa symtom och tror att det här är en lätt sjukdom som kommer att gå över sig själv. Adenomen passerar emellertid inte av sig själv, det kan bara förvärras över tiden. Därför borde alla känna de tecken som kännetecknar stadium 1 godartad prostatahyperplasi för att inte förlora dyrbar tid. Följande symtom är typiska för sjukdomsuppkomsten:

 • ökad uppmaning att tömma blåsan, speciellt under dag och natt;
 • Fördröjning i uppkomsten av urinering
 • behovet av att "hjälpa" blåsan med spänningen i bukmusklerna (detta ökar trycket på blåsans övre vägg och främjar tömning);
 • en enda del av urinen minskar i volym;
 • urinflödet blir trögt, tunt;
 • utflödet av urin är intermittent;
 • det är en spattering av urin.

I detta skede ger mannen blåsan med en "disservice". Faktum är att när han börjar "trycka" i urinprocessen, blir blåsan "van vid den". Först förenklar detta väldigt tömningsakten, men med tiden blir blåsan värre med sin funktion. Situationen förvärras ytterligare av bristen på behandling. Ur det fysiologiska synsättet är det i 1 etapp hypertoni av muskelskiktet i blåsan, det vill säga en ökning av muskelväggens tjocklek. Således trycks urinen genom urinröret, som komprimeras av prostata.

Steg 1 ger mycket bra till det konservativa, det vill säga läkemedelsbehandling. Det ger en mycket bra effekt. Redan i steg 2 krävs mycket mer för att undvika operation. För att undvika det lidande som åtföljer denna sjukdom för patienter är det därför bättre att inte fördröja komplikationer och börja behandling av adenom så tidigt som möjligt.

Diagnos av BPH

Det finns ett antal diagnostiska metoder som används allmänt vid ett adenom. Varje besök börjar med en doktors intervju med patienten, under vilken urologen samlar en anamnese: kundens klagomål, sjukdomsvaraktigheten. Mycket effektiv metod att ifrågasätta på det internationella systemet för symptompoäng utvärdering för prostatakörteln. Dessutom tillämpas en av de mest tillförlitliga metoderna för diagnos - fingerprovning av prostata genom ändtarmen. Denna metod ger mycket tillförlitliga resultat. Urologen utser patienten följande diagnostiska åtgärder:

 1. Allmän analys av urin.
 2. Blodtest för PSA (prostataspecifikt antigen). Denna analys hjälper till att identifiera en patients predisposition för att utveckla en malign tumör i prostata. Detta är särskilt viktigt om patienten är över 40 år gammal.
 3. Ultraljudsundersökning av prostata. Det är först och främst nödvändigt att bestämma förekomsten av kvarvarande urin i blåsan och dess volym.
 4. Uroflowmetry. Denna studie låter dig bestämma flödeshastigheten för urin per tidsenhet och det intervall som är nödvändigt för tömning. Detta är nödvändigt för att bestämma nivån på störning av urinutflödet.
 5. Det dagliga schemat för urinering. Precis som fingerundersökningen är denna metod enkel, billig och extremt effektiv. Det gör att du kan bestämma hur många samtal som ska tömmas och ge dem en bedömning (falskt var uppmaningen eller inte etc.).

Endast på grundval av de diagnostiska tester som erhållits som ett resultat av diagnosen diagnostiserar och utser läkaren lämplig behandling. På något sätt bör du göra självmedicinering, eftersom behandlingen i varje fall är annorlunda. Vid otillräcklig behandling kan du i bästa fall spendera tid, och i värsta fall - skada din hälsa.

Metoder för behandling av BPH 1 grad

Hypoplasi i första graden ger effektivt medicinsk behandling. Urologen förskriver droger och en regim för administrationen, baserat på många faktorer. Dessa inkluderar inte bara klagomål från patienten och graden av adenom, men också patientens ålder, allmänna hälsotillstånd, närvaron av någon kronisk sjukdom, och så vidare. N. Läkaren tar hänsyn till egenskaperna hos varje patient. Det är därför det är så viktigt att behandlingen endast föreskrivs av urologen.

Vid behandling av hypoplasi används följande grupper av läkemedel aktivt:

 1. Växtberedningar. Vi har visat effektiviteten av pumpafrön, nässlor, fruktextrakt veerolistnoy palm och andra. De förhindrar en ökning av prostatacancer, minska inflammation och svullnad. Ett extrakt av palmfrukter, till exempel, ordineras både som en extra och som en monoterapi.
 2. Alfa-blockerare. Preparat av denna grupp är mycket effektiva och ordineras vid något stadium av adenomen. De tar snabbt bort symtomen på sjukdomen, och patienten efter några dagar känner sig lättad. Drogerna påverkar emellertid inte tillväxten av prostata. Dessutom är det ganska ofta biverkningar: huvudvärk, sänkning av blodtryck, yrsel, retrograd ejakulation.
 3. Inhibitorer av 5-alfa-reduktas. Läkemedel i denna grupp är mest effektiva om prostata inte överstiger 40 cm³, vilket möjliggör användning av droger i senare stadier av adenom. Inhibitorer har en effekt på prostatastillväxt, till skillnad från andra läkemedelsgrupper. Men, även om effekten är bra, sker det inte tidigare än 3 månader, eller till och med ett halvt år. Biverkningar kan också vara, även om de är mer måttliga jämfört med blockerare. Det kan finnas en tillfällig erektil dysfunktion, en minskning av sexuell lust, symtom på gynekomasti (utvidgning av bröstkörtlarna).

Under behandlingen är konstant övervakning av läkaren nödvändig. Detta är nödvändigt för att kunna bedöma sjukdomsförloppet i den valda kursens dynamik och effektivitet.

Folkmetoder för behandling av prostatahyperplasi

Traditionell medicin fokuserar på användningen av vissa produkter som bidrar till att minska käftens storlek och stoppa tillväxten. Sådana produkter innefattar:

 1. Zink, vars dagliga dos ska vara cirka 30 mg. Det kan tas i form av ett läkemedel.
 2. Vitamin E, som finns i spannmål, mjölk, gröna grönsaker. Du kan ta och i form av kapslar.
 3. Pumpa frön. Utmärkt lösa problemet med ett svårt urinflöde. Det är nödvändigt att ta bort skalet före användning, äta rå utan salt.
 4. Vattenmelonfrön. Det är nödvändigt att förbereda infusionen: 1/8 klockor frön av färsk vattenmelon häll 0,5 liter kokande vatten. Kyl helt, dränera och dricka. Behandlingsförloppet är 10 dagar för 0,5 liter infusion per dag.
 5. Corn stigmas. Det är nödvändigt att avskurna stigmas från 6 majskolvar, häll dem 1 liter vatten och koka i ca 10 minuter på en lugn eld. Behandlingsförloppet är 3 veckor, 3 msk. infusion av dagen.
 6. Havsfisk (tonfisk, lax, makrill). Du behöver minst 2 gånger i veckan för att äta fisk. Det är mycket användbart att använda och omega-3 i form av kapslar.
 7. Sojabönor. Regelbundet behöver du konsumera soja och matlagda matlagningar (mjölk, ost, etc.). Utmärkt profylax och prostatacancer.

Det är värt att notera att det är extremt viktigt att samråda med en läkare om patienten vill behandlas med okonventionella metoder eller kombinera konservativ behandling med folk. Läkaren ska ha en fullständig uppfattning om vad patienten gör för att återhämta sig.