Huvud
Förebyggande

Godartad prostatahyperplasi - behandling och förebyggande

Behandling av sjukdomar som prostatahyperplasi (BPH) är av särskilt intresse för en stark hälsa av mänskligheten på grund av brådskandet av de patologier som är associerade med blåsans och prostataarbetet. Hittills har antalet framgångsrika terapeutiska ingrepp nått 80%, men problemet är fortfarande inte helt löst. Den främsta orsaken till bristen på positiva resultat vid behandling av hyperplasi ligger i de komplikationer som utvecklas mot bakgrund av försenad terapi.

Vad är prostatahyperplasi?

Godartad prostatahyperplasi är en eller flera noduler som bildas från klyvtypepitelet. Några av dem använder stromalkomponenten i prostatakörteln för vidare utveckling, men slutresultatet är alltid detsamma - klämma urinröret. Till följd av detta har patienten problem med hyperplasi med tömning, vilket utan ordentlig behandling kan leda till allvarliga komplikationer.

Överträdelser i blåsans arbete utlöser en patologisk process som orsakar allvarlig smärta hos män när man klarar av behovet. Hyperplasi kännetecknas av godartad tillväxt, på grund av vilken det finns nästan ingen bildning av metastaser. Vid ett ogynnsamt resultat kan adenom i prostatakörteln degenerera till en malign cancer, därför bör man vid första tecken på sjukdomen konsultera en specialist.

ICD-10-kod

Enligt den internationella klassificeringen av sjukdomar numreras en godartad prostatatumör eller hyperplasi 40 och hör till klassen av sjukdomar i det genitourära systemet. Dessutom innefattar patologierna för manliga könsorgan från denna kategori: adenofibromatös hypertrofi, fibroadenom och myom. Andra tumörer, med undantag för ovanstående, ingår inte i listan.

symptom

Manifestationer av prostataadenom beror alltid på sådana indikatorer som tumörens storlek, plats och tillväxt. På grund av brott mot kontraktil funktionen är blåsan under hyperplasi under konstant tryck av överskott av urin. Frånvaron av möjligheten att avlägsna rester av urin påverkar all organismens tillstånd.

Att minska nivån av testosteron i blodet orsakar inte bara problem med urinering. De flesta manliga patienterna på urologens kontor klagar över generell svaghet, förvärrad aptit och en kraftig viktminskning med hyperplasi. Plötslig anemi eller förstoppning kan vara de första symptomen på prostata adenom, vilket förutsätter förekomsten av komplikationer. Dessutom finns det hos män

 • okontrollerad urinering;
 • natturinering i toaletten;
 • frekvent eller intermittent urinering
 • brist på lättnad efter tömning
 • spänningar i bukmusklerna under urinering.

Irriterande symtom

Att upptäcka prostataadenom genom att studera de irriterande symptomen anses vara en av de progressiva metoderna för moderna medicinska institutioner. Hyperplasi skiljer sig från andra patologier med sådana obehagliga manifestationer som urininkontinens, frekvent urinering och vanlig natturinering på toaletten. Instabilitet i blåsans funktion är ett stort problem för många män över fyrtiotalet. Tidig medicering och behandling kan emellertid avsevärt lindra denna symptomatologi.

skäl

Förespråkare av traditionell medicin är övertygade om att orsaken till prostatahyperplasi är enbart patientens ålder. Risken för prostata adenom ökar i direkt proportion till det antal år en man har levt, så läkare hänvisar denna sjukdom till de oundvikliga följeslagarna av åldrande. Enligt en annan version påverkar andra faktorer, till exempel ekologi, sannolikheten för tumörutveckling.

Om vi ​​ser bara åldersrelaterade förändringar, härstammar den patologiska processen hyperplasi från början störningar i hormon bakgrunden. Mot mitten av livet för vissa män det minskar mängden androgen i blodet, vilket oundvikligen leder till en ökning av ett annat hormon - östrogen. På grund av denna obalans i patientens kropp kan okontrollerad tillväxt av prostataceller och vävnader observeras.

Enligt nya studier påverkas bildandet av prostata adenom av en ohälsosam livsstil. Rökning, alkohol, olämplig diet och brist på sportbelastningar leder till en minskning av immuniteten, vilket med tiden orsakar utveckling av onaturliga komplikationer i kroppen. Sjukdomsperioden börjar i genomsnitt en till tre år, varefter behandlingen av GPL med mediciner blir svår.

Stages of

Den kliniska bilden under hyperplasi kan spåras mycket tydligt. Beroende på sjukdomsstadiet har patienten symtom av viss natur. Till exempel i det kompenserade stadiet av adenom finns det en lätt retention av urinering, vilket är inneboende i sjukdoms ursprungliga form. Oftast indikerar frekventa nattbesök på toaletten och en långvarig urinström en ökning i prostata.

Med den subkompenserade scenen av hyperplasi, ökar tecken på BPH, blåsan kan inte helt tömma och fungera på ett naturligt sätt. Detta beror på att urinröret kläms så att patienten känner konstant obehag. Förekomsten av mörk urin med blodproppar föreslår utvecklingen av den tredje etappen av prostata hyperplasi, som kallas dekompenserad. Under denna period sträcker sig blåsans väggar, vilket negativt påverkar njurarnas arbete.

diagnostik

För att noggrant kunna diagnostisera prostataadenom kan det finnas mer än en läkarundersökning. Det årliga antalet manliga medborgare som lider av akut smärta vid urinering ökar i en enorm takt. Hälsa patienter efter 40 år är en stor sällsynthet, för att även de minsta negativa effekterna av miljön påverkar kroppens tillstånd. GPG bestäms av flera metoder, vars slutresultat kommer att ge en fullständig bild av patientens hälsa:

 • instrumental diagnostik;
 • laboratorietester av blod och urin;
 • IPSS (internationell skala av prostatiska symptom). Detta test innehåller åtta frågor som uppmanas att svara på patienten;
 • radioisotopstudier
 • ultraljud;
 • uroflowmetry;
 • analys på PSA.

Behandling av BPH

För närvarande finns det många olika sätt att behandla prostatahyperplasi, allt från folkrecept till kirurgiska ingrepp. Det senare alternativet används endast i extrema fall, då alla andra tekniker var maktlösa. Mycket beror på utvecklingsstadiet av prostata adenom, så vissa patienter kan botas med icke-operativa metoder (läkemedelsanvändning), och andra måste göra operation.

preparat

Konservativ behandling av prostata adenom föreslår flera sätt att avlägsna överskott urin från urinröret. Effekten av moderna läkemedel syftar till att blockera utvecklingen av hyperplasi. När det upphör att växa, ordinerar läkare läkemedel som alfa-blockerare för att stoppa smärtsymptomen på hyperplasi.

Hormonal terapi påverkar utsöndringen av dihydrotestosteron och därigenom saktar tillväxten av prostata adenom. Läkare ordinerar droger: Tamsulosin, Dutasterid eller Finasterid. Behandling av godartad tumör utförs av kurser, vars minsta längd är sex månader. Med en kortare behandlingstid är det ingen garanti för att hyperplasi kommer att sluta.

Operativ metod för behandling

Det finns två typer av operationer utformade för att avlägsna prostata hyperplasi - adenomektomi och prostatektomi. Varje art skiljer sig från varandra på ett terapeutiskt sätt för exponering, men resultatet är ungefär detsamma. Kirurgisk ingrepp indikeras för patienter i avancerade stadier av prostata adenom, eftersom inga andra metoder har önskad effekt. Denna typ av operationer är det mest traumatiska för patienten hyperplasi, som läkaren utför penetrering genom väggen i urinblåsan.

Minimalt invasiva metoder

Vissa behandlingar är baserade på minimal kirurgisk ingrepp, men deras användning för behandling av prostata adenom är endast möjlig i avsaknad av allvarliga patologier (akut urinretention). Med sådana symptom tvingas urologen att avlägsna urinresterna med en kateter, vilken ledes genom urinröret i blåsan. Minimalt invasiva metoder för behandling av hyperplasi innefattar embolisering av prostaternas och kärnkärlens artärer. I det första och andra fallet utförs operationerna utan sår genom urinröret.

Folkbehandling

Traditionell medicin innehåller många användbara recept som används både för helande och förebyggande ändamål med prostatahyperplasi. Till exempel rekommenderas en patient med ett adenom i prostata att dricka varje dag ett glas pumpajuice eller åtminstone lägga till sina dietråda pumpa frön. Dessutom är det mycket användbart att konsumera valnötter med honung. Infusioner och avkok av medicinska växter har en särskild terapeutisk effekt, så de dricker två eller tre gånger om dagen.

förebyggande

För att behålla immunsystemet och hälsan måste du ta hand om din kropp från de unga. Profylax av prostata adenom innehåller tre huvudaktiviteter: korrekt näring, motion och regelbundna medicinska undersökningar. Rationell näring kan bli en källa till alla nödvändiga element för kroppens fulla funktion. Speciella övningar ökar muskeltonen, vilket förbättrar immuniteten. Läkarna rekommenderar var sjätte månad att ta prov för att förhindra utveckling av adenom.

Video: behandling av godartad prostatahyperplasi

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Godartad prostatahyperplasi eller prostataadenom är en behandling.

Godartad prostatahyperplasi (BPH) eller prostata adenom är den vanligaste urologiska sjukdomen hos män över 50 år. Med godartad prostatahyperplasi ökar volymen på grund av hyperplasi (proliferation) av vävnaden belägen längs urinröret. Som ett resultat pressas urinröret med en minskning av dess lumen. Och detta leder i sin tur till utseendet och tillväxten av sådana symptom som frekventa, små portioner och svårt "trög" urinering.

Om det inte behandlas, kan öka storleken av prostatan leda till akut urinretention med nödvändighet avledning genom att överlagra cystostomy (inställning "rör" in i urinblåsan genom bukväggen för att avleda urin) eller långvarig kateterisering av urinblåsan genom urinröret.

Det finns flera effektiva behandlingar för godartad prostatahyperplasi. När du bestämmer vilken av behandlingsalternativen som är bäst för dig, kommer jag att bedöma svårighetsgraden av dina prostata adenom symptom, prostata storlek, andra hälsoproblem du har. Således är det nödvändigt att välja mellan konservativ (medicinsk) och kirurgisk behandling av godartad prostatahyperplasi.

Symtom på godartad prostatahyperplasi (BPH, prostata adenom).

Ökningen i prostatakörtelvolymen kan manifesteras med olika symtom. De vanligaste är följande symtom på godartad prostatahyperplasi :

 • svag stråle urin;
 • svårigheter med uppkomsten av urinering
 • avbrott under urinering;
 • jerky med att spänna urinlösningen i slutet av urinering;
 • ofta eller nödvändigt att urinera
 • ökad urineringstid på natten (nocturi);
 • behöver spänning medan man urinerar
 • oförmåga att helt tömma blåsan utan upprepad urinering på kort tid;
 • kroniska urinvägsinfektioner;
 • bildning av stenar i blåsan;
 • nedsatt njurfunktion, njursvikt;
 • paradoxal ishuria (konstant läckage av urin med fylld urinblåsa) och kronisk retention av urin;

Den stora storleken på prostata är inte nödvändigtvis åtföljd av en större grad av symtom på urineringstörningar. Vissa patienter med något förstorad prostatakörtel, upplever tvärtom betydande problem med urinering.

Endast omkring hälften av män med förstorad prostata har symtom som blir märkbara eller allvarlig nog för att få dem att söka medicinsk hjälp. Som regel, när volymen av prostata ökar, ökar symtomen på adenom.

När ska jag se en läkare?

Om du har problem med urinering, omedelbart konsultera en läkare för att bedöma svårighetsgraden av symptom orsakade av godartad prostataförstoring, och ta reda på vad tester, forskning eller terapeutiska åtgärder kan behöva. Om du inte kan urinera alls, bör du omedelbart kontakta en läkare!

Om du inte har några märkbara symptom på urineringstörning, och om de inte utgör ett hot mot din hälsa, behöver du inte behöva behandling. Men fortfarande, dessa symtom ska analyseras av läkaren så att vi kan se till att de inte är associerade med andra problem, som till exempel prostatacancer.

Orsakerna till godartad prostatahyperplasi (BPH, prostata adenom).

Prostatakörteln är det reproduktiva organet hos män, som producerar det mesta av den flytande delen i spermierna. Hemligheten hos prostata är en mjölkaktig vätska som ger näring och transport av spermier i könsorganet hos en man under utlösning (orgasm). Prostatakörteln är under blåsan. Urinröret (urinröret) som ger transport av urin från urinblåsan passerar genom prostatan. Därför börjar prostatakörteln att klämma urinröret och blockera eller hindra urinpassagen.

Läkare idag är inte säkra exakt vad som orsakar en sådan ökad ökning av prostatakörteln, vilket observeras efter 45-50 år. Troligtvis och data från nya studier bekräftar detta, som först och främst är det på grund av åldersrelaterade förändringar i förhållandet mellan könshormoner, nämligen med en ökning i produktionen av dihydrotestosteron, som växer i den utsträckning som, när man blir äldre.

Riskfaktorer för godartad prostatahyperplasi (BPH, prostata adenom).

De viktigaste riskfaktorerna för adenom (godartad prostatahyperplasi) är:

 • åldring. Godartad hyperplasi och associerade symtom i form av urinvägar är extremt sällsynta hos män under 40 år. Vid 55 års ålder har omkring 1 av 4 män tecken och symtom på godartad prostatahyperplasi (adenom). Vid 75 års ålder rapporterar mer än hälften av männen att de har symtom på nedsatt urinering i samband med godartad prostatahyperplasi.
 • Familjhistoria. Att ha en blodrelaterad, som en far eller bror, innebär att problem med tillståndet i prostata innebär att du också är mer benägen att stöta på liknande problem.
 • Bostadsområde.Adenom av prostata är ganska vanligt i Europa, Amerika och Australien. Men denna sjukdom är mycket mindre vanligt hos män i Kina, Indien och Japan.

Komplikationer av godartad prostatahyperplasi (BPH, prostata adenom).

Förstoring av prostatakörteln blir ett allvarligt problem när det börjar påverka din förmåga att tömma blåsan starkt. Om detta händer kan du behöva operation.

Komplikationer av godartad prostatahyperplasi följande:

 • Akut retention av urin. Akut retention av urin är en plötslig oförmåga att urinera, åtföljd av intensiv smärta och en känsla av raspiraniya i underlivet. Detta kan inträffa efter att ha tagit diuretika, för allergier, för förkylningar, efter att ha druckit alkohol eller kryddig mat. När du inte kan urinera alls kan läkaren placera en urinarkateter genom urinröret i urinblåsan. Eller din läkare kan placera ett rör (cystostomi) i suprapubic regionen, en kateter som sätts in i urinblåsan genom bukväggen i underlivet.
 • Urinvägsinfektion. Några män med godartad prostatahyperplasi (adenom) har en hög förekomst av infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, till exempel pyelonefrit och prostatit. Anledningen till detta är ett brott mot urinpassagen och närvaron av en stor mängd resterande urin.
 • Blåsans stenar. Den höga förekomsten av urinblåsor hos patienter med prostata adenom är förknippad med deras oförmåga att helt tömma urinblåsan. Om det finns en stor mängd återstående urin, ökar sannolikheten för bildning av stenar i urinblåsan avsevärt och försvagningen av urinflödet gör det omöjligt för dem att skilja sig.
 • Divertikula och blåsbrott. Detta inträffar när blåsan inte tömms helt under lång tid. Blåsans muskelvägg sträcker och tappar, blir svag och kan inte redan ge en minskning av urinblåsan och urinutlösningen genom urinröret. Med en konstant sträckning av urinblåsan med urin bildas utskjutningar av sin tunna vägg (divertikula), som kan spränga när som helst, även med liten fysisk ansträngning. Efter kirurgisk behandling för godartad prostatahyperplasi (adenom) och återhämtning av urinflödet från blåsan förblir divertikula, men risken för bristningen minskar signifikant.
 • Njurarnas nederlag. Detta beror på högt tryck i blåsan på grund av kronisk urinretention. Detta högtryck som sänds genom urinröret kan skada njurarna direkt och orsaka sprickor av kalyxbågar och förhindra blödning. Med en ökning av prostatakörteln orsakad av sin godartade hyperplasi kan hydronephrosis utvecklas - en expansion av uppsamlingssystemet hos en eller båda njurarna i närvaro av ett stört urinflöde.

I de flesta män med godartad prostatahyperplasi utvecklas dessa komplikationer inte med snabb behandling. Akut retention av urin och njurskador (pyelonefrit, hydronephrosis) kan emellertid utgöra ett allvarligt hot mot liv och hälsa.

Undersökning och diagnos vid godartad prostatahyperplasi (prostata adenom).

primär undersökning för godartad prostatahyperplasi (adenom), innefattar i regel:

 • En detaljerad rapport om dina symptom. Din läkare ska vara medveten om alla hälsoproblem som du har, vilka mediciner du tar, och om det finns en historia av prostata problem i din familj. Din läkare kan fråga dig att fylla i en blankett som IPSS.
 • Finger rektal undersökning. Denna studie gör att läkaren kan kontrollera din prostata genom att sätta in ett finger i ändtarmen. Med detta enkla test kan din läkare avgöra huruvida prostatan är förstorad och kontrollera för prostatacancer.
 • Neurologisk undersökning. Detta är en kort bedömning av ditt nervsystem. Detta kan hjälpa din läkare att utesluta samband med urinproblem med andra orsaker än en förstorad prostata. Att den här undersökningen ingår beror på de specifika omständigheterna.
 • Urinanalys. Analysen av urinprover i laboratoriet kan bidra till att utesluta infektion eller andra förändringar i urinvägarna, vilket kan orsaka liknande symtom.

Din läkare kan använda ytterligare forskning, att utesluta andra problem och bekräfta huvudrollen för prostataförstoring vid förekomsten av dina existerande urinproblem.

Undersökningsområdet för godartad prostatahyperplasi innefattar följande studier:

 • Prostataspecifikt antigen (PSA) av blodet. Normalt bildas en viss mängd prostataspecifikt antigen (PSA) i prostatakörteln. Om du har en ökning i prostatavolymen ökar också PSA-nivån. Emellertid, kan PSA-nivåer vara förhöjda i prostatacancer och, mot bakgrund av inflammation (prostatitis), liksom efter en digital rektal undersökning, transrektal ultraljudsundersökning, eller kirurgi med blåsan kateterisering.
 • Undersökning av flödeshastigheten för urin (uroflowmetri). Detta test mäter volymen i urinen. Du urinerar i ett fartyg som är anslutet till en speciell enhet. Resultaten av detta test i dynamik gör det möjligt att bestämma om det finns en förbättring eller försämring av parametrarna för urinering under behandlingen och besluta om behovet av kirurgisk behandling.
 • Bestämning av återstående urinvolym. Denna studie visar om du kan tömma blåsan helt. Vanligtvis görs detta med ultraljud, när volymen av kvarvarande urin som finns kvar i urinblåsan efter urinering mäts.
 • Transrectal ultraljud. TRUSY prostatakörtel ger en mätning av prostata och ger dig möjlighet att utvärdera dess struktur. I denna procedur sätts en liten ultraljudssensor in i ändtarmen. Detta låter dig få en detaljerad bild av din prostatakörtel.
 • Prostata biopsi. Med hjälp av denna procedur, som utförs under god lokalbedövning under kontroll av transrektal ultraljud med en speciell nål, utförs provtagning av prostata vävnadsprover för att rikta dem till en histologisk undersökning. Denna procedur, om den genomförs korrekt, är helt smärtfri och säker. Studien av de vävnadsprover som erhållits under mikroskopet gör det möjligt att diagnostisera eller utesluta prostatacancer.
 • Cystoskopi. Även kallad urethrocystoscopy, denna procedur tillåter läkaren att undersöka insidan av urinröret och urinblåsan. Efter lokalbedövning sätts cystoskopet i urinröret och låter dig visuellt identifiera de möjliga orsakerna till dina problem. Det är också möjligt att genomföra prostatabiopsi och cystoskopi under intravenös anestesi.
 • CT-urografi. Denna forskning kan hjälpa till att detektera urinvägsstenar, tumörer eller kompressions av urinledaren över blåsan (i de övre urinvägarna). I venen injicerade kontrastmedlet (nödvändigtvis tala om för din läkare om du är allergisk mot jod och jod innehållande läkemedel) och utförs av en datortomografi (CT) scan av njurar, urinledare och urinblåsa. Kontrast hjälper till att visualisera de kollektiva systemen i njurarna och urinledarna.

Behandling av BPH. Prostata adenom behandling är konservativ och kirurgisk.

Med godartad prostatahyperplasi används olika behandlingsmetoder. Dessa inkluderar läkemedelsbehandling, kirurgisk behandling och minimalt invasiv kirurgi. Valet av den bästa behandlingen för dig beror på flera faktorer, till exempel dina symptom på urineringstörning, prostatavolym, förekomst av medmorbiditeter, din ålder och dina preferenser.

Drogterapi för godartad prostatahyperplasi (prostatisk adenom, BPH).

Med en sjukdom som prostataadenom kan behandlingen vara konservativ och kirurgisk. Drogterapi är den vanligaste metoden för behandling godartad prostatahyperplasi med ett måttligt uttryck av symtom på miktur. Läkemedel som används för att lindra symptomen på godartad prostatahyperplasi är som följer:

 • Alfa-blockerare. Dessa läkemedel slappnar av muskelfibrerna i blåsans hals och muskelfibrer i prostata och gör det lättare att urinera. Dessa läkemedel innefattar terazosin, doxazosin, tamsulosin, alfuzosin. Effekten av att ta alfa-blockerare utvecklas snabbt. På en dag eller två kommer du att märka att urinflödet ökat, och du började urinera mindre ofta. Av biverkningarna observerades oftast retrograd ejakulation och ortostatisk hypotension.
 • Blockers av 5-alfa reduktas. Dessa läkemedel orsakar en minskning i storlek av prostata genom att förhindra hormonella förändringar som orsakar prostata tillväxt. Denna grupp av läkemedel innefattar finasterid (Proscar) och dutasterid (Avodart). Som regel ses effekten av deras mottagning bäst med mycket stora prostata storlekar. Det kan ta flera veckor eller till och med månader innan du märker en förbättring. Under mottagnings blockerare 5-alfa-reduktas, ibland visas biverkningar såsom impotens (erektil dysfunktion), minskad sexuell lust, och retrograd ejakulation.
 • Kombinerad läkemedelsbehandling. Samtidig administrering av alfa-blockerare och 5-alfa reduktashämmare ger som regel en mer uttalad effekt än vart och ett av dessa läkemedel i sig.
 • Tadalafil (Cialis). Detta läkemedel från en grupp läkemedel som kallas fosfodiesterashämmare används ofta för att behandla impotens. Men det kan också användas för att behandla prostata adenom. Tadalafil kan emellertid inte användas i kombination med alfa-blockerare. Det kan inte användas samtidigt med nitrater, till exempel nitroglycerin.

Kirurgisk behandling av godartad prostatisk hyperplasi (prostatisk adenom, BPH).

Din läkare kan rekommendera kirurgi om konservativ behandling inte är effektiv eller om du har svåra symptom. Det finns flera alternativ för kirurgisk behandling av godartad prostatahyperplasi. De har alla som mål att minska volymen av prostatakörteln och avlägsna den delen av prostatakörteln som klämmer urinröret och komplicerar urinflödet.

Beslutet om vilken typ av operation som kan väljas i ditt fall bör baseras på ett antal faktorer, inklusive prostata, svårighetsgraden av symptomen på urineringstörning, förekomst av samtidig patologi.

Varje typ av operation på prostatakörteln kan orsaka biverkningar, såväl som retrograd ejakulation, urininkontinens och erektil dysfunktion.

Standardoperationer för godartad prostatisk hyperplasi.

Transuretral resektion av prostata (TUR).
TUR är överlägset det vanligaste alternativet för kirurgisk behandling av prostata adenom, och detta är operationen som vanligtvis jämför alla andra behandlingar för BPH.

När TOUR infogar kirurgen ett särskilt instrument med optik (resektoskopet) in i urinröret och använder små skärverktyg för att avlägsna all prostatavävnaden längs urinröret och komprimera den.

TOUR vanligtvis snabbt eliminerar symptomen av tömningsfunktion och de flesta män märker mer kraftfull flöde av urin strax efter denna procedur. Men fter TOUR finns en risk för blödning och postoperativa infektionskomplikationer, och du kan behöva temporärt tsistostomichesky eller dränering kateter för att dränera urin från blåsan under en period av ca 2-3 veckor efter ingreppet.

Öppen adenomektomi.

Denna typ av operation används vanligtvis om du har en mycket stor prostatakörtel eller har problem med blåsan, till exempel stor divertikula som kräver kirurgisk behandling eller stenar i blåsan. Detta ingripande kallas öppet, eftersom kirurgen gör ett snitt i underlivet för att nå prostata.

Öppen adenomektomi är den mest effektiva behandlingen för män med godartad prostatahyperplasi med stor volym, men den har störst risk att utveckla biverkningar och komplikationer.

Minimalt invasiva kirurgiska ingrepp för godartad prostatahyperplasi.

Laseroperation för prostata adenom.

Med prostataadenom kan behandling utföras med hjälp av högeffektiva lasrar för att avlägsna proliferationen av prostatavävnad. Laseroperationer kan omedelbart återställa normal urinering och har en signifikant lägre risk att utveckla biverkningar och komplikationer än TUR i prostata. De är inte åtföljda av blödning och kan därför användas till män som tar blodförtunnande läkemedel.

Laseroperation kan utföras med olika typer av lasrar och på olika sätt.

Laserablation tillåter att eliminera kompressionen av urinröret på grund av uppvärmning och efterföljande "rynkning" av prostata vävnader som omger urinröret. Ablation kan leda till utveckling av symptom på irritation i urinvägarna efter operationen och är förknippad med behovet av att genomföra det om effekten av ett enda förfarande är otillräckligt.

vid laserförångning det finns en "förångning" av adenomvävnad med en grön laser.

Laser-enukleation i godartad prostatahyperplasi liknar öppen adenomektomi när det gäller effektivitet men åtföljs av en mycket lägre risk för komplikationer.

Rekommendationer om behandling och livsstil för godartad prostatahyperplasi (BPH).

Vissa förändringar i livsstil kan ofta hjälpa till att kontrollera symptomen på godartad prostatahyperplasi och förhindra försämring av ens tillstånd.

Jag rekommenderar följande:

 • Minska användningen av drycker på kvällen. Drick inte något för en timme innan du sover. Detta hjälper dig att undvika uppvaknande för ett besök på toaletten på natten.
 • Drick inte för mycket kaffe eller alkohol. De kan öka produktionen av urin, irritation av blåsan och orsaka försämring av symtomen på nedsatt urinering.
 • Om du tar diuretika (diuretika), tala med din läkare. Det kan vara möjligt att byta till lägre doser och ta dem bara på morgonen. Detta kommer att hjälpa till att lindra symptomen på urineringstörningar. Sluta inte med att ta diuretika utan att först rådfråga din läkare.
 • Urinera så snart du känner uppmaningen. Försök att urinera så snart du känner dig av att urinera. Långvarig väntan, innan du bestämmer dig för att urinera, kan hjälpa till att överskrida muskelskiktet på blåsväggen och orsaka en micturition handling.
 • Schema på toaletten. Försök att urinera regelbundet, ungefär en gång i fyra till sex timmar under dagen, och detta kan "träna" blåsan för att tömma med jämna mellanrum.
 • Var aktiv. Inaktion tvingar dig att hålla urin. Även en liten mängd motion kan bidra till att stagnera blod i det lilla bäckenet och minska svårighetsgraden av problem som är förknippade med en ökning av prostata.
 • Urinera, och urinera sedan igen om några minuter. Detta kallas dubbel urinering.
 • Klä dig varmt. Underkylning kan leda till en fördröjning i urinen och utseendet av nödvändiga uppmaningar att urinera.

Profylax av godartad prostatahyperplasi och örtberedningar.

Studier för att hitta alternativa metoder för behandling och förebyggande av godartad prostatahyperplasi har haft blandade resultat. Palmetto-extrakt, som är tillverkat av mogna bär av dvärgpalm, bidrar tydligen till att minska symtomen på godartad prostatahyperplasi. Studier har dock visat att växtbaserad terapi inte är effektivare än en placebo.

Några av örtberedningar, vilket kan föreslås för att minska intensiteten hos symtom på urineringstörningar vid godartad prostatahyperplasi (adenom):

 • extrakt från mogna bärbuskar Palmetto (palmetto).
 • extrakt från vissa växter innehållande beta-sitosterol.
 • olja från barken av trädet Pygeum Africanum (afrikansk plommon).
 • extrakt från pollen av ryegrass (ryegrass).
 • extrakt från roten på nätbränningen.

Om du har några frågor om indikationer och kontraindikationer för de olika metoderna för behandling av godartad prostataförstoring, deras effektivitet, komplikationer och metoder för förebyggande och behandling, undersökningen omfattning, deras kostnader för att ringa och skriva!

Alla steg, nämligen diagnosen prostata adenom, dess behandling, både konservativ och kirurgisk, uppföljning gör jag själv, personligen. Detta garanterar en hög kvalitet på diagnos och behandling, med 20 års erfarenhet och mitt personliga engagemang i alla studier och verksamheter.

Ring och skriv! Gör en tid! Jag hjälper dig gärna!

Telefon: +7 (499) 397-84-98 - receptionist

Feedback med läkaren, svar på frågor om diagnos och behandling av godartad prostatahyperplasi (prostata adenom).

Frågor har uppstått vid diagnos och behandling av godartad prostatahyperplasi (prostata adenom)?

Du kan fråga dem till mig:

 • här, genom kontaktformuläret nedan för kommentarer;
 • via e-post, genom att gå till sidan "Kontakter".

Eller ring 8 (499) 397-84-98, och boka ett möte med Dr Milenin!

Jag hjälper dig gärna! Alltid din, Dr Kuzma Milenin.

Ställ en fråga till Dr. Kuzma Milenin:

* Du behöver inte fylla i fältet "Site". Vänligen skriv din fråga i fältet "Kommentar".

 • # 1

Victor (Lördag den 17 januari 2015 10:09)

Kära doktor. Jag har en diagnos av akut urinretention, prostata adenom. En kateter sattes in i blåsan genom bukväggen i underlivet. Hur man bor med katetern, om det är nödvändigt att täcka röret. att börja urinera naturligt, ta några piller.? I framtiden föreslås en operation

Victor (Måndag 19 januari 2015 20:18)

Hälsningar till dig. Prostata 35 cm 3 Expansiva smärtor i perineum. Analysen av hunden gjordes, lika med 2, men analysen genomfördes 3 veckor efter att ha tagit blodet. Hur pålitlig är det? Och den andra säger urogologen att smärta kan bero på testosteron (tyvärr, med analysen finns det fortfarande inga antagligen fler riktningar, och en analys är förmodligen inte fördelaktig). Sanningen är att testosteronnivåer kan ge sådana symptom.? Tack. Victor

Pospelov, Petr Vasilievich (Torsdag den 22 januari 2015 19:02)

Hur kan laserkirurgi i prostata utföras och vad kostar kostnaden för denna procedur för patienter från andra städer

Läkare Kuzma Milenin (Söndag den 25 januari 2015 01:04)

Victor, hej! Oavsett om det är nödvändigt att "träna" blåsan eller inte, löses i varje enskilt fall individuellt. I absentia för att ge en optimal, lämplig för dig, är råd ganska svårt. Ibland är det möjligt att göra utan en operation. Utnämningen av alfa-blockerare och 5-alfa-reduktas blockerare kan hjälpa till att återställa urinering, men framgången med konservativ behandling med prostata adenom beror på många faktorer. Till exempel är volymen av prostatakörteln, naturen hos tillväxten av noder av godartad prostatahyperplasi, närvaron eller frånvaron av samtidig skleros hos blåsans hals, etc. Läkemedel kan användas olika, oftast en kombination av tamsulosin och dutasterid ordineras. Clamp cystostomisk dränering är endast möjlig på grund av antibiotika. Om urinering återställs är det nödvändigt på kvällen att ansluta urinmottagaren på natten och för att mäta vilken mängd urin som samtidigt tilldelas. Om urinering inte återställs inom en månad, indikeras kirurgisk behandling. Med en stor prostatavolym (mer än 50 cm3) skulle jag rekommendera intravaskulär embolisering av de prostatiska artärerna. Med en mindre volym är det föredragna alternativet för kirurgisk behandling av prostata adenom enligt min mening laserförångning av prostatakörteln.

Läkare Kuzma Milenin (Söndag den 25 januari 2015 kl 11:03)

Victor, hej! Smärtan som du beskriver är karakteristisk för en förvärring av kronisk prostatit. Ökningen i prostatavolymen (normalvolymen av prostatakörteln upp till 30 cm3) kan bero på svullnad i körteln mot bakgrund av inflammation och godartad prostatahyperplasi.

Läkare Kuzma Milenin (Söndag den 25 januari 2015 11:17)

Peter Vasilievich, hej! Laserförångning, som ett alternativ för minimalt invasiv kirurgisk behandling av godartad prostatahyperplasi, utför jag inte för närvarande. Jag kan rekommendera dig att ansöka om det i Endocrinology Research Center eller på TsKB RAS "Narrow". I de urologiska avdelningarna i dessa kliniker har jag hittat den största erfarenheten av laserförångning i prostata adenom.

Victor Alexandrovich (Tisdag den 31 mars 2015 10:50)

Käre Doktor Jag har 65 inga olycks siffror av prostatan är: 43 x 51 x 34 Volym av 39,2, 14,6 hyperplasi volym Formen är rund, klar, grov, kapseln kan spåras genom den genomsnittliga andelen inte skjuts in i lumen av urin urinblåsa, urinrör inte rasshirena.Struktura inte homogen, med förkalkningar på kantzonerna och periuretral till 2 mm med bildandet anehogennoe till 6 mm cysta? Ehogennost-smeshannaya.Semennye bubblor av måttligt dilaterade med olikformig bubbla soderzhaniem.Mochevoy -stenka förtjockas till 5,4 mm, konturerna är tydligt jämnt, formen av n avilnaya ovalnaya.Palogicheskih formationer bestäms inte vid tidpunkten för urin proverki.Vydelenie munnar spårade urinledare på båda sidor, urin rest 105 kubisk sm.Zaklyuchenie: ehopriznaki diffust fokal hyperplasi pred.zhelezy.Kista pred.zhelezy, väggförtjockning moch.puzyrya.Ostatochnaya urin i urinblåsan.
Analyser: PSA 4,2 PSA bunden-3,335, PSA-fri -0,873 mer än 15% av total PSA.
Jag föreslår operation för att avlägsna adenom, vilken metod rekommenderar du, och om det är möjligt att klara sig med medicinering, jag tar Omnic sex månader, är urinering normal, få upp på natten 2 gånger, 2 msk hypertension, ta tabletterna på tryck prestarium och ENAP.

Läkare Kuzma Milenin (Söndag, 05 april 2015 22:37)

Victor Alexandrovich, hej! Mot bakgrund av Omniks mottagning är volymen kvarvarande urin fortfarande signifikant högre än normalt. Volymen av prostatakörteln är inte så stor. I frånvaro är det svårt att råda något klart. Du kan försöka ta blockerare av 5-alfa-reduktas (finasterid, dutasterid) i kombination med Omnik eller annan alfa-blockerare. Att genomföra en kurs av antiinflammatorisk och antibakteriell behandling. Därefter övervaka i 3-6 månader varje månad med hjälp av ultraljudsvolymen av kvarvarande urin. Om det finns en positiv dynamik i form av en minskning av volymen av prostata och resterande urin, är det möjligt att operationen kommer att undvikas. Dessutom behöver du övervaka och dynamik på PSA-nivån.

Alexey (Onsdag 15 april 2015 16:10)

Hej, jag är 48 år gammal. Höjd 173 vikt 75, utan dåliga vanor. Resultat av TRUS. URINE BUBBLE: är fylld nog, storlekarna före en utseende 84 * 62 * 44 mm, volym = 119,2 ml.kub. Konturen är jämn. Väggar av 3,8 mm, utan egenskaper, inte förtjockade. Kaviteten ändras inte. Blåsans livmoderhals är bevarad, den prostata urinröret är inte förstorad. Utsläpp från urinrörsöppningarna är närvarande.
PROSTATE IRON: form-triangulär, kapsel-konserverad. Symmetri bevaras. Strukturen - icke-homogen på grund av att diffundera hyperechoic och hypoechoic regioner med otydliga konturer storlek 2-3 mm, hyperechoic formationer dimensionera 2-3 mm, med akustisk skugga (ed.kaltsinaty periuretral) hypoechoic strukturer i övergångszonerna med skarpa, mjuka konturer, vn.struktura homogen, storleken på höger 9 * 10mm, vänster 10 * 11mm.
Med CDC parenkym normovaskularisering.
Mått: tvärgående - 45 mm, fram-bak - 34 mm, längsgående - 34 mm.
Volymen av prostatakörteln är 27,1 ml kub.
Volymen av återstående urin är 5 ml Cu.
Seminala vesiklar tjocklek 10,0 mm, symmetrisk, struktur homogen. Med CDC, normovaskularisering.
Slutsats: Echoes av hyperplasi av prostata, diffusa strukturförändringar i prostatakörteln. Calciumsalter av prostata.

Läkare Kuzma Milenin (Tisdag 21 april 2015 17:40)

Alexey hej! Slutsats Jag har studerat ultraljud. Jag tycker att det är för tidigt att prata om godartad prostatahyperplasi eller adenom i ditt fall. Det finns initiala ultraljuds tecken på godartad hyperplasi i form av knutbildning i övergångszonen, men prostatakörtelns volym ligger inom det normala området. Det finns ingen kvarvarande urin. Utan undersökning, analys av klagomål och data om anamnese, dvs. utan att rådfråga, för att ge dig några specifika rekommendationer, tycker jag det är svårt. Kanske, i din situation kan du begränsa dig själv till att ta växtberedningar av 5-alfa-reduktashämmare.

Nikolay (07/04/2016) (Torsdag 07 april 2016 02:59)

Hallå Jag är 65 år gammal. Har överlämnat PSA 8,4. På USA: en blåskontur lika med volymen 125,3 m. Concrements visualiseras inte. Volumetriska formationer visualiseras inte. Återstående urin: nej.
Prostata: konturer - jämn, Mått: 5,1 cm, anteroposterior 4,7 cm, övre-nedre 3,9 cm. V, cm ^ 3: 48,9.
Ehostruktura: differentiering sparade bruten förhållande hyperplastisk vävnad hos den centrala zonen av bildandet fler 4,6 * 3,7 * 3,0sm med fasthållningskanalerna komprimerar likformigt de perifera förändringar i båda loberna i gränszonerna visualiseras cystisk bildning 0,5cm d, 0, 8cm d (cysta ductus ejaculatorius), seminal pyzyrki inte visualiseras. Slutsats: Echokardiogram av BPH.
Samtidigt har jag högt blodtryck, gikt. Vad kan du rekommendera?

Läkare Kuzma Milenin (Måndag den 23 maj 2016 21:41)

Hej Nikolay! Jag kan råda dig att göra en tid och gå till en urolog. PSA du har ökat, du behöver förstå.

Alexander (Lördag den 7 januari 2017)

Hej doktor Kuzma Milenin!
Jag är 66 år gammal. BPH diagnostiseras för flera år sedan. Den sista undersökningen var i december 2016. Prostatvolymen är ca 50 cm3, PSA är 2,0. Den sista behandlingen av läkemedelsterapi (ca 5 månader - Avodart + Doxazosin) slutfördes i maj 2016. Jag är orolig för att vanligt förekommer urinering - ungefär varje timme, ibland kan det bli vanligare. På natten besöker jag toaletten 1 - högst 2 gånger. Återstående urin med ultraljud - ca 18 cm3. Min urolog kan inte omformulera någonting för mig. Växtbaserade preparat, som döms av läkares åsikter - är ineffektiva. Kan du rekommendera ett effektivt läkemedel för att minska urineringstiden?
Tacksam på förhand för svaret. Alexander.

Läkare Kuzma Milenin (Söndag, 05 februari 2017 20:47)

Alexander, hej! I frånvaro är det svårt att ge några specifika rekommendationer. Jag skulle rekommendera att fortsätta att ta Avodart som läkemedel minskar prostatavolym i benign hyperplasi på lång sikt (6 månader eller mer) i kombination med Betmigoy eller Vezomni.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Ju äldre en man blir, desto mer sannolikt kommer han att få ett adenom i prostata, vilket är en tumör i form av många små knölar. Av vissa enskilda skäl börjar klandreprostatceller att multiplicera okontrollerbart, vilket leder till en ökning av dess storlek. Ett annat namn för adenom är godartad prostatahyperplasi, vilket innebär att sjukdomen inte är lika farlig som cancer, men dess smittsamhet ligger i tumörens storlek som kan överföra urinröret.

Innehållet i artikeln

Vad är prostata?

Prostatakörteln är ett organ som är relaterat till ett människors reproduktionssystem. Kärlens huvuduppgift är utvecklingen av en speciell hemlighet som hjälper till att förlänga spermatozoas liv, öka deras aktivitet och skydda mot negativa yttre effekter.

Prostata i form och storlek liknar en valnöt och är också indelad i två halvor, sammanlänkade av en isthmus. Orgeln ligger direkt under blåsan och kommer i kontakt med ändtarmen, och urinröret passerar genom prostatakörteln genom.

I en nyfödd pojke överstiger prostasmassan inte 1 g, förrän puberteten är, ändras det obetydligt och börjar sedan öka snabbt och stoppa tillväxten först vid majoritetens gång. Efter detta, under normala förhållanden växer prostata inte, och efter 40-50 år kan börja minska.

Allmän information om sjukdomen

Hyperplasi uppträder hos män över 40 år och är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna. Ju äldre en man blir desto mer sannolikt är det att prostata börjar förstora och pressa urinröret. Följaktligen deformeras, och efter ett tag blir normal urinering omöjlig.

Sjukdomen är mycket vanlig bland män över 40, hälften av männen starkare än 60 år klagade över symptom på prostata adenom. Med ålder ökar risken för att prostatahyperplasi uppträder, och 80% av männen som nådde 70-80 år diagnostiserades med prostata adenom.

Orsaker till adenom

Frågan om orsaken till adenom arbetar fortfarande för forskare, men det var inte möjligt att fastställa varför prostatacellerna börjar växa. Officiellt, är orsaken en förändring i hormonella nivåer och alltför aktiv omvandling av det manliga hormonet testosteron till dihydrotestosteron, som, verkande på prostataceller, vilket tvingar dem att dela alltför aktivt, vilket leder till bildningen av adenom.

Andra möjliga orsaker är:

 • stillasittande livsstil utan tillräcklig fysisk ansträngning;
 • undernäring med mycket fet, salt, stekt och snabbmat;
 • minskad testosteron, östrogenprevalens;
 • fetma;
 • högt blodtryck;
 • en dålig ekologisk situation.

Under loppet av noggranna studier har visat att prostatahyperplasi är inte på något sätt har samband med det faktum hur ofta det manliga könet, om han har någon skadlig beroende på om han led veneriska sjukdomar och sjukdomar som överförs genom sexuell kontakt.

Riskgruppen inkluderar män som har en ärftlig predisposition mot sjukdomen, liksom de som närmar sig senil ålder och har sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Hur utvecklar adenom?

I allmänhet påverkar tumören den centrala delen av prostata, ibland börjar växtens tillväxt i vänster eller höger lobes. Adenom växer inuti körteln, vilket resulterar i förskjutningen av körtelvävnaderna och de bildar ett märkligt kuvert runt tumören.

Adenom av prostata kan växa i olika riktningar, beroende på denna faktor, är tre typer av det utmärkande:

 • intravesikal, vid vilken hyperplasi prolifererar, som påverkar blåsan;
 • Sjukdom, som kännetecknas av en ökning av adenomen mot ändtarmen;
 • retrotrigonal, där hyperplasien ligger strax under blåsan.

Denna klassificering är mycket diffus, eftersom det är mycket sällsynt att en man har uttalat hyperplasi av ovanstående typer, vanligtvis växer tumören i flera riktningar samtidigt.

Stages av hyperplasi

Adenom förekommer inte omedelbart, det tar ganska lång tid att utvecklas. Beroende på prostataens storlek är därför svårighetsgraden av patientens symtom och välbefinnande tre stegen av prostata adenom.

Steg I

På detta stadium stör inte adenomen alls med sin ägare, den gradvisa utvidgningen av prostata kan vara i tre år. Detta stadium kallas kompensations, eftersom blåsans muskler börjar anpassa sig till förhållandena i den utvidgade körteln, så det finns inget problem med urinering eller obehag.

I detta skede är det enda tecknet på prostatahyperplasi en förändring i urineringens art. Patienten kan ofta gå på toaletten, särskilt på natten, och även urinflödet kan bli för svagt, och själva urinprocessen kan orsakas av jerks. När du känner till prostatakörteln kommer läkaren att märka en liten ökning och skärpning av körteln.

II-scenen

På detta stadium ökar hyperplasi så mycket att blåsan inte längre kan anpassa sig till sin storlek. Adenomen sänder urinvägarna, medan i urinblåsan finns kvar en liten mängd oinfluerad vätska, som bara ökar med tiden. Detta stadium kallas subkompensation.

Patienten känner ännu oftare uppmaningen att urinera, med möjlighet till ofrivillig urladdning av en liten mängd urin. Blåsan är ständigt spänd, dess väggar förtorkas och det intravesiska trycket ökar.

III-steget

Detta stadium kallas decompensational. Hyperplasi har nått kritiska dimensioner, patienten kan inte längre tömma blåsan, men urininkontinens observeras också. Den släppta vätskan är grumlig, ibland kan du märka en blandning av en liten mängd blod.

Patienter börjar klaga på sjukdomar och dålig hälsa, det kan finnas matsmältningsbesvär, förstoppning, brist på hemoglobin i blodet.

Om du inte behandlar det här skedet kommer snart det att bli problem inte bara med urinblåsan, men också njurarna. Brott mot normal filtrering kommer att leda till en förändring i vattenelektrolytbalansen, som förr eller senare kan leda till ett dödligt utfall.

Allmänna symtom på hyperplasi

Varje stadium har sin egen symtomatologi, men det är nödvändigt att veta vilka symptom som ska genast kontakta en läkare:

 • mannen gick ofta på toaletten på natten;
 • det var obehag vid urinering;
 • processen att tömma blåsan uppstår med pauser;
 • urinströmmen blev för lethargisk;
 • I urinblåsan finns en liten mängd urin, det är svårt att tömma det helt.

Om du ringer till en läkare i tid, kan hyperplasi härdas med medicin utan att tillgripa operation, och risken för återfall är mycket lägre.

Diagnostiska metoder

En gång i receptionen till urologen bör patienten först och främst berätta om alla symtom som berör honom, på basis av vilket läkaren kommer att göra en anamnese och bestämma vilka diagnostiska metoder som ska användas. Modern medicin erbjuder flera sätt att bestämma närvaron av adenom, vilket gör att du kan bestämma sjukdomsfasen så noggrant som möjligt och förskriva rätt behandling.

Fingerforskning

Denna metod tillämpas först. Under proceduren sätter doktorn ett finger i handsken med smörjmedlet applicerat på det i rektumet på patienten. Därefter proverar doktorn prostatakörteln, bestämmer dess struktur, storlek och natur hos sälarna. Det är viktigt att komma ihåg att på detta sätt är det möjligt att bestämma prostatacancer, eftersom vid ett adenom är ytan på en körtel mjuk och i närvaro av onkologi - knottig.

Var inte rädd för denna procedur, det är helt smärtfritt, men kan vara lite obehagligt. Fingerforskning kommer att hjälpa till att bedöma storleken på prostata, men inte alltid kommer de att indikera närvaron av adenom. Ofta finns det fall där i vissa patienter med en stor prostata symptomen nästan inte uttrycks, medan i andra med en mycket liten ökning observeras alla symptom på adenom.

Blodprov

Så snart patienten donerar blod skickas hon till laboratoriet för att studera för en ökning eller minskning av nivån av det prostatiska specifika antigenet eller PSA. Denna metod hjälper också till att ta reda på om patienten har prostatacancer, eftersom nivån av detta antigen i blodet ökar med onkologi. Men det är nödvändigt att veta att vissa läkemedel som behandlar ett adenom kan ändra nivån på ett antigen, vilket gör analysen opålitlig.

urinanalys

Denna analys kommer att bidra till att bestämma hematuri, eller närvaron av blod i urinen, samt utesluta möjligheten till infektion. Också hjälper urinalysen att bestämma blåsans onkologi.

Ultraljud och TRUS

Dessa metoder gör att vi kan beräkna prostatakörtelns storlek ganska effektivt och att hitta patologier i excretionssystemet. Två metoder för ultraljudsundersökning används: transrectal (TRUS) och buk ultraljud.

Abdominal ultraljud görs genom bukväggen och används för att bedöma njurarnas och blåsans allmänna tillstånd, närvaron av stenar eller neoplasmer i urinblåsan. För att bedöma tillståndet hos prostata är buk ultraljud inte mycket informativ.

För att utföra en TRUS behöver en läkare en speciell sond som sätts in i rektum av patienten. Denna procedur låter dig bestämma prostatens status korrekt. För en fullständig och tillförlitlig bild av sjukdomen är det nödvändigt att använda båda metoderna för ultraljudsdiagnos.

Uroflowmetry

Denna metod används för att diagnostisera hastigheten på urinströmmen, eftersom det här tecknet i grunden indikerar ett adenom. För detta finns en speciell enhet där patienten måste urinera. Om hastigheten och trycket i urinströmmen är mindre än en hälsosam person kan detta indikera förekomst av prostatahyperplasi.

Tsitoskopiya

För denna procedur behöver läkaren en speciell enhet - ett cytoskop, utrustat med ett tunt rör, som sätts in i urinröret hos patienten. I slutet av cytoskopet är en liten ljuskälla och en kamera som gör att läkaren kan undersöka blåsan och urinvägarna från insidan. Om det behövs kan läkaren utföra en biopsi med ett cytoskop och ta små bitar av vävnad för laboratorieanalys.

Förfarandet utförs under anestesi, medan patienten kan be både lokal och allmän.

Röntgen

Det finns två röntgenmetod för att bestämma hyperplasi: utsöndrings urografi, där patienten administreras en kontrastvätska, och konventionell röntgen, i vilken kontrast krävs. Oftast röntgen föreskrivs för ett misstänkt fall av stenar i urinblåsan, samt hyperplasi om den inte behandlas i tid och eventuella komplikationer.

Mätning av återstående urinvolym

Den normala mängden urin som kan förbli i blåsan efter urinering är ca 50 ml, men med adenom kan det finnas 200 ml eller mer. För att bestämma mängden vätska kan du antingen använda en kateter som sätts in i urinröret eller göra en ultraljud.

Behandling av hyperplasi

Behandling av BPH kan utföras på flera sätt, varvid huvudkriterierna är svårighetsgraden av symtomen och sjukdomsfasen. Beroende på dessa faktorer kan behandling vara medicinerad eller operativ.

Med ett litet adenom och ett mildt symptom är behandling med folkmedicin och andra metoder för alternativ medicin möjlig. Definiera strategin för behandling kan bara en läkare, i inget fall kan inte ta droger för att behandla hyperplasi på egen hand.

medicinering

Om patienten har ett tidigt stadium av prostata adenom, kommer behandling med medicamentliga metoder troligen att bli framgångsrik. Men trots effektiviteten är det nödvändigt att komma ihåg om kontraindikationer:

 • individuell intolerans mot komponenterna i de använda läkemedlen;
 • närvaron av ärr efter kirurgisk ingrepp i bäckenorganen;
 • onkologi av prostata
 • närvaro av infektion;
 • stenar i blåsan;
 • njur- eller leverinsufficiens
 • problem från hjärt-kärlsystemet.

I alla andra fall är medicinering inte bara möjlig men nödvändigt. För detta används två kategorier av droger, som måste tas på en kurs som varar minst två månader. Den mest effektiva behandlingen behandlas med båda kategorierna av droger.

Alfa-1-blockerare

Effekten av mediciner av denna typ riktar sig till specifika adrenoreceptorer, vilket hjälper till att hålla musklerna i blåsan i ton. I närvaro av prostata adenom är blåsan för överexererad, och aktiva adrenoreceptorer förvärrar endast situationen. För att slappna av blåsans smidiga muskler behöver du arbeta med dessa receptorer och blockera deras arbete.

Som ett resultat av användningen av alfa-1-adrenoblocker reduceras möjligheten till normal urinering och svårighetsgraden av sjukdomssymptomen med cirka 60%. Men det är viktigt att komma ihåg att droger av detta slag sänker trycket, vilket kan leda till yrsel och försämring av välbefinnandet.

De vanligaste medicinerna av denna typ är Terazozin, Tamsulosin och Prazosin.

Inhibitorer av 5-alfa-reduktas

I den manliga kroppen produceras testosteron, som därefter omvandlas till dihydrotestosteron. Det är det ökade innehållet i detta ämne som gör att prostatacellerna delar upp, vilket orsakar adenomen. Blockering av enzymet, vilket främjar omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron, möjliggör inte bara att stoppa tillväxten av hyperplasi, men också för att minska prostatakörteln. I genomsnitt, med framgångsrik behandling, kan prostata förlora upp till 30% av den ursprungliga massan.

Men dessa läkemedel har biverkningar, är möjliga:

 • bröstförstoring;
 • retrograd ejakulation, i vilken en mycket liten mängd spermier frigörs;
 • problem med erektion
 • minskning i PSA.

Kirurgisk ingrepp

Om medicinen inte var effektiv är det ett behov av en operation. Med modern utrustning kan du göra det kirurgiska ingreppet så säkert som möjligt och förkorta patientens rehabiliteringsperiod. För närvarande utförs två typer av operationer beroende på de enskilda egenskaperna hos varje fall av prostata adenom:

 • Öppet, vid vilket skärningen av bukhinnan och blåsan utförs;
 • minimalt invasiv, som utförs med hjälp av specialutrustning och kräver ingen skära.

Öppna prostatektomi

Denna behandlingsmetod är mest föredragen med en prostata-storlek på mer än 80 mg. Vid utförandet av denna operation görs en skärning på bukhinnan och sedan på prostata körteln, från vilken själva adenomen erhålles. Prostatektomi är också nödvändig om stenar hittades i blåsan, för med en sådan operation kan de avlägsnas samtidigt.

Kirurgisk ingrepp av denna typ kräver rehabilitering i en sjukhusinställning, och noggrann medicinsk övervakning är nödvändig. Trots den möjliga sannolikheten för komplikationer anses prostatektomi vara en mycket effektiv metod för behandling av hyperplasi.

Transuretral resektion

Denna metod används i de flesta fall, eftersom operationen utförs utan snitt, så är rehabiliteringsperioden mycket mindre än med prostatektomi. För att utföra en TUR krävs ett resektoskop som sätts in i urinröret. Effekten på prostata utförs med hjälp av en speciell slinga, genom vilken en elektrisk ström passeras. Resultatet är att prostatavävnad exciseras och urinröret släpps.

Efter operationen måste patienten stanna på sjukhus i tre dagar så att läkaren kan utvärdera effektiviteten av behandlingen. Efter den tredje veckan återställs mannen helt.

Traditionella behandlingsmetoder

Trots den höga effektiviteten hos vissa folkläkemedel bör man inte försöka bota adenom med hjälp av buljonger och infusioner. Om den behandlande läkaren har tillåtit användningen av växtbaserade läkemedel, kan du i det här fallet använda vissa folkrecept.

God hjälp med adenom decoctions av björkblad och hemlock, det är mycket användbart att äta så mycket färskt lök som möjligt. Utmärkt effekt har granvatten, för vilket du behöver gnugga granbark och 2 tsk. pulver häll ett glas vatten. Därefter koka blandningen i 5-7 minuter. När blandningen är infunderad måste du tillsätta ett annat glas vatten och ta 50 ml tre gånger om dagen.

Allmänna rekommendationer

Ingen behandlingsmetod kommer att vara effektiv om patienten inte följer de medicinska föreskrifterna om livsstilsförändringar. För att snabbt bota prostata adenom och minska risken för komplikationer behöver du:

 • leda en mer aktiv livsstil
 • Att ta bort från en diet för fet, salt, stekt
 • Gör sport och inte tillåta utseende av övervikt
 • drick inte mycket vätskor efter en kvällsmåltid.

Att vara särskilt uppmärksam på sin hälsa är nödvändig under rehabiliteringsperioden efter operationen. Börja inte omedelbart aktiv fysisk aktivitet, det är bättre att vänta några veckor tills alla kroppens funktioner är normaliserade. Om en patient har ett jobb som inte kräver överdriven fysisk aktivitet, kan du starta det omedelbart efter att du lämnat sjukhuset. Annars är det bättre att vänta, annars är komplikationer möjliga.

Efter behandling av prostata adenom måste du åtminstone ett halvt år besöka en urolog för att minska sannolikheten för upprepad proliferation av prostata. I allmänhet bör varje man över fyrtio komma för att se en urolog minst en gång om året för förebyggande.

Efter den framgångsrika botten av adenomen kommer den sexuella funktionen att återvända helt, oroa dig inte för att det kommer att finnas problem i detta avseende. Men det är fortfarande värt att vänta på ungefär en månad efter operationen innan han återvänder till ett stormigt sexliv.

Om du följer alla dessa rekommendationer upphör prostata adenom att verka oövervinnliga. Hyperplasi kan botas om man inte fördröjer och rådgör med en läkare vid de första symptomen på en obehaglig sjukdom.