Huvud
Strömförsörjning

Vad är funktionen hos prostatakörteln hos män?

Prostatens funktion är att styra urvalssystemet, såväl som reproduktionen. Den senare innefattar reproduktiva och sexuella funktioner.

Om prostatakörteln

Prostata är som om i sovande tillstånd hos pojkar under 14 år. Efter detta och fram till 17 års ålder börjar det fungera aktivt, öka i storlek. Efter 17 år observeras organs största aktivitet, som gradvis minskar efter 40 år.

Skarpa förändringar i prostata, även i dess morfologiska struktur observeras efter 55-60 år. Därefter ersätts den aktiva vävnaden för det mesta av en icke fungerande koppling.

Motor och sekretor - de grundläggande funktionerna i prostata

Funktionerna i prostatakörteln hos män är olika. De kan delas in i sådana grupper: endokrin, motor, barriär, sekretorisk.

Det tillhandahålls av organets muskeldel. Smidiga muskelfibrer är en del av prostatakörteln, särskilt mycket i det område där blåsan passerar in i urinröret. Där buntar av glattmuskelceller bildar en sfinkter som reglerar urinprocessen. När utlösningen inträffar, samlas musklerna och därigenom frigör prostatajuice och förhindrar urinering. I urinrörets prostatiska del finns en ventil tillverkad av muskelfibrer, det förhindrar också spermiernas returström.

Kanske är en av de kända funktionerna sekretorisk. Prostatakörteln producerar och utsöndrar seminalvätska i urinröret, men endast under excitation eller ejakulation. Mindre kvantiteter av det kan utsöndras i urinen.

Utan utsöndring av prostata skulle ejakulation vara möjligt, eftersom själva spermierna är mycket tjocka och prostatajuice späds ut till en acceptabel konsistens. Volymen är upp till 35% av den totala spermiervolymen. Prostatic juice skapar ett optimalt pH, innehåller citronsyra, vars mängd talar om kroppens hormonella bakgrund. Analys av sekretionen av prostatakörteln är den huvudsakliga metoden för att diagnostisera inflammatoriska processer i organ.

Har prostatan skyddande egenskaper?

Prostatakörteln utför också de skyddsfunktioner som tillhandahålls av sin muskulaturapparat. Fysiskt görs detta av muskelsfinktern, men antiseptiska substanser finns i prostasjuice, så det är bara möjligt med en bakteriell prostatit att infektionen sprids längs urinvägarna.

Järn producerar ett antal ämnen, till exempel hormonliknande prostaglandiner, som inte bara påverkar klärets arbete utan också hela kroppen (utbyte av proteiner, fetter, kolhydrater).

Vilken annan funktion gör prostatakörteln? Det reglerar sexkörtlarna, svarar för den orgasmiska känslomässiga sidan, ger de manliga könscellerna den nödvändiga energin för att röra sig längs en kvinnas sexuella vägar.

För en man är det reproduktiva systemets hälsosamma tillstånd därför extremt viktigt, vilket inte bara påverkar sexuellt liv utan också mentala och emotionella tillstånd.

Läkaren är en sexopatolog och andrologist i den första kategorin.
Erfarenhet av arbete: 27år

Funktioner av prostata hos män

Prostatkörtelns roll i en mans kropp

Många vet om prostatakörtlarna och även om de populära metoderna för behandling för detta viktiga manliga organ. Men få människor kan gissa alls om hennes anatomi, för att inte tala om funktionerna. Men denna kunskap är nödvändig för att förstå essensen av de sjukdomar som så ofta stör den moderna mannen. Det är viktigt att förstå vad prostatakörtelns roll är och vad den är.

Kortfattat om organanatomi

Namnen på prostata och prostatakörteln gick från grekiska språket och betyder "den som står framför". Själva namnet betonar vikten av prostata i en mans kropp. Det orörda organet består av glattmuskelelement och klyvvävnad. Han är bara i hankroppen. Ligger i ett litet bäcken, liknar dess form en kastanjefrukt. Orgeln är uppdelad i höger och vänster lobes, mellan vilken det finns en fur. Deras muslim knyter till dem.

Själva körteln består av ett stort antal mindre körtlar, vars kanaler är anslutna och öppnar sig i kaviteten i urinrörets prostatiska del. Prostata hos män ligger direkt under blåsan, genom tjockleken på körteln själv passerar den ursprungliga (prostatiska) delen av urinröret, liksom de ejakulerande kanalerna, vars hål går ut i urinröret. Anatomiskt skiljer orgeln toppen och basen.

Den senare står inför blåsan. Framför prostatakörteln har man skönhetsben, i ryggen - ändtarmen, i botten - det urogenitala membranet, under och på sidan - muskeln lyfter anusen. Det finns många muskelfibrer på orgelns överdel. De är en del av urinrörets sfinkter.

Funktioner och roll av prostata i den manliga kroppen

Betydelsen och rollen hos prostatakörteln för reproduktiv hälsa hos män är svår att överskatta. Inte för någonting sedan tidsåldern prostata kallades "andra hjärtat av en man".

Vad är funktionerna i prostata körteln? Huvudet är:

Var och en av funktionerna är unik. Förlusten av minst en av dem leder till en störning av det urogenitala området och den maskulina hälsan i allmänhet.

Det utförs tack vare organets anatomiska egenskaper, nämligen närvaron av muskelfibrer på toppen av körteln som förhindrar överföring av urin och spermier i urinblåsan och vasdeferenserna. Denna mekanism tillåter inte bakterier att komma in i blåsan, njurarna, testiklarna, bilagorna. Förutom prostataens barriär rena mekaniska funktion hindras utvecklingen av infektioner av produktionen av aktiva substanser och skyddsfaktorer av kroppen. Dessa inkluderar: zink, lysozym, immunfaktorer, proteiner.

Prostata har en sekretorisk funktion på grund av utvecklingen av en prostatisk utsöndring. Prostatic hemlighet eller juice är en klar vätska med en alkalisk medium, det är 20% av den totala volymen av ejakulatet. Dess sammansättning: citronsyra, zink, fosfolipider, ett stort antal biogena aminer och proteolytiska enzymer.

Varje komponent som utför sin skyddsfunktion är viktig, men det övergripande målet att producera prostatajuice är spermierlikning, näring och säkerställande av spermatozoas livskraft. Och detta är nyckeln till framgångsrik befruktning av äggstocken och huvudsvaret på frågan "Varför behövs prostata?".

Dessutom deltar enzymet 5-alfa-reduktas i processen att omvandla testosteron till sin aktiva form - dihydrotestosteron (DHT). Prostata producerar PSA, vilket är nödvändigt för att späda den seminalvätska.

Motorfunktionen orsakar närvaron av sphincter-muskelfibrer, på grund av vilken urin, spermier behålls. Förekomsten av glatta muskelceller bidrar till frisättningen av den prostatiska sekretionen under utlösning. Förutom att ge prostatakörteln motorfunktion, förhindrar dessa fibrer, som ofrivilligt skärs, att stagnera fenomen i orgeln.

Inflammatoriska prostata sjukdomar och deras symptom

Inflammation av prostata hos män är akut och kronisk. Vad är prostatit? Denna sjukdom, som kännetecknas av utvecklingen av inflammation i organet. Orsaken till sjukdomen är oftast patogener av olika infektioner i urogenitalt distrikt: klamydia, trichomonader, gonokocker, ureaplasma, mykoplasma. Den bakteriella prostatit är akut. Foci av den patogena mikrofloran på körteln: ur urinröret, urinblåsan, njurarna, ändtarmen. Eventuell penetration av kontakt, hematogena, lymfogena vägar.

Inte det sista värdet är associerade faktorer:

 1. Lokal superkylning.
 2. Kronisk stress.
 3. Överdriven sexuell aktivitet.
 4. Avhållande och oegentligheter av sexuella handlingar.
 5. Sittande arbete.
 6. Överträdelser av lokal cirkulation i bäckenet.

Symptom på akut bakteriell prostatit:

 1. Smärta över pubis, i perineum, anus, skrotum, som stärks av urinering och avföring.
 2. Brott mot urinering i form av snabb, smärtsam läckage av urin, avbrott av strålen, en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 3. Yrsel, svaghet.
 4. Febril kroppstemperatur.

Till skillnad från akut prostatit har kronisk inte en så uttalad klinisk bild. Det kallades stillastående på grund av dess patogenesutveckling: den inflammatoriska processen uppstår på grund av stagnation av prostatajuice och blod i prostats vener.

Bidra till framväxten av patologi av dåliga vanor, avhållsamhet och låg frekvens av sexuella kontakter, stress, hypotermi, stillasittande livsstil, om en man arbetar mestadels sitter. Sjukdomen i många år kan attackera den manliga kroppen, nästan utan att visa sig själv.

Symtom på kronisk prostatit:

 1. En orolig smärta i perineum, skrot, sacrum, anus.
 2. Periodiskt framstår svårt, smärtsam urinering, ökar frekvensen, ibland finns det sekret från urinröret.
 3. Störningar vid erektil funktion när processen är igång.
 4. Infertilitet i närvaro av komplikationer.

Diagnos av prostata sjukdomar

Den mest informativa metoden för diagnos av akut prostatit är den rektala fingerundersökningen, som utförs med stor omtanke på grund av smärtsamheten i processen. Du kan inte utföra prostata massage på grund av möjligheten till progression av sjukdomen. Läkaren kommer också att ge dig råd att skicka en urinalys för bapsoseva, en allmän analys av urin, blod, ett smet för urogenitala infektioner. Ultraljud och ett blodprov för PSA utförs också.

Diagnos av kronisk prostatit är gjord av vårdläkare urolog eller andrologist. Han kommer att utföra en fingerundersökning av organ genom ändtarmen, ta ut urinröret för sexuella infektioner, förskriva transrektal ultraljud av prostata och ultraljud i bäckenorganen.

Genom prostata-massage utförs en sekretion av körtelsekretionen, som undersöks mikroskopiskt och bakteriologiskt. För diffodiagnos används ett blodprov för PSA: en signifikant ökning av nivån av prostata-specifikt antigen föreslår att kronisk inflammation i prostata har uppstått.

Diagnos av adenom är baserat på data om palpation av prostata, TRUS och nivån av PSA-blod. PSA med adenom ligger i intervallet 4-10 ng / ml.

Tidig diagnos i prostatacancer bygger på ett blodprov för PSA. I cancer överstiger dess värden avsevärt åldersnormer. I allmänhet ökar koncentrationen av total PSA mer än 10 ng / ml och fritt minskningar. Slutligen bidrar organets biopsi till att bekräfta diagnosen.

Adenom och cancer

Med adenom eller godartad prostatahyperplasi noteras proliferation av fibrer och epitelvävnad av godartad natur. Eftersom körteln är ett hormonberoende organ påverkas utvecklingen av denna sjukdom också av könshormoner.

Förutsättningar för utveckling av patologi är åldern för män, högt blodtryck, diabetes. I patogenesen av symptomen på adenom spelas en viktig roll av en ökning i organs storlek, stimulering av alfa-1-receptorer i glansmuskelstrukturen i körteln och blåsan i nackområdet.

Symptom på adenom är:

 1. Pinsamt, känsla av resten av urinen i urinblåsan, försvagning av urinströmmen.
 2. Ökande urinering, imperativ krävande, inkontinens i urinen.

Prostatacancer är en malign organbildning. Risken för sjukdomen ökar med åldern av mannen. De tillförlitliga skälen till förekomsten är okända. Men det finns bidragande faktorer:

 • äter mycket kött
 • brist på rörlighet i ett sätt att leva
 • Negroid ras;
 • ärftlighet.
 • frekvent urinering, inklusive på natten
 • brinnande känsla vid urinering
 • intermittent urinström;
 • en känsla av resterande urin i urinblåsan.

OBS! Symtom på en malign neoplasma i prostata kan vara helt frånvarande. Därför är det så viktigt att genomgå årliga kontroller hos urologen, att ta prov, särskilt för män efter 50 år.

Behandling av sjukdomar

Hos män är behandlingen av prostata sjukdomar vald individuellt beroende på svårighetsgraden av processen och dess stadium. Med akut prostatit är den viktigaste etiologiska behandlingen med antibiotika. Det är bättre att ta en fullständig kurs av antibakteriella läkemedel (2-3 veckor, ibland mer) än att behandla komplikationen i form av en abscess kirurgiskt. Dessutom kommer antiinflammatoriska och avgiftningsmedel att hjälpa till att behandla prostatainflammation.

Innan behandling av prostatakörteln från kronisk prostatit är det nödvändigt att bestämma typen av patogen. Därefter utnämns en kurs av antibiotika, vars varaktighet bestäms av läkaren. Effektiv är fysioterapi (laserterapi, diadynaphoresis, lokal hypertermi).

Innan du behandlar kronisk prostatit med prostata massage, bör du se till att det inte finns någon akut process. Massage är en av de mest effektiva behandlingarna för kronisk inflammation. Det viktigaste är att eliminera blodstasis och en hemlighet i prostata, varför massage utförs. Tillägg till terapin av prostatit är immunmodulering, vitamin och fytoterapi.

Med prostataadenom godkänner läkare förväntad hantering: Om symptomen inte ger någon speciell obehag borde du bara leda en hälsosam livsstil. Rekommendera regelbundet att ta fytopreparationer. Med symptomatisk hyperplasi, alfa-blockerare, 5-alfa-reduktashämmare ordineras som förbättrar urinering och förhindrar ytterligare adenomtillväxt.

Kirurgisk behandling indikeras med frekventa episoder av akut urinretention, smittsamma komplikationer och stenar i urinvägarna. Operativa metoder innefattar transuretral resektion (TUR) och öppen prostatektomi (mer traumatisk). Det finns också minimalt invasiva tekniker: kryostruktion, transuretral förångning, mikrovågsterapi.

I prostatacancer väljer onkologen behandlingsmetoden beroende på scenen. Detta kan vara en radikal prostatektomi (öppen eller laparoskopisk), strålterapi, hormonblockerande läkemedel.

Prostatakörteln hos män är ett viktigt reproduktionsorgan. Sårbarheten hos prostata kräver en ansvarsfull inställning till deras hälsa hos männen.

Vad är funktionen hos prostatakörteln hos män

20 september 2013

Prostata: anatomi och fysiologi

Prostatakörteln (en prostata) är den unpaired endokrina körteln av en exklusivt manlig kropp. Det är ett hjälporgan för det manliga reproduktionssystemet. Ligger i mitten av bäckenet, täcker tätt blåsans hals och den första delen av urinröret. Den omvända delen är nära förbunden med rektumets ampulla, vilket gör det möjligt att fritt palpera för diagnostiska ändamål. De underlägsna kanalerna i körteln öppnar sig direkt i urinröret.

Finns det en prostatakörtel hos kvinnor?

Den klassiska föreställningen om den kvinnliga reproduktiva systemet, tillåter oss att säga med tillförsikt: "Nej". Men de senaste forskningarna i vetenskapen har visat att kvinnor i urinröret, ofta mycket nära utloppet, har en liten formation - Sken-järnet, som utför samma funktioner som prostatakörteln hos män. Dessutom har den en liknande morfologi och en liknande utsöndring.

Prostatisk körtel hos män: betydelse och funktion

Huvudfunktionen hos detta lilla organ är utspädningen av innehållet under utlösning. Men förutom detta spelar det rollen som urinrörets ventil under samlag.

Hemligheten som produceras av körteln utför följande funktioner:

 • Underhåll av spermins flytande tillstånd genom fibrinosin-enzymet;
 • Skyddsfunktion - destruktion av patogena mikroorganismer på grund av citronsyran som ingår i kompositionen;
 • Neutralisering av sur miljö i urinröret på grund av alkaliskt utsöndringsmedium.

Normalt överstiger prostatakörteln hos män inte 30-43 mm, och dessa värden beror inte bara på ålder, men också på patientens fysiologiska egenskaper. Dessutom bör järnet inte överstiga 20 ml i volym. Denna regel gäller för alla åldrar, och eventuella avvikelser från dess värden anses vara en patologi.

Med ålder ökar prostatakörteln gradvis i storlek. Ju högre patientens ålder är desto större är volymen, men som tidigare angiven, överskrider den fastställda räntesatsen.

När smärtan förhindrar normal levande

Eventuella problem i samband med prostata åtföljs av svårighet och smärta vid urinering och samlag. Detta beror på prostatakörteln hos män. Om det finns obehagliga känslor i området mellan könsorganen och anusen, bör du alltid gå till närmaste klinik och genomgå alla nödvändiga undersökningsförfaranden.

Det vanligaste prostata-relaterade problemet är prostatit, en inflammatorisk sjukdom, huvudsakligen relaterad till hypotermin hos området där den ligger. Samtidigt åtföljs smärtsamma känslor av svår urineringstopp, upp till fullständig stängning av urinröret. Sjukdomen har en tendens att flytta in i kronisk form, vilket kommer att innebära en gradvis undertryckning av den manliga kroppens sexuella funktioner.

Bli av med problem

Behandling av prostatit är komplex, och kommer att bero på sjukdomsformen och svårighetsgraden. Följande vanliga metoder hjälper till, om du inte blir av med den helt och sedan avlägsnar patienten permanent av de medföljande obehagliga förnimmelserna:

 • Antibakteriell terapi.
 • Användning av immunstimulanser.
 • Fysioterapeutiska förfaranden.
 • Massage av det inflammerade orgel.
 • Övningsterapi och en speciell diet.

Prostatakörteln hos män är inte lika väl skyddad som den kan tyckas vid första anblicken och är ganska ofta utsatt för negativa effekter från utsidan, vilket orsakar många sjukdomar, särskilt prostatit. För att minska risken är det nödvändigt:

 • Överkyl inte bäckenområdet och könsorganen.
 • Underhålla ett vanligt sexliv.
 • Det är obligatoriskt att genomgå undersökning av prostatakörteln, minst en eller två gånger per år.

Dessa tio små saker som en man alltid ser i en kvinna Tycker du att din man inte vet någonting om kvinnlig psykologi? Det är inte så. Från utseendet på en partner som älskar dig, kommer det inte att vara en enda bagage dold. Och här är 10 saker.

7 delar av kroppen som inte bör röras av händerna. Tänk på din kropp som ett tempel: du kan använda det, men det finns några heliga platser som du inte kan röra med dina händer. Forskning visar.

Varför behöver jag en liten ficka på mina jeans? Alla vet att det finns en liten ficka på jeans, men få människor undrade varför det kan behövas. Det är intressant att det i början var en plats för hr.

Gör det aldrig i kyrkan! Om du inte är säker på om du beter sig korrekt i kyrkan eller inte, så gör du förmodligen det hela fel sättet. Här är en lista över hemsk.

Varför är några barn födda med en "kyss av en ängel"? Änglar, som vi alla vet, är vänliga mot människor och deras hälsa. Om ditt barn har en så kallad ängelkus, då är du sjuk.

10 charmiga stjärnbarn, som idag ser ganska annorlunda ut, flyger, och när små kändisar blir vuxna som inte längre känns igen. Härliga pojkar och flickor blir till s.

Utnämning av prostata, dess roll i kroppen

Prostatakörteln (prostata) är ett hjälpgenitalorgan som är närvarande i alla däggdjursar, inklusive människor. I normal har körteln en trapezform. Det ser ut som en kastanj. I en hälsosam vuxen man är dess volym upp till 2 cm i tjocklek, 3 - i bredd och upp till 3 - i längd. Dessa siffror är godtyckliga och kan vara mer eller mindre, med en liten skillnad.

Huvudfunktionen hos huvudmannen är syntesen av ejakulatet, vilket är näringsmediet för spermatozoa. Även prostata reglerar urinprocessen och ansvarar för att vätskan inte frigörs spontant.

Experter ringer de tre viktigaste funktionerna i prostata:

Motorfunktionen utförs genom att spänna sfinkteren, vilket leder till att urinen hålls inne i blåsan. Barriären består i att prostata utvecklar en speciell hemlighet genom vilken infektionen som har kommit in i kroppen inte kan tränga in i andra inre organ. Syftet med sekretoriska funktionen är att säkerställa fertiliseringsprocessen och att leverera spermier med näringsämnen.

Hälsan i prostatakörteln måste övervakas noggrant, för med sin inflammation kan det vara beklagligt:

 • kränkningsförmåga
 • infertilitet;
 • utveckling av en abscess
 • samtidiga sjukdomar.

Vid de allra första symptomen, som tyder på olycka, är det nödvändigt att verka för urologen.

Allmän information om prostata strukturen

Ett reproduktivt manorgan ligger mellan ändtarmen och blåsan. Det ligger framför bäckenet. Tillståndet i prostatakörteln beror direkt på spermiernas sammansättning, eftersom det är detta organ som producerar biologiskt aktiva ämnen som är viktiga för spermatozoas livskraft. När prostata är inflammerad och inte kan fungera normalt försämras spermatozoas rörlighet och spermier blir mer viskösa.

Prostatkörtelns vikt är ca 20 gram. Utanför är orgelet omgivet av ett lager av bindväv, och inuti finns vasutstötningarna och urinröret. Också i prostata finns det 30-50 tunna sosudikov som bildar aktierna i den kilformade formen. Fartyg bildar excretionskanaler som förbinder urinröret. Resten av körteln består av bindväv och smidig muskulatur.

Tjockleken på prostata bildas av vänster, höger och mellersta lobes. Kroppens volym är två typer av vävnad: muskelkörteln. Huvudvävnaden är glandulär. I hennes celler finns en syntes av prostatajuice. Denna vävnad bildar acini - små lobuler, mellan vilka fibrer är av släta muskler. Den senare reglerar rörelsen av prostata vätskan längs kanalerna. Således, om vävnaderna i prostatakörteln är friska, bildar det inte stillastående vätska och prostatit utvecklas inte. Naturen har tagit hand inte för inte som prostatan var beläget intill urinröret: a plats ger snabb tillförsel av kroppsvätskor från prostatan in i urinblåsan.

Hemligheten hos prostata

Hemligheten hos prostata, ibland kallad prostataström, bildas av ett antal biologiskt aktiva substanser. Den innehåller zink, enzymer, fosfolipider, biogena aminer, bikarbonater, amyloidkroppar, citronsyra och mycket mer. Alla dessa ämnen utgör ett naturligt näringsmedium för spermier.

En viktig roll i den normala funktionen hos det manliga könsorganet spelas av hormonet testosteron. I en liten mängd produceras den av binjurarna, och bulkmaterialet syntetiseras i testiklarna.

Prostatens roll i kroppen

Som redan nämnts är kärnans huvudfunktion att utveckla en hemlighet som säkerställer vitaliteten och rörligheten hos spermatozoa. Om en man är frisk är den dagliga mängden producerad prostatajuice från 1 till 2 ml. Samtidigt beror mängden sekretion på aktiviteten hos de endokrina och nervsystemet. Om de arbetar med störningar, produceras den biologiskt aktiva vätskan i en mindre mängd.

Prostatic juice är en vitaktig opaliserande vätska, vilket förklaras av närvaron av lecitinkorn, som har förmåga att bryta ljusstrålar. På grund av närvaron av fosfatas, prostaglandiner, fibrinolysin, hyaluronidas, fibrokinas och andra enzymer, kan hemligheten späda den seminala vätskan.

Sammansättningen av prostatajuice varierar under hela livet hos en man. Under puberteten ökar således mängden citronsyra och enzymfosfatas väsentligt. Förhöjd produktion av dessa ämnen observeras samtidigt med ökad sexuell aktivitet. Detta förhållande beror på det faktum att under denna period producerar kroppen en ökad mängd androgener, vilket påverkar prostata hos blodkropparna. Genom kompositionen av prostatakörtelns utsöndring kan man bedöma kroppens hälsotillstånd.

Vanliga sjukdomar och patologier

Alla patologier i prostata kan delas in i två grupper. Den första inkluderar akut och kronisk prostatit, som är inflammatoriska sjukdomar. Den andra gruppen bildas av tumörsjukdomar. De vanligaste av dessa är prostata adenom. Detta är en godartad tumör som bildas från en övervuxen fibrös muskulär vävnad.

Också värt att notera är prostatacancer - en illamående bildning som uppstår som en följd av okontrollerad tillväxt av celler i glandular epitel i prostatakörteln. Cancer diagnostiseras oftare hos medelålders och äldre män, och i 10% av fallen slutar sjukdomen i ett dödligt utfall. Bland unga män är dödsfallet från onkologi inte så högt och uppgår till cirka 3 fall per miljon sjukdomar. Enligt statistiken är varje år prostatacancer diagnostiserad oftare.

Faktorer som ökar risken för patologier

Sjukdomen kan övervinna alla, och ändå finns det förhållanden under vilka risken ökar för att vara bland patienterna hos en urolog:

Kirurgisk eller fysisk kastration

Det kan vara ett resultat av östrogenbehandling, joniserande effekter och andra faktorer. I vilket fall som helst leder kastration till utrotning av den sexuella funktionen och orsakar stillastående fenomen, vilket resulterar i den inflammatoriska processen.

När en man blir gammal blir hans kön körtlar mindre aktiva och producerar mindre androgen. Den sekretoriska aktiviteten hos prostatakörteln försvinner gradvis, och på denna bakgrund är utvecklingen av patologi möjlig.

En stillasittande livsstil, som är konditionerad av patientens yrke, leder till stagnation av venöst blod. Därefter utvecklas icke-bakteriell stagnerande prostatit.

Infektiösa (inklusive katarrhal) sjukdomar i genitourinary sfären

Sjukdomar i denna kategori uppstår på grund av ett oregelbundet eller oregelbundet sexuellt liv. De kan också vara resultatet av medicinska manipuleringar som genomförs utan hygien. Patogena mikroorganismer kommer in i prostatavävnaden, utvecklar bakteriell prostatit, som lätt omvandlas till kronisk form.

Regelbundna orgasmer utan utlösning

En annan faktor som ökar risken för prostatit. Avloppskanalerna tömmes fullständigt endast om utlösning åtföljs av orgasm. Annars har de en hemlighet som utgör en gynnsam miljö för livet av patogena mikrober.

Medfödd missbildning av prostata

Denna patologi är sällsynt. Tillsammans med den diagnostiseras underutvecklingen av testiklarna, testiklarna, minskad produktion av könshormoner och utsöndring av prostatakörteln. Resultatet är stillastående fenomen i det lilla bäckenet.

Obegränsad penetration av mikrober i genitalorganet beror på dess speciella struktur: det finns inga muskelsfinkter i excretionskanalerna i körteln som kan skapa en barriär mot patogena bakterier.

Statistik visar att vid 40 års ålder har de flesta män i prostatakörteln formationer i form av knölar. De förekommer som ett resultat av bakteriell eller stillastående inflammation. Sådana formationer verkar ofarliga, men i många fall framkallar de utvecklingen av en annan sjukdom - utvidgning (hyperplasi) av prostata.

Förebyggande åtgärder

Läkarna rekommenderar att du håller prostata körteln i ett hälsosamt tillstånd, och en av de effektiva åtgärderna för detta är massage. Det hjälper till att undvika maligna och godartade formationer, inflammatoriska processer och andra patologier. Tack vare massage är tidig diagnos av infektionssjukdomar och onkologi möjlig. En man tar emot aktuell och kvalificerad behandling, vilket ökar chanserna för en tidig återhämtning.

Fördelarna med massage är som följer:

 • den ackumulerade seminalvätskan avges
 • Stagnation av blod elimineras;
 • blodcirkulationen normaliseras;
 • muskelspänning minskar
 • minskar risken för cancer;
 • cirkulationen av halvflödet förbättras;
 • normaliseras. urinering.

Viktigt: innan du gör en massage måste du undersökas för kontraindikationer.

Utnämning av prostata, dess roll i kroppen

Prostatakörteln (prostata) är ett hjälpgenitalorgan som är närvarande i alla däggdjursar, inklusive människor. I normal har körteln en trapezform. Det ser ut som en kastanj. I en hälsosam vuxen man är dess volym upp till 2 cm i tjocklek, 3 - i bredd och upp till 3 - i längd. Dessa siffror är godtyckliga och kan vara mer eller mindre, med en liten skillnad.

Huvudfunktionen hos huvudmannen är syntesen av ejakulatet, vilket är näringsmediet för spermatozoa. Även prostata reglerar urinprocessen och ansvarar för att vätskan inte frigörs spontant.

Experter ringer de tre viktigaste funktionerna i prostata:

Motorfunktionen utförs genom att spänna sfinkteren, vilket leder till att urinen hålls inne i blåsan. Barriären består i att prostata utvecklar en speciell hemlighet genom vilken infektionen som har kommit in i kroppen inte kan tränga in i andra inre organ. Syftet med sekretoriska funktionen är att säkerställa fertiliseringsprocessen och att leverera spermier med näringsämnen.

Hälsan i prostatakörteln måste övervakas noggrant, för med sin inflammation kan det vara beklagligt:

 • kränkningsförmåga
 • infertilitet;
 • utveckling av en abscess
 • samtidiga sjukdomar.

Vid de allra första symptomen, som tyder på olycka, är det nödvändigt att verka för urologen.

Allmän information om prostata strukturen

Ett reproduktivt manorgan ligger mellan ändtarmen och blåsan. Det ligger framför bäckenet. På tillståndet hos prostatan är beroende av sperma, eftersom detta organ producerar biologiskt aktiva substanser som är viktiga för livskraften hos sperma. När prostata är inflammerad och inte kan fungera normalt försämras spermatozoas rörlighet och spermier blir mer viskösa.

Prostatkörtelns vikt är ca 20 gram. Utanför är orgelet omgivet av ett lager av bindväv, och inuti finns vasutstötningarna och urinröret. Också i prostata finns det 30-50 tunna sosudikov som bildar aktierna i den kilformade formen. Fartyg bildar excretionskanaler som förbinder urinröret. Resten av körteln består av bindväv och smidig muskulatur.

Tjockleken på prostata bildas av vänster, höger och mellersta lobes. Kroppens volym är två typer av vävnad: muskelkörteln. Huvudvävnaden är glandulär. I hennes celler finns en syntes av prostatajuice. Denna vävnad bildar acini - små lobuler, mellan vilka fibrer är av släta muskler. Den senare reglerar rörelsen av prostata vätskan längs kanalerna. Således, om vävnaderna i prostatakörteln är friska, bildar det inte stillastående vätska och prostatit utvecklas inte. Naturen har tagit hand inte för inte som prostatan var beläget intill urinröret: a plats ger snabb tillförsel av kroppsvätskor från prostatan in i urinblåsan.

Hemligheten hos prostata

Hemligheten hos prostata, ibland kallad prostataström, bildas av ett antal biologiskt aktiva substanser. Den innehåller zink, enzymer, fosfolipider, biogena aminer, bikarbonater, amyloidkroppar, citronsyra och mycket mer. Alla dessa ämnen utgör ett naturligt näringsmedium för spermier.

En viktig roll i den normala funktionen hos det manliga könsorganet spelas av hormonet testosteron. I en liten mängd produceras den av binjurarna, och bulkmaterialet syntetiseras i testiklarna.

Prostatens roll i kroppen

Som redan nämnts är kärnans huvudfunktion att utveckla en hemlighet som säkerställer vitaliteten och rörligheten hos spermatozoa. Om en man är frisk är den dagliga mängden producerad prostatajuice från 1 till 2 ml. Samtidigt beror mängden sekretion på aktiviteten hos de endokrina och nervsystemet. Om de arbetar med störningar, produceras den biologiskt aktiva vätskan i en mindre mängd.

Prostatic juice är en vitaktig opaliserande vätska, vilket förklaras av närvaron av lecitinkorn, som har förmåga att bryta ljusstrålar. På grund av närvaron av fosfatas, prostaglandiner, fibrinolysin, hyaluronidas, fibrokinas och andra enzymer, kan hemligheten späda den seminala vätskan.

Sammansättningen av prostatajuice varierar under hela livet hos en man. Under puberteten ökar således mängden citronsyra och enzymfosfatas väsentligt. Förhöjd produktion av dessa ämnen observeras samtidigt med ökad sexuell aktivitet. Detta förhållande beror på det faktum att under denna period producerar kroppen en ökad mängd androgener, vilket påverkar prostata hos blodkropparna. Genom kompositionen av prostatakörtelns utsöndring kan man bedöma kroppens hälsotillstånd.

Vanliga sjukdomar och patologier

Alla patologier i prostata kan delas in i två grupper. Den första inkluderar akut och kronisk prostatit, som är inflammatoriska sjukdomar. Den andra gruppen bildas av tumörsjukdomar. De vanligaste av dessa är prostata adenom. Detta är en godartad tumör som bildas från en övervuxen fibrös muskulär vävnad.

Också värt att notera är prostatacancer - en illamående bildning som uppstår som en följd av okontrollerad tillväxt av celler i glandular epitel i prostatakörteln. Cancer diagnostiseras oftare hos medelålders och äldre män, och i 10% av fallen slutar sjukdomen i ett dödligt utfall. Bland unga män är dödsfallet från onkologi inte så högt och uppgår till cirka 3 fall per miljon sjukdomar. Enligt statistiken är varje år prostatacancer diagnostiserad oftare.

Faktorer som ökar risken för patologier

Sjukdomen kan övervinna alla, och ändå finns det förhållanden under vilka risken ökar för att vara bland patienterna hos en urolog:

Prostatkörtelns roll i en mans kropp

Många vet om prostatakörtlarna och även om de populära metoderna för behandling för detta viktiga manliga organ. Men få människor kan gissa alls om hennes anatomi, för att inte tala om funktionerna. Men denna kunskap är nödvändig för att förstå essensen av de sjukdomar som så ofta stör den moderna mannen. Det är viktigt att förstå vad prostatakörtelns roll är och vad den är.

Kortfattat om organanatomi

Namnen på prostata och prostatakörteln gick från grekiska språket och betyder "den som står framför". Själva namnet betonar vikten av prostata i en mans kropp. Det orörda organet består av glattmuskelelement och klyvvävnad. Han är bara i hankroppen. Ligger i ett litet bäcken, liknar dess form en kastanjefrukt. Orgeln är uppdelad i höger och vänster lobes, mellan vilken det finns en fur. Deras muslim knyter till dem.

Själva körteln består av ett stort antal mindre körtlar, vars kanaler är anslutna och öppnar sig i kaviteten i urinrörets prostatiska del. Prostata hos män ligger direkt under blåsan, genom tjockleken på körteln själv passerar den ursprungliga (prostatiska) delen av urinröret, liksom de ejakulerande kanalerna, vars hål går ut i urinröret. Anatomiskt skiljer orgeln toppen och basen.

Den senare står inför blåsan. Framför prostatakörteln har man skönhetsben, i ryggen - ändtarmen, i botten - det urogenitala membranet, under och på sidan - muskeln lyfter anusen. Det finns många muskelfibrer på orgelns överdel. De är en del av urinrörets sfinkter.

Funktioner och roll av prostata i den manliga kroppen

Betydelsen och rollen hos prostatakörteln för reproduktiv hälsa hos män är svår att överskatta. Inte för någonting sedan tidsåldern prostata kallades "andra hjärtat av en man".

Vad är funktionerna i prostata körteln? Huvudet är:

Var och en av funktionerna är unik. Förlusten av minst en av dem leder till en störning av det urogenitala området och den maskulina hälsan i allmänhet.

Det utförs tack vare organets anatomiska egenskaper, nämligen närvaron av muskelfibrer på toppen av körteln som förhindrar överföring av urin och spermier i urinblåsan och vasdeferenserna. Denna mekanism tillåter inte bakterier att komma in i blåsan, njurarna, testiklarna, bilagorna. Förutom prostataens barriär rena mekaniska funktion hindras utvecklingen av infektioner av produktionen av aktiva substanser och skyddsfaktorer av kroppen. Dessa inkluderar: zink, lysozym, immunfaktorer, proteiner.

Prostata har en sekretorisk funktion på grund av utvecklingen av en prostatisk utsöndring. Prostatic hemlighet eller juice är en klar vätska med en alkalisk medium, det är 20% av den totala volymen av ejakulatet. Dess sammansättning: citronsyra, zink, fosfolipider, ett stort antal biogena aminer och proteolytiska enzymer.

Varje komponent som utför sin skyddsfunktion är viktig, men det övergripande målet att producera prostatajuice är spermierlikning, näring och säkerställande av spermatozoas livskraft. Och detta är nyckeln till framgångsrik befruktning av äggstocken och huvudsvaret på frågan "Varför behövs prostata?".

Dessutom deltar enzymet 5-alfa-reduktas i processen att omvandla testosteron till sin aktiva form - dihydrotestosteron (DHT). Prostata producerar PSA, vilket är nödvändigt för att späda den seminalvätska.

Motorfunktionen orsakar närvaron av sphincter-muskelfibrer, på grund av vilken urin, spermier behålls. Förekomsten av glatta muskelceller bidrar till frisättningen av den prostatiska sekretionen under utlösning. Förutom att ge prostatakörteln motorfunktion, förhindrar dessa fibrer, som ofrivilligt skärs, att stagnera fenomen i orgeln.

Inflammatoriska prostata sjukdomar och deras symptom

Inflammation av prostata hos män är akut och kronisk. Vad är prostatit? Denna sjukdom, som kännetecknas av utvecklingen av inflammation i organet. Orsaken till sjukdomen är oftast patogener av olika infektioner i urogenitalt distrikt: klamydia, trichomonader, gonokocker, ureaplasma, mykoplasma. Den bakteriella prostatit är akut. Foci av den patogena mikrofloran på körteln: ur urinröret, urinblåsan, njurarna, ändtarmen. Eventuell penetration av kontakt, hematogena, lymfogena vägar.

Inte det sista värdet är associerade faktorer:

 1. Lokal superkylning.
 2. Kronisk stress.
 3. Överdriven sexuell aktivitet.
 4. Avhållande och oegentligheter av sexuella handlingar.
 5. Sittande arbete.
 6. Överträdelser av lokal cirkulation i bäckenet.

Symptom på akut bakteriell prostatit:

 1. Smärta över pubis, i perineum, anus, skrotum, som stärks av urinering och avföring.
 2. Brott mot urinering i form av snabb, smärtsam läckage av urin, avbrott av strålen, en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 3. Yrsel, svaghet.
 4. Febril kroppstemperatur.

Till skillnad från akut prostatit har kronisk inte en så uttalad klinisk bild. Det kallades stillastående på grund av dess patogenesutveckling: den inflammatoriska processen uppstår på grund av stagnation av prostatajuice och blod i prostats vener.

Bidra till framväxten av patologi av dåliga vanor, avhållsamhet och låg frekvens av sexuella kontakter, stress, hypotermi, stillasittande livsstil, om en man arbetar mestadels sitter. Sjukdomen i många år kan attackera den manliga kroppen, nästan utan att visa sig själv.

Symtom på kronisk prostatit:

 1. En orolig smärta i perineum, skrot, sacrum, anus.
 2. Periodiskt framstår svårt, smärtsam urinering, ökar frekvensen, ibland finns det sekret från urinröret.
 3. Störningar vid erektil funktion när processen är igång.
 4. Infertilitet i närvaro av komplikationer.

Diagnos av prostata sjukdomar

Den mest informativa metoden för diagnos av akut prostatit är den rektala fingerundersökningen, som utförs med stor omtanke på grund av smärtsamheten i processen. Du kan inte utföra prostata massage på grund av möjligheten till progression av sjukdomen. Läkaren kommer också att ge dig råd att skicka en urinalys för bapsoseva, en allmän analys av urin, blod, ett smet för urogenitala infektioner. Ultraljud och ett blodprov för PSA utförs också.

Diagnos av kronisk prostatit är gjord av vårdläkare urolog eller andrologist. Han kommer att utföra en fingerundersökning av organ genom ändtarmen, ta ut urinröret för sexuella infektioner, förskriva transrektal ultraljud av prostata och ultraljud i bäckenorganen.

Genom prostata-massage utförs en sekretion av körtelsekretionen, som undersöks mikroskopiskt och bakteriologiskt. För diffodiagnos används ett blodprov för PSA: en signifikant ökning av nivån av prostata-specifikt antigen föreslår att kronisk inflammation i prostata har uppstått.

Diagnos av adenom är baserat på data om palpation av prostata, TRUS och nivån av PSA-blod. PSA med adenom ligger i intervallet 4-10 ng / ml.

Tidig diagnos i prostatacancer bygger på ett blodprov för PSA. I cancer överstiger dess värden avsevärt åldersnormer. I allmänhet ökar koncentrationen av total PSA mer än 10 ng / ml och fritt minskningar. Slutligen bidrar organets biopsi till att bekräfta diagnosen.

Adenom och cancer

Med adenom eller godartad prostatahyperplasi noteras proliferation av fibrer och epitelvävnad av godartad natur. Eftersom körteln är ett hormonberoende organ påverkas utvecklingen av denna sjukdom också av könshormoner.

Förutsättningar för utveckling av patologi är åldern för män, högt blodtryck, diabetes. I patogenesen av symptomen på adenom spelas en viktig roll av en ökning i organs storlek, stimulering av alfa-1-receptorer i glansmuskelstrukturen i körteln och blåsan i nackområdet.

Symptom på adenom är:

 1. Pinsamt, känsla av resten av urinen i urinblåsan, försvagning av urinströmmen.
 2. Ökande urinering, imperativ krävande, inkontinens i urinen.

Prostatacancer är en malign organbildning. Risken för sjukdomen ökar med åldern av mannen. De tillförlitliga skälen till förekomsten är okända. Men det finns bidragande faktorer:

 • äter mycket kött
 • brist på rörlighet i ett sätt att leva
 • Negroid ras;
 • ärftlighet.
 • frekvent urinering, inklusive på natten
 • brinnande känsla vid urinering
 • intermittent urinström;
 • en känsla av resterande urin i urinblåsan.

OBS! Symtom på en malign neoplasma i prostata kan vara helt frånvarande. Därför är det så viktigt att genomgå årliga kontroller hos urologen, att ta prov, särskilt för män efter 50 år.

Behandling av sjukdomar

Hos män är behandlingen av prostata sjukdomar vald individuellt beroende på svårighetsgraden av processen och dess stadium. Med akut prostatit är den viktigaste etiologiska behandlingen med antibiotika. Det är bättre att ta en fullständig kurs av antibakteriella läkemedel (2-3 veckor, ibland mer) än att behandla komplikationen i form av en abscess kirurgiskt. Dessutom kommer antiinflammatoriska och avgiftningsmedel att hjälpa till att behandla prostatainflammation.

Innan behandling av prostatakörteln från kronisk prostatit är det nödvändigt att bestämma typen av patogen. Därefter utnämns en kurs av antibiotika, vars varaktighet bestäms av läkaren. Effektiv är fysioterapi (laserterapi, diadynaphoresis, lokal hypertermi).

Innan du behandlar kronisk prostatit med prostata massage, bör du se till att det inte finns någon akut process. Massage är en av de mest effektiva behandlingarna för kronisk inflammation. Det viktigaste är att eliminera blodstasis och en hemlighet i prostata, varför massage utförs. Tillägg till terapin av prostatit är immunmodulering, vitamin och fytoterapi.

Med prostataadenom godkänner läkare förväntad hantering: Om symptomen inte ger någon speciell obehag borde du bara leda en hälsosam livsstil. Rekommendera regelbundet att ta fytopreparationer. Med symptomatisk hyperplasi, alfa-blockerare, 5-alfa-reduktashämmare ordineras som förbättrar urinering och förhindrar ytterligare adenomtillväxt.

Kirurgisk behandling indikeras med frekventa episoder av akut urinretention, smittsamma komplikationer och stenar i urinvägarna. Operativa metoder innefattar transuretral resektion (TUR) och öppen prostatektomi (mer traumatisk). Det finns också minimalt invasiva tekniker: kryostruktion, transuretral förångning, mikrovågsterapi.

I prostatacancer väljer onkologen behandlingsmetoden beroende på scenen. Detta kan vara en radikal prostatektomi (öppen eller laparoskopisk), strålterapi, hormonblockerande läkemedel.

Prostatakörteln hos män är ett viktigt reproduktionsorgan. Sårbarheten hos prostata kräver en ansvarsfull inställning till deras hälsa hos männen.

Betydelsen av prostata i den manliga kroppen

Varför prostata behövs? Varje man ställs en sådan fråga. Organ med rund form, storleken på en valnöt. Platsen för prostatakörteln - i stället för fallet av fallus och anal passage, i mitten. Läkare kallar det här orgelets andra hjärta.

Egenskaper hos prostata

Prostatakörteln hos män kan förändras med ålder (det blir mer). Vid tjugoårsåldern förvärvar organs hela storlek. Efter 40 år börjar det växa. Prostata består av körtelvävnad och släta muskler. I körtelvävnaden förekommer produktionen av hormoner och prostatisk vätska.

Vad prostata ser ut

 1. Med hjälp av släta muskler justeras lumen för urinröret. Genom körteln passerar kanalen för urinering. Från den beskrivna anatomiska strukturen kan bestämmas av det faktum att hanprostaten är en ventil som överlappar kanalen och håller urinen. När inflammationsprocessen börjar, uppstår urinutsläpp oftare.
 2. Bredvid prostata är en direkt tarm, vilket är anledningen till att när en man är sjuk med prostatit, påverkar patologiska förändringar också anusen. Ibland strålar smärtsyndromet in i testiklarna, pungen, eftersom hankörteln är ansluten till dem med sladdar.
 3. Den manliga prostata är involverad i processen att producera ejakulatet (seminalvätska). Under samlag med hjälp av prostata släpps en vätskesekretion. När orgeln har ett problem påverkar detta både utkastets kraft och graden av tillfredsställelse. På grund av patientens prostata har orgasmen inte sådan styrka (som tidigare) fungerar de reproduktiva organen inte till fullo. Med inflammation i prostata sker suppuration, vilket påverkar spermatozoas struktur och struktur.
 4. Prostatakörteln är omgiven av nervändar, vilket förklarar att i den inflammatoriska processen sprider smärta till alla könsorgan, från midjan upp till pungen.

Funktioner av ursprunget till prostata patologier

Orsakerna till uppkomsten av patologi är mycket, därför är det svårt att bestämma faktorn för möjlig sjukdom endast genom symptom. Den inflammatoriska processen i prostata kan uppenbaras av generell svaghet, minskad effektivitet, svag sexuell lust. En man känner sig bruten, trött. Du kan inte fördröja att besöka en specialist, sjukdomen går inte av sig själv.

I prostata körteln har två zoner: perifera och centrala. Den centrala zonen ringer kanalen för utsläpp av urin. Vävnaderna i den centrala zonen växer med ålder, vilket gör att man kan svara på frågan om hyperplasiens utseende i detta område.

I periferzonen bildas ofta maligna tumörer. Trots den höga sårbarheten kan detta område undersökas rektalt.

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

Huvudfunktionen hos hankörteln

Vad är användningen av prostatakörteln? Underskatta inte vikten av denna kropp. Huvudsyftet med prostatan är fysiologiska funktioner, utan vilka kroppen inte kan fungera fullständigt.

De nödvändiga processerna för vilka prostata är ansvarig:

sekretorisk

Proteinproduktion förekommer i prostata i glandulär vävnad. Sekretorisk vätska är en viktig komponent i den seminalvätska. Hemligheten är inblandad i reglering av testosteronproduktion

motor

Motorfunktionen bidrar till minskningen av prostata, tack vare dess handlingar, innehåller urinen.

barriär

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

Prostatiska celler producerar ett ämne som klarar av en patogen flora som tränger igenom urinväggen.

De mest mindre negativa förändringarna i prostataarbetet, åstadkommer en hormonell obalans och negativt påverkar processerna för att tömma kroppen ur urinen. Den försvagade barriärprocessen leder till patologiska förändringar i skyddsfunktioner, vilket påverkar alla inre organ i urin och sexuell klyfta hos hankroppen.

Framväxten av patologiska processer i prostata

Prostata är den mest utsatta platsen i den manliga kroppen. Kroppen utsätts för negativa influenser, som lämnar sitt märke på hennes arbete och människors allmänna hälsa.

Prostatakörteln är mottaglig för två grupper av sjukdomar:

 • maligna tumörer;
 • inflammatorisk natur.

Tumörpatologierna innefattar:

Adenom av prostata

 • adenom (proliferation av organets fibromuskulära vävnader;
 • onkologiska processer (bildande av tumörer i glandulära vävnader).

De inflammatoriska patologierna innefattar prostatit av akut och kronisk kurs. Den akuta kursen är markerad av en kraftig ökning av temperaturen, obehag i peritoneumets nedre del. Olyckor ökar under samlag och med urinflödet.

Den kroniska banan av sjukdomen är mindre aktiv med smörjda symtom. Denna typ av patologi är dock mycket farlig för män. Till exempel slutar en tredjedel av den manliga befolkningen med onkologiska sjukdomar med ett dödligt utfall av prostatacancer. Därför är det mycket viktigt att behandla din hälsa med all ansvar och uppmärksamhet, var uppmärksam på de första störande obehagarna.

Orsakerna till inflammation i prostata

Inflammatoriska processer uppträder mot bakgrund av penetration av virus, bakterier, mikroplasma, svampar, klamydia, trichomonader. Mycket ofta är denna skadliga flora åtföljd av andra sjukdomar, såsom vesikulit, uretrit, hyperplasi.
Den skadliga floran tränger in i kroppen via urinröret, rektum, urea, blodomloppet, lymfekanalen till organ som ligger i lilla bäckenet och prostatakörteln.

Inflammationer kan uppstå på grund av:

 • stillasittande livsstil - på grund av dålig tillgänglighet av väsentliga ämnen, syre på grund av dålig cirkulation (ämne: programmerare, författare, revisorer, förare, kontorsarbetare);
 • hypotermi - under kallperioden inte tillräckligt med kroppsuppvärmning eller vana sitter på en kall yta;
 • ohälsosam kost - män borde äta en mängd olika livsmedel från skaldjur, växtfoder, kött är inte feta sorter (alkohol, kryddig, salt, sur mat är utesluten);
 • dåliga vanor
 • frekventa, promiskuösa sexuella handlingar;
 • inte regelbundet sex med en konstant partner.

Diagnos av inflammatoriska processer

Diagnos av prostata hälsa utförs av flera metoder, som inkluderar ett antal procedurer:

Diagnostiska åtgärder

 • leverans av en analys av prostatajuice;
 • en studie av blod på en hund
 • biopsi för att bekräfta eller motbevisa den onkologiska processen
 • Ultraljudsundersökning.

Urologer undersöker nästan alltid organet genom palpation. Detta är en rektal undersökning som låter dig sätta organet med fingrarna för att upptäcka patologiska förändringar. Palpation utförs genom analkanalen, för doktorn kommer in i fingret i hålet och prober organet för eventuell sjukdom med studien av sitt stadium.

Ytterligare faktorer som kan påverka prostatens hälsa negativt

Förändringar i prostatakörteln uppstår av flera olika orsaker.

Oregelbundet sexliv leder till prostatit komplicerat av stasis. Negativ på hanehälsan påverkar inaktivitet, med stramt underkläder, vilket framkallar en avmattning i mikrocirkulationen.

Immunprocesser är ansvariga för kroppens skyddande funktioner. Stark immunitet kan förstöra vilken patogen flora som helst.

Överhettning av perinealregionen påverkar också prostatas hälsa och produktion av hälsosam, mobil seminalvätska.

Rökning påverkar inte bara prostatakörteln, utan också hela kroppen som helhet. Det finns ett antal mediciner som också har en skadlig effekt på prostata. Eventuell kränkning av prostatakörteln kan resultera i irreversibla processer.

På frågan om varför du behöver en hälsosam prostata hos män kan du bara svara. För ett helt liv, fortsättning av släktet, oavbruten drift av alla system och organ. En noggrann inställning till urin- och reproduktionssystemets hälsa kommer att undvika de hemska konsekvenserna. Till exempel, såsom cancer. Cancer tumörer i detta organ uppstår exakt på grund av förändringar i vävnader på cellulär nivå.

Betydelsen av förebyggande för att förhindra inflammation i prostata

För att undvika inflammatoriska processer i prostatakörteln, bör männen följa rätt sätt att leva.

Det är nödvändigt att genomföra årliga urologiska undersökningar för förändringar i kroppen. Det gäller framför allt de män vars ålder har korsat gränsen vid 40 år och de som hade onkologiska patienter i familjen.

En balanserad kost är en pant av god hälsa och immunitet.

Det är nödvändigt att leda en aktiv livsstil, gå på kvällarna, genomföra fysiska kulturklasser. Du kan cykla, göra dagliga övningar, gå till gymmet och mer.

Avslag på dåliga vanor kommer att ge kroppen mer styrka.

Sexuellt liv borde vara aktivt, men bara med en konstant partner. Diskreta intima relationer kan leda till sexuellt överförbara sjukdomar.

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>