Huvud
Symptom

Antibiotika fluorokinoloner: namn på läkemedel, tillämpningsområde

Fluoroquinoloner - läkemedel hör till gruppen av kinoloner och har antibakteriella egenskaper. Används i klinisk praxis av pulmonologi, otolaryngologi, urologi, nefrologi, dermatologi, oftalmologi. Bredden av appliceringen bestäms av handlingsspektret, effektiviteten av dessa läkemedel. Därmed har de ett antal negativa influenser. Tidig recept på antibiotika strängt enligt indikationer, i rätt dosering, med beaktande av kontraindikationer säkerställer effektiviteten, såväl som säkerheten hos terapi.

Tillvägagångssätt för systematisering

Förteckningen över preparat av olika fluokinoloner och kinoloner har omkring 4 dussintals droger. De skiljs åt genom närvaron eller frånvaron av en fluoratom, antalet i sin molekyl (monoftohinolony, diftohinolony) för fördelaktig aktivitetsspektrum (gramnegativa, anaeroba), tillämpningar (respiratorisk).

Den mest kompletta bilden finns i klassificeringen av kinoloner för enskilda generationer. Det är detta tillvägagångssätt som är vanligt i praktiken.

Allmän klassificering av kinoloner:

 • 1 generation (icke-fluorerad): nalidixsyra, oxolinsyra;
 • 2 generationen (gramnegativ): ciprofloxacin, norfloxacin, ofloxacin, lomefloxacin;
 • 3 generation (respiratorisk): levofloxacin, sparfloxacin, gatifloxacin;
 • 4 generation (respiratorisk och anti-anaerob): moxifloxacin, hemifloxacin.

Skillnader i kemiska egenskaper, patogenas spektrum, i interaktion med patientens kropp bestämmer varje läkemedels lokalisering i terapi.

Farmakologiska egenskaper

Verkningsmekanismen för läkemedel beror på effekten på bakterieenzymer involverade i bildandet av DNA och RNA. Resultatet är en irreversibel kränkning av syntesen av proteinmolekyler i en mikrobiell cell. Det faller viabilitet, minskad toxisk aktivitet och enzymstrukturer, ökar sannolikheten för infångning av bakteriella fagocytceller (humant ett skyddande element system).

Fluoroquinoloner påverkar uppdelningen av bakterieceller

Företrädare för alla grupper av fluorokinoloner påverkar den aktiva bakteriecellen, och kan också störa varje stadium av sin livscykel. De verkar på växande mikroorganismer, på celler i vila, när de flesta droger är ineffektiva.

Den terapeutiska effekten av fluorokinoloner beror på:

 • bakteriedödande verkan;
 • penetration i bakteriecellen;
 • fortsättning av den antimikrobiella effekten efter avbrytande av kontakt med läkemedelsmolekylen;
 • skapande av höga koncentrationer i vävnader, patienters organ
 • långvarig utsöndring av läkemedlet från kroppen.

Nalidixinsyra är den första representanten för kinoloner. Det andra läkemedlet var oxolinsyra, som hade aktivitet 3 gånger större än sin föregångare. Efter skapandet av fluorokinoloner av den andra generationen (ciprofloxacin, norfloxacin) används emellertid detta medel praktiskt taget inte.

Av kinoloner används endast nalidixsyra (nevigramon). Det är indicerat för urinvägsinfektioner (pyelit, cystit, prostatit, uretrit), för att förhindra intraoperativa komplikationer på njurarna, urinblåsan, urinblåsan. Det tas upp till 4 gånger om dagen (tabletter).

I fluorokinoloner, liksom i nästa generation av kinoloner, observeras förändringar i spektrumet av känsliga mikrober samt farmakokinetiska egenskaper (absorption, distribution och utsöndring).

De allmänna fördelarna med fluorokinoloner i jämförelse med kinoloner:

 • bred antimikrobiell aktivitet;
 • Effektiva koncentrationer i de inre organen när tabletter används, inte beroende av matintag.
 • god penetration i andningsorganen, njurarna, urinsystemet, ENT-organen;
 • att upprätthålla terapeutiska koncentrationer i de drabbade vävnaderna, är det tillräckligt att förskriva 1-2 gånger om dagen;
 • biverkningar i form av störningar i matsmältningssystemet, nervsystemet uppträder mindre ofta;
 • används för nedsatt njurfunktion, även om utsöndringen minskar i denna patologi.

Hittills finns det fyra generationer av representanter för denna grupp.

Ansökan i klinisk praxis

Drogerna har ett mycket brett spektrum, de verkar på de flesta mikroorganismer. Preparat 2:e generationen med fördel påverka de aeroba gramnegativa bakterier (Salmonella, Shigella, Campylobacter, det medel som förorsakar gonorré) grampositiva (Staphylococcus aureus, det medel som förorsakar tuberkulos).

I detta fall är pneumokocker, opportunistiska mikroorganismer (klamydia, legionella, mykoplasmer) liksom anaerober oåterkänsliga för dem. Eftersom pneumokocker är den främsta orsaken till lunginflammation och ofta påverkar ENT-organ, har användningen av dessa läkemedel i otolaryngologi och pulmonologi begränsningar.

Norfloxacin (andra generationen) har ett brett spektrum av effekter, men höga terapeutiska koncentrationer skapar endast i urinvägarna. Därför är dess tillämpningsområde begränsad till nefrologisk, urologisk patologi.

Respiratoriska fluorokinoloner (3rd Generation) har samma område av inflytande som preparat av den föregående gruppen, men också ha en effekt på pneumokocker, resistenta former inklusive till atypiska mikrober (klamydia, mykoplasma). Detta gjorde att vi i stor utsträckning börja använda denna grupp för behandling av andningsorganen (andningsorganen), såväl som i allmän terapeutisk praxis.

Fluoroquinoloner av 3 generationer används för behandling av infektioner:

 • andningsorganen;
 • njurvävnad;
 • urinvägarna;
 • ögat;
 • paranasala bihålor;
 • hud och fett.

Fluoroquinoloner av 4 generationen, den senaste generationen hittills, har en effekt på gram-positiv, gramnegativ flora och är också effektiva mot anaerober som inte kan sporulera. Detta expanderar omfattningen av deras användning, möjliggör användning med djupa hudskador med utvecklingen av anaerob infektion, aspirationspneumoni, intra-abdominal, bäckeninfektioner.

Fördelen med moderna fluokinoloner är förmågan att endast använda detta läkemedel (monoterapi).

De är indikerade för samma sjukdomar som respiratoriska fluorokinoloner. I detta fall påverkar mosquifloxacin resistenta stammar av stafylokocker, så det kan användas vid behandling av den mest allvarliga sjukdomspneumoni.

En stor fördel med ett antal av dessa läkemedel (levofloxacin, pefloxacin) är möjligheten att använda dem inte bara för oral administrering utan också för intravenös administrering. Detta säkerställer snabb leverans av läkemedlet till de drabbade vävnaderna, vilket för de allvarliga patienterna kan vara avgörande. Det är också möjligt att använda den så kallade stegvisa terapin. När ett positivt resultat erhålls från infusionsmetoden för administrering byts läkemedlet till tablettformer. Hög tillgänglighet av fluorokinoloner med denna administreringsmetod ger effekt och hjälper till att undvika de negativa följderna av att administrera stora volymer av läkemedel intravenöst.

Biverkningar och kontraindikationer för användning

Liksom alla läkemedel har fluorokinolonantibiotika ett antal biverkningar. De måste särskiljas från förändringar i patientens tillstånd som beror på den underliggande sjukdomen (t.ex. tillfällig ökning av kroppstemperaturen) och indikera terapeutisk effekt av läkemedel.

Listan över biverkningar:

 • obehag, smärta i magen, minskad aptit, halsbränna, illamående, kräkningar, störningar i avföring som diarré;
 • sömnstörningar, huvudvärk, yrsel, syn och hörselskador, känslighetsförändringar, krampsförlopp
 • inflammation i broskvävnad, senbrott
 • smärta i musklerna
 • övergående inflammation i njursjukdomen, främst interstitium (nefrit);
 • förändringar i elektrokardiogrammet, vilket kan orsaka arytmier
 • hudutslag, som kan åtföljas av klåda, allergisk svullnad;
 • ökad känslighet mot solljus;
 • kränkningar i strukturen av kroppens mikrobiella flora, utvecklingen av svampinfektion i munnhinnan, könsorganen.

Också extremt sällsynt, med allvarlig dysbios utvecklar intestinala skador av clostridia pseudomembranös kolit. Detta är en allvarlig och farlig sjukdom i tarmarna. Därför, när det finns förändringar i pall, blodiga eller andra föroreningar i avföringen, en temperaturvåg som inte kan förklaras av den underliggande sjukdomen är det nödvändigt att snarast kontakta en läkare.

 • graviditet när som helst
 • amningstiden
 • ålder är mindre än 18 år
 • allergi eller reaktion på administrering av kinoloner och fluorokinoloner tidigare.

Fluoroquinoloner för behandling av barn används inte på grund av den uttalade negativa effekten på den växande organismens broskvävnad.

Om nödvändigt ersätts dessa läkemedel med läkemedel med liknande inflytande inflytande på patogener.

I hjärtsjukdomar med hotet av ventrikulär rytmförstöring, med lever- och njurspatologi, måste tillståndet hos dessa organ övervakas noggrant.

Olika droger har ett spektrum av eventuella negativa effekter. Därför bör användningen av dessa läkemedel ske under strikt medicinsk övervakning.

Användningen av fluorokinoloner i sjukdomar i ENT-organen

Vid inflammatoriska sjukdomar i de nasala passagerna, orofarynx, tonsiller, bihålor, öra infektiös natur använde droger penicillin, makrolider, cefalosporiner och fluorokinoloner. Använda droger 3 och 4 generationer: levofloxacin, moxifloxacin, sparfloxacin. För det mesta betyder dessa generations medel att de påverkar pneumokocker. Det är dessa streptokkoki i de flesta fall, är de orsakande medel, antingen ensamma eller tillsammans med andra mikrobiella inflammatoriska sjukdomar i övre luftvägarna, andningsorganen.

Används vid akuta och kroniska inflammatoriska processer orsakade av antikroppar känsliga för fluorokinoloner.

Oftast används i terapi:

 • sjukdomar i paranasala bihålorna
 • rinit;
 • rinosinusit.

Fluoroquinoloner används i frånvaro av effekten av behandling med beta-laktamer (penicilliner och cefalosporiner) och makrolider.

Således är preparat av gruppen av fluorokinoloner bland de mest använda i modern antibiotikabehandling av vuxna. Noggrann undersökning av patienten, identifiering av riskerna med biverkningar, det mest exakta urvalet av läkemedlet för det mikrobiella spektret av patogener av en viss sjukdom, definieringen av metoden och administreringssättet ger en positiv effekt av terapi, såväl som dess säkerhet.

Detaljer om antibiotika av fluorokinoloner och namnen på drogerna

Den moderna rytmen i livet försvagar en persons immunitet, och de orsakssamband som orsakas av infektionssjukdomar muterar och blir resistenta mot penicillinklassens huvudsakliga kemiska preparat.

Detta beror på irrationell okontrollerad användning och analfabetism hos befolkningen i frågor av medicinsk karaktär.

Upptäckten av mitten av förra seklet - fluorokinoloner - kan lyckas hantera många farliga sjukdomar med minsta negativa konsekvenser för kroppen. Sex moderna läkemedel ingår även i listan över vitala läkemedel.

Fluorokinoloner antibiotika: namn på droger, deras verkan och analoger

Få full uppfattning om effektiviteten av antibakteriella läkemedel kommer att hjälpa tabellen nedan. Kolumnerna anger alla alternativa handelsnamn för kinoloner.

Funktioner av den aktiva substansens kemiska struktur under lång tid möjliggjorde inte att erhålla flytande doseringsformer av fluorokinolonserier, och de utfärdades endast i form av tabletter. Moderna läkemedelsindustrin erbjuder ett stort urval av droppar, salvor och andra typer av antimikrobiella medel.

Antibiotika av fluorokinoloner-gruppen

Föreningarna i fråga är antimikrobiella läkemedel som är mycket aktiva mot både gram-positiva och gram-negativa mikroorganismer (det så kallade breda spektret). Antibiotika i strikt mening av detta ord är inte, eftersom de erhålls genom kemisk syntes. Men trots skillnaderna i struktur, ursprung och frånvaron av naturliga analoger rankas de bland dem på grund av deras egenskaper:

 • Hög baktericid och bakteriostatisk effekt på grund av en specifik mekanism: enzymet DNA-gyrasen från patogena mikroorganismer hämmas, vilket förhindrar deras utveckling.
 • Det bredaste spektrumet av antimikrobiell verkan: De är aktiva mot de flesta gramnegativa och positiva (inklusive anaerober) bakterier, mykoplasma och klamydia.
 • Hög biotillgänglighet. Aktiva substanser i tillräckliga koncentrationer tränger in i alla vävnader i kroppen, vilket ger en kraftfull terapeutisk effekt.
 • Långa halveringstider och följaktligen effekter efter antibiotika. På grund av dessa egenskaper kan fluoroquinoloner tas oftare än två gånger om dagen.
 • Oöverträffad effektivitet för att bli av med sjukhus, liksom samhällsförvärvade systemiska infektioner av allvarlighetsgrad.
 • God tolerans, på grund av den svaga svårighetsgraden av biverkningar.

Dessa kemiska preparat systematiseras på grundval av skillnader i den kemiska strukturen och spektrumet av antimikrobiell aktivitet.

Klassificering: fyra generationer

Det finns ingen enhetlig strikt systematisering av kemiska preparat av denna typ. De är indelade i enlighet med positionen och antalet fluoratomer i molekylen i mono-, di- och trifluorokinoloner, såväl som respiratoriska sorter och fluorerade sådana.

Under processen med forskning och perfektion av de första antibiotiska kinolonerna erhölls 4 generationer leks. medel.

Icke-fluorerade kinoloner

Dessa inkluderar Negra, Nevigramon, Gramurin och Palin, erhållna på basis av nalidix, pipemidiska och oxolinsyror. Antibiotika i kinolonserien är kemiska val vid behandling av bakteriell inflammation i urinvägarna, där de når maximal koncentration, eftersom de utsöndras oförändrade.

Effektiv mot Salmonella, Shigella, Klebsiella och andra eneterobaktery, men penetrerar inte in i vävnaden, vilket förhindrar användningen av kinoloner för systemisk antibiotikaterapi, begränsad till vissa tarm patologier.

Gram-positiv kocker, Pseudomonas aeruginosa och alla anaerober är resistenta. Dessutom finns det flera uttalade biverkningar i form av anemi, dyspepsi, cytopeni och skadliga effekter på lever och njurar (patienter med diagnosen patologier av dessa organ är kontraindicerade i kinoloner).

gram

Nästan två decennier av forsknings- och förbättringsexperiment har lett till utvecklingen av andra generationens fluorokinoloner.

Norfloxacin erhölls först genom tillsats av fluoratomer till molekylen (vid position 6). Förmågan att komma in i kroppen och når höga koncentrationer i vävnader har gjort dess användning för behandling av systemiska infektioner provoceras av Staphylococcus aureus, många mikroorganismer och vissa Gram Gram + stavar.

Biverkningar är få, vilket bidrar till god patienttolerans.

respiratorisk

Detta namn gavs till denna klass på grund av dess höga effektivitet mot sjukdomar i nedre och övre luftvägarna. Baktericid aktivitet mot resistenta (för penicillin och dess derivat) pneumokocker är en garanti för framgångsrik behandling av bihåleinflammation, inflammation i lungorna och bronkit i akut stadium. I medicinsk praxis används levofloxacin (levorotationsisomer avloxacin), Sparfloxacin och Temafloxacin.

Deras biotillgänglighet är 100%, vilket gör det möjligt att framgångsrikt behandla infektionssjukdomar av allvarlighetsgrad.

Respiratorisk antineaerob

Moxifloxacin (Avelox) och Gemifloxacin kännetecknas av samma bakteriedödande verkan som de fluorokinolon-kemiska beredningarna från den tidigare gruppen.


Undertryck den vitala aktiviteten hos penicillin och makrolidresistenta pneumokocker, anaeroba och atypiska bakterier (klamydia och mykoplasmer). Effektivt vid infektion i nedre och övre luftvägarna, inflammation i mjukvävnad och hud.
Detta inkluderar även Grypofloxacin, Klinofloxacin, Trovafloxacin och några andra. Under kliniska prövningar avslöjades dock deras toxicitet och därmed ett stort antal biverkningar. Därför drogs dessa namn från marknaden och används inte idag i medicinsk praxis.

Skapelsens historia

Vägen till att erhålla moderna högpresterande droger av klassen fluorokinoloner var ganska lång.

Allt började 1962, då nalidixinsyra av misstag erhölls från klorokin (en antimalariell substans).

Denna förening som ett resultat av testning visade måttlig bioaktivitet i förhållande till gram-negativa bakterier.

Absorption från mag-tarmkanalen var också låg, vilket förhindrade användningen av nalidixinsyra för behandling av systemiska infektioner. Däremot nådde läkemedlet höga koncentrationer vid utsöndringssteget från kroppen, på grund av vilket det användes för att behandla urin och vissa smittsamma sjukdomar i tarmarna. Syra användes inte allmänt i kliniken, eftersom resistensen hos patogena mikroorganismer utvecklades ganska snabbt.

Nalidixic fått lite senare pipemidovaya och oxolinsyra, samt läkemedel baserade därpå (Rozoksatsin, cinoxacin och andra) - kinoloner antibiotika. Deras låga effektivitet har lett till att forskare fortsätter forskning och skapar mer effektiva alternativ. Som ett resultat av många experiment i 1978 syntetiserades Norfloxacin genom tillsats av en fluoratom till kinolonmolekylen. Dess höga bakteriedödande aktivitet och biotillgänglighet gav ett bredare användningsområde, och forskare var allvarligt intresserade av utsikterna till fluorokinoloner och deras förbättring.

Sedan början av 1980-talet har många läkemedel tagits emot, varav 30 har kliniskt testats och 12 används i stor utsträckning inom medicinsk praxis.

Ansökan av medicinska fält

Låg antimikrobiell aktivitet och för smal ett verksamhetsspektrum av första generationens läkemedel under lång tid begränsade användningen av fluorokinoloner uteslutande för urologiska och intestinala bakterieinfektioner.

Efterföljande utveckling fick emellertid att erhålla mycket effektiva läkemedel som konkurrerar idag med antibakteriella preparat av penicillinserien och makroliderna. Moderna fluorerade respiratoriska formler har funnit sin plats inom olika områden av medicin:

gastroenterologi

Inflammationer i tunntarmen orsakade av enterobakterier har behandlats framgångsrikt av Nevigramon.

Med utvecklingen av mer avancerade läkemedel i denna grupp, aktiv mot de flesta baciller, har tillämpningsområdet utvidgats.

Venerologi och gynekologi

Aktivitet fluorokinolonantibiotika antimikrobiella tabletter mot många patogener (särskilt atypiska) bringar framgångsrik kemoterapi av infektioner, sexuellt överförda sjukdomar (såsom mykoplasmos, klamydia), och gonorré.

Bakteriell vaginos hos kvinnor som orsakas av penicillinresistenta stammar svarar också bra till systemisk och lokal behandling.

dermatologi

Inflammationer och störningar av epidermis integritet, som orsakas av stafylokocker och mykobakterier, behandlas med lämpliga läkemedel i klassen (Sparfloxacin).

De används både systemiskt (tabletter, injektioner) och för topisk applicering.

otolaryngology

Den tredje generationens kemiska droger, som är mycket effektiva mot de flesta patogena bacillerna, används ofta för behandling av ENT-organ. Inflammation av paranasala bihåle (bihåleinflammation) stoppas snabbt av Levofloxacin och dess analoger.

Om sjukdomen orsakas av stammar av mikroorganismer som är resistenta mot de flesta fluorokinoloner, är det lämpligt att använda Moxi- eller Gemifloxacin.

oftalmologi

Under ganska lång tid kunde forskare inte få stabila kemiska föreningar, lämpade för att skapa flytande doseringsformer. Detta gjorde det svårt att använda fluorokinoloner som aktuella läkemedel. Genom att ytterligare förbättra formlerna var det emellertid möjligt att erhålla salvor och ögondroppar.

Lomefloxacin, levofloxacin och moxifloxacin är indikerade för behandling av konyunkivitov, keratit postoperativ inflammation och för förebyggande av den senare.

pulmonology

Fluoroquinolon tabletter och andra medicinska former, kallad respiratoriska, excel i lindring av inflammation i nedre och övre luftvägar som orsakas av pneumokocker. När smittade med stammar som är resistenta mot makrolider och penicillinderivat, är vanligen förskrivna Gemifloxacin och Moxifloxacin. De kännetecknas av låg toxicitet och tolereras väl. Limefloxacin och Sparfloxacin används framgångsrikt i komplex kemoterapi för tuberkulos. Den senare orsakar dock oftast negativa konsekvenser (fotodermatit).

Urologi och nefrologi

Fluoroquinoloner är de valfria läkemedlen i kampen mot infektionssjukdomar i urinvägarna. De hanterar effektivt både gram-positiva och gram-negativa patogener, inklusive de som är resistenta mot andra grupper av antibakteriella medel.

Till skillnad från antibiotika i kinolonserien är droger 2 och följande generationer för njurarna giftfria. Eftersom biverkningen är försumbar, tolereras ciprofloxacin, Norfloxacin, Lomefloxacin, Ofloxacin och levofloxacin väl av patienter. Tilldelad i form av tabletter och injicerbara lösningar.

terapi

Liksom alla antibakteriella läkemedel kräver de kemiska preparaten i denna grupp noggrann applikation under medicinsk övervakning. De kan endast ordineras av en specialist som korrekt kan beräkna dosen och varaktigheten av antagningstiden. Oberoende i valet och avbokningen här är oacceptabelt.

vittnesbörd

Det positiva resultatet av antibiotikabehandling beror till stor del på den korrekta definitionen av patogenen. Fluorkinoloner är mycket aktiva mot följande patogena mikroflora:

 • Gram-negativ - Staphylococcus aureus, Escherichia, Shigella, Chlamydia, orsaksmedel av mjältbrand, Pseudomonas aeruginosa och andra.
 • Gram-positiv - streptokocker, clostridier, legionella och andra.
 • Mycobacterium, inklusive tubercle bacillus.

Sådan diversifierad antibakteriell aktivitet bidrar till allestädes närvarande användning inom olika områden av medicin. Fluorokinolon droger behandlar framgångsrikt urogenitala infektioner, sexuellt överförbara sjukdomar, lunginflammation (inklusive atypisk), exacerbation av kronisk bronkit, inflammation i bihålorna, ögonsjukdom av bakteriellt ursprung, osteomyelit, enterokolit, djup skada på huden, tillsammans med varbildning.

Listan över sjukdomar som är mottagliga för fluorokinolonbehandling är mycket omfattande. Dessutom är dessa läkemedel optimala vid ineffektivitet av penicillin och makrolider, såväl som i svåra former av perkolering.

Kontra

För att antibiotikabehandling ska vara extremt fördelaktig är det nödvändigt att ta hänsyn till kontraindikationerna för denna grupp av kemikalier. Nalidix och oxolinsyror är giftiga för njurarna och är följaktligen förbjudna för användning av personer med nedsatt njurfunktion. Fler moderna läkemedel har också flera strikta begränsningar.

Fluorokinolonserien av antibiotika har en teratogen effekt (orsakar mutationer och defekter av intrauterin utveckling), varför det är förbjudet under graviditeten. Under amning kan det prova ett foster och hydrocephalus hos nyfödda.

Vid barn av ung och medelålder, under påverkan av dessa läkemedel, sänks bentillväxten, så de kan endast ordineras som en sista utväg (när terapeutisk nytta överstiger eventuell skada). Hos äldre människor ökar risken för sönderbrott. Dessutom rekommenderas inte att använda denna grupp av antimikrobiella tabletter i diagnostiserat konvulsivt syndrom.

För att inte orsaka irreparabel skada på ens egen organism, bör man strikt följa medicinska föreskrifter och aldrig engagera sig i självmedicinering!

På vår webbplats kan du bekanta dig med de flesta antibiotikabonter, kompletta listor över de läkemedel som ingår i dem, klassificeringar, historia och annan viktig information. För att göra detta skapas avsnittet "Klassificering" i toppmenyn på webbplatsen.

Förmedla din hälsa till proffs! Gör ett möte för den bästa läkaren i din stad just nu!

En bra doktor är en generalist som, baserat på dina symptom, kommer att ställa en korrekt diagnos och ordinera effektiv behandling. På vår portal kan du välja en läkare från de bästa klinikerna i Moskva, S: t Petersburg, Kazan och andra städer i Ryssland och få rabatt på upp till 65% vid antagning.

* Om du klickar på knappen kommer du till en speciell sida på webbplatsen med ett sökformulär och en post till specialisten på profilen du är intresserad av.

* Finns städer: Moskva och podmoskovje, St Petersburg, Yekaterinburg, Novosibirsk, Kazan, Samara, Perm, Nizhny Novgorod, Ufa, Krasnodar, Rostov-on-Don, Chelyabinsk, Voronezh, Izhevsk

Lista över antibiotika av fluorokinoloner

Quinoler används ofta i medicin sedan 1962 på grund av dess farmakokinetik och biotillgänglighet. Kinolerna är indelade i två huvudgrupper:

För fluorokinoloner kännetecknas av antibakteriell verkan, som gjorde det möjligt för dem att användas i lokal behandling i form av droppar för ögon och öron.

Effekten av fluorokinoloner beror på deras verkningsmekanism - de hämmar DNA-gyrase och topoisomeras, som stör DNA-syntesen i den patogena cellen.

Fördelarna med fluorokinoloner i jämförelse med antibiotika av naturligt ursprung är obestridliga:

 • Spektrum av bred åtgärd;
 • Hög biotillgänglighet och penetration i vävnader;
 • En lång period av utsöndring från kroppen, vilket ger en postantibiotisk effekt;
 • Enkel absorption av slemhinnan i magtarmkanalen.

Fluoroquinoloner - antibiotika (droger)

Klassificering av fluorokinoloner är en generation, Vart och ett av följande kännetecknas av en mer avancerad antimikrobiell verkan:

 1. 1: a generationen: oxolinsyra, pipemidsyra, nalidixsyra;
 2. Andra generationen: lomefloxocin, pefloxocin, ofloxocin, ciprofloxocin, norfloxocin;
 3. 3: e generationen: levofloxacin, sparfloxacin;
 4. 4: e generationen: moxifloxacin.

De starkaste antibiotika

Människan är ständigt på jakt efter det mest kraftfulla antibiotikumet, eftersom bara sådant läkemedel kan garantera botemedel mot många dödliga sjukdomar. De mest effektiva är antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder - de kan påverka både gram-positiva och gramnegativa bakterier.

cefalosporiner

Antibiotika-cephalosporiner har ett brett spektrum av åtgärder. Mekanismen för deras verkan är associerad med inhibering av utvecklingen av cellmembranen i den patogena cellen. Denna serie antibiotika har minimala biverkningar och påverkar inte mänsklig immunitet.

En av nackdelarna med cefalosporiner kan anses vara ineffektiv mot icke-multiplicerande bakterier. Det starkaste läkemedlet i denna serie anses vara Zeftera, produktion Belgien, produceras i injektionsform.

makrolider

makrolider - denna antibiotiska läkemedel, en fördel med som anses låg toxicitet för kroppen och beroende på doserings kan ha en bakteriostatisk och baktericid effekt på mikroorganismer.

fluorokinoloner

Fluoroquinoloner visar hög effektivitet vid olika infektioner och lokalisering. Fluoroquinoloner är de enda antibiotika som kan konkurrera med B-laktam droger.

Den senaste generationen av droger är levofloxacin, sparfloxacin och moxifloxacin - En särskiljande egenskap av vilket är det ökade inflytandet på patogenen av lunginflammation.

karbapenemer

Carbapenem är en grupp antibiotika, som refererar till B-laktamer. Förberedelser av denna serie anses i regel som reservpreparationer, men i särskilt allvarliga fall blir grunden för behandlingen. Carbapenem appliceras injicerat på grund av låg absorption i magen, men de har god biotillgänglighet och en bred fördelning i kroppen.

Ett antal oönskade reaktioner och biverkningar balanseras av antibiotikares effektivitet. Carbapenem bör tas under läkens strikt övervakning, eftersom de kan orsaka anfall, särskilt vid njursjukdom. Vid eventuell förändring i patientens hälsotillstånd ska detta beaktas av den behandlande läkaren.

penicilliner

Antibiotika i penicillinserien är baktericida B-laktamer. Det rekommenderas inte att använda penicilliner samtidigt med andra antibiotika. De flesta antibiotika i penicillinserien injiceras endast på grund av den höga risken för att läkemedlet förstörs i magsyramiljön.

Som alltid ta flickan till orgasm?

Det är ingen hemlighet att nästan 50% av kvinnorna inte upplever orgasm vid sex, och det är väldigt likt beats av manlighet, och i förbindelserna med det motsatta könet. Det finns bara några sätt att alltid ta med din partner till orgasm. Här är de mest effektiva:

 1. Stärka din styrka. Det gör att du kan förlänga den sexuella akten från några minuter till en timme åtminstone, ökar känsligheten för kvinnor smeka och låter henne att uppleva en otroligt kraftfulla och varaktiga orgasmer.
 2. Studie och tillämpning av nya positioner. Oförutsägbarhet i sängen spänner alltid kvinnor.
 3. Glöm inte heller om andra känsliga punkter på kvinnokroppen. Och den första är punkt-G.

Resten av hemligheterna av oförglömligt sex kan du hitta på sidorna på vår portal.

Vissa beredningar av penicillin hade redan förlorat sin effektivitet och för tillfället inte används av kliniker i åtanke sin hjälplöshet i förhållande till vissa typer av bakterier muterade och förlorat sin känslighet för denna antibiotikabehandling.

Vid vilka sjukdomar används antibiotika fluoroquinoloner?

Spektrumet av sjukdomar i vilka antibiotika i fluoroquinolongruppen används är som följer:

 • sepsis;
 • gonorré;
 • Prostatit.
 • Urinvägs-och bäckenbotteninfektioner;
 • Tarminfektioner;
 • Infektioner i övre och nedre luftvägarna;
 • meningit;
 • mjältbrand;
 • tuberkulos;
 • Infektioner hos patienter med diagnostiserad cystisk fibros;
 • Ofta används produkter baserade på fluorokinoloner vid behandling av ögonsjukdomar, vilket främjar en hög grad av penetration av läkemedlet in i vävnaden hos ögat även genom obruten hornhinnan.

Terapeutiskt signifikant koncentration uppnås efter några minuter med topisk applicering.

Användning av kinoloner är visad i olika infektioner ögonlock, bindhinnan, korneala sjukdomar, såväl som profylax efter mekaniska trauman och kirurgisk intervention.

Kontraindikationer för användning av fluorokinoloner kan vara:

 1. risk för allergisk reaktion
 2. graviditet;
 3. laktation;
 4. barn och ungdomar.

Fluorokinoloner visas i njurarna och levern och därför hos patienter med nedsatt njurfunktion eller leversjukdom kan kräva dosjusteringar.

En annan formidabel sjukdom som dödar tusentals liv varje år är lunginflammation. Bakterier orsakade av sjukdomen visar resistens mot traditionella antibiotika, så kliniker använder fluoroquinolonhaltiga läkemedel.

Tidiga generationen fluorokinolon inte ge det önskade resultatet på grund av svag aktivitet mot naturliga pneumokocker - huvud patogen av lunginflammation. Men fjärde generationen fluorerade kinoloner effektivt mot lunginflammation, och i synnerhet levofloxacin läkemedel som släpps i två former för injicerbar administration och oral administration.

Sparfloxacin är endast tillgängligt i form av tabletter och är lika effektivt vid antibakteriell behandling.

Trots de stora fördelarna med att använda dessa droger finns ett antal biverkningar förknippade med dem:

 • Signifikant ökning av hudkänsligheten mot ultraviolett.
 • Förändring i hjärtfrekvensen, vilket leder till en arytmi.
 • Med tanke på dessa faktorer, läkemedel i behandlingen bör utses med en noggrann analys av fördelarna och eventuella risker.

Vid behandling av urogenitala infektioner, orsakad av klamydia, föreskrivs behandling av fluorokinoloner i kombination med makrolider. Makrolider har en uttalad antiklamidaktivitet, den mest kända och ofta använda i denna serie är läkemedels erytromycin.

Varaktigheten av behandlingen med erytromycin är vanligtvis en till två veckor.

Fluoroquinoloner har mindre aktivitet i förhållande till klamydia, men de klara sig väl med infektioner orsakade av gonorré, olika kocker och ätpinnar och är därför indikerade för komplex terapi. Också förberedelser av ett antal fluorokinoloner och makrolider är förskrivna för behandling av bakteriell prostatit.

Terapi i en månad ledde till synliga resultat - en signifikant minskning av symtomen och förbättrad blodräkning.

Preparat (antibiotika) av kinolon / fluorkinoloner gruppen - beskrivning, klassificering, generationer

Fluoroquinoloner är uppdelade i flera generationer och varje efterföljande generation av antibiotikum är starkare än den tidigare.

Jag generation:

 • pipemidovaya (pipemidievaya) syra;
 • oxolinsyra;
 • nalidixinsyra.

Andra generationen:

 • ciprofloxacin;
 • pefloxacin;
 • ofloxacin;
 • norfloxacin;
 • lomefloxacin.

Tredje generationen:

IV generation (respiratorisk):

Moderna antibiotika klarar av många, ibland dödliga sjukdomar, men i gengäld kräver de en uppmärksam och försiktig inställning och förlåt inte frivolitet.

Under inga omständigheter borde patienten inte engagera sig i antibiotikabehandling ensam, kan okunnighet om intricacies att ta drogen leda till katastrofala konsekvenser.

Antibiotika - att överensstämmelse med en viss disciplin - intervallet mellan intag av vissa läkemedel bör vara strikt identiska, som överensstämmer med den anti-alkohol diet, naturligtvis, bär med sig ett visst obehag, men ingenting jämfört med avkastningen på hälsan.

Grupp av fluorokinoloner. Vi förklarar, varnar, råder

Kära apotekare, hej!

Nyligen diskuterade vi de mest populära grupperna av antibiotika.

Idag vill jag fokusera på ytterligare en grupp extremt populära antibakteriella medel. Jag pratar om fluorokinoloner.

De är inte antibiotika, eftersom de inte har naturliga analoger. Men de är inte sämre än någonting.

Du kan inte läsa vidare om du snabbt svarar på frågorna:

 • Hur många generationer av fluorokinoloner finns nu på marknaden?
 • Namnge minst ett läkemedel av varje generation av denna grupp.
 • Än generationer skiljer sig från varandra?
 • Vilken av fluorokinolonerna används huvudsakligen för infektioner i det genitourinära systemet?
 • Vad är den sällsynta biverkan som orsakas av drogerna i denna grupp?
 • Vid vilken ålder kan fluorokinoloner användas och varför?

Tja, hur? Lyckades du

Om inte, fortsätter vi samtalet.

Ur fluorokinolonernas historia

"Föräldrar" av fluorokinoloner är kinoloner - nalidixsyra (Negra, Nevigramon), pipemidinsyra (Palin), etc.

Jag är säker på att du kommer att ringa dem när de används.

Det är rätt. Primärt, med infektioner i urinvägarna. Quinoloner är i huvudsak uroseptiska, dvs droger som släpper ur urinblåsan, njurarna, urinledarna från bakteriella invaderare.

Nyligen utnämns dessa medel mindre och mindre, eftersom det fanns mycket effektivare droger på marknaden.

Quinoloner syntetiserades av en slump, under studien av ett antimalariellt läkemedel som kallas klokokin.

Några år efter upptäckten kom en av forskarna upp med tanken att lägga till en fluoratom i kinolonformeln och se vad som skulle komma av det. Och det visade sig vara en helt ny grupp antibakteriella medel, vilket är jämförbart med effekten av cephalosporiner.

Grupp av fluorokinoloner. Egenskaper hos generationer

I vissa publikationer anses kinoloner tillsammans med fluorokinoloner och räknas till sin första generation.

Något slags skräp erhålls: kinoloner är den första generationen fluorokinoloner.

Men gruppen visade sig vara helt annorlunda, med olika egenskaper och indikationer!

Så jag ska tala, som sunt förnuft berättar för mig.

Hittills finns det 3 generationer fluorokinoloner:

Generationer av fluorokinoloner skiljer sig från varandra i spektret av antibakteriell aktivitet.

Varje ny generation i något överlägsen den tidigare.

1 generation heter " gram "Eftersom läkemedel relaterade till denna generation agerar på ett brett spektrum av gram-negativa bakterier. Och från gram-positiv bara till en liten hög: flera sorter av stafylokocker, listeria, corynebacterium., Tubercle bacillus.

Påminn dig av gramnegativa bakterier: Pseudomonas aeruginosa, gonokocker (gonorré), meningokocksjukdom (patogen av purulent meningit), E. coli, Salmonella, Shigella, Proteus, Klebsiella, Enterobacter, Haemophilus influenzae, och andra.

Förberedelserna från 1: a generationen kan delas in i två grupper:

System: Ciprofloxacin, Lomefloxacin och Ofloxacin. De tränger in i de olika organ och vävnader, så används i en mängd olika platser infektioner: luftvägarna, öron, ögon, bihålor, näsa, urogenital sfär, mag-tarmkanalen, hud, ben och andra.

uroseptiki: Norfloxacin och Pefloxacin. Dessa läkemedel skapar höga koncentrationer i urinen, så de används oftast för infektioner i det genitourinära systemet.

Men droger av denna generation har liten effekt på pneumokocker, klamydier, mykoplasma, anaerober.

Norfloxacin är också en del av ögat och öronfall som heter Normax.

2 generationen heter " respiratorisk ", Som medel relaterade till det agera inte bara på de medel som en generation, men för de flesta patogener av luftvägsinfektioner (Streptococcus pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, etc).

De hanterar helt och hållet samma folks fiender som 1: a generationen, men också med pneumokocker, klamydia, mykoplasmer.

3 generationen - jag kommer att kalla det " åska anaerober ".

Under samlingen av material för artikeln träffade flera representanter för denna generation, men såg dem inte i apotekets sortiment. Jag ser ingen känsla av "döda själar". Så jag kallar den mest populära: Moxifloxacin (handelsnamn Avelox).

Droger, eller snarare, läkemedlet, verkar den tredje generationen fluokinoloner på samma patogener som de två föregående, plus det kan förstöra anaeroba bakterier. Kom ihåg vem det är?

Dessa är opretentiösa mikrober, vilka, till skillnad från sina bröder i sak, inte behöver syre för ett helt liv.

De orsakar allvarliga infektioner. Deras toxiner är extremt aggressiva, som kan påverka vitala organ och orsakar peritonit, abscesser av inre organ, sepsis, osteomyelit och andra allvarliga sår.

Anaeroba bakterier är också ansvariga för stubbkramp, gasgangrän, botulism, livsmedels giftiga infektioner.

Således växer spektret av antibakteriell aktivitet av fluorokinoloner från generation till generation.

Fördelar med gruppen av fluorokinoloner

Du märkte förmodligen att drogerna i denna grupp liknade många läkare, därför utses de ganska ofta.

Vad bra hittade de i dem?

Låt oss lista sina fördelar.

 1. Ha ett brett utbud av aktiviteter.
 2. Tränga djupt in i olika vävnader.
 3. De har en lång halveringstid, så de kan appliceras 1-2 gånger om dagen.
 4. Väl absorberad i mag-tarmkanalen utfärdas därför i form av orala former, vilket för många patienter är bekvämare och trevligare.
 5. Mycket effektiv.
 6. Godt tolereras.

Verkningsmekanism för fluorokinoloner

Fluoroquinoloner har en baktericid effekt. De undertrycker enzymer, vilka är nödvändiga för DNA-syntes av dotterbakterieceller. Och vad är DNA? Det här är cellens "hjärta", det är dess genetiska kod, "instruktion", hur man lever det, lever och tjäna pengar. Det finns ingen "instruktion" - det finns inget liv.

Indikationer för användning av fluorokinoloner

Fluoroquinoloner har en bred, jag skulle till och med säga det bredaste spektret av indikationer:

 • Sjukdomar i övre och nedre luftvägarna.
 • Infektioner i urinvägarna och prostata: cystit, uretrit, pyelonefrit, prostatit. Särskilt bra med dem klara norfloxacin och pefloxacin.
 • Gonorré, klamydia, mykoplasmos.
 • Intraabdominala infektioner (peritonit, cholecystit, etc.)
 • Tarminfektioner (salmonellos, dysenteri, kolera etc.)
 • Infektioner i huden, mjuka vävnader, ben och leder.
 • Sepsis.
 • Hjärnhinneinflammation.
 • Tuberkulos.
 • Infektioner i ögonen, yttre öron (norfloxacin).

Valet av en beredning av en grupp fluorokinoloner beror på sjukdoms typ och svårighetsgrad, dess längd, typen av patogen och effektiviteten hos de tidigare använda läkemedlen.

Varje läkemedel har sina egna fördelar. Till exempel:

ciprofloxacin de mest aktiva av fluorokinoloner mot gram-negativa bakterier. Han överträffar sina "kollegor" i att verka på Pseudomonas aeruginosa. Det används i kombinationsterapi av läkemedelsresistenta former av tuberkulos.

ofloxacin - En generation är den mest aktiva i förhållande till pneumokocker och klamydia, men svagare än preparat med 2 och 3 generationer.

norfloxacin och pefloxacin speciellt bra för infektioner i urinvägarna och prostata.

pefloxacin, Dessutom är det bättre än andra fluorokinoloner att tränga in i blod-hjärnbarriären, så det används för meningit (för detta finns en form av koncentrat för IV-administrering).

sparfloxacin överträffar andra droger i denna grupp genom aktivitetsvaraktighet. Den appliceras en gång om dagen.

levofloxacin - isomer av ofloxacin, men 2 gånger mer aktiv än den och tolereras bättre.

moxifloxacin av hela gruppen är mest aktiv i förhållande till pneumokocker, klamydia, mykoplasma, anaerober. Kan användas empiriskt (det vill säga blint, utan att så bakterier) i svåra infektioner på olika platser.

Kontraindikationer för användning av fluorokinoloner

 • graviditet
 • amning
 • Allergiska reaktioner mot fluorokinoloner,
 • Barn och ungdomar.

Fluoroquinoloner är kontraindicerade upp till 18 år, som vid försök på djur, noterade forskare en fördröjning i utvecklingen av broskig vävnad. Därför utnämnas de som regel inte till slutet av skelettbildningen. Även om läkare i vissa fall förskriver barn fluorokinoloner under eget ansvar. Till exempel med cystisk fibros eller intolerans mot andra antibakteriella medel.

De vanligaste biverkningarna av fluorokinoloner

 1. Från mag-tarmkanalen: buksmärta, illamående, kräkningar, diarré. Därför råda dem att ta efter att ha ätit.
 2. Störningar i centrala nervsystemet: huvudvärk, yrsel, konvulsioner (hos personer som lider av epilepsi).
 3. Fotodermatoser, d.v.s. ökad känslighet hos huden mot ultravioletta strålar. Under påverkan av solen fluoroquinolones förstörs bildas fria radikaler och orsakar hudskador.

Så när du säljer ett läkemedel från denna grupp måste du erbjuda solskyddsmedel. Särskilt på sommaren och i soliga områden.

Lomelloxacin (Lomflox) och sparfloxacin (Sparflot) är mer effektiva vid inducering av fotodermatos.

 1. Ökad levertrasaminaser. Detta innebär att drogerna är hepatotoxiska. Därför skulle det vara trevligt att ta ett läkemedel från gruppen av fluorokinoloner i samband med en hepatoprotektor. Sällan, men det finns läkemedelsinducerad hepatit.
 2. Öka QT-intervallet på EKG. För friska människor är det inte läskigt. Och om drogen tas av en person som har allvarliga problem med hjärtat, kan det finnas en arytmi. Men detta händer när man tar stora doser av läkemedlet.
 1. En sällsynt biverkning är tendonit, d.v.s. inflammation i senan och dess bristning. Oftast påverkas akillessenen. Detta händer, främst hos äldre.

Tendinit uppträder eftersom fluorokinoloner hämmar aktiviteten hos enzymet som är nödvändigt för kollagenproteinsyntes. Och det utgör grunden för senor och i allmänhet bindväv.

Det är viktigt att:

Om fluoroquinoloner tas samtidigt med ett antacid och ett vitaminmineralkomplex bildas olösliga komplex, och läkemedlet kommer inte att ha den önskade effekten. Därför bör pausen mellan deras metoder vara minst 4 timmar.

Och nu låt oss återkalla allt ovan och skissera en lista med rekommendationer till köparen.

5 rekommendationer till köparen när man säljer en droggrupp av fluorokinoloner

Om du säljer ett läkemedel från gruppen av fluorokinoloner:

 1. Erbjuder solskyddsmedel. Säg något så här: "Detta läkemedel ökar hudens känslighet mot solens strålar och kan orsaka utslag av utslag. Därför rekommenderar jag dig att köpa ett annat sätt att skydda huden från solen. "
 2. Om en person vägrar punkt 1, varna: "Undvik att stanna i solen under hela behandlingsperioden och 3 dagar efter det slutar."
 3. Föreslå en hepatoprotector ("Fick du en läkare att skriva något för att skydda levern?")
 4. Säg att du måste ta produkten efter att ha ätit, drick mycket vätska för att minska dess irriterande effekt på magen.
 5. Om en person, tillsammans med en beredning av en grupp fluorokinoloner, förvärvar ett antacida läkemedel eller vitaminmineral komplex, rekommendera att späda deras mottagning i tid (paus inte mindre än 4 timmar).

Det är allt för idag. Hur tyckte du om artikeln, vänner?

Om det finns något att lägga till, kommentera, skriv i kommentarfältet nedan.

Jag skulle vara tacksam om du delar en länk till artikeln med dina kollegor.

Fram till ett nytt möte på bloggen "Apotek för människan"!

P.S. Om du inte redan har prenumererat på nya bloggartiklar kan du göra det just nu, med bara några minuter. För att göra detta måste du fylla i prenumerationsformuläret som du ser i slutet av varje artikel och till höger högst upp på sidan. Glöm inte att bekräfta abonnemanget i brevet. Därefter får du ett brev med en länk för att ladda ner användbara fuskark.

Om du inte fick e-postmeddelandet, kontrollera spam-mappen.

Har något gått fel? Titta på instruktionerna.

Fortfarande fungerade inte? Skriv. Vi ska räkna ut det!

Mina kära läsare!

Om du gillade artikeln, om du vill fråga något, komplettera, dela erfarenhet, kan du göra det i en speciell form nedan.

Bara, snälla, var inte tyst! Dina kommentarer är min viktigaste motivation för nya skapelser för DIG.

Jag skulle vara mycket tacksam om du delar den här artikeln med dina vänner och kollegor på sociala nätverk.

Klicka bara på sociala knappar. nätverk där du är medlem.

Klicka på knapparna socialt. nätverk ökar genomsnittskontrollen, löner, löner, sänker socker, tryck, kolesterol, lindrar av osteokondros, plana fötter, hemorrojder!

Antibiotika av fluorokinoloner

Fluoroquinoloner är syntetiska antibiotika av ett brett spektrum av antibakteriell verkan. Känslighet mot läkemedel som innehåller antibiotika från listan över fluorokinoloner, visar gramnegativ, gram-positiv och atypisk mikroflora.

Grupp av fluorokinoloner

Fluorokinoloner - en grupp av antibakteriella medel, vilka erhålles genom fluorering (fluor additions) MOLEKYLTYP kinoloner - oxolinic, nalidixinsyra, pipemidinsyra. I medicinsk praxis gick antibiotika in i 80-talet från förra seklet.

Fluoroquinoloner verkar baktericida, som undertrycker aktiviteten hos flera bakterieenzymer som är nödvändiga för utbredning av smittsamma medel.

Antibiotika under lång tid bibehåller aktivitet efter injektion i blodet eller intaget. Detta låter dig använda medicinen med en mottagningsfrekvens 1 eller 2 gånger per dag.

Ett brett spektrum av antimikrobiell aktivitet och uttalade bakteriedödande egenskaper gör det möjligt att använda fluoroquinoloner som monoterapi, utan att förskriva antimikrobiella medel i andra klasser.

Biotillgängligheten av antibiotika är 80-100%. Ätning minskar inte biotillgängligheten av läkemedel i tabletter, även om det något saktar absorptionen av läkemedel.

klassificering

Fluorkinoloner är kinolonderivat. Vid klassificering av antimikrobiella läkemedel anses kinoloner / fluorkinoloner kinoloner betraktas som 1 generation.

Vid klassificering av kinoloner / fluorkinoloner grupperas läkemedel som läkemedel:

 • 1generation - kinoloner (preparat Palin, Negra, Nevigramon);
 • 2 generationer - ofloxacin, pefloxacin, norfloxacin, lomefloxacin, ciprofloxacin;
 • 3 generationer - levofloxacin, sparfloxacin, hemifloxacin;
 • 4 generationer - moxifloxacin.

Användning av antibiotika

Fluoroquinoloner är effektiva mot smittämnen:

 • andningsorganen - nedre övre luftvägarna;
 • hud, bindväv;
 • urogenitalt system;
 • organ av digestion;
 • ben, leder;
 • ögat;
 • nervsystemet.

De mest uttalade bakteriedödande egenskaperna i relation till:

 • Gram-negativ mikroflora - salmonella, gonokocker, shigella, enterobacter, synechnoid, hemofil stång;
 • atypisk mikroflora - klamydia, mykoplasma, mykobakterier.

Mot gram-positiva stafylokocker, streptokocker, är pneumokockaktiviteten lägre för läkemedel av 2: a generationen. Fluoroquinoloner med 2, 3 generationer mot infektioner orsakade av anaerob mikroflora är inte effektiva.

3 och 4 generationen är högaktiva för stafylokocker, pneumokocker, streptokocker. Nya fluokinoloner kallas respiratoriska fluorokinoloner och används ofta mot lunginflammation, bronkit, ENT-sjukdomar hos vuxna.

Fluoroquinoloner av andra generationen

De mest studerade och ofta använda fluorkinoloner är ofloxacin, ciprofloxacin, pefloxacin. Tidiga fluorokinoloner används huvudsakligen mot intestinala infektioner, behandlar sjukdomar som är sexuellt överförbara, sjukdomar i urinvägarna.

Ciprofloxacin administreras primärt mot intestinala infektioner, purulent pyelonefrit, cystit, infektioner orsakade av Pseudomonas aeruginosa. Läs mer om denna grupp av antibiotika på sidan "Ciprofloxacin".

ofloxacin

Läkemedelsindustrin producerar ofloxacin i form av tabletter, oftalmiska salvor, lösningar för infusioner, vilket gör det möjligt att använda dem i stor utsträckning i medicinsk praxis mot sjukdomar i olika organsystem.

Förteckningen över ofloxaciner - antibiotika från gruppen av fluorokinoloner av andra generationen, innehåller preparat med namnen:

Läkemedel innehållande ofloxacin behandlas med infektioner orsakade av atypisk mikroflora, tuberkulos, gonorré, prostatit.

Används avloxaciner i form av ögonsalvor och för behandling av ögonsjukdomar. Ögonsalva Ofloxacin är ordinerat för barn, från och med 1 år.

Emellertid är tabletter, ofloxacininjektioner tillåtna enligt instruktionerna först efter att ha fyllt 18 år.

pefloxacin

Listan över pefloxaciner innehåller läkemedel:

 • Pefloxacin-AKOS - i form av tabletter koncentreras till injektionsvätskor;
 • Pertti;
 • Yunikpef;
 • Peloks;
 • Abaktal.

Pefloxaciner används mot:

 • kolecystit;
 • adnexit;
 • peritonit;
 • prostatit;
 • ENT-sjukdomar - otit, sinusit, faryngit, tonsillit.

Pefloxacin-Akos föreskrivna mot infektioner orsakade av gramnegativa aeroba - Escherichia coli, Klebsiella, Haemophilus influenzae, Helicobacter pylori.

Känslighet mot antibiotikumet show och aeroba grampositiva bakterier - Staphylococcus, Streptococcus, och intracellulära parasiter, vilka inkluderar Legionella, mykoplasma, klamydia.

Pefloxaciner finns i form av tabletter och injicerbara lösningar. På grund av detta kan de användas i stegvis behandling, som börjar med intravenösa injektioner och sedan byta till tabletterna.

lomefloksatsin

Lomefloxacin inkluderar:

 • Lomefloks;
 • maksakvin;
 • Lomefloxacinhydroklorid;
 • Ksenakvin;
 • Lomatsin.

Lomefloxaciner rekommenderas för användning mot njurar, urinblåsor, urinledare, gallkanaler. De är effektiva mot purulenta hudinfektioner, infekterade brännskador, öppna sår.

När dålig bärbarhet rifampicin - grundläggande antibiotika, dödar tuberkelbacillerna, lomefloksatsin används vid behandling av tuberkulos med isoniazid, etambutol, pyrazinamid, streptomycin.

norfloxacin

Gruppen norfloxaciner innehåller beredningar:

Norfloxacin behandlas huvudsakligen med urin- och tarminfektioner, som det är i dessa organ att läkemedlen ackumuleras i den terapeutiska koncentrationen.

Antibiotika i denna grupp används mot prostatit, uretrit, salmonellos, shigellos. I form av ögondroppar ordineras antibiotikumet för blefarit, keratit, konjunktivit.

Som öronfall Normax norfloxacin är ordinerat för otit hos barn, från och med 12 års ålder.

Den tredje generationen fluorokinoloner

Antibiotika av fluorokinolonserien, som tillhör 3: e generationen, har funnit praktisk tillämpning mot:

 • sjukdomar orsakade av Pseudomonas aeruginosa;
 • andningssjukdomar.

Tavanik, Aveloks ordinerar för kronisk bronkit, en allvarlig lunginflammation. Effektiviteten hos dessa antibiotika är inte sämre än behandling med cefalosporiner av den tredje generationen i kombination med makrolider.

Nya fluokinoloner är effektiva mot sexuellt överförbara infektioner, såsom gonorré, klamydia.

levofloxacin

Till läkemedel som innehåller levofloxacin inkluderar:

Förberedelser från denna lista ordineras för mild och måttlig svårighetsgrad av luftvägar, urinvägsinfektioner, prostatit.

Antibiotika används också vid behandling av magsår, om det uppstod som ett resultat av infektion med Helicobacter pylori-bakterierna.

Levofloxacin är ordinerat för ett sår tillsammans med amoxicillin och omeprazol eller dess analog. Med allergi mot penicilliner ersätts amoxicillin med tinidazol.

sparfloxacin

En lista över sparfloxaciner representeras av ett läkemedel i Sparflö tabletter. Produktionen av Respar och Sparbact, som tidigare användes, avbröts.

Sparflot är ordinerat för vuxna efter 18 års ålder med sjukdomar:

 • KOL;
 • lunginflammation;
 • infektion i bukhålan;
 • otit, bihåleinflammation orsakad av Pseudomonas aeruginosa, stafylokocker;
 • hudinfektioner;
 • osteomyelit;
 • lepra;
 • tuberkulos.

Sparfloxacin är mest effektivt i hudsjukdomar som orsakas av stafylokockinfektion och mykobakterier.

gemifloxacin

Till hemifloxacin är läkemedlet Faktum. Antibiotikum förskriver för lunginflammation, kronisk bronkit, akut bihåleinflammation hos vuxna.

Till barn Fibrer är förbjudna till 18 år. Vid användning av tabletter, förutom vanliga biverkningar med fluorokinoloner, är det möjligt att:

 • nederlag av senor, särskilt i åldern;
 • arytmi, om patienten har en EKG-störning i form av ett långsträckt QT-intervall.

Spektrumet av aktivitet hos gemifloxacin i jämförelse med andra fluorokinoloner, som utvidgas genom aktivitet mot streptokocker är resistenta mot penicilliner, cefalosporiner, makrolider.

Läkemedlet är ordinerat en gång om dagen, behandlingstiden för lunginflammation varar från 7 till 14 dagar. Behandlingstiden för kronisk bronkit eller akut bihåleinflammation är 5 dagar

Den fjärde generationen fluorokinoloner

Preparat innehållande moxifloxacin som aktiv beståndsdel:

Moxifloxaciner frisätts i tabletter och som lösningar för intravenös administrering, vilket är lämpligt för användning vid stegvis behandling av luftvägsinfektioner.

Antibiotika som innehåller moxifloxacin, behandla lunginflammation som orsakas av typisk och atypisk mikroflora, inklusive Haemophilus influenzae, mykoplasma, klamydia, Klebsiella.

Moxifloxacin används vid akuta, svåra förhållanden, mot bihåleinflammation, bronkit, peritonit.

Kontraindikationer av antibiotika

Fluoroquinoloner i tabletter och injektioner är förbjudna:

 • upp till 18 år
 • gravida kvinnor;
 • med laktation
 • med epilepsi, hemolytisk anemi, njursvikt
 • vid allergi mot fluorokinoloner.

Under behandlingen kan du inte köra bil och arbeta med rörliga maskiner. Antibiotika kan orsaka minskad förmåga att koncentrera, sakta reaktionshastigheten.

Vid behandling av fluokinoloner ökar risken för ryggning av senor hos alla patienter. I en särskild riskgrupp:

 • människor över 60;
 • kvinnor,
 • människor som tar glukokortikosteroider
 • patienter med reumatoid artrit
 • patienter efter transplantation av njure, hjärta, lunga.

För att utesluta möjligheten att bryta senor, när man tar antibiotika är det nödvändigt att minska fysisk ansträngning.

Biverkningar av fluorokinoloner

De vanligaste klagomålen med användning av fluorokinoloner är förknippade med störningar i matsmältningssystemet. Patienten kan uppleva:

 • illamående;
 • halsbränna;
 • avföring
 • dålig aptit
 • kräkningar;
 • smärta i buken.

Biverkningen av att ta antibiotika kan vara en skada av brosk, senor. Denna bieffekt är vanligare hos äldre, men förekommer ibland i ung ålder.

Möjliga reaktioner från nervsystemet, manifesterade:

 • yrsel;
 • sömnstörning
 • huvudvärk;
 • sällan kramper.

Under behandlingen är det nödvändigt att begränsa exponeringen för solljus, eftersom det under inflytande av ultraviolett ljus är möjligt att utveckla en hudsjukdom av fotodermatit.

Ibland finns det en ökad toxicitet för fluorokinoloner för levern. Tecken på leverskador uppträder:

 • oftast - hög aktivitet av transaminaser i hepatiska enzymer, som fortskrider asymptomatiskt
 • mindre ofta - kolestatisk gulsot, hepatit;
 • sällan - med leverns nekros.

Kontinuerlig användning av fluorokinoloner kan leda till svampinfektion (candidiasis) av slemhinnor, membranös kolit - akut inflammation i tjocktarmen.

Förändringar i den allmänna analysen av blod är möjliga. Avvikelser representerar följande sjukdomslista:

 • hemolytisk anemi
 • en minskning av antalet leukocyter;
 • minskade blodplättar;
 • agranulocytos.

Funktioner av behandling med fluorokinoloner

Vid behandling av sjukdomar i urinvägarna har ciprofloxacin, levofloxacin, ofloxacin, norfloxacin visat sig väl.

Representanter för den andra generationen fluorokinoloner används framgångsrikt för behandling av kronisk prostatit. Abaktal, Zanotsin föreskriver 0,4 g två gånger om dagen, och när Maxackwin är ordinerat, räcker det att ta en dos med 0,4 g aktivt lomefloxacin om dagen.

Fluoroquinoloner har visat sig i terapi av gonorré. De ordineras samtidigt med antibiotikumet av ett antal makrolider som en komplex terapi.

Mot bakteriell meningit används ciprofloxacin, pefloxacin, ofloxacin, levofloxacin. Fluoroquinoloner är förskrivna för att förhindra hjärnhinneinflammation vid allvarlig läckage av otit, maxillary sinusit och andra ENT-sjukdomar.

Fluoroquinolonpreparat är föreskrivna för resistens mot antibiotika i penicillinserier och ineffektivitet av behandling med makrolider och cefalosporiner. Lämpliga medel för resistens av patogen mikroflora till antimikrobiella medel i andra klasser är hemifloxacin och moxifloxacin.

Förberedelser för topisk applicering

För behandling av ögon används flytande former av fluorokinoloner i form av droppar. Preparat för extern användning tillverkas av läkemedelsindustrin för behandling av både barn och vuxna.

Ögondroppar har en annan koncentration av aktiv substans, vilket kan vara:

 • levofloxacini - droppar Signtsef, Oftakwix, L-Optik;
 • moxifloxacin - Vigamox, Maxiflox;
 • Lomex - Lofox.

Otit behandlas med öronfall som innehåller ofloxacin - Uniflox, Danzil - droppar för både öron och ögon.

Hudinfektionssjukdomar behandlas med salvor innehållande ofloxacin - salvor Floxal, Ofloxacin, kombinerat läkemedel Oflomelid.

Oflomelid, förutom antibiotikum, innehåller ett narkos lidocain och ett medel för att accelerera vävnadsreparation. Detta gör det möjligt att effektivt använda Oflomelid med djupa brännskador, trofasår, bäddar, fistlar hos vuxna.

Hur man tar antibiotika i tabletter

Intaget av fluorokinoloner i tabletter kan inte kombineras med beredningar av järn, vismut, zink.

Under dagen är det nödvändigt att ta tillräckligt med vätska, inte mindre än 1, 2 liter. De tar ett antibiotikumpiller med ett helt glas vatten.

Behandlingsregimen bör observeras strikt, men om du saknar läkemedel vid en senare tidpunkt kan du inte fördubbla dosen.

Under hela behandlingen och efter 3 dagar efter sista dosen kan du inte sola. Utseendet på tecken som indikerar möjligheten till biverkningar, utgör grunden för att läkemedlet återkallas och ett besök till läkaren.

Behandling av barn

Droger som innehåller fluorokinoloner är förbjudna för behandling av barn på grund av risken:

 • konvulsivt syndrom;
 • saktar tillväxten av ben
 • negativa effekter av droger på brosk, ligament, senor.

Men särskilt hårt förekommande infektioner orsakade av Pseudomonas aeruginosa vid cystisk fibros läkare kan ordinera behandling med fluorokinoloner barn under ständig medicinsk övervakning.

Fluoroquinoloner under graviditet och amning

Fluoroquinoloner har en teratogen effekt, dvs de påverkar fostrets bildning negativt, varför det är förbjudet under graviditeten. Om en kvinna kommer att ta antibiotika i denna grupp med laktation, kan barnet ha böjning av fontanel, hydrocephalus.

Det finns inga tecken på teratogen effekt vid graviditet mot moxifloxacin. Läkemedel som innehåller moxifloxacin kan användas under graviditet under överinseende av en läkare och med hänsyn till den möjliga risken för fostret och förmånen för moderen.

Moxifloxacin tränger emellertid in i bröstmjölk, vilket är anledningen till att amning tillfälligt avbryts när ett antibiotikum tas.