Huvud
Skäl

Magazine sektioner

Illamående i 30-35% av fallen diagnostiseras hos män efter 50 års ålder. Denna siffra ökar till 80% efter 65 år. Detta fenomen är förknippat med en obalans av den hormonella bakgrunden, som sker vid korsning av en viss åldersfasett. Adenom är inte en malign tumör.

Typer av prostataadenom efter typ av tumör

När läkaren upprättar den första diagnosen uppmärksammar läkaren uppmärksamheten på den ärftliga faktorn, arten av blodflödet i problemområdet, närvaron / frånvaron av en infektionsskada av organen i det genitourinära systemet, deras trauma i det förflutna. Bildandet av fibroadenom kan påverkas av en stillasittande livsstil, frekventa förändringar i sexpartner. För att klargöra typen av sjukdom krävs omfattande undersökning av prostatakörtelns vävnad i patienten.

Beroende på en mängd olika tumörer, denna sjukdom är uppdelad i följande typer:

 • glandulärt adenom. Denna typ av sjukdom kännetecknas av en ökning av antalet celler av glandulär materia i prostatakörteln. Vid det inledande skedet noteras bildandet av skarpa knölar, vilka består av spiral eller till och med tubuler, ett enda lager av celler. De senare multipliceras kontinuerligt, vilket förklarar ökningen av antalet noder. Deras dimensioner förblir statiska under en ganska lång tidsperiod. Under tillväxten komprimerar nodulära strukturer urinröret, vilket ger upphov till en minskning av dess lumenets diameter, defekter i aspekten av urinering.
 • fibroadenom (fibrotisk adenom) i prostata. Med sin natur är det inte en malign tumör som utvecklas inom prostatakörteln. Det separeras från friska områden med hjälp av mikrokapslar. Dess beståndsdelar är två typer av vävnader: glandulär, bindande. Spridningen av fibroadenom tar lång tid. En fibroadenom (som vilken som helst annan typ av prostataadenom) framträder som en följd av en minskning av antalet manliga hormoner i cirkulationssystemet. I samband med den histologiska undersökningen av prostata bestäms denna typ av övertygad sjukdom av närvaron av cystiska kaviteter. Om du ignorerar åtgärderna för att eliminera fibroadenom kan den senare degenerera till cancer.
 • adenomyom (muskel adenom). Det diagnostiseras sällan, vilket orsakar stort obehag för patienten. Denna form härrör från proliferationen av glatt muskelvävnad i prostatakörteln. Denna avvikelse är orsaken till njursvikt
 • blandad.

Typer av prostata adenom i struktur och plats

Med sin design är sjukdomen i fråga uppdelad i tre delar som har en sfärisk form. En av dem är i mitten, de andra två är laterala lobes som finner sin plats vid urinrörets gränser, blåsans hals. Massan av icke-malign formation kan variera från 1 till 400 gram. Den viktigaste egenskapen hos adenom, som förutbestämmer dess symtom och variationer i behandlingen, är dock dess placering, struktur.
Utgående från tumörlokaliseringsstrukturer, denna sjukdom är indelad i tre typer:

 • intravesikal (intravesikal) adenom. Dess tillväxt förekommer i blåsans riktning, som delvis kläms in i sin hålighet. Detta fenomen leder till deformation av blåsans hals, öppningen av urinröret. Den senare blir smal, vilket gör problem med urinering problematisk. Defekter i aspekten av blåsans förödelse leder till svullnad i prostata, tryckning av urinrörets öppning. Intravesikt adenom under urinprocessen tjänar som en kolv, som stänger urinvägens inre lumen;
 • vestibulärt (retrotrigonalt) adenom. Tumören sticker inte ut i blåsans hålighet. Det finns en ökning av de laterala komponenterna i prostatakörteln som kommer i kontakt med urinblåsan. Den senare som ett resultat lyftes något upp. Dess nackeform kan förändras, men sträckningen av dess väggar uppstår inte. Denna typ av adenom, genom spiring under den trekantiga regionen av blåsan, komprimerar ureterns komponenter, vilket påverkar storleken på deras vinkel. En av underarterna av retrotrigonal adenom är diffus adenom, vilket kännetecknas av en lika stor ökning av tumörstrukturen i alla riktningar. I detta fall är urinretention sällsynt, konsekvenserna av en sådan underart är minimala.

Med de ovanstående typerna av adenom i prostatakörteln är låsningsförmågan hos urinrörsöppningarna inte försämrad, vilket förhindrar urinstagnation, dess återflöde utflödes mot njurarna.

 • subkliniskt (intratrigonalt) adenom. Uprogram hos patienten att denna typ av prostataadenom har möjlighet att observera förändringen i form av botten av blåsan, tumörets riktning mot ändtarmen. Orgeln själv är uppvuxen, breddad mot det bakre planet, dess förrörliga sektion antar ett bågformigt utseende. Till skillnad från de föregående två, orsakar denna typ av adenom fel i funktionen av det övre urinvägarna. Därför, om patienten inte har några klagomål i samband med frekvent uppmaning, urinblåses urinblåsan, och njurarna, övre urinvägarna bör noggrant undersökas.

Stage av adenom i prostatakörteln enligt klassificeringen i medicin

Behandlad sjukdom, beroende på förändringar som inträffar i genitourinärsystemet, ger symptomatologin tre steg:

Kompenseras - den första etappen.

Vid denna fas har patienten frekvent uppmaning att urinera, men urinströmmen har ett svagt tryck. Efter en viss tid för att utföra urinering blir svårare. För att helt tömma urinblåsan måste bukmusklerna vara starkt ansträngda.

Vid diagnos av ett intravesiskt adenom finns det obehag av urin under sömnen. Detta fenomen beror på öppningen av sfinkteren, som under påverkan av adenom förlorar förmågan att hålla urinflödet från blåsan. Genom kompensationsförändringar i blåsans muskulösa vävnader vid den första skeden av denna sjukdom under urinering, är den senare tömd.

Varaktigheten av denna fas kan vara olika: från flera månader till 10-11 år;

Subkompenserad - det andra steget.

Förteckningen över ändringar är bred:

 • mängden resterande urin ökar gradvis. Vid den första etappen av detta stadium har patienten cirka 200 ml efter urinering. urin i urinblåsan. I vissa fall kan dess kvantitet nå 1 liter;
 • muskelvävnad i blåsanatrofierna, vilket förhindrar förmågan hos den senare att pressa urin. Detta leder till expansion, separering av urin från blåsan sker i flera faser. Företrädare för den manliga delen av befolkningen i detta skede av sjukdomen i fråga borde göra små raster för att möta trängseln. Detta fenomen är en följd av ökat tryck inuti blåsans hålighet, vilket uppträder med starka spänningar under urineringstiden. Som en komplikation i detta skede kan uppstå inguinal bråck, det finns en prolapse av ändtarmen;
 • kan bilda grova vikta element som kommer att blockera urinflödet från urinledarna till blåsan. Konsekvensen är stagnation av urin i urinledarna, vilket kommer att provocera bildandet av inflammatoriska foci i urinledarna, njurarna, urinblåsan. Från patienterna kommer att klaga på smärtsam urinering.

För att eliminera dessa patologier ordineras patienten en speciell diet, som utesluter användningen av alkoholhaltiga drycker. Stressande situation, en lång kall luft fynd, kan ignorera läkaren instruktionerna får absoluta urinretention, kräver brådskande sjukhusvistelse till en ytterligare utsöndring genom urinen katetera.Perehod detta steg efterföljande oundviklig;

Dekompenserad - den tredje etappen.

Har följande egenskaper:

 • musklerna i blåsan stoppar kontrakt, vilket medför oförmåga att utföra urinering;
 • sträcker blåsans väggar, som kan ha formen av en oval, en boll. Detta beror på för hög ackumulering (upp till 2 liter) av kvarvarande urin i sin hålighet;
 • en partiell förlust av blåsans känslighet, vilket gynnar tillfällig eliminering av smärtssyndrom. Sådan lättnad följs i efterföljande okontrollerad urskiljning;
 • förgiftning med kvävgas slagg. Det medför en enorm lista av symtom, exacerbationer, vilket leder till försämring av kroppens allmänna tillstånd.

Eliminering av detta stadium är egentligen bara genom kirurgisk manipulation, annars kan en person dö.

Adenom av prostata

Adenom av prostata - en godartad tumör vid vilken det finns en expansion av cellerna som är belägna i blåsans submukosala skikt. Dessa celler bildar ytterligare periuretralkörtlar, därför är det mer korrekt att ringa adenom i prostata periuretalt adenom. Sjukdomen är utbredd i män över åldersgrupp och andelen förekomsten ökar kraftigt med åldern: i 50 år, sker BPH hos cirka 30-40% av män efter 65 år förekomsten av adenom redan har nått 90%.

Orsaker till sjukdomen

En allmänt accepterad teori som förklarar utvecklingen av periuretral adenom existerar inte just nu. Den vanligaste är teorin som kopplar tillväxten av celler med åldersfaktorn och de medföljande hormonella förändringarna i människans kropp - ett brott mot förhållandet mellan androgener och östrogener. Öka risken för adenom överförs även tidigare inflammation i prostatan (prostatit), ateroskleros och övervikt, miljöpåverkan (särskilt livsmedel, miljö faktorer), stress.

Art av prostata adenom

Adenomen karakteriseras endast av tillväxten av cellerna som bildar den. Förändringar i cellerna själva inträffar inte med det, och en normal klyvformig struktur förblir. Beroende på cellviktens riktning utmärks tre former av periuretral adenom:

 1. Intravesical form - celler växer inuti blåsan, gradvis stänger dess lumen.
 2. Subkubisk form - celler växer mot ändtarmen. Det förekommer oftast.
 3. Retrotrigonal form - tillväxten av cellerna riktas mot den urovaskulära triangeln. Denna blankett är mycket sällsynt.

Spridningen av celler leder till en kraftig ökning av periuretralkörtlarna, vilket komprimerar urinröret, vilket leder till svårighet att urinera. Konstant stagnation av urin främjar reproduktion av mikroorganismer inuti blåsan och stigande infektion med utveckling av akut och kronisk pyelonefrit.

Symptom på sjukdomen

Adenom i prostatakörteln fortsätter i flera steg:

 • Kompenseras (fas av prekursorer);
 • subcompensated;
 • Dekompenserad.

Graden av symtom beror främst på tumörens storlek och graden av komprimering i urinröret.

I kompenserat stadium med tillväxten av tumören ökar svårigheten att utflödet av urin, tillsammans med första kompensations tillväxt av muskellagret av urinblåsan och de mer kraftfulla det skär som gör det möjligt att driva ut urinen bättre. Män klagar på en frekvent uppmaning att urinera, det finns nattliga uppmaningar från två eller flera gånger, störande sömn. Det finns också svårigheter i början av urinering och en långvarig urinström. Emellertid oförmögen att tömma blåsan helt på grund av hypertrofi av muskelskiktet och extra ansträngning (spänning magmusklerna), och under denna period av inflammatoriska förändringar i de övre urinvägarna inte observeras. Över tiden finns det så kallade imperativ som är absolut nödvändigt för att urinera, när patienter inte kan hålla urin och tvingas att snabbt söka möjligheten att tömma urinblåsan.

I subkomensirovannoy skede Kompenseringskapaciteten hos blåsans muskelskikt är utarmat - det är tunnare och ökar i volymen och förlorar förmågan att aktivt samverka. Som ett resultat av fullständig tömning kan inte uppnås och vid slutet av urineringshandlingen i urinblåsan bibehålls cirka 100 ml återstående urin. Patienter upplever en känsla av ofullständighet, blåsans fullhet, medan urinering i sig uppträder i flera steg, intermittent, med en tunn trög ström. För att tömma urinblåsan, spänner patienterna, spänner musklerna i den främre bukväggen och membranet.

På grund av muskelbelastning, mekanisk komprimering av urinröret genom tumören och kvarhållande av kvarvarande urin, byggs trycket upp i blåsan vilket leder till återflöde (kasta kvarvarande urin upp - in i urinrör och njurar). Njurbäcken breddar och blir smittade - kronisk pyelonefrit utvecklas med progressiv njursvikt. Det kan uppstå symtom som torrhet och bitterhet i munnen, en känsla av törst, en ökning av mängden urin som släppts ut.

Och i den första och andra etappen av sjukdomen kan akut urinretention plötsligt uppstå - ett akut tillstånd där patienterna absolut inte kan urinera. Samtidigt är det bristande smärtor i underlivet, en känsla av rädsla. Akut urinretention kan utlösas genom att ta alkohol, kryddig eller kryddig mat, stressiga situationer eller hypotermi. Det är nödvändigt att utföra en kateterisering av blåsan, varefter kapaciteten för oberoende urinering återställs.

Den tredje etappen åtföljs av en fullständig förlust av kompensationsmöjligheter för blåsan och njurarna med utveckling av njursvikt. Blåsans sammandragningar är helt ineffektiva, det kan inte tömmas även med ytterligare ansträngningar. Inuti är urinen ständigt närvarande, blåsan är övervuxen, den kan lätt undersökas i underlivet och ibland ser man en framträdande buk över bömen. Patienter som upplever en ständig uppmaning att urinera och en känsla av raspiraniya, värk och drabbas av intensiv smärta i buken. Urin utlöses inte längre av strålen, men endast i mycket små täta delar eller droppar. Kronisk fördröjning av urinering resulterar i försvagning av uppmaning och konstant ofrivillig urladdning av urin droppe per droppe.

Samtidigt är det en ökning av njursvikt upp till utveckling av njursvikt. Huden blir torr, slöhet, svaghet, aptitlöshet, illamående och kräkningar, lukten av urin från munnen. Samtidigt förändras patientens mentala tillstånd - depression och ångest är karakteristiska, med övergång till djup depression. Om behandlingen inte utfördes i tid, fortskrider njurinsufficiensen och går till slutsteget och slutar med patientens död.

diagnostik

Adenom av prostata diagnostiseras ganska enkelt redan i stadierna av en grundlig intervju av patienten med en studie av arten av klagomål. En digital rektalundersökning utförs, där en ökning av periuretralkörlarnas storlek bestäms. Tyvärr är det inte alltid möjligt att fastställa närvaron av adenom endast vid fingerforskning - resultatet kommer till stor del att bero på doktorns erfarenhet och typen av tumörtillväxt.

De andra och tredje etappen av sjukdomen med abdominal palpation blåsan lätt detekterbar genom den främre bukväggen bestäms ofta av smärta i nedre delen av buken.

För diagnos av sjukdomen och graden av tillämpade ultraljudstekniker - ultraljud njure och urinblåsa med studien mängden kvarvarande urin och njurstrukturer, transrektal ultrasonografi av prostata.

Nödvändigt för misstanke om adenom är uroflowmetry - En metod som gör att du kan bedöma hastigheten och intensiteten i urinströmmen, kontinuiteten i urinering. Studien utförs med hjälp av en speciell enhet - uroflow meter ("elektronisk toalettskål"), som du behöver urinera.

Dessutom används röntgen- och radioisotoptekniker. Dessa metoder undersöker i detalj njurernas funktion, vilket är extremt viktigt i sjukdomens andra och tredje etapp. Det är också nödvändigt att genomföra ett biokemiskt blodprov med bestämning av nivån av kväve, proteiner, kreatinin, urea och elektrolyter.

Metoder för behandling av prostata adenom

För att förhindra utvecklingen av avancerade stadier av prostataadenom måste alla män efter 40 års ålder genomgå årliga rutinprövningar med urologens obligatoriska deltagande. Och om du har några klagomål från urinering, inte självmedicinera, det är bättre att se en läkare och undersökas helt.

Moderna metoder för behandling av periuretalt adenom är mycket olika och är indelade i terapeutiska (med användning av droger) och kirurgiska (operativa). Alla patienter rekommenderas diet med undantag av fett, kryddig, kryddig mat och alkohol, går dagligen i frisk luft, speciella övningar för att stärka bäckens golv och höfter. Det är nödvändigt att undvika hypotermi.

Genom att bara använda läkemedel och livsstil korrigering prostata adenom kan behandlas framgångsrikt i de första stadierna av sjukdomen. De mest effektiva läkemedlen anses inhibitorer av 5-a- reduktasinhibitorer och a-1-blockerare, och kombinationer därav (Proscar, dutasterid sonirid duo, permikson, dalfaz). Hormonella behandlingar används för närvarande mycket mindre ofta på grund av sin bristande och oprövad effektivitet.

Operativ behandling utförs antingen genom öppna operationer med åtkomst via blåsans perineum eller vägg eller endoskopiskt utan snitt (åtkomst genom urinröret). Valet av behandlingsmetod utförs av en urolog på grundval av en omfattande bedömning av sjukdomsfasen, patientens tillstånd, graden av nedsatt njur- och blåsfunktion.

Adenom av prostata

nbsp Under BPH (inom den moderna medicinen vanligare namnet "benign prostatahyperplasi") för att förstå bildandet av tumören runt urinvägarna prostatiska uretra på avdelningen, tillsammans med brott mot urinering process.

Innehållsförteckning:

nbsp Ange omedelbart att adenom i prostatakörteln inte har något att göra med cancer. Uppkomsten av hyperplasi (en ökning av antalet strukturella delar av vävnader genom deras överskjutande neoplasma) ger upphov till små täta noduler.
nbsp I själva verket består dessa noduler av aktivt uppdelande av celler i strom i prostatakörteln. Gradvis ökande i storlek blir knutarna knutpunkter och börjar först klämma den normala vävnaden i prostata och sedan urinröret, som bara passerar genom prostata, som om genomtränger det genom och igenom.

nbsp Vanligtvis utvecklas denna sjukdom i män äldre än 50-60 år. Vad som precis utspelar aktiv celldelning har emellertid ännu inte bestämts. Hittills har det inte förekommit någon relation mellan starten av prostata adenom och sexuell aktivitet, orientering, rökning, alkoholkonsumtion och tidigare inflammatoriska och venerala sjukdomar.

Former av prostata adenom

 • dopuzyrnaya (tumören växer i ändtarmen)
 • intravesikal (tumören växer mot blåsan)
 • retrotrigonal (tumören ligger under blåsans triangel)

Stages av prostata adenom

nbsp Steg I
Börja problem med urinering: en ström av urin trög, frekventa uppmaningar, frekvent urinering (särskilt på natten). Körteln är förstorad, dess gränser är tydligt avgränsade, palpation smärtfri. Blåsan töms helt, det vill säga det finns ingen kvarvarande urin.

nbsp II-scenen
Eftersom blåsan inte längre kan fungera, återstår urin som innehåller många salter. Ackumuleras, de fäller ut och bildar blåsans stenar. Det är ofullständig tömning av blåsan, och dess väggar är mycket tjockare. Patienter urinerar i små portioner, och sedan börjar urin att frisläppas ofrivilligt på grund av överflöd av blåsan. Det finns en akut retention av urin.

nbsp III-steget
På grund av den stora mängden återstående urin sträcker sig blåsan kraftigt, urinen utsöndras med droppe, den är grumlig eller med en blandning av blod. Detta är en formidabel komplikation, utseendet av blod i urinen är förknippat med blåsans överväxt, där kärlens väggar börjar brista och blöda. Försämring av urinflödet från njurarna leder till störning i deras funktion. Det finns också svaghet, viktminskning, muntorrhet, lukt av urin i andningsluften, dålig aptit, anemi, förstoppning.

Diagnos av prostata adenom

Akut retention av urinering vid vilken ålder som helst kan utlösas av hypotermi, liksom missbruk av kryddig mat och i synnerhet rikliga alkoholfria libations.

 • Prata med en läkare (fylla i ett specialtabell för att bedöma omfattningen av urineringstörningar)
 • Rektaltest för bedömning av förändringar i prostatakörteln
 • Transrectal ultraljud av prostata, uroflowmetri (mätning av urinflödeshastighet och volymflöde av urin)
 • Ett blodprov för ett prostataspecifikt antigen (PSA) (för att utesluta prostatacancer), prostatasekretionsanalys (för att utesluta förvärring av prostatit)

Behandling av prostata adenom

"Mikturition är det enda nöje du inte behöver betala för." Socrates

nbsp Med hyperplasi av prostata, särskilt i de tidiga stadierna, är konservativ terapi vanligtvis ordinerad, det vill säga läkemedelsbehandling. Om patienten har kommit in med en fördröjning av urinen, kommer en obligatorisk placering av katetern i blåsan att utföras för att dra urin.

nbsp In svåra fall tillgripa kirurgiskt ingrepp. Den mest effektiva metoden för idag är transuretral resektion av prostata: partiell avlägsnande av de största noderna från prostatakörteln genom urinröret. Efter borttagningen fortsätter dock noderna att växa, men vanligtvis når de återigen endast stora storlekar först efter 10-15 år.

nbsp Tillsammans med detta finns det en mer mild metod - transuretral dissektion av prostatakörteln. Denna operation returnerar mannen till ett normalt tillstånd för endast 5-7 år. då utförs den upprepade operationen eller de hyperplanerade noderna raderas helt.

nbsp Det är viktigt att notera att prostatakörteln behålls för alla dessa operationer, vilket innebär att sexuella funktioner också bevaras.
nbsp förebyggande Efter 50 år behöver varje man åtminstone 1 gång per år för att besöka en urolog.

Fytoterapi för prostata adenom

nbsp Kombinera i lika stora mängder de krossade bladen av vanliga tranbär, gräset i hästet i fältet och löv av näsduken. Blanda väl. Häll 2 msk. sked som samlar 0,5 liter kokande vatten och kvarstår i 1 timme, sedan spänna och pressa. Ta 1/2 kopp 3 gånger om dagen i 30 minuter innan du äter.

nbsp Kombinera i lika stora mängder de björnbärs krossade löv, johannesörtens ört och gräsbevuxna morwort. Blanda väl. Häll 1 msk. sked som samlar 0,5 liter kokande vatten och insisterar på 45 minuter, sedan spänna och pressa. Ta 1/2 hundra burkar 3 gånger om dagen i 30 minuter före måltiderna.

nbsp 2 msk. Skedar av torra krossade rötter av sparris mediciner häll 0,5 liter vatten och koka över låg värme i 10 minuter. Insistera sedan på 4 timmar, sedan spänna och vrida ut. Ta 1/4 kopp i 30 minuter före måltiden 3 gånger om dagen.

nbsp 1 msk. Sked torra krossade rötter Lakrits naken häll 0,5 liter vatten och koka över låg värme i 10 minuter. Därefter insistera 3 timmar, sedan spänna och vrida ut. Ta 1/4 kopp 30 minuter före måltiden 4 gånger om dagen.

nbsp Var noga med att inkludera i kosten lök, både gröna och lök. Det är mycket användbart att äta 1 litet huvud röda lök på natten. Du kan ta 1 msk. en sked full av lökjuice, äta den med honung.

nbsp 2 msk. Sked torrpulverade hasselnötter (hasselnötter) häll i en termos av 0,5 liter kokande vatten och insistera 2 timmar sedan spänna, pressa och dela i hälften. Drick på morgonen i 30 minuter före frukost och på kvällen innan du går och lägger volymen till 1 kopp och löser upp i den flytande 1 tsk limefisk.

OBS! information på webbplatsen är inte en medicinsk diagnos, eller en handledning till handling och är endast som referens.

Patologisk anatomi av prostata adenom

Utveckling av prostatakörteln fortsätter till puberteten, och senare genomgår den involution, mot vilken sannolikheten för att utveckla adenom eller cancer ökar. Incidensen av prostata adenom är 10% hos män 40 år och upp till 84% hos män över 60 år. Förekomsten av prostatacancer hos män över 50 år varierar från 12 till 46%.

Adenom av prostata. Adenom i prostatakörteln är en ökning av prostatakörteln på grund av multiplikationen av glandulära och interstitiella vävnader. Adenom av prostatakörteln har ett antal synonymer - benign prostatahyperplasi, godartad prostataförstoring, prostatahypertrofi, adenomatös hypertrofi, nodulär hyperplasi. Adenom tillväxten beror på perimenopause och lakunär körtlar, inte är funktionellt relaterade till de sanna glandulära strukturer i prostata, och skilda från dem ett skikt av glatt muskulatur. Med tillväxten av prostata adenom bildad sfärisk massa adenomiofibromatoznoy tyg - adenomatösa noder förspännande sann körtel periferi till kroppen och omvandlar den till ett tunt skikt av fibro-körtelvävnadsstruktur. Belägen mellan den adenomatösa och komprimerade vävnaden i den verkliga körteln kallas ett lager av fibrös vävnad en "kirurgisk" kapsel. Mått på prostata adenom inte alltid överensstämmer med den kliniska bilden av sjukdomen, men fördelningen av adenom i små, medelstora och stora storlek har ett visst praktiskt värde vid diagnos, behandlingsplanering och utvärdering av de förväntade resultaten av kirurgi.

Prostata adenom vikt av mindre än 20 - 25 g bedöms som liten, från 25 till 80 g - genomsnitt över 80 g - stor och överstiger 250 - 300 g - Giant. Adenomatösa noder lokaliseras initialt i peri- och parauretralområdet proximalt till det spermatiska tuberkletet. Ytterligare tillväxtriktningen och konfiguration av prostata-adenom beroende av miljötålighet sant prostatavävnad och blåshalsen. Den förvärvade formen och positionen för prostataadenomen bestämmer särdrag av sjukdomsförloppet och symtomen. I detta avseende är kunskapen om nodutvecklingsriktningen av stor praktisk betydelse. Formen och arten av utbredningsstående dvuhdolevuyu (bilateralt) adenom i prostata, prostata adenom srednedolevuyu kombination med dvuhdolevoy srednedolevoy adenom, adenom podsheechnuyu kombination med dvuhdolevoy podsheechnoy adenom.

Den tvåkantade formen av prostata adenom är den vanligaste. Storleken på de resulterande laterala lobberna är vanligen inte densamma i samband med den övervägande tillväxten av adenomatösa noder i ena sidan. Ett tvärsnitt av godartad prostatahyperplasi bestående av laterala lober spåras som sträcker sig mellan urinröret med signifikant förändrade kretsar i samband med komprimering av de angränsande sfäroidala adenomatösa noder av olika storlekar. Laterala lober prostata adenom fram och bak är förenade bindväv-muskulära adhesioner utbreder vidare längs ytan av prostata adenom bildar dess kapsel. Progressionen av adenomatös nodtillväxt leder slutligen till en förändring i prostatakörtelns elasticitet och den maximala komprimeringen av dess kapsel. I denna adenomatösa massa sluts mellan "kirurgiska" och den sanna kapseln i körteln. Dvuhdolevaya prostata adenom känne extracystic tillväxt, vilket förklarar den lilla mängden kvarvarande urin, definierad i denna grupp av patienter. Fördröjd urinering utvecklas med uttalade samtidiga störningar av urodynamiken i det nedre urinvägarna. Vid digital rektal undersökning bestäms en signifikant förstorad prostatakörtel med relativt symmetriskt placerade laterala lobes; Median- och sidospåren på käftarens bakre och laterala ytor uttrycks.

Prostata-prostata adenom utvecklas från körtlarna i en liten kilformad del av körteln som motsvarar dess isthmus och ligger bakom blåsans hals mellan vas deferens. Denna lokalisering skapar förutsättningar för den tidiga utvecklingen av ett hinder för urinflödet och störningen av den inre sfinkterns funktion. I samband med detta kliniskt präglas prostatakörtelns median-lob adenom av en signifikant volym kvarvarande urin. Dimensioner av prostatakörteln med median prostatakörtel adenom kan inte bestämmas exakt av digital rektal undersökning. Frekvensen för median prostata adenom är särskilt hög hos män 40-60 år (ca 80%).

Hos män med senil ålder är den vanligaste kombinationen en två-lobe med ett median prostata adenom. Den genomsnittliga andelen för denna typ av prostata adenom uppstår i samband med tillväxten av submukosala noder som når stora storlekar nära halsen av urinblåsan, där de kan spåras i mittlinjen i form av ensamma adenomatösa massorna. Detta avsevärt tidigare än dvuhdolevoy prostatacancer, finns det en expansion av inre sfinktern i urinröret, vilket skapar förutsättningar för att sprida adenomatösa noder i kaviteten av blåsan. Sålunda kännetecknas denna typ av adenom i prostatakörteln av en kombination av extra- och intra-tubulär tillväxt av adenomatösa noder. Digital rectal undersökning bestämdes prostata stor, mjuk konsistens med ökande mängd mot basen och jämnhet av den mellersta spåret. Med den dominerande intravesiska tillväxten i digital rektalundersökning är det omöjligt att få en klar uppfattning om körtelens storlek. Kliniskt, kombinationen av två- och srednedolevoy prostataadenom manifest betydande återstående urinvolym, total fördröjning av urinering.

I vissa fall adenomatösa noder att utveckla urinrörs körtlar under blåshalsen, sträcker sig genom den inre halsöppningen in i lumen av blåsan. När denna bas adenom lokaliserad distalt om blåshalsen och den rörliga "stammen" eller "stam" är ett hålrum i blåsan. Denna typ av prostata adenom indikeras av livmoderhalsen. Den rörliga delen podsheechnoy prostata-adenom ofta kilas in i lumen av den inre ringmuskeln och bildar likhet ventil, som omfattar lumen av blåshalsen, den bakre väggen och en är kraftigt deformerad. Kliniskt kännetecknas sjukdomen av en signifikant mängd återstående urin. Cervikal adenom i prostata körteln i digital rektal undersökning är inte bestämd.

Tre-gångs prostata adenom - en kombination av två-lobed med cervikal - är en av de vanligaste typerna. Sålunda adenom består av sidolober och mellan loben nozhkoobraznogo utsprång som tränger genom hålet utvidgas i håligheten i den inre sfinktern i urinblåsan. Kliniskt är denna typ av benign prostatahyperplasi som kännetecknas av en betydande mängd av kvarvarande urin, en tendens till blödning under instrumentet in i blåsan längs urinröret, hindras blåsan kateterisering. Den kliniska kursen av sjukdomen är tyngre än med det tvååriga prostataenomenet, vilket beror på en snabb ökning av volymen av kvarvarande urin. På grund av den svåra brott mot urodynamik av nedre urinvägarna funktion av urinblåsan inte återställs efter akut urinretention episod.

Tillväxten av adenomatösa noder kan begränsas av blåsans inre sfinkter. I detta fall höjer de adenomatösa noderna som förökar sig i subtrigonal riktning botten av blåsan och förskjuter öppningen av den inre sphincten. Subtrigonal typ av prostata adenom, liksom selektiv tillväxt av adenomatösa noder främre urinröret, hänför sig till sällan stött på varianter.

Växande adenom orsakar flera förändringar topografoanatomicheskih urinröret. Karakteristiskt prostata töjning del därav till 4,5 - 6 cm, främst på grund av den bakre väggdelen belägen ovanför fröet utbuktning. På grund av skillnaden i graden av töjning av de främre och bakre väggarna hos kanalen ändra sina dimensioner i anteroposterior och laterala riktningar. Som ett resultat, ökar krökningen av konkaviteten hos den främre kanalen, vilket leder till en betydande snedvridning av dess slag. På grund av den ojämna utvecklingen av sidolober och utsprånget in i lumen av urinröret adenomatös noden erhåller en sicksackform. Den tvärgående diametern hos den prostatiska delen minskar, speciellt i mittsektionen, eftersom ökande laterala lober komprimera den. I gallblåsegången adenom formen har formen av en vertikal slits, ibland utvecklar i den bakre delen. Blåshalsen när prostatacancer deformeras, är det nästan alltid höjs uppåt, har formen av slitsar, som begränsas av två sido åsar eller hål i form av en trestråle stjärna i närvaro av tre lober. Ibland hålet är täckt av den genomsnittliga andelen av benign prostatahyperplasi, bildande en typ av ventil. Med utvecklingen av den mellersta loben av prostata adenom deformeras bakre väggen vesikal hals, som tar ett antal olika former. Formen på blåsan ganska snabbt ändrar grund produceras bakom cystisk hals urtagning avgränsas på ena sidan tjänstgör adenom, och å den andra - den bakre väggen av urinblåsan.

Förändringar i väggen i urinblåsan som kännetecknas av utvecklingen av trabeculae presenterade hypertrophied muskelfibrer, som skjuter ut i hålrummet i urinblåsan, mellan vilka det finns en fördjupning - diverticula. Vid anslutning av infektionen observer förtjockning och fibros av slemhinnan, liten cellinfiltration, ökad utveckling av vaskulär, interstitiell blödning. När adenom växer ökar blåsans kapacitet och når ofta 1 liter eller mer.

Uttagarna utvidgas, förlängs och blir sinuösa, fenomenen av periureterit utvecklas, urinledarens nedre del deformeras och har formen av en fiskkrok. Med ökande kronisk urinretention, växer koppar och bäcken, kan ureterohydronephrosis, pyelonefritis utvecklas.

På den transversella delen av prostata körtelns adenom syns den omgivande kapseln, vars tjocklek varierar i olika områden (upp till 5 mm). Kapseln bildas vanligen av bindevävets cirkulära fibrer, från den inre ytan vars septa rör sig in i adenomets massa. I själva verket består adenomen av ett antal rundade noder med större eller mindre magnitud (sfäriska kroppar), vilka är glandulära stromformationer.

Histologiskt prostata adenom består av prolifererande körtelepitel, fibrös och glatt muskelvävnad. Morfogenes av prostata adenom betydande roll hör till den primära hyperplasi fibroznomyshechnoy periuretrala vävnad. I det inledande skedet prostata adenom bildad från fibromiomatoznyh eller myom komponenterna som bildar knutor i periuretrala området där därefter växa hyperplastiska periuretrala körtlarna, varigenom stora adenomatösa noder som kan ha fibroblastiska, fibro-muskulära, fibroadenomatoznoe och fibromioadenomatoznoe struktur. Fibroblastiska noduler är vanligtvis lokaliserade i epitelial subslemhinnevävnad som omger det prostatiska urinröret distala utsäde utbuktning. De är försedda med ett tätt nätverk av blodkärl i samband med så kallade fibro-kärl noder. Vävnads avlägsnades adenomatösa noder identifieras ofta inte sanna fibrotiska noder och noder i fibro-vaskulär strukturer. Fibromuskulär komponenter bör särskiljas från noderna bestående huvudsakligen av glatt muskelvävnad och endast en liten del av den fibrösa vävnaden. För noder av denna typ kännetecknas av inflammatorisk infiltration med många histiocyter, och plasmaceller, som kan simulera histologin av granulomatös prostatit, prostatahypertrofi leukemisk och lymfoid infiltrering. I sådana fall måste du noga undersöka patienten för att utesluta sjukdomar i blod eller ospecifik granulomatös prostatit.

I vävnaden i det borttagna adenomen i prostatakörteln finns det noder stora, som består av slätmuskelvävnad (leiomyom). Enligt ljus- och transmissionselektronmikroskopi kännetecknas strukturen hos dessa noder av spiralremsor av typiska glatta muskelfibrer mot bakgrunden av ett relativt knappt strom bestående av kollagen. I avsaknad av en specifik färg för glattmuskelvävnad kallas noder av denna typ stromal. De består av celler av stjärnformade, liknar glatta muskelceller, oftast i den periuretrala vävnaden, eller i närhet till noderna i det glandulära strukturen är den mest karakteristiska delen av histologi av prostatisk adenom och i vissa fall, och nådde en stor storlek, klämma hennes körtelstrukturer. Med sin tillväxt införs stromalnodet i glandularepitelet av adenomvävnaden i prostata körteln, vilket stimulerar proliferativ process i den. Detta bekräftar det moderna synsättet om stromens roll vid aktiveringen av prostatakörtelns glandulära epitel.

Fibroadenomatösa noder (fibroadenomatous hyperplasi) är den vanligaste typen av prostata adenom, där epitelkomponenten råder. Den inre ytan av glandulära formationer är fodrad med en enkelskiktad cylindrisk, kubisk eller platt epitel. I ländarna i körtlarna finns ackumulationer av rester av epitel, slemhinnor, amyloidkroppar, ibland konkrement. I denna typ av adenomatös noder epitel varierar från cylindrisk till tillplattad kubisk saknar sekretorisk aktivitet och som har lätt färgade granulära cytoplasma anordnad på oskadad primära patologiska process membran. Fibroadenomatoznye noder kan tydligt ses på den skurna ytan av ett adenom i prostatakörteln i form av delar av en blek gul färg på en grå bakgrund omgivande stroma.

Fibriomyadenomatösa noder, såväl som fibro-adenomatösa noder, förekommer oftast i adenomvävnad i prostatakörteln. I noderna av denna typ spåras ofta foci av infarkt och blödning, vilket resulterar i en metaplastisk reaktion av epitelet. Skivepitelmetaplasi förekommer oftast i områden av benign prostatahyperplasi intill infarktvävnad adenomatös noder som genomgick transuretral resektion vid inflammatorisk fokus. Det kan misstas för klyfta karcinom i körteln eller blåscancer med spiring i körteln. En särskiljande histologisk karaktär av squamykarcinom är cellulär atypi och nukleär anaplasi, medan det i skvättmetaplasi är dessa symtom frånvarande. En kryrobriform eller fast trabekulär histologisk variant är en vanlig typ av fibromyodomatisk nod. Atypisk hyperplasi kribroznaya så små mikroskopiska foci ses i fjärr prostataadenom vävnad i 10-60% av fallen. Epitel i dessa områden kännetecknas av svagt uttryckta kärnor med brist på utskjutande nukleoler, kirtlar förvärvar formen av en gitter. Atypisk cirrhotisk hyperplasi i prostata adenomvävnaden måste särskiljas från cribriformstrukturerna för prostatacancer. Ett typiskt kännetecken för epitelial-kribriformnogo utförande fibromioadenomatoznogo nod prostata-adenom finns inga bevis för malignitet i cellkärnor. Det är mycket troligt att cribriformvarianten av den fibromyodomatiska noden, observerad i prostata adenomvävnaden, återspeglar den precancerösa processen.

Avlägsnandet av adenom vävnaden i prostata inträffa foci av atypisk hyperplasi av körtlarna, vilket återspeglar växer i dem dysplasi processen. Dessa förändringar är inneboende i epitelformerna av prostata adenom. Foci av dysplasi i prostata-adenom vävnad kännetecknas av atypisk glandular proliferation, atypisk prolifererande epitelial cytologisk och morfologiska störningar enhet mellan körtelepitel och fibromuskulär stroma. Dysplasi anses vara ett av stadierna av patohistologiska förändringar som föregår utvecklingen av prostatacancer. Samtidigt är den onkologiska betydelsen av dysplasi inte tillräckligt klar. I detta avseende är det omöjligt att identifiera dysplasi med det inledande skedet av utveckling av prostatacancer eller cancer in situ. Dysplasi skiljer sig från den histologiska bilden av prostatacancer genom avsaknad av vävnadsinvasion, den kompakta tillväxten av glandulära strukturer sträcker sig bortom lobule. Atypisk hyperplasi kan uttryckas i varierande grad. Med en mild grad är det ingen förändring i det histologiska mönstret hos enskilda epitelceller; Det finns bara en ökning av antalet små körtlar i rätt ordning - akinen - utan några förändringar i deras normala förgrenings- och patologiska egenskaper. En måttlig grad präglas av utseendet av kluster av förstorade körtlar med oregelbundna konturer som ger sekundär tillväxt till liten, nära avstånd mellan acini. Denna grad skiljer sig från en mild grad av kränkning av cytoarkitektur av glandulära strukturer. I allvarliga atypiska förändringar hyperplasi grad uppträder i strukturen av epitelceller - nukleär kromatism, variationen i storleken av kärnor, kondensation av cytoplasman, skaffa en mörk färg. Detektionen av foci av dysplasi i vävnaden hos de borttagna adenomatiska noderna kräver ytterligare övervakning av dessa patienter, vilka ingår i gruppen med ökad risk för prostatacancer.

Varianter av prostatit och prostata adenom genom former och arter

Inflammation av prostatakörteln som producerar seminalvätska har flera typer och fortsätter i olika former.

Vad är prostatit? Urologer skiljer flera funktionella typer av inflammation i hankörteln. Klassificeringen av prostatit från 1990 uppdelar dess sorter för orsaken till att sjukdomen börjar och lokaliseras.

Typer av prostatit

1. Infektiös prostatit - inflammatorisk process utlöses av patogena mikroorganismer fastnade i prostata

 • lymfogena sätt (genom lymf från närliggande organ);
 • Urinogena (med urin, genom urinröret);
 • hematogena sätt (med blodflöde, från ett annat infektiöst fokus i kroppen);

Sjukdomskrävande mikrober som orsakar inflammation i prostatakörteln är olika: bakterier (till exempel stafylokocker eller E. coli), svampar (oftast candida), virus. Undantag är inte mikroorganismer - patogener av venerala infektioner, såsom gonorré, trichomoniasis, klamydia. Därför är infektiös inflammation i prostata uppdelad i följande kategorier av prostatit: svamp, virus, bakterie, blandad och specifik.

2. Non-infectious (stagnant) prostatitis. Foci av inflammation bildas på grund av ett brott mot utflödet av prostatakörteln, seminalvätska (ejaculat) eller venöst blodflöde. Enligt medicinsk statistik förekommer denna typ av inflammation mycket oftare. I 90% av fallen uppstår manhälsan som ett resultat av stillastående fenomen i bäckenorganen.

Vilka är formerna av sjukdomen?

Elena Malysheva: "Prostatit besegras av europeiska läkare: deras upptäckt inom människors hälsa är idealisk, det är ett genombrott och det kallas."

Varaktigheten och arten av den inflammatoriska processen i prostatakörteln bestämmer formen av prostatit - akut eller kronisk. Den akuta formen av sjukdomen har oftast en infektiös etiologi, uppdelad genom lokalisering i:

 1. katarral (den patologiska processen fortskrider i excretionskanalerna av lobulerna som öppnar i urinröret)
 2. parenkymal (suppuration av hela prostatakörteln med bildandet av infiltrat i interlobulär vävnad och sår i alla lobuler)
 3. follikulär (suppuration bildas endast i enskilda folliklar).

Kronisk form av sjukdomen är i regel resultatet av obehandlad, okänd eller försummad akut inflammation. Typer av kronisk prostatit lokalisering: granulomatös, atypisk, prostata, atoni (brist på tonen), röd (blodflöde), abscess (varbildning), prostata skleros skiljer sig från den akuta formen av det faktum att inflammationen är mindre uttalad. Men letharginflammation orsakar ofta ärrbildning och proliferation av vävnad. Ovanstående listade typer av kronisk prostatit diagnostiseras mycket oftare hos män än akut process.

Typer av prostata adenom

Godartad hypertrofi av körtelvävnaden som svarar väl på terapi vid ett tidigt skede av sjukdomen och som sällan återkommer efter kirurgisk behandling kallas ett adenom.

Diagnosen av ett adenom i prostatakörteln innebär att en eller flera knölar har bildats inuti orgeln, som senare börjar växa och klämma urinröret.

Prostatens tumör i utseende är sfärisk, fibrös, pyriform, myomatös, cylindrisk, bestående av endast en nodul.

Godartad neoplasma hos hankörteln i dess placering på orgel och struktur är indelad i följande typer av prostata adenom:

 1. Nodlar, växer i urinröret, gå in i urinblåsan. Den inre sfinkteren deformeras och stör organets funktion.
 2. Tumören stänger ändtarmen, urinrörets funktion är störd. En följd av denna patologi är en mans oförmåga att helt tömma urinblåsan ur urinen.
 3. Kondensation av hela prostatakörteln. Uniform adenomtryck hindrar inte en man från att fullständigt urinera och tömma urblåsan helt.

Leva hälsosamt "Prostatit utsätts för en kur Farväl... Smärta, täta urinträngningar, problem med potensen, misständningar i sängen, denna billiga läkemedel som kallas"

Intravesisk tillväxt av prostata adenom: behandling, orsaker, symptom, diagnos

Artikel om ämnet: "intravesikal tillväxt av prostata adenom: behandling, orsaker, symptom, diagnos". Läs mer om behandling av sjukdomen.

I modern medicin användes ofta förkortningar, inte helt förståeligt för en vanlig person utan honung. utbildning. En av dessa oförståliga förkortningar är BPH. Vad är det Talar på läkarespråk är detta godartad prostatahyperplasi. Men i folket kallas det enklare - prostata adenom (möjligt alternativ "prostata i adenom"). Ofta är adenom i prostata förvirrad med en sjukdom som prostatit. BPH - är godartade, och den växer utan inblandning av den stromala komponenten av prostatan (med andra ord - glandulär epitel), och prostatit - inte att andra, såsom en inflammation i prostatakörteln. Förvirra inte dem.

BPH. Vad är det statistik

Som nämnts ovan är BPH en godartad neoplasma. Med det, i prostata (det förkortade namnet på den mycket prostatakörteln) bildas små knutar, som som du växer mer och mer pressar urinröret.

På grund av detta har en man urinproblem. Denna sjukdom har godartad tillväxt, och detta är vad som skiljer BPH från cancer.

BPH är en av de vanligaste sjukdomarna i urologi idag. Enligt statistiken framträder det i nästan 80 procent av män i senil ålder. I 20 procent av fallen observeras atrofi av körteln eller dess ökning istället för BPH.

Sjukdomen hos BPH utvecklas oftast hos män över 45 år.

Mer än hälften av männen från 40 till 50 år vänder sig till en specialist med denna sjukdom, och endast i sällsynta fall kan sjukdomen fånga unga.

Orsakerna till BPH

Hittills kan exakta orsaker till utvecklingen av BPH-prostatakörteln inte anges, eftersom de helt enkelt inte klargörs till slutet. Man tror att sjukdomen är en av tecken på klimakteriet hos män.

De enda riskfaktorerna är androgenernas nivå i blodet och åldern hos personen.

Vanligtvis bryter mannen med åldern gradvis balansen mellan östrogener och androgener, vilket leder till en överträdelse av kontrollen över körtelcellernas tillväxt och funktion.

Det är känt att mellan BPH och prostatacancer human sexuell aktivitet, orientering, missbruk, vener och inflammatorisk migrerade ZPO ingen anslutning, och inget av ovanstående inte påverkar utseendet av sjukdomen.

patogenes

BPH-prostatakörteln förekommer oftast i sin centrala del, men ibland kan den också fånga laterala lobes. Tillväxten av godartad hyperplasi beror på adenomatös proliferation (tumör) hos parauretralkörtlarna. Som ett resultat skiftas körtelns egen vävnad utåt, och runt den bildas en kapsel runt det växande adenomen.

Hyperplastisk (dvs infekterade tumör) av de prostatavävnadsceller tenderar också att växa i riktning mot rektum och urinblåsa, och detta är orsaken förskjutning uppåt av det inre hålet av blåsan och förlänga den bakre delen av urinröret.

Det finns flera former av hyperplasi beroende på typen av tillväxt:

 • Subkubisk form av BPH. Vad är det Med denna sjukdom växer tumören i ändtarmen.
 • Intravesikal form av BPH. Sjukdomshistoria kännetecknas av tumörens tillväxt till blåsan.
 • Retrotrigonal form av BPH. Tumören i detta fall ligger strax under triangeln i den mänskliga urinblåsan.

Oftast kan flera former av BPH ses i en person i taget. Detta händer när tumören växer till flera sidor samtidigt.

BPH: symtom

Tecknen på denna sjukdom beror direkt på tumörens placering, dess tillväxthastighet och storlek samt graden av försämring av blåsan.

BPH-prostata kan delas in i tre steg:

 • Kompenseras, eller det första steget. Denna form av sjukdomen manifesteras av förseningar i början av urinering (frekventa önskningar för evakuering, särskilt på natten - ett samtidigt symtom). I BPH 1 grad ökar prostatakörteln i storlek, har en tät elastisk konsistens. Dess gränser är tydligt beskrivna, och i allmänhet är klyftning av körteln (och dess median sulcus) smärtfri. I detta skede av sjukdomen är blåsan helt tömd, och det finns absolut ingen kvarvarande urin. BPH 1 grad kan variera från ett år till tre.
 • Subkompenserad, eller det andra steget. När tumören utvecklas komprimerar den urinröret mer och mer, och blåsan kan inte längre fungera normalt och helt tomt (dess väggar tjocknar på samma gång). Som ett resultat uppstår återstående urin i återstående BPH i grad 2, på grund av vilken patienten känner sig ofullständig tömning av blåsan. På grund av kompressionen av urinröret urinerar patienterna i små portioner, och efter ett tag börjar urin och spontant utstå (orsaken till detta är den överflödande urinblåsan). BPH av 2: e graden åtföljs ibland av symptom på kroniskt njursvikt (utvecklas på dess bakgrund).
 • Dekompenserad, eller det tredje steget. Urinblåsan sträcker sig kraftigt på grund av resterande urin, urinröret är fortfarande komprimerat och urin utsöndras bokstavligen droppe för droppe, ibland till och med blandning av blod. På detta stadium orsakar BPH nedsatt njurfunktion (njursvikt). Det finns också svaghet, kraftig viktminskning, dålig aptit, förstoppning, anemi, muntorrhet.

Diagnos av sjukdomen

Grunden för diagnosen är karaktäristiska klagomål hos män för vilka en särskild skala för bedömning av symptom på prostata adenom (i engelska I-PSS) skapades. I grunden utgörs diagnosen BPH efter en klinisk undersökning av patienten, liksom sådana undersökningsmetoder:

 1. Palpator (finger) rektal metod för undersökning av prostatakörteln. Tack vare honom har läkare en uppfattning om körtelns konsistens och storlek, närvaron av ett skägg mellan sina lober, liksom graden av ömhet i palpationen.
 2. Laboratorie studier av BPH. Vad är det Först och främst är det en välbekant generell analys av urin. Ett biokemiskt blodprov utförs också för att bestämma nivån av PSA (dechiffreras som ett prostataspecifikt antigen).
 3. Instrumentala metoder. Oftast är detta cystoskopi och uretroskopi. Med hjälp av dem kan du kontrollera urinrörets patency, tillståndet av käftarnas lobar och blåsans hals. Med dessa procedurer kan du bestämma mängden resterande urin.
 4. Ultraljudsundersökning. Detta är också en av de olika instrumentala metoderna, vilket gör det möjligt att se storleken på varje klot i körteln, dess tillstånd (närvaron av stenar, nodalformationer). Förutom konventionell ultraljud används TRUS (transrectal) också.
 5. Röntgenmetoder för forskning. Excretory urografi (med kontrast) och granskningsradiografi (utan kontrast) kan bidra till att bestämma förekomsten av komplikationer av BPH, vars behandling startades. Med hjälp av röntgen finns stenar i blåsan och njurarna.

Behandling av BPH

För närvarande finns det många sätt att behandla sjukdomen, som var och en är mycket effektiv vid olika stadier av BPH. Behandling av denna sjukdom kan uppdelas i tre delar:

 • Drogbehandling
 • Operativ metod för behandling
 • Andra icke-kirurgiska behandlingsmetoder

Medicin används vanligtvis vid första tecken på BPH.

I de tidiga stadierna av prostata BPH behandling syftar till att minska hyperplastisk prostatavävnad tillväxthastighet, förbättrad omsättning i angränsande organ, minska inflammation i prostata och urinblåsa urin eliminering av stagnation, vilket eliminerar förstoppning, underlätta urinering.

Förutom användning av läkemedel rekommenderas patienten att observera en mobil livsstil, att ge upp alkohol och skadlig (för fet, kryddig, kryddig) mat, rökning.

Det är också nödvändigt att minska vätskeintaget på eftermiddagen, särskilt före sänggåendet.

I närvaro av kliniska och laboratorie tecken på androgenbrist är androgenutbytesbehandling också föreskriven.

Ofta parallellt med behandling av hyperplasi utförs behandling av dess komplikationer - cystit, prostatit eller pyelonefrit.

Ibland (mot bakgrund av hypotermi eller alkohol) kan patienten utveckla en akut retention av urin. I det här fallet ska patienten vara akut på sjukhus och en kateterisering av blåsan.

Låt oss ta en närmare titt på varje typ av behandling.

medicinering

Oftast används två typer av läkemedel för att behandla BPH:

 • Alfa-1-adrenoblockerare (t ex tamsulosin, doxazosin eller terazosin). Deras åtgärd syftar till att slappna av mjuk muskulatur av prostata och blåsans hals, vilket leder till enklare passage av urin. Effekten av dessa läkemedel kan vara förlängd eller kort.
 • Inhibitorer (blockerare) av 5-alfa-reduktas (permixon, dutasterid eller finasterid). Dessa droger tillåter inte dihydrotestosteron (en biologiskt aktiv form av testosteron) att bildas i en sjuks kropp, så att prostatakörteln minskar.

Operativ metod för behandling

I särskilt allvarliga fall kan en läkemedelsbehandling inte uteslutas, och i regel måste man tillgripa kirurgisk ingrepp. Detta kan vara excision av hyperplastisk vävnad (adenomektomi) eller total resektion av prostata (prostatektomi).

Det finns två typer av kirurgisk ingrepp:

 • Öppen kirurgi (transvesikal adenomektomi). Med denna intervention erhålls åtkomst till körtelvävnaden genom blåsans vägg. Denna typ är den mest traumatiska och används endast i försummade fall. Öppen kirurgi ger en komplett botemedel mot BPH.
 • Minimalt invasiva operationer (där det praktiskt taget inte finns någon kirurgisk ingrepp). Utförs med hjälp av modern video endoskopisk teknik, utan skärning. Tillgång till prostata genom urinröret.

Det finns en annan typ av kirurgisk ingrepp, som inte kan jämföras med ovanstående. Embolisering prostata artärer - en operation som utförs endovaskulär kirurgi (genom urologists ovan) och är igensatt artärer prostata små partiklar särskild medicinsk polymer (via lårbensartären). Sjukhusisering krävs inte, operationen utförs under lokalbedövning och är inte traumatisk.

Efter någon form av operation är det liten risk för komplikationer, såsom inkontinens, impotens eller striktur i urinröret.

Icke-operativa behandlingsmetoder

Icke-operativa behandlingsmetoder innefattar följande:

- transuretral nålablation

- behandling med fokuserad ultraljud med hög intensitet

- Metod för mikrovågsstamagning av prostata eller termoterapi

- införandet av prostata stenter i smalningsområdet

- ballongutvidgning av prostata

Postoperativ period

Okej, i vissa stadier av sjukdomen, är kirurgi helt enkelt nödvändigt. BPH är en allvarlig sjukdom, och även efter operationen måste du följa vissa regler för att slutligen bli av med sjukdomen och inte provocera ett återseende. De tre huvudpunkterna som du måste följa efter operationen är rätt kost, en hälsosam livsstil och regelbundna besök hos läkaren.

Dieten i den postoperativa perioden är extremt viktig för patienten, eftersom den kan bidra avsevärt till en snabbare återhämtning. Diet efter operationen utesluter helt fettmat, kryddor, salt och kryddig mat och, naturligtvis, alkohol. Det rekommenderas att äta fettrika, fiberrika livsmedel.

När det gäller arbete, om ditt yrke inte innebär frekventa fysiska belastningar, kan du återvända till arbetsplatsen efter några veckor efter operationen. Med stillasittande arbete var halva timmen rekommenderas att värma upp. En stillesittande livsstil kan bidra till stagnation av blod i organen, från vilken sjukdomen bara förvärrar. De första dagarna efter operationen tänker du inte ens på att lyfta vikter!

Ge upp röka åtminstone i den postoperativa perioden (två veckor efter operationen), om du inte kan avsluta missbruk alls. Nikotin skadar väggarna i blodkärlen, och detta påverkar blodcirkulationen i prostata, vilket resulterar i en inflammatorisk process.

Många tror att efter borttagning av BPH är det nödvändigt att glömma sexuellt liv för alltid. Denna åsikt är felaktig, och en sexuell funktion av en man är helt återställd efter ett tag. Att återuppta sexuella relationer är emellertid inte tidigare än 4 veckor efter operationen.

Ett annat tips, som bör vara uppmärksamt: du kan köra bilen inte tidigare än en månad efter att BPH har tagits bort.

I allmänhet varar den postoperativa perioden ungefär en månad, varefter patienten redan kan återgå till det vanliga livet. Men experter rekommenderar starkt en hälsosam livsstil för att undvika återuppkomsten av sjukdomen.

Mikturition efter operation

Nästan strax efter operationen blir urinflödet starkare och tömningen av blåsan blir lättare. Efter avlägsnande av katetern kan smärta inträffa under en viss tid under urinering, orsaken till detta är genomgången av urin genom ett kirurgiskt sår.

Experter utesluter inte förekomsten av urininkontinens eller brådskande uppmaning att urinera under den postoperativa perioden, dessa fenomen är helt normala. Ju mer du är orolig av symtom under sjukdom, desto längre blir din återhämtningsperiod. Med tiden kommer alla problem att försvinna och du kommer tillbaka till livets normala rytm.

Under en tid efter ingreppet i urinen kan det finnas blodproppar. Detta fenomen är förknippat med sårläkning. Det rekommenderas att dricka så mycket vätska som möjligt för att tvätta blåsan ordentligt. Men med allvarlig blödning ska du omedelbart kontakta en specialist.

prognoser

Kontinuerlig urinretention (om behandling av BPH inte utförs), så småningom kan orsaka njursten, i vilken blåsstenar bildas, och senare infektion. I detta fall är den mest allvarliga komplikationen som en patient kan förvänta sig utan korrekt behandling pyelonefrit. Denna sjukdom förvärrar ytterligare njurinsufficiens.

Dessutom kan prostata adenom ge upphov till illamående tillväxt - prostatacancer.

Prognoser med adekvat och snabb behandling av sjukdomen är mycket fördelaktiga.

Förebyggande av sjukdom

Det bästa förebyggandet av BPH är regelbunden observation av specialister och snabb behandling av prostatit.

Det är också nödvändigt att äta ordentligt (minska mängden stekt, salt mat, kryddig, kryddig och rökt), sluta röka och alkoholhaltiga drycker. I allmänhet minskar en hälsosam livsstil väsentligt risken för BPH.

Så, nu vet du vad BPH är. Symptom på denna sjukdom, behandling, postoperativ period och jämn förebyggande är beskrivna i detalj ovan.

Under alla omständigheter kommer denna kunskap att vara till nytta för dig. Var frisk!

Organismerna för kvinnor och män är mycket olika i många aspekter. De mest radikala skillnaderna finns i strukturen i genitourinary systemet. Här är det lättare att säga hur det ser ut än vad som är annorlunda. Något är hos kvinnor och är frånvarande hos män, men något är vice versa.

I det här fallet kommer samtalet att handla om det orgel och den sjukdomen som är typisk för män. "Den andra hjärtat av en man" - så kallad ibland prostata. Och här finns en viss sanning. Prostatakörteln producerar en hemlighet som spädar spermier, biologiskt aktiva substanser produceras också här. Tack vare prostatens innervation kan en man känna en orgasm.

Men med ålder sker förändringar i detta organ. Inte självklart, men ett relativt stort antal män. Enligt statistiken har ungefär hälften av män över 50 år haft problem med denna kropp.

Den vanligaste är spridningen och förtätningen av prostata vävnad. Eftersom urinröret passerar genom detta organ, i fallet med hyperplasi av glandular epitel eller stroma är risken för att pressa denna bildning hög. Följaktligen är den huvudsakliga manifestationen av denna sjukdom problem med urinering.

Typer av prostata adenom

Det finns flera typer av adenom i prostatakörteln beroende på vilken typ av tillväxt det har.

 • Subkubisk form av prostata adenom - tillväxt sker mot ändtarmen. Ett sådant adenom är ganska lätt att upptäcka med digital rektal undersökning.
 • Intravesikal form - tumörtillväxt sker mot blåsan.
 • Retrotrigonal form av adenom - i sådana fall ligger tumören över blåsans triangel.

Orsakerna till prostata adenom

För närvarande är orsakerna till sjukdomen fortfarande inte kända. Faktum är att prostata adenom är en godartad neoplasma. Vissa författare kallar prostata adenom en manifestation av den manliga klimakteriet. I denna sjukdom finns det bara två riskfaktorer: patientens ålder och hormonhalten.

Med ålder stör hormonförhållandet hos män. Androgener och östrogener är i konstant balans. Det är androgenerna som styr tillväxten och utvecklingen av prostata. Om förhållandet mellan dem och östrogener försämras med ålder, är okontrollerad tillväxt av prostata vävnad möjlig, vilket leder till bildandet av adenom.

Det fanns dock inget beroende av förekomsten av denna sjukdom och om det finns några dåliga vanor hos patienten, vad hans sexuella aktivitet och orientering är.

Symtom på prostata adenom

Beroende på hur starkt symptomen på prostata adenom uttrycks, identifieras flera stadier av sjukdomsutvecklingen.

 • 1: e scenen Kompensationsstadiet. Patienten noterar att han började ha problem med urinering. Urinströmmen drar sig, det blir trögt. Förvirrad av frekvent uppmaning att urinera. Järnet är något förstorat vid detta stadium, smärtfritt vid palpation. Dess gränser är väldefinierade.
 • 2 steg - Underkompensationsstadiet. Blåsan, på grund av kompressionen i urinröret, är inte längre helt tömd. Patienten urinerar i små portioner. På grund av svårigheten att utvisa urinen är blåsan hypertrophied (genom att öka väggarna). Volymen av det minskar något, vilket ytterligare förvärrar situationen. Det kan finnas spontan urinering på grund av kramp på väggarna i en överflödande urinblåsan. Urin molnigt (stillastående), det kan finnas föroreningar av blod.
 • 3 steg - Avvecklingsstadiet. Urin utsöndras inte längre av en ström. Det finns nästan kontinuerlig fördelning av droppar. Urinen är grumlig, med ett spår av blod. På grund av det ökade trycket i genitourinsystemet lider njurarna. Mot bakgrund av alla symptom på generell svaghet kan noteras.

Diagnos av prostata adenom i Israel

Diagnos av denna sjukdom börjar med samling av anamnese och en grundlig undersökning av patienten. Därefter utförs flera speciella forskningsmetoder.

 • Finger rektal undersökning. Om körteln är hypertrofisk, kan dess konfiguration och dimensioner bestämmas genom rektalväggen. För all sin enkelhet är denna metod väldigt informativ och är idealisk för förebyggande undersökningar.
 • Urinalys och biokemisk analys av blod.
 • Prostatiskt specifikt antigen är en mycket specifik studie som gör att man kan bedöma närvaron av en sjukdom med stor sannolikhet.
 • Ultraljudsundersökning av urogenitala organ. Gör det möjligt för dig att visualisera den hypertrofierade körteln och utvärdera dess vävnads konsistens. Det finns också konkrement som kan vara närvarande i körteln.
 • Uroflowmetry - Med denna metod kan du bedöma hur snabbt urinering uppträder hos en patient.
 • Röntgenmetoder. Studien kan utföras med eller utan kontrast. Det låter dig också bedöma blåsans, njurarnas och IF-funktionens tillstånd.

Behandling av prostataadenom i Israel

Det används i de tidiga stadierna av sjukdomen. Kärnan i terapin är att förbättra cirkulationen i bäckenorganen. Antibakteriell terapi tillhandahålls även om det behövs. Dessutom behandlar medicamentliga metoder utveckla komplikationer av sjukdomen (cystit, pyelonefrit, etc.).

 • Traditionell verksamhet - öppen adenomektomi För närvarande används inte dessa operationer alls. Detta beror på att de är mycket traumatiska och utvecklingen av komplikationer kan ge många problem. Tillgång till körteln i sådana fall är genom blåsans vägg. Denna metod är emellertid fortfarande relevant i mycket försummade fall, då det är svårt att uppnå ett botemedel genom minimalt invasiv ingrepp. Dessutom, efter sådan borttagning, elimineras sjukdomen och risken för återfall är försumbar.
 • Transuretral resektion av prostata - Videoendoskopiteknik används. Blåsan är fylld med en lösning och adenomen skrapas av som ett chip, skikt för lager. Kräver stora kirurgiska färdigheter och mer tid. Patienten känner inte någonting.
 • Transuretral snitt - Denna metod är tillämplig för små körtelstorlekar och brännpunktsförpackning.
 • electrovaporization - körtelvävnaden förstörs under påverkan av elektrisk ström

De kan användas i vissa fall när patientens tillstånd och patologin är allvarlig.

 • Ballongutvidgning - i den smalaste delen uppblåses ballongen och urinrörets smalning elimineras.
 • stentning - En stent är installerad på förminskningsplatsen, som ser ut som en wireframe av flexibel tråd som upprätthåller clearance i normalt tillstånd.
 • Ablation av prostata - En nål sätts in genom urinröret med en radiator av radiofrekventa vågor, under vilka påverkan av klyftens vävnader förstörs.
 • Förstöring av körtelvävnaden under påverkan av extremt låga temperaturer.

De mest moderna metoderna och de mest kvalificerade specialisterna garanterar utmärkta resultat av behandling av prostata adenom i Israel.

Observera att alla fält i formuläret är obligatoriska. Annars kommer vi inte att få din information. Alternativt, använd [email protected]

Illamående i 30-35% av fallen diagnostiseras hos män efter 50 års ålder. Denna siffra ökar till 80% efter 65 år. Detta fenomen är förknippat med en obalans av den hormonella bakgrunden, som sker vid korsning av en viss åldersfasett. Adenom är inte en malign tumör.

Typer av prostataadenom efter typ av tumör

När läkaren upprättar den första diagnosen uppmärksammar läkaren uppmärksamheten på den ärftliga faktorn, arten av blodflödet i problemområdet, närvaron / frånvaron av en infektionsskada av organen i det genitourinära systemet, deras trauma i det förflutna. Bildandet av fibroadenom kan påverkas av en stillasittande livsstil, frekventa förändringar i sexpartner. För att klargöra typen av sjukdom krävs omfattande undersökning av prostatakörtelns vävnad i patienten.

Beroende på en mängd olika tumörer, denna sjukdom är uppdelad i följande typer:

 • glandulärt adenom. Denna typ av sjukdom kännetecknas av en ökning av antalet celler av glandulär materia i prostatakörteln. Vid det inledande skedet noteras bildandet av skarpa knölar, vilka består av spiral eller till och med tubuler, ett enda lager av celler. De senare multipliceras kontinuerligt, vilket förklarar ökningen av antalet noder. Deras dimensioner förblir statiska under en ganska lång tidsperiod. Under tillväxten komprimerar nodulära strukturer urinröret, vilket ger upphov till en minskning av dess lumenets diameter, defekter i aspekten av urinering.
 • fibroadenom (fibrotisk adenom) i prostata. Med sin natur är det inte en malign tumör som utvecklas inom prostatakörteln. Det separeras från friska områden med hjälp av mikrokapslar. Dess beståndsdelar är två typer av vävnader: glandulär, bindande. Spridningen av fibroadenom tar lång tid. En fibroadenom (som vilken som helst annan typ av prostataadenom) framträder som en följd av en minskning av antalet manliga hormoner i cirkulationssystemet. I samband med den histologiska undersökningen av prostata bestäms denna typ av övertygad sjukdom av närvaron av cystiska kaviteter. Om du ignorerar åtgärderna för att eliminera fibroadenom kan den senare degenerera till cancer.
 • adenomyom (muskel adenom). Det diagnostiseras sällan, vilket orsakar stort obehag för patienten. Denna form härrör från proliferationen av glatt muskelvävnad i prostatakörteln. Denna avvikelse är orsaken till njursvikt
 • blandad.

Typer av prostata adenom i struktur och plats

Med sin design är sjukdomen i fråga uppdelad i tre delar som har en sfärisk form. En av dem är i mitten, de andra två är laterala lobes som finner sin plats vid urinrörets gränser, blåsans hals. Massan av icke-malign formation kan variera från 1 till 400 gram. Den viktigaste egenskapen hos adenom, som förutbestämmer dess symtom och variationer i behandlingen, är dock dess placering, struktur.
Utgående från tumörlokaliseringsstrukturer, denna sjukdom är indelad i tre typer:

 • intravesikal (intravesikal) adenom. Dess tillväxt förekommer i blåsans riktning, som delvis kläms in i sin hålighet. Detta fenomen leder till deformation av blåsans hals, öppningen av urinröret. Den senare blir smal, vilket gör problem med urinering problematisk. Defekter i aspekten av blåsans förödelse leder till svullnad i prostata, tryckning av urinrörets öppning. Intravesikt adenom under urinprocessen tjänar som en kolv, som stänger urinvägens inre lumen;
 • vestibulärt (retrotrigonalt) adenom. Tumören sticker inte ut i blåsans hålighet. Det finns en ökning av de laterala komponenterna i prostatakörteln som kommer i kontakt med urinblåsan. Den senare som ett resultat lyftes något upp. Dess nackeform kan förändras, men sträckningen av dess väggar uppstår inte. Denna typ av adenom, genom spiring under den trekantiga regionen av blåsan, komprimerar ureterns komponenter, vilket påverkar storleken på deras vinkel. En av underarterna av retrotrigonal adenom är diffus adenom, vilket kännetecknas av en lika stor ökning av tumörstrukturen i alla riktningar. I detta fall är urinretention sällsynt, konsekvenserna av en sådan underart är minimala.

Med de ovanstående typerna av adenom i prostatakörteln är låsningsförmågan hos urinrörsöppningarna inte försämrad, vilket förhindrar urinstagnation, dess återflöde utflödes mot njurarna.

 • subkliniskt (intratrigonalt) adenom. Uprogram hos patienten att denna typ av prostataadenom har möjlighet att observera förändringen i form av botten av blåsan, tumörets riktning mot ändtarmen. Orgeln själv är uppvuxen, breddad mot det bakre planet, dess förrörliga sektion antar ett bågformigt utseende. Till skillnad från de föregående två, orsakar denna typ av adenom fel i funktionen av det övre urinvägarna. Därför, om patienten inte har några klagomål i samband med frekvent uppmaning, urinblåses urinblåsan, och njurarna, övre urinvägarna bör noggrant undersökas.

Stage av adenom i prostatakörteln enligt klassificeringen i medicin

Behandlad sjukdom, beroende på förändringar som inträffar i genitourinärsystemet, ger symptomatologin tre steg:

Kompenseras - den första etappen.

Vid denna fas har patienten frekvent uppmaning att urinera, men urinströmmen har ett svagt tryck. Efter en viss tid för att utföra urinering blir svårare. För att helt tömma urinblåsan måste bukmusklerna vara starkt ansträngda.

Vid diagnos av ett intravesiskt adenom finns det obehag av urin under sömnen. Detta fenomen beror på öppningen av sfinkteren, som under påverkan av adenom förlorar förmågan att hålla urinflödet från blåsan. Genom kompensationsförändringar i blåsans muskulösa vävnader vid den första skeden av denna sjukdom under urinering, är den senare tömd.

Varaktigheten av denna fas kan vara olika: från flera månader till 10-11 år;

Subkompenserad - det andra steget.

Förteckningen över ändringar är bred:

 • mängden resterande urin ökar gradvis. Vid den första etappen av detta stadium har patienten cirka 200 ml efter urinering. urin i urinblåsan. I vissa fall kan dess kvantitet nå 1 liter;
 • muskelvävnad i blåsanatrofierna, vilket förhindrar förmågan hos den senare att pressa urin. Detta leder till expansion, separering av urin från blåsan sker i flera faser. Företrädare för den manliga delen av befolkningen i detta skede av sjukdomen i fråga borde göra små raster för att möta trängseln. Detta fenomen är en följd av ökat tryck inuti blåsans hålighet, vilket uppträder med starka spänningar under urineringstiden. Som en komplikation i detta skede kan uppstå inguinal bråck, det finns en prolapse av ändtarmen;
 • kan bilda grova vikta element som kommer att blockera urinflödet från urinledarna till blåsan. Konsekvensen är stagnation av urin i urinledarna, vilket kommer att provocera bildandet av inflammatoriska foci i urinledarna, njurarna, urinblåsan. Från patienterna kommer att klaga på smärtsam urinering.

För att eliminera dessa patologier ordineras patienten en speciell diet, som utesluter användningen av alkoholhaltiga drycker. Stressande situation, en lång kall luft fynd, kan ignorera läkaren instruktionerna får absoluta urinretention, kräver brådskande sjukhusvistelse till en ytterligare utsöndring genom urinen katetera.Perehod detta steg efterföljande oundviklig;

Dekompenserad - den tredje etappen.

Har följande egenskaper:

 • musklerna i blåsan stoppar kontrakt, vilket medför oförmåga att utföra urinering;
 • sträcker blåsans väggar, som kan ha formen av en oval, en boll. Detta beror på för hög ackumulering (upp till 2 liter) av kvarvarande urin i sin hålighet;
 • en partiell förlust av blåsans känslighet, vilket gynnar tillfällig eliminering av smärtssyndrom. Sådan lättnad följs i efterföljande okontrollerad urskiljning;
 • förgiftning med kvävgas slagg. Det medför en enorm lista av symtom, exacerbationer, vilket leder till försämring av kroppens allmänna tillstånd.

Eliminering av detta stadium är egentligen bara genom kirurgisk manipulation, annars kan en person dö.

Adenom av prostata - en godartad tumör vid vilken det finns en expansion av cellerna som är belägna i blåsans submukosala skikt. Dessa celler bildar ytterligare periuretralkörtlar, därför är det mer korrekt att ringa adenom i prostata periuretalt adenom. Sjukdomen är utbredd i män över åldersgrupp och andelen förekomsten ökar kraftigt med åldern: i 50 år, sker BPH hos cirka 30-40% av män efter 65 år förekomsten av adenom redan har nått 90%.

Orsaker till sjukdomen

En allmänt accepterad teori som förklarar utvecklingen av periuretral adenom existerar inte just nu. Den vanligaste är teorin som kopplar tillväxten av celler med åldersfaktorn och de medföljande hormonella förändringarna i människans kropp - ett brott mot förhållandet mellan androgener och östrogener. Öka risken för adenom överförs även tidigare inflammation i prostatan (prostatit), ateroskleros och övervikt, miljöpåverkan (särskilt livsmedel, miljö faktorer), stress.

Art av prostata adenom

Adenomen karakteriseras endast av tillväxten av cellerna som bildar den. Förändringar i cellerna själva inträffar inte med det, och en normal klyvformig struktur förblir. Beroende på cellviktens riktning utmärks tre former av periuretral adenom:

 1. Intravesical form - celler växer inuti blåsan, gradvis stänger dess lumen.
 2. Subkubisk form - celler växer mot ändtarmen. Det förekommer oftast.
 3. Retrotrigonal form - tillväxten av cellerna riktas mot den urovaskulära triangeln. Denna blankett är mycket sällsynt.

Spridningen av celler leder till en kraftig ökning av periuretralkörtlarna, vilket komprimerar urinröret, vilket leder till svårighet att urinera. Konstant stagnation av urin främjar reproduktion av mikroorganismer inuti blåsan och stigande infektion med utveckling av akut och kronisk pyelonefrit.

Symptom på sjukdomen

Adenom i prostatakörteln fortsätter i flera steg:

 • Kompenseras (fas av prekursorer);
 • subcompensated;
 • Dekompenserad.

Graden av symtom beror främst på tumörens storlek och graden av komprimering i urinröret.

I kompenserat stadium med tillväxten av tumören ökar svårigheten att utflödet av urin, tillsammans med första kompensations tillväxt av muskellagret av urinblåsan och de mer kraftfulla det skär som gör det möjligt att driva ut urinen bättre. Män klagar på en frekvent uppmaning att urinera, det finns nattliga uppmaningar från två eller flera gånger, störande sömn. Det finns också svårigheter i början av urinering och en långvarig urinström. Emellertid oförmögen att tömma blåsan helt på grund av hypertrofi av muskelskiktet och extra ansträngning (spänning magmusklerna), och under denna period av inflammatoriska förändringar i de övre urinvägarna inte observeras. Över tiden finns det så kallade imperativ som är absolut nödvändigt för att urinera, när patienter inte kan hålla urin och tvingas att snabbt söka möjligheten att tömma urinblåsan.

I subkomensirovannoy skede Kompenseringskapaciteten hos blåsans muskelskikt är utarmat - det är tunnare och ökar i volymen och förlorar förmågan att aktivt samverka. Som ett resultat av fullständig tömning kan inte uppnås och vid slutet av urineringshandlingen i urinblåsan bibehålls cirka 100 ml återstående urin. Patienter upplever en känsla av ofullständighet, blåsans fullhet, medan urinering i sig uppträder i flera steg, intermittent, med en tunn trög ström. För att tömma urinblåsan, spänner patienterna, spänner musklerna i den främre bukväggen och membranet.

På grund av muskelbelastning, mekanisk komprimering av urinröret genom tumören och kvarhållande av kvarvarande urin, byggs trycket upp i blåsan vilket leder till återflöde (kasta kvarvarande urin upp - in i urinrör och njurar). Njurbäcken breddar och blir smittade - kronisk pyelonefrit utvecklas med progressiv njursvikt. Det kan uppstå symtom som torrhet och bitterhet i munnen, en känsla av törst, en ökning av mängden urin som släppts ut.

Och i den första och andra etappen av sjukdomen kan akut urinretention plötsligt uppstå - ett akut tillstånd där patienterna absolut inte kan urinera. Samtidigt är det bristande smärtor i underlivet, en känsla av rädsla. Akut urinretention kan utlösas genom att ta alkohol, kryddig eller kryddig mat, stressiga situationer eller hypotermi. Det är nödvändigt att utföra en kateterisering av blåsan, varefter kapaciteten för oberoende urinering återställs.

Den tredje etappen åtföljs av en fullständig förlust av kompensationsmöjligheter för blåsan och njurarna med utveckling av njursvikt. Blåsans sammandragningar är helt ineffektiva, det kan inte tömmas även med ytterligare ansträngningar. Inuti är urinen ständigt närvarande, blåsan är övervuxen, den kan lätt undersökas i underlivet och ibland ser man en framträdande buk över bömen. Patienter som upplever en ständig uppmaning att urinera och en känsla av raspiraniya, värk och drabbas av intensiv smärta i buken. Urin utlöses inte längre av strålen, men endast i mycket små täta delar eller droppar. Kronisk fördröjning av urinering resulterar i försvagning av uppmaning och konstant ofrivillig urladdning av urin droppe per droppe.

Samtidigt är det en ökning av njursvikt upp till utveckling av njursvikt. Huden blir torr, slöhet, svaghet, aptitlöshet, illamående och kräkningar, lukten av urin från munnen. Samtidigt förändras patientens mentala tillstånd - depression och ångest är karakteristiska, med övergång till djup depression. Om behandlingen inte utfördes i tid, fortskrider njurinsufficiensen och går till slutsteget och slutar med patientens död.

diagnostik

Adenom av prostata diagnostiseras ganska enkelt redan i stadierna av en grundlig intervju av patienten med en studie av arten av klagomål. En digital rektalundersökning utförs, där en ökning av periuretralkörlarnas storlek bestäms. Tyvärr är det inte alltid möjligt att fastställa närvaron av adenom endast vid fingerforskning - resultatet kommer till stor del att bero på doktorns erfarenhet och typen av tumörtillväxt.

De andra och tredje etappen av sjukdomen med abdominal palpation blåsan lätt detekterbar genom den främre bukväggen bestäms ofta av smärta i nedre delen av buken.

För diagnos av sjukdomen och graden av tillämpade ultraljudstekniker - ultraljud njure och urinblåsa med studien mängden kvarvarande urin och njurstrukturer, transrektal ultrasonografi av prostata.

Nödvändigt för misstanke om adenom är uroflowmetry - En metod som gör att du kan bedöma hastigheten och intensiteten i urinströmmen, kontinuiteten i urinering. Studien utförs med hjälp av en speciell enhet - uroflow meter ("elektronisk toalettskål"), som du behöver urinera.

Dessutom används röntgen- och radioisotoptekniker. Dessa metoder undersöker i detalj njurernas funktion, vilket är extremt viktigt i sjukdomens andra och tredje etapp. Det är också nödvändigt att genomföra ett biokemiskt blodprov med bestämning av nivån av kväve, proteiner, kreatinin, urea och elektrolyter.

Metoder för behandling av prostata adenom

För att förhindra utvecklingen av avancerade stadier av prostataadenom måste alla män efter 40 års ålder genomgå årliga rutinprövningar med urologens obligatoriska deltagande. Och om du har några klagomål från urinering, inte självmedicinera, det är bättre att se en läkare och undersökas helt.

Moderna metoder för behandling av periuretalt adenom är mycket olika och är indelade i terapeutiska (med användning av droger) och kirurgiska (operativa). Alla patienter rekommenderas diet med undantag av fett, kryddig, kryddig mat och alkohol, går dagligen i frisk luft, speciella övningar för att stärka bäckens golv och höfter. Det är nödvändigt att undvika hypotermi.

Genom att bara använda läkemedel och livsstil korrigering prostata adenom kan behandlas framgångsrikt i de första stadierna av sjukdomen. De mest effektiva läkemedlen anses inhibitorer av 5-a- reduktasinhibitorer och a-1-blockerare, och kombinationer därav (Proscar, dutasterid sonirid duo, permikson, dalfaz). Hormonella behandlingar används för närvarande mycket mindre ofta på grund av sin bristande och oprövad effektivitet.

Operativ behandling utförs antingen genom öppna operationer med åtkomst via blåsans perineum eller vägg eller endoskopiskt utan snitt (åtkomst genom urinröret). Valet av behandlingsmetod utförs av en urolog på grundval av en omfattande bedömning av sjukdomsfasen, patientens tillstånd, graden av nedsatt njur- och blåsfunktion.