Huvud
Behandling

Huruvida fibros av en prostata är farlig?

Fiberprocessen är oåterkallelig, så om den har börjat måste du noggrant övervaka utvecklingen i dynamiken. Kirurgisk behandling i de första stadierna, utförs mot bakgrund av läkemedelsbehandling och fysioterapi, ger bra resultat och förbättrar prognosen för människors hälsa.

Orsakerna och mekanismen för utveckling av fibros

Huvudorsaken till fibros är kronisk eller akut akut inflammation i prostata. Den andra rollens etiologiska roll är inte heller utesluten:

 • defekter av intrauterin bildning;
 • fysisk effekt på körteln;
 • allergier;
 • autoimmuna processer;
 • Ateroskleros av bäckens organens kärl;
 • hormonella störningar.

Mekanismen för utveckling av skleros av prostata ligger till grund för den patogenetiska klassificeringen av dess steg:

 1. Den första etappen. Det kännetecknas av funktionsnedsättning av urinering. Histologiskt definieras en prostatabiopsi som en proliferation av körtelvävnad mot bakgrunden av ett intensifierat strommönster.
 2. Den andra etappen. Det manifesteras genom att man lägger till funktionella svårigheter vid urinflödet i övre urinvägarna (urinledare). Parankymen av orgelet atrophies delvis och ersätts av en bindväv.
 3. Den tredje etappen. Karaktäriserad av uttalad, ihållande försämring av urinproduktionen (urodynamik) och utsöndring av innehållet i seminala vesiklar och testiklar. Vid en mikroskopi av en beredning definieras noder från en körtelvävnad omgiven av den expanderade anslutande vävnaden som en ärrbildning.
 4. Det fjärde steget. Vid detta skede bryts brott mot urinledning så att även njurarna påverkas. Körteln själv har utseendet på en cyst med flera kammare.

Processen med skleroserande prostatavävnad börjar under tillstånd av cirkulationssjukdomar. Glandcellerna är mycket känsliga för brist på syre och de nödvändiga ämnena, så de dör snabbt i tillstånd av hypoxi.

Efter en tillfällig hypoxi återställs cellerna, och med en förlängd process är de regenerativa egenskaperna hos epitel i körteln utarmade. Istället för glandulära celler i parenkymen växer bindevävnad, vilken för människokroppen är ett normalt svar. De återstående cellerna börjar vara intensivt uppdelade för att kompensera för funktionen. Som ett resultat bildas noder från konglomeratet av körtelceller mellan den förstorade bindväven, vilken också senare dör av. Således är kirtelvävnaden över tiden helt ersatt av cicatricial och järn förlorar sin förmåga att utföra sina funktioner.

Symtom på fibros

Fibros av prostata fortskrider utan symptom under lång tid eller med svaga svårigheter med urinering och en känsla av ofullständig urinering.

Kliniska symptom uppträder när skleroser täcker hela organet. Huvud tecken på sklerosering av prostata är:

 • svårighet och smärta vid urinering
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • smärta i underlivet, i ändtarmen, i perinealområdet, som uppträder eller intensifieras under sex eller ejakulation;
 • erektil dysfunktion
 • blod i sperma.

Under mottagningen utför urologen rektal palpation av prostata, med hjälp av vilken han bestämmer symtomen på fibros: en minskning av körtelns storlek, enhetligheten i konsistensen, komprimering av organvävnaden, ojämna kanter. Om det under urinprovet inte utesluter prostatacock, indikerar detta förlusten av organet för dess funktion.

För att fastställa diagnosen prostataskleros är inte en patientundersökning tillräcklig. För att bekräfta, klargöra diagnosen och differentiell diagnos av fibros, krävs ytterligare forskning av körteln.

Informativa diagnostiska metoder för prostata fibros innefattar:

 • transrectal ultraljud (TRUS). Det utförs genom att sätta in en speciell ultraljudstransduktor i ändtarmen;
 • uretrocystografi - för att upptäcka orsaken till urinvägarna;
 • vasoveciculography - för differentialdiagnos mellan fibros, godartade och maligna tumörer;
 • CT eller MRI (dator eller magnetisk resonansbilder) - för att få en tydlig tredimensionell bild;
 • blodprov, urin, sperma.

Efter den komplicerade diagnosen av sjukdomen bestäms läkaren med behoven och omfattningen av operationen.

Behandling av prostata fibros

Behandling av patologi kan vara konservativ och kirurgisk. I de tidiga stadierna kan man kombinera medicinsk behandling och fysioterapi. Konservativ terapi med skleros av prostata ordineras kort före eller efter operationen, liksom med samtidig prostatit.

Fibros av prostata är en oåterkallelig framstegsprocess. Det är svårt att behandla. I avsaknad av adekvat behandling leder patologi till den oundvikliga störningen av urodynamik, inklusive njursvikt, erektil och ejakulationsdysfunktion.

Om det inte finns några kränkningar av urinering observeras patienten i talaren, och vid symptomatiska symptom bestäms frågan om operationen. Uppgiften med kirurgisk behandling är att avlägsna obstruktionen mot urinflödet.

Kirurgisk behandling av patologi visas när:

 • omöjlighet med urinering
 • ofullständig tömning av blåsan, tillsammans med bildandet av stenar i den;
 • svårighet att dra urin ur det övre urinvägarna
 • återflöde av urin från urinröret till partiella vesiklar;
 • njursvikt
 • suppurativa komplikationer (abscess, empyema).

I närvaro av indikationer för kirurgisk behandling utförs operationer, vars volym beror på stadiet av fibros, graden av förlust av järnfunktion och svårighetsgraden av nedsatt funktion hos andra organ. Det finns sådana operationer med skleros av prostata:

 1. Avlägsnande av glandulära noder från prostata.
 2. Delvis avlägsnande av fiberkörteln genom urinröret.
 3. Överdriven svullnad av prostata.
 4. Avlägsnande av hela körteln med efterföljande återställande av patency av den prostatiska delen av urinröret.
 5. Avlägsnande av sädesblåsor.
 6. Avlägsnande av körteln tillsammans med partiella vesiklar.

Valet av metoden för kirurgisk ingrepp bestäms av urologen efter en detaljerad studie av klagomål, intervju och undersökning av patienten, utförande av rektal fingerundersökning och ytterligare diagnostiska förfaranden.

Skleros av prostatakörteln gäller inte livshotande sjukdomar, men det kan avsevärt förvärra människans liv och leda till en partiell eller fullständig uppdelning av hans sexuella och reproduktiva funktion. För att undvika sådana komplikationer bör en man ta hand om sin hälsa och undersökas regelbundet av en urolog.

Om fibros av prostata

Fibros är i allmänhet en patologisk process där normala vävnader ersätts av cicatricialband. Prostatakörteln är ett ömt och sårbart organ och om en man har upplevt en episod av prostatit så är det en stor chans att få fibros av prostata.

Orsaker och tecken på sjukdomen

Experter anser fibros av prostatakörteln som ett resultat av inflammatoriska sjukdomar hos orgelet av olika etiologier. För att provocera utseende av sklerotiserade områden kan dessutom orsaka trauma till reproduktionsorganen, kirurgiska ingrepp i lilla bäckenet. Separat utmärker läkare patienter med ateroskleros. Överträdelse av blodtillförseln till kroppen på grund av blockering av kärlens lumens leder till stagnerande fenomen i prostata.

En annan möjlig orsak till proliferation av fibrös vävnad är överföringen av urin till prostata, vilket leder till utseendet av atrofierade områden. När sjukdomen fortskrider, bildas håligheter i prostatakörteln. Accumulering av urin i atrofierade kaviteter främjar utveckling av stenar och intensifiering av inflammatorisk process.

Utseendet hos fiberkabeln - är ett slags försök att skydda kroppens centrum av inflammation och förhindra infektion att spridas över hela kroppen.

Symtom på prostata fibros:

 • smärtssyndrom av varierande svårighetsgrad i underlivet, i perineum;
 • Utseendet av spår av blod i ejakulat och urin;
 • kränkningar av urinering till akut urinretention och utveckling av njursvikt
 • smärta och obehag i ljummen under erektion. Detta symptom utvecklas långsamt. Med progressionen av fibrotiska förändringar i prostatakörteln kommer den att öka;
 • en minskning av libido, upp till en fullständig motvilja mot att ha sex.

När det finns ett visst obehag med urinering och erektilfunktion, bör du konsultera en urolog.

Fiberprostatit, som en inflammatorisk process, kan så småningom leda till skador på prostatavävnaden, utseendet på cyster fyllda med seröst eller purulent innehåll.

Typer av fibrotiska förändringar i prostata

Fibros av prostatakörteln är en irreversibel patologi. Det finns följande typer av sklerotiska förändringar i vävnader:

 1. Infiltrativ parenkym - med denna form förändras strukturen i körtelvävnaden.
 2. Interstitial-alternativ - åtföljd av utvecklingen av inflammatoriska processer, septatpartitioner av prostata.
 3. Fokalsklerotisk - bindväv växer. En analog kan vara förändringar i cirrotisk typ i levern.
 4. Totala sklerotiska - cicatricial förändringar observeras i hela prostata. Organets normala funktion är omöjlig.

Alla slags patologiska processer kan kombineras med inflammatoriska, bakteriella sjukdomar i prostatakörteln. Dessutom kan förloppet av fibros vara enkelt och komplicerat.

Diagnostiska åtgärder

Diagnosen "prostata fibros" kommer att ges av en urolog efter undersökning och undersökning av patienten. Självbestämning av orsaken till obehag är omöjligt.

Hur är inspektionen:

 1. Förhör av patienten.
 2. Rektal digital undersökning med fetalanalys av prostatajuice, allmänt smet. Dessutom visas en allmän analys och bacussis av urin och juice av prostata. Fibros av prostata har ett tydligt diagnostiskt tecken - en minskning av prostatakörteln.
 3. Ultraljud i urinvägarna, TRUS för prostata. Med hjälp av dessa metoder bestäms kroppens volym, närvaron av fibrösa strängar, stenar, volymen av kvarvarande urin i blåsan och närvaron av andra förändringar i prostata.
 4. Vazovezikulografiya - visas för brott mot erektil funktion, med smärtsamma känslor vid utlösning.

I tvistiga fall är MR-prostatakörteln föreskriven. Men fokal fibros är väl definierad av ultraljudsundersökning, därför är tomografi extremt sällsynt.

Terapeutisk taktik

Behandling av prostata fibros utförs endast kirurgiskt. Användning av läkemedel är endast indicerat för att stoppa inflammatorisk process, förbättra urinering före operation. Härdad av andra metoder är fokal fibros omöjlig.

Först efter övergången av sjukdomen till ett subakutiskt stadium föreskrivs arbetsdagen.

Indikationer för kirurgisk behandling:

 • Närvaron av konkrement i blåsan, risken för att skada organets stenvägg;
 • ökning av blåsans storlek
 • abnormiteter eller akut retention av urinering;
 • utveckling av komplikationer - njurpatologi
 • penetration av urin i testiklarna.

Typer av kirurgiska ingrepp

För närvarande har flera tekniker utvecklats för snabb avlägsnande av fibrösa strängar i prostatakörteln. Men de bästa resultaten visades genom transuretral ingrepp och vesikulär leukemi.

Förfarandena utförs under generell anestesi. Efter ingreppet måste patienten ha en urinkateter under en tid.

Med transuretral resektion introduceras specialutrustning i patientens urinrör. Med hjälp av en elektrisk krok genom blåsans vägg, skärs fibrerna och extraheras. Avlägsnade bara den delen av prostatakörteln, där de fibrösa ledningarna är placerade. Samtidigt cauterized närmaste kärl, så risken för blödning är minimal.

Vid en icke-avslöjad adenomektomi är tillgång till prostatakörteln via ett snitt i bukhålan. Fibersträngar avlägsnas.

Förebyggande åtgärder reduceras till allmänna rekommendationer till patienter med prostatit. Överkool inte, besök en urolog 2 gånger om året, ta ordinerad medicinering.

Fibros är en irreversibel patologisk process. Du behöver inte leta efter vad det är på Internet. Alla uttömmande svar kommer att ges av en urolog efter en heltidskontroll och undersökning av patienten.

Fibros (skleros) av prostata: orsaker och behandling

Sjukdom av prostata fibros (ett annat namn för skleros av prostata) manifesteras i bildandet av tätningar av bindväv, som en följd av vilka märken förekommer på patientens inre organ liksom på mjukvävnadsstrukturer representerade av ärr.

Som regel provocerar fibros av prostata manifestationen av den inflammatoriska processen av kronisk natur. Många specialister tenderar att behandla skleros i prostatakörteln i form av en reaktion, eventuellt inriktad på att avgränsa fokusen på inflammation från ett antal organ och deras vävnader.

Hittills börjar prostata fibros att manifestera hos män, både i ålderdom och unga.

symptom

Om du summerar alla symptom som uppstår med prostata fibros, presenteras de:

 • bildandet av akuta och skärande smärta manifestationer i underlivet, liksom i perineal regionen;
 • Utseendet i sperma och urin av blodproppar (strängar, knölar) av blod;
 • snabb och smärtsam urinering, som åtföljs av obehagliga brännande smärtor;
 • möjlig bildning av obehagliga känslor i inguinalzonen under samlag
 • med progression av patologi genom försämring av erektil funktion
 • Det finns en motvilja att ha sex, när prostats skleros representeras av ett akut tillstånd (med förändringar i sexuell lust).
 • ibland finns det en bildning av njursvikt.

Viktigt! När man observerar utvecklingen av tecken på sjukdomen är det strängt förbjudet att utföra prostata-massage eftersom massagen negativt påverkar det drabbade organet.

Vid upptäckt av ovanstående symtom är det nödvändigt att utan dröjsmål gå till undersökningen hos den behandlande läkare urologen.

De provokerande faktorerna

Skleros av prostata börjar utvecklas i den manliga befolkningen av ett antal skäl som leder till förändringar i hälsotillståndet. Till dem rankas:

 • utveckling av ateroskleros av blodkärl;
 • bildandet av kronisk prostatit;
 • ett antal allergiska reaktioner;
 • diskriminerande sexuellt liv (ofta med denna livsstil kan en sjukdom i prostata manifestera sig i avsaknad av regelbundet sexarbete);
 • funktionsstörning i immunsystemet;
 • Omstruktureringen av hormonprofilen i samband med vissa förändringar i halterna av manliga sexuella element.
 • brist på sexuell intimitet, lång avhållsamhet.

klassificering

Skleros av prostata kännetecknas av sin egen klassificering, som används för att bekräfta en identifierad diagnos och bestämmer dess typer. Denna uppdelning är baserad på histologiska egenskaper. Inom klassificeringen är typ av störningar:

 1. fokal skleros av prostata - det finns diffusa förändringar i samband med närvaron av stenar i blåsan;
 2. fibros tillsammans med utvecklingen av nasal hyperplasi med ett adenomatöst utseende;
 3. en sjukdom i kombination med parenkymalatrofi
 4. störning med ytterligare omvandling till en cyste.

Enligt den internationella klassificeringen av sjukdomar (ICD 10) har prostata fibros kodnummer 40.

Stages

I den presenterade patologin finns flera steg av progression, där varje steg manifesteras av ett antal definierande egenskaper:

 • Med utvecklingen av den första etappen kan du identifiera symptomen som är karakteristiska för överträdelsen av urinprocessen. Med utvecklingen av detta stadium är det nödvändigt att söka medicinsk hjälp, eftersom det kommer att bidra till att återställa den sexuella funktionens fulla funktion.
 • När det andra steget uppstår börjar funktionsstörningar av urodynamik manifestera sig.
 • För tredje etappen kommer manifestationerna av de första morfologiska förändringarna att vara karakteristiska;
 • I sista etappen 4 finns det förändringar som påverkar urinledarens morfologi, de seminiferösa tubulerna, njureparenkymen och blåsan. I detta fall är behandling av skleros av prostata endast möjlig med hjälp av kirurgi.

diagnostik

För att utföra behandling för skleros av prostata är det nödvändigt att initialt passera en serie laboratorietester. Forskningen presenteras:

 • rektal - på grund av ett sådant förfarande kan urologen fastställas om det finns i patientens kropp eller det finns ingen inflammation och proliferation av bindväv;
 • magnetisk resonansavbildning (MRI);
 • transrektal ultraljud - tillgriper dessa metoder är det möjligt att fastställa storleken på prostatakörteln, lokalisering i bäckenområdet och också för att få data som indikerar hur nära prostatan ligger från andra organ
 • Prostatogrfi - med hjälp av det antas antagandet om förekomsten av den presenterade sjukdomen, såväl som adenom i prostatakörteln eller dess tumörer, antingen motsatt;
 • cystoskopi;
 • cystoskopi - det bestämmer cellindexen;
 • radiologisk forskning.

Med hjälp av de metoder som behandlas kommer urologen att få den slutliga diagnosen, och ett schema bestäms av hur det är möjligt att medicinska eller operativt bota patienten.

behandling

Terapeutiska procedurer med användning av läkemedel utförs för att förhindra framsteg av det undersökta sjukdomen, men kan inte hjälpa till vid botemedlet.

Därför bör fibros i allmänhet behandlas med operation, där resultatet bör vara normaliseringen av urinprocessen i blåsan.

Huvudindikationerna för operationen är:

 • Förekomsten av akuta eller kroniska sjukdomar i samband med urinering med pyelonefrit;
 • njursvikt
 • Detektion av urin i regionen av partiella vesiklar;
 • purulenta element i fröetankar.

På svårighetsgraden av patologin beror på vilka nya metoder som ska tillämpas. Det är möjligt att hålla:

 • transuretral resektion av körteln, där resultatet av ingreppet representeras av partiell eller fullständig avlägsnande av prostatakörteln;
 • öppen prostatektomi, vilken är processen för eliminering av prostatakörteln genom ett öppet snitt som gjorts i skönhetsområdet;
 • Prostatazikullektomi är en av de nyaste metoderna för ektomi, utförs i händelse av att seminala vesiklar är involverade i fibrosstörning.
 • adenomoprostatektomi - det drabbade området avlägsnas under bildandet av den adenomatösa typen ärr;
 • vesiculoektomi, representerad av eliminering av partiella vesiklar i testyens empyema.

När patologin är fixerad endast i början av början är det effektivt att tillgripa avlägsnande av fibros av prostata med en laser. Tyvärr ger denna metod inte längre den önskade effekten på de sista stegen i sjukdomen.

Efter operationen elimineras manifestationerna av smärtssyndrom och ödem medicinskt. Dessutom, under den postoperativa perioden, för att undvika infektion med en smittsam form, används läkemedel med antibakteriell verkan. Longidasa är till exempel en av dessa läkemedel. Förutom den antibakteriella effekten utövar Longidase en stimulerande effekt på immuniteten.

förebyggande

Huvudregeln som bör användas för att förhindra bildandet av en sådan farlig sjukdom är att upprätthålla en hälsosam livsstil. Det kan innehålla:

 • balanserad näring
 • regelbunden motion;
 • arbetssätt och vila
 • regelbundet samlag
 • frånvaron av dåliga vanor.

Om det emellertid var en bildning av en fibros av en prostata, är det nödvändigt att betrakta den unika terapimetoden vid medicinsk hjälp som operation vid en ansedd sjukdom.

slutsats

Fibros av prostata är en av de extremt farliga komplikationerna av inflammation i samband med prostatakörteln. Dess fara förklaras av det faktum att det skadar människans genitourinary organ, och det enda sättet att bli av med det är kirurgi.

Dessutom måste vi ta hänsyn till att ju äldre en man, ju mer han utvecklar risken att utveckla sjukdomen.

Fibros och scleros av prostata är orsakerna

Kronisk inflammation i prostata, i enkla termer, prostatit, orsakar mycket obehag i vardagen.

Om sjukdomen inte behandlas kan komplikationer uppstå och förändringar i strukturen av prostatavävnad, som kallas fibros.

Fiberförändringar stör kroppsarbetet, orsakar vävnadsproliferation och försämring av funktionen tills fullständig oförmåga hos körteln och behovet av kirurgisk ingrepp.

Vad är prostata fibros?

Fibros av prostatakörteln är ersättning av organs arbetsvävnad genom bindande strukturer eller ärr som orsakas av den långsiktiga effekten av inflammatoriska processer.

Sjukdomen påverkar endast den manliga hälften av befolkningen i olika åldersgrupper.

Som ett resultat av ersättning och spridning av bindväv, förlorar järn delvis sina funktioner, blod och lymfatisk utbyte störs, hemligheten produceras inte och går inte in i spermien, vilket leder till infertilitet och andra sjukdomar i det genitourära systemet.

Stark tillväxt av vävnader kännetecknas av en ökning av prostatakörtelns storlek, det börjar klämma urinrörarna och vas deferenserna.

orsaker till

Fibros är ett speciellt fall av en patologi, som i medicin kallas skleros. Sådana förändringar kan påverka inte bara prostata, utan även andra kroppssystem (hjärt-, respiratorisk, nervös, ben, lever, etc.).

Framdriften för uppkomsten av fibrotiska förändringar i prostatakörteln kan vara följande:

 • inflammatoriska processer (kronisk bakteriell prostatit);
 • trauma och komplikationer i operationer
 • kroniska allergiska sjukdomar;
 • ateroskleros i cirkulationssystemet;
 • oregelbundet sexuellt liv (överskott eller brist)
 • infektiösa och venerala sjukdomar i könsorganen;
 • försvagning av immunitet
 • misslyckande hormonbalans.
till innehållet ↑

klassificering

Fiberförändringar differentierar genom utvecklingsstadier och histologisk klinisk bild. Sjukdomens histologi:

 • fokal och fokalfibros med hyperplasi;
 • cystisk fibros
 • atrofisk fibros av parenkymen;
 • parauretral fibros
 • cirrhotisk skleros i kombination med eller utan prostatit.

Stegen av sjukdomen differentieras beroende på patientens symptom och klagomål, vi kommer att diskutera dem mer ingående i nästa avsnitt.

Symtom och tecken

Denna sjukdom utvecklas oftast i bakgrunden inflammatorisk process av prostata. Därför är den kliniska bilden den samma som med prostatit:

 • smärta i underlivet, i ljumsk och ländrygg;
 • smärta vid urinering
 • inkontinens eller frekvent urinering, med möjlig störning av processen;
 • för tidig eller försenad utlösning;
 • hematuri och hemospermi (förekomst av blod i urinen och sperma vid utlösning);
 • erektil dysfunktion och minskad libido;
 • den allmänna förgiftningen av en organism på grund av inflammatoriska infektionsprocesser, åtföljd av svaghet och huvudvärk.

på utvecklingsstadier:

 1. 1-st: stört processen av urinering något;
 2. 2-nd: det finns element i fibros som orsakar märkbar dysfunktion hos urinrörarna och kontrollerar vätskans rörelse;
 3. 3: Fibrösa inklusioner blir märkbara på ultraljud och börjar påverka reproduktiv funktion;
 4. 4: en uttalad symtomatologi som kännetecknas av hemospermi, komprimering av urinledare och kanalen, omfattande spridning av bindväv som påverkar blåsan och njurarna.

Vid det sista skedet av sjukdomsutvecklingen är förändringarna redan irreversibla. En operativ ingrepp är nödvändig förrän processen med atrofi hos närliggande organ har börjat.

Den första och andra etappen är väl behandlingsbar, och prostata återfår gradvis sina funktioner i sin helhet. Den tredje etappen åtföljs av kronisk behandling av prostatit, Förändringar är delvis reversibla, men det är nödvändigt att upprätthålla en hälsosam och aktiv livsstil för att undvika återfall.

diagnostik

De huvudsakliga klagomål som patienterna gäller för doktorn är: infertilitet, erektil dysfunktion och smärta vid sexuella handlingar. Urologen frågar för att klargöra frågor till patienten om symptomernas varaktighet, när de först uppträdde, under vilka omständigheter och så vidare.

Att samla en detaljerad anamnes av sjukdomen är nödvändig för att föreskriva en ytterligare undersökning - laboratorietestning och instrumentanalys.

Laboratorietester inkluderar blod- och urintester för att upptäcka nivån av lymfocyter, en brist eller överskott av kalcium och andra vitaminer, förekomst av infektioner och andra sjukdomar.

Tas bomullstopp av urinröret för att kontrollera svamp eller sexuellt överförbara infektioner, sexuellt överförbara sjukdomar, som kan framkalla inflammation i prostatakörteln.

Primär undersökning av prostata kan utföras genom palpering, vilket gör det möjligt att bestämma förekomsten av abnormiteter i organs storlek och form. Massage kan användas för att stimulera sekretionen - om det inte hände, då funktionaliteten hos körteln är bruten.

Det mest effektiva verktyget för att diagnostisera prostata är ultraljud. Oftast används den metod för TRUS, vilket innebär transrektal administration av sensorn för att visualisera organets tillstånd genom ändtarmen.

behandling

Efter utredning av patientens komplexa diagnos utnämns individuell behandling, med beaktande av alla uppgifter om de samlade anamneserna, laboratorie- och instrumentundersökningarna.

Vid de inledande stadierna av sjukdomsutvecklingen, konservativ medicinsk behandling. Den innehåller följande procedurer:

 1. läkemedelsbehandling - antibakteriella medel, antispasmodika, vitaminer, örtberedningar, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, etc.;
 2. fysioterapi - elektromagnetisk stimulering av prostata muskelvävnad;
 3. prostata massage har en bra effekt;
 4. terapeutisk fysisk aktivitet - en uppsättning övningar Kegel.

Om Kegels gymnastik hjälper till med inkontinens av urin läs i vår artikel.

Operativ behandling

Om Fibrotiska förändringar är irreversibla och kombinerat med prostataadenom, cancerframkallning eller spridning till andra organ, applicera sedan kirurgi eller laserbehandling. Kliniska indikationer för operationen:

 • kasta urinen in i de partiella vesiklarna;
 • nedsatt urin som ett resultat av njursvikt och pyelonefrit;
 • urolitiasis.

Laserterapi är den mest moderna och smärtfria metoden för att eliminera fibros, den har hög effektivitet och en liten procent av återkommande sjukdom.

Det finns andra typer av kirurgiska ingrepp:

 • resektion av prostata;
 • prostatektomi;
 • prostatovezikuloektomiya;
 • adenomoprostatektomiya.

Resultatet av dessa procedurer är en partiell eller fullständigt avlägsnande av prostata, som har negativ inverkan på männs reproduktiva funktion.

Den bästa åtgärden för förebyggande av fibros är den tidiga diagnosen av sjukdomen, då förändringarna fortfarande är reversibla och kirurgiska ingrepp är inte nödvändiga.

Folkliga vägar

Vid de första stadierna av sjukdomen, tillsammans med konservativ behandling, kan du dessutom tillgripa medel för traditionell medicin.

Det rekommenderas att äta pumpa frön på grund av det stora antalet vitaminer och näringsämnen som de innehåller. Dessutom är det användbart att dricka te med honung, avkok av malurt, burdock, persilja eller hassel.

Innan du använder läkemedel och traditionell medicin bör du kontakta din läkare.

Tinkturhasseln är gjord av barken på ett träd eller löv. Vad man ska ta - spelar ingen roll, skillnaden är bara vid bryggningstiden. Du måste ta en matsked hackad torkad löv eller bark, häll i en mugg, häll kokande vatten och stäng locket. Buljongen måste infunderas 30-60 minuter, varefter det måste filtreras.

Ta tinkturen 3 gånger om dagen innan du äter 1/3 koppar eller muggar, i en till två veckor.

Om prostatafunktionerna lär vi oss av videon:

Vad är prostata fibros och hur man botar sjukdomen?

58 Elena Polyakova, doktorn

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1
(1 röst, genomsnitt: 5 av 5)

Fibros av prostata (aka skleros av prostatakörteln) är spridningen av organets bindväv och dess efterföljande skrynkling. I avsaknad av snabb behandling sträcker sig fibrösa ingrepp till angränsande vävnader, vilket orsakar dynamiska och mekaniska störningar i det genitourära systemet. Komplikationer av sjukdomen är obstruktion av urinrörets prostatiska del, urinblåsare, urinblåsa, njursvikt, pyelonefrit.

skäl

Fiberförändringar börjar under påverkan av kronisk prostatit (stadium 3-4), degenerativa dystrofa anomalier (tumörer, abscesser) eller medfödda abnormiteter hos prostata och intilliggande urinrör. Mer sällan orsakas förkalkningen av prostatakörteln (i de flesta fall visas kalcier igen - mot bakgrund av skleros av vävnader).

Anledningen till utvecklingen av patologi påverkar hur sjukdomen fortskrider. Till exempel orsakar infektiös prostatit skleros i prostatakörteln med efterföljande hyperplasi av parenkymen. Allergisk och kongestiv inflammation orsakar fibros med atrofi hos mjukvävnaderna i körteln och cystiska omvandlingar.

Förhållandet mellan sjukdomsformen och patientens ålder bevisas. När man avslöjar en patologi hos pojkar och pojkar under 18 år är nästan alltid orsaken till den medfödda anomali av organutveckling. Patienter 18-50 år i 85% av fallen diagnostiserade fokal fibros av vävnader med hyperplasi av parenchymen, som uppstod på grund av obehandlad prostatit. Hos män som är äldre än 50 år uppträder hormonella förändringar, förutom försummat inflammation i prostata: de orsakar adenom och framkallar en allvarlig fibrös komplikation - cirros av prostata.

Män över 50 är föremål för hormonella förändringar och, som ett resultat, cirrhosis av prostata.

De provokerande faktorerna för bildandet av fibros-ställen är blodstasis och efterföljande vävnadshypoxi. Huvudorsaken till venös trängsel är inaktivitet - patientens vistelse under en lång tid i stillastående läge (till exempel körning i timmar på chauffören i timmar). Även skleros kan förekomma mot bakgrund av arterioskleros av blodkärl.

klassificering

Genom placeringen av foci, central, parauretral (närmare urinarkanalen) och periuretral fibrosis (intill blåsan) isoleras. Denna klassificering är karakteristisk endast för de första stadierna av patologi, med avancerad sjukdom, påverkar hyperplasin av fibrös vävnad hela prostata.

Enstaka utveckling av inflammatorisk process och skleros kallas vanligtvis fibrös prostatit. Om stelnade blodproppar av prostatajuice bildas, diagnostiseras patienten med "fibrocalcinos". Med parauretral fibros kan reversibel urin induceras genom urinröret, vilket provar oxalaturi.

Stages of

Det finns fyra stadier av skleros. Varje har sina egna histologiska, fibröst förkalkade förändringar i körteln:

 • Fin fibros. Sklerotiska förändringar är prickade. Av symptomen noteras endast funktionsstörningar vid urinering.
 • Atrofisk fibros. Skal hyperplasi av prostata sker med samtidig skrynkande av parenkymen.
 • Komplicerat stadium. Cystiska förändringar uppträder, arbetet i urinvägarna och / eller de främsta kanalerna störs.
 • Terminalstadiet. Fibroszonen sträcker sig bortom prostata och påverkar urinledarna, njursparenkymen och sämsta vesiklar.

Det är viktigt att diagnostisera fibros i första etappen.

Faren för fibros är dess irreversibilitet. Om du inte tar bort de drabbade områdena med en tidig form av sjukdomen, så kommer patologin efter några månader att passera till 2 msk. I genomsnitt går det bara ett par år mellan det första och sista steget, i frånvaro av behandling.

symtomatologi

Huvudklagan hos patienter med fibros (ibland kallad fibroma) i prostata är ett svårt urinflöde. Detta är en ospecifik symptomkännetecken för alla urologiska sjukdomar (förekommer med prostatit, adenom, cancer). Bara på den eller honom diagnosen att inte sätta. Misstänkt skleros tillåter mer specifika tecken:

 • Obehagliga känslor i hela bagagens nedre del. Mannen har smärta i ljummen, sacrum, ovanför bommen, nära anusen. Kan dra nedre delen av ryggen och knippa på benen.
 • Med fibros med förkalkning kan blodet utsöndras i urinen och sperma (som stenarna i prostata kliar på mjuka vävnader).
 • Problem med styrka. Från den andra nivån klagar en man på en svag erektion, smärtsam utlösning. Från tredje etappen finns fullständig impotens.

Framstegsbrott mot urodynamik leder till pyelonefrit, kroniskt njursvikt, hydronephrosis. I detta fall åtföljs symtomen på fibros av en kraftig temperaturökning till 39-40 ° C, allvarlig svaghet, förvirring, huvudvärk, illamående, kräkningar.

Ta droger som stimulerar kraften, i fallet med fibros är värdelös och farlig. Eliminera minskningen av libido, återställa fyllningen av penis med blod och förlänga tiden för samlag först efter borttagning av skleroskörteln.

Hur man bestämmer prostata fibros

Med digital rektalundersökning avslöjar urologen en tät, asymmetrisk, men med en jämn yta (utan noder) järn. Om en massage utförs med prostata fibros på 2-4 grader är sekretion frånvarande, vilket indikerar vävnadsatrofi. Nästa steg i diagnosen är ett blodprov för infektion och PSA. När en patogen mikroflora detekteras, kontrolleras patienten för en infektiös prostatit. Vid en ökning av PSA utförs en undersökning för onkologi.

Mer exakt stöds diagnosen av transrektal ultraljud, prostata eller MR. Fibrous inneslutningar i prostatakörteln i första etappen ser ut som komprimerade foci. Vid användning av kontrastmedium markeras sådana områden i färg (eftersom sjuka vävnader är aktivt fyllda med kontrast).

I de senare stadierna ökar storleken på prostata fibros. Klingans kanter blir ojämna, ekon av fibrösa förändringar indikerar en allmän komprimering av orgeln.

Ultraljud och MR ger dig möjlighet att identifiera stenar i prostata, om det är en fråga om kalciferös skleros eller oxalaturi. På bilden ser de ut som färglösa fläckar som inte är impregnerade med kontrastmaterial.

Med skleros av prostatakörteln avslöjar ultraljud och MRI förändringar i angränsande organ. Urinrörets prostataavdelning ser förkortad och smalare ut. På grund av svårigheten att tömma urinblåsan, ökar dess storlek (om ett extra urogram tas, så uppvisar stagnation i övre urinvägarna). Vid den sista fasen av fibros på TRUS avslöjas förändringar i konfiguration, form och placering av de partiella vesiklarna.

Hur man behandlar

Fibrosis behandlas inte med läkemedel. Det enda sättet att bli av med skleros är resektion eller borttagning av prostatakörteln. Om komplikationer uppstår, utförs ytterligare vesikelektomi, diverticulomyektomi, resektion av megacyst och avlägsnande av stenar.

Konservativ behandling av skleros (läkemedel, fysioterapi) har ett extra värde, det används endast under preoperativ och postoperativ period. Folkmekanismer hjälper inte heller till att lösa fibros av prostata. Du kan ta växtbaserade läkemedel för att förhindra återfall och generell förstärkning av kroppen (efter avslutad huvudbehandling).

medicinering

Drift fibros hålls omedelbart efter behandling av patienten till sjukhuset endast för akuta indikationer (akut urinretention, uretrovezikulyarny återflöde, utvecklingen av sekundära patologier såsom ureterohydronephrosis, pyelonefrit). I andra fall utförs en planerad operation - mellan diagnosen och det kirurgiska förfarandet kan ta upp till sex månader. Hela tiden kommer patienten att behöva genomgå medicinsk behandling för att eliminera den bakomliggande orsaken och lindra symptomen på skleros av prostata.

Behandling av fibros börjar med antibiotika och NSAID.

Om fibros i prostata provoceras av prostatit, sedan 3-4 månader före operation, tar en man mediciner som minskar inflammation i körteln. Behandlingen börjar med antibiotika och NSAID. Samtidigt dricka tabletter eller tända ljus, förbättrar blodcirkulationen, förhindra blodproppar (t.ex. Longidaza drogen - det kommer att bidra till att återställa mikrocirkulationen av prostata).

kirurgi

Helt botemedel prostata fibros är möjlig endast kirurgiskt. Typ av kirurgiskt ingrepp väljs utifrån patologins form och försumlighet:

 • Transuretral resektion av körteln är avlägsnandet av en del av prostata som är skadad av fibrös proliferation. Det utförs i de första stadierna av skleros.
 • Transpuskulär prostatektomi - utförs genom ett kirurgiskt snitt i urinblåsan. En tillräckligt traumatisk operation utförs med avancerad fibros.
 • Prostatectomy - den är öppen (genom ett stycke på buken) och laparoskopisk. I det andra fallet avlägsnas järnet med en skalpell genom punkteringar eller indunstas av en laser.

Operationer för att ta bort fibros komplex. På grund av risken för postoperativa komplikationer krävs en noggrann restaurering. Patienten är på sjukhuset i 2-3 veckor. Den första dagen kräver maximal oändlighet. Inom 5-20 dagar utförs symptomatisk terapi som syftar till bedövning, förebyggande av infektion, inre blödning, återställande av diurese.

Folkets

Fibros är en sjukdom som inte kan elimineras med inhemska metoder. Det finns inga örter, dieter eller metoder för massage som undviker kirurgi. Behandling med folkmedicin är endast tillåtet under återhämtningsperioden efter operationen. Deras mål - att stärka kroppen, försvagad av en lång sjukdom, för att normalisera det genitourära systemets arbete. Användbar kommer att vara:

 • Rengöring av kroppen.

På grund av överträdelsen av urinflödet i vävnaderna samlas många toxiner. Rödbetor, vattenmelon, cowberry, vinbär, celandine, nässla hjälper oss att bli av med dem.

 • Förstärkning av blodkärlen, förbättring av blodcirkulationen i prostata.

Denna funktion kännetecknas av folkmedicin med salvia, cowberry, calendula, propolis. Det är användbart att dricka granatäpple, björksaft.

Stärka immunsystemet kommer att hjälpa decoctions av örter, men bara som en hjälp till grundbehandling.

 • Förstärkning av immunförsvaret.

Efter behandling av fibros och prostatit är infektionssjukdomar farliga, eftersom de kan orsaka komplikationer. Så att kroppen bättre bekämpas med patogena mikroorganismer, använd infusioner och dekokter av johannesört, salvia, kamomill, honung, rosmarin, citron, vetegroddar groddar, ingefära.

Prognoser och konsekvenser

Det sista steget av fibros i prostata är farligt och svårt att vända om. Det finns komplikationer - terminal njursvikt, pyelonefrit, hydronephrosis. Med dessa patologier, även med full behandling, är en persons livslängd begränsad till 5-7 år. Förnyelse kan endast utföras genom njurtransplantation och fullständig prostata-resektion. Vid akut urinretention (förekommer som regel vid 3: e fjärde stadiet av fibros) förgifts organismen av urinsyra. Detta kan leda till döden 12-20 timmar efter berusningen.

Även efter prostatektomi och excision av de drabbade områdena i anslutning till organkörteln finns det risk för att de återstående vävnaderna rensas. Det är bättre att inte ta saker till ytterlighet och vidta alla åtgärder för att förhindra fibros. Det är tillräckligt 2-3 gånger per år att genomgå förebyggande undersökningar hos urologen, om prostatit detekteras - omedelbart börja behandlingen.

Hur bli av med prostata prostata fibros

Periodisk inflammation i prostatakörteln ger en känsla av obehag i livet. Om sjukdomen startas, följ komplikationer i form av fibros.

Prostata prostata fibros är en sjukdom i det genitourära systemet, där tätningar bildas i käftarnas parenkym. Sjukdomen kännetecknas av uttalade symtom, så experter kan göra en korrekt diagnos på ett tidigt stadium. Med omfattande spridning av vävnader och felfunktion i prostata finns ett behov av kardinalåtgärder.

Vad är prostata fibros?

Så vad är fibros i prostata i prostata? Fibrotiska förändringar i prostata uppträder ofta med kronisk prostatit. Dessutom kan sjukdomen orsaka hormonella misslyckanden, mekaniska effekter och åderförkalkning av blodkärl.

Ökningen i bindväv påverkar dysfunktionen i körteln. Samtidigt förvärras lymfcirkulationen och blodflödet. En sådan sjukdom främjar inte bara infertilitet utan orsakar också stora problem i det genitourära systemet.

Fiberförändringar kan börja med följande skäl:

 1. Skador och problem efter operation.
 2. Atherosclerosis.
 3. Oregelbundet sexliv.
 4. Allergier.
 5. Problem med den hormonella bakgrunden.
 6. Venereala och hormonella sjukdomar.
 7. Långvarig inflammatorisk process.

Symptom på sjukdomen

För att förstå vilken typ av sjukdom - fibros är nödvändig för att studera dess symtom. Initialt kan sjukdomen inträffa utan speciella manifestationer. Här är de viktigaste symptomen på prostata fibros prostatakörtel:

 1. Frekvent urinering.
 2. Vid urinering, känns ömhet eller brännande känsla.
 3. Smärtstillande symtom i perineum, nedre delen av ryggen och i ljummen.
 4. Problem med sexuell funktion.
 5. Obehag vid utlösning.
 6. Blandningen av blod i sperma.

Ett annat namn på fibros är skleros av prostata. I vissa fall är sjukdomsdiagnosen på grund av dess komplikationer, såsom pyelonefrit, cystit, njursvikt, impotens och urinretention. Patologi kan ha en negativ effekt på hjärt- och kärlsystemet, nervöst, andningsorgan, på lever och ben.

Varianter av sjukdomen

Fiberformationer kan vara av olika slag:

 1. Fokal fibros.
 2. Cystisk fibros.
 3. Atrofisk.
 4. Lacunar.
 5. Cirrotisk skleros.

Focal fibros av prostata manifesteras i det faktum att inflammationen passerar till vissa områden. Sjukdomen kan orsakas av en bakteriekälla. Oftast sprider inflammationen till blåsan och andra omgivande organ. Detta framkallar ett tillstånd av sexuell dysfunktion.

Parauretral fibros av prostata kan bilda mekanisk skada. Dessa kan vara stenar i urinblåsan, vilket sätter press på organen. Parauretral fibros kan bero på gram-positiva stafylokocker. Huvudskylten är att hemligheten upphör att utsöndras.

Metoder för att diagnostisera en sjukdom

Diagnostik är obligatorisk. Att samla en omfattande historia är viktig för undersökningens syfte, som består av analys och undersökning med hjälp av specialverktyg. Tilldela urin och blodprov som hjälper till att identifiera innehållet av lymfocyter, mängden kalcium och närvaron av infektioner.

Ett smet tas från urinröret, vilket möjliggör identifiering av eventuellt sexuellt överförbara infektioner.

Sådana diagnostiska metoder används också:

 1. Finger rektal undersökning kan avslöja komprimeringen och storleken på körteln. En viktig egenskap är avsaknaden av utsöndring under proceduren.
 2. Ultraljud av urinorganen och TRUS (transrectal ultraljud) gör det möjligt att bestämma kroppens volym, närvaron av stenar, tätningar och olika förändringar. Om det finns tveksamma tecken, så utförs en CT-skanning.
 3. Vouvevesiculography utförs för att klargöra diagnosen. Det låter dig bestämma spridningen av sjukdomen. Och se även på blodkärlens funktion.

Echoskopiska och kalcifala förändringar i parenkymen avslöjas under undersökningen.

Fokal fibros hjälper till att bestämma diagnosen med ultraljudsundersökning. I detta fall bestäms fibrotiska områden med ökad ekogenitet upp till 8, 12 och 26 mm, ödem och smalning i mm.

Behandling av prostata

Efter en fullvärdig diagnos är behandlingen ordinerad. Vid de inledande stadierna används medicinsk och konservativ terapi. Det består av följande procedurer:

 1. Läkemedel, inklusive antispasmodik, antibakteriella läkemedel, vitaminer och växtbaserade läkemedel.
 2. Sjukgymnastik består av elektromagnetiska förfaranden för stimulering av muskelvävnad. Metoden låter dig minska svullnad och inflammation.
 3. Effektiv och massage prostata.
 4. Komplexa övningar Kegel.

Vid de första stadierna av sjukdomen används laserbehandling. Anordningen är effektiv i sjukdomsprogressionen. För behandling används bredspektrum antibiotika. Med prostatit, Longidase, Prostopin eller Vitaprost används. Suppositorier kan minska långsiktig svullnad.

Som ytterligare behandling används aktiva tillsatser. Förutom standardprocedurer måste patienter ge upp dåliga vanor, flytta mer och hålla sig till en diet. Det är lämpligt att göra regelbunden prostata massage.

Om fibrotiska förändringar är irreversibla krävs kirurgisk ingrepp. I vissa fall behandlas och laserbehandling. Denna metod är modern och smärtfri.

Här är de indikationer som kan ges till operationen:

 1. Problem med urinrörelsen vid njursvikt.
 2. Flyttar urinen in i de partiella vesiklarna.
 3. Urin sten sjukdom.

Vid kirurgisk ingrepp utförs borttagning av sklerotiserad vävnad. I det här fallet återställs passagen av seminalvätska. Dessutom väljes en kirurgisk metod beroende på vilka områden som påverkas. Oftast indikeras transuretral resektion. I detta fall sätts ett speciellt instrument genom urinväggen. Detta tar bort små sälar. Ett litet snitt i naveln är gjord med adenomektomi. Denna metod används om ödem och inflammation är omfattande.

På forumet om prostatit säger många om användningen av konservativ behandling. Samtidigt bekräftar recensionerna effekten av suppositorier och terapi med läkemedel.

Förebyggande åtgärder

Många undrar om det är möjligt att förhindra en sådan farlig sjukdom. Samtidigt är förebyggande viktigt. Först och främst är det aktuell behandling av kronisk och akut prostatit. Det är nödvändigt att genomgå inspektion minst en gång per år. Män uppmanas att leda en aktiv livsstil. Långt sittande på ett ställe kan provocera en obehaglig sjukdom.

Med den aktuella och korrekta behandlingen av symtomen och utvecklingen av sjukdomen kan elimineras. Således är det nödvändigt att observera regelbundenhet i terapeutiska metoder och iakttagande av alla medicinska recept.

Prostata fibros: symptom och behandlingar

Prostatakörteln spelar en stor roll i den manliga kroppen, eftersom den deltar i bildandet av en av komponenterna i spermiernas hemlighet.

Prostata är det organ som ligger i bäckenområdet under blåsan. Allt i kroppen hos en man är ordnat så att livmoderhalsen och urinröret och vas deferens passerar genom körtelvävnaden. Därför, när en man har problem med prostata, blir det sexuella systemet också inflammerat.

Fibros av prostata eller skleros av prostata, som det också kallas, framträder som ett resultat av kronisk inflammation.

Fibrotiska förändringar i prostata leder till det faktum att kroppen inte längre utföra sina direkta funktioner, som en aktiv vävnad förvandlas till korsningen och slutar producera hemlighet. Detta leder till en långvarig smittsam process som orsakas av bakterier eller venös stasis. Under sjukdomsförloppet prolifererar bindväv, vilket leder till att inflammationen bara förvärras. Det är möjligt att bli av med denna sjukdom endast med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Det finns vissa orsaker som leder till utvecklingen av denna sjukdom:

 • kronisk prostatit;
 • oregelbundet sexuellt liv med olika partner
 • allergi, glitches och störningar i hormonsystemet;
 • arterioskleros av blodkärl.

Hur man förstår att sjukdomen utvecklas i kroppen? Det finns vissa symtom genom vilka du kan misstänka sjukdommens närvaro:

 • Utseendet av mild smärta och en känsla av att klämma urinröret under urinering;
 • Obehagliga känslor under samlag
 • Svaga erektioner och fullständig apati mot motsatt kön;
 • Blodproppar och smärta vid utlösning;
 • Smärta i ljummen.

Om det vid tidpunkten för att inte kontakta en läkare som kan korrekt diagnostisera och ordinera en adekvat behandling kan prostata fibros ge de starkaste komplikationerna. Ofta gör doktorn en slutsats om prostats skleros, som utvecklas mot bakgrund av kronisk prostatit och det är lätt att upptäcka. Och i andra fall uppenbarar inte sjukdomen sig länge fullt och sönderbringar det geniturinära systemet långsamt. Fibros är av alla möjliga storlekar och kan bildas i olika delar av genitourinary systemet. Om du upptäcker några symtom, ska du omedelbart kontakta en läkare. Kom ihåg, ju tidigare du börjar behandla, desto lättare blir det.

Fibros av prostata: hur utförs behandlingen

För att ordinera en behandling måste du först diagnostisera: rektal undersökning i urolog och prostata TRUS. Efter en noggrann undersökning och diagnos av fibrotisk prostatit kommer läkaren att ordinera en produktiv medicinering eller kirurgisk behandling.

Med snabb behandling kan denna sjukdom botas med en konservativ metod. Men ibland måste du tillgripa operationen.

För att förbättra patientens tillstånd, antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel, föreskrivs vitaminer. Det finns också en prostata massage. Den kirurgiska metoden innebär borttagning av stenar. Vid behov utförs en tvärsektion av vävnaden.

Den mest effektiva behandlingsmetoden är laserterapi, som är smärtfri för patienten och inte skadar vävnaderna, samtidigt som orsaken till sjukdomen elimineras.

Behandling av prostata fibros utförs huvudsakligen av kirurgiska metoder och konservativ används i postoperativ period för återhämtning och förebyggande. Idag har alternativet till kirurgi ännu inte uppfunnits. Under operationen utförs excision av skleroskörteln, vilket kommer att återställa den naturliga processen med urinutflöde.

Skleros av prostata: de viktigaste symptomen

Skleros av prostata har liknande symptom med infarktisk obstruktion:

 • Svårigheter med urinering - en känsla av smärta och klämma vid urinering, kanske utveckling av strangury. I kronisk form kan det finnas tecken på urinretention
 • Känsla av inte helt frisatt blåsan;
 • Smärta sensioner i ljummen och perineum, liksom i ändtarmen.
 • Manifestation av erektil dysfunktion och minskad libido;
 • Njurinsufficiens och pyelonefrit.

Vid rektal undersökning utförs palpation, vilket kan identifiera en liten prostata. Massage i körteln i detta fall leder inte till önskat resultat och prostats hemlighet är inte tilldelad. Detta föreslår att prostatakörteln har slutat fungera korrekt.

När diagnoser prostata för att identifiera sin skleros spelar ultraljud en stor roll. Transrectal ultraljud kan bestämma storleken och strukturen hos prostata. Ibland föreskrivs dessutom CT och MR i prostata.

Fibros av prostata framträder som ett resultat av långvarig kronisk prostatit med sin kliniska bild. Att försena adekvat behandling leder därför till nedslående konsekvenser:

Skleros av körteln är en mycket farlig komplikation, som inte kan botas genom att ta medicin. Hans karaktär av flöde är alltid akut och smärtsam. Ibland, med långvariga fall garanterar inte operationen även stopp av skleroserande vävnader.

Varje man som vill leva ett fulllivat liv och glädja sig över sin fulla styrka bör övervaka sin hälsa och, med minsta kränkningar av genitourinary system, konsultera en läkare för snabb behandling. Kom ihåg att det i början är alltid lättare att övervinna sjukdomen än med allvarliga komplikationer.