Huvud
Symptom

Fibros av prostatakörteln är ännu inte en mening, men en mycket allvarlig varning

Bindvävnaden i prostata körs upp och klämmer fast deferenserna. Prostata börjar trycka på urinrörets delar, blåsans hals tvingas att avta. Doktor-urologen vid sådan sjukdomsstopp sätter diagnosen: "En fibros av en prostata".

Orsaker till sjukdomen

Den främsta orsaken till sklerotiska förändringar i prostata, enligt den enande uppfattningen av de ledande experterna, orsakas av kronisk prostatit. Även mellan orsakerna till sjukdomen identifierar läkare hormonella effekter, kärl ateroskleros, utvecklingsavvikelser, mekaniska effekter på körteln.

Hur kan du förstå att du har tecken på sjukdom

Övervägande manifesterar sig för närvarande inte fibros i sig, som flyter asymptomatiskt. På synen - män som är i medelåldern. De viktigaste symtomen på sjukdomen är:

1. Ökad urinering.
2. Urinen går fel.
3. Vid urinering, en brännande känsla.
4. Obehaglig smärta i perineum.
5. Störning av sexuell funktion.

Det är väldigt viktigt! Fibros av prostatakörteln, det kallas också skleros av prostata, leder till en störning av den sexuella funktionen. Men det här är inte det värsta resultatet. Ibland börjar den snabba utvecklingen av njursvikt - och det här är mycket allvarligt.

Fördröja inte resan till urologen

Försök att inte riskera, att inte skjuta upp, som ofta händer, ett besök till läkaren. Även med en vanlig undersökning, som utför en digital rektalundersökning, diagnostiserar urologen dig jämn utan knutar, asymmetrisk, tät järn. Dessutom kommer den sklerotiserade körteln med massage inte att särskilja hemligheten i prostatakörteln. Slutsatsen är enkel: prostatakörteln har förlorat sina funktioner.

En ovärderlig roll i diagnosen fibrosis utför idag TRUZI. Detta namn är en förkortning. TR - transrectal, ultraljud - ultraljud. Med hjälp av denna metod kan du bestämma densiteten och storleken på prostatisk fibros. I respekterade kliniker genomförde TRUSI nödvändigtvis tillsammans med magnetisk resonans och beräknad tomografi.

Om patienten har en mycket smärtsam orgasm och starkt erektil dysfunktion, är det värt att tillgripa vazovezikulografii. Det kommer att möjliggöra att avslöja graden av spridning av sjukdomen på de partiella blåsorna och i framtiden att bestämma omfattningen av den operativa ingreppet.

Endast operation

För att behandla skleros av prostata med konservativa metoder, inklusive medicinsk, är det möjligt, men endast i de preoperativa och postoperativa perioderna. I allmänhet bör dessa metoder endast betraktas som hjälpmedel.

Det är viktigt att förstå att kirurgisk behandling vid det nuvarande läget för medicinsk utveckling inte är alternativ. Huvudsyftet med operationen är att avlägsna skleroserad prostata, vilket kommer att uppnå ett naturligt utflöde av urin från urinröret.

Vilka indikationer ska utföras för kirurgi

Så bör du veta att när fibrösa prostatit åtföljs av en konstant fördröjning i flödet av urin och urinblåsan samtidigt ökar i volym, på närvaron av stenar, operationen kan inte undvikas. Som ett resultat av nedsatt urinproduktion blir sjukdomen njursvikt och pyelonefrit. Urin tränger in i de partiella vesiklarna.

Vilka är metoderna för kirurgisk ingrepp i prostata fibros?

  • det drabbade organet genomgår transuretral resektion
  • crespuskulär prostatektomi
  • om vesiklarna påverkas, används prostatazikokektomi
  • adenomoprostatektomi används när körtvävnaden i körteln innehåller adenomatösa noder
  • om en efem av seminala vesiklar observeras, utförs en vesikelektomi

Det bör noteras att den moderna medicinen ger mycket goda prognoser för det framgångsrika slutförandet av operationen, men endast i de fall där den genomfördes i tid. Prognoserna är desto mer pessimistiska, ju mer försummade sjukdomen kommer att nå operationsbordet. Läkare är inte magiker och när patienten utvecklar uttalat kroniskt njursvikt kommer det inte vara lätt att hjälpa honom.

Det mest effektiva sjukdomsförebyggandet

Det mest effektiva sättet att förebygga fibrotisk vävnadstransformation är så tidigt som möjligt diagnos. Därför, vid den minsta misstanke om prostata fibros, besök en urolog.

Män måste ta mycket allvarliga störningar i genitourinary systemet. För att bevara hälsa och ibland liv är möjligt endast med snabb behandling, vilket är fallet med fibros i prostatan, endast med tid kirurgiskt ingrepp.

Prostata fibros: symptom och behandlingar

Prostatakörteln spelar en stor roll i den manliga kroppen, eftersom den deltar i bildandet av en av komponenterna i spermiernas hemlighet.

Prostata är det organ som ligger i bäckenområdet under blåsan. Allt i kroppen hos en man är ordnat så att livmoderhalsen och urinröret och vas deferens passerar genom körtelvävnaden. Därför, när en man har problem med prostata, blir det sexuella systemet också inflammerat.

Fibros av prostata eller skleros av prostata, som det också kallas, framträder som ett resultat av kronisk inflammation.

Fibrotiska förändringar i prostata leder till det faktum att kroppen inte längre utföra sina direkta funktioner, som en aktiv vävnad förvandlas till korsningen och slutar producera hemlighet. Detta leder till en långvarig smittsam process som orsakas av bakterier eller venös stasis. Under sjukdomsförloppet prolifererar bindväv, vilket leder till att inflammationen bara förvärras. Det är möjligt att bli av med denna sjukdom endast med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Det finns vissa orsaker som leder till utvecklingen av denna sjukdom:

 • kronisk prostatit;
 • oregelbundet sexuellt liv med olika partner
 • allergi, glitches och störningar i hormonsystemet;
 • arterioskleros av blodkärl.

Hur man förstår att sjukdomen utvecklas i kroppen? Det finns vissa symtom genom vilka du kan misstänka sjukdommens närvaro:

 • Utseendet av mild smärta och en känsla av att klämma urinröret under urinering;
 • Obehagliga känslor under samlag
 • Svaga erektioner och fullständig apati mot motsatt kön;
 • Blodproppar och smärta vid utlösning;
 • Smärta i ljummen.

Om det vid tidpunkten för att inte kontakta en läkare som kan korrekt diagnostisera och ordinera en adekvat behandling kan prostata fibros ge de starkaste komplikationerna. Ofta gör doktorn en slutsats om prostats skleros, som utvecklas mot bakgrund av kronisk prostatit och det är lätt att upptäcka. Och i andra fall uppenbarar inte sjukdomen sig länge fullt och sönderbringar det geniturinära systemet långsamt. Fibros är av alla möjliga storlekar och kan bildas i olika delar av genitourinary systemet. Om du upptäcker några symtom, ska du omedelbart kontakta en läkare. Kom ihåg, ju tidigare du börjar behandla, desto lättare blir det.

Fibros av prostata: hur utförs behandlingen

För att ordinera en behandling måste du först diagnostisera: rektal undersökning i urolog och prostata TRUS. Efter en noggrann undersökning och diagnos av fibrotisk prostatit kommer läkaren att ordinera en produktiv medicinering eller kirurgisk behandling.

Med snabb behandling kan denna sjukdom botas med en konservativ metod. Men ibland måste du tillgripa operationen.

För att förbättra patientens tillstånd, antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel, föreskrivs vitaminer. Det finns också en prostata massage. Den kirurgiska metoden innebär borttagning av stenar. Vid behov utförs en tvärsektion av vävnaden.

Den mest effektiva behandlingsmetoden är laserterapi, som är smärtfri för patienten och inte skadar vävnaderna, samtidigt som orsaken till sjukdomen elimineras.

Behandling av prostata fibros utförs huvudsakligen av kirurgiska metoder och konservativ används i postoperativ period för återhämtning och förebyggande. Idag har alternativet till kirurgi ännu inte uppfunnits. Under operationen utförs excision av skleroskörteln, vilket kommer att återställa den naturliga processen med urinutflöde.

Skleros av prostata: de viktigaste symptomen

Skleros av prostata har liknande symptom med infarktisk obstruktion:

 • Svårigheter med urinering - en känsla av smärta och klämma vid urinering, kanske utveckling av strangury. I kronisk form kan det finnas tecken på urinretention
 • Känsla av inte helt frisatt blåsan;
 • Smärta sensioner i ljummen och perineum, liksom i ändtarmen.
 • Manifestation av erektil dysfunktion och minskad libido;
 • Njurinsufficiens och pyelonefrit.

Vid rektal undersökning utförs palpation, vilket kan identifiera en liten prostata. Massage i körteln i detta fall leder inte till önskat resultat och prostats hemlighet är inte tilldelad. Detta föreslår att prostatakörteln har slutat fungera korrekt.

När diagnoser prostata för att identifiera sin skleros spelar ultraljud en stor roll. Transrectal ultraljud kan bestämma storleken och strukturen hos prostata. Ibland föreskrivs dessutom CT och MR i prostata.

Fibros av prostata framträder som ett resultat av långvarig kronisk prostatit med sin kliniska bild. Att försena adekvat behandling leder därför till nedslående konsekvenser:

Skleros av körteln är en mycket farlig komplikation, som inte kan botas genom att ta medicin. Hans karaktär av flöde är alltid akut och smärtsam. Ibland, med långvariga fall garanterar inte operationen även stopp av skleroserande vävnader.

Varje man som vill leva ett fulllivat liv och glädja sig över sin fulla styrka bör övervaka sin hälsa och, med minsta kränkningar av genitourinary system, konsultera en läkare för snabb behandling. Kom ihåg att det i början är alltid lättare att övervinna sjukdomen än med allvarliga komplikationer.

Fibros av prostata

På grund av spridningen av bindväv uppstår kompression av prostatakörteln. Denna process är inget annat än prostata fibros. Som ett resultat blir blåsan smalare - dess halsar och dehydratiseringskanalerna deformeras. Urineringstest, observerad med prostataskleros, leder till sexuell dysfunktion.

Fiberprostatit - vad är det?

I denna sjukdom på bakgrund av proliferation av bindväv prostata rynkor. Den främsta orsaken till sjukdomsuppkomsten är kronisk inflammation.

Fiberförändringar i prostata stör organets ordentliga funktion, eftersom den aktiva vävnaden blir bindande, vilket resulterar i att en hemlighet inte produceras, vilket är en av spermiernas komponenter. Allt detta är resultatet av en långvarig smittsam process som orsakar bakterier. Detsamma gäller för venös stasis.

Växande, förvärrar bindevävnaden den inflammatoriska processen ytterligare. Att behandla fibrös prostatit endast med läkemedel är värdelös - kirurgisk ingrepp är nödvändig.

Varianter av fibros

Det finns flera former av fibros:

 • Sklerotisk - brännvidd och totalt;
 • infiltrativ-parenkymform;
 • interstitiell-alternativ fibros.

I en komplicerad eller okomplicerad form kan sjukdomen vara smittsam eller icke-smittsam. även kombinerad fibros är möjlig. Allt beror på den kliniska bilden av sjukdomen. Irreversibla processer kräver kvalitativ och korrekt behandling.

De främsta anledningarna

Denna sjukdom kan utvecklas under en tid utan symptom. Det finns olika orsaker till sjukdomen:

 1. Kronisk prostatit.
 2. Hormonella misslyckanden och störningar i systemet.
 3. Ateroskleros av blodkärl.
 4. Anomalier av utveckling.
 5. Mekanisk effekt på körteln.

Naturligtvis är detta inte alla orsaker till vilka fibros är möjlig. Till exempel lägger till i denna lista är oregelbundet kön, liksom den vanliga ändringen av partners.

symtomatologi

Vissa symtom på prostata fibros tillåter en person att misstänka förekomsten av fibrös prostatit:

 • svag smärta vid urinering, känsla av sdavlennosti;
 • Under samverkan känns obehag
 • erektionen är trasig, attraktionen mot det motsatta könet blir;
 • när utlösning känns smärta, finns blodiga inslag i spermier och urin;
 • gör ont i ljummen, i underlivet och i perineum;
 • vill ofta toalett på ett litet sätt;
 • brinner under urinering.

Om du har minst ett av symtomen, bör du definitivt rådgöra med en läkare. Efter undersökningen kommer specialisten att ordinera en adekvat behandling. Kirurgisk ingrepp är nödvändig här. När det gäller läkemedlet ordinerar hans läkare vid beredningsskedet för operationen.

Hur är sjukdomen?

Nu när vi vet vad fibros är, är det dags att ta reda på hur det fungerar. I början kan sjukdomen inte manifestera sig. Oftast sker utvecklingen av sjukdomen mot bakgrund av kroniska sjukdomar i det genitourära systemet. Detta gäller prostatit. Saken är att om prostata skadas i närvaro av fibros börjar inflammationsprocessen i körteln, vilket leder till utveckling av reparativ fibros, kompletterad med skleros.

Vidare är de intilliggande prostataorganen involverade i processen. Vaskulär skleros påverkar sjukdomsutvecklingen. Det förekommer i prostata, beroende på om det finns ett infektiöst ursprung eller är frånvarande. Långsamt blodflöde är möjligt vid vilken ålder som helst. Och ändå uppstår sjukdomen i medelålders stark kön.

Resultatet av sjukdomen blir en uppdelning av den sexuella funktionen. I värsta fall utvecklas njursvikt snabbt. Därför är det väldigt viktigt att kontakta läkare i tid för att omedelbart behandlas.

Hur utförs diagnosen?

 1. Under en rutinundersökning genomgår urologen en digital rektalundersökning. Detta gör det möjligt att diagnostisera en asymmetrisk, tät körtel, jämn, utan noder. Skleroserad järn under massage utsöndrar inte hemligheten i prostatakörteln. Detta tyder på att prostatan inte fungerar ordentligt.
 2. TRUS - transrectal ultraljud, med vilken det blir möjligt att bestämma densiteten, såväl som storleken på fibros. Mer exakta resultat kan uppnås i ensemblet med MR och CT.
 3. I fallet där det finns en stark erektil dysfunktion, smärta under orgasmen, använd vasoveciculography, som det är möjligt att bestämma graden av spridning av sjukdomen på seminala vesiklar. Med den här metoden kan du bestämma hur mycket kirurgiskt ingripande.

Hur hanterar man sjukdomen?

Efter diagnosen ordinerar läkaren behandlingen. Om du vänder dig till en specialist i tid kan konservativa metoder vara effektiva. Men oftast krävs kirurgisk behandling, patienten drivs på.

För att förbättra tillståndet inkluderar läkemedel antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel. Det är nödvändigt att ta vitaminer.

Effektiv i kampen mot prostatasmassasjukdom. Under operationen avlägsnas stenar, om nödvändigt utförs en del av vävnaden.

Den mest effektiva behandlingen är laserterapi riktad mot de drabbade områdena. Det är smärtfritt, skadar inte vävnaderna, medan det är möjligt att eliminera orsaken till sjukdomen.

Konsekvenser av brist på adekvat behandling

Förlängd kronisk prostatit leder till fibros av prostatakörteln. Därför är det mycket viktigt att inte fördröja läkarbesöket, som efter undersökningen kommer att utse en adekvat behandlingsplan. Annars är allvarliga negativa konsekvenser möjliga:

I avsaknad av lämplig adekvat behandling påverkar skleros de organ och vävnader som finns i närheten. Det finns en parauretral lesion i urinröret, förändringar i frökanalen förekommer. Som en följd av dessa processer finns en infarktisk obstruktion, vilket leder till njursvikt i kronisk form. Det finns problem med den reproduktiva apparatens korrekta funktion.

Att behandla skleros av körteln är inte möjlig endast med mediciner - de ordineras före och efter operation. Ibland är även kirurgi inte en garanti för att vävnadsskleros kommer att stoppas. Därför är det väldigt viktigt att kontakta en specialist så snart som möjligt så att det inte är för sent att besegra sjukdomen.

Fibros och scleros av prostata är orsakerna

Kronisk inflammation i prostata, i enkla termer, prostatit, orsakar mycket obehag i vardagen.

Om sjukdomen inte behandlas kan komplikationer uppstå och förändringar i strukturen av prostatavävnad, som kallas fibros.

Fiberförändringar stör kroppsarbetet, orsakar vävnadsproliferation och försämring av funktionen tills fullständig oförmåga hos körteln och behovet av kirurgisk ingrepp.

Vad är prostata fibros?

Fibros av prostatakörteln är ersättning av organs arbetsvävnad genom bindande strukturer eller ärr som orsakas av den långsiktiga effekten av inflammatoriska processer.

Sjukdomen påverkar endast den manliga hälften av befolkningen i olika åldersgrupper.

Som ett resultat av ersättning och spridning av bindväv, förlorar järn delvis sina funktioner, blod och lymfatisk utbyte störs, hemligheten produceras inte och går inte in i spermien, vilket leder till infertilitet och andra sjukdomar i det genitourära systemet.

Stark tillväxt av vävnader kännetecknas av en ökning av prostatakörtelns storlek, det börjar klämma urinrörarna och vas deferenserna.

orsaker till

Fibros är ett speciellt fall av en patologi, som i medicin kallas skleros. Sådana förändringar kan påverka inte bara prostata, utan även andra kroppssystem (hjärt-, respiratorisk, nervös, ben, lever, etc.).

Framdriften för uppkomsten av fibrotiska förändringar i prostatakörteln kan vara följande:

 • inflammatoriska processer (kronisk bakteriell prostatit);
 • trauma och komplikationer i operationer
 • kroniska allergiska sjukdomar;
 • ateroskleros i cirkulationssystemet;
 • oregelbundet sexuellt liv (överskott eller brist)
 • infektiösa och venerala sjukdomar i könsorganen;
 • försvagning av immunitet
 • misslyckande hormonbalans.
till innehållet ↑

klassificering

Fiberförändringar differentierar genom utvecklingsstadier och histologisk klinisk bild. Sjukdomens histologi:

 • fokal och fokalfibros med hyperplasi;
 • cystisk fibros
 • atrofisk fibros av parenkymen;
 • parauretral fibros
 • cirrhotisk skleros i kombination med eller utan prostatit.

Stegen av sjukdomen differentieras beroende på patientens symptom och klagomål, vi kommer att diskutera dem mer ingående i nästa avsnitt.

Symtom och tecken

Denna sjukdom utvecklas oftast i bakgrunden inflammatorisk process av prostata. Därför är den kliniska bilden den samma som med prostatit:

 • smärta i underlivet, i ljumsk och ländrygg;
 • smärta vid urinering
 • inkontinens eller frekvent urinering, med möjlig störning av processen;
 • för tidig eller försenad utlösning;
 • hematuri och hemospermi (förekomst av blod i urinen och sperma vid utlösning);
 • erektil dysfunktion och minskad libido;
 • den allmänna förgiftningen av en organism på grund av inflammatoriska infektionsprocesser, åtföljd av svaghet och huvudvärk.

på utvecklingsstadier:

 1. 1-st: stört processen av urinering något;
 2. 2-nd: det finns element i fibros som orsakar märkbar dysfunktion hos urinrörarna och kontrollerar vätskans rörelse;
 3. 3: Fibrösa inklusioner blir märkbara på ultraljud och börjar påverka reproduktiv funktion;
 4. 4: en uttalad symtomatologi som kännetecknas av hemospermi, komprimering av urinledare och kanalen, omfattande spridning av bindväv som påverkar blåsan och njurarna.

Vid det sista skedet av sjukdomsutvecklingen är förändringarna redan irreversibla. En operativ ingrepp är nödvändig förrän processen med atrofi hos närliggande organ har börjat.

Den första och andra etappen är väl behandlingsbar, och prostata återfår gradvis sina funktioner i sin helhet. Den tredje etappen åtföljs av kronisk behandling av prostatit, Förändringar är delvis reversibla, men det är nödvändigt att upprätthålla en hälsosam och aktiv livsstil för att undvika återfall.

diagnostik

De huvudsakliga klagomål som patienterna gäller för doktorn är: infertilitet, erektil dysfunktion och smärta vid sexuella handlingar. Urologen frågar för att klargöra frågor till patienten om symptomernas varaktighet, när de först uppträdde, under vilka omständigheter och så vidare.

Att samla en detaljerad anamnes av sjukdomen är nödvändig för att föreskriva en ytterligare undersökning - laboratorietestning och instrumentanalys.

Laboratorietester inkluderar blod- och urintester för att upptäcka nivån av lymfocyter, en brist eller överskott av kalcium och andra vitaminer, förekomst av infektioner och andra sjukdomar.

Tas bomullstopp av urinröret för att kontrollera svamp eller sexuellt överförbara infektioner, sexuellt överförbara sjukdomar, som kan framkalla inflammation i prostatakörteln.

Primär undersökning av prostata kan utföras genom palpering, vilket gör det möjligt att bestämma förekomsten av abnormiteter i organs storlek och form. Massage kan användas för att stimulera sekretionen - om det inte hände, då funktionaliteten hos körteln är bruten.

Det mest effektiva verktyget för att diagnostisera prostata är ultraljud. Oftast används den metod för TRUS, vilket innebär transrektal administration av sensorn för att visualisera organets tillstånd genom ändtarmen.

behandling

Efter utredning av patientens komplexa diagnos utnämns individuell behandling, med beaktande av alla uppgifter om de samlade anamneserna, laboratorie- och instrumentundersökningarna.

Vid de inledande stadierna av sjukdomsutvecklingen, konservativ medicinsk behandling. Den innehåller följande procedurer:

 1. läkemedelsbehandling - antibakteriella medel, antispasmodika, vitaminer, örtberedningar, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, etc.;
 2. fysioterapi - elektromagnetisk stimulering av prostata muskelvävnad;
 3. prostata massage har en bra effekt;
 4. terapeutisk fysisk aktivitet - en uppsättning övningar Kegel.

Om Kegels gymnastik hjälper till med inkontinens av urin läs i vår artikel.

Operativ behandling

Om Fibrotiska förändringar är irreversibla och kombinerat med prostataadenom, cancerframkallning eller spridning till andra organ, applicera sedan kirurgi eller laserbehandling. Kliniska indikationer för operationen:

 • kasta urinen in i de partiella vesiklarna;
 • nedsatt urin som ett resultat av njursvikt och pyelonefrit;
 • urolitiasis.

Laserterapi är den mest moderna och smärtfria metoden för att eliminera fibros, den har hög effektivitet och en liten procent av återkommande sjukdom.

Det finns andra typer av kirurgiska ingrepp:

 • resektion av prostata;
 • prostatektomi;
 • prostatovezikuloektomiya;
 • adenomoprostatektomiya.

Resultatet av dessa procedurer är en partiell eller fullständigt avlägsnande av prostata, som har negativ inverkan på männs reproduktiva funktion.

Den bästa åtgärden för förebyggande av fibros är den tidiga diagnosen av sjukdomen, då förändringarna fortfarande är reversibla och kirurgiska ingrepp är inte nödvändiga.

Folkliga vägar

Vid de första stadierna av sjukdomen, tillsammans med konservativ behandling, kan du dessutom tillgripa medel för traditionell medicin.

Det rekommenderas att äta pumpa frön på grund av det stora antalet vitaminer och näringsämnen som de innehåller. Dessutom är det användbart att dricka te med honung, avkok av malurt, burdock, persilja eller hassel.

Innan du använder läkemedel och traditionell medicin bör du kontakta din läkare.

Tinkturhasseln är gjord av barken på ett träd eller löv. Vad man ska ta - spelar ingen roll, skillnaden är bara vid bryggningstiden. Du måste ta en matsked hackad torkad löv eller bark, häll i en mugg, häll kokande vatten och stäng locket. Buljongen måste infunderas 30-60 minuter, varefter det måste filtreras.

Ta tinkturen 3 gånger om dagen innan du äter 1/3 koppar eller muggar, i en till två veckor.

Om prostatafunktionerna lär vi oss av videon:

Behandling av prostatisk fibros

Prostata är ett organ som hör till det manliga reproduktionssystemet, som utför en sekretorisk funktion. Genom körteln passera vas deferens, i vilken det utsöndrar sin hemlighet, som später spermierna. Prostatan ligger intill blåsan och böjer sig runt urinledarna.

Fibros av prostata är en sjukdom som kännetecknas av proliferation av bindväv i kärlens parenchyma, med en minskning av dess funktionella aktivitet. Denna patologi kallas också det sista skedet av kronisk prostatit.

etiologi

Fibros av prostatakörteln utvecklas på grund av långvarig smittsam process, som påverkar organets vävnad. Utseendet av bindvävsfoci bidrar också till utvecklingen av inflammation, för vilken en sluten (ond cirkel) av patologipaden bildas. Orsakerna till utseendet av fibros i prostata:

 1. Kronisk prostatit.
 2. Aterosklerotiska förändringar i kärlen.
 3. Förlängd sexuell avhållsamhet.
 4. Intensivt och oordnat intimt liv.
 5. Allergier.
 6. Autoimmuna sjukdomar.
 7. Hormonal obalans.

Bland dessa faktorer finns obehandlad kronisk prostatit i första hand.

symptom

Den kliniska bilden för denna sjukdom är identisk med tecken på prostatit, så det är svårt att differentiera patologi. De vanligaste symptomen på prostata fibros är:

 • svår eller smärtsam urinering
 • smärta i ljummen, utstrålar till perineum, ibland i nedre delen av ryggen eller analområdet
 • erektil dysfunktion (helt eller delvis);
 • smärta vid utlösning
 • närvaro av blodblandning i sperma
 • obehagliga känslor under sex.

Under lång tid kan sjukdomen vara asymptomatisk, vilket gör det svårt att identifiera. Detekteringen av prostatisk fibros uppträder därför ofta i sjukdomens sista steg. Diagnosera, i princip, inte själva sklerosen, men dess komplikationer:

 • kroniskt njursvikt (CRF);
 • akut och kronisk pyelonefrit;
 • hydronefros;
 • akut och kronisk retention av urin
 • cystit;
 • impotens.

Den mest formidabla komplikationen är CRF, vilket indikerar fullständig frånvaro av njurfunktion. Detta problem uppstår, eftersom de närliggande organens utseende av skleros av prostata i degenerationsprocessen är involverade: blåsan (nacken) och urinledarna, kan sämre vesiklar påverkas.

klassificering

 • Steg 1 är förknippat med mindre svårigheter att urinera;
 • Steg 2 kännetecknas av försämrad utsöndring av urin från blåsan och urinledarna;
 • Steg 3 kännetecknas av involvering av partiella vesiklar i processen och patologiska förändringar i ureterns och blåsans parenchyma, och urineringsprocessen är också signifikant försämrad;
 • Steg 4 kännetecknas av symptom på CRF, purulent lesion av seminala vesiklar och hydronephrosis.

diagnostik

 • Finger rektal undersökning av prostata.

Denna metod är grunden för undersökning av någon patient med prostata sjukdomar. När det finns områden av fibros i prostatakörteln, observerar doktorn en minskning av organets volym, en allmän komprimering. Körets kanter är ojämn, men av enhetlig konsistens (vilket eliminerar cancer). En viktig diagnostisk egenskap är avsaknaden av utsöndring från körteln under massagen.

Tekniken tillåter att avslöja kompakteringsställena för att uppskatta volymen av funktionell aktiv vävnad. Läkaren kan se en signifikant minskning av körtelns storlek. I närvaro av tveksamma tecken eller utseendet på noderna bör datortomografi dessutom utföras för att inte missa prostatacancer.

Denna undersökning utförs enligt indikationerna för att klargöra diagnosen och bedöma omfattningen av sjukdomsutbredningen. Vauvesiculography gör att du kan titta på fartygets funktion och skador på de partiella vesiklarna. Tack vare resultaten av denna metod väljs taktiken för ytterligare terapi.

behandling

Konservativ terapi är ineffektiv, men används i sällsynta fall som ett preparat för kirurgisk ingrepp. Använd droger:

 • antiinflammatoriska;
 • antibiotika (för bekämpning av smittsamma medel)
 • preparat som förbättrar blodets reologiska egenskaper (eliminera stillastående fenomen som syftar till att bekämpa ateroskleros)
 • vitaminterapi (som en stödjande faktor).

Används för de flesta prostata sjukdomar transrektal massage i detta fall är kontraindicerat.

Behandling av fibros av prostata med folkmetoder kommer inte att ge någon effekt, det kommer bara att leda till förvärv av processen och dess komplikationer.

Vid den första manifestationen av denna patologi bör du omedelbart kontakta en läkare.

Indikationer för kirurgisk behandling:

 • komplicerad urinretention (stenar, divertikula eller blåsförstoring);
 • infektionssjukdomar i urinvägarna som orsakas av skleros;
 • tecken på CRF;
 • hydronefros;
 • total purulent lesion av seminala vesiklar orsakade av återflöde.

Typer av operationer vid behandling av prostata fibros:

 • resektion av skador hos skleroskörteln;
 • fullständigt avlägsnande av prostatakörteln
 • avlägsnande av prostata tillsammans med partiella vesiklar i närvaro av tecken på patologi i dem;
 • isolerad avlägsnande av partiella vesiklar i sina purulenta lesioner;
 • avlägsnande av prostata med korrigering av urinets posttraumatiska förminskning.

Eftersom processen för degenerering av organet i bindväven är irreversibel, är det omöjligt att kalla fibros av prostata härdbar. För att förhindra denna patologi är det tillräckligt att behandla inflammation i körteln korrekt och i tid.

Prostata fibros: symptom och huvudtyper

Bindvävnaden i prostatakörteln kan växa så mycket att de halvledande kanalerna kläms. Prostata pressar på urinvägarna, så blåsans hals tvingas bli smalare. Fibros av prostata kallas skleros. Det leder till störningar i sexuella funktioner. En följd av sjukdomen kan vara njursvikt.

Det finns en sjukdom på grund av inflammatoriska processer i körtelvävnaderna. Under utvecklingsprocessen finns det en stark skada på mjukvävnad. Samtidigt börjar bildandet av en cyste fylld med vatteninnehåll.

Det finns flera sorter av sjukdomen:

 1. infiltrativ parenkymform - förändringar sker i strukturen hos organets vävnader;
 2. interstitiell-alternativ fibros - en omfattande inflammatorisk process som inte bara påverkar de enskilda segmenten utan även septaen;
 3. fokalsklerotisk typ - lesioner förekommer i alla strukturer i prostata;
 4. total sklerotisk variation - prostatan är helt involverad i den patologiska processen.

Fokal prostata fibros

Kärnan i sjukdomen ligger i det faktum att den fibrösa vävnaden växer bara på den lokala platsen. Fokalfibros av prostatakörteln utvecklas på grund av närvaron av en inflammatorisk process. Det kan vara av bakteriell eller annan natur. I vanligt förekommande fall är blåsans nacke, urinhålöppningen och de partiella vesiklarna inblandade. Detta medför utveckling av sexuell dysfunktion.

Manifestationer av denna sjukdom är olika. Ibland kan det vara helt utan symptom. I det senare fallet upptäcks det av misstag genom en förebyggande undersökning. Med en ökning av inflammatorisk process finns det sådana tecken:

 • upprörd urinering
 • överträdelse av processerna för att passera urin;
 • brännande, smärta i perineum;
 • sexuella störningar.

Områden av prostatisk fibros bildas först på bindväv. De kan vara av olika storlekar. Beroende på denna egenskap är ett behandlingsschema förskrivet.

Parauretral fibros av prostata

Denna form kan orsaka mekanisk skada. Dessa inkluderar stenar som tidigare bildats i blåsan eller urinröret. De trycker på organen, vilket leder till utveckling av återflöde. På området för bildning av prostärkörtelparuretralfibros, kan inte bara cysten, men också infiltratet uppträda. På ett sådant ställe är vävnaderna hos orgelet starkt atrofierade, de saknar epitelceller.

Denna form bildas också på grund av gram-positiva stafylokocker. Under undersökningen kan läkaren upptäcka att körtelns storlek har förändrats kraftigt. Det blir asymmetrisk. Ett tecken är att det inte finns någon sekretess. En ultraljud är obligatorisk, med hjälp av vilken diagnosen är bekräftad eller inte.

Diagnos och upptäckt av olika former av fibros

Diagnos utförs på olika sätt för att få den mest tydliga bilden av sjukdomen. Klagomål hos patienten för frekvent och smärtsam urinering är en av de första indikatorerna på problemet. Urologen utser olika metoder och analyser.

Laboratoriemetoder för forskning

Detta är ett viktigt steg för diagnosen. Metoden är baserad på att ta OAM och UAC. De indikerar förekomst av inflammation, om det finns bakterier eller ett ökat antal vita blodkroppar.

TRUS (transrectal ultraljud)

Det tillåter att avslöja volymen och strukturen i prostatakörteln. Läkaren finner ut hur mycket kvarvarande kvarvarande urin kvarstår i urinblåsan, hur är de med sälar.

Röntgen

Direktfibrotiska förändringar detekteras också med hjälp av röntgen. Det utförs genom ändtarmen. Tack vare denna metod visas den mest exakta bilden av den takt som sjukdomen utvecklas fram. Röntgen gör det också möjligt att studera vävnaderna. Men utan en MR, kanske en ökning i körteln kanske inte fungerar.

Behandling av prostata fibros

Vanligtvis börjar effekten med konservativa metoder. När de inte ger det önskade resultatet, föreskriver läkarna ett kirurgiskt ingrepp. Antibiotika, vitaminer och preparat ordineras, vilket förbättrar blodcirkulationen. Ofta rekommenderas prostata massage och terapeutiska enemas.

Vissa läkare tror att bota fibrotisk prostatakörtel kan vara enbart kirurgisk metod. Ovanstående läkemedel ska enligt deras mening användas under preoperativ beredning.

Huvuduppgiften för interventionen är att avlägsna alla fragment av skleroserad vävnad. Detta kommer att återställa utflödet av främmande vätska och urin. Operationen utnämns först efter att alla diagnostiska åtgärder har utförts. Indikationer för kirurgisk behandling är:

 • hindrar normalt urinflöde från urinen;
 • ökad blåsan;
 • misslyckanden i arbetet med urinproduktion
 • njursvikt
 • utveckling av pyelonefrit.

Den kirurgiska behandlingsmetoden väljs ut beroende på vilka områden som påverkas. Utförs ofta transuretral resektion. Ett speciellt instrument sätts in i urinväggen. Med en liten krok tas vävnaden bort. Cerebrovaskulär adenomektomi består av ett litet snitt i navelregionen. Förseglade vävnader avlägsnas genom det. Denna typ används om körteln har en stark inflammation.

Om du inte genomgår behandling kan du uppleva styrka, infertilitet, ökad risk att utveckla allvarligare sjukdomar. Inte alltid kirurgiska metoder tillåter att helt bota en man. Särskilt om sjukdomen har en försummad form.

Fibros är en av de allvarligaste manliga sjukdomarna. Bly till hans utseende kan vara kroniska sjukdomar i prostata, promiskuösa sexuella liv eller brist på sexuella kontakter, hormonella misslyckanden och ateroskleros. Genom att eliminera dessa faktorer kan du avsevärt minska risken för att utveckla sjukdomen. Glöm inte regelbundet besök hos urologen. Vid de första tecknen på inflammation kommer han att kunna förskriva behandling, vilket innebär att förhindra olika komplikationer, inklusive njursvikt.

Fibros av prostata är en livshotande sjukdom, men mycket obehaglig

Under fibros menas spridningen av bindväv med utseendet av cicatricial förändringar. Som regel åtföljs det av kronisk inflammation, eftersom denna omvandling identifieras av kroppen på ett lämpligt sätt. Den största risken för sjukdomen är att fibrös vävnad gradvis ersätter det specifika, vilket leder till att kroppen förlorar sin funktionalitet.

Beskrivning av patologi

Prostata ligger i bäckenområdet under urinröret. Urinröret, blåsans nacke och deferenserna passerar genom körteln. Följaktligen påverkas det drabbade urogenitala systemet i alla prostata sjukdomar.

Fibrosis manifesteras huvudsakligen som en spridning av vävnader runt själva körteln. Vanligtvis är detta resultatet av försummad kronisk inflammation. Vissa experter föreslår till exempel att bildandet av det fibrösa membranet är ett försök av kroppen att avgränsa fokusen på inflammation från omgivande vävnader.

Initialt utövar fibros mekaniskt tryck på de omgivande organen - urinblåsan, urinröret, de halvledande kanalerna. Därefter förskjuter bindväven successivt den funktionella vävnaden. Följaktligen produceras körlivets hemlighet alltmer svagt, orgeln förlorar sina funktioner och atrofier.

Som regel blir medelålders män offer för fibros, eftersom ett sådant fenomen oftast är förknippat med cirkulationsstörningar i det lilla bäckenet. Och om överträdelserna är svåra löser inte bara borttagandet av fibrosproblem: det är möjligt att återutbilda av samma skäl - blodstasis.

Om du har lämpliga symptom, måste du kontakta läkaren omedelbart: ju mer fibrosis utvecklas, desto mindre chans att återgå till det normala livet.

Klassificering av sjukdomen

Klassificera fibros genom arten av sjukdomen och svårighetsgraden.

Enligt arten av sjukdomen utmärks följande typer av fibros av prostata:

 • brännskleros - en ökning av prostatavolymen på grund av utseendet av "extra" celler i bindväv;
 • fibros i kombination med nosod hyperplasi - i detta fall orsakas körtelöverväxten av så mycket fibrös vävnad att de faktiska körtelcellerna bildar separata adenomatösa noder;
 • Fibros i kombination med parenchymens atrofi - körvolymen minskar markant, då antalet celler minskar, och följaktligen minskar organets funktionalitet;
 • fibros med bildandet av en cyste - i prostata körtelkaviteterna fyllda med en hemlighet bildas knutcyster.

Varje sjukdom kräver en särskild behandling. Dessutom måste man komma ihåg att fibros är mycket sällsynt när det är en självständig sjukdom, och utvecklas inte på grund av en ogynnsam fysiologisk process eller inflammation.

Det finns 4 utvecklingsstadier av sjukdomen:

 1. Det finns en proliferation av icke-järnvävnad utan att minska prostatafunktionerna. Karakteriserad av de första tecknen på nedsatt urinering: Fibroma pressar på urinröret, vilket hindrar det normala utflödet av urin;
 2. Kärlens parenchyma delvis - foci, ersatt av en bindväv, vilket leder till partiell atrofi av prostata. Vid detta stadium finns det svårigheter med utflöde i urinledarna - den övre delen av urinvägarna;
 3. På den glandulära vävnaden bildas knutar, omgiven av ärrvävnad, störs organets funktionalitet allvarligt. Den manifesterar sig huvudsakligen i överträdelser av urodynamik - betydande och svårigheter med utsöndring av fröet;
 4. Järn är faktiskt en flerskammig cyst. Brott mot urinering är så allvarligt att det påverkar njurens tillstånd. Erektion är trasig eller smärtsam.

Orsaker och utvecklingsmekanism

Mekanismen för skleroserande vävnad är densamma för vilken som helst form av sjukdomen. Denna process börjar i tillstånd av hypoxi. Glandulära celler är mycket känsliga för brist på syre och näringsämnen, så när blodcirkulationen störs, förlorar de snabbt funktionalitet och dö.

Om detta fenomen är tillfälligt återställs cellerna. Om hypoxi varar lång tid minskar epitelens regenerativa förmåga och i slutändan är processen att återställa glandulära celler omöjlig. Istället växer bindväv i kroppen - det här är en normal reaktion av kroppen, som försöker hålla orgeln i integritet.

För att kompensera för bristen på funktionalitet börjar de återstående glandulära cellerna dela snabbt, vilket bildar funktionella noder i bindväven. Men senare dör de också och ersätts helt av ärrvävnad. Efter detta förlorar kroppen sin förmåga att fungera.

Orsakerna till hypoxi är många. De vanligaste faktorerna är:

 • blockering och förminskning av blodkärlen, vilket leder till brist på syre och näringsämnen
 • sjukdomar i immunsystemet och allergier - lokal inflammation utan uppenbara uppenbara orsaker leder till förminskning av blodkärlen;
 • medfödda missbildningar - utvecklingspatiologier leder ofta till att bäckenorganen fungerar felaktigt.
 • kronisk prostatit - samma, i själva verket en långvarig, icke-stoppande inflammation, mot vilken blodcirkulationen är svår;
 • promiskuösa sexliv - särskilt oregelbundet. Den fullständiga frånvaron av kön leder till samma resultat;
 • stillasittande livsstil - inte så mycket orsaken till sjukdomsuppkomsten, som en provocerande faktor. Med en stillasittande livsstil störs cirkulationen av det lilla bäckenet, vilket leder till många sjukdomar.

Hur manifesteras prostata fibros?

Vid olika stadier av sjukdomsutvecklingen skiljer sig ljusstyrkan och antalet symtom.

Vanligtvis uppträder symtom i följd:

 • Skarp smärta vid utlösning - den övervuxna bindväven klämmer fast deferenserna. Övervinna hindret och leder till smärta.
 • Obehag vid urinering - desto starkare desto längre utvecklas sjukdomen. Anledningen är densamma - fibrös bildning av urinröret.
 • I sperma detekteras blod - ett icke-obligatoriskt tecken.
 • Erection erektion tills fullständig frånvaro. I närvaro av det sista samlaget får obehag och slutar sällan med orgasm. I allvarliga fall försvinner libido helt.
 • I perineum och i ljummen finns det konstant ont i smärta - på grund av trycket i det förstorade organet.

När sjukdomen kombineras med andra sjukdomar kompletteras den kliniska bilden med deras karakteristiska symptom.

diagnostik

Primärdiagnos utförs genom en radikal metod - palpation. Det är värt att notera att denna metod inte alltid är tillgänglig - med hemorrojder är en sådan undersökning extremt smärtsam och nästan omöjlig.

Om palpation, om det finns fibros av prostata, kan läkaren fastställa en minskning av kroppens storlek, ojämn kanter, tätning av vävnad. Om undersökningen inte isolerar prostatajuice från urinröret, indikerar detta en fullständig förlust av körteln.

I regel är en palpation inte tillräcklig för att fastställa en korrekt diagnos.

Utnämnda instrumentella metoder för undersökning:

 • TRUS - transrectal ultraljudsundersökning. I rektum sätts en ultraljudssensor in och organen i det lilla bäckenet undersöks. Detta är den mest säkra och informativa metoden för att studera olika vätskformationer: cyster, foci av fibros. Dessutom ger metoden dig möjlighet att omedelbart upprätta och blåsans tillstånd för att klargöra sjukdomsfasen och dess effekt på urean och njurarna.
 • uretrocystografi - ger dig möjlighet att bedöma omfattningen av urineringstörningen;
 • vasoveciculography är en metod som tillåter att separera fibros av prostata från maligna och godartade formationer;
 • CT och MR - ger fullständiga data om både vävnadsstruktur och förändringar i prostata storlek.
 • Dessutom analyseras urinen, blodet och spermierna nödvändigtvis. Utvärdering av abnormiteter i antalet leukocyter eller upptäckt av bakterier gör att du kan bedöma graden av inflammation.

Hur ser prostata fibros på ultraljud?

behandling

Skleros av prostata är dessutom en irreversibel förändring, dessutom progressiv. Den modifierade vävnaden är inte föremål för restaurering. Ångan kan antingen stoppas under utveckling, eller organet avlägsnas.

medicinering

Konservativ behandling sker i fall där förändringen inte har gått långt: orgelfunktionen försvagas eller bevaras, den fibrösa deltagaren utövar inte stort tryck. I alla andra fall är läkemedelsbehandling endast en del av pre- och postoperativperioden.

Kursen innehåller antibiotika - både för att undertrycka bakteriell mikroflora och för att förebygga och undertrycka inflammation:

 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.
 • Vitaminer och mineralkomplex - för allmän hälsofrämjande.
 • Alpha-adrenoblocker och andra syntetiska droger som förbättrar blodcirkulationen.

Utsedda och fysiologiska förfaranden:

 • prostata massage är ett utmärkt sätt att återställa blodcirkulationen. Förfarandet tar ett minimum av tid - upp till 2 minuter och ger konkreta resultat.
 • terapeutiska enemas - ämnen med antiinflammatorisk effekt används
 • kan appliceras och värmas om det inte finns kontraindikationer, eftersom temperatureffekten också aktiverar blodcirkulationen.

kirurgi

Kirurgisk behandling är en metod för radikal bortskaffande, eftersom det tillåter att ta bort alla neoplasmer, liksom att lösa problem med blodcirkulationen, om de är förknippade med obstruktion och förträngning av blodkärl.

Kirurgi indikeras med följande symtom:

 • svårighet eller omöjlighet med urinering
 • ofullständig tömning av urea i kombination med stenar;
 • svårighet att dra urin ur det övre urinvägarna
 • njursvikt i prostata fibros
 • återflöde av urin från urinkanalen in i de partiella vesiklarna;
 • varbildning.

Med olika former av åkomma och varierande grader av svårighetsgrad används olika metoder.

Ibland är det möjligt att göra med ett minimalt invasivt ingripande:

 • Laserbehandling är den säkraste metoden för idag, eftersom det gör att man kan ta bort eller förstöra bindväven med en laser utan snitt. Vävnaderna som omger körteln är inte skadade. Dessutom är förfarandet smärtfritt. I svåra avancerade steg är laserterapi dock maktlös.
 • Transuretral resektion är en endoskopisk operation, det vill säga med ett minimum av snitt. Ett endoskop sätts in i urinröret, vilket gör det möjligt för en att få en komplett bild av vad som händer och ett instrument för att avlägsna den expanderade vävnaden. Eftersom kirurgen ser bilden av operationsfältet, behöver man inte skala av vävnaderna.
 • Prostatectomy - används för diffus skada, när flera foci av återfödelse upptar en stor yta på orgeln. I detta fall måste järnet avlägsnas. Det finns öppen och laparoskopisk prostatektomi. Det senare alternativet är säkrare och mindre traumatiskt.
 • Adenomoprostatektomi är föreskriven i fall där körtelvävnader bildar adenomatösa noder.
 • Prostatazikokektomi är borttagandet av inte bara körteln, utan även de seminala vesiklarna. Detta är nödvändigt vid fjärde stadiet av fibros, och även om det tredje, om det uppstår med komplikationer.

Sällan är operationen åtföljd av installation av en stent - ett speciellt rör i smalningen av urinröret. Detta gör att du kan återställa det normala dräneringen av urin vilket underlättar patientens position.

Behandling av prostata fibros med laser

Folkets

Folkmetoder syftar till att undertrycka inflammation. Om orsaken till fibros är kronisk inflammation kan den behandlas med tillägg till huvudkursen av buljonger och infusioner. I de fall då förändringen har nått stadiet av urinretention är folkmedicinska lösningar värdelösa. Fibros är en irreversibel förändring, det är omöjligt att återställa den degenererade vävnaden, men bara för att ta bort den.

För att underlätta tillståndet med fibros av prostata användes sådana recept:

 • Pumpa frön - för att undertrycka inflammation borde äta 30 frön en dag innan man äter. Kursen varar i flera månader.
 • Propolis - 40 g av produkten blandas med 250 ml alkohol och indunstas. Därefter omrörs 0,1 g av den resulterande blandningen med 2 g kakao. Från massan mögel ljuset och sätt det i ändtarmen för natten. Kursen varar 30 dagar, upprepas 4-6 veckor efter behov.
 • En handfull persilja frön gnids i pulver, blandas med kokande vatten och hålls blandad i brand i 15 minuter. Använd 5 matskedar om dagen.
 • Kastanjer - För behandling krävs ett skal av kastanjer med spines. Skalet bryggs som te och berusat. Du kan förbereda ett avkok från andelen 3 msk skal och 500 ml kokande vatten. Infusion är druckit tre gånger om dagen.

Prognoser och konsekvenser

Omedelbart ingripande leder till ett fullständigt stopp av processen. Det är inte möjligt att återställa glandulära vävnader, men för att behålla den funktionella delen av organet och att inte tillåta ytterligare förändringar ligger helt i kirurgen. Generellt är prognosen gynnsam om åtminstone en del av kroppen fortsätter att fungera.

Om behandling inte genomförs kan konsekvenserna vara mycket svårare:

 • brott mot styrkan tills fullständig försvinnning av erektilfunktionen
 • infertilitet - sannolikheten är mycket hög;
 • Utseendet av samtidiga sjukdomar - från prostata till njursvikt;
 • risk för bildning av en malign tumör.

Fibros av prostata är inte den farligaste sjukdomen, som dock kan leda till en signifikant försämring av livskvaliteten. Om sjukdomen ignoreras är fullständig organtab och infertilitet möjlig.