Huvud
Skäl

Prostataavlägsnande - indikationer, förberedelse och operation, konsekvenser och återställande av styrka

Konsekvenserna av sådana patologier i det genitourära systemet för män, som adenom, kan leda till behovet av att avlägsna prostata. Kirurgi för att ta bort prostatakörteln bär inte risken för dödsfall, men har sannolikheten för postoperativa komplikationer som påverkar livskvaliteten. Den operativa vägen är ofta den enda alternativa vägen för att undvika den allvarliga utvecklingen av sjukdomen. Ta reda på den information som hjälper dig att fatta rätt beslut, förbered dig själv moraliskt för operationen på prostata och få en uppfattning om utsikterna till postoperativ återhämtning.

Vad är prostataavlägsnande?

Prostatektomi är en kirurgisk operation för att ta bort prostata eller en del av det. Körteln utsöndrar en speciell hemlighet som stimulerar spermatozoas motoriska aktivitet och förlänger deras livskraft utanför hankroppen. Prostata ökar risken för naturlig befruktning väsentligt. Avlägsnande av kroppen betyder inte automatisk infertilitet. Modern operation innefattar flera operativa tekniker. Valet av den mest effektiva metoden är individuell och förblir efter eget gottfinnande hos läkaren och patienten.

Indikationer för borttagning

Kirurgisk ingrepp är alltid en extrem åtgärd, vilken medicin sanktioner bara om mot en bakgrund av progressiv sjukdom alla metoder för konservativ terapi har uttömt sig och inte fått ett tillfredsställande resultat. Patienterna kommer in i operationsbordet på grund av följande skäl:

 1. Onkologiska processer av prostatakörteln.
 2. Bildandet av steniga formationer i prostata-kanalerna (kalkylformig prostatit). Den tyngsta läckande formen av prostatit, där urinering blir svårt, och blod finns i urinen.
 3. Det avancerade stadium av prostata hyperplasi (orgelförstoring), som har en godartad natur - adenom.
 4. Cancer maligna neoplasmer - cancer har egenskapen att öka och sprida metastaser, vilket hotar hela livsorganets vitala aktivitet. Avlägsnande i onkologi bör utföras medan sjukdomen är i första eller andra etappen, och tumörstorleken översteg inte normen.

Metoder för adenomavlägsnande

Kirurgi har utarbetat flera sätt att prostatektomi. Hittills tillämpas alla. Valet tar hänsyn till patientens ålder, samtidiga sjukdomar, sjukdomsstadiet och PSA i blodet (prostatiskt specifikt antigen). Kirurgens kvalifikation är mycket viktigt. Det finns följande val av metoden för kirurgisk ingrepp:

 1. Transuretral resektion av prostata. Det utförs med godartad prostataförstoring. Operationen för partiell borttagning utförs genom laparoskopisk väg genom urinröret.
 2. Induktion av prostata. Metoden för intervention för prostataadenom, där det normala utflödet av urin återställs. Det utförs när prostata förstoras något, är risken för en tidig komplikation i form av retrograd ejakulation (att få spermierna utanför men inuti urinblåsan) hög.
 3. Radikal prostatektomi. Metoden används för tumörer och för att avlägsna hyperplasi av godartade egenskaper. Tillsammans med prostata tas lymfatiska kärl och noder bort.
 4. Laseravlägsnande av prostatakörteln. Progressiv metod, som på grund av låg traumatism är särskilt visad för äldre. Effekten av laserresektion är bevisad av ett relativt litet antal postoperativa komplikationer.

Hur utförs operationen på prostatakörteln

Under preoperativperioden måste all doktors rekommendationer följas strikt. Det är nödvändigt att sluta ta läkemedel som utspätt blod (Clopidogrel, Warfarin, Aspirin och andra). Preoperativ beredning är individuell beroende på vilken metod som används. För att få en fullständig bild av patientens tillstånd före operation kan läkaren ordna en serie prov:

 • analys på PSA;
 • transuretral ultraljud;
 • biopsi (efter läkarens bedömning);
 • rektal finger undersökning.

Transuretral resektion

Före operationen måste urin och blod analyseras. För anestesi praktiseras lokalbedövning. Eftersom den operativa instrumentationen utgår från direkt strömförsörjning, ligger en elektrod för jordning under patientens lår. Under operationen sätts ett resektoskop in i patientens urinblåsa genom urinröret.

Adenomen avlägsnas med hjälp av en anordning som kallas en slinga. Den nya bildningen avlägsnas gradvis, som om "skrapar" den tills det bara finns en hälsosam vävnad kvar. I slutet av operationen är den patologiska vävnaden i form av "chips" i blåsan. Dessa fragment tvättas ut med användning av en speciell anordning. Arbetsstandarderna är utformade under högst en timme. För tiden för efteroperationsperioden införs en särskild kateter för att återställa urinering.

Radikal prostatektomi

Om en betydande del av prostata påverkas av onkologi, anses minimalt invasiva metoder vara obegripliga. Läkaren är tvungen att göra ett val till förmån för en radikal kavitetsprostatektomi, vilket innebär att prostata avlägsnas. Driftstiden är cirka 2-3 timmar. Det finns tre tekniker för denna typ av operation:

 1. Vid kraftig ökning av prostata i underlivet görs ett snitt, åtkomst till körteln säkerställs, följt av borttagning.
 2. Patienter med överdriven kroppsvikt eller redan traumatiserad operation med excision i buken eller bäckens hålighet, är tillgång till prostata genom ett snitt i perineum.
 3. Metoden för laparoskopi involverar flera små snitt i bukväggen för införande av instrument och ett laparoskop, som är utrustat med en videokamera.

Endoskopisk resektion

En mindre vanlig typ av operation är samtidigt mycket effektiv. Avlägsnande sker med en laserstråle under lokalbedövning. För att utföra nedskärningarna krävs inte, utbrändes de skadade vävnaderna genom urinväggen. Fördelarna med kirurgi innefattar frånvaron av blodförlust, lågt trauma och en minskning av tidpunkten för återhämtningsperioden. För att underlätta processen använder kirurger en kamera i slutet av instrumentet.

Laserförångning

Den senaste metoden för avlägsnande av prostatakörteln är laserförångning, som använder egenskaperna hos en grön laser. Det skiljer ljuskänslighet mot hemoglobin, påverkar endast de körtelvävnader som har god vaskuläritet. Laserstrålen tränger in i vävnaden endast med 1 mm, så förångningen görs skikt för skikt. Patienten ges en lokalbedövning genom urinröret. Fördelarna med processen inkluderar den minsta risken för blödning.

komplikationer

Med den otvivelaktiga effekten av metoderna för kirurgisk manipulation finns det möjlighet till komplikationer och överträdelser både under och efter operationen:

 1. I 2,5% av fallen kan en stor blodförlust inträffa under operationen, vilket kan leda till behovet av transfusion.
 2. Efter operationen kan blödning förekomma och leda till blodproppar i blåsans område.
 3. Vattenförgiftning: En vätska avsedd för bevattning av blåsan kan komma in i blodomloppet.
 4. Fördröjd urinering som ett resultat av kirurgiska felaktigheter.
 5. Inflammation.
 6. Urininkontinens

Konsekvenser för människors hälsa

Livet utan prostata kännetecknas av sexuell dysfunktion för 20% av patienterna. Det finns inget överraskande eller särskilt dramatiskt i detta, eftersom sjukdomslogiken initiellt antog förtryck av sexuell funktion och en minskning av volymen av seminalvätska. I efteroperationsperioden återställs erektilkapaciteten långsamt. Separat bör man nämna konsekvenserna av att prostatakörteln avlägsnas hos män i form av retrograd ejakulation (i urinblåsan), vilket ökar risken för infertilitet och återfall av cancer.

Återvinning av potens efter prostataavlägsnande

Svaghet eller förlust av erektion hos män är en bieffekt av borttagning av prostatakörteln. Särskilt komplicerade fall är fall om nervfibrer som är ansvariga för utseende av erektion under operationen skadades. Om operationen var framgångsrik och det fanns inga problem innan ingreppet tog återhämtningen enligt recensioner från tre månader till ett år. Stor hjälp för rehabilitering kommer att ges med läkemedel för styrka baserad på Sildenafil och Tadalafil, mekaniska enheter (pumpar och erektila ringar).

Kostnaden för en operation för att ta bort prostatakörteln beror på kirurgens skicklighet och den valda kirurgiska metoden. Ungefärliga priser på kliniker:

Prostataavlägsnande: Inverkan på människors hälsa

Adenom av prostata är en av de vanligaste manliga sjukdomarna. Oftast är män i åldern 45 riskerade att förvärva sådana svårigheter med hälsan, vilket är direkt relaterat till hormonella och åldersrelaterade förändringar.

Utvecklingen av prostatit, har en stor negativ inverkan på hela kroppen och hälsa, yttrar sig i sådana konsekvenser som manlig infertilitet, cancer, defekt intima liv.

Ett sätt att behandla är en kirurgisk metod. Som regel, efter att prostata har avlägsnats, har konsekvenserna för människors hälsa det mest positiva resultatet, eftersom utvecklingen av allvarliga komplikationer mot bakgrunden av prostatit förhindras.

Prostataavlägsnande är föreskrivet i följande fall:

 • i frånvaro av urinering
 • med utvecklingen av sådana komplikationer mot bakgrunden av prostata, som njursvikt;
 • infektion i genitourinary systemet;
 • med urolithiasis;
 • i händelse av närvaro i blåsan hos en stor divertikulum;
 • utan leukocyter i urinen.

I medicinsk praxis finns det också akuta fall där patienten måste ta bort prostata snabbt: med akut urinretention och med blödning som hotar patientens liv.

Modern medicin kan utföra en resektion av prostatan på flera sätt:

 • Transuretral resektion, vid vilken genom urinrörets öppning införs ett speciellt instrument som helt eller delvis avlägsnar prostatakörtelns vävnader. Detta är den minst traumatiska operationen, i slutet av vilken en kateter introduceras, vilket förhindrar utseende och utveckling av infektion. Patienten är som regel frisk inom 3 till 5 dagar och sjukdomen kommer aldrig att manifestera sig igen.
 • Öppna prostatektomi. I detta fall är snitten gjord av pubic och navel region och tumören avlägsnas. Denna metod används för mycket stora prostatastorlekar, förekomsten av komplikationer. Vävnader som redan har atrofierats avlägsnas, en kateter sätts in i urinblåsan. Den postoperativa perioden är lång upp till 3 veckor av patientrehabilitering, eftersom det är ganska möjligt att borttagning av prostata på detta sätt kommer att orsaka starka konsekvenser för människors hälsa som komplikationer.
 • Endoskopisk enukleation. Radikal och en av de mest effektiva metoderna för behandling av prostatit. Operationen utförs med hjälp av en laser, som genom urinröret enkelt bränner atrofierad prostatavävnad. Patientens tillstånd återställs snabbt.

Varje kirurgiskt ingripande kan orsaka komplikationer, särskilt smittsamma.

De vanligaste komplikationerna vid prostataavlägsnande är:

 • blödning, Det förefaller som ett resultat av avstötningen i sår av koagulationsskorpan. Blodproppar bildas, täppa till urinröret, i vissa fall leder det till en återoperation.
 • Vattenförgiftning utvecklas i händelse av att en stor mängd vätska som används för att bevattna blåsans väggar faller in i patientens blodkärl. Behandlingen utförs av diuretika och snabbt svinner syndromet snabbt.
 • Retention av urin orsakas av läkarens fel under operationen eller när läkarna inte helt har avlägsnat all atrofierad prostatavävnad. Problemet löses genom upprepad kirurgisk ingrepp.
 • Urininkontinens uppstår på grund av den långvariga icke-helande av snitten genom vilka urinen börjar sippra. Patienten föreskrivs användningen av en utgående kateter och under en lång tid.
 • Mot bakgrund av en misslyckad operation kan man manifestera sig och utstötning av utsädet i blåsan under utlösning. Särskilt negativa konsekvenser, ett sådant fenomen, bära inte patientens hälsa, efter en kort tid passerar patienten inte något obehag.
 • Infektionssjukdomar utvecklas ganska sällsynt, men har en plats att vara. Detta beror på infektionen i blodet, inte patientens överensstämmelse med alla rekommendationer från läkaren under återhämtningsperioden. För att undvika sådana problem är det möjligt genom mottagning av antibiotika, hygienhänsyn.

Konsekvenserna av prostataavlägsnande hos män

Efter verksamheten effekterna av borttagandet av prostatan hos män är olika, det beror på kvaliteten på de operationer på vilket stadium av sjukdomen som behandlas, hur effektivt var rehabiliteringsperioden den enskilde patientens hälsa indikationer.

De vanligaste problemen som män står inför är några sexuella störningar. Om innan en sådan operation utfördes hade patienten redan sådana sjukdomar, då är det inte värt att hoppas att det intima livet kommer att återgå till det normala.

Ingen av metoderna för kirurgisk ingrepp påverkar inte erektionen och hela processen med att uppnå det. Om det inte fanns några problem före ingripandet, kommer de inte att manifestera sig efter operationen.

Möjliga konsekvenser efter operationen av prostataavlägsnande hos män utfördes, förknippas med utlösning och utveckling av infertilitet.

Komplikation beror på det faktum att den seminala vätskan inte passerar genom urinröret för att lämna den yttre miljön men går in i urinblåsan.

Orsaken är att efter operationen expanderar urinröret och även blåsans hals vilket gör att spermierna kan följa vägen med minst motstånd. I många fall är denna situation korrekt korrigerad och kan behandlas med hjälp av specialläkemedel.

För att minimera risken för komplikationer, bör patienten strikt följa alla recept från läkaren efter operationen.

Under hela rehabiliteringsperioden måste patienten:

 • Applicera inte tung fysisk ansträngning och mindre aktiv rörelse än vanligt;
 • använd den föreskrivna restaureringsdieten utan skarpa, salta och röka rätter;
 • observera antibiotikabehandling
 • Eliminera dåliga vanor - cigaretter och alkohol;
 • avstå från intima livet i 2 månader.

Om du följer alla rekommendationer och utnämningar av en läkare behöver du inte återgå till operationen igen.

Man bör också ta hänsyn till att effektiviteten i behandlingen, liksom sannolikheten för komplikationer och konsekvenser, risken för kirurgisk ingrepp, beror på arbetsmetoden och kroppens individuella egenskaper, på vilken ålder patienten är. Till exempel när en laser används i en operation är risken att utveckla konsekvenser och komplikationer noll.

Prostataavlägsnande: indikationer och metoder för användning

Kirurgi av prostata är borttagning av hela prostatakörteln eller en del av den.

Det utförs som en sista utväg för behandling av kronisk prostatit (partiell resektion) eller prostatacancer (radikal resektion).

Det är ett invasivt hålrumsförfarande som kan utföras med ett enda snitt i underlivet, perineum eller med en serie små snitt.

Vad hotar att ta bort det

Avlägsnandet av prostata innebär ofta sådana problem som:

 • erektil dysfunktion (svårigheter att uppnå erektion);
 • frånvaro av ejakulation
 • urininkontinens
 • dysuri (svårighet med urinering);
 • infektion, och inte bara i det opererade området, eftersom kroppen kommer att vara kraftigt försvagad;
 • stark smärta under de första veckorna efter operationen.

Återhämtningsperioden kan ta ett år, och ibland längre.

Indikationer för avlägsnande av prostata

Indikationer för fullständigt avlägsnande av prostata är:

 • Cancer, lokaliserad inom prostatakörteln;
 • ett försummat fall av prostataadenom (radikal adenomektomi);
 • närvaro i prostata av ett stort antal stenar;
 • snabbväxande tumör, det är också en högklassig tumör hos en ung person.

För de äldre med en långsamt ökande cancer i prostata, kan prostataavlägsnande inte vara nödvändigt. Detta beror på att cancer kan växa så långsamt att en person kommer att ha större chanser att dö av ålderdom eller av andra skäl än från prostatacancer.

Om prostatacancer kan indikera en ökning av nivån av PSA-antigen, vilket ger prostata - upp till 4-10 ng / ml.

Kirurgi av prostata (tekniska termen - prostatektomi) kommer bara att hjälpa de patienter i vilka tumören är begränsad till prostatakörteln. Den äldsta typen av prostatakirurgi - öppen prostatektomi - involverar fullständigt avlägsnande av hela körteln och eventuellt de allra främsta vesiklarna och omgivande nerver och vener.

En del av urinröret som passerar genom prostatazonen avlägsnas också. Detta hjälper till att förhindra sjukdomsfall, men leder till många potentiella komplikationer. Nervaskande prostatektomi är ett mer mildt alternativ till operation.

Denna typ av operation är utformad för tidig diagnos av prostatacancer, som ligger inom prostata. Cancer bör vara borta från två buntar av nerver som styr en erektion. Syftet med operationen är att minska risken för erektioner efter kirurgi. Kirurgen skär prostata vävnaden utan att skada nervbuntarna. Han måste emellertid ta bort dem om cancercancer är nära eller redan i nerverna.

Cancer kommer inte att botas om kirurgen lämnar tumören i ett försök att hålla nerverna. Om cancer är bara på ena sidan av prostata, kan kirurgen lämna den andra sidan av prostata oförstörd. Emellertid upplever patienten fortfarande svårigheter med erektion, men inte lika signifikant som vid radikal prostatektomi.

Metoder för prostataavlägsnande

Det finns flera typer av operationer på prostata: retropubic, perineal, laparoscopic och robot.

De klassificeras enligt snittet:

 • Den bakre metoden för prostataavlägsnande innebär ett snitt i underlivet, från naveln till skönhetsbenet. Inskärningen är från 8 till 10 centimeter i längd. Denna metod är mer nervbesparande jämfört med grenen.
 • Perinealmetoden innebär ett fyra centimeter snitt i perineum, vilket påverkar musklerna och vävnaderna mellan pungen och den analfinkter. Det utförs snabbare och med mindre blodförlust än fördröjda, men leder oftare till nackdelar och, följaktligen, impotens.
 • Laparoskopiska och robotiska metoder. Laparoskopet är ett tunt rörinstrument som gör det möjligt för kirurgen att se vad som görs i bukhålan och att ta bort prostata genom en serie små snitt i stället för en lång. Robotproceduren använder samma skärningar och verktyg som laparoskopisk procedur, men kirurgen använder robotmanipulatorer för att utföra operationen på distans. När det gäller fördelar för patienten är dessa två metoder för prostataavlägsnande nästan identiska. Priset på laparoskopisk procedur varierar från 70 000 till 100 000 rubel, robot kostar upp till 350 000 rubel.

Med en liten spridning av prostata vävnader, och i sällsynta fall, med en cancerous tumör i prostata med obstruktion av urinvägarna, är hela prostaten inte avlägsnad, utan bara dess delar.

En sådan endoskopisk operation kallas "transuretral resektion av prostata", förkortad till TUR. Genom att använda ett resektoskop som sätts in genom urinröret i blåsan, avlägsnas den förändrade vävnaden utan att påverka de hälsosamma körtelvävnaderna. En modern, men dyr version av TUR är koagulering av de drabbade prostata vävnaderna med en laser.

Operationen att ta bort prostata och dess möjliga komplikationer

Prostatektomi är en invasiv kirurgisk operation som bär olika risker.

blödning

Radikal prostatektomi, en traditionell operation för att behandla prostatacancer, har alltid varit förknippad med blödning.

När förfarandet förbättrades minskade blodförlusten, men det är fortfarande betydande. I genomsnitt leder kirurgi för att ta bort prostata en förlust av cirka 500-900 ml blod.

Medan unga, friska människor kan oftast flytta sådan blodförlust utan några biverkningar, kan äldre och (eller) sjuka människor inte flytta stora blodförlust utan att skada hälsan. Som ett resultat av detta donerar de flesta män före operationen blod i flera veckor, och under operationen hälls de tillbaka till dem. Robotkirurgi, i motsats till radikal prostatektomi, resulterar i betydligt mindre blödning (ca 100-200 ml).

Denna skillnad beror på att robotoperationen innefattar en process som kallas "insufflation", där gas pumpas in i bukhålan. Det skapar tryck som slutar blöda från de ådror som kan blöda fritt under en rutinmässig operation. Därför uppmanar många kirurger som utför robotprostatektomi inte patienter att donera blod före förfarandet.

TUR-syndrom

TUR-syndrom - mycket sällsynta (förekommer statistiskt i 0,1-1% av fallen), varigenom en stor mängd av spolvätska in i blodbanan. Resultatet är en så kallad "vattenförgiftning", som kännetecknas av en ökning av extracellulär vätskevolym, vätskeöverbelastning, minska mängden blod elektrolyter, och ibland - skador på erytrocyter.

Problem med urinering

Incontinens är ett vanligt problem för män efter en operation för att ta bort prostata. Det uppträder vanligtvis efter avlägsnande av katetern. Vanligtvis förekommer urininkontinens med ökande tryck på blåsan, exempelvis genom nysning, hostning eller lyftning av vikter. En månad efter operationen blir inkontinensfall mer sällsynta.

Om några år klagar bara en liten andel män på problemet. Lös det kommer att hjälpa Kegel övningar, som utförs för att stärka bäckens golvmuskler. Du bör också urinera innan du går och lägger dig på natten.

Retrograd ejakulation

Även för de personer som har återställt sin fulla erektion efter operationen kommer kön inte att vara densamma som tidigare. Prostata och seminalblåsorna producerar det mesta av den seminalvätska som män ejaculerar när de når orgasm. Under operationen för att ta bort prostata, tas prostata körteln och vätskorna bort och deras samband med testiklarna är brutna (som i en vasektomi).

Som ett resultat, när en man uppnår orgasm, har han "torr" ejakulation. Medan den opererade personen fortfarande känner sig nöjd efter kön, känner han sig lite annorlunda. På grund av det faktum att spermier inte dyker upp under orgasmen är män oförmåga efter prostatektomi.

impotens

Risken för erektil dysfunktion och impotens är fortfarande ett allvarligt problem efter operationen för att ta bort prostata. Detta är förmodligen den främsta orsaken till den manliga rädslan för detta förfarande.

Utseendet av impotens efter prostataoperationen bestäms i stor utsträckning av patientens ålder och sin sexuella styrka före prostatektomi. Många män återställer sin förmåga att få en spontan erektion utan hjälp, men innan det går tillbaka kan det ta tid (ungefär ett år efter operationen).

Läkare kan ordinera mediciner som sildenafil för att stimulera erektion och normalisera det intima livet. En viktig roll spelas också av lämplig näring, inklusive produkter med selen, zink och fleromättade fettsyror. I speciellt svåra fall kan läkaren rekommendera att införa ett implantat för klyfösa kroppar. Robotiska förfaranden har lägre risk för långvarig impotens.

Inflammatoriska sjukdomar

Operationen för att ta bort prostata är sällan åtföljd av infektioner. I närvaro av adekvat terapi med antibiotika undviker de flesta patienter framgångsrikt inflammatoriska sjukdomar i den postoperativa perioden.

Om infektionen uppstår är dock ursprungspunktet snittet, vars kanter blir röda, blir varma, och ibland strömmar pus från snittet. Dessutom kan en infektion förekomma i urinblåsan.

Båda dessa typer av infektioner behandlas framgångsrikt med antibiotika.

Patienterna bör hålla klippplatsen ren, för vilken en lösning av väteperoxid och vatten kan användas. Flera gånger om dagen, särskilt efter avföring, ska patienterna städa penis och anus med vatten och tvål.

Konsekvenserna av prostataavlägsnande för den manliga kroppen: Prophylax efter proceduren

Många män i livet står inför problem med erektil funktion. De faktorer som orsakar denna överträdelse kan vara många.

En av de vanligaste faktorerna är förekomsten av prostatacancer.

Med detta resultat kommer den vanliga medicinen inte att hjälpa, i detta avseende hänvisas män till kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln.

Varje man är säker på att han efter operationen kommer att falla i en kvinnas ögon, eftersom hon kommer sluta att föra henne nöje i sängen. Faktum är att avlägsnandet av prostata är inte en dom. Det viktigaste är att hitta problemet i tid och snabbt lösa det.

När är det nödvändigt att göra proceduren?

Prostatakörteln är en av de mest utsatta delarna av den manliga kroppen. I de första stadierna av prostata sjukdomen utför ofta vanlig medicinering. Men det finns problem mycket svårare. Till exempel prostatacancer eller prostata adenom. Om dessa sjukdomar upptäcks, kommer läkemedelsbehandling inte att vara effektiv, därför borde man ge krediter till kirurgiska metoder.

Innan han utför ett sådant ingripande i hankroppen utför doktorn en fullständig undersökning, varefter han gör en slutsats.

Huvudindikationerna för uppförandet av ett liknande förfarande för avlägsnande av prostata innefattar:

 • en stor mängd återstående urin, som är relaterad till prostata adenom;
 • alla typer av infektionssjukdomar i genitourinary system;
 • förekomsten av akut urinretention i blåsan;
 • njursvikt
 • Närvaron av stenar i blåsan;
 • hematuri;
 • förekomsten av komplikationer av prostata adenom;
 • aktiv progressiv prostatacancer.

Vad händer om du tar bort prostata som läses nedan.

Drift och Mäns hälsa

Varje man som genomgår operation för att ta bort prostatakörteln är säker på att han inte längre är en man, han kommer inte att kunna ha sex, ha barn och överhuvudtaget för att få en kvinna njutning i sängen.

I själva verket, om prostatakörteln är borttagen, hade endast 25% av fallen av 100% mindre störningar i erektilfunktionen. Men detta beror inte på kirurgiskt ingrepp, utan till det stadium som problemet löstes på. Ju tidigare du blir av med prostatacancer, desto bättre blir din manliga hälsa.

Avlägsnande av prostata: konsekvenser för människors hälsa efter operationen

Det finns vissa konsekvenser för borttagandet av prostata, som en man borde veta om.

Konsekvenserna av borttagning av prostatakörteln hos män:

 • problemet med inkontinens
 • oförmåga att utföra fullständig urinering
 • Utseendet i urinen av små mängder blod;
 • utseendet av en inflammatorisk process.

Omedelbart finns urininkontinens efter operation för att avlägsna prostatakörteln. Detta beror på att blåsan ska återgå till normal drift.

Och detta kräver extra tid. Män kan märka att i processen att urinera efter avlägsnandet av prostata är blåsan inte helt tömd.

Detta är en normal reaktion, eftersom i blåsan efter operationen kommer en kateter att installeras, längs vilken urinen kommer att flöda. Efter några veckor ska allt komma tillbaka till det normala. Under den första veckan kan du märka små mängder blod i urinen, detta kan anses vara normen, eftersom den borttagna prostatan blöder under en tid.

För mer information om återställningsförfarandet, klicka här.

I slutet av tiden

Efter avlägsnande av prostatakörteln är konsekvenserna minimala. Beroende på hur länge proceduren utfördes beror ytterligare manifestationer.

Efter operationen för att ta bort prostata - konsekvenserna:

 • små problem med erektil funktion
 • infertilitet;
 • frånvaro av ejakulation
 • ihållande urininkontinens.

Oavsett om det är möjligt att leva utan prostatakörtel nedan.

potens

Om du är orolig att efter att du har tagit bort prostatakörteln, kommer ditt sexuella liv att sluta, du är felaktig. Enligt många studier som genomfördes på män som genomgick en operation för att ta bort prostata, är konsekvenserna av en mans sexuella liv på den nivå som han var före operationen. Endast i vissa fall kan det minskas med en liten mängd.

Efter avlägsnande av prostata kan en man helt engagera sig i sex och känna orgasmen, som han kände före avlägsnandet av prostata. Det enda som kommer att vara frånvarande i detta fall är utlösning.

Erektilfunktionen kommer att vara densamma som före operationen, och mannen kommer att kunna uppleva orgasmer.

Du bör förbereda för det faktum att under det första året efter operationen kommer det att finnas ett återhämtningsstadium, under vilket sexlivet utan prostata kommer att nå den önskade nivån.

Om före operationen du hade problem med styrkan, då efter operationen kan det finnas allvarliga problem med erektion. I andra fall kommer du att vara en fullvärdig man, kunna ha kul och tillfredsställa din partner i sängen.

förebyggande

För att manliga sexuellt liv ska gå in i normal kurs efter avlägsnandet av prostata, bör en normal livsstil bibehållas i ett år eller flera år.

I vilket fall som helst påverkar borttagningen av prostatakörteln människors hälsa, så det är nödvändigt att vidta vissa preventiva åtgärder:

 1. Det är inte nödvändigt att sitta ner efter avlägsnande av prostata och vänta på att erektilfunktionen återhämtar sig själv. Ju tidigare och oftare du börjar ha sex med en kvinna, desto snabbare blir din erektion återställd.
 2. Det är inte alltid efter avlägsnandet av prostata som man kan älska i sin helhet. Därför, om du är rädd för att bli skämd för din fru, onanera dig i flera veckor. Detta hjälper dig att känna vad som hände efter operationen och hur din orgasm kommer att se nu.
 3. Vid maximalt försök att inte bära tunga saker och inte belasta för mycket i avvärjningsprocessen.
 4. På din fritid, försök att flytta, inte sitta still.

övningar

Efter avlägsnande av prostata bör det finnas en liten uppsättning övningar som kommer att hjälpa till att få bäckensbottenmusklerna till normala.

Sådana övningar inkluderar:

 • övningar som syftar till uppfattningen av bäckens muskulatur
 • övningar som syftar till spänningar i bäckenmusklerna
 • övningar som syftar till att slappna av i bäckensmusklerna.

Det här är de så kallade Kegel-övningarna, som inte bara hjälper till att återskapa bäckensgolvets muskler utan också helt återställer det manliga genitourinary systemet.

Strömförsörjning

Vad kan du äta efter prostataavlägsnande?

För att snabbt återställa livskvaliteten efter borttagning av prostatakörteln är det nödvändigt att följa några rekommendationer:

 • drick mycket vätskor, särskilt grönt te;
 • öka antalet konsumerade frukter och grönsaker;
 • att ge upp feta livsmedel i riktning mot proteinmat
 • åtminstone en gång i veckan finns det behov av skaldjur;
 • ge upp kaffe, från salt mat och snabbmat;
 • Rött kött, stekt mat och alkoholhaltiga drycker bör uteslutas från kosten.
 • mer äter mat av mjölk ursprung.

Att följa en sådan diet är önskvärt i flera år efter operationen. Detta kommer att bidra till att snabbt återhämta din manliga hälsa.

slutsats

Om din läkare har diagnostiserat en sjukdom som kräver avlägsnande av prostatakörteln, var inte rädd och acceptera operationen så fort som möjligt. Ju snabbare du tar bort prostata, desto snabbare kommer ditt urogenitala system att återgå till det normala.

Vad händer om en man tar bort prostata (patientens feedback om konsekvenserna av operation)

Behovet av avlägsnande av körteln (TUR, prostata-resektion eller fullständig prostatektomi) är i vissa fall obestridlig. Till exempel, när man kör prostatit, godartad prostatahyperplasi (BPH) eller en malign tumör kan inte tas bort utan kirurgi sjukdom och lindra tillståndet män.

Det är bara konsekvenserna av operation för att ta bort prostata kan vara ganska obehagligt och även hota livet för en man. Men gör inte panik - alla möjliga konsekvenser är nu väl studerade, och därför reparerbara. Låt oss lista de viktigaste typerna av postoperativa komplikationer och berätta vilka åtgärder som bör vidtas för att eliminera dem. Samtidigt läser vi recensioner av män som genomgick en operation för att ta bort prostata.

Problem med urinering

Efter att ha läst recensionerna kanske du märker att män som har genomgått TUR mestadels klagar på problem med urinering. Det kan vara svårt eller tvärtom, vara okontrollerbar - sådana effekter visas borttagning av prostatan på grund av en eventuell skada eller urinrörsringmuskeln, liksom en försvagning av urinblåsan muskler.

Obstruerad urinering förekommer hos 19% av patienterna efter avlägsnande av prostatakörteln. Sådana problem kan uppstå:

 • På grund av läkning av ett kirurgiskt sår (speciellt när en kateter passerar genom urinröret).
 • På grund av smalningen i urinröret och sklerosen i blåsans hals.

Urininkontinens observeras hos 6,7% av männen efter kirurgisk behandling av adenom, prostatit eller tumörer (efter TUR och adenomektomi). Beroende på omfattningen av skador på sphincter poyavlyaetsyalibo regelbunden inkontinens eller okontrollerat läckage av urin endast när spänningen av magmusklerna.

Återställande av urinering efter operation på prostatakörteln, kräver vanligtvis 4 till 9 veckor. Ett sådant tillstånd behöver inte behandlas. Under rehabiliteringsperioden ges postoperativ urininkontinens eller fördröjning självständigt. Om självåterhämtning inte uppstår, utförs en liten endoskopisk operation.

En annan konsekvens som kan uppstå efter avlägsnande av prostatakörteln är närvaron av blod i urinen. De första 6-7 dagarna observeras hos hälften av patienterna. Vanligtvis är det inte farligt och går av sig själv. Om efter en vecka fortfarande observeras blodföroreningar i urinen, då kan detta vara ett varningsskylt, och det är nödvändigt att ta reda på orsaken.

Efter operation för att ta bort prostata, har många problem att urinera.

Små droppar blod i urinen är också tillåtna. Om blodet är för mycket, så är detta redan ett symptom på blödningen som har öppnats. Ytterligare endoskopisk eller öppen operation kan krävas.

Försvagning av styrkan

Med prostatit, prostata adenom eller annan prostatisk sjukdom börjar sexlivet försämras redan före operationen. I alla dessa sjukdomar är symtomen en minskning av sexuell lust, en försvagning av erektionen, svårigheter med samlag och utlösning.

Naturligtvis, omedelbart efter avlägsnande av körteln, kommer impotens inte att passera. Dessutom är läkares recensioner otvetydiga: Strax efter operationen krävs en återhämtningsperiod när sex i allmänhet är förbjudet. Återställa den sexuella funktionen tar en annan tid - för någon att kräva 1-2 månaders avhållsamhet, och någon kommer att registreras avstå från sex efter prostata borttagning under en period av mer än sex månader. Efter återställande behandling ska tillståndet förbättras, kön kommer att tillåtas.

Retrograd utlösning (när spermierna ejaculeras i urinblåsan och inte släpps ut genom vas deferens) - denna konsekvens är redan en komplikation. Incidensen av denna komplikation är cirka 9% av alla fall. För återvinning krävs antingen medicinering eller en andra operation.

Det är inte nödvändigt att hoppas att efter en restaurering är kvaliteten på ett intimt liv detsamma som hos mannen med prostata. Huvuduppgiften för prostatakörteln är bildandet av det alkaliska prostata juice, som behövs för att neutralisera den sura kvinnliga vlagalischa.Tak att om prostatan avlägsnas, står prostata saften ur - det kan orsaka lite obehag under sex. Men viktigast av allt - spermatozoa kommer att vara försvarslösa före den sura miljön i slidan och kommer att dö, så att man inte kan tänka sig ett barn. Men detta problem är korrigerat, med tanke på de moderna metoderna för artificiell insemination.

Ibland efter proceduren sker retrograd utlösning.

TUR-syndrom

En annan allvarlig följd, som är karakteristisk för transuretral resektion av prostatakörteln med prostatit eller adenom, är syndromet "vattenförgiftning". Det kallas också "TUR-syndrom". Det utvecklas på grund av kvitto av en stor mängd vatten under operativ bevattning. Enligt statistiken är syndromfrekvensen 6,7%. av det totala antalet alla komplikationer efter prostataavlägsnande.

Vad är tecknen på denna typ av komplikation? När en ökad mängd vätska kommer in i blodkärlen ökar blodvolymen och följaktligen ökar belastningen på hjärtat. Ökning av intravaskulärt blodtryck i samband med en minskning av kolloidalt osmotiskt tryck orsakar snabbt ödem i hjärnan och lungorna. Leverfel kan också uppstå, där nivån av ammoniak i blodet kommer att öka dramatiskt och toxiska effekter på centralnervsystemet börjar.

När de tidigaste tecknen på vatten postoperativ berusning uppträder, måste de elimineras snabbt. Basen av behandlingen är diuretika och hypertensiva saltlösningar (dessa läkemedel är tunga, så uppföljning av patientens tillstånd under behandlingen är obligatorisk).

Regelbundna undersökningar efter operation

För att kontrollera tillståndet och förhindra komplikationer hos en man efter avlägsnande av prostata bör det regelbundet undersökas av en läkare. Det kommer att bli nödvändigt att ta olika test. Till exempel är det nödvändigt att bedöma nivån av prostatisk fosfatas för att förhindra återkommande prostatacancer. Analysen av sur fosfatas hjälper också till att bestämma effektiviteten av behandlingen med antiandrogener. Men tillsammans med PAP-poängen är det nödvändigt att göra test för mängden prostataspecifikt antigen (vilket betyder PSA-analysen efter avlägsnande av körteln).

Vad ska vara det normala indexet för sur fosfatas?

 • Mindre än 2,1 ng / ml innebär att fosfataset är normalt och operationen att ta bort prostatakörteln var normal, det fanns inga återfall.
 • Syrafosfatasindexet över 2,1 ng / ml är orsaken till ytterligare kontroller, eftersom prognosen för återfall eller komplikationer efter prostats resektion är för stor.

Efter proceduren krävs regelbundna undersökningar hos läkaren.

Åtgärder för att förbättra tillståndet

För att förhindra följderna av operation för att avlägsna adenom i prostata eller resektion av körteln med prostatit eller cancer, är det nödvändigt att genomföra återställande förfaranden. De kommer att bidra till att mildra konsekvenserna av operation och förhindra komplikationer. Om allt är gjort korrekt, kommer manens hälsa att återvända tidigare: patienten kommer att må bättre, smärtan kommer att gå förbi, urinering och krafter för kön kommer att återgå till det normala efter en minimal tid.

Medan en man är på sjukhuset strax efter TUR eller adenomektomi kan han bli förskriven antibiotika. Dessa läkemedel förhindrar infektionens utveckling. Användningen av antibiotika efter operation på prostata kan emellertid inte behövas - det beror allt på människans tillstånd och på vilka konsekvenserna av att ta bort adenom observeras i honom.

Som den obligatoriska återställande behandlingen för eliminering av konsekvenserna av TUR eller adenomektomi kan följande åtgärder vidtas:

 1. Begränsning av fysisk aktivitet under de första veckorna efter en prostatisk operation. Detta är nödvändigt för att inte skada de försvagade musklerna, för att förhindra bristande kirurgiska suturer och inte orsaka blödning. I framtiden kommer ett speciellt komplex av träningsterapi att tilldelas mannen för att gradvis tona de intima musklerna och normalisera blodflödet och metaboliska processer störda under sjukdom och efter avlägsnande av prostata.
 2. Under rehabilitering efter avlägsnande av prostata adenom, inflammerad prostata eller tumör, rekommenderas att äta ordentligt, med fokus på produkter som är användbara för människors hälsa. Det är också viktigt att försäkra sig om att kosten inte har produkter som stimulerar förstoppning - svårigheter med avföring kan orsaka komplikationer.
 3. Under de första månaderna efter att prostata har avlägsnats måste du avstå från kön, och börja sedan ta stimulansmedel som godkänts av läkaren - detta kommer att bidra till att gradvis återställa styrkan.

Läkare påminner om att konsekvenserna av prostatakirurgi hos män kan släpas i viss utsträckning om de genomgår lämplig rehabilitering. Det är nödvändigt att följa alla råd från läkare och regelbundet gå till undersökningarna och ta prov. Några av konsekvenserna är farliga, men om de tas i tid elimineras de lätt, och mannen återställs snabbt efter att prostatakörteln har tagits bort.

Hur man återställer styrkan efter att prostata har avlägsnats

Ofta kommer patienter med prostata adenom till operationsbordet. Moderna metoder gör det möjligt att utföra interventionen med minimal blodförlust och utan kontakt med nervändar. Inte mindre än resultatet av operationen, män är oroade över återställandet av potens efter avlägsnande av prostata.

Indikationer för kirurgisk behandling av prostata adenom

Indikationer för borttagning:

 1. Maligna tumörer eller cancerceller som upptäckts som ett resultat av diagnos.
 2. Problem med urinering genom kateter under lång tid.
 3. Njurinsufficiens i någon form.
 4. Urolithiasis, när insättningar inte passerar genom urinröret och blockera den.
 5. Infektion i urinvägarna.
 6. Blodig urladdning i urinen.

Beslutet om radikalt kirurgiskt ingrepp tas av en urolog efter en omfattande diagnos. Med korrekt behandling, om operationen kommer att ha en positiv effekt, svaret på frågan: om du tar bort prostata, vad som händer med styrkan - kommer att vara optimistisk. I vissa fall är återhämtning möjlig på mindre än sex månader av prostatektomi.

Metoder för kirurgisk behandling

I medicinsk praxis finns det flera typer av kirurgi för att ta bort prostatakörteln. Typ av operation beror på typen av tumör, komplikationer och åtföljande patologier. Vad erbjuder kirurgi:

 1. Transuretral resektion. Det genomförs genom urinvägskanalen, med hjälp av ett slingverktyg med en optisk kamera. Läkaren ser hur mycket vävnaderna påverkas under processen och tar bort hela tumören. Prioritetsuppgiften här är att bevara prostatakörteln. Komplikationer efter denna typ av resektion är få.
 2. Adenomektomiyu. Genom ett litet snitt i underlivet. Läkaren skakar tumören. Det här är en ganska traumatisk teknik. Rehabiliteringsperioden efter adenomektomi är 12 veckor.
 3. Laserstråle En speciell formulering införs i tumören. Då värms den av laserstrålens värmeverkan. Vätskan värmer upp och förstör tumörvävnaden. Detta är ett minimalt invasivt förfarande med minimal blodförlust. Återhämtning är snabb och nästan smärtfri.

Ju tidigare en man vänder sig till en läkare, desto mindre riskerar degenerering av tumören till en cancerart och desto större är risken att kraften kommer att återställas i sin helhet efter avlägsnande av prostata

Eventuella postoperativa konsekvenser

Komplikationer efter excision av tumören eller fullständigt avlägsnande av prostatakörteln uppträder ofta. Vilka komplikationer uppstår efter:

 1. Fördröjd urinering.
 2. Inkontinens. Blåsan återställs inte omedelbart efter borttagning av prostata adenom. Han får inte hålla urin ett tag. Komplikation passerar med tiden utan behandling.
 3. Urin med blod. Några droppar blod i urinen i flera dagar är inte en patologisk process. Men när urin med blodproppar tilldelas under lång tid, finns det mycket smärta, du behöver diagnostik och behandling. Blåsan öppnas och kärlen sys.
 4. Inflammatorisk process. Omedelbart efter operationen är det en liten inflammation i det opererade området. Detta är normalt. I vissa fall är inflammation åtföljd av en infektion. Temperaturen stiger, det allmänna tillståndet i kroppen förvärras, terapi utförs för att eliminera inflammation och infektion.
 5. Transuretralt syndrom. När en överdos av vätska som införs i urinröret finns ett postoperativt syndrom, som åtföljs av takykardi, förvirring, kräkningar, panikattacker. Behöver akut medicinsk hjälp. I annat fall uppstår anafylaktisk chock och ackumulering av vätska i hjärnvävnad i hjärnan. Det är nödvändigt att normalisera elektrolytvattenbalansen.
 6. Ejaculations dysfunktion. Teknisk felaktighet vid ingreppet leder till det faktum att seminalvätskan inte utsöndras, men förblir i blåsan. Komplikation sker sällan och behandlas inte.
 7. Erektil dysfunktion efter avlägsnande av prostata uppstår oftast, om det före funktionsfel uppstod funktionsstörningar. Då, även efter resektion av prostatakörteln, kan kraften inte återhämta sig.

Ett korrekt rehabiliteringssystem är mycket viktigt för patienten. Om partiell resektion av prostata har utförts är det möjligt att återkomma sjukdomen med komplikationer. Därför måste du följa alla råd från en läkare. Detta är det mest tillförlitliga förebyggandet av återfall och komplikationer.

Snabba återställningsförhållanden

Varaktigheten av återställning av erektion efter avlägsnande av prostata beror på alla kroppssystems funktion av flera faktorer: typ av operation, patientens ålder, de samtidiga patologierna och prostatakörteln. Förnyelseperioden varierar från en månad till ett och ett halvt år.

Om prostata tas bort helt kan rehabilitering ta cirka två år. Uppgift av läkare är att förhindra utseendet av nya maligna tumörer, så återupptagandet av manlig kraft minskar i bakgrunden. Patienten ska besökas av en urolog minst två gånger om året efter fullständig återhämtning.

 1. Drogbehandling. Antibiotika behövs för att förhindra uppkomsten av prostatit efter operation. Det är viktigt att minimera risken att få smittämnen i det opererade området. För att påskynda sårläkning och minska smärtan förskrivna antiinflammatoriska och analgetika.
 2. Rätt drink. Du behöver dricka mycket: slagg tas bort och vävnaderna återställs. Den optimala mängden vatten är 15 glas per dag.
 3. Rest. Under de första fyra veckorna borde det inte finnas någon fysisk ansträngning. Flytta inte eller lyft en last som väger mer än tre kilo.
 4. Korrekt arbete i tarmarna. Avföring bör ske dagligen. Förstoppning förvärrar läkningsprocessen. För att rensa tarmarna kan du använda lätta laxermedel.
 5. Begränsning av sexuell aktivitet. Patienten måste glömma månens kön för två, inte mindre. Vanligtvis under denna period börjar erektionen efter avlägsnande av prostata att återhämta sig

Genomförandet av dessa rekommendationer kommer att påskynda rehabilitering efter operationen och återställandet av manlig kraft kommer att röra sig snabbare.

Något mindre än hälften av männen efter operation på prostatakörteln stöter på negativa förändringar i manlig kraft. Men i de flesta fall är det möjligt att återställa sexuell aktivitet och potens efter borttagning av prostata.

Om impotens uppstod efter skador på nervändarna under operationen, kan den inte återställas.

Så här återställer du erektilfunktionen:

 1. Medicinering. Läkare ordinerar hämmare: "Viagra", "Cialis" och andra för att undvika fibros.
 2. Med hjälp av övningar. Det rekommenderas att göra speciella övningar för att stärka de inre, intima musklerna, som utvecklades av Dr. Kegel.
 3. Tidig inledande av sexuell aktivitet. Efter två till ett och ett halvt månader måste du börja ett sexuellt liv.

Om det inte går att återställa styrkan med ovanstående metoder, utförs genitalernas protetik.

Effektiva droger och tekniker

För att återuppta styrkan efter operationen, föreskrivs kurser:

 1. Zidena (Udenafil). Läkemedlet är i tablettform. Förbättrar erektil funktion
 2. Vilitra (vardenafil) Medel i tabletter som förbättrar blodflödet i bäckenorganen;
 3. Kamagra. Producerad i form av tabletter och gel, visas för att öka styrkan.

I händelse av ineffektiviteten hos den tidigare behandlingen kan andrologen föreskriva intracavernösa injektioner i penis.

Medel för intrakaversion, som utsetts av läkaren:

Sådana injektioner kan göras på egen hand. Första gången doktorn visar patienten hur man korrekt administrerar läkemedlet till kroppen. Det är nödvändigt att göra detta mycket noga, för att inte skada venerna i penis. Ta inte mer än en injektion per dag och inte mer än 2-3 gånger inom sju dagar.

Överensstämmelse med kost

Det är väldigt viktigt att följa regimen med rätt näring. Diet hjälper till att stärka immuniteten, eliminerar förstoppning, diarré, normaliserar urinflödet. Minskar puffiness, karakteristiskt efter kirurgisk ingrepp.

Hur man äter ordentligt efter avlägsnande av prostata adenom:

 1. Effekten måste vara en bråkdel. små portioner, men ofta
 2. Konsumera mer grönsaker, frukt, gröna
 3. Kött och fiskprodukter för ett par
 4. Två eller tre gånger i veckan kokt kött och bakad fisk med låg fetthalt
 5. Vanligtvis finns det fermenterade mjölkprodukter: kefir, ryazhenka, kesost, naturlig yoghurt
 6. Te och kaffe ersatte kompott, juice och inte mycket söta fruktdrycker

Vad att utesluta från kosten:

 1. Du kan inte feta, salta, stekt, röka produkter.
 2. Inga marker, kakor och andra produkter med konserveringsmedel.
 3. Uteslut alkohol, drycker med koffein, kolsyrade vatten.

Rätt balanserad diet accelererar rehabilitering och återhämtning.

Terapeutisk fysisk träning

Fysisk ansträngning är förbjuden under de första åtta veckorna efter operationen. Efter vila bör träning gradvis införas så att musklerna stärks, men det finns ingen stagnation av blod i det lilla bäckens organ. Du bör undvika kraftövningar, jogging och hoppning. Idealiskt alternativ - hjärtkirurgi och motionsterapi. Det optimala träningsprogrammet är utvecklat av instruktören i fysioterapier och den behandlande läkaren.

Individuella övningar måste göras för att återställa muskelton till perineum. Kegel förstärker till exempel perfekt sfinkteren och har en positiv effekt på bäckenorganen, men de behöver bara göras efter att ha råd med en läkare.

Finns det några folkliga vägar

Traditionell medicin erbjuder hemmet metoder för att återställa potensen. De kan användas tillsammans med läkemedelsbehandling, som ett tillägg. Använda avkodningar och tinkturer av medicinska örter, medicinska bad.

Läkarnas uppfattning om återupptagande av funktioner

Enligt urologer uppstår rehabilitering av den tidigare potensen efter radikal intervention i de flesta fall oberoende.

slutsats

För att återställa erektilfunktionen efter operation på prostata påverkas av flera faktorer. Det här är patientens ålder, och kvaliteten på erektion före ingreppet, och hur rehabiliteringsprocessen går. I något fall bör du rusa eller på något sätt stimulera funktionerna i det intima systemet fram till slutet av perioden för regenerering av körtelvävnaderna. Den framgångsrika genomförandet av den postoperativa perioden är en garanti för återställandet av manlig kraft.