Huvud
Behandling

Operationer för att ta bort stenar från blåsan

Avlägsnande av sten från urinledaren föreskrivs med urolithiasis, om det ledde till att stenar bildades i njurarna. Utseendet av stenar i blåsan och njurarna är mycket vanligt, och den främsta orsaken till utvecklingen av denna sjukdom är överträdelsen av vatten-saltmetabolism. Ofta förekommer stenar i njure eller urinblåsa hos män i åldern 45 år och äldre (men kan också förekomma hos kvinnor). Beroende på stenens storlek kommer all ytterligare behandling att utföras.

Metoder för att ta bort stenar

Åtgärden för att ta bort stenar från njure eller urinblåsan kan endast utföras efter en fullständig undersökning av patienten och noggrann förberedelse. I närvaro av en allvarlig patologi kan kidneyavlägsnande förskrivas. Prognoser efter borttagning av njurarna kommer att vara bra om patienten noggrant följer alla tekniker och recept från läkaren.

För att bekräfta diagnosen kan läkaren ordinera ultraljudsdisposition, urokystografi, magnetisk tomografi, urinanalys och ett blodprov. Om det behövs kan ett förfarande som blåsningens punktering, vilket är ett brådskande förfarande för att avlägsna urin i strid med urinrörets patency, utföras.

Ta bort stenen hos män och kvinnor oftast med hjälp av en kirurgisk operation. Standardoperationen på blåsan hos män åtföljs av en viss risk och för idag används mindre än andra metoder. Ett bra alternativ till kirurgi för behandling av urolithiasis hos män är krossning av stenar i blåsan, där stenen är uppdelad i små fragment, och sedan utgår den självständigt genom urinröret tillsammans med urinen.

För detta används litotripsy, vilket är ett speciellt förfarande för förstörelse av stenar i urinledaren, njurarna och i själva blåsan. Det kan vara av två typer: kontakt och fjärrkontroll. Var och en av dessa metoder har sina egna fördelar och nackdelar, som bör beaktas i samband med patientens tillstånd, antalet stenar, deras storlek etc.

rådet en väl valda teknik för att ta bort eller krossa stenar hjälper till att undvika komplikationer och göra behandlingen så effektiv som möjligt.

Remote lithotripsy

Det mest smärtfria sättet att ta bort kalkylen från blåsan hos män och kvinnor anses vara avlägsen litotripsy. Under denna operation föreligger ingen direkt kontakt mellan apparaten och stenen, eftersom den är uppdelad i fragment till sandens tillstånd genom att styra chockvågen av en given parameter på stenen. I förväg måste patienten rengöra tarmarna från avföringen med emalj eller speciella preparat.

För detta ändamål används en speciell litotriptergenerator som genererar repetitiva vågor med föreskriven kraft och djup. Under proceduren måste patienten bedriva anestesi intravenöst. Anordningen appliceras på sidan av buken eller ländryggen, beroende på var stenen är belägen. Vid den tiden tar hela proceduren ca 40 minuter, men kan nå 1,5 timmar om det finns mycket konkrement. Därefter är det uppdelat i små delar och lämnar fritt genom urinröret hos män eller genom urinsystemet hos kvinnor i flera dagar.

Omedelbart efter proceduren kan patienten känna smärta i ländryggsregionen och ibland oroa sig för njurkolik. Detta kan bero på ofullständigt avlägsnande av beräkningar. Också på bakgrunden av ingreppet finns ofta kräkningar, smärta på platsen för anordningen eller blodet uppträder i urinen. Det är förbjudet att genomföra en fjärrteknik under graviditeten, med urinmaskning, pyelonefrit, blödning och uretrit.

Kontakta Lithotripsy

Detta är ett nytt endoskopiskt förfarande, utfört med hjälp av ett specialverktyg som matas till kalkylen och krossar det. För detta införs ett endoskop i blåsan. I en session tar kontakt med litotripsy bort alla stenar.

Metoden anses vara icke-invasiv, eftersom det inte finns något brott mot huden. Det finns kontakt litotripsy av följande arter:

Krossning av stenar med ultraljud gör det möjligt att dela betong i fragment mindre än 1 mm, varefter de avlägsnas. På så sätt kan du ta bort en lågdensitetssten, men andra förblir oförändrade.

Under behandling med ultraljud ska patienten bedövas. Preliminärt är det också nödvändigt att rensa tarmarna och göra en lavemang.

Krossningen av stenar med en laser anses vara den mest effektiva metoden för idag och möjliggör höga resultat. En laserstråle är spetsad på stenen, som krossar den till damm eller sand, oavsett plats. Denna teknik leder inte till exponering för omgivande vävnader, men fungerar endast i en given riktning. Avlägsnande av stenar med laser har därför färre konsekvenser och komplikationer än någon annan behandling.

Pneumatisk litotripsy är ett förfarande under vilket stenar avlägsnas med en speciell metallsond som matas till stenen. Tryckluft förorsakar deras förstöring, och sedan går stenarna genom urinröret. Nackdelarna med denna metod innefattar möjligheten att skada mjuka vävnader eller sannolikheten att kasta stenar in i njuren.

rådet För att snabbt och effektivt avlägsna kroppsresterna från stenar är det nödvändigt att följa läkens föreskrifter och ta föreskrivna läkemedel.

Det är förbjudet att utföra proceduren för att krossa stenar i patienten i närvaro av prostatit, en njurtumör, sjukdomar i mag-tarmkanalen i förhöjningsskedet och under graviditeten.

Priset för litotripsy beror på valet av tekniken och på den enskilda patologin själv. Före proceduren måste patienten genomgå en grundlig undersökning för att utesluta eventuella kontraindikationer och minska riskerna för komplikationer. Att avleda resterna av konkrement hjälper den speciella kost och de preparat som läkaren utsett.

Behandla stenar i blåsan

Lokalisering av konkrement med urolithiasis (urolithiasis) är variabel. Stenar kan placeras direkt i strukturerna i njurarna, urinblåsorna, urinblåsan. Concrements tenderar att flytta längs genitourinary tract som sjukdomen fortskrider eller under terapeutiska ingrepp. Lokalisering av stenar i blåsan är en ganska vanlig variant av patologi.

Huvudkontingenten hos patienter med sten i blåsan är män efter 45 år. Den främsta orsaken till sjukdomen är ett brott mot urinflödet. En stor volym restvätska leder till stillastående fenomen och en ökning av koncentrationen av urin i blåsans hålighet. Detta bidrar till bildandet av saltkristaller och gradvis bildning av beräkningar. Andra orsaker - störningar i blåsans nervösa reglering, inflammatoriska sjukdomar, förekomsten av främmande kroppar i blåsan, divertikula (utskjutande av väggarna).

Det finns primära och sekundära betong i blåsan. Primär form direkt i reservoaren för ackumulering av urin som ett resultat av godartad prostatisk förstoring, smalning av urinröret och andra störningar. Sekundära celler bildas i övre urinvägarna, ned i blåsan och förblir där, gradvis ökar i storlek.

Oftast bildar stenar i urinblåsan, som består av kristaller av urinsyra, oxalater och kalciumfosfater. Concrements är flera, singel, lös och hård i konsistens.

Ibland är sjukdomen asymptomatisk: Koncentrationer upptäcks av misstag med ultraljud. Bland de mest karakteristiska manifestationerna av sjukdomen - smärta i underlivet eller urinröret, smärtsam uppmaning att urinera, dysursjukdomar, hematuri (blod i urinen).

Metoder för behandling

Terapiens taktik bestäms av läkaren och beror på stenarnas storlek, deras konsistens och det aktuella tillståndet hos patientens hälsa. När det är möjligt används minimalt invasiva och konservativa terapier - medicinering, strikt diet.

upplösning

Upplösning är en potentiellt motiverad och effektiv metod för terapi i närvaro av lösa stenar av liten storlek. Vid behandling av läkemedel som används för att minska mängden urinsyra och främja alkalisering av urin.

Längden av läkemedelsbehandling är ganska lång - från 2 månader till 6 månader. De använder:

 • Citratpreparat;
 • Läkemedel som förhindrar bildandet av urinsyra;
 • Medicin som går in i en förening med urinsyra och bildar vattenlösliga salter;
 • Växtberedningar.

Konservativ behandling utförs i de fall då risken för komplikationer vid förflyttning av betong är minimal. Upplösning av stenar med läkemedel är en långsiktig åtgärd som bäst utförs under överinseende av en läkare i ett profil sanatorium.

krossning

Den mest progressiva terapeutiska metoden är krossning av stenar i blåsan (chockvåglitotripsy). Det har tekniska likheter med krossning av njurstenar. Förfarandet utförs med hjälp av pneumatisk, laser- eller ultraljudsutrustning och utförs under kontroll av röntgen eller ultraljud. Under behandlingen utsätts stenar för flera effekter av vågimpulser, vilket leder till deras förstöring (uppbrytning i små partiklar).

Metoden för avlägsen icke-invasiv litotripsy är effektiv i närvaro av lösa stenar som inte är större än 20 mm. Vid behov hålls flera sessioner. Efter krossning bryts stenarna i små bitar och lämnar självständigt kroppen av urinledaren.

Täta och stora stenar (till exempel oxalatkoral) kräver mer radikala åtgärder. I ett antal kliniska situationer är kontakt perkutan litotripsy rekommenderat.

Under proceduren införs endoskopisk utrustning och en litotriptor (chockvåg eller laseranordning) i blåsans hålighet. Stenen är uppdelad i fragment: stora partiklar avlägsnas av verktyget, de små lämnar sig själva. Processen styrs visuellt av ultraljud eller en mini-videokamera, som introduceras tillsammans med ett endoskop.

Kirurgisk avlägsnande

Avlägsnandet av stenar från blåsan genom kirurgi kallas cystolithotomi. I moderna kliniker försöker du göra det antingen endoskopiskt (utan skur, genom urinröret) eller laparoskopisk metod (med hjälp av en liten punktering). Öppna operationer är sällsynta.

Indikationerna för operationen är följande:

 • Hårda stenar mer än 2-2,5 cm;
 • Urinflammationssjukdomar, som inte tillåter införande av instrument via urinröret.
 • Smalning av urinröret
 • hematuri;
 • Låg effektivitet hos andra behandlingsmetoder.

En öppen metod innebär att dissekera bubblans väggar, extrahera stenen, sy. En fullständig kateter kan användas för hela flödet av urin under sårläkning.

Liksom alla andra bukoperationer kräver cystolithotomi krävande förberedelser. Patienten passerar testen, genomgår en omfattande undersökning för att identifiera kontraindikationer. Intervention utförs under fullbedövning.

Transuretral kirurgi är mindre traumatisk och lämnar inte stygn, men inte alla stenar kan avlägsnas genom urinröret.

Eventuella komplikationer

Komplikationer efter krossning är sällsynta; Kavitoperationerna är mer riskfyllda. Intervention kan vara komplicerad av inre blödning, infästning av infektioner, suppuration av suturer. Att ta bort stenen garanterar inte att det finns några återfall i framtiden. Efter operationen ordineras patienten en strikt diet och dricksbehandling, vilket begränsar fysisk ansträngning.

Diet och näringsprinciper

Den första regeln av kosten för stenar är uteslutningen från kosten av alla livsmedel som irriterar organens urinvägar. Menyn är utformad på ett sätt som styr surheten hos urinen och förskjuter balansen till den alkaliska sidan.

Du bör strikt begränsa konsumtionen av baljväxter, kål, tomater, konfekt, rökt och stekt mat, fett kött. Kaffe och alkohol är helt uteslutna. Mer detaljerade rekommendationer beror på typen av stenar. Du bör också använda mer vätska för att tvätta urinvägarna.

Om stenarna i blåsan kan orsakerna till deras förekomst och sätten att behandlas läras av videon.

Krossning av stenar i blåsan

Det finns två allmänt accepterade konventionella metoder för behandling av blåsstensten-krossning och stenskärning. Insatser fortsätter att lösa upp urinstenar.

Spontan krossning är föremål för urinstenar med olika kemiska sammansättningar. Mekanismen för denna process avslöjas inte äntligen. Är viktiga orsaker till fysisk och kemisk ordning: gnidning stenar tillsammans, sönderdelningen av de organiska baserna av sten under inverkan av bakterier av liv, effekterna av infektionen och gasnings av kemiska element i urinen sten.

Krossning av stenar i blåsan är ett blodlöst ingripande och bör därför vara en metod att välja. Kontraindikationer för stenkrossning är:

 1. stricture urinrör, oavsett om de är sparka eller ej;
 2. ihållande inflammatoriska processer i blåsan med en minskning av dess kapacitet;
 3. paratsistit;
 4. stenar i blåsans divertikulum, fasta stenar;
 5. stora täta stenar;
 6. stenar med en kärna av främmande kroppar;
 7. njursvikt
 8. signifikant inflammation i de övre urinorganen;
 9. prostata adenom i andra och tredje perioder;
 10. alla akuta febera tillstånd.

BPH i den första perioden är en relativ kontraindikation, som den förstorade prostatan skapar hinder för utsläpp av de återstående små fragment efter lithoclasty,, finns det goda förutsättningar för att utveckla en infektion i urinblåsan och uppkomsten av sten återfall. I alla perioder av BPH med en kombination av sjukdomen med stenar i urinblåsan som lämpligt ta bort stenen medelst cystotomy för att samtidigt eller det andra steget för att producera prostatektomi.

Vid akut cystitis är det nödvändigt att vidta åtgärder för att behandla det och därefter att utföra stenkrossning.

kross stenar i urinblåsan producera ett speciellt verktyg - Rockbiter eller cystoskop-Rockbiter (lithotriptoscope), vilket gör att lithoclasty under kontrollögonen. Med hjälp av liknande cystoskop är det möjligt att krossa stenar av liten storlek.

Efter avslutad stenkrossning, undersök blåsan med ett cystoskop. I närvaro av stora fragment repeterar stenen krossning, slutar den i en session, om patientens tillstånd tillåter och det finns inga signifikanta förändringar i urinblåsan.

Under lithoclasty bör övervakas noggrant till mellan näbbar grenar lithotripter inte pressas in i en stor mängd salt, eftersom i detta fall det är omöjligt att förflytta käftarna nära lithotripter under extraktionen. I sådana fall är det nödvändigt att försöka frigöra benen från salterna genom att knacka på klippkrossens handtag med de utsträckta grenarna. Om denna åtgärd misslyckas krävs en cystostomioperation för att extrahera litotriptorn.

Under de första 2-3 dagarna efter krossandet av stenar i urinblåsan hos patienten moevo skriven sängläge, dricka mycket vätska, sulfonamider, antibiotika, som mycket ofta kross stenar i urin puzype komplicerat cystit.

Den farligaste, livshotande komplikationen av stenkrossning är blåsans ruptur. Hans symptom är urinretention och med intraperitoneala brott, peritoneala fenomen.

När extraperitoneal bristning bör omedelbart ta fram en suprapubisk cystostomy och intraperitoneal - laparotomi med suturering såret i urinblåsan och den samtidiga extraperitoneal dränering av urinblåsan genom cystostomy. Dödlighet i stenkrossning är 0,5-0,6%.

Förebyggande av blåsstenar bygger på samma principer som njurstenar.

Det är mycket viktigt att snabbt behandla inflammation i urinblåsan och för att eliminera orsakerna till brott mgochi utflödet (adenom, prostatacancer, urinrörsförträngning). Riklig dryck hjälper till att tvätta sig bort från blåsesalten, pus, erytrocyter, fibrinösa överlagringar, desquamerade epitel.

Patienter som lider av kronisk cystit med urinutflödes svårigheter och inte lider av kirurgi om lrichin kränka utflödet av urin från blåsan, är det nödvändigt att regelbundet spolning av urinblåsan lösningar furatsiliia 1: 5000, såsom kaliumpermanganat lösning eller oksitsianistoy kvicksilver 2-3% borsyra.

Krossning av stenar i blåsan

Urologiskt centrum av filialen nr 1 i FGKU "The Main Military Clinical Hospital. Academician NN Burdenko "utför en operation för att ta bort stenar från urinblåsan, såväl som att utöva olika metoder för behandling av cancer och andra sjukdomar i kroppen. I vår klinik kan du också genomgå behandling med hjälp av moderna minimalt invasiva metoder.

Tsistolitiaz - en typ av njursten, som skiljer lokalisering av förkalkade stenar eller salt i hålrummet i blåsan.

Stenarna i kroppen bli en orsak permanent ofullständig tömning av urinblåsan och associerade med andra symptom och / eller samtidig sjukdom :. Nedsatt utflöde av urin, prostata-adenom, inflammation i urinvägarna, etc. Som ett resultat av dessa patologiska processer sker stagnation av kvarvarande urin, följt av utfällning därur salter. I detta fall observeras primärkoncentrationen som bildas i blåsan. Sekundära stenar - det konkretioner bildas i njuren (sällan - i urinledaren) och sänkningen av urinvägarna till blåsan kaviteten. Ytterligare utveckling av sjukdomen kan förutsägas genom att ta hänsyn till sammansättningen av själva stenen och syrabasbasen i urinen. I vissa fall, evakuerades sekundära sten oberoende med nuvarande inkontinens, men under vissa villkor gradvis öka i storlek och störa organfunktion.

orsaker till

Oftast påverkar cystolithiasis män i åldern 60 år och äldre. De främsta orsakerna som orsakar bildandet och utvidgningen av stenar i blåsan och utvecklingen av denna sjukdom är:

 • adenom av prostata;
 • neurogen dysfunktion i blåsan;
 • urethral stricture;
 • kronisk blåsan;
 • diverticula.

diagnostik

Diagnos av närvaron av stenar i blåsan börjar med en ifrågasättning av patienten om hans klagomål. Symptomatisk symptomatologi är en indikation för syftet med ytterligare undersökning med ultraljud och radiologisk diagnos, i vissa fall - med visuell undersökning av ett cystoskop. För att utesluta en blåsertumör som är försedd med salter, är det nödvändigt att utföra CT, MRT eller betraktande uretrocystoskopi.

När palpationsstenar upptäcks extremt sällan och endast i de fall då konkrementet har nått en stor storlek. Därför behövs instrumental diagnostiska metoder.

Allmänna indikationer och kontraindikationer för borttagning av stenar från blåsan

Avlägsnandet av stenar visas i följande fall:

 • frekventa anfall av smärta;
 • störningar av urinering
 • frekventa inflammatoriska sjukdomar i urinröret eller urinblåsan, provocerad av stenar;
 • ineffektivitet av läkemedelsbehandling avsedd för evakuering av natursten
 • för stor sten eller flera stenar.

Kontraindikationer inkluderar en gemensam lista över sjukdomar och tillstånd som gör något kirurgiskt ingripande omöjligt eller orimligt.

Förberedelser för en operation

Innan förfarandet för utvinning av sten föreskriver läkaren en standardundersökning (blod- och urinprov - generellt och bakteriologiskt) och, om nödvändigt, en öppen typ av ingrepp, en anestesiologs samråd.

Vid behov kan ytterligare prov och instrumentella undersökningsmetoder föreskrivas.

Metoder för behandling

Remote lithotripsy. Avlägsnande av stenar från blåsan med denna metod består i inverkan av en chockvåg på den. Specialutrustning genererar en chockvåg, som läkaren fokuserar med hjälp av navigationsutrustning. När avlägsen lithotripsy inte påverkar den omgivande vävnaden, kan kirurgi utföras utan anestesi. Med denna metod är det möjligt att genomföra förstörelsen av små stenar, då stenfragment oberoende evakueras vid urinering.

Tsistolitotripsiya. Kärnan i denna metod består i införandet av ett endoskop i blåsans hålrum (genom urinröret), sedan introduceras en litotripter genom endoskopet. Inbyggd optik låter dig hitta en sten och få sin bild, varefter doktorn utför förstöringen av konkretionen genom kontaktmetod. Slipning utförs tills fragmenten når de mått som gör det möjligt för dem att tvättas av en speciell evakuator genom cystoskopröret. Tvättprocessen består i införandet av en steril lösning i blåsan, som sedan sugs ut tillsammans med resten av stenarna.

Cystolithotripsy anges för stenar som inte överstiger 2 cm.

Tsistolitotomiya. Det hänvisar till en öppen typ av kirurgisk ingrepp och består i dissektion av blåsans främre vägg, i vilken stora eller flera konkretioner är lokaliserade, för utvinning av vilka andra typer av operationer inte är lämpliga. Fördelen med denna typ av ingrepp är möjligheten till ytterligare medicinska manipuleringar, exempelvis avlägsnande av prostata adenom. Efter cystolithotomi kan TUR-adenom i prostata utföras.

De viktigaste indikationerna för en öppen operation är:

 • omöjlighet att utföra en operation via urinröret (till exempel med strängningar, akut inflammatorisk process i urinröret);
 • urolitiasis med misstänkt cancer, vilket ger kirurgen möjlighet att samtidigt extrahera stenar och revisionen av bäckenorganen.

Förutom att ta bort stenar utför vår klinik också operation för blåstumörer och andra sjukdomar i genitourinary systemet. Du kan få ytterligare information om de behandlingsmetoder som erbjuds av vår klinik, och gör även en tid med en läkare via telefon: 8 (499) 390 37 39.

Krossning av stenar i blåsan

Enbladssten

Människokroppen är ett öppet system som ständigt utbyter materia och energi med miljön. Vi består alla av kemiska element och lever av de kemiska reaktioner som kontinuerligt flyter i kroppen.

Störningar av mineralmetabolism leder ofta till utseende av fasta avlagringar i urinvägarna. En av varianterna av urolithiasisförloppet är bildandet av stenar i blåsan (cystolithiasis). Kvaliteten på en persons liv på grund av detta förvärras bara, därför är det nödvändigt att bli av med konkrement.

Krossning av stenar i blåsan (Cystolithotripsy)

Förbättringen av medicinsk utrustning och införandet av modern digital teknik har gett kirurger möjlighet att krossa stenar i blåsan. Samtidigt behöver man inte skära hud, muskler, blåsans vägg själv.

Cystolithiasis fortsätter omärkligt och förskräckligt. Stenbildning kan leda till många obehagliga och farliga konsekvenser. Mycket troligt:

 • Bedsores på blåsans slemhinnor.
 • Ansluta den urologiska infektionen.
 • Kronisk, långsam inflammation.
 • Återkommande cystit.
 • Kilen av stenen i urinrörets prostatiska del leder till en akut störning av urinflödet.

Därför är det klart nödvändigt att bli av med den här transportören. Före perioden med endoskopiska ingrepp var det ett enda tillvägagångssätt: snittet av bukets främre vägg och direkt åtkomst till blåsans hålighet. Idag har situationen förändrats.

I Uzhgorod, i kliniken Bilyaka, har patienter i flera år lösts av blåsstenar med hjälp av ultraljud.

Kärnan i förfarandet

Ett arbetsredskap, ett cystoskop, sätts in i urinröret genom urinröret, det vill säga genom urinröret.

Transuretral tillgång för cystolithotripsy

På grund av endoskopets lilla diameter kan den lätt införas i blåsans hålighet och detekteras av en sten. Sonden är utrustad med en miniatyrsensor som gör det möjligt för läkaren att övervaka hela processen visuellt.

I slutet av instrumentet är ett speciellt instrumentmunstycke som genererar ljudvågor med ultrahög frekvens. I den vanliga miljön försvinner dessa fluktuationer mycket snabbt och påverkar inte de omgivande organens tillstånd.

Men om de är koncentrerade direkt på stenens hårda yta, överförs helt energiens vågor till concrementet. Superfasta fluktuationer försvagar kopplingen mellan partiklarna, vilket leder till förstörelsen av stenen.

Ibland kan en stor sten sprayas praktiskt taget till sandens tillstånd. Detta resultat kan tolkas som upplösning av stenar i blåsan. Resterande sediment och små fragment är redan säkra och kommer ut fysiologiskt.

Indikationer för användning

Införandet av minimalinvasiva metoder i kirurgisk praxis innebär att läkarna har större möjligheter att hjälpa patienter att minska de skador som orsakas av störningar. Ändå förblir operationen för att avlägsna stenar från blåsan, även utan skur, en helingsprocess. Och ska appliceras vid behov.

Anledningen till utnämningen av förfarandet är ofta själva faktumet av närvaron i kroppshålighetskroppen. Och dess utseende kan provocera flera faktorer:

 • Utsläpp av sten från njurarna.
 • Stagnerande fenomen (till exempel - med förstorad prostata).
 • Konsekvenserna av tidigare operationer på blåsan (rester av ej borttagen ligatur).
 • Anomalier av blåsans vägg är divertikula.

Antalet konkrement kan vara annorlunda. Mer vanliga ensamma stenar av anständig storlek. Det finns dock fall där flera stenar av olika storlek finns i blåsan. Alla är förenade med det faktum att de inte kan gå ut genom urinröret.
Efter cystolithotripsy kan fragment av liten storlek lämna urinblåsan fysiologiskt - med urin. Om det behövs kan läkaren omedelbart efter krossning extrahera dem med hjälp av ett specialverktyg. Manipulation kallas cystolapaxy.

Tack vare enastående professionalism och perfekt utrustning, tar kirurgerna på Bilyak-kliniken framgångsrikt bort stenar från blåsan även i svåra fall.

fördelarna med förfarandet

Det första som lockar patienternas uppmärksamhet är bristen på en operation som sådan. Även om manipulering utförs under generell anestesi, överstiger resten allt väsentligt traditionella metoder:

 1. Det är säkert. För att undvika snittet förhindras många risker för patienter: det finns ingen blodförlust, inga sömmar, inga förutsättningar för utveckling av smittsamma komplikationer.
 2. Gentle. Kavitetsorganets väggar är inte skadade.
 3. Relapse prevention. Erfarenheten av läkare på kliniken gör att du samtidigt kan eliminera adenom i prostata eller divertikulum på väggen, vilket kan prova att stenar återkommer.
 4. Varaktighet upp till 1 timme.
 5. Den postoperativa perioden, reducerad till ett minimum, varar sällan mer än en dag.

Den ledande principen, som ligger till grund för arbetet i vår klinik, är ett individuellt tillvägagångssätt för behandlingen av varje patient. Regelbundna praktikplatser av läkare i utländska kliniker i utvecklade länder och rik erfarenhet är förkroppsligade i ett alltid effektivt resultat i varje enskilt fall.

Restaurering efter ingreppet tar inte mycket tid, en person kan mycket snabbt återgå till det normala livet. Detta underlättas också av andligt stöd och psykologiskt stöd. Varje patient vid urladdningen tar emot förebyggande rekommendationer, som utvecklats speciellt för honom.

Kostnaden för operationen: 7900 UAH. Priset inkluderar patientens fullständiga tillhandahållande under den normala vistelsetiden i kliniken, nämligen:

 • medicinskt och kirurgiskt stöd;
 • dygnsövervakning av en läkare
 • en individuell vårdpost
 • förband och alla ammande manipulationer;
 • stanna i kliniken;
 • mat.

Var uppmärksam! I andra kliniker ingår inte ovannämnda pris i operationen utan betalas dessutom, och därmed ökar kostnaden för operationen signifikant. Dessutom ingår även dressingar, injektioner, enemas etc. i tilläggsavgiften.

Hur är krossningen av stenarna i blåsan?

Krossningen av stenar i urinblåsan är ett blodlöst kirurgiskt ingrepp som gör det möjligt för effektivt och säkert att befria patienten från allvarlig patologi.

Modern medicin gör det möjligt att använda olika metoder som kännetecknas av låg traumatism.

skäl

Närvaron av stenar i blåsan i vissa situationer kan utgöra ett allvarligt hot inte bara för hälsan utan även för människoliv. Ungefär 3% av befolkningen lider av urolithiasis.

Stenar i genito-urinorganen

Både män och kvinnor är föremål för denna patologi, huvudsakligen från 20 års ålder. I blåsan kan vara ett annat antal stenar, deras storlek är också väsentligt annorlunda.

Det finns mycket små betongar, vars storlek är ca 1 mm, och stora exemplar når 10 cm.

Orsakerna till bildandet av stenar i blåsan kan vara helt olika, orsakade av förändringar i de inre organens arbete eller deras anatomiska omvandlingar.

Den viktigaste orsaken till stenbildning i urinblåsan är en metabolisk störning, varvid salter bildas, sedan i svarvning oxalat, fosfat och urate stenar.

Det är ofta tillräckligt att diagnostisera stenar i blåsan i de vars föräldrar också lidit av denna patologi. Bristen på ultravioletta strålar och starka beriberi gynnar bildandet av stenar.

Fläktar av kryddiga, salta, röka rätter själva provocera stenbildning. Bostadsområdet påverkar sådana processer, eftersom saltkoncentrationen i vattnet är helt annorlunda i varje enskilt område.

Inflammatoriska processer, främmande kroppar och infektionssjukdomar hör också till uppenbara orsaker, på grund av vilka stenar bildas i urinblåsan.

behandling

Före utnämningen av behandling patienten skickas till en diagnostisk undersökning för att fastställa orsakerna till bildandet av stenar i urinblåsan, samt att ta reda på storleken på stenar och deras placering.

Analysera den erhållna data bestämmer läkaren vilken typ av behandling som ger preferens. Det finns en konservativ och kirurgisk metod.

I det första fallet krossas stenarna med hjälp av droger, i andra fallet - med hjälp av speciella moderna apparater.

Konservativ metod bidrar främst till att förhindra bildandet av nya stenar, liksom att ta bort obehagliga symptom, inklusive smärta.

Riklig dryck och vissa mediciner kan bidra till att sådana stenar avlägsnas från kroppen. Men i de fall då kalkylerna är stora, eller det finns många av dem, är läkemedelsmetoden maktlös.

För flera årtionden sedan följdes kirurgisk borttagning av stenar genom dissektion av bukväggen och urinblåsan. Lyckligtvis används för närvarande denna metod endast i de mest extrema fallen.

Det finns tre tekniker för att krossa stenar:

 • litotripsi;
 • tsistolitotripsiya;
 • elektrohydraulisk cystolithotripsy.

Oftast för att krossa stenar används metoden för cystolithotripsy. Patientens urinblåsa är fylld med en speciell steril vätska, sedan infogas en cystoskop, sonden leder till konkrementet och krossningsprocessen börjar.

Krossade stenar extraheras med specialverktyg.

Förebyggande av komplikationer

Efter det kirurgiska ingreppet måste patienten alltid observera en bäddstöd i tre dagar oavsett hälsotillstånd.

Var noga med att utse en riklig dryck som hjälper till att tvätta bort rester av stenar efter krossning.

Föreskriv också antibiotika, eftersom i de flesta fall i postoperativ period manifestationen av cystitis.

Den allvarligaste komplikationen, farlig inte bara för hälsan, utan för patientens liv, är blåsans ruptur.

Det händer extremt sällan, men det är väldigt viktigt att inte missa de symptom som karakteriserar det, för att ge medicinsk hjälp i tid.

Huvud tecknen på organsbrott är frånvaron av urin eller förekomst av peritoneala fenomen.

I det första fallet utförs suprapubisk cystostomy operativ för att tillhandahålla ett flöde av urin, och den andra - brådskande laparotomi, under vilken suturerna spruckit blåsan för att samtidigt åstadkomma dränering av urinblåsan genom cystostomy.

Trots sådana allvarliga konsekvenser är dödligheten under sådana kirurgiska ingrepp ganska små, vilket är 0,6%.

För att inte föra situationen till krossning av konkrement är det bäst att följa förebyggande åtgärder som bidrar till att förhindra stenbildning, liksom tillväxten av existerande exemplar.

Riklig dryck hjälper till att lösa många problem, och att eliminera orsakerna som leder till bildandet av konkrement kommer att göra förebyggande åtgärder den mest effektiva.

Konservativ behandling och kirurgisk borttagning av stenar i blåsan

Cystolithiasis (stenar i urinblåsan) är en sjukdom som ofta påverkar män. Kvinnor lider mycket mindre ofta. Concrements är primära, bildar sig i själva blåsan och sekundär, som migrerades från njurarna och ökade. Stenar i njurar och urinblåsa kombineras ofta. Cystolithiasis manifesterar sig med smärtsymptom i underlivet, ovanför pubis. Smärta kan flytta till perinealregionen, könsorganen, könsorganen.

Stenbildning i blåsan eller sedimentering av stenar som rörde sig från njurarna gynnas av faktorer som bryter ut urinflödet. Dessa inkluderar adenom och prostatacancer, trauma, divertikulit, förekomsten av främmande kroppar kvar efter operationen, neurogen organdysfunktion. Vid pojkar till bildandet av konkrement leder en phimosis, förminskning av en urinrör. Stenbildning hos kvinnor beror på blåsans halssjukdom, som utvecklas på grund av strålningscystitis, vesikovaginala fistler.

Funktioner av sjukdomen

De främsta orsakerna till sjukdomen är följande:

 • förändringar i blodets kemiska sammansättning
 • störningar i metaboliska processer;
 • sjukdomar i det urogenitala systemet;
 • gastrointestinala sjukdomar;
 • uttorkning av kroppen, förknippad med infektioner, förgiftning;
 • ärftlighet;
 • D-vitaminbrist;
 • missbruk av sura, salta, kryddiga rätter;
 • brist på ultravioletta strålar;
 • sjukdomar och skador på ben
 • brist på motion;
 • levnadsvillkor: geografisk, bostad, klimat;
 • anatomiska förändringar i övre urinvägarna, bryter mot det normala utflödet av urin;
 • dysfunktion av parathyroidkörtlarna;
 • vaskulära störningar;
 • främmande kroppar i urinblåsan.

Symptomen på cystolithiasis uppenbaras om kalkylen, när den kommer i kontakt med urinvägarna, irriterar slemhinnan. Stenar är en vanlig orsak till smärtsam urinering, speciellt på natten, vilket är förenat med sömnstörningar samt hematuri, smärta i nedre delen av buken, penis obehag. Ibland är sjukdomen asymptomatisk. Stenar som inte elimineras och tycks inte framkalla symptom leder till komplikationer:

 • kronisk dysfunktion av blåsan;
 • infektion i urinvägarna.

Blåsstenar består av kalciumkarbonat (karbonater), salter av urin och oxalsyra (oxalater och urates), kalciumfosfat (fosfat). Primärstenar som bildar sig i blåsan, utvecklas med närvaro av koncentrerad stillastående urin. Det förekommer med ofullständig tömning på grund av prostataförstoring i storlek, återkommande infektionssjukdomar i genitourinvägarna, nervskada. Stenar i blåsan har olika storlekar - från sand till stora formationer. Det är möjligt att utsöndra sig med urin genom urinröret med en liten sten i urinblåsan, för att avlägsna stora ingrepp krävs medicinsk vård.

Sjukdomsbehandling: konservativa metoder

Cystolithiasis är viktigt i tid för att diagnostisera. Diagnostiska metoder innefattar en patientundersökning ritning historia, resultaten av urinanalys, spiral datortomografi, ultraljudsundersökning av blåsan och dess undersökning med användning av ett cystoskop, intravenös pyelografi (roentgen njure, urinledare, urinblåsa före och efter intravenös injektion, vilket möjliggör visualisering av patologin). När en exakt diagnos fastställs, föreskrivs terapeutiska metoder.

Terapi på grund concrements storlek, deras antal, förorsakar bildning, närvaron av åtföljande sjukdomar. Behandling kan vara konservativ och operativ. När konservativ terapi är viktigt att lösa stenar, leda salter från kroppen utse patienter sparande diet beroende på vilken typ identifierats concrements, sanera kroppskaviteten från patogener med hjälp av antibakteriella läkemedel, ta förebyggande åtgärder för att undvika komplikationer tillbringar antiinflammatorisk behandling. Sanatoriumbehandling utförs enligt indikationerna. Med konservativ terapi föreskrivs preparat för att främja upplösningen av stenar enligt det individuella systemet. För att underlätta frisättning av stenar, används spasmolytiska läkemedel som utökar urinblåsan och urinblåsans öppningar i stor utsträckning. Nackdelarna med det konservativa tillvägagångssättet innefattar varaktighet, ibland är det ineffektivt.

Operativa terapeutiska metoder

Om konservativa metoder är ineffektiva används de operativa. Operativ avlägsnande av stenar innefattar följande metoder:

 • avlägsen chockvåg litotripsy (förstörelse av stenar med särskild utrustning);
 • cystolithotripsy (invasiv krossning av stenar i blåsan);
 • cystolithotomi (öppen operativ metod för excision av konkrement).

Fjärrchockvåglithotripsy refererar till sparsamma kirurgiska ingrepp som utförs på avstånd med hjälp av en speciell litotriptor-enhet. Enheten krossar en stor kalkyl till en sådan storlek, när blåsans sten själv utsöndras av den naturliga urinväxlingen. Förfarandet är mycket enkelt, det krävs ingen stationär övervakning.

När cystolithotripsy i blåsan genom urinröret införs endoskopisk teknik. Det förstör stora stenar. Resultatet är små konkrement, vilka avlägsnas med hjälp av en evakuator och ett cystoskop. Vid invasiv krossning används spinal eller lokalbedövning. Cystolithotripsy är kontraindicerat i urinrörets inflammation, en liten urinblåsa, en etablerad pacemaker.

Cystolithotomi är en öppen kirurgisk teknik med excision av blåsans vägg, extraktion av stenar och oralsuturering. Operationen indikeras när patienter har stora stenar som inte kan avlägsnas med andra metoder, liksom med stricture (smalning av urinröret).

Med hjälp av moderna metoder för att ta bort stenar från blåsan uppnås en bra terapeutisk effekt, komplikationer är extremt sällsynta.

Avlägsnande och krossning av njure, urinblåsare och blåsstenar

I medicinsk praxis är urolithiasis uppdelad i undergrupper enligt flera faktorer:

 • Den första faktorn - sjukdomsplatsen Det är, var exakt stenarna dök upp: njurar, blåsor eller urinledare.
 • Den andra faktorn - typ av stenar i sitt ursprung: fosfatstenar, oxalater, cystinstenar etc.
 • Den tredje faktorn är svårighetsgraden av sjukdomsförloppet: primärt utseende, sjukdomens återfall och bildandet av stenar.

Symtom på att ha stenar i blåsan

Symtom som följer med urolithiasis:

Det första och mest slående symptomet är smärtan i nedre delen av ryggen, i vissa fall kan smärta lokaliseras i buken. På liknande sätt är svårighetsgraden av smärta uppdelad i akut, trubbig, skärande, permanent eller tillfällig. Om stenarna är utformade i området för uretär, är smärtan akut, men inte konstant, den så kallade njurkolik, som kommer att ges under hela iliaca och inguinala regionen. Med denna utveckling av situationen kan lårens inre ytor skada, i sällsynta fall könsorganen. Om utbildningen var inne i urinblåsan, kommer smärtan vara lokaliserad i suprapubisk buken.

Det andra ljusa symptomet är hematuri, en enkel tunga - blod i urinen. Det noteras i nästan 90 procent av fallen. Vanligtvis orsakar urolithiasis olika komplikationer och försening med behandling leder endast till en försämring av situationen (till exempel pyelonefrit).

Diagnos och borttagning av stenar

Diagnosen av sjukdomen måste ske med särskild försiktighet, eftersom det är den rätta diagnosen som hjälper till att välja rätt behandling. För detta tas urinprover, ultraljud utförs (för att bestämma lokaliseringen och antalet stenar).

Metoder för att ta bort stenar

Ultraljudslithotripsy

För närvarande utförs behandling av små stenar upp till två centimeter med ultraljudsförstöring av stenar, den så kallade chocklitotripsen. Ultraljudsavlägsnande av stenarna utförs under röntgenkontroll, medan patienten är under generell anestesi. Denna metod kräver inte sjukhusvistelse och kan utföras på poliklinisk basis.

Den största nackdelen med litotripsy är att krossning är nästan omöjligt om stenarna når en storlek på mer än två centimeter i diameter - ultraljud kan helt enkelt inte dela dem. Ibland, om formationerna är stora, men har en låg densitet, utförs flera sessioner av litotripsy. När alla manipuleringar är färdiga kommer de krossade stenarna att komma ut helt oberoende.

nephrolithotripsy

I de fall litotripsy är omöjligt på grund av stora stenar används en annan typ av borttagning - nefrolitotripsy.

Denna typ av manipulation är att under kontroll av ultraljud sätts en liten sond in i njuren en speciell sond - ett nefroskop. Med hjälp har läkaren möjlighet att arbeta i direkt kontakt med stenarna. Nephroscope krossar inte bara dem, men tar också bort de bildade kornen av sand och skräp. Operationen utförs under steady-state tillstånd, patienten är under generell anestesi. Utmatningen utförs 3-4 dagar efter operationen. Fördelarna med denna metod är:

 • fullständigt avlägsnande av både sten och dess fragment,
 • avlägsnande av stenar av vilken storlek som helst.

Tyvärr är denna metod praktiskt taget maktfri vid korallstenar, då används "tung artilleri" och en öppen operation utförs.

En annan typ av borttagning av stenar utförs med hjälp av ett uretroskop, vilket sätts in i urinröret. När stenar detekteras bryts de med ultraljud och avlägsnas antingen genom en slinga eller en kirurgisk klämma, mindre fragment avlägsnas inte, efter ett tag lämnar de sig själva. Ett extrakt från sjukhuset sker om ett par dagar.

Avlägsnande av stenar med laparoskopi

Om det är omöjligt att använda litotripsi (när stenarna har en storlek på 2 eller flera centimeter) möjlighet att laparoskopisk kirurgi utförs (några små punkteringar i bukhålan av en miniatyr kamera införs och verktyg för sten borttagning).

Efter den exakta upptäckten av stenen skär njurens vägg över den och stenen avlägsnas, snittet sutureras med speciella sömmar, som så småningom löses upp. Efter operationen är patienten under observation i endast fyra dagar och om allt är bra - utsätts det för urladdning från sjukhuset. Ibland är laparoskopi omöjlig, orsaken kan till exempel vara en infektion, och stenarna avlägsnas genom en öppen operation.

Användbar att veta Alla artiklar

Behandling av uretrit

Uretrit är en inflammatorisk sjukdom i urinröret, har en infektiös och icke-infektiös karaktär av uppkomsten. Symtom på urinrit är olika, ibland är de helt frånvarande, och sjukdomen är asymptomatisk.

Behandling av prostatit

Prostatit är en urologisk sjukdom hos män, som har en smittsam och icke-infektiös natur, vilket uppenbaras vid inflammation i prostatakörteln. Prostatit är en ganska vanlig maskulin sjukdom. Enligt statistiken vet varannan man förstahands vilken prostatit är. Denna sjukdom manifesterar sig vanligtvis efter 30 år, men i vissa fall kan det manifesteras i en tidigare ålder.

Behandling av manlig infertilitet

Manlig infertilitet - samma problem i det moderna samhället som kvinnlig infertilitet. Vanligtvis par som av någon anledning inte kan få en baby diagnostiseras tillsammans, och behandlingen går också tillsammans. Problemen med kvinnlig infertilitet är en obstetrikare-gynekolog, ibland en urolog Manlig infertilitet diagnostiseras och behandlas av en urolog, andrologist.

Krosssten i blåsan

Direkt och avlägsen krossning av stenar i urinledaren, njurarna, blåsan bidrar till smärtfri och snabb utsöndring av beräkningar från kroppen. För personer med urolithiasis är litotripsy ett blodlöst och effektivt sätt att bli av med smärta, urineringstörningar. Med hjälp av specialanordningar är det möjligt att mala stora stenar, vilkens rester avlägsnas under proceduren eller de avlägsnas naturligt.

Lithotripsy är en smärtfri och snabb åtgärd för att ta bort stenar från organen i genitourinary systemet.

Typer: laser, chockvåg, fjärrkrossning, ultraljudsförstöring

Extrakorporeal eller avlägsen lithotripsy

Det finns ingen direkt kontakt mellan enheten och människokroppen. Under proceduren finns det en fjärrkrossning av formationerna i blåsan, njurarna, urinledarna. För detta ändamål används en enhet som genererar chockvågor - elektrohydraulisk, elektromagnetisk och piezoceramisk. ESWL kännetecknas av ett litet antal kontraindikationer. Detta är det smärtsamma sättet att krossa stenar med urolithiasis. Radierade vågor krossar stora formationer i små fragment, som lätt utsöndras i urinen. Shockwave lithotripsy har framgångsrikt använts i försvagade patienter och hos dem som inte är lämpliga för kontakt litotripsy av stenar.

Procedurens effektivitet beror på stenarnas typ, form och placering. Stenar som är välformade på röntgenbilder, 0,5-2,5 cm i diameter och densitet upp till 1000 HU är lättare att krossa.

Transuretral eller kontakta litotripsy

Genom urinrörets hålighet infogas ett uteropyeloskop, där fibrer är byggda som alstrar en laser-, pneumatisk eller ultraljudspuls. Påverkan är inriktad direkt på objektet. Det är möjligt att utföra krossning av stenar endast i blåsan och urinledarna. Fördelarna med metoden: Enstegsavlägsnande av stenar, bevarande av hudens integritet, effektiviteten hos operationen. Den endoskopiska metoden låter läkaren styra processen, se stenen i urinledaren, urinblåsan, för att krossa och omedelbart avlägsna fragment av stenen. Nackdel - det är omöjligt att ta bort bildningen direkt från njurarna.

Metoder för kontakt litotripsy i urolithiasis

 • Pneumatisk verkan används för att krossa stenar i urinblåsan och urinblåsan. Med hjälp av denna metod förstörs täta och stora patologiska neoplasmer med hög densitet.
 • Ultraljud krossas av stora stenar med låg densitet i urinblåsan, urinblåsan. Efter slipning utsöndras fragmenten gradvis i urinen.
 • Laserskrossning är en modern och effektiv teknik. Laserstrålen kan förstöra stora konkrement med hög densitet. Fördelen med metoden är att det finns en fullständig förstöring av bildningen - det finns bara damm som utsöndras i urinen. Med hjälp av lasern är det möjligt att utföra krossning av stenen i urinblåsan, blåsan. I detta fall utsätts inte den omgivande vävnaden för negativa effekter. Avlägsnande av sten från njurarna av lasern är den mest sparsamma formen av litotripsy.
Tillbaka till innehållet

Hur avlägsnas formationerna från perkutan litotripsy?

Genomförandet av en sådan operation, som kräver direkt åtkomst till stenarna, genomförs när det inte finns någon möjlighet att avlägsna fragmentering av stenar i njurarna. Perkutan litotripsy ordineras om stora (2 cm eller mer) eller korallformationer finns som fyller kalyxen, bäckenet eller hela njuren. Operationen utförs under allmän eller epiduralanestesi. För proceduren görs en punktering i ländryggsregionen, genom vilken ett instrument införs som kan bryta en sten genom ultraljud.

Vad ingår förberedelserna för förfarandet?

Litotripsy rekommenderas för patienter av unga, äldre och barn med urolithiasis. Verksamheten utnämns efter en grundlig undersökning, där de bestämmer storleken, placeringen och kemiska sammansättningen av beräkningarna. För att göra detta, utnämna CT, röntgen och ultraljud, allmänna och biokemiska blodprov. Utför en undersökning av hjärt-kärlsystemet, mag-tarmkanalen. Efter att ha upptäckt vid någon inspektion en patologi, utnämna förberedelser för behandling av infektionsfokus, förbättring av blodcirkulationen, mättnad av en organism med nödvändiga vitaminer.

Lithotripsy lindrar inte urolithiasis, men bidrar bara till att avlägsna ackumulerade formationer från kroppen.

När är perkutan, fjärrkontroll, laser krossning kontraindicerat?

Förfarandet kan inte utföras under menstruation och under graviditet. Dessutom kan det finnas separata kontraindikationer för enskilda typer av litotripsy. Urolithiasis är en följd av allvarliga metaboliska störningar, undernäring, så det är viktigt att leva upp till grunden för en hälsosam livsstil, och när symtom på en sjukdom inte försenar resan till läkaren. De viktigaste kontraindikationerna innefattar också:

 • nedsatt blodkoagulering
 • förvärring av kroniska gastrointestinala sjukdomar;
 • pyoinflammatoriska sjukdomar;
 • tumörer och tuberkulos av njurarna;
 • kardiovaskulär patologi.
Tillbaka till innehållet

Vilken försämring är sannolikt efter ingreppet?

När krossning stenar i urinblåsan, njurarna, urinledare fullbordats, överdrivet drickande delad till en utgång som börjar partiklar fragmente calculus utsöndras i urinen, preparat för normalisering av diures, antibiotika. Överensstämmelse med läkares rekommendationer efter proceduren leder till snabb återhämtning och minskar risken för komplikationer.