Huvud
Strömförsörjning

Effektiv behandling av prostata adenom (prostatahyperplasi) hos män: hur, hur, hur lång tid tar det?

Sjukdomar i prostata är framträdande i urologin. Kliniska symptom på prostata adenom har skrivits sedan Hippocrates tid.

Det kallas allvarliga sjukdomar, vilket minskar en mans arbetsförmåga och leder honom ofta till funktionshinder.

Det anses vara en verklig svamp av en stark hälsa av mänskligheten och har en tendens att sprida sig.

I den här artikeln kommer du att lära dig vad som är adenom (hyperplasi) i prostata och hur man behandlar det.

Vad är det

Så, låt oss betrakta närmare begreppet prostata adenom eller godartad prostatahyperplasi: vad det är att behandla, och även vem som är i riskzonen.

Sjukdomen har många synonymer, bland vilka är följande:

 1. Hypertrofi av prostata.
 2. Nodal hyperplasi av prostata.
 3. Adenomatös hyperplasi av prostata.
 4. Adenomatös dyshormonal prostatopati.
 5. Prostatism.

Det mest uttalade symptomet är en urineringstörning som orsakas av en fördröjning i urinen. Patologiska förändringar i körteln orsakar en ökning av dess storlek. Den första delen av urinröret och urinblåsan pressas, det finns ett hinder för urinflödet.

 • allvarliga kränkningar av njursjukdom
 • förlust av möjlighet att ha samlag.

Vem är i riskzonen?

Om kronisk och akut prostatit uppträder huvudsakligen i ung och mogen ålder, då adenom i prostata är ödet för män av äldre och senil ålder.

I det förflutna, vad är BPH-prostata, behandlade behandlingen av denna sjukdom inte ens, eftersom många helt enkelt inte levde till den punkt när det började utvecklas.

När livslängden ökade ökade registreringsfrekvensen för denna sjukdom dramatiskt. Bland orsakerna till dödligheten hos den manliga befolkningen över 55 år upptar detta sjukdom en betydande plats.

Faktorer som bidrar till framväxten av prostata adenom:

 1. Sedentary livsstil.
 2. Dricka och alkoholism.
 3. Sexuella övergrepp.
 4. Brist på fysisk utbildning i dagens läge.

Etiologi av sjukdomen

Trots de stora teorier som indikerar orsaken till sjukdomen är frågan fortfarande mycket svår.

Tilldela följande skäl:

 • långvarig kronisk prostatit;
 • tumörceller som uppstod som ett resultat av olika faktorer, som är kapabla till malignitet;
 • obalans i det endokrina systemet (hypofys, sköldkörteln, binjurarna);
 • utrotning av sexkörtlarna.

Adenom är svår att diagnostisera, eftersom förändringar i körteln kanske inte motsvarar kliniska manifestationer. Sjukdomen fortskrider i hemlighet, så du behöver inte förklara den snabba urinering med massor av fulla vätskor. Antalet natt- och dagtidsmassage ökar bara.

Konservativ behandling av prostata adenom

Konservativ behandling av prostata adenom utförs med hjälp av följande metoder.

sjukgymnastik

Bland konservativa metoder för behandling av godartad prostatahyperplasi är effekter av fysioterapeutiska apparater av stor betydelse.

Det finns en stimulering av kroppens försvar, förbättrar lokal kapillär blodtillförsel och det totala blodflödet.

Biotillgängligheten av droger ökar, de tränger snabbt in i körteln. Som ett resultat av förfarandena reduceras behandlingstiden avsevärt.

Lågfrekvent vibration, magnetfält och impulsström hos apparaten "Ereton" påverka blodcirkulationen i prostatakörteln och främja den omvända utvecklingen av den patologiska processen. Magnetiska vågor av enheten "Almag" effektivt lindra smärta.

Vibroacoustics "Vitafon" kvalitativt lindrar spasmer strukturer bildade av glatta muskelceller befrämjar avlägsnande av metaboliter (på grund av förbättring av lymfa) och avgivning av näringsämnen till vävnaderna (på grund av stimulering mikrokapillär blodflödet). "Thermex" förstörs lokalt den patologiska vävnaden i körteln, frigör den pressade urinröret.

massage

Massage utförs av en läkare. När det gäller prostatahyperplasi är massagen av den prolifererade vävnaden olämplig.

Officiell medicin anser att detta kommer att leda till att inflammationsprocessen börjar och utvecklas.

Ett sällsynt undantag kan vara den första etappen av adenomatös process, men endast urologen bestämmer indikationerna i varje enskilt fall.

Terapeutisk fysisk träning

Klasser under ledning av en erfaren metodolog är otvivelaktigt. Dess roll är i urvalet av övningar och strikt dosering beroende på åldersförändringar, organismens individuella egenskaper och patientens lämplighet. Särskild gymnastik aktiverar motorfunktionen och cirkulationen i det lilla bäckens organ. I vissa fall, en uppsättning övningar för att stärka musklerna i buken och bäckenbotten.

I följande video, effektiva övningar för prostata adenom:

preparat

Än att behandla ett adenom av prostata, välja från medicinska preparat? Antibiotika för prostata adenom används inte. De kan endast behandlas med åtföljande inflammatoriska processer (pyelonefrit, cystit, etc.). Vid förskrivning av antibiotika bestämmer läkaren först känsligheten för mikroflorans känslighet som uppenbaras vid urinsårsåkning.

Ibland används antibiotika i form av rektala suppositorier med stor sannolikhet för bakteriell infektion. De mest vanligen använda ljus, lindrar kramper (papaverin, Buscopan) och smärta (bensokain bensokain). Suppositorier fungerar positivt på körteln och omgivande vävnader.

Utmärkt bevisat annorlunda oljeblandningar, i vilka anestetika tillsätts (Sandthorn, björk, ricinolja, vaselin, eukalyptus, persika, Hund ros).

Deras fysiska egenskaper möjliggör kuvert av den rektala slemhinnan, den absorberas väl i vävnaderna, vilket ger en snabb effekt. Redan under de första dagarna kan obehagliga känslor och smärta försvinna, och dysuriska fenomen som hör samman med urinering kan försvinna.

Behandling av prostataadenom med hormoner har en lång historia. Endokrina läkemedel baserade på androgener är inte utan motstridiga resultat som rapporterats av kliniker. Urinfunktionerna förbättras, och hyperplasi minskar inte. Orsaken till meningsskiljaktigheter bör sökas i den morfologiska bilden av sjukdomen.

Vid det första skedet av sjukdomen och i närvaro av kontraindikationer till operationen hjälper raveron. Preparatet av läkemedlet är associerat med frisättningen av extraktet av prostatakörteln hos sexuellt mogna djur från proteiner och hormoner.

Intramuskulärt administreras 1 ml raveron dagligen, behandlingstiden är 30 ml. Du kan gå in 2 ml varannan dag. Resultatet är en minskning av urineringens frekvens, en ökning i urinströmmen, minskad smärta, en förbättring av kroppens allmänna tillstånd.

Alpha-adrenoblockers slappna av blåsans hals och muskelfibrerna i körteln, vilket gör det lättare att urinera. Karaktäriserad av hastigheten för eliminering av symptom på adenomprstata. Med hjälp av 5-alfa-reduktashämmare hindras hormonella störningar som leder till tillväxt av körtelvävnad.

Folkmekanismer

Vid behandling av prostatahyperplasi kan man vända sig till folkmedicin.

Ett av de bästa sätten är en pumpa. Frukt erhålls från massan. Till varje glas juice tillsätt 1 matsked honung.

Drick 1 glas pumpa juice varje dag i tre veckor. Fröer av pumpa används på 100 g per dag i en månad.

Lök rekommenderas att tas vid sänggåendet i 2 månader. En infusion framställs från celandine. 1 sked av växten i torr form häll ett glas kokande vatten och insistera 2 timmar och filtrera därefter. Dosering: 1 matsked före varje måltid i 30 dagar.

Du kan också använda vid behandling av adenom olika örter, läsk, bark av asp, bipmor. Och hur man behandlar prostata adenom med pumpa, hassel och lökskalor läs i vår artikel.

Detta är det mest kompletta svaret på frågan: "än att behandla ett adenom av prostata hos män?".

Badet är inte kontraindicerat, men det är nödvändigt att besöka det en gång i 2 veckor, gradvis öka antalet besök på ångrummet och uppehållstiden. Mer information om vattenförfaranden för prostata adenom finns här.

diet

Effektiv behandling av prostata adenom beror också på patientens livsstil och näring. Skadlig användning av marinader, kryddor, kryddig mat. I prostata adenom diet finns en måttlig begränsning av proteiner till 90 gram per dag, fetter - upp till 70, kolhydrater - upp till 400 g. Mängden salt reduceras till ett minimum. Fri vätska bör förbrukas högst 1000 ml. Dets energivärde är 2700 kilokalorier. Bord mineralvatten rekommenderas.

Dieten efter operationen har sina egna särdrag.

Operativa metoder

Kirurgisk behandling av prostata adenom hos män är uppdelad i palliativ och radikal.

I det första fallet förbättras funktionen av urinering indirekt, i det andra görs ett fullständigt avlägsnande av en godartad tumör.

Framgångsrikt tillämpad transuretral resektion. Det tar bort obstruktionen mot urin från urinblåsan.

Vävnader som minskar blåsans hals skärs ut med hjälp av ett endoskop.

Laparoskopisk borttagning av adenom är minst invasiv i jämförelse med öppen åtkomst.

Kryokirurgi med hjälp av specialverktyg kan frysa prostata och orsaka förstörelse av patologiska vävnader. Vid en temperatur av -150 grader Celsius tar processen 2 till 5 minuter.

En omfattande spridning vid behandling av prostatahyperplasi har givits genom en överdoserad adenomektomi. Det här är en radikal behandling. Adenomen avlägsnas fullständigt.

Laserförångning påverkar vävnader som levereras rikligt med blodkärl. Fotoelektiviteten hos den gröna lasern med avseende på hemoglobin tillåter att adenomen avlägsnas på grund av avdunstning, samtidigt som kapseln i körteln och stroma hålls kvar. Läs mer om metoderna för operativ behandling av prostata adenom, liksom kontraindikationer och konsekvenser i vår artikel.

Användbar video

I nästa video, användbar information om behandlingen av prostata adenom:

slutsats

Med ett okomplicerat adenom i prostata, kommer behandlingsförloppet att ta ungefär en månad. Och det beror på en tidig överklagande till urologen. Män som fyllt 50 år ska vara försiktiga med BPH och genomgå regelbundet förebyggande undersökningar.

Så, tack vare den här artikeln, lärde vad BPH och hur man behandlar det, men vill jag återigen uppmärksamma er att valet av olika tekniker, läkemedel, deras doser definition - den jourhavande läkare. Självmedicinering är oacceptabelt!

Vad är godartad prostatahyperplasi och hur man behandlar den?

Hyperplasi av prostata är en mycket vanlig patologi. Denna sjukdom kallas även prostata adenom. Detta är en urologisk sjukdom, en godartad tumör i glandulärorganet.

Varför prostata behövs

Detta viktiga orörda organ i det manliga reproduktionssystemet har en liten storlek. Den ligger framför ändtarmen, under blåsan. Järn producerar huvuddelen av spermierna - en något alkalisk hemlighet. Denna saft ger rörlighet och livskraft för spermatozoa.

Från prostatens normala funktion beror livskvaliteten, den sexuella förmågan hos det starkare könsrepresentanten. Nyligen har experter diagnostiserat en godartad tumör av denna exokrin körtel oftare. Hyperplasi av prostata utvecklas också hos djur. Denna sjukdom utvecklas ofta hos hundar.

Orsaker till patologiutveckling

Etiologiska faktorer för utveckling av överträdelser:

 1. Hormonal omstrukturering av kroppen.
 2. Ökande med åldern, nivån på kvinnliga könshormoner och en minskning av hankön. Som en följd av denna obalans, som förekommer hos de flesta män efter 50 års ålder, ökar prostatakörteln i storlek. Som ett resultat komprimeras den bakre delen av urinröret med den förstorade sexlivet. Det finns spasmer av muskler som omger urinröret.
 3. Komplikation av familjehistoria.
 4. En stillesittande livsstil, när en man inte deltar i fysisk utbildning. Bäckenregionen har många muskler, ledband, som hela tiden måste fungera som en pump.
 5. Hög nivå av testosteron.

Symtom på prostata adenom

Den komplexa nervsystemet i prostata i adenom svarar omedelbart på alla patologiska förändringar, vilket orsakar olika kränkningar av allmän och lokal natur. Det minst mättade symptomatiska tillståndet är hyperplasi av prostata 1 grad.

Den mest slående egenskapen hos patologin är dysuri - en störning av urinproduktionen:

 1. Hennes utflöde störs, eftersom en man med BPH-benign prostatahyperplasi har proliferation - proliferation av celler i den drabbade prostata. Hankörens volym ökar gradvis.
 2. I de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen som ett resultat av att man klämmer urinvägarna uppstår uttunning av strålen. Den riktas vertikalt nedåt.
 3. I andra etappen finns det svårigheter i urinflödet.
 4. Night pollakiuria är en ökning av frekvensen av nattlig smärtsam urinering, som överstiger åldersnorm. En man börjar besöka toaletten upprepade gånger på natten, eftersom kvarvarande urin förblir i blåsan, men lättnad av hans tillstånd uppstår inte. Det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 5. Patienten lider av att gnugga, brinna.
 6. Nocturia-övervägande av nattlig urin över dagen.
 7. Stranguria - fördröjningen av uppkomsten av urinledning genom på grund av förekomsten av en obstruktion till utflödet. Patienten tvingas att dra in bukpressen, så att den nödvändiga åtgärden att ta bort strålen börjar. Vätskeflödet är droppe, okontrollerbart, tunt.
 8. Frekventa avbrott i processen med jetting. Ibland minskar dess intensitet, det stänker. Tömning av urinblåsan är försenad.
 9. Stressfull, intermittent urinering i slutet av urinen.
 10. Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av tyngd i underlivet.
 11. I allvarliga fall kommer den biologiska vätskan knappast att falla ut, tills urinlösningen slutar helt, trots det plötsliga överskottet av blåsan.
 12. Den tredje etappen kännetecknas av en akut retention av urin. Vid sträckning av urinblåsan förekommer en mycket allvarlig smärta.
 13. Imperativ inkontinens av urin är en oemotståndlig uppmaning att avlägsna strålen.
 14. Stress, irritabilitet.
 15. Slöhet, rastlös sömn.
 16. Dålig fysisk hälsa, asthenisk syndrom.
 17. Obalanserat psykologiskt tillstånd. Detta problem ger många upplevelser och olägenheter. Det hotar med allvarliga konsekvenser.
 18. Konsekvenser av prostata adenom
 19. Eftersom den godartade tumören växer, är blåsans funktioner signifikant försämrade. I slutändan leder detta ofta till utveckling av njursvikt.
 20. Med sjukdom i vilken grad som helst, kan akut urinretention förekomma, vilket kräver akut läkarvård. Till och med mot bakgrund av att ta läkemedel som doktorn föreskriver, kommer ett antal män på operationsbordet.
 21. Det kan finnas erektil dysfunktion, en minskning av libido, eftersom denna trend leder till en minskning av testosteronnivåerna.

Det finns en åsikt att prostata adenom kan bli cancer. Denna åsikt är inte helt korrekt, eftersom adenom och prostatacancer är olika sjukdomar. De utvecklas från olika zoner och celler i prostatakörteln. Dessa sjukdomar har en liknande symtomatologi. Det vanliga är att båda sjukdomarna är hormonellt beroende.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Numera behandlas denna sjukdom framgångsrikt på olika stadier av dess utveckling. De konservativa läkemedelsmetoderna råder i terapeutiska åtgärder. För att läka, måste du uthålligt utföra all doktors utnämningar i minst en månad.

Komplexa åtgärder vidtas. Hittills finns till läkare för att det finns tre grupper av läkemedel för behandling av prostata:

 1. Alpha-adrenoblockers: omniks, delphas, cardura. Läkemedel som påverkar alfa-receptorerna. De slappnar av och bidrar till viss minskning av prostatakörteln. På så vis är det lättare att urinera. De minskar krampen i muskulaturen i blåsans hals och den bakre delen av urinröret. Som ett resultat avlägsnas symptomen. Men dessa droger bidrar inte till en minskning av prostatakörteln.
 2. Inhibitorer av 5 alfa-reduktas: proscar, avadar. Dessa läkemedel verkar på grund av prostata adenom. Ett läkemedel som minskar produktionen av de-yerosteron. Detta leder till en minskning av könkörtelns storlek. Hinder för urinering elimineras. Men dessa droger måste tas under lång tid. Hos vissa patienter orsakar de en försämring av sexuell kraft, minskad sexuell lust.
 3. Det är säkert att stoppa tillväxten av adenom indigal. Det återställer hormonbalansen: en minskad androgensnivå och en förhöjd nivå av östrogener. Detta läkemedel stoppar adenomtillväxten vid något stadium av sjukdomen.
 4. Fytoterapeutiska läkemedel framställda av naturliga råmaterial.
 5. Vid akut urinretention måste patienten sätta en kateter.
 6. Fysioterapeutiska metoder används: Laserbehandling för bestrålning av prostatakörteln. Medicinsk elektrofores, som låter dig injicera medicinska ämnen direkt i prostatakörteln.
 7. Darsonvalisering, massage, galvanisering av körteln för att förbättra blodtillförseln.
 8. Det är viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker från kosten.

Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen

En tumör blockerar ofta urinkanalen. Smärta blir outhärdligt. Slutligen, för att lindra en man av adenom kan bara brådskande kirurgisk ingripande. På många sjukhus utförs traditionell öppen adenomektomi.

 1. Detta är en avancerad teknik för att avlägsna tumör. I civiliserade länder föredrar de att använda denna behandlingsmetod. Modern teknik för shader endoskopiska operationer möjliggör kirurgisk behandling utan snitt.
 2. Under videokontrollerna går in i prostatakörteln genom urinröret. En speciell vass enhet avlägsnar överskottsvävnaden hos detta organ. Utflödet av strålen förbättras efter frisättning av urinröret.

Adenom i prostata är en vanlig åldersstörning. Varje operation är förknippad med en viss risk för komplikationer. Därför är det viktigt att stoppa sjukdomen i början av dess utveckling.

Denna patologi lämpar sig för framgångsrik behandling.

Om symptom på prostata adenom uppträder, är det nödvändigt att kontakta läkaren i god tid och börja den nödvändiga behandlingen. Hälsan normaliserar.

Godartad prostatahyperplasi (prostata adenom): orsaker, symtom, behandling, komplikationer

Adenom av prostata video

Prostataadenom är en patologi som kännetecknas av förstorad prostatakörtel och blåsfunktionsstörning. Den faktiska storleken på prostatakörteln indikerar inte nödvändigtvis svårighetsgraden av sjukdomen.

Vissa män med en minimalt förstorad prostatakörtel kan uppleva uttalade symtom på sjukdomen, medan andra - med en mycket mer förstorad körtel kan uppleva minimala symptom. BPH är vanligt hos äldre män (drabbar cirka 60% av männen efter 59 år och 80% av männen efter 79 år).

Hyperplasi är en allmän medicinsk term för onormal cellproliferation. BPH är en godartad ökning av celler i prostatakörteln. Denna sjukdom börjar vanligtvis med utseendet av mikroskopiska knölar hos unga män. BPH är inte en onkologisk sjukdom och leder inte till prostatacancer.

Prostatakörteln (PW) är organet för könsorganet hos män, vilket är en muskelkörtelformation och utsöndrar en hemlighet som deltar i spermierbildning.

Spermiernas rörelse från testiklarna till penis sker genom urinröret, vilket också tjänar till att utsöndra urin från blåsan.
En betydande andel män med progressiv BPH lider av en ökning av prostata, vilket orsakar problem med urinering och orsakar utvecklingen av symtom vid lägre urinvägar (LUTS).

I representanter för den starka halvan, som har symptom på BPH och LUTS, reduceras livskvaliteten signifikant. Inte alla män med BPH uppvisar symtom på det nedre urinvägarna, och inte alla män med LUTS påverkas av prostata adenom.

Kort anatomi

Prostatakörteln. (RV) ligger i bäckenområdet under blåsan framför ändtarmen och är en form av valnöt. Det sveper runt urinröret (ett rör som bär urin genom penis).

Prostatakörteln ger följande funktioner:

- Glandulära celler producerar en hemlighet. Under utlösning kontraherar släta muskler och det släpper ut sekretorisk vätska i urinröret. Här blandas det med spermier och andra vätskor, vilket främjar uppkomsten av spermier.
- Järnet innehåller enzymet 5-alfa-reduktas, vilket omvandlar testosteron till dihydrotestosteron, ett annat manligt hormon som har en signifikant effekt på prostata.

Prostatakörteln genomgår många förändringar under en persons liv. Vid födseln handlar det om storleken på en ärta och varierar något före puberteten. Det är med början av puberteten att dess dimensioner börjar öka snabbt, och vid 20 års ålder har det nått storleken och formen hos en vuxen man. I vissa representanter för det starkare könet återupptas tillväxten efter 41 år på grund av den intensiva multiplikationen av celler (hyperplasi).

Urineringsprocessen. Urineringsprocessen är ganska svår:
Det börjar med avlägsnande av vätska från njurarna längs två långa rör, som kallas urinrörarna. Uttagarna går in i urinblåsan, som ligger på övre delen av bäckenet, muskulaturen som liknar slingan verkar mellan benbenet och ryggen.

Hjärnan reglerar arbetet i musklerna i genito-urinvägarna. När vätska tränger in i urinblåsan börjar nerverna skicka signaler från blåsan till hjärnan om fyllningen.

Utgång från blåsan tätt stäng de två sphincterna - blåsans sphincter och urinrörets sphincter. Urineringsprocessen regleras av det sympatiska och parasympatiska nervsystemet. Sympatiska nerver, som är upphetsade, bidrar till en ökning av urinledarens peristaltik och till avslappningen av blåsans väggar. Så det finns en ökning i kompressionen av sfinkteren (ringformiga muskelbuntar) och blåsan är fylld. Parasympatiska nerver orsakar det motsatta fenomenet, de hjälper till att minska blåsans väggar, slappna av sfinkteren och släpp urin från blåsan.

skäl godartad prostatahyperplasi (prostata adenom)


Läkare har inte tillräckliga fakta för att förklara orsakerna till BPH (prostata adenom). Åldersrelaterade förändringar i den hormonella bakgrunden som reglerar sexuella funktioner hos män kommer sannolikt att spela en roll vid utvidgningen av prostata.

Androgener (manliga könshormoner) påverkar utvidgningen av prostata. Det viktigaste androgenet är testosteron, som produceras i testiklarna under hela livet för en person. Prostata gör testosteron till en annan kraftfull androgen-dihydrotestosteron (DHT).

DHT främjar tillväxten av celler i vävnaden, det är det som orsakar tillväxten av prostaglandets glandulära epitel och är den främsta orsaken till den snabba ökningen, som uppträder under puberteten vid tonåren. DHT är också den främsta skyldige i att förstora prostata och senare vuxen ålder.

När män åldras, faller testosteronnivåerna, och östrogenhalten (kvinnliga könshormoner ökar, vilket också kan vara en utlösningsmekanism för tillväxten av prostata.

Riskfaktorer

- ålder. Ålder är en stor riskfaktor för BPH. Mer än hälften av män utvecklar BPH vid 60 års ålder och cirka 85% av männen har BPH vid 85 års ålder. Sällan är utseendet av symtom på sjukdomen till 41 år.

- Familjhistoria. Familjens historia av BPH ökar sannolikt en persons chanser att utveckla denna patologi.

- Sjukdomar i hjärtat. Vissa bevis tyder på att riskfaktorer associerade med hjärtsjukdom kan öka risken för att utveckla BPH. Dessa inkluderar fetma, högt blodtryck, lågt HDL-kolesterol ("bra" kolesterol), diabetes och perifer arteriell sjukdom.
Livsstilsfaktorer som skadar hjärtat (till exempel brist på fysisk aktivitet, rökning och undernäring) ökar också risken för BPH eller förvärrar symtomen.


symptom godartad prostatahyperplasi (prostata adenom)


BPH är ofta, men inte alltid, orsaken till symptomen på det nedre urinvägarna som orsakar problem med urinering. Andra sjukdomar i samband med blåsproblem kan också uppvisa liknande symtom.

Symtom associerade med prostata adenom kallas kollektivt som symtom vid lägre urinvägar (LUTS). Som regel klassificeras de som "obstruktiva" symtom och "irriterande" symtom som är förknippade med fyllningen av blåsan.

Vanliga symptom är:

- Stark och ständig uppmaning att urinera;
- Vibrationer och intermittent urinering, oförmågan att helt tömma blåsan trots starka uppmaningar;
- Stress under urinering;
- Svaga eller intermittenta urinflöden;
- Jerky och spänd urinutsläpp i slutet av urineringsprocessen;
- Ökad urineringstid (några timmar);
- Smärtsam känsla eller brännande känsla vid urinering.

Urinretention (oförmåga att urinera) är ett allvarligt symptom på en svår form av BPH, vilket kräver omedelbar medicinsk intervention.

Vissa män kan ha en mild manifestation av BPH-symtom eller deras fullständiga frånvaro. Prostatens storlek bestämmer inte svårighetsgraden av symtomen. Prostataförstoring kan åtföljas av endast några få symtom, medan svår LUTS kan vara närvarande med en normal eller till och med en liten prostata.

diagnostik godartad prostatahyperplasi (prostata adenom)


Läkaren diagnostiserar BPH baserat på symptom, historia, fysisk undersökning och olika blod- och urintester. Om det behövs kan läkaren hänvisa till en urolog för mer komplexa undersökningsförfaranden.
Vissa diagnostiska tester syftar till att utesluta cancer i prostata eller urinblåsan. Symtom på prostatacancer kan ibland likna BPH. Studier kan också avslöja njurskador orsakad av BPH.

- Fallhistoria. Läkaren kommer att fråga om din personliga och familjemedicinska historia, inklusive de samtidiga sjukdomar som observerats i det förflutna och som äger rum i nuet. Läkaren kommer också att fråga dig om de mediciner som du tar som kan orsaka problem med urinering.

- Medicinsk undersökning. Medicinsk undersökning innefattar rektal palpation. Läkaren injicerar ett handskent finger i patientens rektum i handsken och bedömer prostata och de tillgängliga nodulernas storlek. Denna procedur utförs snabbt och smärtfritt, och låter dig upptäcka en ökning av prostata.
Testet hjälper till att förhindra prostatacancer eller problem med musklerna i ändtarmen som kan orsaka samma symptom, men det kan underskatta storleken på prostatan. Därför är denna typ av studie inte det enda diagnostiska verktyget för BPH eller prostatacancer.

Dessutom kommer läkaren att palpera sidorna av buken för att upptäcka avvikelser i njuren eller urinblåsan. Läkaren kan kontrollera reflexer, känslor och motorreaktion i underdelen för att utesluta eventuell neurologisk dysfunktion i blåsan.

- Prostataspecifikt antigen (PSA). Utvärdering av PSA-innehållet i patientens blod används ofta som ett screeningtest för att detektera prostatacancer. En hög nivå av PSA kan indikera cancer i prostata. Även BPH ökar vanligtvis PSA-nivån, och vissa läkemedel för behandling av BPH kan minska nivån på PSA.

- Urinanalys. Urinalys kan upptäcka tecken på blödning eller infektion. Analysen innefattar fysisk och kemisk undersökning av urinprover. Denna analys utesluter även blåscancer.

- Uroflowmetry. Med svårt urinering används ett elektroniskt test, uroflowmetry, som mäter flödeshastigheten för urin.

För att utföra testet urinerar patienten i ett speciellt konstruerat rör utrustad med ett mätinstrument. Minskat flöde kan indikera BPH. Men obstruktion av urinblåsa kan också orsakas av andra orsaker, inklusive svaga blåsemuskler och problem i urinröret.

- Cystoskopi. Cystoskopi även kallad urethrocystoscopy - typ av undersökning, utförd av en urolog för att identifiera problem i de nedre urinvägarna, inklusive urinröret och urinblåsan. En läkare kan bestämma närvaron av strukturella problem, inklusive en förstorad prostata, obstruktion av urinröret eller blåshalsen, anatomiska abnormiteter eller blåsstenar. Denna undersökning kan också avslöja blåscancer, orsakerna till blodets tillgänglighet i urinen och förekomsten av infektioner.
I detta förfarande sätts ett tunnt rör (ett cytoskop) som har en ljuskälla och en videokamera i slutet i urinblåsan genom urinröret. Läkaren kan infoga de små instrumenten genom cytoskopet och ta små vävnadsprover (biopsi). Cystoskopi utförs vanligen på poliklinisk basis. Patienten får ges en lokal eller allmän anestetik.

- Ultraljudsundersökning. Ultraljudsundersökning är ett smärtfritt förfarande som kan ge en exakt uppfattning om prostata körtans storlek och form. Det kan också användas för att upptäcka skador på njurarna, tumörerna och stenarna i blåsan. I ultraljudsundersökningen av prostata används vanligtvis en av två metoder:

Transrectal ultraljud (TRUS) använder en rektal sond för att utvärdera prostatakörteln. Det bestämmer noggrant prostatavolymen.

Transabdominal ultraljud använder en anordning som bedömer tillståndet av prostata genom den främre bukväggen. Det kan ge en noggrann mätning av kvarvarande urin och kan användas för att kontrollera om njurskador orsakas av svår BPH.

- Återstående urinvolym. Volymen av kvarvarande urin mäts med den mängd urin som återstår i blåsan efter det att den tömmes. Normalt är cirka 50 ml urin eller mindre normen; mer än 200 ml är ett tecken på brott. En vanlig mätmetod använder en kateter, ett mjukt rör infäst i urinröret eller en ultraljud.

- Eliminering av andra orsaker. Inte bara BPH utan även andra faktorer kan orsaka LUTS, liknande de som är associerade med prostata adenom:

- Strukturella anomalier. Avvikelser i urinvägarna kan orsaka symptom som liknar BPH. Dessa störningar innefattar förminskning av urinröret, försvagning av blåsan och sammandragning av musklerna. Dessa faktorer kan hindra, störa eller försvaga detrusormusklerna som omger blåsan eller orsaka annan skada som påverkar genitourinärsystemet.
- Prostatit. Prostatit - en inflammation i prostatakörteln, som kan orsakas av bakteriella eller icke-bakteriella faktorer (den vanligaste formen av prostatit, som kallas oftast - "kronisk bäckensmärtsyndrom").
Symtom inkluderar stark och frekvent uppmaning att urinera, särskilt bekymmer på natten. Smärta kan förekomma i nedre delen av ryggen, i ändtarmen, eller det kan utvecklas efter utlösning.
- Läkemedel. Många droger kan orsaka LUTS eller urinretention, vilket försämrar symptomen på BPH. Dessa typer av läkemedel innefattar antihistaminer, dekongestiva medel, diuretika, opiater och tricykliska antidepressiva medel.

behandling godartad prostatahyperplasi (prostata adenom)


- Förväntande taktik. Eftersom BPH sällan orsakar allvarliga komplikationer väljer män vanligtvis förväntad förvaltning, vilket inkluderar livsstilsförändringar och årlig screening. När du väljer denna taktik behöver du fortfarande göra en undersökning för att utesluta andra sjukdomar.

BPH är ofta en progressiv sjukdom, och dess försämring kan leda till infektion av urinvägs, urinblåsan och njurskador. Läkaren måste övervaka ditt tillstånd så att vid behov börja behandling i tid.

De primära målen för behandling av BPH är att förbättra urinflödet och minska symptomen. Det finns många alternativ. Dessa inkluderar läkemedelsterapi, eller för reduktion av relaxation av prostata, i en minimal mängd invasiva procedurer med användning av laser för att minska överflödig prostatavävnad, och operation för att avlägsna en del av prostata.

- Valet mellan behandling och förväntad förvaltning. Valet mellan förväntad hantering och behandling beror vanligtvis på svårighetsgraden av symtomen. Det finns sju frågor för att bedöma patientens urinproblem inom en månad.

- Hur ofta upplever du en känsla av ofullständig tömning av blåsan efter avslutad urinering?
- Hur ofta måste du urinera mindre än 2 timmar efter urinering?
- Hur ofta stör du under urinering med ytterligare förlängning?
- Hur ofta har du svårt att urinera?
- Hur ofta har du en svag urinström?
- Hur många gånger har du tvungen att trycka eller spänna för att starta urinering?
- Hur många gånger får du upp urinera under natten?

Svar på de sex första frågorna tyder på ett svar från "alls inte" till "nästan alltid". (Den sista frågan tyder på svar från negativa till - "5 eller fler gånger"). Varje svar tilldelas ett tal på en skala från 0 till 5 och utgör en skala av symptom. Graden av symtom kan falla någonstans mellan 0 och 35.
Patienter med lindriga symtom har låga frekvenser och kan besluta att fördröja behandlingen. Höga poäng indikerar allvarliga symptom.
Behandling kan förkorta klyftan i kontot:
Minskning av poängen med 5 poäng indikerar en liten symptomavlastning.
En minskning av poängen 5 till 10 poäng indikerar en måttlig lindring av symtom.
Att minska bedömningen med mer än 10 poäng indikerar en signifikant lindring av symtom.

Erfarenheten visar att: läkemedel är det bästa valet för män med mild till måttlig symtom. Valet inkluderar alfa-blockerare, anti-androgener eller kombinationer av dessa två grupper.
Hos män som uppvisar måttliga till svåra BPH-symtom är samma läkemedel ofta effektiva som män med milda symtom.

Nya framsteg inom läkemedelsbehandling har minskat behovet av kirurgisk ingrepp.

- Kirurgi. En fjärdedel av män med svaga symptom, och de flesta män med allvarliga symtom, lägger sig till slut till kirurgisk ingrepp.

Om en person väljer en operation erbjuds ett stort antal alternativ. Transuretral resektion av prostata (TUR) är ett standardförfarande och en effektiv kirurgisk operation som signifikant minskar symptomen på bukspottskörtelnomenet.

Den vanligaste prostatavävnadsdestruktion blir kirurgi med användning av en laser, eftersom det är en mindre invasiv procedur, samt n han vanligaste orsaken urval av kirurgisk behandling av obstruktion av blåshalsen, är urinretention.

Operationen kan vara ett rimligt val för BPH om följande problem är närvarande:

- Periodisk infektionssjukdom i urinvägarna;
- Blod i urinen (hematuri);
- Stenar i blåsan;
- Problem med njurarna;
- Uttrycket av måttliga till svåra symptom på BPH, som inte har någon effekt med läkemedelsbehandling.

Som ett resultat av operationen finns det signifikanta förbättringar: urinflödet ökar, urinretentionen minskar. Dock är förbättringar som orsakas av operation ofta inte permanenta.

Förändring i livsstil - allmänna rekommendationer

Vissa förändringar i livsstil kan hjälpa till att lindra symtomen, vilket är särskilt viktigt för män som vill undvika kirurgi eller läkemedelsterapi. De inkluderar:

- Begränsa det dagliga vätskeintaget till mindre än 2000 ml (ca 2 liter).
- Avvisa helt eller begränsa användningen av alkohol och koffein.
- Drick inte flytande efter middagen.
- Försök att urinera minst en gång var tredje timme.
- Det kan vara användbart att "dubbla samtal" - efter urinering vänta ett tag och försök att urinera igen.
- Var aktiv. Kallt väder och orörlighet kan öka risken för urinretention.
- Behåll en hälsosam vikt. Fetma och brist på fysisk aktivitet ökar risken för LUTS.

Läkemedel försvårar symptomen på BPH.

- Antidot och antihistaminer. Män med bukspottskörtel adenom bör om möjligt undvika många läkemedel mot förkylningar och allergier som innehåller avsvällande medel som pseudoefedrin.
Läkemedel som kallas adrenerga kan förvärra urinproblem, förhindra avslappning av musklerna i nacken, bukspottkörteln och urinblåsan, vilket bidrar till svårighet att urinera.

Antihistaminer, såsom difenhydramin, kan också sakta urinflödet hos vissa män med BPH.
Diuretika. Män som tar diuretika (diuretika) kan prata med en läkare om att sänka dosen eller byta till en annan typ av medicinering. Diuretika är viktigt för många personer med högt blodtryck, så dessa läkemedel kan inte avbrytas utan medicinsk övervakning.

- Andra läkemedel som kan förvärra symtomen är antidepressiva medel och läkemedel som behandlar spasticitet.

Pelvic golv övningar


Övningar för bäckensbottenmusklerna utvecklades först för att hjälpa kvinnor att förbereda sig för förlossning. Dessa övningar kan också hjälpa män att förebygga inkontinens, särskilt efter kirurgiska ingrepp. Dessa övningar bidrar till att stärka bäckensbottenmusklerna, bibehålla blåsan och stänga sfinkteren.
Övningar. Eftersom musklerna i perineum ibland är svåra att skilja, rekommenderar läkare ofta att använda tiden för urinering att träna:

Stram musklerna tills urinströmmen saktas eller stoppas. Håll den här positionen i 20 sekunder. Koppla av.
Generellt är det nödvändigt att utföra 5 till 15 nedskärningar, 4:57 gånger om dagen.

Näringsfaktorer


En diet behövs som bidrar till förbättringen av hjärt-kärlsystemet. Att äta rik på grönsaker och frukter kan bidra till att minska risken för BPH.

Vissa tecken tyder på att frukt och grönsaker rika på betakaroten och C-vitamin kan hjälpa till att skydda mot BPH. Matpreferenser bör också fokusera på att öka konsumtionen av hälsosamma fetter såsom omega-3-fettsyror, och begränsa konsumtionen av ohälsosamma mättade fetter och transfettsyror.

Örter och kosttillskott

Som regel krävs inte särskilt tillstånd från kontrollorgan för att förverkliga växtbaserade läkemedel och biologiskt aktiva tillsatser. Precis som läkemedel, örter och kosttillskott kan påverka kroppens biokemiska processer, och därför finns det stor risk att utveckla biverkningar. Så, ett tillräckligt antal fall med allvarliga konsekvenser och till och med dödligt utfall i samband med mottagandet av sådana droger registrerades. Patienterna bör konsultera sin läkare innan man använder några växtbaserade läkemedel eller kosttillskott.

Populära växtbaserade och kosttillskott för behandling av BPH inkluderar:

Eftersom Palmetto är en av de mest populära växtbaserade läkemedlen för behandling av BPH. Den är gjord av bär av Serenoa palm. De flesta kliniska prövningarna har dock i bästa fall visat blygsamma resultat. En grundlig undersökning av testet av effektiviteten hos denna växt gav inte några positiva resultat.

Andra populära naturläkemedel inkluderar extrakt av afrikanska plommon (Pygeum africanum), råg frö (Secale cereale), nässlor rot (Urtica dioica), roten till de sydafrikanska gräs (Hypoxis rooperi) och pumpafrön olja (Cucurbita Peponis).

Beta-sitosterolplanta steroler finns i några av dessa örter, sålda som ett kosttillskott för prostatahälsa. Det finns dock inga vetenskapliga bevis på effekten av dessa medel vid behandling av BPH.
Patienterna bör vara medvetna om att höga doser zink kan öka risken och progressionen av BPH.

mediciner för behandling av prostata adenom

Två huvudklasser av droger används vid behandling av BPH:

- Blockers av 5-alfa-reduktas. Finasterid (proscar), avartart, jalin blockerar omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron, ett manligt hormon som stimulerar tillväxten av prostataceller. Dessa läkemedel är användbara för män med en signifikant förstorad prostata. Förutom att lindra symtomen, ökar de urinering och kan till och med minska prostata. Patienter kan dock behöva ta dessa läkemedel i 6-12 månader för att uppnå det fulla resultatet.

Dessa två typer av läkemedel fungerar på olika sätt, deras kombinationer kan styra symtom hos patienterna mer effektivt än något läkemedel individuellt. Kombinationsbehandling är särskilt lämplig för patienter med stor prostata storlek och hög PSA. Många män kan dock kontrollera sitt tillstånd med ett enda läkemedel.

- Alpha-blockerare. Alfa-adrenoblocker, vanligtvis kallad alfa-blockerare, slappna av de glatta musklerna i prostatakörteln och underlätta urinprocessen. De förbättrar snabbt symptomen, vanligtvis inom några dagar. Eftersom dessa läkemedel är kortverkande kommer symtomen tillbaka så snart en person slutar ta dem. Alfa-blockerare minskar inte storleken på prostata.

Alfa-blockerare är selektiva och icke-selektiva:

Terazozin (Haytrin) och doxazosin (Cardura) är icke-selektiva alfa-blockerare och används för att behandla BPH. - Non-selective alpha-blockers slappna av alla glatta muskler i kroppen som omger blodkärlen. I detta avseende kan de sänka blodtrycket, men ibland orsaka biverkningar, såsom yrsel och jämn svimning.

Tamsulosin (Flomax), alfuzosin (uroxatral) och silodosin (Rapaflo) är selektiva alfa-blockerare och används för att behandla BPH. Selektiva alfa-blockerare verkar mer specifikt på de glatta musklerna i prostatakörteln, men de kan också påverka andra delar av kroppen, till exempel ögat. De har färre biverkningar än icke-selektiva alfa-blockerare och släpps nu mycket oftare.

Biverkningar. Alfa-blockerare kan orsaka huvudvärk, svaghet eller rinnande näsa. De hjälper till att minska blodtrycket, vilket kan orsaka yrsel och svimning. Att använda ett läkemedel före sänggåendet kan hjälpa till att minska dessa biverkningar.

För behandling av erektil dysfunktion orsakad av intag av alfa-blockerare, som används PDE5-hämmare - Sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis), vardenafil (Levitra) eller AVANAFIL (Stendra). Dessa medel måste tas strikt under ledning av en läkare.

Erectile dysfunktion är emellertid inte en vanlig bieffekt av alfa-blockerare, till skillnad från finasterid.

Särskilda problem som orsakas av selektiva alfa-blockerare är förknippade med förlust av muskelton i irisen, vilket kan orsaka komplikationer under operationen för att avlägsna grå starr. Därför bör patienter som planerar ögonoperation informera läkaren om de läkemedel som tagits.

- Blockers av 5-alfa-reduktas. Finasterid och alopeci kan orsaka erektil dysfunktion, minskad libido och ejakulation och en orgasmisk störning. Dessa läkemedel kan minska volymen och kvaliteten på spermier som utsöndras av ejakulationen. Dessa biverkningar kvarstår ibland även efter avbrytande av läkemedlet. (En positiv biverkning av finasterid är en möjlig minskning av håravfall i samband med manliga hormoner).
Dessa läkemedel reducerar också prostata-specifika antigener (PSA), som kan maskera förekomsten av prostatacancer. För att lösa detta problem beräknar läkare nivån på PSA hos män som tar dessa droger genom att fördubbla PSA. Det rekommenderas att ta ett PSA-test innan behandling med 5-alfa-reduktashämmare startas.

- Andra droger. Antikolinerga läkemedel, även kallade antimuskarinsyra, till exempel tolterodin (Detrol), kan vara användbara för vissa patienter. För behandling av BPH kan de administreras ensamma eller i kombination med alfa-blockerare.

Tadalafil (Cialis) är godkänd för behandling av BPH, antingen ensam eller i närvaro av erektil dysfunktion. Tadalafil ska inte användas i kombination med alfa-blockerare utan noggrann undersökning och övervakning av alltför lågt blodtryck.

Behandling av erektil dysfunktion med tadalafil och andra PDE-5-hämmare kan inte kombineras med nitrater.

Kirurgisk behandling godartad prostatahyperplasi (prostata adenom)

Indikation för operationen:

- Persistenta eller återkommande episoder av urinretention (oförmåga att urinera);
- Förekomsten av blod i urinen;
- Blåsans stenar;
- Måttlig eller svår manifestation av symtom i nedre urinvägar som inte förbättras med medicinering.

Kirurgiska alternativ inkluderar invasiva och minimalt invasiva förfaranden. Valet av denna eller den varianten av kirurgisk ingrepp beror på olika faktorer, inklusive människans ålder och det allmänna hälsotillståndet.

Den mest effektiva operationen - transuretral resektion av prostata (TUR), är en invasiv intervention och har störst risk för allvarliga komplikationer. Eftersom dess effektivitet är tillräckligt hög, ger läkare oftast det föredrag snarare än mindre invasiva förfaranden.

Minimalt invasiva procedurer använder laser- eller mikrovågsterapi för att förstöra överflödig bröstcancervätska. Även minimalinvasiv förfarande kan vara ett lämpligt val för vissa patienter, däribland ungdomar, hittills har det inte visats att det är mer effektiva förfaranden än transuretral resektion av prostata (TURP).

- Transuretral resektion av prostata (TUR). Transuretral resektion av prostata (TUR) är avlägsnandet av den inre delen av prostata. Detta är det vanligaste kirurgiska förfarandet, trots att det senaste decenniet har användningen minskat avsevärt på grund av ökad effekt av läkemedel.

Detta kirurgiska ingripande är mindre invasivt än TUR, har en lägre grad av komplikationer (i synnerhet retrograd utlösning kan förekomma) och kräver vanligtvis inte sjukhusvistelse.

- Öppna prostatektomi. Vid öppen prostatektomi avlägsnas den förstorade prostata genom ett öppet snitt i bukhålan med användning av standard kirurgiska tekniker. Det här är en allvarlig operation som kräver en vistelse på sjukhuset i flera dagar. Öppen prostatektomi används endast för svåra fall av BPH, när prostatan är mycket förstorad, är blåsan skadad eller det finns andra allvarliga problem. Vissa patienter behöver en andra operation på grund av ärrbildning.

Biverkningar av öppen prostatektomi kan innefatta erektil dysfunktion och urininkontinens.

- Laseroperation. Laserteknik används för att ta bort RV-vävnad. Laserprocedurer kan vanligtvis utföras på poliklinisk basis, men det finns en liten risk för blödning.

Förfarandet utförs med hjälp av ett litet rör, utrustat med en liten kamera och en fiberlaser och passerar genom penisens urinrör. Förfarandet utförs under ryggrad, epidural eller allmän anestesi.
Laserkirurgi har en snabbare återhämtningstid, och en lägre risk för inkontinens än invasiva kirurgiska ingrepp, men deras långsiktiga tvivel.

Laserkirurgi kan inte vara lämplig för män med stora prostatastorlekar. Vid genomförandet av denna ingrepp finns olika typer av metoder och olika typer av laser används.

- Transuretral laserablation holmievym laser (HoLAP). Denna procedur använder laser energi, förångar prostata vävnad, vilket hjälper till att återställa flödet av urin.

- Transuretral laser-enukleation av prostata (HoLEP) utförs på samma sätt som HoLAP förutom att delar av prostatan dissekeras i små bitar och tvättas sedan ur blåsan.

- Laserresektion av prostata (HoLRP) liknande en HoLEP-laser sätts in genom penis, och prostata fragment tas bort med hjälp av ett resektoskop.

- Foto-selektiv förångning av bukspottkörteln med en grön laser - Den största fördelen är användningen av en kaliumtitanfosfat (KTP) laser för avdunstning av prostatavävnad. Förfarandet är nästan blodlöst och kan vara det bästa valet för män som tar antikoagulantia. Förbättringen varar upp till 1 år. Mer forskning behövs för att bekräfta effektiviteten på lång sikt.


Procedurer med minimal invasivitet har mindre risk för genitourinary system och sexuella funktioner, men deras effektivitet på lång sikt är inte tydlig.

- Transuretral mikrovågstermoterapi (TUMT). Med transuretral mikrovågstermoterapi används värmen hos mikrovågspulser för att förstöra prostata vävnad. En speciell sond infogas i urinröret och kraftiga pulser med hög frekvens appliceras, vilket förstör prostata vävnaden. Sonden placeras i ett kylrör för att skydda slemhinnan i urinröret.

Förfarandet tar från 30 minuter till 2 timmar, och patienten kan gå hem omedelbart efter det att den är klar.

- Transuretral nålablation. Det är relativt enkelt och säkert förfarande, som utförs med hjälp av nålar som levererar högfrekventa radiovågor, som tjänar till att värma och förstöra RV-vävnad.

- Transuretral elektroförångning (TEWEU). Transuretral elektroförångning använder en högspänning av elektrisk ström som levereras genom ett resektoskop. Under proceduren förekommer samtidig avdunstning av prostatavävnaden och tillhandahållande av blodkoagulering.

- Prostatic stents. Stents används för att behandla prostata adenom, det är flexibla nätrör som sätts in i urinröret. Typiskt tar insättningsförfarandet bara 15 minuter. Det utförs med hjälp av lokalbedövning, har en minimal återhämtningsperiod, kräver inte en lång sjukhusvistelse. Tyvärr bör stenter ofta avlägsnas på grund av misslyckad plats eller komplikationer, bland annat på grund av irritation vid urinering, urinvägsinfektioner och behandlingssvikt.