Huvud
Analyser

Prostata tumör

Inlagd av: admin 09/27/2016

Prostata är organet hos det genitala systemet för män, vilket representeras av körteln som producerar en beståndsdel av spermierna. Vid ejakulationsutstötning blockerar prostata urinvägarna. Kontroll av denna funktion utförs av hjärnavdelningen (hypofysen) med hjälp av steroidhormoner, östrogener och androgener.

Godartad prostatautbildning

På grund av hormonella abnormiteter kan inflammatoriska processer förekomma i prostatakörteln som uttrycker proliferation och komprimering av prostata vävnaden som fyller dess hålighet. I enkla ord finns en utveckling av prostata adenom - hyperplasi av godartade celler (BPH). Denna patologi är mycket populär bland människors sjukdomar efter åldern av fyrtio. Mannen börjar känna obehag i processen med urinering och sexliv. Detta beror på kompressionen av prostata genom urinröret, vars initiala del passerar inuti den. Som ett resultat minskar urintrycket, mängden minskar och trängseln att isolera ökar och allt detta åtföljs av ett smärtsamt symptom. Beroende på stadium av adenom ökar tecken på patologi med tillsats av erektil dysfunktion hos män. I en fullsatt blåsan som ligger ovanför prostata, uppstår urinstagnation, vilket leder till inflammatoriska processer i uretersystemet som helhet. Med försämring av patologi observeras urininkontinens, då hypertrofi i urea-musklerna ökar och sfinkteratonymen noteras. I blåsan, efter stagnation bildas stenar som orsakar blodets utseende i urinen. Med fullständig urinretention kan njursvikt utvecklas och koma kan uppstå.

Förutsättningar för prostata adenom

 • Hormonal obalans (patologisk omvandling av testosteron);
 • Ärftlig faktor
 • Åldersbarriär (efter fyrtio år);
 • Svåra kroniska sjukdomar hos den manliga kroppen (diabetes mellitus, urolithiasis, cystit, uretrit);
 • Venereal sjukdomar och helminthic invasions;
 • Långvarig avhållsamhet från sexuell intimitet;
 • Tumörer i ändtarmen.

Banan i den patologiska processen i prostata kan vara i åratal. Mot bakgrund av deformationsstrukturförändringar i körteln och andra influensfaktorer finns ibland en infiltrativ tillväxt av maligna celler, det vill säga adenom förenas med cancer. Den maligna tumören i körteln utvecklas oberoende, och inte som en konsekvens av degenerationen av adenomatös hyperplasi av prostata. När den patologiska undersökningen av prostata, efter borttagningen, ofta observerade godartad och malign tumör samtidigt, det vill säga, och adenom och cancer.

Enligt förekomsten av symtom och klagomål hos patienten, och även efter att diagnostiska åtgärder har utförts, bekräftas närvaron av adenom av följande symtom:

 • Symptom på fördelning av luddiga, svårigheter, urin;
 • Urinering blir intermittent och snabb;
 • Antalet uppmaningar att urinera ökar avsevärt, särskilt under nattvila.
 • Känslan av lättnad efter urinering är frånvarande;
 • Med de sista dropparna urin, ett symptom på gnidning och bränning i urinröret och ljummen;
 • Lusten efter sexuell intimitet försvagar och erektilfunktionen störs.

När diagnosen ställs kan urologen göra en särskild undersökning av män i symptomatisk skala (åtta poäng). Det ackumulerade antalet poäng, utesluta eller bekräfta närvaron av en tumör i prostata och dess utvecklingsstadium.

Behandling av adenom

Behandling av prostata adenom med primära tecken är att genomföra terapeutiska åtgärder. Detta uttrycks i intaget av traditionella läkemedel och folkmedicinska lösningar. I komplexet, för effektiv behandling, föreskrivs fysioterapeutiska förfaranden. I den svåra fasen av sjukdomsförloppet utsätts prostata för avlägsnande, det vill säga kirurgisk behandling.

Medicin för adenom ges i tablettform, såväl som i intramuskulära och intravenösa injektioner. För att göra detta, använd alfa-blockerare som hjälper till att slappna av det geniturinära systemet, vilket förbättrar urinens patency, minskar smärtsamma symptom och återställer urineringens frekvens. För att eliminera inflammatorisk och hyperplasi i prostata, har alfa-adrenoblockers inte en positiv effekt. Enligt biverkningarna kan patienten uppleva illamående, huvudvärk, svaghet, yrsel.

Till läkemedel som har en katastrofal effekt på hyperplastiska tumörceller, det vill säga, stoppar tillväxten, inkluderar finasterid eller dutasterid. Den farmakologiska gruppen av dessa medel är hämmare av 5-alfa-reduktas, vilket kännetecknas av omvandlingen av testosteron till androgen. Tumören i körteln stannar sin tillväxt och minskar och senare etableras urinflödet. Behandlingen med tabletter av detta läkemedel är långvarig, och i kombination med doxazosin, som minskar muskelspasmen, sänker trycket och fördjupar blodkärlen, tar cirka sex månader. Dyra, dessa läkemedel kan inte kallas, så behandlingen av sjukdomen är tillgänglig för alla (priset på Finasteride är 245 rubel, priset på Doxazosin är 355 rubel).

Traditionell medicin innehåller örtteberedningar från örter, nötter, frön, lök, vitlök, barrvedsbark, hemlås, etc. Det finns också recept på folkmekanismer för prostata adenom, baserat på biprodukten och läsk. Enligt recensioner om användningen av traditionell medicin är det möjligt att förebygga eller minska adenom i de inledande stadierna av utvecklingen. När tumörens tumör i försummat tillstånd, med närvaron av en ljus symtomatisk bild, är det sista hoppet kirurgiskt ingripande. Kirurgisk behandling av en tumör i prostatakörteln minskar för borttagning av noder och expanderad vävnad genom urinröret (transuretral resektion av prostata). Vid kontraindikationer mot sådan avlägsnande av tumören avlägsnas adenomen tillsammans med prostatakörteln genom bukhålan.

Malign tumör i prostata

Denna patologi har namnet - prostatacancer. Malign bildning i körteln observeras hos män i mer mogen ålder - efter sextio år. Orsaken till tumören är hormonell dysfunktion och predisposition. Betydelsen av kronisk prostatit anses också som en riskfaktor för cancer. Infiltrering av cancerceller förekommer från prostata i bindväv, vilket blir en ny tillväxt upp till flera centimeter. Cancer kan påverka både en och båda lobarna i körteln, i enstaka eller flera former, som spirer organens och blåsans väggar eller lokaliserar sig inom prostata. I de flesta fall sprider cancerceller till en människas sjuka vesiklar. Tumörformerna har en något differentierad, differentierad och odifferentierad grad. Differentierad cancer fortsätter mindre malignt, det vill säga med en liten metastas och en gynnsam prognos efter behandling. De återstående formerna anses vara ett hot mot patientens liv, även med rätt behandlingstaktik. Metastaser av en malign tumörrörelse med hjälp av skära och lymf och påverka benen (ryggraden, bäcken, korsbenet, nedre extremiteterna, revbenen).

Den symptomatiska bilden, som med många onkologiska sjukdomar, kan initialt vara frånvarande. Förloppet av den maligna processen med uteslutande av prostata adenom sker i långsam takt utan förändringar i körtelns storlek och människans välbefinnande. Att upptäcka närvaron av en tumör kan vara med palpation av prostata, det vill säga det finns några sälar i lobes eller mellan dem. Palpation av denna typ utförs genom rektal undersökning. Exakt, på grund av förebyggande undersökningar av män efter femtiofem år, är det möjligt att avslöja en tumör i prostatakörteln i ett tidigt utvecklingsstadium.

Tumörtillväxt uttrycks genom sammansmältning av cancernoder som fyller prostatahålan och sträcker sig bortom det och spjuter väggarna i angränsande organ. Prostatakörteln och fibern omkring den blir tät och immobil. I det här fallet finns ett symptom på urinretention, uppmaning att urinera oftare och det finns en känsla av ett hinder för frisläppandet. Urinering skiljer sig från den fysiologiska processen: en svag stråle, en liten volym, en känsla av ofullständig tömning av blåsan och närvaron av grumlig, med blodigt innehåll, uriner. Utseendet på hematuri är ett tecken på tumörskada på blodkärlen. Förekomsten av traumatisk smärta i rektum och perineum betraktas också som ett tecken på närvaron av en prostatatumör. Utveckling av cancer bryter mot urodynamik, vilket uttrycks av symptomen på pyelonefrit, cystit och njursvikt. Intoxicering med prostatacancer, inträffar vid det sista skedet av den maligna processen.

Vid tumörens första stadium kan synliga förändringar i organs förbises, eftersom normal vävnad täcker cancerfokus. Metastaser kan förekomma i form av en förstorad inguinal lymfkörtel på tumörens sida. Prognosen för överlevnad vid tidig upptäckt är gynnsam i 70% av fallen;

Den andra etappen av cancer - kännetecknad av utseendet på en liten deformation av orgelet, utan att påverka de somaliska vesiklarna. Förekomst av enstaka eller flera metastaser i regionala noder i lymfsystemet från en eller båda sidor. Prognosen för femårig vaksamhet efter avlägsnande av prostata är 50% av fallen;

Den tredje etappen av den maligna processen är uttryckt av spiring av prostatakapselns cancer med infångningen av laterala sulcus och seminala vesiklar. Närvaron av tät, med begränsad förskjutning, metastaserade lymfkörtlar. Utsikterna för livet är mer ogynnsamma;

Den sena, fjärde etappen - cancerfokus involverar närliggande vävnader och organ. Distribution av avlägsna metastaser. Livslängden för sjuka män är mestadels ogynnsam.

Diagnos av den patologiska processen i prostatakörteln har flera stadier av undersökning:

 • Rektal undersökning
 • Ett blodprov för en prostata-specifik antigen;
 • Analys av daglig diurese för kreatinin;
 • Ultraljud diagnostisk undersökning av prostata, urinblåsa och njure;
 • Cystoskopisk undersökning av urinröret.

Förebyggande och behandling av prostatacancer är i överensstämmelse med en hälsosam livsstil man (förkastande av dåliga vanor), aktualitet förebyggande hälsokontroller och diagnos oncomarker.

Behandling av cancer, som regel, som syftar till operativ strategi, dvs avlägsnande av det drabbade organet förr, desto bättre prognos för det framtida livet av män. Antitumörbehandling innefattar strålningsexponering och hormonella droger som används separat och i ett komplex. Vissa patienter för att förebygga, stoppa tillväxt, behandling och eliminering av återfall cancer process, med hjälp av folk rättsmedel, som ibland hjälper mer än vanliga mediciner och till ett pris billigare. Sådana anti-tumör folkmekanismer inkluderar infusioner på biprodukten, hemlock, malurt, renhet etc. Önskan att använda vid behandling av folkmusik rättsmedel, förekommer hos patienter som försöker bli av med sjukdomen i ett tidigt skede eller under en dålig prognos för senare i livet.

Betydande betydelse för en gynnsam prognos för återhämtning, har en postoperativ diet som helt utesluter livsmedel som irriterar kroppens urinvägar.

Vad är en godartad prostatatumör?

Godartad prostatatumör är en förstorad nod i strukturen i körteln. Vanligtvis utgör det inte ett hot mot livet, men kräver borttagning, eftersom det kan utvecklas till malign bildning med metastaser. Behandlas med konservativ terapi och i extrema fall, tas bort på flera sätt. För att förbättra utsöndringen av urin i kanalen införs en kateter. Kända medicinska teer, lindrar symptomen, normalisera hormoner (björn rot, hagtorn, vildrosor).

Manifestation och stadier av adenom

Återkommande eller ihållande smärta i pubis, ljumsken, åtföljt av fördröjd tömning blåsan indikerar ursprungsstegs prostatahyperplasi. I detta fall lämnar urinen kanalen genom ett försvagat flöde.

Den andra etappen kännetecknas av en uttalad retention av urin. Du vill gå på toaletten oftare, medan urinen kommer ut med en tunn ström. Detta indikerar en ökning av tumören mot blåsan.

I tredje etappen finns det en "lång start" av urinprocessen. Processen blir smärtsam. Det finns ganska lite vätska. Jag vill gå på toaletten hela tiden, men mina önskningar är falska. Blod i urinen orsakas av tumörens tillväxt i blåsans väggar.

Den fjärde etappen representeras av komplikationer i njurarna, i tarmarna. Det finns impotens på grund av förändringar i nervreceptorerna.

Sålunda är symtomen följande känslor och manifestationer:

 1. Svårigheter att ta bort urinen.
 2. Fördröjd handling av urinering.
 3. Frekventa uppmaningar och tömning.
 4. Smärta i underlivet, nedre delen av ryggen, tarmarna.
 5. Blod i det utsöndrade innehållet i blåsan, tarmarna.
 6. Förstoppning, njursvikt.
 7. Impotens.
 8. Ondartad typ av adenom (cancer) med metastaser, där benen lider, andra organ.

Vid de första tecknen på obehag rekommenderas män genast att kontakta en urolog, ta de nödvändiga testen och ta prov. Det är mycket viktigt att behandlas omedelbart och inte förväxlas med andra sjukdomar. Hälsan hos det manliga genitourära systemet beror på detta. Den vanligaste manifestationen av sjukdomen är hormonellt misslyckande. Det kan uppstå på grund av användning av cancerframkallande ämnen med alkohol, öl av dålig kvalitet etc.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%

Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

Allt är bra!
Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Konservativt tillvägagångssätt för behandling

Adenom behandlas framgångsrikt i början:

 • medicinska preparat. Tilldela hormonella droger som minskar tillväxtområdet, avlägsnande av ödem. De kan också förbättra permeabiliteten hos urinen genom kanalen för att minska trycket.
 • Metod för uppvärmning av prostatakörteln för att minska den. Radiofrekvens strålning, laser används. Effektiv i de första stadierna. Värm prostata vävnaden, förånga överskott av vätska, minska tumörvävnaden;
 • ultraljud med hög intensitet. Det är gjort med anestetiska lugnande medel;
 • frysning med flytande kväve utförs med användning av ett endoskop med ett fryselement vid slutet. Det introduceras genom urinrörets kanal och fryser prostata. Det finns också en allmän uppvärmning av prostatan för att undvika skador på den.
 • Expansion av urinrörskanalen med en ballong. Katetern med ballongen ner införes i den smala delen av kanalen, då uppblåses ballongen. Metoden kännetecknas av de minst komplicerade hastigheterna. Anestesi appliceras lokalt;
 • transuretral manipulation utförs i sjukhusinställningen på sjukhuset, varar inte mer än en timme. Ett rektoskop används, vilket nedsänks i tarmen och högfrekventa vågor matas på platsen för den förmodade prostata. I detta fall lider inte tjocktarmen. Värmtemperaturen når 45 till 70 grader. Parallellt används kylsystemet. Effektiv för behandling av små faser av hyperplasi. Utförs i avsaknad av implantat eller katetrar baserade på metall i kroppen;
 • Stenting innebär införandet av en urinrörskanal som utsträcker lumen. Men inte alla är medvetna om förbättringen, eftersom han kan ändra sin position, odla en trasa. Det avlägsnas kirurgiskt;
 • För förebyggande och behandling av okomplicerade stadier av prostatahyperplasi, använd decoctions av den röda roten (björnrot, öre).

Varje metod har kontraindikationer, möjliga biverkningar, postoperativa komplikationer. De utförs av professionella läkare med hjälp av endoskop, rektoskop och andra instrument. Innan de procedurer du behöver träna, ta prov.

Bär rot i behandlingen av prostata adenom

Björnrotet är en bra naturlig botemedel mot förebyggande och behandling vid komplex behandling av problemen i det genitourära systemet för män. Stärker blodcirkulationen, reglerar hormonbalansen i prostatakörteln, förbättrar utsöndringens kvalitet, minskar sannolikheten för att utveckla adenom. Gynnsam effekt på urinröret. Det används vid behandling av inflammatoriska sjukdomar.

Vattenbuljong bereds baserat på en del av de krossade rötterna, fyllda med en halv kopp kokande vatten. Den svalnar i tre timmar. Kan användas genom spädning med vatten.

I en andel av 1:10 framställs en tinktur på etylalkohol (vodka), som ökar styrkan i tre veckor. Ta en tesked innan måltiderna.

Dessutom aktiverar droger på en baisse rot nervsystemet. Mer än två månaders kurser per år med ett intervall på sex månader kan det inte bli full. Har också kontraindikationer för sjukdomar i nervsystemet, alkoholepilepsi, etc. Det rekommenderas att ta på eftermiddagen och inte på kvällen på grund av en uppfriskande effekt.

Inflammation i prostatakörteln som uppstår som ett resultat av hypotermi, trauma, förfrysning, oregelbundna sexuella handlingar, sexuellt överförbara infektioner och andra ursprung, utvecklas till hyperplasi (adenom) av prostatan (prostata).

Moderna metoder för forskning hjälper till att lösa problemet med jämn cancer med snabb tillgång till en behörig läkare i urologi.

Malign och godartad prostatacancer hos män: symptom, behandling, prognos

Publicerad i: admin i behandlingen av sjukdomar 11/23/2017 0 116 Visningar

Tumör av prostata: orsaker, symtom och behandling

Ett sådant problem som prostatacancer hos män uppträder oftast vid ungefär 60 års ålder, även om det kan finnas fall av tidigare utveckling av neoplasmer. Tumörer kan vara godartade och lätta att behandla. Det kan emellertid vara maligna tumörer som hotar överträdelsen av organens funktioner och äventyrar människans liv.

Orsakerna till prostatatumörer

Orsakerna till bildandet av prostatatumörer, vetenskapen kan ännu inte förklara entydigt. Det finns flera teorier, men de flesta åsikterna sammanfaller med organismens genetiska egenskaper, eftersom tumörprocesser ofta aktiveras i närvaro av mutationer och gendefekter. Dessutom lider män från en familj ofta av samma sjukdom. Idag identifierar medicinsk vetenskap riskfaktorer som bidrar till utvecklingen av tumörer. Några av dessa faktorer är relaterade till utvecklingen av någon neoplasma, en del är karakteristisk för prostatakörteln.

Läkare kan ännu inte entydigt förklara orsakerna till bildandet av prostatatumörer

 • Åldersfunktioner som är mest associerade med hormonella förändringar,
 • Race (afroamerikaner är mest mottagliga för prostatatumörer),
 • Irrationell näring,
 • Låg fysisk aktivitet,
 • Ärftlig predisposition.

Ju äldre mannen är desto större är risken för att han utvecklar en prostatatumör. Ärftlig predisposition ökar sannolikheten för sjukdomen med hälften. Näring, som fysisk aktivitet, är mycket viktigt för hälsan i allmänhet och för män i synnerhet. Vår kropp behöver konstant rörelse. Om vi ​​sitter mycket, inte delta i någon sport, gå inte, det stagnerar i hela kroppen. Om denna man inte heller är mycket aktiv i sexlivet ligger hans prostatakörtel i fara, däribland som utveckling av tumörer. När det gäller näring fann forskarna ett mönster mellan konsumtionen av stora mängder rött kött, fettmat och framväxten av tumörsjukdomar.

Idag finns det flera klassificeringar av tumörer, inklusive prostata hos tumörer. Det räcker dock för en vanlig person att veta om en godartad tumör är malign eller inte. Hur är de annorlunda?

Godartade tumörer i prostatakörteln är ofta adenom. De ligger i kapseln och påverkar inte andra organ. Den negativa effekten av godartade neoplasmer beror på deras storlek och det faktum att de klämmer i närliggande vävnader, kärl, nervändar.

Malign svullnad av prostata har initialt små dimensioner, men gradvis sprider den inte bara till omgivande vävnader utan också till andra organ och system i kroppen. Vid maligna tumörer bildas sekundära tumörer vid det avancerade skedet av sjukdomen - metastaser som kan förekomma praktiskt taget var som helst.

Malign prostatacancer

Den vanligaste lokaliseringen av metastaser i prostatacancer

 • lever,
 • Lätt,
 • Lymfkörtlar,
 • Bonesystem.

Benaktiga metastaser påverkar oftast bröstkorgs- och livmoderhalsvirvelarna, benens ben, revben och lårets nacke. Alla sekundära tumörer ger ytterligare symptom som är förknippade med trycket på organen med den vitala aktiviteten hos metastaser. Hos vissa patienter med maligna tumörer känns de första manifestationerna bara vid scenen av metastasbildning, och före detta är sjukdomen asymptomatisk. Det är i den här slöseri med cancer att en person under lång tid inte kan vara medveten om dem och inte söka läkarvård. Av denna anledning fördröjs diagnosen.

Kliniska manifestationer av prostatatumörer

Godartade prostatatumörer hos män klämmer först urinröret. Detta innebär de viktigaste symptomen på detta problem. Eftersom kanalens lumen minskar uppträder en urininkontinens oundvikligen.

 • En svag ström av urin,
 • Svårighet med urinering,
 • Frekventa uppmaningar,
 • Ofullständig tömning av blåsan.

Med en godartad tumör är det en överträdelse av urinering

Det sista symptomet innebär att urinen förblir i urinblåsan. Detta leder till stillastående fenomen och skapar förutsättningar för utveckling av inflammatoriska processer och stenbildning i urinvägarna. Svårigheter med urinering orsakas av en smalning av urinröret, eftersom prostatakörteln ligger runt den. Eftersom det alltid finns urin i blåsan känns patienten att tömma den, men det är svårt. Konsekvensen av alla dessa processer är inflammatoriska sjukdomar:

 • Smärta i ländryggsregionen,
 • Ömhet och brännande känsla vid urinering,
 • Obehaglig lukt av urin,
 • Ökad urinering,
 • Retention av urin.

Symtom på prostatacancer kan likna manifestationer av adenom, men detta är inte alltid fallet. Adenoma får sig att känna sig ganska snabbt, eftersom det ökar jämnt. Maligna tumörer av denna lokalisering växer ofta utåt, därför kan de inte leda till komprimering av vävnader och urinrör. Symtom på urinflödet uppträder med ökande tumör. Vidare tillsätts manifestationer av vävnadsskada och nedsatt njurfunktion. Cancers frigör olika substanser som har negativ inverkan på kroppens tillstånd, denna effekt förbättras genom bildandet av metastaser.

 • En slät, intermittent ström av urin,
 • Ofullständig tömning av blåsan,
 • nokturi,
 • Uttryckt frekvent uppmaning att urinera,
 • hematuri,
 • Smärta i perineum och i ländryggsregionen,
 • Minskad styrka.

Beroende på placeringen av metastaser finns det en annan symptomatologi!

Manifestationer av metastaser är förknippade med deras lokalisering. Således, när sekundära tumörer bildas, känns benproblem i benvävnaden, lymfkörtelns inblandning leder till ödem. För cancerfasen, som bildade metastaser, finns det vanliga symptom som uppträder hos de flesta cancerpatienter:

 • stadig viktminskning,
 • allvarlig anemi,
 • försämring av håret, huden, naglarna,
 • ökar allmän svaghet,
 • attrition.

Maligna tumörer i prostata karaktäriseras av långsam tillväxt. Först bildas en mikroskopisk tumör som gradvis ökar. Från början av sjukdomen till sista etappen, i genomsnitt 10-15 år.

Så snart det finns problem med urinering, måste du snabbt gå till urologen. Läkaren kommer att gå igenom en undersökning som identifierar orsakerna till symtomen. Både i adenom och i cancer utförs ungefär samma uppsättning diagnostiska förfaranden. De kan upptäcka en tumör, bestämma storlek och natur. De viktigaste studierna som avslöjar tumörernas malignitet är ett blodprov för PSA och en biopsi av tumörvävnader.

PSA är ett prostataspecifikt antigen. Detta ämne i en ökad mängd finns i blodet hos män med prostatacancer. Det här är den så kallade markören för malign process. Om PSA-värdena är för stora, eller de har ökat i jämförelse med föregående analys, behövs ytterligare studier för att klargöra diagnosen.

 • Finger rektal undersökning,
 • Ett blodprov för PSA,
 • Studien av flödeshastigheten av urin,
 • Ultraljud av bäckenorganen med bestämning av mängden resterande urin,
 • Transrectal ultraljud av prostata,
 • Prostata biopsi.

Alla dessa metoder gör det möjligt att studera prostatakörteln och den befintliga tumören i detalj. De föreslår hennes karaktär. Det slutliga svaret är om en malign eller godartad neoplasma är närvarande i ett visst fall, ger en biopsi. Detta är ett förfarande där ett prov av körtelvävnaden tas med en tunn nål. En direkt indikation för utnämningen av en biopsi är en hög koncentration av PSA, liksom detektion av misstänkta områden i prostata under andra studier. Materialet som tas under proceduren skickas för histologisk analys.

Baserat på analysen av resultaten av hela komplexet av studier görs en slutlig diagnos och behandlingen ordineras i enlighet med den.

Ju tidigare du börjar behandla den befintliga sjukdomen, desto bättre blir resultatet. Metoderna för behandling av adenom är läkemedelsbehandling och kirurgisk operation. Som läkemedelsterapi, alfa-blockerare, 5-alfa-reduktas blockerare ordineras. Men de kan inte helt lösa problemet. De saktar bara tillväxten av tumören ett tag, men i ett visst stadium blir behandlingen av prostataoperationen den enda åtgärden. Kärnan i operationen är borttagandet av tumören, dvs hyperplastisk vävnad. Idag används flera typer av operationer, var och en med sina egna egenskaper.

Den traditionella interventionen för avlägsnande av adenom är en öppen eller laparoskopisk operation. Mindre traumatisk transuretral elektroresektion och laserukleation. Dessa metoder klassificeras som minimalt invasiva, de utförs utan hudskärningar, tolereras enkelt av patienten och kräver inte en lång vistelse på sjukhuset. Prognosen för snabb drift och patientöverensstämmelse med postoperativ behandling är gynnsam, och risken för återfall är minimal.

Radikal behandling av prostatacancer är fortfarande kirurgisk. I de flesta fall tillvägagångssätt till operation, under vilken inte bara tumören avlägsnas, utan även prostata och seminala vesiklar. Denna operation är ganska komplicerad, eftersom kirurgen behöver hålla patienten funktionell när det gäller urinering och erektion. Behållandet av livskvaliteten hos en man efter operationen uppnås tack vare modern teknik för genomförandet. Den vanligast använda laparoskopiska nervsparande radikala prostatektomi.

För att minska tumörens storlek används olika metoder:

Med dessa metoder kan du göra tumören mindre, vilket underlättar kirurgisk behandling. Dessutom används de för att förbättra den terapeutiska effekten och förstöra de återstående cancercellerna efter operationen.

Tumör av prostata hos män: orsaker till sjukdomen och effektiv behandling

Idag är prostatacancer den vanligaste typen av cancer i det starkare könet. Dödliga resultat som ett resultat av en malign tumör av prostata adenom är på andra plats, enbart för lungcancer. Årligen omkring 220 tusen män hör i sin adress sådan diagnos av en läkare - "Prostatacancer."

Malign prostatacancer hos män

 • Det är uppenbart att varje tredje man i prostatan diagnostiseras med cancerceller vid en ålder av femtio år.
 • Vid 75 års ålder av fyra män lider tre av en sådan sjukdom.
 • För det mesta får sådana celler inte vidareutveckling, vilket resulterar i att prostatakörteln inte utvecklas.
 • Detta stadium av sjukdomen har inga synliga symptom och manifestationer och kallas latent.
 • I andra fall uppträder symtom, vilket också indikerar frånvaron vid detta stadium av allvarliga hälsorisker. Cancer på detta stadium kallas smärtfri.
 • Risken för att utveckla prostatacancer växer med åldern. Den genomsnittliga åldern vid vilken prostatacancer diagnostiseras faller till 72 år.

Om vi ​​betraktar statistiken om en sjukdom som en prostatakörtel, blir det uppenbart att det är en av de ofta diagnostiserade. Dessutom kan sjukdomen påverka en man i vilken ålder som helst.

Jag behöver veta

Carcinom i prostata ligger på tredje plats efter tarm- och lungcancer.

Prostata spelar en avgörande roll i varje människas liv. Korrekt funktion av denna körtel beror på att det urogenitala systemet fungerar väl och ett fullständigt sexuellt liv.

Tumör av prostata: definitionen av sjukdomen och orsakerna

Prostatacancer är en malign tumör hos män. I medicinska källor sägs det om väsentliga skillnader i denna sjukdom från prostata adenom.

 • Tumör i prostatakörteln är en tätning som gradvis tränger igenom och skadar organets vävnadsstruktur, påverkar det genitourära systemet.
 • Adenomen utvecklas långsammare, har en mild komposition. Om du tittar på den bildning som uppstått som ett resultat av adenom, kan du tydligt se dess kanter - de verkar vara skisserade.
 • Genetik kan orsaka en malign tumör. Omkring tio till elva procent av den manliga befolkningen i världen lider av denna sjukdom. Några få siffror visar statistik.

DETTA ÄR VIKTIGT!

För att inte starta sjukdomen är det nödvändigt att genomgå en regelbunden kontroll med läkaren.

Varje man kan självständigt övervaka sin kropps funktion. Definiera symptomen på den första etappen av prostatacancer, du kan öka chanserna för återhämtning.

Vanliga symptom

Känn de mest störande symtomen på den sjuka burken bara i de sista stegen. Därför rekommenderas att besöka en professionell läkare för att förebygga sjukdomen. Ondartad cancer tränger gradvis in i närliggande vävnader och ökar långsamt i storlek, vilket orsakar följande symtom:

 1. känsla av stickningar och brinnande vid varje besök på toaletten;
 2. frekvent uppmaning (den sjukskrivning som frekvensen av urinering ökar under natten);
 3. mannen vill, men kan inte helt tömma blåsan;
 4. Urinströmmen är svag och intermittent;
 5. Perioderna mellan viljan att gå på toaletten är ungefär en timme, eller ännu mindre.

Män som tillhör den äldre åldersgruppen klagar ofta på de noterade symptomen på prostatacancer adenom. Men detta indikerar inte alls närvaron av en sådan hemsk diagnos som prostatakarcinom. Kanske är prostaten bara inflammerad eller formad adenom. Du ska inte bara släppa dina händer och fortsätta hopplöst. Att besöka en specialist bestämmer problemet.

Om emellertid prostatacancer diagnostiserades är det nödvändigt att börja behandlingen omedelbart. Frånvaron av metastaser vid tidpunkten för tumördetektering är det första steget till en positiv prognos. Vetenskapen har uppnått goda resultat i förstörelsen av prostatacancerceller. Men en fullständig botemedel mot prostatacancer är endast möjlig om patienten har tillämpat vid sjukdoms första skede.

Är en sjuk man som lider av prostatacancer, kan bara berätta för en smal specialist.

FÖR ANMÄRKNING!

Män som är över fyrtio rekommenderas att besöka sjukhuset för att kontrollera prostatakörteln en gång per år.

Hur tumören utvecklas

Undersökningen av denna svåra sjukdom kom till den gemensamma opinionen att dess utveckling sträcker sig flera steg. nämligen:

 1. Malign tumör i prostata är en liten formation. Cancerceller tränger inte in i angränsande vävnader och är lokaliserade i prostata. Diagnos på detta stadium är endast möjlig med hjälp av specialutrustning, rektal undersökning ger inte de nödvändiga resultaten.
 2. En specialist kan upptäcka en malign tumör rektalt. Vanligtvis gäller det inte för andra organ, men det har redan en styv struktur.
 3. Cancerceller påverkar närliggande vävnader.
 4. Malign tumör upphör att utvecklas i prostata. I sista etappen blir andra organ blivit sitt mål, oftast påverkas celler i blåsan, rektum eller lever.

diagnostik

 • Fingerforskning. Det mest tillgängliga sättet att diagnostisera prostatacancer är att undersöka ändtarmen med fingrarna. Läkaren, som känner sig genom magen i ändtarmen prostata, fastställer sin storlek och densitet, sedan röjer slutsatsen om närvaro eller frånvaro av en tumör.
 • Leverans av blod för analys till nivån av närvaron av PSA (prostataspecifikt antigen). Denna metod för att diagnostisera prostata karcinom ger möjlighet att etablera prostatacancer vid bildandet, när det inte finns några symtom på sjukdomen. En sådan screeningsmetod för diagnosering av prostatacancer passeras av alla män som riskerar att utveckla prostatacancer. Det bör noteras att en ökad nivå av PSA inte ger en 100% garanti för en man som har prostatacancer. Nivån av PSA kan öka inte bara i närvaro av prostatacancer, men också i godartad prostatahyperplasi, såväl som i prostatit.
 • Ultraljud av prostata. Det är en vanlig metod för att diagnostisera denna typ av prostatacancer. I praktiken används två metoder för att utföra ultraljud: transrektal ultraljud - direkt genom ändtarmen och ultraljudstransabdominal ultraljud - utförs genom den främre bukhålan. Tack vare transrektal ultraljud kan även små skador detekteras, därför är den här metoden den mest effektiva.
 • Biopsi. Det är det mest exakta sättet att diagnostisera prostatacancer (tumör), det ger en möjlighet att etablera en diagnos av cancer. Biopsiproceduren består av att ta en tumörplats för undersökning med hjälp av ett mikroskop. En biopsi kan utföras genom: rektumsväggen, urinröret, huden i perineum. Biopsiproceduren styrs huvudsakligen av ultraljud.
 • Under hela tiden för ett sådant förfarande kan läkaren ta cirka 12 prover av olika delar av prostata vävnaden. Huvuddelen av proverna tas från ytterkörteln, eftersom cancer vanligtvis börjar där direkt. I de flesta fall tas prov endast från insidan av körteln.
 • En prostata biopsi utförs under inverkan av lokalbedövning, vilket bidrar till det praktiskt taget smärtfria förfarandet, frånvaron av obehag, vilket vanligtvis är förknippat med denna övning. Huvuddelen av medlemmarna i det starkare könet, mestadels med biopsi, känner inte. Efter avslutad procedur krävs inte heller analgetika för män.
 • Innan biopsi sätts enema till mannen. Detta förfarande ger rening av ändtarmen, och minskar också risken för infektion med tarmbakterier. För att minska risken för infektion föreskriver läkaren antibiotika.
 • Efter biopsin skickas prover av den erhållna prostata vävnaden för histologisk undersökning till en specialisthistolog för att undersöka de prover som lämnats för att detektera atypiska celler.

Vid diagnos av en läkare - "prostatacancer" bestäms bestämningen av spridningen av cancerceller till leverans av ytterligare test.

Ytterligare forskning:

 1. Radioisotopskanning av benvävnad. På grund av närvaron av ett antal komplexa orsaker, kommer cellerna i den maligna tumören i prostata ofta in i benen. Identifiering av sådana celler är en viktig och komplex process. Resultatet av studien bestämmer hela ytterligare strategin för behandling av sjukdomen. Radioisotop undersökning av ben är det vanligaste testet, eftersom det kan bestämma spridningen av cancerceller till benvävnad mer effektivt än andra test. Detta förfarande tillämpas emellertid inte alltid. Om det inte finns några allvarliga orsaker till misstanke om spridning av cancer är detta förfarande inte nödvändigt.
 2. Datortomografi. Med hjälp av en dator tomografi kan doktorn samtidigt observera tredimensionella bilder av olika vävnader i patientens kropp i en sektion. Detta gör det möjligt att i detalj undersöka alla delar av kroppen från vilken vinkel som helst. Tomografi med en dator är inte ett obligatoriskt förfarande för varje enskilt fall. Vanligtvis föreskrivs CT-skanningar om det finns misstankar om spridningen av cancerceller. Tyvärr, i vårt land har datortomografi inte distribuerats universellt, och sannolikt kommer det inte snart att tas emot, eftersom röntgen-tomogrammet är en signifikant strålningsbelastning på patientens hela kropp. Det är av den anledningen att det inte genomförs utan tillräckliga skäl för detta.
 3. Radiografi av bäckenbenen och bröstet. En röntgen avslöjar eventuell spridning av cancerceller i bröstet. Plana ben och revben är den 2: e platsen för den huvudsakliga lokaliseringen av cancerceller. Trots det faktum att prostatakarcinom blir så utbredd i endast 5% av fallen visar resultaten från studien att lungcancer bildas hos 50% män med svår prostatacancer.
 4. Magnetic resonance imaging. Tillsammans med datortomografi ger MRI (magnetisk resonansbildning) doktorn en tredimensionell bild av patientens kropp. Denna metod används vanligtvis för att diagnostisera spridningen av cancerceller till benvävnad eller lymfkörtlar. Det bidrar till att fastställa graden av utveckling av inte bara lokaliserad, men sprider redan cancer.
 5. Lymfkörtelbiopsi. Den optimala metoden för att bestämma huruvida cancer har spridit sig till närliggande lymfkörtlar är lymfadenektomi. Dess väsen baserar sig på det faktum att enskilda noder som ligger bredvid prostata tas bort, varefter de studeras under ett mikroskop. Om andra tester, till exempel radioisotopstudier av benvävnad eller beräknad tomografi har visat att cancerceller har spridit sig långt bortom prostata, utförs lymfadenektomi inte. Typiskt används denna analys för att bekräfta resultaten från undersökningen, vilket indikerar att cancer endast sprids i prostata.
 6. laparoskopi. Med lokalbedövning gör kirurgen 2 mindre snitt längs bukväggen. Med hjälp av ett långt kirurgiskt instrument med en liten glasoptisk kamera (laparoskop), tar doktorn bort lymfkörtlarna från patientens bäcken genom ett snitt. Därefter skickas de till analys i en histologi. Denna metod används oftare än standardkirurgin, för patienten är den mer sparsam.

Orsakerna till malign prostatacancer hos män

Vetenskaplig medicin har inte fullt ut förstått frågan om orsakerna som kan leda till maligna former.

Det finns ett antal faktorer som bidrar till bildandet av cancerceller. Dessa är:

 • genetik. På vetenskaplig nivå har det visat sig att män som har släktingar med prostatacancer är i fara. Denna faktor ökar sannolikheten för sjukdomsframträdandet i hälften.
 • Omorganisering av kroppen på hormonell nivå. Representanter för det starkare könet har ett manligt hormon - testosteron. Vissa lider av sin brist, och i vissa är det producerat i alltför stora mängder. Båda situationerna leder till en instabil funktion av kroppen. Ett överskott av testosteron kan ge upphov till tillväxt av cancerceller.
 • ålder. Hos män efter trettio år växer risken för att utveckla prostatacancer betydligt.
 • Kost av mat. Inte konstigt att de säger att hälsosam mat bidrar till förbättringen av alla kroppssystem. Män som följer deras kost reducerar sannolikt risken för en malign tumör.

Grader av malignitet av prostatakarcinom

Bestäm graden av malignitet kan utföras b ioopsicheskoe studie av vävnadspartiklar av patienten. Patologens ansvar är att bestämma diagnosen på grundval av en vetenskaplig analys av mikroskopiska vävnadselement.

biopsi - Obligatoriskt förfarande vid diagnos av cancer. Det hjälper till att med noggrannhet bestämma cellerna från vilka den nyupptäckta tumören består: godartad eller malign.

I det fall då en specialist har fastställt att cancerceller är närvarande i patientens kropp, måste han i sin rapport ange graden av malignitet hos sjukdomen. Denna indikator beror på tre komponenter:

 • en mängd olika cancerceller;
 • nivå och hastighet av tumörtillväxt
 • spridas till närliggande vävnader.

Patologen använder i sitt arbete två celler - cancer och hälsosam. Genom jämförande analys bestämmer han sina skillnader. Ju mer en sjuk cell har skillnader, desto mer aggressivt utvecklas sjukdomen.

 1. Första graden Diagnostiseras om cancercellen är nästan identisk med normal.
 2. Grader från andra till fjärde har följande egenskaper: tumörens sammansättning varierar - vissa partiklar liknar en frisk vävnad, vissa är tvärtom väsentligt olika.
 3. Och den sista, femte graden, innebär de sista stadierna av progression av prostatacancer. Organet är helt påverkat, cancercellerna ligger kaotiskt.

Gleasons skala svarar frågan om den efterföljande tillväxten av en malign tumör. Patologer hävdar att om en cancer diagnostiseras och en grad under sex bestäms på skalan ökas chanserna för återhämtning avsevärt. Denna sjukdomsnivå är väl mottaglig för standardbehandling. Graden över sex ger anledning att prata om försummelse av prostatacancer och dess snabba utveckling.

Behandling av prostatacancer

På grund av att malaktig bildning utvecklas långsamt, kan den sällan detekteras oberoende. I början stör prostata inte mannen. Bara ett par år kommer en malign tumör att känna sig, eftersom det tar så mycket tid att växa två gånger.

I vissa fall sprider cancerceller inte bortom prostatakörteln. Detta minskar kraftigt sjukdomens effekt på förväntad livslängd. Men om den misshandlade lidelsen började påverka andra organ, är prognosen vanligtvis en besvikelse: läkare ger inte mer än tre år.

Det finns flera alternativ för behandling av prostatacancer. För vissa patienter är kombinationen av flera behandlingsmetoder optimal, till exempel kirurgi och sedan strålbehandling.

Vilken typ av behandling som du och din läkare väljer beror på flera faktorer: hur snabbt växande cancer, hur mycket den har spridit sig, din ålder och allmänna hälsa, och de fördelar och eventuella biverkningar av en viss behandling.

Förväntande taktik i prostata karcinom - en metod som används i de tidiga stadierna av sjukdomen. Behandling börjar inte förrän tumören är liten, lokaliserad och växer inte längre. I detta fall är en person ständigt under kontroll av en läkare, passerar regelbundet ett blodprov för en markör som diagnostiserar prostatacancer, - PSA (prostataspecifik antigen) och passerar ultraljud av prostata.

 • Kryoterapi av prostatakarcinom - destruktion av tumören med låga temperaturer När det gäller effektivitet är denna behandlingsmetod jämförbar med strålbehandling. De mest optimala resultaten uppnås om en liten tumör och kryoterapi kombineras med hormonbehandling.
 • brakyterapi - En alternativ metod för strålningsexponering för prostatakörteln i de första stadierna av sjukdomen. Kärnan i metoden: Under kontroll av ultraljud införs granuler av radioaktivt jod i prostatakörteln, på grund av vilken en hög dos strålning uppnås i den maligna zonen och omgivande vävnader saknar praktiskt taget inte. Förfarandet för införande av kapslar tar ungefär en timme och utförs på poliklinisk basis, vilket skiljer det från andra typer av strålbehandling.
 • Hormonbehandling med en malign tumör i prostata. Eftersom karcinom i prostata är en hormonberoende tumör, är det för vissa patienter effektivt att antiandrogena (blockerande manliga könshormoner) är terapi. Hormonbehandling för prostatacancer används som regel när andra behandlingsmetoder inte kan användas.
 • Kemoterapi för prostatacancer. När kirurgi och bestrålning med prostata adenomtumörer inte fungerar, minskar effekten av hormonbehandling gradvis och tumören fortsätter att sprida sig, patienten ordineras kemoterapi. Kemoterapi används också vid metastaser. Vid diagnos med prostatacancer förekommer vanligtvis metastaser i benen. För att stoppa sin tillväxt och lindra smärtan, och kemoterapi är föreskriven. Som namnet antyder, används kemoterapi i kemoterapi för att förstöra cancerceller - läkemedel som bekämpar cancer. Dessa läkemedel kan administreras intravenöst eller tas i form av tabletter.

Biverkningar av kemoterapi

Tyvärr kan kemoterapi för prostatacancer behandling resulterar i obehagliga biverkningar, eftersom de läkemedel som bekämpar cancer är giftiga och skadliga effekter inte bara på tumörceller utan även på friska.

Bland biverkningarna kan vara håravfall, illamående, kräkningar, trötthet, nedsatt tarmfunktion och minskad immunitet mot infektionssjukdomar.

Graden av manifestation av biverkningar hos olika människor är annorlunda. I vissa fall kan de vara måttliga, medan de i andra är mer uttalade.

Ibland med hjälp av kemoterapi är det möjligt att lindra symptomen på allvarlig cancer, som de smärtor som orsakas av dem. Men idag finns det inget bevis på att kemoterapi kan förlänga livet för män med avancerad cancer.

Vid behandling av prostatacancer ger kemoterapi inte en så bra effekt som vid behandling av andra cancerformer. Dessutom kan vissa biverkningar av denna behandling endast leda till olägenheter och andra - till allvarligare problem, som till exempel nedsatt immunitet, en minskning av kroppens förmåga att bekämpa infektion.

 • Kirurgisk ingrepp - Radikal prostatektomi - Den huvudsakliga metoden för behandling vid diagnos av prostatakarcinom. Drift i vår tid kan genomföras mycket skickligt - med hjälp av modern teknik, vilket gör det möjligt att inte bara minimera blodförlust, men också för att bevara arbetet i ringmuskel av urinblåsan (och därmed förmågan att hålla urin är normalt) och sexuell funktion. Behållandet av fysiologiska funktioner och prognos efter operationen beror emellertid på scenen av prostatacancer. Chans att leva ett fullvärdigt liv nästan 10 år har de (men inte alla) som har passerat en operation i ett tidigt skede, när det inte påverkades lymfkörtlar. Med omfattande groning långvarig remission sker i endast 40% av den sista operationen i samband med en diagnos av prostatacancer. Prognosen är mycket värre - är oundvikliga avlägsna metastaser om den redan drabbade lymfkörtlar eller sädesblåsorna groning skedde. Ibland efter operation för prostatacancer, om det finns någon tvekan om att tumören kan tas bort helt, tillämpas strålning eller hormonbehandling, men hur effektivt det är och om det är nödvändigt - fram till slutet är ännu inte undersökt.
 • Strålbehandling. Med lokaliserade alternativ kämpar läkare vanligtvis med strålterapi. Denna procedur används för metastaser. Det är värt att överväga dess inverkan på patientens tillstånd - en man i åldern får inte lida biverkningen av sådan behandling. Allt beror på det allmänna tillståndet. Om patienten kan omplacera operationen, är han inbjuden att ta bort prostatakörteln. Naturligtvis har denna åtgärd positiva resultat, eftersom härden är borttagen, vilket förhindrar framtida spridning av cancer. Men den här metoden har mycket allvarliga konsekvenser, vilket kan leda till impotens. Män som genomgår en sådan operation klagar ofta på urininkontinens.
 • Prostatectomy. Denna metod är lämplig för unga män som enkelt kan överföra kirurgisk ingrepp. Om strålterapi använts tidigare kommer operationen inte att ge ett positivt resultat. Men efter denna behandling kan behandlingen förbättra prestanda.

Som tidigare nämnts ger testosteron en ökning av tillväxten av cancerceller. Som en konsekvens bör speciella blockerare av manliga hormonet tas så att behandlingen kan fortsätta med framgång.

mediciner

Läkemedel som minskar produktionen av testosteron. Ägg producerar cirka 95% av alla androgener i form av testosteron. I testiklar produceras det av Leydig-celler som svar på stimulering med ett speciellt hormon som kallas luteiniserande hormon (LH), vilket skapas av den sekretoriska delen av hjärnans speciella kalvning - hypofysen. Hypofysen gör i sin tur inte "ett beslut" om utvecklingen av det luteiniserande hormonet, men "på befäl" av det högre centrumet för hormonell reglering av människokroppen - hypotalamusen. Detta "kommando" överförs i form av frisättande hormon av hypotalamus luteiniserande hormon (LHRH).

En av de hormonella behandlingsmetoderna är att en kemisk blockad är etablerad, vilket hindrar passage till testiklar av signaler om behovet av testosteronproduktion. Vissa mediciner, som kallas LHRH-agonister, kan störa detta sätt att signalera. Dessa läkemedel är syntetiska hormoner som liknar det naturliga hormonet LHRH. Men de inaktiverar aktiveringsmekanismen för LH, istället för att starta det, och testiklarna får inte en signal för att producera testosteron.

De mest kända LHRH-agonisterna är goserelin, triptorelin, leuprorelin. De införs regelbundet i kroppen.

Behandling med folkmedicin

Traditionell medicin erbjuder många recept för alla sjukdomar, och som vi ser är prostatacancer inget undantag. Men experter uppmanar innan du börjar använda något recept, kontakta din läkare.

Inte alla växter är lika användbara och ofarliga som det kan tyckas. Om en person parallellt tar mediciner, kan resultaten vara oförutsägbara.

Sjukdomar i prostatakörteln ger ganska bra in till behandling med alternativa och folkliga metoder. Det finns flera naturliga sätt att hålla sjukdomen under kontroll, och när du använder metoden för immunterapi för prostatacancer kan du uppnå fullständig botemedel.

Således upptäckte Harvard University personal att konsumtionen av lykopen (innehållen i tomater) med 45% minskade risken för prostatacancer hos 48 000 personer som konsumerade minst tio portioner tomater per vecka.

Granat reducerar effekten av cisplatintoxiner (ett kemoterapeutiskt medel som används av onkologer) på njurarna och leveren. Det bekräftas att ett glas granatäpple juice per dag kan hämma 67% prostatacancer med metastaser i det progressiva steget. Laboratorieförsök har visat att pomegranate effektiva än paklitaxel (cytostatiskt), vars kommersiella namnet taxol, som används för att behandla pankreatisk äggstockscancer.

Granat innehåller många ämnen som kan undertrycka cancerceller, såsom: flavonoider, anthocyaniner, tanniner (ellaginsyra, quercetin, Punicalagin). En av de mest aktiva antioxidanterna av frukt - Punicalagin, anses vara den mest kraftfulla naturliga antioxidanten. Granat innehåller katekiner som liknar grönt tekatechiner.

Den medicinska ingrediensen som finns i tisteln är en silymarin, som extraheras från frön från denna växt. Silymarin har kemoterapeutiska egenskaper och minskar biverkningarna av denna procedur. Det orsakar cisplatin, paklitaxel och doxorubicin som effektivare vid behandling av prostatacancer i grad 3 och 4. Mjölktisteln hjälper också till att reglera nivån av östrogener i blodet och hormonberoende tumörer. För närvarande är det känt om dess förmåga att inte bara förebygga, utan också behandla cancer av testiklar och äggstockar.

I sjukdomen av prostatacancer består folkhantering huvudsakligen av användningen av växtkomponenter. En god effekt hänför sig till humlehoppar, från vilka de förbereder antingen tinktur (koner och alkohol i ett förhållande av 1: 4) eller avkokning. Buljongen bereds från beräkningen av 2 matskedar kottar per halv liter kokande vatten. Tinktur tas på 40 droppar tre gånger om dagen och ett avkok av ett halvt glas.

Folk prostatacancer droger använder också celandine. Denna växt är en del av många medicinska recept, men det finns alltid en varning om doseringen, eftersom överskridande det kan leda till oönskade konsekvenser. För att göra te från celandine häller 1 matsked hackad örter 3 liter kokande vatten och insisterar i 8 timmar. Drick buljongen varm för 1 glas före morgon och kvällsmåltid, i 40 minuter.

De främsta målen är aktivering av mononukleära celler, ökning av antal och aktiviteten hos naturmordare, ökad produktion av interferoner, ett antal nödvändiga cytokiner och icke-specifika faktorer för antitumörskydd. Allt detta, i slutändan, syftar till att förbättra immunförsvarets erkännande av tumören och dess förstörelse.

FÖR MEDDELANDE

Immunoterapi av prostatatumörer syftar till att starta en naturlig process för återhämtning av kroppen.

Prognos för återhämtning i prostatacancer

Statistik över maligna tumörer och prostatacancer i Ryssland. Enligt statistiken om rakuprostati i Ryssland ökar antalet fall varje år med 8% - 9% (vilket är 34 tusen nya fall).

 • År 2000 registrerade ryska sjukhus 37.442 patienter med prostatacancer, och under 2010 ökade räntan med 155% till 107 942 patienter.
 • Av det totala antalet dödsfall från maligna neoplasmer hos män (data från 2012) utgjorde prostatatumman 7,1%. I år dog mer än 5 250 människor från olika typer av maligna sjukdomar.
 • För närvarande är den ryska tillväxten i incidensen av prostatacancer 4 gånger högre än i USA och 2,5 gånger - än i Europa.
 • I prostatacancer är prognosen oftare ogynnsam på grund av sen upptäckt och tidig förekomst av flera metastaser. Tyvärr upptäcks ca 90% av prostatacancer i III-IV-scenen.
 • Radikal prostatektomi, som utförs med ett tidigt stadium av cancer hos patienter under 70 år, ger en överlevnad på 10-15 år. I överensstämmelse med behandlingstiden är överlevnadstalet i I-II-läget i allmänhet 85%, i III-läget -50% vid IV-etappen - 20%.

Är sexuell aktivitet och fysisk aktivitet möjlig med prostatacancer?

Sex med prostatacancer är möjlig. Emellertid utesluter behandlingen inte olika biverkningar, inklusive sexuell impotens.

VIKTIGT ATT VETA
Fading intresse för kön kan vara en bieffekt av operation för att ta bort testiklar (orchidektomi) eller hormonell behandling.

Vissa män är rädda för att ha sexliv i prostatacancer, de kan överföra sjukdomen genom spermier till sin partner. Malign tumör är inte smittsam och kan inte överföras till en annan person.

När det gäller fysisk aktivitet i prostatacancer är det ett viktigt steg mot att återställa hälsan. Men före fysisk ansträngning är det nödvändigt att komma överens med träningsplanen med den behandlande läkaren.

Övningar för prostatacancer bör i första hand syfta till att stärka bäckens muskulatur. Lasten måste vara liten, men konstant.

De mest säkra och användbara typerna av fysisk aktivitet i prostatacancer:

 • simning;
 • snabba promenader
 • en träningscykel;
 • ljus aerobics i gruppen av medicinsk och fysisk kultur;
 • Kegel övningar för rehabilitering efter operation och bättre retention av urin. Om urininkontinens från en cykel eller vattensporter är bättre att avstå från.

förebyggande

För att hjälpa din kropp att hantera onödigt problem och minska risken för cancer, måste du komma ihåg om:

 1. Årlig undersökning. Cden aktuella upptäckten av malign formation i prostatakörteln ökar avsevärt chanserna för återhämtning. (De första stegen kan behandlas mycket bra.) Människor över 40 år och de i familjen som har haft prostatacancer måste genomgå en rektal undersökning varje år och göra ett test för att upptäcka asymptomatisk cancer.
 2. Rätt näring. Fetttyper kött och livsmedel av animaliskt ursprung bör uteslutas från kosten. (Du bör föredra att plantera livsmedel).
 3. Göra sport. Vetenskapligt bevisat att människor som dagligen ger fysisk ansträngning i minst femton minuter, minskar risken för att utveckla malign prostatacancer i kroppen.

Många män upplever rädsla eller skam innan de besöker en läkare, eftersom prostatakörteln är ansvarig för produktionen av sperma. Men glöm inte att kvalitet och snabb diagnos sparar liv. Varje medlem av det starkare könet måste bestämma sig själv att att ta hand om prostatas hälsa är ett obligatoriskt förfarande.

VARNING

Profylax av prostatacancer bör vara konsekvent och dagligen. Först då kommer det att bidra till att minska risken för en tumör.

Män som har diagnosen prostata adenomtumör bör:

 • Behåll en hälsosam vikt.
 • Titta på kalciumintag. Ta inte doser över det rekommenderade dagliga intaget (mer än 1500 mg kalcium per dag).
 • Det finns mer fisk - data från flera studier visar att fisk kan skydda mot prostatacancer eftersom den har "bra omega-fetter".
 • Undvik transfettsyror (finns i margarin).
 • Undvik att röka och dricka alkohol i måttlighet (1-2 glas per dag).
 • Profylax av prostatacancer hos män innefattar begränsningen av multivitaminer. För många vitaminer, särskilt folsyra, kan "mata cancer", och medan multivitamintillskott är förmodligen inte skadligt. Och om du följer en hälsosam kost med massor av frukter, grönsaker, helkorn, fisk och friska oljor, kommer det inte att krävas multivitaminer för män.

Rätt näring

Mänskliga hälsan beror till stor del på näringskvaliteten. Skadliga produkter påverkar många vitala kroppssystem. Onkologer försäkrar att behandlingen kommer att ge en bättre effekt om patienten tar tid att överväga sin diet. Detta kommer att bestämma styrkan av immunitet, och därmed förmågan att kämpa med den inre fienden.

Hur man förbättrar din kost Forskare råder följande:

 1. vatten - Källa till hälsa. Varje person behöver två liter vätska dagligen. Vatten kan ersättas med juice, komposit eller mjölkdrycker. Men te och kaffe hör inte till den här listan. Behandling av cancer har många biverkningar, inklusive dehydrering. Detta innebär att vatten bara är nödvändigt för patienter med en malign tumör i prostata.
 2. protein bör bli grunden för hela kosten. Vävnaderna i människokroppen består av en proteinstruktur. För deras korrekta och hälsosamma återhämtning är det nödvändigt att konsumera denna organiska substans i beräkningen av 1,1-1,3 protein per kg vikt. Produkter rik på protein inkluderar mejeriprodukter, kött, ägg.
 3. Högklassig mat. Behovet hos varje person är annorlunda. Det beror på vikt, på metabolismens hastighet, på viljan att återhämta sig. Men i genomsnitt beräknas det att för varje kilogram av vikt behöver en cancerpatient konsumera 33 kalorier dagligen. Denna indikator kan ökas om patienten har en snabb viktminskning.
 4. Vitaminkomplex. Även en helt frisk organism drabbas ibland av brist på ett eller annat spårämne. Och patienter med cancer ännu mer. Med hjälp av multivitaminkomplex kan du tillgodose ditt dagliga behov av användbara ämnen.
 5. Hjälp av en professionell nutritionist. Ett besök hos en sådan specialist kommer inte att skada, eftersom han kommer att skriva ner en detaljerad daglig diet.