Huvud
Analyser

BPH (benign prostatahyperplasi): en beskrivning av sjukdomen, orsakerna

Problem med prostata, liksom deras förebyggande, är relevanta för män i alla åldrar.

Godartad prostatahyperplasi (för enkelhets skyld använda förkortat namn BPH) - En av de vanligaste sjukdomarna som en praktiserande läkare - en urolog står inför.

Vid 40 års ålder diagnostiseras denna patologi i vart femte patienten, efter 40 år blir siffran dubbelt och vid 80 års ålder drabbas nästan 90% av männen av BPH-symtom.

De underliggande förändringarna i sjukdomspatogenesen leder till olika kliniska manifestationer av störningar i urinvägarna, så hyperplasi kräver korrekt och viktigast, snabb behandling.

BPH är inte en malign process, därför ger sådan bildning inte metastas och åtföljs inte av en överträdelse av cellreplikation.

Godartad prostatahyperplasi kallades tidigare ett adenom, men när de patogenetiska förändringarna i läkaren undersöktes visade sig vissa skillnader mellan dessa sjukdomar. BPH är en godartad bildning belägen inuti kroppen, bestående av epitelceller och bindvävsmembran som skiljer dem. Utanför denna nod är täckt med en tät kapsel.

I vissa fall behåller interna celler i en liknande struktur förmågan att producera en hemlighet. Det utsöndras emellertid inte utanför, men samlas in i prostata och bildar olika cyster.

Beroende på lokalisering av nodalbildning, utmärks flera former av BPH:

 • intravesikal, vid vilken utskjutning i blåsans hålighet bildas;
 • under-tubulär, inträffar i ett överväldigande antal patienter, bildas tillväxten av bildning i ändtarmen.
 • retrotrigonal, diagnostiseras ganska sällan, i det här fallet bildas noden i urinblåsans område, med andra ord vid korsning av blåsan med urinröret.

För att undvika olika myter och rädslor i samband med diagnosen BPH, lyfter läkare följande aspekter:

 • denna sjukdom orsakar inte maligna tumörer i prostata;
 • i enlighet med allmänt accepterade rekommendationer anses patologi vara ett oumbärligt tecken på åldrande, det diagnostiseras ofta hos vuxna män;
 • BPH svarar vanligtvis bra på medicineringen (speciellt i de första stadierna, men om det inte finns något resultat av terapi rekommenderas kirurgi, vilket i de flesta fall är framgångsrikt.
 • sjukdom skiljer sig från ospecificerade symtom, men diagnosen orsakar inga problem.

Det slutliga svaret på frågan varför prostatakörteln är benägen att öka, nej. Om vi ​​kombinerar alla aktuella medicinska data hittills, med avseende på prostatacellens struktur och de processer som äger rum där, är den mest troliga orsaken till BPH teorin om hormonell obalans. Sådana brott är direkt relaterade till de fysiologiska processerna i en mans kropp efter 45-50 år.

Diagnos och behandling

Huvuddelen av testosteron som produceras i testiklarna faller in i prostatakörteln, där, under påverkan av ett specifikt enzym, transformeras 5-a-reduktas till biologiskt aktiv dihydrotestosteron.

Å ena sidan är han "ansvarig" för sexuell funktion, å andra sidan - provar uppdelningen av prostatacellerna. Fram till en viss ålder är processerna för regenerering och fysiologisk celldöd i balans, men efter 40 år ökar prostata körtorns storlek.

Inte den sista rollen tilldelas östrogen, där koncentrationen i blodet också växer. Östrogener ökar aktiviteten av 5-a-reduktas och accelererar följaktligen bildandet av dihydrostestosteron. Som ett resultat av dessa processer uppträder utvecklingen av BPH.

Läkemedel för behandling av godartad prostatahyperplasi är bland de mest sålda på apoteket. Men om de första tecknen på sjukdomen uppträder (vanligtvis smärta i perineum), behöver du se en läkare.

Baserat på tolkningen av data från instrument- och laboratorieundersökningar bestämmer läkaren graden av BPH, löser frågan om läkemedelsbehandlingens lämplighet och föreskriver antingen droger eller erbjuder patientens kirurgiska ingrepp.

Godartad prostatahyperplasi: de viktigaste symptomen och sjukdomsförloppet

Den kliniska bilden av sjukdomen orsakas inte bara av ökningen av prostataens storlek, utan även av kränkningen av tonen i de släta musklerna som beklär väggarna i urinvägarnas organ.

Godartad prostatahyperplasi åtföljs av följande kliniska manifestationer:

 • otillräcklig stark, intermittent ström av urin;
 • Efter avslutad urinering finns det en känsla att blåsan inte är helt tömd.
 • falsk uppmaning att urinera
 • en frekvent uppmaning att urinera, men urin utsöndras i små portioner, ofta på natten;
 • urininkontinens
 • dragande och värkande smärta i perinealområdet, vilket är förknippat med mekanisk komprimering av vävnader med organets tillväxt;
 • erektil dysfunktion, vilket är ganska förväntat hos äldre, men inte ganska trevligt relativt de gamla männen.

Godartad prostatahyperplasi diagnostiseras hos många män, men endast i hälften (och i ung ålder i kvart) är sjukdomen åtföljd av svåra kliniska tecken.

Beroende på svårighetsgraden av symtomen, underpatologieras tre steg (de kallas ibland prostatkörtelns grader):

 • Den första förändringen i prostatastrukturen är märkbar först efter en grundlig undersökning, det finns inga urologiska tecken.
 • på den andra godartade prostata hyperplasien orsakar mildt uttryckta dysursjukdomar, ökar deras svårighetsgrad gradvis i takt med att prostatastorleken ökar;
 • På de tredje symtomen på sjukdomen uttalas, bryter mot urinseparation akut natur tills akut retention av urinering. Dessutom finns det ett akut smärtssyndrom, som inte bara sprids till perineum utan också till underlivet.

Med tidig hantering av detta problem till läkaren diagnostiseras godartad prostatahyperplasi i andra etappen och stoppas av ett antal mediciner. BPH i den tredje graden kräver emellertid obligatorisk kirurgisk ingrepp, ibland i brådskande ordning.

Mer om sjukdomen

BPH i prostata: etiologiska riskfaktorer, diagnostiska metoder

Enligt många experter är sjukdomen en av egenskaperna hos åldersrelaterade förändringar i prostatavävnad och hormonell bakgrund hos män.

Vissa faktorer ökar dock risken för att utveckla prostatisk BPH, inte bara hos vuxna, men även hos unga män.

Sådana faktorer inkluderar följande indikatorer:

 • genetisk predisposition;
 • brist på motion;
 • alkoholmissbruk, rökning och andra livsstilsegenskaper;
 • långvarig abstinens från kön, artificiell fördröjning vid utlösning;
 • övervikt;
 • störningar i den endokrina funktionen hos vävnader som producerar androgenhormoner;
 • långvarig användning av steroid läkemedel för terapeutiska eller sportändamål
 • diabetes.

Att konsultera en läkare följer de första tecknen på dysursjukdomar, utan att vänta på försämringen av sjukdomen. För att få råd om BPH prostatakörteln spelas in på en tid med en urolog.

Vanligtvis är ett besök hos en läkare inte utan vissa diagnostiska manipuleringar, så före ett besök till en läkare är det nödvändigt:

 • avstå från en tät middag;
 • göra rengörande enema;
 • några dagar före undersökningen att avstå från sexuell aktivitet.

För att förenkla diagnosprocessen kan du förutse en allmän analys av blod och urin för att utesluta patologi hos njurarna och andra organ i urinvägarna.

I enlighet med internationella rekommendationer innehåller listan över diagnostiska manipuleringar för misstänkt BPH i prostatakörteln följande procedurer:

 • insamling av anamnese om klagomål, patientens livskvalitet, svårighetsgrad av kliniska symptom;
 • rektal fingerprovning av prostata, under vilken läkaren bestämmer kroppens storlek, dess konsistens, klarhet i konturerna, närvaron av smärtsyndrom under palpation, tillståndet av prostatakörtelns omgivande vävnader;
 • ultraljudsundersökning av prostata och organ i urinvägarna utförs abdominalt och transrektalt, ultraljud används för att bestämma njurarnas tillstånd, blåsan, tecken på inflammatorisk process och närvaron av konkrement. Rektal ultraljud visar prostatens exakta storlek vid tidpunkten för undersökningen, närvaron av sälar och andra patologiska förändringar i dess struktur;
 • utöver kliniska analyser av blod och urin, bestämma innehållet av urea och kreatinin i serumet.

Dessutom utförs studier för att utesluta maligniteter i prostata vävnader. Därför kräver BPH-prostatakörteln en biopsi, MR och analys för specifika oncomarkers.

Diagnos av BPH: behandling och förebyggande

Konservativ läkemedelsbehandling är att föredra om diagnosen BPH inte åtföljs av symtom på obstruktion av urinvägarna.

Tilldela läkemedel till följande grupper:

 • hämmare av 5-a-reduktas, som minskar enzymets aktivitet och hämmar överdriven produktion av dihydrotestosteron, inkluderar denna klass Dutasteride (Avodart), ta 1 kapsel per dag i minst sex månader;
 • adrenerga receptorblockerare, såsom a1, främjar avspänning av blåsans och urinrörets smidiga muskler och underlättar urineringsprocessen, utser vanligen Alfuprost 2,5 mg tre gånger om dagen;
 • preparat på växtbasis, de ordineras under lång tid för att förhindra komplikationer, Prostamol, Prostanorm och andra läkemedel är mycket populära.

Men i obstruktiva processer är läkemedelsbehandling inte alltid effektiv.

Diagnosen av BPH kräver kirurgisk ingripande i sådana fall:

 • akut retention av urin
 • hot om bildandet av konkrement i urinvägarna som ett resultat av stagnation av urin;
 • risk för att utveckla eller vidareutveckla njurinsufficiens
 • frekventa bakterieinfektioner;
 • brist på resultat från att ta medicinering.

"Guldstandarden" för behandling av godartad prostatahyperplasi är transuretral adenektomi. Detta ingrepp anses vara minimalt invasivt, eftersom förfarandet utförs med instrument som sätts in genom urinröret. Om det finns kontraindikationer eller begränsningar för denna typ av operation, göres resektion av prostata med hjälp av ett öppet snitt.

Om operationen inte är möjlig används en stent för att förhindra akut urinretention i lumen i urinvägarna.

Specifika åtgärder för att förebygga godartad prostatahyperplasi är inte närvarande. I de flesta fall kommer förändringar i kroppens struktur fortfarande att börja.

Att ta bort sådana processer kan vara genom att upprätthålla en hälsosam livsstil, överge dåliga vanor. BPH fungerar som en indikation på ett antal mediciner som framgångsrikt klarar av de flesta symptom på patologin.

Vad är godartad prostatahyperplasi och hur man behandlar den?

Hyperplasi av prostata är en mycket vanlig patologi. Denna sjukdom kallas även prostata adenom. Detta är en urologisk sjukdom, en godartad tumör i glandulärorganet.

Varför prostata behövs

Detta viktiga orörda organ i det manliga reproduktionssystemet har en liten storlek. Den ligger framför ändtarmen, under blåsan. Järn producerar huvuddelen av spermierna - en något alkalisk hemlighet. Denna saft ger rörlighet och livskraft för spermatozoa.

Från prostatens normala funktion beror livskvaliteten, den sexuella förmågan hos det starkare könsrepresentanten. Nyligen har experter diagnostiserat en godartad tumör av denna exokrin körtel oftare. Hyperplasi av prostata utvecklas också hos djur. Denna sjukdom utvecklas ofta hos hundar.

Orsaker till patologiutveckling

Etiologiska faktorer för utveckling av överträdelser:

 1. Hormonal omstrukturering av kroppen.
 2. Ökande med åldern, nivån på kvinnliga könshormoner och en minskning av hankön. Som en följd av denna obalans, som förekommer hos de flesta män efter 50 års ålder, ökar prostatakörteln i storlek. Som ett resultat komprimeras den bakre delen av urinröret med den förstorade sexlivet. Det finns spasmer av muskler som omger urinröret.
 3. Komplikation av familjehistoria.
 4. En stillesittande livsstil, när en man inte deltar i fysisk utbildning. Bäckenregionen har många muskler, ledband, som hela tiden måste fungera som en pump.
 5. Hög nivå av testosteron.

Symtom på prostata adenom

Den komplexa nervsystemet i prostata i adenom svarar omedelbart på alla patologiska förändringar, vilket orsakar olika kränkningar av allmän och lokal natur. Det minst mättade symptomatiska tillståndet är hyperplasi av prostata 1 grad.

Den mest slående egenskapen hos patologin är dysuri - en störning av urinproduktionen:

 1. Hennes utflöde störs, eftersom en man med BPH-benign prostatahyperplasi har proliferation - proliferation av celler i den drabbade prostata. Hankörens volym ökar gradvis.
 2. I de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen som ett resultat av att man klämmer urinvägarna uppstår uttunning av strålen. Den riktas vertikalt nedåt.
 3. I andra etappen finns det svårigheter i urinflödet.
 4. Night pollakiuria är en ökning av frekvensen av nattlig smärtsam urinering, som överstiger åldersnorm. En man börjar besöka toaletten upprepade gånger på natten, eftersom kvarvarande urin förblir i blåsan, men lättnad av hans tillstånd uppstår inte. Det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 5. Patienten lider av att gnugga, brinna.
 6. Nocturia-övervägande av nattlig urin över dagen.
 7. Stranguria - fördröjningen av uppkomsten av urinledning genom på grund av förekomsten av en obstruktion till utflödet. Patienten tvingas att dra in bukpressen, så att den nödvändiga åtgärden att ta bort strålen börjar. Vätskeflödet är droppe, okontrollerbart, tunt.
 8. Frekventa avbrott i processen med jetting. Ibland minskar dess intensitet, det stänker. Tömning av urinblåsan är försenad.
 9. Stressfull, intermittent urinering i slutet av urinen.
 10. Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av tyngd i underlivet.
 11. I allvarliga fall kommer den biologiska vätskan knappast att falla ut, tills urinlösningen slutar helt, trots det plötsliga överskottet av blåsan.
 12. Den tredje etappen kännetecknas av en akut retention av urin. Vid sträckning av urinblåsan förekommer en mycket allvarlig smärta.
 13. Imperativ inkontinens av urin är en oemotståndlig uppmaning att avlägsna strålen.
 14. Stress, irritabilitet.
 15. Slöhet, rastlös sömn.
 16. Dålig fysisk hälsa, asthenisk syndrom.
 17. Obalanserat psykologiskt tillstånd. Detta problem ger många upplevelser och olägenheter. Det hotar med allvarliga konsekvenser.
 18. Konsekvenser av prostata adenom
 19. Eftersom den godartade tumören växer, är blåsans funktioner signifikant försämrade. I slutändan leder detta ofta till utveckling av njursvikt.
 20. Med sjukdom i vilken grad som helst, kan akut urinretention förekomma, vilket kräver akut läkarvård. Till och med mot bakgrund av att ta läkemedel som doktorn föreskriver, kommer ett antal män på operationsbordet.
 21. Det kan finnas erektil dysfunktion, en minskning av libido, eftersom denna trend leder till en minskning av testosteronnivåerna.

Det finns en åsikt att prostata adenom kan bli cancer. Denna åsikt är inte helt korrekt, eftersom adenom och prostatacancer är olika sjukdomar. De utvecklas från olika zoner och celler i prostatakörteln. Dessa sjukdomar har en liknande symtomatologi. Det vanliga är att båda sjukdomarna är hormonellt beroende.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Numera behandlas denna sjukdom framgångsrikt på olika stadier av dess utveckling. De konservativa läkemedelsmetoderna råder i terapeutiska åtgärder. För att läka, måste du uthålligt utföra all doktors utnämningar i minst en månad.

Komplexa åtgärder vidtas. Hittills finns till läkare för att det finns tre grupper av läkemedel för behandling av prostata:

 1. Alpha-adrenoblockers: omniks, delphas, cardura. Läkemedel som påverkar alfa-receptorerna. De slappnar av och bidrar till viss minskning av prostatakörteln. På så vis är det lättare att urinera. De minskar krampen i muskulaturen i blåsans hals och den bakre delen av urinröret. Som ett resultat avlägsnas symptomen. Men dessa droger bidrar inte till en minskning av prostatakörteln.
 2. Inhibitorer av 5 alfa-reduktas: proscar, avadar. Dessa läkemedel verkar på grund av prostata adenom. Ett läkemedel som minskar produktionen av de-yerosteron. Detta leder till en minskning av könkörtelns storlek. Hinder för urinering elimineras. Men dessa droger måste tas under lång tid. Hos vissa patienter orsakar de en försämring av sexuell kraft, minskad sexuell lust.
 3. Det är säkert att stoppa tillväxten av adenom indigal. Det återställer hormonbalansen: en minskad androgensnivå och en förhöjd nivå av östrogener. Detta läkemedel stoppar adenomtillväxten vid något stadium av sjukdomen.
 4. Fytoterapeutiska läkemedel framställda av naturliga råmaterial.
 5. Vid akut urinretention måste patienten sätta en kateter.
 6. Fysioterapeutiska metoder används: Laserbehandling för bestrålning av prostatakörteln. Medicinsk elektrofores, som låter dig injicera medicinska ämnen direkt i prostatakörteln.
 7. Darsonvalisering, massage, galvanisering av körteln för att förbättra blodtillförseln.
 8. Det är viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker från kosten.

Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen

En tumör blockerar ofta urinkanalen. Smärta blir outhärdligt. Slutligen, för att lindra en man av adenom kan bara brådskande kirurgisk ingripande. På många sjukhus utförs traditionell öppen adenomektomi.

 1. Detta är en avancerad teknik för att avlägsna tumör. I civiliserade länder föredrar de att använda denna behandlingsmetod. Modern teknik för shader endoskopiska operationer möjliggör kirurgisk behandling utan snitt.
 2. Under videokontrollerna går in i prostatakörteln genom urinröret. En speciell vass enhet avlägsnar överskottsvävnaden hos detta organ. Utflödet av strålen förbättras efter frisättning av urinröret.

Adenom i prostata är en vanlig åldersstörning. Varje operation är förknippad med en viss risk för komplikationer. Därför är det viktigt att stoppa sjukdomen i början av dess utveckling.

Denna patologi lämpar sig för framgångsrik behandling.

Om symptom på prostata adenom uppträder, är det nödvändigt att kontakta läkaren i god tid och börja den nödvändiga behandlingen. Hälsan normaliserar.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Orsakerna till godartad prostatisk hyperplasi

Godartad prostatahyperplasi (BPH) - en neoplasma av godartad natur som prolifererar i strukturen av prostata (i glandular epitel eller stromal komponent). Sjukdomen avser åldersrelaterade faktorer. Så, i en ålder av 40 år diagnostiseras det hos 10-15% av männen, i åldern 75-80 år - i 80%. I detta fall observeras symtomen på hyperplasi hos de flesta män 50 år och äldre, vilket inte nödvändigtvis orsakas av denna patologi. Miktureringsstörningar andra än BPH kan bero på prostatacancer, nedsatt detrusoraktivitet, detrusorinstabilitet och andra blåsdysfunktioner.

Godartad prostatahyperplasi innehåller i grunden en uppsättning faktorer. Orsakerna till BPH i betydelse kan sammanfattas enligt följande:

 • egenskaper hos hormonell status, särskilt produktion av testosteron - förändringar i metabolism, i vilket testosteron i prostataceller omvandlas till dihydrotestosteron; omvandling av fritt testosteron till dihydrotestosteron reglerad påverkan av enzymet 5a-reduktas; i cytoplasman hos celler DHT binder till androgenreceptorproteinet, androgenreceptorn bildade komplexet, tränger in i cellkärnan och aktiverande DNA, vilket leder till tillväxt och differentiering av prostataceller, dvs för att förekomsten av BPH;
 • 5a-androstenediols roll - de ökar tillsammans med östrogen signifikant koncentrationen av androgenreceptorer i prostatakörteln; en minskning av antalet 5a-androstenediol leder till en ökning av den funktionella aktiviteten och mängden a1-adrenerga receptorer i prostata, blåshalsen och prostatiska uretra för att minska glatt muskulatur av dessa organ, och detta kan utgöra grunden för förekomst av irritativa symtom på sjukdomen;
 • en relativ ökning av östrogenivåer - leder till proliferation av stromaceller, och därmed till stromal hyperplasi och BPH i synnerhet;
 • cirkulationssjukdomar i prostatakörteln - som sker delvis och mot bakgrund av störda metabola processer i prostatas vävnader; störd blodcirkulation kan vara grundläggande för utvecklingen av aseptisk inflammation som ett resultat.

I sin kärna är en godartad hyperplasi i körtel proliferation och / eller stromal prostatisk vävnad. Beroende på lokaliseringen av förändringar, skiljer sig sjukdomarnas glandulära, stromala och blandade former. Utvecklingen av hyperplasiprocessen börjar vanligen från prostituationstransitionens (övergångs) zon. I framtiden utvecklas den polycentriska tillväxten av noder i hennes vävnad, medan massan och volymen av prostatakörteln växer.

I normala fysiologiska processer av prostatakörteln är belägen runt den bakre urinröret så att inte förhindra normal urinering och allmänt kanaldrift. När vävnaden växer, finns en kompression av prostatiska uretra, blir uretral förträngning av lumen det normala flödet av urin omöjligt. Till följd av detta känner patienten inte en känsla av att tömma urinblåsan, själva handlingen med urinering är väsentligt komplicerad. Samtidigt finns det andra symptom på sjukdomen, på grund av förändringar i urinblåsan muskler och ökad stimulering av a-receptorer prostatiska uretra, blåsan hals och prostata själv.

I sig själva beror de kliniska manifestationerna av BPH inte på volymen av detta orgel direkt, huvudriktningen i detta fall är tillväxten av noderna. När deras tillväxt intravesikalt (dvs.. N. USA lob höjd) av järn kännetecknas av liten storlek, hänger den över den inre öppningen av urinröret, om ventilen och orsakar sålunda avsevärda svårigheter att urinera. Det är anmärkningsvärt att järn med stora storlekar ofta växer i ändtarmen, och därför är märkta kliniska manifestationer inte angivna.

Godartad prostatahyperplasi har tre utvecklingsstadier:

 • kompensationsstadiet - det finns störningar av urinering, även vid fullständig tömning av blåsan; Urinflödet är lethargiskt, kompulsiva uppmaningar utvecklas, särskilt på natten. även om urinering och svåra, men inga patologiska förändringar i njurarna och övre urinvägarna;
 • subkompensationsteget - störningar i blåsfunktionen karakteriseras som signifikanta, återstående urin framträder; urinflödet töms vanligtvis och efter urinering finns det en känsla av ofullständig tömning, eftersom en del av urinen förblir i urinblåsan; kan observeras akut retention av urinering, nedsatt njurfunktion;
 • dekompenseringssteget - kännetecknas av fullständig atony av blåsan, paradoxal ishuria, markerad expansion av övre urinvägarna och progressiv försämring av njurfunktionen.

Symptom på BPH uppstår kring dess huvudsakliga manifestation - kränkningar av urinröret. Han anslöt sig till symptom på sjukdomar som kan kompliceras hyperplasi - en akut urinretention, hematuri, stenar i urinblåsan, pyelonefrit, cystit, uretrit, prostatit, orhiepididimit, kronisk njursvikt.

Symptom på BPH är uppdelad i

 • obstruktiv - associerad med mekanisk kompression av blåsans och urinrörets hals med en förstorad prostata och hindrar urinflödet från blåsan; manifesteras vid tidpunkten för urinering och indikerar närvaron av en infarktisk obstruktion och en minskning av detrusorens kontraktil förmåga:
  • svårighet att urinera,
  • en lugn ström av urin,
  • ökad urineringstid,
  • behovet av att påkänna bukväggen vid urinering,
  • läckage av urin droppe efter droppe efter urinering,
  • känsla av ofullständig tömning av blåsan,
  • paradoxal ishuria.
 • irriterande - orsakad av förändringar i detrusorens funktion, blåsans sphincter och hyperaktivitet a1-adrenoreceptorer av blåsans hals, prostata i urinröret och blåsans nacke; förekommer utanför urinröret, även i samband med urinackumulering i blåsan:
  • natt pollakiuria,
  • frekvent urinering i små portioner,
  • smärtsam urinering,
  • absolut nödvändigt att urinera,
  • urininkontinens.

Symtomatiska funktioner har en vågig kurs, utvecklas oavbrutet, men åtföljs av uttalade förändringar i alla organ i urinvägarna - från kanalen till njurarna.

Hur man behandlar godartad prostatahyperplasi?

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi representeras av flera strategier, som bestäms av graden av försämring av urinflödet från blåsan, prostata, svårighetsgraden av irriterande och obstruktiva symtom.

Om patientens livskvalitet inte drabbas av sjukdomen, kommer förväntad observation att erbjudas honom. Sådana patienter förblir under uppsyn av en urolog och genomgår regelbundna undersökningar. Aktiv behandling är endast föreskriven om utflödet av urin förvärras eller symtomen på sjukdomen blir värre.

Två traditionella strategier är tillämpliga: konservativ behandling och kirurgisk ingrepp.

Drogterapi innebär användning av 5a-reduktashämmare och a-blockerare antingen individuellt eller i kombination:

 • hämmare av 5a-reduktas används för att minska aktiviteten hos enzymet 5a-reduktas, vilket förhindrar bildningen av dihydrotestosteron från testosteron; läkemedlets verkan medför en minskning av prostatakörtelvolymen, en minskning av den mekaniska komponenten av den infrariska obstruktionen;
 • a-blockerare Det används för att minska glatt muskel tonen i blåshalsen, justerbar urinröret och prostata och därmed till en minskning av den dynamiska komponenten av obstruktion; Både obstruktiva och irrationella symtom minskar, och urinflödet ökar.

I ett övervägande antal fall, kombinationsbehandling med 5a-reduktashämmare och a1-blockerare.

När läkemedelsbehandling inte ger konkreta resultat och patientens livskvalitet stadigt minskar kan en operation förskrivas. De mest populära utförandena idag är öppen typ av adenomektomi och transuretral resektion av prostata (TUR), men andra metoder används också:

 • öppen adenomektomi - extremt radikalt sätt att eliminera BPH, betraktas som en lösning i närvaro av komplikationer eller med diagnostiska resultat som visar brist på resultat från tidigare läkemedelsbehandling.
 • TUR av prostata - Den "gyllene standarden" för BPH-behandling, kännetecknad av hög effektivitet och lågt trauma, jämfört med adenomektomi, kännetecknas av följande fördelar:
  • frånvaro av dissektion av friska vävnader när de närmar sig det patologiska fokuset
  • uppnå pålitlig hemostasskontroll
  • relativt lätt postoperativ period;
  • möjligheten att utföra interventioner hos äldre och senila patienter med uttalad samtidig patologi.
 • transuretral elektrodaporisering av prostata - utförs med hjälp av en rullelektrod kallad en kapillär eller med hjälp av en laser; är förångningen av patologiskt expanderad vävnad i prostata körteln med dess samtidiga torkning och koagulering;
 • transuretral nålablation av prostata - introduktion av hyperplastisk prostatavävnad av två nålelektroder anslutna till en radiofrekvensgenerator;
 • transuretral elektroencefalopati av prostata - är effektiv vid behandling av BPH i små storlekar, liksom hos äldre patienter med sådana samtidiga sjukdomar, vilket medför stor risk med mer noggranna kirurgiska ingrepp.

Vilka sjukdomar kan associeras med

Godartad prostatahyperplasi åtföljs av mycket obehaglig, karakteristisk för hennes syndrom, ofta komplicerad av andra sjukdomar i det genitourära systemet.

Hypertrofi detrusor utvecklas med tvungen sammandragning av musklerna i blåsan med stor kraft, vilket utförs för att övervinna resistens i zonen av infrarisk obstruktion. Framsteg, det blir en delvis ersättning av blåsans muskler med bindväv, vilket leder till blåsans atoni.

Bilateral ureterohydronephrosis - nedsatt njurfunktion på grund av urin stasis i njuren pyelocaliceal systemet när uttrycks drag blåsan och försämrad transport urin längs urinledaren.

Komplikationer av BPH inkluderar:

 • akut urinretention - vanligen under behandling med alkohol eller kryddad mat, otillfredsställd sexuell upphetsning, hypotermi, stress, fördröjd tömning av urinblåsan; manifesteras i oförmågan att producera en handling av urinering självständigt;
 • urolithiasis - på grund av stagnation av urin i blåsan och förändringar i dess svar; kännetecknas av frekvent urinering, smärtssyndrom;
 • hematuri - mikro eller makro, blodkällan är expansionen av åderbråck i blåsans hals;
 • hydrouretär - ackumulering av urin i en av urinledare i samband med kränkning av utflödet av urin från njurbäckenet på grund av allvarlig obstruktion av prostatiska uretra och blåshalsen på grund av hyperplasi; åtföljd av ökat tryck i urinblåsan, urinrörets munar, en överträdelse av urinflödet från urinledarna och njurarna;
 • hydronephrosis - utvidgning av njurskyddet och koppen, som uppstår som ett resultat av en progressiv expansion av urinledarna; gynnsamma omständigheter för infektionen och utvecklingen av pyelonefrit.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi i hemmet

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi kan utföras hemma, men efter ett inledande samråd med en specialiserad specialist. Om läkaren som strategi bestämmer förväntad uppföljning eller läkemedelsterapi kan patienten leda en vanlig livsstil med vissa förändringar som representerar prostatabehandling. Det är viktigt att iaktta dagens regim, kost, måttlig fysisk aktivitet och aktiv livsstil.

Om patientens tillstånd med BPH är komplicerat av samtidiga sjukdomar eller komplikationer som möjliggör ett operativt ingrepp, är sjukhusvistelse lämpligt. Funktionerna i den postoperativa perioden bestäms av den valda tekniken, men i slutskedet kan även utföras hemma.

Vilka läkemedel som behandlar godartad prostatahyperplasi?

Hittills är läkemedelsbehandling av godartad prostatahyperplasi populär, den är effektiv. I detta fall används två kategorier av droger, antingen i kombination eller separat:

 • 5a-reduktashämmare:
  • Avodart - i en dos av 0,5 mg en gång om dagen; behandlingskurs i minst 6 månader
  • Finasterid - i en dos av 0,5 mg en gång om dagen; behandlingskurs i minst 6 månader
 • a-blockerare:
  • Alfuzozin - inuti 2,5 mg 3 gånger per dag;
  • Doxazosin - den genomsnittliga dagliga dosen kan vara 2-4 mg, läkaren bestämmer i detalj.
  • Tamsulosin - inuti (med tillräcklig mängd vatten), 0,4 mg / dag;
  • Terazozin - i en daglig dos på 1-5 mg i 1-2 delade doser.

Behandling av godartad prostatahyperplasi genom folkmetoder

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi bör inte genomföras inom ramen för självbehandling, och därför bör alla medicinska åtgärder, inklusive användningen av folkmedicinska åtgärder, vara föremål för samråd med en medicinsk specialist. Läkaren kan rekommendera en kombination av traditionella och folkliga metoder, liksom användningen av örtberedningar. Den senare kan inte rekommenderas för allmän användning, men kliniska studier visar deras effektivitet och säkerhet, och därför kan de rekommenderas i speciella fall.

När det gäller folkrecept för hemlagning är följande populära:

 • celandine - 1 msk. torrt gräs för att brygga ett glas kokande vatten, efter två timmars stam; ta 1 msk. tre gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna
 • växtbaserade samling - 8 gram ansluter gräs gyllene stav, ark 10 gram hasselnöt, 10 gram av blomma av hagtorn 10 gram hoarhound gräs, örter envisa 10 gram 15 gram pomarennika gräs stenfrö, 20 gram rhizomer Harrow; 1 msk. blandning brygg ½ liter kokande vatten, koka över låg värme i 10 minuter, insistera 30 minuter, dränera; ta 4 gånger under dagen mellan måltiderna
 • bee pod - 2 matskedar Bee häll ½ liter varmt vatten, koka upp och koka över låg värme i 2 timmar; kyla till rumstemperatur, spänning och förvara i kylskåpet; ta 1-2 skedar före måltider i en månad
 • skalad lök - 1 msk. Skal skölj noggrant, häll ½ liter kokande vatten och koka över låg värme i 5-7 minuter, insistera på 40 minuter, dränera; lägg till 3 objekt av l. honung; ta ½ kopp innan du äter.

Kännetecknas också av de helande effekterna av färska lök, persilja, morötter, valnötter, som rekommenderas att konsumera regelbundet.

Till vilka läkare att ta itu med, om du har en högkvalitativ hyperplasi av prostata

BPH på ett tidigt stadium kan detekteras vid förebyggande undersökningar, vilka rekommenderas till män i vuxen ålder. Även om det inte ingår i planerna för den genomsnittliga människan, då är det lämpligt att konsultera en urolog vid första miktionsstörningar, är det anmärkningsvärt att även sådana kränkningar inte alltid stimulerar man att besöka en specialist.

Obligatoriska forskningsmetoder för den första bedömningen av patientens tillstånd presenteras:

 • insamling av en detaljerad historia av sjukdomen och upptäcka symtomen på sjukdomen vid patientens behandling till läkaren, utvärdering av livskvaliteten;
 • fylla dagboken för urinering
 • allmän fysisk undersökning
 • palpation av prostata och seminal vesiklar genom ampulla i ändtarmen;
 • allmän urinanalys
 • utvärdering av njurarnas funktionella tillstånd genom att bestämma nivån av serumkreatinin.

Det är lämpligt för misstänkta differential BPH genomföra diagnostik med liknande sjukdomar, eftersom symptomen av BPH är inte specifikt men liknar hennes patologi kan vara mycket farligare - en urinrörsförträngning, multipel skleros och cancer i prostata, cystit, cancer och urinblåsan stenar, detrusorinstabilitet, prostatit, stenar i den nedre tredjedel av urinledaren.

Vad är godartad prostatahyperplasi hos män?

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en histologisk diagnos som kännetecknas av proliferationen av cellulära prostataceller.

Ofta är denna sjukdom åtföljd av en kronisk fördröjning i urinavskiljningen som ett resultat av obstruktion av prostata urinröret.

Som ett resultat av kronisk retention av urin utvecklas återkommande infektioner i blåsan, njuren, RV (cystit, pyelonefrit).

Som ett resultat av dekompensering av tömningsfunktionen bildas blåsstenar, pyelektasi, kroniskt njursvikt.

1. Anatomi av prostata

Prostatakörteln (ytterligare RV) når normalt storleken på en valnöt, har en tät elastisk konsistens, inkapslas.

Prostata ligger under blåsan, som täcker den första delen av urinröret som kommer från blåsan. Den bakre ytan av prostata gränsar på ampullens rektangsarm, håller fast vid den och kan lätt lindras med digital rektal undersökning.

Prostatens genomsnittliga vikt efter puberteten är i genomsnitt 11 gram, varierande normalt från 7 till 16 gram.

Körstrommen består av flera zoner: perifer, central, övergångs- och främre fibrous-muskulös. Övergångszonen omger urinröret.

Det är i övergångszonen att cellhyperplasi utvecklas, vilket leder till en minskning av urinröret.

Figur 1 - Anatomi av prostata

2. Pathophysiology of BPH

Processen med hyperplasi av prostatavävnaden sker under påverkan av det manliga hormon-dihydrotestosteron-derivatet (DHT) -derivatet. I prostataceller finns ett typ II 5-alfa-reduktasenzym som omvandlar testosteron som cirkulerar till blod i dihydrotestosteron.

Dihydrotestosteron har en lokal effekt på celler, tränger in i sina kärnor och utlöser en reaktionskedja, vars resultat är en ökning av cellernas proliferation i prostata-mellansektionen.

Med ålder ökar känsligheten hos prostatacellerna till effekterna av dihydrotestosteron och som ett resultat utvecklas en ökning av volymen hos körteln.

Det enda konservativa sättet att behandla BPH är användningen av 5-alfa-reduktashämmarmedicin. Denna grupp droger leder till en minskning av bildningen av dihydrotestosteron i prostatacellerna.

På ytan av glattmuskelceller i prostasstrom och blåsans botten är alfa-1-adrenerga receptorer. Stimulering av receptorerna i denna grupp leder till en minskning av myocyter och en ökning av symtom från hyperplastisk prostatakörtel.

Om blockaden av dessa receptorer uppnås, lindras symtomen på sjukdomen, patienten noterar en signifikant förbättring av livskvaliteten.

Det är viktigt att notera att användningen av alfa-blockerare inte påverkar utvecklingen av prostatahyperplasi, men bara lindrar symtomen på sjukdomen.

Mikroskopiskt godartad prostatahyperplasi beskrivs som ett förfarande för att öka antalet stromaceller.

Resultatet av hyperplasi är tillväxten av prostatavolymen, komprimeringen av urinrörsektionen som passerar genom prostata, utvecklingen av symtomen på sjukdomen.

Som en följd av kronisk uretrisk obstruktion upphör blåsan att på ett tillfredsställande sätt utföra sin funktion av att ackumulera urin och utsöndra den.

Mot bakgrund av kronisk retention av urin blir en ökad återstående volym urin, blåsans muskelvägg hypertrofisk, irritationen av blåsvävnaden ökar, och dess sammandragning är nedsatt.

Mot bakgrund av dessa förändringar kan även en liten mängd urin leda till irritation av känsliga receptorer i blåsan och ökad uppmaning att urinera.

Därefter kronisk ökning intravesikalt tryck kan leda till dess funktion dekompensation: gallring väggarna i sektioner, nedre tömningsfunktion, ytterligare tillväxt av kvarvarande urinvolym, utveckling av kronisk cystit, urinblåsa diverticula väggen.

Kronisk försening i urinseparation leder till strukturella omläggningar i blåsans muskelvägg. Resultaten av biopsin hos den hypertrofierade blåsans vägg och den efterföljande mikroskopi av den erhållna beredningen indikerar en minskning av glattmuskelfibrerna och proliferationen av kollagen.

En ökning av blåsans kollagenvägg leder till en minskning av dess överensstämmelse, en ökning av trycket i blåsans lumen under fyllning.

Prostatens funktion är att producera en alkalisk utsöndring, som är 70% av spermiernas volym. Hemligheten hos prostata utför funktionen av att mata spermatozoa, utspädning av vätskan, hjälper till att neutralisera den sura miljön i vagina.

Prostatiska uretra är spermier ledaren och förhindrar omvänd throw sperma in i urinblåsan.

3. Epidemiologi av sjukdomen

Benign hyperplasi av prostata är en vanlig patologi som påverkar en av tre män i åldern 50 år och äldre. I åldersgruppen 85 år och äldre observeras hyperplasi av prostata hos 9 av 10 män.

Över hela världen oroar symtomen på prostata hyperplasi mer än 30 miljoner män. Godartad prostatahyperplasi utvecklas lika ofta i vita och färgpopulationer.

Emellertid blacks BPH kännetecknas av mer allvarliga (på grund av högre testosteronnivåer större aktivitet av 5-alfa-reduktas, dihydrotestosteron receptorer hög koncentration).

Tabell 2 - Riskfaktorer för sjukdomsprogression [4]

4. Tecken och symtom på prostata hyperplasi

Spridningen av prostata vävnad leder till kompression från utsidan, som passerar genom kärnkörteln, urinröret. Som ett resultat utvecklas en hel lista med symptom som kan leda till en signifikant minskning av livskvaliteten hos en patient med godartad prostatahyperplasi:

 1. 1 Ökad urinering.
 2. 2 Framväxten av brådskande uppmaning att urinera. Patienten börjar oroa känslan av att han inte kommer att få tid att nå toaletten för att urinera.
 3. 3 Nocturia. Detta symptom åtföljs av ökad urineringstid på natten.
 4. 4 Svårighetsgrad i början av urinering, intermittent, trög ström.
 5. 5 Öka antalet resor till toaletten, medan patienten fortfarande har en känsla av ofullständig tömning av blåsan.

5. Klassificering

6. Metoder och metoder för diagnos

Om en patient misstänks för att utveckla hyperplasi av prostata krävs en systemisk undersökning som innefattar:

 1. 1 Samling av livets historia och sjukdomshistoria;
 2. 2 Att slutföra livskvalitetsfrågeställningen (I-PSS);
 3. 3 Fyller en 24-timmars dagbok med urinering;
 4. 4 Manuell undersökning;
 5. 5 Ta blodprov
 6. 6 Ultraljudsundersökning av prostata, urinblåsan, urinledare, bäcken och njursparenkyma;
 7. 7 Utför uroflowmetry;
 8. 8 Utvärdering av restvolymen av urin. [1,2,3]

Ytterligare (valfria) forskningsmetoder

 • Transabdominal, transrectal ultrasonografi av prostata.
 • Forskning "tryckflöde".
 • Ureterotsistoskopiya.

Tryckflödesstudien vid planering av kirurgisk ingrepp utförs hos patienter i följande grupper:

 1. 1 Patienter yngre än 50 år.
 2. 2 Äldre (över 80 år).
 3. 3 Med en återstående volym urin större än 300 ml.
 4. 4 Den maximala urinlösningen är mer än 15 ml / s.
 5. 5 Misstänkt för en neurogen blåsan.
 6. 6 Efter operation på bäckenorganen.
 7. 7 I avsaknad av effekten av tidigare operativa ingripanden för BPH.

6,1. Studie av anamnese

Redan i dialog med patienten är det möjligt att på grund av att det berättas historia om sjukdomsutveckling det är möjligt att anta en högkvalitativ hyperplasi av prostata. Läkaren ägnar särskild uppmärksamhet åt följande aspekter:

 1. 1 Förekomst och varaktighet av symtom.
 2. 2 Allmänt tillstånd hos patienten.
 3. 3 Förekomsten av sexuell aktivitet, oskyddade tillfälliga sexuella kontakter i anamnesen.
 4. 4 Patientens fysiska form.
 5. 5 Allvarlighet av symtom, deras effekt på livskvaliteten.
 6. 6 De använda drogerna, försökte behandlingsregimer.

6,2. I-PSS frågeformulär [1-3]

I-PSS-frågeformuläret innehåller sju frågor som relaterar till symtom från urinvägarna och en fråga om patientens livskvalitet.

Varje fråga gör det möjligt för patienten att välja 1 av 6 svar, ordnade i ökande ordning beroende på symptomens svårighetsgrad.

I efterföljande summering av poäng kan resultatet variera från 0 till 35 poäng. Den åttonde frågan avser att bedöma patientens livskvalitet.

Genom att genomföra en undersökning kan läkaren bättre orientera sig i patientens tillstånd, föreskriva ytterligare undersökningar, bestämma behandlingsstrategin och övervaka effektiviteten av behandlingen.

6,3. Manuell undersökning

Ursprungligen kan en urolog undersöka patientens mage, utföra palpation över bömen. Denna manipulation gör att du kan identifiera en fullblåsan.

I framtiden utförs en digital rektalundersökning, vilket är obligatoriskt för alla patienter med misstänkt godartad prostatahyperplasi.

Under studien uppmärksammar läkaren uppdragets storlek, dess konturer, närvaron eller avsaknaden av tätningar, noduler på ytan.

Prostaten undersöks av huvudfingerens fingerfinger, konturerna av körteln bestäms längs den främre väggen av ampullen i ändtarmen.

Är det nödvändigt att uppmärksamma de smärtstudier, närvaron eller frånvaron av tonen i bäckenbottenmuskulaturen (ingen ton kan indikera en neurologisk sjukdomens art), definitionen av de symptom fluktuationer (prostatahyperplasi abscess symptom). [5]

6,4. Laboratoriediagnostik

 1. 1 Allmänt blodprov. Genomföra denna studie, är det först nödvändigt att utesluta akut inflammation (ökning av leukocyter, leukocyt formel vänster skift, ökad ESR), som kan vara en återspegling av infektion i urinvägarna.
 2. 2 Den allmänna analysen av urin. Denna studie utförs för att utesluta symptomens infektiösa karaktär i urinvägarna. En ökning av leukocyterna, röda blodkroppar, protein i urinen, förekomsten av bakterier indikerar symptomens infektiösa natur. Infektion är ofta förknippad med kronisk urinretention på bakgrund av hyperplastisk prostata.
 3. 3 Bakteriekultur av urin. Med en ökning av leukocyter, närvaron av bakterier i den allmänna analysen av urin, är det nödvändigt att genomföra bakteriell ympning med bestämning av mikroflorans känslighet.
 4. 4 Prostataspecifikt antigen. Godartad prostatahyperplasi orsakar inte prostatacancer. Trots detta är risken för att utveckla RV-cancer ökad bland män med ökad risk för att utveckla godartad prostatahyperplasi. Patienter i denna grupp ska screenas för prostatacancer genom regelbunden undersökning av nivån av det prostataspecifika blodantigenet.
 5. 5 biokemiskt blodprov. I biokemisk analys av blod läkare är i första hand intresserade av njurfunktion: elektrolyter, BUN, kreatinin. Dessa indikatorer kan indikera kroniskt njursvikt hos patienter med godartad prostatahyperplasi.

6,5. Ultraljud (ultraljud)

Ultrasonografi är en informativ och värdefull metod för att diagnostisera organ i urinvägarna. Ultraljud används för att bestämma storleken av blåsan, prostatavolym, hydronefros utsträckning (om någon) hos patienter med symtom på urinretention eller tecken på kronisk njurinsufficiens.

Om det finns misstankar om kvarvarande urin i urinblåsan, visar patienten att en ultraljudsundersökning utfördes efter urinering för att bestämma eventuell obstruktion av urinrörets första del.

Den återstående volymen av urin mätt med ultraljud korreleras med volymen urin erhållen genom blåskateterisering.

Transrectal ultrasonografi av prostata rekommenderas för att bestämma storleken och volymen av prostata. Oftast genomförs denna studie vid planering av kirurgisk behandling eller i början av behandlingen med 5-alfa-reduktashämmare.

Framgången av vissa metoder för minimalt invasiv behandling av hyperplastisk prostata kan bero på de anatomiska egenskaperna hos den förstorade körteln.

Hos patienter med hög prostataspecifikt antigen bör transrektal biopsi av prostata utföras under ultraljud för att utesluta onkologi.

Ultraljud av de övre delarna av urinvägarna är indicerat för patienter med symtom på hematuri, urolithiasishistoria, ökad kreatininnivå, hög återstående urinvolym och infektiösa njursår i anamnesen. [6]

7. Möjliga komplikationer

Komplikationer utvecklas som ett resultat av kronisk obstruktion av urinröret och stagnation av urin i blåsan, ökning av återstående volym urin, tillväxt av intravesiktryck.

Som ett resultat är det en ökning av trycket i urinledarna, bäcken av njuren, som åtföljs av deras expansion. Resultatet av denna kedja av patologiska förändringar är ett antal komplikationer [5]:

 1. 1 Retention av urin. Akut och kronisk. Akut urinretention kan utvecklas som ett resultat av spasmer i muskeldelen hos den förstorade prostata. Ofta utvecklas akut urinretention på grund av hypotermi, överhettning (bad, bastu) och alkohol.
 2. 2 Kroniskt njursvikt. En långvarig ökning av trycket i urinledaren och njurbäckenet leder till att parenchymen blir atrofi. Resultatet av dessa förändringar är en minskning av njurfunktionen, en ökning av nivån av kreatinin, urea kväve i det biokemiska blodprovet, hyperkalemi, hypertoni.
 3. 3 Återkommande urinvägsinfektioner. Störning av urinavloppet resulterar i underlättat migrering av bakteriefloran från nedre delar av urinsystemet till blåsan och njurbäckenet.
 4. 4 Blåsans stenar. Stagnation av urin, kronisk cystit leder till nedsättning av urinsalter, deras aggregering med inflammationsproteiner och bildandet av stenar.

8. Förebyggande

För närvarande finns det inga sätt att förhindra proliferation av celler i övergångszonen i prostata, eftersom utvecklingen av denna patologi är baserad på patientens ålder och upprätthållande av normal testikelfunktion.

För att förebygga progressionen av hyperplasi används 5-alfa-reduktashämmare. Preparat av denna grupp leder till en minskning av risken för akut urinretention med 60%, minska sannolikheten för kirurgisk behandling med 50%. [6]

 1. 1 McVary KT, Roehrborn CG, Avins AL, Barry MJ, Bruskewitz RC, Donnell RF, et al. Uppdatering av AUA-riktlinjen för hantering av benign prostatahyperplasi. J Urol. 2011 mar 17
 2. 2 Seftel AD, Rosen RC, Rosenberg MT, Sadovsky R. Benign prostatahyperplasi utvärdering, behandling och association med sexuell dysfunktion: övningsmönster enligt läkarens specialitet. Int J Clin Pract. 2008 apr. 62 (4): 614-22.
 3. 3 American Urological Association Guideline: Hantering av benign prostata hyperplasi (BPH). American Urological Association. Finns på https://www.auanet.org/education/guidelines/benign-prostatic-hyperplasia.cfm. 2014; Åtkomst: 24 juli 2015.
 4. 4 Emberton M, Cornel EB, Bassi PF, Fourcade RO, Gómez JM, Castro R. benign prostatahyperplasi som en progressiv sjukdom: en guide till de riskfaktorer och alternativ för medicinsk behandling. Int J Clin Pract. 2008 jul. 62 (7): 1076-86.
 5. 5 Sjukdomar i prostatakörteln / red. Yu. G. Alyaeva - M.: GEOTAR-Media, 2009. - 240s.
 6. 6 http://emedicine.medscape.com

Manlig patient, 62 år gammal. Patienten gick till en läkare, en urolog i samband med ökningen under de senaste 4 åren följande symtom: täta urinträngningar nattetid, kan svårigheter att börja diures, lätta jet vid urinering vara ett plötsligt stopp, följt av återupptagande av diures.

Kroppstemperaturen är 36,6 C, sista gången en feber noterades för en förkylning för 6 månader sedan. Patienten diagnostiserades med arteriell hypertoni av 2 msk. Puls 75 slag per minut, rytmisk, andningsfrekvens - 16 min, arteriellt tryck 150/90 mm. MT. st.Palpatsiya buken smärtfri volym tumörer vid palpation studie fann ingen palpation av slidan smärtfri, men att trycka med viss kraft över vagina orsakar behov av att urinera.

Patienten uppmanades att slutföra I-PSS-frågeformuläret, vilket tar hänsyn till svårighetsgraden av symtomen på sjukdomen. Resultatet av undersökningen är 13 poäng, vilket motsvarar en måttlig manifestation av symptom från nedre delen av urinvägarna.

Patienterna genomgick transrektal finger studie: rektal ampull gratis, mobil slemhinnor ändtarmen, inte lödas till kapseln körteln, normal tonen i analsfinktern.

Prostatakörteln är jämnt förstorad, utan fokala neoplasmer under palpation, tätt elastisk i sin konsistens, palpation av körteln är smärtfri.

Följande laboratorietester har tilldelats patienten:

 1. 1 Utför ett allmänt blodprov. Analysen utförs för att utesluta den akuta eller kroniska inflammatoriska processen i kroppen som ligger till grund för utvecklingen av sådana symtom. Resultat av analysen utan avvikelse från normen.
 2. 2 Passerar urin till en allmän analys för att utesluta patologier från andra avdelningar i urinvägarna. Analys av patienten utan avvikelse från normala värden, därför kan man inte dra slutsatsen om symptomens infektiösa karaktär. Frånvaron av förändringar i den allmänna analysen av urin utesluter behovet av att utföra bapsoseva (utförs för att bestämma den etiologiska faktorn som orsakade inflammation).
 3. 3 Bestäm nivån på den totala PSA. Resultatet av blodprovet på PSA är 3,2 ng / ml.

Det är viktigt att fastställa PSA innan man utför en manuell transrectal undersökning av prostata, eftersom en falsk positiv tillväxt av PSA är möjlig.

Utnämnd instrumentell forskning:

 1. 1 Ultraljudsdiagnostik av prostata med hjälp av en transrectal sensor. Resultat av studien: Prostatvolymen är 65 ml. Volymen av urin i blåsan efter en diuresis är 60 ml.
 2. 2 Ultraljudsundersökningen av de övre delarna av patologins urinväxlingssystem avslöjade inte.
 3. 3 Uroflowmetry - 11 ml / sek. Resultatet ligger under normen (norm 15 ml / sek och högre), indikerar förekomsten av en obstruktion mot urinflödet från blåsan.

Frågor: Vad är den kliniska diagnosen för denna patient? Med vilka sjukdomar är det nödvändigt att genomföra differentiering? Vad är risken för sjukdomsprogression? Patienten indikerar att hans symptom inte är särskilt störande och att han inte vill starta aktiv behandling. Vad är den mest lämpliga läkemedelsbehandlingen i det här fallet?

Baserat på de erhållna resultaten diagnostiserades patienten med godartad prostatahyperplasi av 2 msk.

Differentiell diagnos utförs med ett antal patologier som orsakar liknande symtom:

 1. 1 Phimosis. Förhuden är inskränkt, den kan lödas till penisens huvud, det tas inte tillbaka i ansträngningen, ett försök att avleda förhudet åtföljs av smärta.
 2. 2 Urinrörets struktur, förminskning av dess yttre öppning. De åtföljs av symtom på svårighet att urinera, trög ström. Diagnosen är baserad på urethrogapys prestanda (stigande, nedåtgående), uretroskopi.
 3. 3 Blåsans och urinrörets sten kan leda till ett symptom som liknar BPH. Ibland kan en urinblåsa kila in i urinrörets första del, vilket leder till ett plötsligt stopp av urinering. Urolithiasis detekteras vid UZ-undersökning av urinvägarna, uretro-, cystoskopi, röntgenkontraststudie.
 4. 4 Uretrit leds av symtom på smärta, brinner i urinröret med urinering, ökad uppmaning att urinera. Patienten kan klaga på en mukopurulent urladdning ur urinröret. I den allmänna analysen av urin - en ökning av leukocyternas nivå, bakteriuri.
 5. 5 cystitier. Patienten är besviken av klagomål om frekvent diurese, smärta vid slutet av diuresen. I den allmänna analysen av urin-leukocyturi, ökade erytrocyter, bakteriuri. Palpation över benen ger obehag, en uppmaning att urinera.
 6. 6 Prostatacancer. Vid fingerprovning av prostata, foci av broskig densitet, kan asymmetri av prostata bestämmas. I laboratoriestudier finns en ökad nivå av PSA, vilket inte motsvarar prostatavolymen och patientens ålder. Det är nödvändigt att utföra en transrectal ultraljud med en biopsi av körteln.
 7. 7 Akut prostatit åtföljs av kliniska manifestationer av förgiftning (frossa, feber, generell svaghet), smärta över bröstet, i perineum, i sakrummet. Prostatan är förstorad i storlek, det är märkt svullnad i körteln, dess palpation är kraftigt smärtsam. När man bildar en abscess mot bakgrund av akut inflammation i körteln, finns det ett symptom på fluktuationer, mjukgöring över det flytande purulenta innehållet i abscessen.
 8. 8 Grunden för symptom som liknar BPH kan ligga neurogen sjukdom som kan utveckla diabetes mellitus (neuropati med förlängd hyperglykemi), ryggmärgsskada, stroke, Parkinsons sjukdom.

Patienten har stor risk för progression av prostatahyperplasi, vilket indikerar:

 1. 1 Försvagning av symtom över tiden.
 2. 2 Efterföljande minskning av urinflödet.
 3. 3 Risk för akut urinretention.
 4. 4 Ökad risk för kirurgisk behandling.

Behandlingsstrategin för denna patient innefattar:

 1. 1 Syfte med 5-alfa-reduktashämmare.
 2. Kombination 2-hämmaren är 5-alfa-reduktas med en (alfa) adrenoblokatorami (förutom att minska symptomen på BPH, en (alfa) adrenoblokatory utövar vasodilaterande effekt, leda till sänkt blodtryck, vilket positivt kan påverka patienten för hypertoni).
 3. 3 Vid vägran från läkemedelsbehandling - information om riskerna för sjukdomsframsteg, möjliga komplikationer, noggrann observation av patienter med regelbunden undersökning av urolog (var sjätte månad - ett år). Med sjukdomsprogressionen, lösningen av frågan om läkemedelsbehandling.