Huvud
Strömförsörjning

Godartad prostatisk hyperplasi behandling och symtom

Denna process kännetecknas av en ökning i körtlarna och stroma i prostatakörteln. Godartad prostatahyperplasi, den behandling och symptom som vi nu överväger, oftast på grund av felpatologierna från parauretralkörtlarna.

Godartad prostatahyperplasi - symptom på fenomenet

Hyperplaserad prostata vävnad orsakar deformation av den prostatiska delen av urinröret, de ejakulatoriska kanalerna, orsakar cystisk förstoring av seminala vesiklar eller deras atrofi. Beroende på riktningen av tumörtillväxt, skiljer sig intra- och subvesiska former av godartad prostatahyperplasi, vars symptom skiljer sig kliniskt i termer av svårighetsgraden av urinvägarna.

Tillväxt i riktning mot rektum stör inte funktionen hos sfinktern, stigande till mitten leder till förträngning av urinrörslumen, trycket på det område av blåshalsen, vilket leder till dålig cirkulation, inflammation, ödem i alla skikt i blåsväggen. Kliniskt, i detta fall, uttryckt symptomen på godartad prostatisk hyperplasi i form av blåsutloppsobstruktion, det finns brutto- eller mikroskopisk hematuri.

Enligt det histomorfologiska symptomet finns det fyra former av prostatahyperplasi:

Stegen av godartad prostatahyperplasi och deras symtom

Den kliniska klassificeringen baseras på blåsans morfofunktionella tillstånd, övre urinväg och njure, beroende på sjukdomsstadiet.

Steg I kännetecknad av närvaron av kompensatorisk hypertrofi detrusor, vilket ger fullständig evakuering av urin från blåsan, d.v.s. frånvaro av symptom på resterande urin. Det finns inga kränkningar av njurarna och övre delar av urinvägarna. Huvudet är dysuria syndrom - en överträdelse av urinlängds frekvens och varaktighet.

II-scenen godartad prostatahyperplasi kännetecknas av dystrofiska förändringar i detrusorn och utseendet av ett kvarstående urinsymtom (från 100-200 till 1000 ml) på grund av dess otillräckliga kontraktilitet. Det finns en kränkning av urintransporten vid urinhinnan och njurebäcken, följt av expansion och nedsatt njurfunktion (kompenserat stadium av njursvikt). Dysuria syndrom bevaras (det är absolut nödvändigt för urinering, ökad urinering eller fördröjning, smärtssyndrom).

III-steget godartad prostatahyperplasi - paradoxal ishuria. Känne dekompensation detrusor funktion, expansion av den övre urinvägarna, njurbäckenet och calyces och njursvikt progression till slutstadiet med tecken på uremi. Blåsan var utspänd och fullt på bakgrunden av kronisk urinretention observeras sin ofrivilliga utsläpp (natten och sedan dag) vid övervinna motståndet från den ackumulerade urin blås sphincter (paradoxal ischuria).

Syndrom av godartad prostatahyperplasi

Under sjukdomsförloppet kan således ett antal patogenetiska och kliniska syndrom särskiljas:

hormonella störningar (brott mot förhållandet mellan kvinnliga och manliga könshormoner),

cirkulationsstörningar (venös trängsel i bäckenorganen),

inflammatoriska (olika varianter av inflammatoriska stromala förändringar),

störningar i urinering (dysursyra)

och kroniskt njursvikt.

Av grundläggande betydelse är separationen av symptomen av prostatahyperplasi i obstruktiv (mekanisk komponent) associerade med komprimering av urinröret hyperplastisk prostatavävnad, och irritativ (dynamisk komponent) som härrör från störningar adrenoceptor aktivitet hos blåshalsen, prostatiska uretra och prostatakörteln.

Godartad prostatahyperplasi - behandling av sjukdomen

Klinisk behandling av patienter med godartad prostataförstoring beror på förhållandet mellan tre grundläggande komponenter: graden av prostataförstoring, svårighetsgrad irriterande, obstruktiv och objektiva tecken och symtom på blåstömningsobstruktion.

Behandling av prostatahyperplasi innefattar tre områden:

och alternativa (hårdvara termiska) metoder.

Kirurgisk behandling: öppen prostatektomi, transuretral Endosurgery behandling (TURP), transuretral electrovaporization, transuretrala elektrointsiziya metoder endoskopisk laserkirurgi (laser ablation, förångning, koagulering) och kriodestrukpiya prostata.

Hårdvara termiska metoder behandling av godartad prostatahyperplasi används vid användning av endourologiska manipulationer baserade på kirurgiska urologiska avdelningar. De flesta enheter för termoterapi är källan till elektromagnetisk strålning i intervallet av decimeter och centimetervågor, ger lokal uppvärmning av vävnaden till 45-85 ° C och dess nekros. Applicera både transuretral och transrectal teknik.

Konservativ behandling Benign prostatahyperplasi indikeras i associerade sjukdomar och komplikationer som är en kontraindikation för kirurgi - prostatektomi. Ledande riktning läkemedelsterapi av benign prostatahyperplasi är en hormonbehandling - användningen av progestiner som har antiöstrogen och antiandrogen aktivitet. Också hormonella preparat för att reducera manifestationer obstruktiva komponent används reduktashämmare (Proscar, Permikson), blockerar omvandlingen av testosteron till den aktiva formen (DHT) i prostatavävnad som förhindrar ytterligare proliferativa svar på järn.

För lindring av dynamiska störningar när uttryckta störningar av urinering på grund av ökade glattmuskeltonus används blockerare (Alfuzosin, prazosin et al.), Vilket minskar muskeltonus i urinblåsan, urinröret och prostata. Möjlig kombinerad användning av 5a-reduktashämmare och adrenolytika, vilket är särskilt effektivt vid behandling av benign stadium I hyperplasi.

Fysiska metoder för behandling av godartad prostatahyperplasi

Fysikaliska metoder för behandling som används för att korrigera hormonell obalans (gormonokorrigiruyuschie metoder) och för lindring av stagnation i prostata (trofostimuliruyuschie metoder) Dessa uppgifter hjälper till att genomföra följande metoder för sjukgymnastik :.

Hormonkorrigeringsmetoder för behandling av BPH: transkraniell UHF-terapi, transrektal ultrafonophores av oxyprogesteron.

Immunomodulerande metoder för behandling av BPH: antenn, thalassoterapi.

Trofostimulerande metod för behandling av godartad prostatahyperplasi: prostata-massage.

Aeroterapi och thalassoterapi föreskriva vid sanatorieringsstadiet. Klimatfaktorer påverkar mobilisering av adaptiva mekanismer, förändrar immunologisk reaktivitet, ger ett normaliserande inflytande på neurohumoral reglering och vegetativt underhåll av system och organ. Förfarandena utförs i en mild eller måttlig kylbelastning.

Transrectal fingermassage av prostata föreskriva för att upprätthålla stillastående fenomen i prostatakörteln. Massage främjar dränering av prostatacancer och förbättrar blodtillförseln hos båda loblerna i körteln. Metoden används i frånvaro av analfissurer, uttryckta hemorrojder, patologiska densiteter eller smärtsamma foci i prostata. Behandlingsförloppet för behandling av godartad hyperplasi 10-12 procedurer, proceduren utförs varannan dag, sedan fortsätter massagen en gång i veckan i 3-6 veckor.

Hormonkorrigeringsmetoder för behandling av prostatisk hyperplasi

Transcranial UHF-terapi Det appliceras av bitemporal teknik med syftet att påverka de centrala neurohumoral mekanismerna. Exponering vid gipotalamogipofizarnoy systemet leder till stimulering av adenohypofysen, ökad produktion av luteiniserande hormon och follikelstimulerande hormon minska till en viss nivå, vilket bidrar till en ökning av testosteronnivåer och en minskning i serum estradiol koncentrationer. Denna effekt är viktig för att stabilisera tillväxten av godartad hyperplasi. Förfarandet ger också en immuno-suppressiv effekt, som ett resultat av behandling av benign prostatahyperplasi markant ökning i den relativa och absoluta antalet T-suppressorer, minska antalet T-hjälparceller, d.v.s. aktivering av det immunologiska övervakningssystemet, vilket leder till undertryckande av autoimmun aggression och en ökning av antitumörimmunreaktivitet. Tilldelas i icke-termiska och lågtemperaturdoser, proceduren utförs i 15 minuter; Förloppsbehandling av godartad hyperplasi 5-7 procedurer.

Transrectal ultrafonophoresis Oxyprogesteronkapronat. Anti-inflammatorisk effekt av ultraljudsbehandling i kombination med antiöstrogen och antiandrogen verkan av progesteron, vilket resulterar i en reduktion av inflammation och trängsel i prostata storleksreduktion av prostata och koppning dysuric syndrom. Exponeringens intensitet 0,2-0,4 W / cm2, pulsläge, längden av 5 - 7 min; behandlingsförloppet av hyperplasi 10 förfaranden.

Antiinflammatorisk behandling för prostatisk hyperplasi

Dizurichesky syndrom orsakas av en mekaniskt hinder utflöde av urin eller försämrad autonoma effekter på den glatta muskulaturen i urinblåsan, urinröret och prostata, dvs. är sekundär. I samband med denna relief dizuricheskih fenomen möjliga hinder minskar (beroende på en minskning prostatastorlek eller dess avlägsnande), eller i fall av förekomst av dynamiska störningar i återvinningen samordnad detrusor och sphincter (på grund av normaliseringen av förhållandet av sympatiska och parasympatiska influenser).

Inflammatoriskt syndrom hos prostatahyperplasi betraktas som en manifestation av samsjuklighet - kronisk pyelonefrit, prostatit eller - kräver användning av antiinflammatoriska behandlingar, med undantag av användning av fysiska faktorer med potent proliferativ effekt (hög frekvens elektromagnitoterapiya).

Sanatorium-resort metod för behandling av godartad prostatahyperplasi

Patienter i I-scenen skickas till lokala eller specialiserade sanatorier. Med tanke på den höga ålder av de flesta patienter med benign prostatahyperplasi symptom på prostata och minska individuell reaktivitet av patientens organism, är det att föredra att deras riktning på lokala orter.

Godartad hyperplasi II och stadium III är en kontraindikation för ändamålet sanatoriet behandling av prostatahyperplasi. Viktiga metoder vid sanatoriernas behandling är metoderna för terapeutisk träning, särskilt medicinsk gymnastik, promenader och patologisk träning. Under förfarandet patienten sjukgymnastik utför både återställande och speciella övningar för att förbättra blod- och lymfcirkulationen, minska trängseln i bäckenorganen.

Kontraindikationer för sanatoriumbehandling är maligna tumörer i prostata och godartad hyperplasi i II-III-scenen.

Fizioprofilaktika benign prostatahyperplasi syftar till att stabilisera de neuroendokrina processer vid nivån av hypotalamus-hypofys systemet, förbättrar blodcirkulationen och lymfa flöde i bäckenorganen, utbildning vegetativa underhåll av organsystem, inklusive urinvägarna, öka icke-specifik resistens och förebyggande av postoperativa komplikationer.

Den ledande rollen spelas av metoderna för spa terapi och terapeutisk fysisk träning:

Moderna preparat för behandling av prostatahyperplasi

Konservativ terapi för godartad prostatahyperplasi (BPH) eller prostataadenom är ordinerad för män med milda och måttliga kliniska manifestationer. Enligt den internationella bedömningsskalan av symptom på prostata sjukdomar är den från 8 till 18 - 19 poäng.

Det bör noteras att antalet patienter med prostatahyperplasi ökar varje år, vilket är förknippat med ökad livslängd.

Indikationer för läkemedelsbehandling av prostatahyperplasi

Indikationer för konservativ terapi:

 • summan av poäng på skalaen för att bedöma livskvaliteten är minst 3;
 • Den maximala flödeshastigheten är inte mindre än 5 ml / s;
 • Mängden urin som frigörs per gång är inte mindre än 100 ml;
 • volymen av kvarvarande urin är mindre än 150 ml;
 • samtidig svår patologi, vilket inte tillåter på grund av stor risk att utföra operationen.

Praktisk taktik för dynamisk observation med obligatorisk blodvärdering för PSA och kontroll TRUZI 1 gång per år.

I modern urologisk praxis kan de flesta patienter med prostata adenom hållas konservativt.

Användningen av läkemedel för att behandla BPH började i mitten av 1970-talet med användning av icke-selektiva alfa-blockerare. Med utvecklingen av farmakologin utvecklades läkemedel för adenom till moderna alfa-1-adrenoblocker, vilka anses vara förstahandsläkemedel.

Effekten av droger i BPH är inriktad på följande aspekter:

 • reduktion / eliminering av störningar i det nedre urinvägarna;
 • förebyggande av komplikationer (akut urinretention, renal hydronephrosis, kronisk återkommande inflammatoriska processer, kroniskt njursvikt etc.);
 • förbättring av livskvaliteten.

Alfa-1-blockerare

I adenom symptom associerade med dysuric störningar spelar en särskild roll i den glatta muskulaturen i prostatan stroma spänningen, prostatiska uretra och blåshalsen, vilket stöds av de alfa-1-receptorer. Blockaden av dessa receptorer leder till en avslappning av glattmuskelstrukturer och en förbättring av urinströmmens kvalitet.

Det finns tre subtyper av receptorer: 1a, 1b och 1c. Av dessa är det största antalet alfa-1-a-receptorer koncentrerat i blåsans och prostats hals. Det är dessa receptorer som selektivt påverkas av läkemedel baserade på silodosin och tamsulzin.

Den mest uroselektiva av de moderna preparaten från adenom är silodosin (Urerek) på grund av dess höga affinitet för subtypen av alfa-1a-receptorerna. Det började användas sedan 2008.

Intaget av Doxazosin och Terazosin är dosberoende, det vill säga det är nödvändigt att välja en individuell dosering. Den maximala tillåtna dosen är inte definierad, men det anses att ju högre det är desto större är sannolikheten för biverkningar. Så, biverkningar kan vara som följer:

För närvarande föreskrivs Doxazosin och Terazosin mindre ofta, eftersom det finns mer effektiva läkemedel. Den genomsnittliga dosen 2 - 4 mg / dag.

Föredragen från de alfa-1-adrenerga blockerare idag är utnämningen av silodosin (urereka).

Ta det 8 mg en gång om dagen under lång tid.

Antalet patienter med utveckling av arteriell hypotension med silodosin var bara 1,3%, medan placebo-effekten var 1%.

Läkemedlet är säkert med samtidig administrering med hypotensiva läkemedel hos patienter med högt blodtryck.

Den minsta effekten av silodosin på blodtrycksnivå anses vara en signifikant fördel.

Mot bakgrund av Silodozin-behandling visar upprepade resultat av frågeformuläret en minskning av det totala antalet punkter med 4-6 och en ökning av den maximala flödeshastigheten för urin med 20%. Symtomen på den infrosiska obstruktionen minskar med 30,5% från början, i Tamsulosin - med 14,7%.

Fördelarna med silodosin i jämförelse med Tamsulosiner inkluderar utvecklingshastigheten av den terapeutiska effekten: Snabba insatser gör det möjligt att använda läkemedlet även hos patienter med akut urinretention i bakgrunden av BPH.

Efter 2-6 timmar från konsumtionstillfället ökar den genomsnittliga flödeshastigheten för urin med 2,8 ml / sek. Positiva åtgärder upprätthålls under hela behandlingen.

Den första testningen på IPSS-skalan kan utföras så tidigt som en vecka efter procedurens början.

Om en kombinerad behandlingsplan är planerad med hjälp av hämmare av fosfodiesteras-5 (tadalafil, sildenafil), är det sannolikheten för yrsel.

Samtidig administrering med hypotensiva läkemedel i 1,4% av fallen kan leda till ortostatisk hypotension.

Studier utfördes som visade effekten av alfa-1-adrenerge blockerare vid utlösning. Nästan 90% av patienterna minskade ejakulationsvolymen och 35% visade anejaculering.

Till överträdelser av utlösning leder ofta mottagandet av Tamsulosin eller Silodosin hos relativt unga patienter, med ett bevarat sexuellt liv.

Tamsulosin ordineras en gång om dagen för 0, 4 mg, under lång tid. Vissa patienter kan ta dessa läkemedel för livet, förutsatt att de tolereras väl.

Patienter som tog Alfuzosin eller placebo upplevde inte problem med utlösning.

Vid behandling av prostatahyperplasi har följande grupper av läkemedel:

 • icke-selektiva alfa-blockerare: fenoxibensamin (nu ej längre tillämplig);
 • selektiva alfa-1-blockerare med kort åtgärd: Prazozin, Alfuzozin, Indoramin;
 • selektiva alfa-1-blockerare av långsiktig åtgärd: Terazozin, Doxazosin;
 • selektiva alfa-1 alfa långverkande blockerare: Silodosin, Omnik, Omnik-Okas (med gradvis frisättning), Fokusin, Proflosin;
 • hämmare av 5-fosfodiesteras: Cialis, Levitra;
 • hämmare av 5 alfa-reduktas typ 2.

Inhibitorer av 5-fosfodiesteras

Inhibitorer av 5-fosfodiesteras ordineras i fall av stor volym av prostata och en förhöjd nivå av PSA-blod.

Statistiskt signifikanta symtomatiska förbättringar har rapporterats hos patienter som får Tadalafil, Vardenafil eller Sildenafil. Dessa läkemedel godkändes för en enstegsbehandling av BPH och erektil dysfunktion. Inhibitorer av 5-fosfodiesteras bidrar till avkoppling av de släta musklerna i nedre urinvägarna.

För de flesta män med diagnos av godartad prostatahyperplasi är bevarande av sexuell aktivitet viktig, mot bakgrund av konservativ terapi. Hos 33% av patienterna konstateras missnöje med kvaliteten på spontana erektioner, vilket är förknippat med att ta mediciner. Inklusion i systemet med Tadalafil, Vardenafil eller Sildenafil förbättrar livskvaliteten avsevärt och bidrar till normaliseringen av inte bara urinströmmen utan även erektilfunktionen.

Inhibitorer av 5 alfa-reduktas typ 2

Inhibitorer av 5-alfa-reduktas typ 2 blockera omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron genom att blockera enzymet, de resulterande saktar prliferatsiya celler.

Inhibitorer av 5-alfa-reduktas lindrar dysursjukdomar genom att minska prostatakörteln. För att uppnå bästa möjliga resultat är läkemedel lång, minst 6 månader.

Representanter: Finasterid och Dutasterid.

Som ett resultat av Finasterid (Finasta, Proscar) och Dutosterida (Avodart) nivå av dihydrotestosteron blockeras av 80%, saktar urinering och minskar intensiteten av obstruktion av nedre urinvägssymtom. På samma gång, det finns biverkningar, vilka inkluderar minskade sexualdrift, erektil dysfunktion, ejakulationsstörningar, gynekomasti).

Finasterid och Dutosterid reducerar resultatet av prostata-specifikt antigen med en faktor 2, för att beräkna det sanna resultatet rekommenderas att multiplicera den totala PSA-nivån med 2.

Studier har visat att båda drogerna är lika effektiva vid behandling av godartad prostatahyperplasi.

Nackdelarna innefattar varaktigheten av upptagande till utvecklingen av den terapeutiska effekten.

Antalet biverkningar i kombinationsbehandling är högre, därför är det inte motiverat att behandla patienter med lindriga symtom på urinvägsskador i prostataadenom.

Det finns bevis för att efter 2- 4 sommaren användning av hämmare av 5-alfa-reduktas prostatavolymen minskades till 1/3 - 1/4, och den maximala urinflödeshastigheten ökade till 1,5 - 2,0 ml / sek. Ta 5 mg 1 gång per dag oralt upp till 6 månader.

Alfa-1-receptorblockerare ger snabb lindring av symtom, medan 5-alfa-reduktashämmare bidrar till att minska prostata-storleken. Läkemedelsterapi av urineringsstörningar hos BPH studier har visat att kombinationsterapi minskade risken för progression av adenom, utveckling av akut urinretention, sannolikheten för kirurgi och mer effektiva mot symptomen på BPH.

Resultaten av studier läkemedelskombinationen (alfa-1-blockerare + inhibitor av 5a-reduktas) måste användas endast hos män med prostatavolym på minst 40 ml, och PSA-nivå av 1,5 ng / ml.

Behandlingens varaktighet fastställs i varje enskilt fall. För en mild symtomatologi är det 6 månader. Vid längre tidsmottagning är det möjligt för patienter med svåra sjukdomar i urinering.

antikolinergika

Cholinolytika används praktiskt taget inte på grund av den höga sannolikheten för akut urinretention.

Fytoterapi och livsmedelstillsatser

Fytoterapi och näringstillskott rekommenderas inte för behandling av BPH på grund av bristande bevisning för närvarande, men som en hjälp till grundterapi används ofta över hela världen.

De flesta fytoterapeutiska läkemedel är gjorda av rötter, frön eller frukter av växter som anges nedan:

 • dvärg palm;
 • Afrikansk plommon;
 • nässla, dioecious;
 • råg;
 • pumpa frön.

Några av de föreslagna komponenterna innehåller fytosteroler, fettsyror, pektiner, flavonoider, vegetabiliska oljor och polysackarider.

Det finns preparat som innehåller komponenter av endast en växt, i andra finns det flera.

Förväntade effekter av växter med BPH:

 • antiandrogen;
 • antiöstrogen;
 • blockerande alfa-receptorer;
 • saktar proliferation av prostataceller;
 • anti-edematös och antiinflammatorisk;
 • protektektivny.

Att ta läkemedel på växtbasen med ett adenom är möjligt, eftersom inga oönskade åtgärder registrerades.

Amerikansk dvärg palm

Utdrag av bär av dvärg palm - den mest populära örtmedicin för BPH. Aktiva ingredienser är komponenter som representeras av fettsyror, fytosteroler och alkoholer. Verkningsmekanism:

 • antiandrogen effekt
 • inhibering av 5-alfa-reduktas;
 • antiinflammatorisk effekt.

Den rekommenderade dosen är 160 mg oralt 2 gånger om dagen. Inga omfattande studier har genomförts, men vissa visar en subjektiv förbättring av symtom utan att förbättra objektiva indikatorer på urodynamik.

Kliniska prövningar fortsätter.

Afrikansk plommonträd

Föreslagna verkningsmekanismer innefattar inhibering av fibroblasttillväxt, antiinflammatoriska och antiöstrogena effekter. Ytterligare forskning pågår.

Extraktet erhålls från pollen av råg, som växer i södra Sverige. De föreslagna åtgärdsmekanismerna är följande:

 • blockering av alfa-1-receptorer;
 • ökning av zinknivån i vävnaderna i prostata;
 • inhibering av aktiviteten av 5-alfa-reduktas.

Det finns tecken på signifikant förbättring av symtom jämfört med placebo.

Pumpa frön

Storskaliga studier har visat att pumpa frön kan minska urineringens frekvens och nödvändiga insatser mot bakgrund av prostata adenom.

Det finns praktiskt taget inga biverkningar.

Utsiktsmekanismer: ökad syntes av prostaglandin, på grund av den stora mängden linolsyra och den antiinflammatoriska effekten av gamma-tokoferol och salpetersyra.

Kontraindikationer mot läkemedelsbehandling:

 • misstanke om prostatacancer;
 • cicatricial process i det lilla bäckenet;
 • mellersta delen;
 • tsistolitiaz;
 • återkommande hematuri
 • en neurogen blåsan;
 • överkänslighetsreaktioner på profilpreparat;
 • njursvikt, som stöds av prostatahyperplasi.

prostatilen

Prostatilen, Prostakor, Vitaprost, Vitaprost plus, Vitaprost forte - läkemedel som endast används i Ryssland. Storskaliga studier har inte genomförts, men många experter tror att effekten efter applicering i kompositionen av den första raden av droger är.

Arbetskomponenten är ett komplex av peptider, isolerade på ett speciellt sätt från prostatakörteln hos tjurar.

Den aktiva substansen är förmodligen följande::

 • Organotropona;
 • antiinflammatoriska;
 • avsvällande medel;
 • trombocytaggregationshämmande;
 • normaliserande erektil funktion
 • underlätta förbättringen av mikrocirkulationen etc.

Det finns data som använder Vitaprost forte suppositorier dagligen, i en månad, en gång om dagen, till och med som monoterapi, förbättrar livskvaliteten och lindrar symptomen på BPH.

Mishina Victoria, urolog, medicinsk granskare

2 254 visningar totalt, 1 visningar idag

Symtom på dysursjukdomar vid godartad prostatahyperplasi

Mycket ofta hos män i en ålder förekommer dysursjukdomar. I de flesta fall är de orsakade av utseende av godartad hyperplasi, vilket observeras i prostatakörteln. Denna process kännetecknas av utseendet i den periuretala regionen i prostata av vissa patologier - enskilda noder.

Manifestationer av godartad hyperplasi uppstår på grund av tryck (externt) på urinröret. Som ett resultat kan blåsan inte tömmas fullständigt och processen att bli av med vätskan blir mer komplicerad. Allt detta orsakar att denna kropp sträcker sig och hypertrofi, vilket orsakar ytterligare komplikationer.

Möjligheten till godartad hyperplasi ökar med åldern. Forskningar av experter godkänner att det möts hos 20 procent av männen från 40 år och når upp till 90 procent hos representanter för ett starkare sex som för 70 år.

Vilka är symtomen på denna sjukdom?

Mycket ofta hos män som har symtom på prostatahyperplasi, urininkontinens, en svag stråle och en försening i urinering förekommer. Även denna sjukdom kan få en komplikation i form av att utveckla uroinfektion och bidrar även till förekomst av stenar i blåsan.

I sällsynta fall kan en fördröjning av urinering förekomma, vilket kan leda till kateterisering. Det är också möjligt njursvikt, så småningom att bli en kronisk sjukdom.

Därför måste strategin och taktiken för behandlingen, inklusive de metoder och metoder som används, baseras på tillgängliga symtom och graden av svårighetsgrad.

Mer om symtomen på denna sjukdom

Godartad hyperplasi blir en katalysator för deformation av den prostatiska urinröret. Det leder till ett cystisk dilatation av de partiella vesiklarna och deras efterföljande atrofi. När tumören växer för att bestämma dess riktning, är denna sjukdom avgränsad till sub- och intravesikal hyperplasi av prostatakörteln.

I det här fallet skiljer sig båda formerna av sjukdomen i nivå och egenskaper hos urineringstiden.

Om tumören växer i mitten minskar den urinrörets lumen, vilket ökar trycket i nacken i blåsan. Detta stör blodcirkulationen och orsakar inflammation och svullnad i dess väggar. Tillväxten av utbildning, går mot rektum, inte interfererar med funktionerna hos sfinktern, till skillnad från det första fallet, där symptomen på godartad prostatahyperplasi uttrycks i blåsutloppsobstruktion, vilket i sin tur leder till mikro- eller grov hematuri.

Om vi ​​talar om histomorfologiska symptom finns det fyra varianter av denna sjukdom:

 • fibroadenom.
 • myomas adenom.
 • adenom.
 • blandad sjukdom, som kombinerar några av ovanstående former.

Stage och symtom på sjukdomen

Klassificeringen av symtom är baserad på njurarnas, urinvägarna (övre) och blåsans tillstånd. Tack vare dessa indikatorer är det möjligt att bestämma sjukdomsfasen:

 1. Det första steget kan karakteriseras av hypertrofi (kompensatorisk) detrusor. Det finns ingen kvarvarande urin. Det finns inte några störningar i urinvägarnas aktivitet (övre zoner) och i njurarnas arbete. Huvudsymptomen är dysuri. Detta är ett brott mot hur lång tid och frekvens det är att bli av med urin.
 2. 2: e scenen observeras vanligen med detrosiska dystrofa förändringar. Som ett resultat förlorar det delvis sin förmåga att kontrakta, vilket leder till kvarvarande urin. Dess mängd kan nå från ett hundra till ett tusen milliliter. Det finns oegentligheter i transportsättet, det är ett njurfel, på grund av en minskning av dessa organs funktioner. I detta fall upprätthålls dysuri (förseningar och frekvent urinering, liksom smärta i denna process).
 3. Den tredje etappen är en paradoxal ishuria. Det kännetecknas av förstorat urinväg (övre), njurkoppar och bäcken. När detta inträffar detrusor dekompensation (dvs fungerar det) och njursvikt börjar att utvecklas snabbt, tills terminalen steget med svår uremi. Blåsan sträcker sig tillräckligt och ständigt i överfulla tillstånd. Med kroniska förseningar släpps urin. Detta fenomen innefattar även dess spontana utsöndring, både på natten och under dagen, om den ackumulerade vätskan övervinner resistansen hos blåsans sphincter. Dessa symtom är karakteristiska för paradoxal ishuria, som börjar utvecklas intensivt.

Som ett resultat, med godartad hyperplasi, uppträder ett antal syndrom som är både kliniska och patogenetiska i naturen.

Dessa inkluderar:

 1. Hormonala störningar. Antalet könshormoner, kvinnor och män varierar. Som ett resultat är deras normala förhållande kränkt.
 2. Symtom på hyperplasi. Enkelt uttryckt uppstår nya formationer på grund av multiplikationen av celler och utseendet hos vissa vävnadsstrukturer;
 3. Störningar i blodcirkulationen. Sådana störningar orsakas av venös stasis som uppstår i de organ som ligger i bäckenregionen.
 4. Inflammatoriska processer. De kan orsaka olika typer av stromala förändringar.
 5. Dysuriska problem. Detta är ett brott mot urinering som orsakas av sjukdomsutvecklingen.
 6. Njurinsufficiens (kronisk). Det orsakas också av dessa organas oförmåga att fullt ut utföra sina egna funktioner, på grund av utvecklingen av en godartad tumör i prostata.

Sådana symptom är indelade i:

 • Irriterande, som uppstår på grund av kränkningar av prostata som normalt fungerar, urinrörets prostatiska element och urinblåsan.
 • obstruktiva, de är förknippade med urinrörets kompression, vilken utförs av nybildade vävnader vid godartad hyperplasi.

Rekommendationer för patienter

Om en man misstänker förekomsten av denna sjukdom, ska han undersökas av en specialist för att bestämma svårighetsgraden av symtomen och sjukdomsfasen. För det första utförs intervjun, doktorn undersöker sin patient och på grundval av hans svar gör den första slutsatsen.

Om förekomst av godartad hyperplasi bekräftas av de symptom som avslöjades under undersökningen utförs en rektal undersökning som utförs av läkarens fingrar. Patienten ger också ett urintest för att utesluta möjligheten till andra urologiska sjukdomar.

Om sjukdomen diagnostiseras ska patienten i tillägg till behandlingen behandlas ständigt av en läkare med periodiska undersökningar. I det här fallet, med svaga symptom på denna sjukdom, är det tillräckligt att kolla med läkaren varje år.

Det bör också beaktas att utvecklingen av hematuri med progressionen av urinretention kräver en fullständig undersökning av urologen, och eventuellt kirurgisk ingrepp.

Taktik vid behandling av prostata vid förekomsten av godartad hyperplasi.

Strategin och särdrag hos behandlingsförfarandena är beroende av förhållandet mellan de tre huvudelementen:

 • svårighetsgraden av obstruktiva, irriterande, liksom objektiva tecken på sjukdomen;
 • nivån på utvidgningen av prostatakörteln;
 • graden av infravesikal typ av obstruktion.

Behandling av en sådan godartad tumör kan utföras på tre sätt:

 1. Konservativ terapi.
 2. Kirurgisk ingrepp.
 3. Alternativa metoder (termisk maskinvara).
 4. Kirurgisk ingrepp är möjlig i många varianter av sjukdomsutvecklingen, såsom öppen adenomektomi, etc. Ibland används laser endoskopisk kirurgi, vilket hjälper till att klara ett antal problem som är typiska för en sådan sjukdom i prostata.

Hårdvarualternativen (termisk) behandling för detta problem är baserad på användningen av endourologiska manipuleringar. Ett stort antal av sådan utrustning är källor till elektromagnetisk strålning, som kan produceras i centimeter eller decimeterområde. De utför uppvärmning av den önskade vävnaden från 45 till 85 gr. Celsius, vilket orsakar hennes nekros. I detta fall används transrektala och transuretala metoder.

Konservativa metoder för behandling av prostata ordineras av läkaren med samtidiga komplikationer och sjukdomar, vilka är kontraindikationer för implementeringen av adenomektomi. Huvudriktningen för denna metod anses vara hormonbehandling. Den baseras på användningen av progestiner, vilka kännetecknas av anti-androgena och anti-extrogena effekter.

Dessutom används förutom hormonella medel reduktashämmare för att minska manifestationerna av obstruktiva symptom. Sådana droger (till exempel Permixon eller Proscar) blockerar testosteron, vilket förhindrar att det blir en aktiv substans i vävnader i prostatakörteln. Detta stoppar effektivt de efterföljande proliferativa reaktionerna i den.

Om sjukdomen i urinering tydligt uttrycks, då för att blockera dessa dynamiska störningar på grund av den höga tonen i släta muskler, använd adrenoblockerare. Sådana läkemedel som Prazosin eller Alfuzorin minskar effektivt muskulaturens aktivitet i prostata, urinblåsan och urinröret. I vissa fall är det möjligt att kombinera adrenolytika och 5-alfa-reduktashämmare. Detta alternativ är mycket effektivt vid härdning av prostata, om godartad hyperplasi är i första etappen.

Fysiska behandlingsalternativ

Sådana metoder används för att arrestera stagnerande fenomen som observeras i prostata (trofostimulering) och för genomförande av hormonkorrigering (hormonkorrigeringsteknik).

De ger möjlighet att inse sådana varianter av fysioterapi som:

Massage, som görs inom prostatakörteln (trofostimulering).
UHF-terapi och ultrafonophores, transrektalt (hormonkorrigeringsbehandlingsalternativ).
Det är också möjligt att använda immunmodulerande varianter - thalasso och aeroterapi. De tillämpas vid utväg och sanatoriumbehandling. Klimatfaktorer påverkar också mobiliseringen av kroppens skyddsmekanismer och har en normaliserande effekt på det vegetativa utbudet av organ. Dessa förfaranden utförs i ett måttligt eller försiktigt kallt tillstånd.

Om vi ​​talar om fingermassage i prostatakörteln, utförs det för att stoppa stillastående fenomen i prostata. Det främjar processerna av dräneringsflöden och förbättrar avsevärt blodtillförseln till denna kropp. Denna metod kan användas endast i frånvaro av hemorrojder (om de inte är uttryckta), patologiska typer av sälar, sprickor i anus eller smärtsamma zoner observerade i prostata.

Vanligtvis finns det 10-12 sessioner, som hålls med ett intervall på en dag, sedan sker massage en gång i veckan, under 21-22 dagar.

Det viktigaste när man väljer behandling för prostatakörteln är att vända sig till en erfaren professionell specialist som kommer att kunna bestämma graden av utveckling av godartad hyperplasi och hitta det bästa, liksom de mest effektiva metoderna för att eliminera detta problem.

Dysursjukdomar i familjehandledarens praxis (granskning av utländsk litteratur)

Om artikeln

För citat: Khvorov VV, Melnichenko OA Dysursjukdomar i praktiken av familjehandledaren (översyn av utländsk litteratur) / / RMZ. 2009. № 12. S. 846

Den vanligaste orsaken till dysursjukdomar hos äldre män är godartad prostatahyperplasi (BPH). Histologiskt kännetecknas det av utseendet av separata noder i prostatakörtelns periuretrala zon [8]. Kliniska manifestationer av BPH är förknippade med yttre tryck på prostata urinrör som leder till försämring av urinering. Omöjligheten med fullständig tömning av blåsan kan leda till att den sträcker sig i kombination med hypertrofi och detrusorinstabilitet. Vissa patienter med BPH kan ha hematuri. Eftersom svårighetsgraden av symtomen inte korrelerar med graden av hyperplasi och liknande symtom kan förknippas med andra orsaker, kallas det kliniska syndromet av BPH-manifestationer ofta som symtom i nedre urinvägarna.

Urinvägsinfektioner (UTI) utgör ett allvarligt hälsoproblem för miljontals människor.

Dysursyndrom vad det är

Dysuri - en smärtsam överträdelse av urineringsprocessen, som orsakas av urinröret i varje tumör, hematom, förstorad prostata, med blockering av en sten och så vidare. Och även bland orsakerna till dysuri är funktionsstörningar, medföljande sjukdomar i nervsystemet.

Följaktligen är dysuri en generisk term som anger störning av urinutsöndring på grund av en grupp skäl. Detta är inte en självständig sjukdom, men ett tecken på en organisk eller funktionell sjukdom hos något organ i urinvägarna eller småbäckenet.

Dysuri, vad är det? Symtom på dysuri

Klagomål hos patienter med dysursjukdomar reduceras till följande symtom:

 • buksmärtor
 • brännande känsla i urinröret
 • frekvent uppmaning att urinera
 • frekvent och smärtsam urinering i små mängder
 • temperaturökning

Det största antalet patienter med dessa symptom diagnostiseras med urinvägsinfektioner. Dysuri hos män kan vara en harbinger av prostatainflammation. Och det är också nödvändigt att kontrolleras om sexuella infektioner finns. Dessutom dysuri kan vara ett tecken på följande brott:

 • urinackumulering i urinblåsan
 • eller otydlig tömning
 • eller medvetslös urinblåsning
 • ofullständig frisättning av urinblåsan
 • inflammation i blåsan
 • blåscancer
 • stenar, främmande kropp i blåsan
 • skada
 • blåsans divertikulum

Ovanstående symtom uppträder också med inflammation i blåsans område (tarmdivertikulit, apenditit) eller i andra bäckenorgan.

Ett annat antal orsaker orsakar en överträdelse av urinering. Detta är olika njursjukdomar: urolithiasis, pyelonefrit (i akut eller kronisk form), inflammation i vagina, vulva eller livmoderhals.

Dessutom kan en viss gravid kvinna uppleva lite obehag i urinprocessen. Att ignorera detta kan inte vara kategoriskt. Detta kan påverka fostrets utveckling. Sällan, men det finns fall där orsaken till dysuri kan vara psykiska störningar. Men med alla andra skäl måste du utesluta.

Följaktligen är dysuri ett patologiskt tillstånd hos urinvägarna som orsakas av ett antal sjukdomar i bäckenorganen, nervsystemet eller orsakad av psykologiska orsaker. Låt oss i större detalj överväga orsakerna till uppkomsten av dysursjukdomar hos kvinnor.

Orsaker till dysuri hos kvinnor

Orsakerna till de ovan nämnda dysuriska fenomenen hos kvinnor kan vara bakteriella infektioner eller inflammation i urinvägarna.

Bakteriella infektioner i genitourinary systemet

Mycket ofta uppträder dysuri vid inmatning av bakterier i urinvägarna, till exempel Escherichia coli, som "lever" i tjocktarmen. Nästan 90% av fallen av dysuri är "skyldiga" för denna bakterie. I de återstående 10% blir andra virus, bakterier eller svampar synder.

Patogena stammar av mikroorganismer bor i området av anus, perineum. Dra in i urinvägarna och urinröret, ordna en koloni där. Om immunsystemet är i ordning, kan de inte utvecklas. Men om immunsystemet är försvagat. reproduktionen av bakterier börjar och kroppen blir sjuk. Infektion från urinröret kan komma in i njurarna. Denna njursjukdom kallas pyelonefrit.

Tyvärr finns det fall där en person inte ens vet om infektionen i hans urinvägar, eftersom han inte stör. Förekomsten av infektion kan avslöja laboratorieundersökningar. Detta fenomen kallas asymptomatisk bakteriuri.

Kroppen bekämpar infektion genom att stärka den sura miljön i urinen, vilket spolas bakterier vid urinering. Men om processen med urinutflöde är svårt (på grund av anatomiskt oregelbunden struktur av vägarna eller graviditeten) är sannolikheten för inflammation hög.

Inflammation av urinvägarna

Enligt statistik förekommer hos kvinnor inflammation i urinorganen oftare än hos män. Det förklaras helt enkelt. Uttagskanalen hos kvinnor är mycket kortare än hos män. Också belägen nära slidan och anusen. Alla vet att tarmen är bebodd av många mikroorganismer, den så kallade mikrofloraen.

Inkomst av tarmbakterier är inte "vid adressen" som hotar inflammation. Detta sker i fel riktning att underminera - från anus till vagina. Särskilt om det händer strax efter toaletten.

Konstigt nog, men för ofta sex. speciellt med olika partner, leder till inflammation i urinorganen och vägar. Ofta följer dysursjukdomar i samband med virus-, bakterie- eller svampinfektioner som överförs sexuellt.

Graviditet kan också bidra till förekomsten av inflammation. Hur är detta möjligt? Fostret växer i livmodern, livmodern växer och pressar på urinblåsan. Urinering är svår, urin stagnerande. Och i en sådan miljö känns patogena organismer bra.

Dessutom, under graviditeten växer inte bara livmodern i storlek utan också andra organ. Vävnaderna sträcker sig i urinvägarna, vilket underlättar inmatningen av bakterier där.

Aktiva bakterier multipliceras och med en sjukdom som hyperhidros (ökad svettning och minskad urinering). Bakterier kan också införas i kroppen i en jacuzzi eller handfat.

Ovan pratade vi bara om de bakterier som orsakar dysuri. Men denna sjukdom kan orsaka och virus, till exempel herpesviruset.

Diagnos och behandling av dysuri

När du besöker sjukhuset undersöker doktorn, beroende på patientens klagomål, att han gör upp hela bilden och skickar patienten till undersökningen. Den allmänna analysen av urin är gjord, urinplanta. Om det behövs, beräknad tomografi, urografi eller bara ultraljud. Och redan på grundval av resultat av analyser och inspektioner utses behandling.

Om infektionen sprider sig från det nedre urinvägarna till toppen, antibakteriella läkemedel är föreskrivna (antibiotika, sulfonamider eller nitrofuraner). Deras mottagning hjälper till att lindra tillståndet tredje dagen eller tidigare.

Om infektionen, som en följd av inflammation, går till njurarna, är patienten sjukhus och genomborrad med antibiotika i två veckor. Om en kvinna är sjuk under graviditeten, är hon säker att ta endast Amoxicillin.

Det är nödvändigt att behandla sådana sjukdomar mycket noggrant. Deras komplikationer, till exempel njurabscess eller pionephrosis, kan leda till döden.

Vid narkotikabehandling måste vissa regler följas kommer att bidra till att påskynda återhämtningen:

 • Observera sängstöd. Försök att vara varm hela tiden.
 • Drick mycket gott vatten och juice. Ju mer urinen lämnar desto snabbare kommer bakterierna att tvätta sig ur kroppen. Också lämpligt icke-kolsyrade mineralvatten. Men om kaffe och te vid behandlingstiden är det bättre att glömma. Vissa ämnen i kaffe och te irriterar blåsans slemhinna.

Åtgärder för att förebygga dysuri

För att undvika urinvägs störning:

 • Ta vitamin C, ät tranbär och drick juice från det. Juice tillåter inte patogena bakterier att klamra sig på urinledarens slemhinna och urinblåsa. Följaktligen finns inga gynnsamma villkor för deras reproduktion.
 • Tvätta urinröret och hela perineum ordentligt.
 • Drick alltid tillräckligt rent vatten så att kroppen kan ta bort alla patogenerna i sig genom urinering.
 • Undvik att ignorera trängseln att urinera, gå på toaletten. Stagnerande urin skapar förutsättningar för multiplikation av bakterier.

Urologist: "Om urinering är svårt, ta ett öre. "Urolog: När du går ofta på natten på toaletten och ett svagt huvud späds det i ett glas.

Dysuri är: typerna av dysursjukdomar hos män, behandling

Det normala tillståndet hos den genitourinära strukturen är en integrerad del av en persons hälsa och påverkar alla aspekter av hans liv. I dag är en överträdelse av urinering hos män vanligt. Uppkomsten av obehag vid urinering, en minskning / ökning av urinvolymen och andra negativa fenomen i genitourinärsystemet indikerar en viss kränkning i människokroppen och de tjänar som en anledning att kontakta en medicinsk specialist. Det är inte sällsynt att se dysuri hos män - denna patologi anses vara ett tecken på någon sjukdom. Vad är dysuri?

Dysursjukdomar är ett brott mot urinering, ofta följt av nedskärningar, smärta i processen med urinproduktion. Dysursurineringstest kännetecknas av ett litet urinutbyte, inte genom en godtycklig frisättning av urin utan den vanliga trängslen till denna process. Om de första tecknen på denna sjukdom finns, bör du omedelbart kontakta en läkare, han kommer att diagnostisera patologin, identifiera orsakerna och förskriva den nödvändiga behandlingen. Det är inte möjligt att självständigt fastställa källorna till sjukdomen, sjukvård behövs.

Funktioner av urinering

För normal tömning av blåsan är utsöndringen inte mer än 2 liter urin per dag. En person besöker toaletten upp till 8-9 gånger om dagen.

I nattperioden skulle det inte finnas någon anledning att urinera. Nattvattenlösning är möjlig på grund av överskott av vätska, berusad att sova, närvaron av andra orsaker till frekventa önskningar indikerar förekomsten av en störning.

I normalt skick visar manar ej okontrollerad urinering. En person kan styra urinprocessen även i närvaro av en fullsatt urinblåsan, eftersom urinproduktionen regleras av sfinkteren, den muskulära ramen för genitourinstrukturen. Dysuri anses inte som en oberoende patologi, det är ett symptom på en organisk / funktionell störning som är närvarande i urin, endokrina, nervsystemet. Vad är det Och hur är det nödvändigt att behandla denna sjukdom?

Tecken på sjukdomen

Patologin åtföljs av olika typer av störningar. Specialister särskiljer följande symptomatologi av sjukdomen:

 • Dropputbyte av urin;
 • Okontrollerad process för tömning av blåsan, fördelning av en liten del av urinen;
 • För mycket att gå på toaletten;
 • Förekomsten av smärta under urinproduktionen
 • Användning av ansträngningar för att uppnå urinering.

Ovanstående symtom indikerar förekomsten av dysuri. I vissa situationer finns kombinationer av flera faktorer. Även hos män med brott mot urogenitalt fungerande observeras ofta erektil dysfunktion. vilket indikerar utvecklingen av ett inflammatoriskt tillstånd hos könkörtlarna.

Typer av dysuri

Baserat på kränkningsmekanismen är sjukdomen uppdelad i tre kategorier:

 • Disorder i ansamling av urin;
 • Brott mot utsöndring av urin;
 • Kombination av störningar i utbytesområdet och ackumulering av urin.

Experter anser brott mot ackumulering av urin:

 • Pollakiuria - snabb urinering i små portioner av urin, eventuellt under dag / nattperiod, kan patologi karakteriseras av en konstant egendom;
 • Enuresis - urininkontinens, ofrivillig kontinuerlig urladdning av vätska utan uppmaning, isolera sann inkontinens / falsk (när urinläckage utförs av patologiska hål i urinvägarna).

Störningar av urinutskiljning:

 • Stranguria - en svår process av urinering, åtföljd av smärtsamma attacker, en känsla av ofullständig utgång av hela urinen;
 • Ishuria - svår urinering, uppdelad i mekanisk typ (igensättning av urinpassager), neurogen (förekomst av spasmer i det smala muskelsystemet i urinvägarna på grund av störningar i nervstrukturens funktion);
  Förekomsten av sjuklighet hos urinering beror på olika urologiska, gynekologiska patologier.

Blandad typ av överträdelser:

 • Urinretention - en okontrollerad urinproduktion efter bildandet av uppmaning, kan manifestera sig i en stor / liten ackumulering av urin i urinblåsan.

När det bildas, frigör urin, deltar vissa systemelement. Om det finns ett misslyckande i dem kan dysuri uppträda. Specialister identifierar följande punkter som påverkar urinproduktionen:

 • Andrologisk struktur;
 • Urologiska organens organ
 • Endokrina område;
 • Nervös struktur.

Andrologisk struktur innehåller könkörtlarna. En vanlig sjukdom i representanterna för den starka hälften av mänskligheten kallas nu prostatit, åtföljd av inflammation i prostatakörteln. Illamående orsakas av bakteriell infektion, olika andra negativa fenomen. Ägg på grund av deras lokalisering är föremål för en mängd olika störningar. Extern utsöndring av pungen, förändringar i den omgivande bakgrunden leder till att sjukdomar uppträder i körtelns område. Orchitis uppstår med dysuri, onkologiska fenomen. Tumörer provar ofta utseende av dysuri hos män.

Urologiska störningar - cystit. uretrit. olika inflammatoriska ögonblick i njurarna, urinröret - bildas på grund av påverkan av vissa ögonblick. Patologins orsak etableras genom diagnostiska åtgärder.

Den endokrina strukturen är närvaron av diabetes mellitus. Denna patologi leder till en störning i den trofiska näringen av vävnadselementen i det urogenitala området. Diabetes mellitus provar förändringar i blodcirkulationen. Denna sjukdom påverkar den vaskulära strukturen hos genitourinzonen negativt, vilket leder till partiell förstöring av vävnader. En inflammatorisk process bildas, åtföljd av dysuri.

Nervesjukdomar kan upptäckas hos män som föredrar alltför mycket att dricka alkoholhaltiga drycker. På detta sätt sker ofrivillig urinering. Ett liknande fenomen uppträder i närvaro av ett långt nervstresstillstånd. Närvaron av nervstammen slappnar av blåsans sphincter, provocerar en ofrivillig öppning och urin frigörs. Denna typ av patologi elimineras med hjälp av en psykolog.

Diagnos, behandling

Identifiera orsaken till sjukdomen kan vara en omfattande undersökning av patienten. Vanligtvis utser doktorn patienten följande diagnostiska åtgärder:

 • Leverans av blod för detektering av prostata-specifikt antigen, överföring av ultraljud. prostata undersöks med hjälp av palpationsmetoden. Detta gör det möjligt att bekräfta / utesluta förekomsten av cancer. Ibland krävs en biopsi;
 • Analysera urin hos en sjuk person;
 • CT, ultraljud vid misstänkt adenom, konkrement. Dessa terapeutiska alternativ hjälper till att se tillståndet för njurarna, prostata, blåsan.

Dessutom är det möjligt att:

 • Uroflowmetry - bestämmer urinhastigheten på urinväggen, dess volymindex, tidsintervallet för igångsättning av urinprocessen.
 • Uretroskopi - hjälper till i studien av urinröret, bestämmer närvaron av strikturer. stenar. neoplasmer som stör urinutbytet;
 • Bakteriologisk sådd - genom undersökningen av ett urologiskt smet, ett orsakssamband för patologi detekteras, utvärderas allergiska reaktioner på användningen av vissa antibiotika som är nödvändiga för behandling.

Behandlingsterapi som syftar till att eliminera sjukdomen är baserad på att identifiera orsakerna till patologin. Den medicinska specialisten fastställer etiologin hos sjukdomen och utser patienten en specifik behandlingsplan med användning av mediciner, fysioterapi och så vidare.

Problem med urinering kan till exempel härdas genom att använda olika metoder, på grund av svårighetsgrad, graden av utveckling av patologi. De viktigaste drogerna i denna situation är drogerna av urologiska, antibakteriella, antikolinerga effekter. Den sista av dessa (Probantine, Oxibutinin, Bantine) lindrar spasmer från urinblåsan, urinröret.

Om patienten har en komplicerad urinutmatning är kateterhjälp nödvändigt. Kirurgi utförs också.

För behandling av sjukdomar i det genitourära systemet "Uroforce Capsules". Läkemedlet har en rengörande effekt, det rekommenderas som ett extra botemedel mot alla njursjukdomar, inklusive urolithiasis. Avlägsnar och förhindrar bildandet av stenar och sand, återställer könsspetsen för man och kvinna, förbättrar urinering. Det är en exklusiv naturlig diuretik och hjälper till att ta bort giftiga ämnen och toxiner från kroppen.

Behandlingsprocessen kan innehålla följande åtgärder:

 • Mottagning av läkemedel som syftar till att hämma utvecklingen av godartad hyperplasi;
 • Operativ ingrepp för avlägsnande av cancercancer, adenom, etc.;
 • Användning av vissa mediciner för att eliminera urolithiasis;
 • Ta bort strängar;
 • Olika manipuleringar för att bryta stenar i blåsan, njurarna;
 • Mottagande av antibiotika för bekämpning av inflammation i urinröret hos en infektiös egendom, prostatit;
 • Användning av antiinflammatoriska läkemedel.

Det federala programmet mot impotens

Symtom på dysursjukdomar vid godartad prostatahyperplasi

Mycket ofta hos män i en ålder förekommer dysursjukdomar. I de flesta fall är de orsakade av utseende av godartad hyperplasi, vilket observeras i prostatakörteln. Denna process kännetecknas av utseendet i den periuretala regionen i prostata av vissa patologier - enskilda noder.

Manifestationer av godartad hyperplasi uppstår på grund av tryck (externt) på urinröret. Som ett resultat kan blåsan inte tömmas fullständigt och processen att bli av med vätskan blir mer komplicerad. Allt detta orsakar att denna kropp sträcker sig och hypertrofi, vilket orsakar ytterligare komplikationer.

Möjligheten till godartad hyperplasi ökar med åldern. Forskningar av experter godkänner att det möts hos 20 procent av männen från 40 år och når upp till 90 procent hos representanter för ett starkare sex som för 70 år.

Vilka är symtomen på denna sjukdom?

Mycket ofta hos män som har symtom på prostatahyperplasi. det finns inkontinens, en svag stråle och en försening i urinering. Även denna sjukdom kan få en komplikation i form av att utveckla uroinfektion och bidrar även till förekomst av stenar i blåsan.

I sällsynta fall kan en fördröjning av urinering förekomma, vilket kan leda till kateterisering. Det är också möjligt njursvikt, så småningom att bli en kronisk sjukdom.

Därför måste strategin och taktiken för behandlingen, inklusive de metoder och metoder som används, baseras på tillgängliga symtom och graden av svårighetsgrad.

Mer om symtomen på denna sjukdom

Godartad hyperplasi blir en katalysator för deformation av den prostatiska urinröret. Det leder till ett cystisk dilatation av de partiella vesiklarna och deras efterföljande atrofi. När tumören växer för att bestämma dess riktning, är denna sjukdom avgränsad till sub- och intravesikal hyperplasi av prostatakörteln.

I det här fallet skiljer sig båda formerna av sjukdomen i nivå och egenskaper hos urineringstiden.

Om tumören växer i mitten minskar den urinrörets lumen, vilket ökar trycket i nacken i blåsan. Detta stör blodcirkulationen och orsakar inflammation och svullnad i dess väggar. Tillväxten av utbildning, går mot rektum, inte interfererar med funktionerna hos sfinktern, till skillnad från det första fallet, där symptomen på godartad prostatahyperplasi uttrycks i blåsutloppsobstruktion, vilket i sin tur leder till mikro- eller grov hematuri.

Om vi ​​talar om histomorfologiska symptom finns det fyra varianter av denna sjukdom:

 • fibroadenom.
 • myomas adenom.
 • adenom.
 • blandad sjukdom, som kombinerar några av ovanstående former.

Stage och symtom på sjukdomen

Klassificeringen av symtom är baserad på njurarnas, urinvägarna (övre) och blåsans tillstånd. Tack vare dessa indikatorer är det möjligt att bestämma sjukdomsfasen:

 1. Det första steget kan karakteriseras av hypertrofi (kompensatorisk) detrusor. Det finns ingen kvarvarande urin. Det finns inte några störningar i urinvägarnas aktivitet (övre zoner) och i njurarnas arbete. Huvudsymptomen är dysuri. Detta är ett brott mot hur lång tid och frekvens det är att bli av med urin.
 2. 2: e scenen observeras vanligen med detrosiska dystrofa förändringar. Som ett resultat förlorar det delvis sin förmåga att kontrakta, vilket leder till kvarvarande urin. Dess mängd kan nå från ett hundra till ett tusen milliliter. Det finns oegentligheter i transportsättet, det är ett njurfel, på grund av en minskning av dessa organs funktioner. I detta fall upprätthålls dysuri (förseningar och frekvent urinering, liksom smärta i denna process).
 3. Den tredje etappen är en paradoxal ishuria. Det kännetecknas av förstorat urinväg (övre), njurkoppar och bäcken. När detta inträffar detrusor dekompensation (dvs fungerar det) och njursvikt börjar att utvecklas snabbt, tills terminalen steget med svår uremi. Blåsan sträcker sig tillräckligt och ständigt i överfulla tillstånd. Med kroniska förseningar släpps urin. Detta fenomen innefattar även dess spontana utsöndring, både på natten och under dagen, om den ackumulerade vätskan övervinner resistansen hos blåsans sphincter. Dessa symtom är karakteristiska för paradoxal ishuria, som börjar utvecklas intensivt.

Som ett resultat, med godartad hyperplasi, uppträder ett antal syndrom som är både kliniska och patogenetiska i naturen.

Dessa inkluderar:

 1. Hormonala störningar. Antalet könshormoner, kvinnor och män varierar. Som ett resultat är deras normala förhållande kränkt.
 2. Symtom på hyperplasi. Enkelt uttryckt uppstår nya formationer på grund av multiplikationen av celler och utseendet hos vissa vävnadsstrukturer;
 3. Störningar i blodcirkulationen. Sådana störningar orsakas av venös stasis som uppstår i de organ som ligger i bäckenregionen.
 4. Inflammatoriska processer. De kan orsaka olika typer av stromala förändringar.
 5. Dysuriska problem. Detta är ett brott mot urinering som orsakas av sjukdomsutvecklingen.
 6. Njurinsufficiens (kronisk). Det orsakas också av dessa organas oförmåga att fullt ut utföra sina egna funktioner, på grund av utvecklingen av en godartad tumör i prostata.

Sådana symptom är indelade i:

 • Irriterande, som uppstår på grund av kränkningar av prostata som normalt fungerar, urinrörets prostatiska element och urinblåsan.
 • obstruktiva, de är förknippade med urinrörets kompression, vilken utförs av nybildade vävnader vid godartad hyperplasi.

Rekommendationer för patienter

Om en man misstänker förekomsten av denna sjukdom, ska han undersökas av en specialist för att bestämma svårighetsgraden av symtomen och sjukdomsfasen. För det första utförs intervjun, doktorn undersöker sin patient och på grundval av hans svar gör den första slutsatsen.

Om förekomst av godartad hyperplasi bekräftas av de symptom som avslöjades under undersökningen utförs en rektal undersökning som utförs av läkarens fingrar. Patienten ger också ett urintest för att utesluta möjligheten till andra urologiska sjukdomar.

Om sjukdomen diagnostiseras ska patienten i tillägg till behandlingen behandlas ständigt av en läkare med periodiska undersökningar. I det här fallet, med svaga symptom på denna sjukdom, är det tillräckligt att kolla med läkaren varje år.

Det bör också beaktas att utvecklingen av hematuri med progressionen av urinretention kräver en fullständig undersökning av urologen, och eventuellt kirurgisk ingrepp.

Taktik vid behandling av prostata vid förekomsten av godartad hyperplasi.

Strategin och särdrag hos behandlingsförfarandena är beroende av förhållandet mellan de tre huvudelementen:

 • svårighetsgraden av obstruktiva, irriterande, liksom objektiva tecken på sjukdomen;
 • nivån på utvidgningen av prostatakörteln;
 • graden av infravesikal typ av obstruktion.

Behandling av en sådan godartad tumör kan utföras på tre sätt:

 1. Konservativ terapi.
 2. Kirurgisk ingrepp.
 3. Alternativa metoder (termisk maskinvara).
 4. Kirurgisk ingrepp är möjlig i många varianter av sjukdomsutvecklingen, såsom öppen adenomektomi, etc. Ibland används laser endoskopisk kirurgi, vilket hjälper till att klara ett antal problem som är typiska för en sådan sjukdom i prostata.

Hårdvarualternativen (termisk) behandling för detta problem är baserad på användningen av endourologiska manipuleringar. Ett stort antal av sådan utrustning är källor till elektromagnetisk strålning, som kan produceras i centimeter eller decimeterområde. De utför uppvärmning av den önskade vävnaden från 45 till 85 gr. Celsius, vilket orsakar hennes nekros. I detta fall används transrektala och transuretala metoder.

Konservativa metoder för behandling av prostata ordineras av läkaren med samtidiga komplikationer och sjukdomar, vilka är kontraindikationer för implementeringen av adenomektomi. Huvudriktningen för denna metod anses vara hormonbehandling. Den baseras på användningen av progestiner, vilka kännetecknas av anti-androgena och anti-extrogena effekter.

Dessutom används förutom hormonella medel reduktashämmare för att minska manifestationerna av obstruktiva symptom. Sådana droger (till exempel Permixon eller Proscar) blockerar testosteron, vilket förhindrar att det blir en aktiv substans i vävnader i prostatakörteln. Detta stoppar effektivt de efterföljande proliferativa reaktionerna i den.

Om sjukdomen i urinering tydligt uttrycks, då för att blockera dessa dynamiska störningar på grund av den höga tonen i släta muskler, använd adrenoblockerare. Sådana läkemedel som Prazosin eller Alfuzorin minskar effektivt muskulaturens aktivitet i prostata, urinblåsan och urinröret. I vissa fall är det möjligt att kombinera adrenolytika och 5-alfa-reduktashämmare. Detta alternativ är mycket effektivt vid härdning av prostata, om godartad hyperplasi är i första etappen.

Fysiska behandlingsalternativ

Sådana metoder används för att arrestera stagnerande fenomen som observeras i prostata (trofostimulering) och för genomförande av hormonkorrigering (hormonkorrigeringsteknik).

De ger möjlighet att inse sådana varianter av fysioterapi som:

Massage, som görs inom prostatakörteln (trofostimulering).
UHF-terapi och ultrafonophores, transrektalt (hormonkorrigeringsbehandlingsalternativ).
Det är också möjligt att använda immunmodulerande varianter - thalasso och aeroterapi. De tillämpas vid utväg och sanatoriumbehandling. Klimatfaktorer påverkar också mobiliseringen av kroppens skyddsmekanismer och har en normaliserande effekt på det vegetativa utbudet av organ. Dessa förfaranden utförs i ett måttligt eller försiktigt kallt tillstånd.

Om vi ​​talar om fingermassage i prostatakörteln, utförs det för att stoppa stillastående fenomen i prostata. Det främjar processerna av dräneringsflöden och förbättrar avsevärt blodtillförseln till denna kropp. Denna metod kan användas endast i frånvaro av hemorrojder (om de inte är uttryckta), patologiska typer av sälar, sprickor i anus eller smärtsamma zoner observerade i prostata.

Vanligtvis finns det 10-12 sessioner, som hålls med ett intervall på en dag, sedan sker massage en gång i veckan, under 21-22 dagar.

Det viktigaste när man väljer behandling för prostatakörteln är att vända sig till en erfaren professionell specialist som kommer att kunna bestämma graden av utveckling av godartad hyperplasi och hitta det bästa, liksom de mest effektiva metoderna för att eliminera detta problem.

Symtom på sjukdomar i urinvägarna

Dysuri hos män är ett symptom på en sjukdom. Många patienter lägger inte särskild vikt vid överträdelsen av urinprocessen. Att hänvisa till en läkare åtföljs av smärta eller andra komplikationer. Detta leder till svårigheter vid behandlingen. Det rekommenderas att söka hjälp i tid för de första tecknen på en störning i urinvägarna.

Tänk inte att problemet kommer att lösas av sig själv. Symtom på dysuri är olika. I vissa patienter störs urinutskiljningen under en kort stund, andra har en allvarlig urinblåsa. Processen av dysuri beror på den sjukdom som orsakade den. Att fastställa orsaken till denna patologi är endast möjlig med korrekt diagnos. Det är omöjligt att fastställa orsaken till urinavbrott självständigt.

Hälsosam process för tömning av urinblåsan

Vid normal tömning av blåsan ska en man inte ha mer än 2 liter vätska per dag. Besök på toaletten ska inte överstiga 8 gånger per dag. På natten, patienten i ett hälsosamt tillstånd att uppmana att tömma borde inte vara. Orsaken till natten urinering kan vara en stor mängd vätska som tas innan du lägger dig. Andra orsaker till frekventa önskningar indikerar förekomst av patologi.

Även i ett hälsosamt tillstånd har en man ingen okontrollerad tömning av blåsan. Patienten kan självständigt reglera urinutsöndring, även med en fullsatt blåsan. Om det finns vätskedropp som en person inte kan kontrollera, är det nödvändigt att genomgå en läkarundersökning.

Urineringsprocessen hos en frisk person regleras av sfinkterens arbete och det muskulära ramverket för genitourinary systemet. När man studerade problemen i samband med denna patologi fann man att en frisk person kan sluta urinera medan man tömmer. Om en person inte kan reglera urinering, är det också nödvändigt att leta efter orsaken till sjukdomen.

Symptomets egenskaper

Dysuri är inte en sjukdom, men ett symptom som indikerar förekomst av problem i genitourinärsystemet.

Orsaken till dysuri kan vara en mängd olika sjukdomar. Det finns flera typer av dysuri. De är beroende av överträdelsens egenskaper.

Det finns två typer av urinproblem med förändringar i processen med urinproduktion:

 • Enuresis störning;
 • Pollackiouric patologi.

Enuresis ses hos män som inte har trängsel att tömma blåsan. Sådana patienter har inte uppenbara symptom. Okontrollerad urinering detekteras. Processen händer spontant. Ofta har sådana patienter urologiska dynor. Enuresis fortsätter i två typer. Med den sanna formen av sjukdomen släpps vätska genom urinröret. Falsk enuresis åtföljs av bildandet av flera hål i kanalen genom vilken urin kommer in i kroppen.

Pollackouric patologi präglas av närvaron av frekvent tömning av små volymer urin. Pollakiuria är uppdelad i tre typer. I den första formen sker tömning under dagen. Night voiding eller persistent tilldelas också.

Också identifieras brott som hör samman med processen att avlägsna vätska från kroppen. Vid en mans ishuria uppstår svårigheter. Det är nödvändigt att anstränga sig för att tömma bubblan. En farlig komplikation är strangury. Denna typ av dysuri är åtföljd av smärtsamma förnimmelser. Sårhet kan intensifiera på natten eller sista hela dagen.
Det bör noteras och kombinerad dysuri. Detta fenomen observeras hos män som har en uppmaning att rengöra blåsan, men kan inte reglera det. Det vill säga, om du vill besöka toaletten är okontrollerad tömning. Med denna typ av dysuri krävs en komplex terapeutisk effekt.

Orsakerna till uppkomsten av ett obehagligt symptom

Flera system deltar i processen för urinbildning och utsöndring. Om det finns en överträdelse i dessa system uppträder dysuri. Det finns flera system som påverkar urinering:

 • Andrologiskt system;
 • Urologiska organ;
 • endokrin;
 • Nervsystemet

Det andrologiska systemet innehåller könkörtlarna. Dessa inkluderar prostata och testiklar. Prostatit är en vanlig prostatisk sjukdom. Denna sjukdom åtföljs av en inflammatorisk process i prostatakörteln. Processen åtföljs av bakteriell infektion eller samtidiga patologier. Testiklar är mottagliga för olika patologier på grund av lokaliseringsfunktionen. Hanrotten är utburen. Om det finns förändringar i miljön finns det patologier i den parade körteln. Olika orkidéer åtföljs av dysuri. I andrologiska systemet kan inträffa och cancerprocesser. Tumören leder också till utvecklingen av dysuri hos män.

Urologiska störningar innefattar cystit, uretrit och olika inflammatoriska processer i njur- eller urinvägsgången. Sådana sjukdomar uppträder under påverkan av olika faktorer. Orsaken till dysuri kan endast upprättas under medicinska förhållanden.

Det endokrina systemet kan orsaka diabetes. Med denna sjukdom finns det en överträdelse av trofisk näring av det genitourära systemet. Trophic beror på syre. Syre går in i vävnader tack vare de röda blodkropparna. Erytrocyter fångar syremolekyler och bär dem i vävnader. Med diabetes mellitus bryter blodcirkulationen. Processen förändras på grund av patologins patologi. Årenas väggar blir tunna. Fartygen förlorar sin inneboende elasticitet. Detta medför en överträdelse av processen med syreupptagning. Patologi har en negativ inverkan på urino-genitala organens kärl. Det finns en partiell död av vävnader. En ihållande inflammation bildas, som åtföljs av dysuri.

Nervösa störningar upptäcks ofta hos män som är berusade. Okontrollerad urinering uppträder. Samma fenomen observeras med långvarig nervös stress. Långvarig nervspänning har en avslappnande effekt på blåsans sphincter. Han avslöjar omedvetet sig själv. Urin lämnar blåsan. Denna typ av dysuri måste elimineras tillsammans med en psykologs övervakning.

Tecken på patologi

Dysuri är åtföljd av olika typer av störningar. Följande typer av överträdelser utmärks:

 • Okontrollerad tömning av blåsan i små portioner;
 • Dropputsöndring av urin;
 • Hyppig användning av toaletten;
 • Ömhet när man urinerar
 • Försöker urinera.

Alla dessa tecken indikerar förekomsten av dysuri. I vissa fall observeras en kombination av flera symtom. Om en man har en historia om ett eller flera tecken på dysuri, är det nödvändigt att fastställa orsaken till patologin.

Det kan också finnas klagomål om problem med reproduktionssystemet. Erektil dysfunktion avslöjas, förändringar av spermatogenes. Dessa tecken indikerar utvecklingen av inflammation i könskörtlarna.

Diagnostisera problemet

Att fastställa orsaken till dysuri är endast möjlig vid korrekt komplex undersökning. Ursprungligen rekommenderas att konsultera en specialist urolog. Läkaren kommer att ordinera olika tester. Den viktigaste analysen är att ta urin. Vätskan studeras för kvalitativ och kvantitativ sammansättning. Det är nödvändigt att utesluta bakteriell infektion och inflammatorisk process. När bakterieinfektion i urinen detekteras patogener. Vid inflammation observeras ett högt innehåll av proteinfibrer.

Doktorn utför också uroflowmetri. Denna diagnos hjälper till att bestämma hastigheten att tömma blåsan och volymen av vätska som tas ut. I vissa fall utförs urografi. Färglösningen injiceras i patientens blodomlopp. Det hjälper till att identifiera områden genom vilka urin passerar med svårigheter.

Patienten ska genomgå en ultraljudsundersökning. I bilden undersöker en specialist strukturen hos njurarna, urinblåsan, prostata och urinledare. Denna typ av diagnos ger specialisten en mer exakt bild av utseendet på dysuri.
I vissa fall behöver en neurolog hjälp. Han utför en ytterligare undersökning av patienten.

Det bör noteras att diagnostisering av dysuri är volymin. Detta symptom kan vara ett tecken på ett stort antal patologier. Det är inte alltid möjligt att snabbt fastställa orsaken. I vissa fall krävs en lång medicinsk undersökning. Det bör också utesluta onkologi. För detta görs en analys för oncomarkören.

Metoder för behandling

Terapi för dysuri hos män beror på orsakerna som påverkat det. Huvudterapin är medicinerad. Beroende på typen av dysuri, tilldelas olika farmakologiska grupper. Om orsaken till patologin är fysiologiska störningar, genomgår patienten ett kirurgiskt ingrepp som syftar till att eliminera ogynnsamma faktorer.

Män uppmanas att uppmärksamma sin hälsa. Eventuella obehagliga symptom kan indikera en obehaglig sjukdom. Om tecken på patologier ignoreras ökar risken för komplikationer. Brott i urinvägarna kan leda till utveckling av problem med reproduktionssystemet. Dessa är mer komplexa sjukdomar som involverar impotens och infertilitet. Eventuella ändringar måste diskuteras med din läkare.

Problem med "kissa" eller dysuri hos barn

Margarita Minasyan. Förlossningsläkare-gynekolog

Mamma är med stor otålighet och väntar på det ögonblick då deras barn börjar gå till kruken och slutar att blöta strumpbyxor, byxor och, mest obehagliga, sänglinne. Faktum är att under normal utveckling och barnets hälsa kan kontrollerad urinering uppnås under året. Men det kommer inte att vara idealiskt och då och då kommer barnet regelbundet att "bada på långa resor" under nattens sömn, eller när mamman glömmer att lägga den på grytan.

Som regel, vid 4 års ålder, blir dessa problem fortfarande en sak i det förflutna. Men även vid denna ålder, under och efter infektionssjukdomar eller hypotermi, är ofrivillig urinering möjlig. Men huruvida barnet vid 5 och 6 år fortsätter att kontrollera "okontrollerbart"?

Tyvärr är detta inte det enda problemet som förhindrar fullvärdigt boende av sjuka barn och deras föräldrar. Förutom att oförmåga att behålla urin finns det också tillstånd där urinflödet är svårt eller blåsan inte tömmes helt. Alla dessa symtom motsvarar en vetenskaplig förklaring.

Vad är dysuri?

Dysuriska fenomen - ett brott mot urinering. Dysursjukdomar är vanligare hos barn och kvinnor. Brott mot urinering är inte en dysuri hos barn under 5 år, då måste man vara uppmärksam på den.

Vi kommer att analysera huvudtyperna av dysuri: inkontinens, eller enuresis, pollakiuria, nocturia, strangury, ishuria, oliguri.

Urininkontinens

Enuresis är ett villkor när ett barn väger sina trosor ofrivilligt i form av att skärpa sin uppmärksamhet åt något annat eller i en dröm.

Detta villkor bör uppmärksammas på ett barn som är äldre än 5 år. Fram till den tiden är den nervösa regleringen av frivillig urinering inte perfekt på grund av den gradvisa utvecklingen av nervsystemet.

Denna diagnos betyder inte att barnet inte kan hålla tillbaka uppmaningen. Han kan, men på grund av ett antal anledningar, fungerar det inte alltid.

Skälen till detta tillstånd förtjänar en detaljerad diskussion.

Faktorer av en neurogen natur

 • Fördröjd mognad av nervsystemet. Det vill säga otillräcklig utveckling av nervimpulser, som signalerar blåsans fullhet.
 • Psykiska störningar. Ofta behandlar vi föräldrarna barnet som redan pratar och äter självständigt, vi behandlas som vuxna, men det här är en lite vuxen baby. Nyckelordet här är ordet "bebis", och det är helt fel att kräva från den lilla personen vuxnas handlingar eller medvetenhet! Kanske märkte du själv hur barnet efter ett strid med sina föräldrar eller andra nära människor blöt på arken på natten. Detta händer också efter att han skälldes eller straffades fysiskt. Dessutom kan det finnas stressiga situationer, till exempel när en ny familjemedlem - ett nytt barn, en ny paus. Det är viktigt att skapa mysighet och sinnesro hemma för att utesluta dessa orsaker till utseendet av enuresis.

Inflammatoriska processer

Sjukdomar i njuren eller urinblåsan kan orsaka ofrivillig urinering. En hypotermi kan också prova ett sådant tillstånd. Vad ska jag göra?

Självklart, om du märker fall av enuresis, bör du observera barnet, associera sig med vissa händelser och oftare kommunicera med barnet och ge honom tid. Under inga omständigheter ska du lura barnet eller skölja honom för våt sängkläder, så att du kan förvärra det negativa psykologiska tillståndet utan att uppnå ett positivt resultat. Dessutom kommer läkaren aldrig att undersökas.

Andra faktorer

Om orsaken inte är inflammation och läkaren talar om en neurogen blåsan, kommer flera regler att hjälpa dig, vilket kommer att minska eller helt utesluta ofrivillig urinering.

 • 2 timmar före sänggåendet behöver du inte ge barnet en vätska, inklusive frukter, särskilt äpplen eller bär, eftersom de är diuretika.
 • Den sista måltiden ska äga rum senast 3 timmar före sänggåendet.
 • Effektiva örter kan också användas - det är johannesört och salvia tillsammans i lika stora mängder eller skum. Välj vad som är mest lämpligt för dig och brygg och infusionen ska ges efter middagen till 100 g eller 35 droppar 3 gånger om dagen.
 • Det är inte rekommenderat att missa dagens sömn, som om kvällen brukar barnet ha nervös överexcitation. Dessutom, på kvällen efter en upptagen dag, somnar han tungt och kan inte vakna ensam när han gråter.

Pollakiuri och polyuri

Pollakiuri - vanlig urinering när som helst på dagen. I grund och botten kommer detta tillstånd till kvinnor under graviditet och inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna. Om du märker detta i ditt barn är det därför väldigt viktigt att ta honom till doktorn i tid för undersökning. Neurogen etiologi är inte heller utesluten.

Det finns också plats för denna kränkning och polyuri, det vill säga ökad urinbildning (det här händer med cancer, diabetes, hydronekros etc.). Pollakiuri kan också uppstå med urolithiasis, diabetes, akut leverinsufficiens.

Behandling av denna sjukdom består i eliminering av den etiologiska faktorn.

nokturi

Nocturia är ett symptom som kan signalera komplikationerna hos många sjukdomar, inklusive pyelonefrit, glomerulonephriate, cystit, hjärtsvikt, en hyperaktiv blåsan, prostata adenom.

Vanligtvis för en dag både den vuxna personen och barnet uppmanar att urinera upp till 6-7 gånger (på natten -1-2 gånger). I en patient som lider av nikthiö, ökar önskan på natten, vilket gör att patienten inte kan få tillräckligt med sömn.

Patogenesen av denna sjukdom är det faktum att vätskan ackumuleras i kroppen i form av ödlor, och när det horisontella läget tas, underlättas flödet av vätska och elimineras.

Som regel tvekar inte sådana patienter att besöka doktorn, eftersom frånvaron av full sömn stör störningar i nervsystemet.

Behandlingen reduceras också för att eliminera orsakerna till sjukdomar.

stran

Stranguria - ett tillstånd där det är omöjligt att tömma blåsan eller det tar längre tid. Sjukdomen är åtföljd av smärta. Orsakerna till detta kan vara urolithiasis - stenar i blåsan, inflammatoriska sjukdomar - cystit, prostatit.

Behandling av denna sjukdom är alltid etiologisk.

Ishuriyu ska inte förväxlas med anuri, när urin inte går in i urinblåsan och naturligtvis uppstår inte urinering. Med ishuria kan blåsan fyllas, men urinering uppstår inte, eftersom det finns hinder av neurologisk eller mekanisk natur.

Och om mer specifikt kan orsakerna till ishuria vara stenar i blåsan, urinrörelse, trauma, prostata adenom eller cancer, degenerering av blåsvävnaden, cystit, reflex illusion etc.

Barnet klagar vanligtvis på svåra smärtor i underlivet och uppmanar att urinera. Avskilja fullständiga och ofullständiga blanketter. Den fulla formen präglas av en skarp ström och kräver omedelbar hjälp, nämligen - kateterisering av blåsan.

En ofullständig form kan manifestera sig länge. Vid de första tecknen ska du kontakta läkaren utan att fördröja problemet, annars kan situationen förvärras.

Det är nödvändigt att behandla ishuria, och vi bör inte glömma behandlingen av sjukdomar som ledde urinröret till detta tillstånd.

En av de frekventa staterna. vilket kan manifesteras i varje person och till och med ett barn - detta är oliguri. Inte alltid så här är patologi. Så, med ökad svettning i varmt väder eller med nervösa påfrestningar, kommer mängden flytande berusad inte att motsvara det tilldelade beloppet. Och det här är normen.

Men det finns sjukdomar där oliguria är huvudskylten.

 1. Patologier associerade med ytterligare eliminering av vätska: diarré, kräkningar, kraftig blödning, vaskulit, muskelskada, kärlväggar.
 2. Njursjukdomar: pyelonefrit, glomerulonefrit, njurtrauma, urinrörelse, urolithiasis etc.

Villkoren för oliguri är reversibel, men ändå, när spontan förekomst av denna sjukdom bör adresseras till urologen, eftersom det kan leda till livshotande konsekvenser. Den fullständiga frånvaron av urin kallas anuri, det är ett mycket störande symptom som kräver omedelbar medicinsk behandling.

Vanliga orsaker till dysuri

Dysuriska störningar uppträder vanligen som ett symptom på en sjukdom och är nästan aldrig en oberoende sjukdom eller monosymptom.

Som en slutsats kan vi bestämma Vanliga orsaker till urineringstörningar.

 1. Medfödda och förvärvade defekter av utveckling och lesioner i ryggmärgen och hjärnan, perifera och humorala nervsystemet, fördröjning av utvecklingen av regulatoriska funktioner för urinering. Hos barn är problemet med ofrivillig urinering ofta associerad inte med en anatomisk kränkning av reflexbågen, men med en otillräcklig utveckling av regulatoriska processer i urinvägarna.
 2. Felaktigheter i det genitourära systemet.
 3. Inflammatoriska processer som stör urinsystemet som helhet.
 4. Skador på urinorganen.
 5. Neurogena störningar i blåsan.

Dysuri - behandling av obehagliga symptom

Behandlingen ska ske i tid, det är tillrådligt att inte skjuta upp ett besök till doktorn i en lång låda, eftersom komplikationer kan utvecklas snabbt och inte vänta på att du hittar tid för ditt barn.

Komplikationer är främst relaterade till den försämring av den underliggande sjukdomen, inklusive infektiösa vävnadsdegeneration, mekanisk sträckning av sphincters grund av urolitiasis, hypertoni på grund av njursvikt. Alla dessa och andra komplikationer blir ofta irreversibla.

Behandling av sjukdomar i urinsystemet minskar ofta för intag av antibakteriella läkemedel, liksom användningen av medicinska örter. Under alla omständigheter före behandling är det nödvändigt att ta reda på orsaken.

diagnostik

För att avgöra vilken typ av dysuri och ställ den underliggande orsaken, kommer läkaren att hänvisa dig och ditt barn på enkäten, vilket inkluderar ultraljud av urinblåsan, urinanalys, blodstatus, testet för infektioner som överförs sexuellt, tuberkulos, stafylokocker, streptokocker, avbildning av urin systemet.

förebyggande

För att vara säker på att ditt barn utvecklas korrekt och det inte finns några problem i detta system, är det nödvändigt att konsultera en läkare och vara så uppmärksam på barnet som möjligt. Barnens kropp, som ett "litmus test", omedelbart signalerar om någon ogynnsam process.

Din huvuduppgift är att inte sakna ögonblicket, med hänvisning till din utmattning, irritation eller evig "en gång" och i tid för att vidta åtgärder. Hos barn fortsätter alla processer 2-3 gånger snabbare, därför är "imorgon" redan sent!