Huvud
Massage

Rektala suppositorier Diklofenak - hur man använder rätt och var man ska infoga?

Plötslig förekomst av inflammatorisk process och smärtssyndrom är de viktigaste symptomen på de flesta sjukdomar.

I de överväldigande majoriteten av fallen används multifunktionella läkemedel med ett brett spektrum av effekter för att eliminera dem, vilka har en antiinflammatorisk och analgetisk effekt.

En av de mest effektiva är diklofenak. Läkemedlet i sig refererar till icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Använd det för att effektivt bekämpa sjukdomar i muskuloskeletala systemet och andra patologier som orsakar patienten ett starkt smärtssyndrom.

Men innan du använder ljus Diclofenac, måste du läsa instruktionerna för att undvika att sidreaktioner uppstår i framtiden.

Indikationer för användning

I den officiella instruktionen är det skrivet att läkemedlet Diclofenac i form av ljus kan användas för de patienter som har uppenbarelsen av följande patologier:

 • smärtssyndrom från sidan av ryggraden;
 • akut form av inflammation i kroppens muskuloskeletala system (reumatism, artrit, gikt, spondylit, artros);
 • postoperativ inflammation och ömhet i mjukvävnad;
 • postoperativa och posttraumatiska smärtssyndrom (tand-, gynekologisk eller omfattande kirurgisk ingrepp);
 • icke-infektiösa konjunktivit, posttraumatisk skada penetrerande eller icke genomgående eyeball stark smärta vid passage av excimerlaser, avlägsnande och linsimplantation;
 • prostatit;
 • infektionssjukdom i andningsorganen - tonsillit, faryngit, otitis media;
 • förebyggande och behandling av akut huvudvärk;
 • hemorrojder;
 • icke-reumatiska patologier, som åtföljs av inflammatoriska processer (bursit, synovit, tendinit, neurit, kapillit, tendosynovit);
 • febrilt tillstånd med influensa och allvarlig förkylning
 • stark smärta med brett spektrum (migrän, myalgi, dental smärta, cancer, kolik njure eller gallblåsa, inflammatoriska, posttraumatiskt syndrom, postoperativ period, NEURALGISK smärta);
 • försummad form av sjukdomar hos stödapparaten (lumbago, bursit, ischias, artralgi, ossalgi, tendovaginit, radikulit);
 • gynekologiska patologier - framväxten av inflammatoriska foci i det lilla bäckenet, algodismenorea, adnexit.

Dessutom används diklofenacsuppositorier ofta tillsammans med antispasmodik för att effektivt bekämpa smärtsyndrom i lever- eller njurkolit.

Metod för applicering

Ljus Diklofenak måste injiceras i analöppningen med en spetsig framåt, desto djupare suppositoriet introduceras desto bättre är. För att påskynda processen för assimilering av preparatets komponenter, före proceduren är det nödvändigt att tömma tarmarna på ett naturligt sätt eller med hjälp av ett rengörande emalj.

För att göra denna process mindre smärtsam måste du ligga på din sida och böja knäna och trycka dem på magen. Under införandet av suppositoriet i anusen behöver man inte anstränga sig för att snabbt lägga in suppositoriet.

En skarp rörelse av handen kan skada slemhinnan. När proceduren är slut kan du inte gå direkt ur sängen. Om patienten dessutom tar avtagande läkemedel, kan det avlägsnas från den preliminära rengöringen av tarmarna.

Användningen av rektala suppositorier i sällsynta fall kan framkalla utseende av obehagliga och till och med smärtsamma förnimmelser i anusen. Mindre obehag för en person är inte en ursäkt för att inte använda drogen. Om intensiteten av obehagliga symptom ökar, är det bäst att kontakta din läkare för råd.

dos

Enligt anvisningarna bör suppositoriet administreras rektalt i en dos på 50 mg två gånger dagligen eller 100 mg av läkemedlet inte oftare än en gång om dagen.

I normala situationer bör den dagliga dosen av läkemedlet inte överstiga 100 mg.

Om patienten diagnostiseras med en akut form av prostatit eller annan sjukdom med ett karakteristiskt smärtssyndrom, kan dosen ökas till 150 mg. Under perioden med allvarlig förvärring av migrän, kommer 100 mg av läkemedlet att hjälpa till att klara av svår smärta.

I praktiken är det för effektiv behandling av artrit och artros det tillåtet att använda Diclofenac suppositorier först efter att patienten har slutfört en fullständig kurs av intramuskulära injektioner av samma läkemedel för att förhindra återfall. I mer allvarliga fall applicerar patienten två ljus per dag.

När används diclofenaktillskott? Instruktion och kontraindikationer

Nästan alla inflammatoriska processer i kroppen åtföljs av smärt syndrom. För att eliminera obehagliga symptom, använd icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, bland vilka en speciell plats upptas av diklofenak. Mängden frisättningsformer gör läkemedlet det mest populära bland NSAID, men det är Diclofenac-ljus som har speciella fördelar som gör att de kan användas på många sätt.

Läkemedlet Diklofenac tillhör gruppen icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Åtgärden syftar till att avlägsna inflammation (ödem) och lindring av smärtsyndrom hos olika etiologier

Egenskaper och fördelar

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen diclofenacnatrium finns i varje ljus i en mängd av 50 och 100 mg. Detta ämne har förmågan att undertrycka enzymer som orsakar svullnad, smärta och inflammation. Dessutom har suppositorier diklofenak en stark antipyretisk och antiinflammatorisk effekt.

I många års praktik har läkemedlet visat sig vara det bästa av en serie icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Dess effektivitet bekräftas inte bara av medicinska experter, men även av patienter som använt läkemedlet i olika patologier.

I reumatologi används ljus aktivt vid behandling av degenerativa och inflammatoriska processer. Läkemedlet eliminerar morgonstyvheten i lederna, smärta, minskar svullnad och svullnad, förbättrar funktionaliteten i lederna.

Candlesticks diclofenac i gynekologi utse i första hand. Detta är det snabbaste sättet att ta bort både smärta och inflammation samtidigt

Diklofenak hjälper till med att ta bort post-traumatisk och postoperativ smärta, svullnad, inflammation.

Viktigt! Diklofenakljus har fördelar jämfört med andra former av frisättning av läkemedlet, exempelvis injektioner eller tabletter.

Diclofenakinjektioner kan orsaka biverkningar i form av suppuration vid injektionsstället och utveckling av muskelneuros. Och användningen av tabletter kan orsaka en förvärmning av gastrit eller magsår.

Stearinljus rekommenderas i fall då mottagningen av andra former av läkemedlet är omöjligt eller patienten är i ett försvagat tillstånd. En rektal administreringsväg tillåter att minska den aktiva substansens negativa effekt på magslimhinnan, varigenom ljuset kan användas för patienter med magproblem och duodenalsår.

Instruktioner för användning tillåter användning av suppositorier i kombinationsterapi. Dvs. patientens primära behandling ordineras i form av injektioner eller tabletter och på natten för att förbättra effekten av förskrivna ljus. Denna behandlingsmetod eliminerar snabbt obehagliga symptom och påskyndar väldigt mycket återhämtning.

Där diclofenakstearin används

För att använda suppositorier är det bara nödvändigt under instruktion från läkaren som kommer att beräkna en daglig dos av en beredning och kommer att definiera schema eller behandlingsplan beroende på patientens ålder, typ och karaktär av sjukdom.

De viktigaste indikationerna för användning:

 • osteoartrit;
 • neuralgi;
 • Artirites (reumatoid, infektiös, gouty, traumatisk);
 • radikulit;
 • myalgi;
 • bursit;
 • Ankyloserende spondylarthrosis;
 • tromboflebit;
 • Inflammation av lederna, musklerna, ledbanden;
 • Myositis (aseptisk inflammation av skelettmuskler);
 • gikt;
 • Hernierad eller utskjutning av intervertebrala skivor.

I kombination med antispasmodik kan suppositorier användas för lever- eller njurkolik för att lindra smärta.

Dessutom kan ett rektalt suppositorium administreras med andra patologier som involverar inflammation och smärta: postoperativ period, akut smärta i ryggen eller ryggraden, tand och huvudvärk, infektioner i övre luftvägssjukdom med smärtsam passagen.

Suppositorier lindrar smärta, eliminerar spasmer och svullnad, och har också antipyretisk och antiinflammatorisk effekt. Rektal administrering möjliggör att minska den negativa effekten av läkemedelskomponenterna på magehinnan i magen

I gynekologi

Sjukdomar i könsorganen uppträder ofta med allvarlig smärta, så diclofenac suppositorier i gynekologi används ganska ofta.

Användningen av ljus i gynekologi kan utföras som en del av komplex terapi för att lindra obehagliga symtom i närvaro av olika inflammatoriska processer hos äggstockarna och livmodern.

Under menstruationen kan en kvinna uppleva svår smärta i underlivet, vilket åtföljs av andra känslomässiga och vegetativa sjukdomar, och ibland av temperatur. Suppositorier Diklofenak lindrar smärt syndrom och har antipyretisk effekt.

Diklofenak har en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt vid behandling av inflammation i bilagorna, och tillåter inte patologin att passera från den akuta fasen till den kroniska.

Stärka effekten av suppositorier kan vara ett extra intag av samma läkemedel i form av tabletter eller injektioner. Men att använda Diclofenac för behandling av gynekologiska problem ensam kan inte vara. Detta kan bara förvärra patientens tillstånd.

Vid graviditet

Under graviditeten lider många kvinnor av ländersmärta och smärta i ryggraden på grund av ökad stress på dessa områden. Sådana tillstånd är indikationer på användningen av diklofenak under graviditet.

I gynekologi är diclofenac effektiv vid smärtsam menstruation, inflammation i äggstockarna. Smärtan i underlivet på den första dagen av cykeln, som åtföljer den fysiologiska processen att öppna livmodern, kan temporärt inaktivera. Det är ljusdiklofenak i gynekologi med stor framgång

Suppositorier påverkar inte livmoderns kontraktilförmåga, så de kan användas i de tidiga stadierna av graviditeten. Även om det finns möjlighet att göra utan mediciner rekommenderar läkare att de inte använder dem.

Var uppmärksam! Gravida kvinnor kan ordineras Diclofenac suppositorier för hemorrojder, med artralgi och neuralgi.

Under graviditetens första och sista månad är det förbjudet att applicera stiftpiller. Detta kan stimulera hotet om missfall och stör inrättandet av moderns kropp för arbete.

Med prostatit

Diklofenak kan användas för någon patologisk process i prostatakörteln, förutom prostatacancer.

Diklofenakljus med prostatit har följande effekt:

 • Minska inflammation i vävnaderna;
 • Eliminera smärta och svullnad;
 • Minska temperaturen;
 • De har en antispasmodisk effekt på vävnaderna som omger prostatakörteln och prostata;
 • Späd blodet.

Dosering och behandling med diclofenak med prostatit bör överenskommas med den behandlande läkaren.

Man bör komma ihåg att ljuset Diclofenac trots sin analgetiska, antiinflammatoriska effekt inte gäller om patienten har hemorrojder, rektal patologi

Hur man använder ljus

Rektala suppositorier Diklofenak injiceras direkt i ändtarmen. En rengörande emalj rekommenderas i förväg om det inte är möjligt att tömma tarmarna på ett naturligt sätt.

Doseringen av läkemedlet bestäms beroende på läkemedlets sammansättning (diklofenak 100 mg eller diklofenak 50 mg) och är vanligtvis 100-150 mg per dag för två eller tre doser. I särskilt allvarliga fall kan dosen ökas av en läkare.

Viktigt! En oberoende ökning av dosen leder inte till ökad effekt, men kan orsaka överdoseringssymptom och försämra patientens tillstånd avsevärt.

Kursens varaktighet bestäms av läkaren och är i genomsnitt ca en vecka. I början av behandlingen rekommenderas patienten att lyssna på hans tillstånd, tk. Diklofenacksuppositorier kan orsaka ett antal biverkningar:

 • Från matsmältningssystemet: Utveckling av smärta i mage övre delen, illamående, periodisk kräkningar, diarré.
 • Från sidan av systemet för blödning - utvecklingen av anemi, en minskning av blodplättar och leukocyter.
 • På den del av nervsystemet - periodisk yrsel, huvudvärk, sömnstörningar, trötthet, ångest, irritabilitet. Mindre vanliga kan vara synliga störningar (hallucinationer, diffusa föremål), tremor, tinnitus.
 • På urinvägarna - en minskning av njurarnas effektivitet.
 • Från huden - rodnad, irritation, brännande i stället för injektion av suppositoriet.
 • Från sidan av hjärt-kärlsystemet - hopp av blodtryck.
 • Allergiska utslag, klåda.
Innan du använder ljus, rekommenderas att tömma tarmen för bättre assimilering av den aktiva ingrediensen. Det är nödvändigt att införa suppositorier så djupt som möjligt. Manipulation utförs på natten

Vid eventuell oönskade effekt ska Diclofenac-ljuset avbrytas omedelbart och ersätta dem med ett annat läkemedel.

Under användningsperioden för diklofenak är det nödvändigt att avstå från att dricka alkohol, och det är inte värt att köra fordon. läkemedlet verkar på frekvensen av psykomotoriska reaktioner.

Det är förbjudet att använda diklofenak vid följande förhållanden:

 • Hemorragisk kolit;
 • Rektal, anal blödning;
 • Bronkial astma
 • Inflammation i ändtarmen
 • Överträdelser av hematopoiesis;
 • Hemorrojder i ökningen
 • Sår i magen och tarmarna.

Dessutom bör suppositorier inte användas till patienter yngre än 15 år och för personer som har en individuell intolerans mot läkemedlets komponenter.

Med försiktighet och under överinseende av en läkare ska ljus användas av äldre personer, patienter som lider av högt blodtryck, hjärtsvikt, inflammationer i matsmältningssystemet.

Vid långvarig behandling med ljus bör diklofenak regelbundet övervaka blodnivåerna för att utesluta utvecklingen av andra patologier.

När du använder andra droger under perioden med användning av diklofenak, ska du informera läkaren om det för att förhindra eventuell negativ effekt i interaktionen.

Använd noga diclofenak ljus. De är inte avsedda för personer som har problem med blodtryck, tarm- eller magsjukdom, lever- eller njursjukdom, rektalblödning

Vad kan jag ersätta

Priset på suppositorier Diklofenac är mycket tillgängligt och varierar inom 30 rubel. Men om du av någon anledning inte kan köpa Diclofenac 50 och 100 mg ljus, kan du köpa analoger av drogen, som innehåller samma aktiva substans.

De mest populära substituten är Naklofen, Diklak, Voltaren, Diclomelan.

Om det finns kontraindikationer för användningen av diklofenak, kan läkemedlet ersättas med identiska läkemedel av NSAID-gruppen. Diklofenacanaloger:

Recensioner av ljus Diklofenac från patienter i mest positiva. Några noterar en svag analgetisk effekt av läkemedlet, men i högre grad beror det på den valda dosen. En hög positiv effekt med användning av suppositorier Diklofenak kan endast uppnås om läkemedlet används enligt instruktionerna och utnämningen av en specialist.

Diklofenak

NSAID, ett derivat av fenylättiksyra. Har en uttalad antiinflammatorisk, smärtstillande och måttlig antipyretisk effekt. Ningsmekanismen associerad med inhibering av COX-aktivitet - det huvudsakliga enzymet metabolismen av arakidonsyra, en prekursor till prostaglandiner, som spelar en viktig roll i patogenesen av inflammation, smärta och feber. Analgetisk effekt orsakas av två mekanismer: perifera (indirekt, genom att hämma prostaglandinsyntes) och centrala (genom att hämma prostaglandinsyntesen i det centrala och perifera nervsystemet).

In vitro inhiberar inte koncentrationer som motsvarar de som uppnås vid behandling av patienter biosyntesen av proteoglykaner i den bruskiga vävnaden.

När reumatiska sjukdomar minskar smärta i lederna i vila och under rörelse, liksom morgonstyvhet och svullnad i lederna bidrar det till ökad rörelsevolym. Minskar posttraumatisk och postoperativ smärta, såväl som inflammatoriskt ödem.

Med posttraumatiska och postoperativa inflammatoriska fenomen, botar det snabbt smärta (uppstår både i vila och under rörelse), minskar inflammatoriskt ödem och ödem i det postoperativa såret.

Undertrycker aggregeringen av blodplättar. Med långvarig användning har en desensibiliserande effekt.

Efter oral administrering absorberas den från matsmältningssystemet. Intaget av mat sänker absorptionshastigheten, absorptionsgraden förändras inte. Omkring 50% av den aktiva substansen metaboliseras av "första pass" genom levern. Med rektal administrering är absorptionen långsammare. Dags att nå Cmax i plasma efter oral administration är 2-4 timmar, beroende på vilken doseringsform som används, efter rektal administrering - 1 timme, in / m administrering - 20 minuter. Koncentrationen av den aktiva substansen i plasman är i linjärt beroende av mängden applicerad dos.

Kumulera inte. Bindning till plasmaproteiner är 99,7% (huvudsakligen med albumin). Penetrerar sig i synovialvätska, Cmax uppnås 2-4 timmar senare än i plasma.

Det metaboliseras i stor utsträckning med bildandet av flera metaboliter, varav två är farmakologiskt aktiva, men i mindre utsträckning än diklofenak.

Det aktiva ämnets systemiska clearance är ungefär 263 ml / min. T1/2 av plasma är 1-2 timmar, från synovialvätska -. 6,3 timmar Cirka 60% av dosen utsöndras som metaboliter njurar, mindre än 1% utsöndras i urinen i en omodifierad form, är den återstående delen matas ut som metaboliter i gallan.

Inflammatoriska och degenerativa sjukdomar i muskuloskeletala systemet, inkl. reumatoid, juvenil, kronisk artrit ankyloserande spondylit och andra spondyloarthropatier; osteoartrit; giktartrit bursit, tendovaginit; smärtssyndrom från ryggraden (lumbago, ischias, ossalgi, neuralgi, myalgi, artralgi, ischias); posttraumatiskt postoperativt smärtsyndrom åtföljt av inflammation (t ex i tandvård och ortopedi); algomenorrhea; inflammatoriska processer i det lilla bäckenet (inklusive adnexit) Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i ENT-organ med svår smärtsyndrom (som del av komplex terapi): Faryngit, tonsillit, otitis media.

Isolerad feber är inte en indikation på användningen av läkemedlet.

Läkemedlet är avsett för symptomatisk behandling, minskande smärta och inflammation vid användningstillfället, sjukdomsprogressionen påverkas inte.

Överkänslighet mot diclofenak och hjälpämnen av det använda läkemedlet; "Aspirintriad" (attacker av bronkial astma, urtikaria och akut rinit med intag av acetylsalicylsyra eller andra NSAID); erosiva och ulcerativa lesioner i mag-tarmkanalen i fasen av exacerbation; proctit (endast för suppositorier); graviditet (för introduktionen) III trimester av graviditet (för oral administrering och rektalt); barn och ungdomar under 18 år (för introduktion och för långverkande doseringsformer).

Med försiktighet misstanke om GIT-sjukdom; indikerar en historia av blödning från mag-tarmkanalen och magsår perforering (speciellt hos äldre patienter), Helicobacter pylori-infektion, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, dysfunktion; Lätta och måttliga leverskador, leverporfyri (diklofenak kan orsaka porfyriattacker). patienter med bronkial astma, säsongsbunden allergisk rinit, svullnad i nässlemhinnan (inklusive med polyper i näshålan), KOL, kroniska infektionssjukdomar i andningsvägarna (särskilt rinitopodobnymi associerad med allergiska symptom); kardiovaskulära sjukdomar (inklusive IHD, cerebrovaskulär sjukdom, kompenserat hjärtsvikt, perifer vaskulär sjukdom); nedsatt njurfunktion, inklusive kroniskt njursvikt (CK 30-60 ml / min); dyslipidemi / hyperlipidemi; diabetes mellitus; arteriell hypertoni; signifikant minskning av BCC av någon etiologi (till exempel före och efter massiva kirurgiska ingrepp); brott mot hemostasystemet risk för trombos (inklusive hjärtinfarkt och stroke) äldre patienter, särskilt de som är försvagade eller har låg kroppsvikt (diclofenak ska användas vid den lägsta effektiva dosen); hos patienter som får läkemedel som ökar risken för gastrointestinal blödning, inklusive systemiska kortikosteroider (inklusive prednison), antikoagulantia (inklusive warfarin), trombocytaggregationshämmande medel (inklusive klopidogrel, aspirin), selektiva hämmare återupptaget av serotonin (inklusive citalopram, fluoxetin, paroxetin, sertralin); samtidig behandling med diuretika eller andra läkemedel som kan störa njurfunktionen vid behandling av rökare eller alkoholmissbrukare; på / m ges till patienter med astma på grund av risken för exacerbation av sjukdomen (som natriumbisulfit, som finns i flera doseringsformer för injektion kan orsaka svåra överkänslighetsreaktioner).

Dosen väljs separat, det rekommenderas att använda läkemedlet i den lägsta effektiva dosen, om möjligt med kortast behandlingsperiod.

För oral administrering och rektal administrering

Vid administrering oralt i form av tabletter med normal verkningsaktivitet eller rektalt i form av suppositorier, är den rekommenderade initialdosen 100-150 mg / dag. I relativt milda fall av sjukdomen såväl som för långvarig behandling är 75-100 mg / dag tillräcklig. Den dagliga dosen ska delas upp i flera receptioner.

När den tas i form av långverkande tabletter är den rekommenderade initialdosen 100 mg 1 gång per dag. Samma dagsdos används för milda symtom såväl som för långvarig behandling. I de fall då symtomen på sjukdomen är mest uttalade på natten eller på morgonen, förlängs tabletterna
Det är lämpligt att vidta åtgärder på natten.

För att lindra nattvärk eller morgonstyvhet Förutom att ta läkemedlet under dagen ordineras diklofenak i form av rektala suppositorier före sänggåendet. medan den totala dagliga dosen inte får överstiga 150 mg.

vid primär dysmenorré dagsdosen väljs individuellt; det är vanligtvis 50-150 mg. Den initiala dosen ska vara 50-100 mg; Om det behövs för flera menstruationscykler kan det ökas till 150 mg / dag. Läkemedlet ska tas när de första symptomen uppträder. Beroende på dynamiken i kliniska symptom kan behandlingen fortsättas i flera dagar.

i äldre patienter (65 år och äldre) korrigering av initialdosen är inte nödvändig.

i försvagade patienter, patienter med låg kroppsvikt Det rekommenderas att hålla sig till minsta dosen.

Det ska användas med extrem försiktighet hos patienter med sjukdomar i kardiovaskulärsystemet (inklusive okontrollerad arteriell hypertoni) eller en hög risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Om du behöver långvarig behandling (mer än 4 veckor) hos sådana patienter ska du använda läkemedlet i en daglig dos, högst 100 mg.

Barn i åldern 1 år och äldre

Läkemedlet är ordinerat i en dos med en hastighet av 0,5-2 mg / kg kroppsvikt / dag (i 2-3 delade doser, beroende på sjukdoms svårighetsgrad). för behandling av reumatoid artrit Den dagliga dosen kan maximeras till 3 mg / kg (i flera doser). Den maximala dagliga dosen är 150 mg.

Läkemedlet i form av långverkande tabletter ska inte användas till barn och ungdomar under 18 år.

För parenteral administrering

Ange djupt in i / m. Enstaka doser - 75 mg. Vid behov är upprepad administrering möjlig men inte tidigare än 12 timmar.

Varaktighet av appliceringen inte mer än 2 dagar, om nödvändigt, vidarebefordras till oral eller rektal administrering av diklofenak.

I svåra fall (till exempel med kolik) kan 2 injektioner på 75 mg, som ett undantag, ges med ett intervall på flera timmar (den andra injektionen ska utföras i motsatt glutealområde). Alternativt kan en IM en gång om dagen (75 mg) kombineras med diklofenak i andra dosformer (tabletter, rektala suppositorier), med den totala dagliga dosen högst 150 mg.

vid migränattacker diclofenac rekommenderas att administreras så snart som möjligt efter starten av en attack, IM i en dos av 75 mg, följt av användning av suppositorier i en dos upp till 100 mg samma dag, om så krävs. Den totala dagliga dosen får inte överstiga 175 mg den första dagen.

i äldre patienter (65 år och äldre) korrigering av initialdosen är inte nödvändig. Försvagade patienter, patienter med låg kroppsvikt, rekommenderas att hålla sig till minsta dosen.

Det ska användas med extrem försiktighet hos patienter med sjukdomar i kardiovaskulärsystemet (inklusive okontrollerad arteriell hypertoni) eller en hög risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Om du behöver långvarig behandling (mer än 4 veckor) hos sådana patienter ska du använda läkemedlet i en daglig dos, högst 100 mg.

Barn och tonåringar under 18 år

Diklofenak ska inte användas i / m hos barn och ungdomar under 18 år på grund av svårigheten att dosera läkemedlet.

Användning av ljus Diklofenak i gynekologi

Förmodligen varje kvinna en gång i mitt liv, men inför inflammatoriska sjukdomar i underlivet eller med smärtsamma förnimmelser orsakade av vissa processer i fortplantningsorganen. Naturligtvis kräver alla dessa förutsättningar en grundlig diagnos och ett integrerat behandlingssätt. Men det finns sådana droger som anses vara "universella" vid behandling av sådana patologier. Dessa inkluderar diklofenak. Mycket ofta i gynekologi utse den i form av ljus.

Beskrivning av ljus Diklofenak: Sammansättning och form av frisättning

Diklofenak är ett icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel som har anti-edeem, smärtstillande och antipyretiska egenskaper. Producerad i flera former:

 • tabletter;
 • kapslar;
 • salva;
 • gel;
 • injektionslösning;
 • suppositorier.

Varianter av drogen talar om dess vida användning inom alla områden av medicin. I gynekologi är mycket populär i form av rektala suppositorier, eftersom effekten av denna ansökan inte tar lång tid.

Stearinljus består av:

 • aktiv beståndsdel: diklofenaknatrium;
 • hjälpkomponenter:
  • Fett av det hårda;
  • kiseldioxid (kolloid);
  • propylenglykol.

Formen är cylindrisk eller konisk (beroende på tillverkaren av läkemedlet), färg - från vit till kräm.

På grund av den särskilda strukturen av tarmen (dess inre skal är utrustad med ett stort antal av de minsta blodkärlen - kapillärerna) Diklofenak är omedelbart absorberas in i blodet, och effekten kommer snabbt (inom femton - tjugo minuter smärtan avtar).

Dessutom har läkemedlet en blodförtunnande effekt, vilket resulterar i en minskad risk för bildning av blodproppar och blodproppar.

Indikationer för användning: inflammation, smärta och andra

Så när och för vad gynekologen kan utse eller nominera diklofenak i suppositorier:

 • när det inte är möjligt att använda andra former av läkemedlet;
 • för den snabba inledningen av den önskade effekten (detta hänför sig huvudsakligen till lindring av smärtsyndrom);
 • med dysmenorré (smärtsam menstruation);
 • i den komplexa behandlingen av inflammatoriska och infektionssjukdomar hos den kvinnliga sexuella sfären:
  • salpingit;
  • ooforit;
  • salpingoophoritis;
  • polycystiskt ovariesyndrom;
  • cystiska formationer av äggledar och äggstockar;
  • limprocess i det lilla bäckenet;
  • Sexuella infektioner;

  Kontraindikationer och eventuella biverkningar

  Som med något läkemedel har diklofenak ett antal kontraindikationer för användning:

  • erosiva och ulcerativa förändringar i väggarna i mag-tarmkanalen (speciellt vid patologier i faserna av förvärmning);
  • patologi av hematopoiesis-systemet (särskilt problem med blodkoagulerbarhet);
  • individuell intolerans av enskilda komponenter i drogen;
  • intolerans mot icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel;
  • lever, njursjukdom;
  • hjärtsvikt;
  • hemorrojder;
  • sprickor i anus;
  • andra proktologiska patologier;
  • Barnens ålder (antagning under 14 år är oönskade).

  Graviditet och amning ingår också i gruppen av kontraindikationer. Men använd ibland diclofenac i dessa perioder. Applicera läkemedlet endast med tillstånd från läkaren och endast när förmånen överstiger riskerna.

  Om kvinnan utmatades läkemedlet, när hon bröst-feeds barnet, bör barnet temporärt överföras till den konstgjorda blandningen, så som ett sätt att sprida blodet i hela kroppen, kommer in i mjölk, som skulle kunna påverka långt från positiv. Under behandlingen ska du hällas ut dagligen, så att laktationsprocessen inte stannar, och det finns ingen stagnation av mjölk (laktostasis). Det bör noteras att detta bör göras inte bara under behandling med diklofenak, men inom tre dagar efter utsättande av läkemedlet, så att det är helt tas ut ur kroppen.

  Under behandlingen kan det finnas ett antal biverkningar som slutar efter att läkemedlet har avbrutits:

  • allergiska reaktioner;
  • en känsla av illamående
  • flatulens;
  • uppblåsthet;
  • en brännande känsla i anusen
  • diarré;
  • förstoppning.

  Hur man använder rektal suppositorier korrekt: bruksanvisningar

  Särskilda komplikationer vid användning av diklofenak i form av suppositorier är inte närvarande. Tekniken är väldigt enkel:

  • innan du använder drogen, om det är möjligt, är det nödvändigt att rengöra tarmarna för bättre absorption av läkemedlet (gå på toaletten, sätt ett avflöde);
  • tvätta dina händer
  • få ett ljus från skalet;
  • ligga på vänster sida (vänster ben kvar att ligga rakt, och böj höger knä) eller baksidan (böja knäna och späddes);
  • att sprida skinkorna
  • Sätt in ett ljus med en spetsig ände i ändtarmen med din fria hand
  • ligga ner i tio till femton minuter.

  Om en kvinnas period av menstruation åtföljs av smärtsamma förnimmelser, ska läkemedlet började applicera tre dagar före förväntad start av menstruationen. Vid denna tidpunkt, som en följd av hormonella fluktuationer i kroppen, ökar syntesen av prostaglandiner. De är orsak till smärta under menstruationen. Diklofenak minskar avsevärt produktionen av dessa ämnen, vilket medför att kritiska dagar går mycket lättare.

  Vad kan ersätta ljuset Diclofenac

  Nyligen producerar den farmakologiska industrin ett stort antal droger med liknande effekter på människokroppen med ett minimum av biverkningar. Dessutom kan sådana droger vara mycket billigare.

  Diklofenakstearin för behandling av gynekologiska sjukdomar

  Det har visat sig att effektiva analgetika är läkemedel som lindrar inte bara smärta utan även inflammatoriska processer i vävnader. Dessa är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, bland vilka en betydande plats upptas av diklofenak. Läkemedlet i form av ljus används vid behandling av många sjukdomar, inklusive gynekologiska sådana. Dessa suppositorier bedövar samtidigt, tar bort ödem och kämpar med tumörer och infektioner.

  Verkningsmekanism och beredningens sammansättning

  Diklofenak skapades i processen att genomföra ett program för att utveckla förbättrade icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel - analoger av aspirin. Producerade farmaceutiska företag i olika doseringsformer (tabletter, injektioner för lösning, gel, etc.), utan på brist många biverkningar som förknippas med passage av läkemedlet genom det gastrointestinala området, för behandling av gynekologiska sjukdomar som är gemensamma för använda rektala suppositorier. Ofta tjänar de som ett effektivt tillskott till huvudbehandlingen med antibiotika, de möjliggör det bästa resultatet under minimiperioden.

  Effekten av suppositorier beror på den höga absorptionshastigheten för huvudämnet - diclofenaknatrium (går in i blodet efter 30 minuter i en volym på minst 50%). Effekten av läkemedlet är baserat på följande mekanismer:

  1. Hämning av aktiviteten hos enzymet involverat i metabolism av arakidonsyra och spelar en viktig roll vid förekomsten av feber och inflammation.
  2. Suppression av syntesen av prostaglandiner, som är ansvariga för förekomsten av smärta i kroppen.
  3. Minskar sannolikheten för blodproppar.
  4. Inhibering av leukocyters rörelser i inflammationscentrumen, vilket förhindrar smittspridning.

  Rektala suppositorier av diklofenak används ofta vid behandling av gynekologiska sjukdomar

  Ljus har en speciell form i form av en cylinder eller kon. Färgen beror på ytterligare fasta fetter och kan vara vit, grädde, ljusgul.

  Förutom diclofenacnatrium (50 eller 100 mg) innehåller sammansättningen av ljus följande följande ämnen:

  • kolloid av kiseldioxid;
  • propylenglykol;
  • fast fett.

  Trots det höga innehållet av fetter i kompositionen kan ljusen behålla den ursprungliga formen vid rumstemperatur, gradvis mjukning vid uppvärmning från människans värme.

  Indikationer för användning i gynekologi

  Ursprungligen användes läkemedlet i stor utsträckning vid behandling av reumatiska sjukdomar, men senare utvidgades användningsområdet. För närvarande används diclofenac suppositorier vid behandling av "kvinnliga sjukdomar", såsom:

  • primär och sekundär dysmenorré (smärtsamma perioder);
  • adnexit (inflammation i äggstockarna);
  • äggstockscyst och äggledare;
  • Sexuella infektioner;
  • polycystos av reproduktionsorganen;
  • limprocesser i bilagorna.

  Ofta är suppositorier oumbärliga under den postoperativa perioden, inklusive tiden för rehabilitering efter aborter och missfall.

  Många jämför Diclofenac med "första hjälpen". Det är hans gynekologer rekommenderar i fall av plötslig smärta på bakgrund av inflammation i reproduktionsorganen och genitourinary systemet.

  Kontra

  Kontraindikationer för användning av ljus Diklofenak är:

  • sprickor i slemhinnan;
  • erosion;
  • hemorrojder;
  • blödning som inte är förknippad med menstruation
  • proktit;
  • kolit;
  • exacerbation av magsår;
  • bronkial astma
  • patientens ålder upp till 14 år;
  • överkänslighet mot den aktiva beståndsdelen eller hjälpämnena;
  • period av aortokoronär skakning;
  • hyperkalemi;
  • njur-, hjärt- eller leverinsufficiens.

  Användningsbegränsningar

  Med särskild vård är det nödvändigt att applicera läkemedlet i följande sjukdomar och tillstånd:

  • äldre patienter;
  • försvagad organism;
  • otillräcklig kroppsvikt
  • magsår;
  • Crohns sjukdom;
  • leversjukdom;
  • diabetes mellitus;
  • alkoholism, en tendens till andra dåliga vanor (inklusive rökning);
  • hjärtets ischemi;
  • låg volym blodcirkulation;
  • hypertensiv sjukdom;
  • infektion Helicobacter pylori;
  • vaskulär sjukdom.

  Samtidig användning av diklofenak med läkemedel kräver uppmärksamhet:

  • antiplatelet medel;
  • glukokortikosteroider;
  • serotoninåterupptagningsinhibitorer;
  • antikoagulantia;
  • icke-steroida antiinflammatoriska medel.

  Diklofenak under graviditeten

  Graviditet och amning är de perioder då läkemedlet administreras med stor försiktighet. 1 och 2 trimestern kan använda ljus Diklofenak endast på strikta villkor, under medicinsk övervakning och endast om kvinnan inte har några speciella kontraindikationer, i synnerhet:

  • magsår och duodenalsår;
  • bronkial astma
  • patologi av koagulation av blod.

  Under graviditeten är det lämpligt att ersätta diklofenak med en motsvarande analog med en annan aktiv substans. Detta förknippas med risk för för tidig födsel och livmoderblödning.

  Om under amningstiden är det viktigt att använda detta läkemedel, måste du ge upp amning.

  Eventuella biverkningar

  Direkt absorption av läkemedlet genom rektum eller vagina i vagina påverkar inte matsmältningsorganen, lever och njurar. Användningen av suppositorier Diklofenac kan dock orsaka vissa kroppsreaktioner:

  • flatulens;
  • illamående;
  • diarré;
  • förstoppning;
  • allergier;
  • bränna på injektionsställen.

  Alla dessa manifestationer är möjliga med individuell drogintolerans, överdos eller vid samtidig användning med andra läkemedel.

  Instruktioner för användning

  Diklofenak är ett icke-steroidalt antiinflammatoriskt medel för systemisk verkan

  Rektala suppositorier är ett medel för systemisk applicering. Detta beror på det faktum att droger är enklare och snabbare för att komma in i blodomloppet genom tarmarnas väggar. Den största effektiviteten uppnås med användning av läkemedlet strax före sänggåendet. Det är nödvändigt att ligga på ryggen, och efter introduktionen av suppositoriet rekommenderas inte att gå upp i 2 timmar. Du kan använda två gånger om dagen. Varaktigheten av behandlingstiden är högst 10 dagar.

  Vad kan ersätta ljuset Diclofenac

  Det finns strukturella analoger av läkemedlet, som i sin sammansättning har samma aktiva substans som diklofenakdiklofenaknatrium. Dessa läkemedel har identiska biverkningar och begränsningar. De mest populära är:

  Vid behandling av gynekologiska sjukdomar används andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (icke-strukturella analoger). Detta inträffar när det finns strikta kontraindikationer för användningen av diklofenak.

  Diklofenakstearin: Bruksanvisning

  Diklofenak tillhör den antiinflammatoriska serien av läkemedel. Innehåller inte hormoner eller deras analoger.

  Läkemedlet i form av ljus används vid behandling av många sjukdomar, inklusive gynekologiska sådana. Dessa suppositorier bedövar samtidigt, tar bort ödem och kämpar med tumörer och infektioner.

  På denna sida hittar du all information om Diklofenak: fullständiga instruktioner för användning med denna drog, det genomsnittliga priset på apotek, komplett och ofullständiga analoger av läkemedlet, liksom vittnesmål från personer som redan har använt ljus diklofenak. Vill du lämna din åsikt? Vänligen skriv i kommentarerna.

  Klinisk och farmakologisk grupp

  NSAID, ett derivat av fenylättiksyra.

  Villkor för ledighet från apotek

  Det släpps på recept.

  Hur mycket är diclofenac suppositorier? Medelpriset på apotek är i nivå med 100 rubel.

  Utformningsform och sammansättning

  Ett suppositorium innehåller:

  • aktiv substans: diclofenaknatrium 50 mg eller 100 mg; hjälpämnen: cetylalkohol, halvsyntetiska glycerider - en tillräcklig mängd för att erhålla ett suppositorium med en massa av 2 g.

  Vitt eller vitt med en gulaktig kant i stiftet cylindrokonisk form. På skäret tillåts en luft och en porös stav och en trampformad depression.

  Farmakologisk effekt

  Antiinflammatorisk, smärtstillande, antipyretisk. Verkningsmekanismen som orsakas av hämning av biosyntesen av prostaglandiner genom att hämma cyklooxigenas, en minskning i kinin-bildning och andra mediatorer av inflammation och smärta stabiliserande verkan på lysosomala membranet.

  Med reumatiska sjukdomar minskar svullnad, rodnad och smärta i vila och rörelse, morgonstyvhet och svullnad i lederna, vilket förbättrar deras funktionella kapacitet. Lättnar migränattacker.

  Indikationer för användning

  Vad hjälper diclofenak ljus? Här är de viktigaste indikationerna för användning:

  1. bursit;
  2. Ankyloserende spondylarthrosis;
  3. tromboflebit;
  4. Inflammation av lederna, musklerna, ledbanden;
  5. osteoartrit;
  6. neuralgi;
  7. Artrit (reumatoid, infektiös, giktisk, traumatisk);
  8. radikulit;
  9. myalgi;
  10. Myositis (aseptisk inflammation av skelettmuskler);
  11. gikt;
  12. Hernierad eller utskjutning av intervertebrala skivor.

  I kombination med antispasmodik kan suppositorier användas för lever- eller njurkolik för att lindra smärta.

  Dessutom kan ett rektalt suppositorium administreras med andra patologier som involverar inflammation och smärta: postoperativ period, akut smärta i ryggen eller ryggraden, tand och huvudvärk, infektioner i övre luftvägssjukdom med smärtsam passagen.

  Kontra

  Kontraindikationer för användning av ljus Diklofenak är:

  • exacerbation av magsår;
  • bronkial astma
  • patientens ålder upp till 16 år;
  • överkänslighet mot den aktiva beståndsdelen eller hjälpämnena;
  • period av aortokoronär skakning;
  • sprickor i slemhinnan;
  • erosion;
  • hemorrojder;
  • blödning som inte är förknippad med menstruation
  • proktit;
  • kolit;
  • hyperkalemi;
  • njur-, hjärt- eller leverinsufficiens.

  Med särskild vård är det nödvändigt att applicera läkemedlet i följande sjukdomar och tillstånd:

  • leversjukdom;
  • diabetes mellitus;
  • alkoholism, en tendens till andra dåliga vanor (inklusive rökning);
  • hjärtets ischemi;
  • äldre patienter;
  • försvagad organism;
  • otillräcklig kroppsvikt
  • magsår;
  • Crohns sjukdom;
  • låg volym blodcirkulation;
  • hypertensiv sjukdom;
  • infektion Helicobacter pylori;
  • vaskulär sjukdom.

  Samtidig användning av diklofenak med läkemedel kräver uppmärksamhet:

  • serotoninåterupptagningsinhibitorer;
  • antikoagulantia;
  • antiplatelet medel;
  • glukokortikosteroider;
  • icke-steroida antiinflammatoriska medel.

  Applicering under graviditet och amning

  Det finns otillräckliga data om säkerheten hos diclofenac hos gravida kvinnor. Därför är utnämningen i graviditet i I och II endast möjlig i de fall då den förväntade nyttan för moderen överstiger den potentiella risken för fostret. Diklofenak (som andra hämmare av prostaglandinsyntes) är kontraindicerad under graviditetens tredje trimester (eventuellt undertryckande av livmoderns kontraktilitet och förtidig nedläggning av artärkanalen i fostret).

  Trots att diclofenak utsöndras i bröstmjölk i små mängder rekommenderas inte användning under amning (amning). Om det är nödvändigt att använda laktation, ska amning avbrytas.

  Eftersom diclofenak (liksom andra NSAID) kan ha en negativ effekt på fertiliteten rekommenderas det inte att kvinnor planerar graviditet.

  Patienter som genomgår undersökning och behandling för infertilitet bör läkemedlet avbrytas.

  Instruktioner för användning

  Bruksanvisningen visar att diclofenacsuppositorierna är avsedda för rektal administrering, så djupt som möjligt efter avföring.

  • Använd normalt 50 mg två gånger dagligen eller 100 mg en gång om dagen. Den maximala dosen för daglig användning är 150 mg. Varaktigheten av behandlingen bestäms individuellt.
  • Med migrän: 100-150 mg med de första attackerna.

  Suppositorier injiceras helt, utan att skära i delar; Detta kan leda till försämrad absorption.

  Biverkningar

  Diklofenak i form av ljus släpper ut en negativ effekt på matsmältningssystemet, njurarna, leveren, men skyddar inte mot alla biverkningar som är inneboende i denna grupp av läkemedel.

  Obehagliga känslor förekommer i tarmarna:

  1. illamående;
  2. Smärta i buken;
  3. Bränning vid stötpumpen på injektionsstället;
  4. flatulens;
  5. Förstoppning eller diarré;
  6. Obehaglig smak i munnen.

  Biverkningar ökar med långvarig användning av suppositorier, överdosering, kombination med andra icke-steroida antiinflammatoriska medel, med individuell intolerans mot komponenterna.

  överdos

  När en överdos visas:

  • huvudvärk;
  • ökat tryck;
  • konvulsioner;
  • buller i öronen
  • kräkningar och illamående;
  • smärta i buken.

  Särskilda instruktioner

  Innan du börjar använda läkemedlet bör du noggrant läsa instruktionerna till det. Det finns några speciella instruktioner som bör beaktas:

  1. Möjligheten att använda läkemedlet för gravida kvinnor i graviditetens I och II trimester bestäms av läkaren och jämför den förväntade nyttan för moderen och den potentiella risken för fostret.
  2. Vid långvarig användning av Diclofenac suppositorier är laboratorieövervakning av blodkoagulering, funktionell aktivitet hos njurar och lever obligatorisk.
  3. Parallell användning av läkemedel från en grupp icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel kräver en minskning av dosen av suppositorier av diklofenak.

  Det rekommenderas inte att utföra arbete som är förknippat med ökad koncentration av uppmärksamhet eller hastighet hos psykomotoriska reaktioner i samband med möjlig utveckling av biverkningar från centrala nervsystemet.

  Droginteraktioner

  1. Minskar effekten av diuretika, mot bakgrund av kaliumsparande diuretika ökar risken för hyperkalemi.
  2. När de kombineras ökar plasmakoncentrationen av litium, digoxin.
  3. Koncentrationen av diklofenak i plasma minskar vid samtidig användning av acetylsalicylsyra.
  4. När samtidig administrering av antikoagulanter (inklusive warfarin), trombocytaggregationshämmande (inklusive acetylsalicylsyra, klopidogrel) itromboliticheskih droger (inklusive ökad risk för blödning (CHAP grakte).
  5. Minskar effekten av hypoglykemisk, hypotensiv och hypnotisk.
  6. I kombination med andra NSAID och glukokortikoidläkemedel (inklusive prednisolon) ökar sannolikheten för biverkningar (gastrointestinal blödning).
  7. Att dela med paracetamol, cyklosporin och guldpreparat ökar risken för utveckling av nefrotoxiska effekter.
  8. Selektiva serotoninåterupptagshämmare (inklusive citalopram, fluoxetin, paroxetin, sertralin) öka risken för blödning i mag-tarmkanalen.
  9. Samtidig administrering med kolchicin och kortikotropin ökar risken för blödning i mag-tarmkanalen.
  10. Läkemedel som blockerar tubulär sekretion (inklusive verapamil, nifedipin, diltiazem), öka koncentrationen av diklofenak i plasma, och därigenom öka dess effektivitet och toxicitet. Antibakteriella medel, kinolonderivat ökar risken för anfall.

  recensioner

  Vi plockade upp några recensioner av människor om ljuset Diclofenac:

  1. Marina. Används vid behandling av cystit i kombination med andra medel. Terapin varade i 10 dagar och slutade väl. Det fanns biverkningar, men det är svårt att berätta från vilken medicin. Jag använder stearinljus regelbundet, så snart cystitisen visar sig.
  2. Veronica. Jag fick en intressant situation. Appellerad till gynekologen med misstanke om inflammation. Det var en fördröjning i menstruationen, som var karakteristisk för inflammationskrämning, värk i buken, nedre delen av ryggen. Läkaren undersökte, sa att det inte fanns något sådant. Till följd av detta utsåg hon sig ett ljusdiklofenak. Läkades framgångsrikt i 5 dagar. På detta försvann mitt problem. Det var obehagliga förnimmelser i buken, en stol var trasig, lite illamående. Allt kom tillbaka till det normala efter att läkemedlet avbröts i 3 dagar. Effektivt och effektivt verktyg. Jag är glad att det fungerar i flera riktningar samtidigt. Behöver inte göra dig själv med olika mediciner.
  3. Xenia. Jag gillar ljus, bara de hjälper, eftersom smärtor är sådana som till och med hänger. Jag använder dem bara under menstruation under lång tid, brukade hjälpa mig bättre! Vilket läkemedel som helst är skadligt, men då måste du själv bestämma vad som är bättre - att drabbas av smärta eller lider av biverkningar!

  analoger

  Enligt aktiv substans och terapeutisk effekt liknar ljusartade produkter Voltaren, Diklovit för Diclofenac suppositorier.

  Innan du använder analoger, kontakta din läkare.

  Förvaringsförhållanden och hållbarhet

  Läkemedlet kan användas i tre år från det datum då det släpptes ut på förpackningen. Efter utgångsdatumet är läkemedlet inte lagrat och används inte, eftersom det är föremål för bortskaffande.

  Store Diklofenak kan vara strikt vid en temperatur av 15-25 grader Celsius, utom räckhåll för barn. Förvaringsplatsen måste skyddas mot fukt och direkt solljus.