Huvud
Förebyggande

Diklofenakstearin: Bruksanvisning

Diklofenak tillhör den antiinflammatoriska serien av läkemedel. Innehåller inte hormoner eller deras analoger.

Läkemedlet i form av ljus används vid behandling av många sjukdomar, inklusive gynekologiska sådana. Dessa suppositorier bedövar samtidigt, tar bort ödem och kämpar med tumörer och infektioner.

På denna sida hittar du all information om Diklofenak: fullständiga instruktioner för användning med denna drog, det genomsnittliga priset på apotek, komplett och ofullständiga analoger av läkemedlet, liksom vittnesmål från personer som redan har använt ljus diklofenak. Vill du lämna din åsikt? Vänligen skriv i kommentarerna.

Klinisk och farmakologisk grupp

NSAID, ett derivat av fenylättiksyra.

Villkor för ledighet från apotek

Det släpps på recept.

Hur mycket är diclofenac suppositorier? Medelpriset på apotek är i nivå med 100 rubel.

Utformningsform och sammansättning

Ett suppositorium innehåller:

 • aktiv substans: diclofenaknatrium 50 mg eller 100 mg; hjälpämnen: cetylalkohol, halvsyntetiska glycerider - en tillräcklig mängd för att erhålla ett suppositorium med en massa av 2 g.

Vitt eller vitt med en gulaktig kant i stiftet cylindrokonisk form. På skäret tillåts en luft och en porös stav och en trampformad depression.

Farmakologisk effekt

Antiinflammatorisk, smärtstillande, antipyretisk. Verkningsmekanismen som orsakas av hämning av biosyntesen av prostaglandiner genom att hämma cyklooxigenas, en minskning i kinin-bildning och andra mediatorer av inflammation och smärta stabiliserande verkan på lysosomala membranet.

Med reumatiska sjukdomar minskar svullnad, rodnad och smärta i vila och rörelse, morgonstyvhet och svullnad i lederna, vilket förbättrar deras funktionella kapacitet. Lättnar migränattacker.

Indikationer för användning

Vad hjälper diclofenak ljus? Här är de viktigaste indikationerna för användning:

 1. bursit;
 2. Ankyloserende spondylarthrosis;
 3. tromboflebit;
 4. Inflammation av lederna, musklerna, ledbanden;
 5. osteoartrit;
 6. neuralgi;
 7. Artrit (reumatoid, infektiös, giktisk, traumatisk);
 8. radikulit;
 9. myalgi;
 10. Myositis (aseptisk inflammation av skelettmuskler);
 11. gikt;
 12. Hernierad eller utskjutning av intervertebrala skivor.

I kombination med antispasmodik kan suppositorier användas för lever- eller njurkolik för att lindra smärta.

Dessutom kan ett rektalt suppositorium administreras med andra patologier som involverar inflammation och smärta: postoperativ period, akut smärta i ryggen eller ryggraden, tand och huvudvärk, infektioner i övre luftvägssjukdom med smärtsam passagen.

Kontra

Kontraindikationer för användning av ljus Diklofenak är:

 • exacerbation av magsår;
 • bronkial astma
 • patientens ålder upp till 16 år;
 • överkänslighet mot den aktiva beståndsdelen eller hjälpämnena;
 • period av aortokoronär skakning;
 • sprickor i slemhinnan;
 • erosion;
 • hemorrojder;
 • blödning som inte är förknippad med menstruation
 • proktit;
 • kolit;
 • hyperkalemi;
 • njur-, hjärt- eller leverinsufficiens.

Med särskild vård är det nödvändigt att applicera läkemedlet i följande sjukdomar och tillstånd:

 • leversjukdom;
 • diabetes mellitus;
 • alkoholism, en tendens till andra dåliga vanor (inklusive rökning);
 • hjärtets ischemi;
 • äldre patienter;
 • försvagad organism;
 • otillräcklig kroppsvikt
 • magsår;
 • Crohns sjukdom;
 • låg volym blodcirkulation;
 • hypertensiv sjukdom;
 • infektion Helicobacter pylori;
 • vaskulär sjukdom.

Samtidig användning av diklofenak med läkemedel kräver uppmärksamhet:

 • serotoninåterupptagningsinhibitorer;
 • antikoagulantia;
 • antiplatelet medel;
 • glukokortikosteroider;
 • icke-steroida antiinflammatoriska medel.

Applicering under graviditet och amning

Det finns otillräckliga data om säkerheten hos diclofenac hos gravida kvinnor. Därför är utnämningen i graviditet i I och II endast möjlig i de fall då den förväntade nyttan för moderen överstiger den potentiella risken för fostret. Diklofenak (som andra hämmare av prostaglandinsyntes) är kontraindicerad under graviditetens tredje trimester (eventuellt undertryckande av livmoderns kontraktilitet och förtidig nedläggning av artärkanalen i fostret).

Trots att diclofenak utsöndras i bröstmjölk i små mängder rekommenderas inte användning under amning (amning). Om det är nödvändigt att använda laktation, ska amning avbrytas.

Eftersom diclofenak (liksom andra NSAID) kan ha en negativ effekt på fertiliteten rekommenderas det inte att kvinnor planerar graviditet.

Patienter som genomgår undersökning och behandling för infertilitet bör läkemedlet avbrytas.

Instruktioner för användning

Bruksanvisningen visar att diclofenacsuppositorierna är avsedda för rektal administrering, så djupt som möjligt efter avföring.

 • Använd normalt 50 mg två gånger dagligen eller 100 mg en gång om dagen. Den maximala dosen för daglig användning är 150 mg. Varaktigheten av behandlingen bestäms individuellt.
 • Med migrän: 100-150 mg med de första attackerna.

Suppositorier injiceras helt, utan att skära i delar; Detta kan leda till försämrad absorption.

Biverkningar

Diklofenak i form av ljus släpper ut en negativ effekt på matsmältningssystemet, njurarna, leveren, men skyddar inte mot alla biverkningar som är inneboende i denna grupp av läkemedel.

Obehagliga känslor förekommer i tarmarna:

 1. illamående;
 2. Smärta i buken;
 3. Bränning vid stötpumpen på injektionsstället;
 4. flatulens;
 5. Förstoppning eller diarré;
 6. Obehaglig smak i munnen.

Biverkningar ökar med långvarig användning av suppositorier, överdosering, kombination med andra icke-steroida antiinflammatoriska medel, med individuell intolerans mot komponenterna.

överdos

När en överdos visas:

 • huvudvärk;
 • ökat tryck;
 • konvulsioner;
 • buller i öronen
 • kräkningar och illamående;
 • smärta i buken.

Särskilda instruktioner

Innan du börjar använda läkemedlet bör du noggrant läsa instruktionerna till det. Det finns några speciella instruktioner som bör beaktas:

 1. Möjligheten att använda läkemedlet för gravida kvinnor i graviditetens I och II trimester bestäms av läkaren och jämför den förväntade nyttan för moderen och den potentiella risken för fostret.
 2. Vid långvarig användning av Diclofenac suppositorier är laboratorieövervakning av blodkoagulering, funktionell aktivitet hos njurar och lever obligatorisk.
 3. Parallell användning av läkemedel från en grupp icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel kräver en minskning av dosen av suppositorier av diklofenak.

Det rekommenderas inte att utföra arbete som är förknippat med ökad koncentration av uppmärksamhet eller hastighet hos psykomotoriska reaktioner i samband med möjlig utveckling av biverkningar från centrala nervsystemet.

Droginteraktioner

 1. Minskar effekten av diuretika, mot bakgrund av kaliumsparande diuretika ökar risken för hyperkalemi.
 2. När de kombineras ökar plasmakoncentrationen av litium, digoxin.
 3. Koncentrationen av diklofenak i plasma minskar vid samtidig användning av acetylsalicylsyra.
 4. När samtidig administrering av antikoagulanter (inklusive warfarin), trombocytaggregationshämmande (inklusive acetylsalicylsyra, klopidogrel) itromboliticheskih droger (inklusive ökad risk för blödning (CHAP grakte).
 5. Minskar effekten av hypoglykemisk, hypotensiv och hypnotisk.
 6. I kombination med andra NSAID och glukokortikoidläkemedel (inklusive prednisolon) ökar sannolikheten för biverkningar (gastrointestinal blödning).
 7. Att dela med paracetamol, cyklosporin och guldpreparat ökar risken för utveckling av nefrotoxiska effekter.
 8. Selektiva serotoninåterupptagshämmare (inklusive citalopram, fluoxetin, paroxetin, sertralin) öka risken för blödning i mag-tarmkanalen.
 9. Samtidig administrering med kolchicin och kortikotropin ökar risken för blödning i mag-tarmkanalen.
 10. Läkemedel som blockerar tubulär sekretion (inklusive verapamil, nifedipin, diltiazem), öka koncentrationen av diklofenak i plasma, och därigenom öka dess effektivitet och toxicitet. Antibakteriella medel, kinolonderivat ökar risken för anfall.

recensioner

Vi plockade upp några recensioner av människor om ljuset Diclofenac:

 1. Marina. Används vid behandling av cystit i kombination med andra medel. Terapin varade i 10 dagar och slutade väl. Det fanns biverkningar, men det är svårt att berätta från vilken medicin. Jag använder stearinljus regelbundet, så snart cystitisen visar sig.
 2. Veronica. Jag fick en intressant situation. Appellerad till gynekologen med misstanke om inflammation. Det var en fördröjning i menstruationen, som var karakteristisk för inflammationskrämning, värk i buken, nedre delen av ryggen. Läkaren undersökte, sa att det inte fanns något sådant. Till följd av detta utsåg hon sig ett ljusdiklofenak. Läkades framgångsrikt i 5 dagar. På detta försvann mitt problem. Det var obehagliga förnimmelser i buken, en stol var trasig, lite illamående. Allt kom tillbaka till det normala efter att läkemedlet avbröts i 3 dagar. Effektivt och effektivt verktyg. Jag är glad att det fungerar i flera riktningar samtidigt. Behöver inte göra dig själv med olika mediciner.
 3. Xenia. Jag gillar ljus, bara de hjälper, eftersom smärtor är sådana som till och med hänger. Jag använder dem bara under menstruation under lång tid, brukade hjälpa mig bättre! Vilket läkemedel som helst är skadligt, men då måste du själv bestämma vad som är bättre - att drabbas av smärta eller lider av biverkningar!

analoger

Enligt aktiv substans och terapeutisk effekt liknar ljusartade produkter Voltaren, Diklovit för Diclofenac suppositorier.

Innan du använder analoger, kontakta din läkare.

Förvaringsförhållanden och hållbarhet

Läkemedlet kan användas i tre år från det datum då det släpptes ut på förpackningen. Efter utgångsdatumet är läkemedlet inte lagrat och används inte, eftersom det är föremål för bortskaffande.

Store Diklofenak kan vara strikt vid en temperatur av 15-25 grader Celsius, utom räckhåll för barn. Förvaringsplatsen måste skyddas mot fukt och direkt solljus.

När används diclofenaktillskott? Instruktion och kontraindikationer

Nästan alla inflammatoriska processer i kroppen åtföljs av smärt syndrom. För att eliminera obehagliga symptom, använd icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, bland vilka en speciell plats upptas av diklofenak. Mängden frisättningsformer gör läkemedlet det mest populära bland NSAID, men det är Diclofenac-ljus som har speciella fördelar som gör att de kan användas på många sätt.

Läkemedlet Diklofenac tillhör gruppen icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Åtgärden syftar till att avlägsna inflammation (ödem) och lindring av smärtsyndrom hos olika etiologier

Egenskaper och fördelar

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen diclofenacnatrium finns i varje ljus i en mängd av 50 och 100 mg. Detta ämne har förmågan att undertrycka enzymer som orsakar svullnad, smärta och inflammation. Dessutom har suppositorier diklofenak en stark antipyretisk och antiinflammatorisk effekt.

I många års praktik har läkemedlet visat sig vara det bästa av en serie icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Dess effektivitet bekräftas inte bara av medicinska experter, men även av patienter som använt läkemedlet i olika patologier.

I reumatologi används ljus aktivt vid behandling av degenerativa och inflammatoriska processer. Läkemedlet eliminerar morgonstyvheten i lederna, smärta, minskar svullnad och svullnad, förbättrar funktionaliteten i lederna.

Candlesticks diclofenac i gynekologi utse i första hand. Detta är det snabbaste sättet att ta bort både smärta och inflammation samtidigt

Diklofenak hjälper till med att ta bort post-traumatisk och postoperativ smärta, svullnad, inflammation.

Viktigt! Diklofenakljus har fördelar jämfört med andra former av frisättning av läkemedlet, exempelvis injektioner eller tabletter.

Diclofenakinjektioner kan orsaka biverkningar i form av suppuration vid injektionsstället och utveckling av muskelneuros. Och användningen av tabletter kan orsaka en förvärmning av gastrit eller magsår.

Stearinljus rekommenderas i fall då mottagningen av andra former av läkemedlet är omöjligt eller patienten är i ett försvagat tillstånd. En rektal administreringsväg tillåter att minska den aktiva substansens negativa effekt på magslimhinnan, varigenom ljuset kan användas för patienter med magproblem och duodenalsår.

Instruktioner för användning tillåter användning av suppositorier i kombinationsterapi. Dvs. patientens primära behandling ordineras i form av injektioner eller tabletter och på natten för att förbättra effekten av förskrivna ljus. Denna behandlingsmetod eliminerar snabbt obehagliga symptom och påskyndar väldigt mycket återhämtning.

Där diclofenakstearin används

För att använda suppositorier är det bara nödvändigt under instruktion från läkaren som kommer att beräkna en daglig dos av en beredning och kommer att definiera schema eller behandlingsplan beroende på patientens ålder, typ och karaktär av sjukdom.

De viktigaste indikationerna för användning:

 • osteoartrit;
 • neuralgi;
 • Artirites (reumatoid, infektiös, gouty, traumatisk);
 • radikulit;
 • myalgi;
 • bursit;
 • Ankyloserende spondylarthrosis;
 • tromboflebit;
 • Inflammation av lederna, musklerna, ledbanden;
 • Myositis (aseptisk inflammation av skelettmuskler);
 • gikt;
 • Hernierad eller utskjutning av intervertebrala skivor.

I kombination med antispasmodik kan suppositorier användas för lever- eller njurkolik för att lindra smärta.

Dessutom kan ett rektalt suppositorium administreras med andra patologier som involverar inflammation och smärta: postoperativ period, akut smärta i ryggen eller ryggraden, tand och huvudvärk, infektioner i övre luftvägssjukdom med smärtsam passagen.

Suppositorier lindrar smärta, eliminerar spasmer och svullnad, och har också antipyretisk och antiinflammatorisk effekt. Rektal administrering möjliggör att minska den negativa effekten av läkemedelskomponenterna på magehinnan i magen

I gynekologi

Sjukdomar i könsorganen uppträder ofta med allvarlig smärta, så diclofenac suppositorier i gynekologi används ganska ofta.

Användningen av ljus i gynekologi kan utföras som en del av komplex terapi för att lindra obehagliga symtom i närvaro av olika inflammatoriska processer hos äggstockarna och livmodern.

Under menstruationen kan en kvinna uppleva svår smärta i underlivet, vilket åtföljs av andra känslomässiga och vegetativa sjukdomar, och ibland av temperatur. Suppositorier Diklofenak lindrar smärt syndrom och har antipyretisk effekt.

Diklofenak har en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt vid behandling av inflammation i bilagorna, och tillåter inte patologin att passera från den akuta fasen till den kroniska.

Stärka effekten av suppositorier kan vara ett extra intag av samma läkemedel i form av tabletter eller injektioner. Men att använda Diclofenac för behandling av gynekologiska problem ensam kan inte vara. Detta kan bara förvärra patientens tillstånd.

Vid graviditet

Under graviditeten lider många kvinnor av ländersmärta och smärta i ryggraden på grund av ökad stress på dessa områden. Sådana tillstånd är indikationer på användningen av diklofenak under graviditet.

I gynekologi är diclofenac effektiv vid smärtsam menstruation, inflammation i äggstockarna. Smärtan i underlivet på den första dagen av cykeln, som åtföljer den fysiologiska processen att öppna livmodern, kan temporärt inaktivera. Det är ljusdiklofenak i gynekologi med stor framgång

Suppositorier påverkar inte livmoderns kontraktilförmåga, så de kan användas i de tidiga stadierna av graviditeten. Även om det finns möjlighet att göra utan mediciner rekommenderar läkare att de inte använder dem.

Var uppmärksam! Gravida kvinnor kan ordineras Diclofenac suppositorier för hemorrojder, med artralgi och neuralgi.

Under graviditetens första och sista månad är det förbjudet att applicera stiftpiller. Detta kan stimulera hotet om missfall och stör inrättandet av moderns kropp för arbete.

Med prostatit

Diklofenak kan användas för någon patologisk process i prostatakörteln, förutom prostatacancer.

Diklofenakljus med prostatit har följande effekt:

 • Minska inflammation i vävnaderna;
 • Eliminera smärta och svullnad;
 • Minska temperaturen;
 • De har en antispasmodisk effekt på vävnaderna som omger prostatakörteln och prostata;
 • Späd blodet.

Dosering och behandling med diclofenak med prostatit bör överenskommas med den behandlande läkaren.

Man bör komma ihåg att ljuset Diclofenac trots sin analgetiska, antiinflammatoriska effekt inte gäller om patienten har hemorrojder, rektal patologi

Hur man använder ljus

Rektala suppositorier Diklofenak injiceras direkt i ändtarmen. En rengörande emalj rekommenderas i förväg om det inte är möjligt att tömma tarmarna på ett naturligt sätt.

Doseringen av läkemedlet bestäms beroende på läkemedlets sammansättning (diklofenak 100 mg eller diklofenak 50 mg) och är vanligtvis 100-150 mg per dag för två eller tre doser. I särskilt allvarliga fall kan dosen ökas av en läkare.

Viktigt! En oberoende ökning av dosen leder inte till ökad effekt, men kan orsaka överdoseringssymptom och försämra patientens tillstånd avsevärt.

Kursens varaktighet bestäms av läkaren och är i genomsnitt ca en vecka. I början av behandlingen rekommenderas patienten att lyssna på hans tillstånd, tk. Diklofenacksuppositorier kan orsaka ett antal biverkningar:

 • Från matsmältningssystemet: Utveckling av smärta i mage övre delen, illamående, periodisk kräkningar, diarré.
 • Från sidan av systemet för blödning - utvecklingen av anemi, en minskning av blodplättar och leukocyter.
 • På den del av nervsystemet - periodisk yrsel, huvudvärk, sömnstörningar, trötthet, ångest, irritabilitet. Mindre vanliga kan vara synliga störningar (hallucinationer, diffusa föremål), tremor, tinnitus.
 • På urinvägarna - en minskning av njurarnas effektivitet.
 • Från huden - rodnad, irritation, brännande i stället för injektion av suppositoriet.
 • Från sidan av hjärt-kärlsystemet - hopp av blodtryck.
 • Allergiska utslag, klåda.
Innan du använder ljus, rekommenderas att tömma tarmen för bättre assimilering av den aktiva ingrediensen. Det är nödvändigt att införa suppositorier så djupt som möjligt. Manipulation utförs på natten

Vid eventuell oönskade effekt ska Diclofenac-ljuset avbrytas omedelbart och ersätta dem med ett annat läkemedel.

Under användningsperioden för diklofenak är det nödvändigt att avstå från att dricka alkohol, och det är inte värt att köra fordon. läkemedlet verkar på frekvensen av psykomotoriska reaktioner.

Det är förbjudet att använda diklofenak vid följande förhållanden:

 • Hemorragisk kolit;
 • Rektal, anal blödning;
 • Bronkial astma
 • Inflammation i ändtarmen
 • Överträdelser av hematopoiesis;
 • Hemorrojder i ökningen
 • Sår i magen och tarmarna.

Dessutom bör suppositorier inte användas till patienter yngre än 15 år och för personer som har en individuell intolerans mot läkemedlets komponenter.

Med försiktighet och under överinseende av en läkare ska ljus användas av äldre personer, patienter som lider av högt blodtryck, hjärtsvikt, inflammationer i matsmältningssystemet.

Vid långvarig behandling med ljus bör diklofenak regelbundet övervaka blodnivåerna för att utesluta utvecklingen av andra patologier.

När du använder andra droger under perioden med användning av diklofenak, ska du informera läkaren om det för att förhindra eventuell negativ effekt i interaktionen.

Använd noga diclofenak ljus. De är inte avsedda för personer som har problem med blodtryck, tarm- eller magsjukdom, lever- eller njursjukdom, rektalblödning

Vad kan jag ersätta

Priset på suppositorier Diklofenac är mycket tillgängligt och varierar inom 30 rubel. Men om du av någon anledning inte kan köpa Diclofenac 50 och 100 mg ljus, kan du köpa analoger av drogen, som innehåller samma aktiva substans.

De mest populära substituten är Naklofen, Diklak, Voltaren, Diclomelan.

Om det finns kontraindikationer för användningen av diklofenak, kan läkemedlet ersättas med identiska läkemedel av NSAID-gruppen. Diklofenacanaloger:

Recensioner av ljus Diklofenac från patienter i mest positiva. Några noterar en svag analgetisk effekt av läkemedlet, men i högre grad beror det på den valda dosen. En hög positiv effekt med användning av suppositorier Diklofenak kan endast uppnås om läkemedlet används enligt instruktionerna och utnämningen av en specialist.

Diklofenak - instruktioner för användning, verkliga motsvarigheter och frisättningsform (tabletter 25 mg, 50 mg, 100 mg, injektioner (ampuller), suppositorier, salva, gel och ögondroppar) läkemedel för behandling av inflammation och smärta hos vuxna, barn och under graviditet

I den här artikeln kan du läsa instruktionerna för att använda drogen diklofenak. Det finns recensioner av besökare på webbplatsen - konsumenterna av denna medicinering samt yttranden från läkare av specialister på användningen av diklofenak i sin praktik. En stor förfrågan är att aktivt lägga till sin återkoppling om drogen: medicinen hjälpte eller hjälpte inte till att bli av med sjukdomen, som observerades komplikationer och biverkningar, eventuellt inte deklarerade av tillverkaren i anteckningen. Analoger av diklofenak i närvaro av existerande strukturella analoger. Används för att behandla inflammatoriska sjukdomar hos olika organ och smärtssyndrom hos vuxna, barn, samt under graviditet och amning.

diklofenak - har antiinflammatorisk, analgetisk, analgetisk och antipyretisk effekt. Oavsiktligt hämmande cyklooxygenas 1 och 2 stör metabolism av arakidonsyra, minskar mängden prostaglandiner i det inflammatoriska fokuset. Vid reumatiska sjukdomar inflammatoriska och analgetiska effekten av diklofenak bidrar till en betydande minskning av svårighetsgraden av smärta, morgonstelhet, svullnad i lederna, vilket förbättrar den funktionella tillståndet hos fogen. Vid skador reducerar diclofenac i den postoperativa perioden smärta och inflammatoriskt ödem. Liksom alla NSAID-läkemedel har läkemedlet antiaggregativ aktivitet. Med lokal applicering reduceras svullnad och smärta i inflammatoriska processer av icke-infektiös etiologi.

farmakokinetik

Absorption -. Snabb och fullständig, maten bromsar absorptionshastigheten mellan 1-4 timmar för att förändra farmakokinetiken för diklofenak på bakgrunden av multipla doser är inte markerad, ackumuleras inte diklofenak. 65% av den administrerade dosen utsöndras som metaboliter av njurarna; mindre än 1% är oförändrad, resten av dosen utsöndras som metaboliter med gall.

vittnesbörd

 • Inflammatoriska och degenerativa sjukdomar i det muskuloskeletala systemet inkluderande reumatoid, psoriatisk, juvenil kronisk artrit, ankyloserande spondylit (Bechterews sjukdom), osteoartrit, giktartrit, bursit, tenosynovit. Läkemedlet är avsett för symptomatisk behandling, minskande smärta och inflammation vid användningstillfället, sjukdomsprogressionen påverkas inte.
 • Pain: huvudvärk (inklusive migrän), tandvärk, ryggskott, ischias, ossalgia, neuralgi, myalgi, ledvärk, ryggskott, inom onkologi, posttraumatisk och postoperativ smärta, tillsammans med inflammation.
 • Algodismenorea: inflammatoriska processer i det lilla bäckenet, inklusive adnexit.
 • Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i ENT-organen med svår smärtssyndrom (som del av komplex terapi): Faryngit, tonsillit, otitis media.
 • Lokalt - senskada, ligament, muskler och leder (för smärta och inflammation i stukningar, dislokationer, blåmärken), lokaliserade former av mjukdelsreumatism (mot smärta och inflammation).
 • I oftalmologi - icke-infektiösa konjunktivit, posttraumatisk inflammation efter genomträngande och icke-genomträngande sår okulär smärta vid användning av excimerlaser, under drift av avlägsnande och linsimplantation (pre- och postoperativ profylax mios, cystoid ödem i synnerven).

Blanketter för frisläppande

Tabletterna täcks med ett lock, lösligt i tarm (25 mg, 50 mg, förlängd 100 mg).

Ljus 50 mg och 100 mg.

I ampuller injiceras en lösning för intramuskulär injektion av 25 mg / ml.

Salva för extern användning 1%, 2%.

Gel för extern användning 1%, 5%.

Ögondroppar 0,1%.

Instruktioner för användning och dosering

Doseringen bestäms individuellt med hänsyn till indikationerna och svårighetsgraden av tillståndet. Inuti, in / m, in / i, rektalt, topiskt (hud, instillation i conjunctival sac). Maximal enstaka dos är 100 mg.

Inuti: vuxna - 75-150 mg / dag i flera doser; retard-former - en gång om dagen (om nödvändigt - upp till 200 mg / dag). När den kliniska effekten uppnås minskar dosen till en minsta underhållsdos. Barn i åldrarna 6 år och äldre och ungdomar förskrivs endast tabletter med normal verkningsgrad vid en hastighet av 2 mg / kg / dag.

Som en initial terapi (till exempel i postoperativ period, vid akuta förhållanden) i / m eller / in. I / m - 75 mg / dag (i svåra fall, 75 mg två gånger dagligen med en paus på flera timmar) i 1-5 dagar. Senare byter de till tabletter eller suppositorier.

Rektal: 50 mg 1-2 gånger om dagen.

Nakozhno: Gnid försiktigt i huden 2-4 geler eller salvor 2-4 gånger om dagen; Tvätta händerna efter appliceringen.

Instillation (oftalmisk läkemedelsform, droppar) instillerades i konjunktivalsäcken av en droppe av 5 gånger under 3 timmar före kirurgi, omedelbart efter kirurgi - en droppe av 3 gånger, därefter - en droppe 3-5 gånger per dag så länge som krävs för att tidshantering; Andra indikationer - 1 droppe 4-5 gånger om dagen.

Bieffekt

 • känsla av uppblåsthet
 • diarré, illamående, förstoppning, flatulens;
 • magsår med möjliga komplikationer (blödning, perforering);
 • gastrointestinal blödning utan sår;
 • kräkningar;
 • gulsot;
 • Melena, utseendet av blod i avföring
 • esofagos besegra;
 • aphthous stomatit;
 • leverns nekros
 • cirros;
 • pankreatit (inklusive samtidig hepatit)
 • holetsistopankreatit;
 • kolit;
 • huvudvärk, yrsel
 • sömnstörningar, dåsighet;
 • depression, irritabilitet
 • aseptisk meningit (oftare hos patienter med systemisk lupus erythematosus och andra systemiska sjukdomar i bindväv);
 • konvulsioner;
 • generell svaghet
 • buller i öronen
 • en smakstörning
 • klåda;
 • hudutslag;
 • alopeci;
 • nässelfeber;
 • eksem;
 • giftig dermatit;
 • nefrotiskt syndrom;
 • proteinuri;
 • oliguri;
 • hematuri;
 • Anemi (inklusive hemolytisk och aplastisk anemi);
 • leukopeni;
 • trombocytopeni;
 • eosinofili;
 • agranulocytos;
 • hosta;
 • bronkospasm;
 • ökat blodtryck;
 • anafylaktiska reaktioner, anafylaktisk chock (brukar utvecklas snabbt);
 • svullnad av läppar och tunga;
 • klåda, erytem, ​​utslag, brinnande med lokal användning.

Kontra

Överkänslighet (inklusive till andra NSAID), fullständig eller partiell kombination av astma, återkommande nasal polypos och näsans bihålor och intolerans av acetylsalicylsyra (ASA) och andra NSAID-preparat (inklusive historia), erosiv och ulcerösa lesioner i mage och 12- magsår, aktiv gastrointestinal blödning, inflammatorisk tarmsjukdom, allvarlig lever- och hjärtsvikt; period efter aortokoronär skakning svår njursvikt (kreatininclearance (CC) av mindre än 30 ml / min), progressiv njursjukdom, aktiv leversjukdom, bekräftas av hyperkalemi, graviditet (3 trimestern), amning, linda (upp till 6 år - för tabletter, enteriskt dragerade 25 mg).

Ärftlig laktosintolerans, försämrad absorption av glukos-galaktos, laktasbrist.

Var försiktig. Peptiska sår och 12 duodenalsår, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, historia av leversjukdom, hepatisk porfyri, kronisk hjärtinsufficiens, arteriell hypertoni, en betydande minskning av cirkulerande blodvolym (CBV) (inklusive efter omfattande kirurgi), äldre patienter (inklusive mottagande diuretika, försvagade patienter och patienter med låg kroppsvikt), bronkialastma, samtidiga kortikosteroider (inklusive prednison), antikoagulantia (inklusive warfarin), trombocytaggregationshämmande medel ( inklusive ASA, klopidogrel), selektiva serotoninåterupptagshämmare (inklusive citalopram, fluoxetin, paroxetin, sertralin), ischemisk hjärtsjukdom, cerebrovaskulär sjukdom, dyslipidemi / hyperlipidemi, diabetes mellitus, perifer arteriell sjukdom, rökning, kronisk njurinsufficiens (KK 30- 60 ml / min), närvaron av Helicobacter pylori-infektion, långvarig användning av NSAID, alkoholism, svår somatiska störningar.

Applicering under graviditet och amning

Kontraindicerat i graviditetens tredje trimester. Under graviditetens första och andra trimestern ska användas enligt strikta indikationer och i lägsta dosering.

Diklofenak tränger in i bröstmjölk. Om det är nödvändigt att förskriva läkemedlet under amning ska amning avbrytas.

Särskilda instruktioner

Hos patienter med nedsatt leverfunktion (kronisk hepatit, komprimerad cirros), skiljer sig kinetik och metabolism inte från liknande processer hos patienter med normal leverfunktion. Vid långvarig behandling är det nödvändigt att övervaka leverfunktionen, bilden av perifert blod, analysen av avföring för latent blod.

Under behandlingsperioden är det möjligt att minska hastigheten på mentala och motoriska reaktioner, så det är nödvändigt att avstå från att köra motorfordon och utöva andra potentiellt farliga aktiviteter som kräver ökad koncentration av uppmärksamhet och hastighet för de psykomotoriska reaktionerna.

Droginteraktioner

Ökar koncentrationen i plasma digoxin, metotrexat, litium och cyklosporin.

Minskar effekten av diuretika, mot bakgrund av kaliumsparande diuretika ökar risken för hyperkalemi. mot bakgrund av antikoagulantia, trombolytiska medel (alteplas, streptokinas, urokinas) - risken för blödning (oftare från mag-tarmkanalen).

Minskar effekterna av hypotensiva och hypnotiska.

Ökar sannolikheten för biverkningar och andra NSAID glukokortikosteroid medel (blödning i mag-tarmkanalen), toxiciteten av metotrexat och cyklosporin-nefrotoxicitet.

Acetylsalicylsyra minskar koncentrationen av diklofenak i blodet. Samtidig användning med paracetamol ökar risken för att diclofenac utvecklas nefrotoxiska effekter.

Minskar effekten av hypoglykemiska medel.

Cefamandol, cefoperazon, cefotetan, valproinsyra och plikamycin ökar incidensen av hypoprothrombinemi.

Ciklosporin och guldpreparat ökar effekten av diklofenak på syntesen av prostaglandiner i njurarna, vilket ökar nefrotoxiciteten.

Samtidig användning med etanol (alkohol), kolchicin, kortikotropin och beredningar av Johannesört ökar risken för blödning i mag-tarmkanalen.

Diklofenak ökar effekten av läkemedel som orsakar ljuskänslighet. Läkemedel som blockerar tubulär utsöndring ökar koncentrationen i diclofenakens plasma, vilket ökar dess toxicitet.

Antibakteriella läkemedel från kinolongruppen - risken för anfall.

Analoger av läkemedlet Diklofenac

Strukturala analoger för den aktiva substansen:

 • Artreks;
 • tro;
 • Voltaren;
 • Voltaren Emulgel;
 • Diklak;
 • Diklobene;
 • Dikloberl;
 • Diklovit;
 • Diklogen;
 • Diklomaks;
 • Diklomelan;
 • Diklonak;
 • Diklonat;
 • Dikloran;
 • Diklorium;
 • Diklofen;
 • Diklofenak av kalium;
 • Diklofenaknatrium;
 • Diklofenac Sandoz;
 • Diklofenak-ICCO;
 • Diklofenak-Acre;
 • Diklofenak-ratiopharm;
 • Diklofenak Lång;
 • Diklofenakol;
 • difenyl;
 • Dorosan;
 • Naklof;
 • Naklofen;
 • Naklofen Duo;
 • Natriumdiklofenak;
 • ortofen;
 • Ortofer;
 • Ortofleks;
 • Rapten Duo;
 • Rapent Rapid;
 • Revmavek;
 • Redwood retard;
 • Remetan;
 • Sanfinak;
 • SvissDzhet;
 • Feloran;
 • Flotak.

Diklofenakstearin: Bruksanvisning

Doseringsform

Suppositorier rektal, 50 mg, 100 mg

ingredienser:

Ett suppositorium innehåller

verksamt ämne: diklofenaknatrium 50 mg eller 100 mg,

hjälpämnen: cellulosa-mikrokristallint, kiselkolloidalt vattenfritt fastämne (Witepsol H15)

beskrivning

Suppositorier från vit till gulaktig färg, torpedformad med en slät yta

Farmakoterapeutisk grupp

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, derivat av ättiksyra. Diklofenak.

Kod АТХ М 01АВ 05

Farmakologiska egenskaper

farmakokinetik

Efter rektal administrering uppnås den maximala koncentrationen av diklofenak i blodet i genomsnitt efter 1 timme. Diklofenak binder till blodalbumin med 99%. 60% av läkemedlet utsöndras av njurarna i form av metaboliter, mindre än 1% - oförändrat; resten utsöndras som metaboliter med gall.

farmakodynamik

Diclofenac-ratopharm suppositorier avser icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Har en uttalad antiinflammatorisk, smärtstillande och måttlig antipyretisk effekt.

Verkningsmekanismen av diklofenak som orsakas av undertryckandet av aktiviteten av enzymet cyklooxygenas, vari arakidonsyra kaskadreaktion är blockerade och söndersprängda prostaglandiner PGE2, PGF2a, tromboxan A2, prostacyklin, leukotriener och frisättning av lysosomala enzymer som spelar en viktig roll i patogenesen av inflammation, smärta och feber. Diklofenak hämmar aggregeringen av blodplättar. Vid reumatiska sjukdomar diklofenak minskar ledvärk i vila och i rörelse, morgonstelhet, ledsvullnad, och förbättrar deras funktionsförmåga. Vid inflammatoriska processer som sker efter operationer och skador underlättar snabbt både spontan smärta och smärta vid rörelse och minskar inflammatoriska svullnad i sårområdet.

Indikationer för användning

- akut artrit av olika geneser (inklusive gikt)

- kronisk artrit, reumatisk artrit (kronisk polyartrit)

- ankyloserende spondylit (Bechterews sjukdom) och andra spondyloarthritis

- artros och spondyloarthrosis (degenerativa sjukdomar i lederna och ryggraden)

- reumatism av mjuka vävnader

- smärtsamt ödem och inflammation efter trauma och kirurgiska ingrepp

- juvenil kronisk polyartrit

- Icke-reumatiska inflammatoriska tillstånd tillsammans med smärtssyndrom.

Dosering och administrering

Dosering och varaktighet av bakning bestäms av den behandlande läkaren beroende på särdragen i sjukdomsförloppet och svårighetsgraden av tillståndet. För reumatiska sjukdomar kan behandlingen med läkemedlet förlängas.

Den rekommenderade dosen för av vuxna och ungdomar över 15 år - 1 suppositorium 1-3 gånger om dagen. Den maximala dagliga dosen får inte överstiga 150 mg.

Biverkningar

- huvudvärk, sömnstörningar, trötthet, irritabilitet, excitabilitet, yrsel, minnesstörningar, desorientering, en känsla av rädsla, kramper, tremor, depression

- nedsatt smak, synfel (dubbel vision eller suddig syn), tinnitus med hörselskada

- illamående, kräkningar, diarré, inklusive, med en blandning av blod, som i undantagsfall kan leda till anemi

- brist på aptit, kramper i buken, en känsla av överflöde

- lesioner i mag-tarmkanalen, vilket kan åtföljas av sår, som i sällsynta fall leder till uppkomsten av blod i avföringen eller blodig kräkning eller diarré, som åtföljs av svår smärta i epigastriet

- ökade serumtransaminasnivåer

- hepatit med eller utan gulsot

- nedsatt njurfunktion, proteinuri, hematuri eller njurskada (interstitiell nefrit, nefrotiskt syndrom, nekros av papiller)

- symptomatisk av aseptisk meningit med spänningar i occipitala muskler, huvudvärk, illamående, kräkningar, feber och nedsatt medvetenhet. Förutsatta för sådana reaktioner är patienter med autoimmuna sjukdomar (systemisk lupus erythematosus, blandade kollagenoser)

- stomatit, tunga inflammation, esofageal magsår, klagomål av buksmärta (ospecifik blödning koloninflammation, förvärrande av Crohns sjukdom eller ulcerös kolit), förstoppning; inflammation i bukspottkörteln (pankreatit)

- minskning av volymen av allokerad urin, ödem, allmän känsla av svaghet, tecken på njurinsufficiens

- urtikaria, håravfall, överkänslighet mot ljus, eksem, erytem, ​​peka blödningar i huden

- brott mot hematopoiesis (anemi, leukopeni, agranulocytos, trombocytopeni) är sällsynt. De första tecknen kan vara - en ökning av kroppstemperatur, ont i halsen, ytliga sår i munnen, klagomål om influensaliknande tillstånd, blödning från näsan och huden, ett tillstånd av utmattning.

- hepatit med fulminant kurs utan prodromal syndrom

- Stevens-Johnsons syndrom, Lyells syndrom

Diklofenak hämmar aggregeringen av blodplättar, vilket kräver konstant övervakning av hemostas hos patienter med blödningsstörningar.

- överkänslighetsreaktioner mot diclofenak i form av ansiktssvullnad, svullnad i tungan, svullnad i struphuvudet med förträngning av luftvägarna, andningssvårigheter, tills astma börjar och risken för chock

- försämring av inflammatoriska processer som orsakas av infektion (t.ex. utveckling av nekrotiserande fasciit). Detta kan bero på verkningsmekanismen för icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Om diclofenak visar tecken på infektion eller förvärring av en redan befintlig infektionssjukdom, är därför en akut medicinsk undersökning nödvändig för att identifiera indikationer för antibiotikabehandling.

- andra biverkningar: perifert ödem, sällan - hjärtklappning, bröstsmärta, ökat blodtryck, hjärtsvikt.

Kontra

- känd överkänslighet mot diclofenak, eller till andra komponenter i läkemedlet

- överträdelse av en blodbild av en obskur genesis

- Magsår och / eller tarmsjukdom

- III trimester av graviditet

- barn och ungdomar upp till 15 år

Droginteraktioner

Med samtidig applicering av Diclofenac-Ratopharm suppositorier och:

- digoxin, fenytoin eller litiumpreparat kan öka plasmanhalten av dessa läkemedel;

- diuretika och antihypertensiva läkemedel kan påverka effekten av dessa medel

- kaliumsparande diuretika det kan finnas hyperkalemi;

- andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel eller glukokortikoider ökad risk för biverkningar från mag-tarmkanalen;

- acetylsalicylsyra Det kan finnas en minskning av koncentrationen av diklofenak i blodserumet.

- cyklosporin kan öka den toxiska effekten av den senare på njurarna;

- metotrexat kan leda till en ökning av koncentrationen av metotrexat och en ökning av dess toxiska effekt.

- antidiabetika kan orsaka behovet av att öka doserna av den senare. Därför är blodsockerkontrollen nödvändig med denna kombinationsbehandling.

Särskilda instruktioner

Efter en noggrann bedömning av nyttan / riskförhållandet kan läkemedlet administreras under följande förhållanden:

- systemisk lupus erythematosus och blandade kollagenoser

- I och II trimester av graviditet

- laktationsperiod

- sjukdomar i mag-tarmkanalen och / eller inflammatorisk-ulcerativ

sjukdomar i mag-tarmkanalen (ulcerös kolit, Crohns sjukdom) i en anamnese

- tidigare skador på njuren och / eller allvarlig nedsatt leverfunktion (i dessa fall en minskning av dosen eller förlängning av tiden mellan doser)

- högt blodtryck och / eller hjärtsvikt

- omedelbart efter allvarlig operation

- med stor omsorg för att använda drogen i patienter med bronkial astma, allergisk rinit, nasal polyper slemhinna, och kroniska obstruktiva luftvägssjukdomar och kronisk luftvägsinfektion grund av risken för förekomst av en astmaattack, angioneurotiskt ödem eller urtikaria. Liknande försiktighetsåtgärder är nödvändiga för patienter som har haft allergiska reaktioner (hudreaktioner, klåda, urtikaria) på analgetiska och antiinflammatoriska läkemedel.

Graviditet och amning

Diclofenac-ratopharm suppositorier ska endast användas under graviditetens första och andra trimestern om det anses absolut nödvändigt

Funktioner av påverkan på förmågan att köra ett fordon eller potentiellt farliga mekanismer

I vissa fall kan förmågan att köra bil eller andra rörliga föremål försämras på grund av yrsel och trötthet. Dessa fenomen ökar med samtidig intag av alkohol.

överdos

symptom: Huvudvärk, yrsel, irritabilitet, hyperventilation tillstånd med ökat konvulsiv beredskap, buksmärtor, illamående, kräkningar, blödning i mag-tarmkanalen och / eller av levern och / eller njure; hos barn - myokloniska kramper.

behandling: Det finns ingen specifik motgift. Vid överdosering är det nödvändigt att framkalla kräkningar, förskriva antacida och aktivt kol. Drogbehandling är symptomatisk.

Produktionsform och förpackning

5 stiftpiller per konturcellförpackning gjord av polyvinylkloridfilm och aluminiumfoliefolie. För 2 konturförpackningar, tillsammans med instruktioner för användning på det statliga och ryska språket, lägg i en kartonglåda.

Förvaringsförhållanden

Förvaras vid en temperatur av högst + 25 ° C.

Förvaras oåtkomligt för barn!

Utgångsdatum

4 år (för en dos av 50 mg)

5 år (för en dos av 100 mg)

Använd inte efter utgångsdatum!

Diklofenak

NSAID, ett derivat av fenylättiksyra. Har en uttalad antiinflammatorisk, smärtstillande och måttlig antipyretisk effekt. Ningsmekanismen associerad med inhibering av COX-aktivitet - det huvudsakliga enzymet metabolismen av arakidonsyra, en prekursor till prostaglandiner, som spelar en viktig roll i patogenesen av inflammation, smärta och feber. Analgetisk effekt orsakas av två mekanismer: perifera (indirekt, genom att hämma prostaglandinsyntes) och centrala (genom att hämma prostaglandinsyntesen i det centrala och perifera nervsystemet).

In vitro inhiberar inte koncentrationer som motsvarar de som uppnås vid behandling av patienter biosyntesen av proteoglykaner i den bruskiga vävnaden.

När reumatiska sjukdomar minskar smärta i lederna i vila och under rörelse, liksom morgonstyvhet och svullnad i lederna bidrar det till ökad rörelsevolym. Minskar posttraumatisk och postoperativ smärta, såväl som inflammatoriskt ödem.

Med posttraumatiska och postoperativa inflammatoriska fenomen, botar det snabbt smärta (uppstår både i vila och under rörelse), minskar inflammatoriskt ödem och ödem i det postoperativa såret.

Undertrycker aggregeringen av blodplättar. Med långvarig användning har en desensibiliserande effekt.

Efter oral administrering absorberas den från matsmältningssystemet. Intaget av mat sänker absorptionshastigheten, absorptionsgraden förändras inte. Omkring 50% av den aktiva substansen metaboliseras av "första pass" genom levern. Med rektal administrering är absorptionen långsammare. Dags att nå Cmax i plasma efter oral administration är 2-4 timmar, beroende på vilken doseringsform som används, efter rektal administrering - 1 timme, in / m administrering - 20 minuter. Koncentrationen av den aktiva substansen i plasman är i linjärt beroende av mängden applicerad dos.

Kumulera inte. Bindning till plasmaproteiner är 99,7% (huvudsakligen med albumin). Penetrerar sig i synovialvätska, Cmax uppnås 2-4 timmar senare än i plasma.

Det metaboliseras i stor utsträckning med bildandet av flera metaboliter, varav två är farmakologiskt aktiva, men i mindre utsträckning än diklofenak.

Det aktiva ämnets systemiska clearance är ungefär 263 ml / min. T1/2 av plasma är 1-2 timmar, från synovialvätska -. 6,3 timmar Cirka 60% av dosen utsöndras som metaboliter njurar, mindre än 1% utsöndras i urinen i en omodifierad form, är den återstående delen matas ut som metaboliter i gallan.

Inflammatoriska och degenerativa sjukdomar i muskuloskeletala systemet, inkl. reumatoid, juvenil, kronisk artrit ankyloserande spondylit och andra spondyloarthropatier; osteoartrit; giktartrit bursit, tendovaginit; smärtssyndrom från ryggraden (lumbago, ischias, ossalgi, neuralgi, myalgi, artralgi, ischias); posttraumatiskt postoperativt smärtsyndrom åtföljt av inflammation (t ex i tandvård och ortopedi); algomenorrhea; inflammatoriska processer i det lilla bäckenet (inklusive adnexit) Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i ENT-organ med svår smärtsyndrom (som del av komplex terapi): Faryngit, tonsillit, otitis media.

Isolerad feber är inte en indikation på användningen av läkemedlet.

Läkemedlet är avsett för symptomatisk behandling, minskande smärta och inflammation vid användningstillfället, sjukdomsprogressionen påverkas inte.

Överkänslighet mot diclofenak och hjälpämnen av det använda läkemedlet; "Aspirintriad" (attacker av bronkial astma, urtikaria och akut rinit med intag av acetylsalicylsyra eller andra NSAID); erosiva och ulcerativa lesioner i mag-tarmkanalen i fasen av exacerbation; proctit (endast för suppositorier); graviditet (för introduktionen) III trimester av graviditet (för oral administrering och rektalt); barn och ungdomar under 18 år (för introduktion och för långverkande doseringsformer).

Med försiktighet misstanke om GIT-sjukdom; indikerar en historia av blödning från mag-tarmkanalen och magsår perforering (speciellt hos äldre patienter), Helicobacter pylori-infektion, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, dysfunktion; Lätta och måttliga leverskador, leverporfyri (diklofenak kan orsaka porfyriattacker). patienter med bronkial astma, säsongsbunden allergisk rinit, svullnad i nässlemhinnan (inklusive med polyper i näshålan), KOL, kroniska infektionssjukdomar i andningsvägarna (särskilt rinitopodobnymi associerad med allergiska symptom); kardiovaskulära sjukdomar (inklusive IHD, cerebrovaskulär sjukdom, kompenserat hjärtsvikt, perifer vaskulär sjukdom); nedsatt njurfunktion, inklusive kroniskt njursvikt (CK 30-60 ml / min); dyslipidemi / hyperlipidemi; diabetes mellitus; arteriell hypertoni; signifikant minskning av BCC av någon etiologi (till exempel före och efter massiva kirurgiska ingrepp); brott mot hemostasystemet risk för trombos (inklusive hjärtinfarkt och stroke) äldre patienter, särskilt de som är försvagade eller har låg kroppsvikt (diclofenak ska användas vid den lägsta effektiva dosen); hos patienter som får läkemedel som ökar risken för gastrointestinal blödning, inklusive systemiska kortikosteroider (inklusive prednison), antikoagulantia (inklusive warfarin), trombocytaggregationshämmande medel (inklusive klopidogrel, aspirin), selektiva hämmare återupptaget av serotonin (inklusive citalopram, fluoxetin, paroxetin, sertralin); samtidig behandling med diuretika eller andra läkemedel som kan störa njurfunktionen vid behandling av rökare eller alkoholmissbrukare; på / m ges till patienter med astma på grund av risken för exacerbation av sjukdomen (som natriumbisulfit, som finns i flera doseringsformer för injektion kan orsaka svåra överkänslighetsreaktioner).

Dosen väljs separat, det rekommenderas att använda läkemedlet i den lägsta effektiva dosen, om möjligt med kortast behandlingsperiod.

För oral administrering och rektal administrering

Vid administrering oralt i form av tabletter med normal verkningsaktivitet eller rektalt i form av suppositorier, är den rekommenderade initialdosen 100-150 mg / dag. I relativt milda fall av sjukdomen såväl som för långvarig behandling är 75-100 mg / dag tillräcklig. Den dagliga dosen ska delas upp i flera receptioner.

När den tas i form av långverkande tabletter är den rekommenderade initialdosen 100 mg 1 gång per dag. Samma dagsdos används för milda symtom såväl som för långvarig behandling. I de fall då symtomen på sjukdomen är mest uttalade på natten eller på morgonen, förlängs tabletterna
Det är lämpligt att vidta åtgärder på natten.

För att lindra nattvärk eller morgonstyvhet Förutom att ta läkemedlet under dagen ordineras diklofenak i form av rektala suppositorier före sänggåendet. medan den totala dagliga dosen inte får överstiga 150 mg.

vid primär dysmenorré dagsdosen väljs individuellt; det är vanligtvis 50-150 mg. Den initiala dosen ska vara 50-100 mg; Om det behövs för flera menstruationscykler kan det ökas till 150 mg / dag. Läkemedlet ska tas när de första symptomen uppträder. Beroende på dynamiken i kliniska symptom kan behandlingen fortsättas i flera dagar.

i äldre patienter (65 år och äldre) korrigering av initialdosen är inte nödvändig.

i försvagade patienter, patienter med låg kroppsvikt Det rekommenderas att hålla sig till minsta dosen.

Det ska användas med extrem försiktighet hos patienter med sjukdomar i kardiovaskulärsystemet (inklusive okontrollerad arteriell hypertoni) eller en hög risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Om du behöver långvarig behandling (mer än 4 veckor) hos sådana patienter ska du använda läkemedlet i en daglig dos, högst 100 mg.

Barn i åldern 1 år och äldre

Läkemedlet är ordinerat i en dos med en hastighet av 0,5-2 mg / kg kroppsvikt / dag (i 2-3 delade doser, beroende på sjukdoms svårighetsgrad). för behandling av reumatoid artrit Den dagliga dosen kan maximeras till 3 mg / kg (i flera doser). Den maximala dagliga dosen är 150 mg.

Läkemedlet i form av långverkande tabletter ska inte användas till barn och ungdomar under 18 år.

För parenteral administrering

Ange djupt in i / m. Enstaka doser - 75 mg. Vid behov är upprepad administrering möjlig men inte tidigare än 12 timmar.

Varaktighet av appliceringen inte mer än 2 dagar, om nödvändigt, vidarebefordras till oral eller rektal administrering av diklofenak.

I svåra fall (till exempel med kolik) kan 2 injektioner på 75 mg, som ett undantag, ges med ett intervall på flera timmar (den andra injektionen ska utföras i motsatt glutealområde). Alternativt kan en IM en gång om dagen (75 mg) kombineras med diklofenak i andra dosformer (tabletter, rektala suppositorier), med den totala dagliga dosen högst 150 mg.

vid migränattacker diclofenac rekommenderas att administreras så snart som möjligt efter starten av en attack, IM i en dos av 75 mg, följt av användning av suppositorier i en dos upp till 100 mg samma dag, om så krävs. Den totala dagliga dosen får inte överstiga 175 mg den första dagen.

i äldre patienter (65 år och äldre) korrigering av initialdosen är inte nödvändig. Försvagade patienter, patienter med låg kroppsvikt, rekommenderas att hålla sig till minsta dosen.

Det ska användas med extrem försiktighet hos patienter med sjukdomar i kardiovaskulärsystemet (inklusive okontrollerad arteriell hypertoni) eller en hög risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Om du behöver långvarig behandling (mer än 4 veckor) hos sådana patienter ska du använda läkemedlet i en daglig dos, högst 100 mg.

Barn och tonåringar under 18 år

Diklofenak ska inte användas i / m hos barn och ungdomar under 18 år på grund av svårigheten att dosera läkemedlet.