Huvud
Behandling

Diffusional nodulär hyperplasi av prostata. Symtom, diagnos, behandling.

En av de vanligaste sjukdomarna hos äldre män är diffus prostatisk hyperplasi. Förändringar är i nästan 90% av männen som har korsat varumärket på 80 år. Under senare år utvecklas problemet hos unga människor, eftersom det finns många orsaker som leder till sådan patologi.

Diffus utvidgning är inte ett onkologiskt problem, eftersom det är godartat, men behandling bör inte försummas, eftersom inflammation och utvidgning av prostatakörteln kan bli kronisk.

Typ av hyperplasi av prostata

Hyperplasi kan vara annorlunda:

 • fokal;
 • glandular;
 • diffundera;
 • glandulär-stromal.

Det finns en annan typ - diffus nodulär hyperplasi av prostata. I det här fallet finns det en praktiskt jämn ökning av körteln i alla sina zoner. I det här fallet kan en nod uppträda och växa ut ur många andra knutpunkter. Detta fenomen observeras i olika delar av körteln.

Behandling beror på många faktorer, inklusive symtom på sjukdomen. Det väljs uteslutande av läkaren efter diagnosen.

Symtom och diagnos av diffus nodulär hyperplasi

Den höga sannolikheten för utveckling av en patologi beror på ålder. Sjukdomen uppträder sällan vid det starkare könet till 41 år. Den största delen av sjukdomen utvecklas efter denna milstolpe. Förekomsten av sjukdomen i nästa släkting eller i anamnesen ökar också risken för utveckling.

Allmänna symtom är:

 • stark och ständig uppmaning att urinera
 • fluktuationer och diskontinuitet i processen
 • spänning vid urinering
 • svaga eller intermittenta urinströmmar;
 • brinnande eller ömhet i processen att tömma blåsan.

Ett av de mest rastlösa symptomen är urinretention, det vill säga en person har förlorat förmågan att urinera. Sådan patologi kräver omedelbar medicinsk intervention.

Nodulär hyperplasi av prostata fastställs på grundval av flera diagnostiska metoder.

 1. urinanalys - det gör det möjligt att avslöja tecken på blödning eller infektionstillstånd
 2. uroflowmetry - Den elektroniska texten används, vilket gör det möjligt att bestämma flödeshastigheten för urinen.
 3. cystoskopi - avslöjar problem i de nedre urindelarna, inklusive urinröret
 4. ultraljud - låter dig få information om prostata storlek och form
 5. volymen av kvarvarande urin - mängden vätska som förblir i bubblan efter tömning mäts. Som regel, om ca 200 ml kvarstår, visar det att det finns ganska allvarliga överträdelser.

Symtom på diffus prostatahyperplasi bör vara en allvarlig orsak till ytterligare undersökning. Om du inte börjar behandla i tid kan du se:

 • njurdysfunktion - är förknippad med en signifikant ökning av systemets storlek, med blåsans utbrott på grund av stagnation av urin och bristen på förmåga att rengöra den på en gång,
 • akut fördröjning leder till svår smärta. Kan svälla magen, som utan hjälp av en specialist leder till att blåsan bryts.

Behandling av prostatisk hyperplasi i diffus nod

Behandlingsprocedurerna väljs ut beroende på symptomen. Kan utses och enkel övervakning av patientens hälsa. Under en sådan period bör en person besöka en läkare om en gång var sjätte månad. En systematisk laboratorieundersökning är obligatorisk. Bland rekommendationerna finns det alltid en diet och periodisk, men inte stark fysisk aktivitet.

Utsedda och medicinska preparat. Utan dem kommer nästan 70% av männen med denna diagnos inte iväg. Följande läkemedel används oftare:

 • blockerare av testosteron i dihydrotestosteron. På grund av dem stannar prostata tillväxten. Reduktion i storlek noteras hos 25% av personerna. Terapi kräver ett långt tillvägagångssätt, därför tar det ibland flera månader för behandling.
 • antispasmodika. Medicinering av denna åtgärd har en avslappnande effekt på organets muskler, vilket återställer den vanliga processen med urinering. Behandling leder ofta till en förbättring av blodtillförseln. Som ett resultat försvinner tecken på dålig urinledning;
 • en kombination av alfa-blockerare och 5-alfa reduktashämmare. Kliniska studier har visat att sjukdomsprogressionen minskas med 87%.

I vissa fall föreskrivs beredningar av vegetabiliskt ursprung. De kan användas i kombination med andra läkemedel. Behandling med örtinfusioner och extrakt är lång. Diffusiv-fokal hyperplasi av prostatakörteln kan behandlas som ett antiinflammatoriskt naturmedel och de som korrigerar hormonell sfär.

Operativ ingrepp i denna patologi är en extrem åtgärd. Vanligtvis är det föreskrivet om symptomen är ljusa eller mättade, när läkemedelseffekten inte ger positiva resultat. Operationen ordineras om det finns risk för utveckling av njursvikt.

Standardproceduren är transuretral resektion. Bland de nya teknikerna ges ofta preferens laser. Med hjälp kan du korrigera käftens storlek, bli av med knutpunkter eller fokalskador.

Indikationer för utförande kirurgisk ingrepp Det är:

 • blod i urinen;
 • stenar i blåsan;
 • njurproblem
 • manifestation av symtom med exponering av läkemedel.

Innehåller diffus prostatahyperplasi behandlad med olika fysioterapi tekniker, övningar. Det senare inkluderar klasser för utvecklingen av bäckensbottenmusklerna. Först utvecklades sådana komplex för kvinnor som förbereder sig på förlossning.

Lektion används bäst vid urinering. Stram musklerna tills urinströmmen är stoppad eller saktrad. Förvara i denna position i ca 20 sekunder och slappna av.

För att förhindra utvecklingen av sjukdomen kan du följa vissa regler. Till exempel undvik stillasittande livsstil. Det är nödvändigt att gå in för sport, spendera mycket tid på promenader, titta på din vikt.

Hyperplasi av prostata

Sjukdomen, som kallas prostatisk hyperplasi, anses vara en av sorterna av en godartad tumör. Ofta kallas det adenomatös hyperplasi av prostata.

Utställningar sebyadobrokachestvennaya prostatahyperplasi som knutor i de så kallade periuretrala prostatadelar expanderar, vilket skapar urinvägsobstruktion. Däremot fick sjukdomen ett andra namn - nodal hyperplasi av prostatakörteln.

Hyperplasi av prostata anses vara det vanligaste problemet bland män som har övervunnit den femtioåriga gränsen. 50% av dessa män klagar på prostata hyperplasi. När det gäller män över åttio år, påverkar denna sjukdom i en grupp ämnen av denna ålder cirka 90% av patienterna.

Inte så länge sedan behandlades godartad prostatahyperplasi endast genom användning av kirurgisk ingrepp, men nu erbjuds patienter att testa inte kirurgiska metoder, men medicinska metoder nu på alla moderna sjukhus. Så din prostata hyperplasi behandling med droger kan definitivt vinna!

Hyperplasi av prostata: orsaker

Den viktigaste orsaken till utvecklingen av prostatahyperplasi uttrycks i de åldersrelaterade metamorfoserna av den hormonella bakgrunden i människans kropp. Metabolism av testosteron hos män med ålder är störd, och blodet börjar gå in mer än hanen och det kvinnliga könshormonet (östrogen). Dessa hormoner aktiverar sin aktivitet direkt i prostatakörteln.

Utvecklingen av prostata hyperplasi sker exakt på detta sätt. Denna ackumulativa process kan vara i mer än ett decennium. Från mikroskopiska knölar till nästan igensättning och manifesterar de återstående symtomen.

När det gäller diagnosen, kan sjukdomen på ett tidigt stadium endast detekteras genom ultraljudsundersökning av prostata. Ju tidigare problemet upptäcks, ju högre är sannolikheten för ett gynnsamt resultat.

Nästan alltid börjar prostata hyperplasi att manifestera sig samtidigt med kronisk inflammation i prostata. Detta orsakar sjukdomsfallets höst- och vårförstärkningar, för det är under denna säsong att kronisk prostatit är benägen för exacerbationer.

Sällan när prostatahyperplasi är en enda störning. Mycket ofta, utöver sin patient vinner urolitiasis, kronisk urinretention, kronisk njursvikt, orchiepididymitis, prostatit, hematuri, cystit, pyelonefrit, uretrit eller hydronefros.

Hyperplasi av prostata: symtom

Eftersom sjukdomen utvecklas i etapp kommer symtomen på var och en av dem också att skilja sig. Så, vilka tecken på prostatahyperplasi karakteriserar var och en av stadierna?

Hyperplasi av prostata 1 grad. Vid en hyperplasi av en prostata på 1 grad hos mannen finns det klagomål om inkompetent urinering, förhöjda önskningar till den, en svag stråle.

Hyperplasi av prostata i andra graden. Med hyperplasi av prostata i 2: a graden under urinering blir strålen tunn och lethargisk. Vid slutet av processen finns det en känsla av ofullständighet. Orsaken till detta ligger i det faktum att bl a på grund av prostata hyperplasi inte töms till slutet, leder detta till kränkningar av njurfunktionen.

Steg 3. Det svåraste steget av sjukdomen. I detta fall börjar utvecklingen av paradoxal ishuria. Med andra ord, är blåsan full, men på grund av låg muskeltonus person får ingen brådska för mocheispuskaniya.Iz urinröret hålls droppande urin som urin kanaler expanderas.

Typ av hyperplasi av prostata, diet

När denna sjukdom upptäcks utser läkare vanligtvis en speciell diet till patienten, baserat på patientens individuella egenskaper. Försumma råd från en läkare kan inte i något fall, för att du kan förvärra situationen.

Det finns flera former av denna sjukdom:

- diffus prostatahyperplasi;

- fokal prostatisk hyperplasi;

- glandulär hyperplasi av prostata;

- glandulär-stromal hyperplasi av prostata.

Glöm inte heller att moderat hyperplasi i prostatakörteln kan ha en annan karaktär. Det vill säga inte bara den godartade prostatiska hyperplasin i prostatakörteln är känd för världen. Män lider av malign hyperplasi i prostatakörteln.

Hyperplasi av prostata, behandling

Det är önskvärt att behandla godartad prostatahyperplasi så snart som möjligt. För att förhindra utveckling av prostatahyperplasi, män som är äldre än 50 år, måste minst en gång per år genomgå en undersökning med en specialist. Så om du börjar behandla tidigt i samband med prostatahyperplasi, kan du göra utan allvarliga konsekvenser. Det är därför, vid den minsta misstanke om prostatahyperplasi, att symptom ska beskrivas till behandlande läkare!

Vad är godartad prostatahyperplasi och hur man behandlar den?

Hyperplasi av prostata är en mycket vanlig patologi. Denna sjukdom kallas även prostata adenom. Detta är en urologisk sjukdom, en godartad tumör i glandulärorganet.

Varför prostata behövs

Detta viktiga orörda organ i det manliga reproduktionssystemet har en liten storlek. Den ligger framför ändtarmen, under blåsan. Järn producerar huvuddelen av spermierna - en något alkalisk hemlighet. Denna saft ger rörlighet och livskraft för spermatozoa.

Från prostatens normala funktion beror livskvaliteten, den sexuella förmågan hos det starkare könsrepresentanten. Nyligen har experter diagnostiserat en godartad tumör av denna exokrin körtel oftare. Hyperplasi av prostata utvecklas också hos djur. Denna sjukdom utvecklas ofta hos hundar.

Orsaker till patologiutveckling

Etiologiska faktorer för utveckling av överträdelser:

 1. Hormonal omstrukturering av kroppen.
 2. Ökande med åldern, nivån på kvinnliga könshormoner och en minskning av hankön. Som en följd av denna obalans, som förekommer hos de flesta män efter 50 års ålder, ökar prostatakörteln i storlek. Som ett resultat komprimeras den bakre delen av urinröret med den förstorade sexlivet. Det finns spasmer av muskler som omger urinröret.
 3. Komplikation av familjehistoria.
 4. En stillesittande livsstil, när en man inte deltar i fysisk utbildning. Bäckenregionen har många muskler, ledband, som hela tiden måste fungera som en pump.
 5. Hög nivå av testosteron.

Symtom på prostata adenom

Den komplexa nervsystemet i prostata i adenom svarar omedelbart på alla patologiska förändringar, vilket orsakar olika kränkningar av allmän och lokal natur. Det minst mättade symptomatiska tillståndet är hyperplasi av prostata 1 grad.

Den mest slående egenskapen hos patologin är dysuri - en störning av urinproduktionen:

 1. Hennes utflöde störs, eftersom en man med BPH-benign prostatahyperplasi har proliferation - proliferation av celler i den drabbade prostata. Hankörens volym ökar gradvis.
 2. I de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen som ett resultat av att man klämmer urinvägarna uppstår uttunning av strålen. Den riktas vertikalt nedåt.
 3. I andra etappen finns det svårigheter i urinflödet.
 4. Night pollakiuria är en ökning av frekvensen av nattlig smärtsam urinering, som överstiger åldersnorm. En man börjar besöka toaletten upprepade gånger på natten, eftersom kvarvarande urin förblir i blåsan, men lättnad av hans tillstånd uppstår inte. Det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 5. Patienten lider av att gnugga, brinna.
 6. Nocturia-övervägande av nattlig urin över dagen.
 7. Stranguria - fördröjningen av uppkomsten av urinledning genom på grund av förekomsten av en obstruktion till utflödet. Patienten tvingas att dra in bukpressen, så att den nödvändiga åtgärden att ta bort strålen börjar. Vätskeflödet är droppe, okontrollerbart, tunt.
 8. Frekventa avbrott i processen med jetting. Ibland minskar dess intensitet, det stänker. Tömning av urinblåsan är försenad.
 9. Stressfull, intermittent urinering i slutet av urinen.
 10. Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av tyngd i underlivet.
 11. I allvarliga fall kommer den biologiska vätskan knappast att falla ut, tills urinlösningen slutar helt, trots det plötsliga överskottet av blåsan.
 12. Den tredje etappen kännetecknas av en akut retention av urin. Vid sträckning av urinblåsan förekommer en mycket allvarlig smärta.
 13. Imperativ inkontinens av urin är en oemotståndlig uppmaning att avlägsna strålen.
 14. Stress, irritabilitet.
 15. Slöhet, rastlös sömn.
 16. Dålig fysisk hälsa, asthenisk syndrom.
 17. Obalanserat psykologiskt tillstånd. Detta problem ger många upplevelser och olägenheter. Det hotar med allvarliga konsekvenser.
 18. Konsekvenser av prostata adenom
 19. Eftersom den godartade tumören växer, är blåsans funktioner signifikant försämrade. I slutändan leder detta ofta till utveckling av njursvikt.
 20. Med sjukdom i vilken grad som helst, kan akut urinretention förekomma, vilket kräver akut läkarvård. Till och med mot bakgrund av att ta läkemedel som doktorn föreskriver, kommer ett antal män på operationsbordet.
 21. Det kan finnas erektil dysfunktion, en minskning av libido, eftersom denna trend leder till en minskning av testosteronnivåerna.

Det finns en åsikt att prostata adenom kan bli cancer. Denna åsikt är inte helt korrekt, eftersom adenom och prostatacancer är olika sjukdomar. De utvecklas från olika zoner och celler i prostatakörteln. Dessa sjukdomar har en liknande symtomatologi. Det vanliga är att båda sjukdomarna är hormonellt beroende.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Numera behandlas denna sjukdom framgångsrikt på olika stadier av dess utveckling. De konservativa läkemedelsmetoderna råder i terapeutiska åtgärder. För att läka, måste du uthålligt utföra all doktors utnämningar i minst en månad.

Komplexa åtgärder vidtas. Hittills finns till läkare för att det finns tre grupper av läkemedel för behandling av prostata:

 1. Alpha-adrenoblockers: omniks, delphas, cardura. Läkemedel som påverkar alfa-receptorerna. De slappnar av och bidrar till viss minskning av prostatakörteln. På så vis är det lättare att urinera. De minskar krampen i muskulaturen i blåsans hals och den bakre delen av urinröret. Som ett resultat avlägsnas symptomen. Men dessa droger bidrar inte till en minskning av prostatakörteln.
 2. Inhibitorer av 5 alfa-reduktas: proscar, avadar. Dessa läkemedel verkar på grund av prostata adenom. Ett läkemedel som minskar produktionen av de-yerosteron. Detta leder till en minskning av könkörtelns storlek. Hinder för urinering elimineras. Men dessa droger måste tas under lång tid. Hos vissa patienter orsakar de en försämring av sexuell kraft, minskad sexuell lust.
 3. Det är säkert att stoppa tillväxten av adenom indigal. Det återställer hormonbalansen: en minskad androgensnivå och en förhöjd nivå av östrogener. Detta läkemedel stoppar adenomtillväxten vid något stadium av sjukdomen.
 4. Fytoterapeutiska läkemedel framställda av naturliga råmaterial.
 5. Vid akut urinretention måste patienten sätta en kateter.
 6. Fysioterapeutiska metoder används: Laserbehandling för bestrålning av prostatakörteln. Medicinsk elektrofores, som låter dig injicera medicinska ämnen direkt i prostatakörteln.
 7. Darsonvalisering, massage, galvanisering av körteln för att förbättra blodtillförseln.
 8. Det är viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker från kosten.

Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen

En tumör blockerar ofta urinkanalen. Smärta blir outhärdligt. Slutligen, för att lindra en man av adenom kan bara brådskande kirurgisk ingripande. På många sjukhus utförs traditionell öppen adenomektomi.

 1. Detta är en avancerad teknik för att avlägsna tumör. I civiliserade länder föredrar de att använda denna behandlingsmetod. Modern teknik för shader endoskopiska operationer möjliggör kirurgisk behandling utan snitt.
 2. Under videokontrollerna går in i prostatakörteln genom urinröret. En speciell vass enhet avlägsnar överskottsvävnaden hos detta organ. Utflödet av strålen förbättras efter frisättning av urinröret.

Adenom i prostata är en vanlig åldersstörning. Varje operation är förknippad med en viss risk för komplikationer. Därför är det viktigt att stoppa sjukdomen i början av dess utveckling.

Denna patologi lämpar sig för framgångsrik behandling.

Om symptom på prostata adenom uppträder, är det nödvändigt att kontakta läkaren i god tid och börja den nödvändiga behandlingen. Hälsan normaliserar.

Diffus prostatahyperplasi - symptom och behandling

Den vanligaste diagnosen för äldre män är diffus prostata hyperplasi, vilket är bättre känt som prostata adenom. Denna sjukdom, enligt statistiken, påverkar omkring 90% av männen 80 år, men från den är inte försäkrad och den yngre generationen.

Adenom av prostata

Prostata adenom är en diffus förändring i parankymen av prostatakörteln som uppträder under påverkan av olika faktorer. Prostatakörteln förändrar sin struktur och form, vilket leder till patologins utseende. Orsaken till denna sjukdom är godartad prostatatumör, vilket leder till ökningen. Eftersom neoplasmen är godartad utesluts utseendet av metastaser, men diffus hyperplasi blockerar genitourinary funktionen, vilket orsakar mycket obehagliga känslor.

symptom

Hemma är diffus hyperplasi i prostata på ett tidigt stadium svagt nog, men det finns ett antal symtom som direkt eller indirekt kan indikera förekomst. Bland dem förtjänar följande särskilda uppmärksamhet:

 • Krama urinröret är den tidigaste manifestationen av urineringsproblem - ett karakteristiskt symptom

diffus hyperplasi - detta indikeras av en svag stråle under urinering;

 • Ostabil process av urinering och fördröjning före starten.
 • Behovet av att göra fysiska ansträngningar för att helt tömma blåsan;
 • För ofta urinering på natten
 • Oförmåga att helt tömma blåsan under ett enda besök på toaletten;
 • Kronisk kurs av infektionssjukdomar i genitourinary systemet och bildning av njurstenar;
 • Fördröjd urinering med kronisk kurs.
 • I de första skeden av sjukdomen kan dessa symtom ha en långvarig kurs och inte ge obehag, men de är de som talar om sjukdomsuppkomsten.

  Utan snabb diagnos och behandling kan de bli dina ständiga följeslagare.

  komplikationer

  Trots det faktum att diffusa förändringar i prostatakörteln är godartade i detta fall kan deras utveckling leda till allvarliga komplikationer. De vanligaste komplikationerna av denna sjukdom är:

  • Njurfunktion - på grund av konstant stagnation av urin, i ett sent stadium av sjukdomen, utan rätt behandling, är det möjligt att utveckla irreversibla förändringar i njurstrukturen, vilket i sin tur leder till deras misslyckande. Den mest "milda" manifestationen av denna komplikation är bildandet av njurstenar; Adenom leder till stagnation av urin
  • Långvarig stasis av urin orsakar också hydronephrosis av njurarna - en ökning i uppsamlingssystemet och följaktligen organdysfunktion;
  • Blåsningsbrott i avsaknad av möjlighet till tidig evakuering, liksom konstant retention av en betydande del av urinen, orsakar förtunning av de muskulösa väggarna. Detta leder till utseendet på divertikulära försvagade områden där det kan vara sprickor under stressen.
  • Diffus prostatahyperplasi orsakar också en akut fördröjning i urinen. Denna komplikation åtföljs av svår smärta och svullnad buk: utan kirurgisk ingrepp är en urinblåsning oundviklig.

  orsaker till

  Den vanligaste orsaken till diffus hyperplasi är åldersfaktorn, åldersrelaterade förändringar i den hormonella bakgrunden. Med ålder minskar produktionen av testosteronhormonet och det finns ett överskott östrogen, vilket orsakar okontrollerad proliferation av prostata.

  Prostatit föregår ofta utvecklingen av hyperplasi

  Diffus prostatahyperplasi följer ofta "manliga" sjukdomar - den vanligaste följeslagaren av prostataförstoring är prostatit. Kroniska sjukdomar i det genitourinära systemet kan också leda till tumörutveckling. Den indirekta orsaken till denna sjukdom kan vara missbruk av tobaksvaror, alkohol och halvfabrikat.

  Bland orsakerna till uppkomsten av diffus hyperplasi framträder också arveliga indikatorer: om familjemedlemmar är närvarande i familjehistoria med denna sjukdom, ökar risken för sjuklighet till 90%.

  Om du är i riskzonen är detta en allvarlig anledning att genomföra en förebyggande undersökning.

  diagnostik

  Diagnos av en godartad prostatatumör utförs genom en omfattande undersökning.

  För att korrekt identifiera sjukdomen används följande studier:

  • Laboratorietester - En allmän analys av urin och blod gör att du kan identifiera specifika antikroppar som är karakteristiska för sjukdomen.
  • Ultraljud av prostata - ultraljudsundersökningen gör det möjligt att upptäcka diffusa förändringar i prostata och bestämma graden av förändringar.
  • Uretrocystoskopi - gör det möjligt att bestämma graden av tillståndet hos blåsan och muskelväggarna;
  • Uroflowmetry - gör det möjligt att mäta volymen av en enda urinering och dess intensitet.

  behandling

  Huvudrollen i behandlingen av denna sjukdom är konservativ medicinering, genom vilken symptomen på sjukdomen elimineras. Behandlingens art och läkemedel ordineras av den behandlande läkaren, efter bekantskap med den exakta bilden av sjukdomsutvecklingen.

  I vissa fall är det möjligt att använda en ballonsond, genom vilken urinröret breddar sig vid förträngningsställena. Det bör dock noteras att denna åtgärd är tillfällig och tjänar till att tillfälligt lindra symtomen under en akut obstruktion av urinröret.

  Kirurgisk behandling av prostata adenom

  Kirurgisk ingrepp utförs i de senaste stadierna av sjukdomsutvecklingen, när användningen av mediciner inte ger konkreta resultat.

  I de tidiga stadierna av diffus hyperplasi av prostatakörteln lämpar sig för läkemedelsbehandling, utan utveckling av komplikationer. Tidig diagnos är nyckeln till att slutföra läkning av denna sjukdom!

  Diffus hyperplasi av prostata

  Bland manliga sjukdomar är ett betydande ställe ockuperat av patologiska förändringar i prostatakörteln.

  De kan vara fokala, det vill säga i någon del av orgeln, eller diffus, som förekommer i hela organet.

  Om specialister har fastställt faktumet av en ökning av storleken på hela prostata, är det möjligt att diagnostisera sjukdomar som prostatit, cyste, cancer, diffus hyperplasi av prostata.

  Alla dessa sjukdomar har en annan karaktär, men resultatet av de lanserade formerna är praktiskt taget detsamma.

  Några ord om sjukdomen

  Diffus hyperplasi av prostata - detta är en av formerna av hyperplasi, en process där cellerna och vävnaderna i ett organ växer, vilket leder till att aktiviteten hos en persons genitourinära system störs.

  Diffus hyperplasi är en typ av icke-malign tumör. I körteln förekommer enskilda förstorade (adenomatösa) noduler.

  Därför är sjukdomen fortfarande känd under sådana namn: adenom av prostata, adenomatös hyperplasi av prostata, nodal hyperplasi.

  Kort historia av sjukdomsförloppet

  Sjukdomen går igenom tre steg och rapporterar sig på detta sätt:

  • första etappen - Önskan att urinera är frekvent, processen är svår, flödet av vätska från urinröret är svagt, svagt;
  • andra etappen - Till det befintliga lidandet läggs en ständig känsla av blåsans fullhet, njurarnas avbrott.
  • den tredje etappen - Det finns oförmåga att släppa ut hela blåsan från vätskan, detta tillstånd av kroppen leder till det sista skedet av njursvikt.

  Viktigt! En tidig hänvisning till en specialist med klagomål om obehagliga symptom hjälper till att undvika risken att vända adenom till cancer.

  Förekomsten av sjukdomen och dess betydelse

  Nodulär hyperplasi av prostata - Det här är främst en sjukdom hos män i kategorin äldre åldrar. Med detta problem behandlas urologer av män efter 40 år, ibland ännu yngre.

  Den vanligaste patologin utvecklas efter femtio år. En stor spridning av hyperplasi observeras hos gamla människor.

  Vad hotar denna sjukdom om det inte behandlas i tid? Hyperplastiska processer kan orsaka sådana komplikationer:

  • sub-tubulär blockering av urinvägarna;
  • akut eller kronisk fördröjning vid urinflödesprocessen;
  • utseende av stenar i blåsan;
  • omvänd flöde av fluid från urinblåsan till urinrörarna;
  • förekomsten av en infektion i det genitourära systemet;
  • expansionen av urinledaren, kränkning av dess tömning;
  • utveckling av kroniskt njursvikt
  • minskad styrka.

  Orsaker, riskfaktorer

  Exakta data om orsakerna till diffus hyperplasi av prostata är inte tillgängliga.

  Riskfaktorer är ålder av specialister och relaterade hormonrubbningar - en minskning av blodnivåer av androgener (manliga hormoner) på grund av ökningen av östrogen (kvinnliga hormoner).

  OBS! Den direkta sambandet mellan utveckling av diffus hyperplasi med användning av alkohol, tobaksvaror, sexuallivets egenskaper och de överförda sjukdomarna har inte slutligen fastställts. Men skadlig mat, alkohol, passiv livsstil och andra faktorer kan bidra till utvecklingen av prostata hyperplasi.

  Symtom och metoder för diagnos

  Följande tecken kan sägas om det faktum att patologiska förändringar i prostatakörtelns struktur har inträffat i människokroppen:

  • intermittent urinering;
  • lågt strålehuvud;
  • partiell utmatning av urin under ett besök på toaletten;
  • betydande försök för fullständig lättnad;
  • frekvent avbrott av sömn på natten genom urinering;
  • kroniska infektioner hos urinogenitala organ
  • närvaron av njurstenar.

  Vanligtvis gör adenomen sig själv när den förvärvar en kronisk form.

  Att upptäcka diffusa hyperplastiska förändringar i prostata i början av sjukdomen kommer att hjälpa sådana moderna diagnostiska metoder:

  • digital rektal undersökning
  • ultraljudstomografi;
  • uroflowmetry;
  • urethrocystoscopy;
  • laboratorieforskning.

  Vilka är kännetecknen för var och en av dessa metoder?

  Det enklaste att genomföra Metod för digital rektalundersökning. Den kan utföras i alla situationer. Det är smärtfritt, men inte mycket estetiskt.

  Under undersökningen markerar läkaren förändringen i organs storlek, utjämnar mittspåret. Det fysiska tillståndet hos körteln med adenom förblir oförändrat.

  För mer exakt diagnos av patologi utser experter ultraljudsundersökning av prostata. Det kan utföras genom bukväggen (transabdominal ultraljud) eller genom rektum med användning av en speciell sensor (transrektal ultraljud).

  Ultraljudstomografi kommer att avslöja den dystrofa omvandlingen av strukturen hos alla delar av körteln och omfattningen av dessa störningar.

  Det är mycket viktigt att undersöka den inre delen av urinröret och urinblåsan. En sådan undersökning genomförs med hjälp av uretrotsitoskopii.

  För att mäta volymen av urin under urinprocessen, uroflowmetry.

  Vid diagnos av manlig sjukdom spelas en viktig roll av urin och blodprov.

  Viktigt! Om urologen har utsett en omfattande undersökning är det nödvändigt att genomgå alla typer av diagnostik.

  Enligt resultaten av prostataundersökningar kommer en specialist att dra slutsatser om organs struktur och förskriva nödvändig behandling.

  behandling

  De huvudsakliga typerna av behandling för prostataadenom är inverkan på de patologiska processerna för läkemedel och kirurgisk behandling.

  Behandling med mediciner

  Patienter med adenom är förskrivna till en konservativ behandlingsmetod i sådana fall:

  • Problem med urinering är mindre och sjukdomen har inte påverkat njurarna.
  • återupptagande av adenom efter operation
  • kirurgisk ingrepp är inte möjlig på grund av patientens ålder
  • vägran av patienten att resekta på egen begäran.

  OBS! Patienten ville inte drabbas av biverkningar av läkemedel, har rätt att vägra behandling droger och välj den operativa mått av behandlingen.

  Vid behandling av godartad hyperplasi används två huvudgrupper av läkemedel.

  Diffus prostatahyperplasi - vad är det och hur behandlas det?

  Diffus prostatahyperplasi - vad är det? Denna fråga ställs av nästan alla representanter för det starkare könet, vilket övervinner 40 års åldersgräns. Sjukdomar i prostata förekommer hos många mogna män. Detta beror på många faktorer, inklusive hormonella störningar, inguinal trauma, inflammatoriska processer, samtidiga sjukdomar.

  Behandlingen av sjukdomen är lång, men med snabb tillgång till specialister är det möjligt att begränsa sig till medicinsk behandling utan behov av kirurgisk ingrepp.

  Orsaker till sjukdomstillväxten

  Diffus hyperplasi i prostatakörteln - Spridning av bindväv i organet, intracellulära förändringar i det med bildandet av en godartad tumör. Detta tillstånd kan kallas precancerous, eftersom organcellerna redan förändrar sin struktur, men de kännetecknas ännu inte av okontrollerad tillväxt, vilket är fallet med onkologi.

  Läkare från hela världen rekommenderar att män besöker urologen en gång per år, och om det finns några symtom på någon prostata sjukdom - två gånger per år.

  På detta sätt är det möjligt att diagnostisera en allvarlig sjukdom i rätt tid, börja komplex behandling och förhindra flödet av en godartad tumör till en malign.

  Förutsättningar för sjukdomen:

  • Åldershormonala förändringar i kroppen - med ålder minskas produktionen av testosteron, den ersätts av kvinnliga hormoner östrogener på grund av vad cellerna i bindväv i prostatakörteln muterar;
  • Inflammatoriska processer - prostatit leder till prostataadenom, som utvecklas till diffus hyperplasi;
  • Skada på inguinalzonen - mekanisk skada på inguinsonen leder till utveckling av tumörprocesser;
  • Sjukdomar i urinvägarna - utvecklingen av prostata hyperplasi är inbördes samband med blåsans inflammatoriska processer, urinledare, men för att bestämma vilken sjukdom som är primär är svår.

  Enligt statistiken är sannolikheten för att utveckla denna sjukdom 50% hos män över 55 år, och hos patienter som är äldre än 80 år utvecklas sjukdomen i 90% av fallen. Om det diagnostiseras i tid, kommer det inte att leda till förändringar i det vanliga sättet att leva.

  Huvudsymptom

  Oftast utvecklar män diffust nodulär hyperplasi i prostatakörteln. Visuellt ser tumören på orgelet ut en mängd noduler kopplade ihop. Sjukdomen fortskrider långsamt och går från ett steg till det andra. Symtom vid varje steg är olika.

  Vid en hyperplasi av en prostata av den första inledande graden kan det vara obetydligt rezi vid en utslagning, blir strålen tunnare. Inga andra symtom än. Om du känner det minsta obehaget när du urinerar, är detta redan orsaken till att du går till doktorn.

  Den andra graden av sjukdomsutveckling har redan några konsekvenser för hela organismen. Smärta i inguinalzonen är värre, urinering blir ännu mer problematisk. Efter det försvinner inte känslan av blåsans fullhet. Ständig uppmaning att gå på toaletten är ett allvarligt symptom som inte kan ignoreras. Det uppstår på grund av svår inflammation och svullnad i prostata vävnaden. Urinblåsan töms inte helt, urinen förblir i den. Dess väggar är ständigt i kontakt med det, den inflammatoriska processen börjar i detta organ.

  Det tredje stadiet av utveckling av prostata hyperplasi är den tyngsta. Det anses vara precancerous, kräver brådskande sjukhusvistelse. På grund av det starka tumörtrycket på urinblåsorna blir de större och musklerna i blåsan slappna av. En man känner generellt inte med att komma in på toaletten, det är helt eller delvis inkontinens av urin. Hon läcker ständigt, patienten kan inte leda ett vanligt sätt att leva. Ofta i urinen är synliga orenheter av blod och pus, det finns en obehaglig lukt, synlig för andra.

  Ett annat viktigt symptom som inte kan förbises är erektil dysfunktion. Sexuell impotens uppträder vanligtvis i andra etappen av sjukdomsutvecklingen. Detta tillstånd är reversibelt, du behöver bara omedelbart kontakta en läkare som kommer att ordinera en omfattande behandling. Efter att bli av med symtomen och orsakerna till sjukdomen kommer erektilfunktionen att återställas.

  • Allmän svaghet;
  • Konstant dra smärta i underlivet;
  • Ökad kroppstemperatur.

  Diagnos av prostatahyperplasi

  Om en man har ovanstående symptom, ska han omedelbart kontakta en urolog. Han kommer att förklara vad som är diffus hyperplasi i prostatakörteln, kommer att förskriva ytterligare undersökningar för diagnosen. Först undersöks prostata genom palpation. Biokemiska blod- och urintester är obligatoriska för att bestämma patientens allmänna tillstånd.

  Bestäm förekomsten av diffus hyperplasi i prostatakörteln genom att använda ultraljud. Normalt abdominaltestmetod ger inte exakta resultat, så sensorn administreras rektalt. Denna metod kallas TRUS - transrectal ultraljud.

  Om du slappnar av under introduktionen, känner du dig inte obehag. Förfarandet tar flera minuter. Vid denna tidpunkt studerar läkardiagnetiker organets struktur, strukturella förändringar i vävnader, tumörens storlek. Baserat på ultraljud kan du redan sätta rätt diagnos. I sällsynta fall, när sannolikheten för att utveckla prostatacancer är hög, är datortomografi (CT) dessutom tilldelad med eller utan kontrast.

  Efter att ha utvärderat resultaten av alla undersökningar, föreskriver läkaren behandling för att ta bort patienten från akut tillstånd. Det är inte alltid möjligt att bli av med sjukdomen helt, särskilt i åldern, men det är mycket lättare att lindra symtomen, lindra smärtan och andra obehagliga känslor verkligen.

  Den upprepade fullständiga diagnosen av patienten utförs efter slutet av huvudbehandlingsprotokollet för att utvärdera resultaten. Med hjälp av ultraljud, biokemiska analyser kan en läkare dra slutsatser om framsteg efter behandling. Om medicinsk behandling inte hjälper, utförs en kirurgisk operation för att avlägsna tumören. Mer information om borttagningsoperationen finns i den här artikeln.

  Metoder för behandling av prostatahyperplasi

  Drogbehandling av diffus prostatahyperplasi syftar till att eliminera symtomen på sjukdomen. Läkemedlet är endast föreskrivet av en läkare, självmedicinering är strängt förbjuden, det kan påverka patientens hälsa negativt. Om experten inte kontrollerar behandlingen, kan du hoppa över det ögonblick då en godartad tumör utvecklas till en malign. Då den vanliga behandlingen inte hjälper, patienten kommer att ha en lång strålning, kemoterapi följt av ett fullständigt avlägsnande av organet.

  För att undvika sådana negativa konsekvenser, kontakta en erfaren urolog. Förklara kärnan i problemet, ta en undersökning. Specialisten kommer att bestämma graden av försummelse av problemet och på grundval av denna information kommer förskriva behandlingen. Det utförs i två riktningar - normalisering av urinering, avlägsnande av inflammation.

  För dessa ändamål föreskrivs läkemedel som slappnar av och dilaterar urinröret för att låta blåsan tömma sig fritt.

  Medan inflammationen ej avlägsnas och svullnaden av vävnaderna är mycket märkbar kan kateterisering vara nödvändig.

  Tvingad evakuering av urinblåsan utförs i öppenvårds- eller sjukvårdssituation. Denna procedur är obehaglig, men det låter dig bli av med ledsagarnas problem.

  Antiinflammatoriska och analgetika förskrivs individuellt, baserat på patientens allmänna tillstånd. Han visar också droger som återställer prostata körtelens funktioner. De tas lång tid eller permanent med små pauser. Behandlingsplanen bestäms av läkaren. Symptomen på sjukdomen försvinner efter 2-3 veckors behandling.

  Folkmetoder för behandling av prostatacancer

  När hyperplasi i prostatakörteln kan ha en positiv inverkan och populära metoder för traditionell medicin. En god terapeutisk effekt ges uppvärmningen fack på grundval av växtbaserade dekokter, komprimerar och de inre mottagande infusioner av asp bark, kamomill, johannesört. I dessa örter har antiinflammatoriska komponenter, påverkar de försiktigt kroppen.

  Att bara använda folkmetoder, som vägrar helt från medicinsk terapi, är olämpligt. Behandlingen ska vara omfattande. Örter, tinkturer har inte hög effektivitet utan användning av traditionell medicin.

  Sjukgymnastik, massage

  För att minska inflammatorisk process kring prostatakörtelns vävnader, föreskrivs olika fysiologiska förfaranden, uppvärmning, elektro-, magnetisk stimulering. Utmärkt resultat ger massor av prostata. Det utförs av specialister, en sådan exponering är kontraindicerad. Massagemetoden skiljer sig beroende på graden av försummelse av problemet. Effekten ska vara korrekt, utan smärta. Efter en fullständig massageperiod känner patienterna en märkbar lättnad. Sjukgymnastik är inte ordinerad under perioder av förvärring av sjukdomen, för att inte förvärra patientens tillstånd.

  Det är inte önskvärt att åsidosätta de tilldelade förfarandena, eftersom effekten av dem är kumulativ.

  Först kan patienten bli något värre, så kroppen reagerar på yttre påverkan, men då finns det en märkbar lättnad.

  Kirurgisk behandling

  Om läkemedelsbehandlingen inte hjälper eller sjukdomen har nått det tredje steget, genomförs en operation för att avlägsna hyperplasin i prostata. Ett sådant ingrepp är nödvändigt om kalciner finns i tumören. Sådana "stenar" i prostata bryts med ultraljuds- eller laserutrustning och extraheras genom resektion av orgel i urinrörsområdet. Ofta utförs operationer genom snittet i underlivet.

  Operationen kan bara förvärra patientens situation. I detta fall, först utfört strålningsterapi, aktiviteten av tumörprocesser reduceras, sedan bildningen avlägsnas tillsammans med omgivande vävnader. För att undvika en sådan beklagliga resultat, måste vara lämpligt att passera inspektion på urologen att tillämpa regelbundet underhåll läkarbesök, inte släta över problem, varning om symptomen. Tidig diagnos ger alltid positiva resultat, behandlingen är i detta fall lättare och snabbare.

  Diffus prostatahyperplasi förekommer hos mer än hälften av män över 50 år. Du kan bli av med problemet om du följer din hälsa. Det finns många behandlingsmetoder, förutom kirurgisk ingrepp, behöver du bara kontakta en specialist i god tid.

  BPH-prostatakörteln - vad är det, symptomen, diagnosen och behandlingsmetoderna

  På sjukhuset för svårighetsgraden av symtomen och efter en noggrann diagnos av den behandlande läkaren kan på ett tillförlitligt sätt bestämma BPH prostata - vad är det och hur man ska behandlas kommer att bestämmas på individuell basis. Inflammation i prostatan adenom är benägen att kroniskt förlopp med frekventa återfall, är fylld med farliga komplikationer, minskad sexuell aktivitet. Benign prostatahyperplasi fortskrider hos män äldre än 40 år, så i den här åldern är det önskvärt i tid att reflektera över tillförlitliga förebyggande åtgärder.

  Vad är BPH i Urologi?

  Varje man borde tydligt förstå vad prostatahyperplasi är för att utesluta utvecklingen av en sådan farlig sjukdom i framtiden. Strukturellt, denna patogena knutor som bildas i prostatan, som när de växer pressa urinröret, stör därmed den naturliga avföring blåsan. Den karakteristiska neoplasmen är godartad, men patienter med denna diagnos faller in i riskgruppen för maligna tumörer. Därför bör effektiv behandling av BPH vara aktuell.

  skäl

  Godartad prostatahyperplasi utvecklas uteslutande i den manliga kroppen, kan bli den främsta orsaken till sexuell dysfunktion, avsaknaden av ejakulation. Det är mycket problematiskt att bestämma den patologiska processens etiologi, och många urologer kallar BPHs utseende det första tecknet på de närmande "herrarnas klimakterium". Innan du börjar ta mediciner, måste du kontakta en specialist för råd. De potentiella patogena faktorerna för BPH och bildandet av glandular hyperplasi är som följer:

  • ärftlig faktor
  • den ekologiska faktorn
  • förekomsten av dåliga vanor
  • skadlig produktion
  • de överförda inflammatoriska processerna i prostata;
  • venerala sjukdomar;
  • oregelbundet sexliv.

  form

  Processen för proliferation av körtelvävnad fortskrider under påverkan av könshormoner - testosteron och dihydrotestosteron. Med sin instabila koncentration bildas problem med urinröret, godartade tumörceller som multiplicerar, vilket ökar den karakteristiska tillväxten i storlek. Det är viktigt att inte bara veta vad BPH är men också klassificeringen av denna sjukdom för att påskynda upprättandet av den slutliga diagnosen:

  1. En sub-tuberkulös form av BPH, där en godartad tumör växer mot ändtarmen.
  2. Intravesikal form av BPH, där patologins fokus är begränsad huvudsakligen till blåsan, kännetecknas av tumörtillväxt.
  3. Retrotrigonal form av BPH med lokalisering av patologins fokus under blåsans triangel.

  Stages of

  Diagnosen av BPH i urologi har sina egna särdrag, som orsakas av scenen i den patologiska processen. För att undvika snabb avlägsnande av prostata adenom är det nödvändigt att i god tid reagera på den första symtomatologin av en karaktäristisk sjukdom. Nedan är stadierna av BPH, vilket komplicerar arbetet i prostata. Alltså:

  1. Inledningsskedet är kompensation. Patienten klagar över en palpabel urinretention, frekvent urinering, särskilt på natten. Varaktigheten av perioden är upp till 3 år, då sjukdomen fortskrider.
  2. Den genomsnittliga svårighetsgraden av BPH är subkompensation. Uttagarnas väggar deformeras under påverkan av växande BPH, obalanserad tömning av blåsan observeras, vilket leder till att den akuta inflammatoriska processen fortskrider.
  3. Den svåra scenen av sjukdomen är dekompensation. Inflammation i urinblåsan är sträckt på grund av ansamling av urin, blödning fortskrider, Piura, kakexisymptom, torra slemhinnor, minskat hemoglobin (anemi), och förstoppning.

  Symtom på prostatahyperplasi

  Patologi börjar nästan omedelbart med svåra symptom, vilket vittomfattat visar att patientens hälsa inte är i ordning. Palpation av körteln åtföljs av akut smärta, men mannen betalar mer uppmärksamhet åt att hålla urinen, vilket sker i det aktiva skedet och viloplanet. Andra symptom på inflammation presenteras nedan:

  • frekvent uppmaning att urinera
  • utstötning av urin genom intermittenta chocker;
  • långsam urinering
  • spänning när man går på toaletten;
  • tillväxt av parauretralkörtlar
  • full blåsans sensation;
  • ömhet med urinering.

  Kliniska symptom

  Initialsteget av BPH varar från 1 till 3 år. Vid denna tid patienten märker en frekvent behov av att använda toaletten, som åtföljs av en svag urinstråle, sensation neoporozhnennogo blåsan smärtattacker vid utloppet av den biologiska vätskan. Efter urinering finns det internt obehag, och toaletten kan efterlysas efter 20 minuter.

  Medelsteget i BPH åtföljs av en förändring av prostatens utseende och storlek, organs smärta vid palpation. Urin utsöndras i små portioner, och dess inkontinens utesluts inte. Att gå på toaletten åtföljs av akuta angreppssmärta, det finns obehagliga känslor under avföring. En sådan symptomatologi är svår att inte märka, så patientens uppgift är att vända sig till en urolog.

  Den tredje etappen av BPH är komplicerad. En urinstråle i en obetydlig mängd utsöndras av deras urinrör, utseendet av orenheter av blod och slem i denna biologiska vätska utesluts inte. Vid denna tidpunkt är en kraftig nedgång i njurefunktionen utbredd, eftersom bäckens avlopp inte tömmer vätskan i den erforderliga volymen, utvecklas njurfel.

  Echokardiogram av BPH

  Symtom på prostatisk BPH liknar en urolithiasis, men läkare skiljer de karakteristiska egenskaperna hos en karaktäristisk sjukdom. Echoes av prostata dysplasi bestäms av indexet av klyftvävnadsproliferation, storleken på urinvägens lumen. Förekomsten av diffusa strukturella förändringar i prostatakörteln indikerar patologins gång, potentiella komplikationer av BPH.

  Behandling av BPH

  Före paus till en intensiv terapi krävs för att få diagnosen, vilket i inflammation i prostatan inkluderar transrektal ultrasonografi att mäta prostata och för att identifiera särdrag av dess struktur, cystoskopi för att studera intern blåsan och urinröret, uroflowmetry som utför en serie tester. Transrectal metod kan noggrant registrera volymen av inflammerad prostata och slutligen bestämma diagnosen. Generella rekommendationer från läkaren för BPH ges nedan:

  1. Vid det inledande skedet är det nödvändigt att återställa systemisk blodcirkulation, på medicinsk sätt för att säkerställa ett naturligt utflöde av urin. Dessutom överge dåliga vanor, äta rätt och leda en mobil livsstil.
  2. I den andra etappen är den kliniska bilden komplicerad, kirurgisk behandling kan krävas. Om läkaren misstänker obstruktionen av urinröret är det omöjligt att göra utan en operation med en efterföljande rehabiliteringsperiod.
  3. Den tredje etappen av prostatisk BPH är komplicerad, den behandlas endast med radikala metoder. Konservativ terapi är ineffektiv. Den rekommenderade resektion av prostatakörteln kräver en lång rehabiliteringsperiod.

  medicinering

  Om prostatakörteln infaller och gör ont måste du kontakta en urolog. Specialisten rekommenderar, efter att ha undersökt patientklagomål och instrumental diagnostik, försiktiga konservativa metoder med stabil terapeutisk effekt. Ofta utser läkare representanter för följande farmakologiska grupper:

  • blockerare 5-alfa-reduktas rekommenderas till patienten i en ökad prostatavolym mer än 40 ml: Finasterid, Proscar, Dutasteride, Avodart;
  • alfa-blockerare för att minska svårighetsgraden av ångestsymtom, akut smärtssyndrom: Terazozin, Doxazosin, Tamsulosin;
  • fosfodiesterashämmare eliminerar effektivt symptomen på erektil dysfunktion: Tadalafil, Cialis.

  kirurgi

  Om den tredje etappen av prostatisk BPH diagnostiseras - vad är det här, bestämmer den detaljerade diagnosen. Effektiv behandling utförs exklusivt med kirurgiska metoder, vars huvudsyfte är det operativa avlägsnandet av adenom, excision av de drabbade vävnaderna som är involverade i den patologiska processen. Här är vilka operationer som ordineras på sjukhuset av urologer:

  1. Avlägsnande av BPH med en transuretral metod involverar instrumental excision av prostata körteln belägen längs urinröret och klämma i sin lumen.
  2. Prostatectomy. Operationen utförs under generell anestesi med stor prostatastorlek, åtföljd av en lång rehabiliteringsperiod.
  3. Prostatectomy. Delvis excision av drabbade vävnader med ett minimalt antal biverkningar.
  4. Laserablation ger kompression av urinröret på grund av hög temperatur och ytterligare "rynkning" av prostata vävnader som omger urinröret.

  Icke-operativa behandlingsmetoder

  Konservativa, minimalt invasiva och alternativa intensivvårdsmetoder är mycket effektiva endast i början av BPH i prostatakörteln - vad detta är och hur man agerar kommer urologen att berätta mer efter undersökningen. Här är de mest populära procedurerna:

  • kryokirurgi;
  • termoterapi;
  • transuretral nålablation;
  • införandet av prostata stenter i förminskningen;
  • ballong prostata dilatation.

  Postoperativ period

  Behandla BPH under lång tid även efter operationen. Rehabiliteringsperioden inkluderar rätt näring, en aktiv livsstil och konstant medicinsk övervakning. Till exempel borde patienten helt eliminera fet, salt och kryddig mat, alkohol, medan berikad diet med fiber. Dessutom krävs det:

  • att överge skadlig produktion
  • utesluta fysisk aktivitet
  • att lämna dåliga vanor i det förflutna;
  • månad avstå från samlag
  • 3 - 4 veckor kör inte.

  Prognos med BPH

  Om behandlingen i tid behandlas är det kliniska resultatet av BPH för män gynnsamt, patienten kommer snart att kunna återgå till full sexuellt liv. Efter operationen uppstår inte problem med styrka om du tydligt följer alla rehabiliteringsperiodens regler. Men i det sista skedet av sjukdomen utan operation kan eventuella komplikationer.

  video

  Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.