Huvud
Skäl

Terapeutisk kost för män med adenom och prostatit - meny, lista över tillåtna och förbjudna produkter

Vid behandling av kronisk inflammation i prostatakörteln måste en man nödvändigtvis ha en diet med prostatit och prostata adenom för att underlätta total hälsa, minska antalet återfall. Sjukdomen försämras, patienten kan återvända till sitt vanliga liv, med en markant ökning av libido. Näring för prostatit hos män efter den första attacken ska bli norm för vardagen.

Vad är prostatit och prostata adenom?

I det första fallet talar vi om prostatakörtelns inflammatoriska process, i den andra - om tumörbildningen av en godartad karaktär i det starkare könets genitourära sfär. I båda fallen ökar sjukdomen i frånvaro av modern konservativ behandling ångestsymptom, med stora följder för hälsan. Prostata adenom kallas också prostatahyperplasi, och en karaktäristisk sjukdom utvecklas efter 40 år under påverkan av patogena faktorer.

Äta med prostatit och prostata adenom

I kampen mot en sjukdom som påverkar prostatakörteln utvecklar läkaren ett speciellt matningssystem. Att hålla sig till de angivna restriktionerna i mat är nödvändigt under hela livet eftersom mannen automatiskt kommer i en grupp av risker. Om du äter rätt växer den godartade tumören inte, och stillastående urinvägar är helt frånvarande. Terapeutisk kost med prostata adenom hos män ger följande regler, grundläggande principer:

 1. Det visas att alkohol, kolsyrade drycker, kaffe, dåliga vanor är helt undantagna från den dagliga rationen, och den föreskrivna kosten med prostatit observeras. Antalet proteiner på en diet med prostata adenom är visat öka, koncentrationen av fetter och kolhydrater reduceras till ett minimum.
 2. Zink och selen är viktiga spårämnen, som har en fördelaktig effekt på prostataarbetet. Därför bör den dagliga menyn vara närvarande rätter med hög koncentration. Till exempel finns zink i skaldjur, vetexpannor, rött kött, svamp, nötter och äggulor. Selen finns i levern, majs, räkor, ärtor, bovete, olivolja.
 3. Diet med prostata adenom ger användningen av ångad, stuvad, bakad och kokt mat. Det är viktigt att utesluta stekning av livsmedelsingredienser, tillsats av salt, kryddiga kryddor, vilket bidrar till stillastående fenomen i urinvägarna.
 4. Att äta sätts i små portioner, men ofta. Dricka mycket vätska rekommenderas medan kontroll och i rätt tid varna utseendet av ödem, vätskestagnationsfenomen i kroppen. Använd vatten helst efter en måltid innan sänggåendet är förbjudet. Dragen av diet i prostata beror på graden av karakteristiska sjukdom, försvagat immunstatus.
 5. När man väljer en terapeutisk kost är det viktigt att komma ihåg om man kontrollerar sin egen vikt för att undvika förekomsten av en av graden av fetma. Annars fortskrider prostatit eller prostata adenom i patienten, och en godartad tumör är benägen för malignitet.

Produkter från prostatit

Den terapeutiska kosten för prostataadenom är en viktig komponent i den komplexa behandlingen, som effektivt avlägsnar inflammation, överbelastar inte det inflammerade organet, förbättrar systemisk matsmältning och övergripande välbefinnande. Dessutom är detta en kvalitativ rening av det genitourära systemet, en minskning av koncentrationen av urin, aktivering av patientens immunitet. Huvudprincipen i kosten - mat bör lätt smältas, det är viktigt att inte överbelasta den systemiska matsmältningen. Nedan finns en lista över tillåtna och förbjudna produkter som kännetecknar kosten för prostatit och prostata adenom.

Vad du kan äta med prostatit

Tillåtna produkter med prostatit ger lätthet i matsmältningen, förhindrar stillastående fenomen i urinvägarna, stärker försvagad immunitet. Deras vanliga användning bör bli norm för vardagen, och då kommer antalet smärtsamma attacker av denna kroniska sjukdom att minimeras. Här är vilka livsmedelsingredienser som ska ägna särskild uppmärksamhet åt:

 • mejeriprodukter;
 • fisk av alla slag;
 • magert kött
 • räkor, sill, skaldjur;
 • äggula
 • sesamfrön, nötter, frön;
 • lök, vitlök;
 • spannmål, havregryn;
 • bönor, linser, ärter.

Vad du inte kan äta med prostatit

På en diet med adenom finns vissa begränsningar, vars överträdelse kan utlösa ett bakfall av den underliggande sjukdomen. Att äta ordentligt är det viktigt att veta i förväg vad som inte kan ätas, vilka livsmedelsingredienser förblir för alltid under strikt medicinskt förbud. Förbjudna livsmedel på kosten från prostatit beskrivs nedan:

 • alkoholhaltiga drycker;
 • fett kötträtt
 • stärkelsehaltiga livsmedelsprodukter;
 • marinaden och bevarande
 • mjölprodukter och godis
 • snabbmat, snabbmat;
 • kakao och alla dess derivat.

Diet efter avlägsnande av prostata adenom

Efter operationen är tarmarbetet försvagat, så på rekonstruktiv diet bör det inte överbelastas med tung mat. Det första steget är att minska intaget av animaliska fetter, öka koncentrationen av vegetabiliskt protein och fiber. Sådana värdefulla ingredienser förstärker intestinal peristaltik, påskyndar den naturliga processen med matsmältning. De grundläggande reglerna för näring efter avlägsnande av prostata adenom är följande:

 1. Spänna fibern från de termiskt bearbetade frukterna och grönsakerna.
 2. Zink och selen att ta från skaldjur.
 3. För att behålla mag-tarmkanalen i en ton, bör maten vara fraktionell.
 4. För att förhindra förstoppning, använd betor, kål, pommes frites, torkade aprikoser.
 5. Att dricka vitaminer.

Video: diet med prostatit hos män

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Nutrition för prostata adenom

Om en diagnos av adenom i prostatakörteln är gjord bör behandlingen kombineras med en literat diet. Alla sjukdomar kräver anpassningar till kost och livsstil. Ett sådant integrerat tillvägagångssätt garanterar snabb återhämtning och stöd för hälsan.

Vilken näring ska vara för adenom, det har studerats länge och tillämpas framgångsrikt i praktiken. Nutrition innehåller användbara livsmedel som behövs för att upprätthålla god hälsa. En uppsättning av viktiga vitaminer och mikrodelar hjälper till att undvika återkommande sjukdom. Och i allmänhet bidrar en balanserad diet till immunitet, skapar en gynnsam miljö för återhämtning.

Prostatakörteln

När prostatakörteln är normal är det inga problem. Det finns ett strykjärn under blåsan. Detta är ett exklusivt manligt organ. Den består av flera dussin lobuler med utsöndringskanaler. När en man inte har urologiska problem, känner detta organ inte sig själv. Och med palpation kan doktorn känna två symmetriska lobes, åtskilda av en fur. Den normala prostata har en symmetrisk form. Det ska inte ha cyster eller tumörer. Organets maximala storlek når vanligen 20 år. Med ålder kan det öka något. Men detta anses vara normen.

Adenom - vad är det

En hälsosam prostata, både i palpation och i ultraljud, har en likformig struktur. Kanske viss ökning i kroppen vid en viss ålder, men det här är inget problem. Men efter 40 år rekommenderas alla män att ta en urolog undersökning. Eftersom prostata är ett hormonberoende organ. Och under perioden av hormonell anpassning kan ha problem. Om läkaren misstänker en förändring i form av prostata eller en ökning i storlek, skickar han nödvändigtvis en ytterligare undersökning. Om du har diagnostiserat ett adenom, var inte upprörd. Adenom är en godartad tumör som behandlas framgångsrikt.

Vad ska varna

De första tecknen på prostataadenom kan verka ganska svaga. Och ändå är det vid de första misstankarna nödvändigt att kontakta läkaren. Vad ska varna:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • känsla av ofullständig urineringsprocess
 • en tunn ström, avbruten ibland under urinering
 • behöver spänna vid urinering.

Om i första etappen dessa tecken knappast märks, då i andra etappen kan de inte kännas. Och det tredje steget uttrycks redan i inkontinens, både på dagtid och på natten. På detta stadium är det redan omöjligt att göra utan komplex och långsiktig behandling.

Ät rätt

Läkemedlet hjälper till med rätt näring. Rätt näring - betyder inte att det inte är gott. Du kan alltid tänka över en meny som kommer att vädja till dig. Näring med prostata adenom har sina egna egenskaper. Måste begränsa dig till söt. Men ännu svårare - att begränsa kött- och fiskrätter. Men till rimliga gränser. Det finns flera alternativ för en sådan balanserad terapeutisk diet i prostatacancer. Behöver bara välja ett lämpligare alternativ. Dieten är emellertid annorlunda i olika stadier av sjukdomen.

Livsmedelsregler

Korrekt näring är nyckeln till en lyckad återhämtning. Men du måste förändra inte bara kosten utan även vanor. Grundläggande principer om kost:

 • ät i små portioner, 5-6 gånger om dagen;
 • försök att äta på samma gång;
 • att minimera konsumtionen av sött - högst 50 gram;
 • Till efterrätt får man använda kepsar, kissar, grytor, geléer;
 • ge upp stekt, salt och kryddig;
 • Använd mat som har en laxerande egenskap (plommon, betor, kål, aprikos);
 • begränsa kött och fisk till 200-300 gram per dag;
 • äta oftare, kokta på ångad eller kokt.

Diet efter operationen

Om kirurgi utförs på prostatakörteln, bör begränsningen i livsmedel vara bias mot växtfoder. Det är nyttigt att:

 • öka konsumtionen av växtprodukter och särskilt tomater;
 • innehåller oftare sura mjölkprodukter - yoghurt, kefir, yoghurt;
 • dricka grönt blad te utan tillsatser för att fylla testosteron;
 • oftare finns det lax, sill, flundra, räkor, ansjovis - något som är rikt på fettsyror;
 • helt utesluta från diet fläsk, nötkött, lamm;
 • sluta använda chips, pizza, korv i en deg, shawarma, mat från McDonald's;
 • att vägra korv, korv, rökt fisk.

Diet med avancerad form av sjukdomen

Om sjukdomen manifesteras i all sin härlighet - mycket ljus, är doktorn sannolikt att ordinera en strikt diet och ordentlig sömn och vila. Livsmedelsprodukter med prostata adenom i andra graden har ännu striktare val. Vad är tillåtet:

 • fet och kryddig mat är helt utesluten
 • Endast mager kött och fisk är tillåtna.
 • ökar konsumtionen av tång, ägg och lite nötkött och fläsklever - allt detta är rik på selen och zink;
 • välkommen pistaschmandlar, olivolja, gröt;
 • mycket användbar skaldjur, nötter, kli
 • användbar sill, pumpa frön;
 • användbara surmjölkprodukter, kokosnötolja; mjölk;
 • användbara betor, tomater, kål, gröna ärter, korg, pumpa, gurkor.

Förbud mot avancerad sjukdom i andra graden

Med adenom kan du inte äta vissa livsmedel:

 • Det är förbjudet att dricka öl, vin och starka alkoholhaltiga drycker.
 • Uteslut alla kryddor, du får bara använda citronsaft och torra gröna för tankning.
 • Starkt kaffe och te är uteslutna;
 • förbjudna mjölprodukter, bakning;
 • konserver, marinader, fiskkaviar är uteslutna;
 • användningen av rika buljonger är begränsad;
 • användningen av choklad, bönor är begränsad.

Användbara produkter

Om diagnosen är gjord måste näring vid initialt stadium av adenom justeras och inkluderas i kosten av några av ovanstående:

 • torkade druvor, fikon, torkade plommon och persikor;
 • Äpplen, jordgubbar, apelsiner, mandariner;
 • morötter, sallad, gröna, pumpa, blomkål, gurkor, tomater;
 • vitlök, lök, persilja, persilja, senap, pepparrot;
 • bovete, majs, havre, rågmjöl;
 • ostar som innehåller en liten mängd fett;
 • tång;
 • ostron, bläckfisk, musslor, räkor, kycklingbröst, kalkon kött;
 • en rosa höftdryck, en svag tedryck;
 • Soppa, kokta på mjölk, soppor med grönsaker;
 • solros, olivolja, majsolja;
 • inte mer än ett ägg under dagen.

Vad är uteslutet i prostata

I kosten med prostata adenom är det inte önskvärt att ta med några rätter vid något stadium av sjukdomen:

 • kött med fett och animaliska fetter;
 • färska bakverk, bageriprodukter, jästdeg;
 • chokladprodukter;
 • starka buljonger;
 • kaviar;
 • rädisa, rädisa och sorrel;
 • biprodukter, undantaget - levern;
 • starkt te, kaffe, kakao, vatten med gas, kvass.
 • alkohol.

Variety i menyn

Även efterlevnaden av kosten kräver en varierad meny. Det bör vara inriktat på att erhålla alla nödvändiga näringsämnen och spårämnen. Och bidrar också till viktminskning, om det finns ett sådant problem. Eftersom övervikt försämras också i sjukdomsförloppet. Många tycker inte att det viktigaste för någon diet är att dricka mer vatten, inte kolsyrade, grönt te, rosenkrämbuljong, gelé. Och var noga med att äta fraktion, övermål inte, särskilt före sängen. Om möjligt är det nödvändigt att äta samtidigt. Snacking är inte tillrådligt, men om du verkligen vill ha ett mellanmål kan du äta en frukt.

Dietary förslag

På morgonen - havregryn med mjölk, kli bröd med en skiva med mager ost, grönt te.

Till lunch - soppa med några komponenter i form av grönsaker, bräserad kanin med bakad zucchini, tomat sallad med gröna lök och vegetabilisk olja, buljong av vildrosa.

Eftermiddagsmat - frukt, yoghurt.

För kvällen - fisk i folie, bovete, vinaigrette, inte starkt te.

Ca 10-11 timmar - 200 gram surmjölk.

På morgonen - bukvete med mjölk eller på vatten med smör, vinaigrette, mjölk.

Till lunch - soppa från lax, kycklingfilé med aubergine och paprika, skivad gurka med tomater, en dryck av bär och frukter.

Snack - skålar med mager ost, något kokt te.

För kvällen - stewed kål, köttbullar från Turkiet, något te.

Två timmar före sömnen - 200 gram sur mjölk eller yoghurt.

På morgonen - kakor med skivor ost, ägg, kokt, kokt, friskt te.

Till lunch - vegetarisk borscht, kycklingfrön från kalkon, havskål, buljong av vildrosa.

Snack - 30 gram mandel eller pumpa frön.

För kvällen - Vegetarisk pilaf med torkad frukt, vitt te eller infusion av medicinska växter.

Två timmar före sömnen - 200 gram jäst mjölk.

På morgonen - skålar med kaviar från courgetter (inte konserverad), sött mjölk eller gelé.

Till lunch - pumpa chowder, kokt ris, lax ånga, paprika sallad, en drink av sina frukter.

För kvällen - mjölksoppa med vermicelli eller bovete, steg en drink från hunden.

Klockan 10-11 på kvällen - mjölk eller sur mjölkdryck.

Det är viktigt att respektera

Dieten för adenom ca 3 timmar bryts mellan huvudmåltiderna. I intervallet kan du äta frukt, nötter, torkade frukter. Och du måste använda rent vatten minst en och en halv eller två liter per dag. Men utan gas. Söta kolsyrade drycker är uteslutna.

Varför är kosten så viktig? Eftersom kroppen blir van vid att äta vid en viss tid och producerar tillräckligt med enzymer för att bearbeta mat. Allt detta i slutändan leder till god matsmältning, minskning av övervikt, bättre assimilering av produkter. Dessutom tillåter kosten kroppen att bli av med bearbetade livsmedel i tid, lindrar hjärtfunktionen, förbättrar ämnesomsättningen.

Vad att ägna särskild uppmärksamhet åt

Prostataadenom är en godartad tumörkurs. Men det är nödvändigt att skicka ett test för förekomsten av illamående sjukdomar. Och mer: det är inte nödvändigt att starta ett adenom av en prostata, eftersom inte avslöjade och inte behandlad sjukdom kan utvecklas i onkozabolevanie.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Diet med prostata adenom

Beskrivningen är aktuell på 2017/08/23

 • effektivitet: terapeutisk effekt efter 21 dagar
 • datum: 3 månader / permanent
 • Kostnad för produkter: 1400-1500 rubel per vecka

Allmänna regler

Adenom av prostata är en godartad, kronisk, aktiv progressiv prostata sjukdom i samband med ålder. Karakteriserad av utvecklingen av glandular-stromal hyperplasi prostatacancer, som uppträder mot bakgrund av åldersrelaterad obalans hos könshormoner med gradvis ökning av symtom i nedre urinvägarna (ökad urineringstid, minskad urinering, ackumulering av resterande urin).

Incidensen ökar med ålder och hos män äldre än 70 år förekommer morfologiska tecken på godartad prostatahyperplasi redan i 65-70%. Trots tumörens godartade karaktär bidrar en hög grad av progression till en försämring av livskvaliteten, uppenbarad av sjukdomar i urinering och ökad risk för akut urinretention och malignitet (degenerering i en malign tumör). Behandling av sjukdomen är komplex, beroende på scenen. I de initiala (1-2 stegen) används metoderna för konservativ behandling, i de senare stegen (3-4) utförs en operation för att avlägsna prostata.

Kosten med prostata adenom är en obligatorisk komponent i komplex behandling. Dieten baseras på principerna om rationell näring med ett övervägande innehåll av vegetabiliska och mejeriprodukter och låga animaliska fetter. Sådan kraft möjliggör upprätthållande av den önskade nivån testosteron och säkerställer intaget av tillräckliga kvantiteter antioxidanter, saktar ned åldringsprocessen. Dessutom minskar risken för komplikationer en diet hög i växtprotein.

Den främsta källan till animaliskt protein bör vara kostkött, mejeriprodukter, lättmjölkad fisk. Från fetter är det nödvändigt att utesluta eldfasta animaliska fetter, föredragande fetter av vegetabiliskt ursprung. Kolhydrater bör förekomma huvudsakligen i form av komplexa kolhydrater (spannmål, grönsaker, frukt) med begränsningen av raffinerat socker.

För att minska tillväxten hos körtelvävnaden i kosten bör livsmedel som är rik på fleromättade syror och spårämnen (zink och selen) vara närvarande. vitaminer E och EN. Därför, bör kosten vara vegetabiliska oljan är ständigt närvarande (pumpa, oliv, solros), röd fisk, sardiner, tonfisk, makrill, rika på zink mat - sill, skaldjur, linfrö, magert rött kött, vetekli, ostron, sesamfrön, vattenmelon frön och kalebasser, torkad jäst och selen (tång, öljäst, majsgryn, mjöl, ris, bovete, kli), såväl som, vitamin E (olja från groddar, gröna ärter, majsolja, kycklingägg, sojabönolja och sojaprodukter, grönsaksgrönsaker).

För att bättre assimilera mikrodelar, som uppstår när det finns en diet vitamin A, det är önskvärt att inkludera i kosten av fiskolja. Det är viktigt att övervaka tarmarnas funktion, inte tillåta förstoppning. Detta problem löses genom att man i dietprodukterna innehåller mycket fiber (kli, säsongsbetonade grönsaker, frukter, grönsaksgrönsaker, spannmål från hela korn, kornbröd). Normalisering av tarmfunktionen främjas av plommon, betor, färska aprikoser, morötter, plommon.

Vid en exacerbation av sjukdomen är nödvändig för att maxim utesluts från kosten livsmedel som irriterar prostatavävnaden - koncentrerat kött / fisk buljong, salt, rökt, såser (ketchup, majonnäs), fet och stekt mat, starka kryddor, starkt kaffe och te, stekt ägg, korv, alkohol (speciellt öl), alla skarpa grönsaker (rädisa, daikon, pepparrot, lök, ingefära, rädisa, vitlök), pickles, pickles, drycker som innehåller koldioxid, snabbmat, samt livsmedel som innehåller en mängd olika näringstillskott.

Mängden vätska som förbrukas prostata adenom i okomplicerad inte begränsad, men företrädesvis dess förbrukning inom en dag med konsumtion omfördela bulk vätskan i den första halvan av dagen, och i den återstående tid för att minska mängden av vätska, med avslutandet av dess användning i 2-3 timmar före sänggående. Vätskan kan användas rent vatten, mjölkdrycker, örtteer, nyligen gjorde juicer, buljong höfter, kompotter, bikarbonat-natrium mineralvatten. Det är lämpligt att inkludera i kosten för biprodukter - Mjölk Jelly, honung, pollen, pollen, propolis, samt immunmodulerande av vegetabiliskt ursprung - mamma, aloe extrakt, echinacea, nard.

Diet efter borttagning operation prostata adenom I princip skiljer sig dock inte under de första dagarna efter operationen särskild uppmärksamhet åt att förebygga förstoppning, Öka volymen av förbrukad vätska (upp till 2,5-3 l / dag) om dagen inte finns några restriktioner för kardiovaskulärsystemet och begränsar användningen av vätska efter 19 timmar.

Lämpligt att använda utdrag / örtteer, som har ett diuretikum och anti-inflammatorisk effekt - ett avkok av löv, tranbär, tranbär, tranbärsjuice, buljong höfter, celandine bära öron, rönn frukter. Även efter avlägsnande av kraften förstorad prostata innebär fullständigt borttagande av alla produkter med en irriterande effekt på hela perioden av rehabilitering.

Tillåtna produkter

Dieten för prostata adenom innehåller:

 • Ät flingor / vegetabiliska vegetariska soppor utan stekning.
 • Användning av kokt kött kost arter (kalvkött, nötkött, kanin, kyckling, kalkon), låg fetthalt sorter av fisk (makrill, plattfisk, lax, sill) i kokta, kokt och stuvad utan tillsats av heta kryddor. För garneringar rekommenderas att använda hela gröt gröt, kokta på vattnet.
 • Inklusion i kosten av produkter som innehåller fleromättade fettsyror, zink, selen, vitamin E (Pumpafrön, skaldjur, vetekli, ostron, biprodukter, sill, torkades öljäst, sesam, majsgryn, linfrö, ärtor, brunt ris, havs grönkål, grodda vetegroddar, sojaolja, nötter, kli, vaktelägg, bovete, olja från grodd vete, majsolja).
 • Obligatorisk införande i kost av olika surmjölkprodukter (yoghurt, yoghurt, oozed yoghurt, jästhaltig mjölk, acidophilusmjölk).
 • Tillräcklig halt av rå och matlagning bearbetas (kokt, bakad, stuvade), grönsaker - broccoli, morötter, rödbetor, paprika, zucchini, selleri, aubergine, potatis och frukt och rätter baserade på dem.
 • Vätskan rekommenderas att använda örtteer, ren kokt vatten, färska juicer och fruktdrycker, icke-kolsyrat vatten matsal, svagt grönt te, fruktdrycker, buljong höfter, tranbär och lingon, fermenterade mjölkdrycker.

Diet med prostatit och prostata adenom: hur man äter ordentligt

Näringsregimen spelar en avgörande roll i människans liv. Det är en av de viktigaste faktorer som påverkar kroppens hälsa.

Det har länge varit känt att dieter för olika sjukdomar kan variera avsevärt. Sjukdomar i prostata är inget undantag.

Kortfattad information

Diet i prostatit och prostata adenom rekommenderas av en läkare

Prostatit utvecklas på grund av inflammation i prostatakörteln - prostata, som ökar, klämmer urinröret och därmed blockerar urinutskiljningen från kroppen.

Prostatit övertar nästan 80% av sexuellt mogna män. Risken för sjukdomen ökar med åldern. Bland orsakerna till prostatit är de vanligaste:

 • stillasittande livsstil;
 • övervikt;
 • infektionssjukdomar i genitourinary system;
 • hypotermi;
 • skada;
 • hormonella misslyckanden;
 • oregelbundet sexliv.

Prostata adenom stör också normal urinering. Det är en godartad tumör i prostatakörteln, där vävnaderna i körteln själv börjar spjuta inuti.

Adenom kan orsaka sjukdomar i blåsan och njurarna. De faktorer som orsakar sjukdomen liknar orsakerna till prostatit. Sjukdom med prostatit ökar risken för att utveckla adenom.

Dieten med prostatit och prostata adenom är en integrerad del av behandlingen och underhållet av det manliga könsorganet. Det ger följande:

 1. Att förhindra stagnation av blod i bäckenområdet (förebyggande av förstoppning) minskar risken för exacerbationer.
 2. Förebyggande av vasokonstriktion på grund av aterosklerotiska plack.
 3. Mättnad av kroppen med en nödvändig och balanserad mängd fetter, proteiner, kolhydrater, vitaminer och mineraler (upprätthåller immunitet).
 4. Förebyggande av fetma.

Som en följd av korrekt näring minskar den totala belastningen på kroppen, därför kommer den att ha större styrka att bekämpa sjukdomar.

Allmänna rekommendationer om näring

Skadlig mat, enligt typ av fasad, är utesluten

Diet med prostatit och prostata adenom är praktiskt taget inte annorlunda än kosten för hälsosam mat. Reglerna för matlagning är enkla och enkla att genomföra.

 • Produkterna bör utsättas för en mild värmebehandling - koka, gryta, baka, ånga.
 • Den dagliga normen för köttet överstiger inte 200 g, fisk - 300 g, välkommen användningen av färska grönsaker, frukter. Det rekommenderas att dricka mycket vätska (men inte mer än 2,5 liter per dag), det är bättre att dricka rent vatten.
 • Den dagliga rationen är uppdelad i flera lika delar (från 4 till 6), vilka används ungefär med jämna mellanrum. Den sista måltiden är 3-4 timmar före sänggåendet. På natten är det bättre att inte dricka vätska, för att inte provocera onödig uppmaning att urinera.
 • För att normalisera tarmarnas arbete och förhindra förstoppning, vilket kan orsaka en förvärmning av prostatit, behöver du konsumera mer fiber (kli, hela vetebröd, grönsaker och frukter). Avkopplande effekt är besatt av plommon, aprikoser, plommon, betor. Det är användbart att äta sura mjölkdrycker, om möjligt kokta hemma från starteren.
 • För förebyggande av ateroskleros är det användbart att ta oraffinerade vegetabiliska oljor (solros, olivolja, linfröer etc.).

En balanserad kost innebär att man konsumerar tillräckligt med vitaminer och mineraler. Stor fördel är:

 1. Vegetabiliska oljor och havsfisk är källor till vitaminer E och A;
 2. havtorn, citrus, svart vinbär, rosenkräm - källor till C-vitamin;
 3. kaninkött, kalkoner, kaniner, fisk, äpplen, bovete - källan till järn;
 4. mjölk och mejeriprodukter - en källa till kalcium;
 5. persilja, skaldjur, pumpa, valnötter - en källa till zink (vilket är särskilt viktigt för prostata körningens normala funktion).

Med brist på vitaminer och mikrodelar kan läkaren ordna användningen av ytterligare multivitaminpreparat som stärker immunförsvaret. Fyllning och efterlevnad av kosten bör också övervakas av en läkare.

Med förhöjningar av prostatit rekommenderas att man observerar en mer mild diet än resten av tiden. Produkterna måste krossas och kokas ångas eller kokas. Rätter ska ätas varma.

Det rekommenderas att dricka mycket vätskekomposit av torkad frukt, bärfrukt, infusioner och buljonger av vildrosa och medicinalväxter med tillsats av honung.

Näring för sjukdomar i prostatakörteln bör också ta hänsyn till patientens individuella egenskaper - ålder, fysiska parametrar, vanor, motoraktivitet etc.

Beroende på dessa faktorer görs den sjuka människans diet och regleras.

Vad du kan äta och vad du inte kan

Diet med prostatit och prostata adenom: frukt och grönsaker

Som i någon diet finns det produkter, vars användning i närvaro av adenom eller prostatit är önskvärt och oönskat. Det finns också produkter som rekommenderas att vara helt undantagna från kosten.

Att äta med prostatit och prostata adenom ger ett brett utbud av livsmedel som kan och bör ätas:

 1. råg och helvete bröd (från vetemjöl - endast torkat eller "gårdagens");
 2. Makaroner från helmjöl och durumvete;
 3. spannmål, med undantag för mango;
 4. frukt, grönsaker, bär, gröna;
 5. mjölk och mjölkprodukter med låg fetthalt
 6. fisk och skaldjur;
 7. Lågfettvarianter av kött och fisk (fisk - helst marin);
 8. soppor (grönsak, spannmål, mejeri);
 9. torkade frukter, honung, biprodukter;
 10. nötter;
 11. växtbaserade dekoktioner, rosa höfter infusion, svagt te.

Ett brett urval av produkter gör att du kan göra en användbar och varierad meny, vilket inte kommer att vara en börda att observera.

Produkter som är skadliga för män med prostata sjukdomar drar inte heller någon, även en frisk person. Därför är det med lämplig näring önskvärt att helt eliminera dem från kosten. Dessa inkluderar:

 • alkohol;
 • fett kött och fisk
 • starkt kaffe och te;
 • kolsyrade drycker;
 • kött och konserverad fisk;
 • saltade, marinerade produkter;
 • skarpa, feta och stekta livsmedel;
 • kryddor;
 • bakning, godis godis.

Dessutom, vid sjukdomar i prostata inte rekommenderas att konsumera fiskrom, närande kött och fisk buljong, färskt bröd från vetemjöl, rädisor, spenat, orgel kött, baljväxter.

Du kan inte missbruka kycklingägg.

Näring efter prostataavlägsnande

Rekommenderad användning av vegetabiliska oljor

En av de allvarliga konsekvenserna av prostataadenom är prostatacancer. För att förhindra utveckling av cancer tumörer och i ett antal andra fall krävs kirurgisk borttagning av körteln.

Varje ingrepp i människokroppen, mycket mindre en kirurgisk operation, är en allvarlig stress för honom. Försvagad av sjukdomen försöker kroppen att allokera krafter för att reparera skadade vävnader.

För att tillhandahålla dessa krafter är det nödvändigt att följa läkarens rekommendationer under efteroperationsperioden, inklusive övervakning av en viss diet.

Efter avlägsnande av prostata måste du justera din diet. Det bör innehålla mycket grönsaker och frukter. Köttet bör välja fettsyror och minska i allmänhet dess dagliga intag.

Mycket användbara omega-3 omättade syror, som ingår i fisk och skaldjur.

Användningen av grönt te stimulerar produktionen av testosteron.

Det är nödvändigt att minimera eller eliminera användningen av alkoholhaltiga och kolsyrade drycker, starkt te och kaffe, godis, fett, skarpa och salta rätter, rökt, betade och konserverade produkter till ett minimum. Det rekommenderas att använda jästa mjölkprodukter.

Diet med prostatit och prostata adenom innehåller alla principer om riktig näring. Mjuk värmebehandling av livsmedel, en balanserad och vitaminrik diet ger kroppen möjlighet att behålla och styra sin styrka för att bota sjukdomen.

Man måste komma ihåg att i prostata sjukdomar är det nödvändigt att förhindra ateroskleros, fetma och förstoppning.

Näringsrollens roll i prostata kommer att betecknas av videon:

Hittade ett fel Välj det och tryck på Ctrl + Enter, att informera oss.

Diet med prostatit och prostata adenom

✓ Artikel kontrolleras av en läkare

Prostatit är en inflammatorisk sjukdom som orsakas av dystrofiska förändringar i prostata hos parankyma. Förhöjd proliferation av organvävnader (hyperplasi) kallas prostata adenom. Adenom är en godartad tumör och diagnostiseras ofta hos män över 40 år. Omkring 50% av patienter med nedsatt prostatafunktion leder en ohälsosam livsstil, har dåliga vanor och ätit illa. Näring ges en stor roll vid behandling och förebyggande av prostatit och prostata adenom, så behandling av dessa sjukdomar utförs mot bakgrund av obligatorisk korrigering av kosten hos män.

Diet med prostatit och prostata adenom

Varför behöver jag en diet?

Rollen av riktig näring vid behandling av prostata sjukdomar är enorm. Det är mycket viktigt för att förhindra förstoppning, eftersom de kan orsaka svår smärta, blodcirkulationen i bäckenorganen och orsaka toxicitet, vilket är ett resultat av den långa fördröjningen i kroppen sönderfallsprodukter. För att förbättra tarmmotiliteten och förbättra matsmältningsförfarandena måste man inkludera mer mat rik på fibrer och växtfibrer. Dessa inkluderar:

 • färska säsongsbetonade bär och frukter;
 • gröna (helst från trädgården);
 • grönsaker;
 • obearbetade spannmål (opolerad risk, bovete);
 • kli och klidbran;
 • juice (naturligt).

Med prostatit knäcks prostata blodkärl, organens cellulära näring är störd och akut vävnadshypoxi kan uppstå. Blodcirkulationen i bäckenorganen störs också, det kan vara inre svullnad, farlig vid utveckling av dropsy. För att justera cirkulationssystemets funktion är det nödvändigt att ge kroppen ett tillräckligt antal fettsyror. De är också nödvändiga för att de reproduktiva och reproduktiva systemen fungerar, normaliseringen av syntesen av testosteron och andra könshormoner.

Nutrition för prostata adenom

Viktigt! Med prostatit ökar risken att utveckla diabetes och ateroskleros, så kosten för denna sjukdom innebär begränsande livsmedel med högt innehåll av skadligt kolesterol och socker.

Beskrivning av kosten

Diet för någon prostata sjukdom bör innehålla tillräckligt med nödvändiga element för att upprätthålla människors hälsa. Detta är först och främst zink och selen. Konsumtionen av dessa artiklar för män i åldrarna 18 till 45 år är (per dag):

En stor mängd zink och selen finns i skaldjur: räkor, musslor, ostron. Det är användbart att regelbundet inkludera i menyn havskalk, tång (fucus, laminaria), havsfisk. Ägg är inte mindre användbara, men det är bättre att välja vaktelägg, eftersom de innehåller mindre kolesterol och mer mineraler än kycklingägg.

Vilka produkter innehåller selen

Produkter som innehåller en stor mängd selen

Nutrition för prostatit och adenom hos män

Prostatit är en inflammation i prostatakörteln som orsakas av en felaktig manlig kropp. Den akuta formen uttrycks i svår smärta i perineum, feber, smärtsam urinering, hög feber.

Kronisk prostatit, i motsats till akut, kan bara störa patienten ibland. Denna form kännetecknas av periodisk smärta i perinealområdet, frekvent urinering, som kännetecknas av bristhet.

Om du inte söker hjälp från en kvalificerad specialist i tid kan du få allvarliga konsekvenser: purulent inflammation i prostata, impotens, infertilitet etc.

Orsaker till inflammation i prostata och adenom

 1. Bakteriell infektion.
 2. Viral infektion, ofta orsakad av förkylningar.
 3. Arbeta på kontoret, brist på fysisk aktivitet.
 4. Brott mot sexuell aktivitet.
 5. Stress.
 6. Brist på rätt vila och sömn.
 7. Obalanserad näring.

Äta med prostatit hos män

Nutritionens diet med prostatit spelar en viktig roll. För att behandlingen skall vara omfattande, tillsammans med läkemedlen är det nödvändigt att stödja organismen med rationell näring.

Naturligtvis är det för sjukdomsperioden nödvändigt att utesluta fet, stekt, saltad, rökt mat, snabbmat. Du bör också vänta med alkohol, godis och färskt konditori.

 1. Färska frukter och grönsaker: blomkål, morötter, potatis, korg, betor, gurkor, meloner, tomater, meloner, vattenmeloner.
 2. Gröna: dill, persilja, sallad.
 3. Lättfett kokt eller bakat kött och fisk (biff, kyckling, kanin, kalkon, torsk, pollock, abborre).
 4. Vegetarisk soppa (rödbetor, kål soppa, mjölksoppa);
 5. Produkter surmjölkserier (kefir, gräddfil, grädde, naturlig yoghurt, stallost).
 6. Garnera och spannmål från spannmål (korn, havre, bovete).
 7. Makaroner från durumvete, brunt ris.
 8. Hela vete bröd.
 9. Pumpa frön, valnötter.
 10. Olivolja (solros, olivolja).
 11. Dessert visar torkade frukter och honung. Det är möjligt i små mängder att lägga till dieten godis sötsaker: marshmallow, pastille, marmelad.
 12. Drycker: kompott, kycklingar, fruktdrycker, buljong av vildrosa.

Äta med prostatit. Kontra

Som nämnts ovan bör du permanent utesluta ohälsosam mat från din kost. Det stramar återhämtningen och irriterar prostata.

Produkter som inte kan läggas till mat med prostatit:

 • alkohol;
 • Kryddig och salt mat;
 • Produkter som höjer kolesterolnivåerna i blodet;
 • Biprodukter (lever, njurar, hjärta);
 • Fet kött soppor;
 • svamp;
 • Mjöl och sötmat
 • Röka rätter;
 • Kolsyrade drycker, starkt te och kaffe:
 • Majonnäs, feta såser, kryddiga kryddor;
 • Kål, bönor, ärtor (på grund av ökad jäsning i tarmarna orsakade av dessa produkter);
 • Konstgjorda tillsatser i livsmedel (färgämnen, konserveringsmedel, stabilisatorer, emulgeringsmedel etc.)

Näring i behandlingen av prostatit liknar en standard uppsättning regler för människor som följer den rationella rationella näringen. Endast användbara produkter kan garantera en sund matsmältning och maximal absorption av viktiga ämnen. Med förhöjning av kronisk prostatit, att övervaka maten bör vara särskilt nära.

Huvudprincipen för näring vid inflammation i prostata och adenom

Huvudprincipen för näring med prostatit:

 1. Ta vitaminkomplex och mat, rik på alla viktiga spårämnen.
 2. Uppnå optimal matsmältning.
 3. Eliminera förstoppning som en av orsakerna till stagnation i prostatakörteln. För att göra detta behöver du fiber, vilket är mycket i grönsaker och frukter. Det rekommenderas också att använda råg eller vetekli. Tillräckligt vatten per dag (komposit, juice, kissel) hjälper till att undvika förstoppning och problem med matsmältningskanalen.
 4. Bli av med övervikt. Fetma orsakar stillastående processer i prostatakörteln. Men om du följer en diet, äter hälsosam mat och ger upp sig skadlig, så kommer vikten själv att gå obemärkt.

Mode och kostnormer för prostatit

 • Ät upp till fyra gånger om dagen.
 • Middag 3 timmar före sänggåendet. Omedelbart före sänggåendet, med törst, kan du dricka en sur mjölkprodukt.
 • Minska mängden fett i menyn. Ät inte feta sorter av kött, korv, svin, konfekt.
 • Köttet ska vara mager. Detta är nötkött, kanin, kyckling, kalkon. De kan baka, kokas, kokas i en dubbelpanna.
 • Köttprodukterna konsumeras tillsammans med spannmål, grönsaker, frukt.
 • Om du är en söt tand, så kan du ibland ha råd med små sötsaker: honung, marshmallows, pastiller, marmelad, hemlagad sylt.

Slutliga rekommendationer

Alla rätter ska tillagas korrekt, utan överskott av fett, salt, socker och kryddor. För att göra detta, använd "moderna hjälpare i köket": ångbåt, multivark, ugn.

Ta själv regeln om konstant användning av sådana användbara bär som tranbär och tranbär. Men det är bättre att använda dem fräscha och inte kokta. Du kan göra juice, kompote, lägga till en milkshake.

Först kan du känna obehaget av ovanlig mat och avvisande av skadliga produkter. Huvuddelen är att göra en meny rätt, där rationen inte bara kommer att vara användbar, men också utsökt.

Vanan att äta hälsosam mat hjälper till att undvika problem med prostatit och adenom, och kommer också att förbättra matsmältningen och stärka immuniteten.

Diet med prostata adenom, rätt näring

Den inflammatoriska processen i prostata tar mycket energi och energi. Därför bör särskild uppmärksamhet vid behandling av prostatit ges till kost och lämplig näring.

Vid behandling av prostatit, tillsammans med medicinering (och / eller fysioterapi), ordineras patienten en diet. Men man bör inte vara rädd förut, eftersom definitionen av "diet" i detta fall är ganska villkorlig. Det är snarare en liten anpassning av kosten mot en hälsosam diet med ett antal vissa restriktioner på vissa livsmedel och drycker.

Dieten bör observeras i både akut och kronisk pankreatit. Och inte bara under perioden med allvarliga exacerbationer och kliniska manifestationer, men också under perioder av lugn och eftergift. Detta kommer att förhindra upprepade fall av inflammation och säkerställa förebyggande av adenom och prostatacancer.

Grundläggande dietregler för prostatit:

 • Minimera användningen av salt;
 • uteslutande från kost av alkoholhaltiga drycker;
 • Ångkokning eller tillagning eller släckning.

vid akut stadium av prostatit du behöver bara äta lätt smältbar mat. Under de första dagarna av en diet med denna form av sjukdomen läggs tonvikten på konsumtionen av surmjölkprodukter och frukter, såväl som ångade eller kokta grönsaker. Det rekommenderas att äta kött och fisk i mycket små mängder och endast småfettiga sorter.

Vid ett kroniskt sjukdomsfall kan kosten vara så strikt. Det är tillåtet att använda mer magert kött (kanin, kalkon, kyckling) och fisk (kummel, hälleflundra, pollock). Du har råd med ett glas torrt vin eller öl eller 50 gram vodka eller konjak per dag (det viktigaste är att undvika alla cocktails!).

Förbjudna livsmedel vid behandling av prostatit

Kostnäring med prostatit syftar främst till att utesluta från dietprodukter som på ett eller annat sätt kan irritera prostata. Dessa är produkter som inte bär energi, är svåra att smälta och förvärra sjukdomsförloppet.

Från kosten följer utgår :

 • salta, skarpa och röka rätter
 • fetter av animaliskt ursprung som innehåller högt kolesterol (fett, smält fett, fet fisk och kött);
 • mjölprodukter;
 • fisk och kött konserverad mat;
 • rika buljonger och såser (kött, svamp, fisk);
 • biprodukter (njur, tunga, lever, hjärnor) och rätter från dem
 • produkter som orsakar ökad gasbildning (baljväxter och vitkål);
 • sorrel, spenat, rädisa, rädisa;
 • kryddor, kryddor, kryddor;
 • kolsyrade drycker;
 • drycker och mat med högt koffeininnehåll (starkt kaffe och te, kakao, choklad);
 • Alla produkter som innehåller skadliga tillsatser (färgämnen, stabilisatorer, emulgeringsmedel etc.).

Rekommenderade produkter för prostatit

Diet med prostatit betyder inte ett förbud mot allt användbart och gott. Det är möjligt att allt är harmlöst och det faktum att inte alla livsmedelsprodukter ingår i listan över tillåtna, betyder inte att de bör uteslutas från kosten helt. Bara deras användning bör tillfälligt begränsas och minimeras.

Menyn ska följas sätt på Följande produkter:

 • frukt, grönsaker och örter - företrädesvis färskt, kommer det att hjälpa förse kroppen med C-vitamin och stärka immunförsvaret (tomater, gurkor, rödbetor, morötter, squash, melon, vattenmelon, etc..);
 • fermenterade mjölkprodukter (kefir, yoghurt, ryazhenka, ayran), de hjälper till att förbättra matsmältningen, påskynda processen för assimilering av användbara ingredienser i mat;
 • Lågfettvarianter av kött och fisk kommer att stärka kroppens vitala krafter, ge energi och livskraft.
 • alla typer av soppor och buljonger (utom fett);
 • spannmål och pasta innehåller ett stort antal spårämnen och vitaminer som kan stödja biologisk aktivitet, har antiinflammatoriska och antioxidantiska effekter.
 • vegetabiliska fetter (företrädesvis olivolja);
 • grått bröd;
 • honung, torkade frukter;
 • rent vatten, naturliga fruktdrycker, komposter, kisslar;
 • inte starkt kaffe eller te.

Zink i kosten med prostatit

En särskild tonvikt i kosten med prostatit bör göras på konsumtionen av höga zinkhaltiga livsmedel. Konsumtionen av zink minskar inflammation i prostatan, förhindrar utvecklingen av benigna och maligna processer i prostatakörteln, ökar libido och bidrar till bevarandet av spermier, stärker immunförsvaret.

Zink innehåller:

 • i pumpa frön;
 • i fjäderfäkött och fettkött, i skaldjur (färska, inte frysta);
 • i nötter (valnötter, mandlar);
 • i ett kycklingägg (inte mer än ett ägg per dag rekommenderas inte).

Ungefärlig meny för dagen vid behandling av prostatit

När du gör menyn, bör du se till att kosten är tillräckligt varierad och balanserad och innehåller proteiner, fetter och kolhydrater i mängder som är nödvändiga för kroppen.

frukost. bovete mjölkgröt, vinaigrette.

lunch: grönsaks soppa, gryta med kanin, grönsakssallad.

middag: fisk för ett par med grönsaker, frukt.

Innan du går och lägger dig. ett glas yoghurt.

Meny och kost i behandlingen av prostatit kan vara något annorlunda i det här fallet. Det beror på graden av svårighetsgrad och stadium av sjukdomen, liksom på eventuella samtidiga sjukdomar. Därför är det önskvärt att en diet för prostatit utse en läkare enbart på individuell basis.

Diet med prostatit

För framgångsrik behandling av prostatit är det viktigt att följa vissa restriktioner och berika din kost med "rätt" produkter.

Förmodligen är det ingen hemlighet för någon att i behandlingen av nästan vilken sjukdom som helst ligger lejonens andel av framgång i näring. Läkaren, som föreskriver dessa eller andra mediciner, ger nästan alltid patienter rekommendationer om kosten. Och en sjukdom som prostatit är inget undantag. Tillsammans med medicinska och andra metoder för behandling av prostatit rekommenderas det alltid att patienten följer en viss diet.

 • Men inte alla vid de första symptomen på prostatit går till läkare för råd och behandling.
 • Många av oss, med tanke på bristen på tid till läkare, når helt enkelt inte upp, och vissa uppmärksammar inte de första symptomen på sjukdomen.
 • Men du kan inte skämta med prostatit.
 • Denna sjukdom leder till sexuell dysfunktion och till och med till infertilitet.
 • Därför bör man, med de första symtomen på sjukdomen (obehag i perinealregionen, urineringstörning) börja behandlingen, och näring spelar en viktig roll här.

Vid inflammatoriska processer i prostata rekommenderas att helt eliminera alkohol, och även för att minimera användningen av salt. Dessutom behöver du drycker mer flytande - minst 2 liter om dagen, om du självklart inte har kontraindikationer. Att konsumera en tillräcklig mängd vätska är nödvändigt för att urin inte är koncentrerad och urinvägarna "tvättas". Mat rekommenderas att laga mat för ett par, laga mat eller simma.

Under förbudet:

vid akut form av prostatit Undvik följande livsmedel:

 • Rökt kött, kryddor och för salt eller kryddig mat;
 • Fettvarianter av kött på grund av dess höga kolesterolhalt
 • produkter som orsakar gasbildning (baljväxter och vitkål);
 • biprodukter (lever, hjärnor, njurar, tunga och rätter från dem);
 • rika buljonger (kött, fisk, svamp);
 • konserverad mat;
 • alkoholhaltiga drycker;
 • kolsyrade drycker;
 • spenat, sorrel, rädisa och rädisa;
 • starkt te, kaffe och andra produkter som innehåller en stor mängd koffein;

Observera att när akut stadium av sjukdomen du behöver bara äta lätt smältbar mat. Basen av kosten bör tillagas (kokta eller ångade) grönsaker, såväl som sura mjölkprodukter och frukter. I mycket små mängder får man använda kokt kött (magert!) Och fisk.

vid kronisk stadium av sjukdomen (utan exacerbation) är det nödvändigt att minimera användningen av feta livsmedel, röka produkter, konserver, olika såser, svampar, bönor, kryddor. Från akuta och salta livsmedel är det önskvärt att överge helt, eftersom irriterande ämnen som ingår i det (ämnen som irriterar slemhinnan) tränger igenom prostata och har en irriterande effekt. Även med en kronisk prostatit (utanför exacerbationsstadiet) tillåts en liten mängd torrt vin.

Grönt ljus

Och nu ska vi prata om mat, som bör ingå i din kost. Här är de livsmedel som du behöver för att berika ditt bord:

 • ett stort antal grönsaker och frukter. Detta kommer att ge din kropp vitamin C, vilket kommer att ha en positiv effekt på immunsystemet.
 • mager kött och fisk.
 • fermenterade mjölkprodukter (yoghurt, kefir, yoghurt, ayran). Syrmjölksprodukter förbättrar matsmältningen, vilket förbättrar processen med assimilering av användbara matkomponenter och organismens tillstånd som helhet.
 • gröt (havregryn, bovete, vete, vete och andra). De innehåller ett stort antal spårämnen och vitaminer, särskilt vitamin E. E-vitamin är särskilt viktigt för människors hälsa. Den stöder den spermatozoa biologiska aktiviteten, har en antiinflammatorisk och uttalad antioxidant effekt, förhindrar utvecklingen av ateroskleros.
 • Från drycker har du råd med hårt (!) Kaffe, te, samt juice och kompott.

Se till att din diet är balanserad. Varje dag behöver du få den nödvändiga mängden protein, fett, kolhydrater och andra komponenter. Gör därför kosten så olika som möjligt.

Zink - det viktigaste spårelementet

En av de viktigaste föremålen i kosten för prostatit är livsmedel där en stor del av mikroelementet innehåller zink. Detta mikroelement är extremt viktigt för att upprätthålla prostataens normala funktion.

 • Zink finns i ostron och andra skaldjur, pumpa frön och nötter.
 • När förbättrad mottagning Zink minska inflammatoriska processer i prostata, även Zink förhindrar utvecklingen av benigna och maligna processer i prostatakörteln, bidra till bevarandet av spermier, ökar libido, tjänar immunskyddsfaktor, krävs för mognaden av specifika immunceller.
 • Zinkbrist, som kännetecknas, i synnerhet för äldre, vilket leder till impotens, regression av manliga könskörtlar och testiklar, spermie minskning antal och andra funktionella störningar i det urogenitala systemet.

Och om den naturliga källan för zink är ofta inte tillräckligt eftersom inte varje dag i vår kost maträtt av ostron, eller har tid att klicka på pumpafrön, urolog rekommenderas för att förebygga och behandling av akut och kronisk prostatit drog Prostatilen zink.

Strukturen av suppositorier Prostatilena Zinc innehåller naturliga komponenter: prostatilen (extrakt från prostata körteln av unga tjurar), vitamin E och zink. Läkemedlet har mycket bra feedback från urologer och patienter.

Var uppmärksam! Inget behandlingsschema för prostatit kommer att ge 100% resultat om du inte följer rekommendationer för kost och livsstil. Ta hand om din hälsa och håll dig frisk!

Äta med prostatit, diet efter prostata adenomoperation, mat och dryck

Vladimir: "Min fantastiska hemlighet är hur man enkelt och enkelt kan erövra prostatit utan att läkarna deltar. "

För att uppnå effektiva resultat vid behandling av prostatakörteln väljer urologen en diet förutom läkemedlet och fysioterapeutiska medel. Med prostatit hos män är det viktigt att bygga upp kosten kompetent, vilket begränsar konsumtionen av skadliga produkter.

 • Diet med prostatit och prostata adenom väljs med hänsyn till sjukdomen och svårighetsgraden.
 • Läkaren överväger också de medföljande inflammatoriska processerna och närvaron av matallergier.
 • För att bestämma vilken diet för prostatit som lämpar sig för din form av sjukdom, är det bara en kvalificerad specialist som kan.

Om du har en kraftig inflammation i prostatakörteln eller akut smärta började, och det finns ingen möjlighet för urologen att gå in i kosten. För att minska symtomatiska symptom måste du införa vissa restriktioner och förbud i kosten. Diet för prostata adenom förbjuder användning av alkoholhaltiga drycker och salta livsmedel. Nutritionists rekommenderar att minimera salt, försöker att inte salträtter alls.

 • Kosten för kronisk prostatit och akut exacerbation är baserad på kokta rätter eller ångad.
 • Ge företräde för lätta livsmedel, färska grönsaker och frukter. Det är bättre att vägra fisk och kött idag.
 • Dieten innehåller inte konsumtion av konserverade livsmedel som innehåller kemikalier, smaker och syntetiska tillsatser.
 • Vad är grunden för kosten för prostata adenom?
 • Förbud i patientens kost syftar till att begränsa konsumtionen av livsmedel som irriterar och sänker prostatakörteln.

Diet i behandlingen av prostatit och adenom avvisar helt alkohol, begränsar salt, och rekommenderar också att inte inkludera i kosten:

 • skarpa rökt produkter;
 • söta bullar;
 • animaliska biprodukter (lever, mage, lungor);
 • Legumes, kål (grönsaker som orsakar jäsning i magen, provande gaser);
 • Kolsyrade drycker;

I åldringsstadierna avgör läkaren några gastronomiska avlidningar. Men en stel tabu är överlagd på att äta mat med tillsats av kemiska kryddor, syntetiska tillsatser och surrogater (emulgeringsmedel, stabilisatorer och färgämnen).

Dietens huvuduppgift är att balansera det dagliga intaget av fetter, kolhydrater och proteiner.

Diet efter en operation av prostata adenom

Under denna period försvagas en mans kropp genom kirurgisk ingrepp och behöver återställas. Dieten efter avlägsnande av prostata adenom är en av komponenterna i patientens tidiga återhämtning.

 • Diet i postoperativ period bör innehålla produkter med låg fetthalt.
 • Dietister rekommenderar att föredra vegetabiliskt protein - det är lättare att smälta av en försvagad tarm och kommer att ge kroppen de nödvändiga elementen.
 • Vegetabiliska proteiner minskar risken för komplikationer och utveckling av onkologin hos körteln.

Efter avlägsnande av prostata adenom i kost av män bör dominera fiber: termiskt bearbetade frukter och grönsaker. Fisk och skaldjur (kammusslor, lax, tonfisk och havskål) upptar en speciell plats i kosten efter operationen, som innehåller en stor mängd zink och selen.

 • Efter avlägsnande av adenom läggs en stor belastning på tarmarna.
 • Förstoppning kan ha negativ inverkan på bäckens organ.
 • För att undvika problem efter operationen i kosten introduceras fraktionerad mat, vilket gör att du kan hålla mag-tarmkanalen i tonen.
 • Betor, tomater, kål, torkade aprikoser, pommes frites och sura mjölkprodukter aktiverar utsöndringen av magsaft som tjänar som förebyggande av förstoppning.

Äta med prostatit och prostata adenom

Hos män är en balanserad kost grunden för framgångsrik återhämtning och långvarig eftergift i kronisk form av en sjukdom. Vid första anblicken kan det tyckas att kosten inte är en väsentlig betydelse för behandlingen av prostata sjukdomar. När allt kommer omkring är inte näring begränsad till strikt avhållsamhet. Men som praktiken visar, är produkter med prostatit av stor betydelse i kampen mot sjukdomen.

Korrekt näring med kronisk prostatit, liksom i det akuta skedet av sjukdomen, hjälper till att normalisera metaboliska processer som är särskilt drabbade av kronisk inflammation.

Starka dieter och rekommendationer, än att äta nej. Därför följer urologerna följande principer för att informera sina patienter vilka produkter som ska introduceras i den dagliga kosten och vad man ska äta med prostatit:

 1. Näring för prostataadenom och inflammation i körteln bör vara balanserad och mångsidig, med ett tillräckligt antal mikro- och makroelement, vitaminer. Endast när alla nödvändiga komponenter är mottagna kan utbytesprocesser fungera korrekt.
 2. Lätt smältbarhet av rätter - det här är det andra föremålet i listan kallad "Nutrition with prostate adenoma." Produkter som är användbara vid prostatit kräver inte att patienten har stora energikostnader för deras matsmältning och assimilering. Detta underlättas, som en uppsättning matkorg, och sättet att laga mat. Att äta med prostatit bör under inga omständigheter irritera körteln.
 3. Ovanstående principer för näring i kronisk prostatit och prostataadenom i förhöjningsskedet utförs rigoröst, under delgivningsperioden - delvis.

Vad är användbart för prostatit?

Vad kan du äta med prostatit? Ganska spännande fråga för män, ofta inte vana vid att begränsa sin diet. Menyn med patienter med prostata sjukdom ger inte totalt förbud och ger i en daglig diet alla nödvändiga komponenter för en hälsosam ämnesomsättning.

Så vad kan du äta med prostatit för att återgå till de metaboliska processerna igen?

 1. Kycklingkött, osaltat mager ost, fjäderfäkött, magert nötkött - ett livsmedelsproteinuppsättning när det förvärras.
 2. Lenten fläsk, skaldjur, inklusive oljig havsfisk, nötter, frön (bättre pumpa) - detta kan ätas under eftergivningsperioden. Fisk och skaldjur, pumpa frön, ägg (en per dag), fet fisk är en värdefull källa till zink, den grundläggande mikroelementet för prostata.
 3. Sura mjölkprodukter och mjölk med prostatit kan förbrukas hela tiden. Ryazhenka, lättmjölkad ost, ayran, kefir rekommenderas till middag. Dessa användbara produkter hjälper inte att pressa ur blåsan och tarmarna, vilket förhindrar stillastående processer i prostatakörteln.

Djurfett bärs av urologer till det faktum att man inte kan äta med prostatit i stora mängder. Fett är kölden till kolesterol, vilket bildar plack på kärlväggarna, vilket stör hela blodcirkulationen vilket försvårar sjukdomsförloppet.

För män med prostatiska problem får animaliskt fett endast användas i magert kött, mejeriprodukter och marina fiskar. Animaliskt fett i näring med ett adenom ersätts av en växtolja. I detta fall kommer olivolja att vara till stor nytta. Rik på tokoferol (vitamin E) kan produkten öka sexuell hormonsekretion och ha en positiv effekt på prostatafunktionen.

 1. Spannmål (bovete, majs, havregryn) är komplexa kolhydrater, oersättliga i näring. Det är i spannmål att den största mängden B-vitaminer finns, vilket är energikällan för cellulära metaboliska processer.
 2. Morötter, betor, blomkål, gurkor, pumpa, tomater är kolhydrater rekommenderade för prostata adenom. Grönsaker är inte bara en källa till mikroelement, men också en lätt smältbar produkt. Ragout, kokt från dem till middag, kommer att ha den bästa effekten på människors hälsa. Förbättrad peristalt i tarmen förhindrar stagnation i det manliga organet.
 3. Potatis, betor, selleri, tomater är produkter som är användbara för prostatit. Kompositionen, rik på zink och andra väsentliga delar för människors hälsa, bidrar inte bara till en snabb återhämtning, men tjänar också som ett utmärkt förebyggande mot cancer.
 4. Vitlök och lök är en daglig måltid med prostatit. Ämnen som ingår i dessa grönsaker, förtrycker smittämnen, inflammatoriska medel, förbättrar blodflödet. Lök ökar styrkan, vitlök - dödar patogena mikroorganismer.
 5. Persilja, persilja, senap, pepparrot - grönsaker av familjen cruciferous och umbelliferous - produkter användbara i kronisk form av sjukdomen.
 6. Torkad frukt, bär och färsk frukt med prostatit är ett förråd av vitaminer, makro och mikroelement som är nödvändiga för syntes av vissa enzymer och hormoner som stabiliserar metabolismen. Till exempel innehåller citrusfrukter, äpplen, jordgubbar, hallon zink och askorbinsyra i deras sammansättning. Fördelarna med zink har tidigare nämnts och vattenlöslig vitamin C, som kan stärka immuniteten, förhindrar impotens och ökar spermatozoas förmåga att befrukta ägget.

Vad kan du inte äta med prostatit?

Alla produkter som irriterar kanterna och slimhinnorna i hankirteln. Tops listan över förbjudna produkter:

 1. Alkohol. Sedan finns det skarpa och salta rätter, fett, fett kött, eldfasta lamm och fläskfett, konserver, fisk, svamp, köttbuljonger, kryddor.
 2. Sådana grönsaker som rädisa, sorrel, rädisa, spenat - bör inte inkluderas i kost av män med prostata adenom.
 3. Mat och dryck som främjar intestinal jäsning rekommenderas inte av urologer för prostata sjukdomar. Läckerväxter, vitkål, socker, nybakat bakning, kolsyrade drycker är kontraindicerade för patienten. Kvass i prostatit rekommenderas inte av urologer av samma anledning.

Om det gäller drycker som är kontraindicerade i körtelns sjukdom, är det värt mer detaljerade på de mest populära bland patienterna: kaffe och te.

 • kaffe med prostatit är definitivt förbjuden. Produkter som innehåller koffein påverkar det sjuka organet negativt. Därför rekommenderar en hälsosam diet med prostata adenom att ersätta denna uppfriskande drink med en surrogatanalog av cikoria.
 • tuff svart te Det kommer inte heller att främja återhämtning, det är bättre att föredra gröna sorter. Rent vatten, grönsaks- och fruktjuicer, fruktdrycker, buljong från vilda rosenbär, osötade kissar och kompottar - det bästa valet för prostata adenom.

Alkohol med prostatit

Vilken effekt har alkohol på kroppen med prostatit? Svaret på denna fråga är nödvändigt för att känna varje patient med prostata sjukdom.

Alkohol, som kommer in i kroppen, blir till acetaldehyd - en ooxiderad giftig substans som kan skada alla system och organ. Prostatakörteln är inget undantag.

vodka med prostatit kränker blodets rush till det lilla bäckenet, vilket försvårar sjukdomsförloppet.

 • Prostata adenom och alkohol är inkompatibla. När allt kommer omkring, dämpar inte bara starka, men svaga alkoholhaltiga drycker immunitet och irriterar körkärlens strömningskanaler, vilket stärker den inflammatoriska processen i orgeln.
 • Ständigt tagit alkohol med kronisk prostatit, på grund av en kraftig nedgång i testosteron i blodet och ett hoppa i östrogen, kan provocera ett akut stadium av sjukdomen. En kraftig försämring av styrkan är en komplikation som ofta uppstår i denna situation.
 • Alkohol stör bakteriens celler, vilket försvagar deras förmåga att befrukta ägget.
 • Vid behandling med farmakologiska medel kan användningen av alkoholhaltiga drycker leda till irreversibla konsekvenser. Droger och alkohol, som har reagerat, kan skada en människas hälsa och även leda till hans död.

Varför inte dricka öl vid en prostatit? Svaret kanske kommer att överraska företrädarna för det starkare könet. I denna populära drink för män finns humle innehållande ämnen som påminner om kvinnliga hormoner. De hotar den sjuka kroppen. Och alkohol, som ingår i öl, förbättrar ytterligare den negativa påverkan på prostata.

Alkoholhaltiga cocktails och tonics, innehållande syntetiska tillsatser och kemiska komponenter, provar inflammation i prostata. Alkohol - accelererar den patologiska processen.

I den akuta sjukdomen är alkohol förbjuden. När sjukdomen recedes, erkänner urologerna sällsynta fall av att ta alkoholhaltiga drycker i begränsade doser:

 • Vodka under remission kan förbrukas med en mängd av 100 gr per dag;
 • Öl - upp till halv liter;
 • vin med prostatit kan du inte dricka mer än 200 gram under dagen. Vinet måste vara lätt, inte befäst.

DIET FÖR PROSTAT IN MEN: VAD KAN, OCH VAD KAN INTE DRINKA MED INFLAMMERING AV PROSTAT?

Den inflammatoriska processen i prostatakörteln tar bort en stor mängd energi och energi från kroppen. Med tanke på detta bör särskild uppmärksamhet vid behandling av prostatit ges till en hälsosam kost, vilket innebär en korrekt och balanserad diet.

Vid behandling av en akut eller kronisk form av en sjukdom, tillsammans med läkemedel och fysioterapeutiska procedurer, ordineras patienten en diet för prostatit hos män.

Definitivt, med ordet "diet" behöver du inte panik, för i sådan situation har sådan näring ett villkorat tecken. Det innebär att det här är en sorts förändring i menyn och kosten på sidan av användbara produkter med ett antal specifika förbud mot drycker och mat.

 • Det är nödvändigt att ta reda på vilken diet som rekommenderas för kronisk prostatit, vad är det bra att äta med en sådan patologi, och vad kan inte göras med prostatit?
 • Och överväga också om prostatit och kaffe är kompatibla?
 • Förutom detta, ta reda på vad som kan och kan inte göras för att förhindra prostatit?

Nutrition med prostatit och dess grund

Oavsett sjukdomsformen är det nödvändigt att begränsa eller helt överge användningen av alkoholhaltiga drycker som påverkar människors hälsa negativt och ökar sjukdomen.

 • Det är bevisat att någon alkoholhaltig dryck kan påverka prostatakörteln, vilket resulterar i att inflammationsprocesserna fortskrider i den, vilket resulterar i den starkaste puffinessen.
 • Och detta tillstånd är mycket svårare att behandla, långvarig terapi med mediciner krävs.
 • Dining med Prostatit är avlägsnandet från menyn av någon fet mat, eftersom fett - är en källa av dåligt kolesterol som kan ansamlas på kärlväggarna i blodet, vilket leder till störningar i hela cirkulationen, bland annat i bäckenorganen, som ett resultat fortskrider och intensifierar patologi.

Diet med prostatit kan inte göra utan följande livsmedel:

 • Färska grönsaker och frukter.
 • Seafood.
 • Gröna (dill och basilika).
 • Riven pepparrot, persilja.

foci av inflammation i prostata Faran ligger i de möjliga komplikationer av sjukdomen: infertilitet, bearbetar purulent körtelorgancancer, erektil dysfunktion, och även impotens. Alla dessa konsekvenser är ganska allvarliga, så läkare rekommenderas starkt att äta ordentligt och balanserat.

Kost i behandlingen av prostatit har följande fördelar:

 1. Minskning av smärtsymptom, förebyggande av sjukdomsprogression.
 2. Förebyggande effekter.
 3. I vissa situationer hjälper användbara produkter med prostatit att minska kroppsvikt, vilket är en av faktorerna i utvecklingen av sjukdomen.

Utan tvekan kommer användningen av endast "rätt" livsmedel inte bota prostatit som sjukdomsterapi - en helhetssyn som omfattar kost, medicinering droger, sjukgymnastik.

Från prostatit till den komplexa behandlingen ingår den kinesiska Gips ZB Prostatic Navel Plasters. Kliniska studier har visat att det avlägsnar svullnad i glandulärorganet, förhindrar utveckling av komplikationer och förbättrar patientens övergripande välbefinnande.

För att framgångsrikt kunna behandla prostatit bör du också följa dessa rekommendationer:

 • Drick minst en halv liter vätska varje dag.
 • Neka att röka.
 • Den sista måltiden ska tas senast tre timmar före sänggåendet.
 • I avsaknad av akuta tecken på sjukdom rekommenderas att träna.
 • Behöver äta små måltider upp till 7 gånger om dagen.

Endast överensstämmelse med alla behandlingspunkter kan garantera en gynnsam prognos och en fullständig botemedel utan tunga konsekvenser.

Produkter som är användbara vid prostatit

Dietmat för behandling av sjukdomen innebär inte ett förbud mot allt gott. Du kan bara äta användbara matar, men det betyder inte att du inte kan njuta av avkoppling ibland och förgås med förbjuden mat.

För behandling av prostatit bör måltider omfatta livsmedel som bidrar till hela peristaltiken hos mänens tarmar. Det rekommenderas att inkludera grönsaker: pumpa, paprika, kål, morötter, betor, äggplantor.

Alla grönsaker är rika på C-vitamin, så de kommer att närma den försvagade kroppen med ytterligare krafter, stärka immunförsvaret, öka barriärfunktionen.

Vad är det med prostatit? Detta är det mest akuta problemet som oroar många män med diagnos av prostatainflammation.

Det är inte bara möjligt, men det är också nödvändigt att äta följande:

 1. Sour-mjölkprodukter hjälper till att arbeta matsmältningsorganet fullt ut, påskynda processen med att assimilera användbara livsmedelselement.
 2. Lättfett kött och fisk stärker människornas vitalitet, ger livskraft och energi och hjälper kroppen att bekämpa inflammation.
 3. Alla första kurser, men inte på oljig grund.
 4. Makaroner, spannmål berikas med en mängd mineralämnen och vitaminer som ger underhåll av biologisk aktivitet och har antioxidant och antiinflammatoriska egenskaper.
 5. Du kan äta rågbröd i små mängder.
 6. Söta livsmedel rekommenderas att ersätta med naturlig honung och torkade frukter.
 7. Komposit av färska bär eller frukter, renat vatten.
 8. Det rekommenderas att ersätta vegetabilisk olja med olivolja.

Mat för prostatit måste nödvändigtvis inkludera zink, vilket är avgörande för den fulla funktionen hos den manliga kroppen. Användningen av ett sådant element minskar intensiteten av inflammationsprocesser, förhindrar sannolik utveckling av maligna eller godartade tumörer, ökar libido och stärker immunförsvaret.

Zink finns i följande livsmedel:

 • Pumpa frön.
 • Räkor, musslor, bläckfisk (exceptionellt färska).
 • Nötfruktprodukter.
 • Kycklingägg.

Som listan över tillåtna produkter visar, är kosten mycket enkel och innehåller inte många begränsningar. Med tanke på detta, med rätt tillvägagångssätt och önskan att påskynda läkningsprocessen kan du äta gott, korrekt och diversifierat.

Vad kan du inte äta med prostatit?

Vad kan vara mer utsökt och aromatisk än en kopp starkt kaffe omedelbart efter sömnen? Vissa människor representerar inte sin morgon, utan att vara uppfriskande. Men är det möjligt att dricka kaffe med prostatit?

 • Det borde omedelbart sägas att om du dricker några koppar kaffe en vecka kommer inget hemskt att hända, och patienten som dricker det kommer inte ens att märka förändringarna i din kropp.
 • Men överdriven konsumtion kan leda till en förvärmning av sjukdomen, vilket resulterar i ökat smärtssyndrom.
 • Därför när svaret är om det är möjligt att dricka kaffe eller inte, är svaret positivt, men med begränsningar, eftersom det dricker kaffe varje dag, kommer inte bara att förvärra det allmänna tillståndet utan också förvärra sjukdomen.

Hälsosam nutrition syftar till att utesluta de livsmedel som irriterar prostatakörteln på ett irriterande sätt. Det kan till och med sägas att sådan mat inte har energivärde, det är för svårt att assimilera, och det ökar sjukdomsförloppet.

Från menyn måste du utesluta följande produkter:

 1. Salty, kryddig, fet, stekt och rökt mat.
 2. Animaliska fetter innehållande höga mängder kolesterol.
 3. Goda bakverk.
 4. Konserverad fisk och kött.
 5. De första rätterna är feta.
 6. Mat som framkallar uppblåsthet och flatulens.
 7. Ge upp rädisa, sorrel och spenat.
 8. Söt läsk.

Utan tvekan, när det finns en begränsning, kommer man oundvikligen att ha "skadlig mat", och tankar kommer bara att handla om det. Därför kan du tillåta dig en liten mängd godsaker för att utesluta efterföljande bås.

Produkter som rekommenderas för behandling av prostatit, stödjer matsmältnings och mag-tarmkanalens fulla funktion, vilket i sin tur förhindrar utveckling av förstoppning.

För att sammanfatta det vill säga att banta för prostata bidrar till att uppnå remission snabbare, svårigheter således urinera, smärtan avtar, och minskar intensiteten i inflammation, som alla leder till förbättrad hälsa.

Behöver du en diet för prostatit?

Efter att ha diagnostiserat denna sjukdom kommer den behandlande läkaren säkert att ge rekommendationer för att korrigera kosten, men patienten kan också införa de nödvändiga begränsningarna själv. Därför är svaret på frågan om en diet med prostatit är nödvändig otvetydig - du måste byta kost om en man vill säga farväl åt sitt problem så snart som möjligt.

 • Men omedelbart är det inte nödvändigt att vara upprörd, eftersom kosten, som vi uppfattar det, inte behövs i denna situation.
 • Behöver inte hålla sig till en strikt diet med betydande produktrestriktioner.
 • Med prostatit, som i fallet med många andra sjukdomar, behöver en man helt enkelt avlägsna från sin meny ett antal livsmedel som inte kan tas upp i näring för en viss inflammation.

Därför, om du behöver en begränsning i mat - ja det är nödvändigt! Nedan kommer vi att överväga vad som är möjligt, och vad är bättre att undvika med inflammation i prostatakörteln.

Vad är kosten för prostatit?

I själva verket är det nödvändigt att följa vissa regler vid utarbetandet av deras dagliga menyer, en man vars historia är belastad av den aktuella sjukdomen, är det nödvändigt - det upptäcktes. Låt oss nu överväga vilken diet vid en prostatit utses eller nomineras till en sådan patient.

 • Den första, och kanske viktigaste, vilken representant för den starka hälften av mänskligheten bör göra är att helt eller delvis minska den mängd alkohol som konsumeras.
 • Och under fördjupningen av sjukdomen för en sådan patient arbetar den "torra lagen" unikt.
 • Om sjukdomen är en kronisk form, och en period en fullständig återhämtning eller eftergift man kan "ta på bröstet" är inte mer än en liter öl om dagen, eller två glas något fel, eller ett glas (70 - 100 ml) av någon stark alkoholdryck (gin, vodka, rom, whisky, konjak och så vidare).

Det är värt att klargöra att detta är en högkvalitativ produkt av vodka- och konjakplantor.

Denna tillåtelse gäller inte för lågvärdiga livvakter och månhår av tveksamt förberedelser. Ett glas av denna cocktail kan skicka patienten till ett sjukhusbädd och förvärra situationen med terapi av prostatit.

Under förbudet finns även kolsyrade drycker som irriterar matsmältnings slemhinnan. Eftersom prostatakörteln är en "granne" i tarmarna, irritation, och med den inflammation, sträcker sig också till den. Den andra nyansen som utesluter luftade produkter från soda är det faktum att urinblåsans urin snabbt fyller sig och börjar klämma på prostata och det är redan inflammerat.

Diet med prostatit och adenom

Om sjukdomen förvärras bör mannen omedelbart byta kost genom att gå till lätt och snabbt smältbara och återvinningsbara produkter. Diet med prostatit och adenom är nästan densamma, en speciell plats där grönsaksgrödorna upptar, vilket det är önskvärt att äta i rå form eller utsatt för minimal termisk påverkan. På samma sätt används en mängd olika frukter.

 • Det är inte nödvändigt att äta stekta rätter, de kommer att vara mycket mer användbara och kommer att förlora den minsta mängd ämnen som är nödvändiga för kroppen, om de behandlas med ånga, kommer de att gå till patientens bord i kokt eller bakad form.
 • Vid samma smak är kvaliteterna oförändrade.
 • Även om mejeriprodukter inte är bland favoriterna, ignorerar närvaron på bordet dem inte, de är inte bara näringsrika men har också en fördelaktig effekt på matsmältningssystemet, vilket är viktigt för att klara problemet.

Med inflammation i prostata måste du öka intaget av vätska. Den dagliga mängden som kommer in i människokroppen ska vara från en och en halv till två liter. Denna mängd inkluderar all vätska, inklusive soppor. Väl lämpad just rent vatten, men för att öka vitamin värdet av drycker, bör det vara en mängd olika frukt- och grönsaksjuicer, desserter, fruktdrycker, fruktkompott och torkad frukt, örtte och infusioner.

 • Den behandlande läkaren kan ordinera patienten en diet № 5 medicinsk kost, vilket motsvarar de begränsningar som utses efter resektion av gallblåsan och vid behandling av andra patologier associerade med sjukdomar i mag-tarmkanalen.
 • "Komma ut" av sådana restriktioner är inte för drastiskt, du måste smidigt ange de tidigare uteslutna produkterna. Eftersom en snabb övergång till den dagliga kosten kan framkalla en återkomst av sjukdomen.
 • Avslag på dåliga vanor, en rationell daglig meny och en hälsosam livsstil är relevanta för alla hälsotillstånd, i alla åldrar.
 • Denna inställning till din hälsa kommer att hålla din kropp tonad, immunförsvar på hög nivå, vilket alltid påverkar ökningen av libido och kroppens reproduktiva förmåga.

Det finns vissa skillnader i begränsningar av produkter i dessa sjukdomar. För prostatit som redan nämnts ovan, och med adenom sådana egenskaper hos kosten, avlägsnas från kosten:

 • Vitt bröd.
 • Coffee.
 • Det är nödvändigt att begränsa intaget av köttprodukter. Fläsk är helt uteslutet.
 • Alla bevarande.
 • Socker, godis, konfekt.
 • Starkt svart te.
 • Marinader.
 • Ej tillåtet att dricka några alkoholhaltiga drycker.
 • Animaliska fetter.
 • Salt.
 • protein delvis kompensera för bristen på fisk och skaldjur, magert kött och fiskprodukter (40%) och de återstående 60% överlappning vegetabiliskt protein: sojabönor, linser, bönor, bönor, bovete och havregryn.

Diet med akut prostatit

 • Tillräcklig uppmana och smärtsam urinering, eller omvänt stagnation av urin.
 • Förhöjd rektal temperatur (upp till 38o C).
 • Akut smärta symptom i anus och perineum.
 • Om du inte vidtar lämpliga åtgärder kan temperaturen stiga till 40 ° C, och smärtan blir pulserande.
 • Mot bakgrund av hög feber finns det illamående och uppmaningen att kräka, kroppen börjar slå febern.

Kost i akut prostatit är inte en förebyggande, men en terapeutisk natur. Det är särskilt viktigt att omedelbart utesluta från de dietprodukter som kan irritera matsmältningssystemet i matsmältningskanalen, vilket oundvikligen leder till en ökning av den inflammatoriska processen som påverkar prostatakörteln. Syftet med kostbegränsningar i den akuta formen av sjukdomen är behovet av att optimera prostatens funktion.

I första hand, vad som behöver göras med förhöjning av sjukdomen, är att ta bort från din kost:

 • Alkohol och kolsyrade drycker.
 • Sur frukt.
 • Lök, paprika, vitlök och därmed kryddiga rätter.
 • De tillåter urin att förvärva egenskaper som, när det passerar genom urinröret, irriterar väggarna och därigenom stimulerar inflammation.
 • Rökta produkter.
 • Starkt te, kakao och kaffe.
 • Bevarande.
 • De bidrar till utvidgningen av blodkärl, tillförsel av syre och näringsämnen till det lilla bäckens organ, vilket minskar blodflödet i prostata och klämmer urinröret.
 • Plommon, surkål och andra produkter som leder till ökad flatulens.

Än patientens bord borde vara rik:

 • Spannmålsprodukter: bovete, yak, pärlbyg, havregryn och andra. De stimulerar tarmperistalitet.
 • Mängden vätska som konsumeras måste ökas till en och en halv till två liter, vilket gör att urinen kan spädas, vilket gör den mindre koncentrerad. Detta bör inkludera och avkolla medicinska örter, vilket bidrar till den snabbaste återhämtningen och utövar bakteriedödande verkan på patientens kropp.
 • Mat bör vara lätt, snabbt smält och smältbart. Detta kommer att göra det möjligt för kroppen att spendera mer energi för att bekämpa sjukdomen, snarare än att bearbeta mat.

Diet med kronisk prostatit

 • Smärtstillande symptomatologi är inte pulserande, som vid akut prostatit, men värkande, lokaliserad i skrotet, men avlämnar till sakrum och urogenitalt system.
 • Det är svårt att urinera.
 • Klåda förekommer i könsorganet.
 • Minskad libido.
 • Under utvecklingen av sjukdomen uppstår impotens.

Kost i kronisk prostatit är både helande och förebyggande. Mot bakgrund av fysisk och motorisk aktivitet förbättrar människans liv signifikant sin kvalitet, och sjukdomen passerar in i planet för bestående eftergift.

 • Om akut prostatit inte kan stoppas inom tre månader går sjukdomen till det kroniska planet.
 • Denna sjukdom är svår att behandla, men komplex terapi, där den rätt utvalda kosten inte är minst viktig, är i stånd att, om inte helt lindra problemet med mannen, åtminstone minska sitt problem och obehag.
 • Huvudpostulatet av denna diet är måttlig.
 • Det första som en patient behöver göra är att överge drinkar som innehåller alkohol och koffein.
 • Det här är inte ett fullständigt avslag, ibland kan du fortfarande njuta av ett glas vin eller ett glas vodka, men det borde inte vara ett system.

Starkt svart te är bättre att ersätta med gröna sorter. Dessutom, att vätskan später ut urinen, hjälper till att rena urinröret, te har och lätta antiinflammatoriska egenskaper.

Du bör också ta bort alla feta livsmedel från din kost.

 • Efter fettceller leder till bildandet av kolesterol plack, som är utsignal från den mänskliga kroppen, och kumuleras till väggarna i blodkärlen, vilket leder till en försämring av blodflödet och vaskulär ocklusion.
 • Kolesterolpluggar blockerar "leverans" av syre och näringsämnen till organen, inklusive prostatakörteln.
 • Dessutom metaboliseras fettceller som kommer från mat till ämnen som kan irritera matsmältningen i matsmältningsvägarna, urinutsöndringsvägar, vilket endast sporrar den inflammatoriska processen.

Det bör minimera konsumtionen av stekt mat, föredragna bakade och kokta livsmedel. Ingen talar om en fullständig vägran, man bör bara minska andelen sådana rätter i patientens kost.

 • Av samma anledning, för att minska irritationen, bör du minska användningen av salt, samt skarpa kryddor och kryddor.
 • Det är nödvändigt att helt avlägsna från din kost sylt och konserverade produkter, majonnäs, adzhika och liknande.
 • Men på grönsaker och frukter bör inte räddas, de borde ta upp det mesta av denna diet.
 • Rika på grov grov fiber, dessa produkter förbättrar behandling och marknadsföring av intaget mat genom tarmarna, vilket förbättrar matsmältningen.
 • Detta tillvägagångssätt hjälper till att minska inflammatorisk process.

Om du utesluter från leverans av en viss mängd köttprodukter, bör proteinunderskottet kompletteras med proteinet av vegetabilisk produktion, det kan vara bönor, sojabönor, bönor, kesost, magert kött, fisk och skaldjur.

I sjukdomens kroniska lopp måste patientens kropp med produkterna få den nödvändiga zinkblandningen. Detta kemiska element är avgörande för en patient på prostatit. Det påverkar positivt prostata körteln, främjar tillräcklig spermaproduktion och ger en normal erektion. Det är zinkbrist i kroppen hos en man som kan orsaka manlig infertilitet.

Det är önskvärt att äta mat rik på zink, tillsammans med vitamin E (livsmedel med högt innehåll). Denna tandem leder till en mer fullständig och enkel assimilering av detta spårelement.

Principen att göra menyer med uttalad prostatit

Med svår prostatit rekommenderar många läkare att minska konsumtionen av alkoholhaltiga drycker, eftersom de påverkar hälsotillståndet negativt och bara förvärrar situationen. Eventuella alkoholhaltiga drycker påverkar prostata negativt, stärker den befintliga inflammatoriska processen och leder därefter till svår puffiness. Under den observerade exacerbationen av sjukdomen är det kategoriskt kontraindicerat att konsumera alkoholhaltiga drycker.

 • Kost i kronisk prostatit innebär ofta att man avvisar någon fet mat.
 • Fett i sig är en källa till negativt kolesterol som ackumuleras på blodkärlens väggar, vilket orsakar blodcirkulationsstörningar, vilket negativt påverkar behandlingen av den befintliga sjukdomen.

Nutrition för prostatit och adenom måste nödvändigtvis bestå av en mängd olika grönsaker och örter, i synnerhet som:

Dessa naturliga produkter måste säkert vara närvarande i kosten hos en man som lider av prostatit. Sådana produkter påskyndar väldigt återhämtning med uttalad prostatit, lindrar allvarlig inflammation och dessutom är mycket bra medel för att förebygga cancer.

 • Obligatorisk i kost av män som lider av prostatit, måste vara närvarande som kryddiga lökar och vitlök, som måste konsumeras varje dag.
 • Deras användbara egenskaper, bland annat, förbättrar hjärtets aktivitet, gör blodcirkulationen bättre och påverkar mikrober och bakterier negativt.
 • Dessutom kan färska, termiskt obehandlade lökar öka kraften kraftigt hos män, och vitlök dödar alla skadliga mikrober.

Om dessa produkter är föremål för preliminär värmebehandling, kommer de inte att förlora sina användbara egenskaper åtminstone.

För att förhindra progestatit är det lämpligt att följa en viss kost och konsumera livsmedel som är rika på ett spårelement som zink, vilket är mycket viktigt för prostata körningens normala funktion. Mycket rik på zink skaldjur och pumpa frön.

Näring för kronisk prostatit måste nödvändigtvis endast omfatta användbara grönsaker och fiberrika frukter som odlats endast i ekologiskt rena områden. Endast i det här fallet kommer kosten att vara den mest effektiva och ge det önskade resultatet.

Produkter som är förbjudna för användning med prostatit

Det finns några livsmedel som har en negativ effekt på tillståndet av hela prostatakörteln. Sådana produkter är mycket irriterande för prostata slemhinna och har dålig inverkan på kanalerna, varför det är värt att helt eliminera dem från den vanliga kosten hos en man eller för att minska konsumtionen. Det är inte nödvändigt att använda alkohol, skarpa och mycket salta rätter, animaliska fetter, konserver och kryddor.

Dessutom är det värt att minska mängden konsumtion av rädisa, spenat och sorrel. Konsumera inte och produkter som orsakar jäsning i tarmarna.

 • Med uttalad prostatit är det tydligt strängt förbjudet att konsumera kaffe, eftersom mat och alla drycker som innehåller koffein negativt påverkar det inflammerade organs tillstånd.
 • Därför innebär en specifik diet för prostatit och adenom ersättning av kaffe med en analog innehållande cikoria.
 • Mättat svart te har också en negativ effekt, varför det är bäst att ge din preferens till gröna, svaga teorter.
 • För många män som lider av prostatit är de bästa drinkarna rent, icke-kolsyrade vatten, juice och färskpressad frukt. Dessutom kan du dricka gelé och fruktsöttade kompotter.

Alkoholhaltiga drycker har en mycket dålig effekt på prostata, så det är bäst att begränsa konsumtionen av alkoholhaltiga drycker och minimera den. Alkohol, in i kroppen, orsakar allvarliga störningar och producerar ett ämne som kan skada alla organ och system.

Prostatit och alkohol är inkompatibla, eftersom inte endast mycket starka, men även svaga andar kraftigt undertrycka immunsystemet och avsevärt irritera prostata kanalerna, vilket därigenom ökar den redan existerande inflammation i sjuka organet.

 • Om du regelbundet konsumerar alkoholhaltiga drycker kan de leda till utveckling av ett akut stadium av sjukdomen.
 • I en sådan situation kan en kraftig minskning av styrkan observeras.
 • Vid behandling med medicinska preparat kan alkoholhaltiga drycker förvärra situationen och leda till negativa konsekvenser.

Prostatit förbjuder kategoriskt mat och vissa drycker som framkallar flatulens i magen, vilket påverkar prostata negativt. För att bestämma listan över tillåtna produkter är det värt att kontakta en läkare som dessutom kan ordinera den korrekta behandlingen av denna sjukdom.

Vilka livsmedel är lämpliga för en diet?

När prostata uttrycks är det nödvändigt att utföra behandling med de föreskrivna läkemedlen och samtidigt observera den föreskrivna kosten. Behandlingen måste endast fastställas av en kvalificerad läkare som korrekt väljer det läkemedel som kan förbättra hälsan.

 • Mat för prostataadenom bör vara balanserad och näringsrik, och om sjukdomen försämras är det nödvändigt att byta till lätt mat, som helt enkelt absorberas.
 • Färsk frukt och obehandlade grönsaker är utmärkta, och efterföljande matlagning av sådana produkter bör vara den lägsta värmebehandlingen.
 • Grönsaker kan inte stekas, de är bäst tillagade för ett par.
 • Till kokta livsmedel måste du lägga till mejeriprodukter som hjälper till att absorbera näringsämnen.
 • Dessutom har surmjölkprodukter en positiv effekt på matsmältningen.

Kött och fisk bör konsumeras endast i kokt men inte i stekt form, det rekommenderas inte att laga mat på mättade buljonger.

Om de observerade symtomen på sjukdomen inte är särskilt uttalade, bör huvudmaten för ett adenom vara växtmat. Med en uttalad prostata behöver du öka mängden vätska som krävs per dag. Som en vätska kan du använda örtte och användbara tinkturer.

Dessutom kan läkaren ordinera en speciell diet som kommer att vara idealisk och kommer att hjälpa till vid behandling av denna sjukdom. Det är nödvändigt att gradvis slutföra kosten gradvis, men använd inte alltför ofta skadliga produkter, eftersom det kan provocera den upprepade utvecklingen av sjukdomen, så du måste noggrant komponera din kost så att du inte skadar kroppen.

Kost med prostatit är inte särskilt svårt, och för att den ska överensstämma, bör man inte lägga mycket ansträngning och svälta själv. Om du följer en diet bör du konsumera endast användbara livsmedel som kommer att ha en positiv effekt på hela organismen.

Överdriven vätskeintag kan vara farlig i närvaro av andra comorbiditeter. Det är därför innan du börjar en diet, det är värt att samråda med en läkare som hjälper dig att välja rätt mat.

Kost i behandlingen av prostatit och dess egenskaper

Korrekt dietprostatit kan hjälpa till att bota effektivt. Under sjukdomsperioden är kroppen kraftigt försvagad och behöver restaurering. Diet med prostata adenom och efter en operativ intervention är en av de snabbaste och bästa komponenterna i en fullständig återhämtning. Dieten måste nödvändigtvis bestå av högkvalitativa produkter med låg fetthalt. Många nutritionists rekommenderar att föredra vegetabiliska proteiner, eftersom de är mycket lättare att smälta i tarmarna och ge kroppen de nödvändiga användbara egenskaperna.

 • Produkter med prostatit bör vara nödvändigtvis användbara och bör minska risken för komplikationer och efterföljande utveckling av en malign tumör.
 • I närvaro av prostatit i varje dag bör kost av varje man vara mycket användbar fiber och skaldjur, som innehåller zink och selen, som påverkar prostata positivt.

Dieten som används för prostatit är en viktig komponent i behandlingen av denna sjukdom, eftersom vissa livsmedel är av stor betydelse och hjälper till att bekämpa denna komplexa sjukdom.

Dessutom, produkter som konsumeras med prostatit hjälper till att hålla mage och tarmar i en konstant ton och förhindra förstoppning. Det är värt att komma ihåg att näring med prostata adenom måste vara nödvändigtvis olika och endast omfatta användbara produkter.

Varför behöver du en diet för patologier

Många patienter har omedelbart frågan: Om patologin påverkar reproduktionssystemet, vad är behovet av en diet med prostatit och prostata adenom, trots allt är det vanligtvis ordinerat för problem med magen? Det visar sig att allt inte är så enkelt. Om det finns ett andra steg i denna patologi (och inte bara) speciellt utformad meny kan du rensa urogenitalsystemet, för att minska koncentrationen av urin, normalisera hormoner och stärka immunförsvaret.

Tyvärr måste många vanliga produkter överges. I den kroniska formen av 2: e etappen av adenom eller prostatit bör rekommendationerna från läkaren angående kosten följas regelbundet för att inte provocera en exacerbation.

Det finns ett antal regler som bör följas när man utser en diet när det gäller övervägande sjukdomar i 2: e scenen:

 • Den grundläggande regeln är att de produkter som ska hämtas måste enkelt kunna jämställas. Bearbetning av rätter: matlagning, ångning eller bakning. Det är tillrådligt att avstå från kryddor och kryddor, vilket ofta irriterar tarmarna.
 • Den korrekta kosten för prostataadenom bör inte åtföljas av överätning, ökad börda hos genitourinärsystemet. Volymen daglig vätska är ungefär en och en halv liter.
 • Oavsett stadium av utveckling av adenom eller prostatit, bör förstoppning inte tolereras, eftersom en svår avföring leder till förvärring av hyperplasi. För detta ändamål bör menyn innehålla produkter berikade med fiber, i receptionen som det finns två plusser. Det förhindrar inte bara bildandet av kolesterol, men sänker också nivån av socker.
 • Från menyn avlägsnas produkterna som främjar förbättrad gasproduktion så mycket som möjligt.
 • Alla serverade måltider ska vara varma: inte för varmt och inte för kallt.
 • Liksom många dieter bör näring med prostatit eller prostata adenom vara en bråkdel. Mängden måltider ökar till fem eller sex gånger, medan delarna reduceras.
 • I händelse av patientens motvilja att ta mat, smärta eller slöhet är lossningsdagar tillåtna, under vilka minst 2,5 liter vätskor ska konsumeras. Preference ges till gelé eller kompott, grönt te, växtbaserade infusioner och fruktdrycker. Om det inte finns något behov av fast mat, kommer det att ersätta yoghurt perfekt.
 • Korrekt utvald näring med prostatit, kommer adenom att normalisera cirkulationssystemets funktionalitet. Detta kommer att säkerställa de organ som finns i bäckenområdet, den önskade blodmängden. Det handlar om fettsyror. De bör vara närvarande i menyn, eftersom de har en positiv effekt på den hormonella bakgrunden.

Förteckning över förbjudna, ifrågasatta och godkända produkter

 • alkoholhaltiga drycker, starkt bryggt te, kaffe;
 • Kryddor, stekt mat, rökning, kryddor och kryddor, feta livsmedel, såser;
 • fett kött sorter och koncentrerade buljonger;
 • mjölprodukter, muffins och desserter;
 • Produkter med stärkelsehalt
 • kakao och alla produkter med den;
 • bevarande och marinader;
 • bönor;
 • snabbmat.

Faktum är att det finns många rätter som du kan organisera kompetent näring med prostata adenom eller prostatit.

Företräde ges till produkter som innehåller zink med selen.

Dessa två element hjälper till att minska tumörernas storlek, förhindrar tillväxten av onormala vävnader. Menyn måste innehålla:

 • Produkter som innehåller selen - fågelägg, tång, olivolja, fläsk och nötkött lever, pistagenötter, korn (havregryn, korn, bovete), majs, linser, bönor, brunt ris.
 • Produkter som innehåller zink - äggula, skaldjur, sill, olika sorters nötter, ärtor, pumpa och vattenmelon frön, kli, kalv lever, rött kött, svamp.

Med drycker är det lättare: du kan dricka nästan alla nypressade juicer, växtbaserade läkemedel, avkok, mjölk och dess derivat, komposit, mineralvatten och renat vatten. Konsumtionen av bär är inte begränsad. För att stödja tarmens arbete måste du äta tomater och gurkor, morötter, betor, kål och gröna ärter, pumpor och zucchini-rätter.

Drickregimen och diet nummer 5

Det räcker inte att veta vad du kan dricka och hur mycket ska du dricka ordentligt. Nutritionists rekommenderas inte att dricka under måltider och omedelbart innan du lägger dig. Den första varianten leder till försämring av matsmältningsprocesserna, den andra - stärker belastningen på urinsystemet på natten. Den bästa lösningen är att dricka vätskor 60 minuter efter att ha ätit.

Nu om menyn. I närvaro av prostata adenom eller prostatit är det ideala dietbordet nummer 5 idealiskt. Denna specialiserade meny utvecklades i rätt tid av Pevzner. Egenheten hos denna diet är "mjukheten" hos de utvalda produkterna, vilket garanterar frånvaron av förstoppning. Här är en vägledande lista över rätter som kan ingå i frukostar, luncher, middagar och mellanmål mellan huvudmåltiderna:

 • Frukost: manniki och manga gröt, ostkakor och ostkakor med bär, havre soppor, bovete, proteinomeletter med grönsaker, lågmjölkgräddefterrätter. Från drycker - mjölk och frukt cocktails, mjölk te, avkok från höfterna, äppelkompot, bärgelé.
 • Den första snack: någon frukt, fettsnål keso, som du kan lägga till gräddfil eller lägga bär, fruktpuré, fruktjuice eller fruktsallad, yoghurt eller yoghurt, sallad med en bit av kokt fisk, en del ris med kokt kål.
 • Lunch: magert kött rullar, ris soppor och buljonger, fisk kroketter, soppor gjorda av bovete, kokt nötkött, sallader, pumpa gröt pumpasoppa eller rödbetor, ånga torsk kakor. Drycker - fruktkompoter, mager mjölk, grönt te, smakad med honung.
 • Snacks: kex med lättmjölk, riven morot, bakade äpplen med naturlig honung, mjölkprotein omelett, risgrynsgröt, äppelmos, gryta av pasta, grönsaker och ost, örtteer med honung.
 • Middag: sallad, betor sallad med katrinplommon fyllda med kyckling och ris, gädda stuvad i gräddfil eller fisksoppa, gryta av kyckling och grönsaker, bakad kalvkött med äpplen och potatismos. Drycker - yoghurt med tillsats av torkade aprikoser, svagt te, ris vatten, naturlig saft av äpplet, bär juice, mjölk med låg fetthalt.