Huvud
Förebyggande

Diet för cystit hos barn

Kost för cystit är av stor betydelse för att minska smärta och snabbare återhämtning. Näring för blåsesjukdom, trots vissa begränsningar i sammansättningen av mat och i matlagning, bör balanseras och ge kroppen fullständigt vitaminer och mineraler.

Men kom ihåg, för att kosten ska fungera snabbare, förutom rätt näring med blåsor, bör följande rekommendationer följas:

 • inte överkylning,
 • dricka mer,
 • var varm,
 • glöm inte sängen vila

Vad kan du äta med cystitis?

Diet för akut och kronisk blåsan blir något annorlunda. Med akut cystit kommer bordet att vara mer sparsamt och mindre mångsidigt. Företräde ges för kokning, stewing, ångning och ångning.

Diet för akut cystit hos barn

Vid akut cystit bör maten vara mild. I kosten ingår grönsaker och frukter i stora mängder (pumpa, äpplen, morötter), spannmål (hirs, bovete, havregryn, ris), mejeriprodukter, riklig dryck, honung. Preference ges bäst för flytande gröt och soppa än fast och torr mat. Citrusfrukter bör tillfälligt uteslutas.

Diet för kronisk cystit hos barn

Med kronisk cystit kommer näring att vara mer varierande. Du måste lyssna på din kropp, som omedelbart ger en signal vid fel i kosten.

Diet för cystit - en ungefärlig uppsättning produkter.

1. Frukt och grönsaker.

Speciellt användbart för blåsor, kål, morötter, betor, vattenmeloner, meloner, söta äpplen, selleri, pumpa, druvor. Företräde ges till bär från krusbär, havtorn, fikon, svarta vinbär, tranbär, kobär, jordgubbar

2. Mejeriprodukter och sura mjölkprodukter.

Mjölk, kesost, yoghurt, kefir, yoghurt, ost

Köttet ska vara mager, kokt eller bakat. Från vitt köttpreferens - kalkon och kycklingbröst

Lenten grönsaksoppa eller soppor på en sekundär köttbuljong.

Potatis kokta och bakade, grönsaker stuvade och råa, flingor (bovete, havregryn, ris, hirs), pasta

Hirse i en diet med blåsor.

Hirse används för blåsning under mycket lång tid och är ett folkmedel för behandling av urinvägssjukdomar. Hirse tar bort slem och sand från blåsan, har en bra antiinflammatorisk effekt. Men när man behandlar cystit bör den vara beredd utan salt och olja, då blir det en riktig medicin. Förbered hiran på följande sätt - ta en 2 liter burk, fyll den halvt med föl, lägg upp nacken med kokande vatten, blanda och linda. Lämna en dag att insistera. Låt oss dricka en vätska utan restriktioner under dagen och det är tillrådligt att äta 1 sked stor kokt hirs

Funktioner kost för cystit hos barn.

Nutrition för blåsor hos barn ska vara full och varierad. Huvuddragen i kosten är uteslutandet av livsmedel som irriterar blåsans väggar och införandet av en riklig dryck i kosten. Matlagning ska vara mild - ångkokning, kokning och bakning. Stekta rätter är strängt förbjudna.

Vad kan du inte äta med blåsor?

Med cystit i kosten bör inte vara salt, varm, rökt. Alla produkter med dessa egenskaper kommer att irritera urinblåsan och orsaka försämring av tillståndet. Därför bör det i ett barn med blåsor inte vara:

 • konserverad mat, röka produkter, marinader, heta såser, majonnäs
 • starkt te och kaffe, coca och pepsi
 • rika buljonger,
 • rostade,
 • kolsyrade drycker,
 • vitlök, lök, peppar
 • chips, kakor, stekt solrosfrön och nötter,
 • bakar med mycket socker,
 • tomater

Det är bättre att begränsa citrusfrukter. Även te med citron bör tas med försiktighet. Citron kan provocera en smärtsam attack.

Diet för cystit - en vägledande meny för 1 dag.

Till frukost rekommenderas - syrniki, bakad med grönsaker; gröt (körsbär, hirs, bovete), pasta; morotsjuice eller pumpajuice

Den andra frukost - buljongen av en hundros, en bit av den bakade pumpan, en sallad från färsk frukt

Lunch - Sallad av Gurkor och Kål, Mjölksoppa, Potatissoppa, Grönsaksoppa från klänningen (alla soppor bör vara vegetarianer under den akuta perioden); lever, stuvad med svamp; grytor av spannmål, pasta, komposit av torkade frukter, juice, fruktdrycker

Eftermiddagsmat - vattenmelon, melon, bakat äpple, juice, fruktdrycker, buljong

Kväll - kokt fisk, hirsgröt med stekost stuvad zucchini; yoghurt, tranbärsjuice

Hur man äter för blåsor

En sådan organpatologi som inflammation i blåsan, på ett annat sätt cystitis, är ganska vanligt.

Orsaken är en infektion som har kommit in i urinblåsan på två sätt:

 1. Botten - genom urinröret.
 2. Från ovan - genom urinledarna.

Patogena mikroorganismer ofta Escherichia coli, faller i gynnsam miljö för sig själv (luftfuktighet, temperatur, näring), börja att aktivt föröka sig, vilket förgiftar produkterna av dess vitala kroppen och underlätta utvecklingen av sjukdomen.

Särskilt sådana processer är föremål för:

 • Människor med försvagat immunförsvar.
 • Lider av kroniska sjukdomar i det urogenitala systemet.
 • Onkologiska sjukdomar.
 • Uppskjuten stress.
 • Människor av barn med viss anatomisk predisposition.
 • Människor som inte följer reglerna för personlig hygien och inte har en kultur av sexuella relationer.

Hur man hjälper kroppen att klara av blåsan

Problemen med att diagnostisera cystit är inte ett problem, bland bland barn. Distriktsterapeuten eller urologen, som utför differentialdiagnostik med andra kliniska former, kommer att föreskriva behandlingen och nödvändiga medicinska förfaranden. En snabbare återhämtning kommer att underlättas genom att organisera terapeutisk näring, det vill säga en diet för blåsor.

Om kosten innehåller mycket stekt, saltad och kryddig mat, det hjälper till att förvärra inflammation och förvärra patientens välbefinnande.

Det är nödvändigt att skydda blåsans slimhinna från den irriterande effekten av aggressiva livsmedelskomponenter och minska intensiteten i njurearbetet, särskilt hos barn.

Diet för blåsor bör innehålla så mycket av naturliga produkter och vätskor som möjligt. Deras härdande effekt bestäms av maximal utlakning av patogena bakterier från urinvägarna och även genom antiseptisk verkan på slemhinnan.

Egenskaper hos kosten för blåsan

I detta perspektiv:

 • kompott;
 • juice;
 • naturlig juice (förutom kokta från tomater);
 • fortfarande vatten;
 • tedrycker gjorda av björnbär, njure och andra urologiska komponenter.

Frukt som rekommenderas för användning i en diet med blåsor bör ha en uttalad diuretisk effekt, till exempel gurkor och morötter. Meloner är användbara. Barn ger vanligtvis ingen protest.

Användningen av mejeriprodukter från början av behandlingen bör börja med ett surt mjölksortiment. Mikrofloran som finns i dem är mycket användbar för att återställa ett friskt landskap.

Ost och stuga ost är bättre att välja osaltade och icke-sura sorter. Vilka livsmedel att välja mellan för cystitis? Färsk och garanterad kvalitet. För barn kan du inte köpa ost med syntetiska färgämnen.

Skummat kött och flodfisk bör beredas genom att baka eller ångas. Så vitaminer och näringsämnen är mer konserverade och inga skadliga ämnen bildas under processen med felaktig matlagning.

I livsmedel som karakteriseras som hälsosam bör det inte finnas konserveringsmedel, färgämnen, aromatiska tillsatser. Skadliga kolsyrade drycker, starkt te och kaffe, syntetiska smakförbättrare kan inte användas också.

Det är mycket användbart för att avlägsna inflammation i blåsans slemhinna, det finns honung och produkter baserade på den. De måste konsumeras i rimliga kvantiteter och i frånvaro av allergiska reaktioner, särskilt hos barn.

Framgången av behandling av sjukdomar som blåsor, beror till stor del på rätt diet.

Hur man gör en meny

Till frukost diet cystit kan omfatta gröt, tillagade på en lättmjölk, osaltat ost eller fettsnål keso, grädde och gräddfil kan inte. Det rekommenderas att äta vegetabiliska purees och kokta mjukkokta ägg samt omeletter. De som älskar mjölprodukter, kan du tacka dig med pasta, bättre gjord av durumvete. Du kan dricka med färska dagliga kefir, neutral juice eller svagt te.

Till lunch kan du äta:

 • De första rätterna av kosten för blåsor: Kålssoppa från grönsaker, hallon, borscht från betor eller kål. För barn är sopp-mos lämplig.
 • Den andra: Steamkoteletter från kyckling eller kalvkött, kokt fisk med låg fetthalt, köttbullar eller gryta. Garnering visas bukvete gröt eller pasta.
 • Fortfarande andra: gelé, musky, komposit.

Snack kan innehålla livsmedel: yoghurt, bakade potatis och diuretiska frukter.

Måltid för middag rekommenderas senast 18 timmar. Exempel på exempel:

 • ostgryta;
 • pannkakor;
 • spannmåls rätter.

Hur man äter om cystitisen är kronisk

Betydelsen av dietten från blåsan vid en kronisk form av sjukdomen är analog med en akut process: diuretikum och antibakteriell.

Av frukterna måste du äta:

Du kan äta buljonger av örter och fruktdrycker. Du kan inte äta mat: pickles, kryddiga kryddor, samt starka buljonger. Mat i första hand bör inte irritera slemhinnan och utföra en regenerativ funktion.

Diet cystit hos män som hos kvinnor, bör innehålla mat med fiber, för att säkerställa en regelbunden och fullständig avföring så sent uppfödda osmält mat absorberas in i väggen i urinblåsan och förvärra processen.

Det är mycket användbart att berika med olivolja (inom en matsked) och cedernötter (en dag du kan ha en handfull).

Än att förbättra en diet

För en fullständig återhämtning måste du mätta kroppen med vitaminer. Det är bra att kombinera diuretika med cystitisk diuretisk karaktär av te och deras vitaminsammansättning. Till exempel:

 1. Blanda i lika stora mängder löv av havtorn och jordgubbar, häll ett glas kokande vatten och insistera en halvtimme. Efter filtrering drick du 30 minuter innan du äter tre gånger om dagen.
 2. Ta med lika stora bär av hundrosen, aronia, havtorn och vilda jordgubbsblad. Strimlade komponenter sätts i en termos och häll två koppar kokande vatten. Tid för att insistera på att ta till 6-8 timmar. Krama sedan tjockan och ta samma sätt som det första receptet.

Kurser för användning av sådana te bör inte vara mindre än två till tre månader. Barn har en kortare kurs.

Vad ska man använda om tillståndet är måttligt svårt

På sjukdomens svårighetsgrad kan berätta förekomsten av berusning: illamående, kräkningar, yrsel, huvudvärk, svaghet och förlust av styrka hos barn - tårögd humör. Detta kan åtföljas av en ökning av kroppstemperatur och muskelsmärta. Sådana symtom är ett säkert tecken på svårighetsgraden av inflammationen.

Mot bakgrund av medicinsk behandling rekommenderar läkare en eller två dagar i veckan. Har inga animaliska proteiner som kan förvärra förgiftning. Diet för akut cystit bör innehålla i menyn kokta grönsaker (morötter, blomkål, korg och andra), äpplen, bakade i ugnen. Det är fortfarande användbart att dricka mycket vätskor och använda diuretika.

Kost i kronisk blåsan ska karakteriseras av små men frekventa måltider. Ju mer kalorierande delen borde vara under första halvan av dagen, kan du äta lätt smältbara komponenter till middag.

Folkmetoder

 • Det är användbart att inkludera i kosten av naturliga produkter som har medicinska egenskaper. Listan över sådana är ganska stor.
 • I volymen av den nödvändiga vätskan kan du inkludera avkok av rötterna av dogros och löv av tranbär. Sätt på bryggning är inte original: häll kokande vatten och håll i ett vattenbad i 15 minuter. Efter kylning, dränera.
 • Ett effektivt botemedel mot smärta i urinblåsa är portolaken, som tas i ny form.
 • Hampa frön, utspädd med mjölk eller varmt vatten, hjälp med smärtsam urinering, lindra irritabelblåsesyndrom.
 • Att stärka blåsan under remission kommer att hjälpa en blandning av massa lök, äpple och honung. Du kan ta denna blandning i en halvtimme före måltiderna. Dosen är dock ett individuellt begrepp.

Särskilda anteckningar

Varje organism har strikt individuella reaktioner på mat. Därför kan man med hjälp av enskilda av dem ta hänsyn till reaktionerna och det allmänna tillståndet. Detta lägger senare till en säker och användbar meny.

En flytande diet för cystit hos kvinnor med otillräcklig njurefunktion kan prova utvecklingen av ödem och andra liknande negativa reaktioner i kroppen. För att göra detta rekommenderar läkare att övervaka mängden absorberad och utsöndrad vätska. Om du finner en signifikant skillnad bör du informera läkaren om det.

Näring för blåsor utesluter alkohol och rökning, eftersom de har en irriterande effekt på blåsans slemhinnor. Dessutom minskas effekten av antibiotika signifikant vid användning av alkoholhaltiga formuleringar.

Mineralvatten utan gas rekommenderas under behandlingen, men det är bättre att ersätta det med örtdekok: Björnöron, kamomill, Johannesört. Diet för akut cystit bör börja med den andra dagen i början av den akuta processen. På den första dagen måste du helt förbli utan att äta, ta så mycket som möjligt förgiftning. Sladkoezhkam diet med blåsor behöver inte smaka. Sött måste elimineras så mycket som möjligt, och den nödvändiga glukosen - du kan äta från söta frukter.

slutsats

Om noggrant och samvetsgrant hålla sig till riktade diet menyn för behandling av cystit, är det möjligt att uppnå följande:

 • Minska förgiftningen.
 • Stärka den antibakteriella effekten av föreskrivna läkemedel.
 • Aktivera återhämtningen av blåsans slemhinna.
 • Negativt påverka processen med stenbildning i urinvägarna.
 • Stärka kroppens motstånd mot sjukdomsskadande infektioner.

Om mat för blåsor kommer att diskuteras i följande video:

Diet för blåsor

Beskrivningen är aktuell på 2017/09/05

 • effektivitet: behandlingseffekt om en vecka
 • datum: 3 veckor eller mer
 • Kostnad för produkter: 1300-1400 rubel per vecka

Allmänna regler

cystit - inflammation i blåseslemhinnan, som ofta åtföljs av inflammation i urinhinnan slemhinna (uretrit). Sjukdomen kännetecknas av smärtsam och frekvent urinering, smärta i underlivet. Urin är grumlig och ibland med en blandning av blod. I svåra fall kan temperaturen stiga och det kan finnas diffus smärta i buken. Antiinflammatorisk behandling är föreskriven (antibiotika, uroseptiki) och en förutsättning för behandling är efterlevnad av korrekt näring.

Vad är kosten för blåsor? De viktigaste momenten när det gäller näring är att eliminera irriterande effekter av substanser på slemhinnan i urinvägarna, sparsam slemhinnor och ökad urinutsöndring - använda livsmedel bör ha en diuretisk effekt. För att öka diuresen rekommenderas det också att dricka 2 liter vätska per dag. Från kosten utesluts grönsaker som är rika på eteriska oljor, starka buljonger, kryddor och livsmedel med högt innehåll oxalsyra och dess salter.

Vid akut cystitis

vid akut cystitis utsåg sängstöd och utförde läkarutnämningar av läkaren.

Dieten innehåller:

 • frukter och grönsaker med ett diuretikum (vattenmeloner, zucchini, gurka, pumpor), buljonger av diuretiska örter (bära öron, knotweed, majssilke, insamling av ett diuretikum);
 • Morse och juice från tranbär och tranbär, som har antiseptisk och antiinflammatorisk effekt. Prototsianidiny Tranbär har en antimikrobiell effekt;
 • De första dagarna med allvarlig förgiftning (temperatur, frossa, sjukdomskänsla) är önskvärt överge protein livsmedel (kött, mejeriprodukter) och gå på en vegetarisk kost - mosade frukter och grönsaker, bakade äpplen, frukt och grönsaksjuicer;
 • klorid-kalciumvatten;
 • icke starkt grönt te utan socker;
 • Lättfett kött och fisk (mängden protein inom den fysiologiska normen);
 • mjölk, mejeriprodukter, stallost, osaltad ost;
 • kli och spannmål från hela korn;
 • olivolja.

Du bör utesluta produkter:

 • innehållande väsentliga ämnen (persilja, selleri, rädisa, vitlök, lök, basilika, rädisa,
  kryddig kryddor och såser (pepparrot, senap, majonnäs, ketchup);
 • koncentrerade buljonger rik på extraherande ämnen - fisk, svamp och kött;
 • sura frukter och grönsaker (tomater och tomatjuice, citron), undantaget är tranbär;
 • saltad, syltad, syltad;
 • sött godis och socker;
 • saltrestriktion;
 • innehållande konstgjorda färger
 • med mer innehåll oxalsyra (sorrel, spenat);
 • alkoholhaltiga drycker, sött mage, starkt te och kaffe.

Dieten justeras om salter återfinns vid upprepad urinanalys (oxalater eller fosfater) och ändringar pH urin. När urin surgörs (pH 4,6-5,8) rekommenderas Diet №6, och vid alkalisering, Diet №14.

Förlusten av salter av urinsyra (urat) är förenad med en minskning pH urin. Huvudmekanismen för deras utveckling är alltför stort kvitto purin från fisk, kött och fjäderfä. Den mest effektiva behandlingen i detta fall är utnämningen av en diet som liknar en diet när gikt. Exklusive kosten lever, njure, köttbuljonger begränsa kött, fisk, fågel fett och normaliserar pH urin.

När urin oxalat rekommenderar att minska fettintaget och produkter med högt innehåll av oxalsyra: ängssyra, spenat, morötter, potatis, rödbetor, bönor, persilja, rabarber, tomat, jordgubbe, apelsin, röda druvor, grapefrukt, grönkål, tranbärsjuice, kakao, gröna bönor av björnbär, fikon, krusbär, hallonjuice, te. Du bör inkludera mat rik på magnesium - bröd från fullkornsmel, flingor. Magnesiumsalter binder oxalater i tarmarna och minskar deras absorption.

Utfällningen av dåligt lösliga salter kalciumfosfat inträffar när jämvikten förskjuts till den alkaliska sidan. Alkalisering producerar mjölk och alla mjölkprodukter, söta bär och frukter, baljväxter, potatis och många grönsaker (utom gröna ärtor, pumpa, svamp), samt frukt- och grönsaksjuicer. De bör uteslutas, och att ge företräde åt kött, fisk, ägg, spannmål, sura bär (röda vinbär, tranbär), honung. Kött- och fiskbuljonger är tillåtna, från drycker - te, kaffe, buljong av en hundros.

Diet för kronisk blåsan

Om akut cystit är korrekt och behandlas i rätt tid, uppträder en fullständig återhämtning. Av vissa skäl finns det en kronisk form av sjukdomen, som har en tendens till periodisk exacerbation. I det här fallet måste du ständigt övervaka din diet.

 • med kronisk blåsan måste permanent vägra (eller väsentligt begränsa) från kryddiga rätter, kryddor och kryddor. Begränsa det röda köttet och fiskprodukterna stekt, stekta livsmedel i kosten, åtminstone under perioder av förvärring.
 • begränsa grönsaker som är irriterande: lök, vitlök, rädisa, sorrel, pepparrot, persilja, rädisa. Använd dem åtminstone för din hälsa. Kanske kommer denna lista att expandera på bekostnad av andra grönsaker och frukter, vilket kommer att orsaka irriterande effekt och förvärring av sjukdomen.
 • Utesluta produkter med färgämnen och konserveringsmedel, sockersubstitut, frusna halvfabrikat med konserveringsmedel;
 • föredrar naturlig mat, huvudsakligen kokt, stuvad eller bakad;
 • konsumerar regelbundet fruktjuicer, kompott och fruktdrycker;
 • observera dricksregimen (1,5-2 liter vätska);
 • genomföra regelbundet förebyggande kurser för mottagande av buljonger av diuretisk gräs;
 • förhindra förstoppning, konsumerar mycket grönsaker med grov fiber, spannmål, kli och bröd
 • begränsa alkoholintag.

Det är viktigt att inte tillåta hypotermi, att stärka immunitet och inte att bryta kosten.

Nutrition för kvinnor med blåsor

Som regel noteras kvinnor oftare cystit och detta förklaras av de anatomiska egenskaperna hos urinorganens struktur. Hos kvinnor är urinröret kortare och bredare än hos män, vilket skapar gynnsammare tillstånd för infektion i urinblåsan. Till detta läggs inte till en noggrann överensstämmelse med personlig hygien eller omvänt intresse för intimvård och frekvent hypotermi. Det bör också noteras förekomsten av icke-infektiösa faktorer - en brist på hormoner klimakteriet. Maten skiljer sig inte från ovanstående och dess grundläggande principer bevaras och måste följas.

Med njursjukdomar - pyelonefrit (inflammation i bäckenet och kalyxknopparna) och interstitiell nefrit - En mer noggrann inställning krävs för både behandling och terapeutisk näring. Med dessa sjukdomar, en terapeutisk Tabellnummer 7 och dess sorter. Med dessa sjukdomar ökar trycket ofta och svullnad, Därför bör terapeutisk näring säkerställa glans av njurarna, bidra till att minska svullnad och tryck. Tabellnummer 7 utmärks av begränsningen av proteiner (från 20 g till 80 g per dag), beroende på patientens tillstånd, sjukdomsstadiet och njurefunktionen. Funktionerna i detta behandlingsbord är en signifikant begränsning av salt (från 1,5 g till 6 g), använd flytande (från 0,7 till 1,1 liter). Det är inte tillåtet att använda natrium (salt) mineralvatten. Annars är de allmänna principerna för kosten liknande.

Tillåtna produkter

Soppor är beredda på vegetabilisk buljong. Soppa från icke-sura kål, grönsaks- och spannmålssoppa är tillåtna. De är fyllda med gräddfil eller smör, men alla kryddor och grönsaker är uteslutna.

Av lågmjölkt kött (vanligtvis kyckling, nötkött) förbereder den andra kursen. Det måste kokas, stuvas med lite vatten eller bakas. Tillåtna kålrullar (men utan tomatsås), fylld kucchini, köttgrytor av kokt kött med grönsaker och pasta. Lågfett fisk kokas eller bakas under mjölksyra eller gräddfilssås.
På garneringen kan du använda alla spannmål och pasta. Gröt är kokt på vattnet, du kan äta hallon (casseroles) med stallost, frukt pilaf. Mjölkprodukter, mjölk, yoghurt och icke-syrlig ostmassa tillåts från mjölkprodukter. Ett ägg per dag tillåts i kokt form. Många grönsaker är tillåtna, som kan kokas, stuvade och grönsakskoteletter i ugnen. I stewed grönsaker kan du inte lägga till kryddor (du kan sur grädde eller grädde).

Tillåtna mogna söta frukter och bär, puréer och kisel från dem, gelé och komposit utan socker. Honungen är tillåten, och från drycker - buljong av vildrosa, juice från söt frukt, svagt kaffe och grönt te, buljonger av tranbär, tranbär, fruktdrycker från dessa bär.