Huvud
Massage

Kronisk prostatit - symtom och behandling

Kronisk prostatit är en långvarig inflammation i prostata, med symtom som ofta saknas, varför det mesta av den manliga befolkningen inte vet om sjukdomen.

Utvecklingen av kronisk form av prostatit är en följd av en akut process, även om det i praktiken är sällsynt. I regel börjar inflammatorisk kronisk prostatit gradvis, utan några obehagliga symtom och känslor, detekteras sjukdomsförloppet i en olycka, när man undersöker ultraljud.

Kronisk form påverkar både unga män och medborgare i mitten och åldern. Dessutom hotar prostatit de som, genom sin verksamhet, har en lågaktivitetslivsstil, känner överdriven fysisk ansträngning på skrotet och avstår från sexuell avhållsamhet.

klassificering

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det flera kategorier av sjukdomen:

 1. Akut bakteriell prostatit (OBP) är den vanligaste och lätt diagnostiserade typen av prostatit. Det orsakas oftast av bakteriell infektion och diagnostiseras lätt på grund av typiska symtom. Akut bakteriell prostatit kan förekomma vid vilken ålder som helst. Symtom inkluderar smärtsam urinering, oförmåga att helt tömma urinblåsan, smärta i underlivet, ryggen eller bäckenområdet. Det kan finnas feber tillsammans med frossa.
 2. Kronisk bakteriell prostatit är en sjukdom med typiska symtom på kronisk inflammation och ett ökat antal bakterier och leukocyter i urinen och utsöndring av prostata efter dess massage.
 3. Kronisk prostatit (CP) är den vanligaste formen av prostatit. Det är i de flesta fall en konsekvens av akut bakteriell prostatit (ej behandlad eller dåligt behandlad). Om det finns symptom, fortsätter de i form av smärta i könsorganen eller i bäckenet, svårigheter med urinering eller smärtsam urinering och ejakulation.
 4. Asymptomatisk inflammatorisk prostatit - med denna form av sjukdomen är de klassiska symptomen på prostatit frånvarande, och själva sjukdomen upptäcks av misstag när du kontaktar kliniken av annan anledning.

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

skäl

Framväxten av kronisk prostatit kan bidra till ett antal faktorer. Först och främst är det:

 1. STDs: chlamydia, ureaplasma, mykoplasma, herpesvirus, cytomegalovirus, Trichomonas, gonokocker, svampar släktet Candida, Escherichia coli (Escherichia coli) kan påverka urinröret och identifieras i prostatavävnad;
 2. Överträdelse av blodcirkulationen i det lilla bäckens organ (trängsel i prostata leder till inflammation).
 3. En stillesittande livsstil (förare, kontorsanställda, tjänstemän);
 4. Förlängd sexuell avhållsamhet, avbruten samlag eller artificiell förlängning av samlag
 5. Regelbunden hypotermi (älskare av extrem vila: dykning, surfing, paddling och skidåkning);
 6. Betonar: mental och fysisk överbelastning

För utvecklingen av kronisk prostatit är viktigt att inte så mycket närvaro och aktivitet av mikroorganismer boleznenovornyh hur mycket staten bäckenorganen och blodcirkulationen i dem, närvaro av åtföljande sjukdomar, graden av försvarsmekanismer.

Symtom på kronisk prostatit

Oftast, med utvecklingen av en kronisk form av prostatit, är symtomen nästan utan att störa en man. I det här fallet kommer alla tecken på akut prostatit inte att manifesteras på något sätt eller uppenbaras i mindre utsträckning.

De vanligaste symptomen på kronisk prostatit hos män är:

 • periodiska smärtor och obehag i perineum;
 • obehagliga känslor i avföring och urinering
 • bestrålning i anus, lår, testiklar;
 • urladdning ur urinröret.

Förändringar i sjukdomsbilden, som inte redan är mycket ljusa, kan vara så obetydliga att patienter med kronisk prostatit inte tar mycket uppmärksamhet åt dem.

Förstöring av kronisk prostatit

Försvåringen av sjukdomen är i regel åtföljd av följande symtom:

 • smärta och brännande i urinröret
 • ökad uppmaning att urinera
 • smärta i underlivet, perineum och rektum
 • tecken på minskning av männs sexuella aktivitet
 • smärta under avföringens skull.

Enligt vissa läkare kan också urskilja psykologiska symptom på kronisk prostatit, som omfattar irritabilitet, oro, trötthet, humör, sömnstörningar, depression och besatthet.

Bestäm alla symtom på en gång i patienten är nästan omöjligt, för en man visar vanligen bara 2-3 tecken på sjukdomen. Till exempel är de vanligaste erektil dysfunktion och smärta i underlivet.

Varför kan prostatit orsaka infertilitet?

Det faktum att prostatakörteln ger en speciell hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. Vid inflammation förvärras sekretorisk funktion hos prostatakörteln, vilket oundvikligen påverkar spermiernas kvalitet.

Dessutom är prostatakörteln aktivt involverad i reglering av testosteronproduktion och erektionsprocessen. Därför orsakar kronisk prostatit en minskning av erektilfunktionen, upp till impotens. Dessa scenarier av sjukdomsutvecklingen kan emellertid undvikas om vi genomför en snabb och kompetent behandling.

diagnostik

Följande procedurer behövs för att diagnostisera / motbevisa diagnosen:

 • rektal undersökning
 • mikroskopi av prostatsekretion;
 • sår utsöndringen av prostata för känslighet mot antibiotika;
 • analyser för sexuellt överförbara sjukdomar;
 • transrektal ultraljud.

Ibland utförs endoskopiska och urodynamiska studier.

Hur man behandlar kronisk prostatit

Om en man har kronisk prostatit, är behandlingen alltid lång och svår. Dess längd beror direkt på sjukdomsfasen, där patienten vände sig till specialisten. Terapi förutsätter ett integrerat tillvägagångssätt, det vill säga en kombination av flera metoder:

 • antibakteriell terapi;
 • massage i prostatakörteln;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • korrigering av kost och livsstil;
 • användning av folkmekanismer
 • kirurgisk behandling.

Vidare används antiinflammatoriska och antispasmodiska medel vid terapin av den kroniska formen av sjukdomen.

medicinering

Valet av läkemedel beror på orsaken och symtomen på sjukdomen. För att bota kronisk prostatit av infektiös etiologi används antibakteriella läkemedel:

Analgetika och icke-hormonella antiinflammatoriska läkemedel används för att eliminera inflammatoriska fenomen och smärtssyndrom.

Även under de senaste åren, behandling av kronisk prostatit passerar använda droger som tidigare för detta ändamål är inte tillämpas: alfa-1-blockerare (terazosin), inhibitorer av 5-a-reduktas-hämmare (finasterid), inhibitorer av cytokiner, immunosuppressiva (cyklosporin), läkemedel som påverkar utbytet urat (allopurinol) och citrater.

sjukgymnastik

Förbättra trofism prostatavävnaden och påskynda läkningsprocessen och hjälpa vissa sjukgymnastik behandlingar såsom laserterapi, elektrofores, transrektal mikrovågsugn hypertermi, fonofores och andra.

Även med kronisk prostatit, terapeutiska varma bad, mudterapi, kan speciella klaffar ordineras.

Massage i prostata

Förbättrar dräneringen av prostatsekretionen och mikrocirkulationen vid nivån på detta organ, vilket i sin tur bidrar till patientens snabba återhämtning.

Massage i prostata kan inte göras med akut prostatit, hemorrojder, sprickor i ändtarmen. Prostatamassage kombineras vanligtvis med antibiotikabehandling. Många kliniska studier har visat stor effektivitet vid sådan behandling.

drift

Eventuellt kirurgiskt ingrepp för att ta bort de drabbade områdena i prostata.

 • Transuretral resektion är en operation som utförs under epidural eller intravenös barbituratanestesi. Postoperativ återhämtningsperiod varar inte mer än en vecka.

Metoderna, som involverar behandling av kronisk prostatit, bestäms av en urolog på basis av diagnostisk information och hans praktiska erfarenhet. Att genomföra oberoende terapi hemma baserat på feedback på Internet är full av konsekvenser.

Kronisk prostatit: symtom, orsaker, metoder för diagnos och behandling, förutsägelser

Kronisk prostatit är ett allvarligt problem. Även modern urologi kan inte svara på många frågor om denna patologi. Experter tror att kronisk prostatit - en sjukdom som är resultatet av en rad hälsoproblem, som omfattar vävnadsskada och dysfunktion inte bara urinvägarna och prostata, men även andra organ.

Patologi diagnostiseras främst hos män av reproduktiv ålder. Hos äldre män är kronisk prostatit ofta åtföljd av godartade neoplasmer av prostata.

Klassificering av sjukdomen

Klassificeringen av prostatit utvecklades av forskare från USA: s nationella institut för hälsa 1995:

 • 1 typ Akut bakteriell prostatit. Det diagnostiseras i 5% av inflammation i prostatakörteln.
 • 2 typ Bakteriell kronisk prostatit.
 • 3 typ - abakteriell prostatit av kronisk kurs. Denna patologi har ett annat namn - kronisk bäckensmärksyndrom.
 • 3A-typ Inflammatorisk form av kronisk prostatit. Diagnosiserad i 60% av kronisk prostatit.
 • 3B-typ - icke-inflammatorisk form av kronisk prostatit. Diagnos i 30% av fallen.
 • 4 typ - asymptomatisk prostatit.

Det finns också en klassificering av kronisk prostatit, sammanställd 1990 av Tiktinsky O.L.

Symtom på kronisk prostatit

Känsla av obehag och smärta i det lilla området, som varar mer än 3 månader - de viktigaste symptomen på kronisk prostatit.

Dessutom finns det störningar i urinering och erektil dysfunktion:

 • smärta uppstår i perineum, kan utstrålas i anus, ljummen, lårets inre yta, sakrummet, nedre delen av ryggen och pungen. Smärta å ena sidan, ger i testikeln är ofta inte ett symptom på kronisk prostatit;
 • en erektion uppträder inte, trots de tillgängliga tillräckliga förhållandena, men fullständig impotens observeras inte;
 • vid tidiga stadier av sjukdomsutvecklingen observeras för tidig utlösning;
 • urinering, urininkontinens, känsla av smärta och brännande känsla i processen att tömma blåsan ökar.

Den kliniska bilden kan skilja sig beroende på typen av kronisk prostatit.

Smittsam form:

 • frekvent urinering på natten
 • smärta i låren, perineum, glanspenis och ändtarmen, ökar med rörelse;
 • smärtsam urinering
 • en svag stråle urin.

Specifik smittsam:

 • slemhinnor ur urinröret;
 • ovanstående symptom.

Icke-infektiös prostatit:

 • akut smärta i perineum
 • ömhet i låret och glanspenis;
 • smärta ökar med tvungen avbrott i samlag eller långvarig frånvaro av intimt liv.

Viktigt! Sjukdomen fortskrider böljande. Symtom kan vara försvagad eller ökad, men deras närvaro visar tydligt förekomsten av en inflammatorisk process.

Symtom kan variera beroende på utvecklingsstadiet av patologi.

Följande stadier av patologiutveckling utmärks:

 • Exudative. Patienten upplever smärta i puben, ljummen och skrotumet. Det finns ofta urinering och en känsla av obehag efter slutet av samlag. En erektion kan orsaka smärta.
 • Alternativ. Smärtan intensifieras, lokaliseras i ljumsken, den pubic delen och ger in i sakrummet. Urinering är snabb, men uppstår utan svårighet. Erektion lider inte.
 • Proliferativ. Urinering är frekventare under en exacerbation. Urinströmmen blir svag.
 • Scar. Det finns skleros av prostatakörtelns vävnader. Det finns en känsla av tyngd i sakrum och skönhetsregionen. Urinering blir allt vanligare. Erektion blir svag. Ejakulation kan vara frånvarande helt.

Symtomen kan variera beroende på sjukdomsförloppet, men i alla fall kommer de gradvis att öka.

Orsaker till kronisk prostatit

Faktorer som leder till kronisk prostatit är många. Sjukdomen sker under inflytande medel. Patienten har hormonella, neurovegetativa, immunologiska och hemodynamiska störningar. Påverka biokemiska faktorer, urinflöde i prostata-loben och störning av tillväxtfaktorns funktion, vilka är ansvariga för spridningen av levande celler.

Orsaker som påverkar patologins formation:

 • infektion i genitourinary systemet;
 • brist på motion;
 • oregelbundet sexliv;
 • permanent kateterisering av blåsan;
 • regelbunden superkylning.

utveckling bakteriella sjukdomar bidrar till intraprostatisk återflöde av urin.

Kronisk abakteriell prostatit utvecklas på bakgrunden av neurogena störningar i bäckenbottenmuskulaturen, liksom delar som är ansvariga för arbetet i blåsväggen, prostata och urinrör.

bildning myofascial triggerpunkter, som ligger intill organen i genitourinary systemet och prostatakörteln kan provocera bäckensmärksyndrom. Poäng som är resultatet av vissa sjukdomar, kirurgiska ingrepp och skador kan ge upphov till smärta i puben, perineum och närliggande zoner.

Diagnos av patologi

Förekomsten av ett komplex av symptom gör det möjligt att diagnostisera kronisk prostatit utan svårighet. I vissa fall kan patologin dock vara asymptomatisk. I detta fall krävs förutom standardundersökningen och frågan om patienten ytterligare forskningsmetoder. En neurologisk undersökning och undersökning av patientens immunologiska status är obligatorisk.

Viktigt! Särskilda frågeformulär kan mer exakt bestämma den subjektiva känslan av patienten och få en fullständig bild av hälsa, intensitet av smärta, onormal ejakulation, erektion och urinering.

Laboratoriediagnostik

Laboratoriediagnostik gör det möjligt att skilja bakteriens och bakteriens form av patologi, samt att bestämma typen av patogen och för att placera den mest exakta diagnosen. Kronisk inflammation i prostata bekräftas när det fjärde urinprovet eller utsöndringen av prostata innehåller mer än 10 leukocyter i PP, eller bakterieföreningar. När antalet leukocyter ökar, men bakterierna inte sås, undersöks materialet för klamydia eller andra STD-patogener.

 • Utmatningen från urinröret skickas till laboratoriet för att detektera viral, svamp- och bakterieflora, leukocyter och slem i den.
 • Skrapning från urinröret undersöks med PCR. Detta gör att vi kan identifiera patologiska medel som är sexuellt överförda.
 • Utför en mikroskopisk undersökning av sekretionen av prostata för att räkna antalet makrofager, leukocyter, amyloidkroppar och Trusso-Lallemane. Tilldela immunologisk undersökning och bakteriologisk studie. Nivån av icke-specifika antikroppar bestäms.
 • Blodprovtagning utförs tio dagar efter en digital rektalundersökning för att bestämma koncentrationen av PSA i den. Vid en hastighet över 4,0 ng / ml genomgår patienten en prostata biopsi för att utesluta onkologi.

Diagnos görs på grundval av forskningsresultat.

Instrumentdiagnostik

För att klargöra sjukdomens stadium och form, transplantat ultraljudsundersökning av körteln. Ultraljud gör det möjligt att utesluta andra diagnoser, övervaka effektiviteten av behandlingen och för att bestämma storleken av prostatan, det echostructure, enhetlighet och densitet av sädesblåsorna. Identifiera blåstömningsobstruktion och neurogena störningar som ofta åtföljer patologi tillåter urodynamiska undersökningar och myography bäckenbottenmuskulaturen.

Tomografi och MR används för att upprätta en differentialdiagnos, i synnerhet med prostatacancer. Dessa metoder kommer att avslöja kränkningar i bäckenorganen och ryggraden.

Differentiell diagnostik

Differentiell diagnostik är av stor betydelse, eftersom det finns en risk för att patienten har en allvarligare sjukdom.

Differentiell diagnos är etablerad med sådana sjukdomar:

 • psevdodissinegriya, funktionell störning i detrusor-sfinkter-systemet, urinblåsa dysfunktion av neurogent ursprung, komplext regionalt smärtsyndrom;
 • strängning av blåsan, hypertrofiska förändringar i blåsans hals, prostata adenom;
 • osteit hos lonnogoartikulationen, cystitis;
 • rektumets patologi.

När ett symptom inträffar är det nödvändigt att undersöka prostatakörteln hos en urolog eller andrologist. Passera ultraljudet. Vid behov föreskrivs en biopsi av prostatakörteln.

Metoder för behandling av patologi

Behandling av kronisk prostatit är en urolog eller andrologist. Terapi utförs på ett komplicerat sätt. Korrigering är föremål för patientens livsstil, tankens egenskaper och hans vanor. Det är viktigt att flytta mer, minimera alkoholintaget, bli av med nikotinberoende, äta rätt och normalisera sexuellt liv. Det kommer emellertid inte fungera utan en grundläggande terapi. Att ta mediciner är det viktigaste villkoret för en fullständig återhämtning.

Indikationer för sjukhusvistelse

Oftast är behandlingen gjord på poliklinisk basis. Men i fall då sjukdomen inte kan korrigeras och har en tendens att återfalla, hänvisas patienten till ett sjukhus där behandlingen är effektivare.

Medicinsk metod för behandling

Denna metod syftar till att eliminera den befintliga infektionen, normalisera blodcirkulationen, förbättra dräneringen av proppens lobula, korrigera hormonell bakgrund och immunstatus. Därför ordinerar läkare antibiotika, vasodilatatorer, immunomodulatorer, antikolinerga och antiinflammatoriska läkemedel.

Modern urologi använder följande droger för att behandla patologi:

 • finasterid;
 • Inhibitorer av cytokiner;
 • terazosin;
 • allopurinol;
 • citrater;
 • Cyklosporin.

Om patologin är av bakteriell natur rekommenderas antibiotika. Medlet utnämns på basis av resultaten av bakteriell inokulering av prostatsekretionen. Detta kommer att göra det möjligt att isolera patogenen och bestämma dess känslighet för ett visst läkemedel. Med ett väl utformat system når effektiviteten av behandlingen mer än 90%.

I den abakteriella formen ordineras en kort kurs av antibiotika. Det fortsätter endast om systemet ger ett positivt resultat. Effektiviteten av behandlingen är cirka 40%

Vid kronisk bäckensmärta är längden på antibiotikans gång inte längre än en månad. Med positiv dynamik fortsätter behandlingen i ytterligare en månad. Om effekten saknas, ersätts läkemedlet med en annan, vilket kan visa sig vara mer effektivt.

Antibakteriella medel från gruppen av fluorokinoloner är de huvudsakliga läkemedlen för behandling av patologi. De har hög biotillgänglighet, är aktiva mot de flesta gramnegativa bakterier, ureaplasmer och klamydier, ackumuleras i prostatakörtelns vävnader.

När behandling med fluorokinoloner inte är effektiv kan penicillinpreparat förskrivas.

Antibakteriella läkemedel används för förebyggande ändamål.

Efter behandling med antibiotika förskrivs behandling med användning av a-adrenoblockerare. En sådan behandlingsstrategi är effektiv för patienter som har obstruktiva och irrationella symptom.

Om störningen av urinering och smärta inte passerar, utnämning av tricykliska antidepressiva medel, som har analgetisk effekt.

Med uttalade störningar från urinering, före behandlingens början utförs urodynamisk undersökning och agerar utifrån de erhållna resultaten.

Non-drug therapy

Icke-farmakologiska behandlingsmetoder gör det möjligt att öka koncentrationen av antibakteriella läkemedel i körtelens vävnader, men det rekommenderas inte att överskrida dosen.

För detta ändamål används följande metoder:

 • elektrofores;
 • Laserterapi;
 • fonofores;
 • Mikrovågs hypertermi (appliceras transrektalt).

Vid tillämpning av den senare metoden väljs temperaturen individuellt. Temperaturen, som ligger inom intervallet 39-40 grader, gör det möjligt att öka koncentrationen av läkemedlet i kroppen, aktiverar immunsystemet på cellulär nivå, lindrar bakterier, avlägsnar trängsel. Att öka intervallet till 40-45 grader möjliggör en skleroserande och analgetisk effekt.

Laser och magnetisk terapi används i komplexet. Effekten liknar effekterna av ovanstående metoder, men det visar sig också en biostimulerande effekt på organet.

Transrectal massage utförs endast i avsaknad av kontraindikationer.

Kirurgisk metod

Kronisk prostatit kräver i princip inte kirurgisk ingrepp. Undantag - Komplikationer som hotar patientens hälsa och liv. Modern kirurgisk behandling möjliggör användning av endoskopisk kirurgi. Med det finns det minimalt invasivt ingripande. Rehabilitering är snabbare och kroppen medför minimal skada.

Den kirurgiska metoden är föreskriven för:

 • skleros av prostata;
 • adenom av prostata;
 • skleros av det sällsynta tuberkletet;
 • kalcit i prostatakörteln.

Viktigt! Operativ ingrepp är kontraindicerat i förhöjningsskedet. Kirurgisk behandling föreskrivs av en kirurg baserat på resultaten av studien och den övergripande kliniska bilden.

Prognos för kronisk prostatit

Läkare med försiktighet förutsäger resultatet av sjukdomen. För att uppnå full återhämtning erhålls i sällsynta fall. I grund och botten passerar kronisk prostatit i scenen för långvarig remission. Symtom försvinner, urin och blodhastigheter återgår till normala. För att förhindra kronisk prostatit och inte orsaka komplikationer är det nödvändigt att följa alla rekommendationer från en specialist.

Radevich Igor Tadeushevich, en sexuellt patologisk andrologist av 1: a kategorin

2 994 totalt antal visningar, 9 visningar idag

Orsaker och behandling av kronisk prostatit

Nyligen har prostatit av kronisk form blivit mycket utbredd bland unga män av reproduktiv ålder.

Vilka är orsakerna till denna sjukdom, metoderna för behandling och de viktigaste förebyggande åtgärderna?

Orsaker till kronisk prostatit

Kronisk prostatit är en allvarlig inflammatorisk sjukdom i en mans prostatakörtel, vilket leder till irreversibla funktionella och morfologiska förändringar i organet.

Orsakerna till kronisk prostatit är olika. Dessa inkluderar:

 • infektiös infektion i prostata;
 • stagnerande fenomen i bäckenorganen;
 • skada.

En av de frekventa orsakerna till utseendet på kronisk prostatit hos män är infektionen i kroppen med olika patogener: bakterier, svampar, virus etc.

Infektion kan överföras med oskyddad samlag genom blod och lymf. Sådana infektionssjukdomar i genitourinära organ, såsom uretrit, pyelonefrit, balanoposthit etc. bidrar till penetration av infektion i prostata och utveckling av inflammatoriska processer i den.

En annan orsak till denna sjukdom är stagnation av bäckenorganen. Detta kan bero på en stillasittande livsstil hos en man, bristen på ett normalt sexuellt liv, cirkulationsstörningar etc. Om det finns ett brott i organen i det lilla bäckenet, orsakar blodcirkulationen syrehushållning i prostatavävnaden. Kronisk inflammation i prostata kan uppstå med en konstant, till och med mindre skada på kroppen, vilket uppträder när vibrationer, skakningar, tung belastning på perineumets muskler.

Faktorer som bidrar till sjukdomen måste vi överväga:

 • promiskuösa sexliv;
 • en kraftig klimatförändring
 • försvagad immunitet
 • dåliga vanor
 • felaktig kost;
 • stillasittande arbete etc.

Enligt urologer är omkring 5-10% infektiös (bakteriell) prostatit av kronisk form, de återstående 90-95% av fallen kan hänföras till dess icke-infektiösa form.

Symtom på kronisk prostatit

Det är möjligt att namnge några tecken som praktiskt taget alltid åtföljer en inflammation i en prostata hos mannen. Det är värt att notera att symtomen på kronisk prostatit, i motsats till dess akuta form, är mindre uttalade. De viktigaste symptomen på kronisk prostatit är:

 • värk och dra smärta i underlivet, som sträcker sig in i ljummen, in i sakrummet, i de yttre könsorganen;
 • smärtsam känsla och brännande vid urinering
 • ökade handlingar av urinering;
 • sexuella störningar, uttryckt i minskad sexuell lust, accelererad utlösning, smärta vid utlösning, avsaknad av spontan erektion;
 • prostata-specifik utsöndring efter avföring
 • purulent eller klar urladdning ur urinröret på morgonen;
 • försämring av människans allmänna hälsa;
 • neurasteni.

En egenskap hos kronisk prostatit kan betraktas som dolda tecken på sjukdomen i de tidiga skeden av sjukdomen, vilket förhindrar snabb behandling av en urolog.

Allvarliga komplikationer i försummelse av inflammation är prostatasjukdomar såsom vesiklar, bildandet av stenar och cystor i prostata, impotens, infertilitet, urininkontinens, prostata adenom och prostatacancer och andra.

Diagnostiska åtgärder för detektering av kronisk prostatit

Om det finns tecken på prostatit, ska du snarast gå till en urolog. Moderna metoder för diagnos kommer inte vara svårt att ställa en korrekt diagnos. Efter en detaljerad och grundlig konversation med patienten om orsaken till sjukdomen utser specialisten honom ett fullständigt laboratorium och instrumentell granskning, som innefattar:

 • digital rektal undersökning, som gör det möjligt att bestämma konsistens, storlek, ömhet i prostata;
 • undersökning av de yttre könsorganen
 • TRUS (transrectal ultraljud) av prostata, som bestämmer de funktionella och strukturella förändringarna i organet;
 • urodynamiska studier som gör det möjligt att känna till styrkan och hastigheten på urinering;
 • cystoskopi, som kommer att bidra till att utesluta blåsan, cancer eller olika blåsans skador;
 • mikroskopi av prostatsekretionen, som kommer att bekräfta inflammatorisk process i organet och visa dess funktionella tillstånd;
 • mikroskopi av urologiskt smet, som bestämmer kompositionen av urladdning ur urinröret;
 • polymeraskedjereaktion;
 • bakteriologisk odling av urologiskt smet för att bestämma typen av patogen;
 • allmänna blod- och urinprov etc.

Endast efter noggrann undersökning av patienten och hans test, efter att ha fastställt orsaken till sjukdomen, kommer läkaren att kunna göra en effektiv behandlingsregim.

Behandling och förebyggande av kronisk prostatit

Behandling av prostatit i kronisk form bör vara omfattande, systematisk och kontinuerlig. Basen för terapeutisk behandling är följande exponeringsmetoder:

Läkemedelsprodukter ordineras endast av en läkare individuellt för varje patient, med tanke på typ av patogen, dess känslighet för olika läkemedelsgrupper. Med bakteriell prostatit kan antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel, läkemedel för förbättrad blodcirkulation, användas för smärtlindring. Ibland används hormonbehandling för att återställa den rätta balansen mellan hormoner.

Sjukgymnastik, fysioterapi och massage har samma syften: intensifieringen av blodcirkulationen i bäckenområdet, med undantag av stagnation på detta område, att öka effektiviteten i läkemedelsexponeringen.

Sjukgymnastik omfattar många behandlingsmetoder: elektrofores, lasermagnetoterapi, ultraljud, mikrocyklister med varmt vatten etc.

Terapeutisk massage har länge varit effektiv. Massagemetoden är som följer: läkarens finger sätts in genom analaöppningen i patientens rektum, prostata körteln känns för vilket ett litet rytmiskt tryck utförs. Det utförs före tilldelning av flera droppar utsöndring av prostata.

I sällsynta fall, med utveckling av komplikationer är kirurgisk ingrepp nödvändig. Indikationerna för operationen är:

 • en kraftig minskning av urinröret
 • adenom;
 • skleros av prostata;
 • suppuration på ytan av körteln.

Bland kirurgiska behandlingsmetoder utförs ofta: dränering och punktering av cyster, prostatektomi, transuretral resektion av blåsan, prostens TUR, etc.

Förebyggande av denna sjukdom innefattar:

 • regelbundet sexliv;
 • personlig hygien
 • en hälsosam livsstil
 • negativ inställning till tillfälligt samlag
 • snabb behandling av sjukdomar i det genitourära systemet;
 • regelbunden medicinsk undersökning av en urolog.

Överensstämmelse med dessa enkla förebyggande åtgärder kommer att bidra till att undvika kronisk prostatit.

Således anses kronisk prostatit inte som en dödlig sjukdom, men det minskar signifikant patientens livskvalitet, skapar förutsättningar för försämring av personliga relationer med sexpartnern.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit - Långvarig inflammation i prostata, vilket leder till en kränkning av prostata morfologi och funktion. Kronisk prostatit uppträder som en prostatisk triad - smärta i bäckenet och könsorganen, urineringstörningar, sexuella störningar. Diagnos av kronisk prostatit innefattar palpation av körteln, undersökning av prostats utsöndring, ultraljud, uroflowmetri, uretroskopi, punkturbiopsi av prostata. När kronisk prostatit visas komplex medicinering, fysioterapi behandling, prostata massage, instillation av den bakre urinröret. Kirurgisk behandling är lämplig för komplicerade former av kronisk prostatit.

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit är den vanligaste manliga sjukdomen: cirka 50% av männen lider av denna eller den här typen av prostatainflammation. Kronisk prostatit påverkar ofta män i åldrarna 20 till 40 år som är i perioden med den största sexuella, reproduktiva och arbetande aktiviteten. I samband med detta förvärvas upptäckt och behandling av kronisk prostatit i urologin inte bara en medicinsk, men också en socialt betydande aspekt.

Klassificering av kronisk prostatit

Enligt den moderna klassificeringen av prostatit, som utvecklades 1995, finns det tre kategorier av sjukdomen:

 • I. Akut prostatit.
 • II. Kronisk prostatit av bakteriellt ursprung.
 • III. Kronisk prostatit av icke-bakteriell genesis / Kronisk bäckensmärtssyndrom är ett symptomkomplex som inte är förknippat med uppenbara tecken på infektion och varar i 3 eller flera månader.
 • III A - kronisk prostatit med närvaro av en inflammatorisk komponent (detektion av leukocyter vid utsöndring av prostata och patogener av infektion);
 • III B - kronisk prostatit med frånvaro av en inflammatorisk komponent (leukocyter och patogener i utsöndringen av prostata).
 • IV. Asymptomatisk kronisk prostatit (frånvaro av klagomål vid detektering av leukocyter i en prostatisk hemlighet).

I närvaro av en smittsam komponent talar man om en bakteriell (infektiös) kronisk prostatit; i frånvaro av mikrobiella patogener - om icke-bakteriell (icke-infektiös) prostatit. Man tror att 90-95% av alla fall har icke-bakteriell kronisk prostatit och endast 10-5% - bakteriell.

Orsaker till kronisk prostatit

Etiologin och patogenesen för kronisk bakteriell prostatit associerad med hit-infektion i prostatakörteln följande sätt: uppåt (genom urinröret), nedåt (vid gjutning infekterad urin från blåsan), hematogen (motorvägar genom blodet) eller lymphogenic (lymfatiska samlare). Ofta agerar uropatogener E. coli, Klebsiella, Proteus, stafylokocker, enterokocker, Corynebacterium, svamp-, parasitiska och virala patogener. Tillsammans med ospecifika flora i utvecklingen av kronisk prostatit kan delta patogener specifik uretrit (klamydia, mykoplasma, gonokocker, Trichomonas, Gardnerella).

Men för utvecklingen av kronisk prostatit är det viktigt inte så mycket närvaron och aktiviteten hos mikroorganismer, som bäckens organ och blodcirkulationen i dem, närvaron av samtidiga sjukdomar, nivån på skyddande mekanismer.

Därför kan ett antal faktorer bidra till uppkomsten av kronisk prostatit. Först av allt, det urologiska sjukdomar - pyelonefrit, cystit, uretrit, urinrörsförträngning, ohärdade fram till slutet av akut prostatit, orkit, epididymit, etc. Mikrobiell etioagent kan komma in i prostatan från avlägsen foci av infektion, t ex i närvaro av sinuit, tonsillit, karies, kronisk. bronkit, lunginflammation, pyoderma och så vidare. predisponerar för kronisk inflammation i lokal och allmän hypotermi, hypertermi, bo i en fuktig miljö, trötthet, dålig kost och sällan urinering pr.

Kronisk icke-bakteriell prostatit är vanligtvis förknippas med kronisk (stagnerande) fenomen i prostata orsakade stasis venösa cirkulationen i bäckenorganen och försämrad dränering prostata acini. Lokal trängsel leder till överströmning av kärlen prostata blod ödem, dess ofullständig tömning av sekre barriär störningar sekretoriska, motor, kontraktila funktion av prostata.

Stagnerande förändringar vanligtvis på grund av beteendemässiga faktorer - lång sexuell deprivation, öva avbruten eller långvarig samlag, överdriven sexuell aktivitet, fysisk inaktivitet, långvarigt sittande, kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, läkemedel), yrkesrisker (vibration). Av utvecklingen av kronisk icke-bakteriell prostatit predisponerar bäckenpatologi och nervstrukturer som erbjuder deras innervation (t ex ryggmärgsskada), prostata adenom, hemorrojder, förstoppning, androgenodefitsit et al. Anledningar.

Symtom på kronisk prostatit

Kronisk prostatit manifesteras av lokala och allmänna symptom. Lokala manifestationer inkluderar prostatatriaden, kännetecknad av smärta, dysuri och nedsatt sexuell funktion. Smärta i kronisk prostatit är en konstant värkande karaktär, lokaliserad i perineum, könsorgan, ovanför puben, i ljummen. Smärta syndrom ökar i början och slutet av urinering, med smärta som strålar ut till glanspenis, skrot, sacrum, rektum. Smärta sensioner kan öka efter samlag eller på grund av långvarig abstinens; försvagas eller intensifieras efter orgasm, blir mer intensiv omedelbart vid tidpunkten för utlösning.

Intensiteten av smärtsyndrom i kronisk prostatit varierar från känslor av obehag till svår, störande sömn och prestanda, manifestationer. Smärta med begränsad lokalisering i sakrum betraktas ofta som osteokondros eller radikulit, så patienten kan behandlas länge självständigt utan att tillgripa hjälp av en läkare.

Urinering i kronisk prostatit är snabb och smärtsam. I det här fallet kan det vara svårt att starta urinströmmen, försvagning eller diskontinuitet, en känsla av ofullständig tömning av blåsan, frekventa nattliga uppmaningar, brinnande i urinröret. I urinen med kronisk prostatit kan detektera förekomsten av flytande strängar. Efter avföring eller fysisk ansträngning från urinröret finns det urladdning (prostata), orsakad av en minskning av prostatas ton. Med kronisk prostatit, klåda, kall eller överdriven svettning i perineum kan lokal missfärgning av huden i samband med stagnation av cirkulationen noteras.

Kronisk prostatit åtföljs av allvarliga brott mot sexuell funktion. Dispotentsii fenomen kan uttryckas i försämringen, smärtsamma erektioner, lång och frekvent nattlig erektioner, svårigheter eller tidig utlösning, förlust av sexuell lust (libido), raderade orgasmer, hematospermi, infertilitet. Sexuell dysfunktion är alltid svårt erfaren man, vilket leder till psyko emotionella störningar, upp till neuroser och depression, ytterligare försämring den sexuella funktionen.

Förstörningar av kronisk prostatit åtföljs av en liten ökning av kroppstemperaturen och försämring av välbefinnandet. Det allmänna tillståndet för kronisk prostatit kännetecknas av ökad irritabilitet, slöhet, ångest, snabb trötthet, aptitlöshet, sömnstörning, nedsatt arbetsförmåga, kreativ och fysisk aktivitet.

Nästan en fjärdedel av patienter med kroniska prostatit symptom länge saknas, vilket leder till sena remiss till en urolog (andrologist). Långvarig loppet av kronisk prostatit kan kompliceras av impotens, vesiculitis, epididimoorhitom, manlig infertilitet, urininkontinens, stenbildning och cystor i prostata, prostata skleros, utveckling av adenom och prostatacancer.

Diagnos av kronisk prostatit

Den information som behövs för diagnos av kronisk prostatit erhålls genom ett omfattande laboratorie- och instrumentundersökning. Första utvärdering av misstänkt kronisk prostatit historia innehåller klargörande och klagomål hålla visuell inspektion för genitala sekret, utslag, irritationer, digital rektal prostata studier för att fastställa kontur gränser, konsistens, ömhet körteln.

För att bestämma de strukturella och funktionella förändringar i prostata prostata ultraljudsledande visas (TRUS). De viktigaste metoderna i diagnos av kronisk prostatit är av prostata sekretion av urinanalys, bakteriologisk utstryk från urinröret och uringlas tre urinprov, PCR och studera RIF skrapning på patogener av sexuella infektioner, bestämning av prostataspecifikt antigen (PSA).

Kliniskt signifikant vid kronisk prostatit på detektionsanalyser patogener klamydia, mykoplasma, herpes, cytomegalovirus, trikomonasinfektion, gonorré, candidiasis, såväl som icke-specifika bakterieflora. Staketet av prostatshemligheten för forskning utförs efter urinering och utförande av prostata-massage. Symptom på kronisk prostatit ökar antalet leukocyter i synfältet, reducera antalet lecitin granulat, närvaron av patogena organismer.

I den allmänna analysen av urin med kronisk prostatit kan leukocyturi, pyuria, erytrocyturi detekteras. Bakteriologisk odling av urin gör det möjligt att avslöja bakterieriets grad och karaktär. Vid reproduktionsstörningar visas en undersökning av spermogrammet och MAP-testet.

Omfattningen av och orsakerna till tömning hjälp identifiera urodynamiska undersökningar (uroflowmetry, cystometri, profilometri, elektromyografi). Med dessa studier kronisk prostatit möjligt att skilja från ansträngningsinkontinens, neurogen blåsa, etc. Vid hematuri, hematospermi, obstruktiv tömning visas endoskopisk undersökning -. Ureteroscopy, cystoskopi. För att utesluta krävs adenom och prostatacancer PSA-testning, i vissa fall - en biopsi av prostata med en morfologisk studie av vävnader.

Behandling av kronisk prostatit

Kronisk prostatit är härdbar, men man bör komma ihåg att återhämtningen fortfarande är möjlig och beror i stor utsträckning på patientens humör, om behandlingens gång till en specialist och noggrannheten i att alla urologiska föreskrifter överensstämmer. Grunderna för behandling av bakteriell kronisk prostatit är antimikrobiell terapi i enlighet med ett antibiotikum som varar minst 2 veckor. För att minska smärta och inflammation föreskrivs NSAID (diclofenak, ibuprofen, naproxen, piroxicam); för avslappning av prostata muskulaturen, restaurering av urodynamik och utflöde av prostatsekretionen visas mottagning av a-adrenoblockerare (tamsulosin, alfuzosin).

För att förbättra dräneringen av prostatakörteln, lokal mikrocirkulation och muskelton, utförs en behandling av terapeutisk massage i prostata. Prostatkörtelns massage bör resultera i frisättning av minst 4 droppar utsöndring av prostata. Prostatamassage är kontraindicerad i akut bakteriell prostatit, prostata abscess, hemorrojder, prostata stenar, rektala sprickor, hyperplasi och prostatacancer.

För att avlägsna smärtsyndromet med kronisk prostatit, kan paraprostatisk blockad, akupunktur rekommenderas. Av stor betydelse vid behandling av kronisk prostatit ges med syftet med sjukgymnastik jontofores, ultraljud, fonofores, magnetterapi, laseromagnetotherapy, induktometrii, lera, SMC, och varma Sitz bad vid 40 - 45 ° C, med vätesulfid lavemang och mineralvatten, instillation in i urinröret.

Med utvecklingen av komplikationer som är förknippade med kronisk prostatit indikeras kirurgisk behandling: eliminering av urinrörsstriktioner; TUR av prostata eller prostatektomi för skleros av prostata; transuretral resektion av blåsan med skleros i nacken, punktering och dränering av cyster och abscesser i prostata; omskärelse med phimosis orsakad av återkommande urinvägsinfektioner, etc.

Profylax av kronisk prostatit

Förebyggande av kronisk prostatit kräver anslutning till sexuell hygien, snabb behandling av urogenitala och extragenital infektioner normalisering av regelbunden sexliv, tillräckligt med fysisk aktivitet, förebyggande av förstoppning, snabb tömning av urinblåsan.

För att undvika återkommande kronisk prostatit krävs dynamiska undersökningar av andrologen (urolog); förebyggande kurser av fysioterapi, multivitaminer, immunmodulatorer; Uteslutning av hypotermi, överhettning, stress, dåliga vanor.

Kronisk prostatit: tecken, symtom och behandling, tabletter och tekniker

Prostatakörteln är det mest utsatta organet i den manliga kroppen. Sjukdomar i prostata finns i var tredje man i 20 års ålder. I detta fall är hyperplasi av prostata och adenom, vilket leder till problem med erektion, oftast en följd av kronisk prostatit. Det är därför som det är nödvändigt att känna till de karakteristiska tecknen på kronisk prostatit och hur man behandlar den.

Kronisk prostatit - vad är det?

Kronisk prostatit är en långvarig inflammatorisk process i prostatakörteln. Termen förenar flera former av sjukdomen, som framgår av liknande kliniska symptom.

Kategorier av kronisk prostatit:

 1. Infektiös - provocerad av bakterier, svamp eller virus;
 2. Icke-infektiös (stillastående) - annars kallad kronisk bäckensmärksyndrom, uppträder med eller utan inflammation;
 3. Asymptomatisk - med fullständig frånvaro av kliniska manifestationer detekteras inflammation först efter en noggrann undersökning av prostata.

I 95% av fallen diagnostiseras icke-infektiös kronisk prostatit. Samtidigt kommer stagnation i prostata - dess utsöndring eller blodcirkulation i venerna - i framkant av inflammation.

Risken för kronisk prostatit ökar hos människor:

 • som leder till ett oregelbundet sexuellt liv, regelbundet övar avbrott i samlag för att undvika en partners graviditet
 • anställda av kontor och förare (stillasittande arbete provocerar blodstasis i bäckenet);
 • föredrar att ha på sig snäva underkläder;
 • missbruka alkohol och röka.

Kronisk prostatit: tecken på exacerbation

Kronisk prostatit utvecklas gradvis och i många år kan inte orsaka oro. Periodiskt kan en man fira:

 1. Obehagliga känslor i grenområdet
 2. Smärta av minimal intensitet med karakteristisk bestrålning i sfären, ändtarmen, könsorganen;
 3. En viss ökning av urinering med utseende av smärta och mindre patologisk urladdning från urinröret, en svag ström av urin;
 4. Ömhet i glanspenisen efter utlösning (försvinner inom 30 minuter);
 5. Brinner i urinröret, utseendet av ömhet i samlag.

Stress, hypotermi, tidigare infektion, vilket leder till försvagad immunitet, och att äta kryddig mat / alkohol kan framkalla en försämring av kronisk prostatit. Samtidigt ökar intensiteten av smärtsamma manifestationer och liknar akut inflammation.

Med utvecklingen av sjukdomen och engagemang i den patologiska processen nerverna mer förbättrade erektil dysfunktion som har en betydande inverkan på det psykologiska tillståndet hos patienten.

Emellertid, är kronisk prostatit fylld inte bara en kränkning av potens - svag erektion, minskade förnimmelser under orgasm, eller total avsaknad av för tidig utlösning.

Ofta leder sjukdomen till utvecklingen av cystit, pyelonefrit och inflammation i testiklarna, vilket försvår kursen av den underliggande patologin. Dessutom ökas risken för bildning av stenar i prostata, adenom eller utseendet på en malign tumör. Under den långa tiden av kronisk prostatit utvecklas infertilitet.

Symtom på kronisk prostatit genom former och stadier

Symtom på kronisk prostatit beror på sjukdomsformen och sjukdomsfasen (exacerbation eller remission).

Bakteriell kronisk prostatit

Symtom på kronisk prostatit orsakad av patogen mikroflora, förekommer periodiskt med varierande intensitet. Under en exacerbation är symtomen på inflammation mest uttalade. Smittsam kronisk läckande prostatit uppenbaras:

 • Vanliga tecken på inflammation i kroppen - feber, svaghet, frossa, muskelsmärtor (förekommer när förvärras);
 • lokal inflammation syndrom - smärta i buken, förvärras av samlag, avföring och urinering, långvarig brist på närhet;
 • Störningar från det genitourinära systemet - intermittent urinering, nedsatt erektil funktion
 • Abnormaliteter i laboratorieförsök - detekterings i prostata sekre och urin analys bakterier / svampar, tecken på inflammation i blodanalys (leukocytos, ökad erytrocyt-sedimentationshastighet) och urin (leukocyturi protein).

Utanför förvärringen av inflammation raderas tecknen på kronisk prostatit. Klagomål hos patienten tyder mer på en störd urinering, en minskning av sexuell lust och andra erektila störningar, vilket orsakar uttalad nervositet.

Icke-infektiös kronisk prostatit: kronisk bäckensmärksyndrom

Själva namnet indikerar ett symptom som dominerar en given typ av kronisk prostatit - smärta sensioner. På grund av den låga intensiteten av smärta, är kronisk icke-infektiös kronisk prostatit ofta utan uppmärksamhet.

Med tiden ökade smärtan en aning, och i de kliniska symptom av sexuell dysfunktion orsakad av utvecklingen av stagnation och minskad muskeltonus i bäckenbotten och urinrörets ringmuskel.

Ofta är sjukdomen helt asymptomatisk. Diagnosen av kronisk prostatit görs när det finns tecken på inflammation av prostata och dess hyperplasi vid diagnostiska tester. I urinanalysen kan leukocyturi registreras periodiskt.

Metoder för behandling av kronisk prostatit

I varje fall kräver behandlingen av kronisk prostatit ett individuellt urval av en terapeutisk behandling. Detta tar hänsyn till orsaken till sjukdomen (infektion, stagnation av utsöndring eller venöst blod), längden på kursen och närvaron av en försvårande patologi.

Läkemedelsbehandling:

 • Antibakteriella medel - antibiotika (ciprofloxacin, amoxicillin, azitromycin, levofloxacin, klaritromycin), som visas endast för patienter med svår inflammation som identifierar bakteriellt medel i urin eller prostata sekret. Antibiotisk terapi varar 2-8 veckor. I slutet av kursen är symptomen på sjukdomen ofta kvar i sin helhet, även om den smittsamma faktorn helt elimineras.
 • Alfa-blockerare (Terazonin, Tramsulozin, Alfuzosin) - är tilldelade med ökad intrauretralt tryck blåsmuskeln hypertoni. Deras användning har ingen effekt i strid med innervation av muskler och bäckenbottenmiodystrofi.
 • Symtomatisk behandling av kronisk prostatit - för smärta läkemedel som används NSAID (diklofenak, ketorolak) är ofta i tabletterna, rekommenderas intag av selektiva antidepressiva (imipramin, fluoxetin) för att eliminera ångest.
  Hormonbehandling - behandling med antiandrogener och androgener utförs i enlighet med hormonnivåavvikelserna.
 • Immunostimulanter - föreskrivs endast med bevisad laboratorieimmunbrist.
 • De medel som reglerar nivån av urinsyra, är endast lämpliga vid detektering av stenar i prostata. Läkaren utser oftast Allopurinol. Emellertid är läkemedlet effektivt endast mot urater.
 • Vitaminterapi - alternativet för behandling av kronisk prostatit blir tillgängliga vitamin-mineralkomplex. Byte av dem med annonserade kosttillskott ger inte ett botande resultat, förutom för mycket slöseri med pengar.

Kirurgisk behandling av prostatit

Beroende på sjukdomsförloppet, provocera kronisk prostatit gäller TURP (ofta ersätta öppen kirurgi), endoskopisk dränering bildas prostata cysta, kirurgisk korrigering av sädesblåsorna i strid med utflödet hemlighet.

Med vanlig skleros utförs prostatektomi. Med hyperplasi av prostata är ablationsmetoderna effektiva - mikrovågsterapi och laserablation.

Andra metoder för behandling av kronisk prostatit

Vissa läkare förskrivar aktivt patienter med kronisk prostatit olika metoder för fysisk påverkan på prostata. De flesta har dock ett antal kontraindikationer och är endast föreskrivna i vissa fall:

 • prostata massage (se endast en liten del av bröstet) hyperplastiska förändringar i kroppen kan orsaka akut urinretention och främjar inflammation (upp till utvecklingen av sepsis). Massage kan inte utföras med stenar och cyster i prostata, uttryckt av venös stasis. Frisättningen av prostata från en stillastående utsöndring sker bäst med naturlig utlösning.
 • Gymnastik för urinblåsan - specifika övningar för att förlänga intervallen mellan urinering till 4-5 timmar effektiva i strid med muskeltonus i urinblåsan och sphincter. Emellertid reduceras deras effektivitet markant i myofascialt syndrom, som orsakas av neurodystrophic förändringar.
 • Inställning - En djup infusion av droger i urinröret är mycket smärtsamt och full av komplikationer.
 • Elektrostimulering, transrektal ultraljud och fonophores, magnetoterapi och andra metoder för muskelstimulering är lämpliga att använda endast med minskad ton i bäckensgolvsmusklerna. Fysioprocedurer ger endast tillfällig lindring, och en bestående effekt uppnås när orsaken till sjukdomen elimineras.
 • Traditionella metoder - hem recept (pumpafrön med honung, alkoholhaltiga infusion av barken av asp, etc.) används endast efter godkännande av den behandlande andrologi och ersätter inte medicinsk behandling.

Prognos: är det möjligt att bota kronisk prostatit?

Prognosen för kronisk prostatit beror direkt på patientens behandling för kvalificerad hjälp. Som ni kan se, är symtomen och behandling av kronisk prostatit hos män närbesläktade - i avsaknad av hyperplastiska förändringar i körteln och neyrodistrofii tillhandahålls omfattande behandling, är det möjligt att uppnå en stabil förbättring.

Det är också viktigt att radikalt ompröva ditt liv: att utesluta de faktorer som orsakar stagnation, att bli av med dåliga vanor och att äta helt.